» »

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih satelitih, terja krožnike za lovljenje signala, ima visoko latenco in nizko hitrost. Starlink bi vse to lahko odpravil. Naslednja prednost je povezljivost med sateliti, kar omogoča, da se odjemalec odloči, kje bo promet tekel iz konstelacijo na zemljo (prisluškovanje!).

Omrežje Starlink, ki ga trenutno sestavlja približno 300 satelitov, jih bo na koncu imelo okrog 12.000 in bo omogočalo globalni dostop do interneta. Podobne konstelacije gradijo (so gradili) tudi Facebook, Oneweb, Iridium in drugi. Med temi je Oneweb že v stečaju, a še vedno dela na tem projektu.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5515763 (11990) M.B.
»

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
398095 (5868) Machete
»

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
149461 (7689) zavajon
»

SpaceX začel gradnjo satelitskega megaomrežja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3910886 (8057) BigWhale
»

Leta 2019 zametki satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
319149 (7229) c3p0

Več podobnih tem