» »

Microsoftu na Otoku rdeča luč za prevzem Activisiona

Microsoftu na Otoku rdeča luč za prevzem Activisiona

Slo-Tech - Čeprav so bili Britanci prevzemu naklonjeni, je varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) izdal negativno odločbo. Microsoft ne bo mogel prevzet Activision Blizzarda, za kar so ponudili 69 milijard dolarjev in v nekaterih državah po svetu že dobili dovoljenje. CMA meni, da bi bil prevzem prevelik udarec za konkurenco. Microsoft se bo pritožil.

CMA meni, da bi prevzem občutno okrnil konkurenco (substantial lessening of competition), ker ima Microsoft že sedaj prevladujoč tržni položaj. Ocenili so, da tržni delež ta na področju iger v oblaku znaša od 60 do 70 odstotkov, z nakupom Activisiona pa bi ga še povečal. V tem primeru bi imel Microsoft močan gospodarski interes, da bi posamezne Activisionove naslove zaklenil na svojo platformo. To pa bi predstavljalo nedopustno ravnanje. Microsoft je sicer v zadnjih mesecih skušal dokazati, da se to ne bo zgodilo, zato je tudi sklenil nekaj dogovorov in zavez s konkurenco, denimo da bo Call of Duty ostal dostopen tudi na drugih platformah. Medtem ko je to regulatorje v Braziliji, na Japonskem in Južni Afriki to prepričalo, Evropska komisija pa se bo kmalu izrekla (neuradno pozitivno), v Veliki Britaniji menijo drugače. CMA je pojasnil, da bi izpolnjevanje teh zavez terjalo nadzor, ki bi ga morali izvajati organi nadzora, medtem ko prepoved združitve preprosto omogoči delovanje tržni mehanizmov, ki bodo dosegli enako.

Microsoft trdi, da je takšna odločitev napačna, pragmatična in slaba za Veliko Britanijo, ki se s tem ne izkazuje kot privlačna za vlaganja. Na odločitev se bodo vsekakor pritožili. A morda to ne bo edini glavobol, saj je tudi ameriški FTC nenaklonjen združitvi, ki jo skuša preprečiti s tožbo.

3 komentarji

Jarno ::

Kdor razume situacijo pri Blizzard/Activisionu, bi se strinjal, da je škoda njih in njihovih IP-jev ter bi potrebovali konkretno prevetritev vodstvenega kadra, ki je uspel demotivirati večino zaposlenih navdušencev nad igrami v tej meri, da najboljši zapuščajo podjetje, zaposlujejo pa manj kreativne kimavce.
#65W!

filip007 ::

Naj to raje vložijo v nove igre, Sony se je samo ojačal s svojo PS Studios.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Seljak ::

Pričakovano in pravilna odločitev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Oddelek: Novice / Igre
103155 (569) ahac
»

Britanci vse bolj naklonjeni združitvi Microsofta in Activision Blizzarda

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
112611 (1879) Horzen
»

ZDA želijo preprečiti Nvidiin prevzem ARM-ja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
63842 (2182) ales85
»

Britanski regulator trga bo tehnološkim velikanom prvikrat rekel ne

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
64167 (3351) NubCake
»

Instagram bo pomagal zatreti prikrito oglaševanje influencerjev

Oddelek: Novice / NWO
135278 (4279) Dag

Več podobnih tem