» »

Kako evropski velikan čipov krmari med ZDA in Kitajsko

Kako evropski velikan čipov krmari med ZDA in Kitajsko

Slo-Tech - Medtem ko ZDA in Kitajska bijeta trgovinsko vojno, v kateri imajo ZDA na področju polprevodniške tehnologije občutno prednost, se v javnosti bolj malo omenja najpomembnejše evropsko podjetje iz te branže. Nizozemski ASML je vodilni proizvajalec opreme za proizvodnjo čipov, brez katere ne bi bilo modernih čipov v 7-nm ali 5-nm tehnologiji. Za zdaj ASML uspešno krmari med velesilama, saj je v zadnjem četrtletju celo preseglo pričakovanja in ustvarilo 5,8 milijarde evrov prihodkov ob bruto marži 51,8 odstotka. V letu 2022 načrtujejo 21,1 milijarde dolarjev prihodkov in 50-odstotno bruto maržo.

Povpraševanje po njihovih proizvodih je še vedno visoko, največja stranka pa ostaja TSMC. ASML ima tržno kapitalizacijo 170 milijard evrov in se z omejitvami pri prodaji opreme sooča od leta 2019. Tedaj so želeli svoje najnovejše stroje za proizvodnjo čipov v ekstremnem UV (EUV) prodajati tudi na Kitajsko, a so nizozemske oblasti prikimale ameriški administraciji in posel ustavile. Odslej ASML na Kitajsko ni prodal nobenega stroja za proizvodnjo v EUV, medtem ko se izvoz starejše tehnologije (deep UV) normalno nadaljuje.

Z novo ameriško administracijo sicer potekajo pogajanja, katere opreme ne bi prodajali Kitajcem. Američani želijo preprečiti tudi izvoz DUV, kar je po ASML-jevem mnenju nesmiselno, ker so jih v preteklosti nekaj že prodali. Evropska komisija skupaj z nizozemsko in nemško vlado lobira proti nadaljnjim omejitvam, ASML pa odvrača, da imajo v svojih izdelkih tako ali tako zelo malo ameriške tehnologije. Oktobrske zaostritve izvoznih omejitev ASML niso prizadele, so pa nekatere ameriške konkurente. ASML na Kitajskem ustvari 15 odstotkov prihodkov.

Trenutno ameriško ministrstvo za trgovino omejuje izvoz izdelkov, ki imajo vsaj 25 odstotkov komponent iz ZDA. Govori se, da bi to neskončno zaostrili na izdelke, ki imajo kakršnekoli ameriške komponente, a za zdaj se to še ni zgodilo. Takšna široka omejitev bi zagotovo prizadela ASML, a tudi veliko večino ostalih podjetij po svetu. Globalne dobavne verige so prepletene in težko si je zamisliti tehnične proizvode, ki ne bi imeli popolnoma nič ameriškega.

Izvršni direktor ASML Peter Wennink je v sredo ob razgrnitvi četrtletnih rezultatov dejal, da vpliv ameriških omejitev za zdaj ostaja zamejen. So pa na primer zaposlenim v ameriški podružnici že naročili, naj prenehajo sodelovati s kitajskimi strankami. V prihodnjih mesecih bodo zato budno spremljali, kako se bo razvijala situacija, saj bi eskalacija lahko pahnila v težave tudi ASML.

12 komentarjev

Zimonem ::

V bistvu ne more veliko krmariti. Zaradi cymera. Celo ameriška podjetja kot so lam, applied materials,... Jamrajo da jih administracija spravlja ob posel. Ampak mogoče na dolgi rok jim rata. Je pa to precej noro kar je je biden spravil uzakonit. To je res na nož. Pa kakšne odškodninebodo tudi morale prileteti.

korenje3 ::

Se vidi kdo so hlapci. Američani prosto narekujejo evropskemu gospodarstvu, ti pa prikimavajo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zimonem ::

Lahko se to gredo/mo. Ampak celo tsmc uporablja za n5 proces kitajske mašine. Baje da so zahod ujeli tudi pri filmih, čiščenju in testiranju rezin, ampak to samo 4 0d 15 tehnologij za izdelavo čipa. Pa precej napredovali pri samem sw za načrtovanje čipov. To zna biti kar dolgotrajna bitka 10+ let.

Glugy ::

"težko si je zamisliti tehnične proizvode, ki ne bi imeli popolnoma nič ameriškega."
no ja če bo trg to potreboval bo tud to tega prišlo ...ameriškega znanja čisti proizvodi ki se potem lahko na kitajsko prodajajo...bo pa treba veliko vložka za to.

Zimonem ::

Ne čez noč. Sploh ker so tudi druge države prisili k boj proti Kitajcem. Bo pa zanimivo.

StarMafijec ::

Iskra Delta je tudi prodajala svoje rešitve na Kitajsko, notri pa ameriško tehnologijo in so se potem spravili nanjo.

Zimonem ::

Dej pozabi Elmer osvetljevalne pa te zadeve. Katerih v Stegnah niso znali niti postaviti v sposoben obratovalni proces.

DamijanD ::

cias ::

DamijanD je izjavil:

Kitajska pa medtem poišlja šrot čipe v Rusijo



Sem mislil da Rusi itak dobijo dovolj čipov iz pralnih strojev ki jih pokradejo v Ukrajini?

marez ::

Zakaj so Ameri odpiral podjetja na Kitajskem - zaradi izkoriščanja poceni delovne sile. Zato jih Kitajci držijo za jajca. Če Ameri preselijo industrijo iz Kitajske, postanejo totalno nekonkurenčni. Ravno tako če jim prekinejo dobavo čipov, je to le kratkotrajen učinek, ker bodo sami začeli proizvajat čipe.

cias ::

marez je izjavil:

Zakaj so Ameri odpiral podjetja na Kitajskem - zaradi izkoriščanja poceni delovne sile. Zato jih Kitajci držijo za jajca. Če Ameri preselijo industrijo iz Kitajske, postanejo totalno nekonkurenčni. Ravno tako če jim prekinejo dobavo čipov, je to le kratkotrajen učinek, ker bodo sami začeli proizvajat čipe.


Zahod bo sam proizvajal čipe? Dober vic.

FireSnake ::

Tu so vpletene še redke zemlje.
Ki pa jih je največ na Kitajskem.
Pa zalo umazana industrija je to.
Zadeva je zelo prepletena.

Še ena zanimivost: tudi v Rusiji so kar dobre zaloge.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU bo vložila 43 milijard evrov v neodvisnost pri proizvodnji čipov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7614750 (11495) nirburu
»

Intel bo gradil novi tovarni

Oddelek: Novice / Ostale najave
3612178 (9970) FireSnake
»

EU do leta 2030 s proizvodnjo čipov v 5 nm (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6711318 (7810) Zimonem
»

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Oddelek: Novice / Ostale najave
3110121 (7822) Markoff
»

Intelovi procesorji Rocket Lake res v 14 nanometrih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6018774 (16186) Zimonem

Več podobnih tem