» »

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

Reuters - Naposled se bodo vendarle udejanjila predvidevanja, da bo britanski ARM letos začel kotirati na borzi. Včeraj so v podjetju potrdili, da so na ameriškemu regulatorju SEC prijavili javno ponudbo delnic (IPO), ki se bo zgodila še letos. Točnega datuma niso navedli, saj je odvisen od razmer na trgu in poslovanja podjetja. Koliko bo podjetje ovrednoteno, še ni jasno - omenjajo se vrednosti med 30 in 70 milijardami dolarjev. ARM je pred časom govoril, da želijo zbrati med osem in deset milijardami dolarjev svežega kapitala (vrednotenje je vrednost celega podjetja, sveži kapital pa predstavlja vrednost na novo vplačanih delnic).

Razmere na trgih niso rožnate, saj se je število IPO-jev letos zmanjšalo. Doslej je bilo zmanjšanje 22-odstotno, k čemur sta prispevali negotovost in volatilnost na trgih. V ZDA so letos z IPO-ji zbrali 2,4 milijarde dolarjev. ARM o javni ponudbi delnic govori že dolgo. Trenutno lastnik ARM-ja je japonski Softbank, ki je za podjetje leta 2016 odštel 32 milijard dolarjev (24,3 milijarde funtov). Leta 2020 je ARM skorajda prevzela Nvidia, a so bili regulatorji proti.

Da se letošnji IPO res približuje, kažejo tudi ARM-jevi poizkusi, da poviša prihodke in izboljša svoje vrednotenje. S prodajo podjetja si bo Softbank finančno opomogla, s tem pa tudi premostila izgube, ki jih ustvarja njen sklad Vision Fund.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Oddelek: Novice / Rezultati
122580 (2035) MrStein
»

Snapchat gre po denar na borzo

Oddelek: Novice / Ostalo
125772 (4423) Tear_DR0P
»

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Oddelek: Novice / Ostale najave
57395 (6004) Tody
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128341 (6290) frke
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010127 (8083) antonija

Več podobnih tem