»

Več poškodovanih podmorskih kablov na zahodni obali Afrike

Slo-Tech - Več držav na zahodni afriški obali je imelo včeraj in predvčerajšnjim težave pri dostopu do interneta, saj so bili poškodovani štirje pomembni podmorski internetni kabli, ki tečejo od Južne Afrike vzdolž obale do Francija, Španije in Portugalske. Dostop do interneta je bil močno oviran v 13 državah: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Gambija, Gana, Gvineja, Liberija, Namibija, Niger, Nigerija, Južna Afrika, Slonokoščena obala in Togo. Medtem ko so bile ponekod prekinitve kratke, denimo manj kot uro v Gambiji in Gvineji, so drugod brez interneta ostali več ur.

Težave so se začele v četrtek
okoli 6. ure po srednjeevropskem času, nato pa so se kaskadno širile po kontinentu. Hitro je postalo jasno, da gre za okvare na podmorskih kablih, za kar vzrok še ni znan. Microsoft je sporočil, da so zabeležili okvare na štiri kablih.

Težave še vedno povzroča tudi pretrgan kabel v Rdečem morju, ki je sicer na drugi strani kontinenta. Internet je zasnovan z redundanco v mislih, a čim več različnih...

27 komentarjev

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

T-2 danes več ur nedelujoč

Slo-Tech - Danes okrog 11. ure je prišlo do izpada storitev slovenskega operaterja T-2. Iz T-2 so sporočili, da se je zgodila "splošna napaka". To sporočajo na družbenih omrežjih, ker spletna stran T-2 ni bila dosegljiva.

Njihovi uporabniki niso imeli dostopa do interneta, za celoten internet je bila nedosegljiva njihova spletna stran, prav tako so bile onesposobljene njihove druge storitve. Uporabniki poročajo o različnih simptomih, nekateri imajo dostop do posameznih storitev, drugod po državi je mrk popoln. Po neuradnih podatkih je zaradi izpada električne energije na razdelilno-transformatorski postaji na Brnčičevi v Ljubljani izpadel njihov glavni del (core service). Ni še znano, zakaj so zatajili tudi preklopi na redundanco in rezervno napajanje. Izpad je lepo viden tudi na prometu na slovenskem volišču SIX.

T-2 poroča, da je izpad poškodoval tudi rezervno napajanje.

Ob 14.20 so ponovno vzpostavili storitve, a se še pojavljajo motnje.

53 komentarjev

Nesojena Twitterjeva usoda Bluesky odprta vsem

Slo-Tech - Po letu dni zaprte bete, ki je bila dostopna le s povabilom, je platforma Bluesky sedaj odprta vsem. Platforma za mikrobloganje, ki jo financira Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey, ima približno tri milijone prijav. Njena izvršna direktorica Jay Graber bo morala sedaj dokazati, da je decentralizacija prava pot. Konkurenca je huda.

Kljub burnemu dogajanju je X (nekdanji Twitter) še vedno vodilna platforma v svoji niši. Meta ima sicer velike načrte s Threads, ki ima že 130 milijonov aktivnih uporabnikov, a širokih ljudskih množic še ni prepričal. Še precej manj uporabnikov ima Mastodon, saj je prepričal 1,8 milijona ljudi. Ključno vprašanje je torej, ali lahko Bluesky doseže preboj.

Na prvi pogled je Bluesky podoben zgodnjemu Twitterju, saj se je dobesedno razvil iz njega. Projekt se je začel v Twitterju, ko so razvijali decentralizirano infrastrukturo AT Protocol za družbena omrežja. Koda, ki poganja Bluesky, je zato odprta, svoje izdelke ali odjemalce pa lahko piše vsakdo. To se...

25 komentarjev

Visoki stroški za klice v tujino ostajajo tudi po letu 2024

Slo-Tech - Ena izmed večjih lukenj v evropski regulaciji cene telekomunikacij med državami članicami bo ostala tudi v prihodnosti. Čeprav so stroški gostovanja odpravljeni že od junija 2017, še vedno drago plačujemo klice in sporočila iz domačega omrežja v tuja omrežja (torej ko ne gostujemo). Od 15. maja 2019 velja zgolj omejitev, da cena ne sme preseči 0,19 evra na minuto pogovora, cena sporočila pa 0,06 evra brez davka. To je še vedno bistveno več od stroškov, ki jih imajo operaterji, ocenjujejo evropske potrošniške organizacije.

A sprememb ne bo. Trenutna regulacija se izteče maja letos, Evropska unija pa jo bo zgolj podaljšala. Čeprav smo potihoma pričakovali, da se bodo sčasoma tudi ti stroški raztopili v sistemu enotnega trga, podobno kot se je zgodilo z gostovanjem, se to še ne bo zgodilo. Tega ne bo spremenil niti novi akt o gigabitni infrastrukturi (GIA), ki bo nadomestil direktivo 2014/61/EU o zniževanju cen širokopasovnih povezav in o vsebini katerega sta se Svet in Parlament...

3 komentarji

Meta bo na svojih omrežjih označevala generirane slike

vir: Meta
Meta - V Meti so razgrnili načrte za soočanje z generiranimi podobami na svojih družbenih omrežjih v letošnjem letu. Pričeli bodo označevati strojno ustvarjene slike, napravljene z orodji drugih podjetij, in od uporabnikov zahtevali, da takšen material v lastnih objavah označijo.

Strojno napravljene slike so pošteno preplavile družbena omrežja in v lanskem letu so različni akterji, tako v mednarodni politiki kakor na strani razvijalcev spletnih tehnologij, pričeli z ukrepi za njihovo označevanje. V to smer gre denimo Bidnov izvršni ukaz iz lanske jeseni, medtem ko so podjetja predstavila več načinov za vdelavo podpisov v generirane podobe. Adobe je oktobra lani predstavil pečat Content Credentials, Google ima v beta preizkusu podpis SynthID, takšna funkcija pa je vgrajena tudi v metadata standard IPTC. Zbrane tehnologije nameravajo sedaj v Meti uporabiti za to, da bodo samodejno in hitro označevali strojno ustvarjene podobe na Facebooku, Instagramu in Threads. Doslej so sicer sami...

0 komentarjev

Prebuja se zanimanje za Threads

Slo-Tech - Po eksplozivnem uvodu se je rast števila naročnikov Metinega konkurenta X-u z imenom Threads nekoliko upehala, a v zadnjih mesecih ponovno stopnjuje ritem. Decembra je bil Threads med desetimi največkrat prenesenimi aplikacijami v App Storu in Google Playu, kar se odraža tudi v številu uporabnikov. To je preseglo 160 milijonov.

Threads je samo decembra zbral 12 milijonov prenosov, s čimer se je uvrstil na četrto mesto v App Storu. Na Google Play Store je bilo prenosov 16 milijonov, kar je zadoščalo za osmo mesto. Spomnimo, da je Threads v tednu dni presegel milijonov uporabnikov, nato pa je navdušenje jenjalo. Sedaj se je trend obrni in število uporabnikov spet hitro raste.

Ena izmed vzpodbud je tudi vključitev v fediverse, torej skupino strežnikov, ki komunicirajo po protokolu ActivityPub in so načeloma odprti. Tipičen primer je Mastodon, integracijo pa pridobiva tudi Threads. Threads je odprl tudi vstopno točko, ki omogoča piscem tretjih aplikacij in spletnih strani uporabo...

30 komentarjev

Google ukinil pogled shranjenih kopij strani v svojem iskalniku

Slo-Tech - Dolgo vrsto let je Google med iskalnimi zadetki ponujal zelo uporabno možnost ogleda starejše verzije strani, kot jo je med brskanjem videl Google, torej neposredno njene kopije na Googlovih strežnikih. Funkcija Cache je bila dostopna na več mestih, v daljni preteklosti neposredno ob izpisanih zadetkih, potem je bila korak dlje (potreben je bil klik na podrobnosti), ves čas pa je deloval tudi direktni dostop (pripis cached: v iskalno polje). Vsega tega je sedaj konec.

Google je potrdil, da so funkcijo upokojili. Da izginja, smo lahko opazovali že zadnje mesece, ko je bila vedno manj dostopna. Že leta 2021 je Google dejal, da gre za staro funkcijo, ki se praktično ne vzdržuje več. Google se je odločil, da je trenutno ne bo zamenjal z ničimer. Morda bo v prihodnosti namesto nje na voljo povezava do Internet Archiva, a o tem le govorijo, obljubiti pa tega ne morejo.

Danny Sullivan iz Googla razloge za umik zanimivo pojasnjuje. Dejal je, da je bil Cached namenjen obisku strani, ko je...

6 komentarjev

Danes delni internetni mrk v Rusiji

Slo-Tech - Danes je v večjem delu Rusije, vključno z Moskvo in Sankt Peterburgom, za nekaj ur prenehal delovati internetni promet do strani na domenah .ru in .рф. Nedostopne so bile tudi najbolj priljubljene strani in storitve, kot so iskalnik Yandex, družbeno omrežje VKontakte, spletna trgovina Ozon in bančne aplikacije (Sberbank PJSC in VTB Group). Nedostopne so bile tudi za obiskovalce iz tujine. Nekaj ur pozneje je rusko ministrstvo za digitalni razvoj sporočilo, da je vzrok napake odpravljen.

Napako je povzročila napaka v konfiguraciji DNSSEC za domene .ru, kar je vplivalo na večino ponudnikov dostopa do interneta, denimo MTS in MegaFon. DNSSEC je storitev za zagotavljanje pristnosti odgovorov DNS, saj onemogoča ponarejanja vira prometa kot naslova IP. Kaj točno je šlo narobe, rusko ministrstvo ne razkriva. Nekateri mediji špekulirajo, da se je zalomilo pri poizkusih vzpostavitve nacionalnega sistema DNS, ki bi bil neodvisen od mednarodnega interneta.

5 komentarjev

ICANN želi domensko alternativo za 192.168.x.x

Slo-Tech - ICANN je predlagal uvedbo nove vrhnje internetne domene, ki pa ne bi nikoli deloval v internetu. Podobno kot je blok 192.168.x.x namenjen interni uporabi v lokalnih omrežjih in se nikoli ne prevaja izven omrežja, želi ICANN sedaj vzpostaviti vrhnjo domeno .INTERNAL z istim namenom. Ideja ni nova, saj sega že v leto 2020, ko je bil na mizi še predlog za domeno .PRIVATE. Zaradi dvoumnosti in drugačnega pomena v nekaterih jezikih - pa tudi zaradi neupravičena namigovanja na zasebnost - so se naposled odločili za .INTERNAL.

Ali se bo nova domena uveljavila, ICANN ne more določiti. Njihov posvetovalni odbor za varnost in stabilnost (SSAC) lahko izda le priporočila, ki pa jih morajo naposled sprejeti in udejanjiti aktivni deležniki, torej proizvajalci opreme in uporabniki. Razlogov za njeno uvedbo več, med njimi pa je tudi potreba po standardizaciji. Trenutno mnogo podjetij in proizvajalcev uporablja ad hoc domene za interna omrežja, kar lahko vodi do sporov. WRT na primer uporablja...

15 komentarjev

Starlink izstrelil satelite, ki prinašajo satelitski internet na telefone

Slo-Tech - V noči s torka na sredo po slovenskem času je SpaceX v vesolje poslal še 21 satelitov za internetno omrežje Starlink, med katerimi je šest tudi takšnih, ki omogočajo satelitsko povezljivost običajnih pametnih telefonov. Gre za lastnosti, ki jih označujejo kot Direct to Cell, in satelitom omogočajo, da delujejo kot bazne postaje v vesolju. Njihove signale bodo telefoni lovili brez predelav in dodatkov, kar je vsaj v teoriji prvi korak k resnično globalni pokritosti s telefonskim signalom.

Starlink bo še letos zagotovil pošiljanje sporočil prek tega sistema, prihodnje leto pa načrtujejo še govorni in podatkovni promet. V ZDA v projektu sodeluje operater T-Mobile, partnerje pa imajo tudi v Avstraliji, Kanadi, Novi Zelandiji, na Japonskem in Švici. Ob tem Elon Musk dodaja, da je hitrost snopa okrog 7 Mb/s, kar se deli na uporabnike na širokem področju. S klasičnimi prizemnimi omrežji zato Starlink ne more tekmovati, je pa koristen, kjer signala sploh ni. Starlinkov signal je...

49 komentarjev

Meta Threads prispel v EU

vir: Meta
Slo-Tech - Pol leta je trajalo, da je Mark Zuckerberg pripeljal svojo novo storitev Threads tudi v Evropo. Konkurenca nekdanjemu Twitterju, sedanjemu X-u, je bila julija ob splavitvi za kratek čas celo najhitreje rastoča aplikacija, četudi sploh ni podpirala Evrope. To je sicer dosegla s trikom, saj je Threads podaljšek Instagrama in ga lahko uporabljamo le, če imamo račun na Instagramu - a v tem primeru je registracija trivialna in zelo hitra. Ljudje so se zaradi radovednosti vpisali še v Threads, kar je pridno vrtelo števec registriranih uporabnikov.

V Evropski uniji pa je zaradi nove zakonodaje (DMA) Threads zamujal. Šele včeraj je Zuckerberg razglasil njegovo dostopnost na Stari celini, torej tudi v Sloveniji. Za uporabo ni treba nič plačati, se moramo pa registrirati s profilom. Brez tega je možno le pasivno spremljanje objav, medtem ko je za lastne objave ali tudi interakcijo z drugimi objavami potrebna prijava. Obvezna prijava prek Instagrama je bila tudi razlog, da Threads ni takoj...

16 komentarjev

Huawei bo v Franciji gradil prvo evropsko tovarno

Reuters - Po poročanju Reutersa namerava Huawei prihodnje leto začeti gradnjo svoje prve tovarne za omrežno opremo v Evropi. Gradnjo tovarne, ki bo stala v Franciji, so napovedovali že leta 2020 in načrtovali 200 milijonov evrov vredno investicijo. Gradnjo je nato zamaknila pandemija koronavirusa.

Tovarna, ki bo stala v Brumathu blizu Strasbourga, naj bi bila po neuradnih informacijah iz francoske vlade nared še v letu 2025. Zanimivo je, da Huawei gradnjo nadaljuje, čeprav nekatere evropske države izrecno prepovedujejo uporabo Huaweijeve opreme pri gradnji nove telekomunikacijske infrastrukture, denimo za 5G. Francija je prav tako med njimi, saj so že leta 2020 operaterjem sporočili, da za Huaweijevo opremo 5G ne bodo mogli pridobiti licenc, ko bodo veljavne enkrat potekle. Tega se potem niso povsem držali, saj naj bi julija letos vendarle napovedali obnovitev nekaterih licenc.

10 komentarjev

X kritika utišal z izgonom s platforme

Slo-Tech - Odkar je Elon Musk lanskega oktobra prevzel Twitter in ga preimenoval v X, so njegove poteze v nasprotju z deklariranim zavzemanjem za svobodo govora. Na platformi radi blokirajo uporabnike, ki objavljajo vsebine, s katerimi se Musk ne strinja. To se je zgodilo tudi Travisu Brownu, ki je bil leta 2015 približno leto dni celo zaposlen pri Twitterju, kasneje pa je postal eden glasnejših kritikov platforme. X mu je zato preprosto izklopil račun, zaradi česar ga je Brown tožil.

Brown je z analizami objav dokazoval, da se je po Muskovem prevzemu platforme na njej začel širiti skrajno desni vpliv. Vplivneži te provenience so nadpovprečno zastopani med naročniki Twitter Blue, prav tako je Musk obnovil kopico predhodno zaprtih profilov. Zato mu je X profil zaprl, zaradi česar je Brown tožil. Dejal je, da gre za vprašanje principa, saj želi dokazati, da platforme nimajo pravice arbitrarno določati, kdo se sme na njih udejstvovati. Poenostavljeno rečeno gre za vprašanje, ali so platforme...

103 komentarji

YouTube stopnjuje boj proti blokadi oglasov

Slo-Tech - Čedalje pogosteje se tudi v Evropi dogaja, da uporabniki naletijo na nadležno opozorilo na YouTubu, da uporaba orodij za blokado oglasov predstavlja kršitev pogojev uporabe. Google je junija napovedal, da se bodo tega lotili, a tedaj so novost opisovali kot majhen preizkus. Sedaj je novost doletela precej več uporabnikov, situacija pa se bo še zaostrila. Tiskovni predstavnik za YouTube Christopher Lawton dodaja, da gre za globalno iniciativo.

Če naletimo na opozorilo, imamo na voljo dve možnosti: dovoliti prikaz oglasov ali nakup naročnine na YouTube Premium. Lawton pojasnjuje, da oglasi podpirajo razvejan ekosistem ustvarjalcev, ki nudijo vsebine milijardam obiskovalcev. Glavni Googlov cilj je čim več uporabnikov navdušiti za nakup naročnine na YouTube Premium, ki pa so ga julija podražili in sedaj stane že 14 dolarjev na mesec. Uporabniki nad takšnim stroškom niso navdušeni, zato na Redditu število jeznih komentarjev hitro narašča. Tudi Google Trends kaže, da se je število...

269 komentarjev

Pretrgana telekomunikacijski kabel in plinovod Finska-Estonija

Slo-Tech - Podmorski telekomunikacijski kabel, ki povezuje Finsko in Estonijo, je poškodovan, so danes sporočiliP iz finske vlade. Poleg telekomunikacij je prekinjen tudi tok zemeljskega plina, ki je tekel po vzporedno položenem plinovodu, ki sestavlja povezavo Balticconnector. Razlog za okvaro še ni znan, Finci pa so javno dejali, da je verjetno šlo za namerno dejanje tretjega akterja. Popravila bi lahko trajala več mesecev, je sporočil finski Gasgrid.

Razlog in obseg poškodb še nista znana, saj preiskava še poteka. Finci in Estonci poudarjajo, da nista ogroženi niti energetska oskrba niti telekomunikacijska povezljivost obeh držav. Povezava je zagotavljala okoli pet odstotkov plina, ki ga Finska porablja, niti ni bila edina podmorska internetna povezava. Zanimivo je, da je okvara na plinovodu nastala v finskih vodah, medtem ko je telekomunikacijski kabel pretrgan v estonskih vodah. Po podatkih norveškega seizmološkega inštituta Norsar so v nedeljo zaznali šibko eksplozijo približno na...

72 komentarjev

Amazon izstrelil prva satelita za svojo konstelacijo

Reuters - Amazon je včeraj v orbito poslal prva satelita, sicer še v fazi delujočih prototipov, ki bosta sestavljala konstelacijo Kuiper. Z njo želi Amazon konkurirati SpaceX-ovemu Starlinku pri nudenju širokopasovnega dostopa do interneta. Satelita z neizvirnima imenoma Kuipersat-1 in Kuipersat-2 bosta krožila v orbiti 500 kilometrov nad površjem, kjer ju bodo uporabljali v testne namene. Najprej bodo preverili njuno delovanje, nato bosta razprla sončne celice, sledil pa bo preizkus dostopa do interneta na Zemlji z uporabo teh satelitov.

Amazonov podpredsednik za projekt Kuiper Rajeev Badyal je ob tem dejal, da sta to prva satelita, ki ju je Amazon kdajkoli poslal v vesolje. Načrti so sicer bistveno velikopoteznejši, saj naj bi v naslednjih šestih letih projekt Kuiper dobil 3236 satelitov. Polovico jih bodo izstrelili do leta 2026 - to zahteva regulator -, že konec prihodnjega leta pa bo Kuiper regionalno že začel nuditi dostop do interneta. S tem bo sledil Starlinku, ki ima v orbiti že...

13 komentarjev

Norija nad umetno inteligenco opazna tudi pri domeni .ai

Bloomberg - Angvila, majhno britansko čezmorsko ozemlje, si mane roke ob prihodkih od lastništva domene .ai, po kateri je po lansiranju ChatGPTja povpraševanje močno naraslo.

Leta 1985 smo pričeli razdeljevati dvočrkovne vrhnje domene držav (ccTLD), ki so bile sprva namenjene lokalnim spletnim storitvam, a so sčasoma v nekaterih primerih zaživele povsem lastno življenje. Sem spadata denimo domena .tk, teritorija Tokelav, ki je priljubljena zaradi specifične politike trženja, pa domena .tv (Tuvalu), ki je imela srečo, da se njeno ime sklada z dobičkonosno tržno dejavnostjo. Zadnja leta je bilo moč podobno gibanje opazovati z domeno .ai, ki je prav tako v lasti mini državice pod britansko krono - britanskega čezmorskega ozemlja Angvila. Skupek karibskih otokov z nekaj čez 90 kvadratnimi kilometri površine poseljuje dobrih 15.000 prebivalcev, domeno .ai pa je prejel leta 1995.

V zadnjih letih ta domena stalno beleži podvojitev števila registracij glede na leto poprej in jih je sedaj že dosegla...

13 komentarjev

Z vodami narasel tudi internetni promet

Slo-Tech - Medtem ko so večino Slovenije danes prizadele poplave, so se ljudje po informacije zatekli tudi na internet. To se je odrazilo v povečanem prometu, ki je danes dopoldne in zgodaj popoldne ravni prejšnjih dni presegal tudi za 25 odstotkov. Vrednosti sicer ne dosegajo absolutnih rekordov, so pa višje od pričakovanih vrednosti za te ure. To lepo kaže, kako zelo pomembne so informacijske hrbtenice in infrastruktura med ujmami.

Na vozlišču SIX, kjer si slovenski ponudniki dostopa do interneta izmenjujejo promet, je promet že zjutraj dosegel 50 Gb/s in se do poldneva povečeval vse do 60 Gb/s. Med 13. in 14. uro je dosegal celo 75 Gb/s. Običajne dopoldanske vrednosti so okoli 50 Gb/s. Proti večeru se sicer internetni promet vedno poveča in v konicah preseže 150 Gb/s, ustaljeno pa 100 Gb/s. Videli bomo kako bo zvečer. Ob 20.00 je bil s 100 Gb/s spet precej višji kot v minulih dneh ob tej uri.

Tudi mobilni operaterji poročajo o povečani uporabi omrežij. A1 je danes neuradno sporočil, da...

20 komentarjev

Canonovi tiskalniki si zelo zapomnijo podatke za Wi-Fi

Slo-Tech - To pot ne pišemo o prigodah s črnilom v tiskalnikih, temveč o precej bizarnem varnostnem opozorilu, ki ga je Canon v ponedeljek izdal za približno 200 modelov svojih tiskalnikov. Pred odsvojitvijo tiskalnika, ki je bil povezan v brezžično omrežje, je treba izvesti poseben postopek za izbris podatkov, kot so ime omrežja in geslo za dostop. Preprosta ponastavitev na tovarniške nastavitve ne zadostuje.

Moderni tiskalniki so pač pametne naprave, ki se znajo povezati v Wi-Fi. To pomeni, da si zapomnijo imena omrežij, gesla in še kakšne druge nastavitve, na primer fiksni naslov IP. Pričakovali bi, da bo pred odprodajo tiskalnika zadostovala tovarniška ponastavitev (factory reset), a to ne drži. Canon uporabnikom svetuje, da ponastavijo vse nastavitve (Reset settings Reset all), nato ponovno vključijo Wi-Fi ter vse nastavitve še enkrat ponastavijo. Na tiskalnikih, ki možnosti za ponastavitev vseh funkcij nimajo, pa je treba ponastaviti Wi-Fi, ga ponovno omogočiti, in še enkrat...

12 komentarjev

Amazon bo strankam AWS zaračunaval naslove IPv4

Slo-Tech - Že približno desetletje se pripravljamo na trenutek, ko bo naslovov IPv4 zmanjkalo. Leta 2011 je IANA regionalnim upravljavcem razdelila zadnje proste bloke, nato so kmalu pošli tudi v posameznih regijah. To sicer ne pomeni, da jih je povsem zmanjkalo, saj se manjše zaplate še najdejo, pa tudi podjetja z velikimi dodelitvami vračajo neizkoriščene naslove, a postali so redki. Zato je njihova cena čedalje višja.

Amazon je zato sprejel novo politiko zaračunavanja javnih naslovov IPv4 svojim strankam. Od 1. februarja prihodnje leto bo vsak naslov IPv4 stal pol centa (0,005 dolarja) na uro, ne glede na dejansko uporabo. Štelo bo dejstvo, da je stranki na voljo oziroma zanjo rezerviran. Amazon ob tem pojasnjuje, da se je cena novih naslovov v zadnjih petih letih povišala za 300 odstotkov, zato želijo stranke vzpodbuditi k racionalnejšemu obnašanju. Novost velja za vse storitve AWS (Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), Amazon Relational Database Service (RDS), Amazon Elastic...

32 komentarjev

Število uporabnikov Threads še vedno pada

vir: Meta
Slo-Tech - Metina alternativa Twitterju, ki so jo poimenovali Threads, je v začetku meseca eksplozivno začela in v petih dneh pridobila 100 milijonov uporabnikov, ki pa so kmalu začeli zapuščati platformo. Registracija je bila tako enostavna, zlasti za uporabnike Instagrama, da je bil velik naval radovednežev pravzaprav pričakovan. A bistveno težja naloga je vzdrževati visoko število rednih uporabnikov.

Na Threads je bilo 7. julija 49 milijonov aktivnih uporabnikov, teden dni pozneje 24 milijonov in 23. julija le še 12,6 milijona. To težavo je priznal tudi Mark Zuckerberg, ki je včeraj zaposlenim dejal. Posvetili se bodo načinom, kako uporabnike zadržati na platformi ali celo pritegniti stare/nove. Pri tem Zuckerberg vztraja, da so rezultati še vedno nad pričakovanji, osip pa povsem normalen.

Kako bodo zagotovili, da bodo uporabniki v večji meri ostajali na platformi, še ni povsem jasno. Ena izmed možnosti je prikazovanje pomembnih debat (Threads) tudi med uporabo aplikacije Instagram, je...

17 komentarjev

Threads se je nekoliko upehal

Slo-Tech - Čeprav Metin konkurent Twitterju z imenom Threads v Evropi sploh še ni dosegljiv, je platforma 100 milijonov uporabnikov nabrala v pičlih petih dneh, s čimer je potolkla vse dotedanje rekorde. K temu je gotovo pripomogel tudi dežnik Instagrama, kar je njegovim uporabnikom omogočilo enostavno pridobitev računa še na Threads. Da je zategadelj rast morda napihnjena in ni realen pokazatelj potenciala, se že kaže.

Število dnevno aktivnih uporabnikov (na Androidu) se je v enem tednu znižalo z 49 na 23 milijonov, kar je znaten padec. Največ uporabnikov je imela platforma 7. julija. Tedaj je imel Twitter na Androidu 109 milijonov aktivnih uporabnikov, Threads pa že omenjenih 49 milijonov. Teden dni pozneje je imel Thread le še 22 odstotkov toliko uporabnikov kot Twitter. Povprečni uporabnik je na vrhuncu na spletni strani preživel 21 minut, sedaj pa le še 6 minut na dan.

Zanimivo je, da je ob splavitvi Threads promet na Twitterju padel za pet odstotkov, kasneje se je popravil, a je sedaj...

28 komentarjev

Li-Fi je standardiziran kot 802.11bb

IEEE - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je sprejel standard za brezžična omrežja 802.11bb, ki v praksi opisuje Li-Fi. Gre za uporabo svetlobe za brezžično komunikacijo, torej elektromagnetnih valov bistveno krajših frekvenc kot pri današnjih tehnologijah z radijskimi valovi. Fraunhofer HHI, pureLiFi in delovna skupina Light Communications 802.11bb so ob tem dejali, da dobivamo hitrejše in zanesljivejše brezžične povezave, ki zagotavljajo varnost komunikacije podobno kot Wi-F in 5G.

Li-Fi ne bo nadomestil Wi-Fi, saj ima uporaba radijskih valov marsikatero prednost, jo bo pa dopolnil, kjer bo to smiselno. Tak primer so na primer delovne postaje, nad katerimi je obstoječa razsvetljava, ali virtualna resničnost, kamor sveti luč. Za uporabo namreč potrebujemo prosto pot med oddajnikom in sprejemnikom, kar po eni strani omejuje dostopnost, a je to prednost z vidika zasebnosti in odpornosti na interference. Li-Fi v trenutni izvedbi zmore hitrosti do 224 GB/s, hkrati pa je odporen na interferenco in razlivanje podatkov v okolico, saj svetloba ne more prehajati neprozornih objektov.

S standardizacijo so proizvajalci dobili zeleno luč, da začno pripravljati svoje izdelke, za katere je sedaj jasno, da bodo znali...

10 komentarjev

NFC prihodnosti bo zmogljivejši

Slo-Tech - Forum NFC, ki so ga pred dvema desetletjema ustanovili Sony, NXP Semiconductors in Nokia, da bi izboljšali standard NFC (near-field communications), je predstavil načrt za naslednjo petletko. Do leta 2028 naj bi se razvoj NFC osredotočil na pet ključnih področij.

Trenutno je prek NFC možen prenos energije z močjo 1 W, kar želijo do leta 2028 povečati na 3 W. To seveda ni namenjeno polnjenju požrešnih naprav, bo pa več kot dovolj za enostavne pametne predmete, kot so pametne kartice in podobno. Morda bi kakšne res nepotratne naprave lahko na tak način trajno polnili, denimo pametne gumbe in podobno. Druga pomembna novost bo podaljšanje razdalje. Sedaj NFC deluje na največ 5 mm, v prihodnosti pa želijo to podaljšali na 20-30 mm. To bi omogočilo, da brezstična plačila resnično postanejo brezstična.

Naslednji korak bo večnamenski pritisk kartice, da bi lahko uporabniki z enim dotikom izvedli več različnih dejanj. Modernizirati želijo še komunikacijo med napravami in razširiti...

8 komentarjev

Partis dokončno umrl

Slo-Tech - Že zadnjih nekaj let Partis ni bil več, kakršnega smo poznali iz zlatih časov brezmejnih travnikov, sedaj pa je dokončno odšel. Upravljavci strani so sporočili, da je minuli teden umrl lastnik domene, prvi uporabnik in glavni programer, ki smo ga poznali pod vzdevkom antiloop. Ob tej prelomnici so se odločili, da zgodbe ne bodo nadaljevali, zato so spletno stran ugasnili. Domena partis.si še vedno deluje, naloži se tudi spletna stran, a je brez vsebine - prazna.

Partis je zadnji resni pretres doživel marca 2021, ko je zagorelo v podatkovnem centru v Franciji. Požar v prostorih podjetja OVHCloud je prizadel vse najemnike kolokacije, med katerimi je bil tudi Partis. Tedaj so strankam svetovali, naj podatke obnovijo iz varnostnih kopij za katastrofalne primere, ki pa jih Partis očitno ni imel. Ker je le dan pred tem potekla domena partis.si, ki so jo pozabili podaljšati, je to povzročilo precej začudenih pogledov. Partis se je tri mesece pozneje vrnil, a stran ni nikoli več doživela...

207 komentarjev

Instagram ima največji problem z otroško pornografijo

Slo-Tech - Neodvisna raziskava je pokazala, da je med širše dostopnimi platformami Instagram najbolj problematična z vidika razpečevanja otroške pornografije. Raziskavo so izvedli The Wall Street Journal, Stanford Internet Observatory in Univerza Massachusetts Amherst. Odkrili so, da internetu obstajajo ogromna omrežja računov, ki ji uradno upravljalo mladoletni uporabniki, na kateri se prodaja otroška pornografija. Najpomembnejše omrežje je Instagram, ki je posebej učinkovit zaradi svojih algoritmov. Na Twitterju je bilo stanje v preteklosti boljše in se slabša, Telegram pa že zaradi načina delovanja v zasebnih pogovorih omogoča vse to.

V raziskavi so se osredotočili SG-CSAM (Self-Generated Child Sexual Abuse Material). Tako označujemo vsebine, ki jih je domnevno ustvarila oseba sama. Razpečevanje in posest tovrstnih posnetkov je še vedno enako kazniva, a je v preiskavah pogosto prezrt način širjenja tovrstnih vsebin. Glavna težava, ki jo ima Meta pri nadzoru in razbijanju krogov, ki širijo...

48 komentarjev

Google začel preizkus sveta brez gesel

Slo-Tech - O svetu brez gesel smo že večkrat pisali, denimo ob standardizaciji WebAuthn in sprejetju tehnoloških velikanov, a na ključni preboj še čakamo. Morda bo odločilen korak, ki ga je danes napravil Google z začetkom velikega testiranja ključev (passkey), v katerem sodeluje 9 milijonov organizacij. Od danes lahko omogočijo prijavo svojim zaposlenim v Google Workspace al Google Cloud s ključem.

To je nova tehnologija preverjanje istovetnosti, ki ne uporablja gesel in jo razvija Združenje FIDO, v katerem sodelujejo tudi Google, Apple in Microsoft. Ključi omogočajo prijavo v storitve s potrjevanjem istovetnosti na nivoju naprave, torej s prstnim odtisom na telefonu, Windows Hello ali Face ID v iPhonu. S tem odpade potreba po geslih in dvostopenjski avtentikaciji ali smsih. Ključev ni možno ukrasti, ker ne vsebujejo nobenega nespremenljivega zaporedja znakov (kot je geslo), ki bi ga bilo možno prekopirati.

Uporabo ključev bodo morali odobriti lokalni administratorji v organizacijah. Poleg...

47 komentarjev

T-2 bo podražil pakete

Slo-Tech - Operater T-2 je sporočil, da bo 1. julija podražil naročniške pakete za mobilne in fiksne storitve. Cena se povečuje za dva ali tri evre. Dvignili bodo tudi cene nekaterih drugih storitev, denimo opominov in druge naprave za aplikacijo T-2 TV.

Paketi T2, T3 in T4 bodo torej dražji za dva evra. Enako bo veljalo tudi za starejše pakete, medtem ko bo Oranžni tri evre dražji. Strošek opomina bo odslej 1,5 evra, T-2 TV na drugi napravi 2,49 evra, Voyo pa 7,99 evra (podražitev za en evro). Cene višajo kot redno uskladitev s stroški poslovanja glede na rast indeksa cen življenjskih potrebščin, višjih stroškov dela, programskih pravic, nadgradnje omrežja, so dejali. Naročniki si kaj dosti ne morejo pomagati. Kdor se ne strinja z novimi cenami, lahko v 60 dneh od prejema obvestila odstopi od pogodbe brez pogodbene kazni, a z vračilom prejetih ugodnosti in poplačilom vseh obveznosti.

T-2 ni črna ovca, saj sta Telekom Slovenije in A1 svoje cene že povišala. Telekom Slovenije je to storil...

65 komentarjev

Portugalska bo Huaweiju prepovedala sodelovati pri 5G

Slo-Tech - Portugalska vlada se pripravlja na prepoved uporabe Huaweijeve opreme pri gradnji in delovanju nacionalnega omrežja 5G. Vrhovni svet za kibernetsko varnost (Conselho Superior de Segurança do Ciberespaço) je v torek sprejel resolucijo, ki formalno prepoveduje uporabo kitajske opreme v omrežjih 5G in 4G. Svet je posvetovalno telo vlade, njegove resolucije pa se običajno upoštevajo.

Resolucija se sklicuje na poročilo o varnosti opreme za uporabo v javnih telekomunikacijskih omrežjih, ki pa ni javno. Hkrati navaja tveganja, ki lahko nastanejo, ko Evropska unija ali Portugalska z državo proizvajalko opreme nima podpisanih sporazumov o varovanju osebnih podatkov, internetni varnosti ali zaščiti intelektualne lastnine, ter ko ne gre za članico EU, NATO ali OECD. Kitajska je primer takšne države.

Portugalski primer je pomemben, ker je ena izmed največjih uporabnic Huaweijeve opreme. Kitajske investicije v državo so med največjimi (per capita), premier António Costa pa je še let 2019...

17 komentarjev

Google meni, da so domene .zip in .mov dobra ideja, strokovnjaki pa ne

Slo-Tech - Vrhnje internetne domene že dolgo niso omejene na dvočrkovne nacionalne domene (kamor sodi .si) in nekaj tričrkovnih domen (.com, .org, .edu, .gov, .mil in .net), temveč so lahko dobesedno karkoli. Kdor ima dovolj denarja - to je 185.000 dolarjev za registracijo in 25.000 dolarjev na leto - si lahko registrira lastno domeno. Tako Googlovi blogi domujejo na domeni blog.google. S tem ni nič narobe, a najnovejša Googlova zamisel vseeno sproža veliko pomislekov. Podjetje je namreč kupilo osem novih vrhnjih domen, in sicer .dad, .phd, .prof, .esq, .foo, .zip, .mov and .nexus, ki jih lahko registriramo prek Google Registry. Skupno sedaj obstaja že reci in piši 1480 vrhnjih domen.

Zlasti domeni .zip in .mov sta problematični, ker sta to zelo pogosti končnici za datoteke, ki jih imamo na računalnikih. Google sicer bolj ali manj posrečeno nove vrhnje domene utemeljuje vsebinsko, a praktično predstavljajo tveganje. Brskalniki in odjemalce za elektronsko pošto namreč pogosto avtomatično...

10 komentarjev

Zakaj so istočasno padli Asusovi usmerjevalniki po vsem svetu

Slo-Tech - V sredo so uporabniki Asusovih usmerjevalnikov po vsem svetu opazili, da so izgubili internetno povezljivost. Usmerjevalniki so se ponovno zaganjali, zmanjkovalo jim je pomnilnika, vsakih 10 minut so se zrušili, pomagala pa ni niti tovarniška ponastavitev. Trajalo je polna dva dni, da je Asus priznal težavo in da so vzrokom prišli do dna.

Asus pravi, da je razlog napaka v konfiguracijski datoteki na njihovih strežnikih, zaradi česar so usmerjevalniki lahko imeli težave z zagotavljanjem omrežne povezljivosti. Dejali so, da bi v večini primerov moral zadostovati ponovni zagon usmerjevalnika, sicer pa so predlagali shranitev konfiguracijskih nastavitev in tovarniško ponastavitev. A ostajalo je vprašanje, kaj je šlo narobe. Asus tega ni pojasnil.

Kot kaže, je Asus v torek popoldne objavil novo datoteko z definicijami za ASD, ki je vgrajeni varnostni servis (security daemon) v številnih usmerjevalnikih. Ko so ti avtomatično naložili novo verzijo datoteke, jim je zaradi napake kmalu...

18 komentarjev

Kdo bo plačal za 5G?

Slo-Tech - V Evropo 5G prihaja na velika vrata, infrastruktura se že gradi in marsikod že obratuje, a za polni razmah še vedno ostaja vprašanje, kdo bo vse to plačal. Operaterji menijo, da morajo svoj delež prispevati tudi največji tehnološki velikani, ki ustvarjajo največ prometa. Evropska komisija tudi zato išče pravično rešitev. Ta teden še poteka javna razprava, v kateri so svoj predlog posredovali tudi operaterji.

Ti menijo, da bi morala finančno sodelovati podjetja, ki ustvarjajo več kot pet odstotkov povprečnega (na letni ravni) koničnega (ura) interneta prometa pri operaterjih. To so trenutno Alphabet, Google, Apple, Facebook/Meta, Netflix, Amazon in Microsoft. Ta podjetja ustvarijo več kot polovico vsega prometa. Operaterji že dolgo lobirajo, da morajo plačevati tudi tehnološki giganti, to pot pa so prvikrat postavili jasno mejo, pri kolikšnem prometu bi se to moralo zgoditi.

V predlogu, ki še ni javen, a ga je Reuters pridobil, sta podpisani organizaciji GSMA in ETNO, ki...

46 komentarjev

Qualcomm: zbogom eSIM, prihaja iSIM

Slo-Tech - Šele dobro smo se navadili, da v prihodnosti mobilni telefoni ne bodo več potrebovali fizičnih kartic SIM, saj bo vsa pamet za identifikacijo in povezavo z omrežjem v elektronski obliki (eSIM), pa Qualcomm že stopa korak naprej. Njihov novi SoC Snapdragon 8 Gen 2 ima vgrajeno podporo za iSIM (integrated SIM), ki naj bi v prihodnosti nadomestil eSIM.

Večina telefonov dandanes uporablja še SIM, ki v najmanjši izvedenki (nanoSIM) meri 12 x 9 milimetrov in vsebuje čip ter zelo malo prostora za shranjevanje podatkov. V starih časih je to zadoščalo za imenik in nekaj kratkih sporočil, dandanes pa je vse to na siliciju v telefonu in seveda v oblaku. A še vedno ostaja 12 x 9 milimetrov plastike, ki ima 265 kB prostora, kar je strašna potrata, saj so primerljivo velike kartice microSD sposobne shraniti tudi do 1 TB podatkov. Zato ni presenetljivo, da si proizvajalci telefonov na vse kriplje prizadevajo, da bi se fizične kartice SIM poslovile.

Prvi korak v to smer je eSIM, ki je prispel...

13 komentarjev

Nokia dobila nov logotip

Slo-Tech - Menjava logotipov običajno ni novica, a Nokia je s svojim vztrajala kar 45 let. Na MWC-ju v Barceloni je zato presenetila najava, da se legendarni napis Nokia spreminja. Logotip iz leta 1978, ki je podjetje definiral predvsem kot proizvajalca telefonov, se umika modernejši kaligrafiji. Razlog je preprost - čeprav Nokia ne proizvaja več telefonov, podjetje ljudje še vedno povezujejo s tem delom zgodovine.

Čeprav se telefoni pod znamko Nokia še pojavljajo, denimo nedavno predstavljeni Nokia G22, gre za izdelke podjetja HMD, ki je odkupilo znamko Nokia. Finsko podjetje Nokia Oyj pa že skoraj desetletje ne proizvaja več telefonov, potem ko je leta 2014 to odkupil Microsoft, temveč se ukvarja z drugimi mobilnimi tehnologijami, denimo infrastrukturo za 5G. A ko ljudje slišijo za Nokio ali jo vidijo, pomislijo na telefone, kar so želeli spremeniti, je povedal izvršni direktor Pekka Lundmark. Želijo splaviti novo znamko, ki se osredotoča na omrežja in industrijsko digitalizacijo, kar je...

26 komentarjev

Evropska komisija začenja razpravo o financiranju internetne infrastrukture

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila osnutek nove uredbe Gigabit Infrastructure Act, s katero želi hitrejšo vzpostavitev cenejših gigabitnih omrežij v EU. Hkrati se je začela javna razprava o prihodnosti telekomunikacijskega sektorja in infrastrukture, kjer bo pomembno vprašanje tudi financiranje in prispevki največjih uporabnikov.

Končni cilj Evropske komisije je pravičnejša porazdelitev stroškov delovanja infrastrukture, ki jih trenutno nosijo operaterji. Velikani, kot so Google, Apple, Meta, Netflix, Microsoft, Amazon in podobni, ki ustvarijo levji delež prometa, bi po oceni Komisije morali nositi delež stroškov delovanja infrastrukture. To so seveda želje operaterjev, zlasti Deutsche Telekom, Orange, Telefonica in Telecom Italia, ki so več kot desetletje lobirali za drugačno porazdelitev stroškov. Po drugi strani pa tehnološki velikani trdijo, da bi obdavčitev oziroma drugačna obremenitev pomenila de facto konec nevtralnosti interneta.

Evropska komisija želi v 12 tednih,...

38 komentarjev

Mastodon izgublja uporabnike

Slo-Tech - Ko je Elon Musk lani prevzel Twitter in opazno predrugačil kulturo v podjetju ter razmere na družbenem omrežju, so številni dolgoletni uporabniki platformo zapustili. Nemalo jih je prebežalo na decentralizirano omrežje Mastodon, kjer se je število uporabnikov od novembra do decembra s 400.000 povzpelo na 2,5 milijona. A kot kaže, se velika pričakovanja ne bodo udejanjila - kar ni nujno slabo.

Vse od začetka leta Mastodon počasi izgublja uporabnike. Od vrha jih je odšlo že več kot milijon, samo leto več kot pol milijona. Trenutno ima platforma okrog 1,4 milijona aktivnih uporabnikov, kar je še vedno precej več kot pred eksodusom s Twitterja, a bistveno manj kot na vrhuncu. Razlogov za odhode je več, precej uporabnikov pa omenja zahtevnejši registracijo in uporabo. Neredki so odšli celo nazaj.

A Mastodon ne bo nikoli Twitter niti to ne želi postati. Mastodon je del Fediversa, omrežja neodvisnih strežnikov z odprtokodno programsko opremo. S prihodom velikega števila uporabnikov se...

8 komentarjev

Pobegla Yandexova koda razkriva, kako delujejo iskalniki

Slo-Tech - Na internetu se je znašlo 45 GB izvorne kode pogona ruskega spletnega iskalnika Yandex, ki ima četrti največji tržni delež. Prve analize kažejo, da gre za kodo iz julija 2022. Poleg iskalnika koda pripada še zemljevidom, osebni pomočnici, Yandex Mailu, oblačnim storitvam in drugim storitvam, ki jih nudi ruski velikan. Gre za enega največjih pobegov izvorne kode doslej in prvi tak primer pri iskalnikih, ki odkriva zelo zaželene informacije o algoritmih in rangiranju iskanih zadetkov. Iz Yandexa so sporočili, da ni šlo za vdor, temveč je kodo odtujil eden izmed sedaj že nekdanjih zaposlenih.

BleepingComputer se je pogovarjal z Grigorijem Bakunovom, ki je v v letih 2002-2019 delal za Yandex. Po njegovem mnenju je arhiv nedvomno pristen, saj mu je koda znana. Pojasnil je, da je bil motiv najverjetneje političen, neznani storilec pa kode ni skušal prodati, temveč jo je javno priobčil. V njej ni nobenih osebnih podatkov, temveč zgolj funkcionalnosti. Pojasnil je še, da Yandex danes...

6 komentarjev

Kitajci s spamom nad poročila o domačih protestih na Twitterju

Washington Post - Omrežje Twitter je od nedelje pod udarom sistematičnega spamanja s pornografskimi in kockarskimi vsebinami, ki cilja poročanja o aktualnih protestih na Kitajskem (omejen vir, alternativa).

Prejšnji teden je v stolpnici v kitajskem Urumčiju izbruhnil požar, v katerem je umrlo deset oseb; tragični dogodek pa se je sprevrgel v afero po poročilih, da bi bilo mogoče rešiti več ljudi, če področje ne bi bilo pod strogim zaprtjem zaradi omejevanja covida-19. To je na Kitajskem sprožilo proteste, ki se sicer še zdaleč niso sprevrgli v tako množične kot so iranski, toda takšnega števila nezadovoljnih ljudi kljub temu v azijski velesili že dolgo ne pomnijo. Očitno imajo nekateri organi proteste za dovolj nevarne, da so se nanje spravili s sistematičnim onemogočanjem komunikacije na zahodnih družbenih omrežjih, ki jih nekateri protestniki skozi VPNje izkoriščajo za iskanje informacij ter organizacijo.

Konkretno - kdor je v nedeljo na Twitterju skušal iskati podatke o protestih, je pod gesli...

38 komentarjev

Na Twitterju množični eksodus, podjetje do ponedeljka zaprlo pisarne

Slo-Tech - Položaj v Twitterju postaja iz dneva v dneva nenavadnejši, razmere za delo pa bolj nevzdržne, zato zaposleni množično zapuščajo podjetje. V podjetju, ki je imelo še pred mesecem dni 7500 zaposlenih, je novi lastnik Elon Musk kmalu po prevzemu krmila odslovil približno polovico zaposlenih, ker da mora podjetje postati vitkejše in bolj varčevalno naravnano. Nekaj jih je podjetje zapustilo tudi prostovoljno, tako da je sedaj v podjetju še okrog 2900 zaposlenih, ki še vedno odhajajo.

Musk je vsem zaposlenim poslal okrožnico, v kateri jih je povprašal, ali so pripravljeni ostati v podjetju in kulturi, ki ju imenuje Twitter 2.0. Do včeraj popoldne po lokalnem času so morali odgovoriti, sicer jih bo odslovil. Pri tem je Musk poudaril, da bo po novem norma trdo delo, kar v prevodu pomeni dolge nadure. A presenetljivo je nezanemarljivo zaposlenih odgovoril Ne, Twitter in njihov interni Slack pa so preplavila poslovilna sporočila sedaj že nekdanjih zaposlenih. Ocenili so, da razmere...

228 komentarjev

Starlink dobiva omejitve prenosa podatkov

Slo-Tech - Neomejene dobrine so privlačne, a kmalu postanejo omejene, če jih začnejo ljudje preveč izkoriščati. Zato bo tudi satelitski internet Starlink dobil omejitve prenosa podatkov, ki je bil doslej načeloma neomejen. Od decembra bo mesečna omejitev 1 TB, nato pa se bo prenos bistveno upočasnil (soft trottling), a le v določenih urah. Novosti so zapisane v Pogojih poštene uporabe (Fair Use Policy) in za zdaj veljajo v ZDA in Kanadi.

Ob začetku obračunskega obdobja bodo torej vsi uporabniki začeli od začetka, njihov promet pa bo imel prioriteto (Priority Access). Kdor bo prenesel več kot 1 TB podatkov, bo do konca meseca obtičal na osnovnem dostopu (Basic Access), ki bo od 7.00 do 23.00 upočasnjen in z najnižjo prioriteto. Starlink pojasnjuje, da je takšnih primerov manj kot 10 odstotkov vseh uporabnikov.

Možno bo zakupiti dodatne prioritetne gigabajte po ceni 0,25 dolarja na gigabajt, k čemur se nočni prenos ne bo prišteval. Za uporabnike v prikolicah (RV, Portability) prioritetnega...

69 komentarjev

RIPE v Beogradu razpravlja o problematiki prenosov ukrajinskih in ruskih IP-jev

Slo-Tech - V Beogradu ta teden poteka 85. srečanje Réseaux IP Européens Network (RIPE), na katerem je pomembna tema tudi ruski napad na Ukrajino, sankcije zoper Rusijo in naslovi IP. RIPE je vrhovni upravljalec internetnih naslovov (IP) za Evropo, ki skrbi za dodeljevanje skrbnikom na nižjih ravneh.

Ukrajinski predstavniki poročajo, da ruske sile prevzemajo tudi IP-je in jih dodeljujejo ruskim uporabnikom. Ukrajinsko pravosodno ministrstvo zato pričakuje, da bo RIPE zamrznil prenose naslovov IP in številk avtonomnih sistemov (AS). RIPE ob tem opozarja, da bi tak ukrep prizadel tudi legitimne prenose, ki bi bil onemogočeni. Hkrati bi lahko bile baze RIPE v neskladnju z dejanskim stanjem, obstajala pa bi tudi možnost tožb. Rešitev je več, nobena pa ni idealna: blokada vseh prenosov, možnost zamrznitve registracijskih informacij za pol leta, pregled zahtevkov, ki ga izvajajo nacionalne vlade.

Vodja pravne službe RIPE Athina Fragkouli je dejala, da bi uvajanje kakršnekoli nove politike trajalo...

12 komentarjev

V Veliki Britaniji po brexitu predlagajo ošibitev nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Medtem ko v Evropski uniji nevtralnost interneta zagotavlja uredba 2015/2120, želi britanski regulator te dosežke načeti. Odkar je Velika Britanija izstopila iz Evropske unije, je namreč evropska zakonodaja ne zavezuje več, čeprav je je večino prenesla in velja do sprememb. Ofcom je predstavil predlog zakonodajnih sprememb, ki bi dale ponudnikom telekomunikacijskih storitev in operaterjem "več fleksibilnosti".

Po novih pravilih bi imeli operaterji možnost ponujati dražje pakete, ki bi na primer prinašali nižje zakasnitve, kar bi namenili igralcem iger, uživalcem pretočnih vsebin in ostalim, kjer so latence pomembne. Operaterji bi prav tako lahko ponujali specializirane storitve in upravljanje prometa (traffic management), s čimer bi regulirali obremenjenost omrežij. Uvedba QoS bi v praksi pomenila uvedbo večtirnega prometa različnih prioritet. Vrnil bi se tudi zero-rating, kar se imenuje izvzetje določenih vrst prometa iz paketov, ki imajo omejen prenos podatkov.

Ukinjanje...

21 komentarjev

SpaceX predstavil Starlink za letala

Slo-Tech - SpaceX je ta teden predstavil novo storitev, ki internet prek omrežja Starlink prinaša tudi na letala. Storitev se imenuje Starlink Aviation in bo spočetka omejena na manjša ali zasebna letala, za katera so že pridobili ustrezne certifikate. Na voljo je že zdaj.

Starlink Aviation omogoča hitrost dostopa do interneta 350 Mb/s na letalo, kar se razdeli med potnike. To je že dovolj, da lahko spremljajo tudi pretočne vsebine vsaj v osnovni kakovosti. Latenca 20 milisekund pa omogoča tudi pogovore v živo ali podobne storitve, kjer je odziv sogovornika potreben v realnem času. Vsako letalo bo za delovanje dobilo Aero Terminal, ki skupaj z ustrezno spremljajočo opremo stane 150.000 dolarjev. Mesečna naročnina bo nato 12.500 ali 25.000 dolarjev. S tem bodo dobili mesečno naročnino brez omejitve prenosa podatkov. Ker so Starlinkovi sateliti povsod (v zmernih geografskih širinah), bo internet dostopen tudi nad oceani.

Prve preizkuse so že izvedli, za zdaj pa se za storitve zanimata dve...

5 komentarjev

TikTok bo v ZDA vendarle ostal

Slo-Tech - V ZDA že dve leti tuhtajo, kaj bi storili s TikTokom, ki so ga vmes hoteli že prepovedati, češ da naj bi podatke posredoval neposredno kitajski vladi. Promet so kasneje začeli preusmerjati na ameriške strežnike, ko je Oracle podjetje skorajda napol kupil, a potem posel ni uspel, sodišče pa je prepovedalo blokado TikToka. Sedaj smo blizu dokončnega dogovora, ki ga pripravlja Bidnova administracija in bo TikToku omogočil trajen obstanek v ZDA.

Po poročanju The New York Timesa sta TikTok in ameriška vlada že pripravili osnutek sporazuma, ki obravnava bojazni ZDA in daje ustrezna zagotovila. TikToka ne bo treba prodati novim lastnikom, bodo pa morali uvesti spremembe pri delu z osebnimi podatki in uporabniškimi vsebinami. TikTok je namreč še vedno v lasti ByteDancea, čeprav je pred dvema letoma tedanji ameriški predsednik grozil s prepovedjo poslovanja v ZDA. Kakršenkoli dogovor je pred jesenskimi volitvami v ZDA težko skleniti, saj ga obe stranki vidita kot politično bojišče. Odnosi...

14 komentarjev

Iran zaradi protestov ugasnil internet

Slo-Tech - Zaradi protestov, ki Iran pretresajo od minulega petka zaradi smrti Mahse Amini, ki jo je bila aretirala moralna policija, so v državi izključili internet. Dostop se je začel krčiti že v ponedeljek, ko so Netblocks, Cloudflare in drugi opazili poslabševanje povezljivosti. Več ponudnikov dostopa do interneta in mobilnih operaterjev je bilo tudi do 12 ur dnevno odrezanih od mednarodnih povezav. Tudi sporočila sms niso potovala normalno, če so vsebovala prepovedane pojme.

V sredo so začeli selektivno onemogočati tudi dostop do platform za komunikacijo Instagram in WhatsApp. Facebook, Twitter in YouTube so nedostopni že leta, zato je ljudem počasi začelo zmanjkovati platform za neovirano komunikacijo. Kmalu zatem so izključili tudi dostop do interneta prek mobilnih omrežij. Vmes se je interneta povezljivost občasno spet pojavila, a tudi včeraj je bil mobilni internet večidel nedosegljiv. Trenutno so redukcije dostopa do interneta občasne, medtem ko je dostop do zahodnih platform za...

21 komentarjev

T-2 pohitril dostop do interneta

Slo-Tech - V začetku meseca je ponudnik dostopa do interneta T-2 povečal hitrosti prenosa v obstoječih paketih, ne da bi jih podražil. Spremembe veljajo za domače uporabnike, medtem ko poslovni uporabniki s posebnimi pogodbami povišanj ne bodo deležni. Višje hitrosti avtomatično dobijo vsi novi naročniki, medtem ko bodo stari prišli na vrsto postopno, a še vedno samodejno.

Povišanja hitrosti so občutna. V najdražjem paketu se 750/150 Mb/s povečuje na 1000/200 Mb/s, česar uporabniki morda ne bodo takoj opazili. V spodnjem delu cenika bodo spremembe opaznejše, saj bo 50/20 Mb/s poskočil na 100/20 Mb/s, samostojni priključek (torej brez paketa) pa s 100/100 Mb/s na 1000/200 Mb/s. Povišanja hitrosti veljajo za vse pakete in samostojne priklope, četudi so morebitni ponujeni prek gostujočih omrežij kot bitni tok (WCA). Kdor je doplačeval za višje hitrosti, ki presegajo osnovno ponudbo v paketu, se mu bo doplačilo ukinilo.

Tudi konkurenca nudi že zelo visoke hitrosti dostopa do interneta. Telekom...

107 komentarjev

Francija, Italija in Španija želijo, da tehnološki giganti prispevajo za gradnjo internetne infrastrukture

Slo-Tech - V Evropi so čedalje glasnejši glasovi, ki od tehnoloških gigantov zahtevajo plačilo za postavitev internetne infrastrukture, ki jim omogoča poslovanje. Facebook, Google, Apple, Amazon, Microsoft in Netflix ustvarijo dobrih 56 odstotkov vsega prometa na internetu, zato bi po mnenju operaterjev morali prispevati svoj delež. Združenje evropskih operaterjev (ETNO) je maja predstavilo študijo, da bi morali našteti giganti plačati 20 milijard evrov, kar v evropskem gospodarstvu pomenilo 72 milijard evrov dodane vrednosti. Komisarka Margrethe Vestager je tedaj dejala, da bodo morali tehnološki velikani morda nositi del stroškov in da se bodo o tem še posvetovali.

Pritiski posameznih držav se sedaj krepijo. Francija, Italija in Španija so izrazile skupno stališče, da bi morali podjetja prisiliti v sofinanciranje potrebne nadgradnje omrežij, ki nosijo njihove storitve. V pismu evropski komisiji so ponovile, da omenjena podjetja ustvarilo več kot polovico vsega prometa na internetu, kar...

115 komentarjev

Britanske provizije za kartična plačila se zdijo neutemeljene

Slo-Tech - Ko je Amazon lani novembra zagrozil, da bo onemogočil uporabo plačilnih kartic Visa, ki so bile izdane v Veliki Britaniji, to ni bila le muha internetnega giganta. Visa (in tudi Mastercard) sta izkoristila izstop iz EU in regulacij, zato sta provizije za kartična plačila izjemno povečala. Čeprav sta na koncu našla skupni jezik z Amazonom, kar je bržkone vključevalo posebne pogoje zanj, so visoke provizije za vse ostale trgovce ostale. Te so tako visoke, da britanski regulatorji ugotavljajo, da trg ne deluje.

Ko so Britanci zapustili EU, sta Mastercard in Visa provizije s prejšnjih približno 0,2 odstotka povišala na 0,3-1,5 odstotka. Podjetji sta ravnali usklajeno, hkrati pa nista navedli nobenih prepričljivih argumentov za tako brutalen dvig provizij, torej lastnega zaslužka, razen da je to sedaj pač možno. Zaradi tega so se zganili organi pregona in politika.

Regulator plačilni sistemov (Payment Systems Regulator) je že sprožil preiskavo, v kateri preiskuje morebitne monopolne...

11 komentarjev

SpaceX ponuja Starlink za križarke, jahte in naftne ploščadi

Slo-Tech - SpaceX-ov satelitski internet Starlink bo odslej na voljo tudi za luksuzne križarke in naftne ploščadi, ki bodo imele dostop dostop do interneta od koderkoli. Storitev se imenuje Starlink Maritime in ni prav poceni, saj v osnovni konfiguraciji stane 5000 dolarjev. Za ta znesek obljubljajo hitrosti do 350 Mb/s.

Starlink lahko imajo prebivalci večine zahodnih držav doma že sedaj. Storitev ni poceni, saj osnovna oprema v Sloveniji stane približno 700 evrov, mesečna naročnina pa 100 evrov. V primerjavi s tem zneskom se zdi 5000 dolarjev veliko, a storitvi sta neprimerljivi. Dostop do interneta na odprtem morju je bil vedno drag in Musk je dejal, da so svoj čas za dostop do interneta na ladjah plačevali 150.000 dolarjev mesečno. Bistveni razliki v primerjavi z domačimi sprejemniki sta utrjenost, saj morajo biti sprejemniki na morju odporni na sunke, udarce, vodo, sonce in sol, ter sposobnost delovanja med premikanjem. Tako domači Starlink kakor verzija za avtodome namreč omogočata...

15 komentarjev

Evropski parlament sprejel DSA in DMA

Evropska komisija - Evropski parlament je včeraj z veliko večino sprejel uredbo o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah oziroma DSA) in uredbo o tekmovalnih in pravičnih trgih v digitalnem sektorju (akt o digitalnih trgih oziroma DMA). Za DSA je glasovalo 539 poslancev, proti pa jih je bilo 54, vzdržalo se jih je 30. Za DMA jih je glasovalo celo 588, proti jih je bilo 11, vzdržanih pa 31. Vsi slovenski poslanci so glasovali za. Evropska komisija, ki je akta predlagala pred dvema letoma, je že izrazila zadovoljstvo nad razpletom.

Sprejem DSA in DMA ni presenečenje, saj sta po dvoletnih pogajanjih Evropski parlament in Svet marca (DMA) in aprila (DSA) potrdila končno obliko besedila. To je za bruseljske razmere izjemno hitro, kar priča o pomembnosti ureditve te materije. Formalno ju mora potrditi še Svet, nato pa bosta objavljena v uradnem listu. Ko bosta DSA in DMA začela veljati jeseni, bo naslednji velik izziv nadzor.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je v objavi na...

8 komentarjev

SpaceX: Novi 5G v ZDA pri 12 GHz bo motil Starlink

Slo-Tech - V ZDA se še niso pomirile strasti med mobilnimi operaterji in letalskimi prevozniki glede uporabe pasu C za 5G (3,7-3,98 GHz), pa se že obeta nov spor. Satelitski internet Starlink na prizemnem delu uporablja frekvenčni pas 12 GHz, ki ga želi za mobilna omrežja nove generacije uporabiti tudi Dish Network. V SpaceX protestirajo, da bo to negativno vplivalo na Starlink ali ga v najslabšem primeru celo zmotilo. Gre za frekvenčni pas 12,2-12,7 GHz, na katerem želi FCC dovoliti mobilne storitve.

SpaceX se je pri tem obrnil tudi stranke. Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) so predložili lastno raziskavo, ki kaže na možnosti motenj Starlinka zaradi druge uporabe frekvence 12 GHz. Hkrati so pozvali tudi stranke, naj protestirajo pri FCC. Po drugi strani Dish in drugi operaterji trdijo, da motenj ne bo in da se lahko 12 GHz uporablja za mobilne storitve. Za zdaj še ni preizkusov, ki bi potrjevali eno ali drugo plat zgodbe - prav to želi namreč FCC ugotoviti. Medtem se SpaceX in Dish...

8 komentarjev

V ZDA v bližini letališč 5G še leto dni ne bo

AP News - Ko so januarja v ZDA zagnali omrežje 5G, je na letališčih zavladal kaos, ker je v ZDA pas za 5G preblizu frekvencam, na katerih delujejo radijski višinomeri v letalih. Čeprav se je v nekaj dneh situacija normalizirala, je Uprava za letalstvo (FAA) priporočila menjavo nezdružljivih višinomerov, med Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC) in FAA pa se je začel pingpong, kdo je za nastali zaplet kriv in kdo bo popustil. Na koncu je obveljal kompromisni predlog, da se zagon 5G v bližini letališč prestavi na poletje (do 5. julija). Sedaj je poletje tu.

Rešitve v tem času niso našli, zato sta se operaterja Verizon in AT&T dogovorila, da bosta zagon 5G v bližini nekaterih letališč še zamaknila. Gre za prometna letališča, kjer so oddajniki 5G zelo blizu, na njih pa pristajajo letala z radarskimi višinomeri. Operaterja sta sprejela zamik na julij 2023, torej še dodatno leto. V tem času bodo poiskali rešitve, kako uporabljati pas C (3,7-3,98 GHz), da ne bi motili višinometrov na...

4 komentarji

V vzhodni Ukrajini internetni promet že teče prek Rusije

Slo-Tech - Ko je Rusija leta 2014 zasedla Krim, spočetka na prvi pogled ni bilo sprememb pri dostopu do interneta. A Rusija se je sistematično lotila preusmerjanja internetnega prometa, ki je od leta 2017 v celoti tekel prek Rusije. Zgradili so nova podmorska kabla, ki sta Krim prek Kerškega preliva povezali z Rusijo. Na Krimu so vzpostavili operaterja Miranda Media, prek katerega je tekel ves internetni promet, Miranda Media pa je bil povezan z rusko infrastrukturo. Podobno se sedaj dogaja v Donbasu.

Po nekaj začetnih poizkusih je 30. maja v Hersonu internetni promet začel teči prek Rusije. Kdor je dotlej uporablja ponudnika dostopa do interneta KhersonTelecom (SkyNet), je to lahko počel še naprej, a večina sploh ni opazila, da se je ta povezoval z Miranda Media. To je pomembno, ker je slednja povezana z Rostelecomom, ki je pod nadzorom ruskih oblasti. Podobno je tudi v Lugansku, Donetsku in Zaporožju. Čeprav je ukrajinskih ponudnikov dostopa do interneta več kot tisoč, večinoma vsi

3851 komentarjev

Zaradi novih pravil prvi VPN-ji že zapuščajo Indijo

Slo-Tech - ExpressVPN je prvi komercialni ponudnik navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki ukinja svoje strežnike v Indiji. Podjetje, ki ima sedež na Britanskih deviških otokih, se je za to odločitev po lastnih navedbah odločilo zaradi nove indijske zakonodaje. Z enakimi ukrepi grozijo tudi drugi ponudniki VPN, denimo NordVPN.

Nova indijska zakonodaja bo začela veljati 27. junija in bo med drugim zahtevala, da ponudniki VPN shranjujejo vse podatke o svojih uporabnikih pet let. To vključuje imena, elektronske naslove in IP-naslove. Tudi drugi ponudniki spletnih storitev bi morali beležiti več in dlje. Ponudniki storitev v oblaku bi morali na primer shranjevati podatke svojih uporabnikov šest mesecev. Indijska vlada jo zagovarja z utemeljitvijo, da se bodo tako lažje borili proti prevarantom in drugim indijskim internetnim kriminalcem. A skupine za zaščito zasebnosti opozarjajo, da je zakonodaja bistveno strožja in zahteva skladiščenje več podatkov, kot je to sprejemljivo na Zahodu. S tem se...

13 komentarjev

Starlink prihaja v Nigerijo in Mozambik

Slo-Tech - Dasiravno je Starlink namenjen internetni povezljivosti po celotnem planetu s poudarkom na manj razvitih področjih, je bil Starlink doslej na voljo v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji s Čilom in Brazilijo kot edinima izjemama. Sedaj pa Starlink prihaja v Nigerijo, Mozambik in na Filipine, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. S tem se Starlink prvikrat komercialno širi v nerazvite države.

Filipi so prva država v jugovzhodni Aziji, ki je Starlinku izdala licence za uporabo potrebnega radiofrekvenčnega spektra. Nekaj ur pozneje se je Musk pohvalil, da jim je to uspelo tudi v Nigeriji in Mozambiku. Nigerijski regulator je potrdil, da je v začetku tedna odobril uporabo ustreznih frekvenc. Starlink se je registriral kot običajen ponudnik dostopa do interneta, zato bo moral licenco obnoviti čez 10 let. Po podatkih regulatorja so pogajanja trajal od lanskega maja. V Mozambiku so licence potrdili februarja letos. S tem je Starlink prispel na vse kontinente, se je pohvalil Elon Musk.

...

13 komentarjev

Kanada prepovedala Huawei in ZTE v omrežjih 5G

Slo-Tech - Trgovinske vojne in politično-vohunske igre s Kitajsko so od ruskega napada na Ukrajino izginile iz novic, a to ne pomeni, da napetosti ni več. Kanada je naslednja izmed držav, ki so omejile dostop kitajskim podjetjem pri postavljanju mobilnega omrežja nove generacije 5G. Ocenili so, da bi bila lahko ZTE in Huawei tarči zunanjih pritiskov tujih vlad, ki bi jih silili v delovanje zoper kanadske interese in zakonodajo. Zato ju pri gradnji omrežja 5G ne bo, že obstoječo opremo pa bo treba zamenjati. Že sedaj Kanada omenjenima podjetjema ne dovoljuje dobave opreme za 3G in nova omrežja 4G ali LTE.

Od 1. septembra letos operaterji ne bodo smeli več nabavljati nove omrežne opreme za 4G in 5G proizvajalcev ZTE in Huawei. Vso opremo za 5G omenjenih proizvajalcev, tudi že nameščeno, bo treba zamenjati do 28. junija 2024, medtem ko bo do konca leta 2027 treba zamenjati tudi vso opremo za 4G. V prehodnem obdobju bodo morali operaterji sodelovati v ustreznih programih za zagotavljanje...

13 komentarjev

FAA poziva k menjavi starih višinomerov, ki ne znajo sobivati s 5G

Slo-Tech - V začetku leta je čez Lužo veliko sivih las povzročil zagon omrežja 5G, saj ameriška letala niso bila preverjena, kako bodo sobivala z njim. Prvi dan zagona omrežja je bilo nemalo letov odpovedanih ali vsaj zamujenih, v nadaljevanju pa se je položaj ustalil. Težave so povzročali radarski višinomeri, ki delujejo v pasu 4,2-4,4 GHz, medtem ko pas C 5G obsega spekter od 3,7 do 3,98 GHz. To je dovolj blizu, da bi lahko drug drugega motila. Nadaljevanje zgodbe pričakujemo v začetku julija, ko bodo operaterji 5G zagnali s polno močjo in tudi tam, kjer ga doslej še niso.

Uprava za letalstvo (FAA) je zato včeraj pozvala letalske prevoznike, da v svojih flotah zamenjajo radarske višinomere, ki jih okoliške frekvence 5G motijo. Ugotavljajo, da določeni starejši višinomeri ne morejo odfiltrirati motečih frekvenc, zato je edina rešitev njihova zamenjava. Druga možnost je popravilo s posebnimi filtri, ki bodo polovili moteče frekvence. Pri tem FAA v precejšnjem zaostanku, saj je Zvezna...

5 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Rusija prepovedala Facebook in Instagram

Slo-Tech - Rusko sodišče je danes prepovedalo dostop do Facebooka in Instagrama, s čimer gre za prvo uporabo nove zakonodaje o zatiranju ekstremizma proti tujem tehnološkemu velikanu. Na sodišče se je obrnil državni tožilec, ki je zahteval takojšnjo blokado omrežij zaradi ekstremističnih aktivnosti, saj da Facebook oziroma lastnik Meta deluje proti ruski vojski. Čeprav se je Meta branila, da gre za tuje podjetje, ki v Rusiji sploh nima registrirane podružnice, to sodišča ni prepričalo.

Kakšnega večjega praktičnega pomena odločitev sicer nima, saj sta Facebook in Instagram v Rusiji blokirana že od začetka vojne. Je pa sodba pomembna zato, ker je z njo Facebook uradno prepoznan kot kršitelj zakonodaje, zaradi česar bi lahko njegove zaposlene v Rusiji aretirali. Rusija je v začetku meseca sprejela zelo strog zakon, ki prinaša 15-letno zaporno kazen za vsakega, ki širi po mnenju oblasti neresnične novice. A že pred tem zakonom se je Rusija borila proti ameriškim tehnološkim velikanom in jim...

103 komentarji

Londonsko vozlišče prenehalo izmenjevati promet z ruskimi operaterji

vir: Heise
Heise - Londonsko internetno stičišče LINX je iz izmenjave prometa izključilo dva ruska ponudnika interneta. Državni telekom Rostelecom in mobilni operater Megafon ne moreta več sodelovati na LINX-u, medtem ko nemško in nizozemsko vozlišče DE-CIX in AMS-IX za zdaj ne načrtujeta podobnih ukrepov. LINX se je za ukrep odločil že minuli teden, in sicer zaradi vojne v Ukrajine in posledičnih sankcij, ki so jih zoper Rusijo uvedle zahodne države. Oba operaterja zagotavljata, da to ne bo vplivalo na povezljivost, ker da sta prek LINX-a že tako ali tako izmenjevala minimalne količine prometa, zato bodo zlahka našli alternative. Iz Megafona pa so sporočili, da bi zaradi nizkega prometa v vsakem primeru sami prekinili sodelovanje z LINX-om.

LINX je eno pomembnejših stičišč, kamor se povezuje 950 različnih omrežij. Med njimi je tudi Rostelecom, ki je največji ponudnik interneta v Rusiji, saj ima 11 milijonov strank. Gre za naslednika podjetij SovTelekom in Swjasinwest-Holding, ki upravlja z največjo...

29 komentarjev

Rusija bo izdajala svoje certifikate TLS

Slo-Tech - Ker zaradi zahodnih sankcij ruske spletne strani ne morejo dobiti novih certifikatov oziroma obnavljati starih po izteku - nekateri izdajatelji so jim celo preklicali še veljavne certifikate -, je Rusija ustanovila centralnega overitelja (CA), ki bo stranem izdajal lastne certifikate. Ministrstvo za digitalni razvoj ponuja brezplačno domačo alternativo za potekle certifikate, ki jo lahko lastniki ruskih domen po zaprosilu dobijo v petih dneh, so zapisali na uradnem portalu.

To je sicer res, vendar pa to še vedno ni rešitev, dokler ti certifikati niso v verigi zaupanja, zato bodo brskalniki še vedno prikazovali opozorila. Rusija zato svoje državljane poziva, naj v brskalnike ročno dodajo novega overitelja, ali pa naj presedlajo na lokalna brskalnika Yandex ali Atom, ki jih podpirata že tovarniško. Ni pričakovati, da bi Chrome, Firefox in Edge te certifikate kaj kmalu dodali med zaupanja vredne. Nekatere spletne strani so nove certifikate že začele uporabljati, denimo Sberbank, VTB...

26 komentarjev

Starlink aktiviran tudi nad Ukrajino

vir: CNET
CNET - V SpaceXu so se odločili, da v odzivu na vojno v Ukrajini tam predčasno prižgejo svoj satelitski sistem za dostavo interneta, Starlink.

V Ukrajini trenutno zaradi vsesplošnega ruskega vojaškega napada vladajo težke razmere. Spopadi so že onesposobili del komunikacijske infrastrukture in ukrajinski minister za digitalno transformacijo se je na Elona Muska obrnil s pozivom, naj nad državo predčasno prižge satelitski sistem Starlink, ki je namenjen internetni povezljivosti. Ta sicer v obliki beta preizkusa že deluje na območju več evropskih držav, od januarja tudi v Sloveniji. Musk je dejansko hitro odgovoril in oznanil, da je sistem za Ukrajince prižgan ter da sledijo tudi pošiljke terminalov, se pravi satelitskih krožnikov, ki jih stranke za uporabo sistema potrebujejo.

Seveda gre bržkone tudi za zvit Elonov marketinški podvig, kajti poteza je takoj sprožila množično odobravanje. Prav tako ni znano, kako hitre in velike bodo dejansko pošiljke terminalov ter do koga bodo v teh...

82 komentarjev

NSO Group se je zanimal za luknje v SS7

Slo-Tech - Žvižgač iz podjetja Mobileum je potrdil, da je zloglasno podjetje NSO Group leta 2017 na vsak način želelo kupiti nepooblaščen dostop do mobilnih omrežij, in sicer do SS7. Gary Miller je povedal, da je NSO Group ponujal "vreče denarja", da bi dobil dostop do SS7, s čimer bi lahko sledil posameznim uporabnikom omrežja ali jim prisluškoval. Mobileum med drugim prodaja orodja za zaščito pred podobnimi napadi, denimo požarni zid za SS7. A dostopa, torej ranljivosti, do SS7 po lastnih navedbah sploh ne prodajajo. SS7 je protokol, ki ga operaterji uporabljajo za pošiljanje sporočil, klice, prenos številk in podobne storitve. SS7 se uporablja tudi v gostovanju, zato morajo operaterji podpirati izmenjavo z drugimi omrežji, kar zelo olajša napade.

Miller je za več novinarskih hiš iz konzorcija Pegasus Project povedal, da je NSO Group odkrito želel dostop do SS7, da bi lahko njihovi odjemalci oziroma stranke prisluškovali mobilnim telefonom. Miller je povedal, da so od vsega NSO Group...

5 komentarjev

Google stopil korak nazaj pri G Suitu

Slo-Tech - Googlovi napovedi, da bo ukinil brezplačne pakete G Suite, s čimer bi zaobšel obljubo, da bo storitev vedno brezplačna, dokler bo obstajala, je sledil buren odziv javnosti. Ta je Google celo prisilila, da si je nekoliko premislil. Predvsem je podjetje presenetilo število ljudi, ki jih bo sprememba prizadela. Prvi korak bo anketa, ki se je nepričakovano pojavila na spletu in s katero želi Google ugotoviti, koliko ljudi ima G Suite in kako bo sprememba vplivala nanje. Google obljublja, da bodo sodelujoči v anketi v prihodnjih mesecih dobili dodatne informacije, kaj storiti.

Druga pomembna novost pa je možnost prenosa podatkov v brezplačne račune. Sprva je Google napovedal le dve možnosti: plačilo naročnine ali ukinitev računa. V slednjem primeru bi uporabniki s storitvijo Google Takeout sicer lahko prenesli večino podatkov, a bi dobili zgolj lokalne datoteke, ki bi jih bilo težko spremeniti v neko enostavno berljivo obliko. Sedaj pa bo Google ponudil tudi možnost prenosa na...

64 komentarjev

Twitter pobrisal rekordno količino zlonamernih objav

Slo-Tech - Družbena omrežja objav ne odstranjujejo le, kadar sama presodijo, da kršijo pogoje uporabe, temveč tudi na zahtevo oblasti. Twitter podobno kot ostala podjetja to razkriva v poročilu o transparentnosti, ki za prvo polletje minulega leta kaže rekordno število zahtevkov za umik. Od januarja do junija 2021 so prejeli 43.387 zahtevkov za odstranitev vsebin s 196.878 računov. To je največ po letu 2012, od kar pripravljajo in objavljajo poročila o transparentnosti.

V skladu s Paretovim načelom kar 95 odstotkov teh zahtevkov prihaja le iz petih držav: Japonske, Rusije, Turčije, Indije in Južne Koreje. Skupno je zahtevke poslalo 35 držav. V primerjavi s polletjem pred tem je število zahtevkov poraslo za 14 odstotkov, število prizadetih računov pa kar za 50 odstotkov. Twitter je zahtevkov ugodil v 54 odstotkih primerov.

Twitter tudi sam briše neustrezne vsebine. V tem polletju je izbrisal 4,7 milijona čivkov, izmed katerih jih je 68 odstotkov imelo manj kot 100 ogledov, 92 odstotkov pa...

5 komentarjev

Nenadoma večina letal zna sodelovati s 5G

Slo-Tech - Z uporabo pasu C za omrežje 5G in strahom letalskih prevoznikov, da bo to vplivalo na varnost poletov se je tresla gora, a rodila se bo miš. Uprava za letalstvo v ZDA (FAA) je v četrtek certificirala trinajst radarskih višinomerov za uporabo na letalščih, kjer je v uporabi pas C 5G. To pomeni, da lahko neovirano leti že 78 odstotkov letal ameriških letalskih prevoznikov, med njimi vsi modeli Boeing 717, 737, 747, 757, 767, 777, 787 in Airbus A300, A310, A319, A320, A330, A340, A350, A380. FAA nadaljuje preverjanje ostalih višinomerov, zato lahko kmalu pričakujemo popolno sprostitev poletov.

S tem je FAA končno začela preverjati, kar je prej trdila na pamet. Ker pas C 5G obsega spekter od 3,7 do 3,98 GHz, je FAA skrbelo, da bo to vplivalo na delovanje radarskih višinomerov, ki uporabljajo pas 4,2-4,4 GHz. Ti so nujno potrebni pri pristankih letal z instrumenti v slabi vidljivosti, zato je grozilo, da bo ob slabem vremenu zavladal kaos. FCC je prav zaradi nevarnosti interference...

20 komentarjev

EU želi lastno infrastrukturo za DNS

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA) je minuli teden predstavila predlog za vzpostavitev evropske infrastrukture za razreševalnike DNS, ki bi bili namenjeni javnim, poslovnim in zasebnim uporabnikom interneta v Evropski uniji. DNS4EU bi bil varen in bi v celoti upošteval Splošno uredbo (GDPR). Osnovna storitev bi bila brezplačna.

DNS4EU je trenutni v fazi razpisa. V EU se je pojavila zaskrbljenost, ker se trg konsolidira okoli ponudnikov izven EU, kar Unijo postavlja v odvisen položaj. Infrastrukturni projekt DNS4EU želi to odpraviti. Druga razloga sta še kibernetska varnost in zasebnost. Evropska komisija je že decembra izrazila željo po suverenem DNS.

DNS4EU bi vseboval tudi filtriranje, ki bi omogočalo blokado dostopa (na nivoju razreševanja DNS) do domen na črnem seznamu, denimo takih z malwarom, ribarskimi poizkusi in drugimi grožnjami. Te sezname bi sestavljali nacionalni CERT (to je en scenarij). Dodatne blokade bi se oblikovale po sodnih...

49 komentarjev

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V...

12 komentarjev

Kdaj bo umrl 2G?

EFF - Medtem ko se že uvajajo mobilna omrežja pete generacije (5G), z omrežji četrte generacije (4G) pa so končno pokriti večji deli države, še vedno deluje tudi infrastruktura za dobri stari 2G. Tehnologija ima že zelo dolgo brado, saj je nastala leta 1991, kar prinaša tudi varnostne pomisleke. V 2G so do danes odkrili toliko ranljivosti, izmed katerih vseh sploh ni možno zakrpati, saj so nekatere del dizajna, da bi ga bilo smiselno pokopati. V ZDA, Kanadi, Južni Koreji, na Japonskem so ga že pred petimi leti (in poteka celo izklop 3G), v Sloveniji (in celi Evropi) pa še ne. Novi Android vendarle omogoča, da si vsaj na telefonu onemogočimo uporabo 2G, kamor bi telefon sicer preklopil, če bi bilo drugih omrežij - ali pa bi tako le mislil.

Glavni težavi 2G sta šibko šifriranje med baznimi postajami in telefoni, ki omogoča prisluškovanje (in to celo pasivno!) v realnem času. Druga težava je odsotnost kakršnegakoli zagotavljanja pristnosti, kar komurkoli omogoča lažno predstavljanje za...

76 komentarjev

FAA izdala prve omejitve Boeinga 787 zaradi 5G

Slo-Tech - V petek je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala prvo obvestilo o plovnosti (airworthiness notification), ki za konkreten model letala predpisuje ukrepe za zagotavljanje delovanja ob uporabi pasu C v mobilnih omrežjih 5G, ki utegne povzročati interferenco na radarskem višinomeru. Nanaša se na letala Boeing 787-8, 787-9 in 787-10.

FAA je decembra izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) v zvezi s soobstojem 5G in letalskega prometa. Zaradi tega so v začetku leta še zadnjič odložili uvedbo 5G, ki jo bodo operaterji lahko začeli prihodnji teden. FAA je svarila, da utegne interferenca negativno vplivati na delovanje in zanesljivost radarskih višinomerov, ki so ključni instrument pri pristanku z instrumenti. FAA sedaj na podlagi Boeingovih informacij ocenjuje, da interferenca lahko vpliva na več sistemov (sistem za preprečevanje trčenja v zraku (TCAS), sistemi opozarjanja na bližino zemlje (GPWS), instrumenti za letenje, sistem za krmarjenje, avtipilot,...

7 komentarjev

Nizozemski prebivalci proti Facebookovemu novemu podatkovnemu centru

Slo-Tech - Nizozemska ima zelo dobro povezljivost v svetovni internet, zato ima tudi nadpovprečno mnogo podatkovnih centrov. Prvi hipercenter na Nizozemskem je leta 2015 odprl Microsoft, kmalu pa sta sledila še dva. Skupno je na Nizozemskem že 200 srednje velikih in velikih centrov, ki pa jih kani zasenčiti Facebookov novi mastodont. V kraju Zeewolde želi podjetje Meta postaviti novi center na 166 hektarjih, ki bi letno porabil 1380 GWh električne energije, kar je dvakrat več od porabe vseh prebivalcev Zeewoldeja (za primerjavo: vsa slovenska gospodinjstva so leta 2020 porabila 3634 GWh električne energije).

V Zeewoldeju se zato krepi nasprotovanje novemu podatkovnem centru, ki je po mnenju nasprotnikov prevelik za malo mesto in prepotraten. Peticijo proti gradnji je podpisalo več kot 5000 ljudi, ki so ustanovili tudi organizacijo Stichting DataTruc. Poudarjajo, da niso proti podatkovnim centrom, so pa proti gradnji na prvovrstnih kmetijskih zemljiščih in proti gradnji tako ogromnega...

66 komentarjev

V ZDA zaradi letal še dva tedna odloga pri vzpostavitvi 5G v pasu C

Slo-Tech - V ZDA so še za 14 dni prestavili začetek uporabe pasu C za mobilna omrežja 5G, ker se letalske družbe bojijo, da utegne povzročiti interferenco z radarskimi višinomeri v letalih. Uprava za letalstvo (FAA) je z AT&T in Verizonom podpisala dogovor o dvotedenskem odlogu, ki je po zagotovilih vseh vpletenih zadnji. To piše tudi v dogovoru.

AT&T in Verizon bosta v skladu z dogovorom vzpostavila izključitvena območja okrog letališč, kjer se pas C omrežij 5G naslednjih šest mesecev ne bo uporabljal. Pripravili bodo seznam največ 50 prioritetnih letališč, okrog katerih bodo morali vzpostaviti omenjene cone. AT&T in Verizon bosta FAA posredovala podatke o baznih postajah, vključno z načrtom postavitve novih in njihovimi tehničnimi karakteristikami. FAA pa se zavezuje, da bo pospešila pridobivanja odobritev za AMOC (Alternate Means of Compliance) za višinomere, ki bodo certificirani za sobivanje z omrežji 5G v pasu C.

Medtem ko v skoraj 40 državah že uporabljajo pas C omrežja 5G brez...

4 komentarji

Spletni iskalnik DuckDuckGo čedalje popularnejši

Slo-Tech - Uporabniki interneta se čedalje bolj zavedajo, da so klasični iskalniki ogromni zbiralniki podatkov, kar sicer lahko pomaga pri iskalnih rezultatih, a ima posledice za zasebnost. Iskalnik DuckDuckGo, ki ne zbira nobenih podatkov, je zato priljubljena alternativa. Letos je njegova uporaba zrasla skorajda za polovico.

Dnevno postreže odgovore že na več kot 100 milijonov ključnih besed, kar je 47 odstotkov več kot lani. Pred štirimi leti je bilo iskanj 30 milijonov dnevno. Skupno bo letos poizvedb okoli 35 milijard, lani pa jih je bilo 23,6 milijarde. To se sliši veliko, a trg je neizprosen. DuckDuckGo ima 2,5-odstotni delež, kar je le malo slabše od Yahooja pri 3,3 odstotkih. Bing uporablja 6,4 odstotka ljudi, levji delež pa še vedno pobere Google z 87-odstotnim tržnim deležem. Medtem ko si Yahoo, Bing in Google konkurirajo predvsem s točnostjo zadetkov, vsi pa podatke tako ali drugače zbirajo, je prednost DuckDuckGo prav nezanimanje za uporabnika. Prav zato je pričakovati, da bo...

37 komentarjev

V EU 10-letno podaljšanje mobilnega gostovanja

Slo-Tech - Trenutni režim mobilnega gostovanja v EU, ki omogoča uporabo pod enakimi pogoji kot doma (RLAH), poteče 30. junija 2022. Ker so ga evropski uporabniki navdušeno sprejeli, bo podaljšan še za 10 let, so se neformalno sporazumeli pogajalci Sveta EU in Evropskega parlamenta v začasnem dogovoru o uredbi. Mobilno gostovanje brez stroškov ostaja vsaj do leta 2032, kot je predlagala Komisija.

Med potovanjem po EU morajo imeti uporabniki mobilne telefone enake pogoje uporabe kot v domačem omrežju, je ključna zahteva gostovanja kot doma. To vključuje tako cene kakor tudi kakovost storitve, torej hitrost prenosa podatkov, vrsta omrežja ipd. Če so v gostujoči državi na voljo enake storitve, jih bodo morali nuditi svojim uporabnikom. Kdor ima doma na voljo omrežje 4G, mu v drugi državi EU ne bodo mogli samovoljno znižati kakovost na 3G, kjer bo 4G na voljo. Še vedno pa ostajajo dovoljene omejitve pri prenosu podatkov; operaterjem ni treba ponuditi celotnih zakupljenih količin iz paketa v...

13 komentarjev

Televizijski programi RTV od januarja le še v visoki ločljivosti

Slo-Tech - RTV bo 17. januarja 2022 ugasnila SD-signal svojih televizijskih programov, ki se oddaja v prizemnem omrežju, in bo nudila le še HD. Slovensko prizemno omrežje za digitalno video radiodifuzijo (DVB-T) sestavljata multipleksa A in C, ki vsebujeta vsak svoj nabor televizijskih programov. Nacionalno omrežje je razdeljeno v tri geografska območja (vzhod, center, zahod), ki imajo lahko različno shemo programov. V multipleksu C se trenutno oddajajo tudi vsi trije nacionalni televizijski programi (Slovenija 1, Slovenija 2, Slovenija 3) v standardni ločljivosti (SD).

Pred trinajstimi leti je RTV začela preizkusno oddajati v visoki ločljivosti (HD), sprva le prvi in drugi program. Kasneje so v tej tehniki začeli oddajati še tretji program. Do danes je HD postal povsem običajna tehnologija, v kateri se oddajajo in sprejemajo programi. Pasovno širino, ki se trenutno še uporablja za SD, bodo prihodnje leto zapolnile komercialne televizije. Upravljavec multipleksov ostaja RTV, ki to storitev...

83 komentarjev

Rusija od tehnoloških velikanov zahteva lokalne podružnice

Slo-Tech - Rusija od tehnoloških velikanov, kot so Apple ali Meta (nekdanji Facebook), zahteva vzpostavitev lokalnih podružnic v Rusiji v prihodnjem letu. Gre za zahtevo iz novega zakona, ki je začel veljati julija letos in to zahteva od podjetij z več kot 500.000 uporabniki dnevno. Regulator Roskomnadzor je sedaj 13 podjetij že pozval, naj odprejo podružnice v Rusiji. Med njimi so Apple, Google, Meta, Telegram, TikTok in Twitter. V nasprotnem primeru jim grozijo ukrepi, ki obsegajo omejevanje oglaševanja, zbiranja podatkov in finančne sankcije.

Kaj točno od podjetij pričakujejo, v izjavi Roskomnadzor ni zapisal. Nenavadno je tudi to, da imajo nekatere izmed podjetij na seznamu v Rusiji že svoje poslovalnice. Pojavljajo se bojazni, da želi Rusija podjetja prisiliti v odprtje lokalnih pisarn in kasneje skladiščenje podatkov v Rusiji, da bi pridobila vzvod za pritisk nanje. Rusija je letos Google, Facebook, Twitter, TikTok in Telegram že oglobila, ker niso izbrisali vsebin, ki so bile po...

10 komentarjev

Toru primanjkuje prostovoljcev

Slo-Tech - Upravljavci omrežja Tor, ki omogoča (bolj ali manj) anonimen oziroma vsaj necenzuriran dostop do interneta, ugotavljajo, da že od začetka leta upada število uporabnikov, ki nudijo mostove (bridges). Trenutno jih imajo okrog 12.000, izmed katerih jih 900 uporablja protokol obfs4. Sčasoma se znajdejo na seznamu za blokiranje, ki si ga delijo države, ki želijo blokirati Tor, zato je ključen dotok svežih. Ta pa se je sedaj ustavil, zato pozivajo vse, da pomagajo z novimi.

Da bi do konca leta zagotovili 200 novih, kolikor jih po izračunih nujno potrebujejo, so se domislili vzpodbud. Razdelili bodo nekaj puloverjev, majic, nalepk, ki jih bodo dobili novi ponudniki, če bodo vsaj leto dni sodelovali. Most lahko ponuja vsakdo, ki ima stalen naslov IPv4 (ali IPv6), podporo za Obfs4 in stalno povezljivost (24/7).

13 komentarjev

Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Slo-Tech - Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča...

23 komentarjev

Yahoo zapustil Kitajsko

Slo-Tech - Yahoo je s tem mesecem popolnoma zapustil Kitajsko. V uradni izjavi je podjetje za odločitev okrivilo čedalje težje poslovno in pravno okolje, zaradi česar ne morejo več poslovati na Kitajskem. Poleg iskalnika Yahoo odhajajo tudi ostale storitve, ki so jih nudili, vse od spletne strani TechCrunch do AOL-ove elektronske pošte. Yahoo je že drugo veliko ameriško podjetje, ki je v mesecu dni zapustilo Kitajsko. Minuli mesec se je enako odločil Microsoft, ki je za ukinitev LinkedIna na Kitajskem navedel zelo podobne razloge. Epic Games pa bo na Kitajskem strežnike ugasnil 15. novembra.

Na Kitajskem trgu je bil Yahoo prisoten od leta 1999. Leta 2003 so kupili kitajski iskalnik 3721, leta 2005 pa še 40-odstotni delež v Alibabi. A medtem ko je Alibaba rasla, je Yahoo postajal čedalje manjše podjetje in sčasoma ga je Alibaba prerasla, kar je povzročalo trenja. Leta 2012 so sklenili nadaljnji dogovor z Alibabo, ki je kupila del podjetja in štiri leta upravljala Yahoo China. Kasneje so...

82 komentarjev

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Slo-Tech - Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo...

17 komentarjev

Še vedno ni znan natančen vzrok za padec Facebookovega omrežja

Slo-Tech - V ponedeljek, 4. oktobra, je Facebook doživel doslej najdaljši - skoraj šesturni - mrk vseh svojih storitev v zgodovini. Krivec je bila napačna nastavitev sistema, ki s protokolom BGP skrbi za pogovarjanje Facebookovega dela internetnega omrežja z okolico, a boljših podrobnosti vzroka ta hip še ne poznamo.

V ponedeljek, kakšnih deset minut pred šesto popoldan po našem času, je nenadoma postalo nemogoče doseči omrežje Facebook - pa tudi Instagram; sporočila v WhatsAppu niso želela nikamor, na suhem pa so ostali tudi imetniki Oculusovih VR naočnikov. Se pravi: pokleknil je popolnoma ves Facebookov storitveni imperij - in to širom sveta, brez izjeme. Ljudje so se morali en večer pogovarjati z živimi osebki poleg sebe in internet je bil za slabih šest ur malce manj jezen kraj. Česa takšnega doslej še nismo videli in ker se je prav na isti dan razkrila živžgačica Frances Haugen, ki je Wall Street Journalu priskrbela dokumentacijo za odmevno reportažo The Facebook Files, se je seveda...

75 komentarjev

Madžarska prekinila primarne volitve v opoziciji zaradi kibernetskega napada

Slo-Tech - Včeraj so na Madžarskem z internimi volitvami (primaries) začeli izbirati kandidata opozicije za skupni nastop prihodnje leto. Glasovanje, ki je potekalo tudi prek interneta, so dve uri po začetku zaradi tehničnih težav prekinili. Po besedah organizatorjev so bili deležni velikega hekerskega napada, zato so glasovanje ustavili. Medtem ko opozicija vlado obtožuje vmešavanja, jim koalicija očita nesposobnost.

Eden izmed organizatorjev glasovanja Gyorgy Magyar je dejal, da bodo potrebovali vsaj 36 ur, da raziščejo, kaj točno se je zgodilo. Župan Budimpešte in eden izmed izzivalcev aktualnega premierja Gergely Karacsony je dejal, da naslovi IP kažejo, da je bil napad izveden iz Kitajske, medtem ko kot naročnika omenja madžarsko vlado. Glasovanje se bo nadaljevalo v ponedeljek in bo trajalo do prihodnje nedelje.

Glasovanje se je začelo v soboto ob 6. uri in je trajalo vsega dve uri. Sprva so dejali, da bo prekinitev trajala do poldneva, ko naj bi nadgraditi strežnike, da bi zmogli...

12 komentarjev

Google in Facebook gradita nov podmorski kabel, kar postaja nov vzorec

Slo-Tech - Google in Facebook sta napovedala, da bosta sodelovala pri gradnji novega podmorskega podatkovnega kabla Apricot, ki bo leta 2024 povezal Japonsko, Singapur, Tajvan, Guam, Filipine in Indonezijo. Začetna kapaciteta kabla bo 190 Tb/s, ki jo lahko v prihodnosti z nadgradnjo še povečajo. Dolg bo 12.000 kilometrov. To ni prvi podmorski kabel, ki ga podjetji financirata skupaj, saj bo tudi Echo med Singapurjem in ZDA plod sodelovanja.

V zadnjih letih se je spremenil koncept financiranja podmorskih kablov, kjer klasične operaterje in ponudnike prenosa izrivajo Google, Facebook, Amazon in drugi ponudniki internetnih storitev. Google je prvič podmorski kabel sofinanciral leta 2010, ko je sodeloval pri Unityju, ki je povezal Los Angeles in Čikuro na Japonskem. To je bil eden prvih kablov, ki jih je naročil in plačal konzorcij, katerega del so bili tudi končni uporabniki (torej Google). Odtlej se praksa širi in leta 2019 je že več kot 60 odstotkov vseh kapacitet izkoriščalo nekaj ponudnikov...

6 komentarjev

Kuba zaradi protestov blokira aplikacije za komuniciranje

Slo-Tech - Medtem ko na Kubi potekajo eni največjih protestov v zadnjih desetletjih, so se oblasti zatekle k preverjenim ukrepom, ki jih poznamo iz drugih držav: začele so omejevati dostop do interneta, ki je na Kubi sorazmerno nova pridobitev.

Prvikrat so internet zatemnili v nedeljo, ko je za 30 minut mrknila celotna država. Odtlej je dostop možen, a ne v popolnosti. Virtualna zasebna omrežja (VPN), ki v podobnih primerih predstavljajo osnovni način, kako obiti požarni zid, so blokirana. Nedelujoče so tudi priljubljene aplikacije za sporazumevanje prek telefonov, kot so Signal, WhatsApp in Telegram. To je posebej pomembno, ker večina prebivalcev Kube do interneta dostopa prek pametnih telefonov.

Iz podjetja NetBlocks, ki spremlja dogajanje na internetni infrastrukturi po svetu, sporočajo, da so zaznali blokado dostopa do teh aplikacij, ki jo izvaja kubanski nacionalni operater ETECSA. Blokada se je začela v nedeljo in še vedno traja. To je prvič, da so na Kubi blokirali aplikacije za...

19 komentarjev

Na Zahodnem Balkanu odpadli stroški gostovanja

Slo-Tech - Danes se je začel uporabljati dogovor, ki so ga države z Zahodnega Balkana podpisale aprila 2019 in predvideva vzpostavitev enotnega območja, kjer ni stroškov gostovanja. Uporabniki mobilnih storitev iz Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanija in Kosova bodo lahko medsebojno gostovali brez dodatnih stroškov. S tem se na Zahodnem Balkanu vzpostavlja režim, kakršnega je EU vzpostavila že pred leti. Uporabniki iz EU na Zahodnem Balkanu še vedno gostujejo po visokih tarifah, a pričakovati je, da se bo v prihodnosti tudi to odpravilo. Prvi osnutek sporazuma naj bi bil pripravljen do konca leta.

Režim, ki se je vzpostavil na Zahodnem Balkanu, uporablja podobne varovalke kot v EU. Uporabniki ne morejo stalno uporabljati tuje kartice v omrežju. Omejitev so postavili na štiri mesece, potem pa bo gostovanja konec. Prav tako v tujih državah ne bo nujno na voljo ves podatkovni prenos, kot ga vključuje paket v domačem omrežju. Srbski Telenor je pojasnil, da je to odvisno...

3 komentarji

Izvorna koda spleta kot NFT prodana za 5,4 milijona dolarjev

Tim Berners-Lee. Slika: Paul Clarke/CC BY-SA 4.0

Slo-Tech - Zaključila se je dražba, na kateri so od 23. junija z začetno ceno 1000 dolarjev dražili NFT (non-fungible token), ki vsebuje komplet osnovnih dokumentov in kode za postavitev svetovnega spleta. Datoteke z izvorno kodo, animirani video pisanja kode, pismo Tima Berners-Leeja in digitalni poster kode so prodali za 5,4 milijona dolarjev. Izkupiček bo namenjen dobrodelnim organizacijam po izboru prodajalca. Dražbo je vodila znamenita hiša Sotheby’s.

S ceno 5,4 milijona dolarjev je to eden izmed dražjih NFT-jev, ki je presegel tudi prvi tvit v zgodovini, za katerega je Jack Dorsey (ustanovitelj Twitterja) iztržil 2,9 milijona dolarjev. Ni pa to najdražji NFT doslej, saj ta naziv pripada digitalni umetnini, za katero je bil Beeple iztržil 69 milijonov dolarjev. Kdo je kupil izvorno kodo spleta, ni znano.

NFT-ji ali nezamenljivi žetoni so digitalne ustreznice certifikatov istovetnosti. Z njimi je moč enolično označiti in razlikovati digitalne predmete, ki se načeloma lahko kopirajo v...

12 komentarjev

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

Torkov izpad interneta povzročil hrošč v Fastlyju

Slo-Tech - V torek dopoldne je velik del internet šepal, saj so motnje pri dostopu do določenih strani pojavljale po celem svetu. Na prvi pogled ni bilo nobenega geografskega, tematskega ali kakršnegakoli drugega vzorca, ki bi pojasnil, zakaj Reddit, Spotify ali Wired marsikod niso bili dostopni. Razlog se je skrival v podjetju Fastly, ki upravlja distribucijsko omrežje (content delivery network, CDN). Čeprav povprečen uporabnik interneta za Fastly še ni slišal, gre za enega v veliki trojici CDN-jev skupaj s Cloudflare in Akamai. In se spotaknejo ti, internet pade.

Podatki in vsebine, do katerih želimo priti, niso v kakšnem ezoteričnem oblaku, temveč na strežnikih ponudnika storitev. Ker so odjemalci, ki bi jih želeli videti, razporejeni po celem svetu, je smiselno tudi vsebino gostiti na več fizičnih strežnikih po celem svetu, tako da se Evropejcem vsebina ne pretaka vsakokrat iz ZDA. CDN-ji delujejo kot sloj na internetu, in sicer nudijo gostovanje vsebin, ki so tako bližje končnim...

5 komentarjev

AKOS razdelil frekvence za 5G

Slo-Tech - Minuli teden se je zaključila dražba več frekvenc, ki bodo med drugim uporabne tudi za mobilna omrežja pete generacije (5G). Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je dražila frekvence 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz, za katere so se lahko potegovali operaterji. Ti so pokupili vse razpoložljivi frekvenčni prostor, za kar so odšteli 164 milijonov evrov, kar je 2,4-krat več od izklicnih cen.

Frekvence so pričakovano kupili A1 Slovenija, Telekom Slovenije, Telemach in T-2. Zakupna doba znaša 15 let, frekvence pa bodo uradno dobili junija ob izdaji odločb. Nekatere bo možno začeti uporabljati takoj (700 MHz, 700 MHz, 1500 MHz, 3600 MHz, 26 GHz), na 2100 MHz pa bo treba počakati do 22. septembra, na 2300 MHz pa do 1. januarja. Frekvence so podeljene tehnološko nevtralne, kar pomeni, da lahko operaterji na njih ponujajo katerekoli tehnologije, storitve katerih pa morajo biti na voljo končnim uporabnikom. V enem letu morajo v vsakem pasu pokriti...

42 komentarjev

Direktorji velikanov pred Kongresom brez konkretnih odgovorov

Slo-Tech - Težko pričakovano zaslišanje direktorjev Googla, Facebooka in Twitterja pred Kongresom v četrtek ni postreglo s konkretnimi odgovori. Glavni akterji Sundar Pichai, Mark Zuckerberg in Jack Dorsey so bili v svojih odgovorih še manj oprijemljivi kot oktobra. Medtem ko so politiki želeli na vsaj nekatera vprašanja slišati jasne odgovore z da ali ne, so se direktorji izogibali jasnim odgovorom. Po petih urah predstave za javnost je bil rezultat frustrirani člani odbora, ki so se - to je treba priznati - na zaslišanje pripravili in prišli z dobrimi vprašanji, in vznevoljeni direktorji, ki pa so si oddahnili.

To je bilo prvo zaslišanje po napadu na kapitol 6. januarja letos, kar je bila tudi pomembna tema zaslišanja, saj so napad podžgale in koordinirale objave na družbenih omrežjih. Krovna tema je bila dezinformacije in ekstremizem na družbenih omrežjih. Slednja niso zgolj pasivna platforma, zvočnik, ki bi omogočil slišanje teh vsebin, temveč vsaj delno aktivno sodelujejo pri...

9 komentarjev

Facebook lani pobrisal več kot milijardo lažnih profilov

Slo-Tech - Facebookov podpredsednik za integriteto Guy Rosen je pred pričanjem pred Odborom za energijo in trgovino v spodnjem domu Kongresa, ki bo potekalo v četrtek, razkril nekaj številk o lažnih profilih. Dejal je, da je Facebook v zadnjem kvartalu minulega leta odstranil 1,3 milijarde lažnih profilov (ne objav!). Ti so se še posebej aktivirali v času blizu ameriških predsedniških volitev, ki so potekale lani.

Facebook ima zaposlenih 35.000 ljudi, ki se ukvarjajo z moderiranjem, to je ustavljanjem širjenja lažnih novic in dezinformacij. To je zelo širok pojem, ki sega od neresnic o covidu do drugih političnih oblik neavtentičnega obnašanja, kot to uradno imenujejo. V zadnjih treh letih so razbili 100 mrež, ki so usklajeno širile neresnice (coordinated inauthentic behaviour). Eden izmed učinkovitih načinov za ustavitev širjenja teh vsebin je prekinitev finančnih tokov, ki jih podpirajo. Ti so odvisno od angažmaja obiskovalcev, torej deljenja in klikanja, kar skušajo algoritmi zaznati....

14 komentarjev

Roskomnadzor pomotoma poleg Twitterja upočasnil več domen, tudi državne medije

Slo-Tech - Včerajšnje spotikanje Twitterja, do katerega so v Rusiji bistveno upočasnili dostop, ni šlo brez težav. Dasi je bil cilj kaznovati zgolj Twitter, je regulator Roskomnadzor storil napako in upočasnil še vrsto drugih tujih strani, denimo Microsoft in celo državni medij RT.com. Del akcije je bila namreč tudi domena t.co, ki jo Twitter uporablja za skrajševanje hiperpovezav, a so zaradi napake v izvedbi prizadeli vse domene, ki so vsebovale ta niz: torej tudi microsoft.com in rt.com.

Težavo so danes dopoldne odpravili, tako da je sedaj prizadet le še Twitter, ki je bil tudi prvotna tarča. A poleg Twitterja Rusiji niso všeč niti ostali zahodni velikani. Aprila bodo obravnavali še Facebook, Google, Telegram in TikTok, ki se jim takisto lahko primeri kakšna blokad ali vsaj upočasnitev. Dolgoročni načrt pa je vsilitev uporabe državni strežnikov DNS, ki bi seveda lahko preusmerjali uporabnike interneta z nezaželenih strani. Preizkušati so jo že začeli, zato so imeli ta teden nekoliko težav...

9 komentarjev

V Mjanmaru še vedno skoraj brez interneta

Slo-Tech - Po puču konec minulega meseca, ki ga je spremljala omejitev dostopa do interneta, je v Mjanmaru trenutno dostop do interneta moten še bolj. Čeprav so po prvotnih prekinitvah v začetku meseca kmalu ponovno vzpostavili povezave, so bili Facebook, Instagram, Messenger in WhatsApp nedostopni. Uporabniki so bili prisiljeni poiskati VPN-je, če so želeli normalno dostopati do teh storitev. Do 5. februarja so blokado vzpostavili vsi lokalni ponudniki dostopa do interneta, saj jim je tako odredila vlada.

Kasneje so se omejitve še okrepile. Že 6. februarja je Mjanmar prebivalcem skoraj v celoti onemogočil dostop do interneta, saj je mednarodna povezljivost padla na 16 odstotkov normalnih vrednosti. Minuli teden je bila potem povezljivost nekoliko boljša, ta teden pa je dostop spet blokiran. Danes teče že tretja blokada dostopa do interneta, odkar je vojska izvedla državni udar. Ta zadnja blokada je tudi doslej najdaljša, saj traja že tretji dan, in tudi najtemeljitejša. Zanimivo je, da...

6 komentarjev

Puč v Mjanmaru spremljal izklop interneta

BBC - Kot je v modernih časih že skorajda navada, politične pretrese spremljajo pretresti v delovanju interneta. V Mjanmaru se je danes zgodil vojaški udar, v katerem je vojska pridržala premierko Aung San Suu Ky. Dogajanje je spremljalo zmanjšanje povezljivosti Mjanmara z mednarodnim delom interneta.

Približno ob 3. uri zjutraj po lokalnem čas se je začela povezljivost zmanjševati. Do 8. ure zjutraj je povezljivost znotraj države upadla za polovico. Težave so državljani občutili tudi v praksi, saj so se zbudili v jutro, ko je bil onemogočen dostop do televizije, radija, lokalnih telefonskih povezav in interneta, je dejal Reutersov novinar iz Mjanmara Wa Lone. Podatki o internetnem prometu kažejo na prekinitve pri vseh operaterjih, tako državnem Myanma Posts and Telecommunications (MPT) kakor tujem Telenorju. Netblocks, ki je analiziral izpad, sklepa, da gre za načrtovano nedosegljivost, saj se je stanje sproti slabšalo. Šele sredi dneva se je začelo izboljševati in do poldneva se je...

2 komentarja

Google Avstraliji zažugal z umikom

Slo-Tech - Google je - ne vemo še, kako resno mislijo - zagrozil Avstraliji, da bi lahko prenehal nuditi svoje iskalne storitve v državi, če bodo sprejeli zakon, ki Googlu in sorodnim agregatorjem novic nalaga plačilo ustrezne pristojbine primarnim virom, torej novinarskim hišam. Omenjeni zakon se nanaša v glavnem na Facebook in Google, ki bosta morala plačevati pošteno nadomestilo, ki bi ga določili v pogajanjih z mediji. Če pri tem ne bi bili uspešni, bi nadomestilo brezprizivno določil neodvisni arbiter.

Že ob najavi tega zakon je Google sporočil, da bo v Avstraliji preprosto blokiral deljenje novic na svoji platformi in namignil, da bi utegnilo to pomeni konec brezplačnosti nekaterih storitev. Google še vedno vztraja, da je neomejeno povezovanje med različnimi spletnimi stranmi temelj svetovnega spleta in iskalnikov. To drži, a Google izpisuje tudi kratke izvlečke novic. Vseeno so zagrozili, da bodo v primeru sprejema zakona nehali ponujati iskalnik v Avstraliji.

Nova zakonodaja ne...

17 komentarjev

Čistka se nadaljuje

Metapodatki objav na Parlerju v ZDA

Slo-Tech - Družbeno omrežje Parler, kamor so se zatekli Trump, njegovi podporniki in ostali, ki jim je Twitter onemogočil sodelovanje, je ugasnilo. Potem ko sta njegovo aplikacijo iz svojih spletnih trgovin izbrisala Google in Apple, so mu gostoljubje odrekli Amazon (gostovanje), Twilio (dvostopenjsko preverjanje pristnosti) in Okta (avtentikacija uporabnikov). A še prej je Parler "izgubil" 70 TB podatkov svojih uporabnikov.

Aktivisti
so uspeli arhivirati 70 TB vsebine s Parlerja, kar vključuje zlasti podatke o uporabnikih in njihove objave, vključno s fotografijami, videoposnetki in lokacijskimi informacijami. Parler ni brisal vsebin, ki so jih uporabniki odstranili, temveč jih je le skril. To pomeni, da je dostopno vse, kar so uporabniki pobrisali s platforme. Začelo se je z zamislijo arhivirati vse objave s 6. januarja, ko se je zgodil napad na kapitol. Ko pa je postalo jasno, da bo Parler najbrž kmalu zgodovina, saj je Amazon napovedal umik gostovanja, se je projekt razširil. Tako so...

133 komentarjev

V Ugandi začasno blokirali vsa družbena omrežja

Reuters - V Ugandi so pred četrtkovimi predsedniškimi volitvami omejili dostop do vseh družbenih omrežij, poroča Reuters. Uporabniki Facebooka in WhatsAppa so se danes začeli pritoževati, da ne morejo odpreti svojih družbenih omrežij. Izkazalo se je, da je danes ugandska agencija za telekomunikacije vsem ponudnikom dostopa do interneta naložila blokado družbenih omrežij in aplikacij za takojšnje sporočanje, ki bo trajala do preklica.

Uradnega pojasnila iz agencije ali vlade ni bilo. Po neuradnih podatkih Reutersa gre za odziv na poteze Facebooka, ki je blokiral številne provladne profile. Facebook je potrdil, da je včeraj ugasnil večje omrežje profilov, ki so bili povezani z ugandskim ministrstvom za informiranje, ker da so predstavljali lažne in podvojene profile. Facebook v pogojih uporabe ne dovoli anonimne uporabe, kamor sodijo tudi lažni in podvojeni profili, a se v praksi to seveda težko preverja.

V zadnjih letih igrajo družbena omrežja zelo pomembno vlogo pri vsakih volitvah, še...

12 komentarjev

Britanci bodo izgubili domene .eu

Slo-Tech - Žrtve britanskega izstopa iz Evropske unije, katerega prehodno obdobje se je izteklo s koncem minulega leta, so tudi britanske spletne strani na domeni .eu. Registrar Eurid je z začetkom novega leta ukinil domene .eu, ki so jih registrirali britanski državljani ali podjetja. Domene so trenutno neaktivne (suspended), lastniki pa bodo imeli tri mesece časa, da dokažejo upravičenost do njihove uporabe. To pomeni, da jih morajo prenesti na podružnico svojega podjetja, ki je registrirana v EU, medtem ko morajo fizične osebe pridobiti državljanstvo evropske države ali prebivališče v EU.

V praksi bo postopek potekal tako, da se bodo domene avtomatično reaktivirale takoj, ko bodo lastniki posodobili kontaktne podatke. Potem bodo imeli časa do 31. marca, da tudi dokažejo svoje navedbe, sicer bodo domene ukinjene (withdrawn). Kdor tega ne bo storil, mu bo domena januarja 2022 odvzeta in ponujena na trgu. Eurid ocenjuje, da so deaktivirali 81.000 domen, ki so v lasti 50.000 subjektov.

...

17 komentarjev

Moderni traktorji in kombajni so računalniki na kolesih

vir: Forbes
Forbes - Moderni traktorji in podobna kmetijska mehanizacija so v zadnjih letih postali računalniki na kolesih, ki ne opravljajo le osnovnih nalog, temveč med svojim obratovanjem zbirajo kopico podatkov. V Forbesu so pogledali, kam ti podatki potujejo, kdo jih ima v lasti in kako so proizvajalci, kot sta John Deere in AGCO, postali pravi podatkovni velikani.

Kombajni imajo sprejemnike GPS, ki natančno usmerjajo stroje po poljih. Pametni senzorji sproti merijo, koliko požanjejo na katerih delih polj. Spomladi, ko se seje, na podlagi teh informacij avtomatično dozirajo količino semen na posameznih delih polj. Ko se škropi, se z algoritmi preverja, koliko plevela je zraslo, da se odmerki prilagodijo. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna informatizacija in digitalizacija kmetijstva. Vse te podatke, ki so brez dvoma koristni pri poljedelstvu, vidijo upravljavci oziroma lastniki naprav - a pogosto jih dobivajo tudi proizvajalci. Pametna mehanizacija namreč pogosto "kliče domov".

...

354 komentarjev

Objavljen razpis za dražbo frekvenc

Slo-Tech - Ta teden je bil v Uradnem listu objavljen javni razpis za javno dražbo radijskih frekvenc v pasovih 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GH. Gre za frekvence, ki jih AKOS oddaja, da bodo ponudniki končnim uporabnikom nudili tudi mobilna omrežja pete generacije (5G) - na 700 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. Ponudbe se oddajajo do 1. februarja prihodnje leto, dražba pa bo izvedena marca ali aprila. Frekvence bodo tako operaterji dobili sredi leta.

Če bodo prodali vse ponujene frekvenčne pasove po izklicnih cenah, se bo v proračun nateklo 70 milijonov evrov. Posamezen operater je pri nakupu omejen s tako imenovano spektralno kapico, ki preprečuje kopičenje spektra, s čimer bi lahko operater izrival konkurenco. Frekvenc tudi ne gre kupovati na zalogo, saj razpis od operaterjev zahteva, da v letu dni po nakupu začnejo uporabljati posamezen pas v ponudbi končnim uporabnikom vsaj v enem večjem slovenskem mestu, v petih letih pa vse zakupljene frekvence v vseh večjih mestih. Na...

15 komentarjev

Proizvajalci brskalnikov proti kazahstanskemu prestrezanju šifriranega prometa

Slo-Tech - V Kazahstanu se ponavlja leto 2019, ko so oblasti skušale prisluškovati internetnemu prometu tako, da so državljane prisilile v namestitev državnega certifikata, kar je v praksi omogočalo izvedbo napadov MITM. Kakor tedaj, so se tudi letošnjem poizkusu odločno uprli proizvajalci brskalnikov.

Google, Mozilla, Apple in Microsoft, torej vsi najpomembnejši proizvajalci brskalnikov, so sporočili, da bodo naredili vse, da preprečijo kazahstanske nakane. Podjetja so že izdala posodobitve brskalnikov, ki kazahstanski korenski samopodpisani certifikat, ki ga oblasti vsiljujejo uporabnikom, uvrščajo na seznam preklicanih. Dodajajo, da je tako početje v nasprotju s standardi, saj ima lahko zasebne ključe certifikata le upravljavec domene, za katero je certifikat izdan.

Certifikat se je pojavil 6. decembra, z njim pa želijo šifrirati promet do vseh najpomembnejših zahodnih strani, med njimi Google, YouTube, Facebook, Gmail in tudi nekaj drugih, denimo VK in OK.ru. Vsem uporabnikom zato...

1 komentar

Apple in Cloudflare predlagata Oblivious DNS

Slo-Tech - Četudi dandanes deskamo po spletnih straneh, do katerih so povezane šifrirane (HTTPS), prometni podatki še vedno curljajo v internet. Ob obisku posamezne spletne strani namreč brskalnik zahteva naslov IP, ki pripada iskani domeni. Ta podatek strežniki DNS vrnejo v nešifrirani obliki, zato ga lahko prestreže kdorkoli. Problem pa ni le prisluškovanje, temveč tudi možnost vrivanja lažnih informacij z namenom zlonamerne preusmeritve. Apple in Cloudflare sta predlagala tehniko, ki to težavo odpravi.

Da so poizvedbe odprte in vidne vsem, je že dlje časa prepoznano kot zasebnostni problem. Razvile so se že alternative, denimo DNS over HTTPS (DoH) in DNS over TLS (DoT), ki zagotavljata zasebnost s šifriranjem poizvedb. A to ne odpravlja problema, da ponudnik strežnika DNS še vedno vidi, kdo išče kaj. To je po navadi ponudnik dostopa do interneta, lahko pa tudi namenski ponudnik storitve, denimo Google (8.8.8.8) ali Cloudflare (1.1.1.1). Nova tehnologija, ki sta jo Apple in Cloudflare...

27 komentarjev

Največji evropski projekt za 6G bo koordinirala Nokia

Slo-Tech - Iz Nokie so sporočili, da bodo koordinirali evropski projekt Hexa-X, ki bo raziskoval mobilna omrežja šeste generacije. Gre za raziskovalni projekt v okviru sheme Obzorje 2020, ki se bo pričel izvajati 1. januarja 2021 in bo trajal poltretje leto. V projektu sodeluje še 21 partnerjev, med katerimi so tako univerze (Aalto, Chalmers, Politehnika Torino, Dresden, Kaiserslautern, Oulu, Carlos III Madrid, Pisa) in inštituti (Sztaki, CEA) kot tehnološki partnerji (Ericsson, Intel, NextWorks) in operaterji (Orange, Telefonica).

Čeprav je tehnologija 5G še na samem začetku in večina EU še ni pokrita z njo, se povsod po svetu že pripravljajo na naslednjo generacijo. V ZDA na primer financiranje projektov o 6G podpirata Next G Alliance in O-RAN Alliance, na Kitajskem pa večinoma država. Čeprav tehnologija še ni standardizirana, so Kitajci izvajali tudi že satelitske preizkuse. Pričakovati je, da bo 6G uporabljal elektromagnetna valovanja v teraherčnem pasu, s čimer bodo dosegljive še višje...

3 komentarji

Kazahstan vnovič poizkuša prestrezati šifrirani promet

ZDNet - Še tretjič v zadnjih petih letih poizkušajo kazahstanske oblasti prisluškovati internetnemu prometu državljanov. V okviru vaje iz kibernetske varnosti so prebivalce prestolnice Nursultan (nekdanja Astana) prisilile v namestitev vmesnega certifikata, če želijo dostopati do storitev v tujini. Namestitev certifikata, ki ga izda vlada in za katerega ima zasebne ključe, pa seveda pomeni, da čeprav je povezava šifrirana, lahko z napadi MITM oblasti prisluškujejo. Poleg prisluškovanja pa napadi MITM omogočajo tudi manipulacijo, torej vrivanje in spreminjanje poslanih zahtevkov. Oblasti zatrjujejo, da je vaja posledica več kot dvakratnega povečanja internetnega prometa zaradi epidemije, ko so ljudje doma, in zanikajo kakršnokoli prisluškovanje.

Ponudniki dostopa do interneta Beeline, Tele2 in Kcell od včeraj uporabnike ob dostopu do tujih strani preusmerjajo na lokalno stran z navodili za namestitev omenjenega certifikata. Prebivalci glavnega mesta so prav tako prejeli kratka sporočila...

3 komentarji

SpaceX-ov satelitski internet Starlink že deluje

Slo-Tech - Pred štirimi tedni je SpaceX začel preizkušati Starlink v javni beta fazi, (ne)domiselno poimenovani Better Than Nothing Beta), ki poteka v Kanadi in na severu ZDA. Prijavi se lahko, kdor prejme elektronsko povabilo. Testiranje ni brezplačno, saj potrebna oprema stane 500 dolarjev, potem pa je tu še mesečna naročnina v višini 100 dolarjev. A uporabniki po enem mesecu ugotavljajo, da se storitev v odročnih predelih, kjer ni drugih poceni možnosti, splača. Testiranje se bo v prihodnjem letu nadaljevalo in razširilo. Ni še jasno, kdaj bo storitev na voljo kot redna komercialna povezava do interneta.

SpaceX je v vesolje poslal že 960 satelitov od načrtovanih 4400 v prvi fazi izgradnje omrežja. Njihov signal lovi krožnik satelitske antene, ki jo uporabniki prejmejo v paketu, in ki ima elektromotorje za obračanje proti satelitom. Testi trenutno kažejo, da so latence med 20 in 40 milisekundami, hitrosti prenosa pa tudi do 150 Mb/s. Zadovoljni so tudi s celotno izkušnjo, saj so navodila...

33 komentarjev

V ZDA se obeta obnovitev nevtralnosti interneta

Ajit Pai

Slo-Tech - Trenutni vodja Agencije za telekomunikacije v ZDA (FCC) Ajit Pai je eden največjih nasprotnikov nevtralnosti interneta, ki mu jo je uspelo ukiniti decembra 2017. Čeprav je javno posvetovanje pokazalo prevladujočo naklonjenost nevtralnosti interneta, študije pa njene pozitivne vplive, je FCC vztrajal in neutemeljeno trdil, da bo ukinitev nevtralnosti interneta okrepila inovacije, rast delovnih mest in investicije. To se ni zgodilo.

Sodne bitke je dobil FCC, a le na zvezni ravni, medtem ko lahko posamezne države predpišejo strožja pravila glede nevtralnosti interneta. Kasnejše preiskave pa so pokazale, da je bila javna razprava zmanipulirana, saj so bili najglasnejši nasprotniki nevtralnosti interneta troli brez identitete. Prihodnje leto pa se bodo stvari spremenile.

Običaj je, da ima stranka vladajoče administracije tudi v FCC večino. Ko bodo prihodnje leto krmilo prevzeli demokrati, saj bo Joe Biden kot predsednik ZDA prisegel 20. januarja, bodo demokrati dobili tudi večino v...

10 komentarjev

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Ars Technica - Iz SpaceXa so kontaktirali prve kandidate za javni preizkus satelitskega internetnega omrežja Starlink. Stroški zanje bodo znašali 500 dolarjev za opremo in pa mesečno naročnino stotih dolarjev.

Pred dnevi je nov polet Falcona 9 v Zemljino krožnico uspešno dostavil novih 60 satelitov sistema Starlink, s čimer se je število izstreljenih povzpelo na slabih 900. Toda ob tem je treba upoštevati, da so prvo odpravo že upokojili, obenem pa naprave neposredno po prihodu v vesolje potrebujejo še več tednov, preden se razporedijo v svoje delovne orbite, zato število trenutno operativnih satelitov v resnici šteje okoli 700. To pa je pravzaprav dovolj za pričetek širšega testiranja na področju severne Amerike, kar je Elon Musk napovedal že v začetku oktobra. Od poletja sicer že poteka zaprto preizkušanje, ki je precej skrito, saj pristopna določila uporabnikom nalagajo, naj ne objavljajo podatkov. Toda nekaj podrobnosti je seveda pobegnilo in ljudje so po tem sodeč beležili hitrosti navzdol...

34 komentarjev

Luna bo dobila omrežje 4G

Slo-Tech - Medtem ko mobilno omrežje 4G ni dostopno niti v vsej Sloveniji, kaj šele v deželah v razvoju, ga bo dobil Mesec. NASA je Nokio izbrala za izvedbo projekta postavitve ultrakompaktnega, nizkoenergijskega in na vesoljske vplive odpornega brezžičnega omrežja 4G na Luni. V prihodnosti ga bodo nadgradili tudi na 5G. Dobrih 14 milijonov dolarjev vredna pogodba je del programa NASA Artemis, v okviru katerega želi NASA na Mesecu do leta 2030 človeško bivališče. Prvi naslednji polet s posadko na Mesec naj bi opravili do leta 2024. Vse skupaj je odskočna deska za kolonizacijo Marsa, ki je še v nedoločljivi prihodnosti.

Na Zemlji ima dostop do interneta 3,9 milijarde ljudi (51 odstotkov prebivalstva), do leta 2023 pa naj bi ta delež zrasel na dve tretjini. Še vedno 4,5 milijarde ljudi nima dostopa do omrežja 4G, saj je le dobrih 40 odstotkov uporabnikov mobilne telefone v ustreznih omrežjih. Tudi leta 2023 bo večina dostopa do interneta prek 2G ali 3G. Seveda je razumljivo, da bodo na Mesecu...

8 komentarjev

EU išče novega registrarja domen .eu

Evropska komisija - Evropska vrhnja domena .eu, ki je v uporabi od leta 2006, bo dobila novega glavnega registrarja. Generalni direktorat Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo (DG CONNECT) je objavil razpis, na katerega se lahko do konca leta prijavijo zainteresirani partnerji. Izbrani ponudnik bo od oktobra 2022 skrbel za (trenutno) 3,6 milijona domen .eu in registracijo novih. Domeno lahko uporabljajo posamezniki, pravne osebe in entitete, ki imajo sedež v Evropskem gospodarskem prostoru.

Da bi se izognili fiaskom, ki so jih pri iskanju registrarjev videli na primer v Kolumbiji, je Komisija postavila nekaj pogojev. Prijavijo se lahko le neprofitne organizacije iz Evrope. Trenutno to funkcijo opravlja EURid, ki poleg domene .eu skrbi še za cirilično in grško inačico (.ею in .ευ). EURid je v resnici konzorcij DNS Belgium in IIT-CNR (Italija), podružnice pa ima na Švedskem, Češkem in v Italiji. Za evropske domene skrbi že od same vzpostavitve pred 15 leti, sedaj pa ni...

1 komentar

Kitajci dobili aplikacijo za dostop do zahodnega interneta

Slo-Tech - Na Kitajskem je dostop do interneta že dolgo vrsto omejen, saj veliki kitajski požarni zid preprečuje obisk strani, kot so YouTube, Google ali Facebook. Neokrnjen dostop do interneta imajo tuja podjetja in tudi navadni uporabniki, če se le malo znajdejo, denimo uporabijo VPN. Ta teden pa se je na Kitajskem odprla aplikacija Tuber, ki je namenjena dostop do interneta okoli požarnega zidu tudi za navadne uporabnike. A z nekaj pomembnimi podčrtnimi opombami.

Tuber je že na voljo za sistem Android, za iOS pa pride takoj, ko jo Apple odobri. Aplikacija ob odprtju pokaže seznam več posnetkov na YouTubu, ima pa tudi zavihke, ki odpirajo druge zahodne spletne strani. A popolne svobode seveda ne prinaša. Iskanje po občutljivih ključnih besedah, kot sta Trg nebeškega miru ali Ši Džinping, ne vrne nobenih rezultatov. Po drugi strani pa je za uporabo potrebna registracija, kjer uporabnik navedene kitajsko telefonsko številko in s tem svojo identiteto. Uporabniki so obveščeni tudi, da lahko...

8 komentarjev

Sodišče EU: zero rating ni v skladu s Pravom EU, pika. Bo AKOS zdaj končno opravil svoje delo?

mag. Tanja Muha, direktorica Akosa

vir: SiOL
ECJ - Sodišče Evropske Unije je včeraj izdalo svojo prvo sodbo na temo nevtralnosti interneta. Na prošnjo madžarskega Upravnega sodišča so pojasnili, da Pravo EU operaterjem prepoveduje ponujanje aplikacij in storitev, pri katerih bi bili prenosi podatkov zastonj, medtem ko bi se prenosi iz vseh ostalih aplikacij in storitev šteli v redno mesečno kvoto. In kar je še važneje: za to ugotovitev ni potrebno posebej ugotavljati, ali diskriminiranje ostalih aplikacij in storitev dejansko vpliva na pravice končnih uporabnikov. Z drugimi besedami: ničelno tarifiranje (zero rating) je prepovedano samo po sebi.

Takšna razlaga je vsekakor zelo dobrodošla za naš trg. Domači regulator trga mobilne telefonije, Agencija RS za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) si namreč že skoraj pet let ne upa ukrepati na tem področju. Leta 2016 je namreč Upravno sodišče odpravilo njihovo odločbo o prepovedi ničelnega tarifiranja Telekomove storitve za pretakanje glasbe Deezer oz. Si.mobiove oblačne shrambe...

67 komentarjev

Microsoftovi podmorski podatkovni centri uspešno prestali dvoletni preizkus

Slo-Tech - Microsoft je končal drugo fazo projekta Natick, v sklopu katerega so pokazali, da so podmorski podatkovni centri povsem izvedljiva alternativa običajnim kopenskim. Ker se pri postavitvi centrov v gosto naseljenih področjih pojavlja problem drage zemlje, hlajenja in v končni fazi človeškega faktorja pri vzdrževanju, je Microsoft preizkusil drugačno možnost. V 12 metro dolgo cisterno so zložili računalniško opremo ene omare (12-rack) in jo potopili na dno Severnega morja v bližini škotskega otočja Orkney. Dve leti pozneje se je projekt uspešno zaključil.

Že pred petimi leti so začeli, ko so eksperimentalno plovilo Leona Philpot s strežniki potopili v Pacifiku, približno kilometer od kalifornijske obale. Od avgusta do novembra 2015 je uspešno delovalo, Microsoft pa je navajal številne prednosti: cenejšo postavitev, hitrejšo postavitev, lažje hlajenje itd. Poskus ob škotski obali je trajal dlje, in sicer dobri dve leti v bližini European Marine Energy Centra. Notranjost kapsule so...

29 komentarjev

Nedeljski izpad CenturyLinka promet po internetu oklestil za 3,5 odstotka

Cloudflarov promet prek CenturyLinka (rdeče)

Slo-Tech - Težave, ki jih je v nedeljo povzročila napačna konfiguracija enega izmed strežniških centrov svetovnega ponudnika dostopa do internetne hrbtenice CenturyLink, so se odrazile v opaznem zmanjšanju internetnega prometa. Napaka pri nastavitvi BGP routinga se je namreč razširila prek meja CenturyLinkovih omrežij, zaradi česar so bile nedosegljive številne spletne strani: tudi Amazon, Microsoft, Twitter, Reddit in OpenDNS. Ker so težave oplazile tudi Cloudflare, ki številnim stranem zagotavlja zaščito pred napadi DDoS, so imele tudi te strani težave. Cloudflare je pripravil izčrpno poročilo o nedeljskih dogodkih.

Težave so se začele ob 12.03 po slovenskem času, ko so uporabniki začeli dobivati napake 522 (potekla časovna omejitev). Cloudflare ni povezan le s CenturyLinkom in v takih primerih sistemi avtomatično preusmerijo promet na druga omrežja. To se je zgodilo v nedeljo, ko je promet stekel prek ponudnikov Cogent, NTT, GTT, Telia in Tata. Večinoma je to tudi uspelo in v osmih...

6 komentarjev

Zaradi težav CenturyLinka ohromljen del svetovnega interneta, posledice tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Danes so številni uporabniki interneta v Sloveniji opazili, da je dostop do interneta moten. Nekatere spletne strani delujejo počasneje, druge se nalagajo v neskončnost ali sploh ne odpirajo. Med prizadetimi so bile tako tuje strani, denimo twitter.com, kakor tudi nekatere domače, zlasti kadar bi promet sicer tekel skozi tujino, če uporabljajo kakšno tujo storitev (Cloudflare). Stran 24ur.com je bil nekaj časa nedostopna.

Razlog ni bila nevihta, temveč težave na mednarodnih povezavah. Prizadeta ni bila samo Slovenija, temveč precejšen del Evrope in Amerike. Kot kaže, je imel težave ponudnik povezav CenturyLink, ki napake že odpravlja. Trenutno je huje prizadet večji del ZDA, v Evropi pa se situacija umirja.

Povezava Level3/CenturyLink je poskrbela za večje količine prometa IPv4, ki ni našel naslovnika, ugotavlja Giorgio Bonfiglio. CenturyLink oglašuje povezljivost, nato pa paketov ne dostavi do ciljnih omrežij. Povezave bodo ohromljene, dokler se težava ne odpravi oziroma dokler...

10 komentarjev

Twitter dokončno dodal možnost omejevanja odzivov na čivke

Slo-Tech - Twitter je tri mesece po napovedi, da bodo avtorjem uvedli možnost omejitve komentiranja na čivke, to storil in funkcijo omogočil vsem. V najavi so zapisali, da je preizkusno obdobje potekalo dobro in pokazalo na številne prednosti nove možnosti. Kot pravijo, so te omejitve prinesle možnost razprav, ki jih sicer ni, ker jih preglasijo nasilneži.

Rezultati testov so pokazali, da nova ureditev odstrani spam in druge vrste zlorab. Za vsake tri prihranjene zlonamerne komentarje se je pojavila ena poobjava z nasilnim komentarjem, medtem ko število zasebnih sporočil in nadlegovanja ni poraslo. Zmanjšala se je tudi uporaba funkcij Utišaj in Blokiraj. Nova možnost ni privzeto vključena in je povsem neobvezna. Privzeto lahko odgovarjajo vsi, obstajata pa še druga in tretja možnost. Po drugi možnosti lahko odgovarjajo le tisti, ki jim pisec čivka sledi, po najbolj rigorozni tretji pa le tisti, ki so izrecno omenjeni v prvotni objavi. Še vedno pa lahko kdorkoli, razen blokiranih, posamezne...

0 komentarjev

Belorusija med volitvami in protesti izklopila internet

Slo-Tech - Od nedeljskih volitev v Belorusiji je bil dostop do interneta in mobilnih omrežij v državi moten. Medtem ko beloruske oblasti trdijo, da gre za dejanja tujih sil in kibernetske napade, ki naj bi jih zaznal tudi tamkajšnji CER, je resnica drugačna. Gre za akcijo beloruskih oblasti, ki so izklop interneta želele prikazati kot nesrečo ali sabotažo, ugotavljajo pri NetBlocks. Blokade so se začele v nedeljo ob polnoči, torej pred volitvami, in še trajajo.

Direktor nevladne organizacije, ki spremlja izklope interneta po svetu NetBlocks, pojasnjuje , da je država pripravila seznam več kot 10.000 ključnih besed, s katerimi so blokirani celi deli interneta. Facebook, Twitter, YouTube, Amazon in celo Disney so blokirani. Nedostopna je večina tujih medijev. Operaterji izvajajo tako imenovano preverjanje prometa (deep packet inspection), s čimer se blokirajo neželene vsebine. Zaradi tega internet ni povsem nedostopen, temveč so občasno nekatere strani dostopne. Tudi številni VPN-ji so...

30 komentarjev

Amazon bo satelitski internet postavljal s 3236 sateliti

Slo-Tech - FCC je Amazonu odobril lansiranje 3236 satelitov, s katerimi želi podjetje v projektu Kuiper vzpostaviti lastno storitev ponudbe internetne povezave preko satelitov.

Ko gre za megakonstelacije satelitov - to je, na tisoče naprav - ki bodo na Zemljo pošiljali internetni signal, je SpaceX s sistemom Starlink daleč najdlje in tudi najbolj polni časopisne stolpce. Ravno v petek zjutraj je v orbito poletel nov Falcon 9, ki je število satelitov povečal na 597. Muskova vesoljska firma se tako nezadržno približuje prvemu testiranju servisa, do katerega naj bi prišlo jeseni v ZDA. Obenem so pred dnevi ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) zaprosili za povečanje števila licenc za terminale - se pravi antene, s katerimi bodo uporabniki lovili signal - v ZDA z enega na pet milijonov. Pravijo namreč, da se je od srede junija, ko so odprli registracije na Starlinkovi spletni strani, tam prijavilo že 700.000 ljudi, ki jih storitev zanima.

Toda hkrati napredujejo tudi poglavitni...

39 komentarjev

Google si bo kupil svoj podmorski kabel do Evrope

Slo-Tech - Minili so časi, ko so bili podmorski komunikacijski kabli (sprva telegrafski in telefonski, kasneje še optični podatkovni) izključno v lasti operaterjev ali držav. Večji tehnološki giganti, kakršen je tudi Google, v zadnjih letih pospešeno polagajo lastne. Google ima že tri, sedaj pa bo dobil še četrtega.

Iz Mountain Viewa so sporočili, da bodo do leta 2022 položili novi kabel Grace Hopper (seveda poimenovan po slavni računalničarki), ki bo povezal New York z Veliko Britanijo in Španijo. V Veliki Britaniji bo kabel potekal do Cornwalla, v Španiji pa do Bilbaa. Gradilo ga bo podjetje SubCom, ki je zgradilo že dva Googlova kabla. Obstoječi Googlovi kabli povezujejo ZDA in Južno Ameriko (Curie), ZDA in Francijo (Dunant) ter Evropo in Afriko (Equiano). Poleg tega je Google član več konzorcijev, ki imajo v lasti še nekatere druge podmorske kable.

Novi kabel bo imel 16 parov optičnih vlaken, kar ni nič posebnega. Obljubljajo pa, da bo zaradi druge arhitekture imel boljšo zanesljivost....

38 komentarjev

V Sloveniji dobili omrežje 5G

Telekom Slovenije - Včeraj je v Sloveniji začelo obratovati prvo komercialno omrežje 5G, ki je na voljo končnim uporabnikom (testna omrežja že obstajajo, denimo A1 ga je kot prvi postavil v BTC-ju). Postavil ga je Telekom Slovenije in trenutno pokriva večja naseljena področja (temne lise na priloženi karti). Pokritost prebivalstva znaša okoli 25 odstotkov, kar so dosegli z nadgraditvijo 150 baznih postaj, do konca leta pa naj bi jo povečali na 33 odstotkov. Novo omrežje 5G uporablja iste bazne postaje in frekvenčne pasove kakor obstoječe omrežje 4G, torej 2600 MHz. Omrežje 5G na drugih, višjih frekvencah, bo možno vzpostaviti šele, ko bo AKOS podelil frekvence.

Glavni prednosti trenutne izvedbe novega omrežja 5G sta višja hitrost prenosa podatkov (preizkusi uporabnikov na Twitterj kažejo do 170 Mb/s) in nižje zakasnitve (nekaj milisekund). Nova omrežja bodo učinkovitejša, tako z vidika izrabe energije kakor tudi izrabe spektralnih pasov ter možnosti povezovanje večjega števila naprav. To omogoča...

98 komentarjev

Nokia bo bazne postaje s 4G na 5G nadgradila programsko

Slo-Tech - Finska Nokia, ki je eden izmed ponudnikov tehnologije za postavitev infrastrukture za 5G, zagotavlja, da bodo lahko obstoječe bazne postaje 4G nadgradili kar programsko, da bodo podpirale tudi tehnologijo 5G. Trenutno lahko tako nadgradijo milijon postaj, do konca leta 3,1 milijona, prihodnje leto pa jih bo skupaj pet milijonov. Nokia ocenjuje, da bi na tak način operaterji veliko privarčevali in hkrati dobili možnost omrežje 5G postaviti zelo hitro. To v resnici ni povsem nova ideja, saj je ameriški AT&T že pred dvema letoma napovedal isto. Nokiina najava seveda zanimivo sovpada z odločitvijo Velike Britanije, da Huawei izključi iz postavljanja omrežja 5G.

Seveda programska nadgradnja ne bo čudežno omogočila, da bi obstoječe bazne postaje 4G/LTE, ki oddajajo pri 2,5 GHz in niže, čudežno začele uporabljati milimetrski del spektra (24-39 GHz). A to niti ni potrebno, saj bo frekvenca ostala ista. Tehnologija 5G/NR namreč niso v prvi vrsti frekvence, o katerih je največ javnih debat,...

31 komentarjev

Vdor v račune slavnih na Twitterju prinesel sto tisoč dolarjev

vir: Vice
Vice - Včeraj je bil na Twitterju nenavaden dan, saj so za nekaj časa umolknile znane osebnosti, ki imajo potrjene račune (prepoznamo jih po kljukici v modrem). Twitter se je za tak ekstremen ukrep odločil, ker so neznanci vdrli v večje število računov slavnih osebnosti in jih zlorabili za zlonamerne oglase. Tako posamezniki, kot na primer Elon Musk ali Mike Bloomberg, kakor podjetja, denimo Uber, so sledilce prepričevali, naj jim pošljejo nekaj bitcoinov (denimo za tisoč dolarjev), pa jim bodo povrnili dvojno. Kljub prozornosti te prevare so zlikovci uspeli nažicati več deset tisoč dolarjev.

Vdori v profile se seveda dogajajo, za kar je najpogosteje kriv uporabnik, ki so mu tako ali drugače izmaknili (ali uganili) geslo. V tem primeru pa je bilo tarč preveč, da bi bil razlog tako banalen. Izkazalo se je, da so se napadalci obrnili na drugo najpogostejšo tarčo - na zaposlene. Motherboard Vice piše, da so viri blizu podjetja potrdili, da je hekerjem pomagal eden izmed zaposlenih. Pri tem...

25 komentarjev

Velika Britanija Huaweiju prepovedala gradnjo omrežja 5G

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - V Veliki Britaniji se je pri gradnji omrežja 5G zgodil pričakovan preobrat, saj je v nasprotju z januarsko odločitvijo, ki je Huaweiju dovolila sodelovanje pri postavljanju nebistvenega dela infrastrukture, odslej Huawei izključen iz gradnje omrežja. V povezavi z ameriškimi sankcijami zoper Huawei je britanski National Cyber Security Centre izvedel tehnični pregled, na podlagi katerega so se odločili za blokado Huaweija. Odločitev je sprejel National Security Council, ki mu predseduje premier.

Od 31. decembra 2020 bodo prepovedani nakupi nove Huaweijeve opreme za 5G, medtem ko bo do konca leta 2027 treba odstraniti vso Huaweijevo opremo iz omrežij 5G. Kot doslej ostaja v veljavi prepoved sodelovanja Huaweija pri gradnji jedrnih oziroma bistvenih delov omrežja, le da se sedaj širi še na nebistvene. Britanski minister za telekomunikacije Oliver Dowden je dejal, da se je stališče britanske vlade spremenilo, ker so se spremenila dejstva. Huawei je izrazil obžalovanje in dejal, da so...

22 komentarjev

Trump priznal kibernetske napade na Rusijo

Slo-Tech - V intervjuju za The Washington Post se je ameriški predsednik Donald Trump pohvalil, da je leta 2018 odobril kibernetski napad na rusko farmo trolov IRA (Internet Research Agency), s čimer je prvikrat izrecno priznal izvajanje kibernetski napadov. ZDA (in tudi ostale države) namreč običajno zatrjujejo, da nikoli ne izvajajo internetnih napadov, temveč se le branijo pred napadi drugih držav - kar je zanimivo, če jih bojda nihče ne proži. V najnovejšem intervjuju pa je Trump ponosno dejal, da so ustavili Ruse.

Dogajanje sega v letu 2018, ko so bile v ZDA vmesne volitve (za del Senata). Ameriški obveščevalci so že v začetku leta opozarjali, da tuje sile napadajo ZDA in da skušajo vplivati na rezultate volitev. Večinoma gre za propagandne napade, ko farme trolov zasipavajo družbena omrežja z vsebinami in odzivi, ki so videti legitimni, s čimer skušajo preobrniti javno mnenje. Poleg tega naj bi si prizadevali tudi za stare dobre vdore v ameriški sistem za glasovanje in v strežnike...

7 komentarjev

Googlov internet z balonov začel delovati v Keniji

Slo-Tech - Alphabet Loon je začel delovati v Keniji, kar je prva večja komercialna uporaba tehnologiji, so sporočili iz podjetja. V sodelovanju z lokalnim operaterjem Telkom Kenya bodo pokrili 50.000 kvadratnih kilometrov veliko območje, kar je približno 8,5 odstotka kenijskega ozemlja. Gre za predele, kjer je povezljivost zaradi slabše nedostopnega terena in pomanjkljive zemeljske infrastrukture slaba. Preizkusi tečejo že od začetka, v njih pa je sodelovalo 35.000 uporabnikov, ki večinoma sploh niso vedeli, da se jim internet zagotavlja z baloni.

Dostop do interneta bo zagotavljalo 35 balonov, ki se bodo ves čas premikali na višini 20 kilometrov. Ves čas bodo analizirali vetrove in pogoje v ozračju, da bodo z vertikalnim gibanjem lahko zajadrali vetrove, ki jim bodo omogočile ostati na želenem področju. Baloni so narejeni iz polietilena (PE) in imajo površino, ki je primerljiva z igriščem za tenis. Energijo dobijo od sončnih celic, saj na višini 20 kilometrov ni vremena (niti oblakov).

Med...

15 komentarjev

Amazon AWS branil pred največjim napadom DDoS v zgodovini

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da so letos v okviru storitve AWS Shield prestrezali največji napad DDoS doslej. Februarja so neznanci sprožili napad s kapaciteto 2,3 Tb/s, kar presega dosedanji rekord 1,7 Tb/s, ki ga je NETSCOUT Arbor prestregel marca 2018, in 1,3 Tb/s iz februarja 2018, ki je napadel Github. Amazon je več podrobnosti opisal v poročilu o delovanju AWS Shield v prvem letošnjem kvartalu. Amazon je v prvem letošnjem kvartalu zaznal 310.954 dogodkov, kar je 10 odstotkov več kot četrtletje pred tem.

Kdo je bil tarča letošnjega napada, Amazon ni razkril. Zapisali so, da je napad potekal prek okuženih strežnikov CLDAP (Connection-less Lightweight Directory Access Protocol) in da je trajal tri dni. Napadi prek CLDAP potekajo od leta 2016, saj so zmožni napad okrepiti za faktor 56- do 70-krat. Napada iz leta 2018 sta izrabljala strežnike Memcached.

Največji napadi DDoS običajno merijo okrog 0,5 Tb/s. Link11 je letos prestregel največ 406 Gb/s, Cloudflare pa 550 Gb/s. Še en velik...

7 komentarjev

Ameriški protesti se prelivajo tudi na internet

Cloudflare - Protesti, ki v ZDA potekajo po smrti Georgea Floyda, se zrcalijo tudi v internetnih napadih. Tu ne mislimo ne raznovrstna obračunavanja na družbenih omrežjih, temveč na prave hekerske napade. Cloudflare, vodilni ponudnik zaščite pred napadi, je objavil statistiko dogajanja na internetu, ki sledi ustaljenim vzorcem. S krajšo zamudo se namreč nasilje v resničnem svetu prelije tudi na internet. Obseg napadov DDoS na protirasistične spletne strani se je konec tedna povečal za 1120-krat!

Napadi DDoS so sorazmerno preprosti. Gre za napad s količino, saj napadalci strežnike napadene spletne strani zasujejo s tako količino zahtevkov, da ta poklekne in stran postane nedosegljiva. Cloudflare svoje naročniki ščiti pred tovrstnimi napadi, saj zahtevki potujejo prek njihovih zmogljivih strežnikov, ki blokirajo zlonamerni promet. Minuli konec tedna se je število blokiranih zahtevkov povečalo za 17 odstotkov. Najbolj so bile na udaru strani protirasističnih in aktivističnih skupin, kjer je bilo...

24 komentarjev

Vzdrževalci telekomunikacij v Veliki Britaniji tarče groženj in napadov

The Verge - V letošnjem letu je eden nevarnejših ali vsaj manj prijetnih poklicev nepričakovano postal tehnik telekomunikacij. Odkar so splet in družbo preplavile teorije zarote, ki mobilna omrežja nove generacije 5G neutemeljeno povezujejo z najrazličnejšimi vplivi na ljudi, vključno s širjenjem covida-19, so tako infrastruktura kakor njeni vzdrževalci tarče napadov. V Veliki Britaniji so zabeležili vsaj 87 požigov baznih postaj, na Nizozemskem okrog 30, o primeri poškodovanj pa poročajo še iz Francije, Belgije, Italije, Nemčije, Švedske, Irske, Cipra in tudi Hrvaške. Z nadlegovanjem in napadi pa se morajo soočati tudi tehniki.

The Verge je pripravil zanimivo reportažo o dogajanju na delu tehnika
, ki popravlja in vzdržuje telekomunikacijsko infrastrukturo v Veliki Britaniji. Delavci se soočajo z različnimi oblikami napadov. Med nevarnejše sodijo nastavljene britvice in igle za posterji, ki so nalepljeni na telekomunikacijskih drogovih. Beležili so tudi primer delavca, ki je bil deležen...

23 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

V Avstraliji dosegli rekord v hitrosti prenosa podatkov po optičnem vlaknu z enim čipom

vir: Nature
Nature - V Avstraliji so raziskovalci presegli šest let star danski rekord v hitrosti prenosa podatkov po optičnih vodnikih, ki je dotlej znašal 43 Tb/s (predlanski dosežek je nekoliko drugačen). Po 76,6 kilometra dolgem optičnem kablu, ki je tekel med kampusoma univerz Monash in RMIT v Melbournu so podatek prenesli s hitrostjo 44,2 Tb/s, o čemer pišejo v Nature Communications. Za prenos so uporabili C-pas pri 1550 nm s spektralno učinkovitostjo 10,4 b s-1 Hz-1. Porabili so 4 THz pasovne širine, uporabljali pa so modulacijo 64 QAM.

Za prenos podatkov so uporabili obstoječ lasten optični kabel, ki je model za infrastrukturo, ki se v Avstraliji uporablja komercialno (National Broadband Network - NBN). Ključna novost pri tem rekordu je uporaba enega optičnega čipa (mikroglavnik, micro-comb), ki nadomešča potrebo po 80 različnih laserjih, ki bi jih potrebovali sicer. Tak vir svetlobe postaja popularen v zadnjem času. Leta 2005 so za odkritja na področju optičnih komunikacij, kar vključuje tudi...

4 komentarji

Boj za internetno nevtralnost v ZDA še poteka

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Ars Technica - Preden je konec leta 2017 ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) s preglasovanjem 3-2 razveljavila internetno nevtralnost, je potekalo posvetovanje z javnostjo. Prek spleta je bilo oddanih več kot 22 milijonov komentarjev, ki so z rahlo podprli odpravo internetne nevtralnosti. Toda poznejše preiskave so pokazale, da je šlo za manipulacijo, saj naj bi bila velika večina komentarjev lažnih. Študija, ki so jo izvedli na Stanfordu, je na primer ugotovila, da je bilo 99,7 odstotka pristnih komentarjev za ohranitev internetne nevtralnosti.

The New York Times je v preiskovanju vztrajal. Najprej so od FCC z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja želeli dobiti, od kod so bili oddani komentarji. Ker FCC teh podatkov ni izročil, češ da bi to predstavljalo poseg v zasebnost komentatorjev (čeprav so bili pred oddajo mnenja seznanjeni, da bo njihovo ime javno objavljeno) in da je naloga preveč obsežna, jih je časnik tožil. Sedaj je sodišče pritrdilo The New York Timesu, ni...

7 komentarjev

ICANN ne bo dovolil prodaje domene .org

ICANN - Neprofitna organizacija ICANN, ki nadzoruje vrhnji del domenskega prostora na internetu, ne bo dala soglasja k prodaji vrhnje domene .org zasebnemu skladu Ethos Capital. Internet Society, ki trenutno prek Public Interest Registrary (PIR) upravlja domeno .org, jo je že nekaj mesecev skušal prodati, a so pri tem naleteli na mnogo preprek. Zamisel, da bi eno najpopularnejših vrhnjih domen upravljal zasebni sklad, ki bi tem zasledoval v glavnem dobiček, je imela številne nasprotnike.

PIR je upravljanje domene .org prevzel leta 2002. To so počeli do danes, prodaja domen .org pa je za Internet Society predstavljala največji delež prihodkov. Ko so napovedali prodajo, s katero bi iztržili milijardo dolarjev, je v javnosti završalo. To bi namreč vodilo do dviga cen. Od leta 2013 do 2019 se je domena lahko podražila za največ 10 odstotkov letno, a se v praksi to ni nikoli zgodilo. Po prodaji pa bi ta varovalka odpadla, ker je pogodba iz leta 2019 z ICANN-om pač potekla. Ethos Capital je...

2 komentarja

V Veliki Britaniji in na Irskem požgali že 50 baznih postaj

BBC - Britanski mobilni operaterji so potrdili, da so med velikonočnimi prazniki neznanci napadli še 20 baznih postaj. Šlo je večinoma za požige, ki so se zgodili v različnih mestih v Angliji, Walesu in na Škotskem. Nadlegovanja osebja v tem času niso zabeležili. To je sicer manj požigov, kot so jih zaznali teden dni pred tem, a kaže na zaskrbljujoč trend. Ne gre več le za posamezne incidente, temveč koordiniran napade. Doslej so jih zabeležili že okrog 50. Eden izmed napadov je prizadel postajo, ki je povezljivost zagotavljala v bolnišnici Nightingale v Birminghamu. V nekaterih primerih je policija že izsledila domnevne storilce in jih aretirala. So pa ti napadi nevarni, saj so morali v Dagenhamu zaradi goreče bazne postaje evakuirati okoliške prebivalce. Z ognjenimi zublji se je borilo 25 gasilcev.

Napadi niso omejeni na Veliko Britanijo. Poročali smo že o požigih baznih postaj na Nizozemskem, sedaj pa o napadih poročajo tudi iz Irske. Tam so neznanci na veliko noč zažgali dve bazni...

77 komentarjev

Tudi na Nizozemskem požigajo bazne postaje zaradi teorij zarote o 5G

Slo-Tech - Po požigih baznih postaj v Veliki Britaniji pred tednom dni so se incidenti preselili še na Nizozemsko. Časnik De Telegraaf poroča, da so minuli teden na Nizozemskem poškodovali štiri bazne postaje. Zažgali so bazne postaje v krajih Rotterdam, Liessel, Beesd in Nuenen, je dejal Rob Bongelaar, direktor Fundacije Monet, ki nadzoruje postavljanje baznih postaj in v imenu operaterjev (KPN, T-Mobile, Vodafone) sodeluje z obalstmi. Incident v kraju Groningen še ni potrjen kot požig. Na pogoriščih so storilci pustili tudi slogane proti omrežju 5G, zaradi česar oblasti napade povezujejo z nasprotniki uvajanja nove generacije mobilnih omrežij.

Nizozemska protiteroristična enota (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) je v sporočilu za javnost zapisala, da so v preteklem tednu zabeležili več incidentov v okolici oddajnikov, vključno s požigi in sabotažami, za kar je najverjetnejši razlog nasprotovanje tehnologiji 5G. Dodajajo, da gre za zaskrbljujoče dogodke, ki so...

56 komentarjev

Zakaj Cloudflare opušča Googlovo reCAPTCHO in ali bo ta še zastonj

Cloudflare - Cloudflare je sporočil, da v svojih storitvah ne bodo več uporabljali Googlove reCAPTCHE. Namesto tega bodo prestopili na neodvisno hCaptcho, kar odpira precej vprašanj. Google je namreč napovedal, da bo v prihodnosti reCAPTCHA plačljiva.

Trenutno je uporaba reCAPTCHA zastonj. Google s tem dobiva informacije, ki jih drugače ne bi mogel oziroma bi jih moral plačati, uporabniki storitve pa storitev za preverjanje, da je obiskovalec človeški. Googlovo reCAPTCHA uporablja 1,2 milijona spletnih strani. Cloudflare pa nudi storitve za zaščito strežnikov in strani pred napadi, kamor sodi tudi preverjanje, da je obiskovalec res človek in ne avtomatiziran pajek ali bot.

Izvršni direktor Cloudflara Matthew Prince je pojasnil, da odločitev Googla razume. Celo za takšnega giganta je Cloudflare znaten uporabnik. Cloudflare nudi DNS za 11,3 odstotka spletnih strani na internetu. A po drugi strani je nesprejemljivo, da bi morali za storitev plačati, saj bi s tem stroški narasli za več milijonov...

13 komentarjev

Omrežja zaostrujejo boj proti teorijam zarot okoli koronavirusa

vir: BBC
BBC - Požigi britanskih baznih postaj mobilne telefonije so YouTube in Facebook naposled pripravili do tega, da sta pričela odstranjevati vsebine, ki razglašujejo povezavo med omrežji 5G in pandemijo covida-19. V WhatsAppu so medtem vnovič začasno omejili posredovanje sporočil, da bi zmanjšali širjenje dezinformacij o pandemiji.

Prejšnji teden je v Veliki Britaniji zagorelo več baznih postaj mobilne telefonije, ki so jih z bencinom napadli teoretiki zarot, prepričani, da tehnologija 5G pripomore k širjenju bolezni covid-19. Takšne dezinformacije med drugimi načrtno širijo tudi skupine mešetarjev s pripomočki, ki naj bi posameznika domnevno ščitili pred sevanji. Tovrstni zaslužkarji brezvestno zlorabljajo rastoči val tesnobe in strahu, ki spremlja pandemijo, zato njihovo število narašča. Drugi način izkoriščanja negotovih razmer smo lahko videli v ponedeljek, ko je bil YouTubov video, v katerem je razvpiti teoretik zarot David Icke razglašal sorodne netočne trditve, izrabljen za zbiranje...

95 komentarjev

Zakaj je Microsoft kupil domeno Corp.com?

Krebs On Security - Mike O'Connor je v mladih letih interneta pokupil številne mikavne domene, na primer bar.com, cafes.com ali pub.com. Večino jih je do danes prodal, še najdlje pa je obdržal domeno corp.com. Na njej ne najdemo nič posebnega (www.corp.com dejansko ne odpre ničesar), a je to ena najbolj vrednih domen. Sedaj jo je za 1,7 milijona dolarjev kupil Microsoft in s tem naredil veliko uslugo celotnemu internetu.

Da je enostavna štiričrkovna domena vredno toliko denarja, ni nič presenetljivega. Tudi ostale zaželene domene se prodajajo za milijone. Domena corp.com pa je posebna zaradi Microsoftovega sistema Windows, ki je razlog, da kdor nadzoruje corp.com, lahko nadzoruje tudi precej službenih računalnikov. Razlog se skriva v problemu, ki se imenuje namespace collision. To se zgodi, kadar domene, ki bi naj bile dosegljive samo v internem omrežju, ločeno obstajajo tudi v zunanjem internetu. To se še posebej rado zgodi z domeno corp.com. Ker je v nekaterih verzijah Active Directory corp...

13 komentarjev

V Veliki Britaniji zaradi teorij zarote gorijo bazne postaje

Slo-Tech - Britanska policija preiskuje požare na vsaj štirih baznih postajah (Birmingham, Liverpool, Melling, Belfast), ki so izbruhnili ta teden. V Birminghamu in Belfastu je zagorelo v četrtek, v Liverpoolu v petek. Sumijo, da je šlo za namerne požige, a preiskava še poteka, zato vzroka za požare še ne morejo potrditi. Glede na objave na družbenih omrežij in usklajenost požarov pa sumijo, da so požari povezani s teorijo zarote o vplivih mobilnega omrežja 5G na širjenje novega koronavirusa.

Na Facebooku se je začel širiti poziv k požigu baznih postaj, ki ga podjetje po prvih prijavah sploh ni umaknilo. Z nadlegovanjem in verbalnimi napadi se spopadajo tudi delavci, ki vzdržujejo ali postavljajo telekomunikacijska omrežja. Situacija postaja dovolj nevzdržna, da je podjetje Openreach, ki je del BT, javno prosilo, naj javnost ne nadleguje delavcev, ki polagajo optične povezave, ker te nimajo ničesar s 5G. Britanski regulator medijev Ofcom je ob tem medijem zagrozil s sankcijami, če bodo...

48 komentarjev

Kako se je ARNES pripravil na podvojitev internetnega prometa v Sloveniji

Arnes - V manj kot mesecu dni smo od podatkov, da v Sloveniji epidemije ni niti ji ne grozi, prispeli do zaprtja šol in kmalu zatem vseh nenujnih storitev. Da se bodo šole zaprle, je bilo objavljeno 12. marca, naslednji ponedeljek (16. marca) pa se je začelo izobraževanje na daljavo. Ker so hkrati od doma začeli delati v številnih poklicih, se je internetni promet močno povečal.

V Sloveniji je ARNES zadolžen za upravljanje omrežja in storitev za izobraževalne, raziskovalne in kulturne dejavnosti. Poleg tega ARNES upravlja vozlišče SIX, vzdržuje domenski sistem .si ter nudi pomoč pri incidentih (SI-CERT). Zaradi tega je imel ARNES ob množičnem prehodu na življenje na daljavo obilico dela. Poročali smo že, da se je promet na vozlišču SIX povečal in prvič v zgodovini presegel 100 Gb/s. Količina prometa se je v tednu dni podvojila. Danes pa je ARNES objavil malo daljše poročilo, na kaj vse so morali pomisliti in za kaj vse poskrbeti, da internet in vse storitve, ki jih zagotavljajo, normalno...

43 komentarjev

Internetni promet po svetu raste, tudi pri nas

Slo-Tech - Poročali smo že, da je na slovenskem vozlišču SIX promet od začetka vsesplošnega omejevanja druženja močno zrasel, prav tako tudi da so ponudniki pretočnih vsebin začeli omejevati kakovost posnetkov, da ne tratijo pasovne širine. Eden večjih ponudnikov dostopa do interneta Comcast je sporočil, da so trendi tudi v ZDA podobni.

Odkar se uvaja delo od doma in prepoveduje druženje, je internetni promet v ZDA zrasel za 32 odstotkov (kar je zelo podobno slovenskim številkam). V posameznih mestih, denimo v Seattlu, San Franciscu in Chicagu, se je promet ob konicah povečal tudi za 60 odstotkov. Spremenil se je tudi vzorec uporabe, saj so bile konice za promet proti uporabnikom doslej okrog 21. ure, sedaj pa so se prestavile na 19. do 20. uro, ker odpade vožnja in so ljudje prej prosti. Konice prometa v nasprotno smer pa so okrog 15. in 16. ure, ko očitno Američani močno delajo. Količina videokonferenc je zrasla za več kot 200 odstotkov, promet prek VPN pa za 40 odstotkov. Raste tudi...

14 komentarjev

Ponudniki pretočnih vsebin znižali ločljivost

Slo-Tech - Ponudniki pretočnih vsebin (streaming) so večinoma znižali ločljivost vsebin, ki jih ponujajo, da bi v teh časih visokega povpraševanja pomagali ohraniti obremenitve telekomunikacijskih povezav na obvladljivih ravneh. Minuli teden je to predlagala tudi Evropska komisija in veliko ponudnikov je to prostovoljno sprejelo.

Kot smo že pisali, je Netflix v Evropi izvedel ukrepe, ki za 25 odstotkov znižujejo prenos podatkov. To so storili tako, da so preprosto odstranili verzije, ki so najpožrešnejše. Vrnile se bodo čez 30 dni, če bodo razmere to dopuščale. Pri tem Netflix poudarja, da ne gre za ukinitev ločljivosti UHD, HD ali SD, ker te še vedno ostajajo, ampak so zgolj odstranili manj kompresirane verzije teh ločljivosti. Netflix jih ima namreč več in jih ponuja glede na hitrost povezave do uporabnika. Podobne ukrepe bodo uvedli tudi drugod, kjer bodo ponudniki internetnih povezav to potrebovali, denimo v delu Južne Amerike.

Ni pa Netflix edini. Tudi YouTube se je odločil za...

7 komentarjev

Včerajšnji potres za nekaj časa prekinil internetne povezave v delu Zagreba

Jutarnji list - Internet ima sicer po naravi redundanco, a ga lahko motnje na vozliščih vseeno za nekaj časa onesposobijo. Včerajšnji potres v Zagrebu je povzročil tudi izbruh požara v enem izmed vozlišč Hrvatskega Telekoma na Draškovićevi ulici. Ta je poškodoval nekaj opreme, vso pa so morali pred posredovanjem gasilcev, ki so sicer hitro posredovali in požar pogasili, izključiti. Zaradi tega je bil včeraj v delu Zagreba moten dostop do interneta. Težave so imeli tudi s fiksnimi telefonskimi priključki, ponekod pa tako ali tako ni bilo električne energije.

Medtem je mobilno omrežje delovalo normalno in zagotavljalo glasovne in podatkovne povezave. Zaradi požara se je povečal glasovni prometa na omrežju A1, a to težav ni povzročilo. Tudi Tele2 je zaznal povečan promet, a so ga uspeli prenesti. Danes naj bi internetne povezave že delovale normalno.

33 komentarjev

Pri nas in v tujini nekateri operaterji povečali mobilne pakete

Slo-Tech - Ob pozivih ljudem, naj ostanejo doma in se ne družijo, so številni ponudniki internetnih storitev ponudili dodatne storitve ali pa odklenili sicer plačljive. V nekaterih evropskih državah, na primer Telefonica in Deutsche Telekom v Nemčiji, so mobilni operaterji uporabnikom povečali količino zakupljenih podatkov. Preverili smo, kako je s tem v Sloveniji. Večinoma so bonbončke delili na področju televizijskih paketov, ponekod pa so na svoj račun prišli tudi uporabniki mobilnih storitev.

Telekom Slovenije je 15. marca ponastavil količino prenosa podatkov vsem svojim naročnikom mobilnih paketov, kar v praksi pomeni, da so se števci resetirali in so imeli spet polno količino. Prav tako so naročnikom dodali 5 GB brezplačnega prenosa podatkov, ki pa ne velja v gostovanju. Poleg tega so naročnikom televizije dodali dodatne programe, za otroke pa izobraževalno mobilno aplikacijo DaVinci Kids.

Operater Hofer Telekom (HOT) prav zaradi epidemije ni povečal zakupljenih količin, so pa tik...

19 komentarjev

EU poziva ponudnike pretočnih vsebin k zmernosti, Netflix bo nižal ločljivost

Financial Times - Ne le v Sloveniji, povsod po Evropi je internet močno obremenjen zaradi povečane uporabe vseh tistih, ki delajo ali se kratkočasijo od doma. To predstavlja težave za trenutne kapacitete, zato je Evropska komisija pozvala ponudnike pretočnih storitev k omejitvam.

Netflix, YouTube in druščina po statistikah povzročajo levji delež prometa na internetu. Na Netflix odpade 15 odstotkov vsega globalnega prometa, na YouTube skoraj 12 odstotkov, na Amazon Prime pa štiri odstotke. Skupaj z manjšimi konkurenti porabijo več kot tretjino vse pasovne širine. Nezanemarljiv del odpade tudi na aplikacije na Facebooku, pretočne igre, PS, XBox Live itd. Vse to velja v normalnih razmerah.

Evropski komisar Thierry Breton je dejal, da morajo ponudniki pretočnih storitev in operaterji skupaj odgovorno nastopiti in poskrbeti, da bo internet deloval nemoteno. Komisija predlaga omejitve, kot so video zgolj v standardni ločljivosti (in ne HD). Komisija je namreč zaskrbljena, da infrastruktura ne bi zdržala...

54 komentarjev

Internetni promet v Sloveniji dosega rekorde

Slo-Tech - Ker je zaradi pandemije veliko ljudi doma, raste tudi internetni promet. ARNES je včeraj v sporočilu za javnost pokazal, da internetni promet v Sloveniji dosega rekordne vrednosti, skokovito pa je poraslo tudi število uporabnikov storitve ARNES Učilnica.

Slovensko vozlišče SIX, prek katerega si ponudniki interneta v Sloveniji izmenjujejo promet, ob konicah presega promet 100 Gb/s, kar se še ni zgodilo. Zaradi tega je ARNES priključil dodatne kapacitete, ki zagotavljajo nemoteno delovanje sistemov. Tudi povprečni promet v delovnem času je porasel in namesto običajnih 25-40 Gb/s znaša 55-60 Gb/s.

Storitev ARNES Učilnica je imela pred pandemijo bolj malo uporabnikov. V ponedeljek se je priključilo že 900, v torek pa kar 1400 uporabnikov. Povečuje se tudi število registracij novih uporabnikov.

V trenutni pandemiji se tako izkazuje, da je internet resnično postal kritična infrastruktura, saj se uporablja tako za kratkočasenje kot delo. Če bi odpovedal, bi bile posledice podobno...

62 komentarjev

Facebook odstranil Trumpov oglas

Slo-Tech - Čeprav ima Facebook v primerjavi s Twitterjem zelo ohlapno oziroma politiko odstranjevanja objavljenih neresnic, se vendarle lahko zgodi, da Facebook zaradi zavajanja odstrani celo oglas ameriškega predsednika. Na Facebooku je namreč prepovedano širiti neresnice o volitvah ali popisu volilnih upravičencev (census). Včeraj so se na Facebooku pojavile plačane (sponsored) objave, ki sta jih delila tudi Donald Trump in podpredsednik Mike Pence, plačal pa odbor Trump Make America Great Again. Na enem izmed oglasov so bralce pozivali k izpolnitvi ankete za popis (Official 2020 Congressional District Census), ki bo potekal letos. Povezava je vodila do spletne strani z naslovom Certified Website of President Donald J. Trump, ki ni povezana z uradnim popisom.

To pa predstavlja kršitev Facebookovih pravil, ki ne dovoljujejo širjenja dezinformacij o volitvah, popisu in registraciji za volitve. Sprva je Facebook trdil, da oglasi niso sporni, ker je iz omembe kampanje jasno, da ne gre za...

24 komentarjev

Facebook, Google in Twitter zaradi cenzure grozijo z odhodom iz Pakistana

Pakistanski premier Imran Khan

Slo-Tech - Prizadevanja držav, da bi obrzdale svobodo do izražanja in čim bolj cenzurirale internet, niso nič novega. Tehnološki velikani proti temu protestirajo, a le malokrat sprejmejo drastične ukrepe. Zato je zanimiv oster odziv, ki so ga Facebook, Google in Twitter pripravili na novo pakistansko zakonodajo. Podjetja so de facto zagrozila z odhodom iz države, s čimer bi bili prebivalci prikrajšani za najpriljubljenejše spletne storitve.

Ta mesec je v Pakistanu začel veljati nov zakon, ki uvaja stroge ukrepe na internetu z namenom zaščite prebivalstva pred škodo, ki jim je lahko povzročena na internetu. Ponudniki storitev na družbenih omrežjih morajo v 24 urah po zahtevi, ki jo izda posebna novoustanovljena vladna služba, odstraniti prijavljene vsebine. Prepovedano je prenašanje v živo (streaming), če oblasti vnaprej vsebino označijo kot neprimerno. Poleg tega morajo podjetja v Pakistanu odpreti lokalne podružnice, predvsem pa zagotoviti, da bodo vsi podatki shranjeni lokalno na...

7 komentarjev

Tudi svetovalni odbor Internet Society proti prodaji domene .org

Slo-Tech - Saga o prodaji vrhnje domene .org zasebnemu skladu je še daleč od konca, saj se bo proti prodaji najverjetneje izrekel tudi svetovalni odbor Internet Society. Odbor bo o uradnem priporočilu glasoval še ta mesec, rezultat pa je odvisen od dodatnih zagotovil, ki jih bo dal novi kupec. Internet Society, ki trenutno prek Public Interest Registrary upravlja domeno .org, želi to prodati zasebnemu skladu Ethos Capital.

Ta se je ta teden zavezal, da po nakupu cene domen ne bo dražil več kot 10 odstotkov letno. Od leta 2013 do 2019 je bila 10 odstotkov najvišja dovoljena letna podražitev, ki jo je predvidevala pogodba z ICANN-om. Ta je lani iz nove pogodbe odstranil to varovalko, čeprav je v javnem posvetovanju več kot 99 odstotkov mnenj temu nasprotovalo. Dosedanji lastnik domene .org cene nikoli ni dvignil za vseh 10 odstotkov lento, ker je bil neprofitna družba, ki je zasledovala še druge cilje, ne le dobička. Ethos Capital pa sedaj obljublja, da bo cene dvigoval le za 10 odstotkov...

0 komentarjev

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - V februarskem predsednikovem poročilu o stanju gospodarstva iz Bele hiše so zapisali, da obnovitev svobode na internetu, kakor administracija imenuje ukinitev principa nevtralnosti interneta, povečuje prihodke za 50 milijard dolarjev letno in povečuje blaginjo prebivalstva za skoraj 40 milijard dolarjev letno. Dodatnih 11 milijard dolarjev letno naj bi prineslo rahljanje pravil o zasebnosti na internetu. O utemeljenosti teh navedb so se že vprašali mnogi zagovorniki nevtralnosti interneta, saj gre v najboljšem primeru za ocene.

V ZDA so decembra 2017 ukinili nevtralnost interneta. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), v kateri imajo večino republikanci, je razveljavila odločitev iz leta 2015, tako da internet ni več reguliran kot javna storitev, temveč je informacijska storitev. To pomeni, da ne veljajo več stroge varovalke glede enakovrednosti prometa, prepovedi prioritizacije, plačila dodatnih taks velikih strani (npr. Netflix, Youtube) itd. FCC je tedaj to odločitev...

8 komentarjev

Švedska centralna banka preizkuša digitalno valuto

Slo-Tech - Švedska centralna banka Riksbank je sporočila, da začenjajo preizkušanje digitalne državne valute e-krona. Od te najave do uporabe je še dolga in negotova pot, a če se bo to zgodilo, bo digitalna valuta uporabna za vse vsakodnevno bančne aktivnosti s prebivalstvom, denimo plačila, pologe in dvige ter mobilna plačila s pametnimi telefoni. V projektu bodo preizkusili in pokazali, kako bi javnost lahko uporabljala e-krono.

Digitalne valute, ki jih izdajo centralne banke (CBDC) so običajni denar, ki pa obstaja v digitalni obliki. V tem se razlikujejo od kriptovalut, ki niso pod oblastjo nobene države in nad emisijo ni nadzora. Centralne banke so zaradi vzpona kriptovalut, prihajajočih alternativnih digitalnih valut (Facebook Libra) in upadom zanimanja za gotovino začele iskati nove rešitve, kjer so visoko na seznamu digitalne valute. Švedska je idealen laboratorij. Poizkus bo tekel leto dni. Uporabljal bo tehnologijo veriženja blokov (Distributed Ledger Technology), ki jo bo...

30 komentarjev

Ko zmanjka mobilnega omrežja, pametni avtomobili na izposojo postanejo nepremičnine

theguardian.com - Internet stvari in vedno povsod priključene naprave so zanimive, dokler nas zaradi svoje pametnosti ne pustijo na cedilu. Vozilo, ki med vožnjo ves čas potrebuje signal mobilnega omrežja, je v divjini hitro neuporabno. The Guardianova novinarka Kari Paul je to izkusila na lastni koži, ko je v Kaliforniji najela Toyoto Prius prek storitve GIG Car Share, kjer avtomobil odklenemo kar prek pametnega telefona. Za najem ni treba izpolnjevati nobenih papirjev, potrebujemo le račun v aplikaciji.

Toda ko je vozila proti severu države in pakirala ob cesti, je bilo zgodbe konec. Na makadamski cesti priusa ni bilo možno več zagnati, ker je izgubil mobilni signal. Avtomobil se ni več premaknil. Še bolj zabavno je bilo dejstvo, da je njen mobilni telefon še našel signal omrežja, tako da je svojo odisejado lahko v živo objavljala na spletu. Ko je klicala na pomoč uporabnikom pri GIG, so ji dejali, da je to pogosta napaka. Odpraviti pa jo je možno le tako, da avto odvlečejo na območje, kjer je...

11 komentarjev

Nokia predstavila programsko rešitev za upravljanje 5G omrežij v oblaku

Slo-Tech - Gre za Nokia Network Operations Master, programsko opremo v oblaku, namenjeno ponudnikom telekomunikacijskih storitev za upravljanje 5G omrežij. Kot pojasnjujejo v predstavitvi za medije, bo za razliko od 2G, 3G in 4G omrežij, ki jih je bilo moč pretežno upravljati ročno, kompleksnost 5G infrastrukture zahtevala orodja, ki znajo inteligentno odpravljati ozka grla tako na fizičnih, kot na virtualnih omrežjih. Prav tako so se dosedanja orodja slabo prilagajala potrebam po vedno večji zmogljivosti infrastrukture, zlasti kar se tiče računalniškega oblaka in nove generacije mobilnih omrežij.

Nokia Network Operations Master tako temelji na Nokiinem oblaku in njihovi platformi Common Software Foundation ter zmore samodejno odpravljati težave, upravljati veliko število različnih odsekov omrežij za različne uporabnike, nadzorovati konfiguracijo omrežij in podrejeno programsko opremo. Ker pri tem uporablja metode strojnega učenja, lahko po zagotavljanju predstavnikov Nokie veliko število...

8 komentarjev

Prodaja domene .org se odmika

ICANN - Saga o prodaji vrhnje domene .org, ki jo želi neprofitna Internet Society prodali zasebnemu skladu Ethos Capital, se nadaljuje. Public Interest Registry (PIR), ki upravlja domeno, je v lasti Internet Society, naj bi Ethos Capital kupil za 1,135 milijarde dolarjev. To je veliko denarja, a tudi domen .org ni malo - registriranih je 10,5 milijona, letna pristojbina pa znaša 10-20 dolarjev.

Ker mora prenos odobriti ICANN, so sedaj vse oči uprte vanje. ICANN ima čas do 17. februarja, da prodajo odobri ali zavrne, a se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo. ICANN sedaj od PIR zahteva odlog do 20. aprila. Kalifornijski generalni državni tožilec Xavier Becerra je ICANN-u poslal pismo, v katerem izraža zaskrbljenost, da bi prenos domene lahko negativno vplival na neprofitno skupnost, in zahteva kopico informacij. Tožilec želi videti vse pogodbe med ICANN-om in PIR-om, vso korespondenco, zapisnike, zgodovino pristojbin za registracijo domen itd. Skupno zahteva izčrpne odgovore na 35 točk in vso...

0 komentarjev

Kdo bo kupil domeno .org?

Slo-Tech - Že več kot dva meseca se odvija prava drama na področju, ki je običajno tehnično dolgočasno tiho. Pred dvema mesecema je zasebni sklad Ethos Capital napovedal, da bo za dobro milijardo dolarjev odkupil pravice za vrhnjo domeno .org. Ker je to domena, načeloma namenjena neprofitnim organizacijam (čeprav jo seveda lahko registrira kdorkoli), je na internetu završalo. Začele so se internetne peticije in pisma ogorčenja, oglasili so se celo ameriški senatorji. Medtem pa sta ICANN, ki skrbi za internetno hrbtenico, in Ethos Capital zatrjevala, da bo domena .org postala še zanesljivejša in uporabnejša.

Electronic Frontier Foundation, zagovorniki odprtega interneta in druge organizacije so pozvali Internet Society, ki upravlja Public Interest Registry (PIR), ki trenutno skrbi za domene .org, da prodajo ustavi. Pravijo, da je bila kupčija sklenjena napol skrivoma, predvsem pa brez javne razprave. Na to se je Ethos Capitala odzval z zagotovili, da bo domena še vedno ostala simbol...

9 komentarjev

Francoski davčni inšpektorji bodo skrivače iskali tudi po družbenih omrežjih

BBC - Francoska davčna uprava bo pri iskanju utajevalcev davkov lahko uporabljala tudi družbena omrežja. Konec leta je ustavno sodišče razsodilo, da to ne predstavlja pretiran poseg v zasebnost in da so spremembe zakonodaje, ki uvajajo tudi to možnost, v skladu z ustavo. Zagovorniki človekovih pravic so že izrazili pomisleke glede tega početja, a jih je sodišče zavrnilo. Odločilo je, da nevarnosti obstajajo, zato so v zakonu potrebne ustrezne varovalke, ki jih je zakonodajalec zagotovil.

Med drugim to pomeni, da davčni inšpektorji ne bodo mogli dostopati do vsebin, ki so zaščitene z geslom ali kako drugače. Javno dostopni podatki pa bodo povsem veljavno dokazno gradivo, pri čemer bo potreben jasen nadzor, kdo in pod kakšnimi pogoji do njih dostopa. Fotografije na družbenih omrežjih bodo uporabne, da bodo na primer dokazali, da nekdo kljub odjavljenemu davčnemu rezidentstvu sumljivo veliko časa preživlja v Franciji, ima dohodkom nesorazmerno premoženje itd. Finančni minister Gérald...

8 komentarjev

Država, kjer je pomembna gospodarska panoga prodaja domen

Washington Post - Slovensko domeno .si lahko dobimo že za manj kot 10 evrov letno. Če upoštevamo, da je registriranih 134 tisoč teh domen, lahko čez palec ocenimo, da so prihodki od tega v velikostnem razredu slabega milijona evrov ali manj kot 0,002 odstotka bruto družbenega proizvoda. Zaradi prodaje domen, navkljub njihovemu lepemu zvenu in uporabnosti v romanskih jezikih, nismo opazno bogatejši. Povsem drugačna pa je zgodba majhne tihomorske države Tuvalu, ki ima prebivalcev za ene Domžale. Pred petindvajsetimi leti so namreč zadeli tombolo na domenski loteriji. Dodeljena jim je bila vrhnja domena .tv, a se pomembnosti tega dejstva še nekaj let niso zavedli. Danes je drugače.

Televizija je pomemben dejavnik in TV samoumevna kratica, a za zlato obdobje Tuvaluja je poskrbel razmah pretočnih vsebin, posnetkov igranja iger in Twitch. Danes ta otoška državica kar dvanajstino svojega družbenega proizvoda ustvari s prodajo domen .tv. Trenutno za registracijo domen skrbi Verisign, a mu pogodba poteče...

11 komentarjev

Rusija nadaljuje vzpostavljanje lastnega interneta

Uveljavitev nove zakonodaje novembra 2019 so spremljali protesti

Slo-Tech - Potem ko je letos v Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta, ki daje državi pristojnosti za nadzor ter omejitve in celo za popoln odklop interneta od mednarodnih povezav, so pred božičem to tudi preizkusili. V ponedeljek so izvedli prvi preizkus na ravni države, ki je po besedah ministrstva za telekomunikacije uspel. Podrobnosti o preizkusu niso javno znane, trdijo pa, da uporabniki niso opazili večjih motenj. V testu so sodelovali vsi operaterji, ponudniki storitev elektronske pošte in hipnega sporočanja, državne inštitucije in varnostne službe.

Z možnostjo odklopa od mednarodnih povezav želi Rusija dobiti orodje za zaščito pred hekerskimi napadi, s katerimi bi tuje sile morebiti želele ohromiti delovanje elektronskih povezav v državi. Tehnične podrobnosti ostajajo neznane, vemo pa, da bi v primeru ukaza o odklopu ponudniki dostopa do interneta in operaterji morali poskrbeti, da se nemoteno dostavljajo le še lokalni paketki. To je sicer tehnološko težko doseči, zlasti če...

52 komentarjev

Facebook pridno sledi tudi tistim uporabnikom, ki imajo izklopljeno deljenje lokacije

Good guy Mark poskrbi, da vam bodo vedno prikazani najbolj relevantni oglasi

vir: Reuters
Reuters - Facebook se je ta mesec dopisoval z dvema ameriškima senatorjema, ki ju je skrbelo, pod kakšnimi pogoji podjetje zbira podatke o lokaciji svojih mobilnih uporabnikov. Facebook je mirno priznal da zbirajo lokacije tudi v primeru, da uporabnik izklopi to možnost v nastavitvi svojega mobilnega telefona (location services).

Kot so povedali, vedno najprej skušajo dobiti uporabnikovo privolitev za dostop do telefonove dejanske lokacije preko storitve location services. V tem primeru zvedo za lokacijo iz GPS senzorja oz. iz naslova okoliških wifi in bluetooth naprav, čemur pravijo tudi precizna lokacija, saj je praviloma natančna na vsega nekaj metrov.

Vendar pa tudi v primeru, da uporabnik te privolitve ne da (oz. še bolj pogosto, jo vmes umakne), ne sedijo križanih nog. Lokacijo tako še vedno skušajo dognati iz njegovega IP naslova, morebitnih lokacijskih oznak na objavah ali v naloženih slikah, skozi lokacije prijateljev, ipd. Ta lokacija sicer ne bo tako zelo precizna, a bo še...

22 komentarjev

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto

Slo-Tech - V četrtek smo v Sloveniji dobili prvo delujočo bazno postajo za 5G, ki so jo v BTC-ju postavili v podjetju A1. Za zdaj gre le za testno postavitev, je pa to vseeno vpogled v to, kaj ponuja prihodnost. Poleg bazne postaje je to pametna naprava, ki meri še vrsto drugih okoljskih parametrov in lastnega sevanja.

Ob postavljeni bazni postaji je bilo s telefonom Huawei Mate 20X moč prenašati podatke s hitrostjo 700 Mb/s, teoretično pa bi šlo do 1 Gb/s. Do pokritosti večjega dela države s 5G bo še trajalo, saj so bazne postaje bistveno dražje (omenja se faktor pet), hkrati pa jih zaradi manjše prodornosti signala potrebujemo več. Testna bazna postaja oddaja na frekvenci 3,5 GHz, kar ni toliko več od 3G in 4G, da bi bila prodornost bistveno slabša. Se pa razlike poznajo. Bazna postaja je Nokiina in ker je stala na obstoječem omrežju, so latence enake kakor pri LTE, torej okrog 20 ms. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi 5G na višjih frekvencah (26 GHz), čeprav uradnih načrtov za to še ni.
...

140 komentarjev

Najpomembnejše aplikacije, strani in storitve Facebookove

Mashable - Pustimo ob strani prepire, ali se desetletje končuje letos ali bo prihodnje leto še sodilo v drugo desetletje tega tisočletja (formalno bo), in si raje poglejmo, kako močno ga je Facebook zaznamoval. Na App Annie so pripravili pregled največkrat prenesenih aplikacij iz tega desetletja in ugotovili, da je na vrhu Facebook, na drugem mestu pa Facebook Messenger. Tudi nadaljevanje gre v enakem slogu, saj sledita WhatsApp in Instagram, ki sta oba v lasti Facebooka. Šele na petem mestu najdemo prvega konkurenta, in sicer Snapchat. V deseterici so še Skype, TikTok, UC Browser, YouTube in Twitter.

Če pogledamo na seznam 500 najpomembnejših spletnih strani na spletu (Alexa), je rezultat le malo drugačen. Prvi je sicer Google in njegov YouTube, sledi pa Tmall in Facebook. Po količini preživetega časa na strani je Facebook prepričljivo prvi, po število ogledov istega obiskovalca pa ga prekašajo le spletne trgovine in iskalnik Google. Facebook je tudi stran, na katero kaže (ima povezavo)...

6 komentarjev

V delu Indije izklop interneta poteka že tretji dan

Protesti v Guwahati 11. decembra 2019

Slo-Tech - V indijskih zveznih deželah Assam in Meghalaya so v četrtek izklopili dostop do interneta, da bi zajezili proteste, ki so izbruhnili po sprejemu nove zakonodaje. V četrtek je indijski predsednik Ram Nath Kovind potrdil novelo zakona o državljanstvu, ki ga je dan pred tem sprejel indijski parlament. V zakonu je predviden način za pridobitev indijskega državljanstva za nemuslimanske manjšine iz Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ne pa tudi za muslimansko manjšino, ki že živi v Indiji, a brez državljanstva. Po sprejemu zakona so izbruhnili protesti v deželah Assam in Meghalay, zaradi česar je vlada omejila telekomunikacije.

V Meghalayi so onesposobili tudi pošiljanje mobilnih sporočil, medtem ko je v obeh deželah dostop do interneta močno oviran. Oblasti to utemeljujejo z veliko možnostjo, da se družbena omrežja (Facebook, WhatsApp, Twitter ali YouTube) uporabijo za širjenje govoric in informacij o protestih, ki bi potencialno lahko varnostno situacijo še poslabšale ali zanetile...

31 komentarjev

Grki bodo morali vsaj 30 odstotkov prihodkov zapraviti elektronsko

Grški premier Kyriakos Mitsotakis

vir: The Telegraph
The Telegraph - Pričakovali bi, da bo prehod na elektronsko poslovanje potekal večinoma prostovoljno, ker bodo ljudi prepričale prednosti in lagodnost tega načina. A ne povsod. V boju proti utajevanju davkov grška vlada pripravlja nov ukrep, s katerim želijo povečati priliv v davčno blagajno za vsaj pol milijarde evrov letno. Ker so davčne utaje pri nakupovanju izdelkov in storitev laže izvedljive pri plačilu z gotovino, bodo morali Grki vsaj 30 odstotkov svojih prihodkov porabiti elektronsko. Kdor tega ne bo storil, bo na razliko do te definirane porabe plačal kazenski 22-odstotni davek.

V številkah: kdor zasluži 1000 evrov mesečno, bo moral elektronsko zapraviti vsaj 300 evrov. Če jih bo na primer 200 evrov, bo od manjkajočih 100 evrov plačal 22 odstotkov davka. Po raziskavah je delež sive ekonomije v Grčiji že okrog 20 odstotkov bruto družbenega proizvoda, kar je največ v Evropi. Lani naj bi državno blagajno prikrajšali za 16 milijard dolarjev samo pri neplačilu DDV-ja iz tega naslova.

...

126 komentarjev

Na družbenih omrežjih 95 odstotkov lažnih računov ostane

Slo-Tech - Na družbenih omrežjih mrgoli lažnih računov, botov in ostalega, kar niso ljudje. Čeprav je to v nasprotju s pravili uporabe, družbena omrežja ne odstranjujejo niti prijavljenih lažnih računov, za katera jim je nekdo jasno sporočil, da kršijo pravila uporabe. To ugotavlja raziskava, ki jo je izvedel StratCom (NATO Strategic Communication Centre of Excellence).

Med majem in avgustom letos so preverjali, kako težko si je kupiti lažne računi na družbenih omrežjih in kako dolgo bodo obstali. Porabili so 300 evrov, da so nakupili aktivnost na Facebooku, Instagramu, Twitterju in YouTubu. S tem zneskom je bilo moč dobiti 3520 komentarjev, 25.750 všečkov, 20.000 ogledov in 5.100 sledilcev. Od tega so potem z vzvratno analizo odkrili 19.000 lažnih računov, s katerih so dobili vso to aktivnost.

Ko so mesec dni pozneje preverili, ali so ti računi še aktivni, jih je 80 odstotkov še vedno obstajalo. Zato so vzorec teh računov in prijavili ter pričakovali, da jih bodo upravljavci hitro...

11 komentarjev

Nov mobilni standard RCS se po svetu uvaja luknjičasto

Slo-Tech - Več kot četrt stoletja stara tehnologija SMS ima precej lukenj, zaradi česar je njena uporaba za dvostopenjsko avtentikacijo in druge prijavne postopke vprašljiva. Naslednik že prihaja in se imenuje RCS, a postavljavci omrežij po svetu tudi tega uvajajo površno in tvegano, ugotavljajo raziskovalci.

Karsten Nohl iz podjetja Security Research Labs je pojasnil, da Vodafone in drugi veliki operaterji RCS že uvajajo, ne da bi bili uporabniki s tem seznanjeni. Ranljivosti, ki so v trenutni implementaciji prisotne, bosta Luca Melette in Sina Yazdanmehr predstavila na konferenci Black Hat Europe prihodnji mesec. V ZDA ga podpirajo že vsi največji operaterji (AT&T, T-Mobile, Sprint, Verizon), prav tako RCS tudi v Evropi podpira čedalje več operaterjev, skupno pa prek sto.

Ob tem velja poudariti, da v samem standardu RCS niso odkrili nobene ranljivosti. Problematična je tehnična uvedba, saj je standard napisan ohlapno. To operaterjem pušča proste roke, kar nekateri potem izkoristijo za...

10 komentarjev

Tim Berners-Lee lansiral Spletno pogodbo

CNet - Oče svetovnega spleta Sir Tim Berners-Lee je po letu oblikovanja zagnal Spletno pogodbo, iniciativo za zagotavljanje bolj odprtega, dostopnega in varnega interneta.

Ni skrivnost, da Britanec Sir Tim Berners-Lee v zadnjem času ni najbolj navdušen nad stanjem vsemrežja, na katerem je pred tridesetimi leti zasnoval svetovni splet. Rad opozarja, da nas čaka digitalna distopija nadzora, nebrzdanega izkoriščanja in spletnega nasilja, če se negativnim težnjam ne bomo aktivno zoperstavili. Zato je lanskega novembra na konferenci v Lizboni najavil iniciativo z imenom Spletna pogodba (Contract for the Web), ki je v splošnem namenjena trudu po čim bolj odprtem in varnem sodelovanju ljudi na internetu. (Čeprav je v imenu naziv "splet", iniciativa tehnično gledano pravzaprav zajema celoten internet.)

V letu dni je njegova organizacija Web Foundation v sodelovanju s partnerji začrtala poglavitne točke programa. Te vsebujejo zahteve po dostopnosti interneta za čim širšo populacijo in...

13 komentarjev

Evropi zmanjkalo naslovov IPv4

Slo-Tech - Evropski regionalni upravljavec internetnega naslovnega prostora (RIPE) je sporočil, da so razdelili še zadnje proste naslove IPv4. Zadnji blok velikosti /22 so dodelili danes popoldne, odslej pa bo nove naslove skoraj nemogoče dobiti. Prostih naslovov IPv4 ta hip ni, pri čemer prosti pomeni, da niso dodeljeni nobeni organizacije. To ne pomeni, da so vsi naslovi tudi v aktivni uporabi.

Oktobra letos je zmanjkalo blokov /22, že pred sedmimi leti pa je RIPE razdelil zadnje velike bloke (/8). Odtlej so razdeljevali le še drobiž. Kljub izčrpanju trenutne zaloge to ne pomeni, da v prihodnosti ne bo možno dobiti novega naslova IPv4. Organizacije, ki so propadle, ki ne obratujejo več ali ki zgolj ne potrebujejo več celotne dodelitve, naslove vračajo. RIPE te naslove ponovno prevzame in jih na novo dodeli. Pričakovati je, da teh naslovov ne bo veliko, zato jih bo RIPE delil organizacijam v čakalni vrsti. Dobile jih bodo lahko zgolj organizacije, ki niso še nikoli dobile nobenega naslova...

109 komentarjev

Ameriško obrambno ministrstvo se boji, da bo 5G motil GPS

Slo-Tech - V prvi polovici leta smo bile priče boju NASE in NOAA zoper uporabo frekvenčnega pasu 24 GHz za mobilna omrežja nove generacije 5G, ker obstaja strah, da bi to motilo vremenske satelite, ki v pasu 23,6-24,0 GHz merijo vodno paro v ozračju. Ocenjevali so, da bi to za tretjino poslabšalo natančnost vremenskih napovedi, kar bi imelo posledice tudi za sposobnost napovedovanja poti hurikanov. Ameriško obrambno ministrstvo pa ima pomisleke glede pasu L med 1,0 in 2,0 GHz, kjer bi lahko 5G motil signal GPS.

Gre za tako imenovani načrt Ligado Networks (bivši Lightspeed), kjer bi se pas 1675-1680 MHz uporabljal tudi za 5G. FCC (Zvezna komisija za telekomunikacije) to želi, ker je ta pas poleg pasu 1670-1675 MHz, ki se že sedaj uporablja za brezžični prenos podatkov. Ministrstvo za obrambo je 18. novembra poslalo uradno pismo, v katerem temu nasprotujejo.

Sateliti GPS uporabljajo pas L s središčem pri 1575,42 MHz, ker je ta frekvenca zelo prodorna in je ne zaustavijo oblaki, dež ali...

28 komentarjev

Googlov balonski internet Loon prihaja tudi v Amazonijo

Slo-Tech - Googlovo holdinško podjetje Alphabet je sklenilo dogovor IpT Peru (Internet Para Todos Perú), da bodo v projektu Loon z vremenskimi baloni nudili internetno povezljivost v perujskem delu amazonskih predelov (Loreto). Storitev, ki bo na voljo za naročnike Telefónice, bo začela delovati leta 2020. Loreto, kjer bodo nudili storitev, ima eno najnižjih penetracij z internetom, ki je na primer 100-krat nižja kot v prestolnici. IpT Peru je upravljavec mobilne infrastrukture, ki je v lasti Facebokoa, Telefónice, IDB Investa in CAF, in nudi omrežja ostalim operaterjem (MNO). Najprej bodo z internetom pokrili 15 odstotkov območja Loreto, kjer živi 200.000 ljudi in kjer kar četrtina nima niti 3G.

Peru bo prva južnoameriška država, v kateri bo projekt Loon nudil redni dostop do interneta. Doslej so ga na tem kontinentu vzpostavili le v izrednih okoliščinah, denimo med predlanskimi poplavami v Peruju ali letošnjim potresom. Baloni, ki jih v okviru projekta Loon pošljejo v nebo, delujejo kot...

2 komentarja

Iran ugasnil internet

Slo-Tech - Medtem ko v Iranu divjajo protesti, ki jih je sprožila podražitev cen bencina, so oblasti ugasnile internet, da bi jim otežile povezovanje. Sprva so se pojavljanje manjše težave in upočasnitve pri dostopu, od sobote popoldne pa je internet skoraj v celoti nedosegljiv. To v državi, ki ima 80 milijonov uporabnikov, ni enostavno storiti. Kitajska je internet namenoma organizirala tako, da ga zlahka cenzurira in ugasne, drugod pa enega stikala za izklop preprosto ni. Toda ker jim je to vseeno precej dobro uspelo, so prebivalci besni.

To je največja prekinitev dostopa do interneta v Iranu doslej. Trenutno ima država le pet odstotkov normalne povezljivosti, kar je glede na velikost države in število prebivalcev tudi globalno eden največjih internetnih mrkov. Po poročanju NetBlocksa so iranske oblasti potrebovale 24 ur, da so uspele v celoti ugasniti internet. Ker Iran nima enotnega ozkega grla, so morali to koordinirati z več ponudnika dostopa do interneta. Internet je namreč narejen...

36 komentarjev

WT:Social: nova era družabnih omrežij?

Financial Times - Soustanovitelj Wikipedije Jimmy Wales je zagnal novo družabno omrežje, ki se bo poskusilo v boju za uporabnike pomeriti s Facebookom in Twitterjem. Vsebinski koncept je sicer podoben, gre za deljenje novic, pa zbiranje posameznikov v različnih interesnih skupinah, pomembna razlika pa je v popolni odsotnosti oglasov. Namreč, kot pravi Wales sam, je v takem primeru izključni zmagovalec nizka kakovost objavljenih vsebin. Namesto tega se bo WT:Social - podobno kot Wikipedija - financiral iz prostovoljnih prispevkov. Kot uspešne primere, kjer so ljudje za kakovostne vsebine pripravljeni tudi nekaj plačati, pa Wales navaja New York Times, Spotify in Netflix. Čeprav resnici na ljubo, plačevanje pri nobenem od njih ni prostovoljno. Naslednja razlika je ta, da Facebook in Twitter uporabljata algoritme, ki odločajo o tem, katere vsebine se nam bodo prikazale najprej, pri WT pa bo glede tega odločilen zgolj čas objave, nekoč v bodočnosti bodo morda poskusili še z gumbom "upvote", kot ga pozna...

19 komentarjev

Današnje težave s telefonskim omrežjem A1

Slo-Tech - Danes smo imeli premnogi težave pri uporabi komunikacijskih rešitev na svojih mobilnikih. Uporabniki so se spopadali z različnimi problemi, od nezmožnosti vzpostavljanja telefonskih povezav z drugimi uporabniki, do večurnega zamujanja SMS sporočil. Čeprav so težave imeli vsaj še uporabniki Telekoma Slovenije, kaže, da so bile povezane z nedelovanjem medomrežne povezave do mobilnega operaterja A1. Kot so sami priznali v večernih urah, je omrežje A1 danes vsaj 5 ur delovalo “nepravilno”. Kaj točno se je dogajalo z njihovo medomorežno povezljivostjo, pri operaterju še ugotavljajo. Trenutno so težavo rešili s preusmeritvijo klicev prek okoliških držav. Tako naj bi bile težave vsaj začasno odpravljene.

62 komentarjev

Na Kitajskem začelo obratovati omrežje 5G

Slo-Tech - Na Kitajskem imajo od danes možnost uporabe mobilnega omrežja nove generacije 5G. Vsi trije največji (in državni) operaterji v državi, China Mobile, China Telecom in China Unicom, so začeli ponujati številne ugodne pakete za uporabo 5G, medtem ko je infrastruktura postavljena v večjih kitajskih mestih. Najcenejši paketi se začnejo pri 16 evrih (128 juanov), za kar dobimo 30 GB prenosa podatkov z omejitvijo hitrosti prenosa na 300 Mb/s in 500 minut klicev. Dražji paketi pa bodo nudili hitrosti vse do 1 Gb/s.

Operaterji so pokrili okrog 50 večjih kitajskih mest, med katerimi sta tako Peking in Šanghaj kakor tudi regionalne prestolnice, denimo Nandžing, Šendžen in Vuhan. V predprodaji so prodali že več kot 10 milijonov naročniških paketov za 5G, so sporočili v začetku oktobra. Proizvajalci telefonov že dlje časa prodajajo modele, ki podpirajo 5G.

Preizkusno je omrežje 5G obratovalo že od začetka leta. Operaterji so do danes postavili več kot 85.000 baznih postaj, prihodnje leto pa...

58 komentarjev

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to...

8 komentarjev

Velika Britanija ne bo izločila Huaweija iz postavljanja omrežja 5G

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Sunday Timesa naj bi Huawei tudi v Veliki Britaniji dobil možnosti izgradnje vsaj dela omrežja 5G. Medtem ko mu v ZDA iz varnostnih razlogov tega ne dovolijo, je Nemčija ta mesec sporočila, da bo Huawei lahko normalno konkuriral. To je močan znak, da bo v celotni Evropski uniji najverjetneje podobno, ni pa bilo jasno, kaj se bo zgodilo na Otoku. Premier Boris Johnson naj bi se sedaj odločil, da bo Huawei imel dostop do delov omrežja, ki niso sporni (non-contentious).

Kaj bo to v praksi pomenilo, še ni jasno. Zagotovo bo to precej vznejevoljilo ZDA, ki so uspele doseči prepoved Huaweijeve gradnje omrežij 5G tudi v Kanadi in Avstraliji ter zanjo lobirale še drugod, enako pa so pričakovali še v Veliki Britaniji. Toda Britanci so ugotovili, da vseh tehnologij, ki jih omogoča Huawei, zahodna podjetja ta hip še niso zmožna ponuditi, zato bi lahko v primeru vnaprejšnje odpovedi ostali s slabšimi rešitvami. Nekaj podobnega je nakazoval že pobegli dokument aprila, ko...

19 komentarjev

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

The New York Times - Iz Kitajske čedalje pogosteje prihajajo glasni namigi, da so tik pred uvedbo digitalne valute, ki bi jo uporabljali njeni državljani v vsakdanjem življenju namesto juana. Napovedi so se še okrepile, ko je Facebook začel nabirati člane konzorcija za svojo kriptovaluto libra, s katero želi ponuditi alternativo različnim globalnim sistemom za prenos denarja, kot so Western Union, PayPal ali Visa in MasterCard. Medtem ko ima libra nekaj težav z razpadajočim konzorcijem, na Kitajskem tovrstnih težav ni, ker za valuto stoji kitajska vlada.

Ni še povsem jasno, kako si Kitajci digitalni juan predstavljajo, a vemo, da ne bo podoben kriptovalutam. Imel bo zelo jasno določen centralni organ nadzora, ki bo centralna banka. Prav tako bo njegova vrednost ostala enaka kot pri klasičnem juanu, ker bo šlo zgolj za dva obraza iste valute. O kakršnikoli anonimnosti ali vsaj psevdoanonimnosti ne bo govora, saj bo celotni namen digitalnega juana ravno nasproten. Kitajska želi vedeti še več o svojih...

8 komentarjev

ZDA na napad na savdske rafinerije odgovorile s kibernapadom na Iran

Slo-Tech - Za napad na savdijske naftne obrate 14. septembra ameriške in savdijske oblasti obtožujejo Iran, zato so nanj hitro odgovorili s povračilnim napadom na Teheran, pravijo viri blizu ameriške vojske. Odgovorili so s hekerskim napadom na iransko infrastrukturo za širjenje propagande, pri čemer so uspeli poškodovati tudi strojno opremo. Navsezadnje je Reuters lani odkril več kot 70 spletnih strani v 15 državah, ki so širile iransko propagando.

Iranski minister za telekomunikacije in informacijsko tehnologijo Mohammad Javad Azari-Jahromi je zanikal, da bi se kakšen napad zgodil, in dodal, da so Američani verjetno o njem zgolj sanjali. Septembrski napad je po mnenju ZDA, Nemčije, Francije in Velike Britanije delo Irana. Šlo je za napad z raketami in brezpilotnimi letalniki, za katerega je odgovornost prevzela z iranom povezana skupina Houthi iz Jemna.

To je že drugi znani hekerski napad ZDA na iransko infrastrukturo v zadnji polovici leta. Junija so po poročanju The New York Timesa...

10 komentarjev

Britanskega filtra pornografije ne bo

Slo-Tech - Dolgo časa se je napovedovala uvedba filtra, s katerim bi v Veliki Britaniji omejili dostop do internetne pornografije na polnoletne obiskovalce. Filter, ki bi bil moral zaživeti julija letos, potem ko je bila uveljavitev zakona iz leta 2017 večkrat prestavljena, ne bo postal resničnost. Ministrica za digitalno družbo Nicky Morgan je danes dejala, da spletna pornografija otrokom še vedno preveč enostavno dosegljiva in da skrb zanje ostaja prioriteta, a da bodo rešitve poiskali drugače.

Z uvedbo sistema za potrjevanje starosti so imeli nemalo težav, zato so jo vedno znova odmaknili. Pojavljale so se zamisli, da bi geslo za dostop kupili kar v trafiki, kjer bi pokazali osebni dokument, se na spletu identificirali s kreditno kartico ali kako drugače. Morganova je dejala, da ta predloge in politiko filtra opuščajo. Namesto tega se bodo osredotočili na bolj celovito zaščito otrok na internetu, pri čemer niso povedali, kako nameravajo to doseči. Bo pa ta novi pristop vključeval tudi...

447 komentarjev

Nemčija bo dovolila uporabo Huaweijeve tehnologije v 5G omrežjih

Slo-Tech - Odločitev je potrdil tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva, kot je povedal, želijo na ta način izenačiti vse ponudnike. Bo pa Nemška poteza verjetno vznejevoljila Washington, od koder že ves čas prihajajo pritiski na partnerske države, s katerimi želijo doseči bojkot opreme tega kitajskega proizvajalca. Razlog je domnevno tesna povezanost podjetja s kitajskimi oblastmi, zaradi česar se ZDA bojijo, da bi lahko strojna oprema omogočala vohunjenje. ZDA sta se v tem pogledu že pridružili Avstralija in Nova Zelandija, medtem ko Velika Britanija in Francija svoji odločitvi napovedujeta v kratkem.

Huawei je sicer v preteklosti svojo 5G opremo že preizkušal na nemških tleh, prav tako jo je v preteklosti že dobavljal tamkajšnim telekomom. Ti so nedavno opozorili, da bi taka prepoved zamaknila uvedbo 5G omrežij v državi, telekomunikacijska podjetja pa bi zaradi nje utrpela milijardno škodo.

Predstavniki Huaweia so nemško odločitev pozdravili, saj da temelji na dejstvih in...

30 komentarjev

Konzorcij za Facebookovo Libro razpada

Slo-Tech - Teden dni po napovedi PayPala, da se umika iz konzorcija za novo kriptovaluto libra pod Facebookovo patronažo, je videti usoda konzorcija čedalje bolj negotova. Odstopajo namreč še velikani Visa, Mastercard, eBay, Stripe in drugi. To pa pomeni, da v združenju ni več nobenega večjega ponudnika obdelave plačil, kar predstavlja resno oviro za projekt. Odstopi so do neke mere gotovo povezani z neodobravanjem nove valute, ki veje iz političnih vrst. V ZDA so na primer nekateri senatorji Visi in Mastercardu svetovali, naj premislijo o sodelovanju v projektu, ki lahko trči na številne pravne težave.

Iz Vise so sporočili, da so se odločili, da h konzorciju za libro ta trenutek ne pristopijo. Dodajajo, da bodo natančno spremljali situacijo in končno odločitev sprejeli na podlagi več faktorjev, med katerimi bo tudi sposobnost spoštovanja vseh predpisov. Iz eBaya pa so sporočili, da spoštujejo vizijo, ki jo predstavlja libra, a ne bodo nadaljevali kot ustanovni član, ker so osredotočeni na...

13 komentarjev

Prizivno sodišče potrdilo ukinitev nevtralnosti interneta v ZDA, a dalo državam proste roke

Slo-Tech - Ameriško prizivno sodišče je danes odločilo, da je bila odločitev Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki je leta 2017 ukinila nevtralnost interneta, zakonita. Sodišče je v 200-stranski sodbi zapisalo, da podporniki nevtralnosti interneta niso prikazali prepričljivih argumentov, zakaj bi bila odločitev FCC sporna. Tožbo je bilo proti FCC vložilo 22 zveznih držav, ki so se jim pridružili nekateri internetni velikani, denimo Mozilla. Drugi, denimo Facebook ali Google, so v postopku izrazili svojo podporo tožeči stranki.

Vseeno to ne pomeni, da se je saga končala. Sodišče je odločitev sprejelo z dvema glasovoma proti enemu. Še vedno se lahko zgodi, da bo po pritožbi moral odločati celoten senat, na koncu pa lahko tožba pristane tudi na vrhovnem sodišču, ki sicer v obravnavo sprejme le nekaj odstotkov pripadlih primerov. FCC je v izjavi za javnost že zapisal, da je sodišče potrdilo FCC-jevo odločitev, da regulacija interneta kot storitve iz leta 1930, ki jo je uvedla prejšnja...

1 komentar

Študija: nevtralnost interneta ne zavira razvoja širokopasovnih povezav

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - Ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) leta 2017 pod republikansko taktirko izglasovala ukinitev nekaj let pred tem uzakonjene nevtralnosti interneta, je bil eden izmed glavnih argumentov domnevno zaviranje razvoja omrežja, ki da ga obvezna nevtralnost povzroča. Z ukinitvijo te cokle naj bi trg zaživel, razvoj pospešil in delovna mesta kar deževala. V resnici se ni zgodilo nič od tega. V letu 2018 se je vlaganje v infrastrukturo v resnici znižalo za tri odstotke, trend pa se nadaljuje tudi letos.

Že lani je postalo jasno, da je bilo javno posvetovanje v resnici farsa. V resnici je bila večina komentarjev, ki so podpirali ukinitev nevtralnosti, lažna in plod usklajenega delovanja lobističnih organizacij. To je vedel tudi FCC, ki je aktivno oteževal policijsko preiskavo manipulacij, ki so se domnevno dogajale.

Sedaj pa imamo tudi znanstvene dokaze, da so bili argumenti FCC-ja prazni. Na Univerzi Georgea Washingtona so izvedli doslej najobsežnejšo raziskavo tega...

4 komentarji

Bill Gates: razbitje tehnoloških gigantov je slaba ideja

Slo-Tech - V ZDA se v zadnjih mesecih sprva sramežljivo, sedaj pa že pogumneje pojavljajo zamisli, da bi bilo treba velike tehnološke gigante (Facebook, Amazon, Google, Apple) prisilno razbiti na manjša podjetja. V ZDA so se namreč letos začele preiskave Googla, Facebooka, Apple in Amazona zaradi oviranja konkurence.

Bill Gates je v intervjuju za Bloomberg dejal, da je po njegovem mnenju to zelo slab predlog, saj bi namesto enega podjetja, ki zlorablja svoj položaj, preprosto dobili več podjetij, ki počno isto. Meni, da bi namesto tega morali strožje nadzorovati in regulirati podjetja ter neprimerna vedenja jasno razglasiti kot nezakonita. Pravi, da podjetja trenutno delujejo zakonito in da je problem v pomanjkljivi zakonodaji, ki jim omogoča, da s svojimi inovacijami povzročajo tudi številne negativne vplive na družbo. Dodaja, da se ne spomni, kdaj bi na zadnje prisilno razdelili kakšno veliko podjetje. Zadnja večja delitev se je zgodila leta 1982, ko so Bell Systems oz. AT&T razkosali na osem regionalnih operaterjev.

Gates ima z grožnjami o razdelitvi številne izkušnje. Konec 90. let se je pravosodno ministrstvo lotilo Microsofta zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja in predlagalo tudi razdelitev podjetja. Ko je Microsoft...

64 komentarjev

Wi-Fi 6 je tudi uradno med nami

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Uradno je pravzaprav tu standard 802.11ax, a odkar so se v Wi-Fi Alliance odločili za nekaj manj kompliciranja z imeni, se zadnje tri generacije standardov, ko gre za potrošnike, imenujejo Wi-Fi 4,5 in zdaj 6.

Standard je seveda med nami že nekaj časa - Netgear je denimo aprila ponudil četverico takih usmerjevalnikov - toda z današnjim dnem lahko proizvajalci na svoje škatle lepijo tudi oznake "Wi-Fi certified". Med prvimi bodo z novim standardom delovali iPhone 11 in iPhone 11 Pro/Max, a Apple, čeprav je član Wi-Fi Alliance, svojih naprav pri združenju že nekaj let ne certificira, kot jih tudi tudi ne številni drugi ponudniki. Prvi certificirani pametni telefon bo tako Galaxy Note 10. Z današnjim dnem je pričakovati, da bo takih naprav skokovito...

21 komentarjev

Na Danskem bodo zaradi napačnih lokacijskih podatkov ponovno pregledali 10 tisoč sodb

Slo-Tech - Na Danskem bodo ponovno preverili več kot 10.000 sodnih odločitev, pri katerih so bili kot dokazni material uporabljeni tudi lokacijskih podatkov mobilnih operaterjev. Pravosodno ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da jih je policija obvestila o odkritju resnih napak v podatkih. Zaradi tega tudi naslednja dva meseca ne bodo uporabljali lokacijskih podatkov pri aretacijah ali kot dokazni material v tekočih postopkih pred sodiščem, je povedal danski pravosodni minister Nick Hækkerup. Predvidevajo, da bodo v teh dveh mesecih ugotovili, kako resne so napake in kaj jih je povzročilo.

...

32 komentarjev

Omrežje Tor lahko pohabimo že z nekaj tisočaki mesečno

ZDNet - Omrežje Tor, ki ga pogosto proslavljamo kot enega zadnjih branikov anonimnosti in popolne svobode na internetu, je v resnici zelo krhko, kažejo raziskave. Strokovnjaki z Univerze Georgetown in raziskovalnega laboratorija ameriške mornarice so ugotovili, da je že z nekaj tisoč dolarji mesečno možno znatno poslabšati delovanje omrežja Tor.

Napad na celotno omrežje, ki trenutno zmore okrog 500 Gb/s, bi mesečno stal 7,2 milijona dolarjev, so izračunali. Toda že bistveno ceneje je moč omrežje ohromiti do te mere, da je praktično neuporabno. S tem bi omrežje Tor še vedno tehnično ostalo uporabno, a bi bila uporabniška izkušnja toliko slabša, da bi večino ljudi odvrnila od uporabe. Na konferenci USENIX so opisali tri načine, kako bi to izvedli.

Prva varianta je usmerjeni napad na mostovne vstopne točke (bridges). Ti služijo kot alternativni vhod v omrežje Tor, saj njihovi naslovi niso javno objavljeni in so...

52 komentarjev

Kazahstan: bil je test, nadzora interneta ne bo

Slo-Tech - Potem ko je minuli mesec veliko prahu dvignila napoved kazahstanski oblasti, da bodo začeli prestrezati in analizirati ves internetni promet v državi, je retorika sedaj v spravljivejših tonih. Ukrep, ki so ga številni pravniki označevali kot nezakonitega, je sedaj odpravljen. Kazahstanski Komite za nacionalno varnost je v torek sporočil, da je bila namestitev certifikatov preizkus, zato jih lahko uporabniki sedaj mirno odstranijo. Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je na Twitterju izjavil, da je šlo za preizkus, ki ga je odredil sam, a da ne bo več vznemirjal uporabnikov interneta.

Kazahstanske oblasti so namreč zahtevale, da ponudniki dostopa do interneta in mobilni...

9 komentarjev

Kako se bo WordPress množično posodabljal

Slo-Tech - Približno tretjina vseh spletnih strani poganja WordPress, ki je s tem tudi daleč najpopularnejši sistem za urejanje vsebine (CMS). WordPress je doslej prilezel že do verzije 5.2, aktivno pa so vzdrževane vse verzije od vključno 4.7. Toda na internetu še vedno mrgoli starejših verzij, ki niso le nepodprte, temveč tudi polne že zdavnaj odpravljenih hroščev in zakrpanih ranljivosti. Zato razvijalca WordPressa snujejo načrt, kako bodo v prihodnosti vse stare verzije oddaljeno posodobili.

Ker gre pri takšni veliki nadgradnji milijonov strani lahko marsikaj narobe, se bodo projekta lotili korakoma. Sprva bodo dva odstotka vseh namestitev WordPressa 3.7 nadgradili na 3.8. Teden dni pozneje bodo nadgradili še 18 odstotkov namestitev, še teden dni kasneje pa še preostanek. Nato bodo celoten...

18 komentarjev

Qualcommov 5G modem X50 se pregreva

PC Magazine - Pri PC Magazinu so ugotovili, da ima Qualcommov 5G modem prve generacije X50 v vseh telefonih, ki so trenutno na voljo v ZDA, težavo s pregrevanjem, do katerega pride že pri 30 stopinjah Celzija okoliške temperature.

Antene za milimetrski 5G signal se počasi množijo po Združenih državah, kar daje strokovnim opazovalcem naposled priložnost, da bolje preverijo in primerjajo ponudbo različnih operaterjev. Pri PC Magazinu pa so opazili, da je ena značilnost neodvisna od operaterja ali kraja testiranja (se pravi, infrastrukture): telefoni s Qualcommovim 5G modemom X50, kakršen je Galaxy S10 5G, so se v ameriškem poletju pregrevali, kar jih je vrglo na povezavo 4G. Do tega je vselej prišlo na približno tridesetih stopinjah Celzija ambientalne temperature.

Razlog...

9 komentarjev

Zakaj je internet minuli teden klecnil

Cloudflare - V začetku meseca so imele številne popularne spletne strani težave z dosegljivostjo. Nevšečnosti je zakuhal Cloudflare, ki ponuja gostovanje številnim stranem in skrbi za njihovo zaščito pred napadi DDoS. Toda če se zalomi Cloudflaru, so posledice globalne. Ko je 2. julija Cloudflare napravil napako, smo to občutili po vsem svetu. John Graham-Cumming iz Cloudflara v odkritem opisu pojasnjuje, kaj je šlo napak in kako so se odzvali. To je bil prvi globalni Cloudflarov izpad v zadnjih šestih letih.

Težave so se začele, ko so 2. julija ob 13.42 v svoj WAF (Web Application Firewall) dodali novo pravilo, ki ni bilo pravilno zapisano. Zaradi nepravilno zapisanega pravila v obliki regex (regular expression)

12 komentarjev

Dropbox Transfer bo omogočal pošiljanje datotek do 100 GB

Slo-Tech - Orodij in storitev za skupno urejanje datotek, deljenje datotek ali njihovo pošiljanje ne manjka, a vseeno velja omeniti novost, ki jo je zagnal Dropbox. Danes so začeli beta testiranje storitve Dropbox Transfer, ki bo omogočala pošiljanje datotek do 100 GB.

Doslej je bilo moč datoteke z Dropboxom deliti tako, da smo jih shranili v mapo v Public, pa so dobile spletni naslov, ki je bil dostopen vsem, ne le uporabnikom. Z drugimi uporabniki pa smo jih lahko delili še tesneje, tako da je bilo moč tudi skupno urejati datoteke. Toda velikost predala Dropbox je omejena in v osnovni brezplačni različici znaša 2 GB, zato za večje zalogaje to ni uporabno. Prav tako pa smo morali datoteko pustiti v svoji mapi za Dropbox, dokler je morala biti dosegljiva, niti je nismo...

8 komentarjev

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Seeking Alpha - Amazon je eno izmed podjetij, ki so skočila na vlak satelitskega interneta in se pripravlja na izstrelitev več tisoč majhnih satelitov, ki bodo v tirnicah blizu Zemlje nudili dostop do interneta. Projekt se bo imenoval Kuiper in bo v prvi fazi potreboval 3.236 satelitov, kaže nova vloga Amazona pri FCC. Amazon je FCC uradno zaprosil za dovoljenje za izstrelitev satelitov, ki bi več deset milijonom ljudi po svetu omogočili dostop do interneta.

Poleg FCC želijo podobne konstelacije satelitov za dostop do interneta postaviti še vsaj Facebook, OneWeb, Telesat, Iridum in seveda SpaceX. FCC je doslej že odobril izstrelitve okrog 13.000 satelitov, ki v glavnem pripadajo SpaceX-u. Načeloma bodo vsi ti sateliti krožili v nizkih...

39 komentarjev

Google polaga svoj tretji podmorski kabel

Google - Minili so dnevi, ko so podmorske optične kable polagale države in veliki državni telekomunikacijski operaterji, ki so na tak način gradili hrbtenico svetovnega interneta. Sedaj to počno tudi podjetja, kot je Google. Letos aprila je začel delovati prvi podmorski kabel, ki je bil v celoti zasebno financiran. Dobrih 10.000 kilometrov dolga povezava teče od Los Angelesa ob tihomorski obali do Valparaísa v Čilu. To je resda prvi kabel, ki ga je v celoti financiral Google, ni pa prvi, v katerem je določen delež zasebnega kapitala.

Že od leta 2010 od Japonske do ZDA teče zasebni kabel, v katerega je investiral konzorcij zasebnih podjetij, tudi Google. Podobno velja za povezavo med Japonsko in Singapurjem od leta 2013 in povezavo med Tajvanom in ZDA od...

11 komentarjev

Zakaj je ta teden klecnil Google

Slo-Tech - V začetku tega tedna je za več ur klecnil del Googlovega omrežja, kar se občutili tudi nekateri uporabniki pri nas. Mrk ni bil popoln, temveč je šlo predvsem za upočasnitev. Prav tako ni vplival enako na vse storitve, saj je iskanje delovalo sorazmerno normalno, elektronska pošta ali Shopify pa ne. Google je podrobneje pojasnil, kaj je šlo narobe, in predvsem kako svojih strežnikov niso mogli takoj popraviti, ker so bila nedosegljiva -- Googlova orodja.

Vzrok za težave ni bil nič presenetljivega. V ponedeljek zjutraj so začeli redna vzdrževalna dela na nekaj strežnikih v eni geografski regiji. V takih primerih Google preusmeri naloge teh strežnikov na druge, česar uporabniki običajno ne opazijo. V konkretnem primeru...

1 komentar

Evropski mobilni promet spet dve uri potoval prek Kitajske

Slo-Tech - V četrtek je internetni promet, ki je bil namenjen do evropskih mobilnih operaterjev, približno dve uri potoval na Kitajsko v China Telecom. Ob 11.43 po slovenskem času je AS21217, ki pripada švicarskemu podjetju Safe Host, začel napačno oznanjati, da je najkrajša pot do več kot 70.000 usmerjevalnikov, ki skrbijo za 368 milijonov naslovov IP. China Telecom ima za svoj AS4134 dogovor o izmenjavi prometa s Safe Hostom, zato je začel nemudoma oglaševati te iste poti, namesto da bi jih (zaradi očitne napake) zavrgel.

V praksi to pomeni, da je promet na številne evropske IP-je potoval skozi Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj početi. Podobni incidenti so se že dogajali, saj so posledica pomanjkljive zaščite sistema BGP, ki temelji na zaupanju. China Telecom ima zgodovino podobnih podvigov, saj vsakokrat z veseljem razglasijo vse...

6 komentarjev

Loon spet na pomoč Peruju

IEEE Spectrum - Po potresu z magnitudo 8,0, ki je 26. maja prizadel Peru, so pri Alphabetovem Loonu potrebovali zgolj 48 ur, da so razpostavili svoje balone za omogočanje zasilnega internetnega dostopa - ker so bili že pred tem sistem testirali za še nenajavljeno komercialno delovanje.

Ko je (takrat še Googlov) Loon predlansko jesen z baloni za dostavo internetnega signala prišel na pomoč Portoriku, ki ga je prizadel orkan Maria, so inženirji potrebovali skoraj en mesec, da so sistem postavili na noge. Proces je trajal tako dolgo, ker so morali z baloni prileteti iz Nevade in tehnologijo še intergrirati z lokalnimi mobilnimi operaterji. Pred dnevi pa smo lahko videli, koliko hitreje vse skupaj poteka, ko so baloni že v bližini in se naprave z njih ter lokalnih...

5 komentarjev

Svet stoji in pade ... na Googlovih strežnikih

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Sinoči je utrpelo izpad kar nekaj spletnih storitev, med njimi YouTube, Snapchat, Gmail, Vimeo, Discord in druge. Shopify je denimo moral za nekaj časa zapreti tudi blagajne v fizičnih trgovinah. V ozadju vsega je bilo sesutje Googlovih strežnikov na katerih storitve gostujejo, pri čemer je bila najbolj prizadeta vzhodna obala ZDA, so pa izpad YouTuba in Gmaila opazili tudi uporabniki po Evropi in drugod po svetu. Nasploh so nadzorne plošče G Suite občasno prikazovale nedelovanje večine Googlovih storitev.

Stvari so se normalizirale šele po dobrih štirih urah, Googlovi inženirji pa so za...

16 komentarjev

Tudi klici v EU odslej regulirani in zato cenejši

Slo-Tech - V sredo, 15. maja, začenja veljati del evropske direktive o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki omejuje ceno telefonskih klicev in poslanih kratkih sporočil iz domačega omrežja v tujino. Odslej bo najvišja dovoljena cena 19 centov na minuto (in DDV, torej 23,2 centa v Sloveniji) oziroma 6 centov na sporočilo (7,3 centa z DDV). Omejitve veljajo za promet v vse države EU, zelo kmalu pa bodo tudi za Islandijo, Norveško in Liechtenstein.

To je drugi veliki korak proti enotnem trgu mobilnih telekomunikacij v EU. Prvi korak je bila odprava stroškov gostovanja, ki jo je po več letih približevanja EU dosegla leta 2017. Odtlej so cene in drugi pogoji uporabe mobilnih storitev med potovanjem v EU enaki kakor v domačem omrežju, le količina prenesenih...

28 komentarjev

Facebook želi lastno kriptovaluto

The Wall Street Journal - Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer...

23 komentarjev

Ustavili drugo največjo nezakonito internetno tržnico

Slo-Tech - Europol sporoča, da so nemški, nizozemski, finski, francoski in ameriški policisti uspeli zapreti dve veliki nezakoniti tržnici na darknetu. Najprej so Finci in Francozi ustavili Silkkitie (znan tudi kot Valhalla Marketplace), kjer so se prodajale nezakonite snovi. Ko so po ustavitvi te strani ponudniki in stranke prebegnili na Wall Street Market, ki je postal druga največja nezakonita tržnica na spletu, so udarili še tam.

V Nemčiji so aretirali tri ljudje, stare med 22 in 31 leti, v ZDA pa tri. Zasegli so tudi strežnike, ki so tekli v Nemčiji, Nizozemski in Romuniji. Poleg tega so zasegli za več kot pol milijona evrov gotovine, za milijon evrov različnih kriptovalut in več luksuznih vozil. S tem so ustavili tržnico, na...

8 komentarjev

Bitfinex in Tether pogrešata 850 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Newyorško tožilstvo od novembra 2018 izvaja preiskavo podjetja iFinex, ki upravlja eno večjih in bolj kontroverznih menjalnic kriptovalut Bitfinex. Sedaj so dobili sodno odredbo, ki iFinexu in povezanim podjetjem prepoveduje nadaljnje kršitve newyorške zakonodaje. Preiskava je namreč pokazala, da je izginilo 850 milijonov dolarjev združenih sredstev podjetja in vlagateljev.

Denar se je izgubil v poslu s panamskim podjetjem Crypto Capital, ki ga je iFinex izbral kot izvajalca plačilnega prometa, ker klasične banke v ZDA s podjetjem niso želele poslovati. Wells Fargo je Bitfinexu in Tetherju odpovedala gostoljubje marca 2017 in tedaj so se začele težave. Ko je Crypto Capital zadržal 850 milijonov dolarjev (menda naj bi...

73 komentarjev

V Veliki Britaniji 15. julija konec prosto dostopne spletne pornografije

Slo-Tech - V Veliki Britaniji se bo 15. julija končno začel izvajati leta 2017 sprejet zakon, ki prepoveduje ogledovanje pornografskih vsebin mlajšim od 18 let in na internetu uvaja preverjanje starosti. Od 15. julija letos bodo morale spletne strani preveriti starost obiskovalcev, za kar ne bo zadoščal zgolj klik na gumb Sem polnoleten. Zakon pa ima toliko izjem in lukenj, da nihče resnično pričakuje, da bi se dostopnost spletne pornografije zmanjšala.

Prva izjeme so strani, kjer je manj kot tretjina vsebin pornografskih. To pomeni, da Reddit, Imgur ali Twitter ostanejo takšni, kakršni so. Druga izjema so spletne strani, ki pornografije ne prikazujejo z namenom služenja denarja. Če ni možnosti plačljive naročnine ali dostopa, potem so takšne strani izvzete. Tretja...

87 komentarjev

Mrk Facebooka, Instagrama in WhatsAppa

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Lep del sveta je bil dopoldne po našem času prikrajšan za eno ključnih svoboščin, objavo nedeljskih dogodivščin na svojem družabnem omrežju. Tako sta bili Facebookovi in Instagramovi domeni kaki dve uri povsem nedosegljivi, na WhatsAppu pa ni bilo mogoče pošiljati in prejemati sporočil, odpovedal je tudi Messenger. Geografsko je bil najbolj prizadet severovzhod ZDA, Evropa in Filipini.

Predstavniki Facebooka so po nekajurnem molku pojasnili, da so napako že odpravili in se opravičili uporabnikom za neprijetnost. Žal pa niso dali globljih pojasnil, kaj je šlo narobe. Podoben incident je Facebookova družina družabnih omrežij doživela natanko mesec...

31 komentarjev

Še zadnja država v Evropi dobila 4G

Slo-Tech - Ta teden se je še zadnja država v naši soseščini in Evropi spoznala z omrežjem 4G. Regulator je licence za koriščenje frekvenc 4G razdelil še v Bosni in Hercegovini, kjer se je že začelo poizkusno obratovanje. Komercialna storitev bo na voljo v začetku maja, in sicer po načrtih 8. maja. Trenutno testno deluje v Mostarju, naslednje mesto pa bo Sarajevo.

Za uporabo omrežja 4G bodo morali lastniki telefonov dobiti nove kartice SIM, kar je običajno. V Bosni in Hercegovini v resnici vzpostavljajo omrežje 4G+, ki bo omogočalo hitrosti do 300 Mb/s, kar je dvakrat več od običajnih omrežij 4G. Licence za uporabo frekvenc so dobili vsi trije ponudniki mobilnih storitev (HT Mostar, BH Telekom in Telekom Srpske). Do pokritosti večjega dela države pa bo še trajalo....

4 komentarji

Netflix prenehal podpirati AirPlay

Slo-Tech - Applov drzni pohod v svet pretočne televizije očitno ni bil najbolje sprejet pri konkurenci. Njihov glavni nasprotnik, Netflix, se je prejšnji teden bolj ko ne čez noč odločil odpovedati podporo za pretakanje videov na pametne televizije preko Applovega novega protokola AirPlay 2, ob tem pa istočasno izklopiti še podporo za že obstoječi AirPlay 1. Pri tem pa navajajo precej obskuren razlog - "tehnične omejitve" na strani Appla.

AirPlay 2 je že predlani najavljena nadgradnja obstoječega AirPlaya, ki dodaja možnost potiskannja vsebin na več različnih naprav v stanovanju ("multiroom support"). V začetku letošnjega leta pa je Apple najavil dogovore z večjimi proizvajalci pametnih televizorjev, med drugim Samsungom, tako da bo podpora za Airplay in iTunes neposredno vgrajena v...

14 komentarjev

Američani in Korejci se bodejo okoli tega, kdo je prvi pognal mobilno omrežje 5G

vir: Reuters
Reuters - Kdo bo v zgodovino zapisan kot tisti, ki je prvi prižgal komercialno mobilno omrežje 5G, bo očitno odvisno od tega, koga bomo vprašali. V Južni Koreji so ga pognali zgolj slabo uro pred Verizonom v Chicagu in Minneapolisu ... toda le za šest ljudi.

Že vrabci čivkajo, da bodo omrežja 5G mnogo več kot zgolj še eno mobilna storitev, saj naj bi predstavljala enega najvažnejših povezovalnih členov v internetu stvari in pametnih mestih, pomagala pri navigaciji samovoznih vozil in še kaj. Mobilni ponudniki naj bi do leta 2025 na posamezni celini potrošili več sto milijard evrov za opremo, zaradi česar tekma med njimi dobiva že komične proporce. Tako je denimo AT&T v začetku leta nategoval z značko 5Ge, toda zdaj so novo...

25 komentarjev

Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Slo-Tech - Amazon se pridružuje skupini podjetij, ki nameravajo v nizki orbiti postaviti konstelacijo več sto ali tisoč satelitov, s katerimi bi nudili dostop do interneta. SpaceX velikopotezno načrtuje 12.000 satelitov, ostali pa nekoliko manj. Glavni igralci so poleg SpaceX-a še Facebook, OneWeb, Telesat in Iridum, brca pa še kup manjših zagonskih podjetij. Sedaj dobivajo resno konkurenco, saj je Amazonova podružnica Kuiper Systems LLC pri Mednarodni zvezi telekomunikacije (ITU) vložila tri prijave za določitev tirnic (1, 2, 3).

V Amazonu so potrdili, da je Kuiper njihov projekt. Imel bo 784 satelitov na višini 590 kilometrov, 1296 satelitov na 610 kilometrih ter 1156 satelitov na 630 kilometrih. Skupaj bodo pokrivali področje med 56...

15 komentarjev

Gmail za 15. rojstni dan dobiva štoparico

Slo-Tech - Pred natanko petnajstimi leti je Google predstavil storitev, ki ni bila prvoaprilska potegavščina, temveč je postala njegov drugi najprepoznavnejši izdelek. Najpopularnejši brezplačni elektronski predal Gmail je z nami od leta 2003, ko je naredil revolucijo z 1 GB prostora, ki ga je nudil. Konkurenca je tedaj ponujala zgolj nekaj megabajtov. Še pomembnejše pa je bilo izjemno zmogljivo iskanje, zaradi česar smo se povsem odvadili sortirati elektronsko pošto ali brisati stara sporočila.

V tem času je Gmail rasel (do danes na 15 GB in 1,5 milijarde uporabnikov) in se razvijal (spam je večinoma preteklost), a ključnega problema elektronske pošte mu vseeno ni uspelo odpraviti. Google je poizkušal na primer s storitvijo Inbox, a urejeni kaos, ki ga večidel predstavlja elektronska pošta, je ostal. Inbox pa je medtem umrl.

...

50 komentarjev

Cloudflare predstavil brezplačni DNS in VPN: 1.1.1.1

Slo-Tech - Na naslovu 1.1.1.1 že od novembra domuje DNS, ki ga lahko uporabljajo lastniki mobilnih naprav, če namestijo Cloudflarovo brezplačno aplikacijo. Sedaj so storitev še nadgradili, tako da z isto aplikacijo na naslovu 1.1.1.1 najdemo tudi brezplačni VPN. Cloudflare storitev oglašuje kot varnejšo in hitrejšo povezavo do interneta.

Da je uporaba VPN-ja varnejša, je logično. Zaupati moramo ponudniku VPN-ja, medtem pa ostali udeleženci v prenosu podatkov (ponudnik dostopa do interneta, obiskane spletne strani itd.) ne vidijo, kaj in od kod gledamo. Cloudflare obljublja, da ne bo beležil vsebine brskanja in da podatkov ne bo prodajal. Da bo nova Cloudflarova storitev, ki so jo poimenovali Warp, hitrejša, pa ni tako samoumevno. Navsezadnje VPN pomeni, da morajo podatki skozi vsaj en dodaten...

13 komentarjev

Apple Pay bo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Slovenija je ena izmed ne tako majhne množice evropskih držav, kjer še ni možno uporabljati Applove storitve za plačevanje Apple Pay. Dostopnost storitve je v posamezni državi odvisna od sodelovanja z lokalnimi bankami in od zakonodaje, zato storitve v Sloveniji še ni. Se bo pa to kmalu spremenilo, saj bomo dobili prvo banko, ki bo podprla Apple Pay. To bo nemška spletna banka N26, ki pa že dolgo normalno in povsem legitimno sprejema slovenske uporabnike, ki jih danes že ni več malo.

N26 je na Twitterju...

110 komentarjev

EU še ni odpisala Huaweija za gradnjo omrežij 5G

Slo-Tech - Medtem ko je ZDA prepovedala, da bi Huawei gradil omrežja 5G, češ da je podjetje pretesno povezano s kitajsko vlado in kot tako predstavlja nevarnost za ameriško nacionalno varnost in strateške interese, v Evropi prepovedi za zdaj ne bo. Kljub pritiskom iz ZDA se Evropska komisija ni odločila za prepoved Huaweijeve opreme, je pa izrazila zaskrbljenost. Priporočila je skupen pristop k varnostnim tveganjem, v dokumenti pa ni izrecno omenila Huaweija. Nemčija je v preteklosti že dejala, da Huaweiju ne bo branila dostopa do trga, kar je močno razhudilo ZDA.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip je dejal, da bo tehnologija 5G gotovo preoblikovala gospodarstvo in družbo ter prinesla priložnosti za podjetja in ljudi, a se to ne...

20 komentarjev

Večina menjalnic kriptovalut zavaja o obsegu prometa

Sumljiv vzorec

Slo-Tech - Pogost nasvet uporabnikom pri izbiri menjalnice ali borze za kriptovalute je izbrati takšno čim višjim prometom, ker je tam manj možnosti, da gre kaj zelo narobe. Toda to je v resnici zelo težko ugotoviti, kaže nova raziskava, ki jo je za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) pripravil Bitwise Asset Management. Medtem ko CoinMarketCap kaže, da se dnevno z bitcoinom ustvari več milijard dolarjev borznih transkacij, so resnične številke približno 20-krat nižje. Ko je CoinMarketCap izmeril šest milijard dolarjev transakcij (na podlagi številk, ki jih borze same posredujejo), jih je bilo v resnici za 273 milijonov dolarjev.

Bitwise je zbral podatke z 81 menjalnic, ki imajo več kot milijon dolarjev dnevnega prometa. Potem so analizirali promet in ugotovili, da ga je okrog...

54 komentarjev

Tudi v Sloveniji bančne storitve prek Viberja

Slo-Tech - V tujini je to možno že nekaj časa, v Sloveniji pa je danes Addiko Bank kot prva predstavila uporabo bančnih storitev prek platforme Viber. Uporabljajo aplikacijo Addiko Chat Banking, ki omogoča plačevanje računov in UPN-jev, pregled stanja na računu, nakazila prijateljem, pregled transakcij in iskanje najbližjega bankomata ali poslovalnice. Novost pa je, da se omenjena aplikacija odslej povezuje tudi z Viberjem.

Storitev, ki je od leta 2017 na voljo tudi v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem, lahko aktiviramo prek spletne banke. Potem lahko v oknu za pogovor v Viberju izvajamo osnovna opravila, kot so plačila, pregled stanja ipd. Komunikacija z robotom poteka prek kratkih sporočil, za katere imamo prednastavljene možnosti....

13 komentarjev

Kriptomenjalnica QuadrigaCX brez denarja že mesece pred smrtjo ustanovitelja

Slo-Tech - Februarja je v svetu kriptovalut presenetila bizarna zgodba o kanadski kriptomenjalnici QuadrigaCX, katere ustanovitelj naj bi bil decembra umrl v Indiji. Ker naj bi imel edini dostop do nepovezane (off-line) denarnice (cold wallet) s 137 milijoni dolarjev premoženja, je menjalnica začela stečajni postopek. Kmalu je začelo kazati, da zgodba smrdi. Ustanovitelj je le nekaj dni pred smrtjo sestavil novo oporoko, bitcoinov naj sploh nikoli ne bi bilo, litecoine pa je nekdo premikal tudi po domnevni smrti ustanovitelja. Forenziki so sedaj uspeli pridobiti dostop do podatkov na prenosniku ustanovitelja, kjer se odkrili še več sumljivih dejstev. Podrobno poročilo je namreč pokazalo, da so bitcoini iz denarnice izgnili.

Revizorji iz...

37 komentarjev

WebAuthn standardiziran, pot v splet brez gesel odprta

Slo-Tech - Konzorcij za svetovni splet (W3C), ki je pristojen za potrjevanje standardov, je objavil končno verzijo Web Authentication API, ki je s tem postal standard WebAuthn. Gre za tehnologijo, ki so jo leta 2015 prvi predlagali velikani Apple, Google, Microsoft, Intel in drugi, prva pa sta jo v praksi udejanjila Dropbox in Microsoft. Danes jo podpirajo vsi veliki brskalniki, tudi Chrome, Firefox in Safari.

WebAuthn je API, ki spletnim stranem omogoča izvajanje avtentikacije (preverjanje pristnosti) s komunikacijo z varnostno napravo, ki ji uporabnik dovoli dostop. To je lahko na primer varnostni ključ FIDO ali biometrika. Tako lahko sedaj uporabljamo prstne...

23 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev

Saga o Huaweiju in 5G omrežjih se utegne v EU zaplesti

Mariya Gabriel, evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo

vir: Wikipedia
TechCrunch - Na letošnjem MWC v Barceloni je z uvodnim nagovorom nastopila tudi evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo, Mariya Gabriel, ki je predstavnike mobilne industrije starega kontinenta posvarila, da pričakuje njihov odziv na varnostne pomisleke glede omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei....

30 komentarjev

Cryptoparty Slovenija 2019: Družba nadzora

Slo-Tech -

V petek, 1.3.2019 se bo ob 18h v ljubljanskem Poligonu na Tobačni odvil že peti letni Cryptoparty Slovenija dogodek, na katerem bodo letos razpravljali o družbi nadzora. Na dogodku bodo predavali predstavniki Privacy International iz Londona, European digital rights (EDRi) iz Bruslja, Mozilla iz Berlina ter domača Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani ter PalmaBot. Več o programu je na voljo na spletišču konference

Organizatorji so si za letošnjo rdečo nit izbrali družbo nadzora, tako bomo lahko poslušali predavanje o izdvajanju državnega nadzora zasebnim korporacijam, težavam algoritemskega nadzora vsebin ter problemov (samo)regulacijskih pristopov do vprašanja varovanja zasebnosti in osebnih podatkov na spletu. Manjkale pa ne bodo niti kriptovalute, saj bomo na letošnjem Cryptoparty Slovenija dogodku opozorili tudi na problem zasebnosti pri t.i. KYC postopkih. Poleg predavanj boste lahko udeleženci sodelovali v nagradnem žrebu in izmenjali mnenja o izzivih...

8 komentarjev

ICANN: Sistem DNS je v nevarnosti

Slo-Tech - Organizacija ICANN za upravljanje vrhnjih domen interneta je izdala opozorilo, da za internetno infrastrukturo, od katere je odvisno delovanje domen in dostopnost storitev, obstaja veliko varnostno tveganje. Zaradi groženj za sistem imen domen (DNS) je ICANN pozval k čimprejšnji popolni uveljavitvi DNSSEC.

ICANN opozarja, da se v zadnjem času povečuje število napadov, ki ciljajo neposredno na infrastrukturo interneta. Zaradi tega so pripravili kontrolni seznam ukrepov, ki jih lahko ponudniki storitev izvedejo, da zmanjšajo možnost za napade in ublažijo posledice.

ICANN pojasnjuje, da se pojavljajo napadi,...

10 komentarjev

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (2)

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Pravijo, da dober glas seže v deveto vas. Očitno bo to kar držalo, saj so se dobre prakse Informacijskega pooblaščenca v zvezi z uporabo spletnih piškotkov brez privolitve obiskovalca očitno že temeljito razpasle po spletnih straneh slovenske javne uprave.

Med sprehodom čez seznam na vladnem portalu Država na spletu smo namreč naleteli na bogato ponudbo piškotkov najrazličnejših ponudnikov in okusov. Prednjačijo zlasti Googlovi piškotki, se pa najde tudi piškotke Facebooka, Twitterja, Microsofta ter še številnih drugih...

44 komentarjev

Oglasna koda upočasnjuje nalaganje spletnih strani

vir: Maxpixel

vir: The Register
The Register - Patrick Hulce, raziskovalec in nekdanji Googlov inženir je analiziral programske kodo zunanjih razvijalcev na milijonu najbolj popularnih spletnih strani in prišel do zaključka, da 100 najbolj razširjenih delčkov JavaScripta porabi 59 % časa, ki ga te strani potrebujejo za svoje nalaganje.

Zunanja koda seveda predstavlja le en dejavnik, ki vpliva na nalagalni čas, ob njem pa še prepustnost in zakasnitve v omrežju, velikost datotek in procesna moč same naprave. Hulce je ob tem za The Register pojasnil, da obstaja več vrst zakasnitev, ki jih uporabniki občutimo. Tako so za vizualno zakasnitev, pri kateri se na zaslonu dlje časa ne pokaže nič, največkrat krive latence v omrežju in preobremenjenost vira podatkov. Na drugi strani pa je za zakasnitve, ki vplivajo...

9 komentarjev

JPMorgan Chase pripravlja lastno kriptovaluto

Slo-Tech - Ameriška investicijska banka JPMorgan Chase je sporočila, da razvija svojo kriptovaluto JPM Coin, katere vrednost bo vezana na ameriški dolar. Šlo bo za varianto Ethereuma s potrebnimi prilagoditvami, ki jih potrebuje investicijska banka. Uporabili bodo tehnologijo veriženja blokov Quorom, ki je izpeljanka iz Ethereuma. Slednji je prosto dostopen in odprt, medtem ko je Quorom veriga blokov z omenjenim dostopom.

V preteklosti je JPMorgan Chase že javno kritiziral bitcoin, zato je zanimivo, da banka sedaj pripravlja lastno, dasiravno drugačno kriptovaluto. Quorom ne uporablja potratnega sistema proof-of-work, kjer se integriteta verige zagotavlja z rudarjenjem, temveč enostavnejšo shemo, ki temelji na glasovanju. Upravljavec omrežja ima namreč...

37 komentarjev

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svet
Policija - Konec januarja smo objavili prispevek o novih pravilih uporabe piškotkov, ki jih je na svoji spletni strani prikazal Informacijski pooblaščenec (IP), sicer nadzorni organ na tem področju. Po vzoru številnih tujih spletnih strani so se namreč tudi oni odločili piškotke postavljati v vsakem primeru, ne da bi se kaj posebej ozirali na voljo obiskovalca. Takšne nove dobre prakse smo seveda pozdravili, ker so bistveno bolj prijazne do lastnikov spletnih strani. Pred tem je namreč veljalo, da je postavitev piškotkov dovoljena šele pod...

121 komentarjev

Zgodba o kriptomenjalnici QuadrigaCX se zapleta

Slo-Tech - Stečajni postopek kanadske menjalnice QuadrigaCX se bo nadaljeval s sodno obravnavo v četrtek, medtem pa na dan prihajajo nenavadne zgodbe, ki so povezane z menjalnico. Ena izmed žalostnih je zgodba kanadskega programerja Tonga Zouja, ki je izgubil 560.000 kanadskih dolarjev (370.000 evrov). Nenavadno je to, da jih ni izgubil s špekulacijami ali v piramidni shemi, temveč pri početju tega, kar naj bi kriptovalute omogočale - hiter in poceni prenos denarja.

30-letni Zou je po študiju sedem let delal v Kaliforniji, sedaj pa se je želel preseliti nazaj v Kanado, v Vancouver. Da bi laže in ceneje prenesel svoje prihranke, je v ZDA svoje...

63 komentarjev

Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

vir: BBC
BBC - Rusija se pripravlja na izvedbo preizkusa, v katerem se bo država za kratek čas odklopila od mednarodnega interneta. Natančen datum testa še ni znan, se bo pa zgodil pred 1. aprilom, ko bo začel v celoti veljati novi zakon o digitalni ekonomiji. Gre za zahtevo ruskih oblasti, da morajo ruski operaterji zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora, ki mora ostati delujoč tudi v primeru hekerskega napada, ki bi državo odrezal od interneta.

Hkrati morajo ruski operaterji uvesti tehnična sredstva, ki omogočajo preusmeritev vsega ruskega internetnega prometa do vozlišč (internet exchange point), ki so pod nadzorom vladne agencije Roskomnadzor. Ta bo izvajal nadzor in blokiral neprimerne vsebine (deep packet inspection), hkrati pa bo...

30 komentarjev

Zero rating povečuje stroške dostopa do interneta

EFF - Nemška nevladna neprofitna organizacija Epicenter.works je objavila izsledke raziskave o nevtralnosti interneta v 30 državah članicah EU ali Evropskega gospodarskega področja. Eno izmed ključnih sporočil raziskave je, da izvzemanje določenega prometa iz plačljivih mobilnih podatkov (zero rating) v nasprotju s trditvami operaterjev prinaša celokupno dražji dostop do interneta.

To prakso smo doživeli tudi v Sloveniji. Pred štirimi leti je bilo stališče Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), da je zero rating v neskladju z nevtralnostjo interneta, ki je v Sloveniji uzakonjena. Ker pa niso uspeli pokazati, da je imela privligirana obravnava določenih storitev tudi dejansko pomembne vplive...

1 komentar

Microsoft: internet postaja vljudnejši, a počasi

Slo-Tech - Nova Microsoftova raziskava kaže, da je internet lani postal nekoliko prijaznejši in vljudnejši kraj. Indeks DCI (Digital Civility Index), ki ga izračunava Microsoft na podlagi stanja v 22 državah, je lani upadel za dve odstotni točki na 66 odstotkov. Nižja vrednost indeksa pomeni prijaznejši internet: pri vrednosti 0 se uporabniki čutijo najvarnejše.

V raziskavi so zajeli ljudi iz Argentine, Belgije, Brazilije, Čila, Francije, Kanade, Kolumbije, Madžarske, Nemčije, Indije, Irske, Italije, Južne Afrike, Malezije, Mehike, Peruja, Rusije, Singapurja, Turčije, Velike Britanije, Vietnama in ZDA. Anketirali so 11.157 ljudi iz teh držav. Zanimalo jih je, katera tveganja zaznavajo ljudje pri uporabi interneta in ali imajo zaradi tega neprijetne izkušnje. Tveganja so...

16 komentarjev

Gmail in preveranti: pike so pomembne

Slo-Tech - Gmail ima že dobrih deset let ne preveč znano, a nikakor skrito funkcijo zanemarjanja pik. V elektronskih naslovih sicer lahko imamo piko, a jo Gmail ignorira. V resnici jih je lahko več, a bodo vsa sporočila letela na isti naslov. Tako so ime.priimek@gmail.com, imepriimek@gmail.com ali ime.pri.imek@gmail.com vse isti aliasi. To možnost številni uporabniki s pridom uporabljajo pri registraciji na preizkusne brezplačne strani (denimo v časnike, ki mesečno ponujajo omejeno kvoto brezplačnih člankov), saj lahko z istim elektronskim predalom registrirajo navidezno različne elektronske naslove.

V zadnjem času pa so omenjeno nestandardno funkcijo, ki je večina ostalih ponudnikov nima, začeli izrabljati prevaranti. Eden izmed načinov zlorabe je registracija na Netflixu. Če ugotovijo, da ima ime.priimek@gmail.com registriran račun pri Netflixu, registrirajo svoj račun...

59 komentarjev

Informacijski pooblaščenec predstavil nove dobre prakse pri uporabi piškotkov

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Zakonodaja s področja varstva zasebnosti je zapletena, še posebej ko govorimo o zasebnosti na spletu. Del teh zapletenih pravil se nanaša tudi na spletne piškotke ("cookies"), majhne podatkovne datoteke, s katerimi nas spletne strani identificirajo ob vsakem obisku. Glede na zapletenost pravil, ni čudno, da imajo skrbniki spletnih strani nemalo težav pri implementaciji teh pravil v praksi. Dobra novica za vse upravitelje spletnih strani: Informacijski pooblaščenec je na svoji spletni strani pokazal nov, bolj prijazen pristop k...

58 komentarjev

Tonga še vedno brez interneta

Slo-Tech - Nenavaden primer izpada interneta v celotni državi se nadaljuje. Na Tongi že sedmi dan nimajo normalne povezave do internet, potem ko se je minulo nedeljo pretrgal podmorski kabel, ki državo povezuje do mednarodnih vozlišč. Še vedno je edina povezava v svet satelitska povezava, ki jo je vzpostavil ponudnik satelitskega interneta Kacific in s katero lokalnemu operaterju EziNETu zagotavlja osnovno povezljivost.

Izkazalo se je, da je kabel prekinjen na dveh mestih, so sporočili iz podjetja Tonga Cable Ltd. Prva poškodba je 11 kilometrov od Tongatapuja na globini 23 metrov, druga poškodba pa je slabih osem kilometrov od otoka na globini 17 metrov. Ker se je kabel prerezal v plitvem morju, sta možna razloga malomarnost kakšne ladje, ki ga je pretrgala s sidrom, podmorski potres...

8 komentarjev

Večina brezplačnih VPN-jev vodi do Kitajske

Slo-Tech - Poleg besede igre (games) je VPN (navidezno zasebno omrežje) najpogostejši generični iskalni termin. Zlasti na mobilnih napravah so aplikacije za VPN med najpriljubljenejšimi, saj imajo na stotine milijonov uporabnikov po celem svetu. Hkrati to pomeni, da ne manjka niti ponudbe - obstaja na desetine aplikacij, ki obljubljajo VPN. Toda VPN pomeni, da ves svoj internetni promet preusmerimo prek strežnikov ponudnika VPN, čemur pa ljudje presenetljivo posvečajo zelo malo pozornosti. Raziskovalci so zato podrobneje pogledali najpogostejše aplikacije za VPN in ugotovili, da v glavnem vodijo na - Kitajsko.

Analizirali so 20 brezplačnih aplikacij za VPN, ki so na voljo v App Store (za iOS) in Play Store (za Android) v ZDA in Veliki Britaniji. Omejili so se na...

81 komentarjev

Tonga ostala brez žične povezave z internetom

Southern Cross Cable

Slo-Tech - Medtem ko smo pri nas navajeni, da imamo cel kup internetnih povezav in več podmorskih kablov med kontinenti, ki zagotavljajo redundanco, v majhnih otoških državah to ne drži. Majhna tihomorska država Tonga ima od leta 2013 internetno povezavo, saj so tedaj s financiranjem Svetovne banke in Azijske banke za razvoj položili podmorski kabel, ki jo povezuje s Fidžijem in od tam na regionalno podmorsko zanko Southern Cross Cable. V državi s 100.000 prebivalci pa se je včeraj ta podmorska povezava prekinila. Ker je to edina podatkovna žična povezava s svetom, je Tonga sedaj brez normalno delujočega interneta in...

19 komentarjev

Skoraj tri leta zapora za internetnega napadalca na Liberijo

vir: BBC
BBC - Napad, ki je pred poltretjim letom od interneta odrezal celo državo, je zakrivil Daniel Kaye iz Surreya v Veliki Britaniji. Za napad DDoS, ki je za več ur onesposobil dostop do interneta v Liberiji, je uporabil črva Mirai. Čeprav njegov namen ni bil onesposobiti celotne države, temveč je ciljal le enega operaterja, bo moral v zaporu preživeti 32 mesecev, je razsodilo londonsko sodišče. Tridesetletnik je središče kriminalistične preiskave incidenta iz leta 2016, ki še vedno poteka.

Kaye je svoje znanj prodajal na darknetu, kjer so ga najemali za izvajanje hekerskih napadov. Leta 2015 ga je najel nekdo, ki je bil zaposlen v liberijskem operaterju Cellcom in mu plačeval 10.000 dolarjev mesečno, da je napadal konkurenčnega operaterja Lonestar. Kaye je za napad...

6 komentarjev

Ethereum Classic bržčas tarča napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Omrežje Ethereum Classic je bilo ta teden zelo verjetno tarča uspešnega napada z 51 odstotki, kakor imenujemo situacijo, ko vozlišča pod nadzorom zlonamernih storilcev nadzorujejo več kot polovico vse računske moči. Zabeležili so 12 primerov popravljanja (reorganizacije) verige blokov, kar ustreza 219.500 ETC oziroma 1,1 milijona dolarjev.

Po definiciji vozlišča verjamejo verigi blokov, ki je najdaljša. Dokler je večina računske moči pod nadzorom poštenih uporabnikov, je najdaljša veriga tudi pravična. Če pa napadalci pridobijo večino računske moči, lahko potvarjajo transakcije in jih potrjujejo hitreje, kot raste pravična veriga blokov. Ta ranljivost je del ustroja kriptovalut, ki uporabljajo proof-of-work in predstavlja omejitev sistema. Pozna jo tudi...

22 komentarjev

Največ dvočrkovnih domen ima Tokelav (.tk)

Slo-Tech - Britanski registrar domen je pripravil pregled internetne domenske krajine v letu 2018, iz katerega je videti, da je na prvem mestu spet teritorij Tokelav, ki je sicer del Nove Zelandije. V tej državi je registriranih 21,2 milijona internetnih domen (.tk), s čimer zavzema prvo mesto med državnimi dvočrkovnimi domenami. Na drugem mestu je Kitajska (.cn), kjer je registriranih 20,8 milijona domen, na tretjem pa Nemčija (.de) s 16,2 milijona domenami. Da so ZDA z domeno .us šele daleč zadaj z manj kot dvema milijonoma domen, ni presenetljivo, saj večina tam registrira splošne domene .com.

Dvočrkovne vrhnje domene držav (ccTLD) so razdeljene glede na mednarodno kodo ISO-3166-1, ki jo ima država oziroma teritorij. Prve domene so leta 1985 dobile ZDA, Združeno...

8 komentarjev

Leto dni kasneje: bitcoin -84 odstotkov

Bloomberg - Pred natanko letom dni je bitcoin za hip presegel 20.000 dolarjev, kar se je optimističnim napovednim navkljub izkazalo kot prelomnica. Dasi smo slišali smele napovedi, kako je meja le nebo, vrednost 100.000 pa le vprašanje mesecev, je šlo v letu 2018 v nasprotno smer. Leto dni pozneje je situacija simetrično obrnjena; bitcoin vse od vrha še nikoli ni bil niže. Danes se plazi okrog 3200 dolarjev ali 84 odstotkov niže kot pred natanko letom dni.

Krvavi celoten trg kriptovalut. Njegova tržna kapitalizacija se je skrčila na 100 milijard dolarjev, pred letom dni pa je znašala zajetnih 590 milijard dolarjev. To seveda ne pomeni, da se je zgodba za vse končala...

87 komentarjev

Google bo zaradi nove ranljivosti prej ugasnil Google+

Slo-Tech - Googlovo, resnici na ljubo ne preveč uspešno družabno omrežje, bodo tako pokončali že aprila in ne šele avgusta prihodnje leto, je na blogu zapisal David Thacker, njihov podpredsednik, zadolžen za vodenje projektov. API dostop do omrežja pa bodo zaprli še nekoliko prej, v naslednjih treh mesecih. Razlog je odkritje nove ranljivosti in to skoraj natanko dva meseca potem, ko so smo poročali o odkritju prve.

Tokrat naj bi imeli zunanji razvijalci nepooblaščen dostop do osebnih podatkov 52,2 milijona uporabnikov, med njimi so ime, e-poštni naslov, poklic ter starost, in to ne glede na to ali so imeli na svojem profilu odkljukano, da podatkov ne delijo z javnostjo. Varnostno vrzel so tokrat odkrili pri Googlu sami, med rednim varnostnim pregledom, uporabnike pa je...

3 komentarji

Kubanci dobili omrežje 3G

Slo-Tech - Poleti so potekali prvi preizkusi, od danes pa Kuba zares dobiva mobilno internetno omrežje. Mobilni operater ETECSA je sporočil, da z današnjim dnem začenja sprejemati naročnine. Doslej so se morali prebivalci zanašati na dostopne točke Wi-Fi, medtem ko so omrežje 3G lahko uporabljali le izbranci - novinarji, tuja podjetja itd. Odslej bo to drugače, a ne bo poceni.

Mesečni paket s 600 MB podatkov bo stal 7 konvertibilnih pesov, 4 GB podatkov pa 30 konvertibilnih pesov (valuta je fiksirana na tečaj ameriškega dolarja v razmerju 1:1). Poleg tega dobijo uporabniki še brezplačnih 300 MB, ki pa jih lahko porabijo le z obiskom kubanskih domen. Povprečna plača v državi znaša okrog 30 dolarjev (Kuba ima zapleten sistem paralelnih valut, običajnega pesa in konvertibilnega...

30 komentarjev

Tumblr prepovedal pornografijo, kar filtri razumejo zelo široko

Slo-Tech - Medtem ko je bil Tumblr donedavna pornografiji najbolj naklonjeno (ali vsaj tolerantno) družbeno omrežje, se 17. decembra obeta korenita sprememba. Twitter je bil vedno preveč besedilno orientirano omrežje, medtem ko je Facebook striktneje filtriral pornografijo, hkrati pa ni bil ravno anonimen. Tumblr je bil tako idealna mešanica. Čeprav so se lastniki avtorskih pravic pogosto pritoževali, da je večina tovrstne vsebine na Tumblrju nezakonite in ukradene, je ta uspevala dalje. Januarja 2010 je Tumblr dobil namenski oddelek za pornografijo, kamor je spadala devetina profilov.

Od 17. decembra letos bo vsakršna pornografska ali erotična vsebina na Tumblrju prepovedana....

438 komentarjev

Svet EU potrdil reformo telekomunikacij

Slo-Tech - Svet EU je včeraj sprejel novo direktivo o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah ter uredbo o ustanovitvi Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC) in agencije za podporo BEREC-u.

V zakoniku so predpisani ukrepi za spodbujanje konkurence in več vlaganja v omrežja visokih hitrosti. Med njimi so pravila za delitev spektra, dostop operaterjev do omrežij in simetrična regulacija vse operaterjev. Nova regulativa zajema tudi storitve, ki jih ponudniki ponujajo prek interneta, denimo aplikacije za hipno sporočanje. Države članice bodo prav tako za operaterje morale predpisati globe za kršitve in nezagotavljanje ustreznih storitev. Uvaja se tudi "obratna številka 112" - v primeru elementarnih nesreč in terorističnih napadov bodo...

22 komentarjev

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s...

45 komentarjev

W3C bi spletnim stranem olajšal dostop do datotek na računalniku

Slo-Tech - Skupina W3C Web Incubator Community Group (WICG), ki jo vodijo predstavniki razvijalcev Chroma in Mozille, razvija nov API, ki bi spletnim aplikacijam v brskalnikih olajšal dostop do datotek na lokalnem računalniku. Googlov razvijalec Pete LePage pojasnjuje, da želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, hkrati pa paziti na varnostni vidik.

Če dandanes spletna aplikacija želi spremeniti kakšno lokalno datoteko, mora od uporabnika izrecno zahtevati, da jo ta odpre oziroma naloži. Potem aplikacija oziroma spletna stran na njej naredi, kar pač naredi, nato pa jo lahko shranimo na disk v mapo za prenose. Postopek je zamuden, saj moramo pri shranjevanju sami poiskati ustrezno mapo ali pa datoteko ročno prekopirati iz mape prenosi. Novi API...

29 komentarjev

Bliža se konec dragih klicev od doma v EU

Europa.eu - Medtem ko je gostovanje v EU od lani rešeno in z nekaj omejitvami poštene uporabe velja, da na gostovanju v EU za mobilne storitve plačujemo enak znesek kakor doma, so cene v drugo smer še vedno zasoljene. Klici iz domačega omrežja v drugo državo niso regulirani, operaterji pa jih sami do sebe niso pocenili. EU se pripravlja, da zapre še to luknjo. Evropski parlament je danes glasoval za sprejetje Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah in Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije. To med drugim prinaša tudi bistvene pocenitve klicev v tujino.

Podpredsednik Komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta v skupni izjavi med drugim poudarila, da bodo "od maja 2019 lahko...

28 komentarjev

Grand theft internet?

Vir: Pxhere

vir: Thousandeyes
Thousandeyes - Google oz. njegove storitve so bile minuli ponedeljek nedosegljive za precejšen del sveta, potem ko je bil njihov spletni promet preusmerjen skozi omrežja Rusije, Kitajske in Nigerije. Kot ugotavljajo pri raziskovalnem podjetju Thousandeyes, je incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so med posodabljanjem napačno speljali promet vseh Googlovih IP številk skozi svoj sistem. Sledila je verižna reakcija, saj sta kitajski in ruski telekom tako preusmeritev sprejela, kar pomeni, da je bil ves promet preusmerjen prek ruskega TransTelekoma (mskn17ra-lo1.transtelecom.net) na gateway kitajskega China Telecoma (ChinaTelecom-gw.transtelecom.net), kjer so podatki nato poniknili. Napaka...

12 komentarjev

Kitajska pogosto preusmerja internetni promet k sebi

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali o namernih manipulacijah ali nenamernih pomotah, ki so del internetnega prometa preusmerile čez kakšno drugo državo. Pogosto je krivec Kitajska, včasih tudi Rusija ali kakšna tretja država. To je možno, ker ima protokol BGP precej naivno zasnovo, saj se zanaša na poštenost vseh sodelujočih v omrežju, da oznanjajo naslove omrežij, za katera so res zadolženi. V raziskavi, ki sta jo izvedla raziskovalca z United States Naval War College in Univerze Tel Aviv v Izraelu, ugotavljajo, da je Kitajska še vedno aktivna v preusmerjanju internetnega prometa in njegovi analizi.

V članku opisujeta več incidentov v zadnjih letih, ko je internetni promet zavil na Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj iskati. Predlani je promet med Kanado in Južno Korejo tekel skozi Kitajsko, kar je trajalo šest mesecev. Včasih je Kitajska delovala tudi kot ponor, denimo ko je leta 2016 promet med neko banko v...

13 komentarjev

Internet čedalje počasneje dobiva nove uporabnike

Guardian - V preteklosti se je uporabniška baza interneta hitro širila, danes pa se zdi, da so se pogoji za rast izčrpali. V najnovejši raziskavi, kjer so analizirali podatke Združenih narodov, ugotavljajo, da se je rast v zadnjih letih povsem upočasnila. Pred desetimi leti se je število uporabnikov interneta letno povečevalo za 20 odstotkov, sedaj pa za manj kot 6 odstotkov. Trend kaže na nadaljnje upadanje rasti in morebitno stagnacijo.

Rast se je še posebej upočasnila po letu 2015. Raziskovalci ocenjujejo, da so ženske in revni prebivalci ruralnih področij še posebej prikrajšani, saj imajo zaradi tega bistveno manj možnosti za izobrazbo, posel...

42 komentarjev

Britanski zakon o omejevanju dostopa do spletne pornografije leto dni po sprejetju še ni v uporabi

The Verge - Britanska vlada je izdala nove smernice za izvajanje novega zakona, ki predvideva strog nadzor nad dostopom do pornografije na internetu in striktno preverjanje starosti uporabnikov. Gre za zakon, ki je bil sprejet že lani, a ga do danes še niso v celoti začeli uporabljati. Zaradi zatikanja glede varovanja zasebnosti in ugotavljanja polnoletnosti ljudi se bo zakon najverjetneje začel uporabljati šele prihodnje leto.

Zakon predpisuje, da morajo vse strani in aplikacije s pornografsko vsebino preveriti starost uporabnikov z načinom, ki ga je odobrila industrija. Doslej se je pojavilo že več predlogov za tehnično rešitev te zahteve, med katerimi najbolje kaže sistemu AgeID, ki ga je zgradil MindGeek (ustanovitelj Pornhuba, RedTuba in YouPorna)....

105 komentarjev

Priljubljenost iskalnika DuckDuckGo raste

Slo-Tech - Iskalnik DuckDuckGo, ki kot glavno prednost izpostavlja anonimnost in zasebnost, saj ne zbira nobenih podatkov o uporabniki, pridobiva čedalje več uporabnikov. Dnevno postreže že več kot 30 milijonov iskanj, kar je 50 odstotkov več kot pred letom dni. Da je dosegel 10 milijonov dnevnih iskanj, je trajalo sedem let. Do 20 milijonov je trajalo še dve leti, zadnjih deset milijonov pa je dodal v manj kot letu dni. Rast je eksponentna.

Čeprav se 30 milijonov sliši veliko, je to zelo malo v primerjavi s tremi milijardami iskanj vsak dan na Googlu. Toda počasi se daleč pride, predvsem pa...

36 komentarjev

Bloomberg vztraja, svet pa ne najde kitajskih prisluškovalnih čipov

vir: Bloomberg
Slo-Tech - Minuli teden je veliko prahu dvignil Bloombergov članek o domnevni kitajski vohunski akciji. V strežnike, ki so jih sestavljali v ameriškem podjetju Super Micro, naj bi Kitajci vrinili vohunske čipe. Kompromitirane strežnike naj bi uporabljali Amazon, Apple in celo vladne službe. Toda teden dni pozneje zgodba ni bolj, temveč manj jasna. Medtem ko vsi implicirani odločno demantirajo navedbe, Bloomberg nadaljuje zgodbo, čeprav ni nobenih materialnih dokazov zanjo.

Tako Amazon kakor Apple sta objavila nenavadno dolga demantija, ki sta enostavno preveč gostobesedna, da bi bilo mogoče, da imata podjetji prepoved razkrivanja (gag order). Tudi neodvisno preverjanje zgodbe ni odkrilo nobenih dokazov zanjo. Viri iz Appla, ki se...

21 komentarjev