» »

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti Threads je med sredo in ponedeljkom zbral prvih 100 milijonov uporabnikov, kar je še hitreje od burnega lansiranja ChatGPTja. Naval je presenetil tudi vodilne v Meti, kjer sicer čisto prostodušno priznavajo, da so s prihodom platforme precej pohiteli ("yolo"). To je sicer opazno tudi v samem programju, kajti Threads je nasproti Twitterju milo rečeno okostje družbenega omrežja, ki mu še vedno manjka množica funkcij, od zasebnih sporočil do linearne časovnice z objavami - ta hip je na voljo zgolj algoritemska, ki dostavlja kup oglasov. Tudi je treba obvezno omeniti, da Threads ta hip pravzaprav stoji pod okriljem Instagrama, pri čemer lahko tamkajšnji uporabniki hitro ustvarijo še račun za Threads, kar je brez dvoma tudi pripomoglo k množičnemu prihodu, saj ima Instagram prek milijardo članov.

Evropejci smo sicer zaenkrat od te norije še rahlo odmaknjeni, kajti v EU platforme še niso lansirali. Poglavitni razlog je evropska regulativa Digital Markets Act, ki velikim igralcem na trgu postavlja bistvene omejitve v zasnovi takšnih omrežij. V primeru Mete to predvsem pomeni prepoved združevanja osebnih podatkov uporabnikov na različnih platformah podjetja, od Facebooka in Instagrama do WhatsAppa, za namene ciljanega oglaševanja. V Meti sicer imajo namen Threads lansirati tudi na tej strani Atlantika, zato bomo očitno dobili prirejeno inačico; kdaj, pa še ni jasno.

26 komentarjev

OutOfTheBox ::

Vse ok, konkurenca je dobrodošla - kar me moti je predvsem to da je zadeva od podjetja Meta. Kako delajo z uporabniki in oglaševalci ne bom komentiral. Raje bi videl da bi zadevo lansiral ByteDance (TikTok).

Zgodovina sprememb…

filip007 ::

Ja domena je gor, je samo logo v vesolju.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

janezvalva_5 ::

threads nima šans

Mr.B ::

janezvalva_5 je izjavil:

threads nima šans

Musk ze joka,
boli ko odpustis in ne placas ti. nicvredne delace, potem pa dobi tole.

Musk mora se reddit kupit, pa bo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gregor P ::

Ne morem verjeti, da je Metin Threads nadomestilo za Twitter (katerega smo izgubili zaradi Muska):'(

Ampak več kot očitno sem v fazi zanikanja :P

 Delnice Mete

Delnice Mete

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

sirotka ::

Ce nekaj poves po pravici, to ni sovrazni govor. Na redditu te blokirajo ze, ce napises, da sta pe dva spola.

Jarno ::

Gregor P je izjavil:

Ne morem verjeti, da je Metin Threads nadomestilo za Twitter (katerega smo izgubili zaradi Muska):'(


Zanekrat je večja merodajna sprememba na Twitterju, da CIS šteje kot žaljiva beseda.
Sicer spremljam par niti in je po starem...

Drugače pa bo verjetno tako, da te bodo na Threadsih cenzurirali, če boš omenil, da si je Pfizer polnil žepe in njihovo primarno profitno naravnanost.
Threads bo igral po pravilih korporacij, Twitter pa po pravilih malce brezbrižnega šerifa.
#65W!

Tene ::

Karkoli od Mete ne uporabljam že nekaj let. Ve se kako delajo s podatki.

jebitese ::

Meta ni pridirjala po desni, ampak po skrajni ultra levi.

Levičarji nestrpno čakajo čarobno vilo, kdaj jim bo prinesla nadomestek za Twitter. Žal tega ne bodo nikoli dočakali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jebitese ()

WhiteAngel ::

Hm, a protimonopolna zakonodaja pa tule ne velja? Če imam na socialni platformi 1mrd uporabnikov (in sem dokazano monopolist), potem jim lahko brez omejitev prodam x produkt (threads) in uporabim trženje nad obstoječimi FB uporabniki?

nnnnii ::

OutOfTheBox je izjavil:

Vse ok, konkurenca je dobrodošla - kar me moti je predvsem to da je zadeva od podjetja Meta. Kako delajo z uporabniki in oglaševalci ne bom komentiral. Raje bi videl da bi zadevo lansiral ByteDance (TikTok).


ByteDance je za europejce še večje zlo kot Meta. Tle bi blo manjše zlo kak EU firma, ker hranjeni podatki ne bi pršili okoli izven EU.

Poldi112 ::

nnnnii je izjavil:



ByteDance je za europejce še večje zlo kot Meta.


Zakaj? Ter ali kitajci tudi prodajajo naše podatke vsakemu, ki jih je pripravljen kupiti?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

TESKAn ::

Prvič zakaj misliš da jih ne prodajajo in drugič smo videli, kaj se zgodi če šef družbe malo preveč 'jezika' proti partiji, zakaj misliš da kitajska družba ne bo v trenutku predala vseh informacij, ki jih ima o tebi?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Poldi112 ::

Ne trdim, da jih ne - sprašujem, ali jih? Ter predvidevam, da jih boš precej težje kupil. Ker če bi jih lahko tako trivialno kupil od kitajcev, kot od američanov, bi verjetno MSM o tem nabijali 24/7. Pa slišimo zgolj neka pavšalna nabijanja o TikTok.

Tako da vprašanje, zakaj naj bi bili kitajci za nas večje zlo, ostaja odprto in do odgovora bo trditev, da so, smatrana kot zgolj še ena propagandna puhlica, s katerimi nas pitajo takoimenovani svobodni mediji.

In kaj se je zgodilo, ko je šef družbe preveč jezikal? Razen tega, da smo tedne brali ene in iste novice (insinuacije), kako da je izginil iz javnosti.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Looooooka ::

Vecinoma so obstojeci Instagram uporabniki in levicarji, ki bezijo iz Twitterja, ker si zelijo cenzure. Oboji pa so ravno ugotovili, da ce "odprejo" Threads racun, ga ne more vec izbrisati, brez da bi s tem izbrisali svoj Instagram racun. V EU bi verjetno v roku enega leta zaradi tega ze sledila kaksna kazen.
Trenutno jim gre na roko to, da je zadeva hitrejsa od Twitterja, ker je Musk pac kupil skropucalo od platforme/aplikacije in bogve kako bo to resil. Je pa fino, da mora zdaj dejansko staviti na necenzuro, tako da bo na Twitterju pac manj liberalnih lazi s strani tistih, ki ne prenesejo kritike, ce mu seveda nekako uspe ustaviti izgubo denarja. Ce ne, bomo pac spet v svetu, kjer bodo levi brisali in cenzurirali drugace mislece.

Greghorian ::

Kitajci so večje zlo zato, ker jih ne omejujejo nobeni "demokratični" zakoni in njihova partija ima praktično neomejeno moč nad ljudstvom. Zahod tudi če še tako preziraš ima demokratične norme in svobodo. Tudi če trdiš da zahod vodijo "strici iz ozadja", je potrebno še kar spoštovati zakone. Recimo si predstavljaš da bi se na kitajskem zgodil pohod na Kapitol kot v Ameriki? Kaj bi se zgodilo s temi ljudmi, če veš kako so Kitajci opravili s protesti na Tiananmen trgu? Pustimo zdaj Snowdne in podobno, noben sistem ni popolnoma pravičen ampak bolje od tega nimaš trenutno. Pač ampak saj to vse sam veš.

Poldi112 ::

Katere zakone mora zahod spoštovati?

NSA izvaja masovna prisluškovanja in njen šef glede tega brez posledic laže pred kongresom. Skrivna FISA rubber stamp sodišča pa to potrjujejo, tako da se lahko trepljaš po rami, kako zelo spoštujemo zakonodajo.
Kako zelo svobodni so ti pa pove tudi izjava šefa demokratov, da je Trump zmešan, ko se spravlja na deep state. Ali pa, da te lahko pravnik Obamaa raketira zgolj zato, ker si musliman, Trump pa nato raketira še tvojo družino.

Za podpredsednico so nastavili pa pravnico, ki se je izkazala z ilegalim zapiranjem ljudi, ki so nato namesto za male pare prisiljeni delati zastonj (suženjstvo je še kar legalno v USA). Zakaj misliš, da imajo v "land of the free" več kot 4x več zapornikov (per capita) kot kitajci? Ker so tako zelo svobodni?

Pa pozabil si odgovoriti na vprašanje, ali lahko tudi od kitajcev tako trivialno kupiš podatke o uporabnikih, kot jih lahko od američanov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

49106 ::

Te hibe, ki si jih omenil, so manjše kot tiste, ki jih ima Kitajska. S preostalim se načeloma strinjam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

Poldi112 ::

Ampak govor je o primarno o varnosti podatkov in nikomur še ni uspelo demonstrirati, da so glede tega kitajci slabši od američanov.

Da ne omenjamo, da te na podlagi teh podatkov kitajske varnostne službe ne bodo ugrabile pred lastnim pragom ter odpeljale na mučenje v skrivne zapore, tako kot to počnejo američani z nami.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

crystal ::

ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarote 


kaj si nor kake cvetke, ta slo-tech je seu maloro. Sama pristranskost

c3p0 ::

Res je, zdaj se mi nek Tucker vsiljuje med posnetke moškega laktiranja, prej tega ni bilo.

hendriks ::

crystal je izjavil:

ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarote 


kaj si nor kake cvetke, ta slo-tech je seu maloro. Sama pristranskost


Res je. Tale lgbt in feministična ideologija se je zarila tudi na slo-tech.

Zmajc ::

Glede na to da Musk daje platforo in osebno promovira obsojene pedofile in golazen tipa Tucker Carlson se ne čudim da ljudje grejo kamorkoli drugam.

Če bo šlo tako talje se bo Twitter spremenil v en velik skrajno desni echo chamber. Truth Network 2.0

Ko bo šlo vse po gobe pa bo spet kriva "leva golazen" in lgbt feministična ideologija.

c3p0 ::

Zdaj boš še rekel, da Andrew Tate ni mesija.

PovemVfaco ::

c3p0 je izjavil:

Res je, zdaj se mi nek Tucker vsiljuje med posnetke moškega laktiranja, prej tega ni bilo.


Normalno, da ti bo med trans vsebine dalo največje trans promotorje, algo servira ustrezno tvojim interesom

janezvalva_5 ::

janezvalva_5 je izjavil:

threads nima šans

saj sem vedel:
https://www.zerohedge.com/markets/unthr...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
265241 (2406) janezvalva_5
»

Meta bo ustvarjalcem v Horizon Worlds pobrala skoraj polovico prihodkov

Oddelek: Novice / Ostale najave
254966 (2952) link_up
»

Teksaški zakon o prepovedi cenzure na družbenih omrežjih protiustaven

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
459295 (7333) matobeli
»

Facebook ima dve milijardi uporabnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6714699 (12081) shadeX

Več podobnih tem