» »

Applu se v EU obeta preiskava zaradi pritožbe Spotifyja

Applu se v EU obeta preiskava zaradi pritožbe Spotifyja

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se v EU Applu obeta nova preiskava, ki jo bo Komisija sprožila po pritožbi, ki jo je Spotify vložil predlani. Švedsko podjetje Applu očita, da v svojem App Storu nedopustno omejuje konkurenco, saj pobira 30-odstotno provizijo na vse nakupe. Sem sodi tudi nakup naročnine na Spotify, medtem ko so nekateri ponudniki (denimo Uber) te provizije oproščeni. Zato je Spotify s kampanjo skušal prepričati ljudi, naj naročnino raje vplačajo direktno na Spotifyjevi strani, na kar je Apple odgovoril s postavljanjem tihih omejitev aplikaciji. Apple je zanikal kakršnekoli nepoštene prakse in odvrnil, da si Spotify želi obravnave, ki je na voljo le brezplačnim aplikacijam.

Evropska komisija pa meni, da je v pritožbi vsaj zrno soli, zato se pripravlja na preiskavo. Do poletja naj bi Applu poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na kar se Apple lahko odzove. Komisije bo potem ocenila, ali se bo primer nadaljeval z uradno preiskavo. Uradne potrditve dogajanja iz Bruslja še ni. Preiskava pa bo seveda širša, dodaja Reuters. Ne gre le za aplikacijo Spotify, temveč vse konkurenčne aplikacije, vse od e-knjig in avdio knjig do plačilnih storitev.

Apple preiskujejo tudi v Veliki Britaniji. Tamkajšnji varuh konkurence prav tako skrbno pregleduje App Store, ki je edini način za legalno distribucijo aplikacij za platformo iOS. Applu očitajo, da ponudnike priklepa tudi na lasten plačilni sistem, kar seveda prinaša 30-odstotno provizijo. Britanci bodo preverili, ali ima Apple prevladujoč tržni položaj in ali ga morebiti zlorablja.

2 komentarja

HotBurek ::

Aple je pošteno podjetje, s trdimi navadami.

Kje je link za donacije?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

damirj79 ::

Jih imas vec, recimo https://istyle.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Epic toži Apple še pred Evropsko komisijo

Oddelek: Novice / Tožbe
53708 (2992) shadeX
»

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Tožbe
25555366 (46464)          
»

Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Oddelek: Novice / Tožbe
134958 (3995) boldleaf
»

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

Oddelek: Novice / Tožbe
228558 (6471) Lonsarg

Več podobnih tem