» »

Qualcomm: zbogom eSIM, prihaja iSIM

Qualcomm: zbogom eSIM, prihaja iSIM

Slo-Tech - Šele dobro smo se navadili, da v prihodnosti mobilni telefoni ne bodo več potrebovali fizičnih kartic SIM, saj bo vsa pamet za identifikacijo in povezavo z omrežjem v elektronski obliki (eSIM), pa Qualcomm že stopa korak naprej. Njihov novi SoC Snapdragon 8 Gen 2 ima vgrajeno podporo za iSIM (integrated SIM), ki naj bi v prihodnosti nadomestil eSIM.

Večina telefonov dandanes uporablja še SIM, ki v najmanjši izvedenki (nanoSIM) meri 12 x 9 milimetrov in vsebuje čip ter zelo malo prostora za shranjevanje podatkov. V starih časih je to zadoščalo za imenik in nekaj kratkih sporočil, dandanes pa je vse to na siliciju v telefonu in seveda v oblaku. A še vedno ostaja 12 x 9 milimetrov plastike, ki ima 265 kB prostora, kar je strašna potrata, saj so primerljivo velike kartice microSD sposobne shraniti tudi do 1 TB podatkov. Zato ni presenetljivo, da si proizvajalci telefonov na vse kriplje prizadevajo, da bi se fizične kartice SIM poslovile.

Prvi korak v to smer je eSIM, ki je prispel leta 2017 in ga danes podpirajo novejši in dražji telefoni ter večina operaterjev. V tem primeru je čip pričvrščen neposredno na ploščo, saj meri le 2,5 x 2,5 milimetra. To je še vedno točno 2,5 milimetra več, kot bi želeli proizvajalci, zato je iSIM korak dalje. V tem primeru je namreč potrebna logika integrirana neposredno v SOC. Kopičenje tranzistorjev v enem čipu je cenejše in manj potratno od ločenih čipov. Taki iSIM-i bodo merili manj kot milimeter, le še podpreti jih mora čim več deležnikov v industriji. In točno to z najavo želi doseči Qualcomm, ki je v novi Snapdragon sicer vgradil podporo, a ga proizvajalcem telefonov seveda ne bo treba uporabiti, dokler tega ne bodo želeli. Za zdaj so zadovoljni z eSIM, a se ima to prihodnosti spremeniti.

13 komentarjev

MrStein ::

Da je za eSIM poseben čip, me je v bistvu presenetilo. To bi lahko bilo čisto softversko.
(in razumem, zakaj ni)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ales85 ::

Kaj pa, če bi imeli kar SW SIM? Torej brez kakršnihkoli posebnih čipov, le implementirano na nivoju OS (ali celo aplikacije)? Ne poznam te branže, neumno vprašanje? :D

stara mama ::

Nisem vedel, da je razlika v porabi, če je plastika obrezana na nano-sim format, ali pa ne.

hojnikb ::

stara mama je izjavil:

Nisem vedel, da je razlika v porabi, če je plastika obrezana na nano-sim format, ali pa ne.

finta je ker je tut cip drugacen pr nanosim...
#brezpodpisa

Lonsarg ::

Edini razlog za ločen čip je varnost. Le če hardwersko fizično ločiš kriptirni ključ si zaščiten proti napakam in bugom v SW kodi in tudi proti temu da ti z krajo telefona lahko nekdo vzame SIM identifier.

Me pa sicer vseeno čudi, da se ne da implementirati tega kriptiranja z uporabo obstoječih security čipov, ki so že narejeni za kriptiranje diska in zaščito prstnih odtisov, no očitno so neki tehnični detajli zadaj ki zahtevajo ločen čip (oziroma ločen chiplet po novem ko znajo več čipov v en čip dati).

bosmla ::

Razumljivo za zelo majhne predmete, ki rabijo sim. Ampak za telefon pa je popolnoma vseeno tudi ce bi se vedno imel navaden sim - prostorsko gledano. V teh enormno velikih telefonih je se prevec prostora. Bolj kot prostor je zadaj ekonomika - preprosteje je prodajat "virtualno" sim, pa se zaracunali ti bodo lahko prenos sim v drugi telefon. Pa se proizvajalcem telefonov je lazje/ceneje ce ne rabijo toliko komponent (kot recimo avdio priklop).

Tomaz ::

MrStein je izjavil:

Da je za eSIM poseben čip, me je v bistvu presenetilo. To bi lahko bilo čisto softversko.
(in razumem, zakaj ni)


Ker to ni v interesu operaterjev, ki se trudijo oteziti prehod uporabnika na drugega operaterja.

Lonsarg ::

eSIM je sicer precej poenostavil sklenitev nove naročnine, tak da jaz bi rekel da povečuje konkurenco ne zmanjšuje. Recimo obstaja svetovni "Maya" operater (https://maya.net) kjer lahko z nekaj kliki v aplikaciji in kreditno kartico aktiviraš lokalni internet po lokalnih cenah za katerokoli državo, brez da kupuješ lokalno SIM fizično (lahko aktiviraš že doma pred odhodom).

Re:Do novi ponuidnik v Slo tudi omogoča aktivacijo iz mobilne aplikacije, skratka veliko je plusov. Kar se pa prenosa cifre tiče pa ni važna tehnologija, važna je regulacija ki to zahteva o operaterjev in je potem vseeno ali imaš SIM ali eSIM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

al_z ::

V zadnjem stavku manjka en v.

Ales ::

bosmla je izjavil:

... za telefon pa je popolnoma vseeno tudi ce bi se vedno imel navaden sim - prostorsko gledano. V teh enormno velikih telefonih je se prevec prostora. ...

Ne vem, kdaj si nazadnje videl odprt telefon, ampak prostora v teh zadevah ni. Praznega prostora. Ne rečem, da niso telefoni (pre)veliki, a ne zato, ker prostor v njih ne bi bil izkoriščen do zadnjega mm3.

Na čisto tehničnem nivoju, upoštevajoč njegovo funkcionalnost, je originalen klasičen sim zelo velik relikt minulega tehnološkega časa.

stara mama ::

V bistvu prostora je. Ker vezje ni tako veliko, kot mora bit velik zaslon, baterije pa ne moreš nametat po ostalih vogalih naokrog. Za eden nanoSIM je v vseh telefonih prostora garant dosti.

darkolord ::

High end telefoni so nabiti do konca. Baterije so že nepravilnih oblik, vezja so po vseh vogalih.

Če je pa slučajno kaj placa, je že bolj povečati baterijo ali kamero.

ZigaZiga ::

Graf "energy consumption" ... bolj marketinško ne bi moglo bit. Nobenih enot, vrednosti :))

Tudi, če ne bi bilo tega na sliki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se splača zamenjati klasično sim kartico za eSim?

Oddelek: Mobilne tehnologije
273747 (450) blackRa
»

Qualcomm: zbogom eSIM, prihaja iSIM

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
135015 (2591) ZigaZiga

re:do novi mobili operater (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
11119329 (9394) Yellow
»

eSim

Oddelek: Mobilne tehnologije
92825 (1578) DeeCoy
»

Meizu predstavil telefon brez gumbov, rež in priključkov

Oddelek: Novice / Android
329434 (5812) Stari maček

Več podobnih tem