» »

NFC prihodnosti bo zmogljivejši

NFC prihodnosti bo zmogljivejši

Slo-Tech - Forum NFC, ki so ga pred dvema desetletjema ustanovili Sony, NXP Semiconductors in Nokia, da bi izboljšali standard NFC (near-field communications), je predstavil načrt za naslednjo petletko. Do leta 2028 naj bi se razvoj NFC osredotočil na pet ključnih področij.

Trenutno je prek NFC možen prenos energije z močjo 1 W, kar želijo do leta 2028 povečati na 3 W. To seveda ni namenjeno polnjenju požrešnih naprav, bo pa več kot dovolj za enostavne pametne predmete, kot so pametne kartice in podobno. Morda bi kakšne res nepotratne naprave lahko na tak način trajno polnili, denimo pametne gumbe in podobno. Druga pomembna novost bo podaljšanje razdalje. Sedaj NFC deluje na največ 5 mm, v prihodnosti pa želijo to podaljšali na 20-30 mm. To bi omogočilo, da brezstična plačila resnično postanejo brezstična.

Naslednji korak bo večnamenski pritisk kartice, da bi lahko uporabniki z enim dotikom izvedli več različnih dejanj. Modernizirati želijo še komunikacijo med napravami in razširiti trajnostne funkcionalnosti, kamor sodijo recikliranje in podobno. Prek NFC se bodo namreč lahko prenašale informacije o sestavi in načinu recikliranja izdelka. Uradna predstavitev novih smernic bo prihodnji teden, v praksi pa novosti pričakujemo šele v prihodnjih letih. Vse navedeno so namreč zgolj smernice za razvoj.

8 komentarjev

Apofis ::

A ni čar v tem NFCju, da ne deluje na večji razdalji

CyberPunk ::

A ni že sedaj po standardu 2-10 cm? Vsaj ta rang imam nekje v spominu. Razen če velja samo za RFID na karticah. Moja plačila so vedno brezstična in ne štekam folka, ki mora kartico še malo podrgniti po terminalu (na vozilih je to še bolj očitno). Približaš in počakaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CyberPunk ()

mrTwelveTrees ::

Tole z povečanjem razdalje mi ni všeč,.... zaradi varnosti.

k4vz0024 ::

Meni tudi ne. Te bodo mimogrede okradli!

Netrunner ::

k4vz0024 je izjavil:

Meni tudi ne. Te bodo mimogrede okradli!

+1 .. že zdaj je enostavno, zdaj pa bo še bolj.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

gaoZjQP ::

wtf, pos vcasih na 10-20 cm javi napako, ker zazna vec kartic (nfc in plastiko)

Lonsarg ::

Vprašanje kaj je del standarda, kaj pa NFC naprave podpirajo več od standarda, na uradni strani od roadmap je napisano da mislijo faktor 4-6 povečat doseg iz zdajšnih 5mm, kar nanese 2-3cm.

Tak da če gremo iz neuradnih 2cm na uradnih 2cm je to čist ok, ker trenutno je na trenutke res tečno pri kakih slabših POS terminalih, ker očitno ti taslabi res samo 5mm delajo.

Miki N ::

Predlagam ime NFC/LR. (Near Field Comm - Long Range)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google pay/Samsung pay (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
19934397 (716) MrStein
»

Urbana prispela tudi na iOS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10115604 (2028) Gregor P
»

Placevanje s telefonom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
14943987 (16559) Excavator
»

Oneplus ColorOS

Oddelek: Loža
151190 (713) Karen

Več podobnih tem