» »

Nestabilnost v Jemnu preprečuje popravilo podmorskih kablov v Rdečem morju

Nestabilnost v Jemnu preprečuje popravilo podmorskih kablov v Rdečem morju

Slo-Tech - Popravila treh podmorskih kablov v Rdečem morju, ki so bili februarja poškodovani zaradi ladje Rubymar, še vedno ni končano. Poškodbe so v jemenskih teritorialnih vodah, tamkajšnje oblasti pa so doslej izdale dovoljenja le za dostop do dveh kablov. Pri tretjem kablu spor med člani konzorcija blokira popravila. Zaradi kompleksne politične in varnostne situacije se popravila še niso začela.

Za kabla Seacom in EIG so dovolilnice za pristop in popravila jemenske oblasti že izdale. Težave pa povzroča kabel AAE-1, saj je član konzorcija, ki ima kabel v lasti, tudi TeleYemen. Slednji je državni operater, ki pa ima dve veji: tisto v kraju Aden nadzoruje jemenska vlada, tisto v kraju Sanaa pa hutiji. Jemenska vlada zavrača vsako sodelovanje z njimi, kar pomeni tudi s polovico operaterja. Vlada vztraja, da mora TeleYemen imenovati predstavnika iz prve veje, česar pa ostali člani konzorcija niso potrdili. Vlada zato ne izda dovolilnic.

Popravila bo sicer izvajalo podjetje E-Marine, ki je v lasti podjetja Emirates Telecommunications Group Co. PJSC iz Abu Dabija. TeleYemen od njih zahteva 10 milijonov dolarjev varščine, da ne bodo popravljali kabla AAE-1, medtem ko bodo delalali na Seacomu in EIG-u. Pristojno ministrstvo je zahtevo sprva odobrilo, kasneje pa vlada soglasja ni dala.

Ali se bodo popravila sploh lahko začela, pa je odvisno tudi od hutijev, ki napada mednarodne ladje v jemenskih vodah. Ti so dejali, da so edino oni pristojni za izdajo dovolilnic za popravilo kablov. To bo trajalo slaba dva tedna, od tega polovico za dostop do kabla in nato nekaj dni za popravila.

1 komentar

Seljak ::

Ne potrebujemo kablov, ker imamo Elonove satelite!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3513718 (1615) RockyS
»

Konzorcij za Facebookovo Libro razpada

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
137469 (6594) NubCake
»

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

Oddelek: Novice / Ostale najave
455035 (3667) Jst

Več podobnih tem