»

Tehnološki sektor še vedno bolj odpušča kakor zaposluje

Slo-Tech - Odpuščanja v tehnološkem sektorju dosegajo višje ravni od tistih, ki smo jih bili vajeni v minuli letih. Po podatkih spletne strani Layoffs.fyi ocenjujejo, da so v ZDA letos izgubili že 50.000 delovnih mest v 200 tehnoloških podjetjih, s čimer je hitrost odpuščanja dosegla ravni izpred 23 let, ko je počil balonček dot-com. V minulem letu so izgubili že 260.000 delovnih mest, kar je največ po letu 2001.

Kot poroča CNBC, je zato tudi iskanje novih zaposlitev težje, plačila pa nižja. Število zaposlenih krčijo Alphabet, Amazon, Cisco, Meta, Microsoft, SAP in drugi velikani. Na borzah za zdaj vlada optimizem, saj so se trgi na zmanjšanje števila zaposlenih odzvali z rastjo, ker bo vsaj kratkoročno to znižalo stroške poslovanja. Seveda tehnološka podjetja ves čas tudi zaposlujejo, a v povprečju število zaposlenih upada. Novozaposleni pa se morajo sprijazniti s slabšimi pogoji dela, nižjim plačilom, manj stabilnosti in ugodnostmi. V minulih dveh leti so plače v tem sektorju stagnirale,...

34 komentarjev

Nvidia presegla dva bilijona

Slo-Tech - Nvidiina delnica je danes med trgovanjem dosegla vrednost 820 dolarjev, s čimer je bilo podjetje vredno več kot dva bilijona dolarjev. Dosežek je posledica finančnega poročila, ki so ga objavili v sredo, zato je odtlej delnica poletela še za skoraj sedem odstotkov. V minulem četrtletju so se namreč povišali prihodki in dobiček.

V zadnjih treh mesecih je Nvidia ustvarila 22,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot četrtletje pred tem in kar 265 odstotkov več kot leto pred tem. Levji delež je odpadel na enoto za podatkovne centre, ki je zabeležila 409-odstotno letno rast in pristala pri 18,4 milijardah. V celotnem fiskalnem letu 2024, ki se je končalo 28. januarja 2024, so ustvarili 60,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 126 odstotkov več kot leta 2023. Čisti dobiček v minulih treh mesecih je znašal 12,2 milijarde dolarjev, v celotnem letu pa 29,8 milijarde dolarjev. To je 581 odstotkov več kot leta 2023! V prvem kvartalu fiskalnega leta 2025, ki teče trenutno,...

8 komentarjev

Najzvestejši redditovci bodo lahko kupili delnice pred kotacijo

Slo-Tech - Prihodnji mesec se obeta javna ponudba delnic (IPO) podjetja Reddit, na kateri bodo lahko sodelovali tudi najzvestejši uporabniki. Po neuradnih podatkih bo 75.000 najbolj aktivnih uporabnikov platforme dobilo možnost kupiti delnice, še preden bodo začele kotirati na borzi. Podrobnosti še niso znane, torej tudi ne cena ali količina delnic, ki bodo na voljo.

Da lahko mali vlagatelji sodelujejo neposredno v IPO ni običajno, če ni IPO že od začetka tako načrtovan. Cena delnice na borzi po začetku kotacije lahko bodisi zraste bodisi pade glede na vrednotenje v IPO. V preteklosti smo videli že oboje - Snapchat je na primer najprej tri leta izgubljal, nato je za kratek čas poletel, sedaj pa je spet precej pod vrednostjo iz IPO-ja pred sedmimi leti. Reddit naj ne bi imel težav pri iskanju vlagateljev, kar je pozitiven znak za nadaljnji razvoj cene delnice, a dejanski razplet ostaja neznanka. Tako ne vemo, ali je nakup delnic pred kotacijo dobra priložnost ali ne.

Da bo podjetje šlo na...

6 komentarjev

Nvidia prehitela Google in Amazon

Reuters - Eksplozivna rast cene Nvidiinih delnic se na valovih razmaha umetne inteligence nadaljuje, s čimer je Nvidia postala že tretje največje podjetje v ZDA in četrto največje na svetu, če štejemo le tista, za katere so podatki javno dostopni. Ta teden je Nvidiina tržna kapitalizacija prehitela Googlovo (oziroma Alphabetovo), saj je dosegla 1,83 bilijona dolarjev. Google je vreden 1,82 bilijona dolarjev, Amazon pa 1,75 bilijona dolarjev. Amazon je prehitela dan pred tem.

Nvidia je vse od začetka zadnjega buma umetne inteligence najljubše podjetje vlagateljev, ker je povpraševanje po njenih čipih izjemno. Prihodki podjetja temu ustrezno rastejo in so se v minulem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem povečali za več kot 200 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je tudi cena delnice v zadnjih 12 mesecih pridobila 221 odstotkov. Čeprav je Google porasel za 55 odstotkov, je to v primerjavi z Nvidio zanemarljivo.

Prihodnji teden v sredo bo Nvidia objavila poslovne izide za zadnje...

37 komentarjev

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

23andMe daleč od nekdanje slave

Slo-Tech - Pred natanko štirimi leti smo ugotavljali, da navdušenje nad osebno genomiko počasi jenja. Storitve, ki so jih opravljala podjetja 23andMe, Ancestry.com, GEDMatch in podobna, imajo namreč vgrajeno slabost. Človekov DNK je nespremenljiv, zato je vsakdo njihova stranka kvečjemu enkrat. Razvoj zdravil pa je povsem drugo področje, kjer so potrebni vložki gigantski. Ker rezultati kakšnih večjih medicinskih prebojev niso dali, pa se številni nikoli ne odločijo zanje. 23andMe, ki je bilo nekoč eno najbolj obetavnih zagonskih podjetij, počasi izgublja tla pod nogami.

Ko je podjetje leta 2021 začelo kotirati na borzi, je bilo nekaj časa vredno celo več kot šest milijard dolarjev. Danes je podjetje vredno 356 milijonov dolarjev. Delnica je izgubila več kot 95 odstotkov vrednosti in je pristala med penny stocks, saj trenutno kotira pri 75 centih. Direktorica Anne Wojcicki, ki je bila nekoč milijarderka, je že dolgo le še milijonarka (Forbes je lani ocenil, da ima pod palcem 270 milijonov...

11 komentarjev

V Googlu se nadaljujejo odpuščanja

Slo-Tech - V Googlu delijo usodo drugih tehnoloških velikanov, ki so lani začeli odločneje odpuščati zaradi negotovih gospodarskih razmer. V minulem letu so odpustili 12.000 zaposlenih, trend pa se nadaljuje tudi letos. V dobrem tednu so najavili reze na oddelku za Google Assistant in za Google Ads, sedaj pa je na vrsti tudi YouTube. To pot govorijo o sto zaposlenih, skupno pa je to že deseti krog odpuščanj v zadnjih dvanajstih mesecih.

Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim že 10. januarja letos poslal sporočilo, v katerem jih je opozoril na težko leto, ki prihaja. Ob tem je dodal, da bo to pomenilo tudi krčenje števila zaposlenih v nekaterih skupinah. Situacija sicer nikoli ni tako drastična, kot se bere v medijih, se poročamo zgolj o odpuščanjih, manj pa o zaposlovanju. Google ima trenutno okoli 182.000 zaposlenih, kar je petino več kot pred dvema letoma. Četudi so lani odpustili 12.000 ljudi, se je število zaposlenih skrčilo le za 4.000 - zapustili so namreč številne druge ljudi.

...

14 komentarjev

Microsoft prehiteva Apple po tržni kapitalizaciji

Slo-Tech - Do leta 2010 je bil Microsoft prepričljivo večje podjetje od Apple, merjeno s tržno kapitalizacijo, odtlej pa je Apple s kratkimi premori (2018, 2020, 2021) večinoma bolje vrednoten. To se je spremenilo danes, ko se je zgodilo pričakovano. Na krilih umetne inteligence Microsoftove delnice zadnje leto eksplozivno rastejo, za Applom pa je nekoliko slabše četrtletje zaradi skromnejše prodaje iPhonov. Danes je vrednost Microsofta za kratek čas presegla Applovo, podjetji pa sta še vedno zelo blizu.

Microsoftove delnice so dobile pospešek po predstavitvi umetne inteligence Copilot for Microsoft 365, odtlej pa Microsoft sproti najavlja nove funkcionalnosti umetne inteligence. Applove delnice po drugi strani letos izgubljajo, saj strahove razpihuje negotovost glede prodaje iPhona na Kitajskem in uspeha iPhona 15. Apple je zgolj letos izgubil več kot 160 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Koliko sta torej vredni podjetji? Microsoftova tržna vrednost je trenutno okoli 2,88 bilijona...

4 komentarji

Twitter že 72 odstotkov manjši

Slo-Tech - Odkar je Elon Musk jeseni 2022 prevzel Twitter, je bil njegov največji uspeh sprememba imena v X, sicer pa podjetje krvavi. Ker ne kotira več na borzi, je o vrednosti težko objektivno soditi, a številni indikatorji kažejo, da se tržna kapitalizacija vztrajno zmanjšuje. Sklad Fidelity, ki ima majhen delež v podjetju, redno objavlja informacije o slabitvah svoje naložbe. Vložili so 19,7 milijona dolarjev, do danes pa so odpisali že 71,5 odstotka vrednosti na 5,6 milijona dolarjev.

Podatke sicer objavljajo z enomesečnim zamikom, zato smo sedaj izvedeli, da so novembra odpisali še 10,7 odstotka vrednosti. Celotno podjetje, za katerega je Musk odštel 44 milijard dolarjev, je po teh ocenah vredno le še okoli 12 milijard dolarjev. Knjigovodska vrednost podjetja pa je po X-ovem internem vrednotenju 19 milijard dolarjev (oktober 2023). Ob tem je treba poudariti, da tudi Fidelityjeva vrednotenja ne odsevajo nujno realne vrednosti podjetja, ker ima omejene podatke o dogajanju v podjetju.

X...

79 komentarjev

Tehnološki velikani porabili več kot skladi tveganega kapitala

Financial Times - Da v tehnološkem svetu vloge počasi izginjajo, priča zanimiva statistika aktualnega leta o investicijah in prevzemih. Tehnološki velikani so letos za vložke v sektor umetne inteligence namenili več od skladov tveganega kapitala (venture capital), za katere je to glavni posel. Prednjačijo seveda Microsoft, Google in Amazon, ki so letos res široko odvezali mošnjičke. Od 27 milijard dolarjev, ki so se letos stekli v ta sektor, so omenjeni trije prispevali dve tretjini, so ocenili v podjetju PitchBook.

Plaz je seveda omogočil OpenAI, ki je lanskega novembra pokazal OpenAI in spremenil svet. Eden glavnih vlagatelj v podjetje je Microsoft, ki je zanj namenil že 13 milijard dolarjev (od tega letos 10 milijard dolarjev). Drugi Microsoft nakup, ki je sicer precej manjši, je bil z 1,3 milijarde dolarjev Inflection. Podobno darežljiv pa je bil še Amazon, ki je z Googlom v konkurenčni Anthropic vložil približno šestmilijard dolarjev. Celotni trg umetne inteligence se hitro konsolidira, največ...

10 komentarjev

Revolut končno razkril lanske poslovne rezultate

Slo-Tech - S precejšnjo, sicer dovoljeno, zamudo je priljubljeni britanski fintech Revolut vendarle razkril lanske poslovne izide. Po prvotnih načrtih bi bili morali objaviti poslovne rezultate septembra, a so si pri britanskem regulatorju izposlovali trimesečni odlog. Včeraj so tako sporočili, da so prihodki v letu 2022 poskočili za 45 odstotkov na 922,5 milijona funtov, pri čemer so ustvarili 25,4 milijona funtov izgube. Prav tako so revizorji potrdili poslovno poročilo za leto 2021, do katerega so imeli prvotno zadržke.

Revolut sicer še vedno nima bančne licence v Veliki Britaniji ali v ZDA, temveč posluje pretežno v EU. Na oba trga si bodo prizadevali vstopiti prihodnje leto, kar bo po odobritvi finančnega izkaza za leto 2021 laže. Izvršni direktor Nik Storonsky je pojasnil, da ostaja pridobitev britanske bančne licence ključna. Z njo bi podjetje lahko začelo ponujati več posojil, tudi hipotekarnih, kar je ob trenutnih obrestnih merah zelo dobičkonosna dejavnost. Že lani so obrestni...

10 komentarjev

Spotify odpušča še tretjič letos, a na veliko

Slo-Tech - Spotify bo zadel še tretji val odpuščanja letos, ki pa bo precej večji od prvih dveh. Januarja so odslovili 600 zaposlenih, junija še 200, to pot pa jih bo moralo oditi še 1500. To pomeni, da je Spotify letos izgubil že skoraj četrtino zaposlenih. Razlog so težavne razmere na trgu, ki podjetje silijo v rezanje stroškov. Izvršni direktor Daniel Ek je dejal, da Spotify žal ni otok v siceršnjem dogajanju na trgu. Gospodarska rast se je upočasnila, denar se je podražil, rast naročnin se je upočasnila. Zato bodo odpustili 17 odstotkov zaposlenih, ki bodo dobili v povprečju pet plač odpravnine.

Dodaja, da bo med njimi veliko sposobnih, talentiranih in marljivih zaposlenih, ki so trdo delali v podjetju, a da realnosti podjetje ne more ubežati. Varčevalni ukrepi sicer trajajo že celo leto in so zajeli tudi odpoved številnih načrtovanih oddaj. Stroški so namreč v zadnjem času hitro rasli, čemur so prispevali tudi dragi projekti, kot so podcasti z nekdanjim ameriškim predsednikom in njegovo...

42 komentarjev

Nvidia potrojila četrtletne prihodke glede na lansko leto

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii še vedno jahajo val norije nad umetno inteligenco in so letvico na finančnem izkazu premaknili še pošteno stopnico višje, saj so v preteklem tromesečju zabeležili več kot 200-odstotno rast prometa glede na enako obdobje lani.

Lani takšen čas so bili pri Nvidii še razmeroma kislih obrazov; polom trga s kriptovalutami je cene grafičnih kartic pognal navzdol in povzročil, da je podjetje nekaj četrtletij zgrešilo finančne projekcije, obenem pa so jih zadele še ameriške prepovedi prodajanja čipov na Kitajsko. Toda ravno v tistem mesecu je pot začenjal ChatGPT in do danes celotno IT industrijo pahnil v novo "oboroževalno tekmo", tokrat okoli strojnega učenja, oziroma natančneje generativnih algoritmov ter velikih jezikovnih modelov. Tekmo, ki jo bistveno poganja - Nvidiina strojna oprema, oziroma njeni GPGPU čipi. Zeleni tabor je že v začetku leta zabeležil zgodovinsko rast in maja vstopil med podjetja s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev. Nič ni videti, da bi se...

9 komentarjev

Apple fiskalno leto zaključil z mlačnim rezultatom

Slo-Tech - Konec septembra se je končalo Applovo fiskalno leto, v katerem so ustvarili 383 milijard dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je bilo z 89 milijardami prihodkov prav tako malce skromnejše od lanskega, ko je bil prihodkov 650 milijonov dolarjev več. Letošnji čisti dobiček je znašal 97 milijard dolarjev oziroma tri odstotke manj kot lani. Čisti dobiček na delnic podjetja je tako znašal 6,13 dolarja. Delnica podjetja po objavi rezultatov izgubila slab odstotek.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari v Severni in Južni Ameriki, in sicer 162 milijard dolarjev. Na drugem mestu je s 94 milijardami še Evropa, a ji Kitajska z 72 milijardami dolarjev diha za ovratnik. Glavni prodajni artikel ostaja iPhone, ki je prispeval kar 52 odstotkov vseh prihodkov. Na drugem mestu so z 22 odstotki storitve, približno enakomerno pa prispevajo Mac, iPad in druge naprave za dom (pametne ure, zapestnice, slušalke itd).

Predsednik Tim Cook je ob razgrnitvi...

16 komentarjev

Nokia odpušča do 14.000 zaposlenih

Slo-Tech - Finski telekomunikacijski gigant Nokia bo do konca leta 2026 odpustil od 9.000 do 14.000 ljudi, kar lahko predstavlja do 16 odstotkov vseh zaposlenih. S tem želijo privarčevati 400 milijonov evrov na leto. Razlog je pešanje prodaje, zlasti opreme za 5G, ki ne dosega pričakovanj. Še posebej je to očitno v ZDA, kjer naročila za opremo 5G kljub izključitvi kitajskih ponudnikov upadajo.

V tretjem letošnjem kvartalu so prihodki padli za 20 odstotkov, kar je bistveno več od pričakovanj. Nokia sicer odpušča že od leta 2015 in ima trenutno okoli 86.000 zaposlenih. Do leta 2016 želijo kumulativno privarčevati milijardo evrov. Podjetje je dandanes znano zlasti kot dobavitelj telekomunikacijske infrastrukture in opreme. Izgon Huaweija z zahodnih trgov je Nokii pomagal, a ne dovolj. Drugi dobičkar iz istega razloga je še švedski Ericsson.

A ker v ZDA naročila opreme 5G padajo - tam je Nokia beležila kar 40-odstotni upad prodaje - sta se Ericsson in Nokia preusmerila na trge v drugih regijah....

51 komentarjev

Padanje prodaje računalnikov se upočasnjuje

Slo-Tech - V minulem četrtletju se je negativni trend prodaje osebnih računalnikov nadaljeval, a manj intenzivno kot v četrtletjih pred tem. Prodaja se je znižala za 7-9 odstotkov, so izmerili analitiki v IDC, Gartnerju in Canalysu. Nadpovprečni upad je zabeležil Apple, saj je prodaja njegovih izdelkov padla za približno četrtino (23-29 odstotkov).

Rezultati se med različnimi hišami zaradi različne metodologije nekoliko razlikujejo, a trendi so enaki. IDC je izračunal, da je bilo prodanih 68,2 milijona računalnikov, Gartner 64,3 milijona in Canalys 65,6 milijona. Ker so vsi opazili upočasnjevanje krčenja, prevladuje mnenje, da je najhujše za nami in da bo trenutno četrtletje - tudi za božičnega nakupovalnega obdobja - poskrbelo za pozitivni obrat. K temu bo bržkone pripomogla tudi bližajoča upokojitev Windows 10, zato zlasti v drugi polovici prihodnjega leta pričakujejo povečano prodajo novih računalnikov, ki bodo sposobni poganjati Windows 11.

Medtem ko je Apple izgubil največ, na drugem...

33 komentarjev

Odstopil Unityjev direktor

Slo-Tech - Izvršni direktor John Riccitiello je včeraj brezpogojno odstopil, čemur je botroval polom z najavljenimi spremembami licenciranja, ki je močno razburil skupnost. Iz Unityja so sporočili, da se je Riccitiello upokojil in s tem prenehal opravljati funkcije predsednika, izvršnega direktorja in člana upravnega odbora. Unity bo začasno vodil James Whitehurst, začelo pa se je tudi iskanje novega direktorja s polnim mandatom.

Odstop je bil nenaden, a ne povsem nepričakovan, saj so bile minuli mesec najavljene spremembe licenciranja pogona resnično slabo sprejete. Skupnost je nasprotovala novim določilom, po katerih bi morali razvijalci iger na tem pogonu plačevati za vsako namestitev igre, ko bi dosegli 200.000 prenosov in 200.000 dolarjev prihodkov. Sprememba bi veljala tudi retroaktivno, torej za že obstoječe (in nameščene) izdelke. Upor je bil zato silovit, škoda za Unityjev ugled pa praktično nepopravljiva.

V zelo kratki izjavi za javnost je Riccitiello zapisal, da je bil voditi...

7 komentarjev

Slab izkaz za Samsung se nadaljuje v drugo četrtletje

Samsung - Tudi v drugem četrtletju 2023 so pri Samsungu zabeležili podobno drastičen upad dobička glede na leto poprej kot v začetku leta. Takšen rezultat je bil pričakovan in podjetje napoveduje skorajšnje izboljšanje.

Proizvajalce računalniške opreme je upad povpraševanja, do katerega je prišlo po koncu pandemije covida-19, v splošnem zaznavno prizadel, toda nekateri ga občutijo še precej močneje. Med njimi Samsung, kjer so že konec lanskega leta zabeležili drastičen upad dobička, dinamika pa je v prvem polletju 2023 družbo skorajda pahnila v rdeče številke. Tako v prvem kakor sedaj tudi drugem četretletju je bil upad profita namreč kar 95-odstoten. Glavni vzrok je zasičenost trga s pomnilniškimi moduli, kajti navkljub korejskim telefonom v rokah množic je treba opomniti, da je Samsung še vedno prvinsko proizvajalec pomnilnika, ki je pred to krizo v njegovi bilanci zasedal več kot polovičen delež prihodkov, medtem ko so bili telefoni na drugem mestu z dobrimi 20 odstotki.

Da se je stanje...

13 komentarjev

Netflixova palica dosegla tudi Slovenijo, YouTube podražil Premium

Slo-Tech - Tudi v Sloveniji je Netflix začel onemogočati deljenje gesel, ki letos buri duhove po svetu. Po preizkusih v Severni Ameriki je sedaj Netflix novo politiko uvedel globalno. Za uporabo storitve bo odslej treba plačati svojo naročnino, saj deljenje gesel med različnimi geografskimi lokacijami ne bo več mogoče. En račun je namenjen ljudem, ki živijo v istem gospodinjstvu.

V Sloveniji za zdaj ni možno dokupiti legalnega deljenja gesel, kar obstaja v nekaterih državah. V Sloveniji stane polni Netflix pet evrov na mesec za osnovno naročnino, osem evrov za srednji paket Standard in 10 evrov za Premium. To je ceneje kot v večini evropskih držav, ker Netflix Slovenijo uvršča med manj razvite države.

Netflix je bil zaradi prepovedi deljenja gesel tarča jeze številnih uporabnikov, ki so v nekaterih primerih celo odpovedovali naročnine. A bistveno več je bilo tistih, ki so morali skleniti nove naročnine, ugotavljajo v Netflixu. V minulem četrtletju je podjetje pridobilo šest milijonov novih...

92 komentarjev

Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Slo-Tech - V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki,...

55 komentarjev

Twitter po prevzemu izgubil že dve tretjini vrednosti

Bloomberg - Po oceni podjetja Fidelity je Twitter vreden le še tretjino zneska, ki ga je zanj lani jeseni odštel Elon Musk. Ta se je pred dvema mesecema pridušal, da je njegova investicija izgubila že polovico vrednosti, a je očitno še slabše. Fidelity sicer ni javno razkril, na podlagi katerih podatkov so oblikovali novo oceno niti ali imajo dostop do kakšnih nejavnih infromacij. To ni prva tovrstna napoved iz Fidelityja, ki je že novembra lani objavil oceno, da je Twitter vreden pol manj.

V Twitterju je stanje vse od prevzema kaotično. Musk ni prinesel le 13 milijard dolarjev svežega dolga, ki ga mora podjetje odplačati tako rekoč zase, temveč predvsem nov način vodenja. Zaradi sprememb v načinu moderiranja, ki so povzročile razrast ekstremnih vsebin, kot jih včasih ni bilo, so Twitter začeli množično zapuščati oglaševalci. Musk je pričel radikalno krčiti stroške, kar je več kot razpolovilo število zaposlenih. Nekatere oddelke je v celoti poradiral, denimo za moderiranje vsebin.

Po drugi...

47 komentarjev

Intel želi nazaj na veliki oder - z novimi tovarnami

Slo-Tech - Mimo so časi, ko je bil Intel nesporen vladar, AMD pa zaokrožitvena napaka na trgu procesorjev. V zadnjih letih ni zgolj AMD pripravil procesorjev, ki so mu vztrajno najedali tržni delež, temveč ga je po desni prehitela Nvidia, ki je postala največje ameriške podjetje na področju čipov in polprevodnikov. Intelu pa nič ne gre, kot si želijo, zamude in zapleti pa se vrstijo po tekočem traku.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger, ki je na čelu podjetja dve leti, težave priznava. Dejal je, da se v črni luknji niso znašli, ker bi vse potekalo idealno. Imeli so težave z vodstvom, kadri, metodami dela in podobno. Dodal je, da je ključna napaka neuspel prehod v novo dobo dizajna in proizvodnje čipov, ki sta postala ločeni opravili. Medtem ko je Intel uspel kot podjetje, ki je počelo oboje, se je svet vmes spremenil, Intel pa se ni. In sedaj ima Gelsinger načrt.

Intel bo zgradil še več tovarn. Načrtujejo ogromna, več sto milijard dolarjev vredna vlaganja v nove tovarne, kjer bodo...

12 komentarjev

Nvidia vstopila v druščino bilijonskih podjetij

Reuters - Zgodilo se je, kar smo pričakovali že od minulega tedna, in to v samo enem trgovalnem dnevu. Nvidia je postala naslednje podjetje, katerega tržna kapitalizacija presega tisoč milijard dolarjev. Njene delnice so danes pridobile več kot pet odstotkov, s tem pa je podjetje preseglo magično mejo bilijona.

Nvidia sicer ni podjetje, ki bi mu to uspelo najhitreje. Alphabet (Google) je bil najhitrejši, saj je potreboval zgolj 18 let od začetka kotacije (IPO). Amazonu je uspelo v 21 letih, potem pa je tu že Nvidia s 24 leti. V elitnem klubu sta še Microsoft in Apple. Omejili smo se zgolj na tehnološke gigante, ki kotirajo na borzi. Med ogromnimi podjetji je na primer še savdski naftni gigant Saudi Aramco, ki je vreden dobra dva bilijona dolarjev.

Nvidia letos žanje sadove pametne odločitve izpred dobrega desetletja, da so programljivi grafični čipi in samostojne kartice prihodnost. Delnica je v zadnjih osmih mesecih pridobila več kot 240 odstotkov, s čimer raste bolj kot kakšen start-up...

2 komentarja

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Lenovo s štirikrat nižjim dobičkom zaradi krča na trgu osebnih računalnikov

Slo-Tech - Rekordni upad prodaje računalnikov, ki traja od konca minulega leta, povzroča težave proizvajalcem in sestavljavcem računalnikov. Med najbolj prizadetimi je kitajski velikan Lenovo, največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. V minulem četrtletju, ki se je izteklo 31. marca, so se prihodki skrčili za četrtino na 12,6 milijarde dolarjev. Dobiček je padel za 72 odstotkov na 114 milijonov dolarjev. V celotnem letu (minulo četrtletje je bilo zadnje fiskalno četrtletje) je promet upadel za 14 odstotkov, dobiček pa za 23 odstotkov na 2,14 milijarde.

Prihodki so najbolj upadli v kategoriji osebni računalniki in pametne naprave, kjer je padec kar tretjinski. To je odziv na dogajanje po koncu pandemije, med katero je povpraševanje eksplodiralo. Proizvajalci so se tedaj trudili zagotoviti dovolj računalnikov, zaloge pa so bile takoj razprodane. Lenovo je imelo zgodovinske zaloge, ki so v dobavnih verigah obsegala zgolj tretjino normalnih količin. V letu 2021 je prodaja računalnikov...

3 komentarji

V Facebooku končali odpuščanja z osmino zaposlenih manj

Slo-Tech - V Meti (nekdanji Facebook) so danes vročili še zadnja obvestila o odpovedih. V zadnjem napovedanem krogu odpuščanj so se poslovili od 10.000 zaposlenih, zato so vsi zaposleni na trnih pričakovali, koga bo zadela krogla. Prvi krogi so potekali v glavnem v kadrovskih in menedžerskih delih podjetja, v nadaljevanju pa so odpuščali tudi tehnični kader. S tem se je končal glavni del prestrukturiranja podjetja, ki ga je bil naznanil Mark Zuckerberg, da bi povečal učinkovitost podjetja. V prihodnosti bodo odpuščanja precej manjša, je še dodal.

Zuckerberg vztraja, da druge izbire ni imel. To morda drži, a zaposleni so bili kritični zlasti do nepreglednosti postopka. V vmesnem času, ko ni bilo jasno, kdo bo ostal, je bilo vzdušje v podjetju zelo slabo. Ni šlo le za lastno negotovost, temveč so imeli težave tudi pri organiziranju dela in delegiranju nalog, saj ni bilo jasno, ali bodo sodelavci čez mesec ali dva še del ekipe. Zuckerberg je že pred tedni sporočili, v katerih oddelkih bodo...

15 komentarjev

Za Activison Blizzard računalniki pomembnejši od konzol

Slo-Tech - Activision Blizzard, ki je zadnje mesece polnil novice zaradi neuspele poroke z Microsoftom, je v poslovnih rezultatih razkril pomemben obrat. Spet se je zgodilo, da so z igrami za osebne računalnike zaslužili več kot z igrami za konzole. V prvem letošnjem kvartalu so osebni računalniki prinesli 666 milijonov evrov, konzole pa 639 milijonov dolarjev. Vse od vrha v prvih letih tega tisočletja so konzole prednjačile, v drugi polovici minulega leta pa se je trend obrnil.

V celotnem letu 2022 so bile konzole še zmagovalke, a leto 2023 bo očitno drugačno. Ob tem velja poudariti, da so posamezna četrtletja že kazala obrnjeno sliko tudi v preteklosti, a to pot gre za prvo daljše obdobje, ko se trend ne spreminja. Glavni prispevek odpade na Blizzard, ki na primer prinese manj kot polovico toliko kot Call of Duty, a več kot 72 odstotkov na osebnih računalnikih in le 8 odstotkov na konzolah. Call of Duty je bolj uravnotežen, z 59 odstotki na konzolah in 26 odstotkih na osebnih računalnikih,...

2 komentarja

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

Reuters - Naposled se bodo vendarle udejanjila predvidevanja, da bo britanski ARM letos začel kotirati na borzi. Včeraj so v podjetju potrdili, da so na ameriškemu regulatorju SEC prijavili javno ponudbo delnic (IPO), ki se bo zgodila še letos. Točnega datuma niso navedli, saj je odvisen od razmer na trgu in poslovanja podjetja. Koliko bo podjetje ovrednoteno, še ni jasno - omenjajo se vrednosti med 30 in 70 milijardami dolarjev. ARM je pred časom govoril, da želijo zbrati med osem in deset milijardami dolarjev svežega kapitala (vrednotenje je vrednost celega podjetja, sveži kapital pa predstavlja vrednost na novo vplačanih delnic).

Razmere na trgih niso rožnate, saj se je število IPO-jev letos zmanjšalo. Doslej je bilo zmanjšanje 22-odstotno, k čemur sta prispevali negotovost in volatilnost na trgih. V ZDA so letos z IPO-ji zbrali 2,4 milijarde dolarjev. ARM o javni ponudbi delnic govori že dolgo. Trenutno lastnik ARM-ja je japonski Softbank, ki je za podjetje leta 2016 odštel 32 milijard...

0 komentarjev

Slabi časi za Intel

Slo-Tech - V minulih treh mesecih je Intel ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v zgodovini. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani skrčili za 36 odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev. To je sicer več od napovedanih 10,5-11,5 milijarde dolarjev, a še vedno premalo za pozitiven izid. Skrčila sta se oba največja oddelka, in sicer prodaja končnim uporabnikom ter tudi strežniški izdelki.

Intel je slabo posloval že v zadnjem lanskem četrtletju, ko so pridelali 700 milijonov dolarjev izgube ob 14 milijardah dolarjev prihodkov. Prvo četrtletje je običajno skromnejše od predhodnega, ki ga poganja božično-novoletna nakupovalna sezona, a tako velikih izgub podjetje vseeno ni pričakovalo. K temu je prispevalo ohlajanje povpraševanja po računalnikih, ki je po ocenah IDC-ja 30 odstotkov nižje kot lani. Težave imajo tudi drugi proizvajalci, ki se jim kopičijo neprodane zaloge pomnilnikov in čipov.

Še pred nekaj leti se je zdelo, da je Intel trdno v sedlu in da bomo...

21 komentarjev

Zacvetel izvoz čipov v Rusijo prek Kitajske in Hongkonga

Slo-Tech - Čeprav veljajo stroge omejitve izvoza elektronskih izdelkov v Rusijo, s katerimi so želeli državi preprečiti dostop do modernih čipov in s tem procesorjev, grafičnih kartic, pomnilnika in podobno, v praksi uvoz še vedno poteka. Nikkei Asia ugotavlja, da se je ruski uvoz ameriških čipov prek Hongkonga in Kitajske v zadnjem letu podeseteril.

ZDA so izvoz čipov blokirale takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja lani. Z omejitvijo dostopa do polprevodnikov so želeli hitro zlomiti rusko tehnološko podporo za vojno, a se je ta izkazala za trdoživejšo. Odtlej pa do konca leta 2022 je uvoz ameriških čipov v Rusijo dosegel 740 milijonov dolarjev, od česar je 75 odstotkov steklo prek Kitajske in Hongkonga. Večinoma gre za majhna podjetja, ki imajo kvečjemu kakšnega zaposlenega.V letu 2021, torej pred sankcijami, je izvoz ameriških čipov iz Hongkonga v Rusijo znašal 51 milijonov dolarjev. Predlani so zabeležili 230 transkacij, lani že 2358 (večjih od 100.000 dolarjev).

Eno večjih podjetij...

19 komentarjev

Lastniki avtomobilov ne marajo naročnin

Slo-Tech - Nova raziskava, ki jo je izvedel AutoPacific, je potrdila, kar smo potihoma predvidevali. Lastniki avtomobilov niso navdušenim nad novim trendom naročnin za dodatne funkcije v avtomobilih, denimo zaradi hitrejših pospeškov ali navigacije. Medtem ko si skušajo proizvajalci avtomobilov na tak način zagotoviti dodaten stabilen tok prihodkov, so potrošniki skeptični.

V raziskavi so hipotetične kupce novih vozil spraševali, katerih 11 dodatnih storitev bi bili pripravljeni doplačati. Te so segale od internetne povezljivosti za naprave v kabini prek WiFi do igranja iger in oddaljenega nadzora nad avtomobilom (npr. vključitev klimatske naprave na daljavo). Rezultati so zgovorni. Pripravljenosti za nakup dodatne opreme kot naročnin je bolj malo.

Še najbolj zaželena je bila povezava z internetom, za katero bi 15 dolarjev mesečno odštelo 30 odstotkov kupcev novih vozil. Približno četrtina bi jih plačala 10 dolarjev za upravljanja z nekaterimi sistemi v vozilu na daljavo, nato pa so...

63 komentarjev

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Financial Times - Kljub ne najbolj optimističnim obetom na trgu letos pričakujemo enega najpomembnejših IPO-jev (javna ponudba delnic) v tehnološkem sektorju. V drugi polovici leta bo japonski Softbank izvedel IPO britanskega podjetja ARM, katerega je za 24,3 milijarde funtov prevzel leta 2016. Ker bo Softbank obdržal večinski delež v podjetju, si želi zagotoviti čim boljše izhodišče za določitev cene delnice. Z drugimi besedami: ARM mora povišati prihodke, da bodo delnice dražje. Tudi Softbank ima namreč finančne težave.

Spomnimo, da je bilo praktično že vse dogovorjeno, da bo ARM od Softbanka odkupila Nvidia, a se to na koncu ni zgodilo. Razlogov je bilo več, saj številni regulatorji po svetu niso dali dovoljenja za prevzem, ker bi bilo novo podjetje premočno vertikalno integrirano. Nvidia namreč uporablja ARM-jeve dizajne, enako pa velja tudi za njene konkurente. Plan B je odprodaja dela ARM-ja z javno ponudbo delnic, s katero bo Softbank zbrala nekaj denarja.

Ključni problem ARM-ja pa je nizka...

12 komentarjev

Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Slo-Tech - Ob januarski neuspešni izstrelitvi rakete LauncherOne smo poročali, da ima podjetje tudi resne finančne težave, zaradi katerih bi lahko marca postalo insolventno. Finančne injekcije so bile obljubljene šele v drugi polovici leta, zato se je sedaj zgodilo neizogibno. Virgin Orbit je danes na čakanje poslal večino zaposlenih in ustavil vse dejavnosti, dokler ne uredijo finančnega stanja.

Izvršni direktor Dan Hart je zaposlenim dejal, da zamrznitev poslovanja daje podjetju čas, da dokonča nov investicijski načrt. Podrobne časovnice niso razkrili, januarja pa se je govorilo o 250-milijonskem vložku Yorkvile Advisors v drugi polovici leta. Več informacij lahko pričakujemo v naslednji tednih, so dejali, kar je tečaj delnice sklestilo za 18,8 odstotka.

Virgin Orbit je pot začel leta 2011, ko je Richard Branson iz Virgin Galactic ustanovil Virgin Orbit, da bi izkoristil letalo White Knight. Podjetje je formalno nastalo kot povsem samostojna entiteta leta 2017 in ga je ves čas...

9 komentarjev

Zuckerberg potrdil odpuščanja v Meti

TechCrunch - Meta je potrdila neuradne navedbe prejšnjega tedna, da bodo odpuščali, ob tem pa je izvršni direktor Mark Zuckerberg napovedal umik 5000 razpisanih in še nezasedenih delovnih mest ter ukinitev več projektov. Dejal je, da so podcenili posredne stroške pri teh projektih nižje prioritete. Že pred štirimi meseci je Meta odpustila 11.000 ljudi, sedaj pa jih bodo odslovili še 10.000. Skupno bo torej letos v podjetju kar četrtina manj zaposlenih kot lani.

Prve spremembe se obetajo že aprila, in sicer v tehnološkem delu, maja pa še v poslovnem delu podjetja. S tem želi Meta izboljšati svoje finančne kazalnike, ki niso najboljši. Tudi zato bo do konca prestrukturiranja zaposlovanje zamrznjeno. Podjetje v primerjavi z ostalimi tehnološkimi velikani poslabšuje dobičkonosnost na število novo zaposlenih. V letu 2023 podjetje pričakuje 86-92 milijard dolarjev odhodkov, kar je manj od predhodno načrtovanih 95 milijard. Znižanje je posledica varčevalnih ukrepov, ki jih uvaja Zuckerberg.

O...

33 komentarjev

Meta bo spet odpuščala

Bloomberg - Lastnica Facebooka in Instagrama je napovedala nadaljnja odpuščanja, potem ko so novembra število zaposlenih znižali za 13 odstotkov. V tistem valu so odslovili 11.000 zaposlenih, kar je bilo sploh prvo množično odpuščanje v tem podjetju. Sedaj bodo odpustili še nekaj tisoč zaposlenih, poroča Bloomberg, s čimer želijo učinkovitost podjetja približati ostalim tehnološkim gigantom. Meta je namreč edina, ki je v letih 2020-2022 ustvarila manj prihodkov na število novozaposlenih kakor v letih 2017-2019, in sicer okoli 800.000 dolarjev.

Uradne potrditve odpuščanja iz Meta še ni. Viri iz podjetja poročajo, da bo program pripravlja že v naslednjem tednu. V Meti novi krog odpuščanj ni nobena skrivnost, temveč pričakovan dogodek med zaposlenimi. Tudi vodstvu je v večkrat dejalo, da bo leto 2023 leto učinkovitosti. Zaposleni so zaradi tega precej zaskrbljeni, še posebej ker bo novi krog odpuščanj dokončan pred izplačili rednih letnih bonusov. Medtem pa so investitorji nad dogajanjem...

12 komentarjev

Twitterjevi prihodki decembra strmoglavili

Slo-Tech - Odkar je Twitter v večinski lasti Elona Muska, podjetje ne objavlja več javno svojih poslovnih izidov. A po neuradnih podatkih, ki jih je izbrskal The Wall Street Journal, so prihodki lanskega decembra strmo padli. Po Muskovem prevzem podjetja so številni veliki oglaševalci prenehali sodelovati s platformo, ker jih je skrbelo, kakšne vsebine so bodo zaradi novih pravil moderiranja tam pojavljale. Prihodki so bili lanskega decembra 40 odstotkov nižji kot v enakem obdobju leto pred tem.

Čeprav je bil Twitter decembra 2021 še v javni kotaciji, ni objavil poslovnih izidov za posamezni mesec. V celotnem zadnjem kvartalu tistega leta pa je podjetje ustvarilo 1,57 milijarde dolarjev prihodkov in 182 milijonov dolarjev dobička. Celotno leto 2021 je sicer Twitter sklenil z 221 milijoni dolarjev izgube. V zadnjih desetih letih je Twitter le dvakrat posloval z dobičkom, nazadnje leta 2019.

Izgubo Twitterja je Musk začel izpostavljati že takoj po prevzemu, med drugim z znamenito izjavo, da...

7 komentarjev

Netflix znižal cene v manj razvitih državah, tudi Sloveniji

engadget - Potem ko je Netflix lani najavil novo, cenejšo verzijo z oglasi, nekoliko manjšim naborom vsebin in nekaj omejitvami, letos pa začel še odločen boj zoper deljenje gesel, so danes znižali cene paketov v manj razvitih državah. Znižanja segajo vse do polovice, opazno pa je tudi v Sloveniji.

Netflix Basic bo po novem stal pet evrov mesečno, Standard osem evrov mesečno in Premium 10 evrov mesečno. Pred tem je stal Basic osem evrov mesečno, Standard 10 evrov mesečno in Premium 12 evrov mesečno. Paketa Netflix Basic with Ads ni bilo in ga tudi sedaj še ne bo. Pocenitev sicer ni omejena le na Slovenijo, temveč obsega približno 30 držav, med njimi v Evropi Hrvaško in Bolgarijo, sicer pa še Bližnji vzhod, Latinsko Ameriko in Azijo. Znižanja cen pretočnih storitev doslej nismo bili navajeni ne pri Netflixu ne pri konkurenci. Še januarja je Netflixov direktor dejal, da je povpraševanje po njihovih storitvah zelo neelastično in da bodo iskali trge, kjer lahko cene povišajo, da bi lahko vlagali...

141 komentarjev

Apple v prvem četrtletju pod pričakovanji

Yahoo News - Apple je prvo četrtletje svojega fiskalnega leta, ki se je končalo decembra, sklenil s slabšimi rezultati od pričakovanj. Na predstavitvi rezultatov sta izvršni direktor Tim Cook in finančni direktor Luca Maestri kar sedemkrat izpostavila težke gospodarske razmere (challenging economy), kar se redko zgodi. Prav tako se redko primeri, da Apple ne doseže pričakovanih rezultatov, kar se je zgodilo to pot.

V minulem četrtletju je Apple zbral 117 milijard dolarjev prihodkov, s čimer je ustvaril 30 milijard dolarjev čistega dobička. To pomeni, da so prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani padli za pet odstotkov, dobiček pa za 15 odstotkov. Hkrati so tudi nižji od pričakovanih 121 milijard dolarjev prihodkov. Razčlemba po sektorjih pokaže, da je prodaja iPadov in storitve (Music in TV+, iCloud, AppleCare) presegla pričakovanja, iPhoni in Maci pa so močno zaostali. Zlasti prodaja Macov je zdrsnila za 30 odstotkov v primerjavi s pričakovanji.

Pozitivne novice so tudi krepitev prodaje...

5 komentarjev

Facebookovi rezultati slabši kot predlani, a nad pričakovanji

Slo-Tech - Facebookova mati Meta je včeraj predstavila poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so presegli pričakovanja in danes poganjajo kvišku celoten ameriški borzni trg, ne le Metinih delnic. Slednje so pridobile kar petino vrednosti, a so še vedno pol nižje kot pred poldrugim letom.

V zadnjem kvartalu je Meta ustvarila 4,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so znašali 32 milijard dolarjev, kar ob štiriodstotnem padcu predstavlja boljši rezultati od pričakovanj analitikov. V celotnem letu 2022 so ob nespremenjenih prihodkih pri 117 milijardah dolarjev ustvarili 23 milijard dolarjev dobička, kar je 41 odstotkov manj kot leta 2021. Prihodki bi bili ob nespremenjenih deviznih tečajih lani celo višji kot predlani, dobiček pa so načeli višji stroški. A ključni podatek za investitorji je bila napoved dodatnega odkupa lastnic delnic, za kar bodo namenili 40 milijard dolarjev. Podjetje ima sicer prav toliko denarja in...

4 komentarji

Samsung z velikim padcem dobička

Slo-Tech - Najpomembnejše korejsko podjetje je objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki vlagateljev niso mogli razveseliti. Čeprav so kljub gospodarskemu ohlajanju prihodki upadli le za osem odstotkov na 70,5 bilijonov vonov (52,5 milijarde evrov), so razmere dobiček močno sklestile. S 4,3 bilijonov vonov dobička (3,2 milijarde evrov) so beležili 69-odstotni padec in se vrnili na ravni iz leta 2014. Samsung slabše rezultate pripisuje močnemu poslabšanju razmer v gospodarstvu v zadnjem kvartalu.

Samsungovi rezultati, dasiravno slabi, niso presenečenje. Nanje so opozarjali tako analitiki kakor tudi Samsung v objavah v preteklih tednih. Pojasnili so, da se krči povpraševanje po računalnikih in telefonih, še posebej se to pozna tudi pri nižjem povpraševanju po pomnilniških čipih. Samsung pričakuje, da se bodo zahtevne razmere še nadaljevale, izboljšanje pa sledi v drugi polovici leta. Tudi v aktualnem četrtletju zato pričakujejo še nadaljnje znižanje dobička.

31 komentarjev

Hudo poslabšanje prodaje telefonov

Slo-Tech - Podobno kot prodaja računalnikov je tudi prodaja telefonov v minulem četrtletju utrpela močan udarec. V zadnjem četrtletju so prodali 300 milijonov pametnih telefonov, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. V celotnem letu 2022 je bilo prodanih 1,21 milijarde telefonov oziroma 11,3 odstotka manj kot leta 2021. To predstavlja največji četrtletni padec v zgodovini, hkrati pa so lani prodali najmanj telefonov po letu 2013.

Na lestvici največjih proizvajalec sprememb v razvrstitvi ni. Največ telefonov še vedno proda Apple, ki je imel v zadnjem vartalu 24,1-odstotni tržni delež, kar je celo odstotno točko več kot leto pred tem. Nekoliko je svoj delež okrepil tudi Samsung, ki je prodal 58 milijonov telefonov (19,4-odstotni tržni delež), sledijo pa Xiaomi (11 odstotkov), OPPO (8,4 odstotka) in vivo (7,6 odstotka). Vsi preostali proizvajalci obvladujejo manj kot 30 odstotkov trga, kar je manj kot leta 2021 - konsolidacija se torej še vedno dogaja.

Logična posledica...

137 komentarjev

Tesla z rekordnimi rezultati

Slika: Statista.com, CC

NPR - Tesla je včeraj zvečer objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje in minulo leto, s katerimi so navdušili investitorje. V zadnjih treh mesecih je podjetje ustvarilo 24,3 milijarde prihodkov, kar je 37 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček po računovodskih standardih (GAAP) je presegel 3,7 milijarde dolarjev, kar je 59 odstotkov več kot v primerljivem obdobju leta 2021. V celotnem letu 2022 je prodaja Teslinih avtomobilov zrasla za 51 odstotkov na 71,5 milijarde dolarjev, celotni prihodki pa na 81,4 milijarde dolarjev. Čisti dobiček je znašal 12,6 milijarde evrov, denarni tok pa se je razpolovil na 1,4 milijarde dolarjev. Investitorji so bili nad izkazi navdušeni, zato je delnica poletela za 10 odstotkov. A še vedno je 60 odstotkov pod vrhom izpred poldrugega leta.

V letu 2022 je Tesla izdelala 1,37 milijona vozil. Od teh je bilo 1,299 milijona modelov 3 ali Y, kar predstavlja 43-odstotno rast. Prodali so 1,31 milijona avtomobil, trenutne neprodane zaloge pa znašajo...

37 komentarjev

Prodaja računalnikov strmoglavila

Slo-Tech - V zadnjem kvartalu leta 2022 je prodaja osebnih računalnikov in prenosnikov v primerjavi s predhodnim letom padla za 28 odstotkov, kar je največji medletni upad. Prodaja se je skrčila za približno 70 milijonov kosov, ocenjujejo analitiki iz podjetij Canalys, Gartner in IDC. Gartner to označuje kot največji padec, od sredine 90. letih, odkar merijo prodajo računalniške opreme. Razlogov je več, najpogosteje pa navajajo gospodarsko recesijo, inflacijo in spodsekano povpraševanje. A vse ni tako črno, ker sta bili leti 2020 in 2021 nenavadni.

Pričakovati je nadaljnje zniževanje cen. IDC je sicer nekoliko pozitivnejši in zadnji kvartal primerja z letom 2018, ko je bila slaba prodaja posledica drugih sil. Tedaj Intel ni zmogel zadostiti povpraševanju po procesorjih za prenosne računalnike. Ob tem velja poudariti, da se katastrofične številke nanašajo na spremembo prodaje, torej padec, medtem ko je v absolutnih številkah leto 2022 še vedno boljše kot leta pred pandemijo. Prodali so namreč...

50 komentarjev

Amazon nadaljuje odpuščanja

Slo-Tech - Amazon je bil med pandemijo eden največjih zmagovalcev, saj so ljudje množično naročali izdelke, zaradi česar je njegov promet hitro rasel, čemur je sledilo tudi zaposlovanje. V zadnjem letu pa se Amazon spopada s padanjem prihodkov, s čimer je povezano tudi odpuščanje. Napovedali so še dodatno krčenje števila zaposlenih, ki se bo od lanskega oktobra zmanjšalo za 18.000.

Izvršni direktor Andy Jassy je sporočil, da je večina odpuščenih iz oddelkov Amazon Stores in PXT. To so torej fizične trgovine, kamor sodijo Amazon Go, Amazon Fresh in Amazon Style, ter kadrovski oddelek (PXT). V številkah to predstavlja pet odstotkov zaposlenih na tem nivoju ali 1,2 odstotka vseh zaposlenih. Amazon je septembra zaposloval 1,5 milijona ljudi, let 2021 pa 1,3 milijona.

Drugi kazalnik slabših obetov je tudi tečaj delnic, ki drsi že celo leto. V zadnjih dvanajstih mesecih se je vrednost Amazonovih delnic in s tem njegovo tržne kapitalizacije razpolovila. Zato so že novembra napovedali 10.000 manj...

9 komentarjev

Prodaja grafičnih kartic na 20-letnem dnu

Slo-Tech - Še pred letom dni je prodaja grafičnih kartic podirala vse rekorde, cene pa so letele v stratosfero. Sedaj je položaj nasproten, saj je prodaja v tretjem letošnjem kvartalu padla na najnižje ravni v zadnjih dvajsetih letih. Prodanih je bilo 6,9 milijona grafičnih kartic za namizne računalnike in približno toliko samostojnih čipov za prenosne računalnike, kažejo podatki Jon Peddie Research.

Prodanih 14 milijonov grafičnih čipov predstavlja 42-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tudi prodaja samostojnih grafičnih kartic je upadla za 32 odstotkov v primerjavi z lanskim tretjim kvartalov. Nazadnje so manj kot 6,9 milijona grafičnih kartic prodali v tretjem četrtletju leta 2005, ko je bila to edina možnost dobiti zmogljiv grafični čip. Trga zmogljivih integriranih grafičnih čipov tedaj ni bilo.

Zanimivo je, da se Nvidia znajde precej dobro. Njen tržni delež je zrasel na 86 odstotkov, kar predstavlja zgodovinski rekord. AMD je s približno 10 odstotki na zgodovinskem...

62 komentarjev

Čipov sedaj preveč?

The Wall Street Journal - Dve leti so sestavljavci in prodajalci praktično vseh elektronskih naprav žalostno ugotavljali, da je čipov premalo in da se dobavni roki podaljšujejo prek razumnih meja. Položaj se je po dveh letih sorazmerno hitro spremenil, saj so naraščanje obrestnih mer, grozeča recesija, padanje tečajev delnic in spremenjena pričakovanja potrošnikov povzročili kopičenje neprodanih čipov. Proizvajalci številnih izdelkov že ugotavljajo, da imajo čipov več, kot bi si želeli.

Za končne uporabnike je to videti kot dobra novica, saj se bodo dobavni roki skrajšali, cene pa znižale. Za proizvajalce čipov pa to pomeni težje razmere in tudi odpuščanja, ker povpraševanje usiha. Micron Technology je že napovedal, da bodo odpustili približno desetino zaposlenih, ker so zaloge previsoke, obeti pa slabi. Zaloge povprečne vrednosti iz preteklosti presegajo tudi za 40 dni. Prodaja računalnikov se je ustavila, ugotavljata HP in Dell, ki sta med epidemijo prodala hitro in praktično vse, sedaj pa so potrošniki...

36 komentarjev

Zoomu po koncu pandemije slabo kaže

Slo-Tech - Ko se je pred poltretjim letom začela pandemija covida, se je moral poslovni svet nenadoma preseliti na splet, kjer so sestanke v živo zamenjale videokonference. Posvojili smo nov glagol zoomati, saj je bil eden največjih zmagovalcev te dobe prav Zoom. Podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2011, se je leta 2020 vrednost povečala petkratno. Delnica podjetja je s sto dolarjev do sredine oktobra poletela na več kot 550 dolarjev. Prihodki in dobički so astronomsko rasli. Sedaj se zdi, da je obdobja debelih krav konec.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2020, ki se je končalo tik pred začetkom pandemije, je Zoom ustvaril 188 milijonov dolarjev prihodkov ali 78 odstotkov več kot v letu pred tem. Leto kasneje so prihodki poleteli in zadnji kvartal fiskalnega leta 2021 je Zoom ustvaril 882 milijonov prihodkov. Dobiček je v letu dni zrasel s 13 milijonov dolarjev (FY20) na 670 milijonov dolarjev (FY21) in nato na 1,4 milijarde dolarjev (FY22). Investitorji so bili navdušeni in delnica je...

27 komentarjev

Musk bo danes razpolovil število zaposlenih v Twitterju

Slo-Tech - Elon Musk, novi lastnik Twitterja in po razpustitvi upravnega odbora edini vodja podjetja, bo močno skrčil število zaposlenih. Po poročanju Bloomberga se bo odpuščanje začelo danes, zaposlitev pa bo izgubila približno polovica zaposlenih. Prvi korak po 44 milijard dolarjev težkem prevzemu bo torej odslovitev 3700 zaposlenih. To seveda ne pomeni, da bodo od danes ostali brez plače, saj tudi v ZDA veljajo odpovedni roki in odpravnine, bodo pa že danes obveščeni o svoji prihodnosti.

Hkrati bo Musk odpravil politiko dela od doma oziroma od koderkoli. Od zaposlenih pričakuje, da so večinoma v pisarnah. V Twitter je Musk pripeljal tudi nekaj zaposlenih iz svojih preostalih podjetij, kot sta Tesla in SpaceX. Musk je Twitter kupil v neprimernem trenutku, saj je zanj ponudil 44 milijard dolarjev tik, preden so trgi začeli izgubljati. Danes so tehnološke delnice tudi do tretjino cenejše kot so bile ob najavi prevzema. Tudi zaradi tega je Musk poizkušal odpovedati prevzem pod pretvezo, da je...

212 komentarjev

Musk kupil Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes dokončal 44 milijard dolarjev težak prevzem Twitterja, ki se je vlekel vse od aprilske napovedi. Čeprav se je vmes Musk poizkusil izogniti prevzemu, zaradi česar ga je Twitter celo tožil, je obljubo sedaj vendarle izpolnil. Takoj po nakupu podjetja je odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, finančnega direktorja Neda Segala, vodjo pravne službe Vijayo Gadde in pomočnika direktorja za pravne zadeve Seana Edgetta.

To ni zelo presenetljivo, saj je Twitterjev upravni odbor tožil Muska, ko je ta želel preklicati nakup podjetja. Agrawal je Muska avgusta celo pozval k javni razpravi o problematiki neavtentičnih računov na omrežju, kar je Musk izpostavljal kot glavni razlog za odstop od prevzemne namere. Musk je med tem močno kritiziral Twitterjevo politiko moderiranja vsebin. Čeprav so krožile govorice, da kani odpustiti tri četrtine zaposlenih, jim je med včerajšnjim obiskom sedeža zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Twitter je postal podjetje v zasebni lasti,...

129 komentarjev

Meta (Facebook) razočaral investitorje

Slo-Tech - Facebookovo matično podjetje Meta je v tretjem letošnjem četrtletju poslovalo bistveno slabše od pričakovanj, kar je delnici podjetja danes zradiralo 22 odstotkov vrednosti, s čimer je izpuhtelo skoraj 80 milijard dolarjev. Podjetje v zadnjih treh mesecih ustvarilo 27,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček pa se je razpolovil in je znašal le še 4,4 milijarde dolarjev.

Ko je ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg lani podjetje preimenoval v Meto in napovedal metaverzum, so bila pričakovanja velika. V projekt so vložili več milijard dolarjev, a rezultati so katastrofalni. Oddelek Reality Labs, ki razvija in trži metaverzum, je v tem času ustvaril 3,7 milijarde dolarjev čiste izgube. Napovedujejo, da se bo izguba prihodnje leto še povečala. Po drugi strani podjetje preganjajo višji stroški, pešanje svetovne gospodarske kondicije in krčenje oglaševalskih proračunov pri strankah. Meta je zato upočasnila...

27 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Kako evropski velikan čipov krmari med ZDA in Kitajsko

Slo-Tech - Medtem ko ZDA in Kitajska bijeta trgovinsko vojno, v kateri imajo ZDA na področju polprevodniške tehnologije občutno prednost, se v javnosti bolj malo omenja najpomembnejše evropsko podjetje iz te branže. Nizozemski ASML je vodilni proizvajalec opreme za proizvodnjo čipov, brez katere ne bi bilo modernih čipov v 7-nm ali 5-nm tehnologiji. Za zdaj ASML uspešno krmari med velesilama, saj je v zadnjem četrtletju celo preseglo pričakovanja in ustvarilo 5,8 milijarde evrov prihodkov ob bruto marži 51,8 odstotka. V letu 2022 načrtujejo 21,1 milijarde dolarjev prihodkov in 50-odstotno bruto maržo.

Povpraševanje po njihovih proizvodih je še vedno visoko, največja stranka pa ostaja TSMC. ASML ima tržno kapitalizacijo 170 milijard evrov in se z omejitvami pri prodaji opreme sooča od leta 2019. Tedaj so želeli svoje najnovejše stroje za proizvodnjo čipov v ekstremnem UV (EUV) prodajati tudi na Kitajsko, a so nizozemske oblasti prikimale ameriški administraciji in posel ustavile. Odslej ASML...

12 komentarjev

Foxconnova lokacija v Wisconsinu daleč od obljub

Slo-Tech - Že od začetka spremljamo nesojeno Foxconnovo investicijo v Wisconsin, ki so jo pred petimi leti pompozno napovedali, odtlej pa niso izpolnili niti enega cilja. Namesto velike tovarne je Foxconn naposled obljubil, da bo investiral 15-krat manj od prvotnih načrtov, pa tudi zaposlili bodo devetkrat manj ljudi. Poldrugo leto po zadnjem dogovoru so v Wisconsinu še vedno zgolj štiri stavbe s 600 zaposlenimi namesto 15.000.

Foxconn je bil ob prvi spremembi obljubljal nov razvojni center, ki bi se imenoval AI 8K+5G, kar zveni, kakor da bi skupaj nametali vse modne kratice. Sedaj so opis na spletni strani spremenili v novo strategijo 3+3=∞. Foxconn 3.0 naj bi se posvečal električnim vozilom, digitalnem zdravju, Fii robotiki, rešitvam 5G, polprevodnikom in industrijski umetni inteligenci. Namesto treh visokoletečih kratic imamo sedaj kar šest ključnih besed. Kaj točno si Foxconn pod njimi predstavlja, ne vemo.

Foxconn je vmes zgradil stavbo v obliki kupole, o kateri ni znano mnogo,...

18 komentarjev

Prodaja računalnikov še vedno pada

Slo-Tech - Tudi v minulem četrtletju se je prodaja računalnikov skrčila, ugotavlja IDF. V tretjem letošnjem kvartalu je bilo prodanih 74,3 milijona računalnikov, kar predstavlja 15-odstotno znižanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Temu sta botrovala tako pešanje povpraševanje kot tudi težave v dobavnih verigah. Največji tržni delež ima Lenovo s 23-odstotnim tržnim deležem, ki mu sledi HP s 17 odstotki in Dell s 16 odstotki. Vsi ti so beležili znatne padce prodaje (16-28 odstotkov), medtem ko je na četrtem mestu Apple s 14-odstotnim tržnim deležem, ki je tudi edini okrepil povečal prodajo - in to za osupljivih 40 odstotkov.

Padec prodaje smo beležili že v drugem letošnjem četrtletju, ko je takisto znašal 15 odstotkov na medletni ravni. Prodaja stagnira ali peša že od lanskega tretjega kvartala, ko je dosegla vrh. Ob tem pa je treba priznati, da je še vedno višja kot pred pandemijo (leta 2019), ko je prodajo poganjalo zamenjevanje Windows 7 z novejšimi sistemi. Bi bila pa situacija brez...

114 komentarjev

Pretočne televizijske storitve čedalje priljubljenejše, a ljudje izbirčnejši

Slo-Tech - Če so ZDA zgodnji znanilec trendov, se tudi televizija seli na splet k ponudnikom pretočnih vsebin. Minuli mesec so uporabniki prvikrat več gledali ponudnike pretočnih storitev (34,8 %) kakor kabelsko televizijo (34,4 %). Hkrati se povečuje tudi absolutna količina časa, ki ga preživijo pred televizijskimi sprejemniki. Julija so gledali 190 milijard minut pretočnih storitev, kar je približno 20 minut na osebo na dan. To je več kot aprila 2020, ko je bil zaradi vsesplošnih karanten in zaprtij dosežen dosedanji rekord. Ljudje torej čedalje več gledajo televizijo - v enem izmed formatov.

Po drugi strani pa se Netflix sooča s padcem števila naročnikov. To se jim je letos zgodilo že dve četrtletji zapovrstjo, kar negativno vpliva na prihodke in dobiček. Netflix kot enega glavnih problemov vidi deljenje gesel, kar bodo sedaj prepovedali oziroma dodatno zaračunali. Obeta pa se tudi z oglasi podprta verzija, ki naj bi bila brezplačna. Ta bo zaživela prihodnje leto in bo omejena, saj na...

21 komentarjev

Bizarno dogajanje na trgu polprevodnikov

Financial Times - Medtem ko se proizvajalci avtomobilov spopadajo s hudim pomanjkanjem čipov, zaradi katerega so celo krčili proizvodnjo vozil, je na drugem koncu iste branže situacija povsem drugačna. Ciklov so proizvajalci čipov že vajeni, a trenutno stanje preseneča tudi analitike. Po močnem pokoronskem odboju je prodaja začela upadati, zaloge pomnilnika, procesorjev in ostalih komponent pa rastejo. Proizvajalci zato že črtajo naložbe in se pripravljajo na racionalizacijo poslovanja.

Takoj ob začetku pandemije so se zgodili tektonski premiki, ko so na primer proizvajalci vozil odpovedovali naročila, hkrati pa je začelo naraščati povpraševanje po elektronskih komponentah za pisarniško uporabo. Povpraševanje je presenetilo vse in ko so posamezni sestavljavci in proizvajalci začeli naročati večje količine čipov iz previdnosti, dobavne verige potreb niso zmogle zadovoljiti. Pomanjkanje je zajelo celoten trg.

Položaj se je spričo prihajajoče recesije obrnil. Dan Hutcheson iz VLSI Research, ki že 40...

24 komentarjev

Nvidia z manjšimi prihodki od napovedanih

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii so v redki napovedi pregleda poslovnih rezultatov povedali, da so imeli v preteklem četrtletju sicer rast prometa, a zaznavno nižjo od napovedane. Kar je sicer razmeroma obroben podatek, pa kaže na več trenutnih dogajanj v tehnološki sferi.

Ko neko podjetje pohiti in še pred polnopravnim pregledom rezultatov v preteklem četrtletju izda njegov preliminaren povzetek, analitiki takoj zastrižejo z ušesi. V takih primerih družbe običajno želijo investitorje in partnerje opozoriti, da se nekaj ne bo povsem skladalo s pričakovanji ali napovedmi. V primeru Nvidiinega poročila, ki sicer prispe 24. tega meseca, se podrobnost skriva v prometu: v drugem četrtletju letošnjega leta so zabeležili prihodke v višini 6,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je še vedno za 3 odstotke več glede na leto poprej, toda manj od projicirane 8,1 milijarde dolarjev. Poglavitni krivec je igričarski sektor, ki je z dobrima dvema milijardama dolarjev zabeležil kar tretjinski padec glede na lansko leto -...

15 komentarjev

Intel po dolgih letih z izgubo

Slo-Tech - Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo...

50 komentarjev

Meta prvič ni povečala prometa glede na leto poprej

Slo-Tech - Pri Meti so v preteklem tednu razgrnili rezultate za drugo letošnje četrtletje in čeprav je podjetje daleč od rdečih številk, izkaz ni več tako dominanten kot v preteklosti.

Meta se v zadnjem času sooča na eni strani z vse bolj inovativno konkurenco na področju družbenih omrežij, kot je TikTok, na drugi pa je prihodke oklestil tudi boj proti oglaševalskemu sledenju uporabnikov, v prvi vrsti s strani Appla. Zahtevnejši izzivi se odražajo tudi v številkah: promet v drugem letošnjem četrtletju je z 28,8 milijardami ameriških dolarjev za približno odstotek zaostajal za lanskim v enakem tromesečju, kar je prvič v Metini zgodovini (plačljiv vir). Dobiček pri 6,7 milijardah dolarjev se še vedno zdi huronsko visok, a je hkrati za 36 odstotkov nižji od onega v lanskem obdobju. Poglavitni "porabnik" denarja je strojni oddelek za navidezno resničnost Reality Labs, kar sicer vemo že nekaj časa. Ob robu smo lahko izvedeli še, da ima ekosistem Metinih aplikacij - Facebook, Instagram, WhatsApp...

38 komentarjev

Pomanjkanje čipov se umirja, a čeri še niso mimo

Reuters - Pomanjkanje čipov, ki nas spremlja vse od začetka epidemije, vendarle počasi jenja. Hudo pomanjkanje čipov je nastopilo po silovitem odboju povpraševanja ob okrevanju gospodarstva, čemur proizvajalci niso mogli slediti. Razlilo se je tudi izven računalniškega sektorja, saj so morali na primer proizvajalci avtomobilov ali bele tehnike zmanjševati proizvodnjo, ker niso imeli čipov za vozila in aparate. Prav že opažajo sproščanje. Hyundai in Electrolux sta včeraj sporočila, da so obeti boljši.

Hyundai, ki je zabeležil najvišji dobiček v zadnjih osmih letih, za tekoče četrtletje napoveduje še boljše rezultate. Hyundai bi lahko že v drugi polovici tega leta zadovoljil povpraševanje, ki je v prvem polletju presegalo proizvodne kapacitete. Eden večjih dobaviteljev čipov za avtomobilsko industrijo ABB je ob tem dejal, da se ozka grla počasi sproščajo, proizvajalci čipov pa so bolj optimistični. ABB pričakuje dvomestno rast prodaje v prihodnjem četrtletju in umiritev inflacije. Podobno je...

50 komentarjev

Netflix drugo četrtletje zapovrstjo z izgubo naročnikov

The Wall Street Journal - Tudi v drugem letošnjem četrtletju je Netflix zabeležil padec števila naročnikov, kar je prvikrat, da se je negativni trend vlekel več kot eno četrtletje. Potem ko je v prvem letošnjem kvartalu izgubil 200.000 naročnikov, je v drugem izgubo poglobil na 970.000 naročnikov. Trenutno ima Netflix 220,6 milijona naročnikov. Zmanjšanje njihovega števila je povzročilo tudi upočasnitev rasti prihodkov in dobička. V minulih treh mesecih je Netflix povečal prihodke le za 8,6 odstotka na 8 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja 15 odstotkov nižji kot četrtletje pred tem. Čisti dobiček se je sicer povečal za 6,5 odstotka na 1,35 milijarde dolarjev.

Netflix je zmanjšanje števila naročnikov predstavil kot uspeh. Napovedovali so bili upad za dva milijona, zato je polovico manjši odliv investitorje navdušil, tečaj delnice pa je poletel za 7,4 odstotka. Podjetje se namreč sorazmerno uspešno sooča s konkurenco in z inflacijo, hkrati pa uspešno odkriva nove načine monetizacije....

101 komentar

Za mobilne aplikacije na iOS prvič porabili več kot za igre

Slo-Tech - Mobilne aplikacije in igre so s prihodom spletnih tržnic za pametne telefone, kakršni sta Applov App Store in Googlov Play Store, omogočile razcvet novega gospodarskega področja. Vse od začetka so bile gonile prodaje igre, a se je trend v zadnjih mesecih začel obračati. Na Applovi platformi je prodaja aplikacij že prehitela zaslužke od prodaje iger.

S koncem pandemije - ali pa vsaj ukrepov, ki so jo spremljali - se stanje normalizira tudi na trgu mobilnih aplikacij. V primerjavi z letom poprej je prodaja aplikacij v drugem letošnjem kvartalu upadla za 2,5 odstotka, ker ljudje preprosto nimajo več toliko časa ždeti na telefonih. Zanimivejši pa je trend v razmerju med igrami in drugimi aplikacijami. Na Applovi platformi je v drugem kvartalu na aplikacije odpadlo 50,3 odstotka trga, na igre pa torej malce manj kot pol. To se je zgodilo prvič in predstavlja velik odmik od let 2020 in 2021, ko je prodaja iger eksplodirala in rušila vse rekorde.

A sprememba ne pomeni, da so ljudje...

1 komentar

Apple ni več največje podjetje na svetu

Slo-Tech - Zatem ko je Apple pred slabima dvema letoma postal največje podjetje na svetu, merjeno s tržno kapitalizacijo, se je trenutno od titule poslovil. Zaradi vojne in grozeče krize so tečaji delnic v glavnem upadli, pri čemer so na udaru zlasti tehnološki velikani, medtem ko naftni giganti blestijo. Saudski koncern Saudi Aramco se je ponovno zavihtel na vrh, saj je imel ob polletju tržno kapitalizacijo 2,3 bilijona dolarjev. Apple je z 2,2 bilijona dolarjev pristal na drugem mestu.

Na borzah sicer vse leti k tlom. Sto največjih podjetij je v prvem polletju izgubilo 17 odstotkov vrednosti oziroma 6,1 bilijona dolarjev (sedaj so vredna okoli 30 bilijonov dolarjev). Tehnološki giganti so izgubili kar 28 odstotkov, medtem ko so naftni in plinski velikani pridobili 19 odstotkov. Na prvih mestih so sicer še vedno večinoma ameriška podjetja: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway (holding), Unitedhealth, Johnson & Johnson in Meta (Facebook). Največje evropsko podjetje je...

22 komentarjev

Zaposleni v Activision Blizzardu ustanovili sindikat

Slo-Tech - Združenje zaposlenih v podružnici Activision Blizzarda Raven Software je danes izglasovalo ustanovitev sindikata. Zaposleni, ki so se organizirali Zavezništvo delavcev v industriji iger (Game Workers Alliance), so z 19 glasovi za in 3 glasovi proti veljavno izglasovali ustanovitev sindikata, so sporočili iz National Labor Relations Boarda (NLRB), kjer so šteli glasovnice. V sindikat bo spočetka včlanjenih približno 30 zaposlenih, ki delajo kot preizkuševalci v zagotavljanju kakovosti. Pričakujejo, da se bo sčasoma v sindikat včlanila še večina preostalih delavcev v Raven Software, to je 350 ljudi.

Sindikalni boj zaposlenih v Raven Software se je začel lanskega decembra, ko so odpustili 12 ljudi iz zagotavljanja kakovosti. Ker lastnik Activision Blizzard ni želel priznati sindikata, so se obrnili na NLRB. Raven Software je kmalu zatem vse ljudi v kontroli kakovosti premestil na druga delovna mesta, češ da bo sedaj zagotavljanje kakovosti potekalo kar neposredno v vsakem oddelku...

6 komentarjev

Amazon ukinja nakupe e-knjig iz aplikacije na Androidu

Ars Technica - Medtem ko Apple že dolgo vrsto let strogo zagovarja stališče enega in edinega plačilnega sistema v aplikacijah na iOS, je na Androidu veljala neuradna svoboda. Google je sicer prav tako nudil in uradno zahteval uporabo svojega plačilnega sistema, a tega ni striktno preverjal. Sedaj pa se to spreminja, zato je Amazon v aplikaciji za Android ukinil nakupe e-knjig. Srž problema pa so seveda provizije.

Vsa plačila, ki se opravijo prek Googlovega plačilnega sistema, so obremenjena s 30-odstotno provizijo (v nekaterih primerih, denimo za pretočne večpredstavnostne vsebine je sicer lahko znižana na 10 odstotkov). To pa pomeni, da prodaja e-knjig in drugih vsebin postane neprofitabilna. V iOS zato že dlje časa ni možno kupovati vsebin (od 2011), temveč se moramo odpraviti na spletno stran ponudnika in jih kupiti tam. V aplikaciji ne sme biti niti povezave do te funkcionalnosti. Amazon pač ni pripravljen deliti tako velikega dela prihodka z Applom samo za luksuz nakupa neposredno iz...

30 komentarjev

Zaradi aretacije človeka s priimkom Ma padle delnice Alibabe

Slo-Tech - V torek zjutraj je kitajska televizija CCTV poročala, da so v kraju Hangzhou aretirali nekega človeka s priimkom Ma, ker naj bi prek interneta ogrožal nacionalno varnost. Osumljenec naj bi bil vodja razvoja strojne opreme v nekem IT podjetju. Minute kasneje se je delnica Alibabe na borzi razletela, tržna kapitalizacija podjetja pa se je zaradi skoraj 10-odstotnega padca znižala za 26 milijard dolarjev. A dogodka sploh ne bi bila smela biti povezana.

Alibaba ima sedež v kraj Hangzhou, njen izvršni direktor pa je Jack Ma. A tu se podobnosti končajo, saj aretiran seveda ni bil Jack Ma, temveč neki neznani moški. A ker je CCTV najprej poročala, da ima ime aretiranega človeka dve pismenki, kar drži tudi za Jacka Maja, so investitorji panično začeli odprodajati delnice podjetja. Kasneje se je izkazalo, da gre za pomoto, aretirani pa ima v resnici ime iz treh pismenk. Ma je 13. najpogostejši priimek na Kitajskem, ki ga ima v kraju Hangzhou več kot 100.000 ljudi. Ko so pomoto dojeli vsi,...

8 komentarjev

Amazon prvikrat po sedmih letih z izgubo

Slo-Tech - Amazon je prvikrat po letu 2015 kakšno četrtletje končal z izgubo, obenem pa se je upočasnila tudi rast prihodkov. Investitorji so bili nad rezultati podjetja zelo razočarani, zato je delnica potonila za 15 odstotkov in se spustila na dvoletno dno. Za izgubo je sicer kriva nasedla investicija v Rivian.

V prvem letošnjem četrtletju je podjetje ustvarilo 116,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je zgolj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in predstavlja najskromnejšo rast v zadnjih dveh letih. Lani je bila na primer rast v primerljivem obdobju 44-odstotna. Ob tem je letos podjetje ustvarilo 3,8 milijarde dolarjev izgube, lani pa 8,1 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog za izgubo je Amazonov 20-odstotni delež v podjetju Rivian, katerega delnice so se razletele na polovico prejšnje vrednosti, kar je Amazonu izdolblo 7,6-milijardno luknjo. Za počasnejšo rast pa sta krivi pandemija in vojna v Ukrajini, je dodal izvršni direktor Andy Jassy. Finančni direktor Brian Olsavsky...

19 komentarjev

Alphabet (Google) z rekordnimi prihodki, a nižjim dobičkom

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju je Alphabet, Googlovo starševsko podjetje, ustvarilo rekordnih 68 milijard dolarjev dobička, kar je 23 odstotkov več kot lani. A ker so zrasli tudi stroški, se je dobiček nekoliko znižal na 16,4 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov manj kot lani. Dobiček iz poslovanja je sicer sorazmerno zrasel s 16 na 20 milijard dolarjev, a so zrasli tudi drugi stroški, denimo za raziskave in razvoj. Delnica je zato takoj po razglasitvi rezultatov izgubila šest odstotkov vrednosti, a je kasneje izgubo prepolovila.

Levji delež prihodkov še vedno ustvarja Google in njegovo iskanje, ki je prinesel 39 milijard dolarjev. Če k temu prištejemo še oglaševanje v YouTubu in Google Networku, so skupni prihodki te divizije 54 milijard dolarjev, iz vseh Googlovih storitev pa 61 milijard dolarjev. Storitve v oblaku prinesejo dodatnih šest milijard dolarjev, preostali podvigi podjetja pa le drobiž. V podjetju je zaposlenih 164 tisoč ljudi. Poslovodstvo je napovedalo tudi...

9 komentarjev

Črni oblaki nad Netflixom

Slo-Tech - Netflixovi delničarji so se danes soočili z znatnim upadom vrednosti svojega premoženja, ko je delnica zaradi slabih poslovnih rezultatov podjetja zgrmela za 35 odstotkov. Izvršni direktor podjetja je včeraj razkril nič kaj vzpodbudne rezultate, saj je podjetje prvikrat v tem desetletju beležilo padec števila naročnikov. V prvem letošnjem kvartalu so izgubili 200.000 naročnikov, do konca polletja pa naj bi jih odšlo še dva milijona. Razloga sta dva: sankcije zoper Rusijo in množično deljenje gesel med obstoječimi uporabniki.

Netflix ima trenutno 221,6 milijona uporabnikov, torej se je njihovo število zmanjšalo za en promil. A po drugi strani so pričakovali enoodstoten prirast števila uporabnikov. Dodatno naj bi Netflix uporabljalo še 100 milijonov uporabnikov z izposojenimi gesli, nad čemer podjetje seveda ni navdušeno. Njihov delež se sicer ne spreminja bistveno, a predstavlja strop za rast. Tudi konec covidnih karanten in zapiranj javnega življenja povzroča nekaj odpovedi...

52 komentarjev

Amazon v Evropi lani ni plačal davka na dobiček, ker je prikazal izgubo

Bloomberg - Amazonova evropska podružnica, ki je registrirana v Luksemburgu, je lani ustvarila 1,16 milijarde evrov izgube, zaradi česar niso plačali nič davka na dobiček. Namesto tega so dobili približno milijardo evrov davčnega dobropisa, čeprav so ustvarili rekordne prihodke. Lani so ustvarili 51,3 milijarde evrov prometa, kar je 17 odstotkov več kot leto pred tem. Podjetje Amazon EU Sarl skrbi za prodajo Amazonovih izdelkov v državah EU, a hkrati plačuje visoke licenčnine in druge odhodke ostalim podjetjem v skupini, zato ne izkazuje dobička. Lani so v Evropi za surovine in tekoče stroške plačali 37 milijard evrov, za zunanje stroške pa 15 milijard dolarjev. Podobno je bilo tudi v letu 2020, ko so prav tako imeli izgubo.

Spomnimo, da je Amazon lani uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo. Ta mu je bila naložila plačilo 250 milijonov evrov davka, ker naj bi bil Amazon v Luksemburgu nepravično ugodno obravnavan. Sodišče Evropske unije je odločitev odpravilo, češ da Komisija ni...

42 komentarjev

Tesla v Teksasu odprla svojo četrto tovarno

Slo-Tech - Tesla je v teksaškem Austinu v četrtek z velikim pompom in dogodkom za 15.000 ljudi uradno odprla svojo tovarno Gigafactory, ki predstavlja njihov največji obrat doslej. Ko bo delovala s polno paro, bo to tudi največja tovarna za proizvodnjo avtomobilov na ameriških tleh. Po besedah direktorja Elona Muska ima nova tovarna proizvodne kapacitete za 500.000 vozil letno, kar bodo dosegli že prihodnje leto. Sprva bodo proizvajali model Tesla Y, a glavni cilji so poltovornjak Cybertruck, tovornjak Semi in športni avtomobil Tesla Roadster.

Časi so trenutno naklonjeni investicijam v električna vozila. Podnebne spremembe zaradi uporabe fosilnih goriv in naraščajoče cene naftnih derivatov so podžgale zanimanje javnosti za elektrificiranje osebnega prevoza in tudi delnice Tesle so letos približno polovico višje kot v začetku minulega leta (v petek po odprtju tovarne so izgubile tri odstotke). Tesla sledi trendom in bi lahko prihodnje leto v tovarnah v Šanghaju, Kaliforniji, Teksasu in...

3 komentarji

V Ukrajini že izpad proizvodnje neona za polprevodnike

Slo-Tech - Dva največja proizvajalca neona v Ukrajini, katere izvoz predstavlja polovico svetovne proizvodnje, sta zaradi vojne prekinila obratovanje. Po poročanju Reutersa Inga in Cryoin proizvedeta 45-54 odstotkov neona, ki se uporablja za laserje v proizvodnji polprevodnikov. Lanska poraba neona je znašala 540 ton, so ocenili analitiki v Techcetu. S tem se uresničujejo napovedi z začetka vojne.

Ingas, ki ima sedež v Maripolju, je v normalni razmerah proizvajal 15-20 tisoč kubičnih metrov neona mesečno, ki so ga izvažali zlasti v Južno Korejo, na Tajvan in Kitajsko, ter ZDA in Nemčijo. Približno tri četrtine strank so predstavljali proizvajalci polprevodnikov ali opreme zanje. Cryoin je v Odesi, proizvajal pa je okoli 10-15 tisoč kubičnih metrov neona mesečno. Proizvodnjo so prekinili že 24. februarja, ko so osebje evakuirali. Pravijo, da lahko preživijo tri mesece izpada proizvodnje, potem pa bo podjetje v težavah. Če bodo med vojno uničeni njihovi prostori, bodo težave v vsakem primeru....

5 komentarjev

Prodaja glasbe lani rekordna, prvikrat po letu 1996 tudi rast prodaje fizičnih nosilcev

RIAA - Že dlje časa je znan trend vračanja popularnosti gramofonskih plošč, sedaj pa se je ponovno obudilo zanimanje za zgoščenke. Ameriška cehovska organizacija glasbenih založnikov RIAA (Recording Industry Association of America) v poročilu ugotavlja, da se je lani prvič po dolgih letih prodaja glasbe na CD-jih v primerjav z letom poprej povečala.

Nazadnje so rast prodaje zgoščenk beležili leta 2004, odtlej pa je vztrajno padala. Lani so prodali za 584 milijonov dolarjev zgoščenk, kar je več kot leta 2020 (483 milijonov), a še vedno precej manj kot na primer leta 2011 (tri milijarde). Če pa seštejemo vse fizične nosilce zvoka, torej tudi gramofonske plošče, gre za prvo rast prodaje fizičnih nosilcev po letu 1996! Lani je prodaja znašala 1,65 milijarde dolarjev. Gramofonskih plošč so torej lani prodali za milijardo dolarjev, kar je skoraj dvakrat več kot leta 2020 (643 milijonov dolarjev).

V primerjavi s številkami s preloma tisočletja je prodaja fizičnih nosilcev še vedno nizka....

43 komentarjev

Zlato padalo direktorja Activisiona težko 15 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Po Microsoftovem prevzemu Activision Blizzard Kinga (ABK), za katerega bodo v Redmondu odšteli skoraj 69 milijard dolarjev, bo dosedanji izvršni direktor ABK bogato izskočil. Kontroverzni Bobby Kotick bo dobil 15 milijonov dolarjev odpravnine, če ga bodo na cesto poslali brez utemeljenega razloga. Če pa bo nadzorni odbor ocenil, da so se razmere v podjetju izboljšale, bi lahko poleti dobil še 22 milijonov dolarjev odpravnine v delnicah podjetja. Kotick ima sicer v lasti že za 619 milijonov dolarjev delnic podjetja po prevzemnem tečaju. Možno je tudi, da mu bodo pogodbo podaljšali za 12 mesecev - trenutna se mu izteče marca 2023.

Glavna težava v podjetju je toksična kultura, ki se je odražala v spolnem nadlegovanju, mobingu in neprimernem vedenju zaposlenih, zaradi česar je podjetje tudi toženo. Zaradi incidentov se je moral posloviti precejšen del vodilni zaposlenih, po neuradnih informacijah pa so bili prav ti škandali eden od razlogov, da je Microsoft sploh uspel kupiti ABK in...

6 komentarjev

Amazon in Visa zakopala bojno sekiro

Bloomberg - Po lanskem zapletu, ko je Amazon strankam v Veliki Britaniji zagrozil, da ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, sta podjetji sedaj sklenili globalni dogovor. Amazon bo sprejemal kartice Visa po celem svetu pri vseh svojih prodajalcih in uporabnikih platforme. Ukinili bodo tudi 0,5-odstotne pribitke, ki so veljali v Singapurju in Avstraliji ob plačilu s karticami te znamke.

Amazon je potrdil, da so dosegli dogovor z globalno veljavnostjo. Visa je dodala, da so z dogovorom zadovoljni. Uradno ni znano, kaj sta se podjetji dogovorili. Gotovo pa so nove provizije nižje od predhodnih. Te so v času britanskega članstva v EU znašale 0,3 odstotka, potem pa jih je Visa dvignila na 1,5 odstotka od plačil. Podobne zneske zaračunava tudi Mastercard. Na Otoku medtem regulator plačilnih sistemov preiskuje, ali je veliko povišanje provizij v skladu z zakonodajo ali pa gre za izkoriščanje monopolnega položaja. Od izida preiskave je odvisno, ali bodo odredili kakšne ukrepe.

Zneski...

4 komentarji

Amazonove delnice po izvrstnih rezultatih poletele

Slo-Tech - Teden razglašanja četrtletnih poslovnih izidov v tehnološkem sektorju nadaljuje Amazon, ki so ga investitorji danes zjutraj že pokopali. A po zaključnem zvoncu na borznem parketu je podjetje razkrilo, da so prihodki v zadnjem četrtletju poleteli za devet odstotkov na 137 milijard dolarjev, prodaja pa za 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani praktično podvojil s 7,2 na 14,3 milijarde dolarjev. V celotnem letu 2021 so ustvarili 470 milijard dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot leto poprej, in 33 milijard dolarjev dobička, kar je 56 odstotkov več kot leta 2020. Delnica je po objavi rezultatov poskočila za 15 odstotkov.

Izvršni direktor podjetja Andy Jassy je ob predstavitvi rezultatov izpostavil veliko rast AWS (Amazon Web Services), ki je dosegla 40 odstotkov in je z 18 milijardami dolarjev prihodkov presegla vsa pričakovanja. Sicer je podjetje v skoraj vseh kategorijah potolklo rekorde. Konec tedna po črnem petku je bil rekorden, saj je...

6 komentarjev

Vremena Facebooku so se stemnila

Slo-Tech - Da se nad Facebookom zgrinjajo črni oblaki, kažejo poslovni rezultati in uporabniške statistike za minulo obdobje. Facebook je danes razkril, da so v minulem četrtletju prvikrat v zgodovini zabeležili padec števila dnevnih uporabnikov, kar je torpediralo njegove delnice. Tečaj je zgrmel za 26 odstotkov na najnižjo raven po juliju 2020, ob čemer je izpuhtelo 250 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Facebook se je nedavno preimenoval v Meta, s čimer želijo bolje ubesediti svoje prihodnje usmeritve (metaverzum). Tudi investitorji bi želeli pomiriti z novim imenom, ki manj izpostavlja družbena omrežja in težav, ki jih ima Facebook na tem področju. In teh ni malo. Mlajši uporabniki nad Facebookom niso več navdušeni, in v minulem četrtletju je število uporabnikov zdrknilo z 1,930 milijarde na 1,929 milijarde dolarjev. Tudi skupno število uporabnikov vseh Facebookovih storitev, torej tudi Instagrama in WhatsAppa, se ni povečalo, temveč je ostalo podobno. To je investitorje pretreslo...

56 komentarjev

Googlovi rezultati rekordni

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je objavil rezultate zadnjega lanskega četrtletja in celotnega fiskalnega leta, ki so navdušili. V zadnjem četrtletju so v primerjavi z letom poprej prihodke povečali za 32 odstotkov na 75,3 milijarde dolarjev. Ob tem so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 35 odstotkov več kot v predhodnem letu. V celotnem letu 2021 so ob 257 milijardah prihodkov pridelali 76 milijard dolarjev profita. Obe številki sta rekordni, kar je delnico danes izstrelilo 8 odstotkov višje. Ob tem je Google napovedal razcepitev v razmerju 1:20, tako da bo od julija delnica privlačnejša za male vlagatelje.

Večino prihodkov ustvarijo s prodajo oglasnega prostora z Googlom, od česar se je v zadnjem kvartalu nateklo 61 milijard dolarjev. Od tega je bilo 43,3 milijarde dolarjev iz iskalnika, 8,6 milijarde dolarjev od YouTuba in 9,3 milijarde dolarjev od Google Networka. Google Cloud pa na primer prinese zgolj 5,5 milijard dolarjev. Od vseh storitev so le Google Services...

6 komentarjev

Za Applom rekordno četrtletje

Slo-Tech - Ko se delniški trgi že tresli od signalov, da utegne ameriška centralna banka v bližnji prihodnosti povišati ključno obrestno mero in da bo odkupovanja obveznic konec, je za nov odmerek zanosa poskrbel Apple z rekordnimi rezultati. V minulem kvartalu, ki se je končal 25. decembra, je podjetje ustvarilo 124 milijard dolarjev prihodkov, kar je več od napovedi analitikov in kar za 11 odstotkov presega enako obdobje leto poprej. Ob tem so ustvarili 34,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Apple ima trenutno 381 milijard dolarjev premoženja, od tega 37 milijard dolarjev denarnih sredstev, 27 milijard dolarjev tržnih kratkoročnih vrednostnih papirjev in 30 milijard dolarjev terjatev. Presečni datum za izplačilo dividend v višini 0,22 dolarja na delnico bo 7. februarja.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari s prodajo iPhona, in sicer 71,6 milijarde dolarjev. Na drugem mestu so že storitve z 19,5 milijarde dolarjev, sledijo pa...

32 komentarjev

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Ars Technica - Amazon in Visa sta stopila korak nazaj od lanske napovedi, da od 19. januarja letos na britanskem Amazonu ne bo več možno plačevati z Visinimi kreditnimi karticami. Podjetji delata na morebitni rešitvi, zato v sredo na Otoku še ne bo mrka Visinih kartic.

Razlog so provizije. Odkar je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, provizije pri kartičnih plačilih niso več strogo regulirane, zaradi česar sta jih Visa in Mastercard pošteno dvignila. Visa zaračunava v povprečju 1,3-1,5 odstotka, kar je nekajkrat več od preteklih provizij (0,2-0,3 odstotka). Amazon se je zato odločil, da izkoristi svojo moč in ukine to možnost plačevanja. Ker gre za največjega trgovca na svetu, bi imelo to otipljive posledice za Viso, ki se je takoj pričela pogovarjati.

MasterCard in American Express v Veliki Britaniji v sodelovanju Amazonom nudita tudi posebni kartici, Visa pač ne. Zato ni presenetljivo, kaj je Amazon sprva predlagal kot alternativo. MasterCard ima že sedaj 62-odstotni tržni delež, Visa...

1 komentar

A1 bo z novim letom podražil stare pakete

Slo-Tech - S 1. januarjem 2022 bo A1 podražil večino starih paketov, ki se bodo podražili za en evro (mobilni) ali za tri evre (fiksni). To pomeni, da bodo fiksni paketi Kombo L, Kombo M in Kombo S odslej stali 38, 50 ali 60 evrov na mesec. Najnovejšim paketom MIO, ki so jih uvedli septembra, se cene ne bodo spremenile (miniMIO 10 stane 12 evrov, midiMIO 100 17 evrov in maxMIO 500 23 evrov).

S spremembo želi A1 očitno vzpodbuditi uporabne k zamenjavi starejših paketov za nove. Kdor pa ne želi niti ostati na starem paketu niti ga zamenjati za novega, lahko brez odpovednega roka, plačila stroškov prekinitve ali pogodbene kazni odpove naročniško razmerje. Je pa treba v tem primeru odplačati prejete ugodnosti. Na lizing kupljene telefone lahko bodisi obdržimo in plačamo preostali del vrednosti bodisi jih vrnemo in dobimo za uporabnino zmanjšano kupnino.

53 komentarjev

AMD, Intel in Nvidia napovedujejo izvitje iz primeža za leto 2023

Slo-Tech - Že dlje časa pišemo o pomanjkanju čipov, ki hromi različne gospodarske panoge, ne le proizvodnje računalniške opreme, redkeje pa o napovedi, kdaj se bo to obdobje končalo. Napovedi so resda nehvaležne, a vsi trije velikani za prihodnje leto še niso optimistični. AMD, Intel in Nvidia nastavke za sprostitev krča vidijo v letu 2023, torej čez dobro leto dni.

AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster je v nedavnem intervjuju dejal, da bo polprevodniška industrija na nogah spet leta 2023, ko pričakujejo uravnoteženje povpraševanja in ponudbe, s tem pa tudi stabilizacijo cen. Že v drugi polovici prihodnjega leta torej pričakujemo grafične kartice po bolj dosegljivih cenah, kasneje pa še ostale komponente.

Ali se bo to res zgodilo, Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger sicer ne. Že pred meseci je ocenil, da bo pomanjkanje vztrajalo nekaj let. Medtem Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang dodaja, da bo prihodnje leto povpraševanje še vedno močno presegalo ponudbo, izboljšanje pa...

46 komentarjev

Tesla v Nemčiji zaradi zamud brez subvencij

Ars Technica - Prihajajoča Teslina tovarna baterije v okolici Berlina ne bo dobila napovedane 1,1 milijarde evrov subvencij, ker zaradi zamud ne bodo izpolnili vseh pogojev. Nemška vlada je včeraj potrdila, da se Tesla ne poteguje več za obljubljeno subvencijo. Tovarno bodo še vedno zgradili, subvencije pa bodo sedaj namenjene drugim projektom.

Razlog so zamude. Teslin direktor Elon Musk je že večkrat izrazil nezadovoljstvo s hitrostjo postopkov v Nemčiji. Glede subvencij pa je dejal, da podjetje verjame, da je treba vse subvencije ukiniti, kar pa vključuje tudi subvencije za nafto in plin. Doslej je sicer Tesla prav rada izkoristila subvencije, kjer so jim bile na voljo.

V Nemčiji subvencije ne bodo dobili, ker bodo zaradi zamud baterije, ki jih bodo proizvajali v Nemčiji, pred tem že začeli proizvajati v kakšni drugi tovarni. S tem pa ne bodo izpolnili ključnega pogoja, zato so uradno umaknili prijavo. Teslo bo nova tovarna stala pet milijard evrov, so ocenili v nemški vladi.

Poleg tovarne...

9 komentarjev

Amazon: Britanske kreditne kartice Visa so predrage

Slo-Tech - Amazon je svojim strankam sporočil, da od 19. januarja dalje ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, ki so bile izdane na Otoku. Razlog je seveda preprost, in sicer finančen. Provizije, ki se plačujejo ob plačilu s kartico, so po Amazonovih besedah previsoke. To je povezano z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, zaradi česar je v začetku leta Visa dvignila provizije (interchange fees). Podobno je storil tudi MasterCard, saj od brexita za Otočane ne velja več evropska omejitev teh provizij.

Še vedno bo moč uporabljati debetne kartice, vključno z Visinimi, in kreditne kartice izdajateljev MasterCard in American Express. Tudi kreditne kartice Visa, ki so bile izdane izven Velike Britanije, bodo normalno delovale. So pa v Amazonu strankam z Otoka ponudili 20 funtov dobropisa, če naslednji nakup že sedaj plačajo kako drugače kot z Visinimi kreditnimi karticami.

Visa je odločitev komentirala z razočaranjem, da Amazon omejuje izbiro potrošnikom. Ob tem so jeli...

21 komentarjev

Pomanjkanje čipov, ki klesti dobičke, bo še trajalo

Slo-Tech - Kljub prvotnim optimističnim napovedim, da se bo drugo leto situacija na trgu polprevodniških čipov stabilizirala, analitiki iz Deloitta tega ne vidijo tako. Brandon Kulik pojasnjuje, da bo do normalizacije preteklo še nekaj let in ne zgolj četrtletij. Ker je čedalje več izdelkov tako ali drugače pametnih, se posledica pomanjkanja prelivajo skozi celotno gospodarstvo. V Wells Fargo na primer ocenjujejo, da bo ameriški BDP zaradi teh težav nižji za 0,7 odstotka.

Neposredna razloga sta dva: povečano povpraševanje in skrhana ponudba. Ljudje še vedno množično kupujejo nove telefone, računalnike in druge elektronske naprave, hkrati pa jih tudi uporabljajo na načine, ki terjajo dodatna vlaganja v infrastrukturo. Delo na daljavo, pretočne vsebine in podobno zahtevajo nadgradnje tudi na strani ponudnikov storitev. Ponudbena stran pa ječi zaradi sovpada več dejavnikov, med katerimi covid niti ni več glavni. Lanski požar v obratu za proizvodnjo tiskanih vezij (PCB) je znatno okrnil...

12 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Bliža se konec plačilnih kartic Maestro

Slo-Tech - Ameriško podjetje Mastercard je sporočilo, da 1. julija 2023 v Evropi ne bo več možno dobiti nove kartice Maestro. Obstoječe kartice bodo uporabne do izteka veljavnosti, ne bo pa jih možno zamenjati za nove. S tem bo konec sistema, ki je 30 let omogočal plačila z debetnimi karticami in ga v Evropi uporablja 400 milijonov ljudi. Ali bo tudi Visa v bližnji prihodnosti ugasnila konkurenčni sistem V-Pay, še ni znano

Mastercard želi Maestro, ki je z nami od leta 1991, upokojiti zaradi novejših sistemov. Maestro je bil ustvarjen za plačila na prodajnih mestih, medtem ko se na internetu ni nikoli zares znašel. To je eden izmed razlogov, da tudi komitenti počasi zapuščajo ta sistem. Pred petimi leti je bilo izdanih 650 milijonov kartic, danes jih je le še 400 milijonov.

Za komitente, ki želijo debetne kartice, je na voljo Mastercard Debit. To je možno integrirati skupaj z običajno (žiro) plačilno kartico (co-badging), tako da ima povsem enako funkcionalnost kakor Maestro. Nekatere banke...

166 komentarjev

Google znižuje provizije pri naročninah v aplikacijah iz Play Stora

Slo-Tech - Google nadaljuje zniževanje provizij, ki jih morajo plačati pisci aplikacij, katere se prodajajo na Google Play Storu. Že marca so znižali provizije s 30 odstotkov na 15 odstotkov pri prodaji aplikacij, dokler založnik ne doseže milijona dolarja prihodkov v koledarskem letu. Sedaj pa se enako znižanje obeta še v aplikacijah, ki prihodke ustvarjajo z naročninami v aplikaciji.

To pomeni, da bodo že od prvega dne po objavi aplikacije provizije za naročnine znašale le 15 odstotkov. Še nižje, 10-odstotne, bodo provizije v programu Play Media Experience. Sem sodijo aplikacije za e-knjige, pretočne glasbene ali video vsebine in podobno, kjer se glavnina prihodkov ustvari s prodajo vsebin in ne aplikacije.

Podobno kot Google je Apple že lani znižal provizije na 15 odstotkov, a le do prvega milijona. Medtem ko Google ta popust omogoča, dokler milijona ne presežemo v koledarskem letu, je pri Applu to enkratni bonus. Znižane provizije pri Googlu začno veljati 1. januarja.

3 komentarji

Tudi Irska bo bolj obdavčila tehnološke velikane

Slo-Tech - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je sporočila, da je 136 držav, ki predstavljajo več kot 90 odstotkov svetovnega bruto proizvoda, pristopilo k dogovoru o obdavčitvi v digitalni dobi. Med podpisnicami je po novem tudi Irska, ki se je med članicami Evropske unije najdlje upirala, saj ima zaradi izjemno nizkih obdavčitev dobička podjetij in prožne zakonodaje veliko tujih tehnoloških multinacionalk tam evropska predstavništva. Dogovor so podpisali tudi Luksemburg, Malta, Liechtenstein, Nizozemska, Estonija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina, ki so imeli doslej največ izjem ali nizke davčne stopnje. Med podpisnicami pa še vedno ni Cipra.

Dogovor predvideva najmanj 15-odstotni davek na dobiček tehnoloških velikanov in bo začel veljati leta 2023. Velja le za podjetja, ki imajo letno vsaj 750 milijonov evrov prihodkov. V OECD poudarjajo, da dogovor ne ukinja tekmovanja držav v davčni privlačnosti, postavlja pa spodnje meje pri tovrstnem početju. Dogovor predvideva...

24 komentarjev

Povpraševanje po računalnikih se naposled umirja

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga se noro stanje na trgu računalniških čipov in domala vse elektronske opreme vendarle umirja. Močan dvig povpraševanja na eni strani, ki ga je povzročila pandemija in mrzlično iskanje računalniške opreme za delo od doma, ter padec proizvodnje na drugi strani zaradi pretrganih dobavnih poti, se bosta iznihala.

Iz prodajalca pomnilniških čipov Micron Technology so minuli teden sporočili, da opažajo znake upočasnjevanja povpraševanja po računalnikih in da imajo nekatere stranke že več, kot lahko ta hip prodajo. Zaloge se računalnikov se povečujejo, prodaja peša, podobno pa se kani zgoditi tudi s pametnimi telefoni. Dan pozneje je investicijska banka Morgan Stanley znižala obete za delnice več proizvajalcev čipov zaradi negotove prihodnosti.

Poglejmo številke. Prodaja računalnikov je v drugem letošnjem četrtletju narasla za 13 odstotkov, kar je manj od pričakovanj analitikov in bistveno manj od 55-odstotne rasti četrtletje pred tem. To je seveda še vedno rast,...

15 komentarjev

Združeno kraljestvo: Ni EU, ni gostovanja

Slo-Tech - Ko je Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo in ko se je izteklo prehodno obdobje, je precej prej samoumevnih ureditev prenehalo veljati. Posamezniku zelo očitno je brezplačno gostovanje v ostalih državah EU, ki ga je Komisija mukoma uspela vsiliti pred štirimi leti. Ob izstopu iz povezave so vsi britanski operaterji trdili, da bodo obdržali dotedanjo ureditev, a so drug za drugim snedli besedo. Naslednji je Vodafone, ki bo januarja ponovno uvedel dražje tarife za gostovanje v EU (brezplačna ostaja le Irska). Sprva bodo spremembe veljale le za tiste, ki bodo sklenili naročnino ali zamenjali paket po 11. avgustu, a sčasoma bodo stare pakete zamenjali vsi.

Slovenski operaterji so prav tako uvedli dražje gostovanje na Otoku. Telekom Slovenije od aprila letos zaračunava pribitke. Podobno je tudi A1 podražil telefoniranje iz Velike Britanije (ter Bob). Maja je enako storil tudi Hofer Telekom. Nekateri operaterji določena omrežja, denimo Vodafone, obravnavajo kot partnerska...

84 komentarjev

Huawei v težavah, cilj je preživeti

Slo-Tech - Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki ne obetajo. Ustvarili so 320 milijard juanov prihodkov (42 milijard evrov), kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer povečala na 9,8 odstotka (za 0,6 odstotne točke), kar je posledica nekaterih izboljšav v proizvodnji. Predsednik podjetja Eric Xu je dejal, da so postavili strateške cilje za naslednji pet, med katerimi je prvi preživeti.

Huawei ima od spora z ameriško administracijo velike probleme, saj je ameriškim podjetjem in tudi drugim, ki uporabljajo ameriško tehnologijo, prepovedana prodaja izdelkov Huaweiju. Zaradi tega novi Huaweijevi telefoni nimajo več Androida, težave pa so tudi na strojnem delu, saj na primer ni Qualcommovih čipov. Huawei se proti temu bori s povečanim lastnim razvojem, kar je med drugim prineslo operacijski sistem, a uporabniki nad tem niso navdušeni. Manko Google Play Store in potemtakem vseh običajnih...

76 komentarjev

Odstopil šef Blizzarda

Slo-Tech - Po šestnajstih letih v podjetju odstopa šef Blizzarda J. Allen Brack, ki ga bosta začasno nadomestila Mike Ybarra in Jen Oneal. Brack je bil zadnjih osem let izvršni direktor podjetja, tri leta pa tudi predsednik. V izjavi za zaposlene je zapisal, da ne dvomi, da bosta Ybarra in Oneal uspešno vodila podjetje, izkoristila njegov potencial in pospešila spremembe. Brack pa ne odstopa iz osebnih razlogov, temveč zaradi pravnih težav.

Kalifornijski urad za delo (Department of Fair Employment and Housing) je vložil tožbo proti več menedžerjem, med njimi tudi Bracku, v kateri jim očita nadlegovanje, diskriminacijo in maščevanje nad zaposlenimi. Podjetje pod njegovim vodstvom tudi ni pravočasno ukrepalo in zaščito zaposlenih. Alex Afrasiabi je bil na primer v Blizzardu obtožen nadlegovanja žensk, a ga ni doletela nobena hujša sankcija.

V Blizzardu je negodovanje med zaposlenimi doseglo vrhunec s protestno zapustitvijo delovnih mest (walkout). Zahtevali so pregled menedžerjev, ukinitev...

18 komentarjev

Duolingo ob začetu kotacije pridobil 40 odstotkov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo je imela ta teden svoj borzni debi, na katerem je zgodnjim vlagateljem navrgla lep dobiček. Na Nasdaqu je Duolingo po uspešno izvedeni javni ponudbi delnic (IPO) začel kotirati v sredo in že prvi dan dosegel lepo rast. V primerjavi s ceno v javni ponudbi (102 dolarja) je bila prvi dan rast ob odprtju trgovanja 40-odstotna (141,4), kasneje pa je cena nekoliko padla. V četrtek in petek se je pobrala, tako da je teden delnica zaključila pri 140,25 dolarja.

Duolingo je izbral odličen čas za javno ponudbo delnic, saj je ta hip na voljo ogromno denarja, ki se želi nekam plasirati, po drugi strani pa vlagatelji izkazujejo veliko zanimanje za tako imenovani edtech, saj je epidemija dobršen del izobraževanja preselila v digitalna okolja ali pa vsaj širši javnosti pokazala, da obstajajo tovrstna orodja. Duolingo je aplikacija, ki nudi tečaje 40 jezikov in ima okrog 40 milijonov uporabnikov, od tega največ v ZDA.

V javni ponudbi delni...

4 komentarji

Xiaomi prehitel Apple med ponudniki pametnih telefonov

Slo-Tech - Po podatkih analitične družbe Canalys je Xiaomi v drugem četrtletju letošnjega leta pristal na drugem mestu ponudnikov pametnih telefonov glede na število prodanih naprav. S 17 odstotnim deležem je prehitel Apple, ki ima 14 odstotnega in že diha za vrat vodečemu Samsungu z 19 odstotki. Xiaomi je največ pridobil v Južni Ameriki, kjer so prodali za 300 odstotkov več telefonov, v Afriki za 150 odstotkov in v zahodni Evropi pa 50 odstotkov, globalna številka pa je glede na enak lanski kvartal zrasla za 83 odstotkov.

Po burnem, z ameriškimi sankcijami povzročenem mednarodnem zatonu Huaweija, so na njegovem pogorišču zacveteli praktično vsi preostali kitajski ponudniki pametnih telefonov, Oppo in Vivo imata tako po Canalysovih podatkih vsak po desetinski delež trga. Xiaomi pa je situacijo očitno še najbolje izkoristil, pa ne le politično; njihovi telefoni so v povprečju 40 odstotkov cenejši od Samsungovih, pri Applu pa se ta odstotek povzpne na 75. A kot dokazuje Mi 11 Ultra, si po...

117 komentarjev

Čipov še vedno primanjkuje, izboljšanje šele prihodnje leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, ki je zajelo svet po klecanju proizvodnje zaradi covida in kasnejšemu silovitemu odboju povpraševanja, že kaže posledice pri gospodarski rasti. Kot je videti, se bodo težave vlekle še celo leto in vsaj v začetku prihodnjega. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v intervjuju za Barron's povedala, kako se AMD sooča s pomanjkanjem.

Lisa Su pojasnjuje, da se zadnjih 12 mesecev soočamo s povpraševanjem po čipih, ki presega tudi najbolj optimistična pričakovanja. AMD se trudi povečevati proizvodnjo, da bi sledil temu povpraševanju in jo vsako četrtletje tudi povečajo, a bo vsaj do pričetka prihodnjega leta povpraševanja še vedno več od ponudbe, ugotavljajo. Podobnega mnenja so tudi v Intelu, kjer so najhujše razmere napovedali v drugi polovici tega leta, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzgor. Intel ocenjuje, da se bo stanje povsem normaliziralo šele leta 2023, če vmes ne bo dodatnih pretresov.

Kompleksen splet razlogov, ki je povzročil to situacijo, je danes...

15 komentarjev

Sprejet dogovor o obdavčitvi svetovnih gigantov

Slo-Tech - Več kot 130 držav je doseglo dogovor o uvedbi svetovnega digitalnega davka, ki ga bodo plačevali tehnološki giganti povsod, kjer poslujejo in ustvarjajo prihodke. Pod okriljem Organizacije za gospodarsko sodelovanje (OECD) so pripravile izjavo o uvedbi dvostebrnega davka, ki bo reševal izzive digitalne ekonomije.

V prvem stebru so multinacionalke, ki letno ustvarijo več kot 20 milijard evrov prometa in ustvarjajo vsaj 10-odstotno bruto maržo (dobiček pred davki glede na promet). Steber predpostavlja novo razdelitev pravice do obdavčitve, ki ne bi bila več le pri državi, kjer je registrirana multinacionalka, temveč bi del davkov pripadel tudi ostalim državam, kjer multinacionalka posluje. Pri tem fizična navzočnost ne bo potrebna. Iz te obdavčitve so izvzete regulirane finančne inštitucije ter podjetja, ki pridobivajo naravne vire (nafto, plin itd.).

V drugem stebru pa se določa, da je najnižja stopnja davka na dobiček 15 odstotkov. To bo veljalo za vsa podjetja, ki ustvarijo...

22 komentarjev

Amazon tudi lani v EU formalno z izgubo in brez davka na dobiček

Slo-Tech - Amazon je v minulem letu v Evropi ustvaril 44 milijard evrov prihodkov, kažejo bilance, ki jih je podružnica Amazon EU Sarl oddala v Luksemburgu. Od tega zneska Amazon ni plačal nič davka na dobiček, saj je uradno evropska podružnica ustvarila 1,2 milijarde evrov izgube. Po luksemburški zakonodaji lahko del tega zneske prenese v prihodnja leta. Že iz preteklih let ima podjetje 2,7 milijarde evrov izgube, ki jo bo lahko pobotalo s prihodnjimi dobički. Predlani je Amazon v Luksemburgu ustvaril 32 milijard evrov prihodkov, lanski pa so eksplodirali tudi zaradi pandemije. Ljudje so več kupovali prek interneta, zaradi dela na daljavo pa se je povečalo tudi povpraševanje po AWS.

Skozi luksemburško podružnico izvajajo prodajo na evropski trg, a ima zaposlenih le 5262 ljudi. To pomeni, da prihodki na zaposlenega znašajo astronomskih 8,4 milijona evrov. Koliko je Amazon zaslužil v posamezni evropski državi, v prijavi ne razkrivajo. Amazon sicer trdi, da plačujejo vse potrebne davke v vseh...

116 komentarjev

Dediči Samsungovega šefa bodo plačali 60-odstotni davek na zapuščino

Slo-Tech - Ker ima Južna Koreja takoj za Japonsko drugi najvišji davek na dediščino, kjer najvišja stopnja za znaša 50 odstotkov (za delnice v vrednosti nad 30 milijard vonov oziroma 22 milijonov evrov), k čemur se prišteje še 10 odstotnih točk, če gre za največjega delničarja podjetja, je po lanski smrti Samsungovega dolgoletnega predsednika in največjega lastnika Lee Kun-heeja v zraku viselo vprašanje, kako bodo dediči odplačali davek, ki bi lahko korenito razredčil njihov delež v podjetju. Lee Kun-hee je zapustil za 17 milijard evrov premoženja, v glavnem kot lastniški delež v štirih Samsungovih podjetjih. Sedaj je prispel račun.

Dediči bodo morali plačati 8,9 milijarde evrov davkov (12 bilijonov vonov), kar predstavlja enega največjih zneskov v državi in na svetu, ter ustreza štirikratniku povprečnih letnih prihodkov od davka na dediščine v Južni Koreji. To predstavlja več kot polovico dediščine. Znesek je po zakonodaji moč poravnati v šestih obrokih, kar na primer počnejo dediči LG...

35 komentarjev

Tesla rekordno zaradi bitcoina in okoljskih kuponov

vir: CNBC
Reuters - Tesla je razkrila poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki so za proizvajalca avtomobilov milo rečeno nenavadni. A Tesla se nikoli ni obnašala kot proizvajalec avtomobilov, temveč bolj kot tehnični gigant, ki proizvaja računalnike na kolesih. V prvih treh mesecih tega leta je beležila rekordno prodajo vozil, a za rekordni dobiček so poskrbeli bitcoin in okoljski kuponi.

Po računovodskih standardih (GAAP) zabeležen dobiček je znašal 438 milijonov dolarjev, kar je največ za katerokoli četrtletje doslej. To je že sedmo zaporedno četrtletje, ki ga je Tesla zaključila z dobičkom. V tem času so dobavili 184.800 vozil modelov 3 in Y, kar je prav tako največ doslej. Model S in X se v tem četrtletju nista proizvajala, so pa prodali 2020 primerkov iz zalog. Novi model S bodo začeli prodajati maja letos, in sicer bodo proizvajali 2000 primerkov tedensko. Skupno želi Tesla letos prodati 750.000 vozil.

V veliki meri se je Tesla izognila težavam, ki so jih imeli drugi proizvajalci...

44 komentarjev

Wisconsin in Foxconn sta se sporazumela, da megatovarne ne bo

Eau Claire, Wisconsin 10. aprila 2020, Slika: Matt Jewell/The Verge

vir: The Verge
Reuters - Da nesojene Foxconnove tovarne v Wisconsinu, v kateri bi po prvotnih načrtih moralo delati 13.000 ljudi, ne bo, je jasno že dlje časa. Ko je Foxconn leta 2017 z velikim pompom najavil novo tovarno v Wisconsinu, mu je država obljubila 2,85 milijarde dolarjev različnih ugodnosti, od subvencij do davčnih popustov. A sčasoma je postajalo jasno, da velike tovarne ne bo. Že leto pozneje je Foxconn stopil korak nazaj, večletno pregovarjanje pa so sedaj uredili.

Novi dogovor med Foxconnom in Wisconsinom predvideva, da Foxconn vloži 672 milijonov dolarjev (in ne več 10 milijard dolarjev), za kar bo prejel 80 milijonov dolarjev vzpodbud. V obratu bo do leta 2025 zaposlenih 1454 ljudi in ne 13.000. S tem je dogovor bolj podoben ugodnostim, ki so jih deležni vsi investitorji v tej državi. A po drugi strani je Wisconsin za nesrečni projekt že zapravil več kot 200 milijonov dolarjev za pridobitev zemljišč, izgradnjo infrastrukture in dosedanje davčne odpustke. Foxconn pa trdi, da so vložili že...

11 komentarjev

Zaposleni v Amazonu na prvem glasovanju zavrnili sindikalno organiziranje

Slo-Tech - Zaposleni v Amazonovih skladiščih v Alabami so v zgodovinskem glasovanju odločili, da se ne želijo povezati v sindikat. Izmed 5800 zaposlenih jih je glasovalo dobrih tri tisoč, ki so s prepričljivo večino 1798 proti 738 zavrnili pridružitev sindikatu za trgovino na debelo, drobno in diskonte (RWDSU). Glasovanje je nadzorovala zvezna agencija za delo (National Labor Relations Board).

Glasovanje so zaznamovali očitki o pritiskih Amazona, ki ga RWDSU obtožuje laganja, zavajanja in nezakonitih pritiskov na zaposlene. RWDSU je zato napovedal pritožbo. Pred glasovanjem je Amazon organiziral agresivno kampanjo, v kateri so zaposlenim predstavljali, da imajo že sedaj dobre delovne pogoje, plačilo in zaščito, zato sindikata ne potrebujejo. Čeprav je glasovanje potekalo le v enem skladišču, gre za zelo pomembno odločitev, po kateri se bodo bržkone zgledovali tudi v drugih Amazonovih obratih. Amazon je v izjavi za javnost dejal, da bodo sindikati poraz pripisali ustrahovanju zaposlenih, kar...

164 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov General Motors ustavil šest tovarn, v dveh zmanjšal proizvodnjo

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec vozil General Motors je sporočil, da bo moral še povečati število tovarn, ki bodo zaradi pomanjkanja čipov prisilno zaustavljene. Na trgu polprevodniških čipov vlada hudo pomanjkanje čipov, v katerem so proizvajalci avtomobilov še posebej prizadeti, ker so sredi minulega leta množično odpovedovali pogodbe, ko je prodaja vozil padla. Sedaj pa so zadnji v čakalnih vrstah že tako preobremenjenih tovarn čipov. Ker so moderni avtomobili bogato posejani z elektroniko, pomanjkanje čipov pomeni, da vozil ni možno proizvesti. V povprečnem vozilu je od 500 do 1500 čipov, odvisno od opreme.

V ponedeljek bo General Motors za dva tedna ustavil tovarno v Tennesseeju, kjer proizvajajo Cadillac XT5, Cadillac XT6 in GMC Acadia. Tovarno v Lansingu, kjer proizvajajo Chevrolet Traverse in Buick Enclave, bodo ustavili teden dni pozneje, predvidoma za en teden. V tovarni Mehiki pa bodo tedaj prenehali proizvajati model Chevrolet Blazer, medtem ko bo proizvodnja Chevrolet Equinox...

86 komentarjev

Pomanjkanje čipov bo trajalo še celo leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, zaradi katerega bodo celo odpadle vsakoletne pocenitve proizvodnega procesa, naj bi trajalo vsaj do konca leta, napovedujejo analitiki. Chris Richard iz Deloitta pojasnjuje, da umiritev razmer resda pričakujejo do konca leta, a leta 2008 ob finančni krizi je trajalo nekaj let, da se je sistem ponovno utekel. To pot so težave večplastne.

Na eni strani je povpraševanje močno poraslo zaradi več dela in zabavanja od doma, po drugi strani pa je epidemija najprej pretrgala distribucijske verige, kasneje pa so dodatne udarce prizadejali mraz v Teksasu, suša na Tajvanu in požari na Japonskem. Težave niso le v proizvodnji čipov, temveč tudi v dosegljivosti silicijevih rezin in substratov za pakiranje čipov.

Najbolj so se ušteli proizvajalci avtomobilov, ki so lani spomladi množično odpovedovali pogodbe, ko je proizvodnja avtomobilov padla, po stabilizaciji povpraševanja jeseni pa so želeli nazaj. Proizvajalci čipov so jih tedaj postavili na konec vrste, ker so vmes...

12 komentarjev

Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Slo-Tech - Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj...

28 komentarjev

Pomanjkanje čipov poslabšujejo še suša in požari

Slo-Tech - Dobavni roki se podaljšujejo, povpraševanje narašča, proizvodnja pa zaradi najrazličnejših težav upada. Avtomobilska industrija že čuti pomanjkanje in mora krčiti proizvodnjo. Pretrganim dobavnim verigam zaradi covida, izpadom električne energije, požarom, mrazu se pridružuje še suša, ki trenutno pesti Tajvan. Evropska unija je zaradi težav že napovedala pritegnitev proizvodnje nazaj na Staro celino, težave imajo tudi čez Lužo.

Na Tajvanu se je suša začela že lani, ko ni bilo običajnih tajfunov. Ocenjujejo, da gre za najhujšo sušo v zadnjih 67 letih. Zaradi tega so morali ponekod omejiti dobavo vode, tovarne pa so morali zmanjšati proizvodnjo, kar se ni zgodilo že od leta 2002. Trenutne zaloge so najnižje v zadnjih desetih letih, zato bi brez obsežnejšega deževja lahko zahtevali še dodatne omejitve. To pa je za proizvajalce čipov velik problem, ker gre za eno najbolj potratnih industrij, kar se tiče vode. Če se situacija ne bo izboljšala, bodo 6. aprila začeli z rotirajočimi...

31 komentarjev

Število naročnin na pretočne storitve preseglo milijardo

Slo-Tech - V minulem letu so naročnine na pretočne storitve prvikrat v zgodovini presegle milijardo uporabnikov, v letnem poročilu ugotavlja Motion Pictures Association. Število naročnin je lani doseglo 1,1 milijarde dolarjev, kar predstavlja 26-odstotno rast. Zrcalna slika pa je s prodajo vstopnic za kinematografe, ki je upadla za 72 odstotkov z 42 milijard dolarjev v letu 2019 na 12 milijard milijard dolarjev lani. Drastično poslabšanje ni presenetljivo, saj so bili lani zaradi pandemije številni kinematografi po svetu več mesecev zaprti. Največji trgi so namreč ZDA, Kanada, Kitajska, Japonska in Francija, ki so bili vsi močno prizadeti zaradi bolezni. V Aziji, zlasti na Kitajskem, se položaj počasi normalizira in se v kino hodi že normalno, medtem ko je v Severni Ameriki in Evropi življenje še vedno precej omejeno.

Tudi če seštejemo zaslužke v kinematografih in domače oziroma mobilne nakupe zabave, je rezultat negativen. Z dobrih 98 milijard dolarjev predlani se je lani obseg skrčil na 81...

0 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Reddit povzročil 17-kratno rast delnice trgovca z igrami Gamestop

Slo-Tech - Gamestop je ameriška veriga trgovin z videoigrami, zabavno elektroniko in pripadajočimi dodatki. Ni ravno drobižek, saj letno ustvarijo dobrih šest milijard dolarjev prihodkov, a so še predlani ustvarili tudi pol milijarde dolarjev izgube. Nič ne de, delnica podjetja v zadnjih štirinajstih dneh zrasla za 1600 odstotkov. Baloni v zgodovini niso nič nenavadnega, Gamestop pa raste (tudi) zaradi dogajanja na Redditu. Tržna kapitalizacija se je napihnila že na 23 milijard dolarjev. Zgodba je res neverjetna.

Lanskega aprila so bile delnice Gamestopa vredne dobre tri dolarje. Podjetje je ravno najavilo odpuščanja in zapiranja nekaterih trgovin, izguba je rasla. Danes je vredna 330 dolarjev in še raste. V zadnjih mesecih sicer na ameriških borzah raste domala vse, saj se presežna likvidnost zliva na borze. A to ne pojasni tako astronomske rasti. Zgodba se je začela septembra, ko je Ryan Cohen, ustanovitelj spletne trgovine s hrano za domače živali Chewy, kupil 13-odstotni delež Gamestopa...

251 komentarjev

Zaradi pomanjkanja silicijevih čipov zastoji pri proizvodnji avtomobilov

Reuters - Proizvajalci avtomobilov imajo veliko težavo, zaradi katere ponekod tekoči trakovi stojijo ali se vsaj premikajo bistveno počasneje. Silicijevih čipov (SoC), ki so potrebni za moderne asistenčne in razvedrilne sisteme, ni dovolj. Proizvodnja avtomobilov se je po porastu povpraševanja, ki je sledilo koncu prvega vala epidemije, hitro povečala, a dobave čipov temu ne morejo slediti. Zagato Nemci, Američani in Japonci rešujejo na najvišji ravni.

TSMC je eden največjih proizvajalcev čipov, ki je glavni dobavitelj za številne proizvajalce avtomobilov. V normalnih časih, torej na začetku leta 2020, je štiri odstotke proizvodnih kapacitet namenjal za avtomobilske čipe. Ko je prodaja vozil ob izbruhu epidemije strmoglavila, so proizvajalci vozil množično odpovedovali pogodbe. V drugem četrtletju je proizvodnja čipov za avtomobile padla za 13 odstotkov, v sledeč pa še za dodatnih 23 odstotkov. V četrtem kvartalu je potem proizvodnja zrasla za 27 odstotkov, a to je še vedno manj kot v...

24 komentarjev

Prodaja računalnikov lani poskočila

Slo-Tech - Po večletni stagnaciji in občasnem nazadovanju je minulo leto narisalo nasmeške na obraze proizvajalcev in prodajalcev računalniške opreme. Analitiki iz IDC so sporočili, da je bilo minulo leto primerljivo kvečjemu z letom 2010, tako zelo se je povečala prodaja. Glavni motor povečane prodaje je delo od doma in šolanje na daljavo, kar je povečalo povpraševanje po računalnikih. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi letos.

V zadnjem četrtletju minulega leta prodaja računalnikov zrasla za 26 odstotkov na 92 milijonov prodanih enot. V celotnem letu je bila rast 13-odstotna, kar je najboljši rezultat po letu 2010. Skupno je bilo prodanih 300 milijonov računalnikov, kjer je imel med proizvajalci najboljši rezultat Lenovo. Tržni delež so obdržali pri 24 odstotkih. Drugouvrščeni HP je izgubil odstotno točko in pristal pri 22,4-odstotnem deležu, sledijo pa Dell (16,6 %), Apple (7,6 %) in Acer (6,9 %). Večji pretresov ni bilo, saj nihče ni popravil ali pokvaril svojega rezultata več...

8 komentarjev

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil

Slo-Tech - Tesla je v letu 2020 dobavila skoraj pol milijona električnih vozil, so sporočili iz podjetja. Levji delež je odpadel na model 3, kjer so prodali 442.511 primerkov, medtem ko sta S in X dobila 57.039 novih lastnikov. Prav tako se je začela proizvodnja modela Y v Šanghaju. Direktor Elon Musk je pred letom dni napovedoval, da bodo z lahkoto presegli cilj 500.000 prodanih vozil, a so zaradi širjenja virusa morali začasno ustaviti proizvodnjo v Kaliforniji in na Kitajskem.

Proizvodnjo so sicer povečevali vsako četrtletje. V prvem so izdelali 88.400 vozil, v drugem 90.650, v tretjem 139.300 in v četrtem skoraj 180.000. Tesla ostaja vodilni proizvajalec električnih vozil, saj so jih prodali dvakrat več kot najbližja konkurenta, Volkswagen in kitajski BYD. Tesla je tako že šest četrtletij zapovrstjo poslovala z dobičkom.

Globalno je sicer Tesla še vedno majhen igralec. Lani je bilo prodanih dobrih 60 milijonov avtomobilov, v prejšnjih letih pa več kot 65 milijonov. V letu 2019, za...

208 komentarjev

MediaTek prehitel Qualcomm

DigiTimes - V tretjem letošnjem četrtletju se je na trgu čipov za pametne telefone zgodil pomemben premik, saj je MediaTek prvikrat prehitel Qualcomm in prevzel vodilno mesto po tržnem deležu. V teh treh mesecih je 31 odstotkov prodanih telefonov vsebovalo MediaTekove čipe, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju leto pred tem 26 odstotkov.

Na drugo mesto je zdrsnil Qualcomm z 29-odstotnim tržnim deležem (lani 31 odstotkov), sledijo pa HiSilicon (stabilnih 12 odstotkov), Samsung (12 odstotkov, lani 16 odstotkov), Apple (12 odstotkov, lani 11 odstotkov) in Unisoc (štiri odstotke).

MediaTek najdemo zlasti v cenejših telefonih, tj. v cenovnem razredu med 100 in 250 dolarji, katerih prodaja je na Kitajskem in v Indiji eksplodirala. Pomemben vpliv je imela tudi ameriška blokada Huaweija, zaradi česar so njegove čipe (proizvaja jih TSMC) hitro pograbili konkurenti.

HiSilicon, ki cilja na zgornji del trga, pa je imel hkrati težave z dobavo, zato ni povečal tržnega deleža. Ostaja pa Qualcomm...

11 komentarjev

Foxconn zanika obljube o tovarni LCD-jev v Wisconsinu

Eau Claire, Wisconsin 10. aprila 2020, Slika: Matt Jewell/The Verge

vir: The Verge
The Verge - Zgodba o Foxconnovi fantomski tovarni LCD-jev, ki naj bi jo bilo podjetje nameravalo zgraditi v Wisconsinu, se vleče kot jara kača, a je očitno prisopihala do klavrnega konca. Tovarne ne bo, zato nadaljnje subvencije ne bodo izplačane, Foxconn pa trdi, da tovarne sploh nikoli ni obljubil.

Čeprav so sprva obljubljali moderno tovarno LCD-jev, v kateri naj bi bilo zaposlenih 13.000 ljudi, za kar bi podjetje prejelo okrog tri milijarde davkoplačevalskih ugodnosti v obliki zemljišč, odpisanih davkov in neposrednih finančnih subvencij, so na koncu gradili dvajsetkrat manjše skladišče. Danes je tam zaposlenih manj kot tristo ljudi, ki večinoma nimajo kaj početi, zato so zaposleni le nekaj tednov okrog presečnih datumov za ugotavljanje upravičenosti do subvencij. Lokalnim oblastem pa so ostali stroški v višini okrog 400 milijonov dolarjev, kolikor je stalo pridobivanje in komunalno opremljanje zemljišč ter druge pomoči.

Zato ni presenetljivo, da so se izplačila subvencij ustavila....

13 komentarjev

ZDA širijo črno listo kitajskih podjetij, težave za SMIC

Slo-Tech - ZDA so na črno listo kitajskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije, dodala več deset podjetij, med katerimi je tudi največji kitajskih proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da seznam širijo, ker na Kitajskem vlada doktrina zlivanja vojaških in civilnih interesov. Konkretno za SMIC naj bi imeli dokaze, da tesno sodeluje s kitajskim vojaškim konglomeratom.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da ZDA ne bodo dopustile, da se njihova visoka tehnologija uporablja za oboroževanje čedalje nasilnejšega nasprotnika. SMIC tako ne bo dobil licenc za uporabo ameriške tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov v 10-nm litografiji ali manjši. Na seznam so sicer uvrstili 77 podjetij, večinoma iz Kitajske.

Peking se je že odzval, rekoč, da gre za še en dokaz ameriškega zatiranja kitajskih podjetij, na kar se bodo odzvali s potrebnimi ukrepi. ZDA so pozvali k prenehanju šikaniranja tujih podjetij. Iz SMIC-a se niso odzvali, so pa že večkrat...

40 komentarjev

Agencija za delo: Google šikaniral in odpuščal zaradi sindikalnega delovanja

Bloomberg - Google je šikaniral, nezakonito zasliševal, nadzoroval in odpustil zaposlene, ki so skušali organizirati zaposlene v boju za pravice delavcev, je v uradni pritožbi zapisala ameriška NLRB (National Labor Relations Board). Omenjena zvezna agencija podjetju očita kršitve delovnopravne zakonodaje, ki zaposlenim izrecno dovoljuje skupinsko organiziranje pri zaščiti pravic, reševanju težav z delodajalcem, ustanovitev sindikata ipd. Google je to kršil, ker je ciljno zasliševal in odpuščal zaposlene, ki so to počeli. Hkrati je podjetje sprejelo pravila, ki so oteževala to početje. Google je v odzivu zapisal, da so zaposlene sankcionirali zaradi resnih in ponavljajočih kršitev internih pravil glede varovanja podatkov.

Google zatrjuje, da odločno podpirajo pravice, ki jih imajo zaposleni, in da je bila odprta in spoštljiva diskusija vedno del podjetja. A s tem ne strinjajo odpuščeni. V zadnjih treh letih je v podjetju čedalje več težav zaradi nestrinjanja zaposlenih z nekaterimi politikami...

10 komentarjev

V Amazonu: Nemci stavkajo, Američani želijo sindikat

[dodaj]

vir: Heise
Slo-Tech - Čez Lužo je črni petek, ko se tradicionalno začne nakupovalna sezona, december je potrošniški mesec tudi pri nas. To je vsako leto tudi čas, ko zaposleni v Amazonu, zlasti v nemških podružnicah, pritiskajo na podjetje za boljše delovne pogoje. V Nemčiji je jabolko spora kolektivna pogodba za trgovinsko dejavnost, ki je Amazon ne prizna z utemeljitvijo, da so logistično podjetje. Posamezne stavke so bile tudi v ZDA. Letos ni nič drugače, saj je nemški sindikat Verdi že napovedal večdnevne stavke. Ob črnem petku, ki postaja priljubljen tudi v Evropi, je sindikat člane v sedmih distribucijskih centrih pozval k stavki.

Verdi je sporočil, da so v noči s srede na četrtek začeli stavkati v Leipzigu, Bad Hersfeldu, Rheinbergu, Wernu, Grabnu in Koblenzu. Stavka bo trajala tri dni. Tovrstne stavke niso nič posebnega, saj redno potekajo že od leta 2013. Vse odtlej se Verdi trudi, da bi Amazon priznal tarifni del kolektivne pogodbe za prodajo na drobno in prodajo na daljavo. Pri tem niso bili...

16 komentarjev

Applu in Amazonu se obetata rekordni četrtletji

Bloomberg - Wall Street utegne v naslednjih mesecih doseči še en zgodovinski mejnik. Tri podjetja, uvrščena v njihovo trgovanje, bodo s četrtletnimi prihodki presegla sto milijard ameriških dolarjev, kar se doslej še ni zgodilo. To mejo sicer redno presega Walmart, ki si v letošnjem zadnjem četrtletju obeta doseči 130 milijard, a zdaj se mu bosta kot kaže pridružila še Amazon in Apple.

Amazon je tako med objavo zadnjih rezultatov za kvartal, ki se izteče decembra, napovedal med 112 in 121 milijard prihodkov, ocena borznih analitikov pa govori o 119 milijardah. Slednji za Apple v enakem obdobju napovedujejo 101,6 milijarde prihodkov. Ocena za Apple temelji na predvidevanjih glede prodaje novih iPhonov, Amazon pa se za dobre obete lahko zahvali povečanemu spletnemu nakupovanju med pandemijo in izkupičku njihovega nakupovalnega dogodka Prime Day.

Mejnik stotih milijard prihodov na četrtletje sicer velja za precejšnjo redkost. Med svetovnimi podjetji so ga že presegle družbe kot so Royal Dutch...

5 komentarjev

Samsung vrača udarec, Xiaomi prehitel Apple

Slo-Tech - V četrtletju pred minulim je Huawei prevzel žezlo proizvajalca pametnih telefonov z najvišjim tržnim deležem, ki pa ga ni uspel zadržati dolgo. Tedaj so mu pomagali rezultati na Kitajskem, kjer je bil padec prodaje v primerjavi z ostalim svetom precej nižji, saj je pandemija tam popustila. Četrtletje pozneje se Samsung vrača na prvo mesto.

Z 22-odstotnim tržnimi deležem in 80 milijoni prodanimi telefoni je prepričljivo prvi, sledi pa mu Huawei s 14-odstotnim tržnim deležem. Na tretje mesto se je prebil Xiaomi s 13 odstotki, ki je s tem prehitel Apple (11 odstotkov). Sledijo azijski proizvajalci Oppo, Vivo, Realme, Lenovo in LG. Podobne rezultate so namerili vsi trije analitiki: IDC, Counter Point Research in Canalys.

Skupno je bilo v minulem četrtletju prodanih 354 milijonov pametnih telefonov, kar je več od pričakovanj spočetka pandemije. Na letnem nivoju to predstavlja zgolj 1,3-odstotni padec, je izračunal IDC. CPR, ki meri nekoliko drugače, je zaznal 366 milijonov prodanih...

21 komentarjev

Apple povišal prihodke, a z manjšim dobičkom

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj predstavil poslovne rezultate četrtega četrtletja, ki se je zanje računovodsko končalo 26. septembra. V treh mesecih pred tem so ustvarili 64,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je najboljši rezultat tretjega četrtletja v dosedanjih letih. Dobiček se je ob tem s 13,7 milijarde dolarjev lani skrčil na 12,7 milijarde dolarjev, kar 15 odstotkov manj in eden izmed razlogov za skoraj 6-odstotni upad tečaja delnice po razglasitvi rezultatov. Ob tem velja poudariti, da sta iPhone 12 in iPhone 12 Pro na voljo šele od sredine oktobra, verziji mini in Pro Max pa šele prideta, zato se bo ta prodaja poznala šele v naslednjem četrtletju. Prav tako zaradi pandemije Apple ni podal nobenih okvirov za pričakovane rezultate v naslednjem četrtletju. Investitorji niso bili navdušeni.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari s prodajo iPhonov, in sicer kar 26,4 milijarde dolarjev. Investitorje za zaskrbelo, da je to 20 odstotkov manj kot lani, čeprav letos zaradi zamika novih iPhonov še...

6 komentarjev

Foxconnove tovarne v Wisconsinu ni in je ne bo

Eau Claire, Wisconsin 10. aprila 2020, Slika: Matt Jewell/The Verge

vir: The Verge
The Verge - Začelo se je glamurozno. Foxconn je obljubil, da bo v Wisconsinu zgradil ogromno tovarno in veliko razvojno središče. Desetmilijardna investicija na dveh milijonih kvadratnih metrov naj bi prinesla daleč največjo Foxconnovo tovarno v ZDA in 13.000 dobro plačanih delovnih mest. Foxconn je dobil velikanske spodbude, subvencije in obljube o davčnih olajšavah daleč v prihodnosti. A gradnja se je odmikala in zapletala, delovnih mest pa je le prgišče. Minuli mesec je Foxconn uradno zaprosil za spremembo na uporabnem dovoljenju, ki hale definira kot skladišča in ne proizvodne obrate. Medtem ko so bile Foxconnove obljube iluzija, so nastali stroški in dolgovi lokalnih oblasti resničnost. The Verge je šel ponovno v Wisconsin in ugotovil, da iz razvojnega centra in moderne proizvodnje ne bo nič.

Število načrtovanih delovnih mest se je krčilo in krčilo, stavbe pa bo so bile še v začetku leta še vedno prazne. Foxconn je projekt prekrstil v "AI 8K+5G", kar ni čisto jasno, kaj naj bi pomenilo....

7 komentarjev

Tesline delnice delnice odskočile po včerajšnjem padcu

vir: Needpix

Slo-Tech - Delnice ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesle so danes ponovno zrasle za slabih sedem odstotkov, a to se je zgodilo le dan potem, ko so izgubile kar nekaj več kot 21 odstotkov vrednosti. Padec, v ameriških dolarjih težak 80 milijard, je povzročila novica, da Tesla ne bo uvrščena na borzni indeks S&P 500. Gre za indeks, ki meri gibanje delnic petstotih največjih podjetij v ZDA, uvrščenih na borzo.

Prepričanje vlagateljev, da gre pri uvrstitvi na indeks za gotovo dejstvo, so zakrivili dobri rezultati Tesle v drugem četrtletju, ob tem pa še sama velikost podjetja in njegov pomen za globalni avtomobilski trg. Tesla je sicer po trenutni tržni kapitalizaciji med petnajsterico največ vrednih podjetij v ZDA, nekje z ramo ob rami z Nvidio, ob tem pa največ vredno avtomobilski podjetje, potem, ko je poleti daleč za sabo pustila Toyoto.

Delnica Tesle je sicer v letošnjem letu doživela svoj bikovski trend; do začetka septembra je zrasla za kar 400 odstotkov, samo avgusta za okoli...

10 komentarjev

Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

CNBC - Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na...

32 komentarjev

Tesla s četrtim pozitivnim četrtletjem zapovrstjo

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z dobičkom, kar predstavlja 12 nepretrganih mesecev pozitivnega poslovanja. V zadnjih treh mesecih so ustvarili 104 milijone dolarjev dobička, ob čemer so imeli denarni tok +418 milijonov dolarjev. Analitiki so pričakovali trikrat manj dobička. Tesla je sicer ustvarila šest milijard dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani (19Q2) je sicer Tesla ustvarila 408 milijonov dolarjev izgube, ki jih ni pokrilo niti 12 mesecev dobičkov (143, 105 in 16 milijonov dolarjev v 19Q3, 19Q4 in 20Q1).

Pošteno je treba tudi priznati, da je Tesla večino dobička ustvarila s prodajo dovolilnic za emisije(regulatory credits), ki jih morajo imeti proizvajalci vozil. Ker Tesla proizvaja električna vozila, se ji teh dovolilnic nabere več, kot jih potrebuje, zato jih lahko (drago) prodaja drugim proizvajalcem. Tesla je s prodajo teh dovolilnic v zadnjem četrtletju zaslužila 428 milijonov dolarjev.

V minulem četrtletju je Tesla...

11 komentarjev

LinkedIn zaradi virusa odpušča

Slo-Tech - Med žrtvami upočasnitve in krčenja gospodarstva zaradi covida-19 je tudi LinkedIn, ki je sicer zadnja tri leta del Microsofta. LinkedIn, ki vodi istoimensko poslovno družbeno omrežje, namenjeno zlasti povezovanju med delodajalci in delojemalci, bo odpustil 960 ljudi, kar predstavlja šest odstotkov vseh zaposlenih.

Odpuščali ne bodo inženirjev in razvijalcev, temveč predvsem v kadrovski službi in v marketingu. Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnine, ki bodo vsaj v višini treh mesečnih plač. Zaposleni v ZDA bodo dobili še eno leto zdravstvenega zavarovanja, ki v ZDA ni samoumevno in predstavlja enega ključnih faktorjev pri iskanju zaposlitve. Pri novih zaposlitvah v prihodnosti bodo imeli sedaj odpuščeni prednost. Poleg Američanov bodo druga velika skupina odpuščenih Irci. V Dublinu, kjer je evropski center, ima LinkedIn 2000 zaposlenih in naj bi jih odpustili 120 oziroma osmino vseh, ki bodo odšli.

LinkedIn oziroma Microsoft ni edini, ki bo zaradi upočasnitve gospodarstva prisiljen...

1 komentar

Apple presegel poldrugi bilijon dolarjev

9to5Mc - Pred slabima dvema letoma je Apple postal prvo podjetje s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev (en bilijon dolarjev). Kmalu sta sledila še Amazon in Microsoft, Google (oziroma Alphabet) pa je se v ta klub vpisal letos. Kljub grozeči krizi se investitorji za nevihtne oblake na obzorju ne zmenijo, tako da je Apple dosegel že naslednji rekord. Danes je njegova vrednost presegla poldrugi bilijon dolarjev. Tehnično je sicer Saudi Aramco vreden prek dve milijardi dolarjev, a se z delnicami trguje le od lanskega decembra, pa še to le z 1,7 odstotkom delnic.

Takoj po začetku pandemije je sicer tudi delnica Appla izgubila tretjino vrednosti, a se je hitro pobrala k novim rekordom. Investitorji veliko pričakujejo od novega iPhona, ki bo izšel letos jeseni in bo prvikrat podpiral nova omrežja 5G. Prodaja iPhonov še vedno ustvari večino prihodkov podjetja. Prav tako je Apple napovedal, da se morda obetajo maci s procesorji ARM. To - in pa bežanje investitorjev iz drug delnic - so bili...

16 komentarjev

Med podjetji S&P 500 direktorje najbolje plačujejo AMD, Intel in Google

Lisa Su. (AMD: CC BY-SA 2.0)

Slo-Tech - Associated Press je objavil seznam najbolje plačanih izvršnih direktorjev ameriških podjetij z indeksa S&P500, ki so ga pripravili skupaj z analitiki iz podjetja Equilar. Pogledali so izvršne direktorje, ki so bili v sedlu vsaj dve zaporedni fiskalni leti in katerih podjetja so oddala ustrezna poročila med januarjem in aprilom letos, skupno torej 329 podjetij. Na prvem mestu je tehnološko podjetje, najbolje plačana pa je ženska, kar je prvikrat doslej.

Mediana zaslužka izvršnih direktorjev za leto 2019 je bila 12,3 milijona dolarjev, torej okrogel milijon na mesec. V ta znesek so zajeti plača, opcije in drugi (tudi posredni) prejemki. Zlasti delniške opcije se dodeljujejo in unovčujejo na daljša časovna obdobja, ne le eno leto, kar vnaša šum med podatke. Kakorkoli, najbolje plačana je bila direktorica AMD-ja Lisa Su, ki je zaslužila 58,5 milijona dolarjev. Od tega je sicer osnovna plača znašala milijon dolarjev, približno 1,2 milijona dolarjev je odbila še dodatkov in bonusov, 53...

15 komentarjev

IBM in HP zaradi epidemije odpuščata

Slo-Tech - Zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva, ki ga je povzročila epidemija covida-19, imajo tehnološki velikani velike probleme. IBM bo odpustil več tisoč zaposlenih, Hewlett-Packard pa bo odpuščal, zniževal plače in uvajal delo od doma. Prizadeta so tudi ostala podjetja, denimo Uber in Lyft.

IBM uradno ne razkriva, koliko ljudi bo poslal na cesto, neuradno pa gre za nekaj tisoč zaposlenih iz pisarn v Kaliforniji, New Yorku, Severni Karolini, Misuriju in Pensilvaniji. Bloomberg piše, da gre v nekaterih primerih za cele oddelke. Podjetje je v uradni izjavi zapisalo, da morajo zaradi zelo konkurenčnega trga zasledovati prožnost in konstantno premešati spretnosti in znanja z visoko dodano vrednostjo. Z drugimi besedami: preveč predragih zaposlenih imajo za trenutno tržno situacijo, zato bodo odpuščali.

Odpušča tudi Hewlett-Packard (HPE). Do konca oktobra bodo znižali plače, največ menedžerjem, in sicer za 20-25 odstotkov. Odpustili naj bi več tisoč zaposlenih, s čimer želijo...

52 komentarjev

Francija bo uvedla digitalni davek ne glede na napredek pri iskanju skupne rešitve

Reuters - Francija ne odstopa od uvedbe digitalnega davka, ki bo zajel tehnološke multinacionalke, ki poslujejo tudi v Franciji. To bo storila ne glede na morebiten napredek pri mednarodnem urejanju tega problema, je dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire. Januarja je namreč Francija izrazila pripravljenost, da omenjeni davek začasno odloži do konca tega leta, če bodo vmes potekala pogajanja o svetovni ureditvi. Toda ker je vmes izbruhnil koronavirus, zaradi česar imajo finančni ministri po svetu povsem druge prioritete kot obdavčevati Amazon, Apple, Facebook, Google in druščino, bo Francija očitno davek vseeno uvedla.

Le Maire je dejal, da tovrstni davek še nikoli v zgodovini ni bil potrebnejši. Pri tem je dodal, da omenjeni tehnološki velikani med krizo poslujejo bolje kot večina ostalih podjetij. Francija bo zato še v letu 2020 začela mednarodne gigante obdavčevati, bodisi z nacionalno zakonodajo ali v skladu z mednarodnimi dogovori. Francija sicer ni edina, ki se za to...

32 komentarjev

San Francisco: delo od doma priložnost za selitev na cenejše

Bloomberg - Kar je Twitter javno že sporočil, ugotavljajo tudi nekateri drugi tehnološki velikani. Nobene potrebe ni, da vsi zaposleni vsak dan prihajajo v pisarno, če lahko isto delo opravijo od drugod, denimo od doma. Facebook in Googla sta že povedala, da bodo do konca leta zaposleni lahko delali od doma. To pa lahko ima posebej velike posledice na območje okoli San Francisca, kjer so v Silicijevi dolini skoncentrirani svetovni velikani, naokoli pa v majhnih bivališčih nagneteni zaposleni. Cene so namreč že pred leti tam eksplodirale zaradi povečanja števila dobro plačanih zaposlitev, ki jim nepremičninski fond ni sledil. A če prisotnost v pisarni ni več potrebna, se enačbe spremenijo.

Najemnine za povsem povprečna stanovanja v San Franciscu sedaj prek 2000 in tudi 3000 dolarjev. To ni presenetljivo, saj se je od leta 2011 do 2017 število delovnih mest povečalo 5,4-krat toliko kot število stanovanj oziroma hiš. Z drugimi besedami: na vsako novo zgrajeno bivališče pripade več kot 5 novih...

13 komentarjev

Uber, Lyft, AirBnB v težkem položaju

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Eden izmed posebej prizadetih segmentov med pandemijo je delitvena ekonomija (sharing economy), kamor se uvrščajo na primer AirBnB, Uber ali Lyft. Prvi bo moral zaradi padca povpraševanja odpustiti četrtino zaposlenih, nič kaj bolje pa ni v Uberju. Podjetje je v prvem letošnjem četrtletju ustvarilo 2,9 milijarde dolarjev izgube, kar je že sprožilo nekaj sprememb. Prodali so svoj Jump, ki se je ukvarjal z deljenjem koles in skuterjev, in je že pred tem posloval z izgubo. Uber bo odpustil 3700 ljudi, kar predstavlja 14 odstotkov zaposlenih. Uber je sicer večino izgube ustvaril zaradi investicij v sorodna podjetja v tujini, denimo Grab in DiDi. V konkurentu Lyftu bodo odslovili 17 odstotkov zaposlenih ali 982 ljudi.

Toda medtem ko glavna Uberjeva dejavnost usiha (marca in aprila je bil padec več kot 80-odstoten), je preporod doživela podružnica Uber Eats, ki dostavlja hrano. Ker je bilo druženje prepovedano, restavracije pa mnogokje zaprte, so ljudje pač več naročali dostavo. Prodaja...

17 komentarjev

Elon Musk ga zopet lomi na Twitterju

BBC - V petek je cena delnic Tesle padla za več kot 10 odstotkov, kar je znižalo tržno kapitalizacijo podjetja za 14 milijard dolarjev (navidezno so delničarji izgubili toliko premoženja), kasneje pa se je malo pobrala, tako da je bila izguba sedemodstotna. Padec se je zgodil v 30 minutah, kar se običajno zgodi podjetjem, ki se zapletejo v kakšno hudo katastrofo ali škandal. Pri Tesli pa je bil razlog ustanovitelj Elon Musk, ki je na Twitterju zopet čivkal nerazumljive trditve. V vrsti bizarnih objav je zapisal tudi, da je po njegovem mnenju tečaj delnic Tesle previsok in da bo prodal skoraj vso svojo lastnino. Rezultat je bil padec vrednosti delnice, ki je tudi Musku izbrisal tri milijarde dolarjev premoženja.

Musk je znan po svojih nenavadnih izjavah, ki se prelivajo tudi na Twitter. Zaradi tega je prišel v preteklosti že navzkriž z zakonom. Objave na Twitterju so namreč javne objave, kjer visoki predstavniki podjetij, ki imajo tudi notranje informacije, ne smejo manipulirati s ceno....

30 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov padla za osmino

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju se je prodaja pametnih telefonov globalno znižala za 13 odstotkov v primerjavi z minulim letom, kar je pravzaprav pričakovano. Najprej pretrgane distribucijske verige zaradi izbruha na Kitajskem in kasneje globalni zastanek gospodarstva so razlogi za padec prodaje s 314 milijonov v enakem obdobju lani na 272 milijonov letos.

Prvak ostaja Samsung, ki obvladuje 22 odstotkov trga (60 milijonov prodanih telefonov). Na drugem mestu vztraja Huawei, ki jih je prodal 49 milijonov in ima 18-odstotni tržni delež. Obema je prodaja upadla nadpovprečno, in sicer za 17 odstotkov. Apple je obdržal tretje mesto z osemodstotni upadom prodaje. Povsem drugače pa sta se odrezala kitajska predstavnika, saj je Xiaomi prodajo povečal za 9 odstotkov, Vivo pa za 3 odstotke.

Spomnimo, da je bilo leto 2018 najslabše za proizvajalce pametnih telefonov. Zaradi zasičenja trga so zahodni proizvajalci izgubljali, medtem ko so kitajski rasli. Lani se je trend obrnil navzgor za vse, a...

16 komentarjev

Amazonu epidemija pomagala do velikega skoka prodaje, a padca dobička

Slo-Tech - Ena izmed skupin podjetij, ki so jim med epidemijo koronavirusa prihodki močno zrasli, čeprav se ne ukvarjajo z opremo za boj proti virusu, so gotovo spletni trgovci. Največji med njimi, Amazon, je v prvem kvartalu beležil kar 26-odstotno rast prihodkov, ki so dosegli 75,5 milijard dolarjev in močno presegli pričakovanja analitikov. To je tudi relativno najvišja rast v zadnjih šestih četrtletjih.

Toda ob tem je dobiček upadel. Kot je pojasnil izvršni direktor Jeff Bezos, je za zmanjšanje s 3,6 milijarde dolarjev lani na letošnjih 2,5 milijarde dolarjev kriv boj proti koronavirusu. Večino dodatnega dobička, ki bi ga prinesla večja prodaja, je namreč pojedla nabava zaščitne opreme za delavce (800 milijonov dolarjev) in izplačilo višjih dodatkov (700 milijonov dolarjev). Amazon je prav tako moral najeti 175.000 dodatnih zaposlenih, da je lahko obdelal povečano število naročil. Bezos je dejal, da bo podjetje za ukrepe v povezavi z virusom zapravilo več ko štiri milijarde dolarjev...

13 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Prodaja računalnikov padla za desetino

Slo-Tech - V letu 2019 se je po dolgi suši krivulja prodaje računalnikov obrnila navzgor, a ji je epidemija covida-19 hitro pristrigla peruti. V prvem letošnjem četrtletju je prodaja padla za približno desetino, sta izračunala Gartner in IDC. Pri IDC so izmerili 9,8-odstotni padec, kar predstavlja največji padec po letu 2013. Gartner je izmeril celo 12,3-odstotni padec. Razlog še ni grozeča recesija, saj je virus iz Kitajske resneje ušel šele proti koncu četrtletja. Namesto tega so ključni faktorji pretrgane proizvodne in dobavne verige. Kitajska je namreč pri proizvodnji računalniške opreme največja tovarna na svetu.

Gartner je naštel 51,6 milijona prodanih enot, kar je 12,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Vodilni je še vedno Lenovo (12,6 milijona), sledijo HP, Dell, Apple, Acer in Asus. Zelo podobno je ugotovil IDC, kjer je vrstni red malo drugačen: Lenovo, HP, Dell, Acer, Apple. Razlog je drugačna metodologija. Gartner šteje namizne računalnike, prenosne računalnike in drage...

75 komentarjev

Foxconnov inovacijski center v Wisconsinu še vedno prazne stavbe

Eau Claire, Wisconsin 10. aprila 2020, Slika: Matt Jewell/The Verge

vir: The Verge
The Verge - Zgodba o Foxconnovi tovarni v Winsconsinu se vleče že poltretje leto, a razen obljub in čedalje skromnejših načrtov še ni prinesla nič konkretnega. Pred tremi leti je največji proizvajalec elektronike sporočil, da bo v Wisconsinu zgradil svojo prvo tovarno na ameriških tleh, za kar je bil obljubljen obsežen subvencijski paket. A kmalu se je začelo zapletati, Foxconn pa krčiti načrte. Namesto tovarne za velike televizorje naj bi postavili tovarno za panele, kjer naj bi bilo zaposlenih le 1000-1500 ljudi in ne 13.000, kolikor so sprva napovedovali. Lani je Foxconn potem sporočil, da so investicijo začasno ustavili, potem ko so lokalne oblasti že vložile 190 milijonov dolarjev v nakup zemljišč in druge postopke, zaradi česar so bonitetne agencije zgrozile z znižanjem ocene za lokalne oblasti.

Lani je Foxconn nehal govoriti o tovarni. Omenjal je le še razvojni center AI 8K+5G, a v mestu razen praznih stavb ni bilo ničesar Foxconnovega. Leto dni je naokoli in The Verge je šel ponovno...

4 komentarji

Applovi prihodki bodo zaradi koronavirusa nižji

Vir: Flickr

Slo-Tech - Apple je tako eno prvih podjetij, ki se je odločilo vlagatelje obvestiti, da zaradi globalnega učinka koronavirusa v drugem kvartalu, ki se konča konec marca, ne bodo uspeli doseči napovedanih rezultatov.

V podjetju so sicer še dober mesec dni nazaj načrtovali, da bo globalna prodaja v tem času zrasla 9 do 15 odstotkov, prihodki pa naj bi znašali med 63 in 67 milijardami ameriških dolarjev. Ker na Kitajskem v tem obdobju praznujejo svoje novo leto, gre za četrtletje, ki je močno odvisno od dobre prodaje v tej državi. Toda zdaj je povpraševanje po njihovih izdelkih upadlo, opozarjajo še, da bodo dobave njihovih telefonov zaradi stoječih proizvodnih obratov še nekaj časa zamujale.

Proizvodnja iPhonov namreč večinoma poteka na Kitajskem, partnerske tovarne, ki izdelujejo njihove naprave so sicer deloma že ponovno zagnale tekoče trakove, a proizvodnja teče počasneje, zaradi česar jih bodo izdelali manjše število. Svoje je dodalo še zaprtje 42 njihovih trgovin na Kitajskem, ki jih te...

14 komentarjev

Za proizvajalci čipov najhujše leto v zadnjih dveh desetletjih

Slo-Tech - Medtem ko so proizvajalci računalnikov lani prvikrat po dolgih letih beležili rast prodajo, imajo njihovi kolegi iz industrije čipov več razlogov za skrbi. Prodaja čipov je lani padla za 12 odstotkov in dosegla najnižje ravni po poku tehnološkega balona pred 20 leti. Tedaj je bil padec 32-odstoten. Lani je bil trg čipov vreden 412 milijard dolarjev.

Razlogov za upad je več, kot najpomembnejšega pa analitiki izpostavljajo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Vseeno se na koncu tunela zrcali nekaj upanja, saj je četrto četrtletje prineslo skromno rast (+0,9 odstotka glede na četrtletje pred tem, a še vedno -5,5 odstotka glede na isto četrtletje leto pred tem), ki bi morda lahko nakazovala na obrat trenda. Največji padec prodaje so sicer beležili v Severni in Južni Ameriki, in sicer 23,8 odstotka. Na Kitajskem, kjer se proda tretjina vse elektronike, je bil padec 8,7-odstoten.

Zanimivo je, da izgube niso enakomerno porazdeljene v branži. Medtem ko je najhuje pri prodajalci...

1 komentar

Alphabet prvikrat razkril dobičkonosnost hčerinskih družb

Slo-Tech - Krovno podjetje Googla je razkrilo svoje poslovanje za zadnje četrtletje lanskega leta, pri čemer so s prihodki 46 milijard dolarjev za slabo milijardo zgrešili pričakovanja analitikov, kar je delnico v nadaljevanju trgovanja potopilo za slabih 5 %. To v resnici pomeni najnižjo rast prihodkov Alphabeta v zadnjih dveh letih, a ti so še vedno rasli po stopnji 17 % glede na enako lansko obdobje. Dobiček je znašal 10,7 milijarde, kar je za petino več kot leto dni nazaj.

Prodaja oglasov na YouTubu je prinesla 4,7 milijarde USD, kar pomeni 31 % rast, njihov oblačni segment pa 2,6 milijarde, kar pomeni več kot 50 % povišanje glede na lani. Glavna molzna krava je še vedno oglaševanje na Googlu s 27,2 milijarde prihodkov in s 17 % letno rastjo.

Vrnimo se še za trenutek k vprašanju, zakaj je Alphabet tokrat prostodušno objavil poslovne rezultate hčerinskih podjetij? Odgovor je preprost: ker je moral. Ameriška zakonodaja, ki je stopila v veljavo leta 2017, podjetjem namreč narekuje, da...

1 komentar

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Slo-Tech - Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo...

19 komentarjev

Tesla prvič beleži profitno leto, Elonu Musku se nasmihajo bonusi

Slo-Tech - Delnice Tesle so poskočile za 12 odstotkov, potem, ko je podjetje objavilo vnovično četrtletje z dobičkom, s tem pa tudi prvo pozitivno leto v svoji zgodovini. Vse skupaj so zabelili še z napovedjo, da bodo letos prodali več kot pol milijona vozil. V letu 2019 so sicer dobavili 367.500 vozil, kot rečeno pa bo letošnja proizvodnja zaradi vzpostavitve tovarne na Kitajskem že prehitela povpraševanje, s tem pa pohitrila dobave kupcem, kar je dolgo veljalo za ahilovo tetivo podjetja.

Prihodki zadnjega kvartala so tako znašali 7,38 milijarde ameriških dolarjev, pri čemer je bilo dobička za 105 milijonov. Oboje je preseglo napovedi in pričakovanja vlagateljev. Delnice Tesle pa so se od prelomnega lanskega oktobra, ko so v podjetju objavili prve nekoliko bolj optimistične rezultate, povzpele že za spoštljivih 120 %.

Podjetje je trenutno po tržni kapitalizaciji vredno 104,7 milijarde USD, kar pomeni, da je postalo vrednejše od General Motorsa in Forda skupaj. To pa obenem pomeni tudi, da...

18 komentarjev

Applov šef: svetovni davčni sistem potrebuje prenovo

Slo-Tech - Apple je eden največjih grešnikov, ko govorimo o izogibanju davkom v preteklosti, saj so s pridom izkoriščali vse luknje, ki so jim omogočale smešno nizke stopnje obdavčitve. V letu 2014 je Apple plačal efektivni davek na dobiček po 0,005-odstotni stopnji. V Evropi je za to uporabljal irsko-nizozemsko navezo, s čimer so globalne dobičke prikazovali na Irskem, kjer zaradi posebne obravnave podružnice na Bermudih niso bili obdavčeni. Irska je tedaj napovedala spremembo zakonodaje, kar je letos začelo veljati tudi za obstoječa podjetja.

Zato ni tako presenetljivo, da je Tim Cook nenadoma ugotovil, da svetovni davčni sistem ni pošten in da potrebuje prenovo. Evropske države to ugotavljajo že dlje časa, a politične volje za uvedbo davka na tehnološke multinacionalke vsaj na nivoju EU ni, zato države (npr. Francija) zagato rešujejo po svoje. Applov izvršni direktor Cook je sedaj tudi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pozval, da izpelje davčne reforme, ki bodo...

45 komentarjev

Tudi Google (Alphabet) presegel bilijon

The New York Times - Holding Alphabet, ki je nastal po reorganizaciji Googla in ima v lasti Google ter vse njegove obstranske projekte, je postal četrto podjetje na borzi, katerega tržna kapitalizacija je presegla bilijon dolarjev. Prvi je bil Apple aprila 2018, lani pa sta sledila še Amazon in Microsoft. Amazonova vrednost je vmes sicer padla pod magično mejo, druga dva pa ostaja v tem območju.

Alphabet od minulega meseca vodi Sundar Pichai, ki je dotlej vodil Google. Ustanovitelja Larry Page in Sergey Brin sta odstopila z vodilnih funkcij, a še vedno lastniško obvladujeta podjetje. Trgi so to sprejeli pozitivno, tako da je delnica podjetja Alphabet dosegla 1480 dolarjev, kar je največ doslej. To pomeni, da je podjetje vredno okrog 1,02 bilijona dolarjev.

Poslovne rezultate za minulo četrtletje in leto 2019 bo Alphabet objavil 3. februarja. Tedaj bo tudi znano, kako se drži oddelek za oblačne storitve, ki je od februarja 2018 do julija 2019 podvojil svoje prihodke na 2 milijardi na četrtletje....

32 komentarjev

Po dolgih letih prodaja računalnikov navzgor

Slo-Tech - Navadili smo se že, da beremo o stagnaciji ali celo upadu prodaje računalnikov, saj po eni strani priljubljenost raste mobilnim napravam, po drugi strani pa se življenjska doba osebnih računalnikov daljša. Lansko leto pa je naposled zrasla tudi prodaja računalnikov, in sicer se je okrepila za 2,7 odstotka v primerjavi z letom pred tem. Prodali so 266,7 milijona računalnikov, so izračunali pri International Data Group. Ocene med različnimi viri nekoliko nihajo, saj je Gartner nameril 261,2 milijona prodanih enot oziroma 0,6-odstotno rast, a v tej oceni niso upoštevali chromebookov in ipadov.

Oboji pa se strinjajo, da je to prva rast po letu 2011. Največji tržni delež je imel Lenovo, ki je prodal 24,3 odstotka vseh računalnikov. Za petami mu sledi HP s 23,6-odstotnim tržnim deležem, sledijo pa Dell s 17,5 odstotka, Apple s 6,6 odstotka in Acer s 6,4 odstotka. Še posebej živahna je bila prodaja na razvitih trgih Severne Amerike, Japonske in Evrope. K rasti v zadnjem četrtletju je...

35 komentarjev

LG se pri proizvodnji telefonov želi vrniti k dobičkonosnosti

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, kako je HTC zgrmel s prestola v črno luknjo, ko sploh ni jasno, ali se bo nekoč pomemben proizvajalec pametnih telefonov sploh še pobral. Podoben problem ima LG Electronics, ki je minuli mesec dobil novega izvršnega direktorja, ki že za leto 2021 napoveduje obrat trenda. S pametnimi telefoni naj bi LG že leta 2021 ustvarjal dobiček, trdi Kwon Bong-seok.

Nazadnje je ta oddelek z minimalnim dobičkom posloval pred tremi leti in pol, medtem ko opaznejšega dobička ni že od leta 2014. In to čeprav LG trenutno prodaja 19 različnih modelov pametnih telefonov. Leta 2014 pa jih je 44. Zadnja leta se LG vsakokrat pritožuje nad slabo prodajo svojih zastavonoš, nato pa vsako leto izda novega, ki mu je zelo podoben. LG G6, G7 in G8 kupcev niso prepričali.

Celoten LG Electronics sicer ustvarja dobiček. V minulem četrtletju ga je bilo za okoli 100 milijard vonov (77 milijonov evrov), kar je trikrat manj od pričakovanj analitikov. Da bi privarčevali, so že lani preselili...

58 komentarjev

Bilo je nekoč: HTC

Slo-Tech - Bil je čas, ko je bil HTC vzhajajoča zvezda na trgu pametnih telefonov. Pred devetimi leti je bil njegov tržni delež le za Applovim in Samsungovim. Kdor je želel imeti androidni telefon in ni želel odšteti celega premoženja za Samsunga, je posegel po HTC-ju. Tedaj je bil v ZDA vsak četrti pametni telefon HTC-jev. Danes je tržni delež HTC-ja premajhen, da bi ga na tortnem grafiku sploh videli. Propadanje podjetja se je v letu 2019 še nadaljevalo.

V letu 2019 je HTC ustvaril 10 milijard tajvanskih dolarjev prihodkov (297 milijonov evrov), kar je 58 odstotkov manj kot leto pred tem. Še leto prej, torej leta 2017, so njegovi prihodki znašali 1,8 milijarde evrov. Več kot 80-odstotni padec prihodkov v dveh letih pomeni, da več kot HTC s prodajo vsega v celem letu Apple zasluži s prodajo slušalk AirPod. V dveh tednih. Koliko je znašala izguba v minulem letu, še niso izračunali. V prvih devetih mesecih so ustvarili za 200 milijonov evrov izgube. Na vsak zaslužen evro so torej zapravili...

60 komentarjev

Tesla pozitivno presenetila analitike

Slo-Tech - Tesla je objavila podatke o proizvodnji električnih vozil v minulem četrtletju, s katerim je presegla pričakovanja analitikov, in napovedi za tekoče leto. Medtem ko so na Wall Streetu pričakovali, da bo Tesla dobavila 106.000 vozil svojim strankam, kar bi bilo v skladu z letno napovedjo 360.000-400.000, so jih dobavili 112.000. Proizvodnja pa je znašala 104.891 vozil. Po neuradnih ocenah so jih 60.000 prodali v ZDA in Kanadi, preostanek pa drugod. Konkretno so dobavili 92.550 modelov 3 ter 19.450 modelov S in X. Pričakovanih je bilo 87.900 prvih in 19.100 drugih. Delnica Tesle je po objavi rezultati pridobila tri odstotke vrednosti in dosegla rekordno vrednost 443 dolarjev.

S tem je Tesla v primerjavi z letom pred tem (2018) prodajo avtomobilov povečala za 50 odstotkov. Za letos analitiki pričakujejo, da bo proizvodnja presegla pol milijona vozil. Spomnimo, da je bila Tesla pred sedmimi leti skoraj 50-krat manjša! Vrednost delnice pri 443 dolarjih je pomembna tudi, ker je Elon...

75 komentarjev

V ZDA že uvajajo posebne dajatve na električna vozila

Slo-Tech - Električni avtomobili niso le okolju prijaznejši, vsaj v mestih, temveč je vožnja z njimi tudi cenejša. Elektrika ni obremenjena s trošarinami na goriva, kar pa pomeni, da manj nabere tudi država. Dokler jih je malo, to ni težava, ni pa pričakovati, da bi tudi po popolnem prehodu na električna vozila tako ostalo. V Sloveniji za električna vozila (brez drugih vrst pogona, torej ne za hibride) velja oprostitev plačila letne dajatve, hkrati ne plačamo nič trošarin, nakup vozila pa je subvencioniran. Na Norveškem, kjer vodijo pri deležu električnih vozil, so šli še korak dlje, saj za električna vozila ni treba plačati DDV, letne dajatve, cestnin in v večini mesti niti parkirnin, imajo pa tudi popuste na trajektih in dovoljenje za uporabo posebnih pasov za avtobuse. Medtem pa v ZDA ugotavljajo, da takšen izpad prihodkov ni zaželen, zato so začeli uvajati dodatne dajatve za uporabo električnih vozil.

Čeprav je prodanih električnih vozil v ZDA manj kot 2 odstotka, so jih že začeli...

154 komentarjev

Konec irsko-nizozemskega sendviča za Google

Slo-Tech - Googlovo starševsko podjetje Alphabet v prihodnosti ne bo več uporabljalo davčnega trika, znanega pod imenom dvojni irsko-nizozemski sendvič, s katerim so se za nedoločen čas izognili plačilu davkov na dobiček. Da bodo to prakso opustili, so nakazovali že novi davčni obračuni, ki so jih predložili ameriški davčni upravi IRS. Sedaj pa je to potrdil še tiskovni predstavnik podjetja.

Praksa je bila sicer še v minulem letu zelo aktivna. Leta 2017 so na ta način pred obdavčitvijo zavarovali 19,9 milijarde evrov, leta 2018 že 21,8 milijarde evrov, za minulo leto pa številka še ni znana. A od leta 2020 dalje se tega ne bodo več šli, zagotavljajo. Odslej bo intelektualna lastnina licencirana v ZDA, kjer je podjetje domicilno, in ne več na Bermudskem otočju. V Googlu medtem trdijo, da so že doslej so plačevali davek na dobiček po efektivni 23-odstotni davčni stopnji, od tega kar 80 odstotkov v ZDA.

Google tega ni storil le iz altruizma, temveč je k tej odločitvi pripomoglo znižanje davka...

25 komentarjev

V Samsungu zaradi minutnega izpada elektrike večmilijonska škoda

Reuters - Na zadnji dan minulega leta je Samsungova tovarna za proizvodnjo čipov DRAM in NAND v Hwaseongu 60 kilometrov jugozahodno od Seula v Južni Koreji doživela približno eno minuto dolg izpad električne energije. Napaka se je zgodila popoldne, razlog pa je bila težava na visokonapetostnem daljnovodu, kjer je prišlo do eksplozije. Čeprav je izpad trajal zgolj minuto, bodo za odpravo povzročenih težav v tovarni potreboval dva ali tri dni, škoda pa bo milijonska. Tu ne gre za neposredno škodo na opremi in infrastrukturi, temveč za oportunitetno izgubo zaradi izpada proizvodnje.

Ko je leta 2018 Samsungu v tovarni Pyeongtaek zmanjkalo električne energije za pol ure, je bila ocenjena škoda 50 milijard vonov (40 milijonov evrov). Pričakovati je, da bo tudi to pot vsota znašala nekaj milijonov evrov, ker ima krajši izpad električne energije ne glede na trajanje podobne posledice. Glavna težava je, da linij ni možno takoj ponovno zagnati, ampak jih je treba preveriti in ugotoviti, kje so...

42 komentarjev

Huawei kljub vsemu z rekordnimi prihodki v 2019

vir: Goodfreephotos

vir: Reuters
Reuters - Kitajski tehnološki velikan bo v letošnjem letu zabeležil za 122 milijard ameriških dolarjev prihodkov, kar je 18 % več, kot so ti znašali v lanskem letu. V tem času so globalno prodali 240 milijonov kosov telefonov, lani 206 milijonov, kar predstavlja približno petinsko rast. Seveda gre v veliki večini za modele telefonov, ki so na trg prišli še pred blokado ZDA in so zato še vedno smeli uporabljati ameriško tehnologijo.

Številke so nekoliko nižje od napovedovanih, a še vedno solidne, je v pismu zaposlenim zapisal trenutni predsednik uprave Eric Xu in dodal, da bo prihajajoče leto v tem smislu precej bolj izzivalno. Po njegovih besedah se Huawei spopada z dolgoročno in strateško kampanjo ameriške vlade, s katero mu želi preprečiti normalno poslovanje. Zato bo preživetje osrednja naloga uprave v letu 2020.

Znano je, da so ZDA Huawei maja letos dodale na črno listo Ministrstva za trgovino in mu preprečile poslovanje z ameriškimi podjetji. Obenem so med državami zaveznicami začele...

1 komentar

Uber še vedno z izgubo

The New York Times - Uber je tudi v minulem četrtletju zabeležil visoko izgubo, ki je dosegla 1,2 milijarde dolarjev. To je sicer precej manj od rekordnih pet milijard minusa v četrtletju pred tem, k čemur je pripomogla rast prihodkov. V zadnjih treh mesecih je Uber zbral 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tedaj je Uber ustvaril 986 milijonov dolarjev izgube. Delnice podjetja so po objavi rezultatov izgubile pet odstotkov. Razlog ni bila le izguba, ki je bila pričakovana, temveč znižan dotok novih uporabnikov.

Uberjev izvršni direktor Dara Khosrowshahi je rezultate pospremil z besedami, da jasno kažejo, da postaja Uber čedalje dobičkonosnejši. Za zdaj to pomeni sicer, da podjetja ustvarja "zgolj" milijardo dolarjev izgube na kvartal. Khosrowshahi sicer pravi, da bo Uber iz prevažanja potnikov (torej iz poslovanja) ustvarjal dobiček že leta 2021, čisti dobiček pa se bo verjetno pojavil še nekoliko pozneje. Enako sicer trdi tudi konkurent Lyft, ki bo...

15 komentarjev

Apple uspešno prehaja med ponudnike storitev

Slo-Tech - Apple je objavil rezultate za zadnje četrtletje. Kljub slabši prodaji pametnih telefonov (-9,2 %) in Macov (-5 %) je podjetje po prihodkih - bilo jih je za 64 milijard ameriških dolarjev oz. 2 % več kot lani - doseglo rekorden četrti kvartal svojega fiskalnega leta. Čistega dobička je bilo za 13,7 milijarde.

Prav tako so tokrat rekordni prihodki iz naslova storitev, bilo jih je za 12,5 milijarde, podjetje pa ima zdaj 450 milijonov naročnikov svojih storitev, za primerjavo, lani v tem času jih je bilo le 330 milijonov. S 4,6 milijarde USD je bila odlična še prodaja iPadov in njihovih wearables, zlasti Apple Watcha, ki so k skupnim prihodkom nanesli 6,5 milijarde USD.

Seveda so iPhoni z 33,4 milijardami USD še vedno paradni konj podjetja, saj kljub nekoliko slabši prodaji, še vedno prispevajo skoraj polovico prihodkov. Se pa utegne to v bližnji prihodnosti precej spremeniti in Apple iz prodajalca škatel preleviti v ponudnika storitev, kar je tudi dolgoročni cilj uprave pod vodstvom...

35 komentarjev

Amazonu naložbe sklestile dobiček

vir: Pxhere

Slo-Tech - Oblačni velikan, ki, ko gre za rezultate običajno obhaja rekorde, je letošnje tretje četrtletje zaradi višjih stroškov zaključil nekoliko drugače. Neto dobiček se je namreč glede na enako lansko obdobje zmanjšal za 27 odstotkov, z 2,9 milijarde na 2,1 milijarde ameriških dolarjev. Dobiček je podjetju upadel prvič v zadnjih dveh letih, kar je v nadaljnjem trgovanju ceno delnice pognalo navzdol za 7 %.

Kriva so vlaganja, zlasti prehod na brezplačno dostavo z dveh na en sam dan za uporabnike programa Amazon Prime, ki naj bi bili te ugodnosti deležni že v prihajajočih praznikih. Sam CEO, Jeff Bezos je v pogovoru z investitorji priznal, da gre za drago naložbo, a na dolgi rok pravilno odločitev, ki jo bodo uporabniki znali ceniti. Stroški, ki jih za dostave plačuje podjetje so se namreč glede na lansko leto povzpeli za 46 %, skupni operativni stroški celotnega Amazona pa so v tem četrtletju poskočili z 52,9 milijarde USD na 66,8 milijarde. Visoki stroški se bodo po napovedih v...

2 komentarja

Tesla presenetila z visokim dobičkom, delnico katapultiralo

Slo-Tech - Potem ko so analitiki pričakovali še eno četrtletje z solidnim denarnim tokom in poslovno ničlo ali rahlo izgubo, je Tesla presenetila in v minulem četrtletju ustvarila velik dobiček. Zadnje tri mesece so sklenili s prihodki v višini 6,3 milijarde dolarjev. Ob bruto marži 18,9 odstotka je to zadostovalo za 261 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. Zadnje pozitivno četrtletje je bil četrti lanski kvartal, ko je dobiček iz poslovanja znašal 414 milijonov dolarjev. V prvem letošnjem polletju pa je podjetje ustvarilo 689 milijonov dolarjev kumulativne izgube iz poslovanja. Dobri rezultati v minulih treh mesecih so povzročili rast delnice za 18 odstotkov.

Tesla je ob razgrnitvi rezultatov pokazala tudi novo tovarno v Šanghaju, kjer pilotna proizvodnja že teče. Celotno tovarno so postavili v 10 mesecih, proizvodnja tam pa je 65 odstotkov cenejša kakor v ZDA. Evropsko tovarno Gigafactory bodo odprli leta 2021, kmalu pa bodo izvedeli, kje bo stala. Prav tako so sporočili, da so pri...

25 komentarjev

Alphabet Wing začel dostavo paketov z letalniki

Slo-Tech - Potem ko so kot prvi v ZDA dobili dovoljenje za komercialno dostavo z letalniki, so tudi storitev vzpostavili prvi. Alphabet, kakor se imenuje Googlovo holdinško podjetje, je s svojo hčerinsko družbo Wing v Virginiji vzpostavil dostavo, pri kateri sodelujejo s FedExom, Walgreensom in Sugar Magnolio. Medtem Alphabet Wing na Novi Zelandiji že deluje z letalniki.

S tem je Alphabet prehitel Uber, Amazon in druga podjetja, ki prav tako razvijajo dostavo z letalniki. Amazonov Primer Air naj bi začel 7. decembra, Uber pa prihodnje leto. Uber sicer za storitev Uber Eats, kjer sodeluje z McDonald'som, že uporablja letalnike, a le za en korak v celotnem postopku dostave. Alphabet pa izvede cel postopek z letalnikom.

Prvi paket so dostavili v majhnem mestu Christiansburg z 22.000 prebivalci. Letalniki poletijo iz središča v severnem predelu mesta, poberejo pakete pri lokalnih trgovcih in jih dostavijo pri kupcih. Gre za dostavo v "zadnji milji", torej od lokalnega centra, kamor paketi...

9 komentarjev

Uber z alarmantnim minusom

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Uber je drugič, odkar je postal podjetje s katerim se javno trguje, razgrnil svoje rezultate. Ne, niso prav bleščeči. V drugem četrtletju so zabeležili 3,16 milijarde prihodkov in, pozor, 5,2 milijarde izgube. Drži, da je velik del izgube povezan z javno prodajo, a tudi brez teh stroškov je četrtletne izgube za 1,3 milijarde.

Ob dejstvu, da gre za največjo izgubo v zgodovini podjetja, slabo kaže tudi za naprej, saj se ustavlja rast prihodkov, ki je tokrat glede na enako lansko obdobje znašala samo 14 %. Stroški poslovanja so denimo v tem času poskočili za 150 %. Govorimo o podjetju, ki agresivno vlaga v svojo rast in čigar vodstvo na drugi strani že ves čas trdi, da prodira v povsem deviško tržno območje, vredno 12...

21 komentarjev

Amazon ukinja nakupovalne gumbe Dash

Amazon - Pred štirimi leti je predstavil idejo pametnih gumbov Dash, s katerimi so ljudje zlasti čez Lužo polepili svoja stanovanja (v EU so bili nezakoniti). Gumbi so se prilepili na primer na pralni stroj in omogočili naročiti nastavljeno znamko pralnega praška samo s pritiskom, podobno v kuhinji za kavo, v sobi za mačjo hrano itd. V prvem letu so se gumbi kar dobro prijeli in uporabniki so jih množično uporabljali. Za Amazon so predstavljali pogostejše in gotove nakupe, za uporabnike pa predvsem enostavnost. Toda - štiri leta pozneje Amazon gumbe Dash ukinja, potem ko je že februarja letos ukinil prodajo novih. Kaj se je zgodilo?

Predvsem jih je pokopal razvoj. Gumbi Dash so resda predstavljali prvo stopnjo v razvoju pametnega doma, kjer je možno enostavno naročati artikle, ko poidejo, a...

6 komentarjev

Samsungov dobiček se je prepolovil

Samsung - Samsung je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate minulega četrtletja. Korejski velikan v zadnjih treh mesecih ni navdušil, saj se je dobiček prepolovil na vsega 6,6 bilijona vonov (5,0 milijard evrov), kar je najmanj po letu 2016 in aferi Galaxy Note 7. Prihodki od prodaje so padli za štiri odstotke na 56,1 biljona vonov (42,5 milijarde evrov). Samsung za slabe rezultate krivi slabe razmere na trgu polprevodnikov, saj levji del njegove proizvodnje odpade na čipe. Prihodki od prodaje pomnilniških čipov so se skrčili za skoraj 30 odstotkov. Samsung predvideva, da si bo povpraševanje po NAND-u in DRAM-u opomoglo v drugi polovici leta. Medtem je oddelek za mobilne telefone beležil 8-odstotno rast prihodkov, a še vedno 42 odstotkov znižanje dobička. Prodaja cenejših Galaxyja A50 in A70 se krepi, a dražji...

77 komentarjev

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

vir: Apple
Apple - Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah...

30 komentarjev

Ameriška blokada Huaweiju (še) ni preveč škodovala

vir: Huawei

Slo-Tech - Huawei je objavil polletne in četrtletne rezultate poslovanja, ki so zanimivi zlasti v luči, da se je na podjetje v zadnjem letu zgrnilo precej težav: postalo je nezaželeno pri vladah nekaterih ključnih zahodnih držav, ob tem pa so jih ZDA maja letos dodale še na spisek podjetij, ki ne morejo prosto poslovati z ameriškimi družbami. Huawei je sicer v lasti delavcev, zato se z njihovo delnico ne trguje na borzi in posledično podjetje doslej rezultatov ni objavljalo.

V zadnjih šestih mesecih so tako zabeležili približno 52 milijard evrov prihodkov, 23 % več, kot v primerljivem obdobju lani, od tega gre dobra polovica izdelkom in storitvam za običajne potrošnike. Dobička je bilo 4,5 milijarde.

V tem času je podjetje prodalo 118 milijonov pametnih telefonov,...

4 komentarji

Microsoft: Oblak in naprave gor, Xbox dol

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odkar je podjetje prevzel Satya Nadella, so Microsoftovi četrtletni izkazi pravzaprav nekoliko dolgočasni. Podjetje je celo svoje zadnje fiskalno leto in tudi njegov zadnji kvartal poslovalo rekordno. V tem času so zabeležili za 125,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 14 % več kot v prejšnjem poslovnem letu. Čistega dobička je bilo za 12,4 milijarde oz. petino več kot lani. Prihodki za zadnje četrtletje, ki se je končalo s koncem junija, so nanesli 33,7 milijarde dolarjev, kar pomeni 12 % rast glede na enako lansko trimesečje.

V zadnjem kvartalu je največ zrasel oblačni segment, za 19 %, kar v prihodkih pomeni 11,4 milijarde, skoraj enako, 11,3 milijarde je prispevalo področje...

3 komentarji

Netflixu bežijo ameriški gledalci, drugod počasnejša rast novih

vir: Max Pixel

vir: The Verge
The Verge - Popularni pretočni storitvi s TV vsebinami je v drugem četrtletju prvič v zgodovini upadlo število ameriških naročnikov. Še več, opaziti je tudi trend zaustavljanja rasti naročnikov drugod po svetu. Sicer je podjetje v tem času globalno pridobilo 2,83 milijona novih gledalcev, a v poročilu vlagateljem so se lahko pohvalili le s številko 2,7 milijona, 130.000 manjkajočih pa naj bi predstavljali Američani, ki so pogodbe prekinili. Takoj po objavi rezultatov je Netflixova delnica zdrsnila navzdol za približno desetino svoje vrednosti.

Ugibanja o razlogih za zdaj ostajajo ugibanja, a najverjetneje gre za posledico zadnje podražitve v ZDA, ki je ceno najbolj priljubljenega paketa dvignila z 10,99 na 12,99 dolarja. Kljub temu...

61 komentarjev

Foxconnova tovarna v Winsconsinu bo zaposlovala le 1500 ljudi

Slo-Tech - Guverner Wisconsina Tony Evers je potrdil, da bo razvpita nova Foxconnova tovarna zaposlovala le 1500 ljudi, čeprav je podjetje sprva obljubljalo 13.000 delovnih mest, za kar je prejelo tudi subvencije. Foxconn bi bil moral lani zaposliti vsaj 260 ljudi, pa jih je 156, ob začetku obratovanja pa jih bo zgolj 1500 in ne 1800. To pomeni, da bo znaten del subvencij in davčnih olajšav, ki bi jih podjetje lahko izkoristilo ob doseganju teh ciljev, propadel.

Gre za projekt, ki ga je pred dvema letoma slavno razglasil predsednik Donald Trump in obljubil 13.000 delovnih mest. Foxconn naj bi v tovarno vložil 10 milijard dolarjev, mesto in država pa bi primaknila štiri milijarde dolarjev v obliki subvencij in davčnih olajšav....

10 komentarjev

Obeta se prva stavka v Amazonu v ZDA

Amazon - Običajno pišemo o stavkah v Amazonu, ki je v predbožičnem obdobju organizirajo nemški sindikati, tokrat pa bodo protestirali zaposleni v ZDA. Izkoristili bodo 15. julij, ki bo Amazon organiziral tako imenovani Prime Day. Gre za dan, ko ponujajo velike popuste za naročnike v programu Prime. Stavka je napovedana v Amazonovem centru v Minnesoti, kjer naj bi trajala šest ur.

William Stolz iz omenjenega distribucijskega centra pojasnjuje, da Amazon javno govori o dobavi v enem dnevu, medtem ko delovnih pogojev ne omenja. Stolz pravi, da želijo izkoristiti to priložnost za pogovor o tem, kdo omogoča enodnevno dostavo, in pritisniti na Amazon z zahtevami po varnih, zanesljivih zaposlitvah. Iz...

1 komentar

Trump ameriškim podjetjem dovolil poslovanje s Huaweijem

The Wall Street Journal - Po poldrugem mesecu negotovosti, ko je ameriška podjetja niso smela prodajati svojih izdelkov Huawei, ta pa jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih pametnih telefonov, se je situacija razjasnila. Ameriški predsednik Donald Trump je ob robu srečanj G20 na Japonskem dejal, da ameriška podjetja prodajajo veliko izdelkov Huaweiju in da se bo to nadaljevalo. To pomeni, da bo Huawei v prihodnosti vendarle smel kupovati ameriške komponente, ki jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov.

Podrobnosti nove ureditve še niso znane, gre pa očitno za razvoj dogodkov, ki je posledica novih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta sklenila dogovor, ki med drugim dovoljuje tudi...

32 komentarjev

Wisconsin: leto dni po zasaditvi lopate Foxconnove tovarne ni

Izris izmuzljive Foxconnove tovarne

Slo-Tech - Pred natanko letom dni je ameriški predsednik Donald Trump v Wisconsinu položil temeljni kamen v Mount Pleasantu. Napovedal je, da bo tam kmalu stala najmodernejša Foxconnova tovarna, v kateri bo delo dobilo 13.000 ljudi, s čimer se bo visokotehnološka proizvodnja ne le simbolično, temveč tudi v praksi vrnila v ZDA. A kdor je pozorno spremljal medije, je bil že pred tem vedel, da si je Foxconn premislil in kljub darežljivim subvencijam ne bo zaposliti niti približno toliko ljudi. Leto dni pozneje je Foxconn v glavnem lastnik velikih praznih prostorov, na številnih zemljiščih, ki jih je zanj kupilo mesto, pa se sploh še nič ne dogaja.

Zgodba sega v leto 2017, ko je največji svetovni proizvajalec elektronike...

4 komentarji

Ameriška podjetja našla luknje za nadaljnje poslovanje s Huaweijem

Slo-Tech - Čeprav v ZDA veljajo sankcije proti kitajskemu podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo kakršnikoli komponent, podjetja že iščejo in tudi uporabljajo obvoze. Po poročanju The New York Timesa ameriški proizvajalci čipov še vedno množično prodajajo Huaweiju. Med njimi so tudi velikani, kot sta Intel in Micron, ki so našli luknje, ki jim omogočajo nadaljevanje poslovanja s Huaweijem.

Viri blizu podjetij poročajo, da se je novi režim začel uporabljati pred tremi tedni. Brez kakršnikoli trikov lahko podjetja normalno nadaljujejo prodajo tehnologije za podporo obstoječih izdelkov do sredine avgusta, ko sankcije v celoti stopijo tudi v veljavo. Že sedaj pa velja prepoved prodaje novih izdelkov. Toda ena izmed...

8 komentarjev

Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Slo-Tech - Google opozarja, da bi popolna blokada Huaweija od ameriške tehnologije, ki bi pomenila tudi preprečitev dostopa do Androida, v resnici škodovala ameriški nacionalni varnosti. Google zato prosi za izjemo od prepovedi izvoza, ki bi mu dovoljevala, da še naprej ponuja Android Huaweiju. Trenutna situacija je namreč nejasna.

Glede na blokado dostopa do ameriške tehnologije namreč Huawei ne more pričakovati podpore za Android, kar pomeni, da mu ostaja le del, ki je odprtokoden in brezplačno dostopen. To pa pomeni, svari Google, da se lahko v prihodnosti obeta paralelna verzija Androida na Huaweijevih napravah, ki bo slabše zaščitena, imela več lukenj in potencialno omogočala kitajsko vohunjenje. Trenutno namreč Huawei (in ostali kitajski proizvajalci)...

37 komentarjev

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Slo-Tech - Amazon že zdavnaj ni več prodajalec knjig niti prodajalec vseh mogočih fizičnih izdelkov, saj na primer večino svojega dobička ustvari z Amazon Web Services. Pred dvema letoma je na primer kupil še trgovsko verigo s hrano Whole Foods. Amazon Prime Video ponuja internetno televizijo (oziroma video) na zahtevo in ima celo lastno produkcijo. Amazon ima lastne letalnike za dostavo, prodaja digitalne vsebine, načrtuje satelitski internet, ima strani za streaming (Twitch.tv) in nudi osebnega asistenta. Zato ni presenetljivo, da je naslednji trg, kamor si Amazon prizadeva, trg mobilne telefonije.

Priložnost se mu odpira z združitvijo ameriških operaterjev T-Mobile in Sprint, od katerih regulatorji zahtevajo prodajo nizkocenovnega operaterja...

11 komentarjev

Uber v prvem četrtletju izgubil milijardo dolarjev

Slo-Tech - Uber, ki je sredi minulega meseca pričel kotirati na borzi, je objavil prve poslovne rezultati po začetku kotacije. V prvem letošnjem četrtletju (ko podjetje še ni kotiralo) so ustvarili 1,0 milijardo dolarjev čiste izgube, ki v celoti izvira iz poslovanja. Ker so bili takšni rezultati pričakovani, saj podjetje že dlje časa posluje z izgubo, se na ceni delnice to ni poznalo. Tečaj ostaja pri 40 dolarjih oziroma približno 12 odstotkov pod vrednostjo iz javne ponudbe delnic. Prihodki so se dvignili za 20 odstotkov in dosegli 3,1 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovane 25-odstotne rasti.

Uber vse od ustanovitve pred desetimi leti izgublja denar. V letu 2017 je izguba znašala 4,5 milijarde dolarjev, lani pa zaradi enkratnih dogodkov le 370 milijonov...

20 komentarjev

Uber nadaljuje slabe predstave na borznem parketu

Slo-Tech - Običajno ne spremljamo ravno vsakega trgovalnega dne tehnoloških velikanov, a Uber je v tem pogleda izjema. Ena največjih javnih ponudb delnic (IPO), ki se je minuli teden končala z začetkom kotacije podjetja, se namreč za zgodnje vlagatelje nadaljuje slabo. V pičlih dveh dneh je tečaj 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Prvi dan je Uber izgubil 7,6 odstotkov, drugi dan pa za več kot 10 odstotkov.

Analitiki si niso enotni o razlogih za tako slab začetek podjetja. Uber, ki so ga sicer v minulih letih pretresali številni škandali zaradi nespoštovanja zakonov, izigravanja organov in slabih delovnih pogojev, sodi med kontroverznejša podjetja. Kljub temu so ga še oktobra ocenjevali na več kot 120 milijard dolarjev. Sedaj je...

3 komentarji

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Vlagatelji Tesli še vedno zaupajo

Slo-Tech - Tesla sicer posluje z izgubo in hitro porablja prosta denarna sredstva, kar je letos ceno njene delnice zbilo za tretjino, a novi vlagatelji še vedno zaupajo podjetju. Tesla je v zadnjem krogu financiranja zbrala 2,34 milijarde dolarjev, kar je več od načrtovanih dveh milijard. Približno tretjino predstavljajo nove delnice, preostanek pa so zbrali v obliki zamenljivih obveznic.

Tesla je dosegla tudi sorazmerno ugodne pogoje financiranja. Zamenljive obveznice so izdane z 2-odstotno obrestno mero in zapadejo maja 2024, medtem ko so prejšnjo tranšo izdali predlani po 2,375-odstotni obrestni meri. Slednja je zapadla letos marca in ker je bila vrednost podjetja pod...

46 komentarjev

AMD Navi in EPYC 2 prispeta v tretjem četrtletju

Slo-Tech - AMDjeva šefica Lisa Su je ob robu četrtletnega poročila vlagateljem povedala, da se lahko prihoda nove generacije grafičnih kartic, na arhitekturi Navi, nadejamo med julijem in septembrom.

V AMDju so v nizkem štartu pred lansiranjem nove generacije tako procesorjev kot grafičnih kartic, saj v drugi polovici leta pričakujemo CPUje zasnove Zen 2 in GPUje arhitekture Navi. Sedaj je Lisa Su uradno potrdila, da se lahko Navijev in Epycov 2 (strežniških inačic Zena 2) nadejamo v tretjem koledarskem četrtletju. Ryzenov 3, domače verzije Zena 2, sicer ni izrecno omenjala, toda sklepati gre, da dospe ob istem času.

Predvideva se, da bomo natančne datume za Epyce 2 izvedeli na Computexu med 28. majem in 1. junijem, medtem ko bo uradna oznanitev novih Radeonov verjetno...

102 komentarja

Amazon: roboti še ne bodo zamenjali delavcev v skladiščih

Slo-Tech - Direktor Amazonove enote Robotics Fulfillment, ki razvija robotizacijo sistema dobave, Scott Anderson je novinarjem na ogledu distribucijskega centra v Baltimoru dejal, da roboti še vsaj 10 let ne bodo mogli zamenjati ljudi niti pri tako osnovnem opravilu, kot je izvedba enega naročila in priprava paketa v skladišču. Pravi, da so povsem avtomatizirana skladišča še v daljni prihodnosti. Tehnologije, ki bi robotu omogočila izbrati en izdelek ali več naročenih, jih nepoškodovane zapakirati in pripravit na pošiljanje, še ni.

Drži, da si Amazon prizadeva čim bolj avtomatizirati ta proces, kar trenutno pomeni avtomatizacijo posameznih faz. Njihovi distribucijski centri so ponekod že polni robotov, ker je to...

7 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Amazonove stroge norme in odpuščanja

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da so pogoji dela v Amazonu strogi. Vseeno pa je presenečenje, da Amazon v posameznih distribucijskih centrih letno odpusti več kot 10 odstotkov redno zaposlenih zaradi nesposobnosti in da ima izdelan algoritemski sistem, ki avtomatično identificira manj sposobne delavce. To razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil The Verge.

V distribucijskem centru v Baltimoru je Amazon v enem letu odpustil 300 redno zaposlenih ljudi, ker niso dosegli predpisanih kvot. Tam je danes zaposlenih 2500 ljudi, torej jih je Amazon zamenjal 12 odstotkov. Amazon ima samo v Severni Ameriki v tovrstnih centrih 125.000 zaposlenih, v Evropi pa okrog 75.000. Vzpostavljen ima avtomatiziran sistem, ki samodejno opominja delavce, ki ne dosegajo norme, in potem stopnjuje...

55 komentarjev

Apple od Intela kupoval proizvodnjo modemov za telefone

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poročajo ameriški mediji (novica je plačljiva, alternativni vir, sta se Apple in Intel donedavna pogovarjala o prevzemu Intelove divizije modemov za pametne telefone. Pogovori so se začeli lani poleti, končali, sicer neuspešno, pa naj bi se prav v času sklenitve poravnave med Applom in Qualcommom. Kar je nekako logično, saj je del poravnave tudi dogovor o vnovični dobavi modemskih čipov s strani Qualcomma.

Skoraj istočasno so iz Intela sporočili, da se umikajo iz razvoja 5G modemov in, kot je pred dnevi potrdil izvršni direktor Bob Swan, je bila razlog prav omenjena poravnava. V vodstvu so namreč ugotovili, da po njej to zanje ne more biti več dobičkonosen posel. Zdaj menda iščejo...

0 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

The Verge - V prvem letošnjem četrtletju je Tesla zabeležila 702 milijona dolarjev čiste izgube, so sporočili iz podjetja. To je negativno presenečenje, potem ko so zadnje lansko četrtletje sklenili s 139 milijoni dolarjev dobička (in predzadnje tudi poslovali z dobičkom). V celotnem minulem letu je podjetje sicer ustvarilo 976 milijonov dolarjev izgube. Da bo Tesla leto začela z izgubo, je sicer Elon Musk najavil že konec februarja, a tako visoke izgube ni bilo pričakovati. To je četrto najslabše četrtletje v zgodovini podjetja.

Tesla ima še 2,2 milijarde dolarjev denarnih rezerv, kar je poldrugo milijardo manj kot konec leta 2018. Poleg izgube je razlog za znižanje še zapadlost...

38 komentarjev

Po Applu in Amazonu je bilijonsko vrednost dosegel še Microsoft

vir: Wikipedia
BBC - Po tem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate boljše od pričakovanj, je njegova tržna vrednost presegla bilijon ameriških dolarjev. Prihodki so v zadnjem četrtletju dosegli dobrih 30 milijard dolarjev, kar predstavlja 14 % rast glede na enako obdobje lanskega leta. Dobiček je poskočil za 19 % na 8,8 milijarde USD. Microsoftova delnica je svoj pohod sicer začela že pred letom dni in se v tem času podražila za tretjino, trenutno se njena cena giblje okoli 130 dolarjev.

Microsoft se je pod vodstvom Satye Nadelle v zadnjih letih uspešno prestrukturiral v storitveno tehnološko podjetje. Še vedno so najbolj znani po operacijskem sistemu Windows, ki pa jim je lani v prihodke prispeval le še 18 % delež. Office denimo 25...

2 komentarja

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Pinterest gre na borzo

Slo-Tech - Pinterest je naslednje v vrsti družbenih omrežij, ki se pripravlja na borzni debi. Podjetje je v petek ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) oddalo dokumentacijo za začetek javne ponudbe delnic (IPO) in izdalo prospekt. S tem se pridržuje Uberju, Lyftu in Slacku kot največjim tehnološkim velikanom, ki bodo IPO izpeljali letos. Podjetje, ki je lani ustvarilo 756 milijonov dolarjev prihodkov (predlani 473 milijonov dolarjev), še vedno posluje z izgubo, ki pa se znižuje. Lanska izguba je znašala 63 milijonov dolarjev, zadnje četrtletje pa je bilo že pozitivno.

Pinterest, ki se izogiba oznaki družbeno omrežje in tega termina ne uporablja nikjer v prospektu, se raje označuje kot orodje za storilnost...

21 komentarjev

Lyft gre na borzo

Ustanoviteljema Lyfta se bo smejalo

Slo-Tech - Največji Uberjev konkurent Lyft se pripravlja na borzni debi. Še ta mesec namreč pričakujemo borzno kotacijo, ki bo sledila javni ponudbi delnic (IPO). Za IPO so napovedali ceno delnice v razponu med 62 in 68 dolarji, je moč prebrati v prospektu, ki ga je podjetje predložilo agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC). To pomeni, da bo podjetje vredno med 21 in 23 milijardami dolarjev, kar je precej več od trenutne valutacije 15 milijard dolarjev. Če na borzi cena ne bo nižja od prodajne, si lahko obstoječi delničarji obetajo velike zaslužke.

Na prodaj bodo le delnice razreda A, ki imajo manj glasovalnih pravic kakor delnice razreda B. S prodajo 30 milijonov delnic razreda A bodo zbrali okrog dve milijardi dolarjev svežega kapitala. Trenutno ima Lyft 284...

0 komentarjev

Lani najslabše leto za proizvajalce pametnih telefonov

Slo-Tech - Analitiki v IDC so leto 2018 ocenili za najslabše leto pri prodaji pametnih telefonov v zgodovini, saj je prodaja upadla za 4,1 odstotka in se skrčila na raven iz leta 2014. Ker se cene telefonov dvigujejo, ljudje ostajajo zadovoljni s starejšimi telefoni, kar negativno vpliva na prodajo.

Apple torej še zdaleč ni edini proizvajalec pametnih telefonov, ki ima za seboj težko leto, je pa njegov 11-odstotni padec vseeno med večjimi. Za slabo prodajo izvršni direktor Tim Cook krivi gospodarsko upočasnjevanje na Kitajskem, močan dolar, nižje subvencije operaterjev in program za zamenjavo baterij. Samsung je lani zabeležil 5,5-odstotni padec prodaje. Zanimivo je, da so uspešnejši kitajski proizvajalci. Huawei je beležil kar 44-odstotno rast, prav tako sta rasla...

88 komentarjev

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Pred poldrugim letom je Foxconn napovedal, da bo v odprl svojo prvo tovarno v ZDA. V Wisconsinu naj bi zaposlil 13.000 ljudi, v zameno pa bi dobil izdatno subvencijo lokalnih oblasti. Že lani se je zgodba o uspehu začela krhati, saj je postajalo jasno, da se milijardna subvencija podjetju davkoplačevalcem ne bo povrnila pred letom 2050. Foxconn je tudi začel spreminjati retoriko in namesto o veliki tovarni televizorjev se je začelo govoriti o precej manjšem obratu za proizvodnjo panelov. Ko je postalo jasno, da je dogovor izrazito v prid podjetja, saj bo več kot milijarda subvencije izplačana ne glede na število zaposlenih, podjetju pa ne bo treba upoštevati vse zakonodaje s področja varstva okolja, tudi republikanski guverner ni več omenjal nekdaj...

42 komentarjev

Kriptomenjalnica zaradi smrti ustanovitelja z zaklenjenimi 190 milijoni kanadskih dolarjev

[dodaj]

Slo-Tech - Kanadska kriptomenjalnica QuadrigaCX, ki ima sicer različne operativne in pravne težave, je po vsej verjetnosti izgubila 190 milijonov kanadskih dolarjev, ker je njen ustanovitelj in direktor umrl s šifriranim prenosnikom. Gerry Cotten je v Indiji za posledicami Crohnove bolezni umrl že decembra, a podrobnosti so na dan prišle šele sedaj.

QuadrigaCX je imela večino sredstev shranjenih v denarnici, ki ni povezana v internet (cold wallet), kar je običajna dobra varnostna praksa. Toda kot se je izkazalo, je bila izvedba zelo površna. Denarnica je bila na prenosnem računalniku, do katerega je imel dostop le Cotten. Vsebina je šifrirana, geslo pa ni bilo znano nikomur drugemu niti ni nikjer zapisano. Cottenova vdova je sodišču pojasnila,...

71 komentarjev

Kaj je Amazon dobil za praznike? Veliko denarja!

vir: Picpedia.org

Slo-Tech - Zadnje četrtletje se je za Amazon - pa seveda njegove vlagatelje - izteklo odlično. Najbolj po zaslugi šoping petkov, ponedeljkov in praznikov nasploh. Rezultati so bili nad pričakovanji, saj so prihodki presegli 72 milijard ameriških dolarjev, kar je petino več, kot v primerljivem obdobju lanskega leta, dobička je bilo za dobre tri milijarde, lanskega je presegel za 66 %. Celoletni prihodki znašajo 233 milijard, s čimer je podjetje prvikrat v zgodovini preseglo mejo 200 milijard.

AWS ostaja eden ključnih paradnih konjev, saj so prihodki zrasli za 45 %, najbolj, za 95 %, pa je zrasel njihov segment "other", kamor sodijo predvsem zaslužki iz oglaševanja. Zadnji trije meseci so bili rekordni tudi za Amazonovo storitev...

0 komentarjev

Applovi četrtletni rezultati slikajo negotovo prihodnost

vir: Wikipedia
Apple - Zadnje četrtletje poslovnega leta 2018 se za Apple ni izteklo prav bleščeče, zlasti ne za družbo, ki je bila pred slabega pol leta razglašena za prvo bilijon dolarjev vredno zasebno podjetje. Da bodo rezultati slabši, se je sicer vedelo že kmalu po novem letu, ko je bilo vodstvo prvič v zadnjih šestnajstih letih primorano popraviti kvartalne napovedi, za kar so okrivili ohlajanje kitajskega trga in slabšo prodajo iPhonov.

Skupni prihodki četrtletja so tako znašali dobrih 84 milijard, kar je 5 % manj kot v enakem lanskem obdobju, dobiček pa se je ustavil tik pod 20 milijardami, kar je pol odstotka manj kot lani. Če pogledamo malo podrobneje, so iPhoni v prihodke prispevali 52 milijard, kar pomeni 15 % padec...

97 komentarjev

Digitalno oglaševanje obeta rekordne prihodke

vir: Nick Youngson, Nyphotographic

vir: Bloomberg
Bloomberg - Analize pred objavami rezultatov zadnjega poslovnega četrtletja kažejo, da bodo dohodki iz spletnega oglaševanja, vsaj pri največjih ponudnikih, naravnost odlični. Prodaja pri Facebooku naj bi poskočila za 26 % in dosegla dobrih 16 milijard dolarjev, pri Googlu oz. njegovi krovni družbi Alphabet, pa za 21 % na dobrih 31 milijard dolarjev. Slabo ne gre niti Twitterju, kjer bo rast 19 %, prihodki pa naj bi znašali 869 milijonov USD.

Digitalno oglaševanje je torej še vedno na pohodu in to kljub lanskemu letu, ki je bilo posejano z razkritji o zlorabah naših podatkov, pa zaslišanji v predstavniških telesih in uničujočih člankih v medijih. Oglaševalci pač menijo, da gre za ključna orodja, s katerimi lahko dosežejo kupce...

30 komentarjev

Slabše povpraševanje po iPhonu težava za Applove dobavitelje

Slo-Tech - Pešanje prodaje iPhonov oziroma že samo upočasnjevanje rasti ni le nevšečnost za investitorje, temveč ima zelo otipljive posledice tudi na zaposlene in dobavitelje. Največji dobavitelj in tudi največji proizvajalec elektronike na svetu, kitajsko-tajvanski Foxconn, je moral zaradi nižjega povpraševanja odpustiti 50.000 začasno zaposlenih. Številka ni tako presenetljiva, saj ima Foxconn več kot milijon zaposlenih in ker vsako leto odslovijo začasno zaposlene sezonske delavce, pomenljiv pa je datum. Medtem ko vsako leto odpuščajo januarja - od avgusta do januarja je visoka sezona proizvodnje - so letos omenjene odpustili že sredi oktobra.

Foxconn ni edini, ki se prilagaja zniževanju povpraševanja. Tudi Pegatron je lani novembra odpovedal več pogodb kot...

85 komentarjev

SpaceX odpušča, da bo vitkejši

Los Angeles Times - SpaceX bo odpustil desetino svojih zaposlenih, so v petek z elektronsko pošto sporočili zaposlenim. Operativna direktorica Gwynne Shotwell je v sporočilu zapisala, da je reorganizacija v vitkejše podjetje nujna, če naj SpaceX še naprej zagotavlja storitve svojim naročnikom ter razvija medplanetarna plovila in satelitski internet. To pomeni, da bo delo izgubilo približno 600 ljudi.

Leto 2019 bo za SpaceX bržkone prelomno, saj bodo po predvidevanjih letos prvikrat v vesolje poslali človeka. Podjetje je po zagotovilih ustanovitelja Elona Muska v dobri finančni kondiciji, a sta vzpostavitev satelitskega interneta in prevoz ljudi na druge planete velika in smela cilja, ki sta v preteklosti že spravila v stečaj podjetja. SpaceX poizkuša oboje in da ga ne bi doletela...

12 komentarjev

Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste

Slo-Tech - Naslov se sicer bere, kot bi stopili v preteklosti, a podatki ne lažejo. Glasbo si sicer čedalje več pretakamo in čedalje manj kupujemo, a med slednjim prodaja starejših nosilcev ne jenja. V ZDA se je lani prodaja gramofonskih plošč povečala za 12 odstotkov in dosegla 9,7 milijona prodanih enot. Še bolj nenavadno je, da raste tudi prodaja kaset, ki so jih lani prodali 118.200 ali petino več kot leto pred tem. Medtem prodaja zgoščenk pada, in je lani znašala 61 milijonov, kar je 19 odstotkov manj kot leta 2017.

K prodaji močno doprinesejo stari albumi, saj kar 66 odstotkov prodanih gramofonskih plošč predstavljajo tri in več let stari albumi. Med najbolj prodajanimi so bili albumi Michaela Jacksona, Beatlov, Fleetwood...

344 komentarjev

Google predlani prek nizozemske podružnice skril 20 milijard evrov

Reuters - Leta 2017 je Google prek podružnice na Nizozemskem uspel na Bermude pospraviti 19,9 milijarde evrov, s čimer si je za toliko znižal davčno osnovo od poslovanja izven ZDA. To razkrivajo dokumenti, ki jih je predložil nizozemski gospodarski zbornici in jih je uspel dobiti Reuters. Leto pred tem je na enak način zaščitil 16 milijard evrov dobička. V minulem letu je bil znesek verjetno še višji kakor lani.

Google ob tem venomer poudarja, da poslujejo v skladu z zakoni in da plačujejo vse davke, ki so jih obvezani plačati. Dodajajo, da kot ostale multinacionalke večino davka na dobiček plačajo v matični državi. Konkretno naj...

77 komentarjev

Apple pripravlja vlagatelje na nižjo prodajo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Izvršni direktor Appla Tim Cook je v posebnem pismu vlagateljem opozoril na tveganje za nižjo prodajo od načrtovane v prvem četrtletju fiskalnega leta 2019. Kot razloge navaja precej nižjo prodajo na območju širše Kitajske - kamor poleg celinske matice sodijo še Macao, Hongkong, Tajvan in včasih še Singapur, - pa trdnost dolarja nasproti tujim valutam, počasne dobave zaradi velikega števila jeseni predstavljenih izdelkov, preslabo zasnovane nadgradnje iPhonov in tudi odločitev velikega števila uporabnikov, da namesto nakupa novega telefona raje zamenjajo baterijo na starem.

Skratka, kot je razbrati iz pisma, težave povzroča družina iPhone, druge dejavnosti podjetja (storitve, Mac, iPad, wearables in prodaja dodatkov) bodo namreč glede na lansko leto zrasle za 19...

98 komentarjev

Božič spet prinaša stavke v nemškem Amazonu

vir: Heise
Heise - Ponovno se začenjajo stavke v nemškem Amazonu, ki jih sindikat Verdi organizira vsako leto v božični nakupovalni sezoni, da bi velikana uspel prisiliti v sprejem kolektivne pogodbe. Danes ponoči se je začela stavka v dveh Amazonovih nemških centrih. V Leipzigu naj bi stavka trajala do božičnega večera, v kraju Werne v Severnem Porenju-Vestfaliji pa do jutri zvečer. Pri tem ne izključujejo širitve stavke še na druge distribucijske centre. Amazon pravi, da stavka manj kot 350 zaposlenih in da je bojazen, da bi dostava paketov pred božičem zamujala, neutemeljena.

Glavni tajnik sindikata Karsten Rupprecht je dejal, da delavcem in delavkam ni nič poklonjeno. Izkušnje z Amazonom jih učijo, da je doslej k boljšim pogojem vodil le pritisk. Amazon in Verdi sta že leta na nasprotnih bregovih....

25 komentarjev

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Bloomberg - Še pred tremi meseci smo pisali, da je Apple postal prvo kotirajoče podjetje, ki je preseglo vrednost 1000 milijard dolarjev, merjeno s tržno kapitalizacijo. Četrtletje pozneje se je zgodilo, da je Microsoft prehitel Apple. Podjetji sta imeli danes okrog 812 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ob koncu dneva pa je Apple spet za mišjo dlako prehitel Microsoft.

Za Applom niso najboljši borzni dnevi, saj je delnica v zadnjem kvartalu izgubila dobro četrtino vrednosti. Pri Microsoftu večjih sprememb v tem času ni bilo, delnica je izgubila le nekaj odstotkov, zato je tudi prehitel Apple. Za nami je rdeči oktober, ki je tehnološkemu indeksu NASDAQ odščipnil več kot 12 odstotkov, kar je eden najslabših mesecev v bikovskem trendu. Na padec Applovih delnic je...

19 komentarjev

Včerajšnji dan postregel z rekordom v spletni trgovini

Slo-Tech - Ker je Kitajcev največ na svetu, ni presenetljivo, da je tudi dan, ko se prek interneta proda največ izdelkov, kitajskega porekla. Včeraj so obeleževali dan samskih (Singles' Day), ki si ga je pred leti izmislil največji kitajski trgovec Alibaba, da bi povečal prodajo. In to mu odlično uspeva.

Letos so spet želi rekorde. V 24 urah so prodali za 30,8 milijarde dolarjev izdelkov, kar je absolutni rekord. Nekoliko so sicer razočarani, ker je v primerjavi z letom poprej letošnja...

5 komentarjev

Evropskemu davku na multinacionalke slabo kaže

Bloomberg - Napovedanemu davku GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), s katerim želi EU zajeziti odtekanje dobičkov multinacionalk v davčne oaze, slabo kaže. Po prvih osnutkih naj bi podjetja, ki ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v EU plačevala vsaj tri odstotke davka od globalnega dobička. Podjetja so se seveda odzvala s svarili, da bo davek prizadel investicije.

Evropska unija lahko enotne davke uvaja le s soglasjem, ki pa ga v konkretnem primeru ne bo enostavno doseči. Proti zakonu, ki ga najbolj podpirata Francija in Nemčija, so se namreč že izrekle Danska, Irska in Švedska. Trdijo, da davek v trenutni obliki ni primeren. Doreči je treba še številne podrobnosti, med drugim prenehanje veljavnosti (sunset clause), obseg in pravne temelje, da davek ne bo...

99 komentarjev

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Slo-Tech - Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne...

88 komentarjev

Facebookova rast števila uporabnikov in prihodki se umirjajo

Slo-Tech - Facebook je razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, v katerih so se uresničila svarila poslovodstva izpred mesecev, da se bo rast števila uporabnikov in prihodkov umirila. Dobiček se je sicer še vedno povečal v skladu s pričakovanji analitikov, medtem ko so prihodki, število aktivnih uporabnikov in število uporabnikov na dan nižji od pričakovanj.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 13,73 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot četrtletje poprej in 32 odstotkov več kot v enakem obdobju. Lani tak čas je bila rast v primerjavi s predlanskim letom več kot 50-odstotna. V naslednjem četrtletju naj bi rast padla na 27 odstotkov, prihodnje leto pa bo še nižja, medtem ko se odhodki strmo povečujejo. Podobno se znižuje tudi bruto marža, ki je letos opazno nižja kot lani (trenutno...

7 komentarjev

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

The Verge - Pred dobrim letom dni sta Foxconnov izvršni direktor Terry Gou in republikanski guverner Wisconsina Scott Walker optimistično najavila, da bo Foxconn v Wisconsinu odprl prvo ameriško tovarno. V veliki tovarni (Gen 10.5) za proizvodnjo televizijskih zaslonov naj bi delo dobilo 13.000 ljudi, Foxconn pa bi investiral 10 milijard dolarjev. Toda z velikim pogojem - oblasti bodo Foxconnu podelile 3 milijarde dolarjev subvencije, kar pomeni 230.000 dolarjev na delovno mesto. Že tedaj so številni opozarjali, da tako visoka subvencija, največja za tuje podjetje v zgodovini ZDA, predstavlja slab posel. Po izračunih naj bi se davkoplačevalcem povrnila šele leta 2043.

Leto dni pozneje je projekt še...

30 komentarjev

Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Slo-Tech - V Microsoftovem poslovnem letu se je pravkar zaključilo prvo četrtletje in redmondski velikan je v njem zabeležil rekordne rezultate. Prihodki so znašali 29,1 milijarde dolarjev, kar je 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob tem so dobiček povečali za 34 odstotkov na 8,8 milijarde dolarjev, k čemur je levji delež prispeval oddelek za poslovno programsko opremo.

Microsoft rezultate zbira v treh kategorijah. Oddelek za storilnost in poslovne procese pokriva Office, Exchange, SharePoint, LinkedIn, Skype ipd. Ustvaril je 9,8 milijarde dolarjev prihodkov in 3,9 milijarde dolarjev dobička, kar predstavlja 19-odstotno rast. Prihodki od Officea so se povečali za 17 odstotkov, še posebej hitro raste priljubljenost naročniškega paketa Office 365, ki ima že...

21 komentarjev

HP predstavil prenosnik iz usnja

Slo-Tech - Hewlett-Packard je na novinarski konferenci predstavil prenosnik, ki ga od ostalih razlikuje usnjeno ohišje. Na voljo je v dveh barvah - topli rjavi ali bordo. HP Spectre Folio je prenosnik višjega cenovnega razreda, ki ga HP trži s terminom manucrafturing. Lahko ga uporabljamo kot prenosnik ali pa prepognemo v obliko črke V ali povsem zložimo kakor tablico. Brez strahu - notranje ohišje je še vedno kovinsko, le okoli je usnje, kar po besedah HP-ja prinaša trpežnost, boljši občutek in višjo kakovost.

Poglejmo v notranjost. Ima 13,3-palca velik na dotik občutljiv zaslon, ki je na voljo v treh različicah: varčni 1-vatni full HD, navadni full HD ali 4K. Poganja ga procesor Amber Lake-Y (8. generacija Intelovih čipov), ki sedi na najmanjši matični plošči, ki jo...

21 komentarjev

Amazon se pridružuje bilijonskemu klubu

The New York Times - Potem ko je v začetku avgusta Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 1000 milijard (bilijon) dolarjev, se je klubu danes pridružil Amazon. Tečaj njegovih delnic je danes za hip presegel vrednost 2050,27 dolarja, kar je ravno dovolj za bilijonsko tržno kapitalizacijo. V nadaljevanju je delnica izgubila nekaj desetink odstotka, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo spet presegla to mejo.

Prvo podjetje, ki je preseglo magično mejo 1000 milijard dolarjev, je PetroChina, ki mu je to uspelo že leta 2007. Toda to je bilo v drugačnih razmerah, saj je PetroChina ravno začel kotirati na šanghajski borzi in že prvi dan skoraj potrojil svojo vrednost. Na hongkonški borzi, kjer je bil kotiral že pred tem, je dogajanje sledilo razmeram v...

21 komentarjev

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima...

11 komentarjev

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Družabna omrežja tepe počasna rast števila uporabnikov

Slo-Tech - Potem ko so se pri Twitterju pred časom aktivno lotili odstranjevanja spamerjev in botov in zaprli kakih 70 milijonov uporabniških računov, jim je število aktivnih mesečnih uporabnikov upadlo za milijon in zdaj znaša 335 milijonov, številka pa bo po napovedih v naslednjih mesecih še upadala. Jim je pa za 11 % glede na enako lansko obdobje poraslo število dnevnih uporabnikov, čeprav točnega števila ne navajajo.

To je med drugim zapisano v četrtletnem poročilu podjetja, ki pa ga vlagatelji niso preveč dobro sprejeli, delnica Twitterja je že na začetku današnjega trgovanja upadla za 20 %.

So pa v podjetju že tretje četrtletje zapored beležili dobiček, bilo ga je za 100 milijonov...

25 komentarjev

Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Delnice Alphabeta, Googlove krovne družbe, so po včerajšnji objavi četrtletnih rezultatov poskočile za 5 %. Podjetje je v tem času zbralo 32,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov - to predstavlja 26 % rast glede na enako lansko četrtletje in 3,2 milijarde dobička. Slednji je dejansko znašal 8,3 milijarde, a so računovodje v Mountain Viewu morali odšteti dobrih pet milijard za stroške rekordne kazni, ki jim jo je prejšnji teden naprtila Evropska komisija (EK). A Google se je na odločitev pritožil, tako da ta seveda še ni dokončna.

Spor z EK je pred analitiki komentiral tudi izvršni direktor Sundar Pichai, ki meni, da je še prezgodaj, da bi lahko ocenili dolgoročni vpliv evropske...

17 komentarjev

Microsoftovo sanjsko poslovno leto

Satya Nadella

vir: Wikipedia
Slo-Tech - V Redmondu so predstavili rezultate zadnjega četrtletja njihovega fiskalnega leta. Najprej nekaj suhih številk: prihodki v zadnjem kvartalu so znašali 30 milijard ameriških dolarjev, kar je 17 % več, kot v enakem lanskem obdobju. dobička je bilo za 8,9 milijarde, kar je za desetino več kot lani.

Celotno poslovno leto so končali z 110 milijardami prihodkov (+14 %) in 16,6 milijardami dobička (-34 %). Slednji je sicer dobro tretjino nižji od lanskega, kar pa je posledica Trumpove davčne reforme, saj je Microsoft moral poravnati nekaj deset milijard davka na dobiček, ki ga je pridelal zunaj ZDA. V nasprotnem primeru bi bil letošnja številka od lanske višja za približno 17 %.

Kot je v...

23 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Prodaja PC računalnikov po šestih letih prvič navzgor

vir: Gartner

Slo-Tech - Drugo četrtletje letošnjega leta je poskrbelo za nekaj optimizma pri ponudnikih PC računalnikov, gre namreč za branžo, v kateri že vse od prvega kvartala leta 2012 niso zabeležili rasti. Gartner poroča, da je bilo v tem obdobju prodanih dobrih 62 milijonov enot, kar je 1,4 % več kot v enakem lanskem četrtletju.

Razlog naj bi tičal v večjem povpraševanju pri poslovnih kupcih, medtem ko trg za navadne potrošnike zaradi precej spremenjenih navad pri uporabi naprav še vedno stagnira. Zato analitiki ocenjujejo, da ta, verjetno začasna stabilnost, še ni zadosten znak, da bi razglasili okrevanje PC industrije. Zlasti, ker se bo tudi povpraševanje poslovnih uporabnikov umirilo v prihodnjih dveh letih, ko mine vrhunec zamenjav strojne opreme,...

37 komentarjev

Broadcom kupuje CA Technologies

Slo-Tech - O Broadcomovih nakupnih ambicijah smo nazadnje pisali pred pol leta, ko je Broadcomov poizkus prevzema Qualcomma zaradi nasprotovanja Trumpove administracije padel v vodo. Sedaj pa se obeta manjši, a precej nenavadnejši prevzem. Broadcomm bo za 19 milijard dolarjev prevzel CA Technologies. Kupnino, ki glede na borzno vrednost CA predstavlja 20-odstotno premijo, bodo poravnali z denarjem.

Broadcom je znan proizvajalec čipov, medtem ko je CA (nekdanji Computer Associates) programsko podjetje. CA proizvaja v glavnem programe, ki se uporabljajo v IT-infrastrukturi velikih podjetij (za mainframe). Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1976, je v tem času precej zraslo in se prebilo skozi nekaj nakupov in prevzemov. V...

4 komentarji

Tesla dosega cilje, tekoče četrtletje bo pozitivno

Slo-Tech - Iz Tesle prihajajo razveseljive novice, da je podjetje doseglo svoje načrte za obseg proizvodnje. Na začetku leta so obljubili, da bodo do konca junija tedensko izdelali 5000 vozil Tesla Model 3, kar jim je tudi uspelo. V zadnjem junijskem tednu so tako izdelali 5031 Modelov 3 ter 1913 Modelov S in X. Skupno so v drugem kvartalu proizvedli 28.578 Tesel 3, kar je trikrat več kot v prvem letošnjem trimesečju. Proizvodnja starejših modelov S in X je s 24.761 enotami ostala nespremenjena.

Do konca avgusta lahko pričakujemo že 6000 Modelov 3 tedensko, do konca četrtletja pa 10.000 na teden. Še pomembnejša je vest, da je za tretji kvartal končno načrtovan pozitiven denarni tok in po dveh letih tudi dobiček. Tesla je že postavila vzorec, ki se ponavlja. Ko predstavijo nov model, nekaj četrtletij...

82 komentarjev

ZTE reševal sam Trump

Slo-Tech - Ko je kitajskega proizvajalca mobilnih telefonov ZTE doletel sedemletni ukrep prepovedi uporabe ameriških komponent v svojih izdelkih, je imelo to tako hude posledice, da je ZTE napovedal domala ukinitev proizvodnje. Tako drastično kazen si je ZTE prislužil, ker je kljub ameriškim sankcijam zoper Iran in Severno Korejo omenjenima državama prodajal izdelke, ki so vključevali ameriške komponente in o tem lagal. Prvotno pogojna kazen se je kasneje udejanjila, ko je bil ZTE tarča tudi očitek o vohunjenju in predajanju informacij o ameriških uporabnikih kitajski vladi. Sedaj pa se je v nenavadnem zasuku dogodkov za rešitev podjetja zavzel kar ameriški predsednik Donald Trump.

Potem ko je ZTE minuli teden napovedal...

73 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal

Apple - Apple je razkril poslovne rezultate prvega letošnjega kvartala, ki je najuspešnejše prvo četrtletje podjetja doslej. S prihodki v višini 61,1 milijarde dolarjev so za 16 odstotkov presegli lanski rezultat, ob tem pa so ustvarili 13,8 milijarde dolarjev dobička ali za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Izkazalo se je, da so strahovi o slabih rezultatih zaradi nižjega zanimanja za iPhone X pretirani. Po objavi rezultatov so Applove delnice pridobile štiri odstotke. To je tudi posledica napovedi programa odkupovanja lastnih delnic, ki je težak 100 milijard dolarjev. Delničarji so lahko zadovoljni tudi z znižanjem davka na dobiček v ZDA, ki se je letos močno znižal na 21 odstotkov.

Apple še vedno živi večinoma od prodaje...

71 komentarjev

Glasbena industrija lani cvetela

Slo-Tech - Glasbena industrija je lani zabeležila eno najboljših let, saj je s 17,4 milijardami dolarjev prihodkov zaostala le za letom 2008, ko so nabrali 17,7 milijarde dolarjev. V primerjavi z letom 2016 je lani prodajala zrasla za 1,4 milijarde dolarjev. Največ prihodkov je ustvarila pretočna glasba (streaming), ki se je okrepila kar za 39 odstotkov in sedaj predstavlja 43 odstotkov vseh prihodkov. Medtem se je prodaja klasičnih...

44 komentarjev

Tesla se približuje postavljenim ciljem

Slo-Tech - Tesla je danes objavila težko pričakovane podatke o proizvodnji svojih avtomobilov v prvem letošnjem četrtletju. V teh treh mesecih so izdelali 34.494 vozil, kar je njihov dosedanji rekord. Toda od tega je bilo 24 tisoč modelov S in X, kar je 12 odstotkov manj kot četrtletje pred tem. Z največjim zanimanjem smo čakali na podatek, da je Tesla naredila 9.766 modelov 3. To je bistveno bolje od četrtletja pred tem, ko jih je bilo zgolj 2.425, a še vedno manj od pričakovanj. Spomnimo, da je Elon Musk ob predstavitvi zadnjega poslovnega izkaza smelo najavil, da bo Tesla do konca marca zmogla tedensko narediti 2500 Tesel 3. Temu so se približali, saj so v zadnjem tednu proizvedli 2020 modelov, niso pa še tam. Do konca polletja naj bi bila ta številka še dvakrat večja.

Investitorji so za zdaj s...

38 komentarjev

Applov dobiček rekorden

Slo-Tech - Apple je minulo leto sklenil z rekordnim dobičkom v zadnjem četrtletju (to je v resnici prvo četrtletje novega fiskalnega leta za Apple), so sporočili iz Cupertina. Čeprav je prodaja iPhonov predstavitvi iPhona X navkljub nekoliko upadla v primerjavi z letom poprej, je bil končni izplen vseeno rekorden. Je pa Apple nekoliko zaskrbljen, saj so prodali zgolj 77 milijonov telefonov, kar je odstotek manj kot predlani in manj od pričakovanih 80-83 milijonov. Podaljšuje se tudi interval, kako pogosto ljudje menjajo telefone, še ugotavljajo.

V zadnjih treh mesecih minulega leta je Apple zbral 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 20 milijard dolarjev dobička. Kljub nižji prodaji iPhonov...

122 komentarjev

Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov

Slo-Tech - Dokumenti, ki jih je Googlovo matično podjetje Alphabet predložilo nizozemski davčni upravi, kažejo, da je podjetje v letu 2016 na Bermude poslalo 16 milijard evrov in jih s tem obvarovalo pred obdavčitvijo. To je sedem odstotkov več kot leto poprej. Gre za kompleksno davčno strategijo, o kateri smo že poročali, in jo sestavljata taktiki "Double Irish" in "Dutch Sandwich". Google prihodke od prodaje v Evropi iz irske podružnice preusmeri na nizozemske podjetje brez zaposlenih, od koder potujejo v podjetje na Bermudih, ki je v lasti druge irske podružnice. S tem se zaradi posebnosti irske in nizozemske zakonodaje glede ugotavljanja davčnega rezidentstva podjetje izogne plačilu davkov na dobiček.

Googlov tiskovni predstavnik seveda pravi, da podjetje spoštuje...

70 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

Tesla z najvišjo izgubo doslej

Tesla še nobenega leta ni sklenila z dobičkom

Slo-Tech - Najbolj znan proizvajalec električnih vozil Tesla je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki razkrivajo precejšnje težave. V zadnjih treh mesecih so ob 3,0 milijardah dolarjev prihodkov ustvarili 620 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je največ doslej in za četrtino več od pričakovanj analitikov. V enakem obdobju lani so ustvarili 22 milijonov dolarjev dobička. Tesla tudi krvavi, saj je denarni tok v teh treh mesecih znašal -1,4 milijarde dolarjev. Pozitivna vest pa je zvišanje prihodkov, saj so ti za 30 odstotkov večji kakor v enakem obdobju lani.

Glavni problem so težave v proizvodnji novega modela Tesla Model 3, na katerega Tesla veliko stavi. Šele ob koncu prvega četrtletja 2018 naj bi uspeli proizvodnjo...

52 komentarjev

AMD se vrača na zeleno vejo

Slo-Tech - Zadnje leto, ki ga je AMD sklenil z dobičkom, je bilo 2011. Odtlej je podjetje zabeležilo skoraj tri milijarde dolarjev kumulativne izgube. Letos so si od novih procesorjev, ki so po dolgem času mešali štrene Intelu, veliko obetali. In res, po zelo dolgem času je AMD posloval pozitivno.

Prvo letošnje četrtletje so sklenili s 73 milijoni dolarjev čiste izgube, drugo s 16 milijoni dolarjev izgube, tretje pa z 71 milijoni dolarjev dobička. AMD napoveduje, da se bo trend nadaljeval. Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 1,64 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 34 odstotkov več kot v drugem letošnjem kvartalu. Polovični delež k rezultatom je prispeval oddelek za...

77 komentarjev

Tesla odpustila več sto ljudi

Slo-Tech - Tesla je minuli teden odpustila več sto zaposlenih, in sicer po neuradnih ocenah 400-700. Večinoma naj bi šlo za ljudi iz administracije in marketinga, čeprav je med odslovljenimi tudi nekaj inženirjev in delavcev v proizvodnji. Tesla se sicer trenutno spopada z velikimi težavami v proizvodnji, saj njihov najnovejši model Tesla 3 prihaja iz proizvodnih hal veliko počasneje od pričakovanj in napovedi.

Na čakalni listi za prevzem vozil je več kot 450.000 ljudi, ki so vplačali 1000 dolarjev are. Tesla je prednaročila začela pobirati, še preden so avtomobil dejansko začeli proizvajati. Toda...

106 komentarjev

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči

Slo-Tech - Evropska komisija je v preiskavi ugotovila, da je Amazon v Luksemburgu, kjer ima sedež njegova evropska podružnica, zaradi dogovorov o plačilu nižjih davkov pridobil 250 milijonov evrov nezakonite državne pomoči. Ker je bil s tem v privilegiranem položaju v primerjavi z ostalimi podjetji, bo moral ta denar vrniti. Izterjati ga bo moral Luksemburg, so sporočili iz Evropske komisije. Pri tem je pomembno poudariti, da ne gre za globo, temveč zgolj poračun premalo plačani davkov in zakonite obresti. Vrednost 250 milijonov evrov je ocena Komisije, točno številko bo moral izračunati in izterjati Luksemburg, ki se seveda lahko še pritoži. To je podobna odločitev kot v primeru Appla in Irske, kjer je Komisija ugotovila 13-milijardni manko pri plačilu davkov, a...

52 komentarjev

Snapchat pridelal zajetno izgubo

TechCrunch - Se spomnite pametnih očal, ki jih je Snap (podjetje, ki razvija aplikacijo Snapchat) predstavil pred letom dni? Pametna očala, ki imajo vgrajeno videokamero za snemanje in takojšnje deljenje na Snapchatu s prijatelji, s ceno 130 dolarjev kupcev niso prepričala. V letošnjem drugem kvartalu so prodali vsega 41.500 očal, medtem ko so jih v prvem četrtletju okrog 64.000. V letu dni prodaja torej ne bo dosegla niti 200.000 primerkov, kar je bistveno pod pričakovanju Snapa - in v skladu s predvidevanji zlobnih jezikov, ki so se spraševali o smiselnosti pametnih očal. Mimogrede, Apple je v enakem obdobju prodal 41 milijonov iPhonov, torej skoraj tisočkrat več. Snap sicer upa, da bo v tem četrtletju šlo bolje, saj so pametna očala ponudili tudi na Amazonu in v...

44 komentarjev

Socializem po ameriško: Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Minuli mesec je tajvansko-kitajski gigant Foxconn sporočil, da bo odprl svojo prvo tovarno v ZDA. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki na Kitajskem zaposluje več kot milijon ljudi in ki proizvaja elektronske naprave za številna zahodna podjetja, tudi Apple, bo ameriško tovarno zaslonov za televizorje, monitorje, pametne telefone in tablice odprl v Wisconsinu. V njej naj bi bilo zaposlenih okrog 13000 ljudi, investicijo pa je še posebej toplo pozdravil ameriški predsednik Donald Trump, ki si je kot del političnega programa zadal vrnitev delovnih mest v ZDA. Foxconn bo v tovarno investiral 10 milijard dolarjev. Toda - investicija bo davkoplačevalce drago stala.

Foxconnu je zvezna država Wisconsin obljubila tri milijarde...

21 komentarjev

Konec neke ere: Intel ni več največji proizvajalec čipov

Financial Times - V računalništvu je malo stvari res večnih, a ena izmed trdnejših resnic je bila dolga desetletja, da je največji proizvajalec čipov Intel. AMD še vedno brca in na nekaterih področjih nudi kakovostne rešitve za zelo malo denarja, na mobilnem področju je struja ARM zelo močna, a Intel je vendarle veljal za največjega. Intel seveda ne proizvaja le procesorjev, temveč tudi druge polprevodniške čipe, denimo flash. Toda položaj na vrhu se ima spremeniti, kažejo najnovejši podatki. Četrt stoletja dolgo Intelovo vladavino bo prekinil...

31 komentarjev

Microsoft z Office 365 zasluži več kot z Office

Microsoft - Microsoft je uspešno zaključil četrto četrtletje finančnega leta 2017, v katerem so dosegli pomembno prelomnico. Prvikrat se je zgodilo, da so prihodki od naročniškega Office 365 presegli tiste od klasičnih licenc za Office, kar priča o pravilni stavi na naročniški model programske opreme. V zadnjih treh mesecih je Microsoft ustvaril 23,3 milijarde dolarjev prihodkov ob 6,5 milijardah dolarjev dobička. Bruto marža je znašala 64 odstotkov. Microsoft je za izplačila dividend in odkupe lastnih delnic porabil 4,6 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani je Microsoft ustvaril 3,1 milijarde dolarjev dobička.

V celotnem fiskalnem letu 2017 je Microsoft ustvaril 21,2 milijarde dolarjev dobička, kar je četrtino več kot leta 2016. Prihodki so zrasli s 85,3 milijard dolarjev na 91,6 milijard....

69 komentarjev

Lepo je v ZDA biti mlad inženir

Slo-Tech - Popularno je v naših krajih omenjati, da naj bi pripravniki in celo sveži diplomanti delali za prgišče ali kar zastonj, da bi nabrali reference in postali uporabni. Pogosto slišimo tudi argumente, da je tako na razvitem Zahodu, a vsaj za tehnološki sektor v ZDA to ne drži. Velja prav nasprotno - pripravniki v največjih tehnoloških zaposlovalcih zaslužijo več kakor znaša povprečni dohodek v ZDA.

Povprečni mesečni bruto dohodek v ZDA znaša 4300 dolarjev, medtem ko pripravnike v ZDA najbolje plačuje Facebook, in sicer 8000 dolarjev mesečno. Na drugem mestu je Microsoft s 7100 dolarji, sledijo pa ExxonMobil in Salesforce s 6500 dolarji, Amazon, Apple, Bloomberg in Yelp s 6400 dolarji ter Yahoo in VMware s 6100 dolarjev. Na seznamu se nad nacionalnim povprečjem...

73 komentarjev

Na Facebooku mesečno že 1,9 milijarde ljudi, investitorji pa vse bolj živčni

Slo-Tech - V minulem četrtletju je na mesečni ravni Facebook aktivno uporabljajo 1,94 milijarde ljudi, je včeraj razkril tehnološki velikan. Številka aktivnih uporabnikov je zrasla za skoraj 100 milijonov v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, oziroma za 300 milijonov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Še večjo rast pa je modri velikan zabeležil pri uporabnikih, ki so na Facebooku vsak dan. Teh je bilo v prvih treh mesecih 2017 1,28 milijarde oziroma za skoraj petino več kot v enakem obdobju lani.

Prihaja počasnejša rast?

Vendar včeraj Facebook ni javnosti predstavil le številke o uporabnikih, ampak tudi poslovne številke. V prvem letošnjem četrtletju je Facebook tako zabeležil za 8 milijard dolarjev prihodkov in s tem presegel...

64 komentarjev

Apple se ob stagnaciji prodaje iPhonov tolaži z AirPodi

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Prodaja paradnega konja tehnološkega podjetja Apple pametnega telefona iPhone je bila v prvih treh mesecih letošnjega leta manjša kot v enakem obdobju lani. Sicer le za slab odstotek, vendar so analitiki pričakovali rast. Prvi mož Appla Tim Cook je ob včerajšnji objavi četrtletnih poslovnih rezultatov sicer dejal, da so v podjetju pričakovali stagnacijo prodaje pred jesenskim lansiranjem najnovejše reinkarnacije iPhona. Ter da je podjetje v prvih treh mesecih letošnjega leta sicer res prodalo manj pametnih telefonov, vendar je šel za med predvsem iPhone 7 Plus, ki pa ima v ceni veliko večjo maržo kot drugi modeli. Zato je Apple z jabolčnimi telefoni zaslužil več. Nove lastnike je od 1. januarja do 1. aprila letos našlo 50,7 milijona iPhonov v primerjavi z 51,1...

108 komentarjev

So ženske slabše programerke ali samo necenjene?

Slo-Tech - Prav nobenega dokaza ni, da bi bile ženske slabše programerke od moških, čeprav jih je seveda manj. A raziskava, ki je dopolnitev lanske nerecenzirane raziskave in je sedaj prestala neodvisni pregled (peer review), kaže, da v odprtokodnih projektih večkrat zavrnejo kodo, za katero vedo, da so jo napisale ženske.

Raziskava se je osredotočila na tri milijone dopolnitev (pull request), ki jih je poslalo 330.000 programerjev na GitHubu, izmed katerih je bilo 21.000 žensk. Vsako tako dopolnitev pregledajo ostali člani projekta in se odločijo, ali jo bodo sprejeli in dodali v projekt (merge) ali zavrnili. Raziskovalci so ugotovili, da je bila koda sprejeta v 78,7 odstotka primerov, če so jo prispevale ženske, in 74,6...

254 komentarjev

Microsoftovo četrtletje po pričakovanjih

Microsoft - Microsoft je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 4,8 milijarde dolarjev dobička ob 22 milijardah dolarjev prihodkov, so sporočili iz Redmonda. To je nekoliko več kot v enakem obdobju lani, a rahlo pod pričakovanji analitikov.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu Surface, kjer so se prihodki znižali za 26 odstotkov. To je razumljivo, saj v zadnjem kvartalu kakšnih bistvenih osvežitev linij Surface Pro ali Surface Book ni bilo. Surface sicer sodi v skupino osebni računalniki, v katerih je Microsoft ustvaril 8,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 7 odstotkov manj kot lani. Prodaja Windows in oblačnih storitev zanj se je povečala za 5-6 odstotkov, prav tako so zrasli prihodki od oglaševanja in iger.

V drugi...

1 komentar

Tor še vedno financira pretežno ameriška vlada

Slo-Tech - Z nekajmesečno zamudo je Tor Project pripravil finančno poročilo za leto 2015, ki razkriva, da je glavni financer orodja za anonimno uporabo interneta še vedno ameriška vlada. Ta ista vlada torej, ki financira tudi projekta za iskanje ranljivosti v Toru, kar delajo tudi univerze, FBI pa potem raje odstopi od pregona kakšnega pedofila, kakor da bi razkril kakšno luknjo v njem. Tudi v letu 2015 - novejših poročil še ni - so bile različne ameriške vladne agencije glavni vir financiranja Tor Projecta.

V letu 2015 so prihodki Tor Projecta znašali 3,3 milijona dolarjev, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju leto pred tem. Odhodki so znašali 2,9 milijona dolarjev, torej so ustvarili 400.000 dolarjev presežka. Tor Project za plače zaposlenih porabi 1,1 milijona...

18 komentarjev

Netflix gre po novo milijardo

Slo-Tech - Netflix je sporočil, da bo z dolžniškim financiranjem zbral dodatno milijardo evrov, ki jo bo porabil za "splošne poslovne namene". Zapisali so, da bodo sredstva zbrali predvsem v tujini (torej izven ZDA), njihov tiskovni predstavnik pa je v pojasnilu dodal, da so globalno podjetje in da so obrestne mere v Evropi ta hip zelo privlačne. Z drugimi besedami, Netflix bo očitno bodisi najel sindicirano posojilo v Evropi bodisi izdal obveznice.

Trenutno sodi Netflix med manj zadolžena podjetja, saj ima razmerje med dolžniškimi sredstvi in lastnim kapitalom okrog 10 odstotkov, kar je zelo ugodno. V prvem letošnjem četrtletju so za obresti odšteli 46,7 milijona dolarjev, kar je ob prihodkih 2,67 milijarde evrov povsem znosno. Nazadnje so dolžniški kapital zbirali...

34 komentarjev

Uber dela izgubo

Slo-Tech - Uberju trenutno ni treba razkrivati podrobnih finančnih rezultatov, a so to vseeno storili, da bi se nekoliko dvignili zaupanje med zaposlenimi, investitorji in javnostjo. Tako sedaj vemo, da je Uber v letu 2016 ustvaril 20 milijard dolarjev prihodkov, od česar je po plačilu voznikov ostalo 6,5 milijarde dolarjev. S tem je Uber ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, če ne štejemo kitajske podružnice, ki so jo sredi lanskega leta prodali. Ta je sicer letno ustvarjala okrog milijardo dolarjev izgube.

V Uberju pojasnjujejo, da beležijo hitro rast obsega poslovanja in prihodkov, zaradi česar bodo rezultati že letos precej boljši. Toda slabi rezultati niso edini problemi, s katerimi se v zadnjem času sooča Uber. Poleg obstoja goljufive...

47 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih vsebin lani že vodilni

Slo-Tech - Ameriška cehovska organizacija glasbene industrija (RIAA) je v letnem poročilu za minulo leto ugotovila, da je delež prihodkov iz prodaje pretočnih vsebin (streaming) lani prvikrat presegel 50 odstotkov. Streaming je z naročninami in oglasi lani ustvaril 51 odstotkov prihodkov oziroma 3,9 milijarde dolarjev. Leto pred tem je na streaming odpadla zgolj tretjina prihodkov.

Večino povišanja pripisujejo porasti priljubljenosti plačljivih storitev, kot denimo Spotify ali Apple Music. Prihodki od teh storitev so se lani več kot podvojili in so dosegli 2,5 milijarde dolarjev. V povprečju jih je uporabljalo 22,6 milijona naročnikov, torej je vsak zanje letno zapravil dobrih 100 dolarjev. Predlani je bilo naročnikov zgolj 10,8 milijona.

Upada pa priljubljenost drugih digitalnih načinov distribucije, ki jih v primerjavi s...

13 komentarjev

Snapchat se potaplja na borzi, Facebook pa še naprej krade njegove ideje

Business Insider - Če ste tudi vi med ljudmi, ki morajo preveriti dogajanje na Facebooku še preden vstanejo iz postelje, ste danes verjetno opazili novo funkcijo platforme spletnega velikana. Facebook je namreč spet ukradel idejo Snapchatu in vpeljal Facebook Stories. In to ni osamljen primer. Kopije funkcij Snapchata smo do sedaj lahko našli že v Instagramu, WhatsAppu in Facebook Messengerju.

Kaj prinašajo Zgodbe

Če ste uporabnik Snapchata, potem Facebook stories za vas ne bo nič novega. FB uporabniki lahko prek Zgodb s svojimi navideznimi prijatelji delijo videe in fotografije, ki jih lahko dodatno obdelajo s filtri in podobnimi posebnimi učinki. Zgodbe imajo s Snapchatom skupnega tudi to, da se...

19 komentarjev

Microsoftov Surface Studio se prodaja presenetljivo dobro

DigiTimes - Ko je Microsoft oktobra predstavil Surface Studio, smo dvakrat obnemeli. Prvič ker sta bila dovršena tako predstavitev kot sam izdelek, drugič pa ker je bila cena pogumno visoka. Najosnovnejši model, ki ima 8 GB pomnilnika, 1 TB velik hibridni disk, procesor Core i5 z 2,6 GHz in grafični čip Nvidia GeForce GTX 965M, stane 3000 dolarjev, z vgradnjo zmogljivejših komponent pa se cena povzpne prek štirih tisočakov. Bo prodaja stekla, so se spraševali skeptiki. Sedaj imamo odgovor, ki je še kako pritrdilen.

Microsoft je za prvo četrtletje dobavljivosti načrtoval za nišni izdelek zelo spodobnih 15.000 prodanih enot. Izkazalo se je, da so to število presegli za dvakrat, in sicer so jih prodali 30.000. To pomeni, da je čez...

56 komentarjev

Božični teden: Apple pred Samsungom, phableti čedalje popularnejši

Slo-Tech - Analitiki v podjetju Flurry, ki sodi pod Yahoo, so pogledali, katere pametne naprave so v božičnem tednu množično priskakljale na omrežja. Na Zahodu so namreč pametni telefoni in tablice priljubljena božična darila, med katerimi ima Apple še vedno nesporen primat, a se prednost počasi taja.

Kar 44 odstotkov vseh novih naprav, ki so svoje življenje začele ta teden, je pripadalo Applu. Na drugem mestu je Samsung z 21 odstotki, sledijo pa Huawei (3 odstotki) in pri 2 odstotkih poravnani LG, Amazon, Oppo, Xiaomi in Motorola. Applova prednost je res impresivna, a se počasi zmanjšuje. Leta 2014 je imel Apple v enakem časovnem obdobju kar 51,3-odstotni delež, lani 49,1-odstotnega, letos pa...

32 komentarjev

Za Amazonom najuspešnejša božična nakupovalna sezona

Reuters - Božično-novoletna nakupovalna mrzlica se počasi umirja, vsaj kar se daril tiče, zato je čas za prve statistike. Spletni trgovski gigant Amazon je sporočil, da je bila letošnja nakupovalna sezona, ki je trajala od začetka novembra, daleč najuspešnejša v zgodovini. Z luksuzno storitvijo Amazon Prime so dostavili več kot milijardo izdelkov po vsem svetu, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Najbolj zaželen izdelek je bil Echo Dot, ki so ga zelo hitro razprodali in ga kljub trudu niso uspeli imeti na zalogi v ustreznih količinah. Podobno velja za celo serijo Echo, saj sta šla za med tudi prenosni Tap in zvočnik Echo. Prodaja vseh je lansko presegla za devetkrat in če Echo naročite danes, ga boste prejeli šele po...

10 komentarjev

Google se je lani izognil plačilu treh milijard evrov davkov

Bloomberg - Tudi Google svojemu nekdanjemu sloganu navkljub sodi med multinacionalke, ki s pridom izkoriščajo irske in nizozemske davčne predpise, ki podjetjem s premeteno strukturo podružnic omogočajo izogibanje davkom. V letu 2015 se je Google, uradno kot holdinško podjetje Alphabet, izognil plačilu dobrih treh milijard evrov davkov, ko je 14,9 milijarde evrov evropskih prihodkov preusmeril skozi bermudsko podružnico. To je za 40 odstotkov več kot leto pred tem. Skupno je Google na tak način varno parkiral več kot 58 milijard dolarjev dobičkov.

Gre za uveljavljeno strukturo sendviča. Prva Googlova irska podružnica Google Ireland Limited ustvari večino Googlovih prihodkov na evropskih trgih. Te potem poskra nizozemska podružnica Google Netherlands Holdings BV, ki nima zaposlenih, in jih potem...

40 komentarjev