» »

Alphabet razveselil delničarje

Alphabet razveselil delničarje

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je včeraj prijetno presenetil z rezultati minulega četrtletja, ki jih je začinil z napovedjo prvih dividend in z izdatnim paketom odkupovanja lastnih delnic. Delnica podjetja je pridobila 12 odstotkov. Ker podjetje sedi na dobrih 108 milijardah dolarjev denarnih sredstev, bodo od tega 70 milijard dolarjev porabili za odkupe lastnih delnic. Tržna kapitalizacija podjetja je takoj po objavi presegla dva bilijona dolarjev.

Za dividende bodo sicer namenili skromnih 0,20 dolarja na delnico, kar bodo izplačali 17. junija, a to je še vedno več kot doslej, ko dividend ni bilo. V minulem četrtletju so ustvarili 80,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 25,4 milijarde dolarjev oziroma 32 odstotkov več kot leto poprej, čisti dobiček pa 23,6 milijarde dolarjev oziroma 1,89 dolarja na delnico.

Najbolj zaslužen za rekordne prihodke, ki so presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja analitikov, je oddelek Google Search, ki je ustvaril 46 milijard dolarjev prihodkov. YouTube je ustvaril osem milijard, Google Network pa 7,4 milijarde dolarjev. Skupno to pomeni, da oglasi nanesejo 61,6 milijarde dolarjev. K temu je treba prišteti še 8,7 milijarde naročnin, 9,6 milijarde Google Clouda - ki je relativno najbolj porasel - in druge malenkosti. Dobiček pa v glavnem prideluje Google Services (oglasi in naročnine), medtem ko na Google Cloud odpade okrog 900 milijonov dolarjev. A po drugi strani to pomeni, da se je dobiček Google Clouda povečal za devetkrat v primerjavi z minulim letom.

Dobri rezultati bodo omogočali prvo izplačilo dividend, ki bo na vrsti 17. junija za delničarje, ki bodo 10. junija vpisani v delniško knjigo. Podjetje namerava tudi v prihodnosti nadaljevati izplačila četrtletnih dividend. Program odkupovanja lastnih delnic pa je drugi način povečevanja vrednosti delničarjev, saj potiska ceno delnic k višku, hkrati pa se prihodnje dividende delijo na manj delov.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Oddelek: Novice / Rezultati
273577 (2389) gruntfürmich
»

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

Oddelek: Novice / Rezultati
309938 (8049) nekikr
»

Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Oddelek: Novice / Rezultati
137737 (5766) aerie
»

Microsoft in Bill Gates

Oddelek: Loža
92721 (2459) marS

Več podobnih tem