» »

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Slo-Tech - Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo Digital World Acquisition (DWA). Pri slednji gre seveda za družbo vrste SPAC (special-purpose acquisition company), se pravi entiteto, ki omogoča drugim podjetjem hitrejši prihod na borzo brez prve javne ponudbe. DWA je pred mesecem dni zbrala slabih 300 milijonov dolarjev investicijskega denarja, vrednost predvidene združitve pa je ocenjena celo na 875 milijonov dolarjev.

Kakor pravijo Trump in sodelavci v zelo vehementni predstavitvi medijske družbe, je njen poglavitni namen zoperstavljanje obstoječim tehnološkim velikanom in njihovim družbenim omrežjem, ki da krivično cenzurirajo ameriške konzervativce (pa čeprav strokovne raziskave vedno znova kažejo, da to ne drži). Osrednji element tega truda bo novo socialno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga lansirali enkrat v začetku prihodnjega leta, že čez kak mesec pa naj bi prispela prva preizkusna inačica, za iOS. Toda tisti bolj vešči uporabniki interneta so hitro ugotovili, da je zaradi totalne luknjavosti v sistem že mogoče dostopati in oni bolj pobalinske sorte so tam takoj napravili lažne profile Trumpa in drugih vidnejših mož ameriškega desnega pola ter skoznje objavljali nečedno vsebino.

Toda večji problem zna biti dejstvo, da so skrbniki omrežja pri njegovi izdelavi očitno ubirali prekratke bližnjice. TRUTH Social namreč stoji na tehnologiji decentraliziranega omrežja Mastodon, oziroma njegovi veji (fork). Čeprav so si programerji na vse načine prizadevali prikriti izvor kode, pa so sledovi originala še vedno jasno vidni. Licenca Affero General Public License (AGPLv3) sicer takšno povzemanje dovoljuje - toda samo, če uporabnik hkrati tudi sam da na razpolago izvorno kodo svoje veje. To se pravi: licenca od skrbnikov TRUTH Social, ki so že in gotovo še bodo tarče hekerjev, obenem pa po videnem sodeč niso kaj prida skrbni, zahteva, da se na stežaj odpro. Nadzornik licence, družba The Software Freedom Conservancy, zato daje TMTGju 30 dni časa, da spravi stvari v red, ali pa jim bo licenca odvzeta, kar bi Trumpovo firmo izpostavilo možnosti tožbe zaradi njene kršitve.

A tudi če omrežje povsem propade, ne gre prezreti, da lahko Trump že zgolj skozi TMTG - glede na način, na katerega je družba zastavljena - pridobi ogromno finančnih sredstev. Veliko opazovalcev poudarja, da je to verjetno tudi glavni namen.

17 komentarjev

shadeX ::

Prebral sem že nekaj njegovih knjig in me ne preseneča popolnoma nič. Tipa nič ne ustavi. Verjamem da bo tole spravil gor in zalaufal svoje omrežje.

(but - there is a "but")

Osrednji element tega truda bo novo socialno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga lansirali enkrat v začetku prihodnjega leta, že čez kak mesec pa naj bi prispela prva preizkusna inačica, za iOS.


Apple ni nič drugačen kot socialna omrežja iz katerih so TRUMP-a vrgli dol. Kot poznamo Apple in njihove stroge smernice, verjamem da bodo zelo pazili kaj se dogaja na tej platformi. Ironija je predvsem to da on dela to ravno zaradi kršenja smernic družbenih omrežij, kar pri Applu tudi vejo.

Pod črto: Trump bo težko imel "freedom of speech" tudi na svoji platformi, vsaj če bo želel največji možni doseg uporabnikov.

CoolBits ::

Trenutna omrežja delujejo po agendi in kljub ogromno dokazov brišejo objave.
Če imaš dokaze in so to dejstva se to nebi smelo dogajat.
Če imaš dokaze pol ti tud apple nemore brisat appa, ker bi na sodišču izgubil. Trenutna omrežja pa se niti ne borijo v to smer saj so vsi v istem loncu.
Glede novice pa je jasno, da se bodo na vse načine trudili, da ti platformi preprečijo delovanje, uspelo pa ne bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

njyngs ::

TRUTH Social ;((:'(

mtosev ::

Ja Trump rabi svojo platformo, da bo lahko naprej prodajal svoje laži in bil blizu svojim podpornikom. Dvomim, da bodo gor ljudi, ki niso njegovi privrženci in ljudje iz far right spektra.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

hook ::

Odkrito povedano, ne vidim nikjer, da bi SFC dejansko šel v tožbo, pa sem preiskal tako SFC kot Mastodon strani.

Na hitro povzeto:

o nikjer ni najti, da bi SFC imel avtorske pravice v Mastodon - po README.md sodeč jih imajo ,,Eugen Rochko & other Mastodon contributors (see AUTHORS.md)"
o nikjer ni najti, da bi SFC zastopal katerega od (so)avtorjev
o SFC-jev blog post se bere kot analiza in mnenje, kaj bi se lahko zgodilo, če bi kdo, ki ima pravice jih uveljavljal

Kar pa se dogaja, je pa da SFC trenutno toži Vizio pri čemer je pomembno, da jih ne toži s pozicije imetnika avtorskih pravic, ampak kot končni uporabnik (oz. njihov zastopnik). Tako, da se sklicuje na t.i. ,,right to repair" in to, da naj bi GPL(-2.0?)licenca bila v korist tretjim osebam (i.e. končnim uporabnikom). Da jim to uspe, je predpogoj, da sodišče prepričajo, da gre pri GPL(-2.0?) (in FOSS licencami nasploh, ali pa vsaj copyleft licencami) za pogodbe, in ne (zgolj) licence. To na evropskem kontinentu ne bi bilo težko, v ZDA pa se tega že lep čas otepajo.

Sam vidim potezo SFC proti TRUTH Social z vidika, da želi, da bi še kdo kot končni uporabnik v ZDA pred sodišče spravil kako odmevno kršitev *GPL. Sicer po vseh meni znanih podatkov trenutno SFC ni v poziciji, da bi tožila TRUTH Social za kršenje AGPL-3.0.

gruntfürmich ::

amater trump in cela zahodna sfera. naj gredo k modiju na inštrukcije...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

FireSnake ::

Če naš zet naredi tovrstno omrežje, se bo pa treba prijaviti.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

no comment ::

Jaz navijam za Trumpa, da mu uspe. Mogoce se potem pacienti odjavijo iz ostalih nedemokraticnih omrezij...

(kot cukrana voda na vrtu)

fordin ::

Taktika deli ljudstvo in vladaj. preverite raziskave geneoloskega instituta iz bostona. Raziskovali so druzinsko deblo vladajocih elit. Ugotovili so, da so to ene in iste druzine , ki vladajo ze odkar obstajajo zapisi. se prav vladal so v starem egiptu, stari grciji, rimskem cesarstvu pa vse do danes. To sem bral v prvih letih interneta, ko je bil bistveno bolj svoboden. Potem so scasoma umaknili raziskavo, morda se najde kje drugje na internetu.

se pa da preveriti, nekaj je ostalo vsaj za raziskavo o ameriskih precednikih, vsi razen enega imajo skupnega prednika, en izmed britanskih vladarjev. preden kdo zacne pametovat, kako imamo vsi skupne prednike, vam bom povedal, da modra kri se je mesala med sabo, ne pa s podlozniki. Sem 99 procentov preprican, da vi ne morete dokazat, da ste neposredni potomec tistega vladarja, ki je skupen vsem precednikom razen enega. ne, izjema ni bil temnopolt, precednik, kot bi morda kdo pomislil. Njegova mama je bila belka oziroma je verjetno po njeni liniji potomec. skratka, verjetno je vse show za ljudstvo. poglejte tudi kake novice o finalnem izboru precedniskih kandidatov, ce novice porocajo kako so si v sorodu. ce pogledate zadnja desetletja vse finalne kandidate za precednika. To zanalasc pisem precednik. Ce nekdo cel lajf nastopa po holivudskih filmih, se druzi z "levico" potem pa kandidira kot "desni" kandidat, se vprasajte kako to? A je to predstava ali ne? Gledajo se dejanja ne pa obljube in prazne besede.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: nejcek74 ()

Pac-Man ::

FireSnake je izjavil:

Če naš zet naredi tovrstno omrežje, se bo pa treba prijaviti.

Upam, da si na njegovi mail listi?

https://twitter.com/GrantB911/status/13...
https://twitter.com/GrantB911/status/14...
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

CoolBits ::




no comment ::

"I'm doing this for you! So... send money!"

tony1 ::

"Somehow... just can't handle money!"

Poldi112 ::

no comment je izjavil:

Jaz navijam za Trumpa, da mu uspe. Mogoce se potem pacienti odjavijo iz ostalih nedemokraticnih omrezij...

(kot cukrana voda na vrtu)


A Trumpovo bo pa demokratično? :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

mtosev ::

Ja Trump je eden od najbolj demokratičnih ljudi na tem svetu. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

pirat ::

Trump je naredil napako, da je sel postavljat svoje omrežje. Mar bi samo prevzel Partis in fural forum dalje.

nagobčnik ::

Sem zaskrbljen. Zakaj se omrežje ne imenuje po Trumpu (seveda z velikimi zlatimi črkami) tako kot vsi njegovi dosedanji produkti in storitve, ki so bile sinonim za kvaliteto? Kako naj zdaj vem, da nista globoka država in Soros za tem? Mehičani bodo dovoljeni gor?

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
174697 (3167) nagobčnik
»

Trump napovedal vojno družbenim omrežjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7015860 (11508) xmetallic
»

Trump z izvršnim ukazom uresničuje grožnje socialnim omrežjem

Oddelek: Novice / NWO
309769 (7881) Poldi112

Več podobnih tem