» »

Epilog uporabe ChatGPT na sodišču: 5000 dolarjev kazni in sramota

Epilog uporabe ChatGPT na sodišču: 5000 dolarjev kazni in sramota

Slo-Tech - Epilog je dobila bizarna zgodba izpred meseca dni, ko je odvetnik uporabil ChatGPT in na ameriško sodišče poslal povsem nesmiselno vlogo, v kateri je citiral več neobstoječih primerov. Ko so odvetniki nasprotne stranke to ugotovili in sodišče obvestili o zapletu, se je nepazljivi odvetnik sicer opravičil, sodišče pa je o nadaljnjih potezah še razmišljalo. Sedaj jih poznamo.

Zvezno sodišče je odločilo, da morajo nepazljiva odvetnika Steven Schwartz in Peter LoDuca in njuna pisarna Levidow, Levidow, & Oberman plačati 5000 dolarjev kazni. Eden izmed odvetnikov je vlogo napisal, drugi jo je namreč podpisal. Ob tem je sodnik Kevin Castel primer tudi zavrgel, ne le zaradi ChatGPT, temveč ker so bili argumenti dejansko neobstoječi. Hkrati pa morata oba odvetnika o tem pripetljaju obvestiti svojo stranko ter sodnike, katerih imena so navedli v vseh neobstoječih primerih.

Sodnik je ob tem dodal, da tovrstno početje trati čas in denar sodišč in drugih strank v postopkih. Hkrati negativno vpliva na ugled prava, sodstva in sodišč. Vloga, ki sta jo odvetnika predložila, je bila slabo napisana, nerazumljiva in skorajda nesmiselna. Ker sodišča kasneje nista opozorila, da so v njej neobstoječi primeri in da se nanjo ne more zanesti, sta kršila zakon. Ob tem je bila neresnična navedba, da je bil ChatGPT le orodje - očitno je bil to mehanizem, s katerim je bila napisana celotna vloga. Vseeno pa je sodišče zadovoljno s kasnejšim, dasiravno poznim odzivom odvetnikov, ki sta pokazala obžalovanje in opravičilo. Meni, da se tovrstni incidenti ne bodo več ponovili, zato je kazen ustrezna.

1 komentar

jacal ::

Slabo napisano, nerazumljivo in skorajda nesmiselno. To se bo zlahka udomačilo. Žal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13927541 (2362) Rias Gremory
»

Kaj bi lahko šlo narobe, če odvetniki uporabljajo ChatGPT

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
416334 (1108) netopypy
»

Še eno v vrsti javnih opozoril na nevarnosti umetne inteligence (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8710854 (6733) darkolord
»

Evropski parlament se je načeloma dogovoril o vsebini zakona o umetni inteligenci

Oddelek: Novice / Tožbe
364602 (2086) tomlin

Več podobnih tem