» »

Wisconsin: leto dni po zasaditvi lopate Foxconnove tovarne ni

Wisconsin: leto dni po zasaditvi lopate Foxconnove tovarne ni

Izris izmuzljive Foxconnove tovarne

Slo-Tech - Pred natanko letom dni je ameriški predsednik Donald Trump v Wisconsinu položil temeljni kamen v Mount Pleasantu. Napovedal je, da bo tam kmalu stala najmodernejša Foxconnova tovarna, v kateri bo delo dobilo 13.000 ljudi, s čimer se bo visokotehnološka proizvodnja ne le simbolično, temveč tudi v praksi vrnila v ZDA. A kdor je pozorno spremljal medije, je bil že pred tem vedel, da si je Foxconn premislil in kljub darežljivim subvencijam ne bo zaposliti niti približno toliko ljudi. Leto dni pozneje je Foxconn v glavnem lastnik velikih praznih prostorov, na številnih zemljiščih, ki jih je zanj kupilo mesto, pa se sploh še nič ne dogaja.

Zgodba sega v leto 2017, ko je največji svetovni proizvajalec elektronike Foxconn dejal, da bo odprl svojo tovarno v ZDA. V Wisconsinu naj bi delo dobilo 13.000 ljudi, za kar je mesto obljubilo 4,5 milijarde dolarjev podpore v obliki subvencij, oprostitve davkov, razbremenitve komunalnega prispevka, olajšanja okoljevarstvenih postopkov in nakupa zemljišč. Leto pozneje je že postalo jasno, da velike tovarne (Gen 10.5) v Wisconsinu ne bo. Foxconn se je začel izgovarjati, da bo zadostoval manjši obrat (Gen 6), ki bo proizvajal le manjše panele za LCD-je. Tovarna bo podpirala ekosistem AI 8K+5G, za katerega še vedno nihče ne ve, kaj to pomeni. Vmes je bila tovarna celo v celoti odpovedana. Junija lani pa je Trump vendarle položil temeljni kamen za tovarno, za katero ni nihče vedel, kakšna točno bo (Trump je sicer govoričil o 13.000 delovnih mestih, a to ne drži).

Letos se je situacija še poslabšala in tako v začetku leta sploh ni bilo jasno, ali bo Foxconn sploh gradil, čeprav jim je mesto že priskrbelo zemljišča. Investicija je bila ustavljena. Minuli mesec Foxconnovih tovarn ni bilo še nikjer, kopičili so se le dolgovi mestnih oblasti zaradi pridobivanja zemljišč in gradnje infrastrukture. Januarja letos je Foxconn celo odpovedal gradnjo, a si je naposled premislil.

Točno leto dni po Trumpovem govoru, v kateri je tovarno imenoval za osmo čudo sveta, dogovor pa za enega najboljših vseh časov, Foxconn sicer gradi, a nihče ne ve, kaj. Trenutno zaposlujejo 156 ljudi, po načrtih pa je planiranih 570 parkirišč. Tovarna naj bi zaposlovala vsega 1500 ljudi, medtem ko bi jih moral po prvotnem načrtu že prihodnje leto vsaj 5200, naposled pa 13.000. Trenutno ima Foxconn v lasti predvsem prazne stavbe in nepozidana zemljišča, na katerih ne vemo točno, kaj bo zraslo. Tudi kvadratura ne bo znašala 1,8 milijona kvadratnih metrov, temveč največ 92.000 kvadratnih metrov. Tovarna, kakršnakoli že bo, naj bi začela obratovati sredi prihodnjega leta.

4 komentarji

filip007 ::

In cena izdelkov, ki jih bodo izdelovali, a to pa.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

dexterboy ::

Foxconn je kitajski. Kako Trumpy lahko sploh kaj pričakuje, če pa kineze po drugi strani hebe v glavo s carinami...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Dr_M ::

Zato ker je Foxconn tajvanski.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MrStein ::

Kitajci se ne strinjajo s tabo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Foxconnova tovarna v Winsconsinu bo zaposlovala le 1500 ljudi

Oddelek: Novice / Rezultati
105908 (4526) Crimson_Shadow
»

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
4215943 (12687) FireSnake
»

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
3010235 (7179) Truga
»

Socializem po ameriško: Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
2128509 (23552) jype

Več podobnih tem