» »

Meta bo zaradi kršitve zasebnosti v ZDA plačala 1,4 milijarde dolarjev

Meta bo zaradi kršitve zasebnosti v ZDA plačala 1,4 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Meta bo v plačala eno največjih poravnav v ZDA, s katero se bodo rešili tožbe, ki jo je proti podjetju vložilo teksaško tožilstvo. Plačala bo 1,4 milijarde dolarjev, kar je znesek, primerljiv z globami evropskih preiskav. To je tudi največja poravnava, ki jo je dosegla katerakoli ameriška zvezna država.

V tožbi iz leta 2022 so Meti očitali nezakonito uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov. Z njo so brez soglasija zbirali osebne podatke več milijonov prebivalcev Teksasa, kar je v nasprotju z zakonom o biometrični zasebnosti iz leta 2009. Ta predvideva globe, ki segajo do 25.000 dolarjev na posamezno kršitev. Čeprav je Meta izposlovala količinski popust, mora vseeno plačati 1,4 milijarde dolarjev. Znesek bi bil lahko še višji, saj je tožilstvo trdilo, da je bilo kršitev več milijard. Šlo je za vsako fotografijo, ki jo je kdorkoli naložil na Facebook, platforma pa je potem predlagala, katere osebe so na fotografijah (Tag Suggestions). Zaradi iste storitve je Meta že leta 2020 v Illinoisu plačala 650 milijonov dolarjev, a spet brez priznanja krivde. Tak zakon ima le še Washington.

Meta ni priznala krivde, so pa zadovoljni, da je primer sedaj mimo. Dogovor so sklenili že maja, tedne pred začetkom glavne obravnave, sedaj pa ga je potrdilo še sodišče. Znesek bodo plačali v več obrokih, in sicer 500 milijonov dolarjev v prvem mesecu, nato pa še vsako leto 225 milijonov dolarjev.

1 komentar

Seljak ::

...in ta denar si bodo razdelili oškodovanci!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook plačal pol milijarde dolarjev zaradi prepoznavanje obrazov

Oddelek: Novice / Zasebnost
74070 (2615) asdf_jklc
»

Facebook rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
98127 (7281) njyngs
»

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih krši

Oddelek: Novice / Tožbe
77427 (6022) tikitoki
»

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4413893 (10769) Hexx

Več podobnih tem