» »

Puč v Mjanmaru spremljal izklop interneta

Puč v Mjanmaru spremljal izklop interneta

BBC - Kot je v modernih časih že skorajda navada, politične pretrese spremljajo pretresti v delovanju interneta. V Mjanmaru se je danes zgodil vojaški udar, v katerem je vojska pridržala premierko Aung San Suu Ky. Dogajanje je spremljalo zmanjšanje povezljivosti Mjanmara z mednarodnim delom interneta.

Približno ob 3. uri zjutraj po lokalnem čas se je začela povezljivost zmanjševati. Do 8. ure zjutraj je povezljivost znotraj države upadla za polovico. Težave so državljani občutili tudi v praksi, saj so se zbudili v jutro, ko je bil onemogočen dostop do televizije, radija, lokalnih telefonskih povezav in interneta, je dejal Reutersov novinar iz Mjanmara Wa Lone. Podatki o internetnem prometu kažejo na prekinitve pri vseh operaterjih, tako državnem Myanma Posts and Telecommunications (MPT) kakor tujem Telenorju. Netblocks, ki je analiziral izpad, sklepa, da gre za načrtovano nedosegljivost, saj se je stanje sproti slabšalo. Šele sredi dneva se je začelo izboljševati in do poldneva se je povezljivost vrnila na 75 odstotkov.

Težave niso bile enakomerno razporejene po državi. V nekaterih regijah, denimo Magway, je bil dostop v celoti prekinjen, v večjih pa jim to ni uspelo. V glavnem mestu je povezljivost upadla na 50 odstotkov. To ni prvi tovrstni primer, ima pa celo podlago v zakonu, ki omogoča prekinitev telekomunikacij v primeru izrednega stanja. Internet je v Mjanmaru tudi sicer zelo omejen.

2 komentarja

strawman ::

Je rešitev v satelitskem internetu?
Ne zdi se mi toliko neverjeten scenarij, da bome čez 10 let imeli doma en poceni satelitski sprejemnik za internet "za vsak slučaj".
Predpostavka je seveda, da bo obstajal nevtralen ponudnik satelitskega interneta in da motilci signalov širokega spektra ne bodo preveč razširjeni.

bluefish ::

Če uspešno skriješ sprejemnik: https://arstechnica.com/science/2021/01...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlov internet z balonov začel delovati v Keniji

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
154175 (2107) starfotr
»

Internetna hitrost: Južna Koreja 1., Slovenija 29., Avstralija 51.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3210408 (7105) d4vid
»

Iran želi nacionalni internet

Oddelek: Novice / NWO
237466 (5904) SkipEU
»

Silovit napad na internet v Mjanmaru

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
154848 (3730) ERGY
»

Mjanmar

Oddelek: Problemi človeštva
392392 (1672) tvich

Več podobnih tem