» »

Evropska komisija bo preverjala, ali sta Instagram in Facebook mladim škodljiva

Evropska komisija bo preverjala, ali sta Instagram in Facebook mladim škodljiva

Slo-Tech - Proti Meti se je začela nova preiskava, ki jo je uvedla Evropska komisija. Uvedli so jo zaradi suma, da podjetje krši akt o digitalnih storitvah (DSA), ki predpisuje pravila in varnostne protokole, ki se jih morajo ponudniki digitalnih storitev držati. Komisija bo preverila, ali sta storitvi Instagram in Facebook narejeni tako, da pri mladoletnih uporabniki povzročata zasvojenost (rabbit-hole effect). Komisija bo tudi preverila, ali uporabljajo ustrezna orodja za preverjanje, da so obiskovalci dovolj stari in da jim ni dostopna neprimerna vsebina.

Meta se je na prva opažanja Komisije odzvala septembra lani, ko je predložila dolg odgovor na pomisleke in vprašanja o zaščiti mladoletnih uporabnikov in o zaznavanju tveganj. Ena izmed obveznosti velikih ponudnikov storitev po DSA je tudi spremljanje tveganj in uvajanje ukrepov za njihovo blaženje in preprečevanje. Komisija bo tako preverila, ali so na Instagramu in Facebooku vzpostavljeni mehanizmi za spremljanje tveganje, kako se preprečuje dostop do neprimernih vsebin in kako se preverja starost uporabnikov. Preverili bodo tudi, ali so ukrepi za zagotavljanje varnosti, zasebnosti in zaščite mladoletnih ustrezni.

Ne zadostuje zgolj obstoj mehanizmov za zaščito, temveč morajo že privzete nastavitve in dizajn strani nuditi potrebno zaščito. Če je neka funkcija skrita v nastavitvah, kjer jo je treba ročno poiskati in vključiti, to ne šteje kot primerna zaščita. Če bo Komisija odkrila kršitve DSA, gre za 28., 34. in 35. člen, lahko izreče obvezne popravljanje ukrepe in predpiše globo. Morda pa se izkaže, da kršitev sploh ni. Roka za zaključek preiskave ni.

10 komentarjev

fikus_ ::

Isto škodljiva kot npr. TikTok
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Miki N ::

Izgleda, da bodo mladi dobili svoj fiks gejev in twerkanja samo še na Eurosongu. :|

T440 ::

Naj raje prej preveri še, če je zdravo pohat travco. Da ne bo en mali šerif ene male članice nekih norih referendumov razpisoval.

Jarno ::

Otroci ter mladostniki so danes v povprečju manj razgledani in funkcionalno pismeni kot nekoč, predvsem, ker je manj komunikacije s starši, kvalitetnega preživljanja časa s starši in tradicionalnega prenašanja "modrosti" ter vsega povezanega.
To, da ti mularijo vzgoji "internet", lahko vodi v čudne situacije.
#65W!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jarno ()

Gregor P ::

To je sicer res, da je velik delež na starših; a še vedno na drugi strani imaš pa multinacionalke, ki so investirale milijarde v najboljše profesionalne strokovnjake in aplikacije, algoritme ipd., kako nas narediti čim bolj odvisne od njihovih naprav in programov. Po mojem se je vsaj povprečnemu človeku dokaj težko boriti zoper takšnega giganta:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

FireSnake ::

To je jasno že zdaj.
Je pa tudi zdaj že jasno kaj bojo ugotovili.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

WhiteAngel ::

Ja nič. Važno da s-t ne blokirajo.

c3p0 ::

T440 je izjavil:

Naj raje prej preveri še, če je zdravo pohat travco. Da ne bo en mali šerif ene male članice nekih norih referendumov razpisoval.


Tu je žal že določeno, da je zadet in posledično apatičen narod dobra rešitev, sploh za njihove lastne riti.

WhiteAngel je izjavil:

Ja nič. Važno da s-t ne blokirajo.


Vse, kar ti da nek quick fix, dopamine rush, lahko spada sem. Torej vsa socialna omrežja, v malo manjši meri tudi forumi, kot je ta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

WamPIRe- ::

FB je nevaren oz. škodljiv tudi za odrasle.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

mtosev ::

WamPIRe- je izjavil:

FB je nevaren oz. škodljiv tudi za odrasle.

Jaz mislim enako. Jaz od Facebooka primarno uporabljam messenger. Skoraj nič nisem na fbju.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()