»

Voyager 1 je poslal vsebino pomnilnika, ali nam to pomaga?

vir: NASA
NASA - Čeprav je pretežni del letošnjega leta Voyagerju 1 kazalo sila slabo, je NASA spet bolj optimistična. Voyager 1 sicer na Zemljo še vedno pošilja stalen tok podatkov, a so ti nesmiselni. Inženirji so precej prepričani, da težava tiči v računalniku za FDS (flight data subsystem), ki je odgovoren za obdelavo podatkov pred pošiljanjem na Zemljo.

Popravljanje na daljavo je zapleteno, še težje pa je to početi z zamikom. Svetloba in s tem signali do 24 milijard kilometrov oddaljene sonde potujejo 22,5 ur, torej inženirji potrebujejo skoraj dva dni, da ugotovijo, ali je kakršenkoli ukaz kaj rešil. Upanje pa vzbujajo podatki, ki so jih prejeli 3. marca. Tedaj je Voyager 1 poslal zapis celotne vsebine pomnilnika FDS, kar je bil odgovor na 1. marca poslan ukaz, naj FDS preizkusi različne sekvence.

Izpis vsebine celotnega pomnilnika je dragocen, ker ga sedaj NASA primerja s podobnim zapisom iz časa, ko napake še ni bilo. Šele 10. marca so inženirji ugotovili, da so prejeli celoten zapis...

28 komentarjev

Izračunali 105 bilijonov števk števila pi

Slo-Tech - Minuli teden smo obeleževali svetovni dan števila pi, ki zaradi desetiškega približka pade na 14. marec (3,14). Pred dvema letoma je skupina Googlovih inženirjev dan počastila z izračunom 100 bilijonov števk tega števila, letos pa je ekipa iz StorageReviewa izračunala še malo več cifer. Kot so pojasnili v videoposnetku, so bili ključni za izračun 105 bilijonov decimalnih mest števila pi pogoni SSD. Lani so Googlov dosežek izboljšali v hitrosti, to pot pa v obsegu.

Za podvig so potrebovali 36 pogonov SSD, na katere so shranili skoraj petabajt podatkov. Ob tem priznavajo, da praktične potrebe po poznavanju števila pi na toliko decimalk ni. Za kakršnekoli realne probleme zadostuje že precej manj decimalk. S 44 decimalnimi mesti lahko obseg vesolja opišemo z natančnostjo velikosti kvarka. NASA nikoli ne potrebuje več kot 16 decimalk. A izračunavanje bilijonov mest ni namenjeno matematiki, temveč gre za inženirski podvig.

Za izračun so potrebovali 75 dni. Uporabljali so sistem 2P 128-jedrni AMD EPYC Bergamo 9754 z 1,5 TB pomnilnika in petabajtom diskovnega polja (36x 30.72TB Solidigm D5-P5316 SSD). Vse skupaj je teklo na Windows Server 2022. Pri tem so morali rešiti kopico tehnoloških omejitev, kar je bil tudi smisel podvig....

3 komentarji

GnuCOBOL je dozorel

Slo-Tech - Po 20 letih je odprtokodni prevajalnik iz COBOL-a prek C-ja v izvršljive datoteke nared. Čeprav smo med razvojem ugledali že številne verzije GnuCOBOL-a, si je Fabrice Le Fessant šele sedaj drznil razglasiti GnuCOBOL za industrijsko zrel kos programske opreme, ki lahko konkurira komercialnim izdelkom.

Programski jezik COBOL (Common Business-Oriented Language) ima že častitljivo starost, saj so ga prvikrat predstavili leta 1959. Kot visokonivojski jezik je bil napisan z mislijo na prenosljivost med platformami - to velja še danes - in je vmes postal ne le de facto, temveč tudi de iure standard. Razvoj je svoj čas financiralo ameriško obrambno ministrstvo, danes pa COBOL poznamo zlasti kot jezik, ki še vedno teče v številnih finančnih ustanovah. Njegova razširjenost se v zadnjih letih celo povečuje - vsakokrat ko obiščemo bankomat, se nekje v ozadju izvede tudi koda v COBOL-u.

COBOL danes podpirajo IBM, Micro Focus in Fujitsu. GnuCOBOL je brezplačna odprtokodna implementacija, kar...

2 komentarja

Core i9-14900KS zmore 6,2 gigaherca

vir: Intel
Intel - Intel je lansiral procesor različice KS aktualne generacije, to je Core i9-14900KS, ki "iz škatle" v turbo načinu doseže takt 6,2 GHz.

Pri Intelu imajo zadnjih nekaj let navado pod pripono KS (kjer "S" pomeni special) prodajati posebej izbrane (binned) procesorje, ki lahko v načinu turbo na P-jedrih dosegajo najvišje frekvence med tovrstnimi izdelki. To je - brez ročnega navijanja ali rabe ekstremnih hladilnih postopkov, kot je tekoči dušik. Prejšnjegeneracijski Core i9-13900KS je tako dosegal 6 gigahercev, z aktualnim primerkom pa so lestvico postavili še 200 MHz višje. Za 100 MHz je višja tudi turbo frekvenca E-jeder, a razen tega je Core i9-14900KS v ostalih podrobnostih enak kot 14900K; se pravi s konfiguracijo 8P+16E, 36 MB predpomnilnika L3 ter integriranim grafičnim vezjem UHD 770. Zanj želijo podoben znesek kot za predhodnika, to je nekaj pod 700 dolarji (ZDA, brez davka).

Seveda gre v prvi vrsti za oglaševalsko potezo, kajti s prgiščem megahercev več pri manjšem številu...

29 komentarjev

Več poškodovanih podmorskih kablov na zahodni obali Afrike

Slo-Tech - Več držav na zahodni afriški obali je imelo včeraj in predvčerajšnjim težave pri dostopu do interneta, saj so bili poškodovani štirje pomembni podmorski internetni kabli, ki tečejo od Južne Afrike vzdolž obale do Francija, Španije in Portugalske. Dostop do interneta je bil močno oviran v 13 državah: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Gambija, Gana, Gvineja, Liberija, Namibija, Niger, Nigerija, Južna Afrika, Slonokoščena obala in Togo. Medtem ko so bile ponekod prekinitve kratke, denimo manj kot uro v Gambiji in Gvineji, so drugod brez interneta ostali več ur.

Težave so se začele v četrtek
okoli 6. ure po srednjeevropskem času, nato pa so se kaskadno širile po kontinentu. Hitro je postalo jasno, da gre za okvare na podmorskih kablih, za kar vzrok še ni znan. Microsoft je sporočil, da so zabeležili okvare na štiri kablih.

Težave še vedno povzroča tudi pretrgan kabel v Rdečem morju, ki je sicer na drugi strani kontinenta. Internet je zasnovan z redundanco v mislih, a čim več različnih...

27 komentarjev

Tehnološki sektor še vedno bolj odpušča kakor zaposluje

Slo-Tech - Odpuščanja v tehnološkem sektorju dosegajo višje ravni od tistih, ki smo jih bili vajeni v minuli letih. Po podatkih spletne strani Layoffs.fyi ocenjujejo, da so v ZDA letos izgubili že 50.000 delovnih mest v 200 tehnoloških podjetjih, s čimer je hitrost odpuščanja dosegla ravni izpred 23 let, ko je počil balonček dot-com. V minulem letu so izgubili že 260.000 delovnih mest, kar je največ po letu 2001.

Kot poroča CNBC, je zato tudi iskanje novih zaposlitev težje, plačila pa nižja. Število zaposlenih krčijo Alphabet, Amazon, Cisco, Meta, Microsoft, SAP in drugi velikani. Na borzah za zdaj vlada optimizem, saj so se trgi na zmanjšanje števila zaposlenih odzvali z rastjo, ker bo vsaj kratkoročno to znižalo stroške poslovanja. Seveda tehnološka podjetja ves čas tudi zaposlujejo, a v povprečju število zaposlenih upada. Novozaposleni pa se morajo sprijazniti s slabšimi pogoji dela, nižjim plačilom, manj stabilnosti in ugodnostmi. V minulih dveh leti so plače v tem sektorju stagnirale,...

35 komentarjev

FTC začenja preiskavo Redditovih pogodb o deljenju podatkov z razvijalci AI

Slo-Tech - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo Redditovih pogodb o licenciranju svojih vsebin razvijalcem umetne inteligence. Povedno je, da so se za ta korak odločili tik pred začetkom postopka za uvrstitev Redditovih delnic na borzo, ki jo pričakujemo še pred koncem meseca. Reddit so o preiskavi obvestili v četrtek. Podjetje je v odzivu dejalo, da so pričakovali takšno potezo. Neuradno bo podobnih preiskav še več, torej ne gre le za Reddit.

Gre za nejavno preiskavo prodaje, licenciranja ali deljenja uporabniških vsebin s tretjimi strankami, ki razvijajo modele umetne inteligence. Med prvimi koraki bo sestanek FTC-ja z Redditom, kjer bo moralo podjetje izročiti tudi relevantne dokumente. Na podlagi teh informacij bo FTC odločil, ali bo začel tudi formalni postopek zaradi suma kršitev.

Reddit je pogodbe z Googlom in drugimi podjetji sklenil, da bi si zagotovil dodatne prihodke. V naslednjih letih naj bi na ta račun zaslužili približno 200 milijonov dolarjev....

0 komentarjev

Starship v tretje razpadel ob povratku

SpaceX - Tudi tretji polet rakete Starship se je končal podobno kot prejšnja dva: SpaceX je zabeležil bistven napredek v eksperimentiranju, toda podvig se je končal predčasno, saj sta tako nosilna raketa Super Heavy kot plovilo Starship ob povratku razpadla.

Eksperimentalni poleti podjetja SpaceX so paša za oči, malo zaradi impozantne opreme in prenosov v živo, še precej bolj pa zaradi tega, ker Elon Musk zagovarja razvojni pristop, kjer "se hitro giblje in lomi stvari", zaradi česar so zasloni radi polni ognjenih zubljev. Tako je bilo tudi pri lanskih prvih dveh poletih polne različice Starshipa, torej plovila Starship, pritrjenega na orjaško nosilno raketo Super Heavy: tako prvi kakor drugi sta se končala z eksplozijama. Tretji, ki so ga izvedli v četrtek zgodaj popoldne po našem času, ni bil tako bombastičen, a je navdušil z vrsto drugih zanimivosti. Podobno kot pri drugem poletu, so tudi pri tretjem stopnico postavili višje, saj je plovilo v vesolju prvič postorilo še nekaj dodatnih...

46 komentarjev

Največja nadgradnja Ethereuma v zadnjem letu

Slo-Tech - Omrežje Ethereum je včeraj uspešno zaključilo nadgradnjo Dencun, s čimer se nadejajo korenitega znižanja provizij za transakcije na omrežjih drugega nivoja (layer-2 networks). Gre za največjo spremembo vse od septembra 2022, ko je ether postal utemeljen na deležih in ne več na delu (proof of stake namesto proof of work). Še ena pomembna novost je bila uvedena lanskega aprila, ko so s šanghajsko nadgradnjo omogočili posamezne ethre sprostiti iz jamstev (unstaking).

Najnovejša razvejitev (hard fork) Dencun prinaša devet novosti (Ethereum Improvement Proposals). Ime kaže, da vsebuje cancunsko nadgradnjo izvedbenega nivoja in nadgradnjo Deneb nivoja za konsenz. Ethereum je dobil novo mesto za shranjevanje podatkov v verigi blokov, ki se imenuje blobs. To je ločeno od rednih transakcij, zato bodo cene nižje. To predstavlja eno najpomembnejših izboljšav tehnologije, ki so jo visoke provizije in težave s skalabilnostjo pestile zadnja leta. Nadgradnja se je zgodila včeraj ob 14.55 po...

23 komentarjev

Evropski parlament potrdil AI Act

Slo-Tech - Evropski parlament je danes s prepričljivo večino poslancev potrdil uredbo o umetni inteligenci (AI Act), ki je nastajala od leta 2020 in je bila v končni obliki predstavljena decembra lani. Gre za prvo obsežno regulativo umetne inteligence na svetu, ki bo po besedah poročevalca z odbora za notranji trg zmanjšala tveganja, ustvarila nove priložnosti, zmanjšala diskriminacijo in poskrbela za transparentnost. Nekatere nedopustne prakse uporabne umetne inteligence bodo v EU odslej prepovedane.

Za uredbo je glasovalo 523 poslancev, proti jih je bilo 46, 49 pa se jih je vzdržalo. Vsi slovenski poslanci so uredbo podprli. Uredba, ki je začela nastajati še pred razmahom generativne umetne inteligence, umetno inteligenco razvršča v skupine glede na tveganje: neznatno, omejeno, visoko, nesprejemljivo. Uporaba v primerih, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje, ne bo dovoljena. Sem sodi na primer biometrično prepoznavanje ljudi, dasiravno je to v zelo omejenih primerih za organe pregona...

18 komentarjev

Stratolaunch prvikrat izstrelil plovilo, ki je prebilo zvočni zid

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Stratolaunch, ki je pred petimi leti prvikrat poletelo s svojim zrakoplovom z več kot stometrskim razponom kril, je uspešno izvedlo test z nadzvočno izstrelitvijo. Nad puščavo Mojave so z zrakoplova Roc izstrelili testno plovilo TA-1, ki služi kot imitacija raket. Podrobnosti zaradi pogodbene molčečnosti ne razkrivajo, so pa povedali, da je dosegel približno petkratnih zvočne hitrosti.

Stratolaunch je Microsoftov soustanovitelj Paul Allen ustanovil leta 2011. Ko je Allen leta 2018 preminil, je podjetje prevzel Cerberus Capital Management in ga preselil iz Seattla v Kalifornijo. Odtlej so v središčih pozornosti nadzvočne izstrelitve. Roc je namreč domiseln sistem za izstreljevanje raket v vesolje, ki jih ne bi na raketni način poganjali že od hitrosti nič s površja, temveč bi jih Roc dvignil visoko na nebo, nato pa bi poletele od tam. Roc običajno vzleti z raketo, ki je nameščena pod krili, nato pa jo z višine približno 7 kilometrov odvrže, da pospeši in se v...

8 komentarjev

Apple bo v EU podprl nameščanje aplikacij neposredno s spletnih strani

Slo-Tech - Apple bo zaradi stroge evropske zakonodaje o digitalnih trgih (DMA) nekaterim evropskim razvijalcem aplikacij omogočil, da jih distribuirajo neposredno prek svojih spletnih strani in ne več preko App Stora. Novost bo na voljo le za razvijalce, katerih aplikacijo je v minulem letu preneslo vsaj milijon uporabnikov. Odveč je dodati, da bo to možno le v EU za evropske uporabnike.

Registrirani razvijalci bodo dobili dostop prek API, ki bodo olajšale distribucijo aplikacijo neposredno s spletnih strani. Omogočale bodo tudi druge napredne storitve, denimo integracijo s sistemskimi funkcionalnostmi, varnostno kopiranje in obnavljanje aplikacij ipd. Razvijalci bodo morali domeno registrirati v App Store Connectu, aplikacije pa bodo morale biti enako odobrene (Notarization). Storitev, ki se imenuje Web Distribution, novincem ne bo na voljo, saj bo terjala vsaj dve leti neprekinjenega članstva v Apple Developer Programu - s tem so na primer diskvalificirali Epic Games. Apple je izračunal,...

10 komentarjev

V ZDA bodo zahtevali, da se TikTok odreče lastniku ByteDanceu

Slo-Tech - Odbor za trgovino v ameriškem predstavniškem domu je s 50 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog zakona, ki bi v praksi terjal, da kitajski ByteDance proda TikTok. Da bi zakon začel veljati, ga morajo potrditi še oba domova kongresa in predsednik. Tedaj bi imel ByteDance 180 dni časa, da proda TikTok, sicer bi bila aplikacija v ZDA prepovedana. Ponudniki strojne in programske opreme, torej tudi tržnic za aplikacije, bi morali umakniti TiKTok s svojih platform.

Zakonski osnutek so podprli tako demokrati kakor republikanci. Vodja odbora Cathy McMorris Rodgers je dejala, da so pozivi uporabnikov TikToka proti zakonu, ki jih je vzpodbudila ravno platforma, dokaz, kako hitro lahko kitajska komunistična partija uporabi platforme za manipulacijo Američanov. Te aplikacije predstavljajo grožnjo za nacionalno varnost, je še dejala.

Organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) zakonu nasprotuje, češ da gre za kršitev prvega amandmaja ustave, saj bodo več sto milijonom Američanov...

191 komentarjev

Gostitelji na Airbnb morajo odstraniti kamere

Slo-Tech - Najbolj priljubljena platforma za kratkoročni najem bivalnih nepremičnin je včeraj spremenila pogoje oddajanja, ki odslej izrecno prepovedujejo kakršnokoli nameščanje kamer. Doslej so najemodajalci lahko skupne prostore nadzorovali s kamerami, veže, denimo hodnike, dnevne sobe, vhodna vrata in terase, če so kamere jasno označili. Prepovedano je bilo snemanje v prostorih, kjer se pričakuje zasebnost, denimo v kopalnici in spalnici. Odslej so prepovedane vse vrste kamer v notranjosti.

K spremembi so Airbnb vzpodbudili primeri, ko so gostje kljub jasnim pravilom našli skrite kamere v prostorih. Še vedno bo dovoljena uporaba kamer izven objekta, denimo na terasi, a bodo morali gostitelji to zapisati že v oglas in kamere tudi jasno označiti. Prav tako s temi kamerami ne bo dovoljeno nadzorovati notranjih prostorov.

Gostitelji se s kamerami borijo proti organiziranju zabav v najetih nepremičninah, kar je sicer po pravilih Airbnb prepovedano. Še vedno se bodo lastniki proti temu borili...

34 komentarjev

Evropska komisija je z uporabo Microsoft 365 kršila uredbo o osebnih podatkih

Slo-Tech - Evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS) je sklenil preiskavo, ki jo je začel maja 2021. V njej je ugotovil, da je Evropska komisija z uporabo rešitve v oblaku Microsoft 365 kršila evropsko zakonodajo o varstvu podatkov. Evropska komisija je kršila uredbo 2018/1725 (o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah, organih, uradih in agencijah Unije in o prostem pretoku takih podatkov), zlasti vzpostavitev ustreznih mehanizmov za zaščito pri prenosu izven EU. Prav tako Komisija v pogodbi z Microsoftom ni ustrezno določila, katere osebne podatke bo zbirala in s katerim namenom. Komisija je nezakonito prenašala in obdelovala osebne podatke.

Evropski nadzornik Wojciech Wiewiórowski je dejal, "da imajo vse evropske inštitucije, pisarne, agencije in druga telesa odgovornost, da zagotovijo varno obdelovanje osebnih podatkov na območju Unije in v tujini, za kar morajo vzpostaviti ustrezne varovalke in uvesti ukrepe. To je ključno za zagotavljanje zaščite osebni...

11 komentarjev

Apple bo Epicu vendarle dopustil lansiranje trgovine na iOS

Epic Games - Apple je po hitri intervenciji Evropske komisije reaktiviral evropski razvijalski račun Epic Games na sistemu iOS, ki ga je bil nekaj dni pred tem zaprl.

Po tem ko smo leta 2021 videli zaključek velikega sodnega spora med Applom in Apic Games, ki ga je sprožil Epicov upor proti dajatvi v trgovini App Store in v kateri je Cupertino pretežno zmagal, se situacija še zdaleč ni umirila. Vzporedno je namreč Epic v sorodni tožbi prisolil zaušnico Googlu in še vedno grozi, da bo s pridobljenimi nauki vložil novo proti Applu. Obenem je Evropska unija sprejela širokopotezno novo zakonodajo v obliki uredb DSA in DMA, ki imata potencial, da samovoljne velikane močno udarita po prstih. V zadnjih mesecih tako spremljamo mrzlična prizadevanja družb, ki jim evropski regulatorji vse bolj gledajo pod prste, kako bi programje in politiko prilagodili Evropi. V Applu so tako sredi februarja obnovili evropski razvijalski račun Epic Games za iOS, ki ga podjetja potrebujejo za lansiranja in vzdrževanje...

6 komentarjev

Milijoni znanstvenih člankov niso ustrezno arhivirani in lahko kmalu izginejo

Slo-Tech - Osnovna valuta v znanstvenem establišmentu so znanstveni članki, ki podobno kot denar v ekonomiji opravljajo več funkcij. Po eni strani so poročila o raziskovalnem delu in zbirka znanja človeštva v sorazmerno surovi obliki, preden prečiščena pride v učbeniku, po drugi strani pa so zapis produktivnosti in kakovosti dela znanstvenikov in raziskovalcev. Razlogov, da jih želimo ohraniti za zanamce, je več, v svoji srži pa zanje velja podobno kot za knjige. A večina člankov dandanes že izide le v elektronskih revijah, zaradi česar so v večji nevarnosti, da nenadoma izginejo z obličja. To se že dogaja, ugotavljajo.

Raziskava, ki je bila objavljena v Journal of Librarianship and Scholarly Communication, je pokazala na hitro izgubljanje vsebin. Preverili so 7,4 milijona člankov, ki imajo unikatno številko DOI (digital object identifier). S tem enoličnim identifikatorjem bi moralo biti enostavno identificirati in najti članke ter ostale vsebine, ki dobijo DOI. To so tudi razna poglavja v...

15 komentarjev

Je to konec Voyagerja 1?

Slo-Tech - Nadaljujejo se težave s sondo Voyager 1, ki že mesece na Zemljo pošilja nerazumljive komunikacije. Podobne težave so imeli že pred dvema letoma, a je nato pomagal preklop na sekundarni računalnik, ki mu je sledila nadgradnja firmwara. To pot pa ni pomagal noben ukrep, ki ga je NASA preizkusila. Vodja projekta Voyager Suzanne Dodd je dejala, da gre za najhujšo težave, odkar je pred štirinajstimi leti prevzela vodenje misije. Na sondi se je primerila okvara v komponenti, ki je odgovorna za pošiljanje telemetrije in znanstvenih podatkov na Zemljo. Za zdaj še niso uspeli odpraviti napake.

Če je to konec uporabnosti Voyagerja 1, je antiklimaktičen. Pričakovali smo, da bo nekega dne preprosto utihnil, ker bo imel premalo energije za komunikacijo z Zemljo, namesto tega pa se je njegovim računalnikom zmešalo. Voyager 1 je na poti od leta 1977 in je v tem času prepotoval 24 milijard kilometrov, kar je zadoščalo za prehod onstran heliopavze v medzvezdni prostor, kjer je Sončev veter...

61 komentarjev

Sodišče EU: DIN, SIST in drugi evropski standardi morajo biti brezplačni

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije je v torek razsodilo (primer C-588/21 P), da morajo biti evropski harmonizirani tehnični standardi dostopni državljanom Unije. V postopku, ki je trajal od leta 2018, sta ameriška in irska neprofitni organizaciji Public.Resource.Org in Right to Know od Komisije zahtevali dostop do harmoniziranih tehničnih standardov na ravni Unije za varnost igrač. Komisija je prošnjo zavrnila, čemur je na prvi stopnji pritrdilo tudi Splošno sodišče Unije.

Sedaj je Sodišče EU na drugi stopnji v pritožbenem postopku prvostopenjsko sodbo razveljavilo, sklep Komisije pa odpravilo. Sodišče je razsodilo, da so omenjeni standardi del prava Evropska unije. Ker so dokumenti del pravnega reda, morajo biti dostopni vsem državljanom, vsem fizičnim osebam s prebivališčem v EU in vsem pravnim osebam s sedežem v EU. Dostop do dokumente se lahko izjemoma zavrne, če bi razkritje ogrozilo poslovne interese, denimo zaradi intelektualne lastnine, a se tedaj presoja javni interes. In v...

35 komentarjev

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

Izšel je iOS 17.4: majhen korak za EU, velik korak za Apple

Slo-Tech - Dočakali smo novo podverzijo Applovega operacijskega sistema iOS za mobilne naprave, ki je pomembnejša od ostalih izidov. Krivec za pretežno količino novosti je Evropska unija oziroma nov evropski akt o digitalnih trgih (DMA), ki je Apple prisilil v nekatere kompromise. A za največji kompromis je poskrbel kar Apple sam, saj je vse novosti, ki mu niso povšeči, strogo omejil na EU. Ne le da so na voljo le uporabnikom na enotnem trgu, daljše bivanje izven EU bo tudi tem uporabnikom ukinilo pridobitve evropske zakonodaje. Apple ne popušča niti za milimeter, kjer to ni nujno.

Novosti segajo od minimalnih do korenitih. Če za spremembo začnemo pri minimalnih: nov iOS prinaša stotino novih emojijev, saj je iOS 17.4 podprl novi Unicode 15.1 iz lanskega septembra, ki je definiral npr. limeto. Prav tako bodo naprave z novo verzijo iOS prikazovale več informacij o stanju in kondiciji baterije, druga uporabna novost pa je vgrajen nekakšen Shazam, ki omogoča samodejno dodajanje pesmi v Apple...

35 komentarjev

Microsoft se odreka Androidnim aplikacijam v Oknih

Microsoft - Pri Microsoftu so najavili, da bodo v roku leta ugasnili podporo za podsistem, ki v Windows 11 omogoča poganjanje aplikacij za Android.

Pred tremi leti so v Microsoftu potegnili zanimivo potezo in v Windows 11 pripeljali Androidne aplikacije. Programje poganja podsistem Windows Subsystem for Android (WSA), ki je sicer nadaljevanje podobne zmogljivosti za Linuxova orodja, medtem ko so za samo dostavo aplikacij uporabili kanec nerodno rešitev, namreč Amazonovo spletno trgovino za Android, ki sicer v Oknih tehnično v Sloveniji ni podprta; toda druge rešitve očitno ni bilo na voljo, saj Googlova tržnica za takšne namene ni bila dosegljiva. Čeprav je WSA zanimiv tehnični bonbon, ki kaže na moderne zmogljivosti funkcij za virtualizacijo, pa realna raba Androidnih aplikacij v Oknih nikoli ni bila bogvekako smiselna, saj je bera nativnega Androidnega programja za velike zaslone že tako majhna, v okviru Amazonove trgovinice pa je še precej manjša, saj tam ponudba obsega zgolj delček tiste...

5 komentarjev

Anthropic lansiral tretjo generacijo modela Claude

Anthropic - Pri Anthropicu so predstavili družino velikih jezikovnih modelov Claude 3, s katero neposredno žugajo Geminiju in GPT-4.

Medtem ko se pod soji luči vrši dvoboj med navezo OpenAI-Microsoft in Googlom, ter Meta v bližini nekaj motovili z lamami, si skuša na področju velikih jezikovnih modelov svoj kos pogače odrezati tudi kopica manjših izzivalcev. Med bolj prepoznavnimi je družba Anthropic, ki so jo pred tremi leti ustanovili odpadniki iz OpenAI, ki so Samu Altmanu po povezavi z Microsoftom očitali prehitro komercializacijo. Sami razvijajo modele družine Claude, katere posebnost je vdelava spiska dodatnih zavor in smernic, po katerih naj bi se strojna pamet ravnala, čemur pravijo "constitutional AI". Zanimiva je tudi njihova dolgoročna strategija, po kateri želijo prispeti do algoritmov, ki bi se znali - vsaj na določenem ožjem področju - učiti sami in bi bili lahko osnova močnim pametnim pomočnikom. To se pravi, podobno kot pri OpenAI, le da še kanec bolj ambiciozno.

Medtem ko...

24 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Apple prenovil MacBooke Air

Slo-Tech - Apple je danes predstavil prenovljena MacBooka Air s 13- in 15-palčnim zaslonom in novimi procesorji M3. Nekoliko večja 14- in 16-palčni MacBook Pro sta bila prenovljena že oktobra, zato je bila posodobitev serije Air le vprašanje časa. Nova prenosnika bosta dobavljiva od petka dalje.

Po zunanjosti se prenosnika ne razlikujeta od predhodnikov, na voljo pa sta v štirih barvah (Midnight, Starlight, Space Gray, Silver). Pod pokrovom pa je glavna novost čip M3, ki je zgrajen v 3-nm litografiji in ima torej na manjšem prostoru še več tranzistorjev. S tem je čip hitrejši, hkrati pa tudi varčnejši, ker so komponente pač manjše. Novi čip podpira nekaj novih funkcij, denimo ray tracing, mesh shading in dynamic caching. Procesor ima osem jeder (CPU) in do deset grafičnih jeder (GPU) - manjši model ima osem ali deset, večji le deset - ter podporo do 24 GB. Za podporo umetni inteligenci pa ima 16-jedrni Neural Engine, ki je namenjen strojnemu učenju. Druge novosti so na primer še Wi-Fi 6E in...

16 komentarjev

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

Slo-Tech - Evropska komisija je danes ugotovila, da je Apple izkoriščal prevladujoč položaj na trgu aplikacij za pretočno poslušanje glasbe, ki si ga je zagotovil z obvladovanjem App Stora na platformi iOS za iPad in iPhone. Komisija je zato podjetju izrekla 1,8 milijarde evrov visoko globo. Preiskava se je začela junija 2020, aprila 2021 je Apple prejel uradno izjavo o nasprotovanju, februarja 2023 pa jo je Komisija posodobila.

Apple se je na globo odzval presenečen. Trdi, da Komisija ni odkrila nobenih dokazov, da so škodovali potrošnikom, in da je ignorirala resničnost, ki kaže na živahen in dobro delujoč sistem. Ob tem se je Apple obregnil ob švedski Spotify, ki mu očita nenehno komuniciranje s Komisijo. Apple je v nenavadno ostrem in užaljenem sporočilu za javnost napadel Spotify, ki ima v Evropi 56-odstotni tržni delež, Applu pa da ne plačuje ničesar. To drži, ker Spotifyjeve naročnine ni možno skleniti v aplikaciji, temveč je treba na spletno stran, kjer Apple ne more pobirati...

10 komentarjev

Musk v nenavadni tožbi zoper OpenAI, ker dela dobiček

Slo-Tech - Elon Musk je vložil tožbo proti OpenAI in še proti njegovemu direktorju Samu Altmanu, ki pa se bere prej kot slaba šala in ne resna tožba. Podjetju očita partnerstvo z Microsoftom, zaradi katerega naj bi podjetje zašlo s svoje poti neprofitne organizacije in postalo "de facto Microsoftova podružnica", ki zasleduje dobiček. To pa naj bi predstavljalo kršitev dogovora iz leta 2015, ki so ga podpisali Musk kot soustanovitelj, Sam Altman in predsednik OpenAI Greg Brockman. Musk sicer v OpenAI nima več nobenega lastniškega deleža.

Musk na primer trdi, da je dizajn GPT-4, ker ni javno razkrit, dejansko Microsoftov lastniški algoritem. OpenAI bi moral delovati v korist človeštva in vse svoje dosežke brezplačno odpreti javnosti, piše v tožbi. Muska seveda moti tudi, da je Microsoft v OpenAI v minulih letih vložil 13 milijard dolarjev, medtem ko je sam ustanovil podjetje xAI, ki je decembra predstavil konkurenčno storitev Grok.

OpenAI je zapustil leta 2018 zaradi nestrinjanja z vodenjem,...

45 komentarjev

Apple stopil korak nazaj, iOS 17.4 bo obdržal spletne aplikacije na Home Screenu

Slo-Tech - Minuli mesec je Apple napovedal, da bo v EU ukinil spletne aplikacije (PWA) na domačem zaslonu, kar se bo zgodilo v novi verziji iOS 17.4. Apple se je za to odločil zaradi nove evropske zakonodaje DMA, ki je med drugim zahtevala podporo za alternativne pogone brskalnikov poleg Safarijevega WebKit, ki je bil dolgo vrsto let edini dovoljen - in s tem razlog, da so bili vsi brskalniki na iOS zelo podobni. Apple je trdil, da se je za umik odločil zato, ker ne more zagotavljati varnosti za uporabnike, če bi aplikacije uporabljale poljubne zunanje pogone za izris spletnih vsebin. Uporabnikov spletnih aplikacij na Home Screenu je premalo, da bi se Applu splačalo investirati, so še dejali.

Sedaj je Apple spremenil stališče. Dejali so, da bodo še naprej podpirali obstoječe funkcionalnosti spletnih aplikacij na domačem zaslonu. K temu je bržkone prispevala tudi napoved Evropske komisije, da bo proučila napovedane spremembe. Apple bo torej tudi v iOS 17.4 obdržal podporo za spletne...

7 komentarjev

T-2 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije

vir: T-2

Slo-Tech - Telekomunikacijski operater T-2 je v sredo vložil tožbo zoper Telekom Slovenije, so sporočili iz družbe. Tožbi ne prilagajo odškodninskega zahtevka, temveč od sodišča pričakujejo, da odloči o Telekomovi praksi, da pri sklepanju pogodb za lokalni dostop na fiksni lokaciji (WLA) in osrednji dostop na fiksni lokaciji (WCA) zahteva zavarovanje.

Telekom Slovenije pojasnjuje, da zavarovanja zahtevajo od vseh operaterjev, s katerimi sklepajo tovrstne pogodbe. Pri T-2 je to še posebej relevantno, ker so revizorji v letnem poročilu za leto 2022 ugotovili obstoj pomembnega plačilnosposobnostnega tveganja. Družba Deloitte je za leto 2022 ugotovila, da ima T-2 118 milijonov evrov več kratkoročnih obveznosti kakor sredstev. V T-2 so sicer v letnem poročilu zapisali, da imajo zaupanje financerjev in da imajo dovolj premoženja in načrtovanih denarnih tokov, da bi lahko plačali celotni zahtevek SDH. Telekom Slovenije se z zavarovanji ščiti pred plačilno nesposobnostjo, če bi se ta udejanjila. V...

94 komentarjev

Oculusovi računi se marca ukinjajo, obvezen prehod na Meto

Slo-Tech - Meta opozarja, da se bliža točka nepovratka za lastnike starih Oculusovih naprav in z njimi povezanih računov, ki še niso migrirali na račune Meta. Stari Oculusovi računi bodo nehali delovati 29. marca. Kdor dotlej ne bo migriral na Meto, bo izgubil podatke in dosežke, denimo nakupe v aplikacijah, dosežke, seznam prijateljev. S tem se končuje precej dolgo prehodno obdobje.

Časa je bilo sicer precej, saj se znamk Oculus poslavlja že od leta 2020. Tedaj je Facebook, kakor se je Meta imenovala, od uporabnikov že zahteval, da se prijavljajo s Facebookovimi računi in ne Oculusovimi. Kdor svojega računa za Quest ni želel povezati s Facebookom, pa je leta 2022 dobil možnost, da si ustvari račun Meta. S tem so odgovorili na kontroverzno združitev Facebookovega in Oculusovega računa leta 2020.

Prijave v Oculusove račune že od lanskega januarja niso več možne, torej bo ukinitev zares prizadela le tiste, ki so na račun malce pozabili in bi ga kasneje želeli spet uporabiti. Prehod je možno...

2 komentarja

Izpusti ogljikovega dioksida iz energetskega sektorja lani rekordni, a rast se je skoraj ustavila

Slo-Tech - Mednarodna agencija za energijo (IEA) je včeraj objavila svoje poročilo o izpustih ogljikovega dioksida iz energetskega sektorja v minulem letu. Ugotavljajo, da je prehod na obnovljive vire energije uspel upočasniti rast emisij, ki so se lani povišale za 1,1 odstotka. K zvišanju je prispevalo popolno odprtje gospodarstva po pandemiji, svoj delež pa so dodali še ekstremni vremenski dogodki. Brez hude suše na Kitajskem, v Indiji in ZDA, ki je lani omejila proizvodnjo hidroenergije v teh državah, bi se emisije lani znižale.

Izpusti ogljikovega dioksida zaradi proizvodnje ali uporabe energije so lani znašali 37,4 milijarde ton, kar je 1,1 odstotka več kot leta 2022. Leto pred tem je bila rast 1,3-odstotna. Ob tem so ocenili, da bi bilo povišanje za 900 megaton med leti 2019 in 2023 kar trikrat višje od dejanskega, če ne bi svet aktivno uvajal brezoljičnih virov energije (hidroenergija, sončna energija, vetrnice, jedrske elektrarne) in zniževal emisij z učinkovitejšimi tehnologijami,...

15 komentarjev

Tudi Stack Overflow pripravlja plačljivi dostop za trening umetne inteligence

Slo-Tech - Praksa zbiranja vseh možnih podatkov z interneta za trening umetne inteligence, ki je bila sprva neregulirana in s tem trn v peti lastnikom avtorskih pravic ali ponudnikom storitev, se počasi standardizira. Redditovemu zgledu sledi tudi Stack Overflow, ki uvaja poseben API za dostop do vsebin, ki je namenjen treningu umetne inteligence. Ključni poudarek je seveda plačljivost.

Veliki jezikovni modeli znajo tudi solidno programirati, kar so se naučili na vzorcih kode in na odgovorih, ki jih (ljudje) najdejo na spletni strani Stack Overflow. Med prvimi, ki so že potrdili uporabo novega API, je Google. Za projekt Gemini so podatke pridobili in jih še pridobivajo tudi s Stack Overflowa. Po eni strani se Gemini tako uči pisanja kode in odgovarjanja na vprašanja, ki so povezana s programiranjem, po drugi strani pa bodo lahko uporabniki postavljali vprašanja neposredno v Google Cloud Console. Stack Overflow bo od ponudnikov umetne inteligence terjal, da imajo odgovori tudi referenco na...

5 komentarjev