» »

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno inteligenco, ki je prva faza razmaha neke tehnologije. Trenutno se zdi, da so vsi problemi rešljivi na ta način, a to ni nujno res. Spomnimo se veriženja blokov (blockchain), ki je imelo zelo podobno zgodovino. Umetna inteligenca bo seveda ostala pomemben del tehnološkega razvoja, a morda ne bo najpomembnejša v čisto vseh sektorjih. Nvidiina rast trenutno navzgor potisk tudi TSMC in AMD, ki sta takisto pridobila. A Nvidiina rast je bila deloma tudi vpliv izstopanja prodajalcev na kratko, ki so izgubili 2,3 milijarde dolarjev v samo enem dnevu (med dnevom je delnica poskočila tudi za 27 odstotkov). V letošnjem letu se je Nvidiina delnica podražila za dvakrat, kar je prodajalcem na kratko uničilo 8,1 milijarde dolarjev. A delnica še vedno ostaja med najbolj prodanimi na kratko, kar bi v prihodnosti lahko povzročilo tudi padec. Vse je odvisno od tega, ali bo Nvidia dosegla cilj, ki znaša 11 milijard dolarjev prodaje v aktualnem kvartalu. Za perspektivo pa še tole: podjetje je v treh mesecih ustvarilo 2,04 milijarde dolarjev dobička, v celotnem lanskem letu pa 8,3 milijarde dolarjev. Vredno pa je skoraj 1000 milijard dolarjev.

Kako je torej Nvidia poslovala v minulem četrtletju? Prihodki v segmentu podatkovnih centrov so zrasli za 4,3 milijarde dolarjev na 14 odstotkov (v primerjavi z minulim letom). Oddelek za igre pa je izgubil 38 odstotkov in pristal pri 2,24 milijarde dolarjev. Dobiček je znašal 2,04 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

7 komentarjev

Jarno ::

Trenutno proizvajajo najboljše računske enote za AI computing, ki je v velikem razmahu.
Najbolj zanimivo je, da smo jih desetletja financirali igričarji. 8-)
#65W!

Lowink ::

Si ne predstavljam dogodka, da nekdo pride ven z idejo AI kot god za nevirnike (beri potencialni verniki z dokazom obstoja boga).

dexterboy ::

Že 15 let nazaj sem trobil, da bi morali nekako "umetno" omejiti velikost korporacij, oz. uvesti "obvezno" konkurenco. Pa ne da bi imel kaj osebno proti Nvidiji, ampak, če postaneš tako velik, padeš v tisti koš "too big to fail" ter posledično lahko zganjaš zdrahe, pa boš vedno "mamin sinček"...
:'(
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Horas ::

8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

bajsibajsi ::

Lowink je izjavil:

Si ne predstavljam dogodka, da nekdo pride ven z idejo AI kot god za nevirnike (beri potencialni verniki z dokazom obstoja boga).


Je ze :) https://twitch.tv/ask_jesus

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Folk je vidu ChatGPT ..si rekel to je AI. Vidu da ima Nvidia tud AI pa si reku sekira je padla v med, tle je treba vložit na tone keša. Tok primitivno razmišljajo investitorji. Vse sam za sledenje hype trainu. Pa ne rečem če dost folka temu verjame in vloži keš v to bo mogoče še res kej s tega ampak nvidia sama pa nima neke hude povezave z ChatGPT ki je nekak naredil ime za AI.

Gregor P ::

No, najprej se je pred več kot desetletjem Nvidia pravilno odločila, da bo delala namenske kartice za UI, ostalo je zgodovina.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vremena Facebooku so se stemnila (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5616693 (11716) Seljak
»

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Oddelek: Novice / Rezultati
205777 (3599) Mato989
»

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7024047 (20889) no comment
»

Google nekoliko povečal dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
97187 (5821) antonija

Več podobnih tem