» »

Sodišče potrdilo evropsko globo za Google

Sodišče potrdilo evropsko globo za Google

Reuters - Google je izgubil tožbo proti Evropski komisiji, s katero je izpodbijal globo iz leta 2017 v višini 2,42 milijarde evrov. Postopek se je začel leta 2010, ko je Komisija začela preiskovati, ali Google v svojem iskalniku neupravičeno favorizira lastno orodje za primerjanje cen. Google se je na odločitev nato pritožil, a je Splošno sodišče v Luksemburgu leta 2021 zavrnilo Googlove argumente. Google se je pritožil tudi na drugostopenjsko sodišče, ki mu ni bilo naklonjeno.

Sodišče Evropske unije, torej drugostopenjsko sodišče, kjer se redna pravna sredstva končajo, je potrdilo globo v višini 2,42 milijarde evrov. Ob tem je poudarilo, da evropska zakonodaja ne prepoveduje ali sankcionira obstoja prevladujočega tržnega položaja, ni pa dovoljena zloraba takšne situacije. Sem sodi neupravičeno blokiranje konkurentov in vsakršno krnjenje konkurence, namesto da bi podjetja tekmovala s cenami in storitvami sami. Sodišče je potrdilo, da je bilo Googlovo ravnanje diskriminatorno do konkurenčnih ponudnikov, zato je prvostopenjsko odločitev v celoti potrdilo.

Poleg globe mora podjetje plačati tudi stroške postopka in stroške, ki jih je imela Komisija. Pomagalo ni niti dejstvo, da je Google leta 2017 sprejel nekaj sprememb, ki so namenjene uskladitvi z zahtevami Komisije. Globa se nanaša na obdobje pred tem.

S tem je Googlova bera glob dosegla 8,2 milijarde evrov. Leta 2017 torej že omenjene 2,4 milijarde evrov, nato pa še 2018 4,3 milijarde evrov za aplikacije v Androidu in leta 2019 1,5 milijarde evrov za blokiranje oglasov za konkurenčne iskalnike. Nekaj postopkov po DMA pa še teče.


3 komentarji

crystal ::

evropa sam se cuza kar se da pocuzat od drugih ker sama nic pametnega ne zna nardit. Vazno da smo socialni ?

tikitoki ::

crystal je izjavil:

evropa sam se cuza kar se da pocuzat od drugih ker sama nic pametnega ne zna nardit. Vazno da smo socialni ?


Razmišljanje cepcev in hlapcev. EU s tem preprečuje nelojalno konkurenco. Še bolj je treba priviti parazite, ki izkoriščajo naše tržišče in se ne držijo zakonodaje in utajajo davke.

Probaj iti v ZDA, ne plačuje davkov, in krši zakonodajo. Pa poročajo iz zapora, ker si itak prevelik socialc, da bi se izognil posledicam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

MrStein ::

Google ima orodje za primerjanje cen? (ja, nekaj je bilo, ampak si moral praktično vpisati njegovo ime, da si ga kdajkoli sploh videl)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obeta se še četrti postopek zoper Google zaradi oviranja konkurence

Oddelek: Novice / Tožbe
234279 (3499) Goozz
»

Google izgubil proti Evropski komisiji

Oddelek: Novice / Tožbe
155508 (4251) Surstromming
»

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Oddelek: Novice / Tožbe
206146 (4331) FireSnack
»

Google se je pritožil na evropsko globo

Oddelek: Novice / Tožbe
54693 (3914) bbbbbb2015
»

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7334603 (31889) andromedar

Več podobnih tem