» »

23andMe je pred propadom, kaj pa DNK strank?

23andMe je pred propadom, kaj pa DNK strank?

Slo-Tech - 23andMe se že štiri leta bori s pešanjem poslovnega modela, saj se je zanimanje javnosti za osebno genomiko že pred pandemijo začelo zmanjševati. Njihov model je temeljno nevzdržen, saj je storitev analize DNK za vsakega posameznika zanimiva kvečjemu enkrat. Svoj položaj so skušali reševati še z drugimi izdelki, denimo razvojem zdravil, a so tod finančni vložki pošastni. Ko jim je res trda predla, so razmišljali tudi o razdelitvi podjetja na del za osebno genomiko in del za zdravila, a podjetje še naprej tone. Zdi se, da se je čas iztekel, kar pa strankam prinaša pomemben problem - kam bodo šli njihovi vzorci DNK?

Teh ni malo, njihova usoda pa je nejasna. 23andMe, ki že od ustanovitve posluje z izgubo, je tik pred propadom. Delnica podjetja zgrmela za 96 odstotkov in kotira pri pičli 36 centih. Tržna kapitalizacija podjetja je usahnila na 185 milijonov dolarjev, potem ko je bilo podjetje leta 2021 vredno šest milijard dolarjev. Delnica je tik pred umikom z borze, ker ne izpolnjuje več pogojev za kotacijo (penny stock). Vodstvo še ni predstavilo kredibilnega načrta za prestrukturiranje, zato je trenutno sklepati, da bo podjetje propadlo. A 23andMe je imelo v zgodovini 15 milijonov strank, ki so ji poslale svoj DNK. Te informacije se še vedno hranijo v bazi 23andMe, ki ni sporočilo, kaj se bo z njo zgodilo v prihodnosti.

Iz podjetja megleno odgovarjajo, da ostajajo zavezani zagotavljanju zasebnosti in transparentnosti za svoje stranke. Zakonodaje, ki bi podjetje zavezovala k odgovornemu ravnanju, skorajda ni, ker 23andMe ni del zdravstvenega sektorja, DNK pa v ameriškem pravnem redu ni osebni podatek. Nekatere zvezne države imajo nekaj zaščit, večina pa ne. Hkrati je 23andMe podatke strank, ki so soglašale, prodalo farmacevtskim velikanom, uradno sicer v anonimizirani različici.

Po ocenah analitikov bo 23andMe insolventen prihodnje leto. Izvršna direktorica Anne Wojcicki je dejala, da o prodaji podjetja ne razmišlja. Stranke lahko sicer zahtevajo izbris svojih podatkov, kaj več pa ta hip ne morejo storiti. Prihodnost je nejasna.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

23andMe daleč od nekdanje slave

Oddelek: Novice / Rezultati
113519 (1723) RedZo
»

Na internetu na prodaj podatki uporabnikov genetske storitve 23andMe

Oddelek: Novice / Zasebnost
194323 (2021) GizmoX
»

Norija okoli osebne genomike je izgubila zagon

Oddelek: Novice / Ostale najave
227220 (4779) louser

Več podobnih tem