» »

Uber nadaljuje slabe predstave na borznem parketu

Uber nadaljuje slabe predstave na borznem parketu

Slo-Tech - Običajno ne spremljamo ravno vsakega trgovalnega dne tehnoloških velikanov, a Uber je v tem pogleda izjema. Ena največjih javnih ponudb delnic (IPO), ki se je minuli teden končala z začetkom kotacije podjetja, se namreč za zgodnje vlagatelje nadaljuje slabo. V pičlih dveh dneh je tečaj 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Prvi dan je Uber izgubil 7,6 odstotkov, drugi dan pa za več kot 10 odstotkov.

Analitiki si niso enotni o razlogih za tako slab začetek podjetja. Uber, ki so ga sicer v minulih letih pretresali številni škandali zaradi nespoštovanja zakonov, izigravanja organov in slabih delovnih pogojev, sodi med kontroverznejša podjetja. Kljub temu so ga še oktobra ocenjevali na več kot 120 milijard dolarjev. Sedaj je njegova tržna kapitalizacija le še 64 milijard dolarjev. V zadnjem krogu financiranja je Uber nabiral kapital z valutacijo 76 milijard dolarjev.

Spomnimo, da je Uber največji predstavnik neke nove normalnosti. Podjetje je v IPO zbralo 8 milijard dolarjev svežega kapitala, čeprav ni še nikoli v zgodovini ustvarilo dobička. Največja taksislužba na svetu, ki nima v lasti niti enega vozila in se v številnih državah pravda z vozniki, ali so njeni podizvajalci ali zaposleni, vsako četrtletje pridela več kot milijardo dolarjev izgube. Investitorji verjamejo, da bo podjetje dovolj zraslo, da bo pojedlo konkurenco in v prihodnosti ustvarjalo dobičke.



3 komentarji

carota ::

Morda bi ob tem omenili še Lyft, konkurenca Uberju, ki je šel tudi pred kratkim na borzo in je deležen podobnega uspeha.

Spura ::

Zadnji stavek bi se lahko tudi drugace povedalo. Investitorji upajo na monopol. Investitorji torej upajo na nekaj kar je izrecno prepovedano (a v praksi izvedljivo), nekaj kar rusi kapitalizem.

njyngs ::

Tudi Facebook je v štartu začel slabo, celo padec na 50% startne cene, pa zdaj poglejte kje se giba tečaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snapchat gre po denar na borzo

Oddelek: Novice / Ostalo
125688 (4339) Tear_DR0P
»

Uber dobil 3,5 milijarde dolarjev iz Saudove Arabije

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4014035 (11489) 49106
»

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Oddelek: Novice / Ostale najave
57357 (5966) Tody
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128280 (6229) frke

Več podobnih tem