» »

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj Microsoftu skušajo slediti Google (Alphabet), Meta (Facebook) in drugi.

Ko je OpenAI za kratek čas izgnal direktorja Sama Altmana, mu je Microsoft takoj ponudil službo. O povezanosti podjetij priča tudi dogajanje borzi: težave v OpenAI potopijo delnico Microsofta. Kasneje je OpenAI ponovno zaposlil Altmana, ko se uprli zaposleni, a je k tem prigovarjal tudi Microsoftov izvršni direktor. Vse to so razlogi, ki jih bo Evropska komisija bržkone štela kot indice za povezano delovanje podjetij.

Evropska komisija bo preverila, ali je Microsoftov vložek v OpenAI v skladu z uredbo o prevzemih. Komisija je več deležnikom, torej konkurenci in ostalim akterjem, poslala vprašalnike, kjer se lahko izjasnijo o vplivu dogajanja nanje in širšem kontekstu. Prav tako lahko Microsoft in Open do 11. marca obrazložita svoja stališča.

4 komentarji

mepako ::

zanimiva shema.. a tako se potem izogneš davkom na zaposlene, dobiček, raziskave..itd? Zaposliš jih v neprofitni skorajda dobrodelni organizaciji, zraven pa odpreš še "navadno" podjetje, ki dela plačljive vsebine, ter seveda dela izgubo.

Lonsarg ::

Ta non-profit organizacija je delala izgubo in bla na robu preživetja v smislu da ostanejo velik igralec v AI tekmi. Pač AI je predraga zadeva da bi nek non-profit to fural. Tak da OpenAI je bodisi lahko šel v pozabo kot velik igralec bodisi je dovolil vstop profitnega lastnika in dobil 13 miljard.

Pravna/davčna sportnost je ločena tema in potencialno sporna. Ampak načeloma bo glavnino profita tukaj prikazoval/delal Microsoft, ta pa plačuje davek. No v bistvu ga bolj malo ker se multinacionalke izogibajo davkom, ampak to je spet ločena tema, nevezano na profit/nonprofit strukturo.

To kar EU raziskuje je pa spet ločena četrta tema, na temo monopolizma. Ampak AI trg je nov, težko govoriš o monopolizmu ko trg šele nastaja, konkurenca trenutno je huda, vsi veliki vlagajo miljarde.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

crystal ::

eu je luzer

Maximus ::

Lonsarg je izjavil:


To kar EU raziskuje je pa spet ločena četrta tema, na temo monopolizma. Ampak AI trg je nov, težko govoriš o monopolizmu ko trg šele nastaja, konkurenca trenutno je huda, vsi veliki vlagajo miljarde.


Težava je, da je trg v nastajanju in lahko hitro pride do tega, da se zadeva prevesi v monopol.

Če pogledaš zgodovinsko, je MS vedno porival zadeve proti monopolu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sam Altman se vrača v OpenAI

Oddelek: Novice / Ostale najave
124189 (2675) Seljak
»

OpenAI odpustil direktorja Sama Altmana

Oddelek: Novice / Ostale najave
226347 (4151) Zimonem
»

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93007 (1138) Karamelo
»

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Oddelek: Novice / Ostale najave
138412 (7460) vostok_1

Več podobnih tem