» »

Kako je Ebay ustrahoval kritike

Kako je Ebay ustrahoval kritike

Slo-Tech - Pred dvema letoma smo pisali o bizarnem postopku, v katerem se je nekdanji direktor varnosti v Ebayu izrekel za krivega zalezovanja, groženj in nadlegovanja blogerjev, ki sta leta 2019 kritično pisala o podjetju. Ina in David Steiner sta zaradi svojih objav na blogu pristala v nemilosti vodstva Ebaya, zato sta na svoj naslov prejemala najrazličnejše bizarne predmete, od krvave prašičje maske in ščurkov do pogrebnega venca. Ebay mora sedaj plačati kazen, dva zaposlena pa sta šla v zapor.

Ker je več zaposlenih v podjetju sistematično nadlegovalo omenjeni par, mora podjetje plačati tri milijone dolarjev kazni. Šlo je za kazenski postopek, ki ga je vodilo tožilstvo v Massachusettsu. Podjetje so obtožili zalezovanja s prehodom zveznih meja, zalezovanje prek elektronskih naprav, vplivanja na priče in oviranja preiskave. Podjetje je pristalo na plačilo treh milijonov dolarjev kazni. Poleg tega bodo morali tri leta imeti neodvisni nadzor, ki bo spremljal uvedbo varovalk za preprečitve ponavljanja tovrstnih dejanj v prihodnosti.

Ebayjev tedanji izvršni direktor Devin Wenig je aprila 2019 v podjetju delil objavo, ki jo je Ina Steiner napisala o pogojih v podjetju. Direktor za odnose z javnostmi Steve Wymer je dejal, da jo bodo uničili, česar so se resnično lotili. To so počeli tako prek interneta kakor v fizičnem svetu. To je vključevalo dostavo bizarnih predmetov, obrekovanje na družbenih omrežjih, dostavo pornografije sosedom (naslovljena pa je bila na Steinerja), pošiljanje knjige o prebolevanju izgube partnerja, telefonske klice itd. Klobčič se je začel razpletati šele, ko je Steiner fotografiral enega izmed kombijev v bližini, za katerega je policija potem ugotovila, da ga je najel Ebayjev zaposleni.

Sedem zaposlenih v Ebayju je že priznalo krivdo. Wenig je trdil, da za dogajanje ni vedel, Wymerju pa niso mogli dokazati ničesar kljub elektronskim sporočilom. Oba sta podjetje že zapustila. Trenutni direktor se je zakoncema Steiner opravičil, civilna tožba pa se bo začela z obravnavo 3. marca 2025.

8 komentarjev

c3p0 ::

To pa je predanost podjetju...

Ganon ::

Nič novega. HBO-jevi zaposleni so pod lažnimi računi pljuvali po kritikih. Amazon prireja ocene na IMDb-ju. Da ne naštevam naprej.

mtosev ::

Prebral in bolano kar so počeli.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

djabi ::

Eh, to je normalno. Marsikdo hoče svoje kritike nekako utišati, nekateri manj, drugi bolj uspešno. Pa naj bo to z grožnjami, pristiki ali še čim hujšim.

Seljak ::

Svašta kakšne podle igrice se gredo 8-O

starfotr ::

Plačilo kadrov imajo tudi v delnicah. In če delnice padejo, gre posledično tudi denar. Tudi zato taka borba.

Glugy ::

Ko gre kapitalizem predaleč je ravno tako ko gre komunizem predaleč. Ni bistvene razlike. Skrajnost je še vedno skrajnost.

dripac ::

djabi je izjavil:

Eh, to je normalno. Marsikdo hoče svoje kritike nekako utišati, nekateri manj, drugi bolj uspešno. Pa naj bo to z grožnjami, pristiki ali še čim hujšim.


Običajno ja, normalno nikakor. Normalno je potem tudi (vsaj v nekem razvitem sistemu) da gredo nadlegovalci na hladno. Pri nas še nisem zasledil podobnega primera, pa se "običajne" prakse tudi izvajajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dripac ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ebayjev direktor varnosti priznal krivdo v bizarnem procesu spletnega nadlegovanja

Oddelek: Novice / Tožbe
86375 (5008) mtosev
»

Wells Fargo goljufala debelo desetletje

Oddelek: Novice / Ostale najave
63948 (3336) Markoff
»

Ali lahko varnostnik kaznuje ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10625032 (21835) St235
»

Delovne naloge ki niso navedene v pogodbi o delu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5917236 (15298) NonPlusUltra
»

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

Oddelek: Novice / Tožbe
128067 (5938) sisemen 

Več podobnih tem