»

FTC začenja preiskavo Redditovih pogodb o deljenju podatkov z razvijalci AI

Slo-Tech - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo Redditovih pogodb o licenciranju svojih vsebin razvijalcem umetne inteligence. Povedno je, da so se za ta korak odločili tik pred začetkom postopka za uvrstitev Redditovih delnic na borzo, ki jo pričakujemo še pred koncem meseca. Reddit so o preiskavi obvestili v četrtek. Podjetje je v odzivu dejalo, da so pričakovali takšno potezo. Neuradno bo podobnih preiskav še več, torej ne gre le za Reddit.

Gre za nejavno preiskavo prodaje, licenciranja ali deljenja uporabniških vsebin s tretjimi strankami, ki razvijajo modele umetne inteligence. Med prvimi koraki bo sestanek FTC-ja z Redditom, kjer bo moralo podjetje izročiti tudi relevantne dokumente. Na podlagi teh informacij bo FTC odločil, ali bo začel tudi formalni postopek zaradi suma kršitev.

Reddit je pogodbe z Googlom in drugimi podjetji sklenil, da bi si zagotovil dodatne prihodke. V naslednjih letih naj bi na ta račun zaslužili približno 200 milijonov dolarjev....

0 komentarjev

Sodišče EU: DIN, SIST in drugi evropski standardi morajo biti brezplačni

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije je v torek razsodilo (primer C-588/21 P), da morajo biti evropski harmonizirani tehnični standardi dostopni državljanom Unije. V postopku, ki je trajal od leta 2018, sta ameriška in irska neprofitni organizaciji Public.Resource.Org in Right to Know od Komisije zahtevali dostop do harmoniziranih tehničnih standardov na ravni Unije za varnost igrač. Komisija je prošnjo zavrnila, čemur je na prvi stopnji pritrdilo tudi Splošno sodišče Unije.

Sedaj je Sodišče EU na drugi stopnji v pritožbenem postopku prvostopenjsko sodbo razveljavilo, sklep Komisije pa odpravilo. Sodišče je razsodilo, da so omenjeni standardi del prava Evropska unije. Ker so dokumenti del pravnega reda, morajo biti dostopni vsem državljanom, vsem fizičnim osebam s prebivališčem v EU in vsem pravnim osebam s sedežem v EU. Dostop do dokumente se lahko izjemoma zavrne, če bi razkritje ogrozilo poslovne interese, denimo zaradi intelektualne lastnine, a se tedaj presoja javni interes. In v...

35 komentarjev

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

Slo-Tech - Evropska komisija je danes ugotovila, da je Apple izkoriščal prevladujoč položaj na trgu aplikacij za pretočno poslušanje glasbe, ki si ga je zagotovil z obvladovanjem App Stora na platformi iOS za iPad in iPhone. Komisija je zato podjetju izrekla 1,8 milijarde evrov visoko globo. Preiskava se je začela junija 2020, aprila 2021 je Apple prejel uradno izjavo o nasprotovanju, februarja 2023 pa jo je Komisija posodobila.

Apple se je na globo odzval presenečen. Trdi, da Komisija ni odkrila nobenih dokazov, da so škodovali potrošnikom, in da je ignorirala resničnost, ki kaže na živahen in dobro delujoč sistem. Ob tem se je Apple obregnil ob švedski Spotify, ki mu očita nenehno komuniciranje s Komisijo. Apple je v nenavadno ostrem in užaljenem sporočilu za javnost napadel Spotify, ki ima v Evropi 56-odstotni tržni delež, Applu pa da ne plačuje ničesar. To drži, ker Spotifyjeve naročnine ni možno skleniti v aplikaciji, temveč je treba na spletno stran, kjer Apple ne more pobirati...

10 komentarjev

Musk v nenavadni tožbi zoper OpenAI, ker dela dobiček

Slo-Tech - Elon Musk je vložil tožbo proti OpenAI in še proti njegovemu direktorju Samu Altmanu, ki pa se bere prej kot slaba šala in ne resna tožba. Podjetju očita partnerstvo z Microsoftom, zaradi katerega naj bi podjetje zašlo s svoje poti neprofitne organizacije in postalo "de facto Microsoftova podružnica", ki zasleduje dobiček. To pa naj bi predstavljalo kršitev dogovora iz leta 2015, ki so ga podpisali Musk kot soustanovitelj, Sam Altman in predsednik OpenAI Greg Brockman. Musk sicer v OpenAI nima več nobenega lastniškega deleža.

Musk na primer trdi, da je dizajn GPT-4, ker ni javno razkrit, dejansko Microsoftov lastniški algoritem. OpenAI bi moral delovati v korist človeštva in vse svoje dosežke brezplačno odpreti javnosti, piše v tožbi. Muska seveda moti tudi, da je Microsoft v OpenAI v minulih letih vložil 13 milijard dolarjev, medtem ko je sam ustanovil podjetje xAI, ki je decembra predstavil konkurenčno storitev Grok.

OpenAI je zapustil leta 2018 zaradi nestrinjanja z vodenjem,...

45 komentarjev

T-2 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije

vir: T-2

Slo-Tech - Telekomunikacijski operater T-2 je v sredo vložil tožbo zoper Telekom Slovenije, so sporočili iz družbe. Tožbi ne prilagajo odškodninskega zahtevka, temveč od sodišča pričakujejo, da odloči o Telekomovi praksi, da pri sklepanju pogodb za lokalni dostop na fiksni lokaciji (WLA) in osrednji dostop na fiksni lokaciji (WCA) zahteva zavarovanje.

Telekom Slovenije pojasnjuje, da zavarovanja zahtevajo od vseh operaterjev, s katerimi sklepajo tovrstne pogodbe. Pri T-2 je to še posebej relevantno, ker so revizorji v letnem poročilu za leto 2022 ugotovili obstoj pomembnega plačilnosposobnostnega tveganja. Družba Deloitte je za leto 2022 ugotovila, da ima T-2 118 milijonov evrov več kratkoročnih obveznosti kakor sredstev. V T-2 so sicer v letnem poročilu zapisali, da imajo zaupanje financerjev in da imajo dovolj premoženja in načrtovanih denarnih tokov, da bi lahko plačali celotni zahtevek SDH. Telekom Slovenije se z zavarovanji ščiti pred plačilno nesposobnostjo, če bi se ta udejanjila. V...

94 komentarjev

Osem potrošniških organizacij toži Meto

Slo-Tech - Potrošniške organizacije iz osmih evropskih držav, med drugim tudi slovenska Zveza potrošnikov, so pod okriljem krovne organizacije BEUC pri pristojnih organih za varstvo osebnih podatkov v EU vložile pritožbo zoper podjetje Meta. Trdijo, da Meta obsežno in nezakonito obdeluje osebne podatke uporabnikov Facebooka in Instagrama, ker da uporabniki nimajo možnosti svobodnega in informiranega soglasja. Podjetje jim namreč nudi le dve možnosti: plačilo naročnine (za uporabo brez oglasov) ali privolitev v obdelavo osebnih podatkov za oglaševalske namene.

Po mnenju pritožnikov je to v direktnem nasprotju s Splošno uredbo (GDPR) glede zakonitosti, pravičnosti in sorazmernosti uporabe osebnih podatkov. BEUC je že novembra 2023 vložil pritožbo, sedaj pa je osem organizacij vložil pritožbe še pri nacionalnih organih. Trdijo, da Meta nudi le pro forma izbiro, ki to v resnici ni in predstavlja zgolj pretvezo za problematiko nezakonite obdelave osebnih podatkov. Meta z nezakonito uporabo...

5 komentarjev

Evropski založniki z milijardno tožbo nad Google

Slo-Tech - Danes je 32 evropskih medijskih hiš vložilo tožbo zoper Google, v kateri od podjetja zahtevajo plačilo odškodnine v višini 2,1 milijarde dolarjev. Zastopa jih odvetniška pisarna Geradin Partners, ki pojasnjuje, da tožijo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja na področju oglaševanja. Trdijo, da bi na poštenem trgu podjetja ustvarila bistveno višje oglaševalske prihodke, a da Google izkrivlja konkurenco.

V tožbi, ki je vložena na nizozemskem sodišču, nastopajo tudi Axel Springer, norveški Schibsted, DPG Media, Krone in drugi velikani iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Danske, Finske, Luksemburga, Madžarske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španije in Švedske. Ob tem se sklicujejo na ugotovitve regulatorjev in Evropske komisije. Francija je junija 2021 ugotovila, da je Google zlorabljal tržno moč, in mu izrekla 220 milijonov evrov globe. Lanskega junija pa je Evropska komisija Googlu uradno poslala izjavo o nasprotovanju, čemur sledi uradna preiskava.

Google se...

0 komentarjev

Evropska komisija uvedla preiskavo TikToka

Slo-Tech - Evropska komisija je uvedla uradno preiskavo, s katero ugotavlja, ali je TikTok kršil akt o digitalnih storitvah (DSA). Komisija bo preverjala, ali TikTok zadostno ščiti mladoletne uporabnike, spoštuje transparentnost pri oglaševanju, omogoča dostopnost podatkov za raziskovalce in ustrezno upravlja tveganja zasvojljivosti aplikacije. Komisija je po preliminarnem preverjanju ocenila, da obstoji utemeljeni sum, ki zadostuje za uvedbo uradne preiskave. Če bodo kršitve dokazali, se ByteDanceu kot upravljavcu TikToka obeta visoka kazen. A do tja je še dolga pot.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal, da je zaščita mladoletnih najvišja prioriteta DSA. Ker je TikTok platforma, ki jo uporabljajo milijoni otrok in mladostnikov, mora popolnoma spoštovati DSA. Postopek so uvedli, da bi zagotovili zaščito otrok. Komisija bo sedaj nadaljevala zbiranje informacij in dokazov, kar vključuje inšpekcijske preglede, intervjuje z relevantnimi deležniki in uradne zahtevke za dostop...

25 komentarjev

Applu se v EU obeta polmilijardna kazen

Slo-Tech - Apple v EU še nikoli ni dobil kazni za monopolno delovanje, dasiravno so posamezne države proti njemu že ukrepale. Prihodnji mesec pa bo Komisija izrekla kazen, ki bo znašala okrog 500 milijonov evrov, piše Financial Times. V postopku, ki ga je začela Spotifyjeva pritožba leta 2019, je Komisija po neuradnih podatkih ugotovila, da Apple zlorablja monopolni položaj. Spotify se je pritožil, ker je Apple v aplikacijah na App Storu prepovedoval omembo zunanjih plačilnih sistemov. Ob nakupu naročnine na Spotify prek App Stora je Applu pripadlo 30 odstotkov, čemur se lahko uporabniki izognejo z nakupom neposredno na Spotifyjevi spletni strani - a tega v aplikaciji za iOS sploh ne smejo omeniti.

Komisija bo Applu izrekla visoko globo, ker je njegovo ravnanje nezakonito oviranje konkurence. Prav tako bo od Appla zahtevala, da sporno prakso konča, saj gre za nepoštene poslovne prakse. Z višino 500 milijonov evrov globa sicer ne bo najvišja, bo pa med višjimi. Je pa Apple v Franciji že...

10 komentarjev

OpenAI ne more zaščititi znamke GPT

TechCrunch - Čeprav je ChatGPT najbolj prepoznavna oznaka za moderno generativno umetno inteligenco, OpenAI imena GPT ne more zaščititi kot blagovne znamke. Ameriški patentni urad je presodil, da je izraz GPT opisen in ga zato ni možno zaščititi. GPT pomeni generative pre-trained transformer, kar je opis načina, kako deluje. Patentni urad je torej mnenja, da je GPT podobno, kot če bi želeli zaščititi termin ICE (internal combustion engine).

Da je patentni urad nenaklonjen zaščiti termina GPT, je bilo jasno že oktobra, kot so registracijo blagovne znamke zavrnili na prvi stopnji. Sedaj je odločitev dokončna, saj je OpenAI izčrpal vse možnosti pritožbe. OpenAI je sicer trdil, da je populariziral termin GPT in da je transformer ime posebne metode za gradnjo modelov umetne inteligence, ki jo je odkril Google leta 2017. A ker se izraz GPT uporablja že dlje časa, tudi pred izidom izdelka ChatGPT, ga ni možno zaščititi.

V praksi to pomeni, da lahko kdorkoli izda svoje "GPT-je". Če bomo v prihodnosti...

2 komentarja

Kolovodja botnetov Zeus in IcedID priznal krivdo, grozi mu 40 let zapora

Slo-Tech - Znani ukrajinski internetni kolovodja Vjačeslav Igorjevič Penčukov se je ta teden na ameriškem sodišču izrekel za krivega v obtožbah delovanja v dveh internetnih kriminalnih združbah. Penčukov je vodil dve kampanji zlonamerne programske opreme, in sicer Zeus in IcedID. Sedaj mu grozi do 40 let zaporne kazni.

Penčukov je v skupini Zeus začel delovati že leta 2009. Vzpostavljeni botnet je skupini omogočal napade, v katerih so kradli prijavne podatke za spletne banke in druge podatke za izvedbo spletnih finančnih prevar. Z nepooblaščenimi prenosi sredstev so žrtve oškodovali za več milijonov dolarjev. Pri tem so uporabljali mule, ki so prejemale denar na svoje račune, od koder so ga potem dvigovale. Zeus je padel leta 2014, ko je FBI uspel prevzeti nadzor nad krmilnimi strežniki. Ti so tedaj obvladovali več kot milijon okuženih naprav, s katerimi so povzročili več kot sto milijonov dolarjev škode.

Drugi botnet, ki ga je pomagal obvladovati Penčukov, je bil IceID. Opazili so ga leta...

17 komentarjev

Kanada: nasveti chatbotov na lastnih straneh so za podjetja zavezujoči

Slo-Tech - Številna podjetja so na svoje spletne strani vgradila robote za pomoč uporabnikom (chatbot), ki jih poganja umetna inteligenca, zato so njihovi odgovori včasih tudi pomanjkljivi ali zavajajoči. Enega prvih sodnih epilogov smo videli v Kanadi, kjer je potnik tožil letalsko družbo, ker mu je umetna inteligenca zagotovila, da bo lahko dobil del cene vozovnice povrnjene.

Jake Moffatt je leta 2022 letel iz Vancouvra v Toronto zaradi smrti svoje babice. Air Canada ponuja popuste na letalske vozovnice, ki jih v zadnjem hipu kupimo zaradi smrti v družini. Moffatt je pomočnika izrecno vprašal, ali je upravičen do tega popusta in dobil odgovor, da to drži. V odgovoru je pisalo, da lahko v 90 dneh od izdaje vozovnice priloži dokazila, da prejme povračilo v višini popusta. Nato je poklical tudi pomoč uporabnikom, kjer mu je človeški sogovornik izračunal, da bo dobil vrnjenih približno 440 kanadskih dolarjev za vsak let. Moffatt je nato rezerviral vozovnice.

A ko je po potovanju vložil...

11 komentarjev

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Applove in Epicove pritožbe

Reuters - Ameriško vrhovno sodišče je danes sporočilo, da Applove pritožbe zoper odločitev drugostopenjskega sodišča v sporu z Epic Games ne bo vzelo v obravnavo. Istočasno je sodišče odklonilo tudi obravnavo Epicove pritožbe. Za nobeno zavrnitev sodišče ni podalo obrazložitve. Odločitev drugostopenjskega sodišča je s tem pravnomočna. Epicov izvršni direktor Tim Sweeney je odločitev komentiral z besedami, da je boj za odprto platformo iOS pri nakupu aplikacij v ZDA s tem žal končan. Apple odločitve ni komentiral.

Epic je leta 2020 vložil tožbo zoper Apple, v kateri ga je obtožil zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Ključni očitek je monopol tržne z aplikacijami App Store, ki je edini način za nameščanje novih aplikacij na platformi iOS. Za nakupe na tržnici in nato tudi znotraj aplikacij Apple zaračunava 30 odstotkov provizije, uporabe drugih plačilnih sistemov pa ne dovoli.

Leta 2021 je Epic tožbo sicer v večjem delu izgubil, je pa sodišče ugotovilo, da Apple ne sme preprečevati...

60 komentarjev

Kako je Ebay ustrahoval kritike

Slo-Tech - Pred dvema letoma smo pisali o bizarnem postopku, v katerem se je nekdanji direktor varnosti v Ebayu izrekel za krivega zalezovanja, groženj in nadlegovanja blogerjev, ki sta leta 2019 kritično pisala o podjetju. Ina in David Steiner sta zaradi svojih objav na blogu pristala v nemilosti vodstva Ebaya, zato sta na svoj naslov prejemala najrazličnejše bizarne predmete, od krvave prašičje maske in ščurkov do pogrebnega venca. Ebay mora sedaj plačati kazen, dva zaposlena pa sta šla v zapor.

Ker je več zaposlenih v podjetju sistematično nadlegovalo omenjeni par, mora podjetje plačati tri milijone dolarjev kazni. Šlo je za kazenski postopek, ki ga je vodilo tožilstvo v Massachusettsu. Podjetje so obtožili zalezovanja s prehodom zveznih meja, zalezovanje prek elektronskih naprav, vplivanja na priče in oviranja preiskave. Podjetje je pristalo na plačilo treh milijonov dolarjev kazni. Poleg tega bodo morali tri leta imeti neodvisni nadzor, ki bo spremljal uvedbo varovalk za preprečitve...

8 komentarjev

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj...

4 komentarji

Google bo zaradi monopolizma na Play Storu Američanom plačal 700 milijonov dolarjev

Reuters - Na dan so prišle podrobnosti poravnave, ki jo je Google letošnjega septembra sklenil z ameriškimi zveznimi državami v procesu zaradi monopolnega obnašanja v trgovini Play: plačal bo 700 milijonov dolarjev in uvedel nekaj manjših sprememb v trgovini.

Vzporedno s tožbo Epica proti Googlu, ki se je razpletla pred tednom dni, so ločen proces proti velikanu iz Mountain Viewa v zvezi s trgovino Play vodile tudi ameriške oblasti, in sicer vseh 50 zveznih držav, Washington DC, Portoriko in Deviški otoki. Tudi ta se je loteval visoke 30-odstotne marže in omejevanja možnosti drugih kanalov za plačevanje (in ga ne smemo mešati s povsem drugim procesom Pravosodnega ministrstva proti Googlu zaradi monopolnega obnašanja pri spletnem iskanju). Do sporazumne poravnave je prišlo že v začetku septembra, toda podrobnosti so ohranili tajne do zaključka Epicove tožbe. Čeprav gre tehnično za različna procesa, je jasno, da so se v Googlu z različnimi prijemi že vse leto pripravljali na potencialne...

21 komentarjev

Evropska komisija začela preiskavo proti X-u

Slo-Tech - Evropska komisija je začela uradno preiskavo podjetja X, ki upravlja istoimensko platformo, nekdaj znano pod imenom Twitter. Po predhodni preiskavi, poročilu o transparentnosti podjetja X in uradnih odgovorih iz X-a so v Komisiji prepoznali utemeljeni sum, da X krši akt o digitalnih storitvah (DSA). Gre za ureditev na področjih upravljanja tveganj, moderiranja vsebine, temnih vzorcev, transparentnosti pri oglaševanju in dostopnosti podatkov za raziskovalce, kjer naj bi X kršil DSA.

Preiskava se bo osredotočila na štiri sklope. X-u očitajo, da ne stori dovolj za preprečevanje širjenja nezakonitih vsebin, da ukrepi za boj proti dezinformacijam niso učinkoviti, da ukrepi za povečanje transparentnosti niso zadostni in da uporablja zavajajoči dizajn pri iskanju soglasij (temni vzorci). Gre za domnevne kršitve več členov DSA, kar bo Komisija sedaj ugotavljala v uradni preiskavi. To je prva priskava velikega spletišča zaradi suma kršitev DSA.

X je po DSA uvrščen med zelo velike spletne...

7 komentarjev

Evropska komisija dokončno izgubila proti Amazonu

Slo-Tech - Tudi na drugi stopnji je Evropska komisija izgubila v sporu z Amazonom, podobno kot že pred dvema letoma. Evropsko sodišče je razsodilo, da je odločba Evropske komisije iz leta 2017, s katero je Amazonu naložila plačilo 250 milijonov evrov dodatnih davkov, neutemeljena. Komisija je menila, da je Amazon pridobil nedovoljeno državno pomoč, ko je leta 2003 sklenil dogovor z Luksemburgom o ugodni davčni obravnavi. A sodišče je sedaj dvakrat povedalo, da to ne drži. Evropska komisija ni uspela dokazati, da je šlo res za nedovoljeno pomoč, je dejalo sodišče.

Na razsodbo ni možna pritožba, torej je Amazon dokončno prihranil 250 milijonov evrov, kolikor je Komisija zahtevala. Amazon zadovoljen z razsodbo. Poudarili so, da to dokazuje njihovo spoštovanje zakonodaje in da niso bili deležni nobene posebne obravnave. Povsem drugače pa so se odzvali v nevladni organizaciji za boj proti revščini Oxfam. Dejali so, da gre zgodnje božično darilo za Amazon, saj so se izmaknili desetletju staremu...

14 komentarjev

Google izgubil proti Epic Games

Slo-Tech - V sporu med Googlom in Epic Games, ki je pred tremi leti prerasel v tožbo, je Google prepričljivo izgubil. Sodišče v Kaliforniji je v vseh točkah pritrdilo podjetju Epic Games, ki je Google obtoževalo monopolnega ravnanja in zlorabe prevladujočega položaja. Kazen in druge ukrepe bo sodišče izreklo januarja, potem ko je porota včeraj soglasno prikimiala Epic Gamesu.

Ugotovili so, da je povezovanje spletne tržnice Google Play Store in plačilnega sistema Google Play Billing nezakonita zloraba prevladujočega položaja. Jabolko spora je bila igra Fortnite in 30-odstotna provizija, ki si jo Google zaračuna od vseh nakupov prek lastnega plačilnega sistema. Epic Games je trdil, da je to nesorazmerno visoka provizija. Podobno sicer velja tudi za Applov App Store, a tam je situacija pomembno drugačna. Aplikacije na iOS brez App Stora ne morejo, medtem ko v Android lahko, le da je to manj praktično. Zato se je tudi Fortnite naposled vrnil v Play Store.

Sodišče pa sedaj ugotavlja, da Google...

23 komentarjev

Lenovo zahteva odškodnino in prepoved prodaje Asusovih prenosnikov in tablic

Slo-Tech - Proizvajalec računalnikov Lenovo je v Kaliforniji vložil tožbo zoper Asus, s katero mu želi prepovedati prodajo prenosnikov Zenbook in ostalih naprav, ki kršijo patente, ter doseči izplačilo odškodnine. Očita mu kršitev štirih patentov, ki pokrivajo tehnologije za zmanjševanje zamika pri brezžičnem prenosu podatkov, upravljanje energije pri wake-on-LAN, diagonalno drsenje na touchpadu in fizični mehanizem, ki omogoča preklop v tablični način.

Lenovo trdi, da so Asusu ponudili vzajemno licenciranje, a so naleteli na gluha ušesa. Zato so poleg tožbe na sodišču v Kaliforniji vložili še pritožbo pri ameriški Upravi za mednarodno trgovino (US ITC). Trdijo, da patente krši več naprav: poleg prenosnikov še hibridi med tabličnimi in prenosnimi računalniki (2-in-1), namizni računalniki, usmerjevalniki in več komponente. Skratka, Lenovo bi prepovedal prodajo kar vsega - ali pa vsaj izsilil licenciranje.

Asus se je odzval s kratko izjavo, ki je objavljena na straneh tajvanske borze....

2 komentarja

Ustanovitelj Binancea kriv

Slo-Tech - Soustanovitelj in izvršni direktor kriptomenjalnice Binance se je pred ameriškem sodiščem izrekel za krivega, odstopil in privolil v plačilo 50 milijonov dolarjev globe. Podjetje bo v poravnavi plačalo 4,3 milijarde dolarjev. Dogodki so posledica obtožnice, s katero ZDA kriptomenjalnico in njenega šefa Changpenga Zhaa bremenijo kršitve sankcij in zakonodaje o finančnih storitvah. Binance ni imela ustrezne sheme za preprečevanje pranja denarja, delovala je brez dovoljenja za opravljanje finančnih storitev ter kršila sankcije proti nekaterim državam. Zhao se je izrekel za krivega kršitev zakona o bančni tajnosti (Bank Secrecy Act).

Zhao se je s tem manevrom izognil zaporni kazni, prav tako pa bo lahko obdržal večinski lastniški delež v kriptomenjalnici. Poravnava s pravosodnim ministrstvom v kazenskem postopku vključuje tudi spor s Komisijo za trgovanje s terminskimi pogodbami, ne bo pa vplivala na postopek, ki ga zoper Binance vodi agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC).

...

16 komentarjev

Meta in TikTok trdita, da nista velikana po DMA

Slo-Tech - Meta se je v sredo kot prvo podjetje uradno pritožila zaradi uvrstitve na seznam vratarjev interneta, ki ga Evropska komisija oblikuje v skladu z novo uredbo o digitalnih trgih (DMA). Septembra je Komisija objavila seznam 22 spletišč oziroma storitev šestih največjih tehnoloških gigantov, ki po tolmačenju zakona predstavljajo vratarje zaradi svojega nesorazmernega vpliva. Zanje veljajo strožja pravila.

Na seznamu so tudi Metine storitve Facebook, Instagram, Marketplace in WhatApp. Uradna pritožba se nanaša na Messenger (del Facebooka) in Marketplace, za katera Meta meni, da uvrstitev na seznam ni utemeljena. Dodajajo, da bodo še naprej upoštevali DMA - kaj drugega jim seveda tudi ne preostane, saj gre za uredbo. O uvrstitvi Facebooka kot družbenega omrežja, Instagrama in WhatsAppa pomislekov nimajo.

Microsoft in Google se nista pritožila, se je pa TikTok. Kmalu za Meto je namreč tudi TikTok oddal pritožbo, v kateri trdijo, da TikTok v Evropi posluje le pet let in da v resnici...

0 komentarjev

Apple bo plačal 25 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije pri zaposlovanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je z Applom sklenilo dogovor, s katerim se Apple odziva na obtožbe, da so pri zaposlovanju diskriminirali. Gre za zgodovinski dogovor, ki bo Apple stal 25 milijonov dolarjev, kar predstavlja najvišji znesek pri urejanju kršitev zakona o priseljevanju in državljanstvu (INA). Od tega gre 6,75 milijona dolarjev za globo in 18,25 milijonov dolarjev v sklad za poplačilo krivic.

Ministrstvo poudarja, da je Apple pri zaposlovanju diskriminatorno obravnaval nekatere ameriške državljane in prebivalce s stalnim prebivališčem. Apple krivde v poravnavi ni priznal, so pa dejali, da so nehote spregledali standarde pravosodnega ministrstva. Dodali so, da so uvedli robustne mehanizme, ki so v skladu z zahtevami regulatorjev. Morebitne napake pa so bile posledica pomot in nenamernih spregledov, ne pa diskriminacije.

Preiskava ministrstva za pravosodje se je začela leta 2019. V njej so ugotovili, da je diskriminacija potekala vsaj v letih 2018-2019, morda pa še...

13 komentarjev

FTX-ov ustanovitelj Bankman-Fried spoznan za krivega

Slo-Tech - Newyorško sodišče je Sama Bankmana-Frieda spoznalo za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice. Ustanovitelj in nekdanji direktor kriptomenjalnice FTX je bil obsojen v enem najodmevnejši procesov zaradi finančnih prevar. Porota je za odločitev potrebovala le štiri ure, da ga je spoznala za krivega dveh kaznivih dejanj finančne prevar in petih kaznivih dejanj zarotništva. Bankman-Fried se je bil sicer izrekel za nedolžnega.

Kazen mu bo sodišče izreklo 28. marca prihodnje leto, je sporočil okrožni sodnik Lewis Kaplan. Grozi mu več desetletij za rešetkami. Njegov odvetnik Mark Cohen je izrazil razočaranje nad razsodbo in napovedal nadaljevanja boja z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi. Prihodnje leto marca se bo začel še en sodni postopek, saj je Bankman-Fried obtožen tudi nekaterih drugih kaznivih dejanj s področja podkupovanja in bančne prevare.

Postopek proti Bankman-Friedu se je začel po propadu njegove borze FTX. Med stečajnim postopkom so na dan privreli zaskrbljujoči...

20 komentarjev

Google leta 2021 plačal prek 26 milijard dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzet

Slo-Tech - Protimonopolni proces ZDA proti Googlu je postregel z zanimivim podatkom: velikan je predlani plačal kar 26,3 milijarde dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzeta izbira v množici brskalnikov.

Trenutno v Združenih državah poteka eden najpomembnejših sodnih procesov v zgodovini IT industrije, namreč protimonopolna tožba tamkajšnjega pravosodnega ministrstva proti Googlu. V njej država trdi, da so sporazumi, ki jih je velikan sklenil z različnimi drugimi akterji na trgu, da ti njegov iskalnik postavljajo na prvo mesto oziroma kot privzeto možnost, v svojem jedru nepošteni, oziroma protikonkurenčne narave. V Mountain Viewu se skušajo braniti predvsem na način, da zmanjšujejo pomen takšnih pogodb in trdijo, da so na tržišču namesto tega vodilni predvsem zaradi lastne inovativnosti. Zaslišanja so se pričela 12. septembra in bodo trajala skupno 10 tednov; prvih 5 je priče klicalo ministrstvo, sedaj je že na vrsti Google. Doslej smo daleč največ kolobocij videli okoli dileme, kateri od...

43 komentarjev

Evropska komisija Intelu izrekla tretjino globe izpred poldrugega desetletja

Slo-Tech - Evropska komisija je Intelu izrekla 376 milijonov evrov globe zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje na trgu procesorjev x86. Gre za epilog odločitve iz leta 2009, ko je Intel dobil 1,06 milijarde evrov težko kazen. Intelu so tedaj očitali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov o popustih na procesorje, če sestavljavci niso nudili (veliko) računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Podobne dogovore so imeli tudi z nekaterimi prodajalci.

Zgodba se je začela že leta 2000, ko se je AMD prvikrat pritožil nad nezakonito prakso. Intel se je na odločitev Komisije leta 2014 pritožil, a je bil na prvi stopnji na Splošnem sodišču EU sprva neuspešen. Nato pa je leta 2017 na drugi stopnji Sodišče EU odločitev razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. Lani je potem sodišče odločilo, da Intelu ni treba plačati globe. Komisija naj bi bila napak ugotovila dejansko stanje, saj je globo izrekla na podlagi napačne ekonomske analize. Z njo ni bilo moč potrditi, da je Intelovo...

3 komentarji

TikToku v EU 345 milijonov evrov kazni

Slo-Tech - TikToku je irski informacijski pooblaščenec DPC, ki je pristojen za evropsko podružnico s sedežem na Irskem, izrekel 345 milijonov evrov visoko globo. Globa je posledica dogodkov med 31. julijem in 31. decembrom 2020, ko je TikTok kršil zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. Iz ByteDancea, ki ima v lasti TikTok, so sporočili, da višini globe nasprotujejo, zlasti ker večina očitkov že od leta 2021 ni več relevantnih.

TikTok je novembra 2020 dodal strožje nastavitve za starševski nadzor, hkrati pa je januarja 2021 privzeto vidnost profilov uporabnikov, ki so mlajši od 16 let, nastavil na zasebno. Problematične pa so bile nastavitve v preiskovanem časovnem obdobju, torej pred temi spremembami. Tedaj so bili tudi računi mladoletnih privzeto vidni javnosti, tudi neregistriranim obiskovalcem. Druga težava je bilo nezadostno preverjanje pri starševskem nadzoru, saj je lahko funkcijo zakonitega zastopnika prevzel katerikoli profil, četudi ni bil preverjen, da je res njegov zakoniti...

40 komentarjev

Znani so vratarji interneta po DMA

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Evropska komisija danes objavila seznam platform, ki se štejejo za vratarje (gatekeepers) na internetu, zato zanje velja strožja regulacija po DMA (Digital Markets Act). To so Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) in Microsoft. Ti imajo sedaj šest mesecev časa, da izvedejo ustrezne prilagoditve svojih platform.

Podjetij je torej šest, njihovih platform pa dvaindvajset. Razdeljene so v več skupin: družbena omrežja, komunikacijska orodja, deljenje videovsebin, iskalniki, operacijski sistemi, brskalniki, oglaševalske platforme in druge storitve. ByteDance ima na seznamu samo TikTok, Google pa poleg iskalnika še Maps, Play, Shopping, Chrome, YouTube in Android. Metini produkti so Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Marketplace in Meta (oglaševanje). Microsoft ima LinkedIn in Windows, Apple pa App Store in Safari.

Za štiri storitve Komisija še preverja, ali bodo uvrščene na seznam: Microsoft Bing, Edge, Microsoft...

8 komentarjev

Teams v EU ne bo več integriran v Microsoft 365 in Office 365

Slo-Tech - Microsoft se je na preiskavo, ki jo je konec julija sprožila Evropska komisija zaradi vključitve Teams v paketa Office 365 in Microsoft 365, odzval precej pobalinsko. Sporočili so, da bodo še pred koncem preiskave upoštevali pritožbe, zato bo Teams sedaj na voljo samostojno. Cena pisarniških paketov se bo znižala, a manj kot bo stal samostojni Teams.

Geneza zgodbe sega v leto 2020, ko je Slack vložil uradno pritožbo zaradi integracije Teams v Microsoftove pisarniške pakete. Trdil je, da je to nezakonito oviranje konkurence. Komisija je po preliminarnem zbiranju informacij začela preiskavo, ki še ni končana. V njej ugotavlja, ali gre za zlorabo prevladujočega tržnega položaja, saj zakonodaja podjetjem ne dovoljuje, da bi preprosto integrirala vse v svoje izdelke.

Microsoft sedaj sporoča, da bodo v EU in EGP na voljo izdelki, ki ne bodo imeli več integriranega Teamsa. Za velike stranke, ki uporabljajo pakete Enterprise, bodo ti odslej dva evra na mesec cenejši, a brez Teams. Ločena...

29 komentarjev

Založniki tožijo Internet Archive zaradi digitalizacije 70 let starih posnetkov

Slo-Tech - Največji glasbeni založniki - UMG Recordings, Capitol Records, Concord Bicycle Assets, CMGI, Sony Music Entertainment in Arista Music - tožijo neprofitno organizacijo Internet Archive, ker je ta digitalizirala več tisoč albumov, ki so bili izdani v letih 1898-1959. Gre za stare plošče, ki so se vrtele z 78 obrati na minuto. Materiali so bili slabi, zato je veliko tem ploščam grozilo, da bodo kmalu postale del zgodovine, ki se je ne da povrniti. Zato je leta 2006 nastal Great 78 Project, v katerem je Internet Archive digitaliziral te vsebine, pri čemer so sodelovali knjižničarji, arhivarji, tonski tehniki in drugi strokovnjaki.

A založniki trdijo, da je to nezakonito, zato v tožbi zahtevajo 400 milijonov dolarjev odškodnine. Trdijo, da so nekatere izmed teh vsebin še vedno dostopne prek pretočnih storitev (Spotify, Apple Music), za kar morajo poslušalci plačati. Internet Archive odgovarja, da je njihovo občinstvo povsem drugačno - večinoma gre za raziskovalce in znanstvenike, v...

22 komentarjev

Norveška bo vsak dan Meti izrekla milijon kron kazni

Slo-Tech - Norveški informacijski pooblaščenec (Datatilsynet) je danes Meti začel zaračunavati globo, ki vsak dan nanese dodaten milijon kron (88.000 evrov). To so napovedali že 17. julija in dali podjetju čas do 4. avgusta, da kršitve zakonodaje o varovanju osebnih podatkov odpravi. To se ni zgodilo.

Zato bodo izrekali globo, ki se bo vsak dan povečala za milijon norveških kron, kar bo trajalo do 3. novembra. Nato bo Datatilsynet primer bržkone odstopil evropskemu regulatorju EDPB (European Data Protection Board), kar utegne primer razširiti na Evropsko unijo. Ključni problem je obdelava osebnih podatkov za ciljano oglaševanje, denimo podatkov o lokaciji ali interakciji z vsebinami na omrežju Facebook

Meta se je odzvala z napovedjo, da bodo v Evropi uporabnike vprašali, ali soglašajo s ciljanim oglaševanjem na podlagi njihovega preteklega obiska ali ne. To so morali sprejeti tudi zaradi zahtev irskega informacijskega pooblaščenca. Datatilsynet trdi, da to ni dovolj, saj da mora podjetje...

11 komentarjev

Ali za skeniranje potrebujemo polne kartuše? HP: Seveda!

Slo-Tech - Dobro znano dejstvo je, da črnilo ni potrebno za skeniranje dokumentov ali pošiljanje faksov, in zagotovo je mogoče izdelati večnamenski tiskalnik, ki ti funkciji opravlja tudi, če mu zmanjka črnila, trdijo tožniki v tožbi, ki so jo februarja vložili zoper Hewlett-Packard. V njej podjetju trdijo, da je prodajalo večnamenske naprave - tiskalnike, skenerje in fakse v enem - ki ne delujejo brez črnila. HP je hitro odgovoril z zahtevkom, da se tožba zavrže, saj da tega dejstva nikoli prikrivali. Zvezno sodišče v Kaliforniji je sedaj ta zahtevek zavrnilo, zato se bo tožba lahko nadaljevala.

Seznam taktik, s katerimi proizvajalci tiskalnikov priklepajo kupce tiskalnikov na lastne kartuše, je dolg in zvijačen. Sega od nepopolne porabe črnila, onesposabljanja neorginalnih kartuš in sumljivih posodobitev, do načrtovane odpovedi tiskalnikov po prednastavljenem številu natisnjenih strani. Medtem ko nekatere izmed taktik vsaj v teoriji držijo, denimo bojazen pred okvarami komponent zaradi...

70 komentarjev

Trenutek resnice za Amazon pred procesom desetletja

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) pili tožbo, ki jo bo v naslednjih tednih vložila zoper Amazon in v kateri bi lahko zahtevala tudi razkosanje podjetja. Podrobnosti o tožbi še niso znane, se bo pa zagotovo nanašala na več Amazonovih praks na različnih področjih. Prihodnji teden se bo FTC še zadnjikrat sestal z Amazonovimi predstavniki, preden bodo vložili tožbo. To bo zadnja priložnost, da se Amazon še izvije iz tožbe ali doseže vsaj omilitev, čeprav to ni zelo verjetno.

O vsebini tožb se je v minulih mesecih obširno špekuliralo. Agencija je v preteklosti izpostavila več problematičnih praks, med drugim Amazon Prime, omejevanje nižjih cen pri konkurenci in zahteve, da prodajalci uporabljajo Amazonovo logistiko. Ključni problem je Amazonov prevladujoč tržni položaj in vertikalna integracija, saj je hkrati velik trgovec in ponudnik prodajnega prostora svojim konkurentom. Ker so ti življenjsko odvisni od Amazonove spletne tržnice, lahko Amazon izsiljuje in postavlja nepoštene pogoje...

14 komentarjev

Kitajska omejila izvoz letalnikov

Slo-Tech - Kitajska je v ponedeljek napovedala izvozne omejitve za nekatere letalnike (drones), ker da želi s tem zavarovati nacionalno varnost in interese države. Omejitve bodo začele veljati 1. septembra in bodo obsegale letalnike in opremo zanje, laserje, telekomunikacijsko opremo in sisteme za zaščito pred letalniki. Čeprav gre večinoma za vojaške letalnike, bodo omejitve prizadele tudi izvoz civilne opreme in letalnike za domačo uporabo.

Čeprav je Kitajska največja proizvajalka letalnikov in tudi pomemben izvoznik v ZDA in Evropo, v ZDA večjih pretresov ni pričakovati. Kongres je vojski že pred štirimi prepovedal uporabo kitajskih brezpilotnih letalnikov. Drugače je z letalniki, ki jih uporabljajo druge agencije, saj jih je kar polovica kitajske izdelave. Tudi v Evropi ima kitajski DJI večinski delež.

Izvozne omejitve bodo od kitajskih podjetij zahtevale pridobitev posebnih dovoljenj za izvoz. V celoti pa bo prepovedan izvoz civilnih letalnikov za vojaško uporabo. Letalniki se...

34 komentarjev

Evropska komisija začela preiskovati Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je začela uradno preiskavo, v kateri ugotavlja, ali je Microsoft z vključitvijo izdelka Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil pravila konkurence. Začetek preiskave pomeni, da Komisija prepoznava sume, da je do kršitev prišlo, a to še ne pomeni, da bo takšen tudi končni rezultat preiskave.

Teams je programsko orodje za sodelovalno delo v oblaku, ki vključuje možnosti hipnega sporočanja, klicanja, videokonferenc, deljenja datotek in sočasnega urejanja dokumentov. Še zlasti med pandemijo covida-19 je bilo delo na daljavo prevladujoč način dela, kar je pospešilo razvoj in širjenje izdelkov, kot je Teams. Microsoft je Teams strateško vključil v Office 365 in Microsoft 365, s čimer je morda izrabil monopolni položaj in krnil konkurenco, saj so bili konkurentje v neenakovrednem položaju.

Konkurenca se je že kmalu pritožila. Slack je uradno pritožbo vložil julija 2020, v kateri je trdil, da je vključitev Teams v najbolj razširjeni pisarniški paket...

13 komentarjev

Španija oglobila Amazon in Apple zaradi kartelnega dogovarjanja

Slo-Tech - Španski varuh konkurence CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) je ugotovil, da sta Amazon in Apple z dogovarjanjem kršila pravila prostega trga in nezakonito omejevala konkurenco, zato ju je oglobil. Apple bo moral plačati 143,6 milijona evrov, Amazon pa 50,5 milijona evrov. Obe podjetji sta že napovedali pritožbo.

Podjetji sta oktobra 2018 sklenili dogovor, da bo Amazon pooblaščeni prodajalec Applovih izdelkov v Španiji. To je v praksi pomenilo, da je Amazon začel sistematično brisati obstoječe prodajalce Applovih izdelkov, ki so želeli oglaševati oziroma prodajati prek Amazonove platforme. Amazon je omejeval tudi prodajalce iz drugih držav pri prodaji Applovih izdelkov španskih potrošnikom. Omejitve so bile tudi pri oglasih, ki so se prikazovali ob iskanju Applovih izdelkov. Po mnenju CNMC sta podjetji z dogovorom in dejanji, ki so sledila, kršili protimonopolno zakonodajo in ovirali konkurenco.

Apple je dejal, da je bil namen dogovora omejiti prodajo...

12 komentarjev

Pomočnik ustanovitelja Silk Roada obsojen na 20 let

Slo-Tech - Zloglasno nezakonito spletno tržnico Silk Road so zaprli pred slabim desetletjem in kmalu tudi obsodili kolovodjo, a postopki proti ostalim članom družbe še tečejo. Ustanoviteljevo desno roko, ki smo jo poznali pod imenom Variety Jones, so na Tajskem aretirali šele dve leti pozneje, včeraj pa so ga v ZDA obsodili na 20-letno zaporno kazen. Variety Jones s pravim imenom Roger Thomas Clark je 62-letni kanadski državljan, ki bo v zaporu verjetno preživel večino preostanka svojega življenja.

Sodnik je izrekel najvišjo možno kazen glede na dogovor, ki ga je Clark sklenil s tožilstvom. Ob tem je dejal, da je Clark ravnal premišljeno in namenoma, kot desna roka ustanovitelja pa je vedel, kaj se dogaja. Kazen mora odsevati obseg kriminalnih dejanj, katerih del je bil. Clark ni bil le eden izmed administratorjev strani, temveč odgovoren za varnost, PR in svetovalec. Bil je tudi ustanoviteljev prijatelj in zaupnik. Clark je v zagovoru dejal, da je ves čas zagovarjal, da morajo biti droge...

12 komentarjev

Amazon: nismo zelo velika spletna platforma

Slo-Tech - Amazon meni, da niso zelo velika spletna platforma (VLOP), kot jo definira akt o digitalnih storitvah (DSA) Evropske unije. Aprila letos je Evropska komisija izdala seznam 19 spletišč, ki se po DSA štejejo kot zelo velike spletne platforme ali iskalniki, med katerimi je tudi Amazon. Zanje veljajo posebna pravila in omejitve, s čimer se ščitijo evropski potrošniki in konkurenca. A Amazon se s tako uvrstitvijo ne strinja.

Zapisali so, da se strinjajo z namenom DSA in da se zavzemajo za zaščito potrošnikov pred nezakonitimi izdelki in vsebinami, a da niso zelo velika spletna platforma. Amazon trdi, da je smisel DSA odpravljanje sistemskih tveganj, ki nastanejo na platformah, ki večino svojih prihodkov ustvarijo z oglaševanjem in katerih glavna poslovna dejavnost je distribucija vsebin. Amazon pa je trgovec, vztrajajo, ki večino prihodkov ustvari iz prodaje izdelkov. Dodajo, da niso niti največji trgovec v EU, zato je njihova vključitev na seznam diskriminatorna in nepravična.

Zato...

11 komentarjev

Evropska komisija preiskuje Amazonov prevzem Roombinega iRobota

Slo-Tech - Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo načrtovanega Amazonovega prevzema podjetja iRobot, ki proizvaja robotske sesalnike, med katerimi je najbolj znana znamka Roomba. Komisijo skrbi, da bi prevzem Amazonu omogočil omejevanje konkurence na področju robotskih sesalnikov in nadaljnjo krepitev položaja ponudnika spletne prodajalne.

V Amazonovi spletni trgovini (Amazon Stores) oglašujejo in izdelke ponujajo tudi drugi proizvajalci, med njimi tudi prodajalci robotskih sesalnikov. Komisija je v preliminarni preiskavi ugotovila, da je Amazonova spletna trgovina eden najpomembnejših prodajnih kanalov za robotske sesalnike. Amazon ima sposobnost in morda tudi razloge, da bi konkurenčnim proizvajalcem sesalnikov omejeval ali onemogočal prodajo na svoji straneh. To lahko stori na več načinov, denimo z višjo pozicijo iRobotovih izdelkov v iskalnih zadetkih ali reklamah, onemogočanjem oglaševanja konkurence ali dvigovanjem cen. Druga nevarnost je pomočnica Alexa, ki je tudi v...

1 komentar

Apple vztraja, da s prepovedjo oglaševanja drugih načinov plačila ni nič narobe

Bloomberg - Apple pred jutrišnjim zaslišanjem v Bruslju vztraja, da so ekosistem App Store dovolj odprli, da so zahteve konkurence in Evropske komisije neupravičene. Gre za postopek, ki ga je Evropska komisija napovedala predlani, letos februarja pa zožila na "pogodbene omejitve, ki jih Apple nalaga razvijalcem aplikacij, zaradi česar uporabnikov ne smejo seznanjati o alternativnih načinih naročnin". Z drugimi besedami: Apple ne dovoli, da bi Spotify uporabnikom v aplikaciji povedal, da lahko naročnino plačajo tudi izven App Stora.

Zakaj bi Spotify to želel? Applova pravila so jasna in malodane oderuška. Cena ne sme biti nikjer drugje nižja, a Apple obračunava 15 ali 30 odstotkov (odvisno od obsega prodaje) provizije od vseh nakupov. To pomeni, da Spotify izgublja toliko denarja, če uporabniki naročnino na pretočno storitev plačajo neposredno v App Storu. Rešitev je seveda nakup neposredno na Spotifyevi spletni strani, k čemur pa jih Spotify zaradi Applovih pogojev uporabe ne sme nagovarjati....

36 komentarjev

FTC: Amazon zavajal v naročnino na Prime, oteževal izpis

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) je vložila še tretjo tožbo zoper Amazon v zadnjih tednih. To pot podjetju očitajo zavajanje potrošnikov pri ponujanju naročnine na premium storitev Prime ter namerno oteževanje odjave. Amazon vse očitke zanika in trdi, da je veliko število naročnikov dokaz, da je storitev med uporabniki res priljubljena.

To morda res drži, a FTC Amazonu ne očita velikega števila uporabnikov, temveč uporabniški vmesnik. Ta deluje tako, da pri nakupih na Amazonu uporabniku sugerira, da je naročnina na Prime domala nujna. Seveda je možno nakup izpeljati do konca tudi brez naročnine na Prime, a ga stran resnično mnogokrat ponudi. Druga težava pa je odjavljanje od storitve, ki je mogoče, a je namenoma zapleteno in vsebuje več korakov, kot bi bilo potrebno. Na tak način Amazon stranke zavajajoče ohranja v naročniškem razmerju, trdi FTC.

Amazon meni, da je več 200 milijonov naročnikov na Primer najlepši dokaz, da je storitev koristna. Nudi hitrejšo dostavo naročenih...

8 komentarjev

Obsojena še dva ključna človeka Megauploada

NZ Herald News - Dolgotrajen sodni proces proti upravnikom spletne strani za gostovanje datotek Megaupload je naposled postregel še z dvema sodbama, saj so na Novi Zelandiji na nekajletni zaporni kazni obsodili programerja Mathiasa Ortmanna in Brama van der Kolka. Kim Dotcom se medtem še vedno bori proti izročitvi ZDA.

Megaupload je bila ena prvih modernih spletnih strani za hrambo in deljenje datotek, brez dvoma pa najbolj razvpita. Zaradi deljenja avtorsko zaščitenih vsebin so se je organi pregona lotili že pred časom in ni nič presenetljivo, če je kateri od bralcev na vse skupaj že malo pozabil. FBI je stran namreč zaprl januarja 2012, pri čemer je bila aretirana tudi večina vodilnih članov ekipe. Toda verjetno si takrat nihče ni predstavljal, da se bo sodna epopeja vila več kot desetletje. Doslej se je zaključila le peščica primerov, kot je bila leta 2015 obsodba Andrusa Nomma - ker je bil ta v ZDA. Preostali so se namreč nahajali na Novi Zelandiji in se na vse kriplje upirali izročitvi v ZDA,...

23 komentarjev

Obeta se še četrti postopek zoper Google zaradi oviranja konkurence

Bloomberg - Evropska unija bo začela nov postopek zoper Google zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje, poroča Bloomberg. Še ta teden naj bi Komisija poslala uradno ugotovitev o možnih kršitvah (statement of objections), kar predstavlja uradni začetek preiskave.

Google je bil v preteklosti v Evropi že večkrat oglobljen. V zadnjih petih letih so mu izrekli za osem milijard evrov kazni, in sicer za Android (4,34 milijarde evrov), AdSense (1,49 milijarde evrov) in spletne nakupe (2,42 milijarde evrov). Globe lahko dosežejo 10 odstotkov prihodkov podjetja, a so zneski običajno precej nižji. Najnovejša preiskava bo usmerjena v oglaševanje. Google z oglaševanjem ustvari okrog 80 odstotkov vseh svojih prihodkov, lani na primer 225 milijard dolarjev.

Evropska unija je prve preiskave v Googlov oglaševalski imperij začela predlani, in sicer so spremljali dostop do uporabniških podatkov, ki jih imajo konkurentje, in morebitno oviranje. Google ima na področju spletnega oglaševanja prevladujoč tržni...

23 komentarjev

Prva tožba zoper OpenAI zaradi obrekovanja v ChatGPT

Slo-Tech - Vprašanje časa je bilo, kdaj bo OpenAI doletela prva tožba zaradi navedb, ki jih bo umetna inteligenca ChatGPT halucinirala. To je znana pomanjkljivost velikih jezikovnih modelov, ki si manjkajoče informacije preprosto izmislijo, saj je njegova glavna naloga ustvarjanje besedil, ne pa faktično točnih povzetkov. Radijski voditelj Mark Walters iz Georgie, ki je eden največjih zagovornikov pravice do nošenja orožja v ZDA, toži OpenAI, ker je ChatGPT ustvarjal neresnične navedbe o njem.

Novinar Fred Riehl je ChatGPT-ju podal povezavo do resničnega primera na zveznem sodišču in prosil za povzetek. ChatGPT se je odzval z besedilom, ki je bilo neresnično, v njem pa je o Waltersu zmešal resnične informacije in laži. Med drugim je na primer trdil, da je Walters domnevno poneveril več kot pet milijonov dolarjev Second Amendment Foundation. Walters ni bil nikoli niti osumljen česa takšnega. Riehl teh informacij seveda ni objavil, jih je pa preveril. Tako je verjetno tudi Walters izvedel...

40 komentarjev

Regulator toži Binance in Coinbase

Slo-Tech - Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) se je odločila pobliže pogledati največje kriptomenjalnice. V ponedeljek je vložila tožbo zoper Binance in njenega ustanovitelja Changpenga Zhaa, danes pa še zoper Coinbase. Potem ko je včeraj bitcoin zaradi tega dogodka izgubil približno tri odstotke, se je danes za toliko pobral.

Binance tožijo, ker naj bi poslovali s prevarami. SEC je na washingtonsko sodišče vložil obtožnico s trinajstimi točkami, v katerih Binance, ustanovitelja in ameriško podružnico bremenijo več nepravilnosti, denimo prikazovanje nerealno visokega prometa in umetno napihovanje tečaja bitcoina, preusmerjanja sredstev komitentov, zavajanja vlagateljev itd. Bistvena nepravilnost je tudi mešanje sredstev vlagateljev in podjetja, kar ni dovoljeno. SEC trdi še, da je ameriška podružnica ustanovljena samo zato, da se matično podjetje izogne odgovornosti. Binance se je odzval z besedami, da bodo svojo platformo branili, kaj dosti pa da jim SEC ne more, ker niso...

34 komentarjev

Rekordna globa zaradi kršitev GDPR zadela Facebook

vir: Pixabay

vir: New York Times
Slo-Tech - Irski informacijski pooblaščenec (Data Protection Authority) je izrekel rekordno globo zaradi kršitev GDPR. Zaradi prenosa osebnih podatkov uporabnikov iz EU v ZDA bo moral Facebook plačati 1,2 milijarde evrov globe, kar je skoraj dvakrat več od dosedanjega rekorda. Tega je s 746 milijoni evrov držal Amazon, a ima Facebook na lestvici v lasti še tretje, četrto, peto in šesto, ki so skupaj nanesli 1,3 milijarde evrov. GDPR v EU velja že pet let, regulatorji pa vestno spremljajo kršitve.

Zgodba o iznosu osebnih podatkov iz EU pa ima že zelo dolgo brado. Pred osmimi leti je Sodišče EU razveljavilo prvi dogovor med EU in ZDA o varnem pristanu, ki je evropskim podjetjem omogočil poenostavljeno dokazovanje varnosti podatkov in primernega ravnanja z njimi, če se nahajajo v ZDA. Še en zelo podoben dogovor je bil sprejet kasneje, a je tudi tega sodišče leta 2020 razveljavilo. Odtlej avtomatični prenos podatkov v ZDA ni možen, temveč bi morala podjetja vsakokrat sproti dokazati, da so tudi...

9 komentarjev

Hyundai in Kia bosta plačala 200 milijonov dolarjev odškodnin, ker je bilo avtomobile enostavno krasti

Slo-Tech - Hyundai in Kia sta se poravnala v kolektivni tožbi, ki je proti njima tekla v ZDA. Razlog pa ni bila kakšna varnostna pomanjkljivost vozila, ki bi ogrožala voznike, temveč nezadostna zaščita pred krajami. V letih 2011-2021 so bile kie, v letih 2015-2021 pa tudi hyundai izjemno ranljivi, kar je javnost spoznala lani, ko se je na TikToku pojavila moda z imenom Kia Challenge. Vozila je bilo tako enostavno odkleniti in zagnati, da so ljudje kar tekmovali, kdo bo to storil bolj dramatično.

Posledice so bile dramatične. Do letošnjega februarja so zabeležili 14 prometnih nesreč in osem smrtnih žrtev, ki so bile neposredno povezane s krajami in nepooblaščeno vožnjo teh vozil. Statistika je bila neizprosna. V New Yorku so na primer v letih 2020-2022 zabeležili 500-odstotni porast števila kraj avtomobilov znamke Kia. V Filadelfiji je bilo v letih 2019-2022 ukradenih 6-krat več vozil Kia in 3-krat več vozil Hyundai kot pred tem. To niso osamljeni primeri, saj so proti proizvajalcema tožbe...

22 komentarjev

Črna gora izpustila ustanovitelja kriptokovancev terraUSD in luna

Reuters - V Črni gori so proti plačilu varščine iz pripora izpustili Kwona Do-Hyunga, ki je bil pridržan marca. Južnokorejskega državljana, ki so ga bili prijeli na letališču, ko je želel odpotovati v Dubaj, so skupaj s finančnim direktorjem podjetja Terraform Labs izpustili ob plačilu 400.000 evrov. Na sojenje bosta počakala v hišnem priporu pod nadzorom policije, so sporočili s sodišča v Podgorici.

Sodišče je ocenilo, da je varščina v višini 400.000 evrov in omejitev na hišni pripor zadostna, da se prepreči pobeg osumljencev. V Črni gori sta osumljena ponareditve uradnih dokumentov (potovala sta s ponarejenimi potnimi listi), resnejše težave pa imata v ZDA. Tam sta obtožena vrste goljufij, zarot in poneverb. ZDA zato zahtevajo izročitev, da bi jima sodili. Ocenjujejo, da sta povzročila za 40 milijard škode. Izročitev zahteva tudi Južna Koreja.

Spomnimo, da sta se stabilna kriptokovanca TerraUSD in Luna, ki bi morala biti priklenjena na vrednost ameriškega dolarja, raztreščila maja lani....

25 komentarjev

Evropski parlament se je načeloma dogovoril o vsebini zakona o umetni inteligenci

Reuters - Evropski poslanci so se na zasedanju v četrtek dogovorili o kompromisnem predlogu novega zakona o umetni inteligenci (AI Act), ki ga pripravlja Evropska komisija. O besedilu osnutka so se dogovorili poročevalci, naslednji korak pa bo glasovanje na pristojnem odboru 11. maja. Če bo predlog dobil podporo, bi ga lahko parlament na plenarni seji potrdil že junija, nato pa bo sledilo še dogovarjanje s Svetom, torej predstavniki držav članic.

V Evropski komisiji si za oblikovanje in sprejem zakona o umetni inteligenci prizadevajo že od leta 2020. Aprila 2021 so predstavili prvi osnutek, do danes pa je doživel še nekaj predelav. Gre za prvo in najbolj obsežno regulacijo umetne inteligence na svetu, ki bo uvedla številne varovalke in transparentnost pri razvoju in uporabi. Od začetka postopka do danes so vzniknili še veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT, in generativna umetna inteligenca na drugih področjih, denimo Midjourney za ustvarjanje slik. Najnovejši popravki osnutka...

36 komentarjev

Italijani spet dobili dostop do ChatGPT

Slo-Tech - V Italijo se po mesecu dni vrača ChatGPT, katerega uporabo je konec minulega meseca italijanski informacijski pooblaščenec Garante prepovedal. Očital mu je kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj ChatGPT ni preverjal starosti uporabnikov in ker je v nekaterih primerih lahko razkrival njihove osebne podatke, predvsem pa ker ni ponudil možnosti izstopa iz zbiranja podatkov in ker ni razkril pravne podlage za njihovo zbiranje in obdelovanje. V incidentu 20. marca je na internet odteklo tudi nekaj pogovorov uporabnikov in njihovih bančnih podatkov. Sedaj je OpenAI pomanjkljivosti odpravil.

OpenAI je včeraj zagotovil, da je izpolnil pogoje, ki jim je regulator naložil do 30. aprila. Zato so tudi ponovno omogočili dostop do storitve uporabnikom v Italiji. Odslej ChatGPT na spletnih straneh navaja dodatne informacije, kako zbira podatke in kako potega urjenje algoritmov, prav tako pa imajo uporabniki možnost odreči dovoljenje za uporabo lastnih v urjenju. Preverja se...

1 komentar

Seagatu zaradi kršitev sankcij 300 milijonov dolarjev kazni

Slo-Tech - Lanske obtožbe, da je Seagate kršil ameriške sankcije, ko je Huaweiju prodajal diske, so se potrdile. Seagate se je z ameriškim ministrstvom za trgovino poravnal in bo plačal 300 milijonov dolarjev, ker je v letih 2020 in 2021 prodajal diske Huaweiju. Kršitve sicer zanikajo, a je izvršni direktor dejal, da so se s poravnano izognili nadaljnjim stroškom in potrati časa.

Med avgustom 2020 in septembrom 2021 je Seagate prodajal diske Huaweiju, pri čemer je bil celo njihov edini dobavitelj. Konkurenca, torej Western Digital in Toshiba, je ocenila, da sankcije to prepovedujejo. Ameriška vlada je že leta 2019 Huawei postavila na seznam podjetij, s katerimi ni dovoljeno prosto trgovanje, temveč je potrebno pridobiti posebno dovoljenje za izvoz. Seagate jim je kljub temu v tem času prodal sedem milijonov diskov v skupni vrednosti okoli 1,1 milijarde dolarjev.

Zaradi tega mu je grozil sodni postopek in še višja globa, zato se je poravnal. To je najvišja poravnana, ki jo bo katerokoli...

9 komentarjev

Fox News bo zaradi obrekovanja plačal 788 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hiša Fox News Network se je poravnala s podjetjem Dominion Voting System, ki mu bo plačala 788 milijonov dolarjev zaradi žaljive obdolžitve. S tem so se izognili šesttedenskemu sodnemu procesu, ki bi se moral začeti ta teden. Prvi narok je bil načrtovan za torek, a so ga premaknili za en dan, ko je bilo jasno, da sta podjetji že zelo blizu dogovora. Porota je bila že izbrana in vse je bilo nared za začetek postopka, če ne bi danes podjetji oznanili sprave.

Bilo je jasno, da bi Fox zelo verjetno tožbo izgubil. Konec marca je sodišče že odločilo, da je Fox News objavljal lažne izjave o minulih predsedniških volitvah v ZDA. V njih so trdili, da je Dominion izvedel volilno prevaro, manipuliral z glasovi, tudi v Venezueli pomagal na oblast Chavezu in podkupoval uradnike. Sodišče je odločilo, da nobena izmed izjav ni držala. Sodišče je zato hitro izreklo sodbo, da je Fox širil neresnice. A Dominion bi sedaj moral dokazati še, da je šlo za naklepno dejanje.

Dominion pa je podjetje tožil...

46 komentarjev

Google oglobljen v Južni Koreji

Slo-Tech - Južnokorejski varuh konkurence je Alphabetu naložil 42 milijard vonov (29,2 milijona evrov) visoko globo, ker je oviral izdajanje mobilnih iger na konkurenčnih platformah. KFTC (Korea Fair Trade Commission) je ugotovil, da je Google izkoriščal prevladujoč tržni položaj in nepošteno oviral lokalno spletno tržnico One Store.

Gre za dogodke med junijem 2016 in aprilom 2018. Google je v Južni Koreji tedaj zahteval, da založniki mobilne igre izdajajo na ekskluzivno na Google Playu, ne pa na primer na One Storu. Tako večje korejske založnike, denimo NCSoft Corp. in Netmarble Corp., kot tudi manjše in tuje, denimo kitajske, je pozval k ekskluzivni izdaji iger na Googlovi platformi, v zameno pa jim je obljubil večjo vidnost in podporo pri trženju. Za založnike je bilo ključno, da Google njihove igre podpira in predstavlja s čim večjo vidnostjo na prvih straneh, zato so mu ugodili. Google obvladuje več kot tri četrtine korejskega trga.

Google trdi, da niso storili nič nezakonitega, zato...

2 komentarja

ChatGPTju grozi tožba zaradi obrekovanja

Slo-Tech - Župan iz Avstralije Brian Hood je družbi OpenAI zagrozil s tožbo, če ne spremeni pogovornega bota ChatGPT tako, da o njem ne bo več blebetal škodljivih neresnic.

Bržkone najbolj razvpita in pereča težava modernih chatbotov je njihova lastnost, da halucinirajo podatke, to je, da na naše poizvedbe odgovarjajo s povsem izmišljenimi stvarmi. Tako je preprosto zaradi tega, ker njihovi jezikovni modeli v resnici ne poznajo povezav med pojmi, temveč so zgolj statistična orodja, ki postavljajo črke skupaj tako, kot izhaja iz ogromnega korpusa besedil, na katerem so se učili. Halucinirajo zelo pogosto, zato je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj se bo kakšna javna oseba na sodišču pritožila za stvari, ki jih bot govoriči o njej. Videti je, da se bo to najprej zgodilo v Avstraliji, kjer je župan regije Hepburn Shire, Brian Hood, 21. marca na OpenAI naslovil grožnjo s tožbo, v kolikor ChatGPTja ne priredi tako, da o njem ne bo širil neresnic.

Konkretno: bot lahko na pozive o Hoodu odgovori, da...

50 komentarjev

Po izsiljevalskem napadu na bolnišnico hekerji objavili gole fotografije bolníce

Slo-Tech - Februarja letos (6.2.2023) so hekerji z izsiljevalskim virusom napadli računalniško omrežje sistema bolnišnic v Pensilvaniji (Lehigh Valley Health Network) in zahtevali izplačilo odkupnine. Javnost je bila o vdoru obveščena 20. februarja letos. Upravljavci so se odločili, da temu ne ugodijo, kar je sicer v skladu s priporočili varnostnih služb in strokovnjakov. A napadalci iz skupine BlackCat (znana tudi kot ALPHV) so zato začeli objavljati ukradene podatke.

Med njimi so tudi osebni podatki 75.000 ljudi, ki so jih obsevali na onkološkem oddelku. V informacijskem sistemu so imeli shranjene tudi posnetke golih bolnikov, ne da bi ti sploh vedeli, da so jih bili fotografirali. Hekerji so posnetke pridobili in zagrozili z javno objavo, na kar se vodstvo LVHN ni odzvalo, zato so jih potem resnično javno priobčili. Zato je ena izmed bolnic (s prikritim imenom Jane Doe) vložila tožbo zoper LVHN, ker so njene slike sedaj objavljene na internetnih forumih. Prav tak so odtekle osebne...

36 komentarjev

Kalifornijsko prizivno sodišče: vozniki za Uber niso zaposleni

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - Kalifornijsko prizivno sodišče je razveljavilo sodbo na prvi stopnji iz leta 2021 in odločilo, da so vozniki za Uber in Lyft pogodbeni podizvajalci in ne zaposleni. Sodišče je ocenilo, da je velika večina Predloga 22 v skladu z ustavo, medtem ko je bil na prvi stopnji zakon spoznan za protiustavnega. So pa nekatere določbe Predloga 22 vendarle neustavne, denimo omejitev sindikalnega združevanja.

Predlog 22 je bil sprejet na referendumu leta 2020 in je uvajal izjemo od zakona AB5 za podjetja, kakršno je Uber. AB5 namreč otežuje opredelitev izvajalcev v priložnostnih storitvah (gig economy) kot pogodbenih sodelavcev in podjetja napotuje na obravnavo kot zaposlenih. Po izjemi, ki jo uvaja s 60 odstotki podpore izglasovan Predlog 22, pa podjetja svojih voznikov ne bi štela kot zaposlenih, bi bili pa še vedno upravičeni do nekaterih socialnih pravic (minimalna plača), medtem ko povračila za uporabo lastnih sredstev, plačane bolniške odsotnosti ali zdravstvenega zavarovanja ne bi imeli....

0 komentarjev

Reuters: EU prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem Activisiona

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Reutersa bo Evropska komisija Microsoftu izrekla pozitivno mnenje za 69 milijard dolarjev težak prevzem Activisiona, ki ga je začela podrobneje preiskovati pred poldrugim mesecem. Ko je lani Microsoft napovedal prevzem, je namreč završalo. Čeprav predstavlja logično in smiselno kupčijo, saj ima Activison Blizzard Call of Duty, World of Warcraft in Candy Crush, Microsoft pa Xbox. A prav zaradi nevarnosti, da bo Microsoft določene naslove zaklenil na svoje platforme, so varuhi konkurence po vsem svetu pobliže preverili napovedani prevzem.

Evropska komisija bo uradno stališče podala do 25. aprila. Neuradno je jasno, da bo mnenje pozitivno in da od Microsofta ne bo zahtevala odprodaje svojih naložb. Bo pa moral poskrbeti za licenciranje iger svojim rivalom, denimo Sonyju, s čimer bodo preprečili nedovoljeno koncentracijo na trgu. Microsoftov predsednik Brad Smith je že minuli mesec dejal, da s tem ni nobenih težav in da Microsoft načrtuje vzpostavitev dogovorov o...

22 komentarjev

Ruska sodišča kaznujejo Wikipedijo zaradi objav dejstev o napadu na Ukrajino

Slo-Tech - Wikipedija je v številnih nedemokratičnih režimih na seznamu nezaželenih spletnih strani, ki so zategadelj često blokirane. V Rusiji pa so se lotili izrekanja glob zaradi objav, ki se ne ujemajo s propagando iz Kremlja. Ker se upravljavci Wikipedije ne uklonijo, je stran prejela že tretjo globo od lanskega napada na Ukrajino.

Lanskega junija so Wikipediji izrekli pet milijonov rubljev kazni (63.000 evrov), ker naj bi širila dezinformacije. Šlo je za članke o napadu na Ukrajino, bitki za Kijev, vojnih zločinih med napadi na Ukrajino, bombardiranju bolnišnice v Mariupolju in tamkajšnjega gledališča ter pokolu v Buči. Še dva milijona rubljev globe so izrekli novembra zaradi člankov o nenasilnem odporu ukrajinskih civilistov in oceni ruskega napada na Ukrajino. Kateri članki so ruske oblasti ujezili to pot, še ni znano.

Iz Wikimedije so sporočili, da se ne bodo uklonili pritiskom po cenzuri. Vsebine pripravljajo in preverjajo prostovoljci, ki poskrbijo za zanesljivost in faktografsko...

50 komentarjev

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Slo-Tech - Applov brskalnik Safari nikoli ni bil prava konkurenca Googlovemu Chromu in mestoma se je zdelo, da Apple sploh nikoli ni imel takšnega namena. S spletnim iskalnikom pa sploh nikoli niso poskušali, saj je to še težja naloga. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) meni, da je to tudi posledica Googlovih plačil Applu za uporabo njegovega iskalnika v Appplovih izdelkih. Po neuradnih podatkih zato poteka preiskava teh praks.

Tovrstna plačila niso nobena skrivnost, saj Google plačuje tudi Samsungu in drugim proizvajalcem telefonov, da ti na svojih napravah Googlov iskalnik nastavijo kot privzet. Google plačuje celo Mozilli, da je v Firefoxu urejeno enako, kar je celo glavni Mozillin prihodek. A CMA meni, da so plačila Applu sporna predvsem zato, ker s tem Apple vzpodbujajo, da ne počne ničesar, predvsem da ne inovira. Da se problematičnosti tega aranžmaja zaveda tudi Apple, kažejo tudi zadnje vesti, da se Mozilla in Google pripravljata na izdajo svojih...

1 komentar

Getty Images toži avtorje umetne inteligence Stable Diffusion

Levo: posnetek Getty Images, desno: umetna inteligenca Stable Diffusion

Slo-Tech - Vprašanje avtorskih pravic, ko se algoritmi za generiranje posnetkov ali besedil z umetno inteligenco učijo na velikih količinah tudi avtorsko zaščitenih vsebin, še ni razrešeno, zato se kopičijo tožbe, ki bodo morale dati odgovor na ta vprašanja. Proti avtorjem Stable Diffusiona, ki generira posnetke, je bila že vložena kolektivna tožba nekaterih avtorjev, sedaj pa jih toži še Getty Images. To ni presenečenje, saj so vložitev tožbe v Veliki Britaniji napovedali že januarja.

Getty Images je ponudnik fotografij za nadaljnjo uporabo (stock), ki ima v svojih zbirkah na milijon posnetkov za licenciranje. V tožbi, ki so jo vložili v Delawaru, trdijo, da je Stable Diffusion uporabil 12 milijonov posnetkov iz njihovih zbirk. Kot pravijo, Stable Diffusion ni zgolj uporabil teh posnetkov, temveč so odstranili ali ponaredili podatke o avtorskih pravicah ter v nekaterih primerih celo reproducirali vodni žig na posnetkih. Stable Diffusion naj jih sploh ne bi povprašal za licence, temveč je...

3 komentarji

Porota: Muskov čivk o prevzemu Tesle ni povzročil škode

The Wall Street Journal - Elon Musk je na bil včeraj na sojenju zaradi izjav na Twitterju iz leta 2018, v katerih je trdil, da ima zagotovljeno financiranje za odkup podjetja, spoznan za nedolžnega. Porota je v dveh urah presojanja po zaključni besedi ugotovila, da Musk ni oškodoval investitorjev.

Pred petimi leti je Musk na Twitterju objavil, da razmišlja o odkupu podjetja po ceni 420 dolarjev za delnico, za kar naj bi imel zagotovljeno financiranje. Kasneje je dodal, da je investicijska podpora zagotovljena in da je edina prepreka le še glasovanje delničarjev na skupščini. Delnica podjetja je po tej objavi poletela, kasneje pa je postalo jasno, da prevzema ne bo, in delnica je začela izgubljati vrednost. Pet let pozneje je delnica vredna približno 190 dolarjev (vmes se je zgodila cepitev 1:3).

Zaradi čivka je moral Musk plačati 20 milijonov dolarjev, saj je Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ugotavljala kršitve, zato se je poravnal. Vztrajal je, da ni storil ničesar narobe in da se je poravnal,...

8 komentarjev

ZDA gredo v popolno blokado Huaweija

Slo-Tech - Ameriška vlada je prekinila izdajanj izvoznih licenc za izdelke, ki so namenjeni Huaweiju. Podjetje je že od leta 2019 pod drobnogledom ameriških oblasti, ki so ga uvrstile na seznam podjetij, ki so nevarna za nacionalno varnost. Prosta prodaja izdelkov, ki imajo ameriške sestavne dele, ni dovoljena, temveč morajo izvozniki pridobiti licence. Teh ni bilo enostavno pridobiti, zato je na primer Huawei izdal telefon brez Googlovih androidnih storitev. A blokada je bila še bistveno širša, saj se je praktično ustavil tudi izvoz mikroprocesorjev in podobno. Tehnologiji 4G in 5G sta bili svetli izjemi, kjer je bil izvoz večidel dovoljen - Qualcomm je na primeri izvažal modeme 4G.

Po Reutersovem poročanju pa je Bidnova administracija ukrepe še zaostrila. Čeprav uradnih informacij iz Bele hiše ni, naj bi neuradno že blokirali ves izvoz za Huawei. Kitajska se je že odzvala. Z zunanjega ministrstva so sporočili, da so taki ukrepi v nasprotju s tržno ekonomijo in pravili mednarodne trgovine,...

32 komentarjev

Evropska komisija nad Microsoft zaradi Teams

Slo-Tech - Evropska komisija bo začela uradno preiskavo Microsofta zaradi storitve Teams, poroča Politico. Gre za postopek, ki ga je sprožila pritožba Slacka leta 2020, da Microsoft neupravičeno in nezakonito povezuje Teams s pisarniškim paketom Office. Evropska komisija naj bi kmalu Microsoftu poslala formalno sporočilo o nasprotovanju, ki predstavlja prvi korak v tovrstnih postopkih. Microsoft in Slack imata zapletene odnose, saj je leta 2020 Slackov izvršni direktor uradno zatrjeval, da Teams sploh ni konkurenca Officeu, kasneje pa je podjetje v uradni prijavi ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) zatrdilo nasprotno.

Uradnega komentarja iz Microsofta ali Evropske komisije še ni. V postopkih zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja Komisija navadno pošlje več zahtevkov za dostop do podatkov (access to file), kar se je zgodilo v minulih tednih. Temu bo sledila napoved uradne preiskave, ki se lahko konča z ugotovljeno kršitvijo ali ne. Med preiskavo ima podjetje...

19 komentarjev

ZDA vnovič tožijo Google zaradi monopolizma v spletnem oglaševanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in osmerica zveznih držav so sprožili novo tožbo proti Googlu, v kateri trdijo, da si je na nedovoljene načine pridobil monopolen položaj na področju spletnega oglaševanja v ZDA in ga zlorabil.

Google je z nekaj čez 200 milijardami dolarjev letnih prihodkov iz naslova oglaševanja največji oglaševalec na svetu. V rokah ima tako rekoč vse mehanizme za nadzor nad potjo oglasov od tistega, ki jih ustvari, do potrošnika, saj bedi tako nad barantanjem za oglasni prostor, kakor tudi nad nekaj največjimi svetovnimi spletnimi platformami. Do takšnega položaja je velikan prišel pretežno z nakupi; med drugim je denimo leta 2007 prevzeli DoubleClick in z njim povezano tržnico oglasnih prostorov. Zaradi tega se že poldrugo desetletje otepa očitkov o urejanju monopolnega položaja, ki imajo v zadnjih letih tudi zelo stvarne posledice: leta 2020 je pravosodno ministrstvo Združenih držav podjetje prvič tožilo zaradi monopolizacije spletnega iskanja in oglaševanja....

1 komentar

Kolektivna tožba zoper avtorje umetne inteligence Stable Diffusion

Slo-Tech - Eno izmed ključnih vprašanj, ki jih je zastavila nova tehnologija, bo dobilo odgovor na sodišču. Orodja umetne inteligence za ustvarjanje fotografij (in tudi drugih vsebin) so se učila z analizo milijard obstoječih izdelkov, ki so tudi avtorsko zaščitena. Ali so potemtakem tudi njihovih izdelki v resnici plagiati oziroma povedano drugače, ali se umetna inteligenca lahko uči iz avtorsko zaščitenih del brez soglasja avtorjev? Trije umetniki menijo, da ne, zato so v ZDA vložili kolektivno tožbo zoper Stability AI in Midjourney, ki sta ustvarila orodje Stable Diffusion, in DeviantArt, ki je ustvaril svoj generator DreamUp.

Sarah Andersen, Kelly McKernan in Karla Ortiz trdijo, da so tožniki množično kršili avtorske pravice milijonov umetnikov, ko so svoje izdelke trenirali na petih milijardah slik in posnetkov (baza LAION), ki so jih našli na spletu. To sploh ni prva tovrstna tožba, saj sta Matthew Butterick in odvetniška pisarna Joseph Saveri Law Firm, ki zastopata tožnike, že bila...

45 komentarjev

Koliko bo plačal Musk zaradi nepremišljenih čivkov

Slo-Tech - Pred petimi leti je Elon Musk objavil sedaj že znameniti čivk, da bo izpeljal odkup delnic Tesle in njen umik z borze. K temu je dodal, da je financiranje po 420 dolarjev na delnico zagotovljeno, ko je bil njen tečaj okrog 340 dolarjev. To je povzročilo rast vrednosti delnice, a se je kmalu izkazalo, da Musk v resnici nima resnega namena podjetja odkupiti, še manj pa ima urejeno financiranje. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ga je zato ovadila. Sedaj se pričenja še civilni postopek, saj je skupina investitorjev vložila kolektivno tožbo, v kateri zatrjujejo škodo, ki so jim jo povzročile Muskove neutemeljene izjave.

Delnica podjetja je namreč po pojasnilu, da odkupa ne bo, hitro izgubljala vrednost. Musk je ob objavi čivka vedel, da ne govori potrjenih dejstev, a jih je vseeno tako predstavil, trdijo. Kot izvršni direktor podjetja mora biti pri svojih izjavah še posebej preudaren, saj predstavljajo uradno stališče poslovodstva. Pravni strokovnjaki napovedujejo, da je izid...

31 komentarjev

Nemški urad za varstvo konkurence nad Google

Slo-Tech - Nemški urad za varstvo konkurence (Bundeskartellamt) je Googlu poslal uradni opomin zaradi kršitev nemške zakonodaje pri obdelavi podatkov strank. Gre za nova določila v Zakona o varstvu konkurence, ki podjetjem s prevladujočim tržnim položajem nalaga dodatne omejitve. BKA tolmači, da je Google zavezanec po tem členu, zato nasprotuje njegovi nepregledni obdelavi osebnih podatkov uporabnikov.

Preiskava teče že od leta maja 2021, prvi izsledki pa so pokazali utemeljeni sum, da Google zakonodajo krši, zato mu je BKA izrekel opomin, s katerim terja spremembo delovanja. Bistvena težava je zbiranje podatkov uporabnikov v različnih storitvah (iskanje, Gmail, zemljevidi, YouTube itd.), ki jih Google potem združuje v profil in uporablja za prikaz ciljanih oglasov. Google formalno uporabnikov daje možnost izbire, a so pogovorna okna oblikovana tako, da je najenostavneje poklikati Strinjam se. Sporno je, da je izbira ene možnosti enostavnejša od izbire druge možnosti.

Google je opomin dobil...

0 komentarjev

Ustanovitelj FTX se je izrekel za nedolžnega

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, se je pred newyorškim sodiščem izrekel za nedolžnega. pravzaprav se ni izrekel sam, temveč so to v njegovem imenu povedali odvetniki. Obtožnica ga bremeni osmih kaznivih dejanj, med drugim pranja denarja, poneverb in prevar z vrednostnimi papirji. Sojenje se bo sicer pričelo šele oktobra. Bankman-Fried si lahko vmes še premisli in vsaj za kakšno točko obtožnice izreče za krivega.

Obtoženega so na sodišče pripeljali, saj je bil decembra izpuščen proti varščini. Za sojenje vlada velikansko zanimanje, saj ga je pred sodiščem pričakal množica ljudi, skozi katero se je moral prebiti. Na zaslišanju sta govorila njegova odvetnika, sam pa je sedel med njima in se občasno posvetoval z njima.

Za veliko hude krvi pa je v zadnjih tednih poskrbela vest, da naj bi Bankman-Fried sodeloval pri premikih kriptopremoženja z računov, ki so pod nadzorom njegovega podjetja Alameda Research (kamor se je pretakalo premoženje iz...

5 komentarjev

Indijske spletne prevare Američane samo letos stare tri milijarde dolarjev

Slo-Tech - Prevare s klici iz lažnih klicnih centrov v Indiji so zlasti v angleško govorečih državah ene najpogostejših, o čemer je bilo prelitega že ogromno črnila in posnetih ogromno dokumentarcev. A kljub temu so izgube, ki jih žrtve utrpijo zaradi tovrstnih prevar, še vedno astronomske. Samo letos so Američani zaradi te prevare izgubili vsaj tri milijarde dolarjev, ocenjuje FBI.

Zlikovci običajno delujejo iz Indije in napadajo starejše uporabnike računalnikov. Po telefonu jih naplahtajo, da je njihov računalnik okužen ali kako drugačen potreben vzdrževanja, zato jih pregovorijo do dodelitev dostopa na daljavo. Nato jim bodisi naložijo škodljivo programsko opremo bodisi zgolj zaigrajo, da je nekaj narobe in da lahko proti plačilu to popravijo. Običajno se predstavljajo, kot da delajo za ugledna podjetja, denimo v Microsoftovi tehnični podpori uporabnikov. Potem čudežno odkrijejo "napako" in jo odpravijo. To seveda ni edini scenarij, saj še pogosteje predstavljajo "investicije", romantične prevare ali kaj podobnega.

Zneski niso nizki dosegajo več sto, v nekaterih primeri tudi tisoč dolarjev. FBI je ocenil, da so lani na tak način Američani izgubili vsaj tri milijarde dolarjev. Trend je zaskrbljujoč, saj se obseg prevare povečuje....

15 komentarjev

Ustanovitelj FTX-a izpuščen za 250-milijonsko varščino

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki so ga včeraj Bahami izroči ZDA, je bil izpuščen iz pripora proti plačilu varščine. Na prvem zaslišanju pred sodiščem se ni izrekel o krivdi, zato je sodnik določil varščino v višini 250 milijonov dolarjev za izpustitev v hišni pripor. To seveda ne pomeni, da je moral toliko plačati, saj so s precej manj vredno vilo v Kaliforniji jamčili njegovi starši, sicer profesorja na Stanfordu.

Bankman-Fried je v izjavah za medije poudarjal, da ni želel nikogar oškodovati in da bo storil vse, da vlagateljem oziroma komitentom poplača izgubljeno. Dva njegova sodelavca sta se pred sodiščem izrekla za kriva. Bankman-Frieda obtožnica bremeni več kaznivih dejanj, med drugim tudi pranja denarja, prevare, kršitve finančne zakonodaje o donacijah in nezakonite uporabe sredstev komitentov. FTX je namreč s premoženjem komitentov pomagal podjetju Alameda Research, ki je prav tako v lasti Bankman-Frieda. Svoj čas je bil FTX vreden 30 milijard dolarjev, a je novembra letos propadel.

...

52 komentarjev

Meta bo zaradi škandala Cambridge Analytica plačala 725 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Meta, lastnica Facebooka, se je v kolektivni tožbi zaradi afere Cambridge Analytica poravnala. Plačala bo 725 milijonov dolarjev odškodnine, kar je najvišji znesek za kršitve zasebnosti doslej.

Afera sega v leto 2018, ko se je izvedelo, da je Facebook britanskemu podjetju Cambridge Analytica odobril dostop do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov. To so izvedli z aplikacijo This is Your Digital Life, ki jo je uporabljalo 270.000 uporabnikov, a ker je aplikacija pridobila tudi podatke o njihovih prijateljih, je bilo prizadetih več deset milijonov uporabnikov. Velika večina ni niti Facebooku niti Cambridge Analytici nikoli dala dovoljenja za zbiranje in obdelavo teh podatkov. To zbiranje je potekalo v letu 2015, a so ga šele tri leta pozneje razkrili v The New York Timesu. Kmalu zatem je Cambridge Analytica propadla.

Proti Facebooku je bila nato vložena kolektivna tožba, v kateri se je podjetje sedaj poravnalo. Ta vključuje 280 milijonov uporabnikov, ki jim skupno pripada 725...

6 komentarjev

Sodišče odobrilo izročitev Bankman-Frieda

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sodišče na Bahamih je odobrilo izročitev Sama Bankman-Frieda v ZDA, kjer ga obtožujejo več kaznivih dejanj v zvezi z njegovim vodenjem in kasnejšim potopom kriptomenjalnice FTX, ki je nasedla zaradi posojanja denarja vlagateljev. Bankman-Fried se je na Bahamih odrekel izvedbi celotnega postopka presoje o izročitvi in dejal, da želi komitentom povrniti izgube. Sodišče je lahko zato hitro odločilo, da se Bankman-Fried izroči.

Na Bahamih so ga aretirali prejšnji teden, potem ko so ZDA izdale tiralico zaradi formalnih obtožb v zvezi s FTX. Bremenijo ga osmih kaznivih dejan, med drugim prevare, pranja denarja in zarote. Bankman-Fried odgovarja, da nikoli ni želel nikogar prevarati, da ni natančno poznal dogajanja v svojem drugem podjetju Alameda Research, kamor so odtekala posojila iz FTX, in da bo napake popravil. Zakaj je pristal na izročitev, ni jasno niti odvetnikom, saj osumljenci tega po navadi ne storijo, razen če si izpogajajo kakšno ugodnost. Bankman-Fried tega ni storil. To...

30 komentarjev

Ustanovitelj OneCoina se je izrekel za krivega

Slo-Tech - Karl Sebastian Greenwood, soustanovitelj OneCoina, ki ga je svoj čas oglaševal kot naslednji korak, ki bo nadomestil bitcoin, se je na newyorškem sodišču izrekel za krivega prevare in pranja denarja. OneCoin je leta 2014 skupaj z Rujo Ignatovo, ki ostaja na seznamu najbolj iskanih oseb v ZDA in Evropi, ustanovil v Bolgariji. OneCoin je bil lažna kriptovaluta, ki jo je prodajal prek sistema MLM (multi-level-marketing).

Greenwooda so na Tajskem aretirali že leta 2018 in ga kasneje izročili ZDA, medtem ko Ignatova ostaja na begu. OneCoin je bila ena največjih prevar na svetu, v katero so opeharjeni vlagatelji vplačali več milijard dolarjev. Kolovodje so trdili, da je OneCoin prihodnost kriptovalut, in obljubljali velikanske dobičke. Greenwood ni edini aretirani, saj so oblasti na Kitajskem preganjale 98 ljudi, ki so prodajali OneCoin, v Indiji pa so aretirali 18 ljudi. Obdobje OneCoina je trajalo od leta 2014 do propada menjalnice zanj leta 2017, čeprav je spletna stran ostala...

24 komentarjev

Tajvan preiskuje TikTok

Slo-Tech - Tajvan je naslednja v vrsti administracij, ki so sumničave do TikToka in so začele formalne preiskave. Na Tajvanu sicer TikTok ni tako zelo priljubljen kakor v ZDA, Evropi in seveda na Kitajskem. Tajvanske oblasti so preiskavo začele zaradi suma, da je TikTok tam nelegalno vzpostavil podružnico, kar v kitajskem podjetju zanikajo. Tajvansko ministrstvo za odnose s celino je 9. decembra dejalo, da TikTok na Tajvanu nezakonito opravlja komercialno dejavnost. S tem lastnik ByteDance krši tajvansko zakonodajo o kitajskih družbenih omrežjih, ki na Tajvanu niso dovoljena. Dodajajo, da s tem celinska Kitajska izvaja psihološke operacije in infiltracijo, hkrati pa zbira osebne podatke o tajvanskih prebivalcih. ByteDance se je suho odzval, da na Tajvanu niso vzpostavili nobene pravne osebe.

Do TikToka so kritični v številnih državah. V ZDA je na primer 19 zveznih držav že prepovedalo uporabo TikToka na službenih telefonih v javni upravi, podobno prepoved pa želijo uzakoniti tudi zvezne...

0 komentarjev

Amazon in EU sta se poravnala

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon se je izognil kazni v EU, saj se je poravnal z Evropsko komisijo. S tem se je zaključila preiskava, ki jo je Komisija začela leta 2019 zaradi suma, da Amazon zlorablja informacije, ki jih ima o prodajalcih prek svoje platforme, da neupravičeno favorizira lastne storitve. Leto pozneje so Amazon uradno obtožili kršitev protimonopolne zakonodaje.

Amazon je imel močan interes za poravnavo, saj bi mu bila Evropska komisija v nasprotnem primeru lahko izrekla večstomilijonsko globo. V poravnavi se je podjetje zavezalo, da ne bo uporabljalo nejavnih podatkov o poslovanju pogodbenih partnerjev in prodajalcev na Amazonovi platformi za favoriziranje lastnih storitev ali izdelkov. Obljubili so tudi, da bodo vse ponudbe obravnavali enakovredno, ko bodo izbirali zmagovalce Buy Boxa, in prikazali tudi drugouvrščenega, če bo zadosti različen. Buy Box je izpostavljeno okence, ki prikazuje ponudbe, ki jih Amazon posebej promovira kot najboljše. Amazon bo postavil tudi...

2 komentarja

ZDA omejile prodajo ameriške tehnologije še 36 podjetijem, SSD-ji bodo dražji

vir: CNet
Trendforce - ZDA so razširile seznam podjetij, ki jim je prepovedano prodajati ameriško tehnologijo in izdelke brez posebnih licenc. Na seznam so dodali 36 podjetij, med katerimi je najvidnejši predstavnik YMTC (Yangtze Memory Technologies Co), ki proizvaja čipe, ki se uporabljajo v SSD-jih. TrendForce ocenjuje, da bi lahko YMTC do leta 2024 izstopil s tega trga, kar bo povzročilo prehodno pomanjkanje čipov 3D NAND flash na svetovnem trgu.

YMTC ima namreč zaradi uvrstitve na seznam (tako imenovani Entity List) velike težave. Brez posebnih licenc, ki jih je težko dobiti, mu namreč ameriška in druga podjetja ne smejo več opreme, tehnologije in proizvodov ameriških podjetij. To pa bo povzročilo težave pri razvoju najnovejše tehnologije Xtacking 3.0 za 3D NAND flash. Pred uvedbo sankcij so analitiki pričakovali, da bo v prihodnjem letu YMTC povečal proizvodnjo za 60 odstotkov. Sedaj kaže, da se bo proizvodnja dejansko znižala za sedem odstotkov, kar je dramatično poslabšanje obetov. YMTC je...

45 komentarjev

Na Otoku bodo prepovedali pornografske deepfake

Slo-Tech - Internet ne razočara in vsaka nova tehnologija je prej ali slej uporabljena za izdelavo pornografije. To se seveda dogaja tudi z deepfaki, ki pa omogočajo izdelavo nesporazumne pornografije, torej posnetkov ljudi, ki o tem sploh nič ne vedo. Da ne bi bilo nobenega dvoma o nesprejemljivosti in nezakonitosti tovrstnega početja, v Veliki Britaniji pripravljajo zakonske spremembe, ki bodo med drugim izrecno kriminalizirale pornografski deepfake. Prepovedana bo tudi maščevalna pornografija (revenge porn), fotografiranje žensk z višine navzdol (downblousing), nameščanje skritih kamer za snemanje brez privoljenja, cyberflashing ipd. Za večino teh posnetkov bo kaznivo tudi razširjanje, med drugim za deepfake.

Na Otoku so že leta 2015 sprejeli prvi zakon, ki je želel zajeziti maščevalno pornografije, a je bil pri tem sorazmerno neuspešen, na kar so žrtve in aktivisti opozarjali vrsto let. Leta 2019 so prepovedali še nekaj dodatnih praks, denimo upskirting. Analize so pokazale, da zaščite...

21 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Slo-Tech - Microsoft je lani predstavil orodje, ki se je v teoriji zdelo kot nalašč za programerje, saj bi jim lahko prihranilo obilico časa in truda. Github Copilot je pomočnik v obliki umetne inteligence, ki so ga razvili skupaj z GitHubom in OpenAI. Piscem v Pythonu, JavaScriptu, TypeScriptu, Rubyju in Goju pomaga tako, da piše delce kode samostojno, saj je bil prebral vso kodo v javnih repozitorijih na GitHubu in se naučil programirati. V teoriji se to sliši čudovito, v praksi pa ljudje niso najbolj navdušeni, če njihovo avtorsko delo uporabljajo drugo, pri čemer jih niti nič ne vprašajo.

Zato je Github Copilot že od začetka tarča kritik, ki so se še okrepile junija letos, ko je postal komercialno dostopen vsakomur, ki plača 10 dolarjev mesečno. Zaradi tega je bila minuli teden proti Microsoftu, OpenAI in Githubu vložena kolektivna tožba, ki jo vodi Matthew Butterick. V njej Microsoftu očitajo, da nezakonito uporablja odprtokodno programsko opremo, ki je objavljena pod različnimi...

26 komentarjev

Sodišče: umrli v nesrečah Boeingov 737 Max žrtve kaznivih dejanj

Reuters - Zvezno sodišče v Teksasu je odločilo, da so bili umrli v dveh nesrečah Boeingov 737 Max, ki sta se zgodili v letih 2018 in 2019 zaradi delovanja sistema MCAS, žrtve kaznivih dejanj. To svojcem omogoča izpodbijanje poravnave med Boeingom in pravosodnim ministrstvom, ki je bila sklenjena januarja lani in Boeingu nalaga plačilo 2,5 milijarde dolarjev, a ga odvezuje kazenske odgovornosti. Svojcem žrtev je bila s to poravnano kršena pravica do pravnega varstva, zato lahko sedaj Boeing preganjajo tudi kazensko, meni sodišče. Svojci so zatrjevali, da jim je s to poravnavo, ki je nastajala za zaprtimi vrati in brez njihove vednosti, država kršila pravice.

Letali sta leta 2018 in 2019 strmoglavili, ker je MCAS zaradi napake deloval napačno, piloti pa sploh niso vedeli, da sistem obstaja in kako se odziva. V obsežni preiskavi se je izkazalo, da je Boeing pri razvoju letala hitel in da FAA ni bila obveščena o vseh relevantnih dejstvih, zato tudi certificiranje letal ni potekalo v skladu z...

30 komentarjev

Francosko sodišče Applovo milijardno globo znižalo za dve tretjini

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francosko sodišče je občutno znižalo predlani dosojeno globo Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Francoski varuh konkurence je Applu tedaj izrekel 1,1 milijarde evrov globe, ki pa jo je sodišče sedaj znižalo na 372 milijonov evrov. Dotlej najvišjo izrečeno globo je sodišče znižalo, ker je razsodilo, da je kršitev manj.

Sodišče je pritrdilo varuhu konkurence, da je Apple izrabljal prevladujoč položaj na trgu in odvisnost prodajalcev od Appla, ni pa potrdilo, da bi se Apple dogovarjal o cenah. Poleg tega je sodišče nižje ocenilo škodo, ki je ob tem nastala, ter obseg kršitev. Zaradi tega je izračunana globa za 728 milijonov evrov nižja in znaša le še tretjino prvotne. Kaznovana sta tudi veletrgovca Tech Data in Ingram Micro, ki morata plačati 76 in 63 milijonov evrov globe.

Apple se je na odločitev odzval pričakovano. Pozdravil je znižanje globe in ugotovitev, da ene kršitve ni bilo. Hkrati pa napoveduje pritožbo, v kateri želi dokazati še neutemeljenost drugega očitka.

0 komentarjev

Musk si je spet premislil, sedaj bi vendarle kupil Twitter

Bloomberg - Obeta se nov preobrat v sagi o Muskovem prevzemu Twitterja, saj je Elon Musk ponovno ponudil 54,2 dolarja na delnico za odkup podjetja, kolikor je bil ponudil že spočetka. Kasneje si je premislil in na vsak način umakniti ponudbo, s čimer pa se poslovodstvo ni strinjalo in je sprožilo tudi sodni spor. Ker je bila Muskova ponudba zavezujoča, razlogi za odstop od nje pa za lase privlečeni, mu na sodišču ne kaže preveč dobro. Tudi zaradi tega je bržkone ponovno ponudil nakup podjetja, s čimer bi se izognil tožbi.

Ponudbo je podal v pismu podjetju, ki še ni javno objavljeno. Uradno Twitter in Musk dogodka ne komentirata. Je pa poteza smiselna, saj se s tem Musk izogne tožbi, Twitter pa dokazovanju, koliko imajo res lažnih profilov, kar je bil Muskov glavni očitek in argument za odstop od nakupa. To je uradno sporočil julija, sedaj pa se obeta sojenje v Delawaru, ki je razpisano za 17. oktober. Sodnica je sedaj obe strani pozvala, naj podata predloge. Twitter lahko od tožbe odstopi ali...

41 komentarjev

HP se je v nekaj evropskih državah poravnal zaradi blokade neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Hewlett-Packard se je poravnal zaradi blokade uporabe neoriginalnih kartuš, ki jo je uvedel z nadgradnjo Dynamic Security leta 2016. Lastniki tiskalnikov, ki so tedaj nadgradili firmware, nenadoma niso mogli več uporabljati kartuš in tonerjev, ki niso imeli HP-jevih čipov. Čeprav je HP trdil, da s tem pomagajo uporabnikom, da ne bi uporabljali kartuš in tonerjev slabe kakovosti, so uporabniki to razumeli predvsem kot izkoriščanje visokih cen originalnih črnil.

To posredno priznava tudi HP, ki se je že v več državah poravnal. Sedaj so na vrsti Belgija, Italija, Španija in Portugalska, kjer so minuli teden sklenili dogovor o plačilu odškodnine. Potrošnike je zastopala organizacija Euroconsumers. HP bo plačal 1,35 milijona evrov lastnikom tiskalnikov, ki so zaradi nadgradnje Dynamic Security utrpeli izgubo. Posamezni lastnik bo prejel 20-95 evrov, odvisno od modela tiskalnika in škode. Pri tem HP izrecno poudarja, da plačilo odškodnine ni priznanje nepravilnosti ali upravičenosti...

5 komentarjev

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

Instagram kaznovan zaradi deljenja podatkov otrok

Slo-Tech - Irski informacijski pooblaščenec je Facebooku (oziroma Meti, kot se sedaj imenuje) izrekel 405 milijonov evrov globe, ker je njihovo družbeno omrežje Instagram nezakonito delilo elektronske naslove in telefonske številke otrok, ki so ga uporabljali. Instagram je namreč avtomatično delil osebne podatke mladoletnih, če so ti registrirali poslovni oziroma ustvarjalni (business or creator) račun. Ni znano, podatke koliko otrok so delili na ta način, informacijski pooblaščenec pa ocenjuje, da jih je oškodovanih več milijonov.

To je druga najvišja globa, ki je bila v Evropi izrečena za kršitev Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Prvo mesto zaseda 746 milijonov evrov težka globa, ki jo je lani dobil Amazon. Prav tako to ni prva kazen za Facebook, saj je moral zaradi WhatsAppa lani plačati 225 milijonov evrov, za storitev Facebook pa letos 17 milijonov evrov. Irski informacijski pooblaščenec izreka globe v imenu celotne EU, saj ima Facebook tam registrirano evropsko podružnico....

10 komentarjev

Google kriv zavajanja uporabnikov o zbiranju lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Google bo moral v Avstraliji plačati 60 milijonov avstralskih dolarjev težko globo (41,5 milijona evrov), ker je uporabnike zavajal o zbiranju in uporabi njihovih lokacijskih podatkov. Avstralski varuh konkurence in potrošnikov (Australian Competition & Consumer Commission) je leta 2019 začel postopek proti podjetju, ker je v letih 2017 in 2018 zavajalo uporabnike, da je funkcija Location History edina, ki vpliva na beleženje zgodovine lokacij. V resnici pa se zbiranje upravlja tudi prek nastavitve Web & App Activity. Google je zavajajočo ureditev popravil decembra 2018, ko so poenostavili upravljanje zbiranja lokacijskih podatkov. V lanski razsodbi je bilo podjetje spoznano za krivo, sedaj pa je sodba pravnomočna in globa določena.

Podjetje mora sedaj plačati 60-milijonsko globo zaradi dogodkov v letih 2017 in 2018. ACCC in Google se o višini globe strinjata, poleg tega pa bo moral Google plačati še sodne stroške in izobraziti nekatere svoje zaposlene o zakonodaji na področju...

4 komentarji

Dedič imperija Samsung pomiloščen, da se vrne na čelo podjetja

Slo-Tech - Podpresednik Samsunga Jay Y. Lee (uradno Lee Jae-yong) in dedič imperija je bil v Južni Koreji tudi uradno pomiloščen, kar mu bo kljub obsodbi in zaporni kazni zaradi korupcije omogočilo prevzeti vodenje podjetja. Predsednik države Yoon Suk Yeol je Leeja pomilostil, da bi lahko v turbulentnih časih prevzel vodenje podjetja in s tem pomagal gospodarstvu celotne države, ki je močno odvisno od Samsungove kondicije.

Lee je bil obsojen zaradi korupcije in je v zaporu preživel 18 mesecev, nato pa so ga pred letom dni pogojno izpustili. Pomilostitev bo začela učinkovati jutri, zato je pričakovati, da bo kmalu zatem spet prevzel funkcijo podpredsednika. V Južni Koreji njegovo vrnitev na čelo podjetja vidijo kot pozitivno za celotno gospodarstvo, ki se bori z inflacijo, pretrganim dobavnim verigam zaradi zaprtij spričo covida na Kitajskem in vplivom ruske vojne v Ukrajini na svetovno gospodarstvo. Napetosti med ZDA in Kitajsko so zadnji korak v razvoju dogodkov, ki predstavlja tveganje za...

4 komentarji

Evropska komisija vložila tožbo zoper Slovenijo zaradi zamude pri sprejemanju Zakona o elektronskih komunikacijah

Slo-Tech - Ker Slovenija ni do 21. decembra 2020, ko se je iztekel dvoletni rok, v nacionalno zakonodajo prenesla Direktive (EU) 2018/1972 o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, je Evropska komisija vložila tožbo zoper državo. V tožbi sodišču EU predlaga, da Sloveniji izreče globo v višini 2.726 evrov na dan od izreka sodbe in pavšalni znesek 1.390,77 evra na dan za vsak dan kršitve, a ne manj kot 383.000 evrov. Direktiva se v Slovenijo prenaša s sprejemom novega Zakona o elektronskih komunikacijah, ki je že več let v pripravi.

Ministrstvo za javno upravo je pobude glede novega zakona začelo sprejemati že januarja 2019, kar je trajalo do 15. marca 2019. Avgusta 2020 je bil objavljen osnutek predloga zakona, ki je bil v javni obravnavi do sredine oktobra 2020. Zakon je šel v medresorsko usklajevanje aprila 2021, nato pa je imela javnost spet dva tedna časa za pripombe. Predvidevali so, da bo zakon sprejet novembra 2021, a je bil na 29. redni seji 4. februarja 2022 predlog ZEKom-2...

8 komentarjev

Evropska komisija preiskuje Alliance for Open Media zaradi licenciranja kodeka AV1

Slo-Tech - Reuters poroča, da je Evropska komisija začela preiskovati Alliance for Open Media (AOM) zaradi suma kršitev zakonodaje z njihovo licenčno politiko. Člani AOM so tudi Google, Amazon, Apple, Netflix, Nvidia, Samsung in Facebook (Meta) ter kontrolirajo licenciranje standarda za kodeke AV1 (zapis videa). Komisija preverja, ali kršijo protimonopolno zakonodajo.

AOM je nastal leta 2015, da bi poiskali in skrbeli za videoformat, ki bi bil združljiv s standardi W3C in HTML5. Nastal je kodek AV1, ki je alternativa HEVC. Poleg licenčnih prednosti, saj je obvezno brez licenčnin (royalty-free), je tudi tehnološko naprednejši, saj omogoča boljšo kompresijo. AOM ima upravni odbor iz 14 članov, celotni konzorcij pa sestavlja 41 podjetij.

Komisija je konzorciju poslala vprašalnik, kar je prva stopnja v preiskavi. Ugotavljali bodo, ali so licenčni pogoji nepošteni. AOM namreč zahteva, da se na enak način licencirajo tudi drugi patenti, ki niso bili del AV1, a so jih kasneje prepoznali kot...

3 komentarji

Google v Mehiki v zasebni tožbi obsojen na 187 milijonov evrov odškodnine

Slo-Tech - Običajno so milijonske globe tehnološkim velikanom, kakršen je Google, izrečene v kazenskih ali prekrškovnih postopkih, to pot pa mora Google v Mehiki plačati štiri milijarde pesov (187 milijonov evrov) v zasebni tožbi. Pred osmimi leti se je na platformi blogspot.com, ki sodi pod Google, znašel prispevek, ki je mehiškemu odvetniku Ulrichu Richterju Moralesu brez dokazov očital pranje denarja, ponarejanje dokumentov in preprodajo drog. Blog je še danes dostopen, čeprav je Morales od Googla zahteval umik. Zato je giganta tožil.

Morales je zato leta 2015 proti Googlu vložil tožbo zaradi obrekovanja, saj avtor bloga Ulrich Richter Morales y sus chingaderas a la patria (Ulrich Richter Morales in njegova odvratna dejanja proti domovini) ni javno znan. Blog sicer od leta 2014 ni dobil nobenega novega prispevka, je pa še vedno dostopen. Mehiško višje sodišče je ta teden razsodilo, da je Google odgovoren zaradi razžalitve, saj je dovolil objavo tega prispevka na svoji platformi. Tako...

8 komentarjev

Qualcomm uspel s pritožbo in izničil milijardno globo EU

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec čipov Qualcomm se je uspel s pritožbo izogniti plačilu 997 milijonov evrov visoke globe, ki mu je zaradi zlorabe prevladujočega položaja pred štirimi leti izrekla Evropska komisija. Tedaj je ocenila, da je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonu, nezakonito. Applu je obljubil velikanske popuste, če se je ta odpovedal nakupu katerihkoli drugih čipov LTE. Kakor bi Apple naročil čipe še pri katerem drugem proizvajalcu, četudi ne bi zmanjšal naročil pri Applu, bi cena poskočila. Apple bi celo moral vračati popuste.

A Splošno sodišče EU, na katero se je Qualcomm pritožil, je drugačnega mnenja. Ugotovilo je vrsto postopkovnih nepravilnosti, ki so Qualcommu onemogočile primerno obrambo in zaradi katerih so sklepi Komisije nepravilni. Komisija ni izvedla analize, ki bi dokazali, da so popusti dejansko povzročili, da Apple ni kupoval čipov pri drugih dobaviteljih. Komisija je napovedala, da bo razsodbo...

0 komentarjev

New York sprejel prvi zakon o pravici do popravila elektronike v ZDA

Slo-Tech - Zvezna država New York je kot prva v ZDA sprejela zakon (Fair Repair Act) o pravici do popravila (right to repair) elektronskih naprav. Od sredine prihodnjega leta bo ob prodaji elektronskih naprav v New Yorku treba zagotoviti rezervne dele, orodja, ustrezna navodila in programsko opremo, ki bodo potrošnikom in neodvisnim serviserjem omogočali popravila. Zakon je senat sprejel z 49 glasovi za in 14 proti, medtem ko je spodnji dom glasoval 145 proti 1. Zakon mora podpisati še guverner.

Zakon ne vključuje medicinskih aparatov, bele tehnike, opreme za kmetijstvo, opreme za komunikacijo v sili in avtomobilov. Poenostavljeno povedano torej velja za zabavno elektroniko, a ni nujno, da bo pri tem ostalo. Zagovorniki pravice do popravila so se trudili in se še trudijo, da bi v prihodnosti to veljalo za čim širši krog izdelkov. Trenutno torej za zabavno elektroniko velja, da morajo proizvajalci za diagnostiko, vzdrževanje ali popravilo vsem neodvisnim serviserjem in lastnikom omogočati...

12 komentarjev

Vrhovno sodišče začasno blokiralo teksaški zakon o prepovedi moderiranja vsebin na družbenih omrežjih

Slo-Tech - Vrhovno sodišče v ZDA je odločilo, da razvpiti teksaški zakon o prepovedi moderiranja vsebin na družbenih omrežjih, ne more stopiti v veljavo. Sodišče ni razsojalo vsebinsko, temveč je izdalo začasno odredbo, ki blokira zakon, dokler zvezna sodišča ne odločijo o širšem primeru. V vsakem primeru pa je pričakovati, da bo naposled o ustavnosti novega zakona razsojalo tudi vrhovno sodišče.

Zakon HB20 spletnim platformam, kamor na primer uvrščamo Facebook ali Twitter, prepoveduje moderiranje vsebin ali njihovo odstranjevanje glede na uredniško politiko. To poenostavljeno povedano pomeni, da bi lahko odstranjevali le vsebine, ki očitno kršijo zakon, ne bi pa mogli moderirati ostalih spornih primerov, kot je širjenje neresnic, razpihovanje sovraštva, teorije zarote itd. V praksi bi to pomenilo, da bi se na straneh lahko razraščale neonacistične vsebine, teorije zarote, proruska propaganda v zvezi z vojno v Ukrajini itd. Upravljavci družbenih omrežij, med njimi Amazon, Facebook, Google in...

24 komentarjev

Zaradi afere Cambridge Analytica tožilstvo preganja Zuckerberga osebno

Slo-Tech - Generalni tožilec v ameriškem zveznem okrožju District of Columbia Karl Racine je vložil obtožnico zoper ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga zaradi njegovega sodelovanja v aferi Cambridge Analytica. Tožilstvo meni, da je Zuckerberg osebno odgovoren za škandal, zato mora tudi finančno odgovarjati. Tožijo ga zaradi zavajanja uporabnikov in nezadostne zaščitne njihove zasebnosti.

V obtožnici trdijo, da je Zuckerberg leta 2010 predlagal, da se platforma Facebook odpre tretjim stranem oziroma zunanjim partnerjem, kar je omogočilo najprej zbiranje ogromnih količin podatkov prek teh zunanjih aplikacij, potem pa so to agregirali in prodajali. Vrhunec je predstavljal incident Cambridge Analytica, v katerem je istoimensko podjetje zbralo ogromno podatkov o uporabnikih, jih profiliralo in potem to izkoristilo da vplivanje na volitve. Medtem ko je Cambridge Analytica dobro vedela, kakšne podatke lahko pridobiva s Facebooka, in so tudi v podjetju poznali načine za...

7 komentarjev

Evropska komisija sumi, da Apple Pay krši protimonopolno zakonodajo

Slo-Tech - Evropska komisija je Applu poslala obvestilo o nasprotovanju, v katerem ga obvešča o preliminarnem mnenju, da s storitvijo Apple Pay zlorablja prevladujoči položaj na trgu. Ker omejuje dostop do standardnih tehnologij za plačevanje (NFC) drugim aplikacijam, s tem ovira konkurenco. Podpredsednica komisije in pristojna za konkurenco Margrethe Vestager je ob tem dejala, da če se bodo dognanja iz preliminarne preiskave potrdila, bo to predstavljalo kršitev zakonodaje.

Storitev Apple Pay je Applova lastna mobilna denarnica, ki deluje na napravah iPhone in iPad. Z Apple Pay lahko plačujemo prek spleta in v fizičnih trgovinah. Applov operacijski sistem je zaprt ekosistem, saj Apple nadzoruje vse njegove aspekte, zato ima Apple prevladujoč položaj na trgu. Ker je Apple Pay edina aplikacija, ki ima dostop do NFC, ki je standardizirana in široko razširjena storitev za plačevanje z mobilnimi napravami, je to po mnenju Komisije zloraba prevladujočega položaja, in sicer 102. člena Pogodbe o...

3 komentarji

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Zoom se je poravnal za 85 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je odobrilo lani predlagano poravnavo podjetja Zoom v kolektivni tožbi, ki so jo zoper podjetje vložili posamezniki in več organizacij zaradi vdorov nepovabljenih v sestanke. Podjetje bo plačalo 85 milijonov dolarjev in uvedlo več sprememb, ki bodo podobne incidente preprečile. Da bo poravnava potrjena, je bilo jasno že oktobra ob načelnem pozitivnem mnenju.

Poravnava pokriva 14 kolektivnih tožb, ki so bile vložene med marcem in majem 2020, ko se je epidemija začela in je bilo videosestankovanje prek Zooma manj uveljavljeno kot danes. Pritožniki so se sklicevali na več incidentov, ko so nepovabljeni vdrli v videosestanke in jih nadlegovali z neprimernimi komentarji in posnetki. Zatrjevali so kršitev pravice do zasebnosti.

Pojav se imenuje zoombombing in je bil pogost v začetku, ko je bila večina sestankov dosegljiva brez kode. Nepridipravi naj bi v nekaterih primerih tudi prevzeli nadzor nad sestanki in "ugrabili" zaslone sodelujočih, ki so morali gledati...

0 komentarjev

Sodišče potrdilo izročitev Assangea v ZDA, možnost za pritožbo ostaja

Slo-Tech - Britansko sodišče je potrdilo izročitev Juliana Assangea v ZDA zaradi obtožb o vohunjenju, ki jih je proti ustanovitelju Wikileaksa zaradi objave depeš vložilo ameriško tožilstvo. Saga o izročitvi ZDA se vleče že dlje časa, od odstopa Švedske od pregona zaradi nikoli dokazanega napada na dve ženski pa je to realna možnost. Upravno sodišče je sedaj potrdilo izročitev ZDA, potem ko je vrhovno sodišče minuli mesec zavrnilo obravnavo primera.

Upravno sodišče je danes po sedemminutnem zaslišanju zavrnilo Assangeeve argumente in potrdilo izročitev. Britanska notranja ministrica Priti Patel lahko sedaj formalno zaključi postopek z odobritvijo izročitve, a ima Assange še možnost pritožbe. V ZDA je obtožen 18 kaznivih dejanj, zaradi česar mu grozi 175 let zapora. Očitajo mu, da je z razkritjem depeš leta 2010 obelodanil ameriške vojaške skrivnosti ter v nevarnost spravil več uslužbencev in sodelavcev. A proti izročitvi se Assange bori le še iz zdravstvenih razlogov, saj vsebinskih ni več....

32 komentarjev

Ebayjev direktor varnosti priznal krivdo v bizarnem procesu spletnega nadlegovanja

Slo-Tech - Nekdanji direktor varnosti v Ebayu se je izrekel za krivega v sodnem postopku zaradi internetnega zalezovanja. Zgodba, ki ji ne manjka bizarnosti, sega v leto 2019, ko je Jim Baugh začel zalezovati par, ki je na internetu upravljal spletno stran, ki je bila kritična do Ebaya. Ina in David Steiner iz Massachusettsa sta bila zaradi svoje spletne strani tarči nadlegovanja več Ebayevih zaposlenih, ki so večidel svoja dejanja že priznali. Sojenje Baughu se bo začelo maja.

Spletna stran eCommerce Bytes je leta 2019 ujezila Ebayevega izvršnega direktorja Devina Weniga, ko so bile objavljene podrobnosti o njegovi pogodbi in odpravnini. Zato je vodji komunikacije Steve Wymerju naročil, da mora spletna stran proč. Izvedbo je prevzel Baugh, ki je paru med drugim poslal prašičji zarodek, krvavo prašičjo masko, pogrebni venec in knjigo o spopadanju z izgubo partnerja. Večkrat se je peljal mimo njunega doma in jima skušal na avtomobil podtakniti sledilno napravo z GPS. Poleg tega so paru...

8 komentarjev

Prvi sodni postopki v primeru Anom

Slo-Tech - V ZDA se začenja sojenje enemu izmed 17 obtoženih v primeru ANOM, o katerem smo prvikrat poročali lani. Britanskega in nizozemskega državljana Aurangzeba Ayuba obtožujejo organiziranega izsiljevanja, ker je sodeloval pri dejanjih preprodaje drog, pranja denarja in oviranja policijskih preiskav. Preganjajo ga po zakonu RICO, ki je namenjen lovu na mafijske šefe. Primer se bo nadaljeval 10. junija letos.

Zgodba sega v leto 2018, ko je v ZDA stekla operacija Trojan Shield oziroma v Avstraliji Ironside. Lastnik podjetja Anom, ki je ponujal telefone za varno komunikacijo, je začel sodelovati s policijo. Podobne telefone za šifrirano komunikacijo sta bila pred tem ponujala tudi Phantom Secure in Sky, za katera je bil delal tudi kasnejši ustanovitelj Anoma. Policija je v Anomove telefone dodala orodja za prisluškovanje, nato pa so njegovi distributerji telefone ponujali kriminalcem, ki za past niso vedeli. Šifrirani telefoni samo po sebi niso nič prepovedanega, a nekateri prodajalci jih...

5 komentarjev

Razširitev postopka Evropske komisije zoper Apple zaradi krnitve konkurence

Reuters - Evropska komisija je že lani ugotovila, da Apple zelo verjetno krši pravila konkurenčnosti pri upravljanju svojega App Stora, kjer nepošteno izriva konkurenco na trgu pretočnih storitev za glasbo. Komisija bo po neuradnih podatkih Reutersa še razširila očitke in preiskavo zoper Apple, kar kaže na odkritje dodatnih ali resnejših nepravilnosti v preliminarni preiskavi.

Primer, ki ga je pred tremi leti sprožil Spotify, se vrti okrog provizij in omejevanja alternativnih načinov nakupa naročnin. Apple je tedaj vsem ponudnikom aplikacij v App Storu obračunaval 30-odstotno provizijo na vse nakupe, tudi nadaljnje nakupe v aplikaciji, hkrati pa Spotify na primer ni smel nuditi nižje naročnine kot v App Storu na svoji spletni strani (kjer provizije ni). Dodatne argumente je priskrbelo dejstvo, da na primer Uberju in podobnih teh provizij ni bilo treba plačevati, pa čeprav so se plačila izvajala neposredno v aplikaciji, ki je bila naložena z App Stora. Apple je seveda navedbe Spotifya in...

5 komentarjev

Francosko sodišče kaznovalo Google zaradi nepoštenih pogojev v Play Storu

Bloomberg - Trgovinsko sodišče v Parizu je Alphabetu (nekdaj Google) izreklo dva milijona evrov kazni zaradi nepoštenih pogojev v spletni tržnici z aplikacijami. Piscem aplikacij, ki so jih ponujali na Googlovi tržnici, so postavljali nepoštene pogoje, ki so jih postavljali neenakovreden položaj v primerjavi s ponudnikom spletne tržnice. Francosko finančno ministrstvo je tožbo zoper Google in tudi Apple vložilo leta 2018, po štirih letih pa je sodišče pritrdilo.

Ena izmed večjih nepravilnosti je obvezna 30-odstotna provizija, ki jo morajo založniki plačati od vseh nakupov na spletni tržnici. Google je s položaja močnejšega enostransko vsilil to in še druga določila, denimo možnost enostranskega spreminjanja ali razdrtja pogodbe. Založniki sploh niso imeli nobene možnosti pogajanja ali spreminjanja pogojev, zato jih je Google s tem postavil v podrejeni položaj, meni sodišče. Google ima sedaj tri mesece časa, da nepoštene pogodbene pogoje spremeni. Google je sicer že pred meseci znižal...

37 komentarjev

EU želi omejiti samovoljo tehnoloških gigantov

Slo-Tech - Minuli teden sta Evropski parlament in Evropski svet sporočila, da sta se njuni pogajalski skupini sporazumeli o besedilu zakona o digitalnih trgih (DMA), s katerim bodo med drugim definirali, kateri giganti veljajo za vratarje (gatekeepers) in katere prakse bodo zanje nezakonite. Komisija bo imela možnost sankcionirati kršitve.

Zakonski predlog opredeljuje podjetja, ki nudijo ključne storitve in platforme, za katere obstaja največja nevarnost, da bodo z nezakonitimi poslovnimi praksami izkrivljali konkurenco in škodovali potrošnikom. To so tudi ponudniki družbenih omrežij, iskalnikov in brskalnikov. Podjetja, ki imajo tržno kapitalizacijo vsaj 75 milijard dolarjev ali letnih prihodkov vsaj 7,5 milijarde evrov, vsaj 45 milijonov uporabnikov mesečno in vsaj 10.000 poslovnih uporabnikov, bodo štela za vratarje. Taki primeri so na primer Google (iskalnik, brskalnik, oglaševanje), ponudniki platform za komuniciranje (WhatsApp, iMessage, Facebook Messenger itd.) in družbena omrežja....

26 komentarjev

Nizozemska nadaljuje izrekanje glob Applu

Reuters - Nizozemski varuh konkurence je izpolnil grožnjo in nadaljuje tedensko izrekanje glob Applu. Izrekel je že peto petmilijonsko globo, torej mora Apple skupno plačati 25 milijonov dolarjev. Gre za nadaljevanje kršitev, ki jih je regulator izpostavil decembra.

Jabolko spora so pogoji za zunanja plačila v spletni tržnici. Ponudniki aplikacij za zmenke (dating apps) so se pritožili, da ni pošteno Applovo omejevanje plačilnih sistemov. Uporabljati smejo namreč le Applovega, kar prinaša 30-odstotne provizije, medtem ko zunanjih načinov plačila ne smejo niti reklamirati v aplikaciji, kaj šele ponujati. Apple je odločitev ACM "izpolnil", tako da je omogočil zunanje plačilne sisteme, a še vedno zahteva plačilo provizije. To je znižal na 27 odstotkov, kar da ustreza nižjim stroškom, ker aplikacije ne uporabljajo več njegovega plačilnega sistema. ACM je ocenil, da je takšna rešitev nezadostna.

Dokler Apple ne bo izpolnil zahtev, bodo nadaljevanje izrekanje glob. Apple se vestno pritožuje in...

2 komentarja

Nizozemska stopnjuje globe za Apple

Slo-Tech - Nizozemski varuh konkurence, ki je avgusta ugotovil in decembra odločitev objavil, da Apple krši protimonopolno zakonodajo, in ga januarja oglobil, je globo še povišal. Spremembe, ki jih je Apple uvedel po prvi globi, so nezadostne. Pogoji za ponudnike aplikacij so še vedno nerazumni in predstavljajo nepotrebne ovire, zato nadaljuje izrekanje globe. Vsak teden do odprave nepravilnosti se globa poviša za pet milijonov evrov in trenutno znaša že 20 milijonov evrov. Apple se je sicer tudi pritožil.

Srž problema se skriva v plačilnih sistemih. Apple ni dovoljeval uporabe zunanjih plačilnih sistemov v aplikacijah niti povezav do njih. Razlog so seveda provizije, saj Apple od vseh transakcij v lastnem ekosistemu pobere 30 odstotkov (v nekaterih primerih 15 odstotkov), pri zunanjih transakcijah pa ne bi pobral nič. Hkrati izrecno prepoveduje, da bi bile kjerkoli cene nižje kot v njihovih tržnici. Nizozemski regulator je bil te pogoje ocenil za diskriminatorne.

Apple se je sicer pritožil...

3 komentarji

Proces v sporu med Epicom in Applom vnovič dobiva zagon

The Verge - Vrsta organizacij in ameriških zveznih držav je s pismi podpore stopila v bran Epic Games v pritožbi na lansko razsodbo v sporu z Applom glede domnevnega monopolističnega obnašanja Cupertina na App Storu.

Lanskega septembra smo dobili razsodbo v odmevnem sodnem procesu, kjer sta si nasproti stala Epic Games in Apple. Igričarski založnik je velikana iz Cupertina tožil z očitkom, da na svoji nalinijski trgovini App Store preveč omejuje možnosti za plačila, ki lahko potekajo zgolj skozi Applove kanale, pri čemer ta zase zahteva zajeten "davek" v višini 30 odstotkov. Zato v Epicu pravijo, da je Applovo postopanje monopolistično. S trditvijo se je sodnica Yvonne Gonzalez Rogers strinjala le v manjši meri: po tej razsodbi nižjega sodišča Apple razvijalcem aplikacij za App Store res ne sme več omejevati oglaševanja in usmerjanja na zunanje plačilne kanale, toda v preostalih devetih od desetih točk obtožnice je Epic potegnil kratko; na primer pri višini dajatve ali pravici do lastne...

48 komentarjev

Splošno sodišče EU: Intelu ni treba plačati milijardne globe iz leta 2009

Slo-Tech - Splošno sodišče Evropske unije je razglasilo delno ničnost odločbe, s katero je Evropska komisija Intelu pred dobrimi dvanajstimi leti izrekla globo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Na 1,06 milijarde evrov visoko globo se je Intel že tedaj pritožil, a je sodišče na prvi stopnji pritožbo leta 2014 zavrnilo. Intel je vztrajal in na drugi stopnji je Sodišče Evropske unije Intelu pritrdilo, sodbo razveljavilo in postopek vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Sedaj je prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da je bila globa izrečena na podlagi napačne ekonomske analize, zato je odločitev Komisije odpravilo.

Analiza Evropske komisije je bila nepopolna in ne omogoča z ustrezno gotovostjo potrditi, da je Intelovo ravnanje oviralo konkurenco. Šlo je kontroverzni program, ki je tekel med leti 2002-2007. Proizvajalci in sestavljavci računalnikov - šlo je za Dell, Lenovo, Hewlett-Packard (HP) in NEC -, ki so v vsaj 80 odstotkov svojih namiznih računalnikov vgrajevali...

23 komentarjev

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Slo-Tech - Nizozemska agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je Applu izrekla pet milijonov evrov globe, ker je z omejevanjem dostopa do alternativnih plačilnih sistemov v aplikacijah na App Storu nezakonito omejeval konkurenco. ACM je kršitve preliminarno ugotovil že avgusta lani in uradno še decembra lani, ko je sodišče del avgustovske odločbe razveljavilo. Ker Apple kršitev ni odpravil, je ACM sedaj grožnjo uresničil in izrekel napovedanih pet milijonov evrov globe. Če Apple kršitve ne bo odpravil, bo kazen vsak teden zrasla za novih pet milijonov evrov do največ 50 milijonov evrov.

V konkretnem primeru gre za aplikacije za zmenke (dating apps), ki so na voljo v App Storu. Nekatere aplikacije terjajo plačilo naročnine, ki pa jo Apple zahteva prek svojega plačilnega sistema, od katerega vzame 15 ali 30 odstotkov provizije. Ponudniki aplikacij ne smejo v njih niti omeniti, da obstaja možnost plačila izven App Stora, kar je nepošten pogoj, meni Nizozemska. Applove spremembe po...

28 komentarjev

Francija zaradi piškotkov oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je danes izrekel Googlu 150 milijonov evrov in Facebooku 60 milijonov evrov globe zaradi kršitev francoske zakonodaje na področju piškotkov. Nezakonitosti morata odpraviti v treh mesecih, sicer bodo sledile nadaljnje globe. Ključni očitek se tiče implementacije sprejemanja in zavračanja piškotkov, kar bi moralo biti enako zapleteno, a ni.

Kršitve so odkrili na straneh facebook.com, google.fr in youtube.com. Na teh straneh se obiskovalcem pojavi obvestilo o uporabi piškotkov, ki jih lahko sprejmejo z enim klikom. Za zavrnitev namestitve piškotkov pa je postopek daljši, kar je v nasprotju z 82. členom francoskega zakona o varovanju osebnih podatkov. Na tak način namreč podjetji uporabnike odvračata od zavrnitve piškotkov, zaradi česar so se številni uporabniki tudi pritožili pri CNIL-u.

Podjetji sta bili zato ogobljeni, sedaj pa imata tri mesece časa, da postopek tudi tehnično popravita, sicer bosta za vsak dan zamude kaznovani z...

21 komentarjev

Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi...

119 komentarjev

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh...

3 komentarji

Rusija dodatno oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Rusija stopnjuje pritisk na zahodne tehnološke velikane, ki ne želijo odstranjevati vsebin, ki so po lokalni zakonodaji nezakonite. Zaradi tega je včeraj Googlu izrekla 7,2 milijarde rubljev (86 milijonov evrov), Meti (nekdanji Facebook) pa dve milijardi rubljev (24 milijonov evrov) glob. Višina globe je bila odvisna od prihodkov podjetij v Rusiji.

Kazni je izreklo rusko sodišče in ne agencija (Roskomnadzor), ker podjetji ne želita odstraniti vsebin, za katere je Roskomnadzor to odredil. Globe predstavljajo stopnjevalne ukrepe, ker se kršitve ponavljajo, so sporočili iz agencije. Če bosta podjetji kršitvi nadaljevali, bodo globe še zrasle.

Rusija je v zadnjem letu okrepila boj proti družbenim omrežjem, kar vključuje izrekanje visokih glob in upočasnjevanje dostopa, s čimer želijo podjetja prisiliti v brisanje nezaželenih vsebin. Med njimi so tudi pozivi k protestom in ostale vsebine, ki oblastem niso povšeči. Dosedanje globe so bile zanemarljive, po novem pa znašajo 5-20...

2 komentarja

Italija oglobila Amazon z 1,1 milijarde evrov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je danes izrekel 1,1 milijarde evrov visoko globo Amazonu, ker je podjetje zlorabljalo svojo prevlado na trgu (250-stransko poročilo). Amazon je nepravično obravnaval druge prodajalce na svoji platformi, saj jih je silil v uporabo storitve FBA (Fulfillment by Amazon). Kdor je uporabljal FBA, je bil obravnavan drugače od tistih, ki so uporabljali lastna skladišča in distribucijo.

Kdor je uporabljal FBA, je lahko konkuriral v programu Amazon Prime. To pa ima številne posledice, saj se takšni izdelki veliko pogosteje znajdejo v Amazonovih posebnih ponudbah in dogodkih, kot so Prime Day, črni petek ali Cyber Monday. Prav tako se prodajalci s FBA pogosteje znajdejo v tako imenovanem okvirčku (buy box), ki omogoča hitri nakup z enim klikom. Tudi če isti izdelek prodaja več prodajalcev, bo Amazon raje više pokazal tistega, ki ima FBA. Kaj pa ima od tega Amazon? Od izdelkov, ki se prodajajo kot FBA, dobi...

0 komentarjev

Se Microsoftu obeta nova protimonopolna preiskava v EU?

Slo-Tech - Na prelomu tisočletja je bil Microsoft tako velik in močan, da so regulatorji resno razmišljali tudi o razbitju podjetja. To se sicer ni zgodilo, si je pa zaradi integracije brskalnika Internet Explorerja in predvajalnika Windows Media Player v ZDA in EU prislužil visoke globe. Odtlej se je Microsoft podobnih postopkom izognil. Sedaj se morda obeta podoben postopek, saj je Nextcloud skupaj z več neprofitnimi organizacijami ( European DIGITAL SME Alliance, Document Foundation (LibreOffice) in Free Software Foundation Europe) vložil pritožbo zoper Microsoft pri Evropski komisiji. V njej podjetju očitajo zlorabo tržnega položaja zaradi integracije Teams, OneDriva in podobnih storitev v Windows 10 in 11.

Pritožniki trdijo, da Microsoft z agresivnim marketingom v operacijskem sistemu in vsiljevanjem vpisa uporabnikov v te storitve omejuje izbiro in si pridobi nezakonito prednost pred konkurenčnimi ponudniki sorodnih storitev. V Nextcloudu dogajanje neposredno primerjajo z integracijo...

6 komentarjev

Italija izdatno kaznovala Apple in Amazon

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence je izrekel visoko globo Amazonu in Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. V srži problema tičijo slušalke znamke Beats, katerih znamko je Apple leta 2014 kupil za tri milijarde dolarjev. Oktobra 2018 sta se podjetji sporazumeli, da lahko na italijanskem Amazonu izdelke Beats prodajajo le določeni prodajalci. S tem sta podjetji po mnenju varuha kršili zakonodajo, zato bosta morali plačati 200 milijonov evrov globe.

Od tega bo Apple plačal 134,5 milijona evrov, Amazon pa 68,7 milijona evrov. Hkrati morata podjetji prekiniti nezakonito prakso, torej vse prodajalcem omogočiti prodajo teh izdelkov pod nediskriminatornimi pogoji. Apple in Amazon se z odločitvijo seveda ne strinjata in se bosta pritožila, sta že napovedala. Amazon dodaja, da je izrečena globa nesorazmerna in nepravična, saj da z izključitvijo določenih prodajalcev niso ničesar pridobili. Tudi Apple trdi, da niso storili nič nápak. Vztrajajo, da so z omejitvami zgolj preprečili...

5 komentarjev

Tudi Apple toži NSO Group

vir: Axios
Apple - Pri Applu so vložili tožbo proti izraelski firmi NSO Group, avtorjem vohunskega orodja Pegasus, zaradi njihovega vdiranja v iphone. Ukrep sledi podobni predlanski tožbi WhatsAppa in pa nedavni uvrstitvi izraelskega podjetja na ameriško črno listo.

V zadnjih letih je bilo videti, da tehnološka podjetja sama zase ne najdejo odgovora na zloglasno vohunsko orodje Pegasus, izraelske družbe NSO Group, s katerim so mnoge avtoritarne oblasti vohunile za novinarji, aktivisti in političnimi nasprotniki. Pegasus zlorablja vrsto najbolj svežih ranljivosti v iOS, Androidu in tamkajšnjih aplikacijah, da na mobilne naprave pretihotapi programje za snemanje pogovorov ter krajo podatkov - nemalokrat na način, da uporabnik za to sploh ne ve (zero-click ali namestitev brez posredovanja uporabnika). Izraelci ali njihovi pomočniki očitno uspevajo takšne ranljivosti najti hitreje, kot jih Apple in Google uspeta krpati - tudi na račun razmeroma slabih politik nagrajevanja iskalcev hroščev, ki lahko...

25 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Apple v ZDA pred protimonopolnim postopkom

Slo-Tech - Po poročanju časnika The Information se h koncu bliža preiskava Applovih praks, ki jo je ameriško pravosodno ministrstvo začelo leta 2019. V zadnjem času se je preiskava zelo okrepila, iztekla pa se bo v sodni postopek, pravijo viri z ministrstva.

Pravosodno ministrstvo je v zadnjem času Applu poslalo več zahtevkov, prav tako pa je na primer razporedilo več uradnikov. Odkrili naj bi bili več resnih kršitev, zaradi katerih preiskava ostaja odprta. Osredotoča se predvsem na Applov prevladujoč položaj na trgu, zlasti v povezavi z App Storom, vpisnim sistemom (Sign in with Apple) in pravicami do dostopa do lokacije, ki so za aplikacije tretjih proizvajalcev bistveno strožje kot za Apple. Zato je v prihodnjih tednih pričakovati, da bo ministrstvo vložilo tožbo, ki za Apple ne bo prijetna. Na prelomu tisočletja so v takšnem postopku skorajda razkosali Microsoft.

Na razvoj postopka utegne vplivati tudi potrditev novega vodje protimonopolne komisije. Jonathan Kanter, ki čaka le še uradno...

20 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Apple tudi v Sloveniji

Slo-Tech - V torek je ljubljansko okrožno sodišče Zavod Kolektiv 99 vložil kolektivno tožbo zoper Apple zaradi programskega upočasnjevanja starejših mobilnih telefonov iPhone 6 in 7. Decembra 2017 so na internet pricurljali dokazi, da se to dogaja, kar je Apple nekoliko pozneje tudi potrdil. Zaradi tega je Apple v tujini že plačal več sto milijonov dolarjev glob in odškodnin.

V starejših telefonih iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE, 7 in 7 Plus se je po nadgradnji programske opreme procesor upočasnil, če smo imeli nekoliko izrabljeno baterijo, kar je v starem telefonu običaj. Apple je trdil, da je to nujno, saj iztrošene baterije niso več sposobne zagotavljati tokov, potrebnih za delovanje s polno močjo. Četudi bi to držalo, pa bi bil moral Apple o tem uporabnike obvestiti. Telefone je namreč spet pohitrila že zamenjava baterije, kar seveda Apple drago računa, a je to vseeno ceneje od nakupa novega telefona, kar je marsikdo potem storil.

Apple je v nadaljnjih nadgradnjah to potem popravil,...

24 komentarjev

Obtožen Boeingov glavni pilot za 737 Max

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za pravosodje je uradno potrdilo, da so Marka A. Forknerja obtožili goljufije, kar smo napovedovali že minuli mesec. Forkner je bil glavni pilot pri razvoju letala Boeing 737 Max. Očitajo mu odgovornost za dejanja, s katerimi je Boeing zavajal regulatorja FAA (Federal Aviation Administration) in želel prevarati kupce letal, s čimer bi Boeing pridobil več deset milijonov dolarjev protipravne koristi.

Forkner je FAA posredoval dokumentacijo o novem sistemu MCAS, ki so ga imela nova letala za kompenzacijo spremenjenega položaja motorjev na letalu v primeru izrednih vrednost vpadnega kota letala. Očitajo mu, da je v postopku preverjanja skladnosti FAA izročil neresnične, netočne in nepopolne podatke. Zaradi tega dokumenti, ki so jih pripravili v FAA in so bili podlaga za certificiranja letala, niso omenjalni MCAS-a. Zato tudi zahteve za urjenje pilotov in priročniki niso vsebovali dovolj informacij o MCAS-u. Forknerju očitajo, da je zlorabil svoj položaj in...

17 komentarjev

Tudi Apple se je pritožil na sodbo v sporu z Epicom

"a peel"

The Verge - V Applu so vložili pritožbo na nedavno sodbo v procesu, kjer so jih tožili Epic Games. To je na prvi pogled presenetljivo, saj so Cupertinu večji del obveljali za zmagovalce procesa.

V začetku septembra se je s sodbo končal odmeven proces v sporu med Applom in Epic Games. Pričel se je lansko poletje, ko je Epic iz protesta proti visoki, 30-odstotni marži na transakcije na App Storu, v Fortnitu obšel Applov plačilni servis, nakar so v Cupertinu igro zabrisali s tržnice, Epic pa je odgovoril s tožbo. Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je v devetih od desetih točk obtožnice pritrdila Applu, zaradi česar je ta v splošnem obveljal za akterja, ki je iz procesa odnesel precej več. V Epicu takrat vsekakor niso bili zadovoljni in so nemudoma vložili pritožbo, saj razsodba med drugim nasprotniku dovoljuje, da Fortnitu še dolgo ne pusti nazaj na App Store, če sploh. V Cupertinu so se takrat tudi sami razglasili za zmagovalce in omenili, da bodo o morebitni pritožbi dobro razmislili. Očitno pa...

9 komentarjev

V Rusiji aretirali direktorja podjetja Group-IB

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale Iljo Sačkova, soustanovitelja in direktorja enega največjih podjetij na področju računalniške varnosti Group-IB. Podrobnosti o aretaciji le počasi kapljajo na plano, že sedaj pa je znano, da ga obtožujejo izdaje in posredovanja zaupnih informacij neki tuji vladi, kar Sačkov zanika. Izvedli so tudi hišne preiskave na sedežu podjetja. V podjetju Group-IB so potrdili aretacijo in dejali, da bo podjetje začasno prevzel drugi soustanovitelj Dimitrij Volkov. Sačkov bo v priporu vsaj dva meseca, podrobnosti o obtožbah pa zaradi nacionalne varnosti oblasti ne razkrivajo.

Sačkov je podjetje ustanovil leta 2003. Od leta 2018 ima podjetje sedež v Singapurju. Ukvarja se z analizami in svetovanjem o zaščiti pred hekerskimi vdori in drugimi napadi. Group-IB ima številne pomembne stranke, od ruskih bank do Interpola in Microsofta. V poslovanju za zdaj ne bo nobenih sprememb, obljubljajo.

Neuradno je slišati, da je Sačkov očitno prestopil mejo, ki jo postavlja tajna...

0 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica svobodna zapustila Kanado

Slo-Tech - Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou, ki so jo v Kanadi aretirali decembra 2018 in se je odtlej borila proti izročitvi ZDA, kjer ji očitajo več primerov gospodarskega kriminala, naposled ne bo izročena. Ker se je z ameriškimi oblastmi poravnala in bodo obtožbe zavrgli, je Kanada ustavila postopek izročitve. Meng Wanzhou je v petek z letalom že zapustila Kanado.

Po treh letih hišnega pripora se je v petek z ameriškim tožilstvom prek videopovezave dogovorila, da obtožbe zavržejo. Izrekla se je za nedolžno, tožilstvo pa bo ustavilo pregon (deferred prosecution agreement), če do konca preizkusnega obdobja 1. decembra 2022 ne bo storila novega pregonljivega dejanja. Podpisala je izjava o dejstvih, ki so jo pripravili na ameriškem tožilstvu, s čimer pa se je izrekla le o dogodkih, ni pa priznala krivde. Kanadsko vrhovno sodišče je tako postopek izročitve moralo ustaviti. Ob tem je sodnik dejal, da se je obtoženka vedla kooperativno in se ji za to zahvalil. V izjavi pred sodiščem...

107 komentarjev

Največji spletni razpečevalec otroške pornografije obsojen na 27 let in dosmrtno prepoved interneta

Slo-Tech - Freedom Hosting je od leta 2008 do 2013 postal največji ponudnik gostovanja na temnem delu interneta. Strani, dostopne le prek anonimnega protokola Tor, so lahko brez omejitev gostile karkoli, kar se je sprevrglo v gojišče otroške pornografije. Leta 2013 je bil Freedom Hosting največji ponudnik gostovanja na Toru. Tedaj je bilo tam tudi več kot 200 strani z otroško pornografijo, med katerimi je največja vsebovala več kot 1,4 milijona posnetkov. Skupaj je šlo za več kot 8,5 milijona posnetkov, med njimi je bilo dva milijona novih (organom pregona nepoznanih). Takih hudih kršitev zakonodaje niti Tor ne prikrije.

Eric Eoin Marques, ki je upravljal Freedom Hosting, je bil aretiran poleti 2013 na Irskem. Na zaslišanju pred irskim sodnikom v postopku izročitve so ga ameriški agentje FBI označili kot največjega razpečevalca otroške pornografije na planetu, kar je ameriško pravosodno ministrstvo ponovilo še danes, več kot osem let pozneje v izjavi za javnost. Marca 2019 so danes...

63 komentarjev

Zaradi nesreč Boeingov 737 Max dva zaposlena pred sodišče

The Wall Street Journal - Mark Forkner, ki je bil Boeingov glavni pilot pri razvoju Boeinga 737 Max, bo moral sesti na zatožno klop. Ameriško zvezno tožilstvo bo po poročanju The Wall Street Journala zaradi zavajanja nadzornih organov med razvojem letala, kar se je na koncu izteklo v dve tragični nesreči med komercialnim obratovanjem letal, proti Forknerju vložilo obtožnico. Forkner je bil namreč odgovorna oseba pri Boeingu za komunikacijo z Upravo za civilno letalstvo (FAA) pri postavljanju pravil za urjenje pilotov na novem modelu letala.

Boeing je že v začetku leta v poravnavi priznal, da sta dva vodilna uslužbenca - poimensko ju niso navedli - namerno zavajala FAA o težavah pri urjenju pilotov, kar je koristilo podjetju. Zaradi tega bo plačal 244 milijonov dolarjev globe in 2,3 milijarde dolarjev odškodnin žrtvam. Neuradno se je izvedelo, da je drugi posameznik Patrik Gustavsson. Forkner je FAA zagotovil, da v navodila za urjenje ni treba vnesti novega sistem MCAS. To v praksi pomeni, da piloti niso...

36 komentarjev

Južna Koreja oglobila Google s 150 milijoni evrov

Slo-Tech - Južnokorejski varuh konkurence je Googlu izrekel 207,4 milijarde vonov (150 milijonov evrov) kazni zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Google je po ugotovitvah Komisije za trgovino (Korea Fair Trade Commission) nezakonito oviral razvoj konkurenčnih operacijskih sistemov za pametne telefone. Od proizvajalcev androidnih telefonov je zahteval, da podpisujejo dogovore o preprečevanju fragmentacije trga, sicer ne bi dobili dostopa do licenca za Googlovo spletno tržnico in aplikacije. S tem dogovorov je Google prepovedal namestitve prilagojenih verzij (forkov) Androida, s tem pa je neupravičeno krnil konkurenco.

Poleg finančne globe mora Google prenehati kršiti zakonodajo. To pomeni, da ne sme več zahtevati podpisov tovrstnih dogovorov ter da mora izvesti popravljalne ukrepe, torej spremeniti obstoječe pogodbe in dogovore. Google se seveda ne strinja z odločitvijo in trdi, da so njegove poteze in Compatibility Program v resnici koristili južnokorejskim proizvajalcem, denimo...

8 komentarjev

Sodišče v Amsterdamu: Uberjevi vozniki so zaposleni

Slo-Tech - Nizozemsko sodišče je v ponedeljek razsodilo, da so vozniki pri Uberju zaposleni in pogodbeniki. Zaradi tega jim pripadajo vse enake pravice, zavarovanja in bonitete kakor redno zaposlenim. Zanje velja tudi panožna kolektivna pogodba. Uber je že napovedal pritožbo na nizozemsko razsodbo.

Na Nizozemskem je Zveza sindikatov (FNV) dokazovala, da je 4000 voznikov Uberja v prestolnici v resnici zaposlenih, zato so zahtevali enake pravice, kot jih imajo zaposleni v taksislužbah. Uber se s tem seveda ni strinjal. Vodja za severno Evropo Maurits Schönfeld trdi, da večina voznikov želi ostati samozaposlenih pogodbenikov, saj imajo svobodo, kdaj, kje in koliko delati.

Sodišče se s tem ni strinjalo. V odnosu med vozniki in Uberjem obstojijo vsi elementi delovnega razmerja, je ugotovilo sodišče. V FVN pojasnjujejo, da so vozniki sedaj avtomatično postali zaposleni pri Uberju. V nekaterih primerih jim pripadajo tudi poračuni za nazaj, predvsem pa imajo pravico do bolniškega staleža in...

9 komentarjev

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora

Reuters - Končala se je dolgotrajna sodna bitka med Applom in založnikom Epic Games, v kateri ni enoznačnega zmagovalca. Sodišče je razsodilo, da Apple ne sme preprečevati uporabe drugih načinov plačevanja poleg Applovega sistema (in-app purchasing), a je povedalo tudi, da Apple ni monopolist.

Apple od vseh nakupov v App Storu in prek uradnega kanala za nakupe v aplikacijah pobira 15- do 30-odstotno provizijo. Hkrati podjetjem, ki aplikacije tržijo prek App Stora, prepoveduje ponujanje alternativnih plačilnih kanalov v aplikacijah. To v praksi pomeni, da če v brezplačni aplikaciji naročnino sklenete neposredno iz aplikacije, bo Apple dobil 30-odstotni delež, če pa naročnino sklenete ločene na internetni strani, Apple tega deleža ne bo dobil. Cena pa bo v obeh primerih enaka, ker Apple to zahteva od založnika. Ko je Epic v Fortnite uvedel mikroplačila mimo App Stora, je Apple aplikacijo izbrisal, Epic Games pa vložil tožbo.

Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je odločila, da je Applovo...

51 komentarjev

Samsungov vodja izpuščen iz zapora

Slo-Tech - Jay Y. Lee (formalno Lee Jae-yong), dedič imperija Samsung in predsednik skupine Samsung, je bil včeraj zvečer predčasno izpuščen iz zapora, potem ko je bil leta 2017 obsojen na 30-mesečno zaporno kazen zaradi obsežnega korupcijskega škandala, ki je izbruhnil leto pred tem in je segal v sam vrh južnokorejske politike in podjetja Samsung. Sprva je bil obsojen na petletno zaporno kazen, po pritožbi in ponovljenem sojenju pa so mu kazen znižali na 30 mesecev, od katerih je odslužil 18 mesecev. Januarja lani so ga zato ponovno napotili v zapor.

Primer, ki se ga je v javnosti prijelo obrabljeno ime Choi-gate, je neverjetna mešanica podkupovanja, poneverjanja, krivega pričanja in prevar. Ključno vlogo je odigrala Choi Soon-Sil, hči šamana in vodje kulta, ki je imela neverjeten vpliv na južnokorejsko predsednico. Lee je podkupil Choi, da je ta posredovala pri predsednici, kar je na koncu omogočilo podjetju pridobitev pozitivnega mnenja o združitvi Samsung C&T Corp in Cheil Industries.

...

5 komentarjev

Telemach za 28,8 milijona toži Telekom

Slo-Tech -
Kot izhaja iz objave Telekoma Slovenije na Seonetu, so od Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli tožbo podjetja Telemach, s katero zahtevajo poplačilo škode v višini 28.795.802,00 evrov, z zakonskimi zamudnimi obrestmi od letošnjega junija dalje. Znesek pri Telemachu utemeljujejo z domnevnimi kršitvami odločb Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) ter z domnevno zlorabo prevladujočega položaja.

Kot so pozneje pojasnili, jim je Telekom škodo in izgubljeni dobiček povzročil z zaračunavanjem previsokih cen na veleprodajnem trgu širokopasovnega dostopa do interneta. S tem je po njihovem mnenju tudi zaviral razvoj trga širokopasovnega dostopa do interneta in onemogočal konkurenco.

Podobno tožbo proti Telekomu je letos marca letos že drugič vložila tudi družba T-2, ki zahteva poplačilo 50 milijonov evrov škode. Da je Telekom Slovenije nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah je tedaj v nadzornih postopkih ugotovila tudi AKOS.

52 komentarjev

Kitajska vlada zaradi glasbenih pravic kaznovala Tencent

Reuters -
Kitajski regulator trga je podjetju Tencent naložil 500.000 juanov oz. dobrih 66.000 evrov globe in mu prepovedal nadaljnje uveljavljanje ekskluzivnih avtorskih pravic za pretočno glasbo, saj naj bi šlo za nepošteno tržno prakso. Tencent je namreč skozi leta s prevzemi, kot je bil denimo nakup China Music Corporation leta 2016, kopičil ekskluzivne pogodbe z glasbenimi založbami in jih prenašal na svojo, posebej zato ustanovljeno družbo Tencent Music Entertainment Group, ki ponuja storitve pretočne glasbe. Na ta način je podjetje obvladovala približno 80 odstotkov glasbene ponudbe na kitajskem trgu, s čimer je učinkovito oviralo manjše ponudnike.

Kitajska vlada je v zadnjih mesecih stopnjevala pritisk na svoja velika tehnološka podjetja, med katera sodi tudi Tencent. Podjetje je pod drobnogled regulatorjev in javnosti prišlo zaradi obtožb podjetja Bytedance, lastnika TikToka, da na svojem omrežju WeChat ovira konkurente in blokira njihove vsebine. Nedavno pa Tencentovo hčerinsko...

11 komentarjev

Afera Autonomy dobiva epilog z izročitvijo direktorja v ZDA

Slo-Tech - Londonsko sodišče je odločilo, da se ustanovitelj in direktor podjetja Autonomy Mike Lynch lahko izroči ZDA, kjer ga obtožujejo finančne prevare. Lynch obtožbe zanika in napoveduje pritožbo na odločitev. Poleg obtožnice v ZDA, s katero ga preganja ameriško pravosodno ministrstvo, ga Hewlett-Packard zaradi istih dejanj civilno toži v Londonu. Ta postopek še ni končan.

Leta 2011 je Hewlett-Packard za 12 milijard dolarjev prevzel britansko podjetje Autonomy, zaradi česar je prihodnje leto sklenil z milijardno izgubo. Hewlett-Packard je moral kmalu odpisati 8,8 milijarde vrednosti iz poslovnih knjig za vrednotenje Autonomyja, saj podjetje ni bilo v kondiciji, kot so verjeli ob prevzemu. Izkazalo se je - tako trdi HP - da so v računovodskih izkazih podjetja neresnično prikazovali vrednost podjetja. Napihnjene cene, ponarejeni podatki, kreativno računovodstvo, laži in podobno so bili razlog, da je HP vse skupaj razglasil za prevaro. Autonomy se seveda s tem ni strinjal in je poudarjal,...

11 komentarjev

Francoski varuh konkurence Googlu izrekel pol milijarde evrov globe zaradi nespoštovanja predhodne odločbe

Reuters - Francoski varuh konkurence (Autorité de la concurrence) je Googlu izrekel 500 milijonov dolarjev kazni, ker v nasprotju z odločitvijo agencije niso uspeli skleniti dogovora z založniki glede nadomestil za prikazovanje izvlečkov novic v Googlovih storitvah. Agencija je januarja letos odločila, da se mora Google pogajati v dobri veri in skleniti pošten dogovor, koliko nadomestila pripada založnikom v zameno za prikazovanje izvlečkov v Google News, pri čemer Google ne sme enostransko prekiniti odnosa in ukiniti storitve, saj ima prevladujoč tržni položaj. Ker Google tega ni storil, mu je Agencija izrekla pol milijarde evrov globe in naložila, da v naslednjih dveh mesecih pripravi sprejemljive ponudbe. Ob nadaljnjem neupoštevanju Googlu grozi 900.000 evrov kazni za vsak dan zamude.

V tokratnem postopku je bilo ključno vprašanje, ali je Google spoštoval predhodno odločitev agencije, ne le formalno, temveč tudi v duhu odločitve. Ta je od njega terjala, da se pogajanja z vsakim...

6 komentarjev

Google na sodišču v boj z EU 27. septembra

Reuters - Več kot štiri milijarde težko globo, ki jo je Evropska komisija Googlu naložila julija 2018 zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za pametne telefone, bodo Američani izpodbijali na sodišču. Reuters poroča, da bo prvo zaslišanje 27. septembra, česar Google uradno ne komentira. Zaslišanja bodo potekala pet dni, česar pa na Splošnem sodišču niso želeli potrditi.

Proti Googlu so sicer potekali trije postopki, a je prav omenjeni najpomembnejši in tudi povezan z najvišjo globo. Zato ni presenetljivo, da se bo Google pritožil in odločitev Komisije izpodbijal na prvostopenjskem sodišču. Komisija je namreč mnenja, da je Google nezakonito oviral konkurenco, ko je v Androidu, ki ga najdemo v 80 odstotkih mobilni telefonov, vzpostavil omejitve glede izbire iskalnika ter obvezno vključitev Google Searcha in Chroma, sicer proizvajalci telefonov ne bi mogli računati na dostop do tržnice Play Store. Brez nje pa so Androidni telefoni zgolj na pol uporabni.

Ne glede...

4 komentarji

Potrošniške organizacije nad WhatsApp zaradi že znanih sprememb pogojev zasebnosti

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Evropska potrošniška organizacija BEUC in še osmerica njenih članskih organizacij je pri Evropski komisiji vložila tožbo zoper Facebook oz. njegovo hčerinsko podjetje WhatsApp. WhatsApp je namreč januarja precej kontroverzno spremenil svojo politiko zasebnosti in ta naj bi mu po zatrjevanju BEUC dala bolj odprte roke za deljenje podatkov s Facebookom in drugimi podjetji v njihovi skupini. Problematično je, da je WhatsApp uporabnike v sprejem silil na precej neobičajne načine, denimo, da bo v nasprotnem primeru aplikacija 15. maja prenehala delovati. Incident zaradi spremembe pogojev zasebnosti je že v začetku leta sprožil postopke pri pooblaščencih za varstvo osebnih podatkov Italije in Nemčije.

Uporabniki so prejemali sporočila, ki so po mnenju BEUC po svoji naravi, času pošiljanja in vztrajnemu ponavljanju pomenila pritisk na posameznika in omejevanje njegove pravice do izbire. Kot so še dodali, gre pri tem za kršitev Direktive EU o nepoštenih poslovnih praksah. Dalje, WhatsApp...

10 komentarjev

Večina ameriških zveznih držav toži Google

Slo-Tech - Šestintrideset zveznih držav pod vodstvom New Yorka, Utaha, Severne Karoline in Tennesseeja je vložilo tožbo zoper Google, v kateri podjetju očitajo nezakonito zlorabo prevladujočega tržnega položaja na trgu mobilnih aplikacij. Trdijo, da Google ovira konkurenco s tem, ko pisci aplikacij nimajo nobene druge možnosti kakor Google Play, da dosežejo večje število uporabnikov. Google pa potem pobira provizijo v višini 30 odstotkov od vseh plačil za aplikacije.

Googlu očitajo tudi, da je plačal Samsungu, da ta ni razvijal svoje spletne tržnice z aplikacijami, ki bi ogrozila Googlov primat. Podobno je Epic Games, ki ga poznamo po igri Fortnite, začel nuditi aplikacijo mimo Play Stora, kar je Google pri drugih velikih založnikih nevtraliziral s podkupninami (podrobnosti so v javno objavljeni obtožnici počrnjene). V Googlu so se na tožbo odzvali z razlago, da tožniki napak razumejo definicijo spletne tržnice in da v resnici Google tekmuje z Applom. Ob tem dodajajo, da postavljajo manj...

22 komentarjev

Facebook, Google in Twitter grozijo z odhodom iz Hongkonga

Slo-Tech - Facebook, Google in Twitter so hongkonškim oblastem zagrozili, da bodo prenehali ponujati svoje storitve prebivalcem te države, če bodo sprejeli novi predlog zakona o varovanju osebnih podatkov. Po novem zakonu bi bila podjetja kazensko odgovorna za razkrivanje osebnih podatkov drugih uporabnikov na svojih platformah.

Med protesti leta 2019 se je razširila praksa razkrivanja identitete, kar s tujko imenujemo doxxing. Gre za namerno razkrivanje identitete posameznikov in priobčitev teh podatkov na spletu z namenom nadlegovanja. Ker se je to dogajalo množično, so predlagali spremembo zakonodaje, ki bi uvedla stroge kazni za to početje. Nepooblaščeno razkrivanje osebnih podatkov na družbenih omrežjih bi se kaznovalo z zaporno kaznijo do petih let in milijonov hongkonških dolarjev (100.000 evrov). Odgovorne pa bi bile tudi platforme, če bi se ti podatki delili na njihovih straneh in ne bi bili pravočasno pobrisani. Podjetja zagotavljajo, da so proti doxingu, a da je zakon napisan tako...

22 komentarjev

Microsoft in Google se bosta očitno spet ravsala

Slo-Tech - Več medijev poroča, da je premirje v pravdanju med Microsoftom in Googlom, ki sta ga sklenila pred šestimi leti, dokončno romalo v smeti in se nam tako vnovič obetajo sodniške ter propagandne žajfnice v spopadanju obeh velikanov.

Jeseni 2015 sta bila Google in Microsoft zapletena v kar 18 medsebojnih tožb in že kar malo bizarno obmetavanje s sovražnimi oglasnimi kampanjami. Prepiri so se lotevali v glavnem patentnih sporov okoli mobilne telefonije po tem, ko je Google z nakupom Motorole Mobility pridobil zajeten njihov sveženj; pa kompresije videa in formata SMS sporočil ter seveda konkurenčnih praks oglaševanja. Oktobra tistega leta pa sta se podjetji odločili, da ju pretep po nepotrebnem izčrpava in sta sklenili dogovor, ki je končal omenjeno serijo tožb ter začrtal pot tesnejšega sodelovanja. Podrobnosti sicer še vedno niso povsem znane, toda v grobem je bil sprejet protokol, po katerem sta velikana spore prednostno razreševala za zaprtimi vrati. Microsoft je takrat denimo...

2 komentarja

EU začela novo preiskavo Googla zaradi spletnega oglaševanja

vir: Pxhere

Evropska komisija - Evropska komisija je sporočila, da je uvedla preiskavo Googlovih praks na področju spletnega oglaševanja. Preverili bodo, ali ima Alphabet (holdinško podjetje, Googlov lastnik) nepošteno prednost v primerjavi s tekmeci. Ključni problem so podatki o uporabnikih, do katerih tretji oglaševalci nimajo polnega dostopa, Alphabet oziroma Google pa ga ima. Komisarka za konkurenco

Margrethe Vestager je dejala, da je spletno oglaševanje glavni kanal, prek katerega Google in založniki monetizirajo svojo prisotnost na internetu. Google zbira podatke o uporabniki, ki so uporabni za ciljano oglaševanje, hkrati pa prodaja oglasni prostor in tudi deluje kot posrednik za oglaševanje. Te mestoma konfliktne vloge predstavljajo nevarnost, da Google svojo prisotnost na praktično vseh nivojih oglaševalske verige izkorišča v lastni prid na nepošten način. Hkrati bo Komisija preverila še, ali Google podatke o uporabnikih zbira na dovoljen način.

Oglaševanje je izjemno pomemben vir zaslužka za številne...

1 komentar

Francija oglobila Google za 220 milijonov evrov

Slo-Tech - Autorité de la concurrence, francoski regulator za konkurenco, je Googlu zaradi zlorab pri spletnem oglaševanju naložil kazen v višini 220 milijonov evrov. V postopku so namreč ugotovili, da Google Ad Manager, njihova platforma za upravljanje oglasov za velike založbe, favorizira Googlovo lastno oglaševalsko borzo Google AdX.

Predstavniki Googla so se z ugotovitvami strinjali in so že napovedali spremembe v načinu upravljanja oglasov, zlasti bodo založnikom olajšali uporabo njihovih orodij in dostop do podatkov. Spremembe naj bi vpeljali že v nekaj mesecih, nekatere med njimi naj ne bi veljale le v Franciji, pač pa globalno. Isabelle de Silva, direktorica francoskega urada za varstvo konkurence, je ob tem povedala, da je tokratna odločba še posebnega pomena, saj gre za prvo tako celostno preiskavo zapletenih algoritmov, ki poganjajo Googlovo oglaševanje.

Francija je preiskavo vpeljala leta 2019, skupno zahtevo zanjo pa so podale tri velike založniške hiše, News Corp, Le Figaro...

2 komentarja

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

Evropska komisija - Po vesteh, da je Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka, se je to tudi zgodilo. Evropska komisija je včeraj sporočila, da je formalno začela preiskavo, ali Facebook krši evropsko zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti. Komisija bo preučila, ali Facebook uporablja podatke, ki jih zbere od zakupnikov oglasov na svoji platformi, da potem tekmuje z njimi na drugih trgih. Preverili bodo tudi, ali storitev Facebook Marketplace krši pravila o pošteni konkurenci.

Podpredsednika Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da Facebook uporabljajo več kot tri milijarde ljudi, ki vidijo oglase sedmih milijonov podjetij. Facebook tako zbira ogromne količine podatkov o aktivnosti uporabnikov na družbenem omrežju in drugod, kar omogoča ciljano oglaševanje. Komisija bo preverila, ali ti podatki Facebooku dajejo nepošteno prednost. Facebook namreč tekmuje tudi z nekaterimi podjetji, od katerih zbira podatke pri oglaševanju.

Kamen spotike je storitev Facebook Marketplace, na...

0 komentarjev

Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka

Financial Times - Evropska komisija bo po pisanju Financial Timesa začela uradno preiskavo Facebooka, v kateri bodo ugotavljali domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje. Tokrat želi Komisija priti do dna oglaševalskim praksam, kjer sumijo, da Facebook izkorišča svoj položaj.

Doslej je Komisija Facebooku in konkurentom poslala že tri sklope vprašanj, s katerimi so želeli ugotoviti, ali Facebook s promoviranjem svoje storitve Marketplace izkrivlja oglaševalski trg. Marketplace so zagnali leta 2016 in uporabnikom omogoča nakup in prodajo rabljenih izdelkov, ne da bi morali plačati provizijo Facebooku. Uporablja ga 800 milijonov uporabnikov v 70 državah. Konkurenca pravi, da Facebook s tem neupravičeno promovira svoj Marketplace, medtem ko morajo sami za podoben doseg oglasov plačati. To pa bi lahko predstavljajo nelojalno konkurenco.

Komisija ne komentira postopkov, dokler niso uradni. Facebook prav tako ni želel komentirati navedb. Facebook je bil doslej edini ameriški tehnološki velikan, ki ga še...

2 komentarja

Washingtonsko tožilstvo Amazonu očita zlorabo prevladujočega tržnega položaja

The Wall Street Journal - Državni tožilec iz ameriške prestolnice je danes vložil tožbo zoper Amazon, v kateri podjetju očita zlorabo prevladujočega tržnega položaja za neupravičeno dvigovanje cen in omejevanje inovacij in konkurence. Glavni problem je Amazonova zahteva, da tretji prodajalci, ki uporabljajo njegovo infrastrukturo, nikjer drugod ne ponujajo izdelkov ceneje, pojasnjuje tožilec Karl Racine.

Cena na Amazonu ima seveda vračunano provizijo, ki lahko znaša do 40 odstotkov, in jo mora prodajalec plačati Amazonu. To pa pomeni, da so izdelki drugih prodajalcev manj konkurenčni od Amazonovih, hkrati pa jih nikjer (tudi tam, kjer provizije ni) ne smejo ponujati ceneje. Sodišče v Washingtonu bo presojalo, ali je Amazon, ki ima po oceni tožilstva 50-70-odstotni tržni delež na področju spletne trgovine. Racine meni, da Amazon zlorablja svojo moč, maksimira dobičke na račun ostalih prodajalcev na njegovi platformi in krni konkurenco. Amazonov glavni problem je, da ne nudi le platforme za prodajo, temveč...

13 komentarjev

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Nemčija nad Amazon še zaradi oviranja konkurence

Bundeskartellamt - Predstavniki nemškega varuha konkurence so sporočili, da so sprožili preiskavo o tem ali Amazon morda zlorablja svoj prevladujoči tržni položaj. Slednjega so v sporočilu označili kar kot "malone nepremagljivo pozicijo ekonomske moči", saj gre za poslovni ekosistem, ki se razteza prek več različnih trgov. Nemški regulatorji konkurence Amazon že imajo v svojem kolesju in ga preiskujejo zaradi domnevne zlorabe mehanizmov za nadzor cen, preiskujejo pa tudi razmerja podjetja z drugimi prodajalci v njihovi spletni trgovini.

Tokratno preiskavo so razdelili na dva dela; najprej bodo preverili ali je obstoj Amazona res izjemnega pomena za konkurenco na trgu in v primeru, da se izkaže, da je res tako, bo podjetje lahko delovalo dalje, a mu bodo lahko že vnaprej prepovedali določena protikonkurenčna dejanja. To namreč omogoča novela nemške konkurenčne zakonodaje za digitalna podjetja, ki daje regulatorju več pooblastil pri zaznavanju in preprečevanju zlorab prevladujočega položaja. Novela je...

31 komentarjev

Amazon uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo

Margrethe Vestager, vir: Euractiv

vir: Reuters
Reuters - Amazon je uspel s pritožbo zoper odločbo Evropske komisije (EK), s katero je ta leta 2017 podjetju naložila plačilo dodatnih 250 milijonov evrov davka. Po mnenju EK naj bi pri tem šlo za nepravično davčno obravnavo Amazona v Luksemburgu, kjer ima družba svoj evropski sedež.

Sodišče Evropske unije je pritožbi Amazona ugodilo, saj EK po njihovem mnenju ni uspela v zadostni meri dokazati, da je podjetje kršilo zakonodajo in na ta način prejelo davčne odpustke. Odločitev je precejšen udarec prizadevanjem izvršne podpredsednice EK Margrethe Vestager, ki si zadnja leta močno prizadeva, da bi velika tehnološka podjetja na stari celini poravnala več davka. Prav Amazon je pred dnevi polnil novice z lanskimi prihodki v EU, ki so znašali 44 milijard evrov, od česar ni plačal niti centa davka na dobiček, potem, ko je podjetje v Luksemburgu uradno prikazalo izgubo. Apple pa je lani slavil prehodno zmago v dolgoletni bitki z Vestagerjevo, saj je sodišče odločilo, da mu ni treba poravnati 13...

5 komentarjev

Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Ars Technica - Po tem, ko so se pri Epic Games lansko poletje spustili v razvpit odprti spopad z Applom, glede višine trošarine na App Storu, se v ponedeljek naposled dejansko začenja sodni proces, ki naj bi predvidoma trajal tri tedne.

Večina najvidnejših nalinijskih trgovin, kot so App Store, Google Play in Steam, od vsake transakcije pobere 30 odstotkov. Ta relativno visok znesek že dolgo časa žuli podjetja, ki na teh tržnicah prodajajo svoje vsebine. Lanskega avgusta pa je nezadovoljstvo doseglo vrelišče, ko so se v Epic Games odločili spustiti v odprt in medijsko razvpit spor z Applom in Googlom na način, da so v igro Fortnite vdelali možnost, da uporabnik mikroplačil obe veliki tržnici obide. Velikana sta odgovorila z blokado Fortnita, ki tako na telefonih odtlej ni več posodabljan, Epic pa je v odgovor tožil. Čeprav gre za splošen odpor proti visokemu "davku", pa se je spopad izkristaliziral predvsem v dvoboj med Epicom in Applom - zvečine zato, ker so v Cupertinu na vse skupaj odgovorili...

30 komentarjev

Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

BBC - Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je sporočila, da je Evropska komisija (EK) v preliminarnem poročilu ugotovila kršitve konkurenčnosti pri Applovem upravljanju svojega App Stora in izkrivljanje konkurence na trgu pretočnih glasbenih storitev. S tem je podjetje v postopku pred EK tudi uradno obtoženo teh dejanj.

Tožbo je pred dvema letoma sprožil Spotify, ki je s tem napadel Applovo, tedaj izključno 30 odstotno provizijo. Predstavniki Spotifya so ob tem navajali, da take provizije na vse transakcije nekaterim družbam, denimo Uberju in Deliverooju, ni potrebno plačevati. Zaradi tega so bili pozneje prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je pozneje na EK podal tudi Epic, ki se je z Applom zapletel v spor sorodne narave. Mimogrede, Epic in Apple se bosta v tej zadevi prihodnji teden srečala pred Ameriškim sodiščem.

Vestagerjeva je ob tem pojasnila, da obstajajo jasni znaki, da Apple vpliva na...

10 komentarjev

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Daily mail toži Google zaradi oviranja konkurence

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Daily Mail, lastnik spletnega medija MailOnline je na newyorškem sodišču vložil tožbo zoper Google. Z njo želijo doseči odgovornost podjetja za oviranje konkurence, saj po njihovem mnenju moč Googla pri prodaji spletnih oglasov povzroča, da mediji prejmejo premajhen delež prihodkov, ki jih generirajo njihove vsebine. Ob tem navajajo, da Google obvladuje orodja za prodajo oglasov, prav tako odloča kjer na spletni strani se bodo oglasi prikazovali, obenem pa je tudi lastnik borze, ki odloča, kdo bo dobil oglase. V zahtevku še zatrjujejo, da Google že leta prireja rezultate v svojem iskalniku glede na to, koliko založniki porabijo za oglaševanje na njihovih platformah.

Google naj bi tako zadnja leta prek svojega algoritma sistematično zniževal Daily Mailov promet, ki ga medij dosega na njihovem iskalniku. Padec je v letu 2017 znašal 20 odstotkov, v naslednjem letu pa še nadaljnjih 40 odstotkov. Leta 2019 pa naj bi bili dokončno kaznovani s spremembo algoritma, ki je njihov promet na...

21 komentarjev

Applu grozita dve skupinski tožbi

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Kaliforniji je tožnike zoper Apple, ki podjetju očitajo namerno prodajo defektnih izdelkov, povabilo k oddaji popravljenih zahtevkov, ki bi se združili v skupinsko tožbo. Sodišče je odločilo, da obstoji dovolj dokazov, da je smiselno obravnavati skupinsko tožbo. Prav tako bo sodišče preverjalo očitek, da je Apple na svojih forumih brisal komentarje, v katerim so se stranke pritoževale nad težavami, zaradi katerih sedaj vlagajo tožbo. In za katero težavo gre?

Gre za težave z osvetlitvijo na zaslonu. Defektni prenosniki so dobili sprva neenakomerno osvetlitev zaslona, kasneje pa je osvetlitev v celoti odpovedala. Na iFixitu so težavo izsledili do kablov, ki so od leta 2016, ko je Apple prenovil svoje macbooke pro, precej tanjši. Zaradi tega so se hitro obrabili, kar je povzročilo težavo z zaslonom. Težava je, da kabla ni možno enostavno zamenjati, ker je vgrajen kot del zaslona, tako da ne preostane drugega kot draga zamenjava celotnega zaslona. Apple je leta 2018...

10 komentarjev

Inženir iz SpaceX na temnem spletu prodajal notranje informacije

Slo-Tech - James Roland Jones, ki je bil zaposlen v SpaceX, je včeraj na predobravnalnem naroku priznal krivo trgovanja na podlagi notranjih informacij, s tem ko je na temnem spletu (dark web) prodajal notranje informacije o podjetju. To je prvi primer, v katerem je ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ukrepala in predlagala pregon zaradi kršitev na temnem spletu. Obtoženemu inženirju grozi do pet let zapora.

Kot trdi tožilstvu, je Jones v letih 2016 in 2017 na temnem delu interneta iskal notranje informacije za lastno trgovanje. Da bi pridobil dostop do zaščitenih strani, je lagal, da ima tudi sam nejavne, notranje informacije. Nekaj informacij je pridobil tudi od agentov FBI pod krinko, česar ni vedel. Z ukradenimi identitetami je potrem odprl trgovalne račune in na podlagi dobljenih infromacij tudi trgoval.

Hkrati mu v še enem postopku SEC
očita tudi prodajo in zavajanje. "Notranje informacije", ki jih v resnici ni imel, je potem prodajal na več tržnicah, pri čemer je...

0 komentarjev

John McAfee ovaden še zaradi kriptoprevare in pranja denarja

John McAfee

vir: Wikipedia
BBC - Johna McAfeeja, britansko-ameriškega poslovneža, so ameriški zvezni tožilci skupaj z njegovim sodelavcem in telesnim stražarjem Jimmyjem Galeom Watsonom ovadili zaradi sodelovanja pri t. i. pump & dump prevari in pranja denarja. Dvojica je sledilce na Twitterju - McAfee jih ima kak milijon - zavajala k naložbam v različne kriptovalute, da bi nato deleže, ki sta jih imela v njih sama, odprodala, takoj ko so jim poslušni sledilci z nakupi dvignili ceno. 75-letni McAfee je sicer najbolj znan kot ustanovitelj podjetja McAfee Associates leta 1987 (iz katerega je pozneje izstopil), ki je razvilo istoimensko protivirusno programsko opremo, pa tudi po tem, da nikoli ni skoparil s kontroverznimi potezami.

Dvojica si je po besedah tožilcev z dvema vzporednima projektoma med decembrom 2017 in oktobrom 2018 pridobila za 13 milijonov ameriških dolarjev protipravne koristi. V enem od njih sta promovirala javne prodaje (ICO) kriptožetonov, pri čemer sta zamolčala, da za promoviranje od...

68 komentarjev

Applu se v EU obeta preiskava zaradi pritožbe Spotifyja

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se v EU Applu obeta nova preiskava, ki jo bo Komisija sprožila po pritožbi, ki jo je Spotify vložil predlani. Švedsko podjetje Applu očita, da v svojem App Storu nedopustno omejuje konkurenco, saj pobira 30-odstotno provizijo na vse nakupe. Sem sodi tudi nakup naročnine na Spotify, medtem ko so nekateri ponudniki (denimo Uber) te provizije oproščeni. Zato je Spotify s kampanjo skušal prepričati ljudi, naj naročnino raje vplačajo direktno na Spotifyjevi strani, na kar je Apple odgovoril s postavljanjem tihih omejitev aplikaciji. Apple je zanikal kakršnekoli nepoštene prakse in odvrnil, da si Spotify želi obravnave, ki je na voljo le brezplačnim aplikacijam.

Evropska komisija pa meni, da je v pritožbi vsaj zrno soli, zato se pripravlja na preiskavo. Do poletja naj bi Applu poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na kar se Apple lahko odzove. Komisije bo potem ocenila, ali se bo primer nadaljeval z uradno preiskavo. Uradne potrditve dogajanja iz Bruslja še ni....

2 komentarja

T-2 toži Telekom za 50 milijonov

vir: T-2

Slo-Tech - Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da je družba T-2 zoper njih vložila tožbo v višini 50 milijonov evrov, zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. Konkretneje znesek sestavlja plačilo škode v višini 12,2 milijona evrov, poplačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev v višini 1,8 milijona evrov.

T-2 po lastnih besedah "s tožbo uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Telekom Slovenije je namreč nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), to pa se je pri konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov. V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoči položaj...

39 komentarjev

Intel mora zaradi kršitev patentov plačati 2,2 milijarde dolarjev

Bloomberg - Zvezno sodišče v Teksasu je na prvi stopnji razsodilo, da mora Intel plačati 2,18 milijarde dolarjev zaradi kršitve dveh patentov. Gre za patenta, ki ju ima v lasti VLSI Technology. Patenta sta bila predhodno v lasti NXP Semiconductors, ki ju je kasneje odprodal VLSI Technology, ki sicer nima svojih izdelkov in bo omenjena odškodnina predstavljala edine omembe vredne prihodke. Intel je v zagovoru trdil, da niso kršili ničesar, VLSI Technology pa da je imel 10 let stare patente, ki jih niso uporabljali (non-practising entity ali po domače trol), sedaj pa želijo milijardno odškodnino. Sodišče mu ni prisluhnilo. Intel je zato že najavil, da se bo na odločitev sodišča pritožil. Sodba še ni pravnomočna in torej še lep čas ne bo.

Zgodba s patentoma ima dolgo brado. Prvega je leta 2012 dobil Freescale Semiconductor, drugega pa leta 2010 pa SigmaTel. Freescale je kasneje kupil SigmaTel, oba pa je leta 2015 pohrustal NXP. Ta je patenta leta 2019 odprodal VLSI. Patenta pokrivata način za...

6 komentarjev

Newyorška tožilka nad Amazon zaradi nevarnih razmer v skladiščih med covidom

Slo-Tech - Newyorška tožilka Letitia James je vložila tožbo zoper Amazon, v katerem podjetju očita nezadostno zaščito zaposlenih v newyorških skladiščih ter povračilne ukrepe zoper zaposlene, ki so na domnevne nepravilnosti opozarjali. Problematični sta skladišče na Staten Islandu in odpremni center v Queensu. Amazon ni zagotavljal ustreznega razkuževanja prostorov ter sledenja stikom potrjenih okužb s covidom-19. Kdor je na to opozoril, je bil deležen sankcij.

Amazon je s svojim ravnanjem resno ogrozil zdravje in življenje zaposlenih, hkrati pa je to ravnanje predstavljalo tudi tveganje za javno zdravje. Amazon je ubiral bližnjice in ni želel sprejeti ukrepov, za katere je ocenil, da bi močno vplivali na prodajo, produktivnost zaposlenih in s tem dobičke. V času krize je sicer Amazon beležil rekordno prodajo in dobičke. V teh obratih je zbolelo vsaj 250 zaposlenih, Amazon pa ni zaprl predelov, kjer so delali, in jih ustrezno prezračil. Vsaj do junija Amazon tudi ni izvajal sledenja stikov z...

10 komentarjev

Epic toži Apple še pred Evropsko komisijo

vir: Flickr

Slo-Tech - Založniki popularnega Fortnita so zoper Apple pri Evropski komisiji (EK) vložili tožbo zaradi domnevnih kršitev konkurence. V njej zatrjujejo, da so Applove precizno zasnovane omejitve konkurence povsem zadušile tekmovalnost med ponudniki na njihovi tržnici, ko gre za distribucijo iger in z njimi povezano izvajanje plačil. Pri Epicu še trdijo, da posledično uporabniki plačujejo več kot bi sicer, Apple pa ima na svoji platformi prevelik nadzor nad razvijalci.

Tožba je samo zadnje poglavje zgodbe, ki se vleče že od lanskega poletja, ko je Epic začel javno napadati Applovo politiko v svojem App Storu. Zlasti je bila v ospredju 30 odstotna provizija, ki si jo je podjetje odrezalo ob vsaki transakciji na platformi, očitki pa so leteli tudi na favoriziranje lastnih izdelkov. Pri Epicu so sklenili temu napraviti konec z nadgradnjo Fortnita, v kateri je bilo mogoče nakupovati mimo App Stora, a se je Apple brž odzval z izbrisom njihovega razvijalskega računa in umikom Fortnita s svoje...

5 komentarjev

Valve in druščina zaradi geoblokiranja oglobljeni s 7,8 milijona evrov

Slo-Tech - Po štiri leta trajajoči preiskavi je Evropska komisija upravljavcu platforme Steam Valvu in založnikom iger podjetjem Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media in ZeniMax izrekla 7,8 milijona evrov visoko kazen zaradi kršitve evropskih pravil o konkurenci. Valve je dobil najvišjo kazen 1,6 milijona evrov, ker s Komisijo ni sodeloval, preostanek pa odpade na peterico, ki je sodelovala in si zato prislužila 10- do 15-odstotni post. Omenjena podjetja so omejevala čezmejno prodajo iger v evropskem gospodarskem prostoru (EEA), čemur pravimo geoblocking. Pri uporabi te taktike so na primer določene igre dostopne samo v nekaterih državah.

Komisarka za konkurenco in podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je dejala, da več kot polovica Evropejcev igra videoigre, industrija pa je vredna 17 milijard evrov letno. S sankcijami želi Komisija ponovno opomniti, da v Evropski uniji ni dovoljeno omejevanje čezmejne prodaje, razen v primeru upravičenih izjem. Takšne prakse namreč...

27 komentarjev

Za tatvino poslovnih skrivnosti obsojeni inženir pomiloščen

vir: BBC
Slo-Tech - Anthony Levandowski, ki je bil avgusta lani obsojen na osemnajst mesecev zapora zaradi kraje intelektualne lastnine iz Googla ob odhodu iz podjetja, ne bo odšel v zapor. Zaradi epidemije se je prestajanju kazni za zdaj izognil, sedaj pa je to postalo dokončno. Zadnji polni dan svojega mandata je Donald Trump pomilostil 73 ljudi, med katerimi je tudi Levandowski. Tako se bo lahko v celoti posvetil svojemu zagonskemu podjetju Pronto, ki se ukvarja s samovozečimi tovornjaki.

Levandowski je leta 2009 pomagal ustanoviti Googlov program avtonomnih vozil, ki je kasneje postal podružnica Waymo. Leta 2016 je podjetje zapustil in ustanovil podjetje Otto, ki ga je čez pol leta kupil Uber za 680 milijonov dolarjev. Ko je zapuščal Google, pa je na svoj prenosni računalnik prekopiral 14.000 datotek, v glavnem o tehničnih podrobnostih delovanja lidarja. Google je bil mnenja, da gre za krajo intelektualne lastnine oziroma poslovnih skrivnosti, zato ga je tožil. V razvpitem primeru je bil obsojen...

13 komentarjev

ZDA prepovedale ameriške investicije v Xiaomi

Slo-Tech - Po Huaweiju je v nemilost ameriških oblasti zašel še Xiaomi, ki se je včeraj znašel na vladnem seznamu kitajskih komunističnih vojaških podjetij. Takšna uvrstitev ameriškim državljanom, skladom in podjetjem prepoveduje investiranje v podjetje, kar vključuje tudi lastništvo delnic. V izvršnem ukazu, ki je podjetje uvrstil na seznam, so zapisali, da Kitajska izkorišča ameriške investitorje za financiranje razvoja in posodabljanje svoje vojske. Na seznamu, ki so ga prvikrat izdali junija lani, je že več deset podjetij, ki so kitajski vojaški podizvajalci, dobavitelji in razvijalci, težka industrija, telekomunikacijski operaterji, kemična industrija, letalstvo ipd. Xiaomi, ki je tretji največji proizvajalec pametnih telefonov, močno odstopa od ostalih imen na seznamu, razen seveda Huaweija.

Kdor ima lastniške deleže v Xiaomiju, mora te odprodati do 11. novembra letos. Xiaomi namreč prosto kotira, saj je podjetje izvedlo javno ponudbo delnic leta 2018. Xiaomi se je že odzval in...

29 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

ZDA so se konkretno spravile na Facebook

CNet - Ameriška Agencija za trgovino in zvezne države so se v dveh tožbah lotile Facebookovih protimonopolnih praks. Čakata nas žolčna in verjetno dolgotrajna sodna procesa, ki bi v skrajnem primeru lahko razklala podjetje na več delov, še najverjetnejši rezultat pa bodo mnogotere omejitve pri prevzemih v prihodnosti.


Letošnja jesen je bila za ameriške visokotehnološke velikane najburnejša doslej, saj so se v regulacijskih uradih Združenih držav po letih zaspanosti naposled zdramili in dojeli, da so dopustili IT podjetjem razviti se v gromozanske monopolistične pošasti. Vrsta kongresnih zaslišanj in protimonopolnih študij je dala vedeti, da vrag letos dokončno odnaša šalo in sedaj sledijo tudi konkretni ukrepi. Po tem, ko je Pravosodno ministrstvo in 11 zveznih držav pred dvema mesecema tožilo Google, je sedaj na sodišče pozvan še Facebook. Tožbi sta tokrat kar dve; za prvo stoji Agencija za trgovino (FTC - Federal Trade Commission), za drugo pa 48 generalnih tožilcev (iz 46 zveznih...

9 komentarjev

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev

Italija Applu zaradi zavajanja izrekla 10 milijonov evrov globe

vir: Pixabay

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (L'Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je deset milijonsko kazen izrekel zaradi uporabe zavajajočih in agresivnih marketinških praks pri prodaji iPhonov. Konkretno, šlo je za oglaševanje modelov iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11pro in iPhone 11 pro Max, za katere je Apple trdil, da so vodoodporni, pri čemer je navajal globine od enega do štirih metrov ter polurno izpostavljenost. Kot menijo pri AGCM, so v podjetju pri tem zamolčali, da je šlo za specifične in nadzorovane laboratorijske pogoje, z vodo v mirovanju in brez nečistoč.

Dalje, v podjetju so z izjavo, da garancija ne krije škode, povzročene s tekočinami, zavajali potrošnike, saj niso navedli za katero garancijo, torej pogodbeno oz. zakonsko gre v tem primeru, poleg tega pa so premalo obrazložili kontekst te izjave, zlasti v povezavi z entuziastičnim oglaševanjem vodoodpornosti.

To ni prva kazen za Apple v Italiji, pred dvema...

55 komentarjev

Po pobeglem dokumentu o pritisku na komisarje se Google opravičuje

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca je na medmrežje pobegnil dokument, kako naj bi Google skušal vplivati na evropske politike, da bi ti manj strogo obravnavali tehnološke velikane. V dokumentu je Google orisal dvomesečno strategijo, kako bi "odstranil potencialne ovire" za svoj poslovni model, če bi EU sprejela zakonodajo, ki bi ga strožje regulirala.

Google je načrtovala agresivno kampanjo zoper francoskega komisarja Thierryja Bretona in druge. Google bi si prizadeval za pritisk na komisarja in krhanje podpore za prihajajočo zakonodajo v Bruslju (tako imenovani Digital Services Act). Sodeč po dokumentu, si Google želi spodkopati zamisel, da DSA za Evropejce ne bo prinesel dodatnih stroškov, in vsiliti zamisel, da bo omejil potencial interneta. Google se je v tej kampanji želel povezati tudi z drugimi velikani, denimo Bookingom. Google sprva dokumenta ni komentiral in ni želel potrditi, ali je pristen.

Sedaj pa se je direktor Sundar Pichai opravičil Bretonu. Evropska komisija je sporočila,...

27 komentarjev

165 podpisnikov poziva Vestagerjevo k ukrepom zoper Google

Reuters - Evropska komisarka Margrethe Vestager, pod katere resor sodi tudi varovanje konkurence, je včeraj prejela pismo, pod katero se podpisalo 135 podjetij in 30 združenj iz ZDA, EU in Velike Britanije. V njem Evropsko komisijo (EK) vnovič pozivajo naj ukrepa proti Googlu, ki med rezultati svojega iskanja daje prednost svojim storitvam, denimo tistim za iskanj namestitev, zaposlitve in potovanja. Med podpisniki so tudi podjetja Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone in Foundem, ki so zoper Google na EK že prej sprožila podobne postopke.

Jabolko spora so t. i. Googlovi OneBoxes, torej okvirčki, ki se prikažejo pri vrhu iskalnih rezultatov in ki jih Google običajno izkoristi za promoviranje lastnih dejavnosti. "S tem ekskluzivnim dostopom do Oneboxes Google umetno privablja uporabnike k svojim storitvam in obenem preprečuje, da bi ti obiskali tudi bolj konkurenčne in bolj relevantne ponudnike," je še zapisano v pismu.

Pismo je povezano s sprejemanjem nove evropske zakonodaje, ki naj...

15 komentarjev

Ameriška administracija pozabila na TikTok

Los Angeles Times - Medtem ko se v ZDA predsednik ukvarja z volilnim rezultatom, so vsi pozabili na TikTok. Čeprav je predsednik naprej grozil, da mora biti podjetje prodano novim, ameriškim lastnikom, TikTok sedaj ne dobi nobenih informacij. V podjetju ugotavljajo, da že več tednov niso imeli nobene komunikacije z Odborom za tuja vlaganja (CFIUS), ki je del vlade. Zaradi tega je podjetje vložilo pritožbo na prizivno sodišče (US Court of Appeals).

Rok, do katerega bi moral TikTok prodati ameriški del, se izteče jutri. V odredbi, ki jo je izdal CFIUS, pa je navedena možnost 30-dnevnega podaljšanja tega roka, za kar je TikTok zaprosil. Kaj se zgodi, če TikTok ukaza ne bi spoštoval, ni zapisano. A potem od CFIUS-a ni bilo nobenega odziva več, zato so se sedaj obrnili na sodišče. Že minuli mesec je TikTok dobil začasno odredbo, ki je zaustavila učinkovanje tega ukaza.

TikTok je predlagal partnerstvo z Oraclom, za kar so dobili neuradno potrditev. Nato so CFIUS-u poslali podrobno dokumentacijo, kaj in...

10 komentarjev

EU Amazon obtožuje kršitev protimonopolne zakonodaje

Slo-Tech - Evropska komisija je Amazonu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections) zaradi dvojne vloge podjetja pri spletni prodaji. To je prvi korak, ki ga Komisija stori ob sumu kršitev protimonopolne zakonodaje. Prav tako je Komisija začela uradno preiskavo, ali Amazon krši pravila konkurence in zlorablja prevladujoč tržni položaj.

Ključni problem je Amazonova dvojna vloga. Amazon je na lastni platformi, ki je vodilno mesto za spletno trgovino na svetu, v vlogi prodajalca in ponudnika infrastrukture za zunanje prodajalce. S tem, ko nudi platformo ostalim prodajalcem, dobi Amazon vpogled v poslovne podatke, ki niso javni, denimo količine prodanih izdelkov, prihodki prodajalcev, število obiskovalcev in ogledov ipd. Komisija ugotavlja, da večje količine teh nejavnih podatkov tečejo k uslužbencem Amazona, ki delajo na prodaji Amazonovih izdelkov, da na njihovi podlagi sprejemajo strateške odločitve o prodajnih taktikah. Amazon tako na primer ve, kaj se najbolje prodaja na...

6 komentarjev

Kalifornija: vozniki za Uber in Lyft niso polnopravni zaposleni

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - Ali so vozniki v Uberju, Lyftu in podobnih podjetjih zaposleni ali zunanji pogodbeni izvajalci, je v številnih državah žgoče vprašanje. V prvem primeru jim namreč pripadajo minimalna plača in druge socialne pravice (bolniška, dopust itd.), v slednjem pa bolj malo. V Kaliforniji je zakonodajalec želel predpisati, da gre za zaposlene, saj delo opravljajo izključno za enega ponudnika in pod natančnimi navodili, a je Uber močno zaropotal z grožnjo, da bo v tem primeru preprosto odšel iz Kalifornije ali pa vsaj močno zmanjšal svojo prisotnost.

Sočasno s predsedniškimi volitvami je v Kaliforniji potekalo tudi glasovanje o Predlogu 22, po katerem bi za tovrstna podjetja veljala izjema v zakonu AB5. Ta uvaja preprost test ABC, kdo šteje za zaposlenega. Njihovi izvajalci ne bi šteli za zaposlene, bi bili pa še vedno upravičeno do nekaterih socialnih pravic, denimo minimalne plače. Po drugi strani ne bi dobili povračila za uporabo lastnih sredstev, bolniške ali zdravstvenega zavarovanja...

18 komentarjev

Vložene obtožnice zoper internetne bandite iz bunkerja

The Times - Pred letom dni je nemška policija izvedla racijo v nekdanjem vojaškem bunkerju v kraju Traben-Trarbach, v katerem so domovali strežniki, na katerih so gostovale spletne tržnice za prodajo mamil, ponarejenega denarja, dokumentov, otroške pornografije ipd. V sodelovanju s policijami na Poljskem, Nizozemskem in v Luksemburgu so aretirali sedem ljudi, še trinajst pa so jih ovadili. Zgodba sedaj dobiva epilog.

Štiri Nizozemce, tri Nemce in enega bolgarskega državljana so sedaj uradno obtožili več kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili z obratovanjem omenjenih strežnikov. Kolovodja je 60-letni Herman Johan Xennt iz Nizozemske, ki je bunker pretvoril v kolokacijo za strežnike, na katerih so gostovale strani. Od leta 2013 do 2019 je tam delovalo 400 strežnikov. Policija je sprva na lokacijo poslala policista pod krinko, ki je tam delal kot vrtnar, kasneje pa je v ogromni raciji 650 policistov zaseglo 2 PB podatkov na več sto strežnikih.

Sedaj se zgodba seli na sodišče, kjer pa ne bo tako...

8 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Tudi ZDA v konkurenčno tožbo zoper Google

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo oz. generalni tožilec William Barr in še enajsterica zveznih držav so danes vložili tožbo zoper Googlovo matično podjetje Alphabet in sicer zaradi zlorabe tržnega položaja pri oviranju konkurentov. Zadeva, gre za enega največjih konkurenčnih sporov v ameriški zgodovini, se nanaša na domnevne zlorabe pri spletnem iskanju in oglaševanju.

Vložitev tožbe so v Washingtonski administraciji napovedovali že dobro leto dni, gre pa za enega tistih redkih trenutkov v ameriški politiki, ko se prekrijejo interesi tako republikancev kot demokratov. Tožbo tako že ves čas glasno podpira senatorka in nekdanja predsedniška kandidatka Elisabeth Warren, enajst zveznih držav, ki so se vložitvi pridružile, pa povezuje to, da imajo republikanske vodje državnih tožilstev.

Kljub temu, da si Googlovo poslovanje zagotovo zasluži inventuro svoje matične države, pa sama tožba nekoliko diši po predvolilnem političnem dejanju. Vložitev tik pred volitvami bo namreč vzradostila...

0 komentarjev

Tudi Kitajska nad Google zaradi kršenja konkurence?

vir: Pixabay

Reuters - Kitajska se pripravlja, da bi že oktobra sprožila preiskavo o tem ali Google res ovira konkurenco s svojo dominacijo na področju mobilnih operacijskih sistemov. To sta Reutersu potrdila dva anonimna vira, dobro seznanjena z dogajanjem. Predlog za preiskavo je že lani podala družba Huawei, odločitev o njenem začetku pa naj bi bila povezana tudi s trenutnim stanjem ameriško-kitajskih odnosov.

Preiskava naj bi se osredotočila na to ali lahko Googlov tržni položaj zares povzroči veliko gmotno škodo in izgubo zaupanja uporabnikov kitajskim podjetjem kot je Huawei. Konkretno Huawei je lani višino napovedanih prihodkov zgrešil za dobrih deset milijard evrov, kar v družbi pripisujejo prav ameriškim sankcijam.

Google je sicer preteklega avgusta zaradi ukrepov ameriške vlade moral dokončno prenehati ponujati podporo novim modelom Huaweijevih naprav, te prav tako ne smejo uporabljati Googlovih storitev. Po drugi strani pa so nekatere Googlove storitve, kot sta denimo iskalnik in Gmail, na...

8 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo pripravljeno na tožbo zoper Google

vir: Pxhere

Bloomberg - Po štirinajst mesecev trajajoči preiskavi je ameriško pravosodno ministrstvo pripravljeno na vložitev tožbe zoper Google. Podjetje bodo preganjali zaradi oviranja konkurence in monopolnega ravnanja. V preiskavi je ministrstvo preverjalo, ali Google kot ponudnik iskanja po internetu s prevladujočim položajem (kar 90 odstotkov iskanja se opravi prek Googla) neupravičeno favorizira lastne storitve ter onemogoča enakovreden vstop na trg konkurenci. Bloomberg poroča, da bo tožba vložena v naslednjih dveh tednih. Predstavniki ministrstva so se z Googlom sestali minuli teden in predstavili rezultate preiskave: pristranskost pri iskanju in razporeditev zadetkov.

Glavni problem je, da Google ne ponuja le iskalnika, temveč ga aktivno uporablja za promoviranje drugih lastnih storitev. Google ponuja tudi storitev za pomoč pri spletnem nakupovanju, zemljevide, urejanje potovanj ipd. Pri iskanju po teh storitvah so Googlove storitve med zadetki rangirane više od konkurence, kar je po mnenju...

4 komentarji

Sodišče po WeChatu zadržalo tudi Trumpovo prepoved TikToka na spletnih tržnicah

vir: Pixabay

Reuters - Potem, ko se je domnevno sporna kitajska aplikacija prejšnjo nedeljo prvikrat izognila prepovedi prenosov z ameriških spletnih tržnic in si s tem za teden dni podaljšala preživetje na tem trgu, jo je včeraj pred enako usodo rešila odločitev ameriškega sodišča. Sodnik je namreč prisluhnil obema stranema in na koncu izdal predhodno odredbo, s katero je preprečil blokado TikToka na Googlovi in Applovi spletni tržnici, ki bi morala nastopiti opolnoči. Podobno je sodišče prejšnjo nedeljo preprečilo blokado za ameriško administracijo prav tako sporne kitajske aplikacije WeChat.

Za zdaj je glede včerajšnje odločitev sodišča znano samo to, da je sodnik prisluhnil argumentom ByteDanca, lastnika TikToka, da bi jim taka prepoved povzročila uničujočo škodo, zato jo je z odredbo odložil do odločitve o sporu v celoti. Odvetniki TikToka so še zatrjevali, da bi taka prepoved pomenila kršitev prvega amandmaja, torej svobode govora, čemur so nasprotovali zastopniki ameriške vlade, češ da ta pravica...

2 komentarja

Google se je poravnal z investitorji v tožbi zaradi prikrivanja spolnega nadlegovanja

Slo-Tech - Alphabet, torej Googlovo holdinško podjetje, se je poravnalo z investitorji, ki so podjetje tožili zaradi neprimernega odnosa in ukrepanja ob obtožbah spolnega nadlegovanja. Spor sega v leto 2018, ko so investitorji podjetju očitali, da se ni obnašalo kot dober gospodar in da je zanemarilo obveznosti do investitorjev, s tem ko ni ukrepalo zoper menedžerje, ki so bili deležni hudih obtožb o spolnem nadlegovanju. Trije zaposleni, ki so zaradi obtožb potihoma zapustili podjetje, pa so dobili ogromne odpravnine; Andy Rubin je na primer dobil 90 milijonov dolarjev odpravnine in še za 150 milijonov dolarjev delnic. Ker se je Google vse primere trudil pomesti pod preprogo, namesto da bi problem reševal sistemsko, so leta 2018 tudi lastni zaposleni javno protestirali. Zahtevali več transparentnosti, enako plačilo za enako delo moškim in ženskam, varnejše in anonimne postopke za prijavo spolnega nadlegovanja in odpravo obvezne mediacije.

Vse to so seveda slabe novice za investitorje, saj...

1 komentar

Sedemletna prepoved vodenja podjetij za nekdanjega šefa Cambridge Analytice

Alexander Nix, nekdanji CEO SCL Elections

vir: Wikipedia
theguardian.com - Britanski Urad za nesolventnost je Alexandru Nixu, nekdanjemu šefu SCL Elections, krovne družbe nekoliko bolj zloglasnega podjetja Cambridge Analytica, za sedem let prepovedal zasesti direktorsko mesto, pa tudi ustanoviti, promovirati ali upravljati podjetje. Kot razlog so navedli, da so v obsežni preiskavi ugotovili, da je SCL Elections več let ponujalo dvomljive politične storitve.

Konkretno je dopustil ali pa ukazal svojim podjetjem ponujati neetične storitve, med njimi tudi podkupovanje oz. zvabljanje v past, izvajanje kampanj za abstinenco volivcev, pridobivanje informacij za diskreditacijo političnih nasprotnikov in razširjanje anonimnih informacij v času političnih kampanj.

Nix v postopku obtožbam ni nasprotoval.

Spomnimo, afera Cambridge Analytica je izbruhnila, ko se je razvedelo, da so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem uporabili za razvoj močnega orodja, ki...

5 komentarjev

Italijani preiskujejo oblačne shrambe Googla, Appla in Dropboxa

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Iz tamkajšnjega Urada za varstvo konkurence (AGCM oz. L'Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) so sporočili, da so odprli šest preiskav zoper upravljavce oblačnih shramb, konkretno so v postopku podjetja Google s svojim Drivom, Apple z iCloudom in Dropbox s svojim Dropbox cloud storage service. Razlog je večje število pritožb, ki jih je varuh prejel glede njihovih domnevno nepoštenih poslovnih praks ter tudi kršitev italijanskih in evropskih potrošniških predpisov.

Vsa tri podjetja so v preiskavi zaradi zbiranja uporabniških podatkov v komercialne namene, pri čemer uporabniki o tem niso ustrezno obveščeni, niti ne podajo soglasja za kaj takega na ustrezen način. Mimogrede, Italija je doslej že dvakrat kaznovala Facebook zaradi mešetarjenja z uporabniškimi podatki, nazadnje so jo odnesli z 10 milijoni evrov globe.

Dropbox je v postopku tudi zaradi nejasnih pogodbenih določil, denimo, ko gre za uporabnikov odstop do pogodbe in ko gre za t. i. pravico do preklica oz....

10 komentarjev

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje

Slo-Tech - Ravsanje med Epic Games in Applom zaradi spora okoli višine davka v App Storu se je prelevilo v žolčen pravni dvoboj. Apple je za talca vzel Unreal Engine in skuša blokirati njegov razvoj na svojih napravah, kar pa je nato sprožilo podporo Microsofta Epicu.

Pred dvema tednoma je prišlo do enega bolj monumentalnih trkov med tehnološkimi velikani, ko je igričarska firma Epic Games na populističen način sprožila spor z Applom in Googlom, vse zaradi njunega 30-odstotnega davka, ki ga od transakcij pobirata na svojih nalinijskih trgovinah App Store in Google Play. V Epicu so dogodke izzvali tako, da so za svojo priljubljeno igro Fortnite dostavili posodobitev, ki omogoča mikroplačevanje mimo trgovin in s tem pravil, kar je najprej sprožilo blokado igre na eni strani in nato še tožbo na strani Epica. Kako se bo Timu Sweeneyju in druščini tvegano igračkanje izšlo, je v veliki meri odvisno od tega, koliko drugih podjetij in pa politikov bodo uspeli pridobiti na svojo stran - gotovo pa si...

200 komentarjev

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom

Ars Technica - V četrtek je Apple zaradi nespoštovanja pravil s svoje trgovine Apple Store umaknil igro Fortnite, nekaj ur zatem pa mu je z enakim ukrepom sledil še Google. Epic Games, snovalci Fortnita, so imeli odgovor že skrbno pripravljen, saj so proti velikanoma takoj sprožili tožbo, ki jo obenem spremlja še nenavadno bizarna medijska kampanja.

Kdor je letos poleti pričakoval kisle kumarice, se je uštel, kajti Epic Games so se z Applom in Googlom zapletli v spor, ki je navzven morda videti kot banalno podjetniško izsiljevanje, a lahko vendarle daljnosežno odloča o naravi delovanja online trgovin tehnoloških velikanov. Vse se je pričelo v četrtek popoldne, ko so v Epic Games lansirali novo posodobitev za svoj igričarski fenomen Fortnite. Specialnost "Mega Dropa" je v spremembi mikronakupovanja vsebine v igri, saj so uporabniki po novem dobili možnost nakupa neposredno od Epica, se pravi mimo trgovin Apple Store ali Google Play, ki si od vsake transakcije vzameta 30 odstotkov, nad čimer v...

255 komentarjev

Kalifornijsko sodišče: Uberjevi in Lyftovi vozniki so zaposleni

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je v tožbi zoper Uber in Lyft, ki so jo vložili kalifornijski državni tožilec in tožilci iz Los Angelesa, San Francisca in San Diega, na prvi stopnji odločilo, da so vozniki za Uber in Lyft zaposleni v skladu z zakonodajo AB5, ki je začela veljati januarja letos. Uber in Lyft, ki sta nastala v Kaliforniji, ves čas poudarjata, da si vozniki sami izbirajo delovni čas in osnovna sredstva, zato so samozaposleni. Zakonodaja, ki jo je Kalifornija sprejela lani, uvaja preprost test za to predpostavko, imenovan test ABC: podjetje ne sme neposredno nadzorovati delavčevega dela (A), delavec mora opravljati posel, ki ni osnovna dejavnost podjetja (B), kar delavec počne za podjetje, mora biti njegova vsakdanja poslovna dejavnost (C). Šele kdor izpolni vse tri pogoje, je resnično samozaposlen. Sodišče je ugotovilo, da sta Uber in Lyft "napak" razvrstila svoje voznike med samozaposlene.

Sodnik Ethan Schulman je v razsodbi zapisal, da delavci ne izvajajo dela, ki bi bilo...

0 komentarjev

Anthony Levandowski obsojen na zaporno kazen

vir: BBC
BBC - Inženir Anthony Levandowski, ki je nekdaj postavil na noge Googlov program avtonomnih vozil, a ga je podjetje nato obtožilo zajetne kraje podatkov ob odhodu, je bil za navedeni zločin obsojen na osemnajst mesecev zaporne kazni. S tem je dobil epilog odmeven spor med Waymom in Uberjem glede tatvine intelektualne lastnine.

Pred manj kot desetletjem je bil Anthony Levandowski eden tistih zvezdniških inženirjev Silicijeve doline, ki dajejo vtis, da je mogoče le s ščepcem tehnologije spremeniti svet. Leta 2009 je soustanovil Googlov oddelek za avtonomno vožnjo, takrat še pod imenom Google Self-Driving Car Project, in postavil tehnične temelje za tisto, kar je danes Alphabetov Waymo. Še pred preimenovanjem oddelka je januarja leta 2016 odšel na svoje in soustanovil firmo Otto. Koliko je njegova ekspertiza pomenila, pove podatek, da je firmo pol leta pozneje pohopsal Uber, za 680 milijonov dolarjev. Toda vmes se je pripetila rahla nevšečnost: Levandowski je ob odhodu iz Googla na svoj...

13 komentarjev

Ameriško tožilstvo preiskuje Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov

vir: Flickr

Reuters - Zaradi domnevnega upočasnjevanja starejših Applovih naprav, kar naj bi podjetje počelo namenoma za povečevanje prodaje novejših modelov, v ZDA teče obsežna preiskava zoper Apple. Reuters je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da preiskavo vodi tožilstvo iz Arizone in da teče že vsaj od oktobra 2018. Do danes se ji je pridružila večina ameriških zveznih držav. Ali se bo primer končal z vložitvijo obtožnice, s poravnavo ali z zavrženimi očitki, še ni jasno. Uradnih komentarjev iz Arizone ni.

Medtem ko so očitki o upočasnjevanju starejših naprav že zelo dolge brade, se je zgodba začela razpletati (oziroma za Apple zapletati) pred tremi leti. Takrat so v Primate Labs odkrili, da se procesorji v postaranih napravah upočasnijo. Ker je Apple priznal, da zaradi staranja baterije upočasnijo procesor, ga je kmalu zadelo več tožb. Apple je trdil, da bi v nasprotnem primeru prihajalo do nepredvidenih ponovnih zagonov naprave, ker procesor ne bi dobival zadosti energije. Letos so se v skupinski...

20 komentarjev

Huawei začel patentno vojno proti ZDA

Forbes - Huawei je na izključitev iz gradnje omrežja 5G v ZDA, Veliki Britaniji in nekaterih drugih državah, ki so se uklonile ameriškemu pritisku, odgovoril z začetkom patentne vojne. Kot je Bloomberg ugotavljal že pred poldrugim mesecem, ima Huawei v lasti dovolj patentov, ki pokrivajo določene aspekte 5G, da lahko pošteno zagreni življenje ostalim ponudnikom infrastrukture in odjemalcev. Huawei je sedaj grožnje uresničil.

Večino patentov za 5G imajo v lasti Huawei, Samsung, LG, Nokia, Ericsson in Qualcomm. Od teh je le slednje iz ZDA. Tehnologije 5G ni možno implementirati brez uporabe teh patentov, ki sodijo med tako imenovane SEP (standard essential patents), torej bodo omenjena podjetja prejemala licenčnine ne glede na to, kdo bo gradil. Razčlenitev, koliko patentov je potrebnih za 5G, ni preprosta. GreyB in Amplified ocenjujeta, da jih je vsaj 6400, ključnih pa je 1658. Koliko je posamezen patent vreden, pa bo naslednje veliko vprašanje, če se udeleženci ne bodo mogli dogovoriti...

127 komentarjev

Apple izbojeval novo bitko v davčni vojni z EU

Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da Apple ni dolžan poravnati 13 milijard evrov visoke kazni, ki jo je pred štirimi leti dobil zaradi domnevno privilegirane davčne obravnave na Irskem. Kazen mu je tedaj izrekla Evropska komisija (EK), Apple pa se je skupaj z irsko vlado nanjo pritožil, kljub temu pa je pred dvema letoma znesek že poravnal, skupaj z dobro milijardo evrov obresti.

Spomnimo, EK je leta 2016 po triletni preiskavi odločila, da je irska davčna uprava Applu odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna, zato je po mnenju komisije šlo za nedovoljeno državno pomoč. Bruselj je zato tedaj od Irske zahteval, da od Appla izterja 13 milijard evrov neporavnanih davkov. Znano je, da je Apple na Irskem prikazoval večino mednarodnega prometa, a zaradi omenjene davčne obravnave ni plačeval skoraj nič davka na dobiček. Standardna davčna stopnja na Irskem sicer znaša 12,5 %, pri Applu pa je ta delež po letu 2003 padel na 0,005 odstotka.

A...

20 komentarjev

Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Apple Pay v akciji

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Evropska komisija (EK) je začela preiskavi v zvezi z morebitnimi kršitvami konkurenčnosti zoper Applov AppStore in plačilno storitev Apple Pay.

Kar se tiče preiskave v zvezi s tržnico aplikacij, je bila ta spodbujena z dobro leto staro pritožbo Spotifya, kjer trdijo, da Apple zavira inovativnost in omejuje uporabnikovo izbiro s tem, ko preferira svoj Apple Music. Konkretno se pritožba nanaša na 30 odstotno provizijo, ki jo Apple zahteva za vse, kar se proda v njihovem Appstoru, seveda tudi pri plačilu naročnine na Spotify, ne pa tudi pri nekaterih drugih aplikacijah, denimo pri Deliveroooju. Predstavniki Spotifya so v pritožbi še navedli, da so bili zaradi nepravičnega "davka" prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je vložilo tudi knjigotrško podjetje Rakuten, kjer menijo, da je 30 odstotna provizija pri prodani knjigi nepoštena, sploh, ker Apple poleg oglašuje svojo storitev Apple Books.

Kot rečeno, se druga...

13 komentarjev

Evropska komisija bo Amazon obtožila monopolnih praks

The Wall Street Journal - Evropska komisija se pripravlja na postopek zoper Amazon, poroča The Wall Street Journal. Glavni očitek je položaj in obravnava tretjih prodajalcev na Amazonovi platformi, ki da jih Amazon izkorišča. Amazon naj bi namreč poznavanje podatkov o prodaji teh prodajalcev izrabljal za pripravo lastnih ponudb in akcij, s katerimi jim je nepošteno odžiral dobiček. Pričakovati je, da bo uradni postopek stekel že prihodnji teden.

Tiskovna predstavnica Evropske unije ni želela komentirati navedb časnika, češ da preliminarna preiskava še poteka. Prav tako se je v molk zavil Amazon. Prihodnji teden naj bi Komisija vložila tožbo, potem ko je preiskavo proti Amazonu sprožila že lani . Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je tedaj dejala, da morajo poskrbeti, da velike spletne platforme ne bodo ravnale monopolno in kršile pravice manjših prodajalcev. Amazon je tu v posebej težkem položaju, ker ima dvojno funkcijo - kot ponudnik infrastrukture in kot eden izmed prodajalcev (sicer...

19 komentarjev

Google pred milijardno tožbo zaradi "incognito" načina brskanja

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Kalifornijska odvetniška pisarna je v imenu skupine uporabnikov proti Alphabetu oz. Googlu vložila skupinsko tožbo, v kateri zatrjujejo, da je podjetje kršilo njihovo zasebnost, tudi, ko so po spletu brskali v načinu "incognito". Slednji ima v slovenščini ustreznejši naziv, "novo okno brez beleženja zgodovine", zaradi česar uporabniki niso pod vtisom, da je njihovo brskanje zares povsem zasebno. Kar, kot vemo, ni. Obiski strani se sicer ne beležijo v zgodovino brskanja v našem sistemu, toda strani, po katerih tavamo, lahko našo navzočnost še vedno zaznajo.

Tožniki zahtevajo, da podjetje preneha s tajnim in neavtoriziranim zbiranjem podatkov, ki ga izvaja prek Google Analytics, Google Ad manager in drugih orodij, vtičnikov in mobilnih aplikacij. S tem namreč lahko prepozna posameznikove hobije, prijatelje, nakupovalne in prehranjevalne navade, še več, tudi najbolj intimne in potencialno neprijetne podrobnosti. Zato zahtevajo najmanj pet milijard ameriških dolarjev odškodnine, po...

18 komentarjev

Vseameriška obtožnica zoper Google že poleti?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Skupina 49 generalnih tožilcev praktično vseh ameriških zveznih držav - manjkata le Kalifornija in Alabama - naj bi že letos poleti končala preiskavo in vložila obtožnico proti Googlu zaradi kršitev pravil konkurenčnosti. Preiskavo, ki so jo bučno najavili lani jeseni, vodi teksaški tožilec Ken Paxton.

Google je sicer ob Amazonu, Facebooku in Applu predmet številnih preiskovalnih komisij v tamkajšnjem predstavniškem telesu, ločene postopke zoper četverico pa vodi tudi pravosodno ministrstvo, medtem ko Zvezna komisija za trgovino (FTC) ob Googlu preiskuje še Amazon in Facebook.

Kot je povedal Paxton, tožilci sodelujejo s podjetji, ki so bila oškodovana s strani Googla, glede morebitnega kaznovanja pa ne izključujejo ničesar, med drugim bi lahko podjetje tudi prisilno razbili na manjše enote. Pod drobnogledom so zlasti spletno oglaševanje, nekatere države pa so preiskavo usmerile še v spletni iskalnik in upravljanje platforme Android. Paxton je še povedal, da jih je Google med...

43 komentarjev

Facebookovim moderatorjem odškodnina zaradi posledic njihovega dela

vir: Pxfuel

vir: The Verge
The Verge - Znano je, da na Facebooku za preverjanje vsebin ob algoritmih strojne pameti, skrbijo tudi moderatorji iz krvi in mesa. Skupina ameriških moderatorjev je leta 2018 proti podjetju vložila skupinsko tožbo zaradi posledic, ki jih tako delo prinaša, med njimi sta tudi postravmatski sindrom in depresija, ki ju povzroča ogledovanje posnetkov samomorov, posilstev in umorov. Gre za podobna stanja, kot jih opisujejo vojaki po vrnitvi z vojnih območij. Moderatorji so pred sodiščem so zatrjevali, da Facebook v njihovih primerih ni poskrbel za varno delovno okolje, čeprav so jih v resnici zaposlovali Facebookovi podizvajalci.

Prejšnji teden sta sprti strani dosegli sporazum, ki ga mora v nadaljevanju potrditi še sodišče, v grobem pa določa skupno odškodnino v višini 52 milijonov ameriških dolarjev, ki si jo bo razdelilo 11.250 moderatorjev iz Teksasa, Arizone, Kalifornije in Floride, zaposlenih od leta 2015. Vsak bo prejel najmanj tisočaka, lahko pa tudi več, če so bili diagnosticirani s...

19 komentarjev

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francoski urad za varstvo konkurence je Apple kaznoval z 1,1 milijarde evrov kazni, potem, ko je podjetje v svoji dobaviteljski verigi kršilo protikartelna pravila. Kaznovani sta bili še povezani podjetji, ki sta njihove izdelke prodajali na debelo, Tech Data s 76 in Ingram Micro z 63 milijoni evrov.

Kot so pojasnili na uradu, so se Apple in obe podjetji dogovorili za tako nastopanje na trgu, ki je onemogočalo distributerjem, da bi si med sabo konkurirali, zaradi česar so v praksi sterilizirali trg Applovih izdelkov na debelo.

Predstavniki Appla so odločbo označili za presenetljivo, saj se ta po njihovem mnenju nanaša na v Franciji ustaljene poslovne prakse, ki so bile vzpostavljene skozi desetletja pravnih precedensov. Dodali so še, da bo odločitev urada povzročila kaos za podjetja v vseh branžah. S kaznijo se seveda ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili.

To je sicer že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti v zadnjem času izrekle Applu. V začetku februarja je...

7 komentarjev

Pentagon bo vnovič odločal o dodelitvi projekta Jedi

vir: Flickr

Slo-Tech - Obrambno ministrstvo ZDA bo vnovič pretehtalo odločitev, po kateri je deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt selitve ameriške vojske v oblak lani dobil Microsoft. Sodišče je za ponovno odločanje Pentagonu dodelilo 120 dni časa. Tam so se za vnovičen razmislek o svoji odločitvi odločili potem, ko se je nanjo pritožil Amazon, sodišče pa je pred dnevi nakazalo, da bo po vsej verjetnosti uspel s pritožbo.

Pri Amazonu so za pritožbeni postopek pripravili lastno analizo evaluacijskega procesa ministrstva, pri čemer so menda v šestih od skupaj osmih točk dokazali napake odločevalcev, njihovo pristranskost in nekaj pomanjkljivosti v Microsoftovi ponudbi.

Amazon je, kot je znano, zaradi dodelitve sanjskega posla Microsoftu sprožil sodni postopek, v katerem zatrjuje, da so bile njihove rešitve v tehnološkem smislu boljše od Microsoftovih, predvsem pa da je bila končna odločitev motivirana. Predsednik Donald Trump je namreč že večkrat javno izrazil svoje sovraštvo do Jeffa...

10 komentarjev

Facebook še pred avstralsko sodišče zaradi Cambridge Analytice

vir: Pixabay

Slo-Tech - Avstralski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov je končal skoraj dve leti trajajočo preiskavo, v kateri je ugotovil, da je Facebook resno kršil zasebnost 300.000 Avstralcev.Postopek se bo zato nadaljeval pred zveznim sodiščem. Gre za posledice znane afere Cambridge Analytica.

Kot je še povedal pooblaščenec, je podjetje odgovorno zato, ker je bila njihova platforma zasnovana tako, da je ob privzetih nastavitvah omogočala prosto razpolaganje z uporabniškimi podatki. Facebook sam pa ni uporabil razumnih ukrepov, da bi uporabnike zaščitil pred njihovo nepooblaščeno zlorabo. Kazen, ki jo sodišče lahko izreče za resnejšo in ponavljajočo obliko tovrstnih dejanj, lahko seže vse do 1,7 milijona avstralskih dolarjev, kar znese le nekaj manj kot milijon evrov.

Facebook se je na novico odzval z običajnim zatrjevanjem, da že od samega začetka sodelujejo s preiskovalci in da so odtlej na svoji platformi vpeljali precejšnje spremembe glede zaščite in upravljanja z osebnimi podatki.

...

2 komentarja

Francosko vrhovno sodišče: Uberjevi vozniki so zaposleni

Bloomberg - Najvišje francosko sodišče je včeraj razsodilo, da Uber ne more trditi, da so vozniki zanj samozaposleni pogodbeniki, temveč da je njihov status bliže redno zaposlenim. Sodišče se je oprlo na argumentacijo, da vozniki za Uber ne morejo samo določati pogojev dela, pravil in cen, da jim urnike in lokacijo določa Uber ter da ne morejo sami izbirati svojih strank (Uber razkrije cilj šele, ko voznik sprejme vožnjo, preveč zavrnjenih voženj pa vpliva na boniteto). Ker je razmerje med Uberjem in vozniki izrazito neenakovredno, in sicer so vozniki v podrejenem položaju, je njihov status samozaposlenih zgolj fiktiven.

Medtem Uber pravi, da gre za sodbo glede enega konkretnega voznika, ki aplikacije od leta 2017 ni več uporabljal, zato ne pričakujejo sprememb v pogodbenih pogojih z vozniki. Dodajajo, da sodba ne spremeni razlogov, zakaj se vozniki odločajo za Uber, kar je po mnenju podjetja svoboda glede časa in kraja opravljanja dela. Odvetniki tožnikov pa pravijo, da gre za zelo pomembno...

0 komentarjev

Apple v ZDA v poravnavo zaradi upočasnjevanja starih iPhonov

vir: Flickr

Slo-Tech - Apple je dobri dve leti trajajočo skupinsko tožbo v Kaliforniji zaključil s poravnavo, v kateri bo lastnikom prizadetih naprav - gre za iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus in naprave SE - izplačal odškodnino. Za poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče, so se po lastnih besedah odločili zaradi dolgotrajnega in dragega sodnega postopka.

Odškodnina, ki jo bo Apple moral poravnati v ZDA bo skupaj znašala med 310 in 500 milijoni ameriških dolarjev, velika večina uporabnikov bo najverjetneje prejela po 25 dolarjev, odvisno od tega, na koliko oškodovancev bo razdeljen celoten znesek odškodnine. Tožniki, ki so se poimensko izpostavili v tožbi bodo dobili po 1.500 USD, tisti, ki so prispevali dokaze, pa po 3.500 USD. Kot zanimivost še omenimo, da so si odvetniki pripisali "razumno odmerjeno nagrado" v višini 93 milijonov in še poldrugi milijon za stroške.

Spor sega v leto 2017, ko je Apple potrdil, kar so številni že dolgo sumili, torej, da namerno upočasni delovanje starejših...

21 komentarjev

Na drugi stopnji: YouTubu ni treba upoštevati prvega amandmaja

Slo-Tech - Prizivno sodišče v San Franciscu je v sporu med ustvarjalci kanala PragerU in YouTubom odločilo, da slednji ni javni prostor, ki bi ga zavezoval prvi amandma k ameriški ustavi o svobodi govora. Ta prelomna odločitev pomeni, da lahko YouTube v skladu s svojimi smernicami odstranjuje vsebino, ki je po njegovem mnenju neprimerna.

PragerU sta leta 2009 ustanovila konservativca Dennis Prager in Allen Estrin. Kanal objavlja približno pet minut dolge videoposnetke, v katerih govorec predava ali opisuje neko temo. Na kanal letijo očitki o pristranskosti, zato je Google nekatere videoposnetke demonetiziral oziroma jih posebej označil (restricted mode), kar predstavlja omejitve pri ogledu (denimo starostne). Google je nekaterim posnetkom, na primer tistim o globalnem segrevanju, poleg opisa dodal tudi dodatne informacije (fact-check). Gre za širša prizadevanja podjetja, da bi o temah, ki so pogosto napačno predstavljene (npr. pristanek na Mesecu), preprečil širjenje dezinformacij.

Zaradi...

63 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

Sodišče v Nemčiji začasno ustavilo gradnjo Tesline tovarne Gigafactory 4 v Berlinu

Slo-Tech - Gradnja nove Tesline tovarne v Berlinu, za katero je Tesla lokacijo razkrila novembra lani, se je ustavila. Tovarno Gigafactory 4, v kateri bi morali leta 2021 proizvajati baterije in vozila, so se odločili umestiti v širši Berlin (natančneje v Gruenheide) zaradi bližine industrije in izobražene delovne sile. Tesla želi zaposliti 12.000 ljudi, ki bodo letno proizvajali 150.000 vozil. A le nekaj dni po začetku pripravljalnih del za gradnjo je višje sodišče v Berlinu odločilo, da je treba najprej razrešiti okoljsko problematiko in pritožbe okoljevarstvenih organizacij.

Pri gradnji tovarne bi namreč morali posekati 91 hekterjev gozda, kar so začeli izvajati v četrtek. Okoljevarstvena organizacija Zelena liga (Grüne Liga Brandenburg) je takoj vložila zahtevek za izdajo začasne odredbe o prepovedi poseka, ki jo je sodišče sedaj izdalo. Sodišče je tako hitro reagiralo, ker bi Tesla v še treh dneh posek dokončala. Agencija za okolje je v četrtek pred začetkom zemeljskih del dala soglasje...

35 komentarjev

Amazonu uspelo začasno zaustaviti oddajo milijardnega posla Microsoftu

BBC - Ameriška vlada je oktobra lani Microsoftu dodelila projekt JEDI , pri čemer je za favorita pri izboru ves čas veljal tudi Amazon. Gre za izbor ponudnika, ki bo vsem vejam vojske v naslednjih desetih letih nudil oblačno infrastrukturo v najširšem pomenu te besede, v zameno pa prejel približno milijardo dolarjev letno.

Sodišče je včeraj Ministrstvu za obrambo naložilo, naj do končne odločitev o zadevi zaustavi vse aktivnosti v zvezi s projektom, Amazon pa je moral pred tem založiti 42 milijonov dolarjev za morebitne stroške, če se bo v postopku izkazalo, da sta imela prav vlada in Microsoft. Čeprav se posel zdi dobičkonosen, pa milijarda letno pomeni manj kot odstotek Microsoftovih prihodkov za letošnje leto, ki naj bi po načrtih znašali 142,5 milijarde USD.

Amazon že ves čas od izbora Microsofta zatrjeval, da gre za prirejeno odločitev in da so se uradniki uklonili pritiskom predsednika Donalda Trumpa, za katerega je znano, da je že dlje časa v ostrem sporu z lastnikom Amazona,...

23 komentarjev

ZDA Huawei uradno obtožujejo izsiljevanja in industrijskega vohunjenja

Slo-Tech - ZDA širijo seznam obtožb zoper kitajsko podjetje Huawei, proti kateremu so prve obtožbe vložili že pred letom dni, še malo prej pa so v Kanadi aretirali finančno direktorico. Medtem ko je ta še vedno v kanadskem priporu, kjer čaka na odločitev o izročitvi ZDA, so ZDA podjetje in štiri podružnice uradno obtožile še izsiljevanja in industrijskega vohunjenja.

Prve obtožbe so se nanašale na domnevno pranje denarja, finančne prevare in kršitve sankcij. Nove obtožnice širijo krog obtožencev - to so poleg finančne direktorica Meng Wanzhou in matičnega podjetja Huawei še podružnice Huawei Device, Huawei Device USA, Futurewei Technologies in Skycom Tech. Ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da so odkrili več desetletij trajajoč načrt podjetja, kako bi si prilastilo intelektualno lastnino šestih ameriških podjetij, da bi s tem nezakonito pomagalo Huaweiju. Kradli naj bi poslovne skrivnosti in intelektualno lastnino, denimo izvorno kode in priročnike za usmerjevalnike, antene, robote itd.

...

20 komentarjev

Ameriško ministrstvo za pravosodje zaostrilo protimonopolno preiskavo zoper Google

The Verge - Googlov primež nad trgom spletnega iskanja, oglasov ter mobilnih storitev očitno vedno bolj skrbi ameriške regulatorje. Septembra lani so ministri za pravosodje v vseh ameriških zveznih državah (z izjemo Kalifornije in Alabame) napovedali začetek lastnih preiskav glede tega, ali Google zlorablja svoj prevladujoči položaj na trgu ter s tem nedopustno škodi interesom konkurentov oziroma uporabnikov. Od takrat so se preiskave očitno že že premaknile dovolj daleč, da bo naslednji teden potekal skupni sestanek zveznega ministrstva za pravosodje ter ministrov vsaj sedmih zveznih držav, s ciljem, da si izmenjajo dozdaj nabrane informacije in določijo načrte za naprej.

Nekateri komentatorji špekulirajo, da zvezno ministrstvo na pravosodje izvaja širok protimonopolni pregled Googlovega delovanja, ter da se bo na koncu morda odločilo celo za tožbo, tako kot se je to zgodilo konec 90h z njihovo tožbo proti Microsoftu zaradi nedopustnega združevanja operacijskega sistema Windows z lastnim...

5 komentarjev

Uber toži Kalifornijo: naši delavci niso zaposleni!

Bloomberg - Uber in Postmates sta vložila tožbo zoper ameriško zvezno državo Kalifornijo zaradi novega zakona o zagotavljanju delavskih pravic delavcem, ki delajo v prekarnih oblikah. Uber, ki najema ljudi za prevažanje potnikov, a vztraja, da ni taksislužba, in Postmates, ki najema ljudi za dostavo pošiljk, trdita, da bo novi zakon neustaven. Diskriminiral naj bi namreč podjetja, ki se ukvarjajo z nudenjem storitev na poziv (gig economy) in ljudem onemogočal prožno delo. Zakon bo začel veljati jutri.

Podjetji trdita, da zakon samovoljno določa, kdo sodi med ponudnike prekarnega dela. Medtem ko so prodajalci, agentje, vozniki, ribiči in še nekaj skupin izvzeti, pa delavci pri Uberju, Postmatesu, Foodori, Lyftu in podobnih podjetjih niso. Ker zakon podjetjem nalaga, da morajo tudi zaposlenim v prekarnih oblikah plačati zdravstveno zavarovanje, pokojninske prispevke, nadure in vse ostale pravice, ki izhajajo iz delovnega razmerja, so začela obsežno lobirati. Uber in še nekaj podjetij je javno...

9 komentarjev

Airbnb izbojeval pomembno zmago na Sodišču Evropske unije

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije je odločilo, da Airbnb ni nepremičninski posrednik, pač pa zgolj storitev informacijske družbe, ki ponuja spletno orodje za oglaševanje in oddajo namestitev. Odločitev je pomembna za bodočo presojo položaja tega podjetja, ki se je s tem izognilo določenim odgovornostim, saj se mu ne bo treba držati pravil, ki sicer veljajo za nepremičninske agente. Spor je leta 2015 sprožilo francosko združenje hotelirjev Association for Professional Tourism and Accommodation (AHTOP), ki je zatrjevalo, da bi si Airbnb za delovanje v Franciji moral pridobiti licenco nepremičninskega posrednika in se ravnati po enakih računovodskih, zavarovalnih in finančnih standardih, kot druga nepremičninska podjetja. Airbnb se s podobnimi zahtevami spopada tudi v drugih mestih, denimo v Amsterdamu in Barceloni.

V sodbi se omenja tudi domala povsem nasprotna odločitev istega sodišča iz leta 2017 glede Uberja, platforme za ponujanje prevozov. V tem primeru je sodišče Uber razglasilo za...

19 komentarjev

Amazon obtožuje Trumpa vmešavanja v izbirni postopek za JEDI

Slo-Tech - Kot je znano, se je Amazon pritožil na odločitev ameriškega Ministrstva za obrambo, s katero je to deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) zaupalo Microsoftu. Zdaj je sodišče objavilo tudi podrobnosti pritožbe, ki se razteza na 103 straneh, v ključnem delu pa govori o neprimernem vmešavanju predsednika Donalda Trumpa v samo odločitev. Znano je namreč, da Trump slabo prenaša Jeffa Bezosa, ustanovitelja Amazona in, kar je še pomembneje, lastnika časnika The Washington Post, ki občasno neusmiljeno udriha po trenutni administraciji ZDA.

Bezosovi odvetniki tako navajajo pričevanje sodelavca nekdanjega obrambnega ministra Jamesa Mattisa, ki mu je Trump zaukazal "odjebati Amazon ven iz pogodbe" (screw Amazon out of the contract), in še nekaj podobnih incidentov. Odvetniki zato zahtevajo, da že temeljna pravičnost terja ponovno presojo vloženih ponudb, na tej podlagi pa tudi novo odločitev. Prav tako bi sodišče moralo razsoditi ali...

24 komentarjev

Ericsson bo plačal milijardo dolarjev zaradi korupcije

Reuters - Švedski mobilni velikan Ericsson se je v ZDA poravnal z ministrstvom za pravosodje in bo plačal dobro milijardo dolarjev odškodnine zaradi obtožb o korupciji. Podjetje je priznalo, da je vsaj med leti 2000 in 2016 kršilo zakon FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), ki prepoveduje podkupovanje tudi v tujini. Ericsson je v tem času podkupoval državne uradnike v Vietnamu, Džibutiju, Indoneziji, Kuvajtu in na Kitajskem. Ericsson je preko tretjih posrednikov podkupoval ljudi, ki se ukvarjajo z javnimi naročili, da si je zagotavljal posle. Uporabljali so podkupnine, darila, črne fonde in druge načine kupovanja naklonjenosti.

Izvršni direktor podjetja Borje Ekholm je potrdil, da so nekateri zaposleni na nekaterih trgih, med njimi tudi menedžerji, ravnali v slabi veri in namenoma opuščali dolžni nadzor. Kar se je zgodilo, je nesprejemljivo in velik črni madež v zgodovini podjetja, je še dodal. Zaradi tega so že prenovili svoj protikorupcijski program in izvedli ukrepe, ki bodo preprečili...

14 komentarjev

Evropska komisija začela preiskavo Googla in Facebooka zaradi GDPR

Slo-Tech - Evropska komisija je svoj mandat začela odločno. Že prvega delovnega dne so sporočili, da začenjajo preliminarno preiskavo Facebooka in Googla zaradi suma kršitev zakonodaje o zasebnosti GDPR. Minuli mesec je Komisija podjetjem, ki sodelujejo z Googlom in Facebookom, poslala vprašalnik o dogovorih glede deljenja podatkov, ki so jih sklenili s podjetjema. Gre predvsem za vprašanja, kako se podatki zbirajo, obdelujejo, uporabljajo in tudi prodajajo ali kako drugače ekonomsko izrabljajo, denimo za namene oglaševanja. Stara nova evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je že minuli teden dejala, da glede na informacije, ki jih je Komisija dobila iz Francije, obstaja sum, da Google ne spoštuje GDPR. Preliminarna preiskava je prvi korak v razjasnjevanju okoliščin, ki se lahko nadaljuje v pravo preiskavo.

Facebook vesti še ni komentiral. Iz Googla pa sporočajo, da uporabljajo podatke zato, da so njihove storitve uporabnikom koristnejše in da lahko prikazujejo relevantne...

7 komentarjev

Apple zaradi slovenskega podjetja skupil pol milijona kazni

vir: Pixabay

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Podjetje se je strinjalo, da bo poravnalo 467.000 ameriških dolarjev kazni, potem, ko je dve leti poslovalo s slovenskim podjetjem SIS d.o.o., ki ga je tamkajšnji Urad za nadzor tujega premoženja (Office of Foreign Assets Control oz. OFAC) pred tem uvrstil na črno listo. Razlog za to naj bi bilo dejstvo, da je bil eden od družbenikov - gre za Sava Stjepanoviča - del mednarodne mreže za razpečevanje steroidov, po podatkih iz medijev naj bi poslovno sodeloval z zakoncema Karner.

SIS d.o.o. je sicer po slovenskih evidencah v začetku decembra 2015 prenehal s poslovanjem, maja 2017 pa sta bila podjetje in lastnik umaknjena z ameriške črne liste.

Kot so sporočili iz Appla, so s SIS, ki je v App Storu ponujal svoje aplikacije, sodelovali vse od leta 2008, šele leta 2017 pa so odkrili, da je družba že vse od leta 2015 na črnem seznamu. V tem obdobju, verjetno zgolj do zaprtja podjetja konec istega leta, jim je Apple posredoval 47 izplačil, skupaj naj bi šlo za 1,2 milijona dolarjev. Do...

18 komentarjev

Amazon znova pod drobnogledom Evropske komisije

vir: Flickr

vir: Bloomberg
Bloomberg - Evropska komisija (EK) je ameriški kongres zaprosila za dokumentacijo, v kateri eden od Amazonovih anonimnih poslovnih partnerjev podjetje obtožuje zlorabe prevladujočega položaja. Tako naj bi algoritem njihove spletne trgovine nagrajeval tiste trgovce, ki pri njih najemajo tudi logistične storitve, torej skladiščenje, pakiranje in odpošiljanje blaga. Dokumentacija, ki so jo videli novinarji Bloomberga, obsega 62 strani in je sestavljena na podlagi več tisoč transakcij na Amazon.com. Primer obravnava odbor kongresa za poslovanje malih podjetij, zdaj pa bi utegnil postati nova alineja tudi v preiskavi EK, ki tudi že nekaj časa preverja zakonitost dvojne vloge, ki jo igra Amazon.

Preiskava se bo zato osredotočila na način, kako algoritem določi ponudnika, ki kupcu na koncu dejansko proda izdelek in ali so pri tem ponudniki v enakopravnem položaju. Omenjeno podjetje, ki v strahu pred izgubo posla želi ostati anonimno, trdi, da je Amazon svoje partnerje silil k najemanju njihovih...

4 komentarji

Vrhovno sodišče ZDA bo razsojalo, ali so API-ji zaščiteni

Slo-Tech - Vrhovno sodišče v ZDA je sporočilo, da bo sprejelo v obravnavo pritožbo v enem izmed najpomembnejših postopkov desetletja, ki ima pomembne posledice tudi za druge odločitve v sporih glede avtorskih pravic nad kodo. Gre za postopek, ki traja od leta 2010, v katerem se Oracle in Google prepirata zaradi avtorskih pravic nad knjižnicami API za Javo. Vrhovno sodišče, ki v obravnavo sprejme le dober odstotek najpomembnejših pripadlih zadev, v ostalih primerih pa zgolj potrdi sodbo sodišč druge stopnje, bo Googlovo pritožbo obravnavalo prihodnje leto.

Primer sega v leto 2010, ko je Oracle vložil tožbo zoper kršitve avtorskih pravic in patentov v Androidu. Oracle je z nakupom Suna pridobil njegove avtorske pravice in patente, ki so pokrivali Javo. Implementacija Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik) naj bi jih kršil, kar naj bi Google storil vedé. Google je trdil, da idej, funkcionalnosti in API-jev ni moč patentirati, kot je to urejeno tudi v Evropi. V postopku so ločili tri zadeve:...

9 komentarjev

Večina ameriških zveznih držav začela preiskavo Facebooka

Newyorška generalna državna tožilka Letitia James

Washington Post - Preiskavi zoper Facebook, ki jo je sprožil newyorški generalni državni tožilec, se je doslej pridružilo še 46 generalnih državnih tožilcev iz drugih zveznih držav ali teritorijev, so sporočili iz New Yorka. Preiskavo je začelo sedem zveznih držav (Kolorado, Florida, Iowa, Nebraska, Severna Karolina, Ohio, Tennessee) in okrožje Washington D.C., sedaj pa obsega skoraj vse zvezne države. Medtem ko nekatere aktivnih preiskav ne razkrivajo (šest je takšnih), je jasno, da Kalifornije na seznamu ni. Tam ima Facebook svoj sedež.

V preiskavi želijo dognati
, ali je Facebook kršil državne ali zvezne zakone na področju varstva konkurence, saj ima prevladujoč tržni delež. Generalna državna tožilka iz New Yorka je povedala, da ima preiskava sedaj podporo 47 generalnih državnih tožilcev iz cele države, ki bodo preverili, ali je Facebook ogrožal osebne podatke svojih uporabnikov, krnil pravico uporabnikov do izbire in zaradi monopolnega položaja na trgu umetno dvigoval cene oglaševanja. Preiskavo...

1 komentar

V Nemčiji aretirali slovenskega obsojenega hekerja Matjaža Škorjanca

Dnevnik - Nemška policija je minuli teden aretirala 33-letnega slovenskega hekerja Matjaža Škorjanca (nadimek Iserdo), za katerim so ZDA razpisale priporni nalog in mu čez Lužo grozi 50 let zapora. Novico o aretaciji je potrdil tudi Škorjančev oče. Škorjanca obtožujejo, da je v letih 2008-2013 sodeloval v hudodelski združbi, ki je z računalniškimi vdori ukradla več milijonov evrov. Nemška policija ga je ustavila pri rutinskem nadzoru prometa na avtocesti A8 na nemško-avstrijski meji.

Obtožnica, ki jo je ameriško tožilstvo vložilo zoper Škorjanca, je javno dostopna od septembra. V njem Škorjancu in še trem članom hudodelske združbe, med katerimi je tudi v Sloveniji živeči srbski državljan Mentor Leniqi iz Gorišnice, očitajo vodenje foruma Darkode. Škorjanc naj bi bil njegov ustanovitelj. Poleg Slovencev sta obtožena še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick, ki je že aretiran. Žrtvam so med delovanjem foruma Darkoda, kjer so si delili zločinske prakse in metode,...

90 komentarjev

Tesla in Musk z oviranjem sindikalnega delovanja kršila delovno zakonodajo

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da sta Tesla in njen izvršni direktor Elon Musk kršila ameriško delovno zakonodajo, ko sta delavcem preprečevala sindikalno združevanje in delovanje. Sodišče je podjetju naložilo takojšnje popravljalne ukrepe in prekinitev nezakonite prakse.

Tožbo so leta 2017 vložili nekateri zaposleni v tovarni v Fremontu, ki so tudi člani sindikata United Automobile Workers (UAW), in taisti sindikat. Člani sindikata so v prostem času novačili druge zaposlene, da bi se včlanili v sindikat, tako da so jih na primer razdeljevali zaposlenim na parkirišču. Prav tako so v službi nosili majice, kape in broške s simboli UAW. Ko so varnostniki Tesle videli, da se na parkirišču delijo letaki, so identificirali sodelujoče in jim ukazali, da zapustijo območje. Čeprav se sindikalisti niso vdali in jih varnostniki niso fizično odstranili, so jih verbalno nadlegovali, so zatrjevali v tožbi. Ko so v Tesli sindikalisti začeli nositi jasno označena oblačila, je Tesla sprejela...

18 komentarjev

Francosko sodišče: Steam mora uporabnikom dovoliti prodajo rabljenih iger

Slo-Tech - Francosko sodišče je odločilo, da imajo uporabniki, ki so svoje igre kupili na Steamu, te pravico prodati naprej. V primeru, ki ga je leta 2015 sprožila francoska organizacija za zaščito potrošnikov UFC-Que Choisir, je višje sodišče v Parizu ta teden razsodilo v prid potrošnikov. Sodišče ni sledilo Valvovi argumentaciji, da je Steam naročniška storitev, ki je potemtakem ni možno preprodajati. To ni bilo edino jabolko spora, saj je UFC-Que Choisir izpodbijal tudi dejstvo, da Valve ob odhodu uporabnika obdrži vsa sredstva, ki še ostanejo v denarnici na Steamu. Prav tako bo imel Valve manj pravic do modifikacij in vsebin skupnosti, ki jih uporabniki ustvarijo; doslej si je Valve zadržal vse pravice. Poleg tega bo moral Valve natančneje opisati pogoje, kdaj lahko uporabniki izgubijo pravico do dostopa do Steama zaradi neprimernega obnašanja. Valve je izgubil v vseh sporih z UFC-Que Choisir in bo za vsak dan nadaljevanja kršitev (po pravnomočnosti) oglobljen s 3000 evri.

Zato ni...

43 komentarjev

Google bo v Franciji plačal milijardo kazni in zaostalih davkov

TechCrunch - Google se je s francoskimi organi pregona sporazumel, da bo plačal skoraj milijardo evrov kazni in zaostalih davkov, s čimer se bo končala finančna preiskava, ki se je začela pred štirimi leti. Drugi tehnološki velikani se bojijo, da gre za precedens, ki bo vplival tudi na njihovo obravnavo v Franciji.

V sporazumu s francoskimi organi se je Alphabet (Googlovo matica) zavezal, da bo plačal globo v višini 500 milijonov evrov in še 465 milijonov evrov dodatno ugotovljenih davčnih obveznosti. Ministrstvo za finance je leta 2016, ko so začeli preiskavo, zahtevalo 1,6 milijarde dolarjev in odločno zavračalo možnost poravnave. A pragmatičnost ima svojo vrednost, zato se je ministrstvo izognilo daljši sodni poti in dokazovanju...

18 komentarjev

Aretirali 281 internetnih prevarantov

Slo-Tech - V usklajeni mednarodni akciji so organi pregona v več državah v ponedeljek pridržali 281 posameznikov, ki so se ukvarjali z internetnimi prevarami. Izmed teh so jih aretirali največ v Nigeriji, in sicer kar 167, veliko pa še v ZDA (74), Turčiji (18) in Gani (15). Posameznike so prijeli tudi v drugih evropskih (Francija, Italija, Velik Britanija), azijskih in afriških državah. Med akcijo so zasegli tudi 3,7 milijona dolarjev sredstev, pridobljenih z nezakonitimi dejavnostmi.

Aretirani so se ukvarjali v glavnem s prevaro BEC (business email compromise), v kateri s strateško oblikovanimi elektronskimi sporočili ciljajo na zaposlene, ki delajo v računovodstvu v podjetjih, ki redno poslujejo s tujino in tja nakazujejo....

11 komentarjev

Skoraj vse ameriške zvezne države preiskujejo Google

vir: CNet
CNet - V ZDA se je začela velika preiskava Googla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Generalni državni tožilec v Teksasu Ken Paxton je sporočil, da se je začela usklajena preiskava, v kateri sodeluje 48 ameriških zveznih držav, zvezno okrožje Washington DC. in Portoriko. Le Kalifornija, kjer ima Google sedež, ter Alabama nista udeleženi v preiskavi. Preiskavo koordinirajo v Teksasu, kjer bodo potekali tedenski sestanki zainteresiranih sodelujočih. V prvi fazi so podjetju poslali zahtevek po dodatnih informacijah, kasneje pa bodo ugotavljali, ali Google krši protimonopolno zakonodajo.

Trenutno je pod drobnogledom digitalno oglaševanje, kjer ima Google primat. Google ima v ZDA 37-odstotni tržni delež na področju digitalnega oglaševanja, kar je precej več od Facebooka z...

8 komentarjev

GlobalFoundries toži TSMC

Slo-Tech - Proizvajalec polprevodnikov GlobalFoundries je v ZDA in Nemčiji vložil zajetno tožbo proti konkurenčnemu tajvanskemu podjetju TSMC in mnogim njegovim strankam, v kateri jih obtožuje, da kršijo šestnajst njegovih patentov. Od TSMCja zahteva povračilo škode, od sodišč pa prepoved prodaje izdelkov v ZDA in Nemčiji.

Podjetje GlobalFoundries (GloFo), nekdanji AMDjev proizvodni oddelek, sedaj pa samostojni proizvajalec čipov, se je vrglo v širokopotezno pravdanje. Tarča tožbe, ki jo je vložilo na ameriški Komisiji za mednarodno trgovino in več ameriških ter nemških sodiščih, so namreč največji proizvajalec čipov na svetu - tajvanski TSMC - in mnoge njegove stranke, se pravi...

19 komentarjev

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Ars Technica - Walmart je vložil tožbo proti Tesli, v kateri Muskovo firmo krivi za sedmerico požarov na sončnih celicah, nameščenih na strehah njihovih trgovin, ki so povzročili za milijone dolarjev škode. Preiskave dogodkov naj bi namreč kazale na "skrajno malomarnost" pri inštalaciji in vzdrževanju panelov.

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity, da bi jo rešila bankrota, je stric Elon ravno pompozno najavil panele v obliki strešnikov, medtem ko se je zaključevala gradnja tovarne za njihovo izdelavo Gigafactory 2 v New Yorku. Dotlej je SolarCity pretežno inštaliral panele kitajske izdelave, med drugim...

43 komentarjev

Huawei dobil še en odlog

Slo-Tech - Ko so maja ZDA svojim podjetjem prepovedale izvoz svojih izdelkov in storitev kitajskemu Huaweiju, so podjetju odobrile 90-dnevni odlog. Razlog je veliko število ameriških potrošnikov in uporabnikov Huaweijevih izdelkov, saj zlasti podjetja ne morejo kar čez noč zamenjati opreme. Odlog, ki ga je Huawei dobil 20. maja, se je iztekel danes. Po pričakovanjih je dobil še drugega.

Ameriško ministrstvo za trgovino je podjetju odobrilo še 90-dnevni odlog, v katerem lahko kupuje ameriške izdelke. Toda ob tem so prepoved razširili na še 46 drugih podjetij, ki so povezana s Huaweijem. Trenutno je na seznamu več kot sto podjetij ali ljudi, ki so povezani s Huaweijem, tako da zanje veljajo iste prepovedi.

Podaljšanje se uradno imenuje začasna splošna licenca (Temporary General...

3 komentarji

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

EU kaznovala Qualcomm z 242 milijoni globe

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Po skoraj štiri leta trajajoči preiskavi je Evropska komisija (EK) ugotovila, da so ravnanja Qualcomma na trgu med letoma 2009 in 2001 preprečevala konkurenco in inovativnost, in to v sektorju, kjer obstaja veliko povpraševanje po inovativnih tehnologijah. Šlo je za to, da je Qualcomm v tistem obdobju 3G čipe Huaweiu in ZTE prodajal pod ceno, z namenom s trga izriniti konkurenčnega ponudnika Icero. Slednji je nato zares propadel, prevzela ga je Nvidia, a je njihov program leta 2015 potem ukinila. Kazen, 242 milijonov evrov predstavlja 1,27 % Qualcommovih prihodkov iz leta 2018, EK pa jo je v poduk drugim izrekla kljub temu, da je podjetje s kršitvami prenehalo že davnega leta 2011. Predstavniki Qualcomma so že...

14 komentarjev

AVK kaznoval United Group

Slo-Tech - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je družbi United Media Limited (UML) izrekla globo v višini 3,7 milijona evrov, ker ni pravočasno priglasila koncentracije televizijskih programov Sport Klub. UML, ki je podružnica medijskega giganta United Group, je bila z AVK že nekajkrat v sporu. Nazadnje je AVK tako dolgo proučevala United Groupovo namero, da kupi Pro Plus in Slovenia Broadband, s čimer bi dobil nadzor nad POP TV in Kanalom A, da so od namere odstopili. Pričakovati je bilo namreč, da AVK prevzema brez korektivnih ukrepov ne bi odobril.

UML ima sedež na Cipru, njegova mati United Group pa je registrirana v Luksemburgu. United Group je v lasti ameriškega sklada KKR, britanskega sklada BC Partners in Dragana Šolaka. UML...

3 komentarji

Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je z vodstvom Facebooka pogodila za poravnavo, potem, ko je zoper podjetje sprožila preiskavo glede domnevnega kršenja zasebnosti uporabnikov. V ospredju preiskave je bila afera Cambridge Analytica, v kateri je istoimensko podjetje dostopalo do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov tega družabnega omrežja.

Kot poročajo ameriški mediji, bo moral Facebook v okviru doseženega sporazuma poravnati 5 milijard dolarjev globe. Glasovanje v FTC se je pri tem razdelilo po strankarskih linijah, trojica republikancev je tako glasovala za poravnavo, dva člana demokratske stranke - ta se zavzema za bolj čvrsto obrzdanje podjetij, ki upravljajo z...

14 komentarjev

EU zaradi suma oviranja konkurence začela preiskovati Broadcom

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo Broadcoma zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Kot je v tovrstnih postopkih že običaj, so Broadcomu poslali obvestilo o nasprotovanju (statement of objections) in začeli uradno preiskavo. Ker sumijo, da Broadcomove prakse onemogočajo konkurenco in kršijo evropsko zakonodajo, bodo uvedli tudi začasne ukrepe, ki bodo veljali do zaključka postopka.

Kot je pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, so jabolko spora komunikatorji za televizorje (set-up boxes) in modemi za mobilne telefone. Oboji predstavljajo ključni del naših poslovnih in zasebnih življenj. Komisija sumi, da je Broadcom kot večinski dobavitelj teh naprav svojim partnerjem pogodbeno...

0 komentarjev

Google se je pritožil na evropsko globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42...

5 komentarjev

Wikipedija zaradi dvoletne blokade toži Turčijo na ESČP

Slo-Tech - V Turčiji je že dve leti (od aprila 2017) blokiran dostop do Wikipedije. Večjih težav to ne povzroča, ker je spletna stran dosegljiva z uporabo VPN, obstaja pa tudi kopija celotne strani na naslovu 0wikipedia.org, ki je v Turčiji dostopna. Vseeno pa Wikimedia Foundation na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vložila tožbo zaradi blokade, ki po njihovem mnenju krši pravico do svobode izražanja.

Turčija Wikipedijo blokira zaradi dveh člankov, ki sta bila od dneva blokade že večkrat posodobljena. Gre za članka o vojni v Siriji in terorizmu, ki ga podpirajo države. Na več sestankih s turškimi oblastmi je Wikimedia Foundation pojasnila, da sta članka lahko vedno popravljena s preverljivimi informacijami, njuna odstranitev pa bi...

0 komentarjev

Qualcomm v ZDA kriv omejevanja konkurence

Slo-Tech - Kalifornijsko sodišče v San Joseju je včeraj razsodilo, da je Qualcomm kršil protimonopolno zakonodajo in nezakonito omejeval konkurenco. Sodnica Lucy Koh je v 233 strani dolgi obrazložitvi sodbe zapisala, da je Qualcomm s svojo politiko licenciranja krnil konkurenco. Podjetju je naložila ponovna pogajanja o licenciranju svojih patentov in tehnologije, ki morajo biti na voljo po razumnih in poštenih cenah, brez groženj o ukinitvi dobave. Prihodnjih sedem let bo Qualcomm tudi pod budnim nadzorom, kako spoštuje te zaveze.

Iz podjetja so takoj sporočili, da se z odločitvijo ne strinjajo, in napovedali pritožbo na drugostopenjsko sodišče. Prav tako zahtevajo, da sodišče zadrži izvajanje sodbe, dokler se primer pravnomočno...

0 komentarjev

Samsung in Huawei zakopala bojno sekiro

Slo-Tech - Samsung in Huawei sta se spravila in zaključujeta vse medsebojne tožbe zaradi patentov v pametnih telefonih. Kot poroča Nikkei, sta podjetji v triletnem sporu, ki je obsegal več kot 40 različnih tožb, našli skupni jezik. Poravnali sta se z mediacijo na sodišču v kitajskem Guangdongu. Podrobnosti dogovora niso znane, vključuje pa navzkrižno licenciranje.

Da sta se podjetji odločili zakopati bojno sekiro, ni presenetljivo. Trg pametnih telefonov se ohlaja, zato je smiselno energijo preusmerjati v dvigovanje prodaje in razvoj, ne pa v tožbe. Globalna prodaja telefonov je lani padla za 4,1 odstotka. Samsung, ki ima največji tržni delež, drži 20,8-odstotni tržni delež, Huawei pa je s 14,7 odstotka na tretjem mestu.

V spor sta se podjetji zapletli maja 2016, ko je Huawei na Kitajskem in v ZDA tožil Samsung zaradi kršitev patentov, ki...

5 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče dovolilo tožbo zoper Apple zaradi monopola z App Store

Slo-Tech - Ameriško vrhovno sodišče je s tesno večino 5 proti 4 odločilo, da se skupinska tožba zoper Apple zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje lahko nadaljuje. Gre za tožbo, ki so jo leta 2011 vložili lastniki iPhonov, ker naj bi Apple uporabnikom zaračunaval previsoko ceno aplikacij. Apple je edini (legalni) ponudnik tržnice z aplikacijami na telefonih z iOS, zato ima prevladujoč tržni položaj. Provizija v višini 30 odstotkov, ki jo Apple zaračunava vsem prodajalcem aplikacij, se seveda prelije v končno ceno, ki jo plačajo kupci.

Na prvi stopnji je sodba leta 2013 zaradi proceduralnih napak padla, a je potem prizivno sodišče leta 2017 postopek obnovilo. Apple se je zato pritožil na vrhovno sodišče, kjer je...

20 komentarjev

Qualcomm in Apple presenetljivo zakopala sekiri

vir: Wikipedia
The Verge - Potem, ko so vsi dolgo pričakovali veliko sodno bitko med Qualcommom in Applom, ki se je začela včeraj, sta podjetji nepričakovano sklenili poravnavo. Z njo sta z eno potezo umaknili vse medsebojne sodne spore, in teh ni bilo malo, segali pa so v milijardne dolarske vrednosti. Podrobnosti poravnave niso znane, izvedelo pa se je, da bo Apple plačal Qualcommu neznano vsoto, družbi pa sta obenem sklenili tudi licenčni dogovor za naslednjih šest let in pogodbo o večletni vnovični dobavi Qualcommove strojne opreme za Applove izdelke.

Osrednji spor se je namreč vnel okoli višine patentnih odškodnin za modeme, ki jih je Apple uporabljal v svojih pametnih telefonih. Te naj bi bile oderuške, zato (in zaradi množice drugih...

2 komentarja

So Microsoftovi posli z EU navzkriž z GDPR?

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Evropski nadzornik za varstvo osebnih podatkov je sprožil preiskavo, s katero želi ugotoviti ali Evropska komisija in druge bruseljske inštitucije spoštujejo določbe Splošne uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Gre za nakupe programske opreme pri Microsoftu, problem pa je približno enak tistemu, ki ga je konec lanskega leta glede 300.000 svojih javnih uslužbencev, prav tako proti Microsoftu, sprožila nizozemska vlada. Torej, ali programski paket Microsoft Office Pro Plus, ki se povezuje s strežniki Office 365 zares črpa telemetrične in druge podatke iz aplikacij v okviru Offica in jih shranjuje na strežnikih v ZDA. Šlo naj bi med drugim tudi za naslove elektronskih sporočil in...

13 komentarjev

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Podjetje bo tako moralo poravnati 1,49 milijarde evrov kazni zaradi oviranja konkurentov pri oglaševanju na spletnih iskalnikih med letoma 2006 in 2016."Google je zacementiral svoj položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih in svoj monopol pa zaščitil s protikonkurenčnimi pogodbenimi omejitvami na spletnih straneh tretjih ponudnikov. To je po predpisih za varovanje konkurence EU nezakonito," je odločitev pospremila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predstavniki Googla so se na odločbo že odzvali in sicer z nekoliko spravljivo izjavo, da so se od nekdaj strinjali, da so zdravi, cvetoči trgi v interesu vsakogar in da so že sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi naj bi naslovili očitke...

21 komentarjev

Qualcomm vs. Apple 1:0

vir: Wikipedia
Bloomberg - Sodišče v San Diegu je minuli petek Qualcommu prisodilo pomembno patentno zmago. Porota je namreč soglasno sklenila, da je Apple kršil tri njihove patente, zaradi česar mora plačati 31 milijonov dolarjev odškodnine. In sicer 1,41 dolarja na vsak prodan iPhone, ki je vseboval komponente, glede katerih je Apple kršil pravice industrijske lastnine. Gre za iPhone 7, 8 in X, patenti pa so povezani s hitrim povezovanjem v omrežje po prižigu telefona, pa energetsko varčnim procesiranjem grafike, tretji pa se nanaša na deljenje podatkov med aplikacijskim procesorjem in modemom.

Obe podjetji sta zadnja leta zapleteni v številne spore, zato so predstavniki Appla že sporočili, da gre pri sveže dobljenem patentnem sporu...

1 komentar

Spotify s pritožbo Evropski komisiji nad "Apple tax"

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Švedski ponudnik pretočne glasbe je pri Evropski komisiji (EK) vložil pritožbo proti Applu, ker naj bi podjetje omejevalo izbiro in konkurenco v svojem App Storu, predvsem z dajanjem prednosti svoji storitvi za pretakanje glasbe pred ostalimi ponudniki ter da je podjetje vzpostavilo sistem, v katerem je obenem igralec in razsodnik.

Apple namreč namreč pobira 30 % provizijo od vsega, kar se proda v App Storu, seveda tudi za prehod iz brezplačnega na plačljivi Spotify. Take provizije na vse transakcije pa nekaterim družbam, med njimi sta denimo Uber in Deliveroo, ni potrebno plačevati. Predstavniki Spotifya v tožbi zatrjujejo, da so bili zaradi nepravičnega davka prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala...

27 komentarjev

Bo moral Google v EU poravnati še eno kazen?

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Evropska komisija (EK) kot kaže še ni opravila z Googlom. Financial Times (novica je plačljiva, alternativna povezava) se sklicuje na tri neimenovane vire, ki za prihodnji teden napovedujejo novo globo, povezano z oglaševalsko storitvijo AdSense. Postopek se je začel že leta 2016, EK pa Google obtožuje, da drugim uporabnikom AdSensa preprečuje prikazovanje oglasov Googlovih konkurentov in da podjetje v EU obvladuje 80 % trga za posredovanje oglaševalskega prostora v iskalnikih, tak položaj pa uspešno ohranja že celo desetletje. Google se je tedaj na obtožbe odzval s spremembo dogovorov z nekaterimi največjimi posredniki oglaševalskega prostora, s katero jim je omogočil prikazovanje nekoliko večje količine Googlu konkurenčnih oglasov.

Da se bo v kratkem nekaj zgodilo, nakazuje tudi nedavna izjava komisarke za...

12 komentarjev

Začenja se izročitev Huaweijeve finančne direktorice ZDA

Slo-Tech - Kanadsko pravosodno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo pridržano Huaweijevo finančno direktorico izročili ZDA. Meng Wanzhou, hčerka ustanovitelja podjetja, je bila v Kanadi aretirana decembra in je odtlej na prostosti po plačilu varščine, a brez potnega lista. Podjetje obtožujejo vohunjenja, kraje intelektualne lastnine in poslovanja z Iranom. ZDA so od samega začetka zahtevale izročitev, čemur je Kitajska ostro nasprotovala. Odločitev, da Meng Wanzhou izročijo, bo zagotovo tarča pritožb, zato postopek še nekaj tednov ali mesecev ne bo končan.

V izjavi za javnost je kanadsko ministrstvo za pravosodje zapisalo, da v Kanadi velja vladavina prava, zato so danes začeli postopek za izročitev Meng Wanzhou, za kar so se odločili po temeljitem...

8 komentarjev

Nemški varuh konkurence udaril po Facebooku

vir: Pixabay

Slo-Tech - Bundeskartellamt oz. nemški varuh konkurence je Facebooku z odločbo prepovedal združevanje uporabniških podatkov iz različnih virov brez njihovega izrecnega privoljenja. Prepoved se nanaša na podatke zbrane tako na platformah v njihovi lasti, denimo Facebooku, Instagramu in WhatsAppu, kot tiste, ki prihajajo od drugod in s katerimi podjetje izvaja svoje ciljano oglaševanje. Odločitev seveda velja le za Nemčijo, a obstaja precej možnosti, da se bodo po njej zgledovale tudi druge evropske države.

Facebook ima zdaj mesec dni časa za pritožbo, v primeru, da bo ta zavrnjena, pa mora v štirih mesecih poskrbeti za izločitev vseh tistih podatkov, za katere nima privoljenj. V podjetju so se na odločbo že odzvali z zapisom na...

25 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

EU oglobila MasterCard s 570 milijoni evrov

Slo-Tech - Evropska komisija je danes MasterCardu naložila 570 milijonov evrov globe, ker je zlorabljal svoj tržni položaj in zaračunaval previsoke provizije. Ključni problem je bilo nespoštovanje enotnega trga v EU, saj je Mastercard podjetjem zaračunaval provizije glede na državo, v kateri se nahajajo, četudi so banke v drugih državah članicah EU ponujale ugodnejše pogoje. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da evropski potrošniki plačilne kartice uporabljajo vsak dan, ko kupujejo hrano, oblačila ali dobrine prek spleta. S tem, ko je Mastercard trgovcem onemogočil iskanje ugodnejših pogojev poslovanja pri bankah v drugih članicah EU, je umetno zvišal cene kartičnih plačil, s čimer je škodoval potrošnikom in trgovcem v EU. Zaradi tega...

54 komentarjev

Se Facebooku v ZDA obeta rekordna globa?

Slo-Tech - Po poročanju Washington Posta se Facebooku v ZDA obeta rekordna kazen, ki mu jo bo izrekla Zveza agencija za trgovino (FTC). Po neuradnih podatkih - iz Facebooka komentarjev ni, FTC pa je zaradi prekinitve financiranja ameriške vlade do nadaljnjega zaprta - bo kazen bistveno višja od 22 milijonov dolarjev, ki jih je za podobne kršitve leta 2012 moral plačati Google. Facebooku očitajo kršenje dogovora s FTC iz leta 2011 glede varovanja osebnih podatkov strank.

Leta 2011 se je Facebook s FTC-jem poravnal po obtožbah o zlorabah osebnih podatkov svojih uporabnikov. Del poravnava je bila tudi zaveza, da bo bodo vse prihodnje spremembe terjale izrecno privoljenje (opt-in) in da bo 20 let izvajal zunanje preglede svoje prakse...

6 komentarjev

Microsoft mora Fincu plačati odškodnino zaradi samodejne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Agresivno reklamiranje Windows 10 in celo samodejne nadgradnje starejših operacijskih sistemov, čemur se je Microsoft sicer že odpovedal, še vedno puščajo posledice. Finski odbor za zaščito potrošnikov od Microsofta zahteva, da uporabniku Windows 8.1 plača 1100 evrov odškodnine, ker se je njegov računalnik avtomatično nadgradil na Windows 10, pri čemer so nastopile težave, poroče YLE.

Finski uporabnik se je pritožil, ker se je na njegov računalnik marca 2016 samodejno namestil Windows 10. Šlo je za kontroverzno prakso, ko je Microsoft nadgradnjo na Windows 10 označil kot priporočeno, zato so računalniki ob ponovnem zagonu začeli nameščati nadgradnjo, če tega nismo izrecno preprečili.

Pritožnik je zahteval 3000 evrov...

9 komentarjev

Delničarji tožijo Alphabet

vir: Guardian
Guardian - Googlovo matično podjetje in njegovo vodstvo se bosta kot kaže znašla pred sodiščem zaradi selektivnega obravnavanja zaposlenih, obtoženih seksualnega nadlegovanja. Vzporedno sta vloženi dve tožbi, za katerimi stojijo dolgoletni delničarji, obe pa vodstvo Alphabeta obtožujeta poskusa prikrivanja, obenem pa zahtevata, da v bodoče spremeni svoj pristop pri odkrivanju in odzivanju na taka dejanja v podjetju. "Želimo videti pomembne spremembe na področju obravnavanja žensk, odzivanju na obtožbe o spolnem...

13 komentarjev

Gumbi Amazon Dash kršijo nemško zakonodajo o varstvu potrošnikov

Reuters - Pred štirimi leti si je Amazon izmislil pametne gumbe Amazon Dash, ki jih nalepimo v stanovanje in omogočajo avtomatično naročilo nastavljenega izdelka ob pritisku na gumbu. Amazon si predstavlja, da bi tako nakupovalo zlasti pogoste izdelke, denimo pralni prašek ali kavo. Medtem ko se je v ZDA zamisel dobro prijela, je v Nemčiji povsem drugače. Amazon Dash je tam nezakonit.

Münchensko sodišče je razsodilo, da Amazon Dash krši zakonodajo o varstvu potrošnikov. Pred nakupom morajo biti namreč potrošniki obveščeni, kaj, pod kakšnimi pogoji in za kolikšno ceno kupujejo, česar pri Amazon Dashu seveda ni. Zato je nemška potrošniška organizacija Verbraucherzentrale NRW vložila tožbo proti Amazonu, ki jo je sedaj tudi dobila. Glavni problem je, da si Amazon pridržuje pravico, da celo zamenja izdelek,...

18 komentarjev

Nvidii grozi tožba, ker so delnice izgubile polovico vrednosti

Slo-Tech - Za Nvidio je letos težko leto. Po pričakovanjih je pok kriptobalona močno zarezal v povpraševanje po grafičnih karticah, zaradi česar bodo prihodki močno upadli, delnica pa je v zadnjem kvartalu izgubila več kot polovico vrednosti. Zaradi tega v Kaliforniji vlagatelji snujejo skupinsko tožbo, saj naj bi jih Nvidia z rožnatimi napovedmi zavajala.

Pred letom dni so imeli v Nvidii sladke skrbi. Povpraševanje po grafičnih karticah je letelo v stratosfero, zaradi česar so sicer negodovali igralci iger, a cene kartic in s tem dobički podjetja so strmo rasli. Nvidia je celo pozivala ljudi k odgovornemu nakupovanju grafičnih kartic, da bi jih bilo dovolj za vse.

V Kaliforniji se nabirajo investitorji, ki so z vložki v delnice Nvidie letos izgubili več kot...

91 komentarjev

Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhona 7 in 8 v Nemčiji

Slo-Tech - Qualcomm je po prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona na Kitajskem dobil še eno veliko bitko. Iz podjetja so sporočili, da so v Nemčiji dosegli prepoved prodaje modelov iPhone 7 in 8. Gre za posledico razsodbe 20. decembra, v kateri je nemško sodišče ugotovilo, da Apple krši Qualcommove patente, ki se nanašajo na varčevanje z energijo. Qualcomm je moral položiti 1,34 milijarde evrov varščine, da je prepoved začela veljati, kar so sedaj storili.

To pomeni, da v Nemčiji omenjenih modelov ne sme prodajati niti Apple niti nihče drug. Pregled nemških spletnih prodajaln potrjuje navedbe, saj omenjenih modelov ni več mogoče dobiti. Seveda pa to ne preprečuje prodaje novejših modelov iPhone XR, XS in XS Max. Apple se...

23 komentarjev

Uberjevi delavci v Veliki Britaniji vnovič zmagali na sodišču

vir: Flickr

vir: BBC
BBC - Voznika James Farrar in Yaseen Aslam sta leta 2016 dobila tožbo proti Uberju, in sicer je delovno sodišče odločilo, da obema, tako kot drugim zaposlenim v državi, pripadajo plačan dopust, premor med delom in minimalna plača. Uber se je na odločitev pritožil in pritožbeni tribunal istega sodišča je leto dni pozneje odločilo enako. Podjetje se je pritožilo še tretjič, na pritožbeno sodišče in tročlanski senat je te dni odločil, da sta bili prejšnji razsodbi pravilni.

Sodišče je v razsodbi med drugim zapisalo: "Uber na eni strani zatrjuje, da posluje kot storitev za najemanje zasebnih voznikov v Londonu in da za to izpolnjuje vse pogoje, na drugi strani pa se podjetje v postopku zagovarja, da so samo podružnica na...

3 komentarji

Dva tedna po prepovedi prodaje na Kitajskem Apple še vedno prodaja iPhone

vir: 9to5Mc
The New York Times - Čeprav je kitajsko sodišče že 30. novembra prepovedalo prodajo več modelov iPhona na Kitajskem, Apple vztraja, da telefoni, ki se trenutno prodajajo, vsebujejo posodobljeno verzijo programske opreme, zato ne kršijo več patentov in se sodba na njih ne nanaša. Qualcomm, ki je vložil tožbo zaradi kršitve patentov, zaradi katere je bil Applu izrečen ukrep prepovedi prodaje, pa je medtem na sodišče vložil zahtevo, da se Apple prisili v spoštovanje odredbe.

Telefoni, katerih prodaja je prepovedana, so iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus in iPhone X. Sodba ne vključuje treh najnovejših modelov, torej iPhone XS, iPhone XS Max in iPhone XR. Qualcomm je na sodišče že vložil zahtevo, da odloči tudi o prepovedi prodaje omenjenih treh modelov....

7 komentarjev

Kitajsko sodišče prepovedalo prodajo skoraj vseh iPhonov

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Iz Qualcomma so sporočili, da je kitajsko sodišče v patentnem sporu med Qualcommom in Applom izdalo začasno odredbo o prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona (od 6S do X, ne pa tudi XS, XR ali XS Max) na Kitajskem. To je prva tako široka prepoved prodaje iPhonov v katerikoli državi. Iz Appla so sporočili, da se bodo na odredbo pritožili in da bodo telefoni ostali naprodaj.

Sodišče je odredbo sprejelo že 30. novembra, a so mediji šele sedaj izvedeli zanjo. Gre za zadnji korak v dlje časa trajajočem sporu med Applom in Qualcommom na kitajskih sodiščih. Qualcomm je zoper Apple na Kitajskem vložil več kot deset tožb, v katerih podjetju očita kršitve patentov. V konkretnem primeru gre za patenta, ki opisujeta funkcije v urejevalniku slik in drsanje (swiping) na...

37 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica obtožena izmikanja sankcijam zoper Iran

vir: Reuters
Reuters - Znanih je več podrobnosti o aretaciji Huaweijeve finančne direktorice in hčere ustanovitelja, o kateri je bila javnost obveščena v sredo. V Kanadi je v petek potekalo zaslišanje pred sodiščem, kjer so razkrili, da je Meng Wanzhou resnično pridržana zaradi ameriške obtožnice, v kateri ji očitajo kršenje sankcij zoper Iran. Jutri bomo izvedeli, ali je sodišče odredilo varščino. Če jo bodo Kanadčani izročili ZDA in bo tam spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora.

Huaweijeva podružnica Skycom je med letoma 2009 in 2014 ignorirala ameriške sankcije zoper Iran. Skycom se je javno predstavljal kot neodvisno podjetje, čeprav je v resnici v Huaweijevi lasti. Mengova je sodelovala v prevari, s katero so ukanili finančne institucije, da so te dopustile transakcije, ki...

26 komentarjev

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Slo-Tech - V tožbi ameriške Zvezne komisije za trgovine (FTC), ki jo je ta leta 2017 vložila zoper Qualcomm, je sodišče predhodno odredilo, da mora Qualcomm licencirati svoje patente konkurenci. To mora storiti, ko gre za patente, ki so nujno potrebni za zagotavljanje standardnih funkcionalnosti, zlasti pri čipih za povezljivost (modem chip) pametnih telefonov. FTC in Qualcomm sta sicer sodišča prosila za 30-dnevni odlog, da bi sama našla skupni jezik in se poravnala, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Glavna obravnava bo prihodnje leto.

Qualcomm ima sicer v zadnjem času obilico težav. Pred letom dni mu je Tajvan izrekel 774 milijonov dolarjev globe, letos ga je EU kaznovala z 997 milijoni...

0 komentarjev