» »

ICANN ne bo dovolil prodaje domene .org

ICANN ne bo dovolil prodaje domene .org

ICANN - Neprofitna organizacija ICANN, ki nadzoruje vrhnji del domenskega prostora na internetu, ne bo dala soglasja k prodaji vrhnje domene .org zasebnemu skladu Ethos Capital. Internet Society, ki trenutno prek Public Interest Registrary (PIR) upravlja domeno .org, jo je že nekaj mesecev skušal prodati, a so pri tem naleteli na mnogo preprek. Zamisel, da bi eno najpopularnejših vrhnjih domen upravljal zasebni sklad, ki bi tem zasledoval v glavnem dobiček, je imela številne nasprotnike.

PIR je upravljanje domene .org prevzel leta 2002. To so počeli do danes, prodaja domen .org pa je za Internet Society predstavljala največji delež prihodkov. Ko so napovedali prodajo, s katero bi iztržili milijardo dolarjev, je v javnosti završalo. To bi namreč vodilo do dviga cen. Od leta 2013 do 2019 se je domena lahko podražila za največ 10 odstotkov letno, a se v praksi to ni nikoli zgodilo. Po prodaji pa bi ta varovalka odpadla, ker je pogodba iz leta 2019 z ICANN-om pač potekla. Ethos Capital je sicer obljubljal, da se bo prostovoljno držal 10-odstotnega limita, a to bi vseeno pomenilo podvojitev cene v osmih letih.

ICANN je v zadnjih mesecih preudarjal, ali lahko pravno zadrži prodajo, in ob tem prejemal tudi mnenja javnosti. Ta je bila izrazito nenaklonjena prodaji. ICANN poudarja, da so pozitivna mnenja k prodaji podale le stranke, ki so neposredno udeležene v prodaji ali si od tega obetajo korist. ICANN je zato najprej odločil, da ima pristojnost soglasje zavrniti, potem pa je to tudi storil. Internet Society je že izrazila razočaranje, da je ICANN to storil, in poudarila, da po njenem mnenju ICANN te pristojnosti sploh nima.

Pomisleki so bili tudi finančni, saj bi Ethos Capital nakup delno financiral sam. Tehnične podrobnosti bi bile takšne, da bi Ethos Capital od Internet Society odkupil PIR. PIR bi obremenili s 360 milijoni dolarjev dolga, torej bi izvedli nekaj podobnega menedžerskim odkupim, kjer podjetje samo iz svojega denarnega toka financira odkup. Prvi izvršni direktor ICANN-a in članica odbora Esther Dyson (oba v letih 1998-2000 oziroma 1998-2001) sta zato v pismu javno obsodila takšno transakcijo. Problem je tudi nejasno lastništvo Ethos Capitala, ki ga niso želeli razkriti ICANN-u. Zaradi tega je ICANN izdal negativno mnenje, a ob tem dopustil (teoretično) možnost, da Ethos Capital in Internet Society pripravita popravljeno vlogo.

2 komentarja

Samael ::

Aleluja. (za zdaj)

Me kar malce preseneča, kako ta novica že pred časom na s/t (kljub temu, da je bilo na slotechu objavljenih več novičk) ni požela skorajda nobenega zanimanja in kako ljudje v tem, da upravljanje ene večjih splošno uporabljenih tld pride v privatno lastništvo, ki bi ob že obstoječih desetih milijonih uporabnikov/lastnikov domen (mnogo teh je v primeru .org neprofitnih organizacij) samovoljno diktiralo tudi ceno .org domene (napovedana je bila vsakoletna podražitev za 10%) ne vidijo prav nobenega problema.
Kaj pa če se jutri Komunistična partija Kitajske spomni, da bi bilo mogoče pametno dobiti lastništvo nad .com in.net tld?



Samael je izjavil:

Ethos Capital was incorporated in Delaware 2 weeks after the public comment period closed.

And then there's this:

"Previously, Ms. Abusitta-Ouri has held a variety of positions at the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), including Senior Vice President, Development and Public Responsibility and Director of Engagement, International and Inter-Governmental Organizations."


Domain Name: ethoscapital.org
Creation Date: 2019-05-07T14:42:38Z
Registrant Name: fadi chehade

Fadi Chehade is the former CEO of ICANN, also with ABRY -
http://abry.com/team/fadi-chehade/

Vir: DomainInvesting.com

Lepo usklajeno delovanje med ICANN-om in nedanjim ICANN direktorjem oz. sedanjim zastopnikom Ethos Capital-a Fadi Chehadijem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

NubCake ::

Končno ena dobra novica :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo bo kupil domeno .org?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
93963 (2465) AštiriL
»

Vrhnja domena .shop prodana za rekordnih 41 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
155667 (3773) Dumber
»

ICANN-ovi spodrsljaji se vrstijo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114855 (3859) TheRiddle
»

IAB proti novim vrhnjim domenam

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
73046 (2465) fiction

Več podobnih tem