» »

Tudi Apple se je pritožil na sodbo v sporu z Epicom

Tudi Apple se je pritožil na sodbo v sporu z Epicom

"a peel"

The Verge - V Applu so vložili pritožbo na nedavno sodbo v procesu, kjer so jih tožili Epic Games. To je na prvi pogled presenetljivo, saj so Cupertinu večji del obveljali za zmagovalce procesa.

V začetku septembra se je s sodbo končal odmeven proces v sporu med Applom in Epic Games. Pričel se je lansko poletje, ko je Epic iz protesta proti visoki, 30-odstotni marži na transakcije na App Storu, v Fortnitu obšel Applov plačilni servis, nakar so v Cupertinu igro zabrisali s tržnice, Epic pa je odgovoril s tožbo. Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je v devetih od desetih točk obtožnice pritrdila Applu, zaradi česar je ta v splošnem obveljal za akterja, ki je iz procesa odnesel precej več. V Epicu takrat vsekakor niso bili zadovoljni in so nemudoma vložili pritožbo, saj razsodba med drugim nasprotniku dovoljuje, da Fortnitu še dolgo ne pusti nazaj na App Store, če sploh. V Cupertinu so se takrat tudi sami razglasili za zmagovalce in omenili, da bodo o morebitni pritožbi dobro razmislili. Očitno pa jih tista ena preostala točka, kjer so potegnili kratko, tako zelo žuli, da so se zdaj pritožili tudi sami.

V deseti točki razsodba pravi, da mora Apple razvijalcem v aplikacijah dopustiti obveščanje strank o drugih možnih načinih plačil, ki se ognejo App Storovemu kanalu. Zadeva je s pravnega stališča izjemno zanimiva, ker ni povsem dorečena - Gonzalez Rogersova je dikcijo namenoma oblikovala tako, da neposredno nasprotuje obstoječemu členu v pogojih rabe tržnice, ki takšno informiranje prepoveduje. Toda hkrati takšna oblika pušča odprtih nekaj ključnih interpretacij, med drugim na primer, ali to že pomeni vdelavo povsem lastnega sistema plačevanja v aplikacijo ali pa zgolj povezavo na zunanjo storitev (kar s stališča razvijalcev pomeni slabšo možnost, ker za potrošnika ustvarja dodatno trenje). Nekatere od teh opcij bi velikana lahko kar pošteno udarile po prihodkih.

V Applu odločitev za pritožbo argumentirajo s tveganji, ki naj bi jih zrahljani načini plačevanja v App Storu prinesli. Menijo, da v primeru, ko bodo aplikacije uporabnike lahko vodile do zunanjih servisov, ne morejo več zagotavljati kvalitete in varnosti, kot so jo doslej. (Ob tem priročno zamolčijo lep kupček aferic s prevarantskimi appi, ki tržnico tarejo že nekaj časa.) A z nekaj branja med vrsticami je zlahka moč ugotoviti dejanski razlog: zavlačevanje. Po prvotni sodbi bi morali v Cupertinu novosti v App Store vgraditi do decembra, uspešna pritožba - se pravi, če jo bo sodišče sprejelo - pa bi ta rok prestavila. S tem bi dobili prepotrebne dodatne mesece, v katerih bi lahko bolje analizirali, katere oblike "zunanjega plačevanja" so zanje najbolj nevarne in se jim torej splača pravno postaviti po robu. Epicov šef Tim Sweeney pa je zadevo komentiral v sebi lastnem slogu.

9 komentarjev

tikitoki ::

Smesno, da napisejo, da je apple zmagal proces. Izgubili so eno kljucnih spornih tock. Nadzor nad mikrotransakcijami. Cudno bi bilo, ce se ne bi pritozili.

shadeX ::

Tim Sweeney je otrok

But seriously guys buttons are really dangerous, as Apple explains. Some buttons are big and red. Some buttons launch nuclear missiles. If software is allowed to include buttons, they could maybe cause iPhones to explode and kill you or, worse, void your warranty.


Sej to kar je začel je super, predvsem za razvijalce, ampak da spušiš 9/10 točk pomeni samo eno: Da si idiot, ki zadeve nisi niti malo premislil.

Aggressor ::

shadeX je izjavil:

Sej to kar je začel je super, predvsem za razvijalce, ampak da spušiš 9/10 točk pomeni samo eno: Da si idiot, ki zadeve nisi niti malo premislil.


Dejansko je sodnica poudarila, da bi imela tožba precej več možnosti, če bi bila samo malo drugače zapisana.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Lonsarg ::

Oni so probali z prvo tožbo doseči da Appla regulirajo po najstrožji protimonopolni zakonodaji. Seveda so vedeli da je majhna možnost saj imajo drage svetovalce, samo če špilajo long-term se jim je splačalo probat, oziroma se jim še izplača (so na vrsti še pritožbe in višja sodišča).

Šele če bo vse to padlo, bodo začeli vlagati tožbe z manj visokoletečimi cilji. Tole glede regulacije moči, ki jih imajo platforme (nasploh ne samo mobile app store) se bo dogajalo še 10 let in to po vsem svetu, ne zgolj US. Pandorina skrinjica je odprta.

dild0idis ::

tikitoki je izjavil:

Smesno, da napisejo, da je apple zmagal proces. Izgubili so eno kljucnih spornih tock. Nadzor nad mikrotransakcijami. Cudno bi bilo, ce se ne bi pritozili.


O čem ti to?

Si bral samo naslove, pa sedaj bedarije pišeš?

Edino sprememba in edina točka kjer so izgbuli je, da bodo morali dovoliti text in link v katerm piše, da lahko kupec tudi opravi transakcijo na kaki drugi platformi.

Še vedno morajo dodbiti svoj delež, pa lahko ti svoj plačilni sitem uporabljaš, če želiš.

Sedaj pa ne bluzi več in ne beri samo naslovov, ampak poglej celotno sodbo.

Epic je tule konkretno izgubil, Apple je pa konkretno zmagal tole tožbo.

Plus Fortnite še danes ni na App Store, pa vprašanje kdaj sploh bo.

ps: Plus tole kar je polovica slo-tech bluzila in si želela, da odprejo prostor za druge trgovine na app store je celo sodnica v tožbi obrazložila, da je pomanjkanje tega celo Appleova konkurenčna prednost, plus dostop do uporabnikov nekaj stane in je lahko ta odstotek transakcije, ki ga Apple mora dobiti še vedno lahko 25%.

Tu je celo Epic totalno falil s svojo taktiko, kjer je razlagal, da mora biti ta zensek 0%, obenem pa na svoji lastni platformi, kjer manj računajo (še vedno ne 0%), še sami ne vedo, če oz. kdaj bodo sploh v plusu.
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!

Zgodovina sprememb…

shadeX ::

Slabi časi za Epic. Sedaj jih toži še Google. ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

mtosev ::

shadeX je izjavil:

Slabi časi za Epic. Sedaj jih toži še Google. ;((

Tole sedaj pa postaja zelo zanimivo. Rad gledam ko se velika podjetja med sabo tožijo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zimonem ::

shadeX je izjavil:

Slabi časi za Epic. Sedaj jih toži še Google. ;((

Ali pa dobri, posledično se vidi da gre za duopol. Oba imata pa več tožb od svojih razvijalcev kot pa epic.

shadeX ::

Zanimivo. Pravkar sem dobil posodobljene developer guidelines, ki umikajo sporni guildeline ki se nananša na tožbo.

o Deleted from 3.1.3. "Developers cannot use information obtained within the app to target individual users outside of the app to use purchasing methods other than in-app purchase (such as sending an individual user an email about other purchasing methods after that individual signs up for an account within the app)."



Kaj sedaj to pomeni, čeprav so se pritožili?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Oddelek: Novice / Tožbe
307803 (4150) Mr.B
»

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5115463 (12190) dild0idis
»

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Tožbe
20036691 (29930) mailer
»

Epic Games ostal brez razvijalskega računa v App Storu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6416932 (13742) shadeX

Več podobnih tem