»

Številni računalniki z ranljivostjo v UEFI-ju

Slo-Tech - Skorajda vsi osebni računalniki, ki imajo Intelove ali AMD-jeve procesorje, imajo resno luknjo, ki omogoča okužbo sistema med zagonom in nadaljnji prevzem nadzora nad napravo. Ranljivost tiči v UEFI-ju, in sicer v delu kode, ki omogoča prikaz poljubne slike med začetno fazo zagona, zato so raziskovalci ranljivost poimenovali LogoFAIL. Prizadeti so sistemi, za katere je UEFI izdelal AMI, Insyde ali Phoenix, kar so praktično vsi sistemi, ne glede na sestavljavca (Lenovo, Dell, HP). Ti so večidel že izdali obvestila (advisory) in priporočajo nadgradnjo firmwara na ploščah oziroma UEFI-ja.

O napadu so raziskovalci podrobneje spregovorili na Black Hat Security Conference, ki je ta teden potekala v Londonu. Napad LogoFAIL je posledica več ranljivosti v sistemih, ki omogočajo izvedbo s podtaknjeno okuženo sliko. UEFI ima namreč možnost, da med zagonom prikaže logotip proizvajalca, denimo Lenovo. Del, ki skrbi za to možnost (image parser), pa ni posebej varen. Napadi med zagonom, in sicer med stadijem DXE (Driver Execution Environment), so posebej problematični, ker jih je zelo težko preprečiti, zaznati in odpraviti. Če v tej fazi zlonamerna koda pridobi nadzor nad sistemom, ima praktično neomejene privilegije. Za napad ni potreben...

8 komentarjev

Združenje AI Alliance bo promoviralo odprt razvoj strojnega učenja

Slo-Tech - Zagovorniki odprtega razvoja strojno učenih algoritmov so ustanovili združenje AI Alliance, s katerim se želijo zoperstaviti nevarnosti prevlade najbolj razvpitih komercialnih aplikacij te vrste, ki so v veliki meri zaprte.

Nedavni prevrat v OpenAIju je vnovič razplamtel debate okoli načina, na katerega je najprimerneje raziskovati in razvijati moderne strojno učene algoritme, kot so veliki jezikovni in sorodni generativni modeli. V OpenAI sta se namreč po doslej znanih podatkih pretežno skregali dve poglavitni struji strokovnjakov, ki menita, da nepremišljen razvoj lahko pripelje do slabo nadzorovane splošne umetne inteligence (AGI), ki bi lahko pomenila nevarnost za človeško civilizacijo. Toda kjer je upravni odbor zagovarjal stališče, da mora biti razvoj počasnejši in nekomercialen, bolj po vzoru univerzitetnih raziskav, je krog okoli Altmana menil, da nujno potrebuje Microsoftov denar, če naj izvaja raziskave z dovolj visoko hitrostjo, da ne bo zaostal za konkurenco. Tokrat je...

0 komentarjev

Google lansiral model Gemini, svojega tekmeca GPTjem

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili nastop multimodalnega velikega generativnega modela Gemini, neposrednega tekmeca GPT-4 in tehnologije, na kateri nameravajo graditi prihodnost svojih storitev.

Vse od lanskoletnega lansiranja ChatGPTja je bilo videti, da je navezi OpenAIja in Microsofta uspelo svojega poglavitnega tekmeca Googla grdo presenetiti. Čeprav so ravno Googlovi laboratoriji zaslužni za pretežni del teoretičnih prebojev v razvoju strojnega učenja, se je velikan zaradi ChatGPTja nenadoma znašel v zaostanku in znotraj vodstva naj bi zavladala panika, ki je botrovala prenekaterim spremembam, od vrnitve Larryja Paga in Sergeya Brina v aktivnejšo svetovalno vlogo pa do združitve oddelkov Brain in DeepMind. Sedaj so v podjetju najavili prvi praktični rezultat reform, multimodalni generativni UI model Gemini. V osnovi gre za naslednika velikega jezikovnega modela PaLM 2, toda Gemini je bil že od začetka načrtovan mnogo bolj širokopotezno. To se najbolj odraža v njegovi multimodalnosti,...

7 komentarjev

IBM načrtuje prve uporabne kvantne čipe za konec desetletja

IBMova časovnica do leta 2030

vir: IBM
IBM - Pri IBMu so pokazali dva nova kvantna čipa, od katerih eden prvič prebija mejo 1000 fizičnih kubitov, a nemara pomembnejša je osvežitev načrta razvoja do konca desetletja.

Kljub temu, da je razvoj kvantnih računalnikov zelo živahen in vztrajno napreduje, so takšne naprave še vedno omejene na laboratorije, kjer se eksperimentira tudi še z najbolj bazičnimi koncepti, kot so zasnove vrat in povezav med kubiti. V bistvu še vedno ne vemo, katera od fizičnih izvedb kubitov se bo na koncu najbolj uveljavila - ali bodo to superprevodne zanke (transmoni) ali kaj drugega, denimo ujeti ioni. Razlog je pretežno v hudi občutljivosti fizičnih kubitov na motnje, ki hitro povzročijo napake v podatkih in privedejo do dekoherence sistema. To bistveno omejuje čas, v katerem je mogoče z delovno gručo kubitov izvajati uporabne računske operacije, težave pa se skokovito zaostrijo z rastjo števila kubitov. Zato ni presenetljivo, da se je v zadnjih letih razvoj kvantnih računalnikov že premaknil z dirke...

0 komentarjev

Beeper Mini pošilja modre oblačke z Androida na iOS

Slo-Tech - Če pošljemo kratko sporočilo z iPhona na iPhone, bo prejemnik to prepoznal po modrem oblačku ob sporočilu. Kaj dosti to na funkcionalnost ne vpliva, razen da Applov iMessage ne podpira nekaj funkcij, ki jih klasični SMS-i, temveč šele RCS. Tak primer so na primer kratki odzivi (ne odgovori) na sporočila. Marsikdo je poizkušal, a nihče ni uspel zlomiti komunikacije iMessage z Applovimi strežniki. Zato je bilo toliko večje presenečenje, ko je Eric Migicovsky prejel sporočilo 16-letnega dijaka, da je zlomil iMessage. Migicovsky, ki razvija aplikacijo Beeper, je bil sprva skeptičen, a danes je izšel Beeper Mini, ki zmore točno to.

Beeper Mini lahko z Androida, Windows ali od koderkoli drug pošilja sporočila prek Applovih strežnikov, tako da jih uporabniki iPhona dobijo z modrim oblačkom. Aplikacija deluje brez težav in brez zapletov. Prenaša sporočila, slike, videoposnetke, odzive in vse ostale funkcije. Micigovsky trdi, da je vse skupaj legalno, ker ne uporabljajo nobene Applove...

25 komentarjev

Napovednik za GTA VI je tu

Slo-Tech - Dočakali smo prvi napovednik za prihajajoči naslov iz franšize Grand Theft Auto. Dan pred načrtovano predstavitvijo je na omrežje X ušel posnetek, zato se je moral založnik Rockstar hitro odzvati in ga še uradno priobčiti. V napovedniku za GTA VI se potrdijo številne špekulacije, o katerih smo poslušali minuli leti.

Predvsem vemo, da bo GTA VI nared leta 2025. Za zdaj so potrdili, da bo na voljo za platformi PS5 in Xbox Series X/S, nič pa se še ne ve o verziji za osebne računalnike. Prejšnji verziji sta za PC izšli nekaj mesecev po uradnem izidu za konzole. V napovedniku vidimo vse, kar je zaščitni znak franšize: hitre avtomobile, gotovino, orožje in ameriškega junaka v Vice Cityju, ki je zgrajen po zgledu Miamija. Protagonistka bo to pot Lucia, ki so jo izpustili iz zapora, pomagal pa ji bo še njen fant.

GTA V je izšel davnega leta 2013, zato je naslednik že težko pričakovan. GTA V je bila s 190 milijoni izvodov druga najbolje prodajana videoigra (za Minecraftom), zato so pričakovanja visoka. Temu primerni so tudi vložki, saj so za igro doslej porabili že več kot milijardo dolarjev, s čimer bo najdražja igra doslej. Videli bomo, ali bo tudi najuspešnejša.

52 komentarjev

Zaradi namerne nesreče letala za posnetek na YouTubu mora v zapor

Slo-Tech - Pred dobrima dvema letoma je v Kaliforniji strmoglavilo športno letalo, ki ga je pilotiral Trevor Jacob. Kasneje je na svojem kanalu na YouTubu objavil videoposnetek, v katerem je prikazal, da mu je med poletom odpovedal motor. Uprava za letalsko varnost (FAA) je kasneje ugotovila, da je bila nesreča zaigrana. Sedaj je končan tudi kazenski postopek, saj se je Jacob izrekel za krivega prikrivanja in uničenja dokazov z namenom oviranja zvezne preiskave, zato bo moral za pol leta v zapor. To je še vedno precej manj od najvišje zagrožene kazni, ki je znašala 20 let. Čeprav so mu odvzeli licenco, jo je kasneje dobil nazaj.

Da je v nesreči nekaj sumljivega, so poznavalci ugotovili že kmalu po objavi posnetka. Leteti s padalom na hrbtu je sila nenavadno, še redkeje motorji preprosto odpovedo med letom. Jacob je imel pod hlačnico na nogi nekaj podobnega gasilnemu aparatu, pa tudi če letalu odpoved propelerski motor, se elise še vedno vrtijo zaradi vetra. Konec koncev pa je skakanje iz letala neodgovorno početje, ki je nevarno in neumno. Letalo lahko tudi brez motorja pristane, saj je aerodinamično stabilno in se lahko jadraje spušča.

Tudi Jacobovo ravnanje po nesreči je bilo sila sumljivo, saj je sam odstranil razbitine in jih...

16 komentarjev

PlayStation pobrisal vsebine, ki so jih uporabniki že kupili

Slo-Tech - Digitalne vsebine lahko trajajo večno, se ne obrabljajo in kvarijo, a le dokler je medij berljiv, oblak dostopen in tehnologija na voljo. Precej drugače pa to razumejo ponudniki storitev v oblaku. Sony bo s platforme PlayStation pobrisal produkcijo Discoveryja, kamor recimo sodita seriji Mythbusters ter Naked and Afraid. To ni zelo tragično. Tragično je, da se bo to zgodilo tudi uporabnikom, ki so že kupili kakšne izmed epizod teh serij. Te bodo 31. decembra izpuhtele iz njihovih arhivov.

Sony je naročnikom poslal suho sporočilo, v katerem piše: "Zaradi dogovorov o licencah s ponudniki vsebin ne boste mogli več gledati predhodno kupljenih vsebin Discoveryja, prav tako pa bo vsebina odstranjena iz vaše videoteke." In tako bo preprosto izginil cel kup serij, saj gre skupno za več kot 1300 sezon (posamezna serija jih ima seveda več). Naročniki kaj dosti ne morejo storiti.

Na PlayStation so filmi in serije prispeli leta 2008 kot del PlayStationa 3. Sprva jih je bilo možno prenašati...

67 komentarjev

Spotify odpušča še tretjič letos, a na veliko

Slo-Tech - Spotify bo zadel še tretji val odpuščanja letos, ki pa bo precej večji od prvih dveh. Januarja so odslovili 600 zaposlenih, junija še 200, to pot pa jih bo moralo oditi še 1500. To pomeni, da je Spotify letos izgubil že skoraj četrtino zaposlenih. Razlog so težavne razmere na trgu, ki podjetje silijo v rezanje stroškov. Izvršni direktor Daniel Ek je dejal, da Spotify žal ni otok v siceršnjem dogajanju na trgu. Gospodarska rast se je upočasnila, denar se je podražil, rast naročnin se je upočasnila. Zato bodo odpustili 17 odstotkov zaposlenih, ki bodo dobili v povprečju pet plač odpravnine.

Dodaja, da bo med njimi veliko sposobnih, talentiranih in marljivih zaposlenih, ki so trdo delali v podjetju, a da realnosti podjetje ne more ubežati. Varčevalni ukrepi sicer trajajo že celo leto in so zajeli tudi odpoved številnih načrtovanih oddaj. Stroški so namreč v zadnjem času hitro rasli, čemur so prispevali tudi dragi projekti, kot so podcasti z nekdanjim ameriškim predsednikom in njegovo...

41 komentarjev

Konec podpore za 32-bitne igre na Steamu za macOS

Slo-Tech - Na prvi pogled ni posebej pomembna vest, da bo 15. februarja prihodnje leto Steam nehal podpirati macOS 10.13 (High Sierra) in macOS 10.14 (Mojave). Različici sta stari več kot pet let in večina uporabnikov je že zdavnaj nadgradila svoje računalnike. A vseeno gre za simbolno pomemben prelom, saj je macOS 10.14 še zadnja verzija, ki je lahko poganjala 32-bitne igre. Teh ni več veliko, a zlasti starejše so še take.

Konec podpore ne pomeni, da bo Steam čez noč prenehal delovati. Ga bo pa Valve prenehal posodabljati, vzdrževati in na sploh zagotavljati, da igre na njem normalno delujejo. Ko se bo začelo kaj lomiti, podpore ne bo več. Valve je to diplomatsko povedal, da ne bodo več jamčili za nadaljnjo funkcionalnost.

Večina iger je tako ali tako že 64-bitna. Bo pa Valve s koncem leta 2023 igre, ki imajo zgolj 32-bitne prevedene izvršljive datoteke, prenehal šteti kot združljive s platformo Mac. Po njihovih podatkih ima manj kot dva odstotka uporabnikov Macov nameščeno verzijo 10.14...

4 komentarji

Prvi računalniki v Sloveniji, 16a.del - ARNES in internet v Sloveniji

Delež uporabnikov interneta v EU, Sloveniji, Severni Ameriki in svetu. (CC BY 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Spomladi 1991 so v Beogradu končno izdali dovoljenje za priklop javnega omrežja JUPAK v evropsko omrežje IXI. Mednarodno povezavo prek povezovalnega protokola x.75, ki so jo na Inštitutu Jožef Stefan za YUNAC vzdrževali od konca 1989, so tako sredi leta lahko zamenjali z neposredno povezavo s protokolom x.25. Konec leta pa so na inštitutu lahko izvedli tudi prvo povezavo z omrežjem Internet. Delovne postaje Sun SPARCstation 1+, ki so jih takrat dobili, so že imele vgrajene Ethernet krmilnike podjetja AMD, zato so eno izmed njih lahko povezali prek omrežja European academic supercomputer initiative(EASInet) z nizozemskim fizikalnim inštitutom Nikhef, ki je vzdrževal mednarodno povezavo z omrežjem Internet. Nato so s precej truda in iznajdljivosti povezali še druge svoje naprave, vključno s takratnim osrednjim računalnikom DEC VAX 4000/300(Stenar). Internetno povezavo so spomladi 1992 že začeli širiti na druge domače ustanove, odgovornost za omrežje bivšega YUNAC in oprema pa sta ob...

24 komentarjev

Google ni navdušen nad blokiranjem oglasov v Chromu

Shema delovanja Declarative Net Request

Slo-Tech - Razširitve v Chromu uporabljajo platformo Manifest v2 (Mv2), ki omogoča dostop do API chrome.webRequest, kjer imajo razširitve praktično neomejen dostop do elementov pri nalaganju spletne strani. To omogoča delovanje vtičnikov za blokiranje oglasov, denimo AdBlock, ki na vseh chromiumskih brskalnikih (Chrome, Vivaldi, Edge, Brave) učinkovito opravljajo svoje delo. Ni presenetljivo, da Google to precej jezi, ker je podjetje največji ponudnik oglasnega prostora na spletu. Junija se bo to korenito spremenilo - na slabše.

Tedaj bo postala obvezna uporaba naslednje verzije Manifest v3 (Mv3), ki bo precej manj darežljiva. Novi API chrome.declarativeNetRequest bo bolj restriktiven, saj bo blokiranje izvajal Chrome, razširitev pa bo lahko le zahtevala blokado. Ker bo obstajala kopica omejitev, denimo število pravil za filtriranje, bo rezultat manj predvidljiv in manj temeljit. Da se bo to zgodilo, je jasno že več kot leto dni, premikal se je le rok, kdaj bo Mv3 obvezen. Po juniju 2024 ne...

52 komentarjev

Umetna inteligenca iz 60. let bolj človeška od lanskega GPT-3.5

Slo-Tech - Silovit razmah velikih jezikovnih modelov v tem letu daje napačen občutek, da so računalniki šele sedaj prvikrat res obvladali naravni človeški jezik. Resnično so čedalje boljši, a že pred sedmimi desetletji se je ELIZA pogovarjala z ljudmi. Enega prvih robotov za pogovore (chatbot) je na MIT-u razvil Joseph Weizenbaum. Najnovejši preizkus, ki sta ga izvedla raziskovalca z Univerze v San Diegu, kaže, da je ELIZA bolj človeška od GPT-3.5. Rokopis študije še ni recenziran.

Cameron Jones in Benjamin Bergen sta modele podvrgla Turingovemu testu. Gre za znameniti preizkus, ki si ga je Alan Turing zamislil leta 1950 v članku The Imitation Game. Turingov test je eden najbolj znanih poizkusov, s katerim lahko ugotavljamo, ali se umetna inteligenca lahko uspešno predstavi kot človek. V testu sodelujeta človek in umetna inteligenca, ki z izpraševalcem komunicirata prek računalnika. Izpraševalec ju lahko sprašuje karkoli, nato pa mora iz odgovorov ugotoviti, ali je na drugi strani človek ali...

9 komentarjev

Na Japonskem uradno zagnali največji eksperimentalni fuzijski reaktor

Slo-Tech - Na Japonskem je včeraj začel delovati največji eksperimentalni fuzijski reaktor na svetu. Reaktor JT-60SA stoji v mestu Naka v prefekturi Ibaraki in je plod sodelovanja med japonskimi in evropskimi raziskovalci. Evropa in Japonska sodelujeta tudi v francoskem reaktorju ITER, poleg tega pa še v treh projektih, ki fizično stojijo na Japonskem.

JT-60SA je reaktor tipa naprednega tokamaka (advanced tokamak). Gradnja se je začela že leta 2013 in je trajala do leta 2020, že leto pozneje pa so v njem uspešno vzpostavili magnetno polje nazivne gostote. Med testiranjem marca 2021 je zaradi kratkega stika v poloidalnih tuljavah nastal precej škode, ki so jo sedaj odpravili. Prvo plazmo so uspešno proizvedli 23. oktobra letos, sedaj pa so JT-60SA še uradno predali v uporabo.

Novi reaktor je velik kot šestnadstropna stavba in stoji v hangarju v Naki. V njem bodo vzdrževali reakcijo s pozitivno energijsko bilanco 100 sekund, načrtujejo. Največji predvideni tok skozi plazmo znaša 5,5 MA,...

9 komentarjev

Spoj strojnega učenja in robotike pospešuje raziskovanje materialov

Berkeley AI Lab

vir: Nature
Nature - V Googlovem oddelku DeepMind so razvili nov algoritem za iskanje stabilnih anorganskih spojin GNoME, katerega rezultate so uspešno uporabili v robotiziranem kemijskem laboratoriju.

Čeprav so med strojno učenimi algoritmi po javni razvpitosti trenutno na prvem mestu generatorji slik in besedil, pa si od strojne inteligence potencialno še več prelomnih odkritij obetamo v naravoslovnih raziskavah ter inženiringu. Za pokušino smo zadnji dve leti lahko opazovali preboj v raziskovanju beljakovin, ki ga je prinesel DeepMindov algoritem AlphaFold, sedaj pa so na redu še anorganske snovi. Tudi stabilnost anorganskih kristalnih struktur se trudimo že dolgo časa raziskovati računsko, oziroma z računalniškimi simulacijami. Skladno z napredkom polprevodnikov in algoritmov je tovrsten trud v zadnjem desetletju zabeležil zaznaven pospešek in v vodilnih bazah podatkov danes najdemo okoli 50.000 "izračunanih" takšnih spojin, za katere znanstveniki menijo, da so stabilne. Toda to je še vedno zgolj...

5 komentarjev