» »

EU: Microsoft (spet) krši protimonopolno zakonodajo

EU: Microsoft (spet) krši protimonopolno zakonodajo

Slo-Tech - Evropska komisija je ta teden Microsoft obvestila o svojem predhodnem stališču, da je z integracijo programa Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil evropsko protimonopolno zakonodajo. Sledilo bo nadaljevanje formalne preiskave, v kateri bodo zbrali dokaze in jih natančno proučili. Preiskava se je začela lanskega julija in Microsoft je odtlej že uvedel nekaj pomembnih sprememb v distribucijo Teams, predvsem je ponudil pisarniške pakete brez tega orodja. Če bo Microsoft na koncu spoznan za krivega, mu grozi globa, ki lahko doseže do 10 odstotkov globalnega prometa podjetja.

Srž problema je bila vključitev programa Teams v pisarniški paket, s čimer je po mnenju Komisije podjetje pridobilo nezakonito prednost na trgu na račun konkurenčnih orodij. To sta na primer Slack in Zoom, ki sta se znašla v težkem položaju, odkar je Microsoft orodje za enak namen ponudil kar v svojem Officeu. Teams je orodje, ki omogoča sodelovanje, deljenje datotek, komunikacijo in sestankovanje. Posebej popularna so tovrstna orodja postala med minulo pandemijo in še danes marsikod predstavljajo hrbtenico interakcij med zaposlenimi.

Podjetja načeloma lahko svoje izdelke kombinirajo in ponujajo, kakor želijo, a pri tem ne smejo izkrivljati konkurence. Ker je Microsoft prepoznan kot prevladujoči igralec na trgu pisarniške programske opreme v naročniškem modelu, zanj veljajo omejitve. Od leta 2019, ko je bil Teams integriran v Office, jih je Microsoft kršil, trdi Komisija. Uporabniki namreč sploh niso imeli izbire, ali želijo namestiti Teams ali ne.

Po začetku preiskave je Microsoft že lani sporočil, da Teams ne bo več integriran v Office. To pa seveda ne pomeni, da se postopek s tem konča, saj je pomembno tudi dogajanje pred tem datumom, pa tudi novi pogoji terjajo presojo.

5 komentarjev

Jarno ::

Srž problema je, da Evropsko Komisijo spet skrbijo neka podjetja, cedijo sline po odstotkih letnega prometa, za muke in tegobe, ki pa jih imajo z Microsoftom državljani/uporabniki EU pa jim je malo mar. Če že nimajo pravne osnove za zaščito uporabnikov, pa bi lahko izrazili potrebo po tovrstni zakonodaji.
#65W!

starfotr ::

Teams je itak tak polizdelek, da še dobro da ni več privzeto vključen v m365.

Glugy ::

Microsoft je priden, vedno poskrbi da kej narobe naredi da lahko potem EU-ju drobtince nakaže brez sekiranja delničarjev ki bi bili seveda proti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

Invictus ::

starfotr je izjavil:

Teams je itak tak polizdelek, da še dobro da ni več privzeto vključen v m365.

Pa vsi ga uporabljajo...

Vse ostalo je še večje sranje...

To, da ni vključen v m365, samo pomeni, da se moraš v Teamse posebej logirati... In da bi v ceniku paketa...

Pač nekaj, kar uporabnikom zakomplicira življenje, ne pa poenostavi... Pač v stilu sklepov EU komisije, jebanje njenih financerjev.

Alternative M$ju v korporativnem okolju, kar se tiče maila in Offica, že zdavnaj ni več.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

paradajzos ::

BRAVO EU! Direkt med oči. Naj MS prepovejo integracijo Teamsov in Outlooka in naj bojo Teams povsem ločena aplikacija z od Outlooka neodvisnim koledarjem.
Kar so dopuščali MS do zdaj je noro, naj jim dajo pol leta časa, da povsem ločijo to med sabo, nato pa drakonska globa za vsak dan zamude in prepoved delovanja v EU.
In naj pritožba ne zadrži izvajanja. Dost je tega enkrat! Ta sluzasti MS se vedno izmuzne z zavlačevanjem, vsaj tokrat mu naj ne uspe.
Na ST podpirajo leve trole, ki uničijo kritične teme.
ST je medij Levice. Prikriva napake vlade. Resnica boli.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teams v EU ne bo več integriran v Microsoft 365 in Office 365

Oddelek: Novice / Tožbe
294966 (2832) McAjvar
»

Evropska komisija začela preiskovati Microsoft

Oddelek: Novice / Tožbe
133576 (2410) m0LN4r
»

IT politika podjetja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
768768 (4824) tony1
»

Evropska komisija nad Microsoft zaradi Teams

Oddelek: Novice / Tožbe
194165 (2816) Maxlos

Več podobnih tem