» »

23andMe daleč od nekdanje slave

23andMe daleč od nekdanje slave

Slo-Tech - Pred natanko štirimi leti smo ugotavljali, da navdušenje nad osebno genomiko počasi jenja. Storitve, ki so jih opravljala podjetja 23andMe, Ancestry.com, GEDMatch in podobna, imajo namreč vgrajeno slabost. Človekov DNK je nespremenljiv, zato je vsakdo njihova stranka kvečjemu enkrat. Razvoj zdravil pa je povsem drugo področje, kjer so potrebni vložki gigantski. Ker rezultati kakšnih večjih medicinskih prebojev niso dali, pa se številni nikoli ne odločijo zanje. 23andMe, ki je bilo nekoč eno najbolj obetavnih zagonskih podjetij, počasi izgublja tla pod nogami.

Ko je podjetje leta 2021 začelo kotirati na borzi, je bilo nekaj časa vredno celo več kot šest milijard dolarjev. Danes je podjetje vredno 356 milijonov dolarjev. Delnica je izgubila več kot 95 odstotkov vrednosti in je pristala med penny stocks, saj trenutno kotira pri 75 centih. Direktorica Anne Wojcicki, ki je bila nekoč milijarderka, je že dolgo le še milijonarka (Forbes je lani ocenil, da ima pod palcem 270 milijonov dolarjev, sedaj pa še nekaj manj). Nasdaq je vmes celo zagrozil, da bodo delnico odstranili (delist).

Padanje cene delnice je nujna posledica poslovnega modela, ki ne deluje. 23andMe ni še nikoli ustvaril dobička in pri trenutnem trendu bo prihodnje leto kapitala investitorjev zmanjkalo. 23andMe je do danes zbral že 1,4 milijarde dolarjev investitorskega kapitala in 80 odstotkov že tudi porabil. Podjetje je lani odpustilo četrtino zaposlenih, a to za zdaj ni bilo dovolj. Čedalje bolj se zdi, da je Wojcicki edina, ki še zares verjame v podjetje. Poizkuša ga preoblikovati v moderno podjetje na področju osebnega zdravja, ki bi poleg testov DNK ponujali še oskrbo, razvijalo zdravila in prodajalo naročnine na zdravniške preglede.

11 komentarjev

johanblond ::

Po moji skromni percepciji, novica, ki polepša dan.
Realne dodane vrednosti v skevencioniranju lastnega DNA ni (razen če bi imel kakšno dedno bolezen - kar pa se se že ve/sluti po družinski anamnezi).
Resni denarji bi se začeli obračati, če bi jim uspeli tako pridobljene genske podatke (podtalno) monetizirat, kar jim pa očitno ni uspelo, kar je seveda prelepa novica.

PS: seveda mi ni nikoli prišlo na pamet, da bi koristil takšne storitve.

PPS: tračarije niso v moji domeni, ampak tukaj se mi zdi relevantna opomba, zgoraj omenjena Anne Wojcicki je bivša žena Sergeja Brina (Google), ob ustanovitvi 23andMe pa žena.

Sindrom ::

A ni bila tukaj tudi neka štala okrog tega, ko so FBI od te firme zahtevali DNK podatke o vseh njihovih strankah zaradi "boja proti zločinu"?
Na koncu jim je tudi uspelo, vendar pa so s tem povzročili kar precej ogorčenja med strankami ter kritik na to firmo.
"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy." - Phil Zimmerman

c3p0 ::

Glavni cilj, torej gradnja ogromne baze DNK podatkov, je torej uspel.

defip ::

c3p0 je izjavil:

Glavni cilj, torej gradnja ogromne baze DNK podatkov, je torej uspel.


Da. In naslednje leto, ko jim zmanjka denarja, se začne razprodaja. Zdravstvenim zavarovalnicam, policiji, AI firmam,...

Mislim, da bo še marsikateri modernež še hudo preklel dan, ko se je odločil pošiljati naokrog svoj genski material.

Čakajte, da googlu začnejo dobički padat, oz. jim že, da se tam začne razprodaja raznim firmam za zaposlovanje kadrov itd.

Sindrom je izjavil:

A ni bila tukaj tudi neka štala okrog tega, ko so FBI od te firme zahtevali DNK podatke o vseh njihovih strankah zaradi "boja proti zločinu"?
Na koncu jim je tudi uspelo, vendar pa so s tem povzročili kar precej ogorčenja med strankami ter kritik na to firmo.


Verjetno je to tudi razlog, da so pristali med penny stocks... moderneži so začeli razmišljati o potencialnih negativnih posledicah in kar naenkrat ni bilo več strank.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: defip ()

tikitoki ::

Genetske raziskave bodo kmalu standard. Če ne drugega za določitev markerjev na osnovi katerih se bo zdravnik lahko odločil za primerno terapijo. Zgolj
Cena zadržuje prihod personilazirane medicine vi vsakdanjik.

brbr21 ::

defip je izjavil:

Da. In naslednje leto, ko jim zmanjka denarja, se začne razprodaja. Zdravstvenim zavarovalnicam, policiji, AI firmam,...


Zelo možno da je vse skupaj le del perfidnega poslovnega modela zbiranja in prodaje DNK podakov, ki je oz. bi na ta način zaobšel vso regulativo.
Don't be evil... pa to


Zanimivo je to tudi pri nas med zdravniki, ko stvari postanejo malo kompleksnejše, zaživela opcija pošiljanja pacientov na samoplačniške genske teste v USA. Govorim iz prve roke.

Karamelo ::

si prestavljate da rabi kakšen od bogatašev kakšno zdravilo ki ga lahko dobijo samo iz telesa z vašim genom

matobeli ::

Ali pa da ena država pogrunta da je edino zdravilo za genetsko bolezen prebivalcev njenega bogatega okolja stalna terapija z pripravkom iz tvoje krvi.

c3p0 ::

Ali z nekim virusom targetirat le genom določene rase ljudi ali telesnih lastnosti. Hitler just got hard.

D3m ::

matobeli je izjavil:

Ali pa da ena država pogrunta da je edino zdravilo za genetsko bolezen prebivalcev njenega bogatega okolja stalna terapija z pripravkom iz tvoje krvi.WITNESS ME!!!!

|HP EliteBook|R5 6650U|

RedZo ::

Sekvenciranje osebnih genomov je definitivno ena izmed prihodnosti za medicino. Nikakor pa to ne bi prepustil zasebnim podjetjem. Genom je osebni podatek, sam po sebi, tako kot ime s priimkom in naslovom. To mora biti dobro varovan podatek in nikakor ne kar dostopen za profitne namene. Ali pa kakor se dogaja zdaj, da po javnih genomskih bazah država lahko brska brez kakšnega koli varovala.

Zanimiv je tudi projekt, da bi v EU za namen medicine in raziskovanja ustvarili milijonsko zbirko genomov https://gdi.onemilliongenomes.eu/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na internetu na prodaj podatki uporabnikov genetske storitve 23andMe

Oddelek: Novice / Zasebnost
193752 (1450) GizmoX
»

Norija okoli osebne genomike je izgubila zagon

Oddelek: Novice / Ostale najave
226190 (3749) louser
»

Naložite svoj DNK, odkrijte prednike in rešite umor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
228728 (5958) Kaboom

Več podobnih tem