» »

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Ars Technica - Amazon in Visa sta stopila korak nazaj od lanske napovedi, da od 19. januarja letos na britanskem Amazonu ne bo več možno plačevati z Visinimi kreditnimi karticami. Podjetji delata na morebitni rešitvi, zato v sredo na Otoku še ne bo mrka Visinih kartic.

Razlog so provizije. Odkar je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, provizije pri kartičnih plačilih niso več strogo regulirane, zaradi česar sta jih Visa in Mastercard pošteno dvignila. Visa zaračunava v povprečju 1,3-1,5 odstotka, kar je nekajkrat več od preteklih provizij (0,2-0,3 odstotka). Amazon se je zato odločil, da izkoristi svojo moč in ukine to možnost plačevanja. Ker gre za največjega trgovca na svetu, bi imelo to otipljive posledice za Viso, ki se je takoj pričela pogovarjati.

MasterCard in American Express v Veliki Britaniji v sodelovanju Amazonom nudita tudi posebni kartici, Visa pač ne. Zato ni presenetljivo, kaj je Amazon sprva predlagal kot alternativo. MasterCard ima že sedaj 62-odstotni tržni delež, Visa 33-odstotnega, American Express pa preostanek. A medtem ko so kartična plačila dandanes še prevladujoči način nakupovanja, Amazon tudi tod orje ledino. V ZDA preizkuša novi program Buy Now Pay Later v sodelovanju s podjetjem Affirm, z banko Barclays pa so decembra podoben nakup na obroke uvedli tudi za Otočane.

Kaj se bosta domenila Amazon in Visa, lahko ugibamo. Bržkone bo Amazon izsilil nižje provizije in morda še kakšno ugodnost, saj ima na svoji strani velikost in prihajajoče konkurenčne plačilne sisteme. Mala podjetja tovrstnih vzvodov nimajo.

1 komentar

gruntfürmich ::

jah, nimaš kaj; ko je jači, taj tlači...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon: Britanske kreditne kartice Visa so predrage

Oddelek: Novice / Rezultati
218319 (6112) Lonsarg
»

Predplačniška visa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15037806 (15962) sbawe64

PayPal (osnovne informacije)

Oddelek: Loža
61965 (1898) zee
»

Mnenje o kreditnih karticah!

Oddelek: Loža
385321 (3755) flipflop

Več podobnih tem