» »

Da bi se rešilo, se 23andMe želi razdeliti

Da bi se rešilo, se 23andMe želi razdeliti

Slo-Tech - Direktorica podjetja za osebno genomiko 23andMe Anne Wojcicki je pred težko nalogo, saj podjetje, ki še nikoli ni ustvarilo dobička, počasi propada. Da bi rešila vsaj del podjetja, želi Wojcicki sedaj podjetja razdeliti na del za osebno genomiko in del za zdravila. Tečaj delnice sicer še vedno pada in je od leta 2020 nižji že za 93 odstotkov, od vrha pa kar za 95 odstotkov. Pri tečaju 0,72 dolarja na delnico podjetju sedaj grozi celo umik z borze Nasdaq.

Umik z borze (delisting) grozi delnicam, ki ne izpolnjujejo pogojev za kotacijo. Takšen dogodek je za podjetje izjemno negativen, ker daje investitorjem jasen signal, da tudi vsi ostali investitorji ne verjamejo več v podjetje. Eden izmed pogojev za začetek kotacije je vsaj 1,1 milijona delnic s tržno kapitalizacijo vsaj osem milijonov dolarjev, cena delnice vsaj 4 dolarjev in pravila glede števila delničarjev. Različne omejitve veljajo na vseh borzah, na večjih in uveljavljenih pa so strožje.

Če tečaj delnice pade pod en dolar za več kot 30 zaporedni dni, ima podjetje 180 dni časa za izvedbo popravljalnih ukrepov. Če se to ne zgodi, je delnica umaknjena z borze. Ura za 23andMe teče, saj je delnica od lanskega septembra konstantno pod enim dolarjem. Podjetje, ki je bilo nekoč vredno šest milijard dolarjev, je sedaj vredno zgolj 350 milijonov dolarjev. Podjetje je začelo kotirati leta 2021 po združitvi s SPAC (special purpose acquisition company), ki ga je financiral Richard Branson.

Anne Wojcicki je v nedavnem intervjuju za Bloomberg dejala, da proučujejo različne scenarije za rešitev podjetja. Trenutno se 23andMe - dokaj nedobičkonosno - ukvarja z zelo različnimi panogami. Ponuja testiranje DNK za potrošnike, razvija zdravila, deluje na področju biotech. Potrošniški del ustvarja soliden denarni tok, a še vedno uporabnikov ne uspejo prepričati v naročniške pakete, medtem ko je razvoj zdravil velik požeruh. Čeprav ima 23andMe podatkovno bazo DNK-ja 14 milijonov uporabnikov, kar v teoriji daje dobre nastavke za razvoj zdravil, je za tako početje potreben bistveno večji proračun. 23andMe ima sicer dve zdravili v zgodnjih fazah kliničnih raziskav, še tretje pa je dobilo dovoljenje minuli teden. A do profitabilnosti teh zdravil je še zelo zelo daleč.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

23andMe daleč od nekdanje slave

Oddelek: Novice / Rezultati
112658 (862) RedZo
»

Na internetu na prodaj podatki uporabnikov genetske storitve 23andMe

Oddelek: Novice / Zasebnost
193762 (1460) GizmoX
»

Norija okoli osebne genomike je izgubila zagon

Oddelek: Novice / Ostale najave
226205 (3764) louser

Več podobnih tem