» »

Reddit uradno vložil zahtevek za kotacijo

Reddit uradno vložil zahtevek za kotacijo

Slo-Tech - V četrtek zvečer je Reddit na Komisijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) uradno vložil zahtevek za začetek kotacije borzi. Na NYSE bo delnica kotirala z oznako RDDT, predvidoma že v prvi polovici marca. To je po Pinterestu leta 2019 prvi IPO podjetij, katerih glavna dejavnost so družbena omrežja. Reddit skrbi za istoimensko spletno stran, kjer glavnino prihodkov predstavljajo oglaševalske pogodbe.

V minulem letu so Redditovi prihodki dosegli 804 milijone dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot leto pred tem. S tem je ustvarilo 91 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je precej manj kot 159 milijonov dolarjev leta 2022. Čeprav je Reddit ena največkrat obiskanih spletnih strani, še vedno ni dobičkonosna. To želijo sedaj spremeniti, zato so lani ukinili brezplačni dostop za API, kar je nemudoma pokopalo kopico brezplačnih aplikacij za dostop do strani.

Na Redditu je 100.000 skupnosti s 73 milijoni aktivnih uporabnikov dnevno. Na uporabnika v ZDA povprečno zasluži 5,5 dolarja letno. V prihodnjih letih želi Reddit povečati zlasti oglaševalske dohodke, hkrati pa skočiti tudi na vlak umetne inteligence. Google je na primer s podjetjem že sklenil dogovor o uporabi vsebin za učenje umetne inteligence. V januarju je Reddit sklenil za dobrih dvesto milijonov dolarjev večletnih pogodb o licenciranju svojih vsebin, ki bodo letno prinašale 60-70 milijonov dolarjev.

Pisali smo že, da bodo nekateri uporabniki z daljšim stažem oziroma večjo aktivnostjo lahko kupili delnice podjetja neposredno v IPO, torej še pred kotacijo. Zanimivo je, da je Reddit v dokumentaciji za IPO kot eno izmed tveganj navedel skupnost r/WallStreetBets. Spomnimo se na leto 2021 in GameStop, katerega cena je popolnoma ponorela tudi zaradi redditovcev, pa seveda botov. Kako bo skupnost reagirala na kotacijo RDDT, bomo videli. Možno je vse.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najzvestejši redditovci bodo lahko kupili delnice pred kotacijo

Oddelek: Novice / Rezultati
62862 (2107) marS
»

Nevihta na Redditu pojenja, kaj prinaša prihodnost?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
215007 (1060) MrStein
»

Meta prvič ni povečala prometa glede na leto poprej

Oddelek: Novice / Rezultati
388025 (2203) janezvalva_5
»

Facebook z rekodnim dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
4019383 (14978) alexz
»

Bliža se naslednja velika ponudba delnic: Zynga

Oddelek: Novice / Ostale najave
176080 (4433) blackbfm

Več podobnih tem