» »

Uber, Lyft, AirBnB v težkem položaju

Uber, Lyft, AirBnB v težkem položaju

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Eden izmed posebej prizadetih segmentov med pandemijo je delitvena ekonomija (sharing economy), kamor se uvrščajo na primer AirBnB, Uber ali Lyft. Prvi bo moral zaradi padca povpraševanja odpustiti četrtino zaposlenih, nič kaj bolje pa ni v Uberju. Podjetje je v prvem letošnjem četrtletju ustvarilo 2,9 milijarde dolarjev izgube, kar je že sprožilo nekaj sprememb. Prodali so svoj Jump, ki se je ukvarjal z deljenjem koles in skuterjev, in je že pred tem posloval z izgubo. Uber bo odpustil 3700 ljudi, kar predstavlja 14 odstotkov zaposlenih. Uber je sicer večino izgube ustvaril zaradi investicij v sorodna podjetja v tujini, denimo Grab in DiDi. V konkurentu Lyftu bodo odslovili 17 odstotkov zaposlenih ali 982 ljudi.

Toda medtem ko glavna Uberjeva dejavnost usiha (marca in aprila je bil padec več kot 80-odstoten), je preporod doživela podružnica Uber Eats, ki dostavlja hrano. Ker je bilo druženje prepovedano, restavracije pa mnogokje zaprte, so ljudje pač več naročali dostavo. Prodaja se je povečala za 54 odstotkov. Trend se nadaljuje, saj se je aprila prodaja prek Uber Eats povečala za 89 odstotkov. Izvršni direktor podjetja stavi prav na dostavne storitve pri rešitvi in preporodu podjetja. Nekoliko več gotovosti je v AirBnb, kjer direktor poudarja, da se bo povpraševanje pobralo, saj bodo ljudje spet potovali. Postavlja pa se vprašanje, kako bodo gostitelji zagotavljali varnost pred virusom. Podjetje je že objavilo nove smernice za čiščenje, gostje pa lahko izberejo tudi 24- ali 72-urni razmak med prejšnjim gostom in novim gostom.

Poleg tega je ta teden Uber in Lyft zadela še tožba, v kateri Kalifornija podjetjema očita, da so voznike napačno razvrstili kot neodvisne pogodbene sodelavce in ne zaposlene. Gre za stare spore, v katere je Uber zapletel marsikje. Ključno vprašanje je, ali so vozniki neodvisni in torej podjetniki, ali pa gre za prekarno delovno silo, ki je v položaj navidezne neodvisnosti potisnjena proti svoji volji z namenom zniževanja stroškov. V Kaliforniji je 1. januarja začel veljati zakon, po katerem so ti delavci zaposleni, a Uber in Lyft tega ne priznavata in nadaljujeta po starem. Zaradi tega država podjetji toži.

11 komentarjev

Evolve ::

naj grejo u maloro.. ne bo nobene škode

tikitoki ::

Točno tko. Nobene škode, če propadejo.

Ales ::

Družbe, ki poslujejo z ogromnimi minusi in pri tem še agresivno kupujejo druga podjetja, hkrati pa silijo svoje delavce v skrajno podrejen in neenakopraven odnos, si ne zaslužijo obstanka. Očitno jim trenutna zakonodaja dovoljuje tako price dumping kot izkoriščanje delovne sile, hkrati pa se nihče noče vprašati, od kod kapital za to.

Zdaj imajo pa kar naenkrat "težave"? Naj ta politično gospodarska mafijska naveza "vloži" še par miljard, kdo jim brani.

mtosev ::

Nisem nikoli nic od tega se uporabljal. Ne vem pa, da bi kdo karkoli pridobil, ce propadejo.
i like:) [Dell Inspiron 13 7000 - i7 6500U, 8gb ddr3l, samsung 860evo, ips fhd]
moj oče darko 1960-2016
moj labradorec max 2002-2013

ales85 ::

Pri nas je kaksen Uber, kaj sele Uber Eats, pac ne moremo uporabljati. Kljub slovesu, ki ga imajo pa so drzave, v katerih sta obe storitvi cenjeni tako s strani izvajalcev kot uporabnikov, govorim iz prve roke.

tikitoki ::

Jaz lahko iz prve roke rečem, da uber ni cenjen med vozniki, kjer sem ga uporabljal.
Je pa meni prišel prav, da sem se ognil oderuskim cenam.

PrihajaNodi ::

Uber ima preveč konkurence:

Yango, bolt, taxify...valda v Sloveniji itak nič ne dela:)
#OstaniDoma
#StaiAcasa

ales85 ::

V Panami je po mojih izkusnjah cenjen na obeh straneh. V Mehiki pa, kolikor vem, tudi, vsaj tam kjer je. Ravno tako Uber Eats.

Gagatronix ::

And nothing of value was lost.

otago ::

Flixbus?

ales85 ::

otago je izjavil:

Flixbus?

Kot kaj? Alternativa za do trgovine?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber in Lyft povzročata več onesnaževanja in zastojev, kot jih odpravljata

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
373277 (432) MrStein
»

Uber toži Kalifornijo: naši delavci niso zaposleni!

Oddelek: Novice / Tožbe
92116 (1120) jype
»

Popolna prepoved Uberja v Italiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12414480 (9947) konspirator
»

Uber dobil 3,5 milijarde dolarjev iz Saudove Arabije

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
408727 (6181) Messiah

Več podobnih tem