» »

Za proizvajalci čipov najhujše leto v zadnjih dveh desetletjih

Za proizvajalci čipov najhujše leto v zadnjih dveh desetletjih

Slo-Tech - Medtem ko so proizvajalci računalnikov lani prvikrat po dolgih letih beležili rast prodajo, imajo njihovi kolegi iz industrije čipov več razlogov za skrbi. Prodaja čipov je lani padla za 12 odstotkov in dosegla najnižje ravni po poku tehnološkega balona pred 20 leti. Tedaj je bil padec 32-odstoten. Lani je bil trg čipov vreden 412 milijard dolarjev.

Razlogov za upad je več, kot najpomembnejšega pa analitiki izpostavljajo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Vseeno se na koncu tunela zrcali nekaj upanja, saj je četrto četrtletje prineslo skromno rast (+0,9 odstotka glede na četrtletje pred tem, a še vedno -5,5 odstotka glede na isto četrtletje leto pred tem), ki bi morda lahko nakazovala na obrat trenda. Največji padec prodaje so sicer beležili v Severni in Južni Ameriki, in sicer 23,8 odstotka. Na Kitajskem, kjer se proda tretjina vse elektronike, je bil padec 8,7-odstoten.

Zanimivo je, da izgube niso enakomerno porazdeljene v branži. Medtem ko je najhuje pri prodajalci pomnilnika, kjer je padec za več kot tretjino, in pri flashu, kjer je četrtinski, je AMD posloval izvrstno in prihodke povečal za 148 odstotkov! SK Hynix, Micron in Samsung pa so imeli veliko težav. Pričakovati je, da bo letos trend drugačen. Samsung že pričakuje, da se bodo letos cene pomnilnika popravile, saj so začele rasti že v tretjem kvartalu lani.

1 komentar

Ghost7 ::

Korona, bo zmanjšala količino proizvedenega. Mogoče je še čas za investiranje, namreč ob slabih novicah gre cena dol, potem pa ker je povpraševanje, ponudbe je pa manj, bo šla cena pomnilnikom gor.

Podobno kot pred leti, joj poplaveljene tovarne motorjev za diske... Čez en teden, dvojna cena diskov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lani najslabše leto za proizvajalce pametnih telefonov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8819680 (14570) Vazelin
»

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8819382 (14740) kanarin
»

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Oddelek: Novice / Rezultati
4622011 (19259) noraguta
»

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Oddelek: Novice / Rezultati
136691 (4367) nekikr
»

Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

Oddelek: Novice / Rezultati
94206 (2853) Jst

Več podobnih tem