» »

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

Slo-Tech - Evropska komisija je danes ugotovila, da je Apple izkoriščal prevladujoč položaj na trgu aplikacij za pretočno poslušanje glasbe, ki si ga je zagotovil z obvladovanjem App Stora na platformi iOS za iPad in iPhone. Komisija je zato podjetju izrekla 1,8 milijarde evrov visoko globo. Preiskava se je začela junija 2020, aprila 2021 je Apple prejel uradno izjavo o nasprotovanju, februarja 2023 pa jo je Komisija posodobila.

Apple se je na globo odzval presenečen. Trdi, da Komisija ni odkrila nobenih dokazov, da so škodovali potrošnikom, in da je ignorirala resničnost, ki kaže na živahen in dobro delujoč sistem. Ob tem se je Apple obregnil ob švedski Spotify, ki mu očita nenehno komuniciranje s Komisijo. Apple je v nenavadno ostrem in užaljenem sporočilu za javnost napadel Spotify, ki ima v Evropi 56-odstotni tržni delež, Applu pa da ne plačuje ničesar. To drži, ker Spotifyjeve naročnine ni možno skleniti v aplikaciji, temveč je treba na spletno stran, kjer Apple ne more pobirati provizije. Apple nato užaljeno trdi, da Spotify želi še več in da ni zadovoljen s trenutnim stanjem.

Komisija pa je ugotovila, da Apple postavlja pravila igre na iOS, kjer ima praktično neomejeno moč zaradi zaprtosti ekosistema. Apple zato ponudnikom aplikacij prepoveduje obveščanje uporabnikov o alternativah za nakup naročnin izven aplikacije. Konkretno ni dovoljeno obveščati uporabnikov o cenah naročnin izven aplikacije niti ni dovoljeno v aplikacije dodajati povezav ali kako drugače uporabnike preusmerjati k alternativnim plačilnim načinom.

Po mnenju Komisije je to kršitev 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, saj Applovi ukrepi in prepovedi niso sorazmerne z zaščito njegovih interesov, temveč jih bistveno presegajo. Ker Apple to počne že desetletje in ker je škoda tudi nefinančna, je izrečena globa visoka.

10 komentarjev

Seljak ::

Sedaj bomo tudi uporabniki dobili del pogače, ki jo je komisija odrezala Applu. Zelo sem ponosen, da nas komisija ščiti pred nateguni.
Hvala komisija.

roCkY ::

+100€ po kosu v EU ...

Lonsarg ::

Saj v bistvu je hecno koliko so Microsoft kar naprej omejevali, Apple ki se bolj monopolno obnaša od Microsofta že vsaj desetletja pa je bil kar nekako spregledan.

Anti-steering je dobesedno najbolj nagnusna omejitev, vse ostalo, tudi 30% provizija, ni tako kritično kot ta cenzura, da sploh ne smeš uporabnika obvestit o tem kam naj gre sklenit naročnino.

Aja fun-fact, EU lahko ti dve miljardi da v Ukrajino ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

mailer ::

No saj vemo kam bo denar šel.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

HotBurek ::

Kira je to novica o čem, dejmo denar, pa gre. Je pa.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

stara mama ::

Apple nato užaljeno trdi, da Spotify želi še več in da ni zadovoljen s trenutnim stanjem.

Nominiram za izjavo leta!!

pirlo ::

Lonsarg je izjavil:

Aja fun-fact, EU lahko ti dve miljardi da v Ukrajino ;)

Sad fact, ne pa fun fact

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirlo ()

asdf_jklc ::

Ce se ne strinjaš z Applovo politiko, ne kupiš njihovih izdelkov, problem rešen. Ali ne uporabljaš določenih storitev. Za take stvari rabimo evropsko komisijo. Well, še malo, pa ti bodo morali pridet tiča držat ko greš scat.

Ales ::

asdf_jklc je izjavil:

Ce se ne strinjaš z Applovo politiko, ne kupiš njihovih izdelkov, problem rešen. Ali ne uporabljaš določenih storitev. Za take stvari rabimo evropsko komisijo. Well, še malo, pa ti bodo morali pridet tiča držat ko greš scat.

Če si na pohodu postanja prispevkov kjer dokazuješ, da ti nič ni jasno o monopolih in o pozitivni regulaciji trga, ki pripomore k večji konkurenci in dobrobiti potrošnikov... potem ti gre super, kar s polno paro naprej.

Tudi če le namenoma trolaš, je to pozitivno. Forum rabi trol-etanol pospeške, sicer bi bilo dolgčas. :)

Jarno ::

Za Spotify obstajajo navedbe, da umetnikom izplačujejo zanimive provizije.

Snoop Dog navaja, da je za milijardo "streamov" prejel 45.000$.

https://twitter.com/historyinmemes/stat...

Pa ni tega kriv zgolj Apple...
#65W!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple se je uklonil EU in odprl NFC za tretje aplikacije

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
144226 (377) brst
»

Applu se v EU obeta polmilijardna kazen

Oddelek: Novice / Tožbe
102142 (598) Mr.B
»

Apple vztraja, da s prepovedjo oglaševanja drugih načinov plačila ni nič narobe

Oddelek: Novice / Tožbe
364681 (1177) krneki
»

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Tožbe
20038350 (31589) mailer

Več podobnih tem