» »

Umrl Samsungov predsednik

Umrl Samsungov predsednik

Slo-Tech - Včeraj je umrl Lee Kun-hee, ki je dolga leta vodil Samsung. Najbogatejši Korejec, po izboru revije Forbes najvplivnejši Korejec in zagotovo eden najbolj kontroverznih je bil zaradi utaje davkov in korupcije dvakrat obsojen, a na koncu obakrat pomiloščen. Svet ga pozna kot človeka, ki je Samsung spremenil iz nespoštovanega azijskega podjetja v globalno supersilo. Zadnjih šest let je bil zaradi infarkta v komi, razloga za smrt pa to pot niso razkrili.

Lee je podjetje prevzel leta 1987, ko je umrl ustanovitelj in njegov oče Lee Byung-chull. Tedaj je bil Samsung v očeh Zahoda azijsko podjetje, ki proizvaja ceneno elektroniko nizke kakovosti. Mikrovalovke so se kvarile, televizorji so bili (pre)poceni. Lee Kun-hee se je odločil, da bo podjetje predrugačil. V javnosti krožijo zgodbe, verjetno apokrifne, kako je pred zaposlenimi na kup zvlekel Samsungove telefone in jih zažgal, ker da so bili tako zanič. Podjetje je načrtno vlagalo v razvoj in danes je Samsung najpomembnejše korejsko podjetje in globalni igralec. Sprva se je uveljavilo kot proizvajalec pomnilniških čipov, nato zaslonov oziroma monitorjev, danes pa še kot proizvajalec pametnih telefonov. Kakor je pametni telefon pokopal Nokio, je Samsungu prinesel drugo pomlad.

Lee je na čelu podjetja ostal do leta 1998, nato pa so ga umaknili v podružnico Samsung Electronics. A v resnici je bil ves čas glava chaebola, ki ga ni spodnesel niti korupcijski škandal. Čeprav je bil leta 1996 obsojen zaradi podkupovanja predsednika države, je bil kasneje pomiloščen. Enako se je zgodilo leta 2009, ko so ga pomilostili obsodbe zaradi davčne utaje iz leta 2008. Hitro se je vrnil na čelo podjetja in v Mednarodni olimpijski komite in lobiral za zimske olimpijske igre 2018 v Južni Koreji. Predsednik je bil kasneje obsojen zaradi prejemanje podkupnine, zaradi česar je bil pomilostil Leeja.

Samsung ni bil nikoli le podjetje z elektroniko, kakor ga poznamo v Evropi. Chaeboli so ogromni konglomerati, ki obvladujejo celotne vertikale. Samsung ima ali je imel v lasti zavarovalnice, ladjedelnice, tovarne elektronike, banke itd. Lee je bil s skoraj 20 milijardami evrov premoženja dedič uspeha v obeh pomeni besede - podjetje je resda podedoval, a ga je močno spremenil in razvil. V javnosti se tudi pred boleznijo ni veliko pojavljal, saj je veljal za samotarja. Podjetje je že zadnja leta vodil njegov sin, ki je bil prav tako obsojen zaradi korupcije.

30 komentarjev

feryz ::

Ta pravi đek. Zidarjev kaliber. Ampak mu oprostimo, ker je ogromno deci kruh dajal. In jim ga še.
Pa še sam imam veliko njegove robe.

WhiteAngel ::

Nokie ni pokopal "pametni telefon", ampak Microsoft z Ballmerjem na čelu. Imeli so Maemo in nato vrhunski qt-based MeeGo ... ampak je MS skinil razvoj in s tem obglavil mobilni segment.

blackbfm ::

Nokie ni pokopal "pametni telefon", ampak Microsoft z Ballmerjem na čelu.


Bolj dejstvo da od nokie 7650 naprej ni bilo nobenega napredka, dobesedno nula, nič.

Zimonem ::

WhiteAngel je izjavil:

Nokie ni pokopal "pametni telefon", ampak Microsoft z Ballmerjem na čelu. Imeli so Maemo in nato vrhunski qt-based MeeGo ... ampak je MS skinil razvoj in s tem obglavil mobilni segment.

Nokio je pokopalo, da ni bila ameriška. Isto zgodbo se gredo sedaj s Kitajci. Nadzorovanje komunikacij je v interesu določene oligarhije. Ms je bil zgolj pogrebnik.

janezvalva ::

jej, jej.
RIP g. predsednik.
kar se tiče mobilnega segmenta, nisem popolnoma zadovoljen s Samsungom. ostalo je pa bp.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

gus5 ::

Najbogatejši Korejec, po izboru revije Forbes najvplivnejši Korejec in zagotovo eden najbolj kontroverznih je bil zaradi utaje davkov in korupcije dvakrat obsojen, a na koncu obakrat pomiloščen.
*chaebol - chae (bogastvo) + bol (klan) = "bogat klan"

Zgodba o Samsungu ni le zgodba o marljivih/podjetnih Korejcih ali učinkovitosti konkurence & "trga", prej o tesni povezavi poslovnih družinskih klanov z oblastjo (subvencije, ugodni krediti, davčni odpustki), ki ji v teh krajih rečemo plutokracija. Ekonomska moč "bogatih klanov" se prevaja v politično.

Zimonem ::

Jebat ga jadrat je znal. Ko so ameri dajali denar je nastavil jadro.

showsover ::

Chaebol, izgleda, bolj pomeni klanovo bogastvo, še posebej če nastavijo jadro, ko Američani pihajo denar. Jadrnica ne pluje ob dajanju denarja, takrat se posodobi ;-)

Zimonem ::

showsover je izjavil:

Chaebol, izgleda, bolj pomeni klanovo bogastvo, še posebej če nastavijo jadro, ko Američani pihajo denar. Jadrnica ne pluje ob dajanju denarja, takrat se posodobi ;-)

Zgodba je že rahlo meglena ampak strici so mi povedali, Japonci , ameri, Kitajci, če dajo jadraj.

bbbbbb2015 ::

feryz je izjavil:

Ta pravi đek. Zidarjev kaliber. Ampak mu oprostimo, ker je ogromno deci kruh dajal. In jim ga še.
Pa še sam imam veliko njegove robe.


Primerjava z Zidarjem je neprimerna, da ne rečem smešna.

Zidarju je sekira padla v med, ko se je Slovenija odločila, da bo svoj BDP povečala, zaeli so graditi cestni križ, vse skupaj pa se je financiralo z *dolgom*, ki še vedno bremeni vse nas. Zidar je posloval po daleč prenapihnjenih cenah (30-40%), on in falanga so kradli denar, podkupovali vse naokrog, ter dobivali nove in nove posle, ki so vsi šli v breme proračuna, ki si je kot besen izposojal vedno nov in nov denar. Zidar in ta njegova firma, kjer je bil direktor, pa so vse jemali na puf, temu se je reklo na "vzvod", ki je bil strašljivih 90% ali več. Pravljica se je ustavila, ko je denarja zmanjkalo, t.j., ko je Slovenija bila do te mere zapufana, da je to postalo znano še širši javnosti. Zidar pa sicer, razen teh puf poslov ni zgradil niti lesene brvi čez potok kjerkoli v Evropi.

Lee je ena čisto druga zgodba. Začne se s premirjem, oz. prekinitvijo ognja med Severno in Južno Korejo. Severni so pomagali Kitajci in Rusi, južni pa ZDA. Vendar so se tudi Južnokorejci spraševali, kakšen hasek imajo od Jenkijev. Takrat je bila S. Koreja moderna država, z ikonografijo podobna Jugoslaviji, drugače pa moderna po vseh merilih. Južna Koreja so bili razcapanci za njih. Američani so se zbali, da ideološka prepreka (Severna Koreja je bila komunistična) ne bo vredna niti za en burek, ko bodo Južnokorejci videli, kako super Severnjaki živijo. Resnici na ljubo, Severna Koreja je že dobivala obilno pomoč Sovjetske zveze.

Američani so uprizorili Kitajsko v0.1 beta. Naprintali so denar, ga velikodušno posodili J. Koreji, ter vzpostavili velikodušne carinske ugodnosti za J. Korejo. Lee je imel podjetništvo v DNK in so se v J. Koreji začeli ukvarjati z *vsem* naenkrat. Ker so v enem trenutku vse ali skoraj vse izvozili v ZDA, so imele ZDA seveda deficit, J. Korejci pa so blesteli. Seveda so si J. Korejci opomogli, začeli svojo izvozno zgodbo tudi drugam po svetu in sicer lahko je imeti izvozno zgodbo, ko imaš miljarde denarnega toka.

Seveda je vedno padalo v žep politikom v J. Koreji, ki so v bistvu dorekli te uspešne zgodbe z ZDA in tudi drugimi državami. Povojna generacija, vključno z Leejem, se je zavedala, da svoje zgodbe ne bi mogli speljati, če ne bi bilo boljkone uslužnih politikov.Te usluge so jim vedno plačevali. In to se nikoli ni štelo ko korupcija. Mimogrede, tudi Jugoslavija ni imela korupcije, imeli so celo računovodsko postavko "Dajanje tretjim osebam".

Stvari so se v J. Koreji spremenile vtoliko, da je na oblast začela prihajati mlada generacija, ki bi z vesejem kaj vtaknila v žep, vendar je stara generacija, vključno s konglomerati bila zanje, pa še vedno je, neprebojna trdnjava, država v državi. Starci menijo, da so bile karte leta 1950 razdeljene, oni so prvoborci, mladi pa si naj najdejo svojo zgodbo. Zato so začeli vsa ta dajanja plačil striktno obravnavati kot korupcijo. Je pa res, da ZDA več nočejo dajati privilegijev nikomur, ker pač menijo, da o pomagali J. Koreji in da sedaj nimajo koristi od vsega tega. To je najbolj brutalno povedal Trump, ampak močvirje okrog Trumpa je že dolgo časa enakega mnenja.

V vsakem primeru je pa Lee bil ob pravem času, na pravem kraju, dobil naposodo denar, ki ga je spretno obrnil. Zgodba s Huaweijem (torej Kitajsko v1.0b) pa kaže, na kakotanki vervici je uspeh, skrajda že cele nacije. Američani so v težavah ta trenutek, razen tehnoloških firm nimajo bistvenih prednosti. Zato so začeli svoje vzvode vleči bolj grobo. Problem pa je morda ta, da je lahko zgodba J. Koreje tudi združitev s Severno Korejo, kjer bi po nekem čudnem ključu bili zadovoljni in Rusi in Kitajci in vsi Korejci. Američani pa ne glih. Izkušnje iz Sirije kažejo, da lahko Američani hitro zapadejo v nerelevanco, ter da se lokalci hitro zmenijo brez njih.

Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::

Škoda, da še Severna Jugoslavija a.k.a. Slovenija ni dobila pomoči od Američanov, če je južna od Rusov.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

johanblond ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Zidar pa sicer, razen teh puf poslov ni zgradil niti lesene brvi čez potok kjerkoli v Evropi.

Prosto po spominu, "v blesčečih časih neuvrščenosti", naj bi SCT (oziroma slovenska gradbena operativa) "gradbeno civilizirala" Irak in Libijo. Spet prosto po spominu, neki "oh in sploh" bunkerji za Sadama in podobno, ogromne soseske po Libiji.

- pretiravanje?
- so bili Slovenci, samo ne SCT?
- bil SCT, ampak pred Zidarjem?

feryz ::

Ko boste ugotovili, da je Zidarjevih in ostalih gospodarskih pufov pri nas, v celotni strukturi dolga, pravzaprav zelo malo, bo več k'sno.
Pravzaprav je že. Gospodarstvo ne ustvarja javnih pufov, zato tudi zadeve niso vzdržne. In nikoli ne bodo.
Če pogledaš zadnja leta, boš ugotovil, da se je gospodarstvo razkreditiralo, država pa še dodatno zapufala. Konjuktura gor ali dol.

Seveda nisem fan Zidarja, bolje da ga nikoli ne bi bilo, mu je pa treba priznati, da je skupaj spravil ogromno podjetje in zgradil zelo veliko infrastrukture, objektov... Kaj je ostalo od firme, ko so njega pokopali, lahko vsak vidi. Niti ene luknje ne moramo več skopati.

Tako da je primerjava kar na mestu. Takim ljudem je skupna poslovna žilica, jajca, tudi brutalnost in mafijska posla. Zato pa lahko splavajo na površje. Ne glede na to, da operirajo s tujim denarjem.

Kekec ::

WhiteAngel je izjavil:

Nokie ni pokopal "pametni telefon", ampak Microsoft z Ballmerjem na čelu. Imeli so Maemo in nato vrhunski qt-based MeeGo ... ampak je MS skinil razvoj in s tem obglavil mobilni segment.


Nokio je pokopal symbian.

gruntfürmich ::

se spomnim da je samsung začel sponzorirat nogometni klub chelsea, v času ko se je že dvigoval.
tudi tako se širi prepoznavnost...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dexterboy ::

feryz je izjavil:

Ko boste ugotovili, da je Zidarjevih in ostalih gospodarskih pufov pri nas, v celotni strukturi dolga, pravzaprav zelo malo, bo več k'sno.
Pravzaprav je že. Gospodarstvo ne ustvarja javnih pufov, zato tudi zadeve niso vzdržne. In nikoli ne bodo.
Če pogledaš zadnja leta, boš ugotovil, da se je gospodarstvo razkreditiralo, država pa še dodatno zapufala. Konjuktura gor ali dol.
Seveda nisem fan Zidarja, bolje da ga nikoli ne bi bilo, mu je pa treba priznati, da je skupaj spravil ogromno podjetje in zgradil zelo veliko infrastrukture, objektov... Kaj je ostalo od firme, ko so njega pokopali, lahko vsak vidi. Niti ene luknje ne moramo več skopati.
Tako da je primerjava kar na mestu. Takim ljudem je skupna poslovna žilica, jajca, tudi brutalnost in mafijska posla. Zato pa lahko splavajo na površje. Ne glede na to, da operirajo s tujim denarjem.

Lepo napisano. Tudi sam nisem nikoli podpiral Zidarja in njegov način dela, pa imam informacije iz prve roke, ampak jaz danes vidim večji problem od tega, da ne znamo narediti luknje ta, da ne zmoremo zakrpati ene luknje :))
In takšni, kot je Zidar morajo obstajati... recimo temu "biotska raznolikost". Da so v poduk bodočim generacijam.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

bbbbbb2015 ::

FlyingBee je izjavil:

Škoda, da še Severna Jugoslavija a.k.a. Slovenija ni dobila pomoči od Američanov, če je južna od Rusov.


To niso bili moji časi, tako da težko sodim tja za nazaj. V grobrm pa mislim, da je bilo tako, da čim si prejel "pomoč" od Zahoda, si bil njihov, se držal njihove nomenklature, ideologije in vsega ostalega. Enako za Vzhod, s tem, da so tam celo menili da morajo lokalni aparatčiki dobiti soglasje Sovjetske zveze.

Jugoslavija je izbrala "tretjo pot" - neuvrščene. To jo je prikrajšalo bogate "pomoči" od koderkoli.

gruntfürmich ::

dexterboy je izjavil:

In takšni, kot je Zidar morajo obstajati... recimo temu "biotska raznolikost". Da so v poduk bodočim generacijam.

žal v sloveniji niso v poduk, ampak norma...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bbbbbb2015 ::

johanblond je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

Zidar pa sicer, razen teh puf poslov ni zgradil niti lesene brvi čez potok kjerkoli v Evropi.

Prosto po spominu, "v blesčečih časih neuvrščenosti", naj bi SCT (oziroma slovenska gradbena operativa) "gradbeno civilizirala" Irak in Libijo. Spet prosto po spominu, neki "oh in sploh" bunkerji za Sadama in podobno, ogromne soseske po Libiji.

- pretiravanje?
- so bili Slovenci, samo ne SCT?
- bil SCT, ampak pred Zidarjem?


Tudi to niso bili moji časi. Kar so mi povedali ljudje, ki so bili blizu takratnim power strukturam, je to vodila Jugoslavija, potem pa so se posli delili po hierarhiji in strukturi navzdol. To da so se gradbinci dobivali na kosilih, kjer so debatirali kje se kaj gradi, to ni bilo nič novega. Pač meniliso se seveda o cenah, pa tudi kdo je zahtevna stranka, kdo jih je nategnil, komu se ogniti, pa še in še. Biti gradbinec in ne hoditi na te poweplaye, za časa Jugoslavije, je pomenilo, da si lahko samo gradil gradove v pesku. Bil je torej Slovenijaceste, bil je torej Zidar, samo takrat ni bil on powerplayer. Pač je pa bil dober izvajalec, to mi je rekel en... psiholog.

Ta psiholog je imel "team building" na Bledu in je rekel, da so profilirali Zidarja in ekipo. Je rekel, da so se menda delavci na enem gradbišču uprli, ker so bili nečloveški pogoji dela (zmrzal, ni bilo WCjev, niso dobili tople hrane). Zidar je "kolovodjo" osebno kresnil na nos, ga nagnal iz gradbišča, ter zrihtal WCje, hrano in toplejše obleke. Zmrzali, jebiga, ni mogel preprečiti. Mislil je boga sicer dati enkrat na nos, a ker je bil Zidar ateist po prepričanju, boga torej ni bilo in ni mogel nikogar dati po kepi glede vremena.

Zgodovina sprememb…

nergac ::

Kekec je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

Nokie ni pokopal "pametni telefon", ampak Microsoft z Ballmerjem na čelu. Imeli so Maemo in nato vrhunski qt-based MeeGo ... ampak je MS skinil razvoj in s tem obglavil mobilni segment.


Nokio je pokopal symbian.


Zato uspevajo nexusi in pixli.
Za pixle nisem strokovnjak, nexusi so bili LG in Huawei mašine (telefoni, ne tablice).
Prosim strokovnjake, da me popravijo, če se motim.

bbbbbb2015 ::

dexterboy je izjavil:

feryz je izjavil:

Ko boste ugotovili, da je Zidarjevih in ostalih gospodarskih pufov pri nas, v celotni strukturi dolga, pravzaprav zelo malo, bo več k'sno.
Pravzaprav je že. Gospodarstvo ne ustvarja javnih pufov, zato tudi zadeve niso vzdržne. In nikoli ne bodo.
Če pogledaš zadnja leta, boš ugotovil, da se je gospodarstvo razkreditiralo, država pa še dodatno zapufala. Konjuktura gor ali dol.
Seveda nisem fan Zidarja, bolje da ga nikoli ne bi bilo, mu je pa treba priznati, da je skupaj spravil ogromno podjetje in zgradil zelo veliko infrastrukture, objektov... Kaj je ostalo od firme, ko so njega pokopali, lahko vsak vidi. Niti ene luknje ne moramo več skopati.
Tako da je primerjava kar na mestu. Takim ljudem je skupna poslovna žilica, jajca, tudi brutalnost in mafijska posla. Zato pa lahko splavajo na površje. Ne glede na to, da operirajo s tujim denarjem.

Lepo napisano. Tudi sam nisem nikoli podpiral Zidarja in njegov način dela, pa imam informacije iz prve roke, ampak jaz danes vidim večji problem od tega, da ne znamo narediti luknje ta, da ne zmoremo zakrpati ene luknje :))
In takšni, kot je Zidar morajo obstajati... recimo temu "biotska raznolikost". Da so v poduk bodočim generacijam.


Torej, morda sem bil nejasen pri razliki med Zidarjem in Leejem. Zidar ni znal obdržati ustvarjene dodane vrednosti, zafrčkal je vse. Pravil igre se ni držal, kradli so kot srake. Še DDV so kradli do te mere, da se je zakonodaja spremenila in gradbinci zdaj imajo 76a člen ali nekaj takega. Posledično ni ne Zidarja, ne SCTja. Ne moreš krasti vsem, ves čas.

Lee je dodano vrednost držal kot pes. Plačal korektno. Predvsem izvažal. On je zelo dobro razumel, kaj Amerika ponuja. Politike plačeval, da so krojili pravila. Nikoli pa ni kradel do te mere, da bi kradel še DDV. Posledično je Samsung danes powerhouse, Lee pa spoštovan gospod. Lahko pa sicer, da mlada generacija v J. Koreji misli drugače, da je bil Lee star goljufiv prdec in da jih je treba vse stlačiti v zapor.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Mislil je boga sicer dati enkrat na nos, a ker je bil Zidar ateist po prepričanju, boga torej ni bilo in ni mogel nikogar dati po kepi glede vremena.
To pa ne bo držalo. Zidar je bil prvi v cerkvi, v prvi klopi. Kaj je pri tem tam razmišljal, pa le on ve.

Enkrat se je mudilo, pa je na rodnih Blokah Primorje potegnilo en kos asfalta, ker je imel SCT mašinerijo drugje. Na otvoritev je prišel tudi on. Odprl je plašč in pokazal kanon županu. In mu rekel, da ga bo naslednjič, ko bo kdo drug vlekel asfalt tam, tudi uporabil na županu. Verjamem da bi tudi ga, če bi še bilo tako, kot je bilo.

nergac ::

To ali je bil Zidar ateist ali vernik je nepomembno.
(Enako kot je nepomembno, ali je znanstvenik vernik ali ateist).
Pomembno je to, da se ni držal "pravil igre".
Komplicirano vse skupaj, pa še tranzicija poleg.
Ali pa sila enostavno. Žal sam nisem pameten, da bi vedel to analizirati.

bbbbbb2015 ::

feryz je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

Mislil je boga sicer dati enkrat na nos, a ker je bil Zidar ateist po prepričanju, boga torej ni bilo in ni mogel nikogar dati po kepi glede vremena.
To pa ne bo držalo. Zidar je bil prvi v cerkvi, v prvi klopi. Kaj je pri tem tam razmišljal, pa le on ve.

Enkrat se je mudilo, pa je na rodnih Blokah Primorje potegnilo en kos asfalta, ker je imel SCT mašinerijo drugje. Na otvoritev je prišel tudi on. Odprl je plašč in pokazal kanon županu. In mu rekel, da ga bo naslednjič, ko bo kdo drug vlekel asfalt tam, tudi uporabil na županu. Verjamem da bi tudi ga, če bi še bilo tako, kot je bilo.


Malo smo že off-topic. Če je bil veren ali ni bil, ne vem. Ta psiholog je to rekel, kot je rekel, pa sem pač napisal na forumu. To je psiholog rekel, v kontekstu, da je bil Zidar eksekutor, t.j. daš mu nalogo in on jo spelje. Ne levo, ne desno. To je sicer v redu, vsaj bajta ali most sta zgrajena, ni pa imel Zidar širine in globine Leeja. Poleg tega so kradli kot srake. To lahko sicer delaš nekaj časa, ne moreš pa zdaj ves DDV pokrasti preko vrtiljaka. Sem govoril z enim davčnim inšpektorjem, nekaj so najedali sicer mene, pa sva prišla na Zidarja, pa je rekel, da pač v takratnih časih je bil Zidar off-limits za davčno. Kar malo težko verjamem, ampak tako mi je rekel.

mtosev ::

Čestitke temu korejcu, ki je iz samsunga naredil globalno tech in ipd velesilo. Rip
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Kvinta ::

Dnara pa ni mogo sabo vzet :))
A.C.A.B

gruntfürmich ::

Kvinta je izjavil:

Dnara pa ni mogo sabo vzet :))

kaj ta stavek pomeni, razen da razkriva retardiranost?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Riff ::

počivaj v miru gospod Lee Kun-hee, je bil sposoben zato pa je Samsung tako dober povsod

StarMafijec ::

bbbbbb2015 je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Škoda, da še Severna Jugoslavija a.k.a. Slovenija ni dobila pomoči od Američanov, če je južna od Rusov.


Jugoslavija je izbrala "tretjo pot" - neuvrščene. To jo je prikrajšalo bogate "pomoči" od koderkoli.

Jugoslavija je bila od leta 1948 (Informbiro) pro-zahodna, Zahod je tudi pošiljal denar v Jugoslavijo, poleg tega pa še ugodne kredite.

bbbbbb2015 ::

StarMafijec je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Škoda, da še Severna Jugoslavija a.k.a. Slovenija ni dobila pomoči od Američanov, če je južna od Rusov.


Jugoslavija je izbrala "tretjo pot" - neuvrščene. To jo je prikrajšalo bogate "pomoči" od koderkoli.

Jugoslavija je bila od leta 1948 (Informbiro) pro-zahodna, Zahod je tudi pošiljal denar v Jugoslavijo, poleg tega pa še ugodne kredite.


Torej, nisem rekel, da nikoli ni bilo nobene pomoči. Sovjeti so praktično pomagali do 1948, med 1948 in 1951 so pomagali Zahodnjaki, s tem, da je bolj kot pomoč v denarju to bila vojaška oprema. Vendar, kolikor vem, Jugoslavija ni hotela niti v NATO. Skratka, krmarila je vmes. Je pa tisti čas zraslo ogromno industrije v Jugoslaviji, bolj iz nuje. Na žalost pa praktično nič ni preživelo današnji dan.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Umrl Samsungov predsednik

Oddelek: Novice / Ostale najave
309502 (7663) bbbbbb2015
»

Zaradi sprejemanja Samsungovih podkupnin nekdanji južnokorejski predsednik obsojen na

Oddelek: Novice / Tožbe
125382 (4151) Markoff
»

Kljub petletni zaporni kazni Samsungov izvršni direktor izpuščen po enem letu

Oddelek: Novice / Ostale najave
187225 (5229) joze67
»

Samsungov voditelj obsojen na pet let zapora

Oddelek: Novice / Tožbe
208062 (6275) MrStein
»

Veliki korupcijski pretresi v Samsungu in celotni Južni Koreji

Oddelek: Novice / Tožbe
1510629 (8393) gruntfürmich

Več podobnih tem