» »

Španija oglobila Amazon in Apple zaradi kartelnega dogovarjanja

Španija oglobila Amazon in Apple zaradi kartelnega dogovarjanja

Slo-Tech - Španski varuh konkurence CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) je ugotovil, da sta Amazon in Apple z dogovarjanjem kršila pravila prostega trga in nezakonito omejevala konkurenco, zato ju je oglobil. Apple bo moral plačati 143,6 milijona evrov, Amazon pa 50,5 milijona evrov. Obe podjetji sta že napovedali pritožbo.

Podjetji sta oktobra 2018 sklenili dogovor, da bo Amazon pooblaščeni prodajalec Applovih izdelkov v Španiji. To je v praksi pomenilo, da je Amazon začel sistematično brisati obstoječe prodajalce Applovih izdelkov, ki so želeli oglaševati oziroma prodajati prek Amazonove platforme. Amazon je omejeval tudi prodajalce iz drugih držav pri prodaji Applovih izdelkov španskih potrošnikom. Omejitve so bile tudi pri oglasih, ki so se prikazovali ob iskanju Applovih izdelkov. Po mnenju CNMC sta podjetji z dogovorom in dejanji, ki so sledila, kršili protimonopolno zakonodajo in ovirali konkurenco.

Apple je dejal, da je bil namen dogovora omejiti prodajo ponaredkov na spletu. Amazon dodaja, da je njegov uspeh odvisen od uspešnost prodajalcev na njegovi platformi, zato zavrača trditve CNMC. Obe podjetji se bosta pritožili.

12 komentarjev

54j0 ::

Še eno 0 zraven, zaradi pritožbe.

Sokrates ::

Če niso kazni v miliardah in to dvo ali tromestne potem ne zaleže nič. Ob kazni bi se morale tresti hlače, če ne kaj drugega. To bi zaleglo in nič drugega.
Baracuda

Wrop ::

Malo manj fantaziranja. Kakšne milijarde.
Govorimo o 47 milijonskem trgu. Če bi vsi kupili iphone za 1000 € je to 47 milijard. Pa jih verjetno ne niti 1 od 10 ne. Si že na 4,7 milijarde. Od tega apple in amazon skupaj morda potegnega dodatnih 100 € več od kupca. Pa nakupi telefonov se še vedno verjetno večina zgodi v trgovini. Nekaj tudi na spletu, od tega nekaj na Amazonu. Pa si na nekaj 10 milijonov € na leto.
Kazen je smiselna, višina pa niti ni tako majhna. Bosta Amazon in Apple vedela za naslednjič.

Prvi link ne kaže pravilno na stran.

Pithlit ::

Kazni naj bi bile vzgojne. Dokler so omejene na največ 10% letnega prometa to pač niso. Oziroma, če to velja za največja podjetja naj velja tudi za vse ostale.

Ko se gre pa za monopolne in kartelne stvari (torej omejevanje konkurence) bi kazni itak morale biti drakonske.
Life is as complicated as we make it...

ales85 ::

Hudo, zaradi "ponaredkov"...

Horzen ::

Kake bedarije, gotovo je... Apple bo izklopil vse fone, Amazon pa še vse ostalo, pa si naj potem kazni sami sebi napišejo... bo vsaj nov članek za prečitat, ker druge koristi itak ne bo.
Obična ofca specializirana za beketanje!

mtosev ::

Pravilna odločitev, da so kaznovali obe podjetji.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
Enermax Platimax | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

c23po ::

Pithlit je izjavil:

Kazni naj bi bile vzgojne. Dokler so omejene na največ 10% letnega prometa to pač niso. Oziroma, če to velja za največja podjetja naj velja tudi za vse ostale.

Ko se gre pa za monopolne in kartelne stvari (torej omejevanje konkurence) bi kazni itak morale biti drakonske.

10% od prometa še tako uspešnega podjetnika lahko spravi v hudo godljo. Lahko naredi razliko med dobičkom in izgubo.

49106 ::

10% prometa je brutalna globa, si pa marsikatera korporacija zasluži več takšnih. Problem je v tem, da je afaik do zdaj padla samo ena 10% globa.

Lonsarg ::

En od problemov tudi je, da so kazni s strani posameznih držav, centralno kaznovanje s strani EU bi bilo dosti bolj primerno in bi tudi lažje upravičilo višjo kazen (vezano na celotni EU promet).

Wrop ::

Tu je zadeva vezana samo na Španijo, kakor lahko razberemo iz novice. Škoda je targetirana na španske potrošnike in ostala španska podjetja. Torej nima nekega smisla, da so v to vtika še kdo drug.
Če bi se pa to dogajalo v več evropskih državah, potem bi imelo tudi smisel, da gre na evropsko raven, vsekakor s pomočjo lokalnih institucij.

Prospekt ::

Dokler ameri ne udarijo po mizi in razžagajo AWS in Amazon trgovca na 2 podjetji se bo to ponavljalo na vseh mogočih frontah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Oddelek: Novice / Tožbe
74666 (3812) pero50
»

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10450205 (45444) Spura
»

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12839442 (34878) m0LN4r

Več podobnih tem