» »

Tudi svetovalni odbor Internet Society proti prodaji domene .org

Tudi svetovalni odbor Internet Society proti prodaji domene .org

Slo-Tech - Saga o prodaji vrhnje domene .org zasebnemu skladu je še daleč od konca, saj se bo proti prodaji najverjetneje izrekel tudi svetovalni odbor Internet Society. Odbor bo o uradnem priporočilu glasoval še ta mesec, rezultat pa je odvisen od dodatnih zagotovil, ki jih bo dal novi kupec. Internet Society, ki trenutno prek Public Interest Registrary upravlja domeno .org, želi to prodati zasebnemu skladu Ethos Capital.

Ta se je ta teden zavezal, da po nakupu cene domen ne bo dražil več kot 10 odstotkov letno. Od leta 2013 do 2019 je bila 10 odstotkov najvišja dovoljena letna podražitev, ki jo je predvidevala pogodba z ICANN-om. Ta je lani iz nove pogodbe odstranil to varovalko, čeprav je v javnem posvetovanju več kot 99 odstotkov mnenj temu nasprotovalo. Dosedanji lastnik domene .org cene nikoli ni dvignil za vseh 10 odstotkov lento, ker je bil neprofitna družba, ki je zasledovala še druge cilje, ne le dobička. Ethos Capital pa sedaj obljublja, da bo cene dvigoval le za 10 odstotkov letno, čeprav bi jih teoretično lahko neomejeno.

Ali bo Ethos Capital sploh lahko kupil Public Interest Registry, ki je v lasti Internet Society in nadzoruje domene .org, sploh še ni jasno. ICANN se prav tako še ni odločil, ali bo transakcijo dovolil. Internet Society je po ameriški zakonodaji neprofitna zakonodaja, čeprav ne izpolnjuje osnovnega pogoja, da dobi vsaj tretjino prihodkov od donatorjev, od katerih nihče ne prispeva več kot dva odstotka. Večino prihodkov dobijo od prodaje domen .org. Toda Internet Society vsako leto izkoristi izjemo, po katerih zadostuje 10-odstotno financiranje donatorjev, če uspe pokazati, da aktivno dela na približanju k tretjinskemu deležu te podpore. Tako Internet Society ni odvisna od podpornikov finančno, potrebuje pa njihov obstoj, da lahko ohrani svoj davčni status. In to se utegne spremeniti, če bo prodaja domene kljub nepodpori javnosti uspela.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo bo kupil domeno .org?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
93906 (2408) AštiriL
»

Netransparentno ustanovljen Slovenski Internetni forum

Oddelek: Omrežja in internet
205500 (4560) AndrejO
»

Svetovni dan IPv6 bo 8. junija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5517144 (14995) MrStein
»

Internet 2010 v številkah

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
148395 (6412) Manu

Več podobnih tem