» »

Verisign bo še osem let podpisoval korensko območje

Verisign bo še osem let podpisoval korensko območje

Slo-Tech - Verisign bo še osem let skrbnik korenskega območja (root zone) v sistemu domenskih imen (DNS), saj je z ICANN-om 20. oktobra letos skenil novo pogodbo. Korensko območje je na vrhu arhitekture DNS in deluje kot globalni direktorij vseh vrhnjih domen, ki sestavljalo moderni domenski sistem. Vzdrževalec tega območja (root zone maintainer) ima posebno vlogo, saj kriptografsko podpisuje in skrbi za dnevne posodobitve območja.

V tej vlogi Verisign ni novinec, saj jo opravlja že od leta 1993, torej še preden je bil sploh ICANN sploh ustanovljen. Tedaj sta mandat podeljevala National Science Foundation in ameriško ministrstvo za trgovino. ICANN je še danes odgovoren za vsebino in globalne politike korenskega območja.

Verisign pa je tesno vpet v delovanje interneta. Obvladuje dva izmed trinajstih korenskih strežnikov (a.root-servers.net in j.root-servers.net) ter ima avtoritativni imenik za domene .com, .net, .cc, .tv, .name, .jobs, .edu in .gov. Poleg tega opravljajo še številne druge naloge, ki so potrebne za delovanje modernega interneta.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sedem ključev interneta

Oddelek: Novice / Varnost
277132 (5548) Hansb
»

DNS: .si tld, register, registrarji in postopki (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
625314 (5314) jype
»

DDoS napad na DNS Root Serverje

Oddelek: Novice / Varnost
145277 (4289) MrStein
»

DNS strežnik

Oddelek: Omrežja in internet
227221 (6810) jype
»

Registracija domen .si

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
394825 (2373) Brane2

Več podobnih tem