» »

Mastodon izgublja uporabnike

Mastodon izgublja uporabnike

Slo-Tech - Ko je Elon Musk lani prevzel Twitter in opazno predrugačil kulturo v podjetju ter razmere na družbenem omrežju, so številni dolgoletni uporabniki platformo zapustili. Nemalo jih je prebežalo na decentralizirano omrežje Mastodon, kjer se je število uporabnikov od novembra do decembra s 400.000 povzpelo na 2,5 milijona. A kot kaže, se velika pričakovanja ne bodo udejanjila - kar ni nujno slabo.

Vse od začetka leta Mastodon počasi izgublja uporabnike. Od vrha jih je odšlo že več kot milijon, samo leto več kot pol milijona. Trenutno ima platforma okrog 1,4 milijona aktivnih uporabnikov, kar je še vedno precej več kot pred eksodusom s Twitterja, a bistveno manj kot na vrhuncu. Razlogov za odhode je več, precej uporabnikov pa omenja zahtevnejši registracijo in uporabo. Neredki so odšli celo nazaj.

A Mastodon ne bo nikoli Twitter niti to ne želi postati. Mastodon je del Fediversa, omrežja neodvisnih strežnikov z odprtokodno programsko opremo. S prihodom velikega števila uporabnikov se je moral soočiti tako s tehničnimi kot družbenimi spremembami, a je Mastodon to uspešno prestal. Mastodon.world je imel na primer 100 uporabnikov, po begu s Twitterja pa 120.000 sredi novembra - sedaj jih je okoli 49.000.

Upad števila uporabnikov ne pomeni, da je omrežje obsojeno na propad. Velikanski pritok uporabnikov je pač poganjalo razočaranje nad Twitterjem, a že od začetka je bilo jasno, da vsi ne bodo ostali. A pri vsakem valu novih uporabnikov, ki je potem usahnil, jih je del ostal. To pa spreminja tudi vsebino debat, ki se pomikajo bolj v smer, ki jo poznamo z velikih družbenih omrežij - mainstream. Za zdaj jezovi moderacije še držijo, zato omrežje ni postalo toksično.

8 komentarjev

LeQuack ::

Ljudje nočejo svobode na internetu, hočejo biti kontrolirani in dajati podjetjem svoje podatke.
Quack !

driver_x ::

Kakor sem zasledil, je na Mastadonu še slabše, kar se svobode tiče. Sploh na slovenskih strežnikih.

drvo ::

Torej je neke vrste Slo-Tech?:)

Tody ::

Torej IRC z prepotentnimi admini?

Zmajc ::

Decentralizaciski model Mastodona večini ni po godu pa UI je tudi kar nekaj. Če se zameriš modom na svojem strežniku si lahko fucked in niti migrirat na drugega ne moreš.

Še vedno deluje kot da je v alfa fazi. Ni to zamenjava za Twitter.

NubCake ::

večina ljudi, ki je šla na Mastodon, je kar hitro preklipila na "nostr", ki je resnično decentraliziran.
iOS: Damus
Android: Amethyst

kow ::

Vecina ljudi sploh ni razumela v kaj se je spustila in bodo hitro nazaj na Twitterju, ker v resnici hocejo centraliziran model. Alternative Twitterju pa pac ni.

Heisenberg ::

Če gredo drugam si naredijo svoj "echo chamber" in sami sebe tapkajo po rami.

Na twitterju so še vseeno prisotni vsi možni glasovi.
Sedaj dejansko tudi slišani tisti, ki smo bili cenzurirani, predvsem, od 2016 naprej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Oddelek: Novice / Ostale najave
103273 (1510) Markoff
»

Ponovno vdrli v Gab

Oddelek: Novice / Varnost
53634 (2932) freetard

Več podobnih tem