» »

OpenAI pokazal svoj iskalnik

OpenAI pokazal svoj iskalnik

openai.com - Pri OpenAI so po dolgem obdobju ugibanj naposled pokazali prototip z GPTjem podprtega iskalnika, SearchGPT.

V zgodnji eksploziji navdušenja nad velikimi jezikovnimi modeli, ki je sledilo lansiranju ChatGPTja, je bil Google izpostavljen kot glavna tarča sprememb, ki bi jih nova tehnologija lahko prinesla, saj je takrat še grozilo, da bi moderni pogovorni boti lahko spodnesli primat Googlovega iskalnika. Odtlej so se LLMji precej upehali, saj se kar ne morejo izviti iz primeža halucinacij, nezmožnosti logičnega sklepanja in visokih stroškov razvoja. Če je bilo še leto nazaj videti, da je OpenAIjev iskalnik za vogalom, smo dejansko različico - pa še to zgolj v obliki testnega prototipa - ugledali šele sedaj.

V nasprotju s preteklimi lansiranji novih aplikacij so tokrat pri OpenAI videti sila previdni. SearchGPT odločno nazivajo s prototipom in bo sprva na voljo zgolj 10.000 preizkuševalcem. S tem se očitno želijo izogniti Googlovim izkušnjam, kjer so s prehitro vdelavo Geminija v iskalnik maja letos poskrbeli za kopico komičnih situacij, kot je bil nasvet za dodajanje lepila na pico. Prav tako so bili pozorni na junijsko afero tekmeca Perplexity.ai, ki ga je več medijskih založnikov obtožilo, da kopira njihove vsebine. Pri SearchGPT bodo skušali doseči kar se da veliko partnerskih sporazumov z založniki, s čimer bi se izognili dilemam okoli intelektualne lastnine in hkrati izboljšali tudi vsebino iskalnika. Ta v prvi različici ne ponuja večjih presenečenj: v pogovornem načinu ga povprašamo po želenih pojmih, iskalnik pa skuša z izčrpno in jedrnato razlago podati kontekst.

ChatGPT zna tehnično gledano po spletu brskati od lanskega septembra, ko so ga spojili z Bingom, obenem pa ima tudi lastne pajkce za prečesavanje spleta, za nadgrajevanje jezikovnega modela. Toda SearchGPT ima prav v ta namen optimiziran vmesnik in lastne načine brskanja po spletu. Natančneje jih v podjetju še niso razložili; pravijo le, da gre za kombinacijo orodij zunanjih partnerjev in lastnih kanalov, bržda skozi prej omenjena partnerstva.

2 komentarja

HrščPščvnk ::

Največja presenečenja so komične situacije, ki jih instantno ponuja ko med iskanjem halucinira.
Seveda spet ni šlo brez napak, ker AI ne zna delat copy—paste!


In a prerecorded demonstration video accompanying the announcement, a mock user types music festivals in boone north carolina in august into the SearchGPT interface. The tool then pulls up a list of festivals that it states are taking place in Boone this August, the first being An Appalachian Summer Festival, which according to the tool is hosting a series of arts events from July 29 to August 16 of this year. Someone in Boone hoping to buy tickets to one of those concerts, however, would run into trouble. In fact, the festival started on June 29 and will have its final concert on July 27. Instead, July 29–August 16 are the dates for which the festival’s box office will be officially closed. (I confirmed these dates with the festival’s box office.)



Chatbots are supposed to revolutionize first the internet and then the physical world. For now they can’t properly copy-paste from a music festival’s website.



But so far, models from OpenAI and elsewhere have proved terrible at providing sources: They routinely pull up the wrong links, cite news aggregators over original reporting, and misattribute information. AI companies say the products will improve, but for now, all the public can do is trust them.



A tech company releases a dazzling product, and the public finds errors. The company claims to incorporate that feedback into the next dazzling product, which upon its release a few months later exhibits similar flaws. The cycle repeats. At some point, awe will need to give way to evidence.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

lukavog ::

Sam e 2 leti namesto Googla uporabljam ChatGPT. Sedaj pa tudi Claude.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93485 (1616) Karamelo
»

OpenAI naznanil GPT-4

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2710740 (6419) Miki N
»

ChatGPTju grozi tožba zaradi obrekovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5013486 (9699) Zimonem
»

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
219472 (5985) fikus_
»

Jezikovni modeli so nova črna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
289549 (7058) Zimonem

Več podobnih tem