»

GnuCOBOL je dozorel

Slo-Tech - Po 20 letih je odprtokodni prevajalnik iz COBOL-a prek C-ja v izvršljive datoteke nared. Čeprav smo med razvojem ugledali že številne verzije GnuCOBOL-a, si je Fabrice Le Fessant šele sedaj drznil razglasiti GnuCOBOL za industrijsko zrel kos programske opreme, ki lahko konkurira komercialnim izdelkom.

Programski jezik COBOL (Common Business-Oriented Language) ima že častitljivo starost, saj so ga prvikrat predstavili leta 1959. Kot visokonivojski jezik je bil napisan z mislijo na prenosljivost med platformami - to velja še danes - in je vmes postal ne le de facto, temveč tudi de iure standard. Razvoj je svoj čas financiralo ameriško obrambno ministrstvo, danes pa COBOL poznamo zlasti kot jezik, ki še vedno teče v številnih finančnih ustanovah. Njegova razširjenost se v zadnjih letih celo povečuje - vsakokrat ko obiščemo bankomat, se nekje v ozadju izvede tudi koda v COBOL-u.

COBOL danes podpirajo IBM, Micro Focus in Fujitsu. GnuCOBOL je brezplačna odprtokodna implementacija, kar...

2 komentarja

V ZDA bodo zahtevali, da se TikTok odreče lastniku ByteDanceu

Slo-Tech - Odbor za trgovino v ameriškem predstavniškem domu je s 50 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog zakona, ki bi v praksi terjal, da kitajski ByteDance proda TikTok. Da bi zakon začel veljati, ga morajo potrditi še oba domova kongresa in predsednik. Tedaj bi imel ByteDance 180 dni časa, da proda TikTok, sicer bi bila aplikacija v ZDA prepovedana. Ponudniki strojne in programske opreme, torej tudi tržnic za aplikacije, bi morali umakniti TiKTok s svojih platform.

Zakonski osnutek so podprli tako demokrati kakor republikanci. Vodja odbora Cathy McMorris Rodgers je dejala, da so pozivi uporabnikov TikToka proti zakonu, ki jih je vzpodbudila ravno platforma, dokaz, kako hitro lahko kitajska komunistična partija uporabi platforme za manipulacijo Američanov. Te aplikacije predstavljajo grožnjo za nacionalno varnost, je še dejala.

Organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) zakonu nasprotuje, češ da gre za kršitev prvega amandmaja ustave, saj bodo več sto milijonom Američanov...

191 komentarjev

V Zürichu zaradi računalniške napake izplačali dvojne plače v višini 175 milijonov frankov

Slo-Tech - Zaposleni v züriški mestni upravi so v ponedeljek prejeli plače za mesec februar, ki so bile dvakrat višje kot običajno. Delodajalec je zaposlene kmalu obvestil, da so zaradi računalniške napake pomotoma izplačali dvojne plače. Približno 30.000 zaposlenih je tako prejelo 175 milijonov frankov preveč (od koder is lahko izračunamo povprečno plačo), kar bodo morali seveda vrniti. Oblasti se trudijo vzpostaviti poenostavljen ali avtomatični postopek za vrnitev presežnega dela.

Napaka se je zgodila v Zuercher Kantonalbanki, ki izvaja izplačila plač za javne uslužbence v mestni upravi. Banka je potrdila, da se je napaka zgodila v programski opremi enega izmed podizvajalcev Swisscom AG, ki jo uporablja banka. Podjetje je takisto potrdilo, da se zavedajo resnosti incidenta, ki so ga že diagnosticirali.

A za zdaj je ZKB lahko prejemnike denarja le pozvala, naj denarja ne potrošijo, temveč počakajo na podrobna navodila, kako in kam ga vrniti. Mestna uprava je medtem zaposlenim sporočila,...

20 komentarjev

Mercedes-Benz: električna vozila bodo zamudila pet let

Slo-Tech - Mercedes-Benz, ki je bil napovedal popoln prehod na električna vozila po letu 2030, kjer bo to trg dopuščal, je sedaj omilil ton. Ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje minulega leta so dodali, da bo leta 2030 bržkone le polovica njihovih novih avtomobilov električnih. Vozila z bencinskimi motorji in hibridi bodo še vrsto let ostala del ponudbe. Izvršni direktor Ola Källenius je dejal, da niti v Evropi, ki je najbolj elektrificiran trg na svetu, leta 2030 ne bodo mogli v celoti preiti na elektriko. Dodaja, da bodo tempo prehoda naposled narekovali potrošniki, da pa bo Mercedes-Benz pripravljen. Šele leta 2030 bo polovica vozil električnih in ne že prihodnje leto, kot so napovedovali.

Prodaja električnih vozil v Evropi se sicer močno povečuje. V prvi polovici minulega leta se je povečala za 55 odstotkov, da so dosegli že 13-odstotni delež. V Severni Ameriki in na Kitajskem je zanimanje nekoliko manjše, prehod pa počasnejši. V ZDA je tržni delež električnih vozil...

91 komentarjev

Reddit uradno vložil zahtevek za kotacijo

Slo-Tech - V četrtek zvečer je Reddit na Komisijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) uradno vložil zahtevek za začetek kotacije borzi. Na NYSE bo delnica kotirala z oznako RDDT, predvidoma že v prvi polovici marca. To je po Pinterestu leta 2019 prvi IPO podjetij, katerih glavna dejavnost so družbena omrežja. Reddit skrbi za istoimensko spletno stran, kjer glavnino prihodkov predstavljajo oglaševalske pogodbe.

V minulem letu so Redditovi prihodki dosegli 804 milijone dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot leto pred tem. S tem je ustvarilo 91 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je precej manj kot 159 milijonov dolarjev leta 2022. Čeprav je Reddit ena največkrat obiskanih spletnih strani, še vedno ni dobičkonosna. To želijo sedaj spremeniti, zato so lani ukinili brezplačni dostop za API, kar je nemudoma pokopalo kopico brezplačnih aplikacij za dostop do strani.

Na Redditu je 100.000 skupnosti s 73 milijoni aktivnih uporabnikov dnevno. Na uporabnika v ZDA povprečno zasluži 5,5 dolarja letno. V...

0 komentarjev

Mozilla dobila novo direktorico in začela reorganizacijo

Slo-Tech - Mozilla je minuli teden dobila novo, sicer začasno izvršno direktorico. Dosedanja direktorica Mitchell Baker se vrača na funkcijo predsednice, zato bo nova direktorica postala Laura Chambers, ki bo funkcijo opravljala do konca leta. Laura Chambers je že tri leta članica Mozillinega upravnega odbora, predtem pa je delala v Airbnbju, PayPalu in eBayu. Njena glavna cilja sta posodobitev in izčiščenje strategije podjetja v prihodnosti ter učinkovito izkoriščanje potenciala in izvajanje obstoječih procesov. Z drugim besedami, Laura Chambers mora povišati prepoznavnost podjetja v javnosti ter povečati prihodke.

Njen prvi korak je rezanje stroškov. V podjetju so odpustili 60 ljudi, kar predstavlja pet odstotkov zaposlenih. Prav tako zmanjšujejo vlaganja v nekatere izdelke, med katerimi so VPN, Relay in Online Footprint Scrubber. 3-D svet Hubs bodo v celoti ukinili. Zaradi tega krčenja bodo potrebovali tudi manj zaposlenih.

Mozilla je nenavadno podjetje. Nastala je na pogorišču Netscapa,...

30 komentarjev

Zaradi napake v Excelu izgubili 86 milijonov evrov

Vrednost napak pri upravljanju sklada

Slo-Tech - Norveški državni sklad, kamor se stekajo presežni prihodki od prodaje nafte, je zaradi napake pri izračunu referenčnega indeksa v Excelu izgubil 980 milijonov kron, kar je približno 86 milijonov evrov. Norveški sklad je tako velik, da se tudi minimalne napake seštejejo v milijonske izgube, četudi gre za desetinke odstotkov. Sklad je velik približno 1,4 bilijona evrov, lani pa je dosegel 10-odstotni donos.

Kot piše Financial Times, pomote in napake pri upravljanju tako velika sklada niso redkost, a tokratna izstopa po velikosti. Leta 2021 so na primer ustvarili 582 milijonov kron nepričakovanega dobička, ko so zaradi računovodske napake predolgo vztrajali v delnici, ki je sicer rasla.

V prvi polovici minulega leta so na primer zabeležili 81 primerov nepravilnosti, kar je količinsko manj od povprečja, a je bil finančni učinek večji. Večina škode je odpadla na omenjeni incident v vrednosti 980 milijonov kron, sicer pa so vse izgube obsegale 1,1 milijarde kron. Poslovanje sklada je...

36 komentarjev

Avstralski zaposleni bodo dobili pravico do odklopa

Slo-Tech - Zgornji dom avstralskega parlamenta je potrdil zakon, ki bo zaposlenim prinesel pravico do odklopa od službenih obveznosti, potem ko ga bo vnovič potrdil še spodnji dom. To se bo predvidoma zgodilo brez zapletov. Zakon bo zaposlenim dovolil, da ignorirajo službena sporočila in klice izven delovnega časa. Premier Anthony Albanese je na novinarski konferenci pojasnil, da je razmislek preprost: kdor ni plačan za 24-urno dosegljivost, je ni dolžan nuditi. Minister za delo Tony Burke je dodal, da se v zadnjem času dogaja, da so zaposleni v nemilosti nadrejenih, če ne preverjajo elektronske pošte dovolj redno, kar pomeni tudi izven delovnega časa. Sindikati se že leta bojujejo za jasno razmejitev med prostim in delovnim časom, še posebej pereča pa je tematika postala med epidemijo, ko se je meja med delom in prostim časom zabrisala.

Pravica do odklopa je zgolj zadnji dodatek zakonu o pravicah delavcev, ki prinaša še druge novosti. Delavci dobivajo več zaščite, zlasti zaposleni za...

24 komentarjev

Applov inženir zaradi kraje poslovnih skrivnosti obsojen na 120 dni zapora

Slo-Tech - Končala se je šestletna saga na sodišču, katere epilog je štirimesečna zaporna kazen in triletna preizkusna doba za nekdanjega Applovega inženirja Xiaolanga Zhanga, ki je priznal krajo poslovnih skrivnosti. Zhang bo moral plačati še 147 tisoč dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leto 2018, ko je Zhang vzel očetovski dopust in odpotoval v rodno Kitajsko. Ko se je njegov dopust iztekal, je podjetje obvestil, da se ne namerava vrniti. S tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi takoj zaposlil v kitajskem zagonskem podjetju XMotors, ki je razvijalo avtonomna vozila. Med svojo zaposlitvijo v Applu je tudi Zhang delal na tehnologijah, ki so s tem tesno povezane. To so bili razni senzorji, analiza podatkov z njih in predvsem Applov projekt samovozečega vozila Titan. Apple je opazil "izmikajoče obnašanje", zato so sprožili interno preiskavo Zhangovega početja na Applovem internem omrežju in njegovih osebnih naprav. Ugotovili so, da je Zhang ukradel več datotek in podatkov ter jih predal novemu...

23 komentarjev

TSMC bo na Japonskem gradil še drugič

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec čipov TSMC je ta teden sporočil, da bo na Japonskem zgradil še drugo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo nared do leta 2027. Prvo tovarno v tej deželi so napovedali že leta 2021. Sedem milijard dolarjev veliko investicijo v mestu Kumamoto na otoku Kjušu so praktično že dokončali in bo začela obratovati še ta mesec, množično proizvodnjo pa bodo zagnali v zadnjem letošnjem četrtletju. Tudi druga tovarna bo stala na istem mestu.

Druga tovarna bo še večja, saj so zanjo namenili 13 milijard dolarjev. Investicije na Japonskem opravljajo preko hčerinskega podjetja Japan Advanced Semiconductor Manufacturing. Proizvodna kapaciteta bo vsaj 100.000 rezin s premerom 12-palcev, ki bodo namenjene izdelavi čipov za avtomobilsko industrijo, zabavno elektroniko, industrijske naprave in superračunalniške centre.

Gradnja proizvodnih kapacitet na Kjušu je tudi japonska strateška usmeritev, saj se želi država uvrstiti kot neodvisni proizvajalec čipov, na katerega bi...

23 komentarjev

Umetna inteligenca ni pogubila piscev, temveč jim je prinesla nove priložnosti

Slo-Tech - V letošnjem vpisnem postopku na ameriške univerze je vroča beseda tapiserija (tapestry), ki so jo bodoči bruci množično uporabljali v esejih in motivacijskih pismih, piše Forbes. Letošnji vpisni postopek je prvi po množičnem razmahu orodij umetne inteligence, denimo ChatGPT, po katerih so kandidati kar planili. Še zlasti kandidati iz tujine z drugim maternim jezikom, ki torej ni angleščina, so si z njimi pomagali pri loščenju ali kar pisanju besedil.

Ko se je pojavil ChatGPT, so se uredniki, pisci in ostali mojstri pisane besede ustrašili, da bodo med prvimi na seznamu odpisanih. A zgodilo se je nekaj povsem drugega. Pojavilo se je povpraševanje po storitvi 'počlovečenja' besedila. Kot je povedala ena izmed ponudnic te storitve, se cene za popravke v računalniško generiranih esejih, da ti zvenijo bolj človeško, gibljejo od 15 do 150 dolarjev, odvisno od ponudnika, kakovosti in obsega dela.

Na Fiverrju podobne storitve ponuja več posameznikov, ki opažajo ponavljanje besed in...

11 komentarjev

Pariz ekstremno podražil parkiranje za SUV-e

Reuters - Parižani so na referendumu o parkirninah potrdili predlog županje Anne Hidalgo o izdatnem povišanju parkirnin za športne terence in druga težka vozila. Skoraj 55 odstotkov glasov za je bilo dovolj, da se bodo parkirnine potrojile. V centru mesta bo za športne terence na bencin, nafto in tudi hibride, ki tehtajo več kot 1600 kilogramov, ura parkiranja stala 18 evrov, izven strogega centra pa 12 evrov. Naslednje ure bodo še dražje. Enake cene bodo veljale tudi za električna vozila z maso, ki presega dve toni. Referenduma se je sicer udeležilo le okoli pet odstotkov volilnih upravičencev.

Županja Anne Hidalgo je dejala, da želijo s tem zmanjšati onesnaženje in mesto narediti varnejše. Raziskave so že večkrat pokazale, da težki terenci porabijo več goriva, bolj onesnažujejo zrak in so tudi nevarnejši. Hkrati zasedejo več dragocenega prostora, ki je v mestih luksuz. Pariz se sicer zadnja leta trudi postati kolesarska metropola, kar mu precej dobro uspeva. V zadnjih letih so izboljšali...

107 komentarjev

Japonska pripravlja vizume za digitalne nomade

Slo-Tech - Čedalje več držav razmišlja o uvedbi vizumov, ki so namenjeni digitalnim nomadom. Po Južni Koreji bo šestmesečne vizume sedaj uvedla tudi Japonska, so včeraj sporočili z njihovega urada za imigracije. Zakonodaja je trenutno v javni obravnavi, veljati pa naj bi začela konec marca.

Trenutno Japonska nima enostavnega načina, ki bi tujcem med kratkotrajnim bivanjem omogočil začasno delo, tudi če gre za tuje delodajalce izven Japonske. V praksi se zato največkrat uporablja turistični vizum, ki omogoča 90-dnevno bivanje, a prepoveduje delo. V praksi je to seveda skoraj nemogoče preverjati, kadar gre za delo na daljavo za tuje delodajalce. In prav takšnim nomadom bodo namenjeni novi vizumi.

Za pridobitev novega vizuma bodo morali prosilci izkazati letni prihodek od tujih delodajalcev v višini 10 milijonov jenov, kar je približno 60.000 evrov, in urejeno zdravstveno zavarovanje. Če bo slednje veljalo tudi za njihove družinske člane, bodo lahko v državi legalno bivali tudi ti. Hkrati bodo...

30 komentarjev

Nemške železnice iskale administratorja za Windows 3.11 for Workgroups

Slo-Tech - Na nemških zaposlitvenih portalih se je pojavil nenavaden oglas, s katerim je Deutsche Bahn iskal administratorje z znanjem operacijskega sistema Windows 3.11 for Workgroups. Gre za 30 let star sistem, ki je izšel konec leta 1993 in je že zdavnaj zastarel. Četrtletje pozneje, torej februarja 1994, je izšel še Windows 3.11, katerega poznavanje takisto zahtevajo v oglasu. Kandidati morajo poznati tudi DOS in druge stare Microsoftove sisteme. Danes okrog 11.30 je oglas skrivnostno izginil, kar je še podžgalo špekulacije o razlogih zanj. Delovno mesto so oglaševali kot delo na daljavo, opis pa je vključeval posodabljanje gonilnikov in vzdrževanje sistema.

Uporaba starejših operacijskih sistemov v industriji in na produkcijskih sistemih ni tako zelo neobičajna, saj se delujočih strojev in sistemov pogosto ne menja, še zlasti če niso priključeni v internet ali kako drugače ogroženi. Na jedrskih podmornicah britanske mornarice še vedno teče Windows XP, če omenimo le najbolj ekstremen...

15 komentarjev

Ob obletnici Lotusa 1-2-3 o združljivosti in prestopnih letih

Slo-Tech - Pred dva tisoč leti so bili prepričani, da bo leto 1900 prestopno leto. Leta 46 pred našim štetjem izumljeni julijanski koledar je vsako četrto leto določil kot prestopno leto, s čimer je povprečno trajanje leta v koledarju 365,25 dni. To je precej blizu dejanski dolžini tropskega leta (365,242 dni), a še vedno vsakih 400 let pridela približno tri dni napake. Zato je leta 1582 predstavljeni gregorijanski koledar dodal izjeme, da so stoletna leta neprestopna, razen če so deljiva s 400. Leta 1200, 1600 in 2000 so tako prestopna, 1700, 1800 in 1900 pa niso.

Vpišite v Excel datum 29. 2. 1900 in Excel se ne bo pritožil, temveč se bo strinjal, da je to normalni dan. Sreda, če smo bolj natančni. V resnici je torku, 28. 2. 1900, sledila sreda 1. 3. 1900. Excel začne šteti leta 1900, zato ni velike katastrofe, da so vsi dnevi v januarju in februarju 1900 premaknjeni za en dan v tednu. Obstaja tudi drug način, kjer Excel kot dan 1 obravnava 1. 1. 1904, s čimer ta težava odpade. A v...

6 komentarjev

Netflix v tujini že ukinja najcenejše pakete

Slo-Tech - Netflix je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo leto, ki so dosegli pričakovanja, napovedal tudi nekaj ukrepov, ki ne bodo všeč naročnikom s plitvejšimi žepi. Medtem ko so za nove naročnike že ukinili najcenejši paket, ga bodo sedaj tudi za obstoječe. Netflix sicer že dlje časa počasi draži pakete in nič ne kaže, da se bo praksa v prihodnosti ustavila.

Leto 2023 je Netflix sklenil s 33,7 milijardami dolarjev prihodkov in 5,4 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z letom pred tem so prihodke povečali za 12,5 odstotkov. V letu 2024 načrtujejo še nadaljnje povečevanje prihodkov in marže, ki se bo zavihtela na 26 odstotkov. Že v prvem četrtletju načrtujejo rekordni dve milijardi dolarjev dobička. V zadnjih treh mesecih je Netflix globalno pridobil 13 milijonov novih naročnikov, s čimer jih ima sedaj 260 milijonov.

To pa se doseže tudi z dvigovanjem cen. Začeli bodo z ukinitvijo najcenejšega paketa Basis brez reklam. Ta je stal 12 dolarjev na mesec, preden so ga...

47 komentarjev

Al Gore in James Bell zapuščata Apple

Slo-Tech - Applov upravni odbor je ena izmed najstabilnejših skupin, kjer se le redko menjajo člani, običajno eden po eden ob upokojitvi pri 75 letih. To pot ga zapuščata kar dva vidna posameznika, kar je redek dogodek. Al Gore in James Bell sta dosegla starostno mejo, ko ne moreta več kandidirati za nov mandat. Al Gore se je odboru pridružil davnega leta 2003, ko iPhone sploh še ni obstajal, Bell pa leta 2015, potem ko je nekaj časa vodil Boeing in bil precej časa tudi njegov finančni direktor.

V upravni odbor bo sedaj verjetno izvoljena Wanda Austin, ki je bila tudi izvršna direktorica Aerospace Corp. Na skupščini, ki bo 28. februarja, bodo o njej glasovali lastniki podjetja. Zanimivo je, da v odboru vseeno ostaja 76-letni Ronald Sugar, saj je "pridobil poglobljeno znanje o podjetju". Videli bomo, kaj se bo zgodilo s predsedujočim odboru Arthurju Levinsonu, ki bo 75 let dopolnil prihodnje leto. Applov upravni odbor sicer sestavljajo še Tim Cook (izvršni direktor), Alex Gorsky (nekdanji...

0 komentarjev

Hertz prodaja 20.000 električnih vozil, ker se ljudje preveč zaletavajo

Slo-Tech - Velikan na področju izposoje avtomobilov Hertz je sporočil, da bodo predčasno odprodali tretjino električnega voznega parka, kar pomeni približno 20.000 vozil. Pred trem leti jih je Hertz množično naročal, ko je želel elektrificirati 20 odstotkov svojega voznega parka, a so imeli tedaj obratne probleme. Tesla in Polestar nista mogla dovolj hitro izpolniti naročil, ki so bila res ogromna. Hertz je želel 100.000 Teslinih modelov 3 in 65.000 Polestarjevih 2s. Na koncu je uspel Hertz pridobiti 60.000 avtomobilov oziroma 11 odstotkov vseh svojih vozil.

Zakaj torej sprememba? Že jeseni je Hertz dejal, da so znižanja cen električnih vozil povzročila višje stroške amortizacije. To je pomembno, ker avtomobile po nekaj letih prodajo, njihova vrednost ob prodaji pa je ključni del finančne enačbe. Druga težava pa so pogosta popravila, ker so se ljudje z električnimi vozili pogosteje zapletali v prometne nesreče. Popravila vozil Tesla so bila v povprečju 20 odstotkov dražja od drugih...

98 komentarjev

Kako je iPhone preživel padec z letala

Slo-Tech - Ko se je na poletu 1828 letalske družbe Alaska Airlines zgodil hud incident, v katerem je odtrgalo vrata in manjši del trupa, zaradi česar se je moralo letalo vrniti na izhodišče, je skozi zevajočo luknjo posrkalo nekaj predmetov. Med njimi sta bila tudi vsaj telefona, ki so ju na tleh potem tudi našli. Za enega vemo celo, da je padec z višine skoraj 5000 metrov preživel brez posledic in še vedno deluje. Seanathan Bates ga je našel ob cesti in opazil, da je vključen in delujoč.

Da je telefon padel z nesrečnega letala, ni bilo težko ugotoviti. Še vedno je bil v načinu brez povezave (flight mode), na prvi strani pa je bilo odprto elektronsko sporočilo prevoznika o prtljagi in cenah. Sicer je bil telefon v odličen stanju, niti močno popraskan niti z razbitim steklom. Bates je po odkritju poklical NTSB, ki preiskuje incident, in presenečeno izvedel, da je to že drugi telefon z nesrečnega letala, ki so ga našli. Drugi telefon je nekdo našel na svojem dvorišču. Oba so vrnili lastnikom.

...

23 komentarjev

Microsoftove tipkovnice in miške se vračajo pod znamko Incase

The Verge - Po tem, ko so se v Redmondu lanske pomladi presenetljivo odrekli računalniški periferiji pod znamko Microsoft, naprave letos pridejo nazaj v režiji podjetja Onward Brands.

Konec aprila 2023 so pri Microsoftu presenetili s pojasnilom, da ne bodo več tržili tipkovnic, mišk, spletnih kameric in ostale periferije pod znamko Microsoft, temveč zgolj še tiste pod znamko Surface, na katere se nameravajo popolnoma osredotočiti. Prodaja prej omenjenih kosov tako poteka še do izčrpanja zalog. Novica je vznejevoljila vse tiste, ki so se privadili predvsem značilnih Microsoftovih ergonomskih tipkovnic in mišk, obenem pa je pomenila tudi zanimiv prelom, kajti prvo miš je podjetje pravzaprav izdalo že pred 41 leti - torej dve leti pred prvimi Windowsi, medtem ko je tipkovnice lansiralo pred tridesetimi. Čeprav so nekateri modeli "preživeli" pod znamko Surface, gre zvečine za dražje primerke, ki predstavljajo le manjši del pretekle Microsoftove ponudbe.

Sedaj je videti, da bo tudi klasična...

13 komentarjev

V Veliki Britaniji od leta 2035 novi avtomobili le še brez emisij

Slo-Tech - V Veliki Britaniji so sprejeli zakonodajo, po kateri bodo morali biti čez dobro desetletje vsi novi avtomobili že brez emisij toplogrednih plinov. Do leta 2030 bo moralo biti takšnih 80 odstotkov novih avtomobilov in 70 odstotkov dostavnih vozil, po letu 2035 pa vsi. Nekateri proizvajalci avtomobilov so proti temu močno lobirali, medtem ko so bili na primer Tesla, Ford in Volkswagen še za strožjo zakonodajo.

Po prvotnih načrtih bi morala Velika Britanija prepovedati prodajo novih bencinskih in dizelskih vozil leta 2030, a se je vlada Rishija Sunaka zavzela za odlog do leta 2035, kar so sedaj v parlamentu tudi uzakonili. Še vedno pa se bo moral delež električnih vozil vsako let povečevati. V tretjem lanskem četrtletju, ki je zadnje, za katero so podatki že na voljo, se je število novo registriranih vozil povečalo za 22 odstotkov, in sicer za 670.000 vozil. Od teh je bilo 93.000 električnih (tudi hibridov), 86.000 pa brez emisij. To predstavlja 41-odstotno povečanje v primerjavi z...

141 komentarjev

Amazon Prime Video dobiva oglase oziroma se draži

Slo-Tech - Amazon je potrdil, kar so napovedali že jeseni. Storitev Amazon Prime Video bo natanko čez mesec dni, torej 29. januarja prihodnje leto, dobila oglase. Spočetka je bilo samoumevno, da so plačljive pretočne storitve na voljo brez oglasov, a naraščajoči stroški so ponudnike prisilili v kreativno iskanje dodatnega zaslužka. Cene bi lahko preprosto povišali, a ker bi naročniki to lahko negativno sprejeli, so podražitev raje zakamuflirali v oglase. Amazon Prime Video dobiva v osnovni verziji oglase, kdor pa bo želel še naprej brez njih, bo moral doplačati tri dolarje ali evre mesečno.

Ob tem velja povedati, da Amazon še zdaleč ni edini, ki ima tovrstne zamisli. HBO Max, Peacock in Paramount+ so v minulih mesecih vsi uvedli najcenejšo naročnino z oglasi, medtem ko je Netflix to storil že lani. Drugi storitve preprosto dražijo, denimo Disney+ in Hulu, ki sta se podražila za tri oziroma štiri dolarje. Tudi Apple TV+ je ubral podobno taktiko podražitev.

Amazon bo torej od 29. januarja de...

25 komentarjev

Južna Koreja uvaja vizume za digitalne nomade

Slo-Tech - V Južni Koreji bodo z začetkom novega leta uvedli vizum za digitalne nomade, ki je namenjen zaposlenim, ki lahko delo opravljajo na daljavo in pri tem dobro zaslužijo. Vizumi bodo omogočali povsem legano delo iz Južne Koreje za največ dve leti, kar bo bistveno enostavneje kot doslej, ko so morali digitalni nomadi vstopati kot turisti. Pogoji za novi vizum so predvsem finančni: letni zaslužek bo moral znašati vsaj 84,96 milijona vonov (60 tisoč evrov), kar je dvakrat več od povprečnega bruto nacionalnega dohodka (GNI).

Za digitalni vizum bo moč zaprositi na konzularnih predstavništvih države, poleg dokazila o zadostnem zaslužku pa je potrebna še pogodba o zaposlitvi, potrdilo iz kazenske evidence in urejeno zdravstveno zavarovanje s kritjem za tujino v višini vsaj 70 tisoč evrov, kar omogoča zdravljenje in vrnitev v domovino v primeru hude bolezni. Novi vizumi so namenjeni polnoletnim, ki lahko s seboj preselijo tudi zakonca in mladoletne otroke. Z vizumom se ne bo možno potegovati...

12 komentarjev

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

Avtonomna vozila bodo svetila turkizno

Slo-Tech - Z razmahom avtonomnih vozil se pojavlja potreba po označevanju vozil, kadar vozijo brez človeškega nadzora. Oblasti v Kaliforniji in Nevadi so Mercedes-Benzu odobrile uporabo nove barve zadnjih luči, s katerimi bodo vozila sporočala, da so v avtonomnem načinu delovanja. Zadnje luči bodo v teh primerih svetile turkizno, ko bo vključen avtopilot tretje stopnje.

Gre za sistem Drive Pilot v Mercedesovih vozilih, ki sodi v tretjo stopnjo avtonomne vožnje, kar je oznaka za pogojno avtomatizirano krmiljenje. Vozila te generacije dejansko vozijo sama, a še vedno potrebujejo človeka, ki v kritični situaciji lahko prevzame nadzor. Avtonomna vožnja je na voljo le v omejenih razmerah, pri Drive Pilotu le pri hitrostih do 65 kilometrov na uro. To je potrebno, ker le tako lahko človek dovolj hitro prevzame nadzor, kadar gre kaj narobe. Sistem sicer ni nov, saj ga v takšni ali drugačni obliki proizvajalci testirajo že šest let.

Tukrizna osvetlitev je zadnji v vrsti predlogov, kako jasno...

44 komentarjev

Evropski parlament in Svet sprejela okvirni dogovor o platformnem delu

Evropski parlament - Evropski parlament in Svet sta dosegla okvirni dogovor o vsebini nove direktive o delu prek platform (Platform Work Directive), s katero bo v EU urejen pravni status delavcev na modernih platformah, denimo Uber ali Wolt. Po ocenah Komisije je v EU trenutno okoli 5,5 milijona ljudi, ki si kruh služijo prek platform in jih zakonodaja trenutno šteje kot samozaposlene, čeprav to niso v pravem pomenu besede. Zaradi tega trenutno niso upravičeni do vseh pravic, ki jih imajo redno zaposleni.

Nova direktiva bo njihov status ustrezneje uredila. Po novem se bo predpostavljalo, da so ti ljudje zaposleni, če bodo izpolnjevali dva izmed petih kriterijev (lahko pa države to še zaostrijo). Ugotavljanje statusa bo lahko sprožil delavec, njegov zastopnik ali uradni organ, platforma pa bo lahko ugovarjala. Druga pomembnost novost bo preglednost algoritmov, katerih delovanje trenutno delavcem ni znano, v prihodnosti pa bodo morali biti seznanjeni z mehanizmom. Samovolja algoritmov bo omejena, saj...

5 komentarjev

Trgovina z ljudmi tudi za delo v spletnih prevarah

Slo-Tech - Interpol ugotavlja, da postaja čedalje večji problem trgovina z ljudmi, ki so potem prisiljeni delati v spletnih prevarah. To vrsto trgovine z ljudmi so prvikrat zaznali pred dvema letoma v jugovzhodni Aziji, odtlej pa se je iz Kambodže, Laosa in Mjanmara razširila tudi na Bližnji vzhod in v Južno Ameriko. Središče pa še vedno ostaja Azija.

Končala se je petmesečna preiskava, v kateri je sodelovalo skoraj trideset držav. V tem času, zlasti med 16. in 20. oktobrom, so izvedli več kot 270.000 hišnih preiskav in pregledov na 450 lokacijah, kjer je povečano tveganje za trgovino z ljudmi. Na koncu so aretirali 281 posameznikov, ki so osumljeni trgovine z ljudmi, ponarejanja listin, podkupovanja, spolnih zlorab in prevar s telekomunikacijskimi orodji. Rešili so 149 žrtev trgovine z ljudmi in odprli 360 posamezni preiskav.

Ugotovili so, da pojav trgovine z ljudmi za delo v centrih za spletne prevare (scam centres) raste. Širi se tudi po drugih regijah, ne le v jugovzhodni Aziji. Tako so...

5 komentarjev

Združenje AI Alliance bo promoviralo odprt razvoj strojnega učenja

Slo-Tech - Zagovorniki odprtega razvoja strojno učenih algoritmov so ustanovili združenje AI Alliance, s katerim se želijo zoperstaviti nevarnosti prevlade najbolj razvpitih komercialnih aplikacij te vrste, ki so v veliki meri zaprte.

Nedavni prevrat v OpenAIju je vnovič razplamtel debate okoli načina, na katerega je najprimerneje raziskovati in razvijati moderne strojno učene algoritme, kot so veliki jezikovni in sorodni generativni modeli. V OpenAI sta se namreč po doslej znanih podatkih pretežno skregali dve poglavitni struji strokovnjakov, ki menita, da nepremišljen razvoj lahko pripelje do slabo nadzorovane splošne umetne inteligence (AGI), ki bi lahko pomenila nevarnost za človeško civilizacijo. Toda kjer je upravni odbor zagovarjal stališče, da mora biti razvoj počasnejši in nekomercialen, bolj po vzoru univerzitetnih raziskav, je krog okoli Altmana menil, da nujno potrebuje Microsoftov denar, če naj izvaja raziskave z dovolj visoko hitrostjo, da ne bo zaostal za konkurenco. Tokrat je...

0 komentarjev

Zaradi namerne nesreče letala za posnetek na YouTubu mora v zapor

Slo-Tech - Pred dobrima dvema letoma je v Kaliforniji strmoglavilo športno letalo, ki ga je pilotiral Trevor Jacob. Kasneje je na svojem kanalu na YouTubu objavil videoposnetek, v katerem je prikazal, da mu je med poletom odpovedal motor. Uprava za letalsko varnost (FAA) je kasneje ugotovila, da je bila nesreča zaigrana. Sedaj je končan tudi kazenski postopek, saj se je Jacob izrekel za krivega prikrivanja in uničenja dokazov z namenom oviranja zvezne preiskave, zato bo moral za pol leta v zapor. To je še vedno precej manj od najvišje zagrožene kazni, ki je znašala 20 let. Čeprav so mu odvzeli licenco, jo je kasneje dobil nazaj.

Da je v nesreči nekaj sumljivega, so poznavalci ugotovili že kmalu po objavi posnetka. Leteti s padalom na hrbtu je sila nenavadno, še redkeje motorji preprosto odpovedo med letom. Jacob je imel pod hlačnico na nogi nekaj podobnega gasilnemu aparatu, pa tudi če letalu odpoved propelerski motor, se elise še vedno vrtijo zaradi vetra. Konec koncev pa je skakanje iz letala neodgovorno početje, ki je nevarno in neumno. Letalo lahko tudi brez motorja pristane, saj je aerodinamično stabilno in se lahko jadraje spušča.

Tudi Jacobovo ravnanje po nesreči je bilo sila sumljivo, saj je sam odstranil razbitine in jih...

16 komentarjev

Oglaševalci še naprej zapuščajo X zaradi Muskovih antisemitskih objav

The New York Times - Dva tedna po Muskovi kontroverzni objavi na omrežju X se odhajanje podjetij s platforme še ni končalo (plačljiv vir, alternativa) in bi lahko zanjo predstavljalo hudo težavo ob že tako nezavidljivem finančnem položaju.

15. novembra je Elon Musk na svojem omrežju X, nekdanjem Twitterju, odobravajoče odgovoril na objavo, ki je širila antisemitsko teorijo zarote, po kateri naj bi Judje "širili sovraštvo proti belcem" in Zahod preplavljali z migranti iz držav tretjega sveta. Izjava je zainteresirano javnost v ZDA razburila do te mere, da jo je obsodila celo Bela hiša, medtem ko so milijarderju v bran stopili razni skrajneži, ki jih je po prevzemu platforme množično spustil nazaj nanjo. Stvarnejši učinek pa je šele sledil, in sicer v reakciji množice podjetij, ki na omrežju X oglašujejo. Ko je namreč dan po Muskovi objavi analitska družba Media Matters pokazala, da se njihovi oglasi vrtijo ob rasističnih in drugače kontroverznih objavah, ki jih je sprožilo predvsem dogajanje po...

70 komentarjev

Sam Altman se vrača v OpenAI

vir: Axios
Slo-Tech - Zdi se, da se je vrenje v OpenAI končalo brez velikih sprememb. Sam Altman se bo vrnil v podjetje kot izvršni direktor, potem ko so ga v petek odslovili. Hkrati pa se bo moral posloviti prvotni upravni odbor, ki ga je sprva odpustil Sama Altmana. Nadomestil jih bo novi odbor, ki mu bo predsedoval Bret Taylor, ki je bil svoj čas izvršni direktor v Salesforceu.

Tudi Sam Altman je zapisal, da so bila njegova dejanja v minulih dneh usmerjena v pomoč ekipi, da bi ostala skupaj. Ko se je v nedeljo zvečer odločil, da pot nadaljuje v Microsoftu, je bila to tedaj najboljša možnost, je dejal. Z novim upravnim odborom pa se bo vrnil v OpenAI.

Zakaj so Altmana odpustili, še vedno ni jasno. Navedeni razlog je bil zelo pavšalen, češ da naj bi neiskreno komuniciral z upravnim odborom in prikrival nekatere informacije. Tudi Microsoft kot največji investitor in 49-odstotni lastnik podjetja o potezi ni bil predhodno obveščen. V prihodnosti bosta torej v OpenAI imela večjo vlogo Sam Altman in...

12 komentarjev

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev

OpenAI odpustil direktorja Sama Altmana

vir: Axios
openai.com - V eni najbolj presenetljivih letošnjih novic s področja strojnega učenja so iz podjetja OpenAI sporočili, da odpuščajo svojega izvršnega direktorja Sama Altmana, ker naj bi upravi podjetja prikrival informacije.

V aktualnem razmahu generativne strojne inteligence in velikih jezikovnih modelov je Sam Altman gotovo eden od poglavitnih obrazov industrije. Kot soustanovitelj in od leta 2020 tudi izvršni direktor družbe OpenAI je ključno usmerjal njeno pot od sprva neprofitnega raziskovalnega laboratorija proti enemu od najmočnejših igralcev na tržišču sodobnih storitev umetne inteligence, z orodji, kot sta pogovorni bot ChatGPT in generator slik DALL-E. Sodeloval je praktično na vseh pomembnih diskusijah v industriji, na pogajanjih in zaslišanjih z ameriško politiko ter konferencah, na katerih si razvijalci prizadevajo regulatorje in javnost prepričati, da njihova novodobna orodja prinašajo več koristi kot nevarnosti. Med drugim je v začetku novembra sodeloval na prvem mednarodnem...

22 komentarjev

Prihaja brezžično polnjenje Qi 2

Slo-Tech - Po velikem uspehu standarda Qi za brezžično polnjenje naprav je vse nared za prihod njegovega naslednika. Qi 2 je bil najavljen že na CES-u, kjer je največ pozornosti požel Apple, ki se je priključil konzorciju. Iz konzorcija sedaj sporočajo, da je Qi 2 nared in bodo prve naprave na voljo že v tej božični nakupovalni sezoni. Med njimi bo tudi iPhone 15.

Qi je najbolj razširjeni standard za brezžično polnjenje naprav, saj ga uporabljajo tako pametni telefoni (Android in iPhone) kot nekatere druge naprave. MagSafe, ki omogoča hitro polnjenje, je zgrajen na Qi kot dodatek in ga najdemo v iPhonih. Qi 2 ponuja hitrejše polnjenje od prve verzije in manj težav, obljubljajo v konzorciju. Podpira tudi MagSafeu podobno tehnologijo (Magnetic Power Profile), ki jo je dejansko prispeval Apple. Qi 2 bo podpira polnjenje z močmi do 15 W, kar je tudi meja današnjega MagSafea, medtem ko iPhone na Qi zmore le pol toliko. Androidni telefoni se polnijo z do 10 W, na MagSafe pa počasneje. Vsemu temu...

26 komentarjev

Dogovor Google-Apple vreden 36 odstotkov oglasnih prihodkov v Safariju

Bloomberg - Nobena skrivnost ni, da Google plačuje visoke zneske, da je njegov iskalnik privzet v več brskalnikih. Leta 2021 ga je to stalo 26,3 milijarde dolarjev, a je bil končni izkupiček seveda še vedno pozitiven. V procesu, ki pred ameriškimi sodišči poteka proti Googlu, ker mu pravosodno ministrstvo očita kršitve protimonopolne zakonodaje, pa razkriva nove podrobnosti, ki jih Google ne bi želel v javnosti. Bloomberg poroča, da Google Applu odstopi kar 36 odstotkov vseh oglaševalskih prihodkov, ki nastanejo pri uporabi Applovega brskalnika Safarija.

To bi morala biti poslovna skrivnost, je pred sojenjem trdil Google. A nato je to informacijo v očitnem spodrsljaju razkril kar njihova priča Kevin Murphy, sicer profesor ekonomije na čikaški univerzi. To je Googlovega odvetnika Johna Schmidtleina vidno vznejevoljilo, a škoda ni mogel več preprečiti.

Googlu in Apple sta partnerja pri iskanju že od leta 2002. Dogovor Apple-Google je eden najpomembnejših, saj je Safari v številnih državah -...

0 komentarjev

Kupci novih Teslinih poltovornjakov jih eno leto ne bodo smeli prodati

Slo-Tech - Kupci novega poltovornjaka Cybertruck, ki ga po vsem pompu že nestrpno pričakujemo s Teslinega tekočega traka, se bodo z njim vsaj za leto dni res poročili. Še pred splavitvijo, ki jo napovedujejo za 30. november, so v javnost prišli precej edinstveni pogoji nakupa, ki bi jih bolj pripisali kakšni programski opremi. Tesla v pogojih izrecno prepoveduje odsvojitev vozila v prvem letu lastništva.

Kdor bi želel vozilo prodati, mora imeti za to upravičene razloge, prav tako pa ga mora najprej ponuditi koncernu. Šele nato ga lahko proda tudi sam, če dobi od podjetja pisno dovoljenje. Tesla bo vozila odkupovala po prodajni ceni, zmanjšani za 0,25 dolarja na prevoženo milijo (0,14 evra na kilometer), obrabo in morebitne stroške potrebnih poravil.

V nasprotnem primeru kupcu grozi deaktivacija vozila na daljavo ali 50.000 dolarjev kazni ter prepoved nakupov vozil od Tesle v prihodnosti.

53 komentarjev

Končana stavka hollywoodskih igralcev, najtrši oreh umetna inteligenca

Slo-Tech - Slaba dva meseca po koncu stavke scenaristov v Hollywoodu so dogovor sklenili še igralci. Njihov sindikat SAG-AFTRA je v sredo soglasno potrdil sklenjeni dogovor s studii in ponudniki pretočnih storitev, s čimer se stavka končuje. Dogovor je vreden več kot milijardo dolarjev in rešuje številne težave, ki so jih imeli igralci, med drugim pa obravnava tudi nevarnosti, ki jih predstavlja plazeča umetna inteligenca.

Združenje filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) je dejalo, da novi dogovor predstavlja novo paradigmo. Z njim so člani SAG-AFTRA dosegli največ v zgodovini, med drugim višje minimalne plače - povišanje je najvišje v zadnjih 40 letih - nova nadomestila za predvajanje pretočnih vsebin, zaščito pred uporabo umetne inteligence in številne druge ugodnosti. Stavka scenaristov in igralcev je bila prva stavka v zadnjih 60 letih, ko sta obe srenji stavkali sočasno. Zato ni presenetljivo, da je tudi izvršni odbor sindikata na nacionalni ravni v petek s prepričljivo...

4 komentarji

Švica ukinja davčne odpustke za električne avtomobile

Bloomberg - Švicarska vlada je ukinila davčne olajšave za električne avtomobile, ki so veljale vse od leta 1997. Doslej so bila električna vozila, ki so bila proizvedena v Švici ali uvožena, oproščena 4-odstotnega davka. S 1. januarjem prihodnje leto bo ta ugodnost prenehala veljati.

Razlog za spremembo je naraščajoče število električnih avtomobilov, kar je povzročilo znatne primanjkljaje pri davčnem zajemu. V letu 2022 so ocenili, da zaradi te ugodnosti niso pobrali 78 milijonov frankov davka, letos pa naj bi znesek dosegel 150 milijonov frankov. Če bi ugodnost ostala, bi se do konca desetletja zneski približali milijardam, so ocenili. Hkrati je ugodnost dosegla svoj namen in ni več potrebna, saj je število električnih avtomobilov že visoko.

Od leta 2018 do leta 2022 se je število uvoženih električnih avtomobilov pošesterilo z 8.000 na 45.000. V prvi polovici letošnjega leta jih je bilo registriranih še 30.000, kar je 66 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od vseh uvoženih avtomobilov...

35 komentarjev

Google za zdaj odstopa od namere o gradnji 15.000 stanovanj

Slo-Tech - Google je sporočil, da za zdaj prekinja pred tremi leti napovedani projekt gradnje dobrih 15.000 stanovanj v San Franciscu. Gradnja bi se morala začeti leta 2026 v sodelovanju s podjetjem LendLease, z njo pa je želel Google ublažiti vpliv na nepremičninski trg, ki ga je imelo njegovo zaposlovanje dobro plačanih strokovnjakov. A v dobrih treh letih so se razmere spremenile, so dejali v podjetju, zato za zdaj odstopajo od projekta.

Podjetji sta sporočili, da je prekinitev sporazumna. Poudarjajo, da so se v tem času obrestne mere bistveno povišale, in sicer so več kot dvakrat višje. Razmahnilo se je hibridno delo in delo od doma, kar je zmanjšalo potrebo po pisarnah in prisotnosti na lokaciji. Hkrati je Google v zadnjem času v varčevalnem načinu, saj so letos odpustili že 12.000 zaposlenih in še naprej zategujejo pas.

Ob tem LendLease dodaja, da ne gre za dokončno ukinitev projekta, temveč zgolj za prekinitev. Google ima po pogodbi proste roke, kdaj bodo začeli graditi. V Googlu...

10 komentarjev

Ameriška podjetja na daljavo zaposlovala Severnokorejce

Slo-Tech - Ameriški tehnološki velikani so nevede zaposlili več tisoč severnokorejskih IT-strokovnjakov, katerih plačilo je šlo neposredno za državni raketni program. Delo na daljavo se je po epidemiji covida precej razmahnilo in kljub krčenju v zadnjih mesecih še vedno ostaja popularno. Pravosodno ministrstvo in FBI sta ugotovila, da so številni severnokorejski strokovnjaki delali iz Kitajske in Rusije, a uporabljali različne trike, s katerimi so se pretvarjali, da delajo iz ZDA. To je vključevalo več trikov, denimo uporabo Wi-Fi povezav ameriških državljanov, za kar so jim seveda plačali. Ocenjujejo, da je na tak način odteklo več milijonov dolarjev, ki so končali v raketnem programu.

Tiskovna predstavnica FBI je ocenila, da jo šlo za več tisoč zaposlenih iz Severne Koreje. Tekom preiskave so oblasti zasegle 1,5 milijona dolarjev in 17 domen, kar je le vrh ledene gore. FBI ni želel imenovati podjetij, ki so se ujela v to past. Ob tem so ponovili, da so že maja lani izdali opozorilo, da se...

33 komentarjev

Delo od doma počasi zamira

Slo-Tech - V ZDA, kjer so delo od doma med epidemijo najbolj množično pograbili in ga - zlasti v tehnoloških velikanih - obdržali vse do letos, se situacija spreminja. V začetku leta 2021, ko je bila epidemija na vrhuncu, je v 37 odstotkih gospodinjstev saj en član delal na daljavo. Danes je ta delež 26 odstotkov, kar je najmanj po začetku epidemije. Rezultati odsevajo pritiske delodajalcev, da se zaposleni vrnejo v pisarne. Ti večinsko menijo, da je delo od doma načelo dobičke. Hkrati daje zaostrovanje gospodarske situacije zaposlenim manj pogajalske moči, zato si delo od doma teže zagotovijo.

Podatki kažejo, da je delo od doma na najnižjo raven po epidemiji upadlo v vseh zveznih državah. Vseeno pa med državami obstajajo pomembne razlike. V demokratskih državah je v povprečju dela od doma več kot v republikanskih državah. Razlog ni politična opredeljenost, temveč drugačen tip industrije, ki prevladuje v teh državah - več je proizvodnje in predelave, manj je visokotehnoloških podjetij.

V...

199 komentarjev

X (Twitter) testira plačljivo verzijo

Slo-Tech - Družbeno omrežje X, torej nekdanji Twitter, je začelo preizkušati plačljivo verzijo strani. Pilotni projekt so začeli izvajati na Novi Zelandiji in Filipinih, kjer morajo novi uporabniki plačati en dolar na leto. V nasprotnem primeru ne morejo objavljati vsebin ali interagirati z drugimi uporabniki. Na obstoječe uporabnike sprememba ne vpliva, saj bodo še naprej lahko storitev uporabljali brezplačno.

Da si želi Elon Musk uvesti plačljivi X, ni nobena novost. O tem se na glas špekulira že več mesecev, špekulacije pa je podžigal kar Musk sam. Razlogov je več in presegajo zgolj finančni vpliv na stran. Čeprav ima X več kot 13 milijard dolarjev dolgov, je Musk v konkretnem primeru dejal, da gre za drugačen ukrep. Z njim želijo zmanjšati smetenje po platformi, delovanje botov in uravnotežiti njeno dostopnost.

Musk vse od prevzema Twitterja, ki je kasneje postal X, ponavlja mantro o botih in spamu na platformi. A hkrati so bile številne poteze po prevzemu nelogične, na platformi pa se...

40 komentarjev

Stack Overflow odpustil četrtino zaposlenih

Slo-Tech - Stack Overflow, ki ga je Prosus za 1,8 milijarde dolarjev prevzel leta 2021, je v tem letu odpustil že dobro četrtino zaposlenih. Izvršni direktor Prashanth Chandrasekar je ob tem danes dejal, da želijo podjetje narediti vitkejše, da bi se vrnili k dobičkonosnosti. Lanska širitev je bila očitno pretirana.

Lani so v podjetju podvojili število zaposlenih in presegli število 500. Približno polovica novih zaposlitev je bila v oddelku marketinga, kjer so se ukvarjali s trženjem. Sedaj bodo najbolj krčili prav ta oddelek, a ni edini, ki ga bodo doleteli rezi. Odpuščali bodo tudi v podporni službah in drugod. Odpustili bodo več kot 100 zaposlenih oziroma približno 28 odstotkov.

Ob tem v Stack Overflowu niso pojasnili, zakaj odpuščajo. Zanimivo pa je, da se je lansko množično zaposlovanje začelo, ko je eksplodirala uporaba umetne inteligence v pisanju kode. To je vsekakor tveganje Stack Overflow in podobne forume, saj uporabniki za nasvet lahko vprašajo kar ChatGPT ali Barda, zato ne...

12 komentarjev

Netflix se pripravlja na odprtje fizičnih lokacij

Slo-Tech - Netflix je začel kot izposojevalnica filmov na fizičnih nosilcih, ki so jih pošiljali po pošti. V začetku tisočletja je tak model dosegel vrhunec priljubljenosti, kmalu pa so ga nadomestile pretočne vsebine, ki so jih omogočile širokopasovne internetne povezave. Netflix je v resnici šele minuli mesec razposlal zadnje DVD-je in s tem sklenil svojo fizično prisotnost. Kot kaže, se bo čez dve leti spet pojavil v fizični obliki. Netflix kani odpreti trgovine iz opeke.

Bloomberg poroča, da bodo prve trgovine Netflix House seveda v ZDA. To ne bodo klasične trgovine, temveč skorajda tematski park. V njih bo možno obedovati, kupiti izdelke, povezane z znanimi serijami in filmi, se potopiti v svet fikcije itd. Prvi fizični lokaciji bodo odprli leta 2025.

Različni parki, kjer medijski konglomerati ponujajo vstop v svet najpopularnejših franšiz, niso nič posebnega. Številne hiše to ponujajo že leta, zato ni presenetljivo, da si želi del kolača sedaj odrezati še Netflix. To bo izboljšalo...

9 komentarjev

Twitter kra(l)j dezinformacij

Slo-Tech - Včeraj je izšlo prvo poročilo v okviru Evropskega kodeksa za boj proti dezinformacijam, v katerem so primerjali razmere na družbenih platformah Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, LinkedIn, Twitter v Španiji, na Slovaškem in Poljskem. Twitter je sicer letos maja odstopil od kodeksa, a so ga vseeno vključili v raziskavo. Pri tem velja poudariti, da niti odstop ne pomeni, da je Twitter povsem svoboden pri svojem početju, saj njegovo poslovanje regulira tudi DSA.

Rezultati raziskave, ki jih je objavil TrustLab, so posebej slabi za Twitter. V analizi 6155 objav in 4460 profilov na šestih platformah so ugotovili, da je na Twitterju kar 43 odstotkov objav neresničnih ali zavajajočih. Ta faktor se imenuje discoverability in predstavlja delež objav z dezinformacijami med vsemi objavami o neki tematiki. To razmerje je bilo najvišje na Twitterju in Facebooku, najnižje pa na YouTubu. Tudi delež profilov, ki objavljajo neresnice, je bil na Twitterju najvišji, najnižji pa na YouTubu....

44 komentarjev

OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po podatkih virov blizu podjetja se OpenAI resno pogovarja o prodaji dela obstoječih delnic (torej ne gre za IPO), ki bi jih ponudil institucionalnim investitorjem. Prodaja bi potekala po vrednotenju med 80 in 90 milijardami dolarjev, kar je približno trikrat več od vrednotenj na začetku leta.

V praksi bi torej šlo za prodajo dela delnic, ki jih imajo trenutno v lasti zaposleni in drugi investitorji. Če bi se načrti uresničili, bi OpenAI nenadoma postal eden največjih start-upov na svetu. Spomnimo, da je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, podjetje pa se bliža letnemu prometu ene milijarde dolarjev. OpenAI je za zdaj dobro monetiziral svoje izdelke, saj je osnovna verzija ChatGPT na voljo brezplačno, novejši modeli (GPT-4.0) in dodatne funkcije (denimo sinteza in razumevanje govora) pa so na voljo le naročnikom na plačljive verzije.

Iz OpenAI navedb o novi prodaji delnic za zdaj še ne komentirajo. A dejstvo je, da so razmere za prodajo delnic ugodne. ARM-jeva prva...

0 komentarjev

Amazon omejil število knjig za avtorje v samozaložbi

Slo-Tech - Po aferi z lažnimi knjigami o gobarjenju, ki so jih nepridipravi sestavili kar z umetno inteligenco in nato prodajali na Amazonu, ob tem v nevarnost spravljali vse kupce, je Amazon ukrepal. Iz podjetja sporočajo, da so omejili število knjig, ki jih lahko objavi in v samozaložbi prodaja posamezni avtor. Po novem je meja pri treh naslovih na dan.

Amazon je v sporočilu za javnost zapisal, da sicer niso zaznali povečanja števila naslovov, a spremembe uvajajo zaradi preprečevanja zlorab. Prek KDP (Kindle Direct Publishing) je namreč možno knjigo založiti in prodajati na Amazonovih straneh brez kakršnihkoli ovir. Za zdaj bo meja pri treh naslovih na dan, a bodo to mejo še spreminjali, če bo to potrebno.

Ob tem dodajajo, da aktivno spremljajo dogajanje na področju umetne inteligence in njen vpliv na branje, pisanje in objavljanje. Sprememba bo vplivala na zelo majhno število avtorjev, menijo v podjetju. Cilj je seveda preprečiti kopičenje nesmiselnih knjig, ki jih piše umetna...

15 komentarjev

V Hollywoodu dosegli dogovor glede uporabe umetne inteligence

Slo-Tech - Po 146 dneh so ameriški sindikat scenaristov in piscev za filmsko, televizijsko, radijsko in spletno produkcijo WGA (Writers Guild of America) in predstavniki studiev sklenili dogovor, ki bi lahko končal stavko. Triletno kolektivno pogodbo morajo potrditi še člani sindikata - teh je okoli 11.500 - nato pa se lahko nadejajo nekoliko boljših plačil. Prinaša tudi regulacijo uporabe umetne inteligence.

Dogovor so sklenili včeraj pozno zvečer, ko je sindikat postavil enega izmed rokov. Podrobnosti o dogovoru še niso znane, saj končno obliko pogodbe še pripravljajo. Vemo, da zvišuje plačilo za delo piscev, uvaja pravičnejše nadomestilo za predvajanje pretočnih vsebin ter omejuje uporabo umetne inteligence.

Postopek sprejetja je precej kompleksen, saj ga mora najprej potrditi stavkovni odbor, nato pa še pristojna odbora v vzhodni in zahodni konfederaciji, ki se združujeta v WGA. Šele nato bo potekalo glasovanje o koncu stavke. Tako se še vedno lahko zgodi, da bo to tehnično najdaljša...

19 komentarjev

Kitajska avgusta ni izvažala germanija in galija

Slo-Tech - Omejitve izvoza nekaterih ključnih elementov za izdelavo moderne elektronike, ki jih je uvedla Kitajska, niso le brezzobi tigri. V minulem mesecu Kitajska ni izvažala germanija in galija. Julija letos je izvoz germanija iz Kitajske znašal 8,6 metrične tone, kar je bilo dvakrat več kot junija - kupci so v pričakovanju omejitev hitro kopičili zaloge. Avgusta izvoza ni bilo. Podobno velja za galij, ki ga je Kitajska julija izvozila 5,1 tone, avgusta pa nič.

Spomnimo, da je Kitajska julija letos napovedala uveljavitev izvoznih omejitev na šest vrst germanija in osem vrst galija. Izvozniki morajo za vsako stranko dobiti izvozno licenco, če je tehnologijo oziroma izdelke možno uporabljati tudi v vojaške namene. Za čipe to vsekakor velja. Odobritev izvoznih licenc traja 45 dni, pravijo proizvajalci in trgovci z germanijem, zato avgusta izvoza še ni moglo biti - dovoljenja še čakajo.

Pred uvedbo omejitev je bila Kitajska največji izvoznik galija in germanija. Na svetovnem trgu je imela...

70 komentarjev

Poplava lažnih knjig o gobarjenju, ki so smrtno nevarne

Slo-Tech - Medtem ko smo se že navadili, da na internetu ne smemo verjeti vsemu, so bile vsaj izdane in recenzirane knjige sprejete kot bolj avtoritativni priročniki. Umetna inteligenca kani spremeniti tudi to, je lepo prikazala poplava priročnikov o gobarjenju, ki so se znašli v spletnih knjigarnah Amazon in Barnes & Noble. Ti so namreč smrtno nevarni.

Na prvi pogled so knjige videti povsem legitimno, dasiravno imajo izumetničene naslove (na primer The Supreme Mushrooms Books Field Guide of the South-West). Napisali so jih avtorji, ki jih ne pozna nihče, preseneča pa njihova plodovitost. Posamezni avtorji so izdali več deset knjig v kratkem obdobju, nekateri tudi v več jezikih. Težava pa je, da so informacije v knjigah napačne. Opisi gob so pomanjkljivi in lahko povzročijo zamenjave in pomote, ki se končajo tudi tragično. Razlike med užitnimi in strupenimi gobami so lahko zelo majhne, posledice pa velike. Prav tako je v priročnikih nekaj nenavadnih nasvetov, denimo uporaba okusa in vonja za...

33 komentarjev

Kitajska vladnim uslužbencem prepovedala uporabo zahodnih pametnih telefonov

The Wall Street Journal - Kitajska je svojim uradnikom v vladnih službah in agencijah prepovedala uporabo Applovih iPhonov in vseh drugih tujih pametnih telefonov, poroča The Wall Street Journal. Navodila so v minulih mesecih zakrožila po kitajskih vladnih uradih, ko so nadrejeni o tem zaposlene obvestili v skupinskih pogovorih ali v živo na sestankih, ni pa še jasno, ali so jih prejeli v vseh. To ni presenetljivo niti zelo radikalno. Kitajske oblasti so v minulih letih že uveljavljale nenapisano pravilo, da se iPhoni ne uporabljajo. Sedaj so prakso formalizirali, razširili na več uradov in posplošili na vse zahodne naprave, saj ne želijo biti odvisni od zahodne tehnologije. Posebej izpostavljajo iPhone, ker imajo med pametnimi telefoni višjega cenovnega razreda na Kitajskem največji tržni delež.

V ZDA so takšne ukrepe sprejeli že zdavnaj. Tam je prepovedana uporaba tako nekaterih aplikacij, denimo TikToka, kakor Huaweijevih in ZTE-jevih telefonov. Ameriške sankcije so še obsežnejše, saj je v nekaterih...

27 komentarjev

Gizmodo namesto špansko govorečih sodelavcev z umetno inteligenco

Slo-Tech - G/O Media, ki ima v lasti Gizmodo in špansko različico strani Gizmodo en Español, si je izračunal, da se mu bolj splača uporabljati umetno inteligenco kot ljudi. Doslej je špansko uredništvo skrbelo za lokalizacijo, kar je vključevalo prevode, priredbe in tudi nove vsebine za špansko govoreči trg. A prevajati zna tudi umetna inteligenca.

Zato je G/O Media odpustil celotno špansko uredništvo, kar so jim sporočili na video konferenci. Vsebine na španski strani bodo odslej strojno prevedene, na kar ob opozarjal napis na dnu članka in povezava do izvirnika. Špansko verzijo strani so dobili leta 2012, ko je Gawker Media kupil Guanabee, ki je kasneje postal španski Gizmodo.

Gizmodo je poleti že eksperimentiral z umetno inteligenco v angleščini, ki pa so imeli precej napak. Na CNET-u so to že na začetku leta počeli celo brez obvestila javnosti, kar je dvignilo precej prahu.

11 komentarjev

Microsoft Bing in Apple iMessage ne želita na seznam vratarjev DMA

Financial Times - Jutri bo Evropska komisija objavila pomemben seznam, ki bo vplival na ravnanje in poslovanje tehnoloških velikanov. Na seznamu bodo storitve, ki so po aktu DMA (Digital Markets Act) posebej velike in vplivne, zato terjajo strožjo regulacijo. Na seznamu bodo tako podjetja kot njihove storitve. Pogoji za uvrstitev na seznam so prihodki in število uporabnikov. Storitve na seznamu bodo morale svoje delovanje v šestih mesecih prilagoditi DMA.

Nekatere storitve, ki sodijo med tako imenovane vratarje (gatekeepers), niso sporne. Da Microsoft ne bo mogel ugovarjati uvrstitvi Windows na seznam, je logično. Precej drugačen položaj pa ima njihov iskalnik Bing, ki niti približno ni tako priljubljen kot Google. Sodi Bing na seznam? Microsoft meni, da ne, o čemer že več tednov prepričuje uradnike v Bruslju in za kar intenzivno lobira. Podobno trdi Apple, ki ne želi iMessage na seznamu.

Pogoja sta letni promet 7,5 milijarde evrov, tržna kapitalizacija vsaj 75 milijard evrov in vsaj 45 milijonov...

2 komentarja

Twitter bo zbiral tudi biometrične podatke in omogočal iskanje delovnih mest

Slo-Tech - Elon Musk je resno vzel lastne namere o X-u, nekdanjem Twitterju, kot aplikaciji za vse potrebe. Ta teden se je v njihovi politiki o zasebnosti pojavil zanimiv dodatek, ki bo začel veljati 29. septembra. X si odslej pridružuje pravico, da zbira tudi biometrične podatke o uporabniki, pa tudi zgodovino njihovih zaposlitev in izobrazbo.

X namerava biometrične podatke zbirate le od uporabnikov, ki bodo na to pristali. Za Bloomberg so namreč pojasnili, da bodo premijski računi Blue (z modro kljukico) imeli dodaten nivo zaščite, ki jo bodo predstavljale osebne izkaznice. Uporabniki se bodo lahko pri X-u identificirali z osebnim dokumentom, podobno kot na spletnih kriptomenjalnicah, s čimer želijo preprečiti potvarjanje istovetnosti. Za zdaj naj bi bilo to vse prostovoljno.

Druga novost pa je povezana s posredovanjem pri zaposlovanju. Minuli konec tedna je Twitter predstavil storitev Hiring (beta), ki konkurira LinkedInu. Za zdaj je Hiring na voljo za plačljive račune in podjetja. V...

6 komentarjev

Nemški Amazon uvedel brezplačno dostavo v Slovenijo

Slo-Tech - Spletni trgovec Amazon je omogočil brezplačno dostavo v Slovenijo, s čimer se naša država pridružuje seznamu, kjer so tudi Nemčija, Avstrija, Švica, Belgija, Liechtenstein, Luksemburg, Nizozemska, Danska, Finska, Češka in Romunija. Gre za dostavo z nemške strani (Amazon DE), meja za oprostitev plačila poštnine pa znaša 59 evrov.

Brezplačna dostava je na voljo za standardno dostavo, ki iz Nemčije traja od 3-7 dni. Če je znesek naročila prenizek, bo ta sicer stala 12 evrov in dodaten evro na kilogram. Hitra dostava ostaja plačljiva. Druga omejitev je poreklo blaga, saj mora biti to na zalogi v Amazonovih skladiščih (Fulfillment by Amazon). Na njihovih spletnih straneh namreč oglašujejo in prodajajo tudi tretji trgovci, ki imajo lahko svojo logistiko in distribucijo. Ti niso vključeni v brezplačno dostavo.



257 komentarjev

Tehnološki velikani ukinjajo delo od doma

Slo-Tech - Epidemija je prinesla nekaj sprememb, a vendarle ne toliko, kot je sprva kazalo. Delo od doma se je sicer uveljavilo, a trajna oblika ne bo niti v tehnoloških velikanih. Ti v zadnjih tednih kot po tekočem traku kličejo zaposlene nazaj v pisarne, pri čemer večina predlaga hibridni način, ki terja prisotnost trikrat tedensko. Zaposleni nad spremembami niso navdušeni, ker so se mnogi med epidemijo preselili daleč od sedežev podjetij v mesta, kjer so stroški življenja nižji.

Naprej so zaposlene lepo prosili, naj se vrnejo, sedaj pa so se večinoma zatekli k ultimatom. Zadnji na seznamu je Amazon, ki vztraja pri svojem motu Disagree and commit. Izvršni direktor Andy Jassy je zaposlenim povedal, da bodo morali trikrat na teden v pisarne. Vodilni naj bi namreč ugotovili, da so zaposleni učinkovitejši in bolje sodelujejo, če so na delovnem mestu fizično prisotni. Zato so že v začetku leta sporočili, da se bo to zgodilo. Zaposleni so sicer izražali nestrinjanje, a na koncu ni pomagalo.

V...

344 komentarjev

Prevaranti ukanili DEA, ki jim je podarila 50.000 dolarjev tethra

Slo-Tech - Spletni prevaranti so ukanili ameriško Agencijo za boj proti mamilom (DEA), da jim poslala za 50.000 dolarjev tethra, ki bi ga bili morali posredovati vladni agenciji Marshals Service (USMS). Gre za del zaseženih tethrov v višini 500.000 dolarjev, ki jih je DEA pridobila maja letos z dveh računov na platformi Binance in pripadajo osumljencem nezakonitega razpečevanja mamil.

Po zasegu so tether prenesli v fizično denarnico, ki je pod nadzorom DEA. Ta je nato USMS poslala 45 dolarjev v testnem nakazilu, kar so opazili prevaranti. Ti so potem ustvarili svojo denarnico, ki je imela prve in zadnje znake enake kot naslov USMS. Nato so DEA poslali naslov lažne denarnice kot žeton (airdropped token). Ker DEA ni preverila celotnega naslova - to so dolgi okrog 30 znakov, temveč očitno le prve in zadnje znake - ga je uporabila. Prevaranti so imeli srečo, da je DEA kar v prvem poizkusu poslala 50.000 dolarjev.

Ko je USMS opazil napako, so na to opozorili DEA, a je bilo prepozno. Zlikovci so...

7 komentarjev

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev

Zuckerberg in Musk se očitno ne bosta borila

Slo-Tech - Ena izmed bizarnejših zgodb iz tehnološkega sveta se končuje antiklimaktično, a po pričakovanjih. Velikega dvoboja med Elonom Muskom in Markom Zuckerbergom v ringu ne bo, ker se Musk izmika. Zuckerberg ponavlja, da se je prijavljen boriti na dobrodelni tekmi, Musk pa trdi, da v resnici Zuckerberg noče v ring.

Zgodba ima svoj začetek v juniju, ko je Musk na Twitterju zapisal, da se je pripravljen boriti z Zuckerbergom. Ta je izziv sprejel in Muska povprašal po lokaciji, za kar je slednji izbral Vegas Octagon. Tam potekajo tekmo iz UFC (Ultimate Fighting Championship). A že naslednji čivki so dajali slutiti, da se Musk nima namena zares soočiti. Internetno občestvo ta malenkost ni zmotila in vsi so navdušeno špekulirali o prihajajoči borbi.

Začelo se je z raketo, ki jo je leta 2016 razneslo, na njej pa tudi 200 milijonov dolarjev vreden Facebookov satelit. Odtlej so bile izmenjave med obema direktorjema pikre, Musk pa je na primer leta 2018 s Facebooka pobrisal strani SpaceX in...

77 komentarjev

Waymo in Cruise dobila dovoljenje za taksije brez voznika v San Franciscu

Slo-Tech - Lokalne oblasti v San Franciscu so po tesnem glasovanju izdale dovoljenje, da Waymo in Cruise v San Franciscu upravljata taksije brez voznika, ki bodo komercialno vozili po mestu v vseh urah dneva. Trenutno ima Waymo v San Franciscu 200 avtonomnih taksijev, v katerih pa je moral biti ves čas človeški voznik kot rezerva. Cruise je sicer upravljal zares avtonomne taksije, a na zelo omejenem območju mesta in le med 22. in 6. uro. Sedaj teh omejitev ne bo več.

CPUC (California Public Utilities Commission) je s 3 proti 1 potrdila, da se podjetjema izda dovoljenje za vožnjo avtonomnih taksijev brez časovnih omejitev. Največji pomisleki so se nanašali na varnost, zato tudi odločitev ni bila soglasna. V Waymu so seveda nad njo vseeno navdušeni. Dodajajo, da je na čakalnem seznamu več kot 100.000 ljudi, ki želijo uporabljati novo storitev, zato pričakujejo veliko povpraševanje. Zato jo bodo odpirali postopoma.

Proti avtonomnim taksijem najbolj protestirajo taksisti ter vozniki za Uber in...

20 komentarjev

Diamanti so večni, internet ni

Slo-Tech - Priljubljena tehnološka spletna stran CNET, ki nas spremlja že od davnega leta 1998, je letos začela brisati stare članke. Prakso, ki jo lahko označimo zgolj kot bizarno, vodi cilj, ki pod vprašanj postavlja demokratičnost interneta. CNET si želi dobiti čim višje mesto med zadetki pri iskanjih po Googlu, kar želijo doseči z odstranitvijo stari člankov.

Čudno prakso so začeli preizkušati sredi leta, julija pa so tempo zelo pospešili. Primerjava aktualnih spletnih strani z internetnim arhivom pokaže, da stari članki hitro izginjajo. CNET je potrdil dogajanje in dejal, da to ni bila lahko odločitev, a da odstranjujejo strani, ki trenutno ne služijo občinstvu, saj da je to pogosta praksa na straneh, ki se zanašajo večinoma na promet iz iskalnikov. SEO (Search Engine Optimization) lahko razumemo kot poskus ukaniti Google ali pa kot legitimno izboljševanje uporabniške izkušnje, ki se odrazi v boljši uvrstitvi med zadetki.

Google nikoli ne razkriva, kako deluje algoritem, da bi...

18 komentarjev

Evropska unija, Indija in sedaj še Savdska Arabija

Slo-Tech - Ledino je orala Evropska unija, konec minulega leta ji je sledila Indija, letos je oglasila še Kalifornija, Brazilija pa o ukrepu še razmišlja. Nepričakovano je naslednja država v vrsti Savdska Arabija, ki je včeraj uzakonila obvezen priključek USB-C na pametnih telefonih. Zakon se bo začel izvajati 1. januarja 2025, za prenosne računalnike pa 1. aprila 2026.

S tem se pridružujejo evropski pobudi, v nekaterih pogledi pa je še strožja. V EU bo USB-C za pametne telefone obvezen od 28. decembra 2024, za prenosnike pa šele od decembra 2026. V Savdski Arabiji so podobno kot EU priključek predpisali še za druge mobilne naprave: tipkovnice, slušalke, zvočnike, brezžične usmerjevalnike. Z ukrepom naj bi privarčevali 45 milijonov dolarjev, letno pa naj bi prodali dva milijona manj polnilnikov. To pa pomeni tudi toliko manj smeti.

66 komentarjev

TSMC prihaja v Evropo

Slo-Tech - Tajvanski polprevodniški gigant je uradno potrdil, kar se je šušljalo že mesece. Svojo prvo tovarno v Evropi bodo postavili v Nemčiji, pri čemer bodo sodelovali s podjetji Bosch, Infineon in NXP. Skupaj bodo ustanovili podjetje ESMC, ki bo tovarno gradilo v Dresdnu. Trije partnerji bodo prispevali vsak deset odstotkov, levji delež pa TSMC. Nezanemarljiv bo tudi prispevek nemške države v obliki subvencij.

Nova tovarna bo stala približno 10 milijard evrov, od česar bo TSMC primaknil 3,5 milijarde evrov in pridobil 70 odstotni delež. Država bo pridala približno polovico, torej pet milijard evrov, iz sklada za podnebje in zeleno transformacijo, ostali trije pa 500 milijonov. Tovarno bo upravljal TSMC, solastniki pa bodo upravičeni do sorazmernega dela proizvodnih kapacitet.

Gradnja se bo pričela konec prihodnjega leta, prvi čipi pa bi lahko iz Dresdna prispeli že leta 2027. Ti bodo izdelani v 22/28-nm proizvodnem postopku, kasneje pa tudi v 12/16-nm. Pričakujejo 40.000 klasičnih...

66 komentarjev

Musk nadaljuje prevzemanje profilov

Slo-Tech - Korporacija X, nekdanji Twitter, nadaljuje prevzemanje profilov, ki so v lasti uporabnikov, a jih sedaj X želi zase. Naprej je takšna usoda doletela profil @X, kar bi lahko tedaj razumeli kot enkratni dogodek, a je šlo očitno za najavo trenda. X je sedaj zaplenil še profil @music, ki ga je bil upravljal Jeremy Vaught, imel pa je 450.000 sledilcev.

Na svojem osebnem profilu je pojasnil, da je profil @music ustvaril leta 2007 za promocijo glasbe iz Second Life. Sčasoma je profil rasel in prerasel Second Life ter postal eden izmed profilov za objave o glasbi. Vaught je sicer po poklicu razvijalec programske opreme, zato profil nikoli ni postal njegova redna služba. Občasno je dobil kakšno ponudbo za prevzem, a za 5000 dolarjev ga ni želel prodati.

X se je odločil, da mu ga lahko kar vzame. Obvestili so ga, da bo odslej ta profil del X-a. Ponudili so mu nekaj alternativ: @musicfan, @music123 in @musicmusic. Dokler se ne odloči, so mu začasno dodelili ga @musicfan. Prvotni profil...

23 komentarjev

Ob preimenovanju platforme Musk zaplenil profil @x

Slo-Tech - Ko je Musk sprva preimenoval podjetje v X, nato pa še platformo Twitter v X, je sledila logična poteza zamenjati ime uradnega profila iz @Twitter v @X. Dosedanji profil @Twiter je neaktiven z napisom, naj se uporabniki obrnejo na @X. Pri tem pa je Elon Musk ponovno ravnal v slogu diktatorja in dotedanjega imetnika profila @X preprosto - razlastil.

Profil @X je bil registriral fotograf Gene X Hwang iz San Francisca že davnega leta 2007, do včeraj pa je nabral 53.000 sledilcev. To ni ekstremno veliko, je pa čisto dovolj za njegove potrebe. Hwang je povedal, da je ob preimenovanju podjetja in platforme X pomislil, da bo morda uspel kaj iztržiti, če bo na primer svoj profil prodal nazaj Twitterju. A to se ni zgodilo, ker so mu ga preprosto vzeli brez nadomestila. Ponudili so mu nekaj izdelkov (merch) in obisk sedeža podjetja, to pa je bilo tudi vse.

V preteklosti so se zelo zaželeni profili že prodajali za več deset tisoč dolarjev. Leta 2014 je ponudba za @n znašala 50.000 dolarjev....

47 komentarjev

Tudi omrežje Twitter preimenovano v X

Slo-Tech - Od zjutraj družbeno omrežje Twitter ne nosi več svojih ikoničnih imena ter logotipa ptička, kajti Elon Musk nadaljuje s preobrazbo podjetja v ... nekaj z imenom X.

Vse odkar je Elon Musk lansko jesen prevzel eno od najpomembnejših spletnih družbenih omrežij na svetu, se ga trudi napraviti profitabilnega in ga obenem razviti v nekaj bolj po svojem okusu, kar med drugim vključuje tudi razne denarne storitve. Doslej so uspehi njegovih poskusov kolebali nekje med polomijami in katastrofami, pri katerih se strokovna javnost začudeno sprašuje, mar ni muhasti milijarder pri odločanju o nadaljnjih korakih nemara v podobnem stanju kot v tisti ikonični oddaji z Joejem Roganom. Med nenavadnejše poteze gotovo sodi tudi vsesplošno preimenovanje podjetja in omrežja v X, pri čemer je bil prvi korak, sprememba imena družbe, storjen aprila. Danes je na vrsti še platforma kot taka.

Musk je dogodek napovedoval od včeraj zvečer in večino noči zainteresiranim gledalcem ter poslušalcem skušal na -...

156 komentarjev

Intel opušča mini računalnike NUC

Slo-Tech - Pri Intelu so povedali, da so prenehali z oblikovanjem novih različic svojih proslavljenih mini računalnikov NUC, s čimer se tudi dokončno umikajo iz snovanja sestavljenih PC naprav.

V Intelu so pred dobrim desetletjem pričeli z dvema vidnima iniciativama za oblikovanje računalnikov, ki so hkrati kompaktni in zmogljivi; na področju prenosnikov so bili to ultrabooki, pri namizniških napravah pa izdelki družine NUC ali Next Unit of Computing. Obe doktrini sta na področju računalništva pustili opazne sledi, saj imamo danes tako v prenosniškem kot namizniškem sektorju zvrhano bero priročnih in hitrih zasnov. Prve škatlice NUC so prispele na prehodu v leto 2013, poleg kombinacije majhnosti in zmogljivosti pa je bila še tretja ključna značilnost njihova nadgradljivost. Podjetje je v ta namen sčasoma razvilo tudi modularne matične plošče, ki smo jih lahko sestavili v želeno kombinacijo (board elements in compute elements). Do danes so se Nuci razvejali v več smeri, celo zmogljive...

32 komentarjev

Twitter ni več odprt

Slo-Tech - Saga o Twitterju dobiva pravo skandinavsko širino, saj je Elon Musk v najnovejšem zapletu preprosto zaprl brezplačen dostop za neprijavljene uporabnike. Že zgolj za branje sedaj potrebujemo račun, s čimer Elon Musk igra tvegano igro, da bo tako povečal število uporabnikov. Možen je tudi obraten scenarij, to je zaton platforme zaradi zaklepanja v lasten mehurček.

Že doslej Twitter ni bil navdušen nad neprijavljenimi obiskovalci, ki niso imeli dostopa do vseh funkcij (npr. pregledovanja citirajočih čivkov), sčasoma pa se je pokazalo pojavno okno, da se je treba prijaviti. A za silo je vendarle šlo. Nič več, saj je neprijavljeni obiskovalci ne vidijo več ničesar. A tudi prijavljeni obiskovalci so dobili omejitev.

Uradno, da bi preprečili nasilno pobiranje vsebina s Twitterja (scraping), lahko prijavljeni obiskovalci pogledajo le 600 objav na dan. Še huje velja za nove uporabnike, ki so omejeni na 300 objav. Kdor želi več, mora imeti modro kljukico, in tedaj bo lahko videl 6000 objav...

73 komentarjev

Kaj prinaša prihajajoča uredba o baterijah

Slo-Tech - Minuli teden je Evropski parlament na plenarni seji potrdil besedilo nove uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, ki ga je bil Parlament v pogajanjih uskladil s Svetom. S tem se sprejetju bliža predlog, ki ga je Komisija prvikrat predstavila decembra 2020, s katerim želijo okrepiti zelene ukrepe na področju baterij. Ti vključujejo tako recikliranje kot tudi trajnostni dizajn izdelkov, kjer bo možno baterije enostavno zamenjati.

Med drugim spremenjena uredba predvideva, da morajo biti baterije v napravah enostavno zamenljive, ne le na servisu, temveč morajo imeti to možnost tudi uporabniki. V besedilu piše, da se za to ne smejo potrebovali specialna orodja, toplotni posegi ali topila. Kaj točno so specialna orodja, kaj pa so komercialno dostopna, ni opredeljeno. Električna vozila, baterije za lahka vozila (LMT), denimo električne skuterje in kolesa, in industrije baterije s kapaciteto nad 2 kWh bodo potrebovali posebne oznake in deklaracijo o ogljičnem odtisu. Te baterije bodo za...

72 komentarjev

Intel bo za magdeburški tovarni namenil 30 milijard

Reuters - Intel bo v tovarni, ki ju gradi v nemškem Magdeburgu, vložil skoraj dvakrat več od prvotnih načrtov. Čeprav so vmes investicijo skorajda odpovedali - ali pa je bil to del pogajalske strategije - bodo sedaj zanjo namenili 30 milijard evrov. Približno 10 milijard evrov pa bo primaknila Nemčija.

Intel in Evropa imata podobne želje. Intel se želi otresti prevelike odvisnosti od azijskih držav, kjer proizvaja več kot 80 odstotkov svojih čipov, Evropa pa želi več domače proizvodnje. Hkrati se Intel trudi, da mu Samsung, Nvidia, TSMC in AMD ne bi preveč ušli, zato mora širiti proizvodne kapacitete. Evropa je ena izmed treh celin, kjer to intenzivno počno. Poleg nemške investicije v so zadnjem tednu napovedali še dobre štiri milijarde evrov za obrat na Poljskem in kar 25 milijard dolarjev za tovarno v Izraelu.

Spomnimo, da je Intel že lani povedal 80 milijard evrov investicij v Evropi. Širili bodo tovarni na Irskem, v Franciji želijo postaviti nov raziskovalni center, v Barceloni pa...

8 komentarjev

NLB podprl Google Pay

Slo-Tech - Včeraj so uporabniki NLB-jeve mobilne plačilne storitve NLB Pay dobili možnost "nadgradnje" na Google Pay. NLB Pay je začela uporabljati Googlovo tehnologijo digitalizacije (tokenization) plačilnih kartic, zato je odslej možno brezstično plačevanje brez vnosa PIN-a in neposredno dodajanje plačilnih kartic v Google Pay. A pred spremembo berite dalje.

Dosedanja raba NLB Pay je obravnavale digitalne kartice enako kot fizične, vključno s pogoji plačevanja in zahtevami, kdaj je treba vnesti PIN in podobno. To je med drugim pomenilo, da so bili brez PIN-a nakupi do 50 evrov, vsakih sedem plačil pa je bilo treba PIN spet vnesti. Sedaj so kartice - Visa in Mastercard - lahko digitalizirane po Googlovem postopku. S tem se preverjanje pristnosti delegira telefonskemu aparatu in ne več terminalu, zato odpade vnašanje PIN-a. Telefon bo istovetnost uporabnika preverjal na primer s prstnim odtisom - če bo telefon odklenjen, bo plačilo sprovedeno.

Uporabniki se lahko odločijo, ali bodo...

104 komentarji

Vizumi v EU bodo digitalni

Slo-Tech - Evropski parlament in Svet sta se dogovorila o digitalizaciji vizumskih postopkov v Evropski uniji, s čimer se bo poenostavila prijava in digitaliziral celoten postopek. V praksi naj bi to pomenilo hitrejše, enostavnejše, cenejše in varnejše postopke. Predlog, ki ga je Komisija predstavila že maja lani, morajo potrditi še članice. Nato bo stekel uradni postopek potrjevanja v Evropskem parlamentu na plenarni seji in v Evropskem svetu, ki zastopa interese držav članic.

Schengenski vizumi veljajo v državah članicah tega območja (celinska EU brez Bolgarije in Romunije). Trenutni postopek je sicer v veliki meri že digitaliziran, a sta vloga in nalepka še vedno papirnati. Vloge se oddajajo na konzulatih in veleposlaništvih, v prihodnosti pa bo to možno storiti prek spleta. Vzpostavlja se enotna spletna prijavna platforma, kjer bodo poenotene tudi takse. Na tej strani bodo kandidati dobili vse informacije o postopku, hkrati pa se bo ob oddaji vloge avtomatično določila tudi odgovorna...

12 komentarjev

V Parlamentu potrjen osnutek evropskega zakona o umetni inteligenci

[dodaj]

Evropski parlament - Na današnjem plenarnem zasedanju je Evropski parlament potrdil osnutek zakona o umetni inteligenci (AI Act), za katerega je glasovalo 499 poslancev, proti pa jih je bilo 28. Ko bo začel veljati, bo predstavljal najstrožjo regulacijo umetne inteligence na svetu, s čimer želijo obvladati tveganja, ki jih njena uporaba prinaša.

Zakon, ki so ga začeli pripravljati še pred razmahom današnjih popularnih modelov (ChatGPT, Midjourney), bo močno reguliral rabo umetne inteligence. Glede na tveganje jo razvršča v kategorije z neznatnim, omejenim, visokim in nesprejemljivim tveganjem. Za prvo skupino omejitev ni, za drugo so manjše, za tretjo pa zelo stroge. Umetna inteligenca z nesprejemljivim tveganjem, kamor denimo sodi avtomatično prepoznavanje ljudi, se ne bo smela uporabljati. Zakonodaja obravnava tudi uporabo avtorsko zaščitenih vsebin za trening modelov, ki je sicer dovoljena, a bo treba jasno navesti, kaj se je uporabilo. Strožja različica, ki je prepovedovala uporabo avtorsko...

12 komentarjev

Acer kljub zavezam nadaljeval prodajo v Rusijo

Reuters - Tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je med 8. aprilom 2022 in 31. marcem 2023 v Rusijo prodal za vsaj 70 milijonov dolarjev računalnikov in komponent, čeprav se je formalno pridružil sankcijam in napovedal prekinitev dobave komponent v Rusijo. Acerjevo početje ni bilo nezakonito, je bilo pa v nasprotju s potezami drugih zahodnih dobaviteljev (Dell, HP), ki so aprila lani prenehali dobavljati v Rusijo, in tudi v nasprotju z javnimi navedbami. Acer je za prodajo v Rusijo uporabljal svojo podružnico v Švici.

Čeprav je Tajvan uvedel sankcije proti Rusiji, v tem primeru ni šlo za kršitve, ker so pošiljke izvirale iz Švice. Prav tako tedaj Švica ni prepovedovala izvoza računalniških komponent v Rusijo, zato je bila prodaja povsem zakonita. A Acer je 8. aprila lani dejal, da so zaradi nedavnih dogodkov ustavili poslovanje z Rusijo. Formalno je to držalo, v resnici pa so poslovanje nadaljevali prek švicarske podružnice. Acer je sedaj dejal je, da je Acer Sales International SA...

29 komentarjev

Moderatorji na strani Stack Overflow stavkajo zaradi umetne inteligence

Slo-Tech - Moderatorji, ki prostovoljno urejajo vsebine na spletni strani Stack Overflow, so začeli splošno stavko. V izjavi za javnost so povzeli razloge, potem ko je bilo njihovo odprto pismo preslišano. Moti jih odnos do umetne inteligence oziroma njenih izdelkov, ki se pojavljajo na strani.

Problematična je nova politika moderiranja vsebin, ki jih ustvari umetna inteligenca. Ta določa, da se take vsebine odstranijo le v izjemnih primerih, ko je možno z veliko verjetnostjo dokazati, kdo je avtor vsebine. V drugih primerih pa naj bi moderatorji takšne vsebine pustili pri miru, s čimer se ti globoko ne strinjajo. Prav tako ne smejo več uporabljati orodij za ocenjevanje, ali je kodo napisala umetna inteligenca. Trdijo, da bo to vodilo v razrast nekakovostnih, mestoma celo napačnih vsebin. Zato so v ponedeljek začeli stavkati.

Iz podjetja, ki upravlja stran, so sporočili, da stavka le manjši del moderatorjev. Vztrajajo, da je nova politika pravilna, se bo pa v prihodnosti še obrusila. A v...

24 komentarjev

Interni dokumenti iz Tesle pričajo o številnih težavah avtomobilov

Slo-Tech - Nemški Handelsblatt je pridobil več kot 100 GB internih dokumentov, ki mu jih je predal žvižgač iz podjetja. V več kot 23.000 dokumentih je poleg podatkov o 100.000 uslužbencih, tako sedanjih kakor nekdanjih, več tisoč poročil o težavah s Teslinim sistemom za avtonomno vožnjo oziroma avtopilotom. Dokumenti opisujejo dogajanje med letoma 2015 in 2022, večinoma iz ZDA, nekaj pa tudi iz Evrope in Azije.

Večina prijav uporabnikov se nanaša na nenadno pospeševanje ali zaviranje vozila. V 2400 primerih je tesla nepričakovano močno pospešila, kar je v vsaj 232 primerih vodilo do prometne nesreče. Uradno so preiskovalci NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) v nekaterih primerih krivdo pripisali napaki voznika. Druga zelo pogosta težava pa je zaviranje. Med dokumenti je 1500 primerov težav z zaviranjem, tudi 139 primerov zaviranja brez interakcije voznika in 383 primerov, ko se je vozilo povsem ustavilo brez razloga (phantom braking, phantom stop). To ni nov problem, ki pa...

43 komentarjev

Nov perfiden način za priklep na originalne kartuše

The Verge - V zadnjih tednih pišemo o domiselnih praksah proizvajalcev tiskalnikov, da bi od strank iztisnili še zadnje kaplje, kar vključuje onemogočenje uporabe neoriginalnih kartuš, oddaljeno posodabljanje tiskalnikov, zaradi česar so obstale tudi originalne kartuše, potratno metanje črnila v smeti in odpoved tiskalnika, ko se števec strani izteče. HP je iznašel še en način, in sicer naročnino HP+.

Zamisel ni nova, a ljudje se še vedno opečejo, ker je nepovratna. Ob nakupu nekaterih tiskalnikov, denimo HP Deskjet 2755e, imajo kupci sedem dni časa, da se priključijo HP+. Prednosti so videti mamljive: šest mesecev brezplačnega črnila, leto dni podaljšane garancije, aplikacija Advanced HP Smart in celo sodelovanje v programu pogozdovanja. A drobni tisk razkriva hudo past. Čeprav je iz HP+ moč izstopiti, njegovih posledic ni možno razveljaviti.

S pristopom k HP+ namreč uporabniki dovolijo naložitev popravka firmwara na tiskalnik, ki trajno onemogoči uporabo neoriginalnih kartuš. Za delovanje...

41 komentarjev

Hewlett-Packard to pot onesposobil kar vse kartuše

Slo-Tech - Hewlett-Packard nas je že večkrat razjezil, ko je skušal ali tudi uspel onesposobiti tiskanje z neoriginalnimi kartušami, po možnosti s posodobitvijo tiskalnika na daljavo. Sedaj jim je uspel še korak naprej, saj so onesposobili kar vse kartuše. Zadnja posodobitev firmwara ta vikend je veliko tiskalnikov spremenila v ogromne obtežilnike papirja. Tiskalniki so po zadnji posodobitvi izpisali modro kodo napake 83C0000B, gre pa za modele OfficeJet 902x.

Napaka se pojavlja vsaj od 8. maja, a je še minuli teden Hewlett-Packard zagotavljal, da jo bo odpravil v najkrajšem možnem času. Kot sami pravijo, je prizadetih le manjše število uporabnikov, a na forumih pritožbe dežujejo iz ZDA, Francije, Nemčije, Poljske in celo Nove Zelandije. HP pravi, da se bo napaka odpravila tekom meseca, ko se bodo tiskalniki posodobili. Še vedno pa ni znano, kaj bi naj novi firmware odpravljal, kako je pohabil tiskalnike in kdaj jih bo HP uspel oživiti.

Tiskalniki, ki so povezani v internet in se...

30 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Hewlett-Packard s posodobitvijo na daljavo onesposobil uporabo neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Pravzaprav je neverjetno, da je v 21. stoletju črnilo za tiskalnike še vedno ena najdražjih tekočin na svetu, proizvajalci pa aktivno blokirajo vse alternative. A Hewlett-Packard je le eden izmed proizvajalcev, ki ne popušča. Ta teden so izdali posodobitev firmwara za svoje tiskalnike, ki je razjezila številne uporabnike, ko jim je onemogočila uporabo neoriginalnih kartuš.

Tiskalniki so se posodobili na daljavo, novi firmware pa je onesposobil uporabo alternativnih kartuš. Tiskalniki za delovanje zahtevajo prisotnost posebnega čipa, ki ga imajo le originalne kartuše, kar sicer ni nezaslišana praksa. Doslej so se v takih primerih le pritožili in opozarjali, kaj vse gre lahko narobe, a so vendarle tiskali. Odslej pa preprosto obmirujejo. Hewlett-Packard je dejal, da so firmware posodobili, da bi zmanjšali tveganje za napade na malware (?), uporaba neoriginalnih kartuš pa lahko predstavlja tveganje za delovanje, kakovost tiska in varnost naprav. Na spletni strani piše še, da s tem...

70 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev

Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Slo-Tech - Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne...

12 komentarjev

Google bo v treh letih The New York Timesu plačal 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - The New York Times je sklenil pogodbo z Googlom, po kateri bo v naslednjih treh leti prejel približno 100 milijonov dolarjev, poroča The Wall Street Journal. Google bo s tem dobil pravico uporabljati vsebine na svoji platformi. To vključuje Google News Showcase, Google News in druge storitve. Časnik je že imel pogodbo z Googlom, februarja letos so jo razširili, sedaj pa so v javnost pricurljale podrobnosti.

Uradno niti Google niti časnik ne komentirata sodelovanja. Bo pa s tem The New York Times nekoliko ublažil težje razmere, ki jih narekuje upad prodaje tiskanih medijev in zaradi grozeče krize tudi upad oglaševalskega denarja. Lani so ustvarili 2,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 11 odstotkov več kot leta 2021. Lani so izgubili sodelovanje s Facebookom, ki ni podaljšal 20 milijonov dolarjev vredne pogodbe, ki jim je dovoljevala uporabo vsebin v Facebook News.

Neuradno vemo, da bodo poleg omenjenih Googlovih produktov v pogodbi zajete tudi distribucija in naročnine ter...

11 komentarjev

Dogovor EU in 38 operaterjev za konec odiranja na Zahodnem Balkanu

Slo-Tech - Pod okriljem Evropske komisije in Sveta za regionalno sodelovanje je 38 mobilnih operaterjev iz EU in z Zahodnega Balkana podpisalo dogovor o prostovoljnem znižanju stroškov gostovanja. To se je napovedovalo že na lanskem vrhu v Tirani, ko so podpisali deklaracijo o znižanju stroškov prenosa podatkov. Prva znižanja cen pričakujemo 1. oktobra letos.

Zahodni Balkan pomeni naslednje države Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija. Državljani EU imajo pri gostovanju v teh državah izjemno visoke stroške, enako pa velja tudi v obratni smeri. Novi dogovor omejuje cene za prenos podatkov, ki bodo od 1. oktobra letos znašale največ 18 evrov na gigabajt. Leta 2026 se bo ta cena znižala na 14 evrov, leta 2028 pa na devet evrov. Hkrati bodo vsako leto oktobra preverjali, kako se izvaja dogovor in ali so potrebne spremembe.

Novost bo veljala tako za gostovanje iz EU na Zahodnem Balkanu kakor v obratni smeri. Medtem imajo operaterji Zahodnega Balkana že...

20 komentarjev

Naprave, ki potrebujejo oblak, v resnici niso naše: lekcija Amazon Halo

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da zapirajo oddelek Halo in ukinjajo linijo istoimenskih naprav. To ne bi bila posebna novica, saj podjetja nenehno upokojujejo stare izdelke in predstavljajo nove (ali pa tudi ne), a naprave Halo bodo prenehale delovati. Četudi je najnovejša na trgu manj kot leto dni, bo od 1. avgusta le še neuporaben kos silicija - ki pa ga bo možno reciklirati.

Tiskovna predstavnica podjetja Kristy Schmidt je dejala, da nenehno spremljajo koristnost in potencial, ki ga imajo izdelki za uporabnike in se temu prilagajo. Bolj po domače povedano pa je Amazon ugotovil, da izdelki Halo niso več smiselni, saj ga je konkurenca Apple, Fitbit in Samsung prehitela. Halo Band, Halo View in celo Halo Rise, ki je star vsea pol leta, bodo izgubili povezavo z oblakom, zato bodo nehali delovati. Amazon obljublja, da bodo uporabnikom kupnino povrnili.

Ne sicer čisto vsem, temveč le tistim, ki so naprave kupili v minulih 12 mesecih. Ti bodo dobili nazaj celotno kupnino, vsem pa bodo...

39 komentarjev

Na Twitterju nič novega, še vedno kaos

Slo-Tech - Na Twitterju je ta teden glavna vest modra kljukica, o kateri je bilo prelitega že mnogo črnila. Uradna razlaga funkcije je preprosta: modro kljukico dobi, kdor plača naročnino na Twitter Blue (osem dolarjev mesečno) in potrdi svojo telefonsko število. A resnica je precej bolj zapletena.

Ta vikend naj bi Twitter počistil stare modre kljukice, ki so izvirale še iz časov pred Elonom Muskom. Odslej bi modre kljukice resnično videli le na profilih, ki so izpolnili zgornja pogoja, a kaj ko se je kljukica pojavila tudi pri profilih preminulih. Zakaj so jo dobili Kobe Bryant, Michael Jackson, Paul Walker in drugi, ni jasno. Twitter pravi, da so nedavno potrdile istovetnost računa.

Izkazalo se je, da je Twitter obnovil modro kljukico tudi pri računih z več kot milijonom sledilcev. A pri tem je bil selektiven, saj iz neznanih razlogov vsem tega niso storili. Jack Dorsey, ustanovitelj Twitterja z več kot 6,5 milijona sledilcev, je ni dobil, nekateri mrtvi pač. Analize kažejo, da je...

27 komentarjev

Apple ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno obrestno mero

Slo-Tech - Apple je, za zdaj v ZDA, ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno letno obrestno mero. Čeprav je podjetje tehnološki gigant, nudi že nekaj finančno-tehnoloških izdelkov, denimo Apple Pay in Apple Card, nedavno pa še možnost odloženega plačila. Nova storitev pa uporabnikom omogoča, da do 250.000 dolarjev sredstev shranijo pri Goldman Sachsu, za kar so solidno nagrajeni.

Račun lahko uporabniki odprejo kar z Apple Card v aplikaciji Wallet, njihova sredstva z Daily Casha pa se bodo avtomatično prenašala na varčevalni račun. Daily Cash so sredstva, ki jih uporabniki dobijo vrnjena od vsakega nakupa s plačilno kartico (cashback). Poleg tega lahko na varčevalni račun prenesejo dodatna sredstva. Minimalnega časa odležanja ni.

Apple je že lani oktobra najavi nove finančne storitve, potem pa je marca letos le predstavil Pay Later, ki je v bistvu kreditna storitev. Uporabnikom omogoča plačilo izdatkov v štirih obrokih v šestih tednih, kjer Apple zagotavlja kreditno linijo. To zagotavljajo z...

42 komentarjev

Parlerja ni več

Slo-Tech - Kontroverzno družbeno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in zaslovelo leta 2021, ko so veliki ponudniki platform odstranili račune nekdanjega ameriškega predsednika, je dokončno pokopano. Prevzel ga je Starboard (nekdanji Olympic Media), ki je zapisal, da klon Twitterja za konzervativno občinstvo ni smiseln poslovni model. Namesto družbenega omrežja nas na domači strani pričaka le obvestilo o izpeljani transakciji in koncu omrežja.

Izvršni direktor Ryan Coyne je dejal, da aplikacije Parler v trenutni obliki ne bo več. To pa ne pomeni, da ne bodo skušali uporabiti baze uporabnikov. Nasprotno, na Starboardu želijo "dati priložnost marginaliziranim in cenzuriranim skupnostim v več sektorjih, ki segajo preko domače politike". Parlerju želijo vdahniti svež zrak.

Zgodovina Parlerja bila pestra že do sedaj. Leta 2021 so aplikaciji gostoljubje odrekli na Googlovi in Applovi spletni tržnici (kasneje se je vrnil), težave je imel tudi pri iskanju gostovanja. Tedaj se je vrnil po mesecu...

2 komentarja

Musk je Twitter preimenoval v X

Slo-Tech - Elon Musk nadaljuje strategijo spreminjanja družbenega omrežja Twitter, za katero sicer nikomur ni povsem jasno, kam vodi. Da se utegne posloviti blagovna znamka Twitter, se je namigovalo že dlje časa, sedaj pa je podjetje prenehalo obstajati pod tem imenom. Twitter je odslej preprosto X Corp. Musk je to v svojem slogu potrdil s čivkom, uradno pa je to zapisano v dokumentih za sodišče.

Kaj vse skupaj pomeni, je še prezgodaj ocenjevati. Da Musk ni najbolj navdušen nad blagovno znamko Twitter, kaže že nekaj predhodnih potez. Minuli mesec je zaposlenim v Twitterju dejal, da bodo dobili delnice oziroma opcije za podjetje X Corp. To je holdinško podjetje, v katerem bo živel tudi Twitter, ki naj bi bil nekoč vreden 250 milijard dolarjev. Trenutno je še daleč od tega, saj je po neuradnih ocenah njegova vrednost pol nižja kot ob Muskovem nakupu lani. Musk pa je nedavno s spletne strani umaknil tudi logotip in ga nadomestil z dogecoinom.

Musk je v preteklosti že govoril o aplikaciji za...

82 komentarjev

Zakaj imajo Applovi računalniki belo knjigo o bitcoinu

Slo-Tech - Bližajoča velika noč je primeren čas za odkritje skrivnosti v programski opremi oziroma pirhov (easter eggs), ki jih tja podtaknejo navihani programerji. Ti segajo od neškodljivih napisov do kompleksnih iger, kot je bil simulator letenja v Excelu 97. Enega najbolj bizarnih pirhov pa so našli v Applovih operacijskih sistemih, ki imajo od macov 2018 Mojave na diskih belo knjigo o bitcoinu. Bloger Andy Baio je odkril, da imajo vse kopije macOS od leta 2018 naložen članek, ki ga je o bitcoinu napisal Satoshi Nakamoto.

Zakaj je ta članek del aplikacije VirtualScanner.app, ki sodi v funkcionalnost Import from iPhone in je na voljo od različice 2018 Mojave, ni jasno. Po neuradnih podatkih je obstoj te datoteke v Applu širše znan že kakšno leto, a je zadolženi programer - ki je hkrati tudi ta, ki jo je tja postavil - še ni odstranil. Zanimivo je, da to ni edino presenečenje v macOS. Več let je imela aplikacija Pages datoteko apple.txt, ki je vsebovala prepis legendarne neobjavljene...

0 komentarjev

Kitajska bo omejila izvoz tehnologije za magnete iz redkih zemelj

Slo-Tech - Kitajska namerava omejiti izvoz tehnologije za izdelavo močnih magnetov iz redkih zemelj, s čimer odgovarja na zahodne sankcije pri izvozu čipov. Seznam tehnologij, za katere velja omejitev izvoza iz Kitajske, so nazadnje posodobili pred tremi leti, sedaj pa se obeta nova verzija. V osnutku, ki kroži od lanskega decembra, je 43 novosti, med katerimi je za računalniško tehnologijo in elektroniko najopaznejša omejitev izvoza tehnologij za magnete. Ti se uporabljajo povsod, kjer potrebujemo zmogljive elektromotorje, denimo v električnih vozilih ali vetrnicah, a tudi v pametnih telefonih, klimatskih napravah in celo vesoljski tehnologiji. Gre za magnete iz neodima, samarija in kobalta.

Kitajska je nesporni vladar na tem trgu. Njen tržni delež neodimovih magnetov je približno 85 odstotkov, pri samarij-kobaltovih magnetih pa presega 90 odstotkov. Na drugem mestu je Japonska, ki obvladuje praktično ves preostanek, zaradi česar je ostali svet odvisen zlasti od Kitajske. Omejitev izvoza bi...

42 komentarjev

Google ukinil omejitev števila datotek v Drivu

Slo-Tech - Medijski pritisk včasih podjetja prisili v spremembe, še zlasti kadar jih ne stanejo mnogo. Ko je minuli teden po internetu zaokrožila vest, da je Google v oblačni hrambi omejil število datotek na pet milijonov, se je podjetje hitro odzvalo. Omejitev so odpravili, je tiskovni predstavnik za Google Workspace potrdil včeraj.

Ljudje so namreč ugotovili, da je Google omejitev uvedel namenoma in da ni šlo za kakšnega hrošča ali tehnološko omejitev. V podjetju so sicer dejali, da so omejitev vzpostavili zaradi preprečevanja zlorab. Tega vnaprej niso sporočili, temveč so ljudje omejitev izkusili na lastni koži. Čeprav je po Googlovih besedah omejitev vplivala na zelo malo uporabnikov, so jo odstranili. Dodali so še, da bodo v prihodnosti tovrstne spremembe sporočali pregledneje in pravočasno.

Bržkone pa je ključni dejavnik odsotnost podobnih omejitev pri konkurenci. Dropbox, OneDrive in Amazonova shrambe ne omejujejo števila datotek. Omejitev je bila moteča predvsem za zakupnike...

1 komentar

V Parizu prepovedali električne skiroje za izposojo

Slo-Tech - Pariz bo postal prva evropska prestolnica, kjer bodo električni skiroji za izposojo prepovedani. Na referendumu, ki je potekal včeraj, so prebivalci prepričljivo izglasovali prepoved. Več kot 90 odstotkov prebivalcev je podprlo prepoved električnih skirojev, ki so se na pariških ulicah pojavili leta 2018. Čeprav so jih sprva sprejeli pozitivno, so se kmalu udejanjile številne negativne posledice njihove uporabe.

Županja Anne Hidalgo, ki je na čelu mesta že od leta 2014, se zavzema za trajnostne oblike mobilnosti, ki ne ustvarjajo emisij toplogrednih plinov. Zaradi tega je njena administracija pred petimi leti prihod električnih skirojev pozdravila. Sčasoma so postali moteči, zato so se mestne oblasti lotile regulacije. Uvedli so parkirišča, predpisali so najvišjo hitrost ter omejili število ponudnikov. Meščane so skiroji večinoma motili, saj povzročali gnečo na pločnikih in ogrožali pešce. Ker so bili udeleženi tudi v nekaj nezgodah s smrtnim izidom, so se oblasti odločile njihovo...

61 komentarjev

Japonska zaradi Kitajske uvaja omejitve izvoza opreme za proizvodnjo čipov

Slo-Tech - Japonska se je pridružila ZDA in Nizozemski ter takisto uvedla omejitve izvoza tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov na Kitajsko. Omejili bodo izvoz 23 vrst opreme, kar bo začelo veljati julija letos. Omejitve formalno ne bodo uperjene proti Kitajski, temveč bodo veljale za vse države, ki nimajo ustreznih varnostnih mehanizmov po japonski oceni.

Za 42 držav, med njimi EU, ZDA, Južno Korejo, Singapur in Tajvan, Japonska šteje, da imajo ustrezne izvozne kontrole. Za izvoz v ostale države pa bo po novem potrebno posebno dovoljenje japonskega ministrstva za trgovino. Uradno želi Japonska s tem preprečiti, da bi se tehnologija uporabljala v vojaške namene. Minister Yasutoshi Nishimura je dejal, da s tem izpolnjujejo svoje mednarodne obveznosti in prispevajo k miru.

V praksi bo ukrep najbolj vplival na Kitajsko. ZDA so že oktobra lani omejile izvoz čipov in opreme za njihovo proizvodnjo na Kitajsko, marca pa je podobne ukrepe uvedla tudi Nizozemska. Na Nizozemskem je...

96 komentarjev

Twitter odprl del izvorne kode

Slo-Tech - Twitter je držal besedo in včeraj odprl dobršen del izvorne kode, med drugim algoritem za prikazovanje objav na časovnici v načinu For You. Na Github so postavili dva repozitorija (main in ml), s čimer želijo biti bolj transparentni in preprečiti tveganja za Twitter in uporabnike platforme.

Elon Musk je ob tem dejal, da bodo ljudje v kodi nedvomno našli kopico napak, a jih bo podjetje hitro odpravilo. Predvsem pa želijo zatreti strahovi ljudi, da je časovnica kakorkoli zmanipulirana. Vsa koda vendarle ni javno objavljena, kamor sodijo na primer predlogi za oglase (ad recommendation algorithm). Twitter je ob tem tudi razložil, kako deluje algoritem za prikaz priporočenih čivkov (For You). Sestavljajo ga trije koraki: zbiranje čivkov iz različnih virov, razvrščanje z algoritmom iz strojnega učenja, uporaba hevristike in filtrov za odstranitev čivkov, ki smo jih že videli ali so drugače neprimerni (npr. blokirani).

V prvem koraku se nabirajo objave tako od ljudi, ki jim sledimo,...

9 komentarjev

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Poslovil se je oče Moorovega zakona

Intel - Gordon Moore, ki je ustanovil podjetje Intel in ga poznamo kot očeta Moorovega zakona o eksponentnem povečevanju zmogljivosti računske moči, je v umrl v 95. letu starosti. Iz Intela so sporočili, da je umrl v petek zvečer v svojem domu na Havajih.

S svojim prijateljem Robertom Noyceom je Intel ustanovil leta 1968 in ga vodil do leta 1975, ko je postal predsednik. Štiri leta pozneje je bil imenoval za predsednika upravnega odbora in izvršnega direktorja, kar je ostal do leta 1987. Odtlej je bil le še predsednik podjetja, leta 1997 je postal zaslužni predsednik in se leta 2006 povsem upokojil.

Kljub njegovemu izjemnemu prispevku k razvoju čipov, bo v širši javnosti verjetno ostal znan zlasti kot očeta Moorovega zakona. Leta 1965 je opazil, da se število tranzistorjev v procesorjih podvoji približno vsakih 18 mesecev, in napovedal, se bo to nadaljevalo. Kasneje je svojo napoved nekoliko popravil na dve leti, znana pa je predvsem izpeljanka tega zakona, da se enako hitro povečuje...

9 komentarjev

Evropska komisija predstavila predlog direktive o pravici do popravila

Slo-Tech - Evropska komisija je objavila predlog nove direktive o popravilih naprav, ki uvaja dodatne obveznosti proizvajalcev pri zagotavljanju popravljivosti različnih izdelkov. Ta se bo nanašala na obdobje po izteku garancije, ko morajo brezplačna popravila ali zamenjava opraviti že po veljavni zakonodaji.

A tudi tu bodo manjše spremembe. Odslej bodo morali proizvajalci v garancijskem obdobju naprave brezplačno popraviti, zamenjava za novo pa bo možna šele, če bi bilo popravilo nesorazmerno dražje. Po tem obdobju pa bodo morali zagotavljati možnost popravila, katere časovna omejitev je odvisna od vrste izdelka. Za televizorje bo to veljalo sedem let, za pralne in sušilne stroje pa deset let. Za pametne telefone se obeta petletno zagotavljanje popravil. Izjema bodo le izdelki, ki jih fizično ne bo možno popraviti, kar bo treba dokazati.

Potrošniki bodo za vsak izdelek dobili posebno deklaracijo o popravljivosti (European Repair Information Form), ki jo bodo morali pripraviti proizvajalci....

21 komentarjev

Zakaj je propadla banka za ameriške start-upe

Slo-Tech - V ZDA je konec tedna propadla SVB (Silicon Valley Bank), ki je skrbela večinoma za tehnološke start-upe. Ti so imeli pri njej naložene ogromne količine zagonskega in investitorskega kapitala. A le dva dni je trajalo, da je štirideset let stara banka s precej konzervativnim portfeljem propadla, ameriške oblasti pa je ne bodo reševale. So se pa v nasprotju z jamstvom, ki je omejeno na 250.000 dolarjev, odločili rešiti vse denarne vloge komitentov, medtem ko bodo investitorji, torej imetniki delnic in obveznic te banke, svoje premoženje izgubili.

Propad SVB je ilustracija, da v svetu bančništva vtisi štejejo bolj od številk. Če se razširijo govorice, da ima banka težave, ne glede na njihovo utemeljenost, to postane resnica. V sredo so začele krožiti govorice, da ima SVB težave in da naj komitenti svoja sredstva raje preselijo na varno. Do četrtka je odliv vlog znašal že 42 milijard dolarjev in banka je imela negativno denarno stanje v vrednosti -958 milijonov dolarjev. Zgodil se je...

81 komentarjev

Twitter bo raziskovalcem za API računal 42.000 dolarjev mesečno

Wired UK - Ko je Twitter februarja napovedal, da bo brezplačnega dostopa prek API za akademsko uporabo konec, je završalo. Med vsemi komercialnimi družbenimi omrežji je bil prav Twitter najbolj odprt, zato so ga največkrat uporabljali za različne raziskave. V zadnjih treh letih je bilo objavljenih več kot 17.500 znanstvenih člankov, ki so uporabljali podatke s Twitterjevega omrežja. Vse to je bilo mogoče, ker je Twitter omogočal dostop do približno odstotka vseh čivkov strojno in brezplačno. Tega je sedaj konec.

Wired poroča, da bo Twitter ponudil tri nove pakete za akademske uporabnike. Najcenejši paket bo stal 42.000 dolarjev mesečno in bo nudil dostop do 50 milijonov čivkov. To se sliši veliko, a predstavlja le okoli 0,3 odstotka vsega prometa na platformi, kar je sorazmerno malo. Dražja paketa za 125.000 in 210.000 dolarjev bosta omogočala dostop do 100 in 200 milijonov čivkov mesečno. Omejitve bodo tudi pri filtriranju podatkov, in sicer bo imel najmanjši paket omejitev 25.000 pravil,...

10 komentarjev

Airbnb blokira uporabnike, ki so povezani z že blokiranimi

Slo-Tech - Moderne digitalne platforme postajajo vratarji modernega življenjskega sloga, saj lahko z odrekanjem gostoljubja posamezniku zagrenijo življenje. Zadnji primer Airbnb kaže, da pri tem niso zavezane klasičnim standardom, temveč lahko arbitrarno presojajo. Airbnb že dlje časa blokira uporabnike, ki kršijo pravila uporabe ali so kako drugače problematični. Sedaj pa so začeli blokirati tudi uporabnike, katerih edini greh je povezava z že blokiranimi uporabniki. Če Airbnb sumi, da so kdaj potovali skupaj, jim onemogoči dostop do platforme.

Če se glavni krivec uspe vrniti na platformo, torej če Airbnb njegovo pritožbo pozitivno reši, potem se dostop vrne tudi njegovemu znancu. Airbnb prostodušno priznava, da občasno blokirajo posameznike, ki bodo zelo verjetno potovali z blokiranimi uporabniki. Kako pogosto se to dogaja in kdaj natančno se je praksa začela, Airbnb ne razkriva. Ni pa skrivnost, da podjetje že leta preverja uporabnike, in sicer od leta 2016 to zanje opravlja zunanji...

17 komentarjev

Evropska komisija predlaga digitalno vozniško dovoljenje

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila predlog nove direktive o vozniških dovoljenjih, ki med drugim predvideva digitalno vozniško dovoljenje. Z novo zakonodajo želijo doseči cilj nič smrtnih žrtev na evropskih cestah do leta 2050, k čemur bo pripomoglo tudi doslednejše čezmejno preganjanje prometnih prekrškov. Minulo leto je na evropskih cestah umrlo 20.000 ljudi, večinoma pešci, kolesarji in voznikih motornih koles.

Evropsko digitalno vozniško dovoljenje bo dostopno na pametnem telefonu ali drugi digitalni napravi, veljajo pa bo v celotni Evropski uniji. Na ta način bodo zamenjava, podaljševanje ali zamenjava vozniškega dovoljenja enostavnejši. Vse postopke bo namreč možno izvesti prek interneta. Po prehodnem obdobju bodo digitalna vozniška dovoljenja uporabna po celi EU, a ne bodo obvezna. Posameznik bo še vedno lahko imel fizično kartico ali oboje. Predvidevajo, da bodo podrobna pravila dorečena 18 mesecev po sprejetju direktive, izdajanje teh dovoljenj pa bo steklo še...

19 komentarjev

Nekateri Googlovi zaposleni si bodo zaradi varčevanja delili mize

Slo-Tech - V Googlovih pisarnah, ki so bile znane po številnih bonbončkih, od brezplačnih obrokov hrane do igračk in masaž, se začenjajo varčevalni ukrepi. Podjetje je zaposlene z novo okrožnico obvestilo, da si bodo morali nekateri odslej deliti celo pisalne mize. V enoti Google Cloud bodo v Kirklandu (Washington), New Yorku, San Franciscu, Seattlu in Sunnyvalu (Kalifornija) zmanjšali število nepremičnin, ki jih uporabljajo. Zaposleni se bodo morali v dvojicah dogovoriti, kdo bo pisarni v ponedeljek in sredo ter kdo v torek in četrtek. Dvojice bodo namreč uporabljale iste pisalne mize.

Vodje oddelkov bodo morali uskladiti ekipe in poskrbeti, da bo novi režim deloval. To vključuje tudi dogovore, kje in kako bodo zaposleni imeli osebne predmete in kako bodo skrbeli za snažnost in urejenost, da se ne bodo motili. Deljenje računalnikov nameravajo uvesti s prehodom v oblak - zaposleni ne bodo imeli več svojih delovnih postaj pod mizo, temveč bodo v prihodnosti uporabljati CloudTop, ki bo deloval...

21 komentarjev

Google zaradi medijske zakonodaje napenja mišice v Kanadi

Slo-Tech - V Kanadi se obeta sprejetje novega zakona o spletnih novicah (Online News Act), katerega osnutek (Bill C-18) je spodnji dom parlamenta potrdil decembra lani, sedaj pa bo o njem odločal še zgornji dom. Zakon uvaja nadomestila kanadskim medijem, ki jih bodo morali plačevati spletni velikani v zameno za poobjavo njihovih vsebin na svojih platformah. Google je že novembra javno izpostavil svojo nestrinjanje z novo ureditvijo, sedaj pa je začel preizkušati protiukrepe. Kanadske medije je izbrisal s svojih platform Google News in Search.

Za zdaj gre le za preizkus, ki je prizadel približno štiri odstotke kanadskih uporabnikov Googlovih storitev. Ti ob iskanju po aktualnih dogodkih ne dobijo povezav do kanadskih medijev, temveč le do tujih, denimo ameriških. Pri tem početju Google ni edini, saj je tudi Meta (Facebook) napovedala, da bo odstranila povezave do kanadskih medijev. Kanadska vlada je dejala, da novi zakon vzpostavlja ogrodje za določitev primernega nadomestila za ustvarjalce...

3 komentarji

Tudi Meta bo zaračunavala za preverjene račune

vir: Meta
Meta - Mark Zuckerberg je naznanil novo storitev za Facebook ter Instagram: naročnino Meta Verified, ki bo poleg statusa preverjenega računa vsebovala še nekaj dodatnih bonbončkov.

Govorice so se izkazale za resnične: Meta uvaja naročniško storitev Meta Verified, ki bo odslej poglaviten način za prejemanje modre kljukice, ki označuje uporabniške račune s preverjeno identiteto. O tem se je šušljalo od začetka meseca, ko so strokovnjaki našli njene sledove v programski kodi. Storitev bo stala 12 evrov mesečno v spletni različici in 15 evrov na telefonih ter veljala za Facebook ter Instagram hkrati. Preizkus se ta teden prične v Avstraliji in na Novi Zelandiji, zatem pa naj bi se hitro razširil še drugod po svetu. Potrjevanje istovetnosti bo potekalo s pomočjo predloženega osebnega dokumenta, poleg pa je podjetje priložilo še kupček dodatnih dobrot; med drugim hitro linijo do pomoči uporabnikom, prednostno obravnavo v primeru kraje identitete ali posnemanja, pa tudi "višjo vidnost objav",...

39 komentarjev

Čedalje več ameriških zveznih držav želi preverjati starost obiskovalcev pornografskih strani

Slo-Tech - Podobno kot so poskušali na Otoku, želijo tudi v ZDA uvesti obvezno preverjanje starosti za obisk pornografskih spletnih strani. V Louisiani je že z novim letom začel veljati zakon, ki od ponudnikov tovrstnih vsebin zahteva preverjanje polnoletnosti obiskovalcev. Uveljavljene spletne strani to že spoštujejo, pri čemer zagotavljajo, da postopki ne omogočajo sledenja ali zbiranja podatkov o obiskovalcih. Polnoletnost zunanji partnerji preverjajo z aplikacijo LA Wallet, ki so jo izdale državne oblasti v Louisiani - v praksi gre za digitalno verzijo vozniškega dovoljenja.

Nad zamislijo pa so navdušeni v čedalje več zveznih državah. Zakone, ki bi uvedli obvezno preverjanje starosti pred vstopom na pornografske spletne strani, so predlagali v 16 zveznih državah. Ponekod je postopek šele na začetku in ni jasno, ali bo zakon sploh potrjen, drugod so že precej dlje. Najbližje sprejetju so v Arkansasu, Mississippiju in Virginiji. V Virginiji in Arkansasu bi zakona ob sprejetju začela...

9 komentarjev

Odstopila direktorica YouTuba

Slo-Tech - Dolgoletna direktorica YouTuba in ena najpomembnejših oseb v Googlu Susan Wojcicki je včeraj odstopila iz osebnih razlogov. V prihodnosti želi več časa nameniti družini, svojemu zdravju in osebnim projektom, je dejala. Nasledil jo bo dolgoletni pomočnik Neal Mohan.

Susan Wojcicki je v Googlu 16. zaposlena, torej je v podjetju praktično od samega začetka. Ustanovitelja podjetja Larry Page in Sergey Brin sta podjetje ustanovila v garaži, ki jo je v imenu svojih staršev oddajala prav Susan Wojcicki. Podjetju se je nato pridružila, še preden je podjetje ustvarilo kakršnekoli prihodke. Leta 1999 je bila vodja marketinga, leta 2003 pa je prva direktorica AdSensa. Odigrala je ključno vlogo pri nakupu YouTuba leta 2006, za kar je Google v eni najboljših kupčij v zgodovini odštel 1,65 milijard dolarjev. Kasneje je YouTube v okviru Googla tudi vodila. V tem času je YouTube postal tretja najbolj obiskana spletna stran, odtlej pa so nastali še številni novi odtenki: YouTube Premium, YouTube...

18 komentarjev

SpaceX omejil Starlink nad Ukrajino

vir: CNET
Slo-Tech - Kmalu po začetku ruskega napada na Ukrajino se je SpaceX odločil predčasno aktivirati satelitski internet Starlink in donirati na tisoče satelitskih krožnikov za dostop. Poteza je bila tedaj sprejeta z odobravanjem, saj so na tak način omogočili zanesljivejši dostop do interneta kljub uničevanju infrastrukture. Sedaj pa je izvršni direktor Elon Musk priznal, da SpaceX omejuje uporabnost Starlinka za krmiljenje brezpilotnih letalnikov, češ da to nikoli ni bil del dogovora.

Gwynne Shotwell iz SpaceX je dejala, da podjetje nikoli ni želelo, da bi bil Starlink uporabljen v ofenzivne namene. Namenjen je humanitarni uporabi in ne vojaški, pri čemer dopuščajo tudi uporabo za komunikacijo v vojski in podobno. A večinoma je Starlink namenjen civilni rabi. Ne bodo pa dovolili krmiljenja letalnikov, zato so sprejeli potrebne ukrepe, ki to preprečujejo. Kako točno so to storili, SpaceX ni pojasnil.

Poteza je sprožila burne odzive iz Ukrajine. Iz vlade SpaceX-u sporočajo, da se bodo morali...

4 komentarji

Applove ure in telefoni kličejo nujno pomoč med smučanjem

Slo-Tech - Nove Applove pametne ure in telefoni iPhone 14 od lani sami pokličejo na pomoč, če se njihov lastnik znajde v prometni nesreči. Ustrezne senzorje so imeli že leta, lani pa je Apple s programsko nadgradnjo omogočil tudi njihovo uporabo za klice na pomoč. Čeprav je zamisel hvalevredna, pa se je v zadnjem času povečalo število nepotrebnih klicev na pomoč, poroča The New York Times. Večinoma gre za smučarje ali druge športne navdušence, katerih vragolije Applove naprave zaznajo kot trk.

Ob vsakem trku, ko želi Applova ura poklicati na pomoč, ima uporabnik 10 sekund časa, da to prepreči. A pri športni aktivnostih na prostem, še posebej pri smučanju, se lahko zgodi, da tega preprosto ne slišijo ali vidijo. Primerov je čedalje več, ugotavljajo. V nekaterih primerih so operaterji uspeli priklicati ljudi in potrditi, da jim ni nič, v drugih pa so dejansko poslali reševalce, ki so odkrili, da je vse v najlepšem redu. Vodja centra za obveščanje v okrožju Summit v Koloradu je povedala, da se...

1 komentar

Twitter ukinja brezplačne API

Slo-Tech - Potem ko je Twitter sredi januarja ukinil dostop prek zunanjih odjemalcev, je sedaj vseh dvomov o agresivni monetizaciji konec. Za dostop do platforme prek osnovnih API-jev, s čimer so delovali različni boti in orodja, bo od prihodnjega tedna treba plačati. To pomeni, da bodo morali razvijalci teh orodij bodisi seči v žep - in to verjetno prevaliti na uporabnike - ali pa se bo zgodba končala. Ne gre torej le za odjemalce, temveč tudi za druga orodja, denimo @ThreadReaderApp in @RemindMe_ofThis

Podrobnosti še niso znane. Kot kaže, bo na voljo več modelov, saj so omenili osnovni plačljivi model (paid basic tier). Napredni plačljivi model stane (po neuradnih informacijah) 99 dolarjev na mesec. Odzivi razvijalcev so razumljivo negativni, saj jim je Twitter najprej čez noč ukinil dostop za zunanje odjemalce, sedaj pa dal na voljo le teden dni časa, preden bo dostop prek API plačljiv. Pojavljajo se tudi opozorila, da bi sprememba lahko škodovala tudi Twitterju, saj bo zaprtje ekosistema...

44 komentarjev

Strojno pisanje besedil se že širi po spletnih medijih

Slo-Tech - Pri BuzzFeedu so objavili, da razvijajo algoritem na osnovi GPTja, ki bo generiral nekatere prispevke. Najava prihaja neposredno po januarski aferi, v kateri so se pri CNETu opekli s tihim uvajanjem lastnega algoritma za pisanje novic.

Sredi januarja so pri Futurismu po namigih nekaterih analitikov odkrili, da se je za oddelkom Money Staff, ki je za medij CNET pisal nekatere članke s finančnim svetovanjem, v resnici skrival - generativni algoritem za besedila, kakršen je na primer tudi razvpiti GPT, družbe OpenAI. "Podpis" strojnega avtorja je bil zelo prikrit: na strani samih člankov ga ni bilo in bralec je do podatka, da je bilo besedilo bržda ustvarjeno samodejno, prišel šele, če je odjadral do podstrani o avtorju. Pa še to verjetno zgolj od januarja dalje, kajti nadaljnje poizvedovanje je pokazalo, da je medijska hiša to počela že več mesecev - vsaj od novembra - in to namenoma prikrivala, ker je bil projekt še v preizkusni fazi. Pri Vergu so nato izbrskali, da je vzrok za...

23 komentarjev

Evropska unija in ZDA bosta sodelovali pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Evropska unija in ZDA sta v petek najavili dogovor o sodelovanju pri razvoju umetne inteligence. Sodelovali bosta na področjih izrednih vremenskih dogodkov in podnebnih napovedi, upravljanja odziva na izredne dogodke, izboljšanja zdravstva, optimizacije električnega omrežja ter kmetijstva. To bo prvi večji dogovor med ZDA in Evropo o področju umetne inteligence, ki jo želi Evropska unija resneje regulirati.

Evropski svet je že decembra lani sprejel tudi osnutek uredbe o določitvi harmoniziranih pravil o umetni inteligenci, s katero želijo urediti, regulirati in na nekaterih področjih tudi omejiti umetno inteligenco. Evropski parlament bo o uredbi glasoval marca letos, veljati pa bo verjetno začela prihodnje leto, čemur bo sledilo 18-mesečno prehodno obdobje. Pripravlja se tudi direktiva o odgovornosti, ki bo opredeljevala odgovornost in zavarovanja za morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe umetne inteligence.

Dogovor z ZDA o skupnem razvoju bo predvsem olajšal sodelovanje...

2 komentarja

Razlog za kaos na newyorški borzi je človeška napaka na sistemu za varnostno kopijo

Slo-Tech - V torek je trgovce na newyorški borzi NYSE zjutraj pričakal nenavaden prizor, saj so bili otvoritveni tečaji delnic daleč od zaključnih tečajev prejšnjega dne. Sledilo je divje nihanje za več deset odstotkov, zaradi česar so se sprožali varovalni mehanizmi, ki ob izjemnih nihanjih ustavijo trgovanje. Ko se je trgovanje s posameznimi delnicami nadaljevalo, večinoma pet do deset minut po odprtju trga, so bile cene že precej bliže ponedeljkovim. Borza pa je preklicala na tisoče naročil, ki so bila izvedena v prvih minutah po nerealnih cenah. Sedaj smo izvedeli, da je bil razlog za kaos človeška napaka.

Ob odprtju borze, ki se zgodi ob 9.30 po lokalnem času, se mora oblikovati otvoritveni tečaj, kar ni trivialno opravilo. Vsa nakupna in prodajna naročila se zberejo na kup, nato pa se oblikuje tečaj, po katerem se izvede največ poslov. Tako imenovano iskanje cene (price discovery) se izvede avkcijsko in zagotavlja, da so tečaji stabilni. Če se ponoči ni zgodilo nič pretresljivega, je...

7 komentarjev

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Slo-Tech - Večina bele tehnike, ki se danes prodaja, je pametnih naprav, ki omogočajo priklop na internet. Proizvajalci računajo, da bodo uporabniki to možnost izkoristili, saj naj bi le tako od naprav dobili vse, kar ponujajo. A več kot polovica kupcev tega ne stori in naprave uporablja v "neumnem" načinu.

Interes proizvajalcev je seveda jasen. Od priključenih naprav imajo več, saj lahko pridobivanje telemetrične podatke o uporabi, jih na daljavo posodabljajo, včasih celo ponujajo reklame in ali naročniške storitve. Zato jih zelo jezi, da kupci tega ne storijo, če pa to že storijo, ob nadgradnjah in zamenjavah brezžičnih omrežij pogosto pozabijo na pametne naprave v kuhinji. Zato je manj kot polovica dejansko povezana v internet. LG je to številko potrdil, Whirpool pa je dejal, da je njihov rezultat nekoliko boljši.

Podjetja so začela sedaj poudarjati ta aspekt, ker krčijo stroške in iščejo nove prihodke v grozeči recesiji. Povpraševanje upada, surovine in energenti pa se dražijo. V...

100 komentarjev

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Microsoft - Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v...

29 komentarjev

FAA pojasnil razloge za januarsko prizemljitev letal

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je izdala prve otipljive uradne informacije o razlogih za razpad letalskega sistema 11. januarja letos, ko so za nekaj ur ustavili celoten letalski promet. Za skrajni ukrep so se odločili zaradi nedelujočega sistema za objavo opozoril posadkam (NOTAM - notice to air missions). Dan pozneje so govorili o okvarjeni bazi, sedaj pa vemo, da je šlo za človeško napako.

Iz FAA so sporočili, da je pogodbeni podizvajalec za FAA med vzdrževalnimi deli pomotoma pobrisal datoteke, ki so bile ključne za podatkovno bazo. To se je zgodilo med popravljanjem sinhronizacije primarne (operativne) in sekundarne (varnostna kopija) baze. FAA sicer ni uradno dejala, da je to razlog za širitev težave, ki je ni bilo možno enostavno odpraviti s postavitvijo baze iz varnostne kopije, a tako kaže. Zatrjujejo, da ni šlo za hekerski napad ali zlonamerno dejanje, temveč človeško napako.

Napako so v istem dnevu odpravili, sedaj pa so poskrbeli tudi, da se ne more več...

7 komentarjev

Google bo odslovil 12.000 zaposlenih

Google - Naslednji v vrsti tehnoloških velikanov, ki se je odločil skrčiti število zaposlenih, je Google. Izvršni direktor Sundar Pichai je danes sporočil, da se bodo poslovili od 12.000 zaposlenih, kar predstavlja približno šest odstotkov zaposlenih. To je podoben delež kot v nekdanjih odpuščanjih v Microsoftu in Amazonu. V ZDA so zaposlene že obvestili in bodo imeli dva meseca odpovednega roka. Odpuščali bodo tudi v drugih državah, kjer bodo postopki lahko nekoliko daljši, odvisno od lokalne zakonodaje.

Poleg dveh mesecev odpovednega roka bodo odpuščenim izplačali odpravnine v višini vsaj štirih plač in še pol plače za vsako dopolnjeno leto v podjetju. Izplačali bodo tudi neizkoriščen dopust, pripadajoče bonuse za letošnje leto in še šest mesecev zdravstvenega zavarovanja. V drugih državah bodo odpravnine in druge ugodnosti v skladu s tamkajšnjo zakonodajo, so dodali.

Google odpušča, ker se boji prihajajoče recesije. Pichai je dejal, da so v minulih letih intenzivno zaposlovali in se...

18 komentarjev

Norveški ladjar električnim avtomobilom prepovedal na trajekte

Slo-Tech - Norveška družba Havila Kystruten, ki je eden izmed dveh ladjarjev, ki opravljata trajektne prevoze na legendarni relaciji Bergen-Kirkenes, je minuli teden nepričakovano prepovedala prevoz električnih avtomobilov, vseh hibridov in vozil z gorivnimi celicami. Za drastično potezo in nove pogoje so se odločili iz varnostnih razlogov, čeprav konkurent Hurtigruten ne vidi nobenih težav z električnimi vozili in jih še naprej prevaža.

Havila je koncesijo za prevoze na tej liniji dobila leta 2018, potem ko je dve desetletji Hurtigruten edini obvladoval to relacijo. Po dobrem letu prevažanja vseh vrst avtomobilov so sedaj spremenili politiko in črtali vse električno ali vodikovo. V podjetju trdijo, da so se bili prisiljeni tako odločiti, ko je zunanja analiza pokazala, da je tveganje za vžig preveliko. Požar na vozilu z baterijami bi bil preveč nevaren za potnike in celotno ladjo. Pojasnjuje, da koncesija zahteva le prevoz potnikov in tovora, ne pa tudi avtomobilov.

Zanimivo je, da analize...

53 komentarjev

Microsoft odpušča 10.000 zaposlenih

vir: Neowin
Neowin - Microsoft izvršni direktor Satya Nadella je danes sporočil, da bodo do konca tretjega četrtletja v fiskalnem letu (to je konec marca) odpustili približno 10.000 zaposlenih. S tem je potrdil govorice, ki so krožile že nekaj časa, saj gre za največje odpuščanje v podjetju po letu 2014, ko so ravno prevzeli Nokio. Tedaj so odpustili 18.000 ljudi. To sicer predstavlja slabih pet odstotkov vseh zaposlenih, je dejal Nadella. Za odpravnine in povezane stroške bodo odšteli 1,2 milijarde dolarjev.

Razlogi so očitno in pričakovani. Tudi Microsoft opaža, da se razmere na trgu poslabšujejo, zaupanje potrošnikov upada, s tem pa tudi njihovi nakupi. Pričakujejo tudi recesijo, zato bodo bodočim prihodkom in povpraševanju prilagodili tudi število zaposlenih. Z drugimi besedami: varčevali bodo. Microsoft je sicer odpuščal tudi lani, a je šlo za manj kot tisoč zaposlenih. To pot so rezi večji, ker je v zadnjem četrtletju podjetje ustvarilo le dva odstotka več prihodkov kot lani (53,4 milijarde...

60 komentarjev

Twitter za odklop zunanjih odjemalcev krivi kršitve pravil

Slo-Tech - Teden dni po odklopu zunanjih odjemalcev za dostop do Twitterja, ki ga podjetje ni niti napovedalo niti pojasnilo, so vendarle podali prvo, a zelo skopo izjavo za javnost. Sporočili so, da je Twitter začel preverjati in uveljavljati obstoječa pravila za dostop prek API, zato nekatere aplikacije morda ne bodo več delovale. Kaj več iz podjetja niso sporočili, na nadaljnje poizvedbe pa se niso odzvali. A sovpad tega dogodka z drugimi težavami v podjetju je vendarle poveden.

Twitter že zelo dolgo ponuja dostop prek API-jev, kar izkoriščajo tudi zunanji odjemalci za dostop do storitve. Dokumentacija in pravila so obsežna, doslej pa so bili spremembe vedno napovedane mesece vnaprej, kar je razvijalcem dalo dovolj časa za prilagoditev aplikacij in včasih tudi glasno protestiranje. To pot pa so spremembe sovpadle s finančnimi težavami podjetja, ki se bori z upadom prihodkov iz oglaševanja in prihajajočimi roki za poplačilo obveznosti. Po nekaterih ocenah je Twitter vreden že polovico...

5 komentarjev

Apple predstavil naprave s čipi M2 Pro in M2 Max

vir: Apple
Apple - Pri Applu so najavili nove MacBooke Pro in Mace mini, ki so zgrajeni na najnovejših sistemskih čipih M2 Pro in M2 Max.

Izvirni različici Applovega sistemskega čipa M1 sta sledili močnejši Pro in Max, zato je bilo logično pričakovati, da bodo v Cupertinu strategijo ubrali tudi z drugo generacijo čipa, M2. Recept so res povzeli, z manjšimi spremembami. M2 Pro in M2 Max po osnovnem modelu vnovič pobereta procesorska jedra, v konfiguraciji do 8+4, imata pa močnejši odsek za grafiko. Izrisovalnih enot je v M2 Pro do 19 (tri več kot v predhodniku), v M2 Max pa do 38, oziroma štiri več. M2 Pro lahko kot predhodnik nosi do 32 GB Rama, M2 Max pa kar do 96 GB, kar je še največja razlika glede na M1 Max, ki jih je vseboval do 64 GB. Obenem so posodobljeni tudi ostali segmenti sistemskega čipa, kot je vezje za pospeševanje strojnega učenja Neural Engine.



Pri karakteristikah čipov je predlog "do" z razlogom: inženirji jih lahko močno prikrojijo posameznim napravam. 14-palčni MacBooki Pro se...

105 komentarjev

Twitter onesposobil vse zunanje odjemalce za dostop

Slo-Tech - Twitter je (bilo?) eno redkih družbenih omrežij, ki je omogočalo dostop do vsebin prek API, kar so s pridom izkoriščali številni neuradni odjemalci, denimo Tweetbot. Zahtevnejši uporabniki so jih množično uporabljali, saj so jim omogočali prilagoditev uporabniške izkušnje po lastni meri, medtem ko si uradna aplikacija ali spletna stran često po svoje predstavljata, kaj bi uporabniki želeli gledati. Razvrstitev čivkov po relevantnosti in ne po času objave ena izmed funkcij, ki v uradnih dostopih nikoli ni delovala pregledno. Zato je razočaranje veliko, ko so včeraj iz neznanega razloga vsi zunanji odjemalci odpovedali.

Če je razlog neznan, pa način ni. Twitter je ponoči onesposobil dostop prek API-jev, ki je bil nujen za pridobivanje podatkov. Twitter uradno še ni komentiral dogodka, zato ne vemo, ali gre za kakšno okvaro ali namerno potezo, ki naznanja spremembo v politiki dostopnosti. Razumljivo se po spletu širijo govorice, da je to konec dostopa mimo uradnega odjemalca, na kar...

17 komentarjev

Glej me med videoklicem

Slo-Tech - Ena opaznih nevšečnosti med videoklici je gledanje mimo sogovornika, saj sodelujoči večinoma zrejo v svoje zaslone in ne v kamere. Rezultat so sogovorniki, ki navidezno gledajo mimo drug drugega. To je problem, ki ga lahko reši umetna inteligenca, v kar je Nvidia vpregla novo funkcijo Eye Contact v okviru Nvidia Broadcast 1.4.

Če jo vključimo, bo umetna inteligenca analizirala sliko in oči popravila tako, da bo človek gledal v kamero. Uporabe so mnogotere. Nvidia na primer navaja, da je to primerno za ljudi, ki želijo brati napisano besedilo z lista ali zaslona in se pri tem posneti. Prav tako je primerna za posnete javne nastope. Nekaj podobnega ima tudi Apple z imenom Eye Contact ter Microsoftov Windows 11.

Iz prvih posnetkov je videti, da tehnologija deluje solidno, za prave sodbe pa bo treba počakati na praktične poizkuse. Proizvajalec obljublja, da tehnologija zadene celo barvo oči in da ne pretirava. Če pogledamo res daleč stran, potem neha popravljati pogled in nam dovoli,...

14 komentarjev

Microsoft bo zaposlenim omogočil neomejen dopust

Slo-Tech - Vodja Microsoftove kadrovske službe Kathleen Hogan je zaposlenim sporočila, da bodo doslej imeli neomejeno število dni dopusta. Koncept, ki v ZDA ni nov, poznamo pod imenom UPTO (unlimited paid time off) in ga je v zadnjih letih posvojilo precej podjetij. A sindikati opozarjajo, da takšna ureditev skriva številne pasti.

Microsoft bo aprila vsem zaposlenim, ki še imajo neporabljen dopust, izplačal nadomestilo, nato pa jim bo preprosto propadel. Nadaljnje odsotnosti se ne bodo odštevale od kvote, temveč si jo bodo morali zaposleni vsakokrat izgovoriti od svojega nadrejenega. Dnevni plačane odsotnosti ne bodo več omejeni, temveč se bodo izkoriščali po preudarku. Novost velja za zaposlene, ki imajo fiksno mesečno postavko (salaried) in ki so zaposleni v ZDA. Microsoft sicer obljublja 10 dni kolektivnega dopusta, sicer pa plačane bolniške odsotnosti, odsotnost za služenje porote, izredni dopust ob smrti v družini in sedaj še neomejen normalni dopust.

Podobne politike imajo tudi v...

31 komentarjev

Parler odpustil večino zaposlenih

The Verge - Upravljavec kontroverznega družbenega omrežja Parler je v zadnjih tednih odpustil večino zaposlenih in vodstvenega kadra, pravijo viri iz podjetja. Od konca novembra, ko so začeli krčiti število zaposlenih, so odpustili 75 odstotkov vseh ljudi. V podjetju Parlement Technologies je ostalo le še okoli 20 zaposlenih, ki skrbijo tako za paradni izdelek Parler kakor tudi delovanje holdinškega podjetja.

Podjetje trenutno vodi izvršni direktor George Farmer, potem ko je maja 2021 lani podjetje zapustil John Matze. Parler so ustanovili leta 2018, ko je v ZDA potekala velika gonja zoper uveljavljena družbena omrežja, češ da večkrat neupravičeno utišajo konzervativne glasove. Parler je vzniknil kot alternativa, ki bo povsem odprta za vse oblike izražanja. Širša javnost ga je spoznala leta 2020, ko je Twitter blokiral prejšnjega ameriškega predsednika. Po napadu na kapitol 6. januarja je večina platform Parler blokirala, vključno s ponudniki gostovanja in drugih nujnih storitev. Parler se je...

8 komentarjev

V Kaliforniji morajo podjetja v oglasih razkriti plače

Slo-Tech - Čeprav so plače zaposlenih v tehnoloških gigantih okvirno že dolgo časa znane, smo z zanimanjem zrli v spremembe, ki jih je povzročil novi zakon, ki v Kaliforniji predpisuje obvezno navedbe plače v oglasih za zaposlitev. Rezultati so žal slabši od pričakovanj, ker nekatera podjetja navajajo neuporabno široke razpone.

Od začetka leta morajo v Kaliforniji vsa podjetja z več kot 15 zaposlenimi v oglasih za zaposlitev navesti tudi okvirno plačo. To ni prva zvezna država s takšnim zakonom, saj jih poznajo tudi Washington, New York in Kolorado, je pa zagotovo med bolj zanimivimi, ker je v Kaliforniji sedež mnogo tehnoloških velikanov. A ti so se na zakon odzvali tako, da so objave praktično neuporabne. Tesla je na primer zapisala, da programskim inženirjem ponuja od 83.200 do 417.600 dolarjev, Netflix pa od 90.000 do 900.000 dolarjev.

Omenjena sta najbolj izstopajoča primera, a razpone uporabljajo vsa podjetja. Analiza 53.000 oglasov, ki jih je objavilo 700 podjetij, je pokazala...

10 komentarjev

New York v šolah prepovedal ChatGPT

Slo-Tech - V New Yorku so se odločili na šolskih omrežjih in napravah blokirati dostop do orodja ChatGPT. Za blokado so se odločili zaradi negativnih vplivov na učenje ter pomislekov glede varnosti in resničnosti vsebin, ki jih ChatGPT podaja. Dodali so, da ChatGPT lahko podaja hitre in preproste odgovore na vprašanja, a ne omogoča razvoja kritičnega mišljenja in sposobnosti analitičnega mišljenja, ki sta ključna za dober šolski rezultat in kasnejši uspeh v življenju. Dostop bo omogočen le po zaprosilu, če se prosilec ukvarja s študijem umetne inteligence.

Ko se je ChatGPT odprl javnosti, so učitelji in učenci hitro ugotovili, da so njegovi eseji zelo prepričljivi. Nekateri bolj katastrofični zapisi so napovedovali kar konec poučevanja angleščine, kot ga poznamo. Tako hudo verjetno ne bo, a ChatGPT se v celoti ne bo možno izogniti. Četudi bo blokiran na šolskih omrežjih in napravah, je še vedno dostopen na mobilnih omrežjih, na domačih računalnikih in povsod drugod. Podobni pomisleki so bili...

95 komentarjev

Aplikacija za uporabo elektronskih osebnih izkaznic nared

Slo-Tech - Ministrstvo za javno upravo je naposled pripravilo aplikacijo za uporabo elektronskih osebnih izkaznic, ki se državljanom izdajajo že od marca letos. Od danes je na voljo aplikacija eOsebna, ki deluje na telefonih z Androidom ali iOS, in omogoča uporabo dodatnih funkcionalnosti kartice.

Nove izkaznice imajo namreč čip, ki ima tri digitalna potrdila. Digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez PIN-a, digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo visoke ravni pa sta zaščitena s PIN-om. Za uporabo elektronske osebne izkaznice brez posebnih čitalnikov, ki stanejo 30 in več evrov, potrebujemo novo aplikacijo, da se potem telefon z njo pogovarja prek NFC.

Tedaj namreč telefon deluje kot čitalnik osebne izkaznice s čipom in omogoča uporabo digitalnega potrdila. Osebno izkaznico moramo najprej povezati z aplikacijo. Če smo jo že aktivirali, je to nastavljena koda PIN, sicer pa smo začetno geslo za aktivacijo elektronske osebne izkaznice prejeli po pošti skupaj z izkaznico....

75 komentarjev

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Financial Times - Eugen Rochko, ustanovitelj družbenega omrežja Mastodon, je sodeč po izjavah za Financial Times (plačljiv vir, alternativa) v zadnjih mesecih zavrnil najmanj pet resnih ponudb zunanjih vlagateljev iz Silicijeve doline in tudi po nedavnem navalu novih uporabnikov ostaja pri načelu, da bo platformo ohranil neprofitno.

Po vsestranskih akrobacijah, ki jih na svojem novem peskovniku po imenu Twitter uprizarja Elon Musk, je določen delež čivkačev pokukal tudi v smeri alternativ. Poleg Tumblrja, ki spričo tega doživlja pravi preporod, pa Reddita, je med prvimi na spisku sorodnih platform gotovo Mastodon. Po podatkih Sensor Towerja je število dnevnih prenosov aplikacije neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja s približno 6000 poskočilo na prek 200.000, a se je nato vnovič umirilo - do pred nedavnim, ko je Twitter zajel nov val blokiranja računov, sunkovitih sprememb pravilnika in pa začasna prepoved povezav do drugih omrežij. Število aktivnih uporabnikov Mastodona je tako s 300.000...

10 komentarjev

Amazon v Kaliforniji in Teksasu začenja preizkušati dostavo z letalniki

Slo-Tech - Amazonov podpredsednik za Prime Air David Carbon je za božič sporočil, da bo podjetje začelo preizkušati dostavo lahkih paketov z letalniki. Sprva bodo storitev zagnali v Kaliforniji in Teksasu, več podrobnosti pa niso sporočili. Zamisel pa v resnici ni nova, temveč ima desetletje dolgo brado.

Letalniki lahko rutinsko dostavljajo pakete, ki tehtajo do poltretjega kilograma, s katerimi lahko švigajo po zraku s hitrostmi do 80 kilometrov na uro. Paket prevzamejo v skladišču in ga po zraku pripeljejo do naročnika, kjer mu ga previdno spustijo na verando, vrt ali kakšen drug varen prostor. V kalifornijskem kraju Lockeford in teksaškem College Station so to že testirali, a v omejenem obsegu. Amazon še ne pričakuje, da bi storitev kmalu postala dosegljiva po vseh ZDA. Novi letalnik MK30 so pokazali šele minuli mesec, uporabljati pa se bodo začeli leta 2024. Amazon si prizadeva razviti čim manjše in lažje letalnike, ki bodo imeli enako nosilnost in hitrost. Hkrati naj bi bil MK30 tudi...

11 komentarjev

Pionir navidezne resničnost John Carmack zapušča Meto

Slo-Tech - Ameriški pionir navidezne resničnosti John Carmack, ki je kariero začel kot soustanovitelj podjetja id Software in je v 90. letih ustvaril legendarne igre Doom, Quake in Wolfenstein, kasneje pa je delal v Oculusu kot tehnični direktor, se sedaj poslavlja iz Mete, ki je bila kupila Oculus. Potem ko sta o novici poročala Business Insider in The New York Times, jo je Carmack potrdil tudi na družbenih omrežjih.

Zapisal je, da odhaja z mešanimi občutki. Čeprav je Quest 2 dober kos strojne opreme, skoraj povsem v skladu z željami, podjetje zapušča zaradi neučinkovitosti. Zapisal je, da ga boli srce ob strahotni neučinkovitosti v podjetju, ki ima ogromne količine sredstev, virov in tudi ogromno sposobnih ljudi, a se ves čas strelja v nogo. Meni, da delujejo kvečjemu s polovično učinkovitostjo, česar ne more sprejeti. V pismu ni bil kritičen do izdelka ali ideje, temveč je kritiziral izključno način delovanja v podjetju. Do delovanja v Meti je bil kritičen že dlje časa, je zapisal na...

19 komentarjev

Danes se vrača modra kljukica na Twitterju

Slo-Tech - Po propadlem prvem poizkusu, v katerem je novi Twitterjev lastnik Elon Musk za osem dolarjev vsakomur omogočil pridobiti modre kljukice, ki je bila označevala preverjene račune znanih oseb, danes poizkušajo znova. Twitter je ponovno zagnal storitev Twitter Blue, ki še vedno stane osem dolarjev za večino uporabnikov in 11 dolarjev za uporabnike v Applovi trgovini - ker Apple pač zaračunava provizijo za nakupe v App Storu. Odslej bo modra kljukica označevala naročnike na to storitev in ne več preverjenih računov, kot je veljalo nekoč.

Naročnina na Twitter Blue prinaša nekaj bonbončkov, med katerimi omenimo možno urejanja objavljenih čivkov (Edit), o čemer so žolčne razprave tekle leta. Naročniki bodo videli tudi manj reklam, imeli večji doseg svojih čivkov in bodo lahko objavljali daljše videoposnetke v višji ločljivosti. Urejanje čivkov je namenjeno tiskarskim napakam, zato bo omejeno na 30 minut po objavi, hkrati pa bodo popravljeni čivki jasno označeni. Modre kljukice bodo...

13 komentarjev

Tudi Adobe Stock bo ponujal izdelke umetne inteligence

Slo-Tech - Adobe je bo po Shutterstocku drugo podjetje, ki bo prodajalo grafike, ki jih ustvarja umetna inteligenca. V svoji storitvi za prodajo komercialni posnetkov za nadaljnjo rabo (stock) bodo po novem ponujali tudi izdelke storitev Dall-E in Stable Diffusion.

Pojasnili so, da bodo odslej sprejemali tudi prispevke avtorjev, ki so uporabili ti storitvi, če bo to jasno označeno in bodo avtorji jamčili, da imajo ustrezne avtorske pravice za prodajo tovrstnih del. Prve poizkuse so že izvedli, rezultati pa so pokazali dovolj visoko kakovosti izdelkov, da jih bodo vključili v redni program. Podobno je spoznal tudi Shutterstock, medtem ko Getty Images za zdaj vztraja, da so pravna vprašanja še prevelika neznanka, da bi si to upali storiti.

Adobe pojasnjuje, da je ustvarjalna umetna inteligenca (generative AI) velik korak naprej za ustvarjalce, ki omogoča ustvarjanje z besedami, skicami in gestami. Zato bo Adobe Stock omogočil njihovo uporabo. Hkrati je Adobe vodil CAI (Content Authenticity...

2 komentarja

EU svari Twitter

Slo-Tech - Retorika med Twitterjem in evropskimi regulatorji se zaostruje, saj je evropski komisar Thierry Breton Twitterjevega lastnika in direktorja Elona Muska posvaril, da se lahko primeri blokada Twitterja v Evropski uniji. Po novem zakonu o digitalnih storitvah (DSC) morajo namreč ponudniki storitev kot posredniki pri povezovanju potrošnikov z blagom, storitvami in vsebinami poskrbeti za implementacijo varovalk in zaščit pred širjenjem nezakonitega blaga in vsebin. To vključuje tudi nadzor in moderacijo vsebin pri največjih akterjih, kamor sodi Twitter.

A spremembe na Twitterju se odvijajo v nasprotni smeri. Elon Musk se označuje kot absolutista svobode govora, zato Twitter opušča moderacijo. Pred kratkim je sporočil, da ne bodo več označevali neresničnih vsebin o covidu, kar so počeli med epidemijo. Prav tako je na Twitter pripustil večje število v preteklosti odslovljenih uporabnikov. Breton je zato Muska opozoril, da podjetje čaka še veliko dela. Poskrbeti morajo za transparentne...

76 komentarjev

Epson bo leta 2026 nehal proizvajati laserske tiskalnike, domnevno zaradi okolja

Slo-Tech - O Epsonovih tiskalnikih smo že večkrat pisali, vsakokrat zelo kritično, saj njegovi brizgalniki zavržejo tudi petino črnila, ko pa natisnemo določeno število strani, preprosto neha delovati celoten tiskalnik. Pregovorna muhavost tiskalnikov, ki se pritožujejo nad neoriginalnimi kartušami, je značilnost brizgalnih tiskalnikov, zato niti ne preseneča dejstvo, da se je Epson odločil, da so ti edina pot. Leta 2026 bodo prenehali prodajati laserske tiskalnike. Bodo pa še vedno zagotavljali podporo in rezervne dele, so obljubili.

V podjetju pravijo, da imajo brizgalni tiskalniki večji potencial od laserskih tiskalnikov pri nadaljnjem razvoju, še zlasti v smislu varovanja okolja. Zato so ponekod že ustavili prodajo laserskih tiskalnikov, v Aziji in Evropi pa bodo kot zadnji ukinjeni čez dobra tri leta. Glavna težava naj bi bilo več sestavnih delov in višja poraba električne energije pri laserskih tiskalnikih. Pred leti so ocenili, da brizgalni tiskalniki porabijo kar 85 odstotkov manj...

54 komentarjev

Protesti v Foxconnu vplivajo na proizvodnjo elektronike

Slo-Tech - Na Kitajskem smo redko priče množičnim protestom proti oblastem, kakršni v zadnjih dneh potekajo v več mestih zaradi kovidnih ukrepov. To pot so se protesti prelili tudi v Foxconn, ki je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu in najpomembnejši Appov dobavitelj. Protesti so nasilni, saj v Foxconnu tudi uničujejo nadzorne kamere, razbijajo okna in podobno.

Proteste v Foxconnu je vzpodbudil načrt podjetja, da bi dogovorjene bonuse zaposlenim izplačali z zamudo. Foxconn ima težave z iskanjem delovne sile, zato je ponudil bonuse v višini 3000 juanov za novozaposlene v prvem mesecu in še 3000 juanov po dveh mesecih. Toda minuli teden je Foxconn delavcem sporočil, da bodo prvi bonus dobili šele marca, drugega pa maja. Prav tako je Foxconn izplačal bistveno prenizke plače glede na pogodbe, za kar so se zaposlenim
že opravičili.

A vseeno so izbruhnili nasilni protesti, ki jih je Foxconn neuspešno poizkusil zatreti. Poleg sile so uporabili tudi korenček. Protestnikom so...

30 komentarjev

Amazon ukinja Wickr Me

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bodo ukinili aplikacijo za šifrirano komunikacijo Wickr Me, ki je namenjena domačim uporabnikom, medtem ko poslovni del ostaja. Nove registracije ne bodo več mogoče po 31. decembru 2022, še leto dni pozneje pa bodo storitev ugasnili.

Amazon je Wickr kupil lani in kmalu plačljivo verzijo ponudil poslovnim uporabnikom. Ta verzija se imenuje Wickr AWS in ostaja, kakor ostaja tudi Wickr Enterprise. Brezplačna verzija Wickr Me, ki so jo uporabljali na primer novinarji, pa po Amazonovih besedah in podatkih medijev privlači tudi kriminalce. Tudi zato se je Amazon odločil, da Wickr Me ukine. Da pa bi lahko uporabniki Wickr AWS, ki so uporabljali Wickr Me za komunikacijo tudi z uporabniki izven poslovnega omrežja, to še naprej počeli, bodo to funkcijo integrirali v Wickr AWS.

Kdor bo pogrešal Wickr Me, lahko poseže po drugih brezplačnih alternativah, denimo Telegram ali Signal.

9 komentarjev

Google Wallet podprl Slovenijo

Slo-Tech - Google Wallet, ki smo ga do avgusta poznali kot Google Pay, je ta teden podprl 12 novih držav, s čimer je 57 podprtim dodal tudi Slovenijo. Novinke so poleg naše še Armenija, Ciper, Gruzija, Kirgizistan, Liechtenstein, Luksemburg, Malezija, Malta, Mehika, Tajska in Vietnam. Hkrati so kot izdelka, kjer je Wallet na voljo, podprli še Fitbit Sense 2 in Versa 4. Že minuli mesec so podprli tudi Google Pixel Watch.

Aplikacija podpira brezstično plačevanje s podprtimi napravami, torej s pametnimi telefoni in urami prek tehnologije NFC. Za delovanje potrebujemo kartice bank, ki sodelujejo v programu, kar je v Sloveniji za zdaj še precej omejen nabor. Kartice v Google Wallet dodamo ročno, iz nekaterih aplikacij pa jih zna uvoziti sama. V Sloveniji so ta hip podprte Intesa Sanpolo, mBills, ter tuje N26 (neuradno), Curve in Wise.

Konkurenčni Apple Pay že podpira Slovenijo, in sicer iste banke. Za komitente ostalih slovenskih bank so na voljo oskubljene lokalne mobilne banke in sistemi. V...

119 komentarjev

Twitter pod Muskom v težavah

Slo-Tech - Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za...

55 komentarjev

Meta odpušča 11.000 ljudi

vir: Meta
Meta - Mark Zuckerberg je objavil, da neugodne razmere na tržišču Meto silijo v rezanje 13 odstotkov delovne sile, oziroma nekaj čez 11.000 zaposlenih. Gre za največje odpuščanje v zgodovini družbe.

Položaj IT velikana Mete (oziroma nekdanjega Facebooka) se je v zadnjem letu vztrajno zaostroval. Pred dvema tednoma je družba že drugič zapored objavila znižanje prometa glede na lansko obdobje in pesimizem vlagateljev je dosegel proporce, v katerih je podjetje izgubilo prek 700 milijard dolarjev tržne vrednosti, oziroma kar 70 odstotkov! Ena prvih žrtev bo nekaj čez 11.000 zaposlenih, kar je bilo že nekaj časa mogoče pričakovati, saj je politika hitrega zaposlovanja firmo odebelila na 87.000 ljudi. Mark Zuckerberg je v objavi deloma prevzel odgovornost za nastalo situacijo - to je, v segmentu prehitrega zaposlovanja, ki ga je sprožilo medpandemično zanašanje ljudi na internetne storitve. Pravi, da se je v predvidevanju, da tudi po koncu pandemije število uporabnikov ne bo bistveno upadlo,...

61 komentarjev

Elektronska osebna izkaznica še vedno le napol funkcionalna

RTV Slovenija - Elektronsko osebno izkaznico bi bili morali dobiti že 3. januarja letos, a so se začele izdajati šele 28. marca. Kljub obljubam pa še vedno niso uporabne na vse načine, kot so obljubljali pristojni. Kot poroča RTV Slovenija, so njeni imetniki te dni s klasično pošto dobili gesla, ki omogočajo aktivacijo izkaznice in nastavitev številke PIN. A to brez pametnih kartic čitalnika ni možno. Poslali so približno 300.000 gesel, kolikor ljudi je doslej naročilo novo osebno izkaznico.

Izkaznica se lahko uporablja tudi za prijavo v elektronske storitve, za katere potrebujemo digitalno identiteto (npr. eDavki). Za to potrebujemo elektronsko osebno izkaznico, kodo številko PIN in čitalnik kartic ali aplikacijo na pametnem telefonu, kateri podpira NFC. A aplikacije še vedno ni, na SI-TRUST pa je napovedana za jesen ali zimo 2022. To pomeni, da lahko izkaznico uporablja le, kdor ima čitalnik pametnih kartic, kar ni zelo pogosto, predvsem pa predstavlja dodaten strošek (od 30 evrov naprej)....

78 komentarjev

Lego ukinja linijo Mindstorms

Mindstorms Robot Inventor Kit

Slo-Tech - Iz Lega so sporočili, da se znamka Mindstorms konec tega leta po 24 letih poslavlja. Z linijo Spike Prime in programom Lego Education kljub temu trdno ostajajo na področju izobraževalnih vsebin.

Legovi kompleti za sestavljanje robotkov Mindstorms so po lansiranju leta 1998 kmalu postali sopomenka za domače začetniško ukvarjanje z robotiko. Projekt, ki se je rodil v MIT Media Labu kot izobraževalni pripomoček, je kmalu pogledal izven otroških meja in postal odličen križanec med igračo na eni strani ter resnim tehničnim izobraževalnihm sredstvom na drugi. Posredi je ideja sestavljanja robotkov iz klasičnih lego kock in pa nadzornih kock, ki omogočajo elektronsko krmiljenje - in jih je mogoče tudi programirati z računalnikom. Skozi leta je krmilna elektronika postajala vse zmogljivejša in je botrovala množici navdušujočih umotvorov, kot so fliperji ali roboti za reševanje rubikovih kock. Serijo so nadgrajevali skozi štiri generacije, od katerih je EV3 iz leta 2013 pojmovana kot...

20 komentarjev

Samsung dobil pričakovanega šefa

Slo-Tech - Dedič imperija Samsung Lee Jae-yong je v četrtek prevzel vodenje podjetja, zatem ko je bil avgusta pomiloščen. Zaradi korupcije je bil obsojen na 18-mesečno zaporno kazen, a so ga že kmalu pogojno izpustili, nato pa še pomilostili. Sedaj je prevzel najvišjo funkcijo v podjetju, ki je bila nezasedena od leta 2020, ko je umrl njegov oče Lee Kun-hee. Lee Jae-yong je sicer podjetje vodil kot podpredsednik že vrsto let, zato je njegovo imenovanje v praktičnem smislu zgolj formalnost. Lee Kun-hee, dasiravno formalno predsednik, podjetja že od kapi leta 2014 ni mogel voditi.

Samsung je najpomembnejše podjetje v Južni Koreji, ki v dobrih časih ustvaril tudi petino bruto družbenega proizvoda. Zaradi njegovega pomena in vplivnosti predsednika ga često imenujejo kar Republika Samsung. Ob tem velja poudariti, da je Samsung že desetletja vpet v korupcijske afere v državi, ki segajo do najvišjih političnih funkcij.

Lee Jae-yong ni bil prvi vodja Samsunga, ki je bil obsojen. Ko je bil pogojno...

15 komentarjev

Microsoft lansiral mini ARM PC

Microsoft - Po spomladanski najavi so pri Microsoftu izgotovili mini PC, ki so ga poimenovali Windows Dev Kit 2023. Naprava na Armovi osnovi je v prvi vrsti namenjena pospešitvi razvoja nativnih Okenskih aplikacij v tem strojnem okolju.

Letošnjega maja so v Redmondu naznanili snovanje računalnika, namenjenega razvijalcem nativnega Windows programja na čipih podjetja ARM; v prvi vrsti za širjenje naprav Surface s temi čipi, pa tudi širše. Mini PC je bil takrat še nazvan s kodnim imenom Project Volterra, sedaj pa je dozorel za prihod na police trgovin, in sicer pod skrajno posrečenim imenom Windows Dev Kit 2023. Napravica vsebuje čip Snapdragon 8cx Gen 3, kar je zelo podobna reč kot čip SQ3 v najnovejši 5G različici Surfaca Pro 9. Poleg je še kar 32 GB Rama in 512 GB velika shramba. Naprava stane spodobnih 600 dolarjev (ZDA, brez davka), na štartu pa je na voljo v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Japonski in Kitajski.

Na škatlici izstopa veliko število izhodov;...

2 komentarja

Thunderbolt in USB sta še vedno lepi par

vir: Intel
Slo-Tech - V razmaku nekaj dni smo izvedeli novosti o prihodnjih standardih vodil USB, Thunderbolt in DisplayPort. To ni naključje in nakazuje njihovo nadaljnje zbliževanje, toda za uporabnike še vedno obstajajo pomembne razlike.

V ponedeljek je združenje VESA obelodanilo specifikacije standarda DisplayPort 2.1. Dan zatem je sledil USB Implementers Forum (USB-IF) z najavo USB4 Version 2.0, včeraj pa še Intel s prvimi grobimi značilnostmi naslednjega Thunderbolta, ki bo ime sicer dobil šele prihodnje leto. Razlog je seveda v tem, da vsi omenjeni akterji zadnja leta med seboj vse bolj tesno sodelujejo. Pred tremi leti je Intel standard Thunderbolt rešil plačevanja licenčnin in tako omogočil, da je ta postal osnova za USB4, pri čemer je pred slednjim ohranil nekaj prednosti na način, da Thunderbolt oglašuje kot rešitev, ki jamči več bonbončkov. DisplayPort je po drugi plati vključen skozi zmožnost tuneliranja oziroma posredovanja DP ter PCIe signala skozi USB/Thunderbolt.

Tudi pri najavljenih...

13 komentarjev

Microsoft osvežuje linijo Surface

Microsoft - Pri Microsoftu so pomladili ponudbo prenosnih računalnikov in hibridov Surface Laptop, Surface Pro in po štirih letih celo tudi namizniškega Surface Studio 2. Nadgradnje se skoraj v celoti tičejo procesnega drobovja in vsebujejo tudi kakšen korak nazaj.

Microsoftov letošnji dogodek, namenjen znamki računalnikov z dotikabilnimi zasloni Surface (krajši video povzetek), je bil na moč podoben mnogim prejšnjim - v smislu, da so bile predstavljene naprave navzven praktično neločljive od preteklih. Kompaktni prenosnik Surface Laptop 5 ostaja v 13,5- in 15-palčnem formatu kot štirica. Surface Pro 9 je oblikovno neločljiv od osmice, le ohišja so pridobila več barvnih kombinacij. Namizniški računalnik za oblikovalce Surface Studio 2 Plus ima tri nove vtičnice Thunderbolt 4. Posodobitve so skoraj v celoti omejene na čipe v napravah. Oziroma še natančneje: na Intelove čipe. Surface Laptop 5 namreč izgublja možnost izbire AMDjevih procesorjev, kar je nekam slaba popotnica, ker so se ti pri...

9 komentarjev

Evropski parlament potrdil direktivo, ki uvaja enotne polnilnike

Slo-Tech - Evropski parlament je danes potrdil junijski dogovor med Parlamentom in Svetom EU, ki popravlja direktivo v zvezi z dostopnostjo radijske opreme na trgu in med drugim prinaša obvezen enotni polnilnik za mobilne elektronske naprave. Vsi pametni telefoni, a tudi tablice, bralniki e-knjig, slušalke, digitalni fotoaparati, prenosne igralne konzole in zvočniki bodo morali imeti priključek USB-C. To bo obvezno od jeseni 2024, s čimer EU orje ledino, saj tovrstne regulacije drugod na svetu še ni. Za prenosne računalnike bodo nove zahteve veljale od leta 2026, da bodo imeli proizvajalci dovolj časa za prilagoditev modelov. Za spremembe sta glasovala 602 poslanca, proti jih je bilo 13, osem se jih je vzdržalo. Za so glasovali tudi vsi slovenski evropski poslanci razen Milana Brgleza, ki ga ni bilo na glasovanju.

Spremembe bo najbolj občutil Apple, ki je edini proizvajalec telefonov, ki ne uporablja priključka USB-C. Seveda pa novost ne pomeni, da ostali načini ne polnjenja ne bodo več...

46 komentarjev

Applov podpredsednik zaradi vulgarnega komentarja na Tiktoku ob službo

Slo-Tech - Zdaj že legendaren videoposnetek na Tiktoku, ki je do tega trenutka nabral več milijonov ogledov, je pokopal Applovega podpredsednika Tonyja Blevinsa. Posnetek, ki je nastal 18. avgusta, je bil na internetu objavljen 5. septembra in je bil posnet z Blevinsovo vednostjo. Ustvarjalec vsebin na Instagramu in Tiktoku Daniel Mac ga je posnel na avtomobilskem sejmu, ko je Blevins izstopil iz svojega mclarna. Mac ga je in vprašal, kaj počne v življenju. Blevins je odgovoril, da vozi drage avtomobile, igra golf in se zabava z ženskami z velikimi prsmi, ob čemer ima še hudičevo dobro zobozdravstveno zavarovanje.

Šala se Applu ni zdela ni smešna, zato bo Blevins podjetje zapustil. Doslej je bil zaposlen kot podpredsednik za nabavo, kjer je sklepal posle z dobavitelji in partnerji. Njegova naloga je bila usklajevanje pogojev sodelovanja z dobavitelji, kot so Qualcomm za modeme, Intel za čipe in podobno. Vsak cent, ki ga je lahko izpogajal, se je v milijonskih nakladah močno obrestoval....

92 komentarjev

Musk pokazal za silo delujočega Teslinega robota

Slo-Tech - Na dogodku Tesla AI Day 2022 je Elon Musk pokazal dva prototipa robota Optimus, ki ga je bil sicer razkril lani. Naprava je še vedno daleč od končnega izdelka.

Elon Musk ima na svojih predstavitvah stalno navado baročno ozaljšati dejanske zmogljivosti svojih naprav ter inženirjev, toda lanski AI Day je bil kljub vsemu v tem oziru še posebno bizaren. Takrat ja namreč Musk razkril humanoidnega robota Optimusa - oziroma vsaj njegovo idejo. Po odru se je namreč sprehodil v kostum oblečen igralec, kar je med komentatorji sprožilo val posmeha. Razvpitemu poslovnežu to ni vzelo poguma in na letošnji izvedbi prireditve je bil Teslin Optimus že povsem zgrajen iz kolesc ter žic in je dejansko sam od sebe hodil ter okorno poplesoval. Vsaj prvi od dveh pokazanih prototipov, saj so morali drugemu na oder pomagati inženirji, pa še potem se je prekucnil.

Da gre vendarle za spodoben inženirski podvig, je Musk razložil s trditvijo, da so prototipe napravili zgolj v dobrih šestih mesecih in to s...

62 komentarjev

Microsoftova raziskava: šefi menijo, da zaposleni pri delu od doma niso produktivni

Slo-Tech - Medtem ko zaposleni večinoma menijo, da so pri delu od doma vsaj tako storilni kakor v pisarnah, se njihovi nadrejenih s tem ne strinjajo. V raziskavi, ki jo je Microsoft izvedel med 20.000 zaposlenimi v 11 državah, so odkrili veliko neskladje med občutki zaposlenih in nadrejenih. Približno 87 odstotkov zaposlenih je menilo, da so doma enako ali bolj produktivni, a se 80 odstotkov njihovih vodij s tem ni strinjalo. To predstavlja težavo pri urejanju dela od doma, je dejal izvršni direktor Satya Nadella. Fenomen imenujejo produktivnostna paranoja. Poudarimo, da so merili občutke in prepričanja sodelujočih, ne pa dejanske storilnosti.

Obseg dela od doma je močno narasel med epidemijo in se je odtlej sicer nekoliko zmanjšal, a je še vedno precej večji kot pred njo. Na Linkedinu, ki je v Microsoftovi lasti, je približno 15 milijonov oglasov za delo. Pred epidemijo jih je stalno delo od doma ponujalo dva odstotka, trenutno pa jih je okrog 15 odstotkov. Tudi v Microsoftu trenutno...

132 komentarjev

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje...

16 komentarjev

September je mesec Googlovih rojstnih dni

Prvi Googlov strežnik

Slo-Tech - Prav lahko bi se bilo zgodilo, da ne bi nikoli googlali, temveč bi whatboxali ali backrubbali. Če bi se pred četrt stoletja Larry Page in Sergey Brin odločila za enega izmed drugih dveh predlogov, bi se današnji internetni velikan imenoval povsem drugače. Da pa se Google napiše, kakor se napiše, je v resnici pomota. A eno je gotovo. Domena google.com je bila registrirana pred četrt stoletja, 15. septembra 1997, ko si še nihče ni mogel predstavljati, kako korenito bo njen imetnik spremenil svet.

Ko sta Brin in Page v študentskem domu na Stanfordu razmišljala, ali je primernejše ime WhatBox ali BackRub, je Pageov sostanovalec omenil izrazi googol, ki v matematičnem svetu pomeni 10100. Pageu se je ime zelo prikupilo in ko sta ga preverila v iskalniku domen, je bilo ime še neregistrirano. Kmalu zatem je google.com dobil svojega lastnika, leto dni pozneje pa se je rodilo istoimensko podjetje. Glavni razlog, da sta Page in Brin takrat vendarle registrirala podjetje, je bil ček za...

5 komentarjev

Apple predstavil svojo prvo fitnes uro

pomlajena Watch SE

vir: Apple
Apple - Na dogodku s predstavitvijo iPhona 14 je Apple osvežil tudi ponudbo pametnih ur, med katerimi izstopa fitnes ura Apple Watch Ultra.

Na nedavni Applovi predstavitvi je bil novi iphone seveda v prvem planu, toda takoj za njim je na vrsto prišlo vse bolj pomembno in živahno področje, pametne ure. V začetku avgusta je ponudbo prenovil Samsung, konec prejšnjega meseca pa še Fitbit, zato gre tekma na nož - pa čeprav je treba poudariti, da se zaradi znatne sprege s telefoni podjetja tu potegujejo predvsem za kupce, ki so že tako deloma privrženi njihovi znamki, ali vsaj programski platformi. Jedro ponudbe iz Cupertina so ure Apple Watch, ki so tokrat prejele osmico v imenu. Novosti so precej malenkostne, saj se izpostavljata predvsem zaznavanje trkov ob prometnih nesrečah in pa temperaturni senzor za telo, ob čemer je podjetje izkoristilo ameriško kolobocijo okoli zagotavljanja pravice do splava, saj poudarjajo, da podatki o spremembah, ki bi lahko nakazovale ovulacijo, ostanejo...

62 komentarjev

Twitter dobil gumb za popravljenje čivkov - če plačate

Slo-Tech - Čeprav se je Twitter od izida razvijal in spreminjal, je spremenljivost čivkov ostala konstanta. Od nekdaj jih je možno brisati, ni pa jih možno popravljati, četudi so si uporabniki to močno želeli. Špekulacije o tej funkciji so stare že leta, sedaj pa jo je Twitter končno preizkušati na uporabnikih. Naročniki plačljive storitve Twitter Blue, ki stane pet dolarjev mesečno, bodo dobili možnost popravljanja čivkov.

Ker bi to lahko povzročilo tudi zlorabe, bo spreminjanje čivkov spočetka precej omejeno. Možno bo le prvih 30 minut po objavi, vsi spremenjeni zapisi pa bodo nosili oznako in imeli javno dostopno zgodovino sprememb. Za zdaj je funkcija na voljo le manjši skupini uporabnikov, v prihodnjih tednih pa jo bodo dobili vsi naročniki Twitter Blue.

Zanimivo je, da je Jack Dorsey še pred letom dni trdil, da je popravljanje čivkov zelo malo verjetna možnost. Čeprav so uporabniki to zahtevali leta, je Twitter ostal neomajen, a treba je priznati, da tega ni nikoli izrecno zanikal....

4 komentarji

EU želi povečati popravljivost in življenjsko dobo pametnih telefonov

Slo-Tech - Evropska komisija je v javno razpravo poslala predlog uredbe, ki bi od proizvajalcev pametnih telefonov zahtevala ukrepe za povečanje trajnosti in življenjske dobe izdelkov. Komisija predlaga, da je vsaj petnajst različnih komponent v obliki rezervnih delov dostopnih vsaj pet let po izidu pametnega telefona. Prav tako bi morale biti baterije zadostne kakovosti, da bi po 500 celotnih ciklih praznjenja in polnjenja še vedno zagotavljale vsaj 83 odstotkov tovarniške kapacitete. Telefoni bi dobili tudi oznake učinkovitosti, podobno kot imajo dandanes gospodinjski aparati, le da ne bi prikazovale varčnosti, temveč odpornost na padce, življenjsko dobo baterije in podobno.

Zadnji večji uspeh Evropske unije na področju pametnih telefonov so enotni polnilniki, ki bodo obvezni od leta 2024. Še pred tem pa so državljane najbolj razveselili s prisilno ukinitvijo gostovanja, ki je med potovanjem omogočila enakovredno uporabo pametnih telefonov v vseh državah EU. Zadnji napori Komisije so...

49 komentarjev

Dve desetletji ugotavljanja, čigava je tale

Slo-Tech - Priljubljena storitev za iskanje naslova in izvajalca skladbe, ki jo pravkar poslušamo, je dopolnila dve desetletji. Shazam je nastal leta 2002, pred petimi leti pa ga je prevzel Apple. Število njegovih uporabnikov vztrajno raste, saj je minuli teden preseglo 225 milijonov. V dvajsetih letih je Shazam v več kot 70 milijardah primerov uspešno prepoznal skladbo. A ker prve ne pozabiš nikoli, povejmo, da je bila to Jeepster v izvedbi T. rex leta 2002. Prva skladba, ki jo je iskalo več kot milijonov uporabnikov, je bila TiK ToK (Kesha), čez 10 milijonov pa je prva prispela Somebody That I Used to Know (Gotye feat. Kimbra). Največkrat iskani izvajalec vseh časov je Drake, največkrat iskana pesem pa Dance Monkey (Tones And I).

Shazam je sicer začel kot storitev, ki je uporabnikom v smsu posredovala naslov skladbe, če so poklicali posebno številko in v slušalko ujeli iskano skladbo. Kasneje, leta 2008, je Shazam dobil moderno obliko, to je aplikacije za pametne telefone, ki posluša in...

9 komentarjev

Dražijo se optična vlakna

Financial Times - Medtem ko se pomanjkanje čipov počasi umirja, se v zadnjih mesecih zaostruje situacija na trgu optičnih vlaken, poroča Financial Times. Od marca je cena zrasla za približno 70 odstotkov (s 3,7 na 6,3 dolarja na kilometer), dobavni roki pa so se precej podaljšali (od 20 tednov za večja naročila do leta dni za manjše naročnike). Povpraševanje pa nezadržno raste in se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za 8,1 odstotka, kar je za sicer stabilen trg precej. Rast je največja na Kitajskem, sledijo pa ZDA. Podražitve so najočitnejše v Evropi, Indiji in Kitajski, medtem ko so v ZDA precej nižje (okoli 2-odstotne).

Razlogov za podražitve je več, večinoma pa gre za preplet pocovidnega okrevanja in vojne v Ukrajini, ki je odgovorna za slabo gospodarsko ozračje. Medtem ko so se nekatere investicije med pandemijo ustavile, je povpraševanje po internetni povezljivosti poskočilo. Velikani Amazon, Google, Microsoft in Facebook so nadgrajevali svoje podatkovne centre, kar prinaša tudi...

18 komentarjev

Amazon Drive se bo poslovil

Slo-Tech - Amazon je svoje stranke obvestil, da bodo shrambo podatkov v oblaku Amazon Drive dokončno upokojili. Aplikacija Amazon Drive za pametne telefone Android in iOS bo izginila že 31. oktobra letos, nato pa storitev bo prenehala sprejemati nove datoteke 31. januarja prihodnje leto. Popoln izklop se bo zgodil 31. decembra 2023. Dotlej bodo morali uporabniki poiskati alternative in nanje prenesti svoje podatke.

Amazon Drive je zaživel marca 2011, ko je podjetje uporabnikom ponudilo 5 GB brezplačnega prostora za hranjenje podatkov. Sedaj se storitev poslavlja, nadomestile pa jo bodo druge plačljive Amazone ponudbe. Amazon Photos bo na primer omogočal hranjenje slik in videoposnetkov, ki bo ostal konkurenca Apple in Google Photos. Amazon je namreč jasno poudaril, da se želi še bolj posvetiti tej niši, kjer tekmuje z Googlom in Applom, medtem ko ga nudenje splošne shrambe podatkov ne zanima. Slike se bodo na Amazon Photos prenesle same, zato uporabnikom ni treba skrbeti, da bi kaj...

21 komentarjev

Twitter sklical izredno skupščino delničarjev, tožba proti Musku že oktobra

Slo-Tech - Ker je Elon Musk odstopil od zavezujočega sporazuma o prevzemu Twitterja, s čimer se upravni odbor ne strinja in trdi, da so razlogi neutemeljeni, se bliža sodna bitka. Twitterjevo vodstvo za ta manever potrebuje soglasje lastnikov, zato je delničarjem poslalo vabilo na izredno skupščino, ki bo 13. septembra. Na njej želijo izglasovati prevzem, kar bo upravi dalo pravno podlago, da dejansko začne tožbo proti Musku. Glasovali bodo lahko delničarji z dne 22. julija.

Izvršni direktor Parag Agrawal in predsednik upravnega odbora Bret Taylor sta zapisala, da upravni odbor soglasno priporoča, da delničarji prevzem sprejmejo. Nato je predvideno petdnevno sojenje, ki bo potekalo oktobra. Prevzemna cena znaša 54,20 dolarja na delnico, kar je precej nad današnjim tečajem 40 dolarjev. To odslikava pričakovanja trga, ali se bo prevzem res zgodilo - investitorji so skeptični.

Musk je predlagal, da bi sojenje potekalo šele februarja prihodnje leto, a je sodnica Kathaleen McCormick predlog...

0 komentarjev

Amazon gre v zdravstvo

Slo-Tech - Za svoje zaposlene je Amazon že leta 2019 ponudil zdravstveno oskrbo (Amazon Care), a to je bil le preizkus pred velikopoteznim načrtom. Sedaj za 3,9 milijarde dolarjev kupuje 1Life Healthcare Inc, ki v ZDA nudi primarno raven zdravstvenega varstva pod znamko One Medical. Amazon z enim zamahom dobil več kot 180 ordinacij v 25 zveznih državah, kamor hodijo ljudje iz več kot 8000 podjetij. Prevzem bo stal 3,9 milijarde dolarjev in bo prvi večja investicija na področju zdravstva, ki je za Amazon prioriteta, kot je dejal izvršni direktor Andy Jassy. Trg zdravstvenih storitev je samo v ZDA vreden 4000 milijard dolarjev in predstavlja eno najstabilnejših dobičkonosnih panog. Delnice podjetja Healthcare Inc so ob objavi vesti pridobile 69 odstotkov, saj ima prevzemna cena 77-odstotno premijo glede na tečaj pred tem.

Amazon ni uradno razkril, kdaj in kako bo One Medical integriran v Amazon Care. Ni pa to prvi Amazonov korak v tej smeri, saj je na primer lani za Haven zapravil (skupaj z...

42 komentarjev

Tudi Brazilija bo zahtevala polnjenje naprav prek USB-C

Slo-Tech - Brazilija bo šla po evropskih stopinjah in bo v prihodnosti zahtevala, da imajo mobilne naprave na njenem trgu možnost polnjenja prek USB-C. Ta teden so odprli javno razpravo o tem predlogu, ki traja do 26. avgusta.

V spremljajočem gradivu Nacionalna agencija za telekomunikacije (Anatel) ugotavlja, da bi obvezna možnost polnjenja mobilnih elektronskih naprav prek USB-C zmanjšala količino elektronskih odpadkov in potrošnikom izboljšala uporabniško izkušnjo. Hkrati bi Brazilija s tem zahtevala uporabo standarda, ki se uvaja tudi globalno. Možno pa je, da bi to povišalo cene in otežilo inovacije na področju tehnologij polnjenja, dodaja Anatel. Ob tem velja dodati, da Evropa in Brazilija verjetno ne bosta ostali edini. Tudi v ZDA se pojavljajo zahteve posameznih senatorjev, da bi uvedli nekaj podobnega, a je uspeh tam še zelo oddaljen.

Za zdaj v Braziliji predvidevajo obvezno polnjenje prek USB-C za naprave, ki zmorejo več kot 15 W (3 V in 5 A). Anatel razmišlja tudi o dveh drugih...

25 komentarjev

Google med prvimi naročniki na Wikimedijo

Slo-Tech - Wikimedia Enterprise je sporočila, da sta njeni prvi stranki Google in Internet Archive (slednji brezplačno). Storitev je neprofitna Fundacija, ki skrbi tudi za Wikipedijo, zagnala lani oktobra. Namenjena je komercialnim uporabnikom, ki potrebujejo velike količine gradiva in vsebin, ki jih nudijo storitve Wikimedije. Namesto ročnega nabiranja podatkov, strganja s spletnih strani in uporabe brezplačnih napol delujočih API-jev lahko proti plačilu naročnine dobijo hiter in kakovosten dostop. Druge prednosti so tudi posodabljanje vsebin in odstranjevanje zastarelih.

Google v resnici že uporablja storitve Wikimedije, denimo v okvirjih, ki se pojavijo pri iskanju po nekaterih terminih. Pogosto prikazuje fotografije iz arhivov Wikimedije in besedilo iz Wikipedije. Tudi na YouTubu se v nekaterih primerih, zlasti ob dezinformacijah, pojavijo okvirčki z vsebino iz Wikimedije. Wikimedia Enterprise je sicer plačljiva, a Fundacija poudarja, da ne pričakujejo, da bo kdaj prinašala glavnino...

5 komentarjev

Odstopila prva človeka PornHuba

Slo-Tech - Teden dni po razkritjih, da tretja najpopularnejša pornografska spletna stran Pornhub s 150 milijoni obiskovalcev dnevno nima ustreznega sistema za moderiranje vsebine, sta v podjetju MindGeek, ki ima Pornhub v lasti in zaposluje 1600 ljudi, odstopila izvršni direktor Feras Antoon in operativni direktor David Tassillo. V podjetju sicer zatrjujejo, da so se na menjavo za krmilom pripravljali od začetka leta in da zgolj slučajno sovpada z najnovejšimi razkritji.

Vseeno je zanimivo, da sta odstopila brez imenovanja naslednikov. Podjetje bosta vodila kot vršilca dolžnosti še naprej, dokler ne najdejo njunih naslednikov. V The New Yorkerju je Sheelah Kolhatkar razkrila, da so bili na Pornhubu več let dostopni posnetki, na katerih so bile tudi mladoletne osebe in osebe, ki z objavo niso soglašale. MindGeek trdi, da so vsebine preverjene in moderirane, a to ne drži popolnoma, dokazuje preiskava. Od leta 2020 je za nalaganje vsebine potrebna identifikacija z osebnim dokumentom. Posamezne...

40 komentarjev

Zaposleni v SpaceX s pismom nad Muska, ta jih je odpustil

Slo-Tech - Nekateri zaposleni v SpaceX-u so pripravili odprto pismo, v katerem obsojajo javna ravnanja in izjave izvršnega direktorja Elona Muska ter podjetje pozivajo k distanciranju od njegovega početja. Pismo je podpisalo več zaposlenih in je zakrožilo po internem kanalu Microsoft Teams zaposlenih v SpaceX, ki ima več kot 2600 članov. Vsaj pet izmed tistih, ki so pismo širili, pa je SpaceX sedaj odpustil.

V pismu so zapisali, da predstavlja stališče zaposlenih različnih vlog, staža, spolov in porekla. Ocenjujejo, da je Muskovo ravnanje v javnosti škodljivo za podjetje, še posebej v zadnjih tednih. Ker je Musk tako prepoznaven obraz podjetja, so vse njegove javne izjave de facto stališča podjetja, trdijo. Pri tem se ne sklicujejo na posamezne incidente, temveč poudarjajo problematično kulturo v podjetju, k ki se je razmahnila in jo Muskove izjave in ravnanja zgolj dodatno postavljajo na ogled. Podjetje ne sledi zastavljenim vrednotam, številni zaposleni pa so v neenakopravnem položaju....

104 komentarji

Tudi Telemach in T-2 dražita pakete

Slo-Tech - A1 je sicer kot prvi telekomunikacijski operater najavil, da bo 1. julija podražil pakete, a ni ostal edini. Telemach je prav tako napovedal dvig cen, in sicer bo velika večina stacionarnih in internetnih paketov dražjih za 0,90 evra, medtem ko se mobilni paketi ne bodo dražili. Paket Eon premium pa bo dražji za skoraj tri evre, Total TV Start in Extra pa za 1,90 evra. Celoten seznam so objavili na internetu.

Podobno bo dražil tudi T-2. Cen mobilnih paketov ne bodo spreminjali, medtem ko bodo ostali paketi dražji za 1 do 5 evrov. T2 TV+TEL, T3 in T4 se dražijo za evro, T2 NET+MOBIL za dva evra, podobno tudi Oranžni Start. Medtem bo Oranžni Diamant dražji kar za pet evrov. Dražje so tudi televizijske sheme (za evro), stari paketi, samostojna televizija in posamezni programi. Dodatne podražitve so tudi pri administrativnih storitvah, denimo pri spremembi lastništva in začasnem izklopu. Zakaj je sprememba lastništva nenadoma ovrednotena s 15 evri, če je bila doslej 10 evrov, ostaja...

78 komentarjev

Leta 2024 v EU enotni polnilniki mobilnih naprav

Evropska komisija - Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so se danes sporazumeli o besedilu popravljene direktive v zvezi z dostopnostjo radijske opreme na trgu, ki bo v EU zagotovila enotne polnilnike za mobilne elektronske naprave. Politični dogovor, ki je bil sprejet kljub nasprotovanju Appla, pokriva pametne telefone, tablice, bralnike e-knjig, slušalke, digitalne fotoaparate, prenosne igralne konzole in zvočnike, ki se polnijo na žični način. Od sredine leta bodo morale te naprave imeti priključek USB-C za polnjenje, kar bo omogočilo uporabo enotnih polnilnikov.

Po poletnih počitnicah bosta morala novo direktivo sprejeti še Parlament na plenarnem glasovanju in Svet EU, a zapletov ni pričakovati, saj je besedilo usklajeno. Direktiva bo začela veljati 20 dni po sprejemu, uporabljati pa se bo začela 24 mesecev pozneje. To v praksi pomeni, da bo v drugi polovici leta 2024 že nujno, da imajo nove naprave priključke USB-C za polnjenje. Večina jih že ima, edini večji grešnik pa je Apple, ki se...

41 komentarjev

Prihodnji teden v EU sprejeta odločitev o enotnih polnilnikih

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa bodo prihodnji teden v Bruslju dokončno potrdili evropsko zahtevo, da imajo mobilne naprave enotne polnilnike. Da si bodo telefoni, tablice in slušalke delili priključni standard, ki bo USB-C, gre najbolj v nos Applu, ki odločno protestira že dlje časa, a je pri tem osamljen.

Predlog je Evropska komisija prvikrat predstavila pred desetletjem, sedaj pa usklajeno verzijo podpirata tudi Evropski parlament in Svet. Doreči je treba še zadnje podrobnosti, med katerimi je tudi razširitev zahteve na prenosne računalnike. Za razliko od ostalih naprav, ki so z izjemo Applovih že prilagojene na USB-C, so pri prenosnikih še pomembne izjeme, denimo Samsung. Prav tako je vprašanje, ali bo del direktive tudi enotni standard ta brezžično polnjenje. Parlament želi to že leta 2025, Komisija in Svet pa predlagata daljše prehodno obdobje.

98 komentarjev

Sheryl Sandberg po 14 letih zapušča Meto

Axios - Sheryl Sandberg, operativna direktorica Mete in eden najvidnejših zaveznikov Marka Zuckerberga, je podala svoj odstop.

Mark Zuckerberg svojemu imperiju podjetja Meta, ki se je nekoč imenovalo Facebook, vlada s trdo roko in je njegova poglavitna maskota. Toda skozi leta se je ena oseba vendarle stalno pojavljala ob njegovem boku: Sheryl Sandberg, operativna direktorica (COO) podjetja. Veljala je za človeka, ki je v resnici finomehanično skrbel, da je firma obratovala, kot je treba, medtem ko je Zuckerberg tuhtal vedno nove trike za večanje denarne pogače. Pridružila se mu je leta 2008, ko je bilo prodornemu možakarju šele 23 let, njej pa 38, in je bila torej v mnogočem njegova mentorica. Tudi Mark v poslovilni objavi na Facebooku poudarja, da sta imela tesen odnos. Toda v zadnjem času naj ne bi bila več tako posvečena podrobnostim, zato notranji glasovi v podjetju pravijo, da njen včerajšnji sestop ni bil presenečenje.

Sandberg zapušča mesto COOja in bo do jeseni še članica...

28 komentarjev

Francija prepoveduje anglicizme v e-športu

Slo-Tech - Francosko ministrstvo za kulturo je včeraj sporočilo, da bodo prepovedali uporabo angleškega žargona v računalniških in internetnih igrah. Besede, kot so pro-gamer, streamer ali esports, imajo francoske ustreznice, ki so v nekaterih primerih elegantne, v drugih pa manj. Prvi je joueur professionnel, drugi pa na primer joueur-animateur en direct. Cloud gaming, torej igranje v oblaku, bo dobesedno eu video en nuage. Ministrstvo pojasnjuje, da bi uporaba angleških terminov lahko predstavljala ovire za laike, a v resnici gre za nadaljevanje dolgoletnih prizadevanj, da bi zajezili vdor anglicizmov v jezik. Navsezadnje so Francozi že pred dvajsetimi leti neuspešno poizkušali prevesti email, torej elektronsko pošto, v courriel.

Za uporabo jezika seveda ne moremo biti kaznovani, zato spremembe ne bodo veljale za prebivalstvo. Ministrstvo jih lahko predpiše le za svoje zaposlene pri uradni komunikaciji in zanje bodo veljale. Francoska akademija se sicer že zelo dolgo trudi za prevajanje...

42 komentarjev

Prodaja robotov rekordno raste

The Wall Street Journal - V prvem letošnjem četrtletju se je prodalo 40 odstotkov več robotov kot leto pred tem, kar predstavlja največjo prodajo doslej. Že lani je trg robotov zrasel za 21 odstotkov, trend pa se še nadaljuje. Podjetja se na robote zanašajo, da bi ublažila posledice pomanjkanja delavcev, tako da je trg robotov vreden že 1,6 milijarde dolarjev.

V ZDA je bilo marca 11,5 milijona prostih delovnih mest, kar je rekordna vrednost. Strokovnjak opozarjajo, da bi se zaradi kopice okoliščin pomanjkanje delavcev lahko vleklo še več let, podjetja pa pomanjkanje občutijo že sedaj. Zaradi tega se obračajo na robote, ki so napredovali že do te mere, da lahko številna opravila v proizvodnji avtomatizirajo. Če so bili v preteklosti roboti predragi in prekompleksni za uvedbo, se to spreminja, pojasnjuje direktor podjetja Fanuc America Michael Cicco.

Do leta 2021 je trg robotov stagniral, lani pa se je začela hitra rast. Razlogov je več, med njimi pa so pritisk na plače, odsotnosti z dela zaradi covida,...

29 komentarjev

A1 bo prvi dražil pakete

Slo-Tech - Vsesplošno povišanje cen, ki ga ta hip poganjajo dražji energenti, se preliva tudi na trg telekomunikacijskih storitev. Prvi je podražitve napovedal A1, ki bo od 1. julija podražil mobilne pakete, fiksne storitve in televizijo. Večina paketov bo dražja za en evro na mesec, nekateri pa za dva ali tri. Pričakovati je, da bodo cene zvišali tudi drugi operaterji.

Podražilo se je praktično vse, od energentov do cen omrežne opreme. Operaterji pravijo, da so izčrpali vse notranje rezerve in da so podražitve odlagali, dokler je to šlo. Obstoječi naročniki lahko zaradi enostranskega zvišanja cen paketov v 30 dneh odstopijo od pogodbe brez pogodbene kazni, odpovednega roka in stroškov prekinitve. Kdor je izkoristil kakšno akcijo, denimo nakup opreme po akcijski ceni, jo bo bodisi vrnil in prejel kupnino, znižano za obračunano obrabnino, bodisi obdržal in odplačal sorazmerni del ugodnosti. Med paketi, ki se dražijo za tri evre, so vsi paketi A1 Net+TV, za dva evra pa se dražijo A1 Kombo, A1...

45 komentarjev

Airbnb odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Velikan ekonomije na poziv Airbnb je sporočil, da zaradi negotovih in nepredvidljivih razmer do nadaljnjega zapušča Kitajsko. Do poletja bodo odstranili vse oglase za nastanitve na Kitajskem. Podjetje, ki je na Kitajskem nudilo svoje storitve od leta 2016 in ima kar precej konkurence domačih ponudnikov, bo sicer ohranilo pisarne v tej državi, saj bo še vedno nudilo storitve rezervacije prenočevanja v tujini za prebivalce Kitajske.

Za Airbnb sicer Kitajska predstavlja približno en odstotek prihodkov, zato odhodi iz države ne bo povzročil večjih pretresov. Na Kitajskem se je namreč Airbnb že sedaj spoprijemal z močno konkurenco, zato ni ustvarjal veliko dobička. Glavnino prihodkov so prinašale rezervacije Kitajcev v tujini in ne v lastni državi. A glavni razlog za odhod iz Kitajske so ukrepi proti covidu, ki jih strogo in iznenada uvaja Kitajska v zasledovanje politike nič covida. Ker ni možno dolgoročno napovedati, kakšni bodo ukrepi in kaj bo dovoljeno, po 30. juliju rezervacije...

6 komentarjev

John Deere lahko na daljavo onesposobi traktorje v Rusiji

Slo-Tech - John Deere, znan predvsem kot proizvajalec kmetijske mehanizacije, je eno izmed najbolj visokotehnoloških podjetij, ki to svojo stran dobro skriva. A njihovi stroji so v resnici računalniki na kolesih, kar med drugim pomeni tudi, da jih lahko popravljajo le pooblaščeni serviserji, da jih ni možno predelovati in da jih lahko na daljavo onesposobijo. Slednje so spoznali tudi Rusi med vojno v Ukrajini. Ukradena mehanizacija namreč ne deluje.

Iz prodajnega salona v okupiranem mestu Melitopol so odpeljali vso kmetijsko mehanizacijo v več kot tisoč kilometrov oddaljeno Čečenijo. Med vojno so plenili tudi druge vire in opremo, a kmetijska mehanizacija John Deere je visokotehnološki izdelek. Odpeljali so za pet milijonov dolarjev opreme, med katero so 300.000 dolarjev vredni kombajni in podobno. Skupno so odpeljali 27 večjih kosov, nekaj v bližnje vasi, nekaj pa daleč proč v Čečenijo v vas Zakan Jurt, kar so lahko v podjetju opazovali zaradi vgrajenih čipov za GPS. A s traktorji si v...

164 komentarjev

Airbnb bo zaposlenim dovolil delo od kjerkoli

The Wall Street Journal - Za razliko od večine tehnoloških velikanov, ki zaposlene počasi vračajo v pisarne, denimo Appla in Googla, bo Airbnb delo od doma nadaljeval do nadaljnjega oziroma ga celo razširil v delo od koderkoli. Podjetje je zaposlene obvestilo, da jim dopušča živeti in delati od koderkoli, ne nujno le od doma. Kdor želi, bo še vedno lahko prihajal v pisarno, ne bo pa to obvezno. Izjema bo le nekaj profilov, ki na daljavo svojega dela ne morejo opravljati, denimo tehnične službe.

Za zdaj dovoljujejo selitve znotraj države, medtem ko so čezmejne premestitve bolj zapletene in jih letos še ne bodo podpirali. Ob tem je povedno dejstvo, da plače zaposlenih ne bodo prilagajali standardu in stroškom v mestu, kamor se bodo preselili. Nedavno so nekateri velikani dvignili nemalo prahu z napovedmi, da bodo zaposlenim, ki se na primer preselijo iz Silicijeve doline v Teksas, ustrezno znižali plače, ker so v Teksasu življenjski stroški nižji. Airbnb je izrecno zagotovil, da bodo imeli en sam plačni...

1 komentar

Mehika podržavila proizvodnjo litija

Slo-Tech - Ena izmed ključnih surovin v svetu prenosnih električnih naprav in zlasti pri elektrificiranju osebnega prevoza je litij, ki predstavlja okrog 15 odstotkov mase v litij-ionskih baterijah. Največja proizvajalka litija je Avstralija, večje deleže pa imajo tudi Čile, Kitajska in Argentina. Med velike proizvajalke se bo kmalu vpisala tudi Mehika, ki ima znatne rezerve litija v severni zvezni državi Sonora. Mehika je zato minuli teden sprejela zakon, s katerim je de facto nacionalizirala proizvodnjo litija. Država ima monopol nad pravicami do iskanja in pridobivanja litija v Mehiki.

V naslednjih 90 dneh bodo ustanovili državno podjetje, ki se bo ukvarjalo s pridobivanjem litija. V Mehiki so sicer nekatera najdišča že najdena, a jih večino še raziskujejo. Ni še znano, ali so dovolj bogata, da bi bilo pridobivanje litija iz njih dobičkonosno. Pričakovati je, da se bo resna proizvodnja začela šele v prihodnjem desetletju. Trenutno je v Mehiki le en delujoč rudnik litija, ki pa je v...

9 komentarjev

Meta bo ustvarjalcem v Horizon Worlds pobrala skoraj polovico prihodkov

vir: CNBC
CNBC - Iz Mete so se oglasili z nekaj pojasnili glede razvoja vsebine za njihovo virtualno okolje Horizon Worlds: zase želijo kar 47,5 odstotka denarja, ki ga bodo uporabniki plačali za dodatke za avatarja in sorodno digitalno vsebino.

Mark Zuckerberg ima velike načrte z virtualnimi okolji, ki jih tržniki zadnja leta nazivajo z razvpito krilatico metaverzum. Podjetje je lansko poletje predstavilo aplikacijo za VR sestankovanje Horizon Workrooms, decembra pa je na področju ZDA in Kanade lansiralo še dejansko VR družbeno omrežje Horizon Worlds. Gre za neposrednega tekmeca okoljem, kot so Roblox, Rec Room in Second Life; čeprav je trenutno še omejeno na imetnike VR naočnikov Quest, pa Meta še za letošnje leto napoveduje prihod na pametne telefone in konzole. Severnoameriškega preizkusa se je že udeležilo več sto tisoč oseb, živahna pa je tudi razvijalska skupnost, ki je napravila prek 10.000 "svetov", se pravi samostojnih VR prostorov znotraj Horizon Worlds, podobno kot lahko dizajnerji v...

25 komentarjev

Honda zahtevala izbris načrtov za 3-D tisk kompatibilnih delov

Slo-Tech - Pravo revolucijo pri rezervnih delih in potrošnem materialu za avtomobile je povzročilo 3-D tiskanje, ki omogoča enostavno dizajniranje, deljenje načrtov in izdelavo potrebnih delov. Ti so lahko zgolj cenejši od originalnih, včasih pa tudi edina možnost. Proizvajalci se odzivajo različno, od odločne podpore in pomoči v obliki načrtov do aktivnega preprečevanja.

Honda je na primer poskrbela za umik vseh načrtov s strani Printables, ki so kakorkoli vsebovali besedo Honda. Kot so ugotovili uporabniki Reddita, ni šlo za osamljen primer, temveč sistematičen izbris vseh objav izpred 30. marca 2022. Med njimi so ohišja za ključe, pokrovčki, ročke itd. Upravljavec strani Prusa je potrdil, da so prejeli zahtevke za izbris od Honde in jih tudi izvedli. Problem je bila uporabe besede Honda, najsi bo v opisu ali na modelu.

Položaj ni črno-bel. Honda je seveda lastnik blagovne znamke in lahko preganja modele, ki se označujejo kot Hondini ali imajo to zapisano na njih. Po drugi strani pa...

14 komentarjev

FCC: Kaspersky tveganje za nacionalno varnost

Slo-Tech - Priljubljena programska oprema ruskega podjetja Kaspersky, ki sodi med tri največje ponudnike programske opreme za računalniško varnost za končne uporabnike, po mnenju ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) predstavlja nedopustno tveganje za nacionalno varnost. Podjetje so zato uvrstili na seznam podjetij, ki ne morejo dobiti nobenih sredstev od FCC. Poleg Kasperskega so v petek na seznam dodali še China Mobile in China Telecom.

Kaspersky je sicer že dlje časa v nemilosti ameriških agencij. Zaradi nikoli potrjenih očitkov, da sodelujejo z ruskimi obveščevalnimi službami, je Kaspersky že od leta 2017 prepovedan na vseh ameriških državnih računalnikih in omrežjih. To pomeni, da zaposleni ne smejo uporabljati tega protivirusnega programa. Ustanovitelj podjetja Eugene Kaspersky se je tedaj odzval z besedami, da nikoli niso in ne bodo pomagali nobeni državi pri vohunjenju, zato da je prepoved nesmiselna. Tudi nad petkovo odločitvijo je izrazil obžalovanje. Poudaril je, da...

29 komentarjev

OneWeb se je povezal s SpaceXom

Spaceflight Now - Ker so Rusi odpovedali sodelovanje s podjetjem za satelitski internet OneWeb, se je to moralo za storitvami izstreljevanja v vesolje ozreti drugam - in partnerja našlo v SpaceXu.

4. marca bi morala iz Bajkonurja poleteti raketa Soyuz s 36 sateliti za dostavo interneta OneWeb, a je vojna v Ukrajini načrte pokvarila. Rusi so od OneWeba kot pogoj za izpeljavo izstrelitve zahtevali več nemogočih ukrepov, med drugim prodajo deleža britanske vlade v podjetju. Ker to za OneWeb ni bilo sprejemljivo, se je raketa vrnila v montažno halo, tam so menda še vedno tudi sateliti, do katerih podjetje trenutno ne more. Rusi prav tako nočejo vrniti kupnine za izstrelitev preostalih 220 satelitov, s katerimi bi bila popolnjena prva konstelacija - ta trenutno vsebuje 428 satelitov od predvidenih 648. Toda po besedah pristojnih zasežene naprave in kupnina niso bistvena težava, saj v tovarni napravijo po dva satelita na dan; večji problem je bilo iskanje nadomestnega partnerja za pošiljanje materiala v...

9 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov jih bo v avtomobilih pač manj

vir: BBC
Slo-Tech - Ker na trgu avtomobilov še vedno vlada pomanjkanje čipov, zaradi česar so lani posamezni proizvajalci začasno ustavljali proizvodnjo v svojih tovarnah, imajo novi avtomobili čipov, s tem pa tudi funkcij, preprosto manj. Ford je na primer sporočil, da njegovi mestni terenci Explorer ne bodo imeli čipov, ki bi omogočali nadzor klimatske naprave z zadnje klopi in gretja zadnjih sedežev. Manjkajoče čipe bodo kupcem avtomobilov vgradili čez leto dni, kdor pa se jim bo pripravljen odpovedati, bo dobil popust. Ford Explorer je zgolj eden izmed modelov, ki so zaradi pomanjkanja čipov okrnjeni. Model F-150 na primer nima več funkcije za nadzor funkcije start-stop, ki motor ob ustavitvi vozila ugasne. Proizvodnjo so skrčili tudi pri nekaterih drugih modelih.

Podobne težave imajo tudi drugi proizvajalci. BMW je lani iz nekaterih vozil (serije 3, 4 ter Z4, X5, X6 in X7) odstranil zaslone na dotik na razvedrilnem sistemu. Tudi funkcija Parking Assistant, ki bi si morala zapomniti, kako smo...

89 komentarjev

Rusija čedalje bolj izolirana od interneta in elektronskih plačilnih storitev

Slo-Tech - Vsi večji ponudniki elektronskih plačilnih storitev so zaradi invazije na Ukrajino prekinili delovanje v Rusiji, kar bo povzročilo hude preglavice vsem prebivalcem. Vsi trije ponudniki plačilnih kartic so sporočili, da v Rusiji izdane kartice MasterCard, Visa in American Express ne bodo več delovale izven države. Drži tudi obratno, in sicer v tujini izdane kartice ne bodo več delovale v Rusiji. Internetni ponudnik plačilnih storitev PayPal se pridružuje bojkotu in je prenehal ponujati svoje storitve v Rusiji. Nekaj časa bo še možno dvigniti obstoječe stanje na ruskih računih. Tudi Wise in Remitly sta prekinila poslovanje v Rusiji.

Druga tehnološka izolacije Rusije se odvija na internetni infrastrukturi. Ameriški Cogent Communications, ki sodi med večje ponudnike povezljivosti v internetu (tehnično gledano niso Tier 1, se pa obnašajo podobno), je prekinil povezave z ruskimi strankami. Med njimi so tudi velikani, na primer Rostelecom, Yandex in mobilna operaterja MegaFon in VEON....

271 komentarjev

Fitbitova pametna ura odpoklicana zaradi več primerov opeklin

Slo-Tech - Znamenita Fitbitova pametna ura Ionic Smartwatch, ki je bila na prodaj med leti 2017 in 2020 ter velja za pomembno prelomnico v odnosu javnosti do pametnih ur, lahko povzroči opekline, zato so jo odpoklicali. Prodanih je bilo približno 1,7 milijona primerkov, sedaj pa Fitbit (oziroma Google, ki je podjetje kupil) vrača kupnino 300 dolarjev in nudi popust pri nakupu novejšega modela. Težava tiči v litij-ionskih baterijah, ki se lahko pregrejejo in povzročijo telesne poškodbe.

Ameriška Komisija za varstvo potrošnikov poroča o več kot 160 prijavah prijav pregrevanj baterij, kar je povzročilo več kot 100 primerov opeklin. V dveh primerih je šlo za opekline tretje stopnje, kar predstavlja težjo poškodbo, ki lahko terja tudi presaditev kože. Napravo, ki so jo prenehali prodajati leta 2020, zato odpoklicujejo.

V Fitbitu poudarjajo, da je varnost potrošnikov na prvem mestu, zato so se odločili za odpoklic vseh naprav, čeprav je problematičnih manj kot 0,01 odstotka. Ionic Smartwatch je...

0 komentarjev

Tesla dobila uporabno dovoljenje za tovarno v Nemčiji

Reuters - Nemške oblasti so v petek Tesli po več mesecih zamud in odlaganj vendarle izdale dovoljenje za proizvodnjo električnih avtomobilov in baterij v novi tovarni v zvezni državi Brandenburg. Tesla je pet milijard evrov težko investicijo začela, ko še ni bilo jasno, ali bo naposled dobila vsa dovoljenja. Proizvodnja se bi lahko začela že čez dva tedna, če Tesla v tem času izvedla še zadnje potrebne korake.

Premier zvezne države Dietmar Woidke je ob tem dejal, da gre za velik korak v prihodnost, saj da bo Teslina nova tovarna pomemben tehnološki in industrijski dejavnik v Nemčiji in regiji. Na koncu naj bi tovarna nudila 12.000 delovnih mest, doslej pa so zaposlili že 2600 ljudi. To bo tretja velika Teslina tovarna - prvi stojita v Kaliforniji in v Šanghaju, kmalu pa bodo v Austinu postavili še četrto. V nemški tovarni načrtujejo proizvodnjo 500.000 vozil letno.

Približno sto petdeset kilometrov zahodno od tovarne leži Wolsfburg, utrdba Volkswagna, ki je na nemškem trgu največji...

40 komentarjev

Sony in Honda bosta sodelovala pri razvoju električnih vozil

Reuters - Japonska giganta Sony in Honda, ki se ukvarjata z elektroniko oziroma proizvodnjo vozil, sta najavila skupna razvoj in proizvodnjo električnih vozil. V ta namen bosta vzpostavila skupno podjetje (joint venture), ki bo začelo poslovati še letos, prve izdelke pa lahko potrošniki pričakujemo leta 2025. Novo ustanovljeno podjetje, h kateremu bodo povabili tudi zainteresirane druge igralce, razmišlja pa tudi o kotaciji dela delnic (a je to še daleč od gotovega). Kako se bo novo podjetje imenovale, se še niso odločili. S tem se poleg Tesle, klasičnih proizvajalcev vozil in kitajskih izzivalcev v boj za električno mobilnost podajajo še Japonci.

Za prvi model, ki naj bi bil na voljo leta 2025, bo Honda pripravila dizajn ter skrbela za razvoj in prodajo, Sony pa bo razvil mobilno storitveno platformo. Podjetji želita izkoristiti Hondino znanje izdelovanja in marketinga vozil ter Sonyjeve specialnosti pri razvoju senzorjev, telekomunikacijske opreme in zabavne elektronike. Sony je že dlje...

5 komentarjev

Google se vrača v pisarne

The Verge - Googlovega dela od doma zaradi epidemije bo konec. Že ob najavi hibridnega načina dela so bili številni zaposleni nezadovoljni, saj podjetje ni predvidelo možnosti trajnega dela od doma. Sedaj je sporočilo, da se 4. aprila zaposleni vračajo v pisarne v Silicijevi dolini.

Hibridni način dela bo zaposlenim omogočal nekaj fleksibilnosti, saj bodo tri dni tedensko v pisarni in dva dni doma. Nekateri bodo v pisarni tudi večkrat, približno 14.000 zaposlenih pa bo bodisi delali od drugod bodisi trajno od doma. To je bil eden glavnih očitkov ob najavi hibridnega načina dela, saj so med epidemijo mnogi zaposleni zapustili drago Silicijevo dolino in se preselili v cenejše dele države. Ti se ne morejo enostavno vrniti v pisarne v San Franciscu. Google pravi, da je 85 odstotkov zahtevkov za tovrstno delo odobril. V podjetju je sicer 156.600 zaposlenih.

edtem bodo v pisarnah ukinili obvezno nošenje mask za cepljene, prav tako bodo spet odprli kavarne, restavracije in druga mesta srečevanja....

2 komentarja

Virgin Hyperloop opušča prevoz potnikov

Financial Times - Podjetje Virgin Hyperloop, ki razvija metodo transporta po vakuumskih ceveh, je odpustilo skoraj polovico zaposlenih in se povsem preusmerilo v prevoz tovora (plačljiv vir, alternativa).

Pred skoraj desetimi leti je Elon Musk - najprej z omembo na eni od konferenc, nato pa še z objavo konceptnega dokumenta - sprožil obuditev ideje o transportu s kapsulami, ki bi potovale po cevi, iz katere bi bila izsesana večina zraka. Ker bi s tem odstranili dobršen del upora, naj bi takšne sorte vlaki lahko dosegali mnogo višje hitrosti od obstoječih. Zamisel, ki jo je Musk poimenoval Hyperloop, je sprva vzbudila mnogo zanimanja in dejavnosti, saj je na tej osnovi nastala kopica zagonskih podjetij, eksperimentalnih projektov in celo tekmovanj. Milijarder je idejo namreč odprl in SpaceX je zgradil zgolj nekaj preizkusnih zmogljivosti, nadaljnjo komercialno dejavnost pa prepustil drugim firmam. Med njimi je vidnejša ameriška Virgin Hyperloop (pred tem Hyperloop One), ki se lahko pohvali z...

16 komentarjev

Žvižgačica Frances Haugen: Facebook je lagal, da obvladuje težavo z dezinformacijami

Slo-Tech - Žvižgačica iz Facebooka Frances Haugen v pritožbi, ki jo je lani vložila pri ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) in javnosti doslej ni bila dostopna, trdi, da je Facebook zavajal investitorje z izjavami, da obvladuje težave s širjenjem dezinformacij. Facebook je namerno zavajal in prikrival relevantna dejstva, s čimer je investitorjem povzročil materialno škodo, trdi Frances Haugen. Številni investitorji namreč ne želijo vlagati v podjetje, ki širjenja dezinformacij ne uspe zajeziti, zato je imelo prikrivanje tudi posledice na ceno delnic. Podjetje je v nasprotju z izjavami za javnost vedelo, da problema nima pod nadzorom.

Facebookovi zaposleni so že v začetku minulega leta vedeli, da pri iskanju po terminu podnebne spremembe na vrh zadetkov priplavajo dezinformacije. Facebookov podnebni znanstveni center, ki so ga ustanovili v boju zoper dezinformacije, je pri svojem delu neuspešen. Vsebine (nove povezave) se osvežujejo premalo pogosto, stran je nepregledna,...

20 komentarjev

EU bo vložila 43 milijard evrov v neodvisnost pri proizvodnji čipov

Slo-Tech - Evropska komisija predlaga javne in zasebne investicije v višini 43 milijard evrov v zagotavljanje neodvisnosti Unije pri razvoju in proizvodnji polprevodniških čipov. Včeraj so predstavili osnutek uredbe, s katero se pripravlja skupni okvir za ukrepe, ki bodo okrepili evropski ekosistem na področju čipov. Z izboljšanjem digitalne suverenosti želijo zagotoviti varnost, odpornost in tehnološko vodstvo na področju polprevodniških tehnologij. Tematika je postala še posebej pomembna zaradi težav, ki jih svetovnemu in tudi evropskemu gospodarstvu povzroča hudo pomanjkanje čipov, ki v EU še zlasti pesti proizvajalce avtomobilov. Ta je proizvodnjo lani znižal kar za tretjino.

Nova zakonodaja (EU Chips Act) bo zagotovila 43 milijard evrov za zasebne in javne investicije. EU želi s tem doseči strateški cilj, ki predpostavlja 20-odstotni tržni delež v svetovni proizvodnji čipov do leta 2030. Predlog bodo sedaj pretresali Evropski parlament in države članice. Če bo uredba sprejeta, bo...

76 komentarjev

Twitter preizkuša ocenjevanje čivkov

Slo-Tech - Med družbenimi omrežji je Twitter najbolj konzervativen pri razvoju funkcionalnosti, zato v svoji osnovi ostaja enak kot ob izidu. Resda so objave lahko nekoliko daljše in jih lahko zaščitimo, a bistvo ostaja. Sedaj Twitter preizkuša pomembno novost, in sicer ocenjevanje (upvote in downvote) čivkov. Tovrstni način imajo številne internetne platforme, med najuspešnejše zglede pa gotovo sodi Reddit.

Kako se bo obnesla novost, bo vplivalo na njeno širšo vpeljavo. Ocenjevanje čivkov lahko ima pozitivne posledice, saj lahko dvigne relevantnejše in kakovostnejše, a ga je po drugi strani moč zlorabiti za nadlegovanje in uničevanje debate. Med preizkušanjem bo novo funkcijo dobilo omejeno število uporabnikov. Šele nato se bodo odločili, ali to uvesti za vse.

Pozitivne ocene (upvote) se bodo prevedle v število všečkov, ki že obstajajo. Negativne ocene pa bodo vidne le Twitterju in uporabniku, ki je glasoval, ne pa avtorju čivka ali ostalim sodelujočim v izmenjavi. Za zdaj še ni jasno,...

6 komentarjev

Tudi Svet EU za enotne polnilnike elektronskih naprav

Slo-Tech - Svet Evropske unije je danes sprejel stališče o enotnem priključnem standardu za polnilnike pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih fotoaparatov, slušalk, prenosnih zvočnikov in igralnih konzol. Države članice so dogovorile o skupnem stališču, ki opredeljuje mandat za pogajanje o končni odločitvi. Stališče je sprejel Odbor stalnih predstavnikov (Coreper), dodane pa ima tudi piktogram in specifikacije, ki dejansko opisujeta standard USB-C.

S tem se o potrebi po uvedbi enotnih polnilnikov strinjajo vse tri ključne institucije za sprejemanje evropske zakonodaje. Evropski parlament je že leta 2020 pozval k poenotenju, lani septembra pa je svoj predlog dala še Evropska komisija kot izvršna inštitucija. Mandat, ki ga je dobil Svet, omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom, saj morata končni predlog, ki bo postal zakonsko zavezujoč, potrditi oba.

Evropska komisija je ob pripravi lanskega predloga ocenila, da bi lahko Evropejci letno privarčevali 250 milijonov...

45 komentarjev

Bela hiša: pomanjkanje čipov bo še z nami

Slo-Tech - Tudi v Beli hiši se strinjajo z napovedmi, ki jih poslušamo že več kot leto dni. Ministrica za trgovino Gina Raimondo je danes dejala, da pomanjkanja čipov še ne bo kmalu konec. Predstavila je poročilo CRS o stanju na trgu polprevodnikov, ki ga je pripravilo ministrstvo. V njem je moč prebrati, da obstaja veliko neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po čipih, ki ne kaže znakov jenjanja. Povpraševanje je trenutno 17 odstotkov višje kot leta 2019, ponudba pač ne.

V raziskavi so prečesali podatke več kot 150 podjetij v dobavnih verigah v proizvodnji čipov. Podjetje ne vidijo možnosti, da bi se situacija normalizirala v naslednjih šestih mesecih. V poročilu ugotavljajo, da ima ameriška vlada sorazmerno malo vzvodov za reševanje situacije, ki je še posebej kritična pri proizvodnji vozil, medicinske opreme in telekomunikacijske infrastrukture. Prav tako je pomanjkanje čipov in s tem povezano draženje izdelkov eden pomembnih dejavnikov, ki prispeva k visoki inflaciji. Ta je v ZDA...

42 komentarjev

Intel bo gradil novi tovarni

AnandTech - Intel je napovedal izgradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov, ki bosta začeli obratovati leta 2025. Postavili jih bodo na novi lokaciji v zvezni državi Ohio, kar bo prva nova lokacija za Intel v zadnjih 40 letih. Že lani je Intel napovedal tudi postavitev dveh novih tovarn na svoji lokaciji v Arizoni.

V Ohiu je na 400 hektarjih velikem zemljišču prostora za skupno osem tovarn. Izgradnja prvih dveh, ki se bo začela letos, bo stala 20 milijard dolarjev. V njih bodo proizvajali tako čipe za lastne potrebe kot tudi za stranke Intel Foundry Services. Tako velik obrat bo po eni strani potreboval tudi ustrezno izobražene zaposlene, zaradi česar je Intel napovedal 100 milijonov dolarjev vložka v izobraževalni sektor, po drugi strani pa bo ustvaril veliko dela za podizvajalce in dobavitelje. Intel ni razkril, po katerem postopku bo tekla proizvodnja v novih tovarnah. Dejali so le, da po najnovejšem, torej lahko pričakujemo Intel 18A (to je štiri generacije naprej od trenutno...

36 komentarjev

Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo

Slo-Tech - G Suite, ki omogoča uporabo Gmaila z lastno domeno v elektronskem naslovu namesto gmail.com, je bil v prvih letih brezplačen. Kdor je storitev naročil v letih 2006-2012, mu zanjo ni bilo treba plačati. Tako je ostalo vse do danes, čeprav je G Suite vmes postal plačljiva storitev. Google se je odločil, da temu naredi konec.

Že predlani se je G Suite prelevil v Google Workspace. Zadnji korak te večje reorganizacije bo ukinitev brezplačnega G Suita, saj bodo vse uporabnike prestavili na ustrezne verzije Workspacea, odvisno od načina uporabe. To pomeni, da bodo brezplačne storitve obdržali uporabniki, ki se uvrščajo med neprofitne ali izobraževalne ustanove. Ti bodo še naprej brezplačno dostopali do Gmaila, Driva in Docsa z lastno domeno. Preostali pa bodo morali plačevati naročnino.

Spremembe bodo začele veljati 1. maja. Dotlej lahko uporabniki izberejo ustrezen paket, kasneje pa bo izbral kar Google. Storitev bo postala plačljiva 1. julija, nato pa jim bo Google še eno leto nudil...

249 komentarjev

Zaradi rigidnih pravil po EU letijo prazna letala

Slo-Tech - Ena izmed najpomembnejših dobrin letalskih družb so pravice do pristajanja na posameznih letališčih v posameznih terminih (slots), ki jih je omejeno mnogo. Kljub zakupu pa morajo prevozniki te termine dejansko uporabljati, sicer jih izgubijo. Pred epidemijo je bila v EU meja pri 80 odstotkih, po izbruhu pa so jo znižali na 50 odstotkov. To pomeni, da mora letalska družba v vsaj 50 odstotkih primerov dodeljene termine dejansko uporabiti za pristanek ali vzlet. Ob padcu povpraševanja po letih vodi to do na prvi pogled absurdnih odločitev.

Brussels Airlines je v tej zimi opravil 3000 poletov, ki so bili prazni ali skoraj prazni in bi jih bilo gospodarneje odpovedati. A ker bi tako tvegal izgubo terminov na letališčih, so letala letela praktično prazna, razkrivajo belgijski časniki. Belgijsko ministrstvo za promet je po razkritjih pisalo Evropski komisiji in predlagalo sprostitev pravil, ki so iz ekološkega in ekonomskega vidika absurdna.

Enake probleme imajo tudi druge letalske...

59 komentarjev

Japonska univerza izgubila 77 TB podatkov

Slo-Tech - Univerza v Kjotu je zaradi tehnične napake izgubila 77 TB podatkov, vključno z nekaterimi varnostnimi kopijami. Incident se je zgodil med 14. in 16. decembrom, med njim pa je izginilo 34 milijonov datotek 14 raziskovalnih skupin. Od teh so štiri tako prizadete, da dela ne bodo mogle obnoviti iz drugih varnostnih kopij. Vse prizadete uporabnike so o težavi že obvestili, podrobnosti pa javnosti niso razkrili.

Univerza v Kjotu sodi med najuglednejše svetovne univerze. Znana je zlasti po svojih raziskavah na področju kemije, dobri pa so tudi v biologiji, fiziki, vedah o materialih in medicini. Za računske probleme uporabljajo sistem Hewlett Packard Cray in podatkovni sistem DataDirect ExaScaler. Po incidentu, ko je rutinski postopek ustvarjanja varnostne kopije iz še nepojasnjenih razlogov uničil podatke, so ustavili vso varnostno kopiranje. V tem mesecu bodo vzpostavili nov sistem za ustvarjanje varnostnih kopij, hkrati pa bodo poleg polnih kopij shranjevali tudi inkrementalne...

27 komentarjev

Tesla vpoklicala pol milijona vozil

The Verge - Tesla je objavila vpoklic približno pol milijona vozil, ki so jih prodali med letoma 2017 in 2020. Gre za vsa vozila Model 3 - po podatkih Tesle jih je 356.309 - in nekaj vozil Model S (119.109). Čeprav ocenjujejo, da je dejansko prizadetih 14 odstotkov modelov S in zgolj en odstotek modelov 3, je vpoklic širši. Težavi sta dve: kamera in pokrov motorja.

V modelu 3 je problematična kamera na zadku avtomobila. Sčasoma lahko zaradi odpiranja in zapiranja prtljažnika kamera preneha delovati, ker se lahko obrabi kabel, s katerim je povezana. Tesla bo zato v vseh vozilih zamenjala ta kabel in dodala zaščito, kdor pa je problem že imel in ga je zamenjal sam, mu bodo stroške povrnili.

Resnejša težava pa je v modelu S. Pri nekaterih vozilih se pokrov motorja oziroma sprednji prtljažnik, saj gre za električne avtomobile, ne zapre dobro. V skrajnem primeru bi se lahko zgodilo, da se med vožnjo odpre, kar bi lahko povzročilo prometno nesrečo, ker voznik izgubi pregled nad voziščem. Težavo...

74 komentarjev

Blackberryji se poslavljajo

Blackberry - Dasiravno trg pametnih telefonov premočno obvladujeta sistema Android in iOS, nekateri uporabniki še vedno zadovoljno tipkajo po svojih starih blackberryjih. To se bo prihodnji teden spremenilo, saj bo BlackBerry OS 4. januarja postal precej manj uporaben. BlackBerry je vnovič opozoril, da bodo prenehali podpirati BlackBerry 7.1 OS, programsko opremo BlackBerry 10 in BlackBerry PlayBook OS 2.1. BlackBerry Services se ugašajo. To so najavili že septembra lani, 4. januar pa ostaja presečni datum.

To ne pomeni, da bodo naprave takoj za v koš. BlackBerry bo ugasnil strežnike, ki med drugim skrbijo za povezavo z aplikacijami (denimo BlackBerry Link, BlackBerry Desktop Manager in BlackBerry Blend) in dostavljajo posodobitve. Zato opozarjajo, da tudi klicanje in pošiljanje sporočil ne bosta več zanesljiva. V preteklosti so posamezniki že poizkušali nastaviti starejše telefone, denimo BlackBerry Bold 9900, da bi delovali brez BlackBerry Services. Uspehi so bolj klavrni, saj številne...

7 komentarjev

Intel se je po zapletu v kitajsko-ameriški spor opravičil

Slo-Tech - V začetku meseca je Intel svojim dobaviteljem poslal pismo, v katerem jih je med drugim pozval, naj ne uporabljajo izdelkov, ki se proizvajajo v kitajski provinci Šindžjang ali so kako drugače povezani z njo. Poziv je naletel na ostre odzive na Kitajskem, podjetje pa se je nemudoma znašlo v središču geopolitičnega viharja med ZDA in Kitajsko. Sedaj so stopili korak nazaj.

Intel je jel pojasnjevati, da so to zahtevali zgolj zaradi uskladitve z ameriško zakonodajo, a ni pomagalo. Kitajski mediji in oblasti so se burno odzvali, pa čeprav Intel sploh ni edino podjetje s podobnimi pozivi. Tudi Nike in H&M sta na primer že izrazila podobna stališča, kar je prav tako dvignilo veliko prahu. Ob tem je najbolj ironično, da Intel sploh ne uporablja izdelkov, storitev ali delovne sile iz omenjene regije. Intel je sicer v boljši situaciji kot na primer Nike, saj je Kitajska življenjsko odvisna od njihovih čipov, zato bi si težko privoščila, da jih kratko malo bojkotira.

Zapleti koreninijo v...

22 komentarjev

Tudi prvi SMS prodan kot NFT

Slo-Tech - Pri Vodafonu so na dražbi prodali žeton NFT za prvo SMS sporočilo in zanj iztržili 107.000 evrov.

Nezamenljivi kriptožetoni (NFT) so šli sprva v promet predvsem v povezavi s sodobno umetnostjo ter internetnimi memi, dandanes pa jih poskušajo tržiti že praktično s katerokoli rečjo, ki ji je moč - tako ali drugače - nadeti kakršnokoli vrednost. Prva takšna zadeva je bil bržkone Dorseyjev prvi čivk, medtem ko je sredi decembra največ pozornosti vzbudil prvi poseg v Wikipedio, ki ga je Jimmy Wales naposled uspel prodati za 750.000 dolarjev, čeprav je bil deležen precej kritike iz vrst urednikov spletne enciklopedije. Ti so mu očitali, da je z objavo dogodka kršil pravila platforme o samopromociji.

Pred dnevi je bil na vrsti še prvi SMS. Tega je 3. decembra 1992 britanski inženir pri Vodafonu Neil Papworth poslal kolegu, direktorju Richardu Jarvisu, ko je bil ta na predbožični zabavi podjetja. Sporočilce "Merry Christmas" se je zasvetilo na zaslonu telefona orbitel 901, katerega...

16 komentarjev

ZDA prepovedale vlaganja v osmerico kitajskih tehnoloških podjetij

vir: CNet
Financial Times - ZDA bodo na črni seznam podjetij, v katerih Američani ne smejo imeti lastniških deležev, uvrstile še osem kitajskih podjetij, poroča The Financial Times. Razlog za uvrstitev na seznam je domnevno sodelovanje pri nadzoru in vohunjenju nad Ujguri. Gre za sestavni del ameriških prizadevanj, da bi Kitajsko kaznovale zaradi zatiranja Ujgurov in drugih etničnih manjšin na severozahodu države. Poleg uradnega razloga obstoji še vrsta nekoliko manj glasno poudarjenih, saj se bolj ali manj nespremenjen odnos do Kitajske nadaljuje še iz časov prejšnje ameriške administracije.

Med državami, ki so pristale na seznamu, sta tudi znani proizvajalec letalnikov DJI in SenseTime. Slednji je želel na hongkonški ta teden izpeljati javno ponudbo delnic (IPO), a so zaradi omejitev ameriških investitorjev IPO prestavili. Enako se je sedaj zgodilo tudi konkurenčnemu podjetju Megvii, ki bi bil moral IPO izpeljati lani, a so ga zaradi takratne uvrstitve na neko drugo črno listo odpovedali. Investiranje bo...

9 komentarjev

Google bo sčasoma odpustil necepljene

Slo-Tech - Zaposleni v Googlu se bodo morali obvezno cepiti proti covidu-19, sicer bodo po daljšem neplačanem dopustu sredi prihodnjega leta odpuščeni. Spremembe začno veljati 18. januarja, so pred dvema tednoma v okrožnici obvestili zaposlene. V Googlu sicer ni večjega nasprotovanja cepljenju, saj naj bi bilo nasprotnikov manj kot odstotek. Manifest proti napovedanim ukrepom pa je podpisalo 600 ljudi, kar predstavlja 0,4 odstotka zaposlenih.

Do 18. januarja morajo zaposleni predložiti dokazilo o cepljenju ali pa priglasiti izjemo. Kdor tega ne bo storil, bo dobil 30 dni plačanega izrednega dopusta, nato pa še pol leta neplačane odsotnosti. Kdor niti po sedmih mesecih ne bo predložil potrdila o cepljenju, mu bodo odpovedali pogodbo o zaposlitvi. Pogosto testiranje ni veljavna alternativa, je še zapisalo vodstvo v okrožnici. Za izjemo lahko posamezniki zaprosijo iz verskih ali zdravstvenih razlogov, o njih pa se bo odločali posamezno.

V podjetju so kot enega izmed razlogov za obvezno...

30 komentarjev

Evropska komisija za več pravic delavcev v digitalnem gospodarstvu na poziv

Evropska komisija - Evropska komisija je včeraj predstavila predlog zakonodajnega svežnja, ki bi v EU rigorozno uredil pravice delavcev v tako imenovanem gospodarstvu na poziv (gig economy), kamor uvrščamo voznike pri Uberju in dostavljavce hrane pri Woltu. Komisija želi tudi tem ljudem zagotoviti enake delavske pravice in ugodnosti kakor zaposlenim, vključno z varovalkami pred odpovedjo, z minimalno plačo in socialno varnostjo. Zato so pripravili sporočilo Komisije (communication), predlog nove direktive (sprejete direktive morajo države članice v dveh letih prenesti v nacionalno pravo) in osnutek smernic.

Komisija ocenjuje, da bi spremembe neposredno vplivale na 4,1 milijona Evropejcev, ki opravljajo tovrstna dela. Ti ljudje, ki dostikrat zaslužijo manj kot minimalno plačo, bi samo zaradi zvišanja prejemkov na raven minimalne plače letno zaslužili dodatnih 484 milijonov evrov. Ponudniki teh del pa bi imeli letno 4,5 milijarde evrov več stroškov, saj bi poleg plačila morali urediti še številne druge...

2 komentarja

Glasovanje o sindikalnem združevanju Amazonovih delavcev v Alabami bodo morali ponoviti

Slo-Tech - Ameriška Zvezna agencija za delo je na podlagi poletnih zaslišanj sklenila, da je Amazon ob marčnem glasovanju glede sindikalnega združevanja njegovih delavcev v skladiščih v Alabami kršil pravila postopka, zato mora glasovanje ponoviti.

Letošnjega aprila se je v Bessemerju v Alabami odvijal odmeven dogodek v boju ameriških delavcev za pravice, saj so se glede združevanja v sindikat prvič odločali delavci v Amazonovem skladišču. Ker je Amazonov kader za fizična dela že dolgo časa predmet srhljivih pričevanj o obremenitvah na delovnem mestu, hkrati pa gre za enega največjih modernih tehnoloških velikanov, je proces požel veliko pozornosti. V Amazonu so se bali, da bi odločitev za pridružitev sindikatu trgovine na debelo, drobno in diskonte (RWDSU) sprožila hudournik podobnih združevanj drugod po ZDA, zato so vložili velike napore v trud, da se to ne bi zgodilo. Zaposleni so morali na obvezna predavanja o slabostih sindikatov in so na vsakem koraku poslušali svarila, da jih bo to...

1 komentar

Jack Dorsey sestopil s čela Twitterja

vir: Axios
Axios - Izvršni direktor Twitterja, razvpiti Jack Dorsey, je nepreklicno odstopil s položaja in bo predvidoma prihodnje leto zapustil podjetje. Nasledil ga je Parag Agrawal.

Jack Dorsey je bil v zadnjih letih eden vidnejših obrazov ameriških informacijskih velikanov. Predvsem na račun vloge, ki jo je njegovo družbeno omrežje Twitter igralo med vladavino ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je čivkanje res učinkovito izkoriščal kot ogromen megafon. Dorsey je bil sicer pred petnajstimi leti med ustanovitelji Twitterja in krajši čas tudi na mestu direktorja, a ga je uprava leta 2008 odstavila. Vrnil se je leta 2015, najprej kot vmesni, nato kot stalni CEO, ko je zamenjal Dicka Costola. Lansko leto ga je želel eden od investitorjev že zamenjati, a se je z njim sporazumel. Sedaj odhaja sam in je danes, na presenečenje mnogih, hitropotezno sestopil s položaja izvršnega direktorja ter ga po odločitvi uprave predal Paragu Agrawalu. Sam bo član uprave še do prihodnjega maja, ko se mu izteče...

14 komentarjev

Norvežanom zmanjkuje klasičnih avtomobilov, zato bodo (spet) obdavčili električne

Slo-Tech - Norveška je vodilna država v elektrifikaciji osebnega transporta. Že prihodnje leto bodo kupci izbirali skorajda izključno električne avtomobile, letos pa je bilo avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem približno desetino. Medtem ko so to številke za nova vozila, je tudi na cesti situacija nagnjena v prid elektrifikaciji. V Oslu je na primer električnih vozil že več kot bencinskih. To pa prinaša zanimiv problem -- Norvežanom zmanjkuje klasičnih avtomobilov, ki bi jih mogli obdavčiti. Obdobje izjemno ugodnega lastništva električnih vozil se bo zato moralo končati.

V tej evropski naftni oazi se elektrifikacija ni zgodila samo od sebe. K temu je gotovo pripomogel visok standard, ki ga - paradoksalno - zagotavlja prav izvoz nafte, a odločilni pospešek je s finančnimi vzpodbudami dala država. Intenzivna kampanja se je začela v 90. letih. Postopoma so električna vozila oprostili plačila davka na dodano vrednost in davka na vozila. Uporabljali so lahko pasove za avtobuse,...

15 komentarjev

Apple bo omogočil domače popravilo naprav

vir: Apple
Apple - Pri Applu bodo prihodnje leto pognali storitev Self Service Repair, skozi katero bo mogoče kupiti uradne rezervne dele za njihove telefone in računalnike in jih doma popravljati. To je bistven obrat od dosedanjega pristopa, kjer so bile Applove naprave znane kot močno zaprte in servisu neprijazne.

Proizvajalci potrošne elektronike običajno skušajo uporabnikom otežiti garažno popravljanje kupljenih naprav in jih namesto tega na bolj ali manj grobe načine usmerjajo proti uradnim servisnim službam. Prav zaradi tega so vzniknila aktivistična združenja popravljalcev in svetovalcev, kot je iFixit. Toda klima se počasi vendarle spreminja. Evropska unija je sredi uvajanja zakonodaje, s katero namerava utreti pot enostavnejšim popravilom bele tehnike in elektronike, premik v to smer pa je napovedal tudi ameriški predsednik Biden. Tako se podjetja, ki nekoč niso dovolila niti lastnoročne menjave baterije, vendarle mehčajo in pripravljajo na nove čase, ko bo treba kupcem pri popravilih tudi...

114 komentarjev

Facebook odslej Meta

Slo-Tech - Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg je sporočil, da se je podjetje preimenovalo. Da bi izboljšali klavrno javno podobo, ki so jo načele razne afere (Cambridge Analytica, Frances Haugen in druge), bo podjetje odslej znano pod imenom Meta. Facebook želi s tem poudariti, da razvijajo naslednjo generacijo spletne interakcije, tako imenovane metaverzume, kjer se digitalno prepleta z resničnostjo.

Preimenovalo se je zgolj podjetje, medtem ko najpopularnejše družbeno omrežje ostaja Facebook. Zuckerberg pravi, da je prav to ime tako močno povezano z enim samim izdelkom, da je za podjetje potrebno novo, širše ime. Ostale storitve, kot na primer WhatsApp in Instagram, bodo prav tako obdržale svoja imena. Tudi na borzi bo podjetje od 1. decembra kotiralo z novo oznako (ticker) MVRS. Metaverzum sicer ni nov izraz, saj ga je Neal Stephenson prvikrat uporabil pred 29 leti v romanu Snow Crash, je pa v zadnjih mesecih postal hit v Silicijevi dolini. Predstavlja virtualna...

47 komentarjev

Amazon je več kot leto dni sistematično podplačeval zaposlene

Slo-Tech - Amazon zaposluje več kot 1,3 milijona ljudi po celem svetu. Za upravljanje tako veliko zaposlenih uporabljajo tudi algoritme, avtomatizirane sisteme in druga orodja brez človeške interakcije, kar lahko ima škodljive posledice za zaposlene. The New York Times razkriva zgodbo zaposlene, ki ji je Amazon več mesecev izplačeval 90 dolarjev prenizko plačo. Podatek postane povednejši z dejstvom, da bi morala njena plačati znašati 540 dolarjev in da je zaposlenih z isto težavo več tisoč v 179 Amazonovih skladiščih.

Ko se je naposled pritožila kar izvršnemu direktorju Jeffu Bezosu, je Amazon začel interno preiskavo in ugotovil, da gre za sistemsko težavo. Do današnjega dne identificirajo zaposlene, ki so prejeli prenizko plačilo, in jim izplačujejo razliko, je povedala tiskovna predstavnica Kelly Nantel. Težava je doletela mlade starše, ki so izostajali z dela zaradi nege, kar je Amazon sistematično napako obračunaval. Toda to ni edina težava, ki jo je imel Amazon z odnosom do zaposlenih.

...

16 komentarjev

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

William Shatner je postal najstarejši človek v vesolju

posadka NS-18

vir: Blue Origin
Blue Origin - Blue Origin je danes izstrelil svojo drugo odpravo New Sheparda s posadko, ki pa je dobila poseben ton zaradi dejstva, da je bil na krovu tudi nekdanji igralec William Shatner, poznan po vlogi kapitana Kirka iz Zvezdnih stez, ki je z 90 leti postal najstarejši človek v vesolju.

Po tem, ko se je kapitan Kirk desetletja "pogumno podajal tja, kamor se ni še nihče predtem", lahko nekaj podobnega izjavi tudi igralec, ki mu je dal videz, William Shatner. Ampak zgolj podobnega, saj ga je kapsula New Shepard ponesla do višine 107 km nad Zemljo, ne pa v kakšen odročen del galaksije. Istoimenska raketa je plovilo iz Teksasa v nebo pognala približno deset minut pred peto popoldan po našem času, polet pa je trajal dobrih deset minut. Posadko so poleg Shatnerja sestavljali še dva milijonarja - soustanovitelj podjetja Planet Chris Boshuizen in direktor korporacije Dassault Systeme Glen de Vries - in podpredsednica Blue Origina Audrey Powers. Na misijo NS-18 so se pripravljali nekaj dni, pri...

27 komentarjev

Tesla se seli iz Kalifornije v Teksas

Slo-Tech - Tesla je preselila svoj sedež iz Kalifornije v Teksas, je v četrtek sporočil izvršni direktor Elon Musk. Sam se je preselil v Teksas že lani, kjer je tudi velik del SpaceX in nova Teslina tovarna v Austinu. Sedaj pa bo tam še sedež podjetje Tesla, čeprav v Teksasu uradno ni dovoljeno prodajati tesel in morajo kupci po vozila v okolico. Zakonodaja namreč proizvajalcem prepoveduje neposredno prodajo vozil kupcem, zato obstajajo številni domiselni obvozi.

V Kaliforniji bo Tesla še vedno obdržala precej obratov. Tovarna v Fremontu bo še naprej delovala, in sicer naj bi celo povečala proizvodnjo za 50 odstotkov. Ni pa Tesla edino podjetje, ki se iz Kalifornije seli na jug. Glavni razlog so nižji davki in manj regulacije, tako na področju okoljskih standardov kot zaščite pravic zaposlenih. Podobno kot Tesla se v Teksas selijo še Oracle, Hewlett Packard Enterprise in Toyota Motor, ki so bili prej vsi v Kaliforniji.

Musk se je lani večkrat prepiral s Kalifornijo zlasti glede...

10 komentarjev

Žvižgačica iz Facebooka je Frances Haugen

CBS News - Z intervjujem za oddajo 60 Minutes, medijske hiše CBS News, je padla tančica z osebe, ki je Wall Street Journalu priskrbela levji delež dokumentov, na katerih je časnik zgradil reportažo The Facebook Files. To je strokovnjakinja za podatke Frances Haugen, nekdanja članica Facebookove skupine Civic Integrity, ki se je borila proti dezinformacijam v času lanskih ameriških predsedniških volitev.

Sredi septembra je Facebook doživel zelo neprijetno presenečenje v obliki odmevne serije člankov The Facebook Files, ki so jo pripravili pri Wall Street Journalu. V njej so popisali vrsto kočljivih dogajanj v razvpitem tehnološkem velikanu, katerih rdeči niti sta v glavnem dve. Prvič, vodilni v Facebooku se dobro zavedajo negativnih plati svojih družbenih omrežij, a opozorila lastnih strokovnjakov ignorirajo, ker bi ukrepi za reševanje težav lahko ogrozili dobiček in rast podjetja. In drugič, podjetje ima v resnici nad lastnimi omrežji precej slab nadzor in ne ve, kako se lotiti problemov,...

31 komentarjev

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

Ker ni čipov, Volkswagen in Opel ustavila nekatere tovarne

Slo-Tech - Opel je sporočil, da bo zaradi pomanjkanja polprevodnikov ustavil proizvodnjo v tovarni v Eisenachu. Kako dolgo bo ustavitev trajala, je odvisno od dogajanja na trgu elektronskih čipov, upajo pa na ponoven zagon na začetku prihodnjega leta. Poleg pomanjkanja čipov je sekundarni razlog še pomanjkanje delovne sile zaradi covida.

Novica je presenetila tudi zaposlene, ki so imeli dva dni pred objavo sestanek z upravo, kjer morebitnega zaprtja niso niti omenili. V drugi tovarni v Franciji, ki prav tako proizvaja hibridna vozila, ne bodo ustavljali proizvodnje, kar dodatno jezi zaposlene. Medtem ko bo 1300 zaposlenih v Nemčiji na čakanju, bodo v francoski tovarni nekoliko povečali proizvodnjo.

Težave pestijo celotno avtomobilsko industrijo. Gigant Volkswagen je sporočil, da bo za pol drugi teden ustavil proizvodnjo v Wolfsburgu. Na čakanje bodo poslali 20.000 zaposlenih. Razlog je takisto pomanjkanje polprevodnikov, ki je dosegle nepredstavljive razsežnosti, so sporočili iz Volkswagna....

80 komentarjev

Amazon predstavil robotka z Alexo

robotek Astro

vir: Amazon
Amazon - Na tradicionalni jesenski predstavitvi strojne opreme so pri Amazonu pokazali več novih naprav s pametno asistenco, pri čemer pa je bržkone prednjačil robotek Astro.

Naposled je na vrsti za jesenske hardverske osvežitve tudi Amazon (krajši video povzetek). Njihove tiskovke so že več let v znamenju tlačenja Alexe in kamer v vsako mogočo reč v naši okolici in tudi tokratni dogodek se od tega ni bistveno razlikoval - smo pa videli nekaj več dobro izčiščenih in uporabnih izdelkov kot običajno. Družina pametnih zaslonov Echo Show bo tako proti koncu leta dobila 15-palčnega člana, ki je s svojo velikostjo videti prav imenitno in ga bo mogoče obesiti tudi na steno, kjer bo služil kot prikazno središče pametnega doma. Za razliko od manjših članov linije bo mogoče na zaslon postaviti več uporabnih pripomočkov, je pa videti, da bomo pri tem rahlo omejeni, saj bo pol zaslona togo namenjenega tem widgetom, druga polovica pa dinamični vsebini običajnih echov. Cena bo 250 dolarjev (ZDA, brez...

10 komentarjev

Evropska komisija uradno predlaga en standard za polnjenje elektronskih naprav

Slo-Tech - Po pričakovanjih in napovedih je Evropska komisija konec minulega tedna predlagala enotne polnilnike za elektronske naprave, s čimer želijo standardizirati priključke in zmanjšati količino elektronskih odpadkov. Po raziskavah ima trenutno povprečen Evropejec tri različne polnilnike, izmed katerih uporablja le dva.

Na področju polnilnikov je včasih vladal še večji kaos, ki ga je industriji uspelo solidno poenotiti. Z več ducatov standardov smo prispeli do treh: microUSB, USB-C in Apple. To pa je še vedno točno dva standarda preveč, meni Komisija, ki odkrito navija za USB-C. Komisija je zato predstavila predlog novele direktive za radijsko opremo, ki predpisuje USB-C za pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in prenosne konzole. Prav tako Komisija predlaga, se polnilniki začno prodajati ločeno, tako da bi jih kupili le, če bi jih resnično potrebovali.

Dodatne spremembe se obetajo še na področju hitrega polnjenja, ki ga je treba regulirati, da ne...

27 komentarjev

Facebook začasno ustavlja razvoj verzije Instagrama za otroke

Facebook - V Facebooku so se pod vsesplošnim pritiskom s strani aktivistov in politike odločili, da "začasno pavzirajo" razvoj razvpite različice Instagrama za otroke, mlajše od 13 let.

Letošnjega marca je javnost razburila pobegla informacija, da v Facebooku snujejo različico Instagrama, namenjeno mlajšim od 13 let, kolikor je trenutno mejna starost za pristop na to družbeno omrežje. V podjetju so hiteli z razlago, da je ideja še v plenicah in da je njen glavni namen najmlajšim najstnikom (se pravi, enajst- in dvanajstletnikom) omogočiti sodelovanje na te sorte socialnem omrežju ob strogih pogojih, ki bi jih starši lahko uveljavili z močnimi zaščitnimi orodji v aplikaciji. Toda interesne skupine za zaščitno otrok in varovanje osebnih podatkov so namero označile za morbidno in Facebook pozvale, naj se projektu odpove. Po njihovem bi bili otroci s sodelovanjem na takšni platformi prezgodaj vključeni v podivjano spletno oglaševanje, medtem ko se tudi pri starejših najstnikih kaže slab vpliv...

10 komentarjev

Primanjkuje tudi pasivnih elektronskih komponent

Slo-Tech - Že dobro leto poročamo o previsokem povpraševanju po elektronskih komponentah glede na trenutne zmogljivosti, kar se kaže v podaljšanih dobavnih rokih in vpliva tudi na druge panoge, denimo na avtomobilsko industrijo. Težave se obetajo tudi pri pasivnih elektronskih komponentah, saj julija in avgusta niso obratovalne malezijske in indonezijske tovarne za proizvodnjo kondenzatorjev. Posledice bi lahko občutili v prihodnjih tednih.

Tovarne podjetij Chemi-Con, Nichicon in Rubycon poskrbijo za približno 50 odstotkov vseh kondenzatorjev na trgu, zato bi njihov izpad lahko povzročil zmanjšanje ponudbe za 30-60 odstotkov. To predstavlja težave že v običajnih časih, sedaj pa je povpraševanje rekordno visoko. Dobavni roki se zato močno podaljšali in namesto običajnih 4-6 tednov merijo v mesecih.

Težave povzročajo ukrepi proti covidu v Maleziji in Indoneziji, ki so pretrgali dobavne poti in terjali ustavitev številnih tovarn. Analitiki napovedujejo, da se situacija na trgu zagotovo še ne...

8 komentarjev

Microsoft občutno prenovil linijo Surface

The Windows Blog - V Microsoftu so izvedli najbolj korenito posodobitev družine hibridnih računalnikov Surface po več letih in predstavili nove inačice Surfaca Pro in Go, pa zanimiv zmogljivi prenosnik Surface Laptop Studio in drugo generacijo poklopnega telefona Surface Duo.

Tehnično so v Microsoftu linijo svojih hibridnih prenosnih naprav Surface osvežili pred dvema letoma, vendar je šlo za precej blage izboljšave. Letošnje jedro novosti predstavljajo modeli, ki so se jim posvetili v večini elementov (krajši video povzetek). Surface Pro 8 ima ohišje povečano na 13 palcev, ločljivost zaslona na 2880×1920 in njegovo osveževanje na 120 Hz, pa tudi obroba okoli zaslona je zdaj precej ožja. Nova je kamerica, pa ves zvočni sistem z mikrofoni in zvočniki, medtem ko je strojno drobovje osrediščeno okoli Intelovih procesorjev Core enajste generacije (Tiger Lake). Pomnilnika je do 32 GB, prostorske shrambe do 1 terabajta. Cena je v Evropi okoli 1200 eur za vstopni model, ki bo dobavljiv v oktobru, torej...

11 komentarjev

Aplikacija #OstaniZdrav ostaja v maju

Slo-Tech - Maja smo pisali, da je slovenska aplikacija #OstaniZdrav, ki je lokalizacija nemškega izvirnika CWA (Corona-Warn-App), že deset različic za originalom. Sredi maja smo potem dan po našem članku dobili verzijo 1.14.3, medtem ko so Nemci tedaj že imeli 2.2. Sedaj je v Nemčiji na voljo že CWA 2.9.0 (Android) oziroma 2.9.1 (iOS), v Sloveniji pa še vedno ostaja 1.14.3 z datumom 14. maj. Na voljo je torej isto, kot je bilo pred štiri meseci, pri čemer smo že tedaj dobili staro verzijo v primerjavi z nemško - 1.14.3 so Nemci dobili marca. Ministrstvo medtem pravi, da Slovenija z mobilno aplikacijo #OstaniZdrav v celoti sledi odprtokodni aplikaciji Corona-Warn-App (CWA), ki jo je razvila Nemčija.

A tudi uporaba ni kaj boljša. Pregled številk kaže, da so ljudje nad aplikacijo v glavnem že obupali. Medtem ko je dnevno potrjenih približno 1000 primerov covida, je bilo v petek vnesenih 51 kod TAN, dan pred tem 20 ipd. Medtem Erar razkriva, da vzdrževalec aplikacije redno dobiva plačilo,...

33 komentarjev

Prva SpaceXova turistična odprava je v orbiti

posadka odprave Inspiration4

vir: Ars Technica
Spaceflight Now - S Floride je ponoči poletela misija Inspiration4, prva, kjer so v kapsuli Crew Dragon turisti - in prva v zgodovini, kjer v plovilu ni niti enega klasičnega astronavta.

SpaceXova kapsula za polete s posadko Crew Dragon je doslej opravila tri človeške misije, pri čemer je tretja, Crew-2, še v teku. Četrta, ki so jo danes ponoči, nekaj minut čez drugo po našem času, izstrelili iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi, pa je nekaj posebnega. Inspiration4 pomeni začetek SpaceXovih prizadevanj za izvajanje turističnih poletov v vsemir, obenem pa je zasnovana tako, da v plovilu ni niti enega izurjenega astronavta, saj naj bi se ves ves postopek, vse do spusta nazaj na tla, načeloma izvedel samodejno (četudi ima vsaj eden od udeležencev pilotske izkušnje). Odprava bo trajala približno tri dni in bo za razliko od nedavnih poletov Richarda Bransona in Jeffa Bezosa pokukala kar globoko v vesolje - na krožnico z višino 575 km, se pravi višje od ISS. Gre torej za polnopraven orbitalni...

43 komentarjev

Googlovi začasni agencijski sodelavci nezakonito podplačani

Slo-Tech - The Guardian je razkril, da je Google leta plačeval začasne sodelavce (temporary workers) manj, kot bi jih po zakonodaji številnih držav, v katerih imajo pisarne, moral. Vodstvo podjetja je bilo s problemom seznanjeno vsaj od maja 2019, a so problem pometli pod preprogo, namesto da bi ga odpravili. Bolj jih je zanimal ugled podjetja kot položaj delavcev.

Googlovi zaposleni so deležnih številnih ugodnosti in bonbončkov, a podjetje na nogah drži tudi vsaj tako velika množica začasnih sodelavcev. Največ jih zaposlujejo na oddelkih za iskanje kadrov, marketing in samovozeče avtomobile (Waymo). Ti zaposleni, ki jih imenujejo TVC (temps, vendors, contractors), imajo slabše delovne pogoje in ponekod niti nimajo polnega zdravstvenega zavarovanja. V ZDA so razlike dopustne, v evropskih državah in številnih azijskih državah pa zakonodaja zahteva, da imajo tudi začasni sodelavci enake plače in druge pravice (dopust, odmori, delovni čas ipd.) kakor redno zaposleni. Po informacijah The...

26 komentarjev

Microsoft do nadaljnjega odložil vrnitev v pisarne, zamiki tudi drugod

Microsoftovi podatki o hibrinem načinu dela

Slo-Tech - Microsoft je kot večina tehnoloških velikanov v ZDA spomladi napovedal, da se bodo jeseni zaposleni ponovno vrnili na svoja delovna mesta. Ponekod je bil ukrep ostrejši, saj na primer Google ne bo dovoljeval stalnega dela od doma, v Microsoftu pa je bila ta možnost teoretično predvidena. A sprva so vrnitev preložili z julija na september, nato s septembra na oktober, sedaj pa je zaradi novega vala koronavirusa spet do nadaljnjega odložena.

Microsoftov podpredsednik za sodobne oblike dela Jared Spataro je pojasnil, da so se zaradi negotovosti v povezavi z virusom odločili, da ne postavijo napovedi, kdaj bi se ameriške pisarne ponovno odprle. To bodo storili, ko bodo to lahko storili varno. Podobno so storila tudi druga podjetja.

Google je konec avgusta napovedal, da je vrnitev v pisarne odložena vsaj do 10. januarja prihodnje leto. V vmesnem času ponujajo več fleksibilnost, tudi po januarju pa se bodo na posamezni lokaciji sami odločili, kdaj se pisarne ponovno odprejo. Facebook...

0 komentarjev

TikTok v ZDA prehitel YouTube po angažmaju uporabnikov

Slo-Tech - TikTok je (bil) v primerjavi z Googlovim YouTubom škrat, a mu začenja mešati štrene. Po številu uporabnikov in videoposnetkov, ki so na voljo in ki se gledajo, je YouTube prepričljivo boljši, a TikTok ga je prehitel v povedni kategoriji. Povprečen uporabnik TikToka na spletni strani preživi več časa kakor povprečen uporabnik YouTuba. TikTok je torej bolj zasvajajoč.

Poglejmo več številk. YouTube ima po Googlovih ocenah dve milijardi uporabnikov, TikTok pa po lastnih navedbah nezanemarljivih 700 milijonov. Podatki o povprečnem času, ki ga uporabnik preživi na strani, veljajo za ZDA. Kitajske, kjer je TikTok zelo priljubljen, a na voljo pod imenom Douyin, niso upoštevali. Tudi v Veliki Britaniji je TikTok pred YouTubom v povprečnem času ogleda, in sicer že lanskega junija. K temu je največ prispevala epidemija in zaprtje javnega življenja, ki je povečalo priljubljenost TikToka, medtem ko je YouTube že prej dosegal visoko vidnost. TikTok je bil leta 2020 največkrat prenesena...

19 komentarjev

Teslina tovarna v Nemčiji bo dobila milijardno subvencijo

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Pred skoraj dvema letoma je Tesla izbrala okolico Berlina za gradnjo nove tovarne baterij, ki se kljub občasnim zastojem nadaljuje. Pri tem pa lahko računa na izdatno državo pomoč, o kateri se Nemčija še pogaja z Evropsko komisijo. Neuradno gre za 1,1 milijarde evrov, uradno pa bo številka znana konec leta.

Gre namreč za namenska sredstva, ki jih zagotavlja dvanajst evropskih držav v okviru panevropskega raziskovalnega in inovacijskega projekta za baterije (Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Nemčija, Italija, Poljska, Slovaška, Španija in Švedska). Skupno je na voljo 2,9 milijarde dolarjev, s čimer želi EU proizvodnjo baterij za lokalne potrebe preseliti iz Azije na domača tla. Prvi konzorcij proizvajalec baterij je Evropska komisija potrdila leta 2019, Tesla pa predstavlja srce drugega konzorcija.

Končne številke bodo odvisne tudi od zavez in realizacije glede investicij zasebnega sektorja in ustvarjenih delovnih mest. Tesla govori o pet milijard evrov vredni...

49 komentarjev

OnlyFans si je premislil o pornografiji

Slo-Tech - Iz OnlyFans so danes sporočili, da so odložili načrte o prepovedi pornografije, ki so jih domnevno na zahtevo bank napovedali minuli teden. Posebej glasni v nasprotovanju prepovedi so bili prav ponudniki in ponudnice pornografskih vsebin, ki so roko na srce OnlyFansu pomagali postati tako velik fenomen, kot je. Zato jih je napoved, da bo s 1. oktobrom dovoljenja le mehkejša golota, negativno presenetila. OnlyFans se je izgovarjal, da to zahtevajo banke in drugi ponudniki plačilnih storitev, ki so pod pritiskom NCOSE (National Center on Sexual Exploitation) zato da ima zvezane roke. A očitno ni čisto tako. (Preiskava je pokazala še, da so nekateri mladoletni tudi uspeli obiti sistem za preverjanje polnoletnosti).

Sedaj pa so sporočili, da bodo še vedno imeli zagotovljeno storitev obdelave plačil tudi za ustvarjalce, ki objavljajo pornografske vsebine. Podrobnosti niso razkrili, zato se ustvarjalci bojijo, da gre zgolj za začasno prestavitev. Škoda je že narejena, saj so nekateri...

53 komentarjev

Tudi Toyoto prizadelo pomanjkanje čipov

vir: BBC
BBC - Polprevodniki za avtomobile so ena izmed elektronskih komponent, ki jih je pandemično pomanjkanje - tudi zaradi slabih odločitev proizvajalcev avtomobilov, ki so ob začetku pandemije nespametno preklicevali naročila - najhuje prizadelo. Medtem ko bo pri računalnikih naposled laže dihati, si proizvajalci vozil še ne morejo oddahniti. Toyota je tako sporočila, da bo zaradi tega prihodnji mesec proizvodnjo vozil zmanjšala za 40 odstotkov. Namesto 900.000 jih bodo izdelali le 540.000, ker za več preprosto nimajo dovolj komponent. Toyota ni edini avtomobilski proizvajalec, ki ima hude težave z dobavo.

Volkswagen je proizvodnjo priškrnil že sredi leta in svari, da jo utegne še dodatno. Pričakujejo, da bo dobava čipov v tem četrtletju zelo spremenljiva in na tesnem. Podobno so proizvodnjo omejili General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW in Renault. Novica torej ni, da kakšno podjetje (v tem primeru Toyota) krči proizvodnjo, temveč da mora to storiti celo Toyota, ki je imela doslej...

10 komentarjev

OnlyFans ne bo več dovoljeval pornografije

Bloomberg - Od oktobra bo spletna platforma OnlyFans ustvarjalcem prepovedovala objavljanje trših pornografskih vsebin, so sporočili iz podjetja. Še vedno bo dovoljeno objavljanje mehkejših golih fotografij in posnetkov, dokler bodo v skladu s politiko uporabo, so še dodali. OnlyFans so ustanovili leta 2016, njena popularnost pa je eksplodirala med pandemijo. Trenutno ima 130 milijonov uporabnikov.

Prvotno je bila stran OnlyFans namenjena različnim ustvarjalcem - od kuharjev in fitnes inštruktorjev do glasbenikov -, ki bi svojim oboževalcem v zameno za mesečno naročnino ponudili fotografije in krajše posnetke iz zakulisja in svojega življenja. Ker je (bilo) dovoljeno tudi objavljanje raznovrstnih pornografskih vsebin, je to kmalu postala prevladujoča uporaba spletne strani. Številne pornografske igralke so množično uporabljale OnlyFans, saj jim je omogočal več varnosti in pravičnejšo razdelitev prihodkov v primerjavi s klasičnimi studii.

A OnlyFans se je v zadnjih mesecih začel ograjevati od...

255 komentarjev

ZDA preiskujejo Teslinega Avtopilota

TechCrunch -
Ameriška zvezna agencija za cestno varnost (The National Highway Traffic Safety Administration oz. NHTSA) je začela preiskavo Teslinega sistema za avtonomno vožnjo. Kot so pojasnili, je razlog 11 prometnih nesreč Tesel od leta 2018, v katerih so bila udeležena tudi vozila za hitro posredovanje na cesti. Preiskava bo pokrivala Tesline modele Model Y, Model X, Model S in Model 3, skupaj gre za okoli 765.000 vozil, izdelanih po letu 2014.

Predstavniki NHTSA se bodo v preiskavi osredotočili na vprašanje, zakaj ima Autopilot težave pri srečanju s policijskimi, gasilskimi in reševalnimi vozili, zlasti če so ta ustavljena ob cesti, da bi opravljala svoje delo ob prometnih nesrečah. Večina od omenjene enajsterice nesreč se je namreč zgodila po sončnem zahodu, mesta nesreče so bila označena z običajnimi signali, kot so cestni stožci, osvetljeno tablo za opozarjanje s puščico ter lučmi za nujno vožnjo na vozilih za hitro posredovanje. Pri vseh teh nesrečah je bil v času pred trkom v vozilu...

75 komentarjev

Ameriški poslanci z zakonom nad tržnice aplikacij, beri Apple in Google

vir: Pixabay

Slo-Tech - Trojica ameriških senatorjev, republikanec in dva demokrata, med katerima je tudi nekdanja predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, je predstavila predlog zakona Open App Markets Act, ki bi uredil razmerja v tržnicah aplikacij kot sta Googlov Play Store in Applov App Store. Kot so povedali senatorji, imajo velika tehnološka podjetja po njihovem mnenju prevelik tržni vpliv.

Predlog zakona bi upravljavcem tržnic prepovedal prav tisto, zaradi česar je vzniknil znani, zdaj tudi že sodni spor med Epicom in Applom, torej zahtevati, da razvijalci vedno uporabljajo interni plačilni sistem tržnice. Prav tako bi velikim podjetjem prepovedal kaznovati razvijalce, če svoj izdelek ponujajo še kje drugje, pa čeprav po drugačni ceni oz. prodajnih pogojih, o tem pa bi po novem lahko tudi obveščali uporabnike. Senatorji še ugotavljajo, da so predatorske zlorabe Googla in Appla tolikšne, da postajajo žaljive na več ravneh, obenem pa so dosegle točko, ko že vplivajo na gospodarstvo...

14 komentarjev

Google bo onemogočil ciljano oglaševanje za mlajše od 18 let

vir: Pixabay

vir: Official Google Blog
Official Google Blog - Google je predstavil sveženj ukrepov, ki jih bodo vpeljali v naslednjih tednih in s katerimi nameravajo nekoliko bolj zaščititi mlade, ki uporabljajo njihove storitve. Podjetje tako ne bo več dopuščalo ciljanega oglaševanja glede na starost, spol in interese, ko gre za mlajše od 18 let. Varni način iskanja SafeSearch, ki med zadetki ne prikazuje eksplicitnih vsebin in je bil doslej privzeto nastavljen za otroke pod 13 let, po po novem pričakal vse mlajše od 18 let. Poleg tega bo lahko vsak pod to starostjo (oz. njegov starš ali skrbnik) zahteval, da se njegove fotografije ne prikazujejo med iskalnimi rezultati. Slednje sicer ne pomeni, da bodo take fotografije povsem umaknjene s spleta, bo pa to pripomoglo k njihovemu nekoliko bolj kontroliranemu širjenju. Zadnja pomembnejša novost se nanaša na Googlov Timeline, kjer si mlajši od 18 let ne bodo mogli več vklopiti zgodovine sledenja svoji lokaciji.

Novosti bodo tudi na YouTube, ki bo mladim privzeto ponujal nastavitve, ki njihove...

15 komentarjev

Bezosov polet v vesolje uspešen

četverica pred raketo, ki jih je pred tem ponesla v vesolje

vir: Space News
Space News - Po Richardu Bransonu je tudi Jeff Bezos uspešno poletel v vesolje na krovu kapsule New Shepard, svojega podjetja Blue Origin.

Tekma milijarderjev v letenju v vesolje se je odvila natanko po napovedih. Po tem, ko je 11. julija na plovilu VSS Unity vzletel Richard Branson, je tudi njegov tekmec Jeff Bezos izstrelitev izvedel natanko na napovedani 20. julij. Raketa New Shepard se je z izstrelišča v Teksasu pognala približno deset minut čez tretjo popoldan po našem času. Enajstminutni let je bil voden povsem avtomatsko; potisnik je kapsulo sunil ravno kanec nad sto kilometrov višine, kjer je posadka lahko uživala v nekaj minutah breztežnosti, nakar se je plovilo varno spustilo nazaj na tla s pomočjo padal. Uspešno se je na tla vrnila tudi potisna stopnja, ki so jo udeleženci po dogodku prav tako obiskali.

V četverici prisotnih na krovu sta bila poleg Jeffa Bezosa in njegovega brata Marka še 82-letna nekdanja pilotka Wally Funk in pa 18-letni nizozemski študent Oliver Daemen, ki je s...

29 komentarjev

Aplikacija zVEM za dostop do portala eZdravje in potrdila COVID je na voljo

Slo-Tech - Na voljo je mobilna aplikacija zVEM, ki omogoča dostop do portala zVEM eZdravje in skladiščenje evropskega digitalnega potrdila za COVID (EU DCP). Trenutno jo lahko namestijo uporabniki Applovih naprav z iOS in Googlovih naprav z Androidom.

Portal zVEM eZdravje na enem mestu združuje vpogled in dostop do izvidov, receptov, napotnic, ki so shranjene v povezanih zbirkah za eZdravje. Vsebuje na primer informacije o čakalnih vrstah, možnost naročanja, izdanih in izkoriščenih receptih itd. Pogledamo lahko tudi, katere zdravstvene storitve smo uporabljali, koliko so stale, izvide in podobno. V aplikaciji je omogočen tudi dostop do digitalnih potrdil za covid, in sicer lahko dobimo potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju. Potrdilo prenesemo in sicer ga lahko posredujemo kot PDF, shranimo na napravo ali shranimo v mobilno denarnico, ki je v aplikaciji. Enolični identifikator na potrdilo je koda QR.

Potrdilo lahko dodamo tudi drugače, in sicer s skeniranjem kode QR (in ne s...

71 komentarjev

Evropska komisija predlaga ogljične carine

Slo-Tech - Evropska komisija je v sredo predlagala uvedbo ogljičnih carin, ki bi jih EU izrekala na nekatere vrste uvoženih izdelkov iz držav, kjer se ogljični izpusti niso obdavčeni na enak način kakor v EU. Komisija meni, da te države oziroma proizvajalci izvajajo okoljski damping, saj nadpovprečno onesnažujejo z izpusti ogljikovega dioksida, česar v ceno ne vračunajo. Zaradi tega potem evropski proizvajalci, ki morajo spoštovati višje okoljske standarde in ki jih tepejo dragi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, niso konkurenčni.

Komisija zato predlaga, da bi leta 2026 uvedli ogljične carine na uvoz jekla, aluminija, cementa, gnojil in električne energije, s čimer bi vzpodbujali spoštovanje okoljskih standardov in zaščitili domače proizvajalce, ki se jih že držijo. Z novo ureditvijo bi bili najbolj prizadeti Rusija, Turčija, Kitajska in Velika Britanija, medtem ko ZDA niti ne. V Komisiji pričakujejo, da bo z dvigom okoljske zavesti v ZDA tudi tam uvedena podobna ureditev.

Toda tudi...

43 komentarjev

Nemška aplikacija za covid omogoča shranjevanje potrdil, slovenska aplikacija ostaja štiri mesece v preteklosti

Slo-Tech - Nemška aplikacija Corona-Warn-App v novi verziji 2.5, ki je izšla včeraj, dobiva novo pomembno funkcionalnost. Odslej bo omogočala hranjenje digitalnih certifikatov, s katerimi bodo lahko uporabniki dokazovali svoj status cepljenega, prebolevnika ali testiranega. V aplikaciji bodo lahko hranili dokazila zase in za do tri druge osebe, kot so otroci. V aplikacijo status oziroma certifikat vnesejo s skeniranjem kode QR, ki jim jo na potrdilu izda zdravnik glede na njihovo stanje. Potrdilo o cepljenju je bilo možno dodati že v verzijo 2.3, ki je izšla junija, prav tako z vnosom kode QR.

V aplikaciji vneseni certifikati ostanejo trajno, veljavnost pa bo odvisna od pravil. To pomeni, da je možno dodati več certifikatov, denimo za cepljenje in hitri test. Aplikacija bo najprej prikazala najbolj relevantnega, torej v konkretnem primeru manj kot 24 ur star hitri test, nato pa potrdilo o cepljenju. Druga novost so statistični podatki o cepljenju. Uporabniki si lahko ogledajo, koliko ljudi...

30 komentarjev

Februarska zmrzal v Teksasu povzročila milijarde izgube in dobičke

Bloomberg - Ko je 15. februarja letos Teksas zajel arktični mraz, zaradi česar se je država pogreznila v pet dni trajajoči temo in mraz, si je malokdo mislil, da bo račune za elektriko in ogrevanje plačeval še več let. Energetski sistem države je bil v nekaj urah na tleh, zaradi česar so sočasno cene poletele v nebo, ponudba energentov - zlasti plina in elektrike - pa je strmoglavila. Komur so še gorele luči, je to kmalu krepko obžaloval. Na drugi strani enačbe pa so bili proizvajalci zemeljskega plina in upravljavci plinovodov. Ti so v petih dneh ustvarili 11 milijard dolarjev, od česar so tri četrtine plačale elektrarne, ki so to podražitev veliki meri prenesle na potrošnike, preostanek pa porabniki plina za ogrevanje in kuho. Podrobnosti so znane, razkriva Bloomberg.

Da bi šlo nekaj hudo narobe, je bilo nekaterim jasno že dni pred ohladitvijo. Proizvodnjo zemeljskega plina so začeli krčiti, ker je bilo jasno, da oprema ni prilagojena za prihajajoče arktične temperature. Od 9. februarja...

34 komentarjev

Richard Branson poletel na rob vesolja

Space News - Virgin Galactic je brezhibno izpeljal polet Unity 22, na katerem je bil tudi njihov ustanovitelj, milijarder Richard Branson. Tako mu je zares uspelo v vesoljskem poletu prehiteti Jeffa Bezosa.

Letošnji julij je eden ključnih mesecev za zgodovino turističnih vesoljskih poletov, saj nosi datuma bržkone medijsko najbolj razvpitih tozadevnih odprav. Tista z 20. julija, ko naj bi poletel Jeff Bezos, nas še čaka, ravnokar pa so svojo uspešno izvedli v Virgin Galacticu. Misija Unity 22 je bila sicer okvirno zastavljena že na začetku leta, toda po uspešnem tesnem letu plovila VSS Unity v maju se je ustanovitelj podjetja, milijarder Richard Branson, odločil, da jo bo uporabil sam in na ta način poglavitnega tekmeca prehitel po desni. Razen krajšega zamika dogodka zaradi nevihtnega vremena je vse potekalo po načrtu. Dvotrupno nosilno letalo VMS Eve je raketno plovilo VSS Unity poneslo do višine 15 kilometrov, kjer so pet minut pred pol šesto popoldan po našem času prižgali raketni motor....

37 komentarjev

Pentagon začenja znova z milijardnim projektom JEDI

Slo-Tech -
Ameriško obrambno ministrstvo je sklenilo zaustaviti deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt, imenovan Joint Enterprise Defense Infrastructure oz. JEDI. Z njim bi zamenjali zastarela in med sabo nepovezana omrežja vseh rodov vojske v enoten oblak, ki bi varno hranil vse državne skrivnosti in z umetno inteligenco podpiral njihove obveščevalne dejavnosti. Kot so na kratko pojasnili, se je v vmesnem času tehnologija toliko zamenjala, da nekajkrat preloženi projekt več ne pokriva njihovih potreb.

Pogodbo, pri kateri ni šlo le za denar (Amazonov AWS je lani iz prodaje pridelal 45 milijard USD), pač pa za prestiž rivalov v oblačnem poslu, so v Pentagonu jeseni 2019 dodelili Microsoftu, kljub temu da je za favorita ves čas veljal Amazon. Prav zaradi splošno znanega dejstva, da je prejšnji predsednik Trump neizmerno sovražil Jeffa Bezosa, je na razplet razpisa padla senca dvoma ali ni šlo pri dodelitvi Microsoftu za politične vplive na odločitev. Amazon se je nato pritožil, a...

16 komentarjev

Branson skuša prehiteti Bezosa pri letenju v vesolje

posadka misije Unity 22

vir: Virgin Galactic
Virgin Galactic - Le dan potem, ko so v Blue Originu objavili, da bo četrti potnik na vesoljskem poletu Jeffa Bezosa legendarna pilotka Wally Funk, so v Virgin Galacticu potrdili, da bo Richard Branson skušal s plovilom VSS Unity poleteti že prej, 11. julija.

V začetku junija je milijarder Jeff Bezos udaril z najavo, da bosta z bratom Markom med potniki prve človeške odprave vesoljskega plovila New Shepard, ki naj bi poletela 20. julija. Že takrat se je šušljalo, da naj bi ga eden od poglavitnih tekmecev v industriji turističnih poletov v vesolje, šef Virgina Richard Branson, nameraval prehiteti z lastnim poletom na Virgin Galacticovem plovilu VSS Unity, ki je konec maja izvedlo uspešen testni polet. Sprva je bilo mišljeno, da bi bil Branson potnik tretje letošnje misije Unityja, toda Bezosov načrt naj bi premešal karte in Bransona prepričal, da izbere zgodnejšo odpravo.

To se je tudi zares zgodilo, kajti včeraj so v Virgin Galacticu najavili odpravo Unity 22, ki jo bo sestavljalo šest ljudi;...

35 komentarjev

Družbena omrežja bodo morala v Rusiji odpreti podružnice

Reuters - V Rusiji je začel veljati zakon, ki od upravljavcev družbenih omrežij zahteva, da v državi odprejo podružnice. V nasprotnem primeru grozijo globe in prepovedi oglaševanja. Zakon velja za družbena omrežja, ki delujejo v Rusiji, kar pomeni, da imajo vsaj 500.000 obiskovalcev iz Rusije dnevno. Podjetja morajo prit Roskomnadzorju registrirati osebni račun.

V Rusiji že več let poizkušajo trdo nadzorovati družbena omrežja. Leta 2019 sprejeli zakon, ki od prodajalcev pametnih telefonov zahteva, da nanje prednamestijo ruske aplikacije. V preteklosti je Kremelj že obtoževal družbena omrežja, da sodelujejo pri organizaciji ilegalnih protestov in shodov. Več družbenih omrežij so tudi oglobili, ker niso (dovolj hitro) odstranila vsebin, ki so po mnenju ruskih oblasti nezakonite. Ta teden se je v Rusiji začel nov postopek zoper Google zaradi suma kršitve zakonodaje o osebnih podatkih. Twitter in Facebook nove zakonodaje nista komentirala.

8 komentarjev

Raziskovalci v PNAS: družbena omrežja so sistemski problem

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev z različnih področij, med drugim etike, psihologije, antropologije in klimatologije, v ugledni znanstveni reviji PNAS pišejo, da bi morali družbena omrežja obravnavati kot tako resen problem kot podnebno krizo. Ugotavljajo, da je neverjetno, da človeštvo ni uporabilo vseh dosegljivih mehanizmov za brzdanje sistema, ki med drugim napaja proticepilstvo, je botroval napadu na kapitol, podžiga nestrpnost do prosilcev za azil in neti sovraštvo. Sedemnajst strokovnjakov različnih področij zagovarja ugotovitev, da je katastrofa družbenih omrežij krizna veda (crisis discipline). Tako označujemo vedo, ki terja povezovanje več različnih ved pri reševanju problema, ki resno zadeva vso človeštvo. Prvi širše znan primer je bila varstvena biologija (conservational biology), sedaj pa je podobna tudi znanost o podnebnih spremembah.

Raziskovalci poudarjajo, da je v spletnem sodelovanju lahko precej svetlih točk, denimo Wikipedija ali večja slišanost deprivilegiranih skupin. A...

99 komentarjev

V nemškem delu Amazona se začenja stavka

Slo-Tech - Nemški sindikat Verdi, ki se že leta bori, da bi Amazon zaposlenim v Nemčiji priznal, da zanje velja kolektivna pogodba za trgovinsko dejavnost, je ponovno napovedal stavko. Sedaj že stalnica pred božično nakupovalno sezono in drugimi obdobji, ko se pričakuje povečana prodaja, bo tudi letošnja stavka tako umeščena. Te dni ima Amazon Prime Day, zato je Verdi napovedal stavko, ki bo potekala od danes zvečer do srede.

Stavka bo potekala v sedmih distribucijskih centrih v Nemčiji, in sicer v krajih Werne, Leipzig, Rheinberg, Bad Hersfeld (dva), Koblenz in Graben. Ob tem sindikat poudarja, da Amazon za promocijo troši milijone, ustvarja milijardne dobičke, medtem ko zaposlenim za povečan obseg dela ne bodo namenili niti centa. Amazon odgovarja, da že sedaj ponujajo odlično plačilo, dodatne ugodnosti in karierne možnosti. Od julija letos bo začetna plača v nemških centrih 12 evrov na uro, prihodnjo jesen pa 12,5 evra. V sindikatu to označujejo kot prvovrstni cinizem, saj da takšno...

18 komentarjev

Satya Nadella postal še Microsoftov predsednik

Satya Nadella

vir: Wikipedia
CNet - Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je ta teden postal še novi predsednik. Upravni odbor ga je soglasno potrdil kot predsednika odbora, s čimer bo imel Nadella še več vpliva na vodenje podjetja. John Thompson, ki je doslej opravljal funkcijo predsednika, bo dobil eno izmed direktorskih mest v podjetju. Thompson je bil predsednik od leta 2014, pred tem pa je bil izvršni direktor Symanteca.

Nadella, ki je v Microsoftu zaposlen od leta 1992, je izvršni direktor postal leta 2014, ko je dobil zahtevno nalogo izboljšati kondicijo podjetja. Windows kot glavni izdelek je tedaj izgubljal zagon, zato je moralo podjetje stopiti v korak s časom in se deloma preusmeriti na druga področja, zlasti storitve v oblaku in umetno inteligenco. Preskok je uspel in Microsoft je danes drugo podjetje, ki se spogleduje z borzno vrednostjo dveh bilijonov dolarjev. Microsoft je lani kljub epidemiji beležil 14-odstotno rast prihodkov. Nadella se je rodil v Indiji in se je v ZDA preselil po diplomi, ko...

3 komentarji

Facebook bo tudi po pandemiji omogočal delo od doma

Slo-Tech - Med tehnološkimi velikani bo Facebook ostal izjema, ki bo zaposlenim omogočala delo od doma tudi po koncu pademije. Medtem ko je Apple že pozval zaposlene, naj se septembra vrnejo v pisarne, podobno kot je to že spomladi storil Google, bo Facebook možnost dela na daljavo še razširil.

Od 15. junija bodo zaposleni lahko zaprosili za delo od doma. Facebook sicer načrtuje vrnitev polovice zaposlenih v pisarne septembra, preostanka pa oktobra. Tudi zaposleni, ki bodo delali iz pisarn, bodo lahko letno do 20 dni delali na daljavo. Bo pa torej vsak zaposleni lahko zaprosil za delo od doma, če mu bo nadrejeni to dovolil. Ob tem bo Facebook plačo zaposlenega prilagodil, če se bo preselil v cenejši okoliš. Prav tako bodo še vedno spodbujali, da vsaj od časa do časa tudi stalno delajoči od doma pridejo v pisarno.

Facebook bo omogočal tudi selitve med državami. Povečali bodo kvote, koliko ljudi se lahko iz ZDA preseli v Kanado ali iz Evrope, Bližnjega vzhoda ali Afrike v Veliko Britanijo, če...

39 komentarjev

Jeff Bezos gre v vesolje

The Verge - Po novem vemo, kdo bo sestavljal preostanek posadke na prvem poletu New Sheparda z ljudmi na krovu: to bosta Jeff Bezos in njegov brat Mark.

Pred mesecem dni so v vesoljskem podjetju Blue Origin oznanili, da bodo 20. julija naposled prvič leteli s človeško posadko. Takšen podvig je seveda eden najpomembnejših mejnikov v razvoju vesoljskega programa kateregakoli akterja, za Blue Origin pa je dodatno pomemben, ker se je obdobje preizkušanja rakete in kapsule New Shepard vsaj navidez že precej zavleklo. Z nosilno stopnjo so leta 2015 uspeli pristati celo kanec pred SpaceXom, nato pa je firma Elona Muska izvedla enega najbolj navdušujočih razvojnih šprintov v zgodovini in Crew Dragoni danes že veselo vozijo astronavte na ISS, medtem ko so pri tekmecu na videz pohlevno v zrak pošiljali samo kapsule brez posadke. Toda sedaj vemo, zakaj: ker želi njihov lastnik Jeff Bezos, zdaj že nekdanji šef Amazona in najbogatejši Zemljan, leteti na čisto prvi odpravi.

Namero je danes objavil na...

67 komentarjev

Facebook politikom ne bo več gledal skozi prste

Slo-Tech - Facebook namerava spremeniti kontroverzna pravila, po katerih imajo politiki več svobode pri objavljanju od običajnih ljudi. Spremembe se dogajajo, odkar je Facebook vzpostavil neodvisno telo Oversight Board, ki presoja najzahtevnejše odločitve o moderiranju objav. Med drugim je to telo potrdilo odločitev, da se ukine račun nekdanjemu ameriškem predsedniku, a je hkrati kritiziralo posebno obravnavo, ki so jo politiki na Facebooku deležni nasploh. Facebook je imel do danes čas, da se odzove, zato ne preseneča napoved sprememb.

Trenutno za politike velja bistveno manj omejitev, tako da lažje širijo nestrpnost, sovraštvo ali laži, ki bi za običajne uporabnike že zdavnaj vodile do ukinitve računov. Facebook bo sedaj te privilegijev odpravil. Bolj transparentno bo tudi opozarjanje, saj bodo uporabniki dobili jasno opozorilo, kdaj so storili prekršek (strike), ki bi ob ponavljanju vodil v ukinitev računa. Vsebine politikov, ki bodo kljub kršenju pogojev ostale vidne, bodo jasno označene...

25 komentarjev

Pomanjkanje čipov: Intel svari, AMD miri

Pat Gelsinger, CEO Intela

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela je na sejmu Computex v Tajpeju izjavil, da nas je obdobje dela in učenja od doma med pandemijo COVID-19 pripeljalo do cikla eksplozivne rasti na področju polprevodnikov, kar je močno obremenilo globalne dobavne verige. Po njegovem mnenju je industrija že napravila ustrezne korake, da se stanje kratkoročno popravi, a vendarle utegne trajati še par let, da se prilagodijo prezasedene proizvodne zmogljivosti, proizvodnja substratov in drugih potrebnih komponent.

Vse to bo, kot pravi, vplivalo na razpoložljivost naprav za običajne uporabnike; od telefonov, računalnikov in tablic, zelo verjetno pa se bodo zaradi tega dvignile tudi cene. Kot je še povedal, Intel med kratkoročnimi ukrepi načrtuje gradnjo dveh proizvodnih kapacitet v Arizoni vrednosti 20 milijard ameriških dolarjev, podobne načrte pa ima podjetje še na nekaj lokacijah v Evropi in ZDA.

Nekoliko bolj optimistična pa je bila v intervjuju za Bloomberg (vir je plačljiv, alternativa)...

11 komentarjev

Prihodnji teden Google Photos ne bo več neomejen

CNet - Bliža se 1. junij, ko bo Google Photos začel šteti velikost datotek. Osnovni brezplačni profil v Googlovih storitvah meri 15 GB, kar se deli med vse storitve. Največja porabnika sta Google Photos in Gmail, kjer se zlasti fotografije hitro naberejo. Doslej so fotografije, ki so bile v oblak shranjene v stisnjeni velikosti (high quality), iz te kvote izvzete. Štele so le fotografije, ki so se shranjevale v izvirni kakovosti (original quality).

Od torka bodo vse fotografije štele v kvoto. Obstoječe uporabnike bo razveselilo dejstvo, da bo to veljalo le za fotografije, ki bodo naložene pozneje. Kar bo torej do 31. maja na Google Photos, ne bo nikoli (vsaj do naslednje spremembe) štelo v teh 15 GB. Google želi seveda čim več ljudem prodati plačljive pakete. Google One v osnovni verziji ponuja 100 GB in stane 2 dolarja mesečno.

Kdor uporablja Google Photos, si lahko pomaga tako, da do torka poskrbi, da so vse obstoječe fotografije prenesene v oblak, saj bodo tako ostale izven omejitev....

63 komentarjev

Microsoft na Buildu namignil na prenovo Windows

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoftov Build letos že drugič poteka izključno na daljavo. Kljub temu, da je konferenca načeloma namenjena razvijalcem, pa je tokrat uvodni nagovor izvršnega direktorja Microsofta Satye Nadelle namignil tudi na nekaj daljnosežnih novosti, ki se tičejo tudi običajnih uporabnikov. Ena od njih naj bi bila, tako Nadella, ena najbolj pomembnih nadgradenj Oken v zadnjem desetletju.

Ob tem je povedal, da sam zadnjih nekaj mesecev že preizkuša naslednjo generacijo Windows in da naj bi ta pomenila boljšo priložnost za razvijalce in ustvarjalce, saj naj bi na novi platformi lažje razvijali, distribuirali in služili s svojim delom. Kaj točno to pomeni, ni jasno, najverjetneje pa je meril na prenovo Windows Stora, ki naj bi po novem postal bolj odprta tržnica programske opreme, po nekaterih razlagah naj bi Microsoft na njej celo dopustil denarne transakcije prek drugih platform, kar pomeni, da bi se razvijalci s tem lahko po osnovnem nakupu izognili 15 oz. 12 odstotni proviziji,...

7 komentarjev

Florida spletnim platformam ne bo dovolila odstraniti profilov politikov

The New York Times - Na Floridi so kot prvi v ZDA sprejeli zakon, ki upravljavcem družbenih omrežij omejuje načine za regulacijo vsebin na platformah. Prepovedano bo trajno blokirati politike in kandidate z družbenih omrežij, kar se je denimo zgodilo prejšnjemu ameriškemu predsedniku januarja letos. Omrežja, ki bi v prihodnosti na podoben način odstranile profile politikov in kandidatov, bodo oglobljena. Zakon je nastal kot neposredni odgovor na januarske dogodke.

Odslej bo prepovedano za več kot 14 dni onemogočiti dostop do profila vsem, ki kandidirajo za funkcije na ravni zvezne države. Globe bodo znašale do 250.000 dolarjev na dan. Zakon prav tako prepoveduje prioritiziranje vsebin, ki jih producirajo novinarske hiše določene velikosti. Razlog je domnevna cenzura članka iz New York Posta lani jeseni. Odslej bodo morala podjetja jasno definirati, kakšna pravila za umik vsebin veljajo.

Floridski republikanski guverner Ron DeSantis je dejal, da želijo s tem Floridčanom zagotoviti zaščito pred elitami...

97 komentarjev