» »

Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Slo-Tech - Google opozarja, da bi popolna blokada Huaweija od ameriške tehnologije, ki bi pomenila tudi preprečitev dostopa do Androida, v resnici škodovala ameriški nacionalni varnosti. Google zato prosi za izjemo od prepovedi izvoza, ki bi mu dovoljevala, da še naprej ponuja Android Huaweiju. Trenutna situacija je namreč nejasna.

Glede na blokado dostopa do ameriške tehnologije namreč Huawei ne more pričakovati podpore za Android, kar pomeni, da mu ostaja le del, ki je odprtokoden in brezplačno dostopen. To pa pomeni, svari Google, da se lahko v prihodnosti obeta paralelna verzija Androida na Huaweijevih napravah, ki bo slabše zaščitena, imela več lukenj in potencialno omogočala kitajsko vohunjenje. Trenutno namreč Huawei (in ostali kitajski proizvajalci) uporabljajo Googlov Android, ki ga za lokalni trg resda lokalizirajo s svojimi aplikacijami namesto Play Stora, a pod pokrovom ostaja enak. Če pa jih doleti popolna prepoved, bodo prisiljeni poiskati alternative.

To pomeni, da bodo ti forki precej drugačni od trenutnega Androida. Konkurenčni operacijski sistem lahko razvije vsakdo, a so Google rešitve trenutno dovolj dobre in razširjene, da tega nihče ne počne. Če pa Huawei teh ne bo mogel več uporabljati, se lahko zgodi dvoje. Ali Huawei pritiska ne bo zmogel, saj bodisi ne bo zmožen dovolj hitro razviti alternative verzije Androida bodisi mu bo zmanjkalo strojne opreme (čipov ipd.), preden bi si zagotovil alternativo, tako da bo podjetje zaprlo svoja vrata (kot je skorajda ZTE), bodisi bo Huawei preživel nevihto, pripravil lasten operacijski sistem in dobil kitajsko strojno opremo, ter izdeloval telefone, nad katerimi ZDA ne bodo imele popolnoma nič nadzora.

37 komentarjev

mitja ::

Po mojem gre za monopolizacijo trga. Nekomu je pac v interesu, da unici vso konkurenco.
Nobody is perfect! But who wants to be nobody?

filip007 ::

Ja vohunili bodo sami za sabo, res smešno.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

bbbbbb2015 ::

Med ZTE in Huawei je velikanska razlika. ZTE je delal (oz. dela) samo telefone. Huawei dela full stack, od omrežne opreme, jedrne, do terminalov.

Pravzaprav je ta trenutek edino podjetje, ki dela full stack. Še na Zahodu ni take firme. Če bi dal skup Cisco, Microsoft, Nokio (ta novo), bi dobil približek Huaweija.

Iz intervjuja z lastnikom je jasno, da Kitajci sploh ne bodo popustili. Ko vidiš to mentaliteto, te lahko sicer pritisne, lahko pa si zaskrbljen. Oni menijo, da je posel samo vojna z drugimi sredstvi. Oni so že prej čakali, da jih ZDA dajo na hladno.

Vendar pa se zna zgoditi, da jih bodo (Huawei) dali na hladno vsi - ARM, ameriške firme, Panasonic. Če jih dajo na hladno še (južno) Korejci, pa morda njihovi bratje po krvi - Taivanci.

ZDA že vršijo točno te pritiske, ali delate posel z nami ali z njimi. Vendar to ne pomeni 100% blokade, saj Huawei ima načrte za ARM procesor, zdaj so pospešili še RISC-V, tako da morda ne bodo uspeli Huawei uspeli tako zblokirati, kot bi ZDA to rade.

Je pa Nemčija pravilno ugotovila, da je ZDA postala zelo nezanesljiva. Danes posel, jutri blokada. Misim, da je to začetek konca prevlade ZDA. Po novem, to velja za vse, torej tudi EU.

Rusi na primer, razvijajo "verzijo" Suhoj Superjet 100, luštkan regionalni reaktivec, ki ga zdaj ne morejo (ne smejo) prodati Iranu, ker je skoraj v vsakih hudičevih vratih, kontrolerjih potiska, FADECu kakšen ameriški del. Rusi poskušajo biti korektni tudi do Američanov, samo zdaj se bodo znebili ARMa in vsega ostalega po hitrem postopku - v nekaj letih sicer, samo znebili se ga bodo.

Pričakujte poplavo novih čudnih CPUjev, ki bodo na daleč spominjali na ARM. Android bo pa gotovo forkan, četudi si bo Trump premislil. Tako da lahko kar čakate, da bodo Kitajci šli na nekaj, kar bo v začetku fork Androida, potem poa se bo to počasi oddaljevalo od skupnega prednika.

Zgodovina sprememb…

hunter01 ::

To, da ti operacijski sistem iz danes na jutri "blokirajo" je zelo slabo s stališča vseh proizvajalcev na tem sistemu. Po tem takem, kdo bo še siguren, da jutri ne blokirajo nekega drugega podjetja? Škoda je že narejena, kitajci, korejci in še kdo verjetno bodo sedaj resno začeli iskati alternative. Če se slučajno kaj podobnega še njim zgodi.

Riff ::

zdj bo mal težje vohunit kitajcm južnokorejcem in ostalim

gendale2018 ::

iz tega lahko pride tudi do česa pozitivnega - telefonov z lineage osom in brez nsa spywara



pa zanimivo kako zda ni za prepoved prodaje praktično vseh intelovih in amdjevih procesorjev, ki imajo že tovarniško vgrajen backdoor, ki se ga ne da ugasnit (ok, ena threadripper matična ga baje lahko), kode ki teče gor pa tudi na moreš preverit kaj in se prepričat kaj počne (ajde, recimo da teoretično je možno da ni backdoor)

pa zanimivo kako da ni nobena država (ozitoma skupina držav) začasno prepovedala prodajo vseh intelovih in tudi nekaj amdjevih procesorjev zaradi meltowna in spectra in podobnih for

pa kako da se nihče ne spravi na proizvajalce monitorjev / tvjev z zanič paneli (tn, 6 bitov na subpixel, nič hdrja, pod 144 Hz, zanič kontrast (en piksel bi moral lahko bit res črn, drugi pa svetel kot sonce (vsaj)

pa na proizvajalce hddjev, ki umetno držijo cene na ornk previsokih (za 100 eur bi moral danes (no jutri, danes je nedelja) dobiti wd red pro 8 tb ali ekvivalentnega)

pa na mobilne operaterje, ki prodajajo kao neomejene pakete, ki to pač niso (a gremo probat, vsi z neomejenimi klici v slo imamo 24/7 odprt klic)

pa ispje, ki oglašujejo pakete glede na download in ne glede na oboje, še posebej na optiki, kjer bi danes 100/100 morali imeti najcenejši paketi 100/100 (tisti res res poceni) te ki sedanaji ki stabnjo kot modri in nekje in neoti 40o/400 in 600/600 in kaj pa vem 'zlati neo', kjer je omejitev na mrežni opremi in ni umetn tehnološka)

proitvajalce ramov, ko spet umetn0 držijo cene (ena 64GB ecc ddr 3200 palčka (ja ven da standard je ne podpira) 50 ali manj eur

nvjdio ki zanalašć gimpa gaming kartice v fp64 (moral bi bit nekje 1/2 ali 1/14 fp32, ne pa 1/128 al kaj že, pa o nabijanju cen ne gor in gor koliko je stala gtx 770, koliko stane gtx 2070, koliko let je minilo vmes in kokliko je nova dražja), open source driverjev, podpirajo drm, nekaj silijo ta svoj rtx, ki itak dela v bolj malo igrah, na 4k pa to lahko pa kar lepo pozbabiš)... no saj amd ni kaj boljši ima pa vsaj ne gimpan fp64 na radeonou 7, dobre opensource driverje (btw, zakaj jih ni za windows? a samo zato ker so closed source ok ali je kak globlji razlog

....
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

WizzardOfOZ ::

Konkurenčni operacijski sistem lahko razvije vsakdo, a so Google rešitve trenutno dovolj dobre in razširjene, da tega nihče ne počne


BS. Googlov operacijski sistem je polizdelek in skropucalo. Skrajni čas, da še kdo vstopi in naredi svojo boljšo verzijo.

Glugy ::

Jah ZDA v vsem svojem sijaju. Cel svet morajo imeti pod kontrolo; ker če nisi pod njihovo kontrolo nisi z nami in si takoj problem nacionalne varnosti in se te znebi. Celotno situacijo so že tako zapletel da se ne bi čudil če ima Google celo prav in če blokirajo Huawei v bistvu seb polena pod noge mečejo; če pa ne blokirajo pa tud ker bodo mogl stisnt zobe pa priznat napako ( sicer v PR stilu ampak vseen ) . Je pa splošno znano da so ZDA preveč otročja in imajo preveč nacionalnega ponosa da bi priznaval napake ( pustmo izjeme ).

Kitajska je problematična ampak v tem primeru je ZDA toliko bolj.

HotBurek ::

In med tem, ko se USa in Kina ukvarja druga z drugo, je nujno, da se nazaj v evropo prinese in vzpostavi vse tisto, kar so nam pokupli/pokradli; razvoj procesorjev, razvoj celotnega računalnika, razvoj mobilnih naprav, razvoj programske opreme itn.

Tu imamo najboljše okolje/vrednote (privacy, security ...).
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

carota ::

HotBurek je izjavil:

In med tem, ko se USa in Kina ukvarja druga z drugo, je nujno, da se nazaj v evropo prinese in vzpostavi vse tisto, kar so nam pokupli/pokradli; razvoj procesorjev, razvoj celotnega računalnika, razvoj mobilnih naprav, razvoj programske opreme itn.

Tu imamo najboljše okolje/vrednote (privacy, security ...).

Lahko začnemo kar takoj, čez 10 let bomo imeli morda dovoljenja za gradnjo.

poweroff ::

Meni je bolj zanimivo vprašanje ali bo to privedlo do tim. Balkanizacije (zaprti, med seboj nezdružljivi ekosistemi čipovja in OS-a) ali ima opensource kakšno šanso, da dejansko zavlada svetu...

Občutek mi pravi, da prej prvo... čeprav bi bil drugi pristop cenejši in bolj profitabilen za vse.
sudo poweroff

M-XXXX ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Konkurenčni operacijski sistem lahko razvije vsakdo, a so Google rešitve trenutno dovolj dobre in razširjene, da tega nihče ne počne


BS. Googlov operacijski sistem je polizdelek in skropucalo. Skrajni čas, da še kdo vstopi in naredi svojo boljšo verzijo.

Jaz sem absolutno zahtevnejši uporabnik kot 95% uporabnikov telefonov in mi Android služi odlično in brez težav.
Tako da čisto brez problema lahko okličem tvojo izjavo za neutemeljeno traparijo.

bbbbbb2015 ::

HotBurek je izjavil:

In med tem, ko se USa in Kina ukvarja druga z drugo, je nujno, da se nazaj v evropo prinese in vzpostavi vse tisto, kar so nam pokupli/pokradli; razvoj procesorjev, razvoj celotnega računalnika, razvoj mobilnih naprav, razvoj programske opreme itn.

Tu imamo najboljše okolje/vrednote (privacy, security ...).


Seveda se ne sme krasti, dokler oni kradejo nam. Obratno seveda ni problem. Nikoli ni bil. Verjeto ti je jasno, da se je v zgodovini človeštva vedno kradlo.
Že več primerov sem omenil, pa so me vedno "zabili", češ, da če nekdo vzame patent za parno lokomotivo in ga patentira v Ameriki, je to možno in dovoljeno.

Morda je edini problem, da so bile ZDA del jurisdikcije Anglije, pa so se odločili iti na "svoje". Profitirali pa so seveda, največ "ustanovni očetje" ZDA, ki jim med drugim ni bilo potrebno plačevati davkov Anglije. Anglija pa je dodatne davke uvedla, ker je dosti denarja odšlo za vojne in infrastrukturo v Ameriki. Zdelo se jim je (Angležem namreč), da če so povzročili strošek (vojn in infrastrukture), da ga tudi plačajo.

Angleži se še spomnijo opijskih vojn, kjer so, po domače povedano, na Kitajsko uvozili ogromno opija, folk totalno zdrogirali, za plačilo pa so jemali izključno srebro, ki so ga promptno spakirali na ladjo in odpeljali. Kitajski cesar jih je "zblokiral", ker je ugotovil, da so včasih cela mesta živi mrtveci, odvisniki od opija, ter da je ekonomska dejavnost v celih regijah zamrla. Angleži so "blokado" zatrli tako, da so se vseh Kitajcev lotili z orožjem in jih vse pobili. Ter ponovno vzpostavili "svobodno" trgovino.

Kitajci so ugotovili, da Evropejci niso nič plačali za smodnik, kitajsko iznajdbo, ki so jo Kitajci skrivali. Potrebno je pa sicer povedati, da so Kitajci smodnik uporabljali v nekem drugem razmerju sestavin, ter so se s smodnikom bolj šli "specialno" vojno, kjer so z dimom in iskrami hoteli prestrašiti nasprotnika. Evropejci so bili tisti, ki so razmerja v smodniku spremenili, ter ga najprej uporabili za težke topove, s katerimi so prebijali utrdbe. Mojster prebijanja utrdb je bil Napoleon.

Hudič je, ker Slovenci štejemo od leta 1992, Evropejci štejemo dogodke tam nekje od leta 1945, Američani od leta 1870, Angleži od 927, Kitajci pa 2070 pred našim štetjem. In nekako vsak bi rad bil v plusu, če se le da. Ali pa vsaj na 0.

Zgodovina sprememb…

xmetallic ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Pričakujte poplavo novih čudnih CPUjev, ki bodo na daleč spominjali na ARM. Android bo pa gotovo forkan, četudi si bo Trump premislil. Tako da lahko kar čakate, da bodo Kitajci šli na nekaj, kar bo v začetku fork Androida, potem poa se bo to počasi oddaljevalo od skupnega prednika.

Preden bi kdorkoli ujel AMD in Intel pri razvoju procesorjev bo minilo vsaj 15 let, če začnejo danes. Nobeden ne-kitajski obstoječi ponudnik prenosnikov in matičnih plošč ne bi podpiral teh procesorjev. Bodisi bi jim ultimat postavili že obstoječi proizvajalci, bodisi bi ZDA izdale prepoved podobno tej, ki je trenutno v veljavi - kdor posluje s kitajskimi podjetji ne more poslovati z ameriškimi. Ta ukrep velja tudi za evropska podjetja, tako da računati da bo EU rešilna biljka za Kitajce je utopično. Evropska podjetja sledijo ameriškim ukazom, ker se ne želijo znajti na seznamu podjetij s katerimi je prepovedano poslovati. Glede operacijskega sistema na telefonih je pa zadeva še bolj preprosta. Operaterji blokirajo dostop do omrežja telefonom za katere se bodo ZDA odločile, da niso dovoljeni.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

cist mozno, da so se americani ustrelili v koleno in bodo pozneje jebali jeza.

darkolord ::

tikitoki je izjavil:

cist mozno, da so se americani ustrelili v koleno in bodo pozneje jebali jeza.
Tkrat bo že drugi predsednik, na katerega bodo lahko kazali s prstom

starfotr ::

Mi smo se zaštihali z amerikanci in korejci (še pomnite, kako močne playerje smo imeli), ameri se bodo zaštihali s kitajci.

Nokia, Ericsson--apple, samsung--huawei, xiaomi, oppo...

joze67 ::

To pa pomeni, svari Google, da se lahko v prihodnosti obeta paralelna verzija Androida na Huaweijevih napravah, ki bo slabše zaščitena, imela več lukenj in potencialno omogočala kitajsko vohunjenje.

Prevod: Zaprtokodni del Androida omogoča, da "potencialno" vohunimo mi (kdo smo mi? Googl? itak. NSA? Najverjetneje. Še kdo? Mogoče/verjetno.) Ostalo (o luknjah in zaščiti) je zgolj dimna zavesa.

opeter ::

pripravil lasten operacijski sistem in dobil kitajsko strojno opremo, ter izdeloval telefone, nad katerimi ZDA ne bodo imele popolnoma nič nadzora.


Na eni stran bi bilo to super. Predvsem pa je vprašanje zakaj oz. iz kakšnih razlogov želi nekdo (v tem primeru države) imeti nadzor?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

WizzardOfOZ ::

M-XXXX je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Konkurenčni operacijski sistem lahko razvije vsakdo, a so Google rešitve trenutno dovolj dobre in razširjene, da tega nihče ne počne


BS. Googlov operacijski sistem je polizdelek in skropucalo. Skrajni čas, da še kdo vstopi in naredi svojo boljšo verzijo.

Jaz sem absolutno zahtevnejši uporabnik kot 95% uporabnikov telefonov in mi Android služi odlično in brez težav.
Tako da čisto brez problema lahko okličem tvojo izjavo za neutemeljeno traparijo.


Ti nimaš pojma kaj operacijski sistem sploh je. če bi res bil napredni uporabnik, bi lahko vedel, da uporabljaš aplikacije ki tečejo na androidu in da uporabljaš mogoče 3% samega skropucala.

MrStein ::

gendale2018 je izjavil:

iz tega lahko pride tudi do česa pozitivnega - telefonov z lineage osom in brez nsa spywara

No ja, to bi komentiral z "tresla se je gora, rodila se je miš".

(že večkrat je kdo podobno izjavil, in vedno je bilo to, kar sem jaz napisal)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

GrX ::

xmetallic je izjavil:

Preden bi kdorkoli ujel AMD in Intel pri razvoju procesorjev bo minilo vsaj 15 let, če začnejo danes. Nobeden ne-kitajski obstoječi ponudnik prenosnikov in matičnih plošč ne bi podpiral teh procesorjev. Bodisi bi jim ultimat postavili že obstoječi proizvajalci, bodisi bi ZDA izdale prepoved podobno tej, ki je trenutno v veljavi - kdor posluje s kitajskimi podjetji ne more poslovati z ameriškimi. Ta ukrep velja tudi za evropska podjetja, tako da računati da bo EU rešilna biljka za Kitajce je utopično. Evropska podjetja sledijo ameriškim ukazom, ker se ne želijo znajti na seznamu podjetij s katerimi je prepovedano poslovati. Glede operacijskega sistema na telefonih je pa zadeva še bolj preprosta. Operaterji blokirajo dostop do omrežja telefonom za katere se bodo ZDA odločile, da niso dovoljeni.

Premalo veš.. https://versus.com/en/huawei-kirin-970-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()

poweroff ::

Zanimivo. Vgrajen LTE ima... :)

Kaj pa poraba?

Oziroma, na prvo žogo bi rekel, da gre za procesor prilagojen mobilnim telefonom. Ampak na procesorje se ne spoznam prav dosti. Kako bi se Kirin obnesel v namiznem računalniku?
sudo poweroff

Invictus ::

Z Linuxom dovolj dobro :D.

Če smo včasih povsem zadovoljivo laufali Linux z x-Windows in fmwm na 486, 40 MHz in 8 MB RAMa...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ales ::

To pa pomeni, svari Google, da se lahko v prihodnosti obeta paralelna verzija Androida na Huaweijevih napravah, ki bo slabše zaščitena, imela več lukenj in potencialno omogočala kitajsko vohunjenje.

A bejš, kar slabše zaščitena bo in imela bo več lukenj... kot naj bi imeli zgleda naši možgani?

Kakor sem napovedal pred kratkim, ko se je tole začelo, sledi drugi val amneriške propagande in širjenja FUD.

Na videz "opozarjajo", v resnici pa širijo laži in v očeh javnosti zmanjšujejo ugled nasprotnika, brez kakršnega koli oprijemljivega dokaza.

Goebbels se ne obrača v grobu, temveč se reži kot zmešan.

louser ::

Malo bo smešno, ko Huaweijev RD ne bo več tako konkretno poganjal zahoda.

bbbbbb2015 ::

poweroff je izjavil:

Zanimivo. Vgrajen LTE ima... :)

Kaj pa poraba?

Oziroma, na prvo žogo bi rekel, da gre za procesor prilagojen mobilnim telefonom. Ampak na procesorje se ne spoznam prav dosti. Kako bi se Kirin obnesel v namiznem računalniku?


Zmerno, morda ne najbolje. Reče se mu Graviton in ga razvijajo Izraelci za Amazon (v resnici je R&D v Indiji):
https://www.theregister.co.uk/2018/11/2...

Problem je morda ta, da doslej še niso 'ujeli' niti zmernih Xeonov. Ampak, Izraelci itak da bodo ubogali ZDA, ARM (UK v lasti japonske firme) pa tudi. Indijancev se nit ne bo spraševalo, če majo kaj za povedati.

Naslednji poskus je ThunderX:
https://www.marvell.com/server-processo...

Kritiki pravijo, da je Marvell 2nd-tier developer, še iz ARM mobilne platforme ne znajo vsega iztisniti, pa bi se pol serverje šli. Marvell so Kitajci, s sedežem v ZDA. To so Američani po vseh pravilih podobno kot Supermicro). In bodo ubogali Trumpa.

Še najbolj obetaven je bil Qualcomm Centriq:
https://www.networkworld.com/article/33...

Fokusiran na high-performance computing. Vendar pa, kolikor sem razumel, delničarji so ustavili zgodbo. Centriq ni imel zagotovljene ustrezne profitabilnosti, strežniški trg na ARM praktično ne obstaja. Qualcomm je imel že več zaporednih četrtletij s slabim dobičkom (predvsem zaradi tožb), vsaj takrat ga Apple ni maral, Intel je takrat odjedel najbolj profitabilen trg 4G (in 5G) modeme in delničarji so rekli, da naj nehajo eksperimentirati in naj delajo to, kar dobro znajo.

Qualcomm so seveda čistokrvni Američani, ter so že prekinili stike z Huaweijem.

Tako da, vsaj zaenkrat, ne bo nič z ARMom.

Zgodovina sprememb…

zmaugy ::

A lahko kdo pove, zakaj ne bi huawei kar enostavno začel kopirati dizajne procesorjev - dokler Kitajska in ZDA ne zakopljeta bojne sekire? Prodajal bo itak tudi zdaj lahko samo na domačem, ruskem in trgu kitajskih zaveznikov, kaj imajo za izgubiti?
Trump je itak že skrajno zaostril poslovanje, kaj še lahko na kratek in srednji rok naredijo Američani, ne da se zraven ustrelijo v obe nogi?

Vazelin ::

zmaugy je izjavil:

A lahko kdo pove, zakaj ne bi huawei kar enostavno začel kopirati dizajne procesorjev - dokler Kitajska in ZDA ne zakopljeta bojne sekire? Prodajal bo itak tudi zdaj lahko samo na domačem, ruskem in trgu kitajskih zaveznikov, kaj imajo za izgubiti?
Trump je itak že skrajno zaostril poslovanje, kaj še lahko na kratek in srednji rok naredijo Američani, ne da se zraven ustrelijo v obe nogi?

bodo moj K v rusiji kupovali;) talk is cheap
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

Mavrik ::

zmaugy je izjavil:

A lahko kdo pove, zakaj ne bi huawei kar enostavno začel kopirati dizajne procesorjev - dokler Kitajska in ZDA ne zakopljeta bojne sekire? Prodajal bo itak tudi zdaj lahko samo na domačem, ruskem in trgu kitajskih zaveznikov, kaj imajo za izgubiti?
Trump je itak že skrajno zaostril poslovanje, kaj še lahko na kratek in srednji rok naredijo Američani, ne da se zraven ustrelijo v obe nogi?


V praksi se izkaže da je skopirati cel SoC precej težko, tudi če "samo" prerisuješ. Še posebej ker ne obstaja zelo veliko tovarn, ki bi znale te zadeve potem tudi proizvesti. Vseeno; HiSilicon procesorji so dost ok - niso na nivoju Qualcomma ali Samsungovih Exynosov, so pa čisto dovolj dobri da poganjajo moderni telefon (in posledično tudi moderni laptop :) ). Zmogljivosti so nekje na nivoju AllWinner ali MediaTek jeder.
The truth is rarely pure and never simple.

WizzardOfOZ ::

Tudi mediatekov helio P70 je že čisto spodoben proc.

Mavrik ::

poweroff je izjavil:

Meni je bolj zanimivo vprašanje ali bo to privedlo do tim. Balkanizacije (zaprti, med seboj nezdružljivi ekosistemi čipovja in OS-a) ali ima opensource kakšno šanso, da dejansko zavlada svetu...

Občutek mi pravi, da prej prvo... čeprav bi bil drugi pristop cenejši in bolj profitabilen za vse.


Do sedaj bi se že lahko naučili da vzeti linux jedro in spocati skupi nekaj userlanda ni dovolj za uporaben moderni operacijski sistem. Za to, da dobiš nekaj na nivoju iOS/Androida se moraš ukvarjati tako s proizvajalci hardwara, tepsti OEMe/integratorje, graditi razvojna orodja, skrbeti za dokumentacijo in nasplošno podpirati celotni ekosistem. Vložek za to pri Googlu krepko presega 200.000.000$ na leto (ja, bo kar pravo število ničel), pri Applu pa je še precej večji.

Koliko firmi misliš da si lahko privošči zakuriti toliko denarja na leto za razvoj OSa, za katerega itak nočete plačati niti centa? Ubuntu ni bil sposoben. Mozilla tudi ne. Microsoft tudi ne. Samsungov poskus je patetičen. Kdo še ostane? Foxconn? :D
The truth is rarely pure and never simple.

mihec87 ::

Je google zaznal spremembo v sferi a..Zadeva z prepovedjo je zdramila proizvajalce in so verjetno začeli migati v smeri k manjši odvisnosti od google..

Ales ::

Mavrik je izjavil:

Samsungov poskus je patetičen. Kdo še ostane? Foxconn? :D

Samsungov Tizen, Jolla, LG-jev webOS, ...

Razen Jolle se niče od naštetih ne trudi aktivno konkurirati Androidu na pametnih telefonih in tablicah, OS-e pa sicer s pridom uporabljajo na drugih vrstah pametnih naprav.

Jolla ima v Rusiji kar dobre zametke nečesa pogojno uspešnega tudi na področju pametnih telefonov, prav vsak od teh OS-ov pa je po moje na tehničnem nivoju dovolj dober za kaj takega, če bi se pojavila potreba.

Se pa čisto strinjam, da je sam OS le del sestavljanke in morda niti ne odločilen del, v dani situaciji. A dana situacija je kar naenkrat postala malo drugačna, kot je bila še nekaj mesecev nazaj...

ABX ::

poweroff je izjavil:

Meni je bolj zanimivo vprašanje ali bo to privedlo do tim. Balkanizacije (zaprti, med seboj nezdružljivi ekosistemi čipovja in OS-a) ali ima opensource kakšno šanso, da dejansko zavlada svetu...

Občutek mi pravi, da prej prvo... čeprav bi bil drugi pristop cenejši in bolj profitabilen za vse.




Če US prepove poslovanje z Kitajci:

Na zahodu ob ostal Android, ker ni konkurence. Mogoče se poveča delež Apple-a v dražjem segmentu.
Kitajci bodo razvili svoj OS, ker umik Androida bo naredil vakum.

Glede open source. No go, rabiš patente za nudit celotno storitev za mobilce. No vsaj na zahodu, Kitajcem se jebe za IP ownership.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Poldi112 ::

>No vsaj na zahodu, Kitajcem se jebe za IP ownership.

Zgolj propaganda, ko jo nekateri konstantno ponavljate. Kitajci še vedno ogromno prodajo v tujino, kjer pač morajo slediti lokalni zakonodaji. Hkrati počasi prehitevajo zahod kar se tiče razvoja, tako da bi bilo z njihovega stališča precej nesmiselno ignorirati IP...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

ABX ::

jabolke in hruške
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
11120574 (16395) 111111111111
»

Huaweijevi prihajajoči telefoni brez Googlovih storitev in aplikacij? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7215560 (11304) Reycis
»

Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Oddelek: Novice / Rezultati
3713525 (8704) ABX
»

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Android
26971013 (56581) 7982884e

Več podobnih tem