» »

Meta bo na svojih omrežjih označevala generirane slike

Meta bo na svojih omrežjih označevala generirane slike

vir: Meta
Meta - V Meti so razgrnili načrte za soočanje z generiranimi podobami na svojih družbenih omrežjih v letošnjem letu. Pričeli bodo označevati strojno ustvarjene slike, napravljene z orodji drugih podjetij, in od uporabnikov zahtevali, da takšen material v lastnih objavah označijo.

Strojno napravljene slike so pošteno preplavile družbena omrežja in v lanskem letu so različni akterji, tako v mednarodni politiki kakor na strani razvijalcev spletnih tehnologij, pričeli z ukrepi za njihovo označevanje. V to smer gre denimo Bidnov izvršni ukaz iz lanske jeseni, medtem ko so podjetja predstavila več načinov za vdelavo podpisov v generirane podobe. Adobe je oktobra lani predstavil pečat Content Credentials, Google ima v beta preizkusu podpis SynthID, takšna funkcija pa je vgrajena tudi v metadata standard IPTC. Zbrane tehnologije nameravajo sedaj v Meti uporabiti za to, da bodo samodejno in hitro označevali strojno ustvarjene podobe na Facebooku, Instagramu in Threads. Doslej so sicer sami označevali zgolj slike, napravljene z njihovim lastnim orodjem Imagine, v tem letu pa bodo označevanje razširili še na izdelke orodij iz Googla, Microsofta, OpenAIja, Adobeja, Midjourneyja in Shutterstocka.

V Meti se torej bistveno naslanjajo na tehnologije za podpisovanje, kar pomeni precejšnjo neznanko za vsebine, napravljene z odprtokodnimi orodji, ki takšnih podpisov zvečine še nimajo. Tudi tu sicer v družbi razvijajo podpis Stable Signature, ki pa še ni končan. Tudi zato bodo od uporabnikov svojih omrežij kmalu zahtevali, da sami označujejo generirano vsebino kot tako, sicer jih lahko doletijo sankcije. Metin Nick Clegg prav tako opozarja, da tovrstnih tehnologij še ni na voljo za zvok, video in besedila, kar sproža svojevrstne izzive. Ukrepi in opozorila prihajajo v luči mnogih volitev, ki bodo širok sveta potekale v letošnjem letu, na čelu z ameriškimi, kjer se porajajo strahovi, da bi strojno izdelana vsebina lahko predstavljala znaten delež dezinformacijske propagande. Obenem gre tudi za odgovor na včerajšnji očitek nadzornega odbora za vsebino Metinih omrežij, ki je na primeru lanskega zmanipuliranega video posnetka predsednika Bidna podjetje oštel zaradi kaotičnih pravil za odstranjevanje takšnih vsebin.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlov algoritem Lumiere zna spreminjati slog videa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92386 (1259) Karamelo
»

Apple opustil zamisel o skeniranju naprav v lovu za otroško pornografijo

Oddelek: Novice / Zasebnost
193502 (1998) Gregor P
»

Meta bo ustvarjalcem v Horizon Worlds pobrala skoraj polovico prihodkov

Oddelek: Novice / Ostale najave
254985 (2971) link_up
»

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
174850 (3320) nagobčnik
»

Tehnologija lažnih posnetkov se izboljšuje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5913118 (9472) bambam20

Več podobnih tem