»

Največja nadgradnja Ethereuma v zadnjem letu

Slo-Tech - Omrežje Ethereum je včeraj uspešno zaključilo nadgradnjo Dencun, s čimer se nadejajo korenitega znižanja provizij za transakcije na omrežjih drugega nivoja (layer-2 networks). Gre za največjo spremembo vse od septembra 2022, ko je ether postal utemeljen na deležih in ne več na delu (proof of stake namesto proof of work). Še ena pomembna novost je bila uvedena lanskega aprila, ko so s šanghajsko nadgradnjo omogočili posamezne ethre sprostiti iz jamstev (unstaking).

Najnovejša razvejitev (hard fork) Dencun prinaša devet novosti (Ethereum Improvement Proposals). Ime kaže, da vsebuje cancunsko nadgradnjo izvedbenega nivoja in nadgradnjo Deneb nivoja za konsenz. Ethereum je dobil novo mesto za shranjevanje podatkov v verigi blokov, ki se imenuje blobs. To je ločeno od rednih transakcij, zato bodo cene nižje. To predstavlja eno najpomembnejših izboljšav tehnologije, ki so jo visoke provizije in težave s skalabilnostjo pestile zadnja leta. Nadgradnja se je zgodila včeraj ob 14.55 po...

23 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Bitcoin presegel 60.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes po več kot dveh letih ponovno presegel mejo 60.000 dolarjev in se zelo približal absolutnemu vrhu, ki ga je pri 69.000 dolarjih dosegel konec oktobra 2021. V današnjem trgovanju je bitcoin na večini borz pokukal do 64.000 dolarjev, nato pa se je malo upehal in pristal pri 60.000 dolarjih. Razlogov za rast je več, v zadnji dneh pa je poganjala sama sebe. Ko se začne bitcoin približevati zgodovinskim rekordom, se zanimanje zanj poveča, novi kupci pa ceno potiskajo navzgor.

Bliža se tudi naslednje razpolovičenje (halving), ki bo čez približno 60 dni. Tako imenujemo spremembo višine nagrade, ki jo dobijo rudarji za vsak uspešno potrjen blok. Od leta 2020 ta znaša 6,25 bitcoina, aprila pa bo padla na 3,125 bitcoina. Razpolovičenje se zgodi vsakih 210.000 blokov in je vzrok, da je celotna emisija bitcoinov omejena na 21 milijonov. Doslej so se zgodila 28. novembra 2012, 9. julija 2016 in 11. maja 2020. Zadnji blok bo po predvidevanjih narudarjen okrog leta 2140. To...

96 komentarjev

Dva odstotka elektrike v ZDA gresta za bitcoin

Slo-Tech - Že leta pišemo, da je poraba električne energije za rudarjenje bitcoina znatna. Zaradi zasnove te kriptovalute se to ne spreminja - medtem je ether na primer postal precej bolj okolju prijazen - zato poraba ostaja visoka. Ameriška Agencija za informacije o energiji (EIA) ocenjuje, da se za rudarjenje bitcoina v ZDA porabi od 0,6 do 2,3 odstotka vse električne energije.

Rudarjenja na osebnih računalnikih ali domačih skupkih grafičnih kartic ni več, tudi domači namenski čipi (ASIC) postajajo preteklost. Danes se bitcoin rudari v specializiranih obratih, ki imajo namensko strojno opremo. Glavni razlog so cene električne energije, zato ti obrati delujejo tam, kjer je cena nizka. Zanimivo je, da se je rudarjenje v zadnjem času iz Kitajske selilo v ZDA, saj je Kitajska prepovedala transakcije s kriptovalutami. Leta 2020 so v ZDA narudarili tri odstotke bitcoina, leta 2022 že 38 odstotkov.

Iz tega je možno izračunati tudi porabo električne energije, ki jo ocenjujejo na 25 do 91 TWh...

148 komentarjev

Trije obtoženi za vdor v FTX in krajo 400 milijonov dolarjev

Bloomberg - Čeprav je bil ustanovitelj kriptomenjalnice FTX Sam Bankman-Fried spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, povezane s propadom FTX, postopki in preiskave še niso končani, saj so v propadu sodelovali tudi drugi. V sredo je ameriško tožilstvo vložilo obtožnico zoper tri osebe, ki so s kriptomenjalnice ukradle za 400 milijonov dolarjev bitcoinov, medtem ko je bil FTX na smrtni postelji.

Na 18 straneh obtožnice so Robert Powell, Carter Rohn in Emily Hernandez obtoženi kraje identitete, zarotništva, prevare. Po prepričanju tožilstva so med marcem 2021 in aprilom 2023 s taktiko menjave kartic SIM okradli več kot 50 žrtev. Najbolj znan je njihov napad na FTX, ki se je zgodil novembra 2022. Takrat so vdrli v račun enega izmed zaposlenih v FTX in mu uspeli ukrasti 400 milijonov dolarjev bitcoina. V obtožnici sicer FTX ni neposredno omenjen, a za kaj drugega ni moglo iti.

Napad z zamenjavo kartice SIM vključuje prevaro operaterja, ki ga prepričajo, da je žrtev izgubila kartico SIM (ali...

2 komentarja

Dan po lažni objavi SEC vendarle dovolil indeksni sklad za bitcoin

Slo-Tech - Včeraj je močno zanihal tečaj bitcoina, saj je vlagatelje razveselila objava na SEC-ovem profilu na omrežju X, da so izdali dovoljenje za kotacijo indeksnemu skladu (ETF), ki bi sledil ceni bitcoina. Že kmalu je objava izginila, nadomestilo pa jo je pojasnilo, da so v račun @SECGov vdrli hekerji in da je objava lažna. Tečaj bitcoina je vse pridobljeno izgubil in končal nekoliko nižje pri 45.000 dolarjih.

Direktor SEC-a Gary Gensler je dejal, da je šlo za vdor in da SEC ni potrdil nobenega ETF, ki sledi bitcoinu. A prvotna objava na SEC-ovem profilu ni bila tako neverjetna, saj SEC te dni res presoja o izdaji dovoljenja za kotacijo takšnemu skladu, kar se bo zelo verjetno zgodilo kmalu. Zato je bila objava videti zelo verodostojna, marsikdo pa še vedno verjame, da ni šlo za vdor, temveč je nekdo na SEC-u le prehitro kliknil objavi. A tudi iz X-a sporočajo, da je šlo za vdor, a ne v platformo, temveč za prevzem nadzora nad profilom zaradi ukradene telefonske številke. SEC ni...

54 komentarjev

Odklenili ključek z bogastvom v bitcoinih

Slo-Tech - Zgodbe o izgubljenih ali zaklenjenih digitalnih denarnicah, ki varujejo prava bogastva bitcoinov, niso zelo redke, a najnovejša ima vse sestavine, da bi po njej lahko posneli tudi kakšen film. Zagonsko podjetje Unciphered iz Seattla je razvilo način za vdor v šifrirani USB-ključ IronKey S200 iz leta 2011. Na enem takem primerku, ki je shranjen v švicarskem bančnem sefu, sta 7002 bitcoina, vredna 220 milijonov evrov. A lastnik ključa, ki je v preteklosti javno pozval k pomoči pri odklepu, sedaj te pomoči sploh noče.

Stefan Thomas je leta 2011 prejel te bitcoine - tedaj je bil tečaj pod enim dolarjem - kot plačilo za videoposnetek o bitcoinu, ki ga je bil ustvaril. Shranil jih je tudi na ta šifrirani USB-ključ, medtem ko je vse druge kopije izgubil. Ključ pa je zaščiten z geslom in po desetih neuspelih poizkusih trajno pobriše podatke. Thomas je geslo pozabil, do konca pa ima le še dva poizkusa. Zato se je dogovoril z dvema skupinama, da jima v zameno za odklep izplača provizijo....

8 komentarjev

Eden največjih lastnikov bitcoinov je ameriška vlada

Slo-Tech - Eden največjih kitov, lastnikov velikanskih količin bitcoinov, so ZDA, poroča The Wall Street Journal. Zvezne oblasti, zlasti pravosodno ministrstvo in davčna uprava, imajo v svojih digitalnih denarnicah vsaj 200.000 bitcoinov, ki so trenutno vredni približno 5,4 milijarde evrov. Večina jih je v denarnicah, ki niso povezane v internet (cold wallets), in so ustrezno šifrirane. Nič ne kaže, da bi imeli z njim kakšne resne načrte v bližnji prihodnosti. Ne ozirajo se niti na nihanje tečaja ali dolgoročne trende. Ne bi mogli reči niti, da na njih dolgoročno sedijo in čakajo dvig vrednosti. Zvezne oblasti preprosto ignorirajo te bitcoine, dokler ne pride sodno določeni čas za prodajo.

Razlogi so seveda preprosti. Organi, ki imajo v lasti te bitcoine, so jih dobili med različnimi preiskavami in kazenskimi postopki, ko so jih zasegli osumljencem kaznivih dejanj. Jarod Koopman, ki na davčni upravi vodi oddelek za forenziko in računalniške operacije, je pojasnil, da časovnice določajo...

21 komentarjev

Dve leti po bitcoinizaciji ima El Salvador še vedno raje dolarje

Slo-Tech - El Salvador je uradno dolarizirana država od leta 2001 in odtlej se dola uporablja kot glavno in zakonito plačilno sredstvo. Pred dvema letoma pa je predsednik Nayib Bukele razglasil bitcoin za drugo uradno valuto, ki naj bi prerodil tamkajšnje gospodarstvo. Prvi skeptični odzivi so se pokazali za pravilne, saj tudi dve leti po začetku projekta El Salvador od bitcoina nima kaj dosti. Ljudje še vedno množično uporabljajo dolarje.

Tudi čas ni bil pravi. V dveh letih, od kar je El Salvador uvedel bitcoin, je kriptovaluta izgubila približno polovico vrednosti. Četudi nakazila delavcev iz tujine (remittances) obsegajo petino BDP-ja, ta pa bi zlahka potekala v kriptovalutah, se več 99 odstotkov teh nakazil še vedno izvaja v dolarjih. Situacija na ulicah je še slabša, saj se bitcoin praktično nikjer ne uporablja za nakupe. Ljudje mu ne zaupajo in pogosto tudi ne razumejo, zato raje posežejo po dolarjih. Uradnih podatkov ni, raziskave o navadah prebivalstva pa žalostne vtise potrjujejo.

...

27 komentarjev

Teksaška farma bitcoinov služi s tem, ko ne rudari

Slo-Tech - Teksaška kriptofarma Riot Platforms, ki se ukvarja z rudarjenjem bitcoinov, je avgusta letos proizvedla 333 bitcoinov, ki so vredni približno devet milijonov dolarjev. To je zavidljiva številka, a Riot Platforms je veliko podjetje, ki ima ogromno kapacitet za rudarjenje. Zanimivo pa je, da avgusta to sploh ni bil glavni prihodek. Še bistveno več, 31,7 milijona dolarjev, so zaslužili s tem, ko niso rudarili.

Riot Platforms je veliki odjemalec električne energije, ki ima zato v Teksasu z upravljavci omrežja sklenjene pogodbe o zagotavljanju stabilnosti omrežja. Ko je poraba električne energije visoka, lahko Riot Platforms dobi plačilo za to, da preneha porabljati električno energijo. Podoben režim imajo veliki porabniki po celem svetu, ki so lahko vključeni v programe za zagotavljanje rezerv in uravnavanje porabe. Letošnji avgust je bil Teksasu izjemno vroč, zato je poraba električne energije za hlajenje narasla. Riot Platforms je zato ustvaril rekordne zaslužke z začasnimi...

11 komentarjev

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni...

24 komentarjev

PayPal z lastnim kriptokovancem

Slo-Tech - PayPal je danes izdal lasten kriptokovanec, ki bo vezan na vrednost ameriškega dolarja. Novi kovanec, ki se imenuje PayPal USD (PYUSD), so ustvarili na platformi Ethereum po specifikaciji ERC-20. Na voljo bo v PayPalu in Venmu, sprva za nekatere uporabnike, sčasoma pa za vse. Začeli bodo, kakopak, v ZDA.

Z novim kovancem bo možno prenašati sredstva med PayPalom in zunanjimi digitalnimi denarnicami, pošiljati denar drugim uporabnikom, plačevati pri nakupu izdelkov in menjati v druge kriptovalute. PayPal želi z novo tehnologijo olajšati raznovrstne transakcije, ki jih njegovi uporabniki izvajajo. Zatrjujejo, da bo novi kovanec popolnoma krit z dolarskimi rezervami, zato se za stabilnost ni bati. Vsak mesec bodo objavljali podrobna poročila o stanju.

Pri vzpostavitvi PYUSD sodeluje podjetje Paxos Trust. V vsakem trenutku ga bo možno zamenjati za dolarje ali pretvoriti v BTC, BCH, ETH ali LTC. Tečaji slednjih seveda nihajo glede na dolar, s tem pa tudi na PYUSD. PayPal je svoj PYUSD napovedoval že dve leti, februarja pa so nekoliko ustavili projekt, da so z regulatorji razčistili podrobnosti. Sedaj je tu.

34 komentarjev

Evropska komisija predlaga digitalni evro

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago, ki omogoča uvedbo digitalnega evra. Gre za projekt, ki ga je Evropska centralna banka formalno začela preizkušati že pred dvema letoma, sedaj pa se pripravlja še zakonodaja. Evropska komisija je ob tem poudarila, da bo končna odločitev odvisna od Evropske centralne banke, ki pa je digitalnemu evru načeloma zelo naklonjena. Pravno podlago bosta morala seveda potrditi še Evropski parlament in Svet. Po optimističnih predvidevanjih bi lahko dobili digitalni evro leta 2027.

Digitalni evro ni nadomestek ali ekvivalent elektronskega denarja, temveč gre za digitalno alternativo gotovini. Ob tem že takoj na začetku povejmo, da digitalni evro gotovine ne nadomešča, temveč predstavlja le vzporedno možnost. Komisija gre v zakonodajnem paketu še dlje in definira kovance in bankovce kot zakonito plačilno sredstvo. Ugotavljajo namreč, da je v nekaterih državah članicah dostop do gotovine resno omejen, ker se zapirajo bančne poslovalnice z...

149 komentarjev

V veliki kriptoaferi na Hrvaškem poniknilo 70 milijonov evrov

Slo-Tech - Na Hrvaškem je izbruhnila velika afera, ki je reška družba za vlaganje v kriptovalute BitLucky nenadoma nehala poslovati. Lastnik in ustanovitelj Luka Burazer je v petek vlagateljem poslal obvestilo, da je stanje podjetja izjemno resno in da bo več informacij o krizni situaciji posredoval v naslednjih dneh. Ti so napočili, informacij pa ni bilo. Burazer je sedaj neznano kje, vlagatelji pa se sprašujejo, ali so vsi njihovi vložki izgubljeni. Primer preiskuje tudi policija.

Po neuradnih podatkih je oškodovanih vsaj 800 ljudi, ki so izgubili približno 70 milijonov evrov. Najmanjši vložki so znašali 2000 evrov, največji pa so dosegli šestmestne številke. Burazer se ne odziva na klice in elektronska sporočila, na družbenih omrežjih pa so izginili vsi njegovi profili.

Burazer je vlagateljem obljubljal visoke donose. Ti naj bi znašali od pet do 25 odstotkov, kar ni ekstremno, je pa še vedno dovolj, da se zdi poslovni model nevzdržen. Pobiral je od 20 do 40 odstotkov provizije, denar pa...

54 komentarjev

EU sprejela zakon o regulaciji kriptovalut

Evropski svet - S pozitivnim glasovanjem v Evropskem svetu se je zaključilo sprejemanje krovne uredbe o regulaciji kriptovalut MiCA, ki določa obsežne dolžnosti ponudnikov storitev, ki bodo odslej odgovorni za izgube strank v primeru kraje.

Evropska unija si že približno tri leta prizadeva vzpostaviti vseobsegajoče pravno ogrodje za regulacijo trga kriptovalut. Lanskega junija so bile dorečene končne postavke uredbe Markets in Crypto Assets ali MiCA, sprejemanje pa je spričo raznih zastojev trajalo še skoraj celotno nadaljnje leto. V torek se je po soglasnem sprejetju v Evropskem Svetu in podpisih finančnih ministrov postopek sprejemanja uredbe zaključil; objava v uradnem listu bo v roku dveh mesecev, po še enem letu pa bo vstopila v zakonsko veljavo - se pravi sredi leta 2024. Smisel Mice je v prvi vrsti zaščita evropskih strank pred kriptoprevarami in omejitev rabe kriptovalut v nečedne namene, se pravi pri prenosih denarja v organiziranem kriminalu. Zato ni presenetljivo, da naj bi glede na...

20 komentarjev

Musk se spet igra s tečajem dogecoina

Slo-Tech - Danes okrog 17.30 je tečaj kriptovalute dogecoin nenadoma poskočil za približno 20 odstotkov. Ponovno je krivec Elon Musk, ki je v preteklosti že večkrat pokazal svojo naklonjenost tej šaljivi kriptovaluti in si zaradi tega tudi nakopal tožbo. To pot je dogecoin kvišku katapultirala sprememba logotipa na Twitterjevi spletni strani, ki je nenadoma postal dogecoin.

Zakaj je Musk odredil spremembo logotipa v dogecoin, ni jasno. To se je zgodilo le na spletni strani, medtem ko je aplikacija ostala nespremenjena. Morda gre za zapoznelo prvoaprilsko potegavščino ali pa zgolj za eno izmed Muskovih ekscentričnosti. Nekaj ur po spremembi je Musk objavil tudi meme, v katerem namiguje na spremembo. Spomnimo, da je Musk v preteklosti že omogočil nakup promocijskega materiala (merch) za Teslo z dogecoinom. Poleg tega je Musk v preteklosti že objavljal vsebine, ki so mejile na manipulacijo borznih tečajev ali pa kdaj tudi zamolčal pomembna dejstva.

Twitter ni pojasnil, čemu sprememba. Musk pa...

49 komentarjev

Ameriška državna agencija toži Binance

Slo-Tech - Ameriški urad CFTC je sprožil tožbo proti največji svetovni kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, katere obtožuje nespoštovanja zakonov.

Četudi so kriptovalute v popularnem smislu že bolj ali manj postale mainstream, pa je njihova pravna situacija v večini razvitih držav še vedno precej neurejena. Nov primer v sagi dvobojevanja med državnimi regulatorji in vseh trikov vajenimi lastniki kriptomenjalnic je najnovejši proces ameriškega urada CFTC (Commodity Futures Trading Commission), ki se ukvarja z nadzorom izvedenih finančnih instrumentov, kot so zamenjave, opcije in terminske pogodbe. Urad je na okrožnem sodišču v Illinoisu sprožil tožbo proti kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, med drugim ustanovitelju Changpeng Zhau in nekdanjemu vodilnemu pravniku Samuelu Limu.

V obsežnem spisku obtožb Binancu očita najprej to, da še vedno posluje z ameriškimi državljani, čeprav delovanja v ZDA nima prijavljenega, kar je v nasprotju z zakoni. Od tu dalje pa se...

8 komentarjev

V Črni gori aretiran ustanovitelj kriptokovancev terraUSD in luna

Slo-Tech - Črnogorski notranji minister Filip Adžić je včeraj zvečer potrdil, da so na letališču v Podgorici aretirali človeka, ki je najverjetneje Kwon Do-Hyung. Za njim so bili tiralico razpisali tako v ZDA kakor v domači Južni Koreji, zato je potoval z lažnimi kostariškimi dokumenti. Južnokorejske oblasti so imele informacije, da je Do Kwon v Srbiji, s katero nimajo sporazuma o izročanju, naposled pa so ga skupaj s Hon Chang Joonom pridržali v sosednji Črni gori, ko sta želela odpotovati v Dubaj. S seboj je imel tudi južnokorejski in ponarejen belgijski potni list, tri prenosne računalnike in pet mobilnih telefonov, so še dodali.

Do Kwon je na begu - to je sam sicer zanikal, a ni nikoli razkril svoje lokacije - od lanskega maja, ko sta implodirali kriptovaluti terraUSD in luna. To je povzročilo vrsto pretresov na trgu kriptovalut, ki so se končali s potopom FTX-a nekaj mesecev pozneje. Poleg Kwona so tedaj ZDA izdale priporne naloge še za pet posameznikov, ki so bili povezani s projektom...

3 komentarji

Ali je zadnja rast bitcoina posledica manipulacije?

Yahoo News - John Griffin z Univerze v Austinu, ki je z analizo trgovanja dokazoval, da je bila rast bitcoina leta 2017 posledica tržnih manipulacij, sumi, da je tudi letošnji odboj podobne provenience. Ob tem priznava, da je sedaj podatkov za analizo bistveno več, zato ne more z gotovostjo trditi, da se to res dogaja. Indici pa kažejo v to smer, dodaja.

Leta 2018 sta John Griffin in njegov doktorski študent Amin Shams analizirala 200 GB podatkov o trgovanju z bitcoinom, ki so se nanašali na meteorski vzpon v letu 2017. S precejšnjo verjetnostjo sta sklepala, da je nekdo umetno napihoval vrednost bitcoina. Našla sta drugo kriptovaluta, ki bi morala biti v celoti pokrita z dolarji, a so jo tedaj množično in nekrito sproščali v obtok. Vsakokrat ko se je pojavila nova količina v obtoku, je zrasla tudi cena bitcoina. Ugotovila sta, da za rastjo bitcoina stoji en posameznik ali povezana skupina.

Nenavadno obnašanje je Griffin opazil tudi lani, ko je bil bitcoin kot pribit med 16.000 in 17.000...

18 komentarjev

Lani z izsiljevalskimi virusi iztržili manj

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi se običajno uporabljajo, da tarče prisilijo v plačilo odkupnin, za kar jim obljubljajo odklep in vrnitev zašifriranih podatkov, a plačanih odkupnin je čedalje manj. Čeprav to ni zagotovilo, da bodo podatke res dobili nazaj, in čeprav strokovnjaki odsvetujejo plačila odkupnine že zaradi moralnega hazarda (je pa včasih to vendarle najbolj pragmatično), se letno za odkupnine porabi več sto milijonov dolarjev. A vendarle - lani manj kot leto pred tem.

Podjetje Chainalysis je v zadnji analizi ocenilo, da je bilo lani plačanih za 457 milijonov dolarjev odkupnin, večinoma v kriptovalutah, kar je 40 odstotkov manj kot leto pred tem. Ob tem je povedno, da se število napadov ne zmanjšuje, prav tako tudi višina zahtevanih odkupnin. Manj zbranega denarja je posledica večje zadržanosti podjetij in organizacij do plačevanja odkupnin. Trend je enak že nekaj let, dodajajo. Podjetje Coveware, ki se ukvarja s pomočjo prizadetim organizacijam, je opazilo, da so leta 2019 žrtve v...

4 komentarji

Kriptovalute so se odbile od dna

Slo-Tech - Kriptovalute so od novembra 2021 vztrajno izgubljale vrednost, čeprav je bilo vmes nekaj skokov, ki pa so se vsi izkazali za odboje mrtve mačke. Po dveh mesecih vztrajnega preizkušanja dna, ki se je izoblikovalo med 15.000 in 16.000 evri za bitcoin, so v zadnjem tednu kriptovalute znatno pridobivale. Bitcoin je 25 odstotkov više, še nekoliko več je pridobil ether. Kriptoborze so v glavnem obarvane zeleno.

Vrednosti so še vedno precej pod vrhovi iz novembra 2021, a zadnje dogajanje igralcem na trgu vliva optimizem. Po letu 2022, ko je precej borz propadlo, med škandali pa prvo mesto zaseda spektakularni potop FTX zaradi poneverb, smo tudi v letu 2023 pričakovali negativne trende. Zakaj so se kriptovalute odbile prav sedaj, ne ve nihče, analitiki pa ponujajo celo paleto razlag. Med njimi najdemo možnost za znižanje obrestnih mer v ZDA, umiranje inflacije v ZDA in nakupe velikih lastnikov (whales). Dogajanje na svetovnih trgih kriptovalut v največji meri določata ZDA in Kitajska.

...

38 komentarjev

Ustanovitelj FTX-a aretiran na Bahamih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, je bil danes ponoči aretiran na Bahamih zaradi ameriškega pripornega naloga. V ZDA poteka preiskava propada njegovega podjetja FTX, ki po mnenju tožilstva ni poslovalo po pravilih. V javnost že tedne kapljajo informacije o kaosu, nepreglednem prelivanju denarja in posojanju denarja svojim drugim podjetjem za lastne potrebe, kar naj bi bistveno prispevalo k razpadu FTX, ki ga malodane označujejo za piramidni sistem.

Ameriško tožilstvo je potrdilo, da je bil Bankman-Fried ponoči pridržan na Bahamih, kar se je zgodilo mirno in brez incidentov. Danes tekom dneva bodo javnosti pokazali tudi obtožnico, čeprav večjih presenečenj ni pričakovati. Najverjetneje je obtožen prevare, zarotništva in pranja denarja. Če bo obtožnica potrjena, bo po sporazumu med Bahami in ZDA izročen. Bankman-Fried in njegovi odvetniki po aretaciji še niso dali izjavi, je pa pred tem v intervjujih ves čas poudarjal, da ni zanalašč prekršil...

32 komentarjev

FTX dolguje več kot tri milijarde dolarjev

Slo-Tech - Propad kriptomenjalnice FTX je pustil vsaj tri milijarde dolarjev globoko luknjo, kažejo uradni podatki, ki jih je FTX prijavil v postopku prisilne poravnave (Chapter 11). Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. Imen javnosti niso razkrili. V postopku prisilne poravnave morajo podjetja razkriti, koliko in komu dolgujejo. Upniki potem sodelujejo v postopku, ko se odloča o najučinkovitejšem načinu za rešitev podjetja.

Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba praksa, temveč zelo verjetno tudi nezakonito, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagati na tvegan način. FTX je...

45 komentarjev

BlockFi prva žrtev implozije FTX

Sam Bankman-Fried

Reuters - Implozija FTX-a je povzročila kaskadno reakcijo v ekosistemu kriptovalut, saj so bila FTX-u izpostavljena številna podjetja. Med njimi najdemo tudi velikane, kot so Binance, Nicehash, Coinbase in druge. Prva žrtev je očitno BlockFi, ki je zaradi težav z likvidnostjo že zamrznil izplačila strankam. Sporočili so, da so močno izpostavljeni FTX-u in povezanim družbam.

BlockFi je julija podpisal sporazum s FTX, po katerem naj bi mu slednji zagotavljal likvidnostna sredstva v obliki 400-milijonskega revolving kredita. Ker so FTX, FTX.US in Alameda vložili zahtevek za začetek prisilne poravnave, je sedaj v težavah tudi BlockFi. Zavrnili so govorice, da imajo večino sredstev pri FTX, a so priznali veliko izpostavljenost. Od strank zato pričakujejo razumevanje, medtem ko urejajo situacijo, prosili pa so jih tudi, da na BlockFi ne nalagajo novega denarja. Zatrjujejo, da imajo še dovolj sredstev, da prevetrijo več možnosti in se odločijo za najboljšo. Ali to drži, bomo videli kmalu.

Medtem...

29 komentarjev

Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od...

47 komentarjev

Kako je FBI zasegel za 3,4 milijarde evrov bitcoinov

Slo-Tech - Čeprav je bitcoin brezimenski, še zdaleč ni anonimen, saj so transakcije javne in jim je možno slediti. Spletna tržnica z nezakonitim blagom Silk Road je bila ukinjena že pred desetletjem, FBI pa še vedno sledi bitcoinom in jih zasega. Te dni se začenja sojenje Jamesu Zhongu, pri katerem so lani, devet let po propadu strani, zasegli za (tedaj) 3,3 milijarde dolarjev bitcoinov in drugih kriptovalut. Zhong se je minuli teden izrekel za krivega prevare, za kar mu grozi do 20 let zapora. Zhong ni bil upravljavec strani, temveč komitent.

Lanskega novembra je FBI med hišno preiskavo zasegel 50676, kar je bil tedaj največji zaseg bitcoina v ameriški zgodovini. Poleg tega so mu zasegli še 174 bitcoinov na fizičnih nosilcih, srebrne in zlate palice in 661.000 dolarjev. Šele letos pozimi je ta rekord padel s še nekoliko večjim zasegom. To so odkrili s sledenjem transakcijam in preiskovalnim delom, čeprav se je Zhong trudil zakriti provenienco bitcoinov in jih je pral prek darkneta.

...

47 komentarjev

V Indiji začeli preizkušati digitalno valuto

Slo-Tech - Indija je danes začela pilotni projekt digitalne valute, ki ga vodi centralna banka (Reserve Bank of India). V projektu sodeluje devet bank, digitalna rupija pa se bo uporabljala za poravnavanje transakcij z obveznicami na sekundarnem trgu. Z njo naj bi medbančni trg postal učinkovitejši, predvidevajo v centralni banki, saj bodo stroški transakcij nižji. Odpadla bo potreba bo garancijah in poroštvih.

Mesec dni pozneje se bo digitalna rupija začela uporabljati tudi s potrošniki. Da bi se digitalna valuta začela bolj množično uporabljati, bo morala podpirati čezmejna plačila, zadostno raven anonimnosti vsaj pri majhnih transakcijah, in dovolj trgovcev. Med pilotnim projektom bo centralna banka izdajala digitalno valuto za vsako banko v njen vostro račun pri centralni banki.

Indijska centralna banka je v preteklosti večkrat poudarila, da uvedba digitalni valut ali kriptovalut neuradnih izdajateljev predstavlja tveganje za stabilnost finančnega sistema. Digitalna valuta, kakršna je...

64 komentarjev

Muskov prevzem Twitterja katapultiral dogecoin

Slo-Tech - Eden izmed nepričakovanih zmagovalcev Muskovega prevzema Twitterjev je kriptovaluta dogecoin, ki je pridobila 70 odstotkov vrednosti in dosegla polletni vrh. Elon Musk je glasen zagovornik kriptovalut, a posel je najbolj vplival prav na dogecoin, ki ga je bil Musk večkrat posebej izpostavljal. Dogecoin, ki je bil nastal kot potegavščina, je Tesla celo sprejemala kot plačilo za komercialni material, denimo obeske, zaponke za pas, parfume in podobno.

Dogecoin je sicer še vedno daleč od rekordnih vrednosti. Trenutno se giblje okrog 0,13 dolarja, medtem ko je lani presegel 0,50 dolarja in dobršen del leta preživel nad 0,20 dolarja. K temu je izdatno pripomogel prav Elon Musk, ki je valuto reklamiral na družbenih omrežjih in podžigal njeno rast, zaradi česar si je nakopal tudi nekaj tožb. Očitajo mu tržne manipulacije.

Billy Markus in Jackson Palmer sta dogecoin kot satiro zagnala leta 2013, a je kmalu postal 'resna' kriptovaluta. Majhna, a predana skupnost mu zvesto sledi, s...

2 komentarja

Največji ETF za bitcoin leto po zagonu v velikih težavah

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar je bitcoin v zadnjem ciklu rasti prvikrat dosegel rekord. K temu je izdatno prispeval zagon indeksnega sklada ProShares Bitcoin Strategy ETF, ki je v ZDA začel kotirati lanskega oktobra in je sledil vrednosti bitcoina. Leto dni pozneje je situacija klavrna, vlagatelji pa z zajetno izgubo.

Sklad je bil ob zagonu najuspešnejši v zgodovini, saj je v prvem tednu nabral milijardo dolarjev premoženja. Navdušenci nad kriptovalutami in tudi tisti, ki so želeli zgolj hitro zaslužiti, so vanj vložili milijarde. Bitcoin je končno stopil ob bok tradicionalnim naložbenim razredom, je bilo moč prebrati. Do danes je sklad pridelal 70-odstotno izgubo, s čimer je šesti najslabši novi ETF vseh časov. Napočila je namreč nova kriptozima.

Novi sklad je začel delovati prav na vrhuncu, saj je odtlej bitcoin drsel k tlom, tako pa tudi sklad. V resnici upravljavcem ne moremo očitati veliko, saj sklad mora slediti svoji naložbeni strategiji, ki je bila v tem primeru sledenje...

7 komentarjev

Balonček NFT-jev je počil

Slo-Tech - Na začetku leta so vrhunec svoje popularnosti dosegli nezamenljivi žetoni (NFT), ki so se prodajali v milijardah dolarjev, najdražji pa so stali milijone dolarjev. Januarja letos je lastnika zamenjalo za 17 milijard dolarjev NFT-jev, kar je predstavljalo rekord. A kasneje je postalo jasno, da je balonček začel izgubljati zrak. Prvi objavljeni čivk na Twitterju se je na primer prodal za nekaj sto dolarjev, medtem ko je prodajalec pričakoval milijonski izkupiček. Pogled nazaj kaže, da so NFT-ji vrh resnično dosegli januarja letos.

Odtlej je promet večinoma padal. Septembra je lastnika izmenjalo le še za 466 milijonov dolarjev NFT-jev, kar 97 odstotkov manj kot na vrhuncu januarja letos. To so agregirani podatki z več platform, med drugim OpenSea, NFTX, LarvaLabs, LooksRare, SuperRare, Rarible in Foundation. Trenutno število transakcij je celo nižje kot lanskega julija, preden se je trga polastila mrzila. Zanimivo je, da se je znižalo tako število transakcij kot njihova vrednost, ne...

30 komentarjev

Ethereum postal PoS, konec rudarjenja

Slo-Tech - Danes se je uspešno zaključila velika nadgradnja omrežja Ethereum, imenovana Merge, ki korenito spreminja način potrjevanja transakcij in zagotavljanje avtentičnosti zapisov v verigi blokov. Po današnji spremembi se za te namene ne uporablja več računska moč (proof of work), temveč vložki (proof of stake). Prehod, ki so ga načrtovali od leta 2016 in vmes tudi večkrat preložili, je uspel brez težav. Z njim je poraba električne energije za delovanje Ethereuma padla za več velikostnih razredov (vsaj 99 odstotkov), koncept rudarjenja ethra pa je izumrl (še vedno se lahko rudarijo nekatere druge kriptovalute).

Nadgradnja se je v resnici začela že 6. septembra, ko so izvedli nadgradnjo Bellatrix. Ko se je danes zjutraj narudaril zadnji blok z vrednostjo TTD (Terminal Total Difficulty) 58750000000000000000000, se je začela nadgradnja Pariz. Tehnično je s tem postopek končan, videli pa bomo, kako se bo odrazil v uporabi omrežja. Prehod na PoS pomeni, da transakcije potrjujejo zaupanja...

155 komentarjev

SWIFT preizkuša veriženje blokov

Bloomberg - V finančnem sistemu SWIFT, ki ga za komunikacijo uporabljajo banke širom sveta, začenjajo preizkuse tehnologije veriženja blokov (blockchain). SWIFT je projekt začel s tehnološkim podjetjem (fintech) Symbiont, v njem pa sodelujejo številni velikani, med drugim Citigroup, Vanguard in Northern Trust. Nove tehnologije ne nameravajo uporabiti za sprovajanje transakcij, kot to počne bitcoin, temveč za učinkovito komuniciranje pomembnih poslovnih dogodkov, kar so na primer izplačila dividend ali združevanje in prevzemi.

SWIFT je vodilni komunikacijski sistem, v katerem sodeluje več kot 11.000 pravnih oseb iz več kot 200 držav, s čimer omogoča izvajanje nepregledne množice transakcij. O SWIFT-u se v medijih poroča redko, recimo ob hekerskih napadih ali izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema zaradi aktualne vojne.

Veriga blokov, ki jo preizkušajo, bo vsebovala sporočila, ki se morajo prenašati med člani sistema. Vodil jo bo Symbiont, posebna orodja pa bodo skrbela za prevod in...

25 komentarjev

El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo

Slo-Tech - Pred natanko letom dni se je El Salvador podal na zanimivo pot, ko je bitcoin razglasil za eno izmed uradnih valut v državi. Medtem ko prebivalstvo že od začetka ni gojilo velikih upov, je predsednik Nayib Bukele razglašal skorajšnji eldorado, ki pa se je že kmalu izkazal za fatamorgano. Leto dni pozneje je slika jasnejša in klavrna.

Čeprav El Salvador že spočetka ni imel najugodnejših predispozicij za uvedbo digitalne valute, so bile tudi razmere v svetu nenaklonjene širšemu razmahu bitcoina. Lanskega novembra je bitcoin dosegal rekorde, letos je večinoma padal in je že dve tretjini pod tedanjimi vrhovi. Cene so v El Salvadorju še vedno denominirane v dolarjih, bitcoin pa ostaja kurioziteta. Ni prinesel niti preporoda niti propada, temveč je preprosto pozabljen, je dejal nekdanji guverner centralne banke v El Salvadorju.

Čeprav so prebivalci prejeli za 30 dolarjev bitcoinov, so pri tem večinoma tudi ostali. Maloštevilni so nakupili dodatne bitcoine, ker za to ni bilo potrebe....

52 komentarjev

Septembra bodo rudarji ethra ostali brez posla

Slo-Tech - Nezadržno se bliža sredina septembra, ko se bo v ekosistemu kriptovalut zgodila največja sprememba doslej. Na dan M (Merge) bo Ethereum spremenil način potrjevanja verige blokov, ki ne bo več terjalo enormnih računskih moči in tratilo električne energije v velikosti Belgije. S prehodom od proof-of-work do proof-of-stake se bo poraba energije zmanjšala za tisočkrat, številni rudarji ethra pa bodo ostali brez posla.

Zadnja generalka je bila uspešno izpeljana 10. avgusta. Prav kompleksnost te operacije, ki jo bodo izpeljali brez prekinitve delovanja omrežja, je razlog, da so dan M že večkrat preložili. V šali ga večkrat primerjamo z zamenjavo motorjev na letalu med letom. Sprememba mora potekati brez zastoja v delovanju omrežja, hkrati pa mora biti odporna na poizkuse zlorabe, ki bodo nedvomno sledili. Sistem ne sme klecniti tudi zato, ker je Ethereum hrbtenica številnih drugih projektov, ki temeljijo na njem.

Poenostavljeno povedano je osnovni koncept potrjevanja blokov trenutno...

47 komentarjev

Rusija prepovedala plačila v kriptovalutah

Slo-Tech - Ruski predsednik je razglasil zakon, ki prepoveduje uporabo kriptovalut kot plačilno sredstvo. Nova zakonodaja ne kriminalizira kriptovalut v celoti, temveč prepoveduje uporabo digitalnih finančnih sredstev, kamor sodijo tudi kriptovalute, za plačilo za dobrine, delo, storitve in podobno. Kriptovalut torej ne bo dovoljeno uporabljali kot plačilno sredstvo. Menjalnice in drugi ponudniki infrastrukture za kriptoplačila bodo morali zavrniti transakcije, za katere bi lahko domnevali, da predstavljajo plačilo.

Duma je zakon obravnavala junija, po predsednikovem podpisu pa bo začel veljati čez 10 dni. V Rusiji kriptovalutam sicer niso naklonjeni, a se še različne agencije in organi niso poenotili, ali bi jih povsem prepovedali ali strogo regulirali. Centralna banka si prizadeva za prepoved, medtem ko ministrstvo za finance vztraja pri regulaciji. Po uvedbi sankcij zoper Rusijo zaradi vojne v Ukrajini so se pojavile bojazni, da bi lahko ruska podjetja in posamezniki uporabljali...

78 komentarjev

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

Facebookove kriptovalute uradno konec

Slo-Tech - Pred tremi leti se je Facebook pridružil vsesplošnemu navdušenju nad kriptovalutami in najavil lastno kriptovaluto. Konzorcij je kmalu razpadel, sedaj pa bo pokončal še zadnje ostanke nesojenega poizkusa. Kriptovaluta Novi, ki jo je pilotno vodila Meta (prej Facebook), se 1. septembra poslavlja.

Ko so se velikopotezni načrti o kriptovaluti sesuli, je ostal projekt Novi. Pilotni projekt Novi je od oktobra 2021 deloval v delu ZDA in v Gvatemali, a je bilo ves čas jasno, da prihodnosti nima. V začetku leta je Facebook (Meta) ukinil kriptovaluto diem, v katero se je pretvorila prvotna zamisel Libre. Diem ne bi bil klasična kriptovaluta, temveč bolj finančna ustanova, ki bi nudila storitve 1,7 milijarde ljudem brez bančnega računa. Facebook tega seveda ne bi počel iz golega altruizma, temveč ker so v bančništvu podatki o komitentih in uporabnikih, kar je možno monetizirati. Facebook je lastno virtualno valuto Credits imel že leta 2011, a je bila namenjena plačevanju v igrah. A z Libro...

15 komentarjev

Tri leta pozneje vrnjeni bitcoini univerzi prinesli lep znesek

Slo-Tech - Dolgoročna rast vrednosti bitcoina, občasnim pretresom na poti navkljub, je poskrbela že za nekaj neverjetnih zgodb, ko so ljudje po več letih ugotovili, da imajo nekje bitcoine, ki so vmes postali pravo malo bogastvo. Nekaj podobnega se je zgodilo univerzi v Maastrichtu, ki je bila pred tremi leti tarča izsiljevalskega napada. Del odkupnine v bitcoinih so dobili nazaj, razlika v vrednosti pa je občutna.

Leta 2019 je izsiljevalski virus napadel univerzo, zato so se odločili plačati zahtevano odkupnino. Napadalci so imeli nadzor nad računalniki in strežniki, kar je onemogočilo delovanje informacijskega sistema, knjižnic, elektronske pošte itd. Za povrnitev dostopa so plačali 200.000 evrov v bitcoinu. Tri leta pozneje so petino te vsote dobili nazaj, a je evrska vrednost te petine zrasla na pol milijona evrov.

Nizozemska policija je namreč v preiskavi odkrila enega izmed storilcev, ki je imel dostop do denarnice s petino zneska. Tožilstvo je leta 2020 račun zaseglo, na njem pa je...

1 komentar

Kriptorazprodaja se nadaljuje, grafične kartice spet ugodne

Bloomberg - Velikanski padci na trgu kriptovalut, ki so v zadnjem mesecu zgrmele za približno tretjino, imajo poleg glavobolov imetnikov kriptovalut in zaposlenih v tej industriji tudi nekaj širših posledic, ki niso vse negativne. Cene grafičnih kartic, ki so se med zadnjimi kriptobaloni uporabljale za rudarjenje kriptovalut, zaradi česar so cene letele v stratosfero, so se občutno pocenile. AMD-jeve kartice iz serije Radeon RX 6000 najdemo že pod priporočenimi maloprodajnimi cenami.

Bitcoin je bil na začetku leta vreden skoraj 50.000 dolarjev, danes se giblje pod 20.000 dolarji. Podobni padci so prizadeli tudi njegove sorodnike, kar je v težave pahnilo tudi številna podjetja s tega področja. Kriptobanka Celsisus je v začetku tedna ustavila izplačila, kmalu je isto storil še Binance, Coinbase pa odpušča. To na drugi strani pomeni, da so se samo v maju grafične kartice pocenile za dodatnih 15 odstotkov. Pocenitev morda niti ni najpomembnejša sprememba, saj so nekateri modeli sploh postali...

39 komentarjev

Kriptovalute še naprej padajo, podjetja odpuščajo

The Verge - Kriptomenjalnica Coinbase je odpustila več kot tisoč zaposlenih, kar je sicer le eden od drastičnih ukrepov večjih akterjev v kriptoindustriji, ki po vnovičnem občutnem padcu valut režejo število zaposlenih in omejujejo poslovanje.

Padanje tečajev kriptovalut, ki se je sicer pričelo že konec lanskega leta, enega od vrhuncev pa doseglo v prvi polovici maja s propadom algoritemskega stabilnega dvojca Terra-Luna, se nadaljuje in podjetjem v tej industriji povzroča vse hujše težave. V ponedeljek je kriptobanka Celsius, ki si je ime ustvarila z bizarno ugodnimi posojili, onemogočila dviganje sredstev; kmalu zatem je dviganje bitcoina ustavila še menjalnica Binance, kar je sprožilo novo paniko. Žeton CEL je od sredine aprila sicer izgubil več kot devet desetin svoje vrednosti. To je bitcoin prvič po decembru 2020 pognalo pod 25.000 dolarjev, s tem pa je vrednost kriptovalut prvič po januarju 2021 globalno padla pod tisoč milijard dolarjev. Trenutno bitcoin niha nekje med 20.000 in...

229 komentarjev

Razprodaja kriptovalut

Bitcoin je zelo koreliran s tehničnimi delnicami.

Slo-Tech - Na trgu kriptovalut se je razpoloženje prevesilo v medvedjo smer, ko so kriptovalute padle na najnižje ravni po letu 2020 in so že več kot 50 odstotkov pod vrhovi izpred pol leta. Včeraj je bitcoin dosegel minimum pri približno 26.200 dolarjih, potem ko je bil novembra vreden več kot 65.000 dolarjev. Ether se je spustil pod 2000 dolarjev. S tržne kapitalizacije kriptovalut je v enem samem dnevu odpihnilo več kot 200 milijard dolarjev.

Da je trg resnično nervozen, najlepše priča cena stabilne kriptovalute terraUSD, ki je načeloma vezana na ameriški dolar, zato je od vzpostavitve z minimalnimi fluktuacijami držala vrednost enega dolarja. Ko se je v sredo terraUSD razletel na manj kot 0,7 dolarja in do danes padel pod 0,17 dolarja, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe. Celo tether, zlati standard med stabilnimi kriptovalutami, je včeraj za kratek čas padel pod 0,95 dolarja, a se je kasneje pobral nazaj na en dolar. Izkazalo se je, da so tudi stabilni kovanci lahko žrtve enakih...

44 komentarjev

Zlomili Nvidiine omejitve LHR za počasnejše rudarjenje kriptovalut

Slo-Tech - Nvidia je lani začela prodajati posebne okleščene verzije svojih najzmogljivejših grafičnih kartic, ki so bile namenoma manj primerne za rudarjenje kriptovalut, s čimer so želeli zagotoviti dostopne grafične kartice tudi igralce iger. Rodila se je zloglasna serija LHR. Vrsto mesecev so se vrstili poizkusi, kako to omejitev obiti, saj kartice znižajo hitrost delovanja, ko zaznajo rudarjenje, a so bili uspehi pičli. Sedaj pa je uspelo. Platforma NiceHash je sporočila, da so v njihovi programski opremi uspeli odkleniti celotno zmogljivost grafičnih kartic. Na Tom's Hardware so navedbe neodvisno potrdili.

Že doslej so bili rudarji sila iznajdljivi. Če je na primer NBMiner omogočal izkoristke do 70 odstotkov, so v preostalih 30 odstotkih nekateri rudari druge kriptovalute. V preteklosti so se že pojavljale tudi trditve, da določeni programski opremi uspeva popoln odklep, a so se izkazale za zlonamerne prevare, saj je šlo za malware. To pot je uspelo, a z nekaj omejitvami. Tega je...

9 komentarjev

Niso vsi NFT-ji nujno milijonske priložnosti

Slo-Tech - Običajno poročamo o astronomskih vrednostih, za katere se prodajajo nezamenljivi žetoni (NFT) kakšnih digitalnih znamenitosti, denimo prvega smsa. A prvi objavljeni čivk na Twitterju Jacka Dorseya, za katerega je Sina Estavi lani odštel 2,9 milijona dolarjev, je tokrat pošteno razočaral. Medtem ko je prodajalec pričakoval 48 milijonov dolarjev, je najboljša ponudba znašala 277 dolarjev. Estavi ima še nekaj dni časa, da se odloči, ali bo ponudbo sprejel.

Ko je Estavi minuli teden na Twitterju napovedal prodajo, je ob tem dodal, da bo polovico izkupička (25 milijonov dolarjev ali več) namenil dobrodelni organizaciji GiveDirectly. A ko se je včeraj dražba končala, so se ponudbe vrtele od šestih dolarjev do 277 dolarjev (v ethru). Estavi je ob tem dejal, da je formalno rok potekel, a če bo dobil dobro ponudbo, bo NFT prodal. S tem priznava, da za 277 dolarjev tega ne namerava storiti.

To morda že kaže na spuščanje zraka iz balona NFT-jev, ki so v zadnjih mesecih resnično zbezljali....

36 komentarjev

ZDA se lotevajo uveljavitve digitalnih valut

Axios - Ameriški predsednik Biden je z izvršnim ukazom pristojnim institucijam odredil, naj analizirajo možne poti za zakonsko regulacijo digitalnih, torej tudi kriptovalut. To lahko pomeni njihovo polnopravno uveljavitev v ameriški finančni industriji v roku nekaj let.

Kriptovalute imajo skoraj povsod po svetu še vedno status grdega račka financ - čeprav jih že marsikdo uporablja, klasični finančni trgi in politika nad njimi vihajo nosove, posledično pa šepa tudi regulacija in s tem varnost. Toda institucije in vlade jih vendarle počasi jemljejo vse bolj resno in v tej smeri gre tudi izvršni ukaz, s katerim je predsednik Biden prejšnji teden naložil finančnim in upravnim ministrstvom, uradom ter agencijam, naj raziščejo načine, na katere bi ZDA lahko koristno uporabile digitalne valute. Natančneje: finančnemu ministrstvu je naložil študijo zagotavljanja varnosti strank in vlagateljev; komisiji za stabilnost financ študijo tveganj, ministrstvu za trgovino pa raziskavo načinov, na katere...

29 komentarjev

Bankomati za dvig bitcoina na Otoku nezakoniti

Slo-Tech - Britanski finančni regulator Financial Conduct Authority je v petek sporočil, da so bankomati, ki strankam omogočajo nakup in prodajo kriptovalut, nezakoniti. To pomeni, da se bodo morali ti bankomati, ki v Veliki Britaniji stojijo ponekod, posloviti. Za poslovanje s kriptovalutami se je treba v Veliki Britaniji registrirati in poslovati v skladu s pravili za preprečevanje pranje denarja. Nobeno izmed podjetij, ki nudijo te storitve, ni pridobilo licence za nudenje storitev na bankomatih.

Podjetje Gidiplus je ponujalo take storitev, kar jim je regulator prepovedal. Zato so se pritožili na višje sodišče, ki pa jih je zavrnilo. Ker Gidiplus ni dobil dovoljenja FCA in ker sodišču ni mogel pokazati, kako bi lahko posloval v skladu z zakonodajo, mora prenehati nuditi storitve na bankomatih. Ključna težava je preverjanje identitete strank, ki je Gidiplus pri pologih pod 250 funtov ni izvajal dovolj podrobno, zato je obstajal nevarnost uporabe mul za premikanje večjih količin denarja....

25 komentarjev

Kriptovalute skrivališče premoženja tudi med ločitvami

The New York Times - V ZDA se pojavlja čedalje več ločitev, pri katerih je imel eden izmed zakoncev večje količine kriptovalut, ki so po začetku ločitvenega postopka izpuhtele, piše The New York Times. Kakor so ljudje včasih skrivali denar pod žimnico in kasneje na bančnih računih v tujini, so dandanašnji kriptovalute prikladno skrivališče. Zaradi tega cveti tudi industrija forenzičnih analitikov blockchaina, ki iščejo domnevno izginule kriptovalute.

Kriptovalute namreč v nasprotju s pogostim prepričanjem niso neizsledljive. Velja prav nasprotno; vse transakcije so javne in zapisane v verigi blokov (blokchain), niso pa javno znani lastniki denarnic, ki sodelujejo. Težavo pa predstavlja dejstvo, da je sredstva moč zaseči le s poznavanjem gesla oziroma zasebnega ključa. Pri nekaterih ločitvah so v igri veliki zneski, tudi več milijonov, saj številni bitcoini izvirajo iz nižjih zneskov izpred mnogo let, ki so sčasoma z rastjo tečaja pridobili vrednost.

Četudi kriptovalut včasih ni moč zaseči, pa se...

34 komentarjev

Nov predlog za obdavčitev kriptovalut

Slo-Tech - V javni obravnavi je nov predlog zakona o obdavčitvi virtualnih valut, kamor sodijo zlasti kriptovalute. Po lanskem poizkusu sta FURS in Ministrstvo za finance pripravila nov predlog, ki virtualne valute obdavčuje nekoliko bolj prizanesljivo. Efektivna obdavčitev bi znašala od 0 do 5 odstotkov vrednosti unovčenega premoženja, torej od glavnice. Kdor bi dejansko ustvaril izgubo, pa bi lahko uveljavljal tudi to.

Zakon kot obdavčljivi dogodek opredeljuje unovčenje kriptovalute, kar predstavlja njeno zamenjavo v denarna sredstva ali porabo za nakup blaga, storitev ali drugega premoženja. Davčna osnova se določi tako, da se evrska protivrednost unovčenega premoženja najprej zmanjša za 10.000 evrov, kolikor je meja za obdavčitev. Kdor bi v koledarskem letu pridobil manj kot 10.000 evrov premoženja s prodajo kriptovalut, davka ne bi plačal. Presežek nad to vrednostjo pa bi se najprej zmanjšal za 50 odstotkov priznanih normiranih stroškov, nato pa bi se ta davčna osnova obdavčila po...

95 komentarjev

Severna Koreja s hekerskimi napadi financira svoj raketni program

BBC - Po ugotovitvah Združenih narodov je Severna Koreja v letih 2020 in 2021 s hekerskimi napadi ukradla za več kot 50 milijard dolarjev kriptovalut, s čimer je financirala svoj raketni program. Hekerski napadi in kraja kriptovalut so že postali pomemben vir prihodkov za severnokorejski jedrski in raketni program, so ugotovili. V tem času so vdrli v najmanj tri menjalnice kriptovalut v Severni Ameriki, Evropi in Aziji.

V javnosti krožijo sicer še višje številke. Chainalysis je v začetku leta ocenil, da so v minulem letu severnokorejski hekerji nakradli za 400 milijonov dolarjev premoženja s kriptomenjalnic. To premoženje potem operejo z več menjavami med različnimi kriptovalutami in menjalnicami, nato pa ga na azijskih menjalnicah pretvorijo v konvertibilne valute. Še vedno imajo neopranih približno 170 milijonov dolarjev, so še ugotovili. Vključno z drugimi hekerskimi napadi, ne le na kriptovalutne menjalnice, pa so izpleni še večji. Združeni narodi so že leta 2019 ocenili, da je...

20 komentarjev

Facebook obupal nad lastno kriptovaluto

Bloomberg - Po neuradnih podatki se Facebookova digitalna valuta ne bo zgodila. Bloomberg je minuli teden poročal, da konzorcij, ki se je oblikoval za to valuti, razmišlja o odprodaji vsega premoženja in ukinitev. Diem Association, ki se je nekoč imenoval Libra, se z investicijskimi bankami dogovarja o načinu prodaje intelektualne lastnine in novih lastnikih za inženirje, ki so razvijali tehnologijo.

Facebook je sedaj sporočil, da se projekt valute diem ustavlja. Razlog naj bi bila nesoglasja z regulatorji, s katerimi niso uspeli najti skupnega jezika o novi valuti. Zaradi pomanjkanja zaupanja so dali Facebooku jasno vedeti, da mu ne bodo dovolili vzpostaviti plačilnega sistema in lastne valute. Tehnologijo, ki je obsegala infrastrukturo ter orodje za plačilni promet prek blockchaina, je za 200 milijonov dolarjev kupil sklad Silvergate Capital Corporation.

Ko je Facebook leta 2019 napovedal svojo digitalno valuto, tedaj imenovano še libra, je bil konzorcij velik. A kmalu so nekateri vidni...

6 komentarjev

Bitcoin je polovico pod vrhom

Slo-Tech - Najslabšem tednu ameriških borznih indeksov po začetku epidemije se je pridružila tudi razprodaja kriptovalut. Bitcoin, ki je novembra dosegel absolutni rekord pri 68.000 dolarjih, je danes skoraj pol niže. V zadnjem tednu je izgubil dobrih 16 odstotkov, ether pa skoraj 30 odstotkov. Od začetka leta je bitcoin izgubil 23 odstotkov, ether pa 35 odstotkov. Manj znane kriptovalute so padle še bolj. V zadnjih dveh mesecih, od kar je trg kriptovalut v medvedjem trendu, je izpuhtelo 1400 milijard dolarjev. Še novembra je bila tržna kapitalizacija vseh kriptovalut okrog 3000 milijard dolarjev.

Investitorje na ameriškem trgu skrbijo predvsem signali, da bi lahko ameriška centralna bank Federal Reserve že marca povišala obrestno mero. Zaradi tleče inflacije, ki je lani v ZDA znašala 7 odstotkov, Federal Reserve razmišlja o ukrepih za njeno zajezitev, ki pa negativno vplivajo na borzne trge. Hkrati bodo v prihodnjih tednih ali mesecih omejili monetarne vzpodbude, ki so jih bili uvedli kot...

80 komentarjev

Google Labs dobiva enoto za veriženje blokov

Bloomberg - Google je svoj čas že imel enoto Google Labs, v kateri so se med leti 2002-2011 valili bolj ali manj uspešni eksperimentalni projekti. Po desetletnem premoru so ime oživili lanskega novembra, a z nekoliko drugačnim namenom. Vanj so zapakirali navidezno, umetno in obogateno resničnost, Starline, inkubator Area 120 in ostale projekte z velikim potencialom z uspeh in polom. Skratka, dobili smo Google X. Po novem je tam tudi veriženje blokov, piše Bloomberg.

Novi odsek bo vodil dolgoletni googlovec Shivakumar Venkataraman. Da Google dobiva odsek, ki se bo ukvarjal z veriženjem blokov (blockchain) in drugimi tehnologijami distribuiranega računalništva in shrambe podatkov, ni presenetljivo. Google je letos v svoje vrste pripeljal tudi Arnolda Goldberga iz PayPala, ki bo vodil enoto za plačila. Potem ko je Google lani opustil idejo o bančnih računih, želi svoj angažma v tem segmentu vnovič premisliti. Google želi postati vezivo za celotno finančno industrijo, ne le partner posamezni...

0 komentarjev

Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut

Slo-Tech - Ruska centralna banka je najodločneje doslej izrazila svoje nasprotovanje kriptovalutam. Direktorica oddelka za finančno stabilnost Elizaveta Danilova je na tiskovni konferenci ob predstavitvi poročila o kriptovalutah dejala, da centralna banka zagovarja prepoved uporabe kriptovalut. Prepovedali bi rudarjenje, trgovanje in uporabo, samo lastništvo (ki ga je praktično nemogoče dokazovati) pa bi ostalo legalno.

V poročilu so ugotovili, da so kriptovalute izjemno volatilne in se pogosto uporabljajo za nezakonite posle. Hkrati otežujejo izvajanje monetarne politike, ker ljudem omogočajo iznos denarja iz uradnega sistema in nacionalnega gospodarstva. Rusi so v enem samem mesecu (novembra) po uradnih podatkih izvedli za pet milijard dolarjev transakcij s kriptovalutami, kar ni zaskrbljujoče. V Rusiji je sicer že trenutno prepovedano plačevati s kriptovalutami, centralna banka pa si prizadeva še za širitev omejitev, vključno z investiranjem vanje. Tudi rudarjenje je po mnenju regulatorja...

97 komentarjev

Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Slo-Tech - Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov.

Španska vlada je sporočila, da bodo morali oglaševalci in podjetja vsaj 10 dni pred oglasno kampanjo obvestiti CNMV, če bo kampanja merila na več kot 100.000 ljudi. CNMV bo spremljal oglase in odredil, da se morajo vanje vključiti opozorila o tveganjih. Pravila veljajo tudi za vplivneže na družbenih omrežjih, ponudnike storitev in tudi oglaševanje v imenu tretje osebe. Spomnimo, ko je nogometaš Andres Iniesta novembra na Twitterju samo omenil eno izmed kriptomenjalnic, CNMV takoj reagiral in ga opozoril, da se mora pred nakup kriptovalut natančno poučiti o njih in da to svetujejo tudi drugim ljudem.

148 komentarjev

Težki časi za rudarje kriptovalut

Slo-Tech - Potem ko je lani Kitajska praktično prepovedala kriptovalute, so se rudarji množično preselili v Kazahstan. A tam imajo ta teden povsem drugačne težave, zaradi česar je rudarjenje onemogočeno. Zaradi pomanjkanja elektrike pa ga preganjajo tudi drugod, denimo na Kosovu in Islandiji.

V Kazahstanu so izbruhnili protesti zaradi rasti cen energentov, ki so eskalirali v nasilje. Medtem ko je Rusija v državo napotila svoje enote, da bi pomagale obvladati protestnike, so oblasti ugasnile dostop do interneta. To so storile na dovolj nizkem nivoju, da niti uporaba VPN-ja ne pomaga. To pa predstavlja težavo za rudarje kriptovalut, ki potrebujejo dostop do interneta. Lanskega avgusta, po kitajski prepovedi, je Kazahstan predstavljal 18 odstotkov vse računske moči, kar je 10 odstotnih točk kot pred prepovedjo. Po kazahstanskem odklopu je računska moč v večjih skupinah (AntPool in F2Pool) padla za 14 odstotkov. Kazahstan je sicer že lani napovedal, da bo preganjal neregistrirane rudarje, ki...

49 komentarjev

Mehika bo čez dve leti dobila digitalno valuto

Slo-Tech - Mehiška centralna banka (Banxico) je sporočila, da bo do leta 2024 uvedla digitalno valuto. Novico je mehiška vlada sprva sporočila kar prek Twitterja. Dejali so, da je uvedba novih tehnologij in plačilnih sistemov naslednje generacije izjemno pomembna za povečanje finančne vključenosti. Z drugimi besedami torej trdijo, da bodo s tem znižali število ljudi, ki so trenutno odrezani od modernih finančnih sistemov, ker sploh nimajo bančnih računov ali plačilnih kartic. Drugi razlog pa je seveda siva ekonomija. O uvedbi je v nedavnem intervjuju govoril tudi odhajajoči guverner Alejandro Diaz de Leon.

V zadnjem poročilu je centralna banka dejala, da razmišljajo o uvedbi digitalne valute v več fazah. Uporabljala bi trenutne platforme za elektronsko plačevanje in jih razširila z možnostjo hitrega, varnega in učinkovitega plačevanja. Centralna banka se o tem že pogovarja z več finančnimi inštitucijami, kar je pomemben obrat v primerjavi s preteklo prakso, ko je centralna banka digitalne...

16 komentarjev

Ekstremna neenakost med imetniki bitcoina

Slo-Tech - Ameriška neprofitna ustanova National Bureau of Economic Research je v raziskavi ugotovila, da je bitcoin še bistveno manj enakomerno razporejen kot preostalo premoženje v ZDA. Najobilnejših 10.000 denarnic vsebuje okrog pet milijonov bitcoinov, ki so vredni 232 milijard dolarjev. Če predpostavimo, da ima 114 milijonov ljudi v lasti vsaj nekaj kriptovalute, ima torej 0,01 odstotka lastnikov v lasti 27 odstotkov vseh bitcoinov v obtoku. Tako ekstremnih številk ni niti v najbolj razslojenih družbah.

V ZDA, ki sodijo med bolj razslojene družbe, ima zgornji odstotek prebivalstva v lasti približno tretjino premoženja. Bitcoin še zdaleč ni tako decentraliziran in demokratičen, kot bi verjeli, pravita avtorja raziskave Antoinette Schoar z MIT Sloan School of Management inIgor Makarov z London School of Economics. Kljub 14-letni zgodovini in pestremu dogajanju, bitcoin ostaja zelo zaprt in skoncentriran ekosistem. Največji posamezni del bitcoinov ima ustanovitelj Satoshi Nakamoti, o...

103 komentarji

Adidas in Nike se lotevata NFTjev ... in metaversa

vir: Adidas
The Block Crypto - Pri Adidasu so v prvem, eksperimentalnem lansiranju kriptovsebine, prodali 30.000 žetonov NFT, v vrednosti 23,5 milijona dolarjev v ethru. Gre za prve faze vstopa velikih modnih podjetij na to področje, saj je Nike tik za petami.

Norija okoli nezamenljivih kriptožetonov (NFT) ne pojenja - prav nasprotno, kajti nov pogon ji dajejo visokoleteče besede o metaverzumu, kjer naj bi ravno predmeti, vezani na NFTje, predstavljali najvrednejšo vsebino. Za praktičen primer tega bizarnega dogajanja so poskrbeli pri Adidasu, kjer so obe razvpiti krilatici dobili na piko pred nekaj tedni. Najavili so lansiranje svoje prve kriptovsebine pod imenom Into the Metaverse, za katerega so se promocijsko povezali s prav tako razvpitim NFT projektom Bored Ape Yacht Club, zbirateljem GMoneyjem in medijsko skupino PUNKS Comic. Premisa gre nekako takole: imetniki Adidasovih žetonov NFT pridobijo digitalne figurice, nekoč v letu 2022 pa bodo postali tudi lastniki tako fizičnih predmetov, kot so puloverji in...

29 komentarjev

Zaradi pomote prodal NFT stokrat prepoceni

CNET - Nepreklicnost transakcij s kriptovalutami in sorodno uporabo tehnologij veriženja blokov pokaže zobe, če se zatipkamo. To se je zgodilo z NFT-jem iz zbirke Bored Ape Yacht Club, ki velja za prestižno. Prodajalec se je zatipkal in zahteval stokrat manj od tržne vrednosti. NFT je bil nemudoma prodan, še preden je uspel klikniti prekliči.

Lastnik NFT-ja ga je želel prodati za 75 ethrov, kar je približno 300.000 dolarjev, a se je zmotil in vpisal 0,75 ethra. Prodaja se je izvedla hipoma, kupec pa je plačal še 8,5 ethra oziroma 32.000 dolarjev provizije (fee), da si je zagotovil takojšnjo izvedbo transakcije. Kmalu po prodaji se je isti NFT že znašel v novi ponudbi, in sicer za 60 ethrov (230.000 dolarjev). Nakup je očitno izvedel bot, ki išče tovrstne anomalije in jih hitro realizira - gre za tipično arbitražo.

Podobne pomote so se že dogajale na borzah in v bankah, a se običajno hitro odkrijejo in razveljavilo, saj je očitno, kaj se je zgodilo. Drugače pa je v kriptosvetu, kjer ni...

22 komentarjev

Švedska: zavoljo podnebja je treba rudarjenje bitcoina prepovedati

Slo-Tech - Generalna direktorja švedske Agencije za zaščito okolja in Agencije za trg vrednostnih papirjev sta v skupni izjavi pozvala k prepovedi rudarjenja na računski moči temelječih kriptovalut, kot je bitcoin. Ker se pri tem metodah porabi veliko električne energije, katere proizvodnja je še vedno povezana z izpusti ogljikovega dioksida, je to početje v nasprotju z podnebnimi zavezami. Na Švedskem imajo tako kot v vsej Skandinaviji na voljo veliko obnovljive energije, zato so v zadnjih letih postali magnet za rudarjenje kriptovalut. A agenciji opozarjata, da bo ta potrebna za zeleni prehod ostalih ključnih storitev, zato rudarjenje ogroža zaveze iz pariškega sporazuma. Zato predlagata, da bi rudarjenje na Švedskem prepovedali.

Dodajajo, da je družbena korist rudarjenja kriptovalut vprašljiva. Švedski regulator finančnih trgov šteje kriptovalute kot problematične, ker prinaša velikanska tveganja za imetnike in ker se često uporabljajo v nezakonitih poslih. Nedavne ocene cambriške...

561 komentarjev

Japonska prihodnje leto z digitalno valuto

Slo-Tech - Pred letom dni smo poročali, da bo Japonska sledila kitajskemu zgledu in preizkusila državno digitalno valuto. Odtlej so digitalne valute zagnale še nekatere druge države, denimo Nigerija in Indija, medtem ko je El Salvador uvedel kar kriptovaluto bitcoin. Japonska digitalna valuta je sedaj tik pred vrati, saj se bo začela uporabljati že prihodnje leto. A gre za projekt konzorcija 70 podjetij, ne pa japonske centralne banke.

Prve preizkuse bodo izvedli že letos
, prihodnje leto pa se bodo vključile vse tri največje banke ter približno 70 drugih podjetij in organizacij. Valuta se bo imenovala DCJPY in bo temeljila na depozitih pri komercialnih bankah. Enotna platforma bo pospešila prenos sredstev in poravnavo. Obetavno je, da bodo sodelovale vse tri velike banke: Mitsubishi UFJ, Mizuho in Sumitomo Mitsui, ki imajo že sedaj digitalne plačilne sisteme, a vsaka svojega. V konzorciju bodo še poštna banka, različni borzni posredniki in zavarovalnice ter tudi podjetja, ki niso iz...

30 komentarjev

Kanadska policija aretirala najstnika, ki je ukradel za več milijonov dolarjev kriptovalut

Slo-Tech - Kanadski policisti so pridržali mladoletnega osumljenca za krajo kriptovalut v vrednosti 32 milijonov evrov. Po podatkih policije iz Hamiltona v Ontariu gre za največjo krajo kriptovalut posamezniku. Seveda smo bili priče že večjim, večstomilijonskim tatvinam, a so bile žrtve tedaj menjalnice ali druga podjetja. To pot pa je nepridiprav kriptovaluto izmaknil fizični osebi.

Uporabil je klasično metodo napada na drugi del (s telefonom) večstopenjskega zagotavljanja pristnosti (SIM swap scam). Napadalec je pridobil dostop do žrtvine telefonske številke, s čimer je imel odprto pot do kriptovalut. Obtožen bo velike tatvine in posedovanja ukradenih predmetov. Policija je ob aretaciji zasegla za 5 milijonov evrov kriptovalut, preostanek pa še iščejo.

Napadalec prihaja iz Kanade, žrtev pa je bila v ZDA. Policija je njegovo identiteto odkrila, ker je del ukradenega uporabil za nakup posebnega redkega uporabniškega imena v eni spletni igri. Tovrstna uporabniška imena so statusni simbol in...

13 komentarjev

Nigerija zagnala digitalno valuto eNaira

Slo-Tech - Nigerija je v začetku minulega tedna kot prva afriška država in drugo večje gospodarstvo na svetu uvedla digitalno valuto. Prva je seveda Kitajska, ki je svojo digitalno centralnobančno valuto preizkusno uvedla že lani, letos pa jo uporablja že več milijonov ljudi. Nigerija je sledila 25. oktobra, a vse ni šlo po načrtih.

Valuta se imenuje eNaira in bi bila morala zaživeti že 1. oktobra, a so jo zaradi tehničnih težav - uradno pa zaradi proslav ob dnevu neodvisnosti - prestavili za dobre tri tedne. Tudi sama splavitev nove valute je bila precej neobičajna, saj so na tiskovno konferenco povabili le tri medijske hiše. Potem pa je šlo vse narobe.

Valuta eNaira za delovanje potrebuje digitalno denarnico, sicer pa je vredna enako kot klasična valuta in se tudi uporablja enakovredno. Aplikacija, ki so jo ponudili fizičnim osebam, ni delovala po načrtih. Imela je težava pri uparjanju elektronskih naslovov in bančnih računov, zato marsikdo aplikacije sploh ni mogel uporabiti. Po...

12 komentarjev

V javni obravnavi je predlog zakona o 10-odstotni obdavčitvi unovčenja kriptovalut

Slo-Tech - Ministrstvo za finance je kot predlagatelj v javno obravnavo poslalo predlog Zakona o davku od virtualnih valut, ki v večji meri sledi poletnim zamislim s FURS-a. Zakon ureja obdavčitev prejemkov od kriptovalut za fizične osebe, ne bo pa veljal za pravne osebe ali fizične osebe z dejavnostjo. Zakon, ki naj bi se začel uporabljati 1. januarja, bo v javni obravnavi do 10. novembra.

Zakon predvideva plačilo 10-odstotnega davka od unovčene vrednosti kriptovalute od dela, ki presega 15.000 evrov v koledarskem letu. Kot unovčenje se šteje pretvorba v evre ali druge klasične valute, nakup blaga ali storitev. Unovčitev pa ni menjava kriptovalute za drugo, za vrednostne papirje, investicijske kupone ali deleže v družbah. Davek bi zavezanec izračunal sam in ga do 28. februarja - podobno kot za dohodke iz kapitala - prijavil FURS-u.

Zakon predvideva tudi alternativno možnost obdavčitve. Komur je nastala izguba, bi lahko uvajal obdavčitev po dejanskem dobičku. V tem primeru bi moral...

71 komentarjev

Kriptonovci v zameno za posnetek očesa

Financial Times - Na sceno je stopil (plačljiv vir; alternativa) eden bolj samosvojih projektov s področja kriptovalut: pri Worldcoinu nameravajo z idejo neke sorte kripto univerzalnega temeljnega dohodka vsakemu Zemljanu dodeliti nekaj svojih kovancev - v zameno za posnetek očesne mrežnice.

Kriptovalute se kljub stalnim očitkom glede piramidnosti in energetske požrešnosti vse bolj vkopavajo v finančnem svetu in s tem raste tudi izbor načinov, na katere svojim privržencem dodeljujejo sredstva. Brez dvoma med bolj bizarne sodi tisti, da nam v zameno za kriptožetone srebrna krogla z imenom The Orb skenira vzorec šarenice. To je mehanizem projekta Worldcoin, ki skuša na ta način doseči enolično identifikacijo uporabnikov, da bi sleherni pridobil samo eno njihovo kriptodenarnico. Ideja gre namreč v smeri, da bi vsakemu človeku dodelili majhen znesek istoimenske kriptovalute, kar naj bi bila osnova za povezavo kriptofinančnih sistemov z univerzalnimi temeljnimi dohodki (UTD), ki so po mnenju snovalcev...

18 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Za bitcoinom je odličen teden in mesec, saj je včeraj dosegel zgodovinski rekord. Prejšnjo vrednost tik pod 65.000 dolarji, ki jo je zmogel aprila, je včeraj popoldne nadgradil s skoraj 67 tisoč dolarji. Ob tem ne pozabimo, da je bitcoin vmes julija strmoglavil že pod 30.000 dolarjev. Volatilnosti torej ne manjka.

Zadnji pospešek je zagotovo povzročila splavitev prvega indeksnega sklada (ETF), ki se osredotoča na bitcoin in kotira v ZDA (drugod jih že imajo). Imenuje se ProShares Bitcoin Strategy ETF. Torkov začetek trgovanja je bil odličen, pri več kot milijardi prodanih točk pa je zrasel za pet odstotkov. S takšnim volumnom je bil to drugi najuspešnejši začetek kotacije kateregakoli ETF. Novi sklad drži terminske pogodbe in ne bitcoinov, predvsem pa omogoča lažjo izpostavljenost bitcoinu, ne da bi ga morali fizično kupiti in se ukvarjati z njegovim varovanjem.

V naslednjih tednih in mesecih pričakujemo še nove ETF-je, ki bodo prav tako sledili bitcoinu. S tem pa bo vlaganje v...

76 komentarjev

Bitcoin spet blizu rekordov

Slo-Tech - Kljub težavam kriptovalut na Kitajskem, kjer so jih kratko malo prepovedali, bitcoin zadnje tedne doživlja preporod. V zadnjem mesecu je pridobil 50 odstotkov vrednosti in se ustalil tik nad 60.000 dolarji, s čimer se je povsem približal aprilskemu zgodovinskemu vrhu. S tem je povsem izničil izgube, ki jih je utrpel po septembrski odločitvi za prepoved na Kitajskem. Eden izmed razlogov za zadnjo rast je pričakovana odločitev ameriškega regulatorja trgov SEC (Securities and Exchange Commission), ki naj bi kmalu izdal dovoljenje za trgovanje s skladi, ki stavijo na terminske pogodbe za bitcoin. V zadnjih treh mesecih je bitcoin skorajda podvojil svojo vrednost.

V preteklosti je SEC prepovedal ustanovitev kotirajočih skladov (ETF), ki bi sledili ceni bitcoina. Prihajajoči skladi pa ne bodo klasični ETF-ji, temveč bodo sledili terminskim pogodbam (futures). SEC je doslej trdil, da so kriptovalute preveč tvegane za investitorje, da bi jih ponujali v obliki ETF-jev, ki jih kupujejo tudi...

258 komentarjev

Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Slo-Tech - Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli...

63 komentarjev

Primat pri rudarjenju bitcoinov vnovič prevzele ZDA

Financial Times - Po kitajski prepovedi ukvarjanja s kriptovalutami se je glavnina rudarjenja preselila na drugo stran Pacifika. Kitajski delež v računski moči, ki se troši za rudarjenje bitcoina (hashrate), je v zadnjih mesecih strmoglavil s 44 odstotkov na ničlo. Na vrhuncu konec lanskega leta je delež Kitajske presegel dve tretjini. Sedaj se je okrepil položaj ZDA, ki po novem narudarijo dobro tretjino vseh bitcoinov. Na drugem mestu je Kazahstan z 18 odstotki, sledita pa Rusija in Kanada.

Nekoliko paradoksalno je kitajska prepoved rudarjenja bitcoina pozitivna za ekosistem. Kdor bi nadzoroval 51 odstotkov računske moči, bi lahko izvedel napad na omrežje in večkratno porabljal iste bitcoine (double spending). Kitajski izstop iz igre je premešal karte in računsko moč bolj pestro razporedil po svetu, zato je ta nevarnost sedaj manjša. Hkrati je kitajski padec začasno povečal dobičkonosnost rudarjenja drugod, a si je računska moč do danes že opomogla, zato ta efekt ni več opazen.

Kitajski rudarji...

20 komentarjev

Hrček s trgovanjem premaguje trg kriptovalut

Slo-Tech - Podobno kot je hobotnica Paul "napovedovala" rezultate na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2010, hrček Mr. Goxx od 12. junija napoveduje, kako trgovati s kriptovalutami. Do danes je ustvaril 24-odstotni donos, kar je bolje od gibanja bitcoina, indeksa S&P500 in številnih drugih načinov vlaganja.

Hrček živi v kletki, od koder je živa slika v prenosu na internetu. Hrček zna dvoje, in sicer predlaga nakup ali prodajo. To stori tako, da uganja različne vragolije, na pripomočki pa je jasno napisano, kaj kakšna pomeni. Kadar teče na kolesu, izbere kriptovaluto, nato pa predlaga nakup ali prodajo z izbiro tunela, skozi katerega se odpravi. Posli, ki jih hrček tako predlaga, obsegajo 20 evrov. Vmes je njegov dobiček znašal že 50 odstotkov, a ga je zadnja razprodaja na trgih nekoliko sklestila.

Zapisano seveda ne pomeni, da je hrček jasnoviden ali posebej dober investitor. Obratno, tovrstni eksperimenti se pogosto izvajajo, da bi snovalci pokazali, kako pomembno vlogo pri vsakem...

44 komentarjev

Kitajska prepovedala kriptovalute

Reuters - Boj kitajskih oblasti s kriptovalutami je dosegel zaključno stopnjo, kajti deset poglavitnih državnih regulatorjev je v skupni izjavi prepovedalo kakršnokoli dejavnost v zvezi z njihovimi transakcijami ali rudarjenjem.

Kitajska komunistična partija je pred osmimi leti prvič dala vedeti, da bo skušala omejevati in regulirati kriptovalute in od tedaj se je zanka postopoma vse bolj zategovala. Leta 2017 je odredila prepoved initial coin offeringov, letošnjega maja je poslovanje s kriptovalutami prepovedala finančnim institucijam, junija pa tudi kakršnokoli procesiranje tovrstnih transakcij. Takrat se je tudi pričelo resno šušljati o realnosti končne faze, torej popolne prepovedi kriptovalut na kitajskih tleh - in ta je bila sprožena danes. Deseterica največjih finančnih regulatorjev, med njimi kitajska centralna banka, je v skupni izjavi zapovedalo popolno prepoved kakršnihkoli dejavnosti v zvezi s transakcijami kriptovalut in njihovim rudarjenjem na kitajskih tleh ter se zavezalo k...

99 komentarjev

Bitcoin v El Salvadorju dva tedna pozneje

Slo-Tech - Minevata dva tedna, odkar je v El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo. Prvi dan ni potekal po načrtih predsednika Nayiba Bukeleja, ki je bil kot velik navdušenec nad kriptovalutami glavni podpornik novega zakona.

Kmalu po polnoči po lokalnem času so zagnali aplikacijo Chivo, ki so jo v El Salvadorju razvili kot digitalno denarnico za bitcoin. Okrog treh zjutraj je sistem zaradi preobremenitve odpovedal, aplikacijo pa so začasno umaknili. Šele okrog poldneva so ob nadgradnji strežnikov ponovno omogočili namestitev in uporabo aplikacije, ki je imela precej težav še cel dan. Transakcije niso bile uspešno izvedene, bankomatom je zmanjkovala denarja, telefonske linije za pomoč uporabnikom so bile kronično prezasedene. Hkrati je isti dan - in to res ni krivda El Salvadorja - vrednost bitcoina strmoglavila za 10.000 dolarjev v treh minutah. Uporabniki Chiva, ki so dobili brezplačnih 30 dolarjev v bitcoinu, so tako iz prve vrste opazovali, kaj pomeni volatilnost valute, ko...

124 komentarjev

V Južni Koreji več deset kriptomenjalnic zapira vrata

Slo-Tech - Prihodnji petek bo v Južni Koreji začela veljati nova zakonodaja, ki bo zahtevala registracijo vseh kriptomenjalnic pri finančnem regulatorju ter partnerstvo z bankami. Medtem ko so največje štiri menjalnice, med njima tudi Upbit in Bithumb, to uspele postoriti, jih bo dobrih 40 prenehalo delovati, 20 pa jih bo moralo omejiti poslovanje. Ocenjujejo, da bo izpuhtelo za 2,6 milijarde dolarjev kriptovalut, predvsem tako imenovanih kimči kovancev, kakor imenujemo alternativne južnokorejske digitalne kriptovalute, s katerimi se trguje na teh manjših menjalnicah. Oteženo bo tudi unovčevanje ali dvigovanje drugih kriptovalut.

Pričakovati je ekvivalent navala na banke (bank run), saj bodo imetniki teh kovancev skušali te na vsak način unovčiti, kar bo bržkone vodilo v padce vrednosti. Menjalnice, ki sploh niso pridobile licence - postopek traja od 3 do 6 mesecev - bodo morale prenehati poslovati. Druge, ki licenco sicer imajo, a nimajo ustreznega bančnega partnerja, pa ne bodo smele več...

22 komentarjev

PayPal za 2,3 milijarde evrov kupuje Paidy

The Wall Street Journal - PayPal je napovedal nakup japonskega podjetja Paidy, ki nudi storitve za odloženo plačevanje. Za podjetje bo odštel 300 milijard jenov (2,3 milijarde evrov), in to večinoma v denarnih sredstvih. Če bo šlo vse po načrtih, kar zajema zlasti dovoljenja varuhov konkurence po svetu, bo prevzem zaključen do konca leta. Paidy bo tudi po prevzemu ohranil svojo blagovno znamko in neodvisno poslovanje.

PayPal je najbolj priljubljena platforma za spletno plačevanje, ki deluje kot nekakšna spletna denarnica. Uporabniki vanj vnesejo številko plačilne kartice, ki jo PayPal bremeni ob plačilu. Prav tako lahko na račun pri PayPalu prejemamo denar, ki tam ostane, dokler ga ne prenesemo na svoj bančni račun ali kreditno kartico.

Paidy, ki je izjemno priljubljen na Japonskem, ki je tretji največji trg internetnih naročil, pa deluje nekoliko drugače. Prav tako deluje kot posrednik med trgovci in strankami, a ima še dodatne funkcije. Ugotavlja na primer kreditno boniteto kupca, zato lahko takoj...

6 komentarjev

V torek bo bitcoin uradno plačilno sredstvo v El Salvadorju

The Economist - V torek bo El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo - poleg dolarja, ki ga uporabljajo že dvajset let - s čimer bodo izpolnjene sanje predsednika in njegovih dveh bratov, velikih kriptonavdušencev. Prebivalstvo je precej manj navdušeno, saj po anketah več kot dve tretjini nasprotuje uvedbi bitcoina, približno pet odstotkov pa jih popolnoma razume, kaj bitcoin sploh je in kako deluje.

El Salvador je bitcoin zelo hitro uvedel kot plačilno sredstvo, saj so zakon predstavili junija letos. Predsednik je ta domala osebni projekt utemeljeval z dejstvom, da bo bitcoin pomagal pri nakazilih v državo, ki jih pošiljajo zdomci in izseljenci, saj ta predstavljajo približno petino družbenega proizvoda. Z bitcoinom naj bi šlo to hitreje in ceneje, kar do neke mere drži, a bitcoin je zelo volatilen, zakasnitve in provizije pri nakazilih pa so še zdaleč od zanemarljivih. Drugi argument je bil privabiti čim več kriptomilijonarjev in drugih vlagateljev, ki bi s svežim kapitalom...

56 komentarjev

FURS stopil korak nazaj pri predlogu o obdavčitvi kriptovalut

Slo-Tech - Po burnem odzivu javnosti na predlog, da bi se pri unovčenju kriptovalut plačeval davek v višini 10 odstotkov od glavnice, je FURS stopil korak nazaj in predstavil kompromisen predlog. Sedaj predlagajo, da bi bila meja za obdavčitev 15.000 evrov unovčene kriptovalute v koledarskem letu. Šele nad tem zneskom bi nastala davčna obveznost.

Obdavčitev pa bi potem lahko izvedli na dva načina, odvisno od izbire zavezanca. Lahko bi obdavčili glavnico z 10 odstotki, kar bi bilo ugodneje za tiste, ki so ustvarili izjemno visoke donose ali pa morda nimajo evidentiranih vseh poslov. Druga možnost pa bi bila obdavčitev dejanskega dobička, ki bi ga zavezane moral dokazati, in sicer s 25 odstotki. Zavezanec bi sam izbral, katero možnost bo uveljavljal.

Do kakršnihkoli sprememb je sicer še dolga pot, saj mora na koncu zakonski predlog potrditi parlament.

103 komentarji

FURS pri kriptovalutah predlaga 10-odstotno obdavčitev glavnice

RTV Slovenija - Kriptovalute trenutno v Sloveniji niso hudo obdavčene, a se to utegne spremeniti. FURS je predlagal spremembe davčne zakonodaje, ki bi uvedle 10-odstotno obdavčitev celotnega zneska, ki si ga posameznik izplača iz kriptovalut, poroča RTV. Gre za radikalno spremembo pri obdavčitvi tako kriptovalut kakor vseh drugih dohodkov, kar FURS utemeljuje z velikim številom kriptovalut in transakcij, ki jih izvedejo zavezanci.

Trenutno dobički iz nakupa in prodaje kriptovalut in vmesnih menjav fizičnih oseb, ki tega ne opravljajo kot dejavnost, niso obdavčeni. To početje se obravnava podobno kot nakup in prodaja drugih valut, denimo dolarjev ali evrov, ki lahko med lastništvom zrastejo ali upadejo. Obdavčitev se izvede šele, če FURS oceni, da gre za dejavnost, ki jo je potrebno tudi primerno pravnoformalno urediti (npr. prek s.p.-ja). Tudi tedaj se obdavči dobiček po pobotanju izgub. Kriptovalute, ki jih pridobimo z rudarjenjem, so normalno obdavčene kot drugi dohodek, pri čemer ne moremo...

182 komentarjev

Po vdoru v PolyNetwork heker vrnil vse ukradeno

Slo-Tech - Sredi meseca so neznani hekerji vdrli v PolyNetwork in odnesli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, kar je bil eden največjih vdorov v zgodovini. Čudežno so čez nekaj dni vrnili približno tretjino plena, sedaj pa je nazaj še preostanek. V nedeljo zvečer je neznani heker objavil potrebne tri četrtine zasebnih ključev (multisig), ki so PolyNetworku zadoščali za obnovitev sredstev. Z nakazilom zadnjih 141 milijonov dolarjev je v celoti povrnjena izguba. Vsem komitentom, ki so bili prizadeti v vdoru, bodo sedaj obnovili sredstva na računih. Gre predvsem za kriptožetone Ethereum, Binance in Dogecoin.

Delo pa še ni končano, saj morajo odmrzniti še za 33 milijonov dolarjev USDT in ponovno vzpostaviti polno delovanje Poly Bridgea, ki komitentom omogoča prenos sredstev med različnimi verigami blokom (menjava kriptožetonov). Heker, ki stoji za vdorom, vztraja, da ga je izvedel zato, da bi opozoril na hrošča in preprečil, da bi kriptopremoženje ukradel kdo drug. PolyNetwork je imel reden...

11 komentarjev

Vdor v Poly Network odnesel za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, tretjina že nazaj

Slo-Tech - V enem največjih vdorov v zgodovini so hekerji ukradli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut s strani Poly Network, ki nudi storitve decentraliziranega bančništva (decentralized finance). To uporabnikom omogoča premikanje sredstev z ene verige blokov na drugo, kreditiranje z zastavo kriptovalut ipd. A še večje presenečenje je sledilo kmalu zatem, ko so napadalci dobro tretjino ukradenega vrnili. Nazaj je prispelo za 3,3 milijona dolarjev ethereuma, za 256 milijonov dolarjev BSC in milijon dolarjev polygona.

Hekerji so ob tem sporočili, da jih denar ne zanima in da se zavedajo, da vdor in odtujitev boli, a da naj se nekaj naučijo iz teh vdorov. Po lastnih besedah se trenutno pogajajo s Poly Networkom, kako bodo vrnili še preostalo, hkrati pa jim želijo svetovati, kako zaščititi svoje omrežje. V Poly Networku so dejali, da pričakujejo vrnitev vsega premoženja, in napovedali sodne postopke. Nekateri analitiki ocenjujejo, da so hekerji v resnici premoženje vrnili, ker ga niso uspeli...

6 komentarjev

Tudi Indija pripravlja digitalno valuto

Slo-Tech - Državam, kateri centralne banke pripravljajo ali vsaj preizkušajo digitalne valute, se očitno pridružuje tudi Indija. Viceguverner tamkajšnje centralne banke T Rabi Sankar je na današnji novinarski konferenci dejal, da razmišljajo o uvedbi nacionalne digitalne valute, ki bi dopolnila rupijo. Podobno kot v drugih državah bi bila tudi indijska digitalna valuta komplement gotovine, torej valute z enako denominacijo in garantirana od centralne banke. Na ta način se digitalna valuta uveljavlja kot nova varianta klasičnih valut, ne pa kot njihova zamenjava ali nadomestek.

Najdlje je z digitalno valuto Kitajska, kjer so začetni preizkus razširili, tako da sedaj vključuje že več milijonov ljudi v večjih mestih. Junija so izvedli že za 5,3 milijarde dolarjev transakcij z digitalnim juanom. Podobno bo digitalno valuto preizkušala tudi Japonska, medtem ko je Evropska centralna banka začela eksperimentalni projekt, za katerega še ni jasno, ali se bo končal z dejansko uvedbo valute.

...

9 komentarjev

Evropska komisija predlaga sledljivost kripto transakcij

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila predlog amandmaja, s katerim namerava dopolniti sveženj pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Amandmaji predvidevajo sledljivost vseh transakcij v kriptovalutah, predvsem pa prepovedujejo anonimne kriptodenarnice pri ponudnikih storitev, tako kot so v EU že dobro desetletje prepovedani anonimni bančni računi.

Podjetje, ki upravlja premoženje v kriptovalutah bo tako moralo posedovati naslednje podatke o strankah: ime in priimek, naslov, datum rojstva in številko računa. V primeru transakcije pa tudi ime prejemnika, upravljavec prejemnikovega računa pa bo moral pred prenosom sredstev preveriti ali ima o njem vse gornje podatke.

EU bo v naslednjih štirih letih dobila tudi krovni organ za preprečevanje pranja denarja, imenovan Anti-Money Laundering Authority (AMLA), ki bo usklajeval nacionalne organe, da bi zagotovil pravilno in dosledno uporabo pravil EU v zasebnem sektorju.

Po mnenju Evropske komisije so ukrepi...

75 komentarjev

Evropska centralna banka začela projekt digitalni evro

Slo-Tech - Evropska centralna banka je sporočila, da začenja projekt digitalnega evra. V prvih 24 mesecih bo tekla raziskovalna faza, v kateri bodo identificirali ključne težave in izzive pri zasnovi in distribuciji digitalnega evra. Šele nato se bodo odločili, ali bodo digitalni evro tudi uvedli kot centralnobančno valuto, ki bo na voljo potrošnikom in podjetjem. Ob tem poudarjajo, da je digitalni evro dodatna oblika valute, ki ne bo zamenjala gotovine. Bo pa bolj podobna gotovini kot današnjemu knjižnemu denarju, saj bo predstavljala terjatev imetnika neposredno do centralne banke, s čimer bo varnejša od knjižnega denarja. Digitalni evro tudi ne bo zgolj bančni račun, ki bi ga imeli komitenti odprti pri centralni banki, ker slednja nima interesa poslovati s končnimi uporabniki. To pomeni, da bodo tudi komercialne banke obstale.

Evrosistem je pred devetimi meseci izdal zadnje poročilo o digitalnih valutah, v katerem je opisal možnost vzpostavitve digitalne valute. Digitalni evro, če bo...

76 komentarjev

V El Salvadorju bitcoin zakonito plačilno sredstvo

Slo-Tech - Predsednika El Salvadorja je danes podpisal zakon, s katerim je bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo. V državi se že uporablja dolar, odslej pa bodo morala podjetja sprejemati tudi bitcoine. Zakon je potrdil tudi parlament z 62 glasovi izmed 84 poslancev.

Po besedah predsednika Nayiba Bukeleja bo zakon olajšal življenje Salvadorcem, ki živijo v tujini in domov pošiljajo finančno podporo. Lani so svojim družinskim članom iz tujine poslali šest milijard dolarjev, kar predstavlja dobro petino BDP-ja te države. Lani so provizije pri prenosih v domovino nanesle tri odstotke oziroma 180 milijonov dolarjev - ta denar bi lahko Salvadorci porabili sami. Hkrati želijo s tem omiliti težavo nedostopnosti finančnih storitev, do katerih kar 70 odstotkov Salvadorcev nima dostopa. Bukele si želi, da bi s to spremembo postali privlačnejši za tuje naložbe. Pojasnjuje, da je tržna kapitalizacija bitcoina 680 milijard dolarjev in če bi se samo odstotek tega prelil v Salvador, bi bil to znaten...

41 komentarjev

FBI zasegel več kot polovico odkupnine Colonial Pipeline

Slo-Tech - FBI je zasegel dobro polovico odkupnine, ki jo je Colonial Pipeline minuli mesec plačal hekerjem, ki so z izsiljevalskim virusom napadli njihove računalniške sisteme in za teden dni ohromili dobavo naftnih derivati na vzhodno ameriško obalo. Ameriško ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da so izsledili 63,7 bitcoinov, ki so vredni dobra dva milijona dolarjev. Gre za enega redkih primerov, v katerih so žrtve uspele povrniti vsaj del odkupnine.

Colonial Pipeline so napadli hekerji iz skupine DarkSide, ki so doslej nabrali že okrog 90 milijonov dolarjev z odkupninami. Pravosodje je izsledilo vsaj 90 žrtev, ki so jih napadli. Ob zadnjih novicah se krepijo špekulacije, da je bilo plačilo odkupnine usklajeno s FBI, čeprav ta načeloma to odsvetuje. Šifrirni ključ, ki so ga potem dobili za odklep, je sicer slab, a ker je bila odkupnina plačana v bitcoinu in ne moneru, so ji lahko sledili. S spremljanjem transakcij v verigi blokov je FBI uspel identificirati 63,7 bitcoinov. Ti so bili...

91 komentarjev

Za bitcoinom najhujši mesec v zadnjem desetletju

Slo-Tech - Zdi se, da se je eksplozivna rast kriptovalut s konca lanskega leta dokončno izpela. Vrednost bitcoin se je včeraj spustila do 35.000 dolarjev, kjer je bil tečaj nazadnje konec januarja letos med meteornim vzponom. Izgubljale so tudi druge kriptovalute. Ethereum je v enem dnevu izgubil skoraj desetino vrednosti in je padel na 2500 dolarjev. Večina kriptovalut je 40-50 odstotkov pod spomladanskimi rekordi.

Skupno je bitcoin v maju izgubil 36 odstotkov vrednosti, kar je najslabši mesečni rezultat po septembru 2011. Razlogov za tako velik padec je več, vsi pa so se odrazili v zmanjšanem povpraševanju in unovčevanju dobičkov. Med tehnološkimi zvezdniki je imel najopaznejši vpliv Elon Musk, ki je z napovedjo, da Tesla ne bo več sprejemala bitcoinov za plačilo kupnine za svoja vozila, lastnoročno zradiral več kot 1000 milijard tržne kapitalizacije kriptovalut. Svoje je doprinesla Kitajska, ki je vnovič poudarila, da inštitucijam v državi ne bo dovolila nobenega ukvarjanja s...

239 komentarjev

Za rudarjenje kriptovalut zlorabljajo brezplačne račune pri ponudnikih storitev v oblaku

Slo-Tech - Skupine, ki skušajo zaslužiti s kriptovalutami, so odkrile nov način izkoriščanja dostopnih kapacitet za svoje početje. Ponudniki storitev v oblaku, med njimi GitHub, GitLab, Microsoft Azure, TravisCI, LayerCI, CircleCI, Render, CloudBees CodeShip, Sourcehut in Okteto, poročajo o zlorabah njihovih brezplačnih poizkusnih računov. Nepridipravi vanje naložijo programsko opremo za rudarjenje kriptovalut in jih izkoristijo, kolikor je pač možno.

Minuli mesec je o tej nevšečnosti prvi spregovoril GitHub. Vse od lanske jeseni se bolj ali manj uspešno zlorablja storitev GitHub Actions, ki uporabnikom omogoča avtomatično izvajanje določenih opravil. Če nepridipravi v repozitorij potisnejo kodo, ki je namenjena rudarjenju kriptovalut, bodo virtualni stroji GitHuba, ki kodo poženejo, nekaj časa rudarili.

Ponudniki, ki so tarče napadov, ponujajo CI (continuous integration). Ta storitev omogoča avtomatično prevajanje, pakiranje in poganjanje kode v virtualnem stroju, ki je namenjen...

20 komentarjev

Direktor Colonial Pipelina priznal plačilo milijonske odkupnine, pri čemer še zdaleč ni edini

The Wall Street Journal - Po neuradnih poročilih, da je Colonial Pipeline plačal pet milijonov dolarjev odkupnine v bitcoinih, je to sedaj uradno potrdil izvršni direktor Joseph Blount. V intervjuju za The Wall Street Journal je povedal, da je odobril plačilo 4,4 milijona dolarjev odkupnine, ker ni bilo jasno, kako hud je incident in koliko časa bo trajalo, da naftovode spet odprejo.

Poudaril je, da se zaveda kontroverznosti odločitve - navsezadnje FBI svetuje ravno obratno, torej nikoli plačati odkupnine - ki ni bila lahka. Blount trdi, da se je posvetoval s strokovnjaki in da je imelo podjetje sklenjeno zavarovanje, ki je pokrivalo tudi incidente z izsiljevalsko programsko opremo in odkupnine. Tako je Colonial Pipeline plačal 75 bitcoinov, za kar so dobili orodje za dešifriranje sistemov. Žal se je to izkazalo kot prepočasno, da bi lahko takoj vzpostavili delovanje naftovodov. Na koncu je izpad trajal šest dni.

Čeprav nafta sedaj teče, težav še ni konec. Poleg izgube anonimnosti, saj je Colonial...

21 komentarjev

Kitajska svojim finančnim inštitucijam prepovedala poslovanje z bitcoinom

Slo-Tech - Na Kitajskem so finančnim inštitucijam in ponudnikom plačilnih storitev prepovedali opravljati storitve, ki so povezane s kriptovalutami. Trenutno banke, spletni ponudniki plačilnih storitev, poravnalne družbe in ostale finančne inštitucije svojim komitentom ne smejo nuditi nobenih storitev s kriptovalutami, kar vključuje pristop, trgovanje, kliring, poravnavo, vodenje računa, hranjenje in posojanje. Prav tako so vse investitorje posvarili in jim odsvetovali trgovanje s kriptovalutami. Zasebno lastništvo kriptovalut (še) ni kriminalizirano.

Ob tem so tri stanovske organizacije (Združenje bank, Združenje klirinški in poravnalnih družb, Združenje ponudnikov spletnih finančnih storitev) v skupni izjavi posvarile pred tveganji, ki jih prinaša trgovanje s kriptovalutami. Zapisale so, da gre za špekulativne naložbe, za katerimi ni realne vrednosti, njihova cena pa se na trgu zlahka manipulira. Posvarile so, da to trgovanje ni regulirano s kitajsko zakonodajo in da posamezniki ob tem ne...

58 komentarjev

Coinbase začel kotirati

Slo-Tech - Na newyorški borzi je včeraj začel kotirati Coinbase, ki upravlja istoimensko kriptomenjalnico. Prvi dan trgovanja so delnice presegle 400 dolarjev, s čimer se je tržna kapitalizacija podjetja zavihtela nad 100 milijard dolarjev. Coinbase se ni odločil za javno ponudbo delnico (IPO), kot to običajno storijo podjetja pred začetkom kotacije, temveč so na borzo NASDAQ odpravili neposredno (direct listing). To pomeni, da ne izdajo novih delnic, temveč se začne trgovati z obstoječimi, ki so jih lastniki pridobili v predhodnih krogih investiranja.

Coinbase sta Brian Armstrong iz Airbnbja in Fred Ehrsam iz Goldman Sachsa ustanovila leta 2012. Odtlej je postala največja kriptomenjalnica v ZDA, ki ima več kot 50 milijonov uporabnikov. Lani je ustvarila 322 milijonov dolarjev dobička ob 1,3 milijarde dolarjev prihodkov. Letos pa so samo v prvih treh mesecih ustvarili 1,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je seveda posledica skokovite rasti vrednosti bitcoina, kar je pripeljalo tudi več...

21 komentarjev

Tesla začela sprejemati plačila v bitcoinih

Slo-Tech - Ne le da so nakupili za poldrugo milijardo dolarjev bitcoina, Tesla je sporočila tudi, da bodo odslej (spočetka v ZDA, kasneje še drugod) bitcoin sprejemali kot plačilno sredstvo pri nakupu vozil. Kot je to v navadi, je ustanovitelj Elon Musk vest najavil na Twitterju. Ob tem je dodal, da bitcoin za Teslo ne bo le sredstvo, ki bi ga potem pretvarjali v dolarje, temveč ga bodo obdržali. Da ne gre le za neslano Muskovo domislico, priča tudi priglasitev pri SEC (agencija za trg vrednostnih papirjev), ki je napovedala začetek uporabe bitcoina "v bližnji prihodnosti".

Več podrobnosti so razkrili na spletni strani med pogostimi vprašanji. Pomembni omejitvi sta geografska omejenost na ZDA ter valutna omejenost na bitcoin. Drugih kriptovalut (za zdaj?) ne podpirajo. V pogojih uporabe lahko preberemo, da bodo cene še vedno denominirane v dolarjih. Plačati bo treba znesek v bitcoinih, ki ustreza dolarski protivrednosti tisti dan, o čemer nas bo obvestila Tesla. Plačilo bo potem treba...

83 komentarjev

Microsoft za več kot 10 milijard prevzema Discord?

Bloomberg - Microsoft in Discord naj bi bila sredi tihih pogajanj za prevzem, katerega vrednost naj bi presegla deset milijard ameriških dolarjev. Pogajanja naj bi na Microsoftovi strani vodil Phil Spencer, šef Xboxa. Da se nekaj res dogaja pričajo nedavna poročila še nekaterih drugih medijev.

Discord ima okoli 140 milijonov mesečnih uporabnikov, ki večinoma koristijo njihovo brezplačno storitev, torej sporazumevanje z videom, zvokom in tekstom, največkrat za potrebe igranja. V času pandemije COVID-19 so poleg tega postali tudi priljubljena platforma za druge oblike srečanj, oddaljenih treningov ipd. Poleg brezplačne, ponujajo še plačljivo, Nitro opcijo z dodatnimi bombončki, ki stane 9,99 USD mesečno in ima približno 18 milijonov naročnikov, kar jim letno prinese okoli 130 milijonov prometa. Konec lanskega leta, ko je vodstvo Discorda iskalo svež kapital, je bila vrednost podjetja ocenjena na sedem milijard ameriških dolarjev.

Morebitni prevzem Discorda bo samo potrdil, kar je že nekaj časa...

16 komentarjev

Jack Dorsey prodaja prvi čivk

vir: CNBC
CNBC - Tehnologija NFT, ki omogoča potrdila o lastništvu digitalnih vsebin, zapisana v verige blokov, dobiva vse bolj bizarne razsežnosti, saj se bo očitno uporabljala tudi za prodajo tako vsakdanjih reči, kot so spletne objave. Šef Twitterja, Jack Dorsey, namreč na ta način prodaja svoj prvi čivk.

Kdor je v koraku s časom glede digitalnih tehnologij, je v zadnjih mesecih obvezno opazil norijo z nezamenljivimi kriptožetoni (NFTs - non-fungible tokens). Ker so ti, v nasprotju z denimo bitcoini, unikatni, se lahko uporabijo za certifikat lastništva, zapisan v blockchain. To je podlaga za eksplozivno širjenje prodaje digitalnih umetnin, kjer preprosti videi in memi na spletnih tržnicah ter dražbah dosegajo tudi milijonske dolarske zneske. Potrebno je poudariti, da gre skoraj gotovo za balon, ki se napihuje zaradi dotoka investicijskega denarja, ki zaradi pandemije in z njo povezanih gospodarskih razmer ni odšel v smeri bolj tradicionalnih dobrin ali imovine. Toda marsikateremu opazovalcu se...

47 komentarjev

Kriptoumetnost v meteornem vzponu

Beeple

vir: Esquire
Business Insider - Umetnica Grimes je pred dnevi na dražbi svojih izvodov kriptoumetniških del v dvajsetih minutah zaslužila slabih šest milijonov dolarjev. Gre samo za enega od zadnjih odmevnejših primerov v prodaji digitalne umetnosti, ki temelji na tehnologiji nezamenljivih kriptožetonov NFT in je v zadnjih mesecih eksplodirala.

Kdor je menil, da so CryptoKitties samo mimobežna zanimivost s področja blockchaina, se je pošteno zmotil. Klasične kriptovalute namreč niso edina reč, v katero v teh časih investitorji mečejo denar, kajti vrednost prodaje umetniških del, katerih dokazilo lastništva je vezano na verige blokov, se je v samo dobrem leto praktično postoterila. Ena večjih tržnic s kriptoumetnostjo, OpenSea, je imela lani povprečen mesečni promet v višini poldrugega milijona dolarjev, letošnjega februarja pa že prek 86 milijonov. Eden najvidnejših tosortnih umetnikov, Američan Mike Winkelmann - Beeple, ima ravno v tem trenutku prvo dražbo digitalne umetnosti v sloviti hiši Christie, ki obenem...

37 komentarjev

Kitajska širi testiranje digitalne valute

The New York Times - Dasi več držav preizkuša digitalne valute, so Kitajci vodilni. Lanski preizkus digitalnega juana, ki se je začel v Šendženu, se je do danes razširil še na druga mesta, kot sta Šanghaj in Peking. Sicer v preizkusu ne sodelujejo vsi prebivalci, temveč so izbrani z žrebom, a gre vseeno za največji preizkus na svetu.

V loterijo se prebivalci prijavijo prek spletne aplikacije WeChat, ki je na Kitajskem izjemno razširjena, in v primeru pozitivnega odgovora dobijo 200 digitalnih juanov, ki jih lahko porabijo po želji. To je približno 25 evrov, preostanek pa morajo kupiti sami s pravimi juani. Digitalna valuta deluje podobno kot plačevanje s kreditnimi karticami, le da se uporabljajo aplikacija za pametni telefon in kode QR.

Več centralnih bank testira ali vsaj motri digitalne valute - po zadnjih podatkih 60 -, k čemur jih je v zadnjem času vzpodbudila astronomska rast bitcoina in drugih decentraliziranih kriptovalut. Državne kriptovalute želijo uporabiti prednosti kriptovalut, kot so...

54 komentarjev

Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Slo-Tech - Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih...

40 komentarjev

Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Slo-Tech - Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek...

28 komentarjev

Kanada dobiva prvi indeksni sklad, ki sledi bitcoinu

Slo-Tech - Kanadska agencija za trg vrednostnih papirjev (Ontario Securities Commission) je odobrila prospekt indeksnega sklada, ki bo sledil gibanju tečaja bitcoina. To pomeni, da že kmalu pričakujemo začetek delovanja Purpose Bitcoin ETF, ki ga bo upravljal Purpose Investments Inc. To bo prvi kotirajoči indeksni sklad (ETF) na svetu, ki bo investiral neposredno v bitcoine in ne kakšne izvedene instrumente iz kriptovalut, so sporočili iz Purpose Investments.

Nakup bitcoinov je sicer že zelo enostaven, a za varno hranjenje v lastni režiji je nekaj znanja vseeno potrebnega, medtem ko imajo spletne menjalnice in denarnice svoje pasti. Zaradi tega so finančni instrumenti, ki sledijo vrednosti bitcoina, smiselni, saj omogočajo vlaganje v kriptovalute širši množici malih in institucionalnih vlagateljev, ki jim tako ni treba skrbeti za tehnične podrobnosti varnega skladiščenja bitcoinov. Že doslej so obstajali nekateri izvedeni finančni instrumenti na kriptovalute, denimo terminske pogodbe...

11 komentarjev

Bitcoin po podpori Mastercarda poletel

Bloomberg - Mastercard je včeraj sporočil, da kani podpreti nekatere kriptovalute na svojem omrežju še letos. S tem se pridružuje napovedim nekaterih drugih pomembnih igralcev, ki so to že napovedali. Zadnja je bila Tesla, pred tem pa je odmevala tudi PayPalova najava podpore. Mastercard sicer že deloma podpira kriptovalute, saj lahko imetniki njihovih kartic že kupijo kriptovalute, a transkacije ne potekajo prek omrežja Mastercard. Nova napoved pa pomeni, da bo možno s kriptovalutami plačevati storitve trgovcem.

Mastercard ni izrecno izpostavil, katere kriptovalute bodo podprli. Dejali so le, da številne še ne izpolnjujejo strogih pogojev, zato ne bodo podprte. Glavni problem je namreč zaščita potrošnikov, saj v splošnem transakcije s kriptovalutami niso izpodbojne, medtem ko kartična plačila še kako so - v večini bank 90 ali 120 dni po plačilu, če storitev ni opravljena. To smo na primer množično izkoriščali ob propadu Adrie Airways, ko je bilo možno s kreditnimi karticami plačane vozovnice...

54 komentarjev

Bitcoin v tednu dni pridobil tretjino vrednosti

Slo-Tech - Slab teden je minilo od objave, da je bitcoin presegel 30.000 dolarjev, pa je že stopničko više. Včeraj je presegel vrednost 40.000 dolarjev, torej se je v manj kot mesecu dni njegova vrednost podvojila, od začetka divje rasti oktobra pa se je početverila. Rekordne vrednosti, ki so dvakrat višje od prejšnjega vrha konec leta 2017, vzbujajo vprašanje, kaj jih je povzročilo. Neposredni razlog je seveda povečano povpraševanje, a poglejmo globlje.

V minulem letu so se institucionalni investitorji in tehnološka podjetja močneje navdušila nad bitcoinom. PayPal je na primer napovedal, da bo podprl kriptovalute. Po drugi strani pa tudi tako imenovani kiti (whales), torej posamezniki z večjim številom bitcoinom, krepijo svoje pozicije. V decembru so računi z več kot 100 bitcoini, kakor lahko definiramo kite, nagrmadili dodatnih 47.500 bitcoinov. Sedaj je računov z več kot 100 bitcoini 16.300, kar je največ po lanskem marcu. Skupno imajo v lasti 11,46 milijona bitcoinov ali 60 odstotkov...

130 komentarjev

Bitcoin z rekordom presegel 30.000 dolarjev

Slo-Tech - Tečaj bitcoina je včeraj presegel 30.000 dolarjev, s čimer nadaljuje vrtoglavo rast v zadnjem letu. V nekaj urah je potem njegova vrednost presegla 34.000 dolarjev. Z novim absolutnim rekordom je bitcoin v enem letu zrasel za 550 odstotkov, od zadnjega minimuma sredi marca lani pa se je njegova vrednost povečala za več kot šestkrat.

Že dober mesec dni, odkar se je rast bitcoina okrepila, se seveda strokovnjaki in laiki sprašujejo, kaj podžiga tokratno rast in do kam lahko gre. Napovedati prihodnost je nehvaležno, zato pa si lahko pogledamo preteklost. Prvo veliko rast in padec je bitcoin doživel davnega leta 2011, ko večina še sploh ni vedela zanj. Z ničle je zrasel do 29 dolarjev, potem pa od junija do novembra 2011 izgubil 93 odstotkov vrednost (z 29 na 2 dolarja). Potem je z nekaj premori zrasel do 230 dolarjev aprila 2013, pa se hitro prekucnil za več kot polovico julija našel minimum malo pod 70 dolarji. Že konec leta 2013 je bitcoin presegel 1200 dolarjev, potem pa je...

30 komentarjev

V Venezueli bitcoine rudari tudi vojska

Slo-Tech - Bitcoin še vedno leti, čeprav nihče ne ve točno, zakaj. Omenja se več razlag, med katerimi sta verjetnejši kombinacija poceni denarja in pomanjkanja konvencionalnih investicij z znatnimi donosi ter povišano zanimanje tehnoloških in bančnih gigantov zanj, na zadnje PayPala. K temu je treba prišteti še psihologijo množic, ko se trend začne, snežna kepa pa vali, in bitcoin je dosegel nov rekord. Prejšnji rekordi iz konca leta 2017 je potolkel in presegel 20.000 dolarjev. Glavno vprašanje je spet - do kam lahko gre?

Sredi leta je bitcoin vreden "le" 3500 dolarjev, potem pa je svojo vrednost pošesteril. To pa pomeni, da so spet dobičkonosne številne dejavnosti, ki med kriptozimami zamrejo. Rudarjenje bitcoinov je tak primer, ki ga z veseljem uporablja tudi venezuelska vlada. Motheboard poroča o vojaškem oporišču blizu Caracasa, kjer je venezuelska vojska vzpostavila novo farmo za rudarjenje kriptovalut. V državah, kjer so domače valute zaradi hiperinflacije neprimerno skladišče...

16 komentarjev

Facebookova digitalna valuta libra že januarja

Slo-Tech - Lani napovedana Facebookova kriptovaluta libra, ki je do danes izgubila nekaj partnerjev iz konzorcija (tudi PayPal, Mastercard, Vodafone in eBay) in se iz zelo odprte prelevila bolj zaprto obliko, bo nared v začetku prihodnjega leta. Prvo delujočo verzijo lahko pričakujemo že januarja, pravijo viri blizu Facebooka, a bo še bolj okleščena od že razvodenelih pričakovanj.

Libra bo izšla kot ena digitalna valuta in ne košarica. Njena vrednost bo vezana na dolar v razmerju ena proti ena, sčasoma pa bomo dobili še druge digitalne valute. Točen datum izida je odvisen od švicarskega urada za nadzor finančnih trgov (FINMA). Ta je že lani potrdil, da se libra poteguje za registracijo v Švici in dodal, da popustov ne bo. Regulativa bo stroga, kot to velja za vse podobne projekte. Možnost uporabe ene same valute, ki bo dolar, bo sicer omogočila lažjo registracijo, a bo za uporabnike manj privlačna. Še vedno bo ostala prednost enostavnejšega premikanja denarja po svetu, ne bo pa možnosti...

21 komentarjev

Je Satoshi Nakamoto živel v Londonu?

Slo-Tech - Identiteta Satoshija Nakamota, izmuzljivega izumitelja bitcoina, še vedno buri duhove. Čeprav smo imeli že nekaj kandidatov, še nihče ni uspel prepričljivo dokazati, kdo neki je bil Satoshi Nakamoto. Čedalje bolj se zdi, da tega ne bomo nikoli vedeli, če je bil Satoshi Nakamoto sploh človek in ne moderna inkarnacija Nicolasa Bourbakija. Kakorkoli, to ne ustavi ljudi pri analizah. Ena analiza vseh njegovih objav na internetu kaže, da bi lahko bil živel in delal v Londonu.

Satoshi Nakamoto nam kaj dosti ni zapustil. Poleg bitcoina je za njim ostalo 539 objav na Bitcointalku, 34 elektronskih sporočil, 169 vnosov na SourceForgeu, bela knjiga o bitcoinu ter prvi blok bitcoina. Nakamoto je javno objavljal od 31. oktobra 2008 do 13. decembra 2010. Iz teh podatkov je moč sklepati, da je živel v Londonu. Japonski in avstralski časovni pas je možno hitro izločiti, nekoliko teže pa je ugotoviti, ali je Nakamoto živel na Stari celini ali v Novem svetu. A podrobnejša analiza je pokazala, da bi...

33 komentarjev

Tudi Japonska bo preizkušala digitalno valuto

Reuters - Po Kitajcih, ki so državno digitalno valuto že začeli preizkušati v geografsko omejenem pilotnem projektu, se za digitalni jen ogrevajo tudi Japonci. Tamkajšnja centralna banka je že 2. julija uradno sporočila, da bodo v prihodnosti preizkušali digitalno valuto. Skupina več kot 30 bank in podjetij je sedaj sporočila, da bodo prihodnje leto začeli preizkušati infrastrukturo in druge potrebno za uvedbo digitalne valute.

V skupini so vse tri največje japonske banke (Mitsubishi UFJ , Mizuho in Sumitomo Mitsui), borznoposredniške hiše, telekomunikacijski giganti ter prodajalci in ponudniki storitev. Prihodnje leto bodo začeli preizkušati enotno platformo za poravnavo, ki jo bodo uporabljali ob uvedbi digitalne valute. Digitalnih platform je na Japonskem precej, a nobena nima zadostnih kapacitet, da bi lahko nadomestila gotovinska plačila. Na Japonskem je, vsej modernizaciji in tehnološki naprednosti navkljub, gotovina še vedno izjemno priljubljena. Z njo se poravna 80 odstotkov vseh...

31 komentarjev

Bitcoin naskakuje rekord

Slo-Tech - Kdor je kupoval bitcoin na zadnjem vrhu konec leta 2017, ko se je njegova vrednost dotaknila 20.000 dolarjev, je bil kasneje hudo razočaran, saj se je leto dni pozneje spustil vse do 3000 dolarjev. Bitcoin te dni doživlja drugo pomlad - ali pa zgolj še enega izmed ciklov napihovanja s toplim zrakom - saj se bliža rekordu. Ta teden je njegova vrednost poletela vse do 18.000 dolarjev, analitiki pa napovedujejo, da utegne kmalu preseči rekord. Seveda garancij ni, zato se prav lahko prekucne tudi v drugo smer. Kdor je torej drago kupoval pred tremi leti, ima sedaj možnost, da iz naložbe izstopi z minimalnimi izgubami ali celo dobičkom, če ni živcev izgubil že pred tem.

Uganka ostaja, kaj je tokrat bitcoin tako podžgalo. Ko je bitcoin nazadnje tako močno rasel, je nezanemarljiv delež odigrala tudi organizirana manipulacija trga, ki je tudi to pot ni možno izključiti. Drugi razlogi so napoved podpore v Paypalu oktobra in začetek poslovanja prejšnji teden v ZDA, ko je možno bitcoin...

252 komentarjev

Bitcoin cash se je ponovno razcepil

Slo-Tech - Bitcoin cash, ki je kot samostojna kriptovaluta nastal avgusta 2017 z razcepom (fork) bitcoina, se je vnovič razcepil. To se običajno zgodi, ko se pojavi predlog, kakšno spremembo uvesti v protokol, a se skupnost s tem ne strinja soglasno. To pot sta nastala Bitcoin Cash ABC (BCH ABC) in Bitcoin Cash Node (BCHN). Kot je pri razcepih v navadi, so vsi lastniki bitcoin casha ob razcepu postali lastniki enakih količin obeh kriptovalut, odtlej pa je njuno življenje ločeno. Zadnji skupni narudarjeni blok je #661647.

Razlog je bila tokrat predlagana sprememba, ki se je imenovala Coinbase Rule. V skladu z njo bi se osem odstotkov narudarjenih kovancev razdelilo skupini BCH ABC za financiranje nadaljnjega razvoja protokola. Druga skupina Bitcoin Cash Node je temu nasprotovala, zato so iz svoje izvorne kode ta davek odstranili. Neizbežen rezultat je bila razcepitev v dve novi valuti.

Trenutno večina računske moči, torej rudarjev, podpira BCHN (1,5 proti 0,04 eksahash/s). Če BCH ABC ne bo...

7 komentarjev

Za milijardo dolarjev bitcoinov je premaknila ameriška davkarija

Slo-Tech - Bitcoini v vrednosti skoraj milijardo dolarjev, ki so se po sedemletnem mirovanju začeli premikati, so v resnici pripadali ameriškim oblastem. Ministrstvo za pravosodje razkrilo, da so 3. novembra zasegli 69370 bitcoinov in nekaj drugih kriptovalut, ki jih je imel v posesti neimenovani heker. Oseba X, kakor so ga poimenovali, je med majem 2012 in aprilom 2013 vdrl v nezakonito spletno tržnico Silk Road in ukradel omenjene bitcoine. Oktobra 2013 je FBI spletno stran zaprl, lastnika pa aretiral. Ross Ulbricht danes sedi v dosmrtnem zaporu.

Ameriška davčna uprava (IRS) je sedaj vendarle uspela izslediti, kdo je omenjene bitcoine odtujil. Ko so jih 3. novembra premaknili, se je kriptosvet zdrznil, saj so omenjeno denarnico, polno bitcoinov, vsi dlje časa opazovali, a nihče ni vedel, komur pripada. Maja 2012 so namreč ukradeni bitcoini najprej zakrožili po dveh denarnicah, potem pa so aprila 2013 pristali v eni in tam čakali do danes.

IRS-u je pri sledenju bitcoinom pomagalo podjetje...

7 komentarjev

Kam potuje za milijardo dolarjev bitcoinov?

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin spet nezadržno raste in je pri 14.000 dolarjih na triletnem vrhu, se je začelo premikati tudi v globini. Skoraj 70.000 bitcoinov, ki so vredni okroglo milijardo evrov, je od aprila 2013 ležalo nedotaknjeno v eni izmed denarnic, sedaj pa so se premaknili. V torek zvečer jih je neznanec premaknil v novo denarnico, za kar je odštel 12 dolarjev provizije.

Premikanje tako velikih količin bitcoinov je zanimivo samo po sebi, v tem primeru pa še bolj zaradi njihove verjetne provenience. Tom Robinson iz podjetja Elliptic pravi, da lahko s precejšnjo gotovostjo sklepamo, da so ti bitcoini povezani z znamenito ilegalno tržnico Silk Road. Maja 2012 so jih iz denarnice, povezane s Silk Roadom, prenesli drugam, kjer so ostali do aprila 2013. Odtlej so ležali v denarnici, ne da bi se z njimi kaj zgodilo - do včeraj. Maja 2012 so bili ti isti bitcoini vredni 350.000 dolarjev, sedaj skoraj milijard dolarjev.

Silk Road je na darknetu omogočal prodajo in nakup različnih...

53 komentarjev

Bitcoin spet oživel

Slo-Tech - Bitcoin je ponovno živahnejši. Včeraj je njegov tečaj za hip presegel 14.000 dolarjev, s čimer je dosegel najvišjo vrednost po poku balona v začetku leta 2018. Tedaj je bitcoin za hip dosegel celo 20.000 dolarjev, potem se je razletel vse do 3500 dolarjev decembra 2018. Junija lani je spet dosegel 13.800 dolarjev, vmes upadel do 5000 dolarjev, sedaj pa je še malo višje.

Ne dosegajo pa vse kriptovalute tako izrazitih vrhov. Litecoin je s 55 dolarji še vedno niže, kot je bil avgusta letos (70 dolarjev) ali junija lani (140 dolarjev). Bitcoin cash je z 260 dolarji prav tako niže kot avgusta in septembra. Podobno velja za ether, ripple in še številne druge kriptovalute. K rasti bitcoina je pripomoglo več dejavnikov, med katerimi so najava Paypala, da ga bo (skupaj s še nekaterimi kriptovalutami) podprl, predlog uredbe Evropske komisije za zakonsko ureditev kriptopremoženja, naraščajoča zaskrbljenost na delniškem trgu spričo negotovosti ob koronakrizi in nasploh pozitivno razpoloženje...

17 komentarjev

Olympus ne bo več prodajal fotoaparatov

Slo-Tech - Olympus je 84 let proizvajal fotoaparate. Danes večino prometa ustvarjajo z medicinsko opremo, zato so se odločili, da oddelek za fotoaparate prodajo in s tem končajo neko ero. V izjavi za javnost so zapisali, da kljub trudu ne morejo zagotavljati dobičkonosnosti v zelo hudi konkurenci na trgu digitalnih fotoaparatov. Zadnja tri leta namreč posluje z izgubo. Eden izmed ključnih faktorjev tudi prihod pametnih telefonov, ki je izdatno skrčil trg za ločene digitalne fotoaparate, so dodali. Od leta 2010 do 2018 je prodala padla za 84 odstotkov!

Spomnimo, da je Olympus prvi fotoaparat izdelal leta 1936, potem ko se je pred tem ukvarjal z mikroskopi. Podjetje je sicer lani praznovalo 100-letnico obstoja. Prvi fotoaprat Semi-Olympus I je stal pravo premoženje, več kot enomesečno povprečno plačo na Japonskem, a je naznanil prihod dobe fotoaparatov. Do 70. let je Olympus postal eden izmed vodilnih proizvajalcev fotoaparatov in opreme zanje. Toda v zadnjem desetletju se niso znašli in so na...

152 komentarjev

Kriptomenjalnica Quadriga je bila prevara

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je presenetila novica, da je spletna menjalnica kriptovalut QuadrigaCX izgubila 190 milijonov kanadskih dolarjev, ker naj bi bil njej ustanovitelj in direktor umrl, podatke o računu pa hranil na šifriranem prenosniku. Kmalu je postalo jasno, da v zgodbi nekaj vsaj smrdi, saj so preliminarne analize kazale, da "izgubljene" kriptovalute morda nikoli niso obstajale. Revizorji so potem hitro dognali, da so bile denarnice QuadrigaCX prazne že leto dni pred incidentom. Temu po preiskavi sedaj pritrjujejo tudi organi pregona. Vse skupaj je bila velika prevara, Ponzijeva shema, ki je bila torej od začetka obsojena na klavrn konec.

Agencija za trg vrednostnih papirjev v kanadskem Ontariu je ugotovila, da je vodja kriptomenjalnice Gerald Cotten odprl več računov z različnimi vzdevki in si pripisal neobstoječa stanja valut in kriptovalut, s katerimi je potem trgoval s strankami. Vse skupaj je bilo podobno trgovanju na kratko. Ko se je tečaj kriptovalut premaknil v...

19 komentarjev

Po razpolovitvi rudarjenje bitcoina upadlo

Slo-Tech - Mineva teden dni od redne razpolovitve nagrade (halving) za rudarjenje bitcoina, ki se zgodi približno vsaka štiri leta. Skrčila se je na 6,25 bitcoina (ta hip okoli 54.000 evrov) na blok, torej v povprečju vsakih 10 minut. Ta časovnica se ohranja približno konstantna tako, da omrežje redno prilagaja zahtevnost rudarjenja količini dostopne računske moči. In te je po razpolovitvi precej manj.

Povprečno je bilo ta teden na voljo 20 odstotkov manj računske moči kot pred razpolovitvijo: s 122 EH/s je padla na slabih 100 EH/s. To je pričakovano, saj so z razpolovitvijo nagrade, ki se ni odrazila v rasti tečaja, starejše naprave za rudarjenje postale neprofitabilne. Videli smo tudi prvi del tega efekta, ko je v tednih in dneh pred razpolovitvijo računska moč močno rasla, ko so (zlasti Kitajci) želeli izkoristiti kmalu neprofitabilne starejše naprave. Ob dvakrat nižjih dobičkih je zanje energije predraga. Zato ni presenetljivo, da se je danes ponoči (sreda) znižala zahtevnost rudarjenja...

43 komentarjev

Čez nekaj ur razpolovitev pri rudarjenju bitcoina

Slo-Tech - Danes ponoči se bo zgodila razpolovitev nagrade, ki jo za rudarjenja bitcoina prejemajo rudarji. Kriptovaluta in transakcije z njo temeljijo na postopku, ki se imenuje rudarjenje. Gre za brute-force reševanje matematičnega problema, kjer se iščejo vrednosti, ki poskrbijo, da ima blok (tako se imenujejo skupaj zapakirane transakcije) primerno nizko zgoščeno vrednost. Težavnost matematičnega problema se redno prilagaja dostopni računski moči, tako da v povprečju vsakih 20 minut narudarijo nov blok. Rudarji pa dobijo za svoje delo, ki terja veliko energije (in tudi amortizacijo naprav), plačilo v obliki novih bitcoinov. Tako se povečuje število bitcoinov v obtoku, a ker obstaja zgornja meja, se približno vsaka štiri leta nagrada za odkriti blok razpolovi. Danes ponoči se bo znižala z 12,5 bitcoina na 6,25 bitcoina.

To je že četrta razpolovitev v zgodovini. Na začetku je bila nagrada 50 bitcoin, potem pa 25 bitcoinov (razpolovitev novembra 2012) in naposled 12,5 bitcoina (razpolovitev...

26 komentarjev

Libra 2.0 precejšen korak nazaj od Facebookove prvotne vizije

Slo-Tech - Konzorcij Libra Association je naposled objavil belo knjigo Libre 2.0 - prenovljeno idejo digitalne valute, ki so jo zasnovali pri Facebooku in z njo lani dvignili ogromno prahu. V novi izvedbi gre za precej drugačno zamisel, saj se ideal odprte globalne kriptovalute poslavlja, na njenem mestu pa je odslej nekakšen "kripto-PayPal".

Lansko poletje so v Facebooku med finančniki povzročil vihar z najavo libre, po kmečko Facebookove kriptovalute, podrobneje rečeno pa na blockchainu zasnovanega sredstva za plačevanje širom sveta. Zuckerberg in druščina so skušali svojo denarno platformo na vse načine vsaj na videz ločiti od socialnega omrežja, ki ima zaradi afer vse slabši sloves; tako so denimo nadzor nad libro poverili konzorciju Libra Association s sedežem v Švici, kjer se je sprva trlo velikih finančnih imen, kot so Visa, Mastercard in PayPal. Toda to projekta ni obvarovalo pred gnevom svetovne politike in uveljavljenih finančnih ustanov. Vlade in banke so predvsem zaradi strahu,...

20 komentarjev

Rusija namerava prepovedati kriptovalute

Slo-Tech - Vodja pravne službe v ruski centralni banki Aleksej Guznov je prestrašil trgovce s kriptovalutami, ko je javno izrazil nasprotovanje ruske centralne banke. Za rusko tiskovno agencijo je dejal, da verjamejo, da bi legalizacija poslovanja s kriptovalutami prinesla velika tveganja na področju finančne stabilnosti, preprečevanja pranja denarja in zaščite potrošnikov. Centralna banka nasprotuje podjetjem, ki organizirajo izdajanje kriptovalut in sodelujejo v prometu z njimi.

Zaradi tega je v pripravi zakonski osnutek, ki bo uvedel prepoved organiziranega trgovanja s kriptovalutami ali njihovega izdajanja in bo uvedel tudi kazenske sankcije. To ni presenetljivo, saj je Rusija že dlje časa nenaklonjena kriptovalutam. Država se je dolgo časa upirala razglasitvi, da imajo kriptovalute status digitalni finančnih sredstev, ker so upali, da bo navdušenje nad njimi vmes splahnelo, je pojasnil Aleksander Kupcikevič iz FxPro.

Vprašanje pa je, ali lahko Rusija tudi v praksi izvaja prepoved. To...

7 komentarjev

Napad z 51 odstotki na Bitcoin Gold

Slo-Tech - Minuli teden se je zgodil napad z 51 odstotki na kriptovaluto bitcoin gold, ki je nastala leta 2017 z razvejitvijo iz bitcoina. Napadalci so uspeli ukrasti za 70.000 dolarjev kriptovalute, tako da so jo porabili dvakrat. V četrtek in petek (23. in 24. januarja) se je zgodila reorganizacija verige blokov z več kot 10 bloki.

Prvi primer se je zgodil 23. januarja ob 19. uri po slovenskem času, ko so napadalci odstranili 14 blokov in dodali 13 novih blokov. To je omogočilo reciklažo 1900 bitcoin golda (19.000 dolarjev). Še en napad se je zgodil šest ur pozneje, ko so napadalci odstranili 15 blokov in jih zamenjali s 16 novimi bloki. Ukradli so za 53.000 dolarjev kriptovalute. Posamezen napad je stal okoli 1700 dolarjev. Trenutno velja, da so transkacije sprejete, ko so vsaj šest blokov globoko v verigi. Toda v teh napadih pride do daljše reorganizacije verige - pri kriptovalutah PoW (proof of work) je vedno veljavna najdaljša veriga.

Napad z 51 odstotki se zgodi, kadar povezani...

16 komentarjev

Youtube izpeljal kriptopogrom, sledil je sprehod v Canosso

BBC - Youtube je pred dnevi več lastnikom kanalov z vsebinami, povezanimi s kriptovalutami, poslal obvestilo, da njihovi videi niso v skladu s splošnimi pogoji njihove storitve. Več sto posnetkov je bilo nato tudi odstranjenih. Prizadetih je bilo kakih 35, večinoma manjših kanalov, medtem, ko so docela podobne vsebine večjih založnikov, denimo CoinTelegrapha in CNBC, ostale nedotaknjene.

Ker kriptoskupnost po obsegu ni ravno majhna, je precej završalo na drugih družabnih omrežjih, zlasti na Twitterju, kjer so uporabniki množično pozivali k prehodu na druge, bolj decentralizirane platforme, zlasti, ker prizadeti lastniki kanalov v urah po izpeljanem ukrepu na Youtubu niso uspeli najti nikogar za kaka podrobnejša pojasnila.

Kmalu je sledil popoln preobrat, predstavniki Youtuba so se za napako opravičili in se pri tem kot običajno sklicevali na veliko količino posnetkov, ki je k njim vsakodnevno naložena. Obljubili so še, da bodo vsi odstranjeni videi povrnjeni - kar se resnici na ljubo

15 komentarjev

Iz Upbita odnesli za 48 milijonov evrov ethra

Slo-Tech - Danes smo bili priče še enemu vdoru v kriptomenjalnice, v katerem so nepridipravi povzročili večmilijonsko škodo. Iz južnokorejske borze Upbit so sporočili, da so jim v sumljivih transakcijah odtujili 342.000 ethrov, kar ustreza približno 48 milijonom evrov. Takoj po objavi so ustavili vsa vplačila in dvige, do ponovne normalizacije delovanja pa bosta minila vsaj dva tedna, so pristavili. Zagotavljajo, da bodo škodo pokrili iz lastnih sredstev in da komitente ne bodo izgubili ničesar.

Sporno nakazilo se je zgodilo ob 5.00 po slovenskem času, pol ure pozneje pa so iz Upbita že sporočili, da ustavljajo transakcije. Hkrati so prestavili za več kot 50 milijonov evrov sredstev iz denarnic, povezanih v internet (hot wallets), v nepovezana skladišča (cold wallets).

Po internetu so se takoj začele širiti špekulacije, kaj se je v resnici zgodilo. Trenutno aktualna zgodba pravi, da je v resnici napad zakrivil nekdo izmed zaposlenih. Sumljivo je predvsem dejstvo, da se je napad zgodil...

3 komentarji

Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

vir: Maxpixel

vir: coindesk.com
coindesk.com - Za najbolj znano kriptovaluto, bitcoinom, so precej burni dnevi. V soboto je za kratek čas znova presegel vrednost 10.000 dolarjev, danes pa se je cena zaustavila nekaj nad 9.300 USD. Prejšnji teden je tako pridobil 16 % vrednosti, kar je drugi največji letošnji skok po junijskem, ko je v tednu dni pridobil nekaj nad 20 %. Je pa sobotni skok toliko bolj sijajen, če vemo, da je bila vrednost še v sredo samo 7.300 USD, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih. Kot rečeno, burno.

Za vikend poskok je najbolj zaslužen kitajski predsednik Ši Džinping, ki je v svojem nagovoru precej pohvalil bitcoin in zlasti tehnologijo veriženja blokov. Ši Džinping je obenem napovedal, da ima Kitajska, ko gre za blockchain, solidne temelje in da mora postati vodilna na tem področju. Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih pospešila prizadevanja za vpeljavo lastne kriptovalute, ki naj bi bila po besedah enega od sodelujočih uradnikov v nekaterih elementih podobna Facebookovi Libri.

Peking doslej...

8 komentarjev

Zuckerberg s svojimi odgovori ni prepričal ameriških poslancev

vir: Flickr

vir: BBC
BBC - Prvi človek Facebooka je včeraj sedel pred člane Komisije za finančne storitve ameriškega Kongresa, da bi pojasnil zakaj je dobro, da njegovo podjetje nadaljuje z uvedbo svoje kriptovalute Libra. Na prvi pogled vse skupaj ni bilo preveč uspešno, praktično vsak od poslancev je Zuckerbergu postregel z bogato zgodovino najrazličnejših kršitev, ki je je podjetje zagrešilo v zadnjih letih.

Sama predsednica Komisije, demokratka Maxine Waters je izrazila globoko skepso, zlasti zaradi vloge njegove platforme pri ruskem vmešavanju v predsedniške volitve 2016, pa tudi zaradi zadnje odločitve vodstva Facebooka, da v političnih oglasih ne bodo preverjali resničnosti navedenih dejstev. Watersova je povzela, da je podjetje doslej že prevečkrat pogrnilo pri vprašanjih nacionalnega interesa, da bi mu zdaj dovolili še eksperiment z lastno valuto, ki utegne zamajati mednarodne finance in tudi položaj ameriškega dolarja.

Molčali niso niti republikanci, ki so Zuckerbergu očitali, da se ni zmenil za...

25 komentarjev

PayPal se umika iz konzorcija za valuto libra

Slo-Tech - PayPal je sporočil, da se umika iz konzorcija Libra Association, v katerem so združeni podporniki nove kriptovalute libra, ki si jo je zamislil Facebook. Iz podjetja so sporočili, da sicer še vedno podpirajo nastanek takšne valute, a da se želijo osredotočiti na svojo dejavnost. To pa je demokratizacija dostopa do finančnih storitev tudi za deprivilegirane skupine.

To se sliši zelo polikano, zato se pojavljajo špekulacije, kaj je v resnici v ozadju. V zadnjih tednih je namreč precej podjetij, ki so sprva zelo podpirale projekt, izrazilo pomisleke. Visa, MasterCard, Stripe in sedaj še PayPal so zgolj najvidnejši predstavniki skupine skeptikov. Toda zgolj PayPal je dejansko izstopil iz konzorcija.

Libra je že kmalu po napovedi naletela na dvignjene obrvi politike in velikih bank, ki so izrazili svoje bojazni. Libra, ki se želi registrirati v Švici, bi bila tudi tam podvržena strogemu nadzoru, so nedavno sporočili iz Švice.

Iz Libra Association so sporočili, da so spremembe težavne...

20 komentarjev

Francoski finančni minister: EU potrebuje svojo kriptovaluto

vir: Pixabay

vir: Neowin
Neowin - Bruno Le Maire, francoski minister za finance, je na srečanju s kolegi iz držav članic v Helsinkih izjavil, da bi EU morala razmisliti o lastni javni kriptovaluti, in s tem ustvariti nekakšno protiutež Facebookovi Libri. Dejal je še, da se bodo prvi pogovori o tem pričeli že prihodnji mesec. Kot smo poročali pred dnevi, želi Facebook libro registrirati v Švici.

Le Maire je znova ponovil strahove, ki jih je Francija nekajkrat izrazila zadnje dni, namreč, da bi libra lahko škodovala potrošnikom, pa tudi načela suverenost EU. Zato po njihovem mnenju pod danimi pogoji ne bi smeli dopustiti njenega širjenja na ozemlju unije.

Države članice je pozval, da kot prvi protiukrep čimprej znižajo stroške in čas izvajanja plačil...

135 komentarjev

Valuto libra želijo registrirati v Švici

Slo-Tech - Švicarski nadzori organ za finančne trge (FINMA) je potrdil navedbe Facebooka in ostalih razvijalcev digitalne valute libra, da jo želijo ti registrirati v Švici. Ob tem je FINMA podala razlago, kako se v primerih digitalnih kovancev z realnim kritjem (stable coins) uporabljajo švicarski predpisi in kaj bo morala libra izpolnjevati. Ni še gotovo, da bo licenco za digitalni denar v Švici tudi dejansko dobila, saj je FINMA povedala, da bo morala Libra Association izpolnjevati enaka pravila kot banke, ker ocenjujejo, da libra ne bo le globalni plačilni sistem. To pomeni določene zahteve glede likvidnosti in kapitalske ustreznosti, hkrati pa veljajo v Švici strogi zakoni proti pranju denarja. Tako ostaja neznanka, ali bo konzorciju uspelo...

42 komentarjev

V ukrajinski nuklearki rudarili bitcoin

Slo-Tech - V jedrski elektrarni v mestu Južnoukrajinsk so zaposleni več mesecev brez dovoljenja rudarili kriptovalute, s čimer so ogrozili računalniške sisteme v nuklearki. Ukrajinska tajna služba je 10. julija letos izvedla preiskavo prostorov, pri čemer je zasedla več kosov računalniške opreme. Ugotovili so, da so zaposleni v elektrarni na dveh sistemih, ki sta imela šest grafičnih kartic Radeon RX 470, nezakonito rudarili kriptovalute. Ker so v ta namen v internet povezali zaščitene dele omrežja, so ogrozili varnost celotne elektrarne. Ob tem so odkrili še dodatno opremo za rudarjenje tudi v bližnjih prostorih Nacionalne garde, ki je zadolžena za varovanje elektrarne. Tam so našli 16 grafičnih kartic, več diskov in usmerjevalnikov.

Ukrajinska tajna služba pravi, da so zaposleni s tem ne le potencialno ogrozili...

48 komentarjev

Ameriška politika nad Facebookovo Libro

vir: Flickr

Slo-Tech - Demokratski poslanci v Kongresu pripravljajo zakon, ki bi lahko preprečil nastanek Facebookove kriptovalute. Libra pa ni edina tarča predpisa, saj bi ta v primeru veljavnosti na splošno prepovedal velikim tehnološkim podjetjem, da se po strani ukvarjajo še z bančnimi posli. Nekateri mediji so se dokopali do osnutka zakona in njegovo besedilo take družbe definira po globalnih prihodkih; ti morajo letno znašati najmanj 25 milijard ameriških dolarjev, podjetja pa se morajo ukvarjati s ponujanjem bodisi spletne trgovinske ali menjalniške platforme ali pa platforme, ki med sabo povezuje tretje osebe. Facebook tako zagotovo pade v to skupino.

Ni nepomembno, da je pred dnevi Libro, pa tudi...

15 komentarjev

Vdor v japonsko kriptomenjalnico Bitpoint odnesel 28 milijonov evrov

Slo-Tech - Japonska kriptomenjalnica Bitpoint je sporočila, da je bila tarča hekerskega napada, v katerem so napadalci uspeli ukrasti 3,5 milijarde jenov (28 milijonov evrov) kriptovalut, od tega je 2,5 milijarde jenov pripadalo komitentom. Ukradli so pet kriptovalut: bitcoin, bitcoin cash, ripple, ether in litecoin. Vdor je prizadel denarnico za sprotne transakcije oziroma zagotavljanje likvidnosti, ki je bila povezana v internet (hot wallet), medtem ko odklopljeno skladišče (cold wallet) ni bilo prizadeto.

Od zadnjega velikega vdora na Japonskem sicer mineva dobro leto. Pred poldrugim letom so Coinchecku ukradli za pol milijarde dolarjev kriptovalute NEM. Coincheck je sicer tri mesece pozneje dobil novega lastnika, je pa menjalnica preživela. Posledica vdora je bila združitev japonskih...

10 komentarjev

Facebookova kriptovaluta s pomembnimi podporniki čisto blizu izida

Slo-Tech - Facebookova prihajajoča kriptovaluta, ki se napoveduje že nekaj časa, ima že cel kup podpornikov in bo vsak hip izšla. Kot poroča The Wall Street Journal, je med podporniki več kot deset podjetij. Med njimi najdemo tudi Viso, Mastercard, PayPal in Uber. Podporniki, med katerimi so še skladi tveganega kapitala, telekomunikacijski giganti in finančna podjetja, bodo vložili vsak približno 10 milijonov dolarjev. Denar, ki se bo nabral v nastalem konzorciju, bodo uporabili za financiranje izdaje nove kriptovalute. Ta bo imela vrednost, ki bo določena v razmerju do košarice mednarodnih valut (dolarji, evri itd.).

Iz Facebooka uradnih informacij ne dajejo. Znano je, da se bo nova kriptovaluta verjetno imenovala libra....

29 komentarjev

Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

vir: Pexels

vir: TechCrunch
TechCrunch - Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice....

30 komentarjev

Rudarji bitcoina počasi obupujejo

Slo-Tech - Bitcoin je 80 odstotkov niže kot pred letom dni, ko je bila mrzlica na vrhuncu in so trgovali ter rudarili skoraj vsi. Upad njegove vrednosti ni povzročil glavobolov le ljudem, ki so ga kupili blizu vrha, temveč tudi tistim, ki so investirali v opremo za rudarjenje. Pri trenutnih vrednostih namreč rudarjenje bitcoina ni več ekonomsko smiselno, če moramo za elektriko plačevati pošteno ceno. Posledica je zniževanje števila rudarjev in računske moči, ki je temu namenjena.

Novembrsko gibanje bitcoina je bilo najbolj negativno v zadnjih sedmih letih, saj je kriptovaluta izgubila 37 odstotkov. Tako slabo ni bilo vse od avgusta 2011, ko je bitcoin padel za 40 odstotkov. Podobno so se gibale tudi vse ostale kriptovalute, ki so...

131 komentarjev

Se splača kupovati na črni petek?

Slo-Tech - Preživeli smo še en črni petek, ki je ponovno postregel z rekordno prodajo prek spleta. V primerjavi z lanskim letom so samo v ZDA letos prodali za 23 odstotkov več, in sicer so spletni trgovci zbrali 6,2 milijarde dolarjev. Tretjino tega zneska so ljudje zapravili z nakupi s pametnih mobilnih naprav (torej telefonov). Pričakujejo, da bo jutri izplen še večji, saj so prodajalci za črnim petkom izumili še kiberponedeljek. Ocenjujejo, da bo prodaja dosegla osem milijard dolarjev.

Kupci verjamejo, da so na črni petek deležni visokih popustov, zaradi česar naj bi bili njihovi nakupi racionalnejši. V Adobe Analytics ugotavljajo, da so bile letos na črni petek cene v povprečju enake kakor dan pred tem. Nemci so naredili izčrpnejšo analizo, ki res kaže, da črni petek v večini primerov ni najugodnejši...

84 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Slo-Tech - Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno...

107 komentarjev

IMF vladam priporoča izdajo kriptovalut

Christine Lagarde

vir: Wikipedia
BBC - Vlade naj razmislijo o vpeljavi svojih lastnih kriptovalut, zlasti, da bi preprečile da bi takšni denarni sistemi postali zatočišče za prevratne in pralce denarja, je na fintech konferenci v Singapurju izjavila Christine Lagarde, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Po njenem bi lahko taki sistemi postali osnova za inovativne zasebne finančne storitve v razvijajočih se državah, brez da bi zraven prinašali rizike, povezane z zasebno upravljanimi digitalnimi valutami. Centralne banke bi tako prevzele procesiranje transakcij, medtem ko bi zasebniki lahko služili s finančnimi storitvami. Obenem bi taka digitalna valuta za razliko od zasebnih za sabo nosila odgovornost in kritje države, tako kot je to...

75 komentarjev

Z lažnimi tviti Elona Muska do 28 BTC v enem dnevu

bleepingcomputer.com - Pred dnevi se je na Twitterju odvrtela zanimiva prevara. Neznanci so namreč vdrli v več potrjenih uporabniških računov, takih, ki jih kot avtentične označuje modra kljukica in jih nato preimenovali v Elon Musk. Med ukradenimi so bili številni računi vladnih organizacij različnih držav, med njimi recimo kolumbijskega ministrstva za transport in indijske nacionalne uprave za naravne nesreče.

Iz ponarejenih računov so nato razširili novico, da Elon Musk, potem ko zapušča vodenje Tesle,...

42 komentarjev

Rudarjenje bitcoina potratnejše od izkopavanja zlata

Nature - Ocen o porabi energije, ki jo povzroča rudarjenje bitcoina in ostalih kriptovalut, smo slišali že precej. Izračunali so že, da naj bi šlo za bitcoin odstotek svetovne električne energije, čemur številni niso verjeli. V najnovejši raziskavi, ki so jo opravili na Oak Ridgeu v Cincinnatiju in objavili v Nature Sustainability, ugotavljajo, da je rudarjenje kriptovalute potratnejše od pridobivanje zlata ali bakra, ki ju moramo fizično izkopati in prečistiti.

Primerjali so obdobje od začetka leta 2016 do sredine letošnjega leta. Ugotovili so, da je bilo treba v povprečju za rudarjenje kriptovalute, ki je vredna en dolar, potrošiti 17 MJ za bitcoin. Analizirali so še ether, litecoin in monero, za katere so vrednosti znašale 7, 7 in 14 MJ. To moremo primerjati s pridobivanjem kovin. Za dolar vreden aluminij...

62 komentarjev

Bitstamp dobil novega lastnika

vir: Reuters
Reuters - Priljubljena menjalnice kriptovalut Bitstamp, ki sta jo leta 2011 ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, je dobila novega lastnika. Kupila jo je belgijska investicijska družba NXMH, ki je po neuradnih podatkih za Bitstamp odštela 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti posla Kodrič in NXMH ne razkrivata.

Reuters poroča, da je NXMH, ki obvladuje za več kot dve milijardi dolarjev naložb, eno izmed štirih podjetij, ki so izkazala interes za prevzem Bitstampa. Kodrič je dejal, da prodaja ni bila načrtovana, niti niso aktivno iskali kupcev. Zaradi povečanega zanimanja za trg kriptovalut so sredi minulega leta začeli na vrata Bitstampa trkati snubci. Na koncu so se odločili za NXMH, ker bo ta podjetju omogočil nadaljevanje...

35 komentarjev

Najpopularnejši izsiljevalski virus GandCrab zlomljen

Europol - Romunska policija, Europol in podjetje za računalniško varnost Bitdefender so pripravili orodje za odklep datotek, ki jih zašifrirajo različne verzije izsiljevalskega virusa GandCrab. Komplet se imenuje Pay No More in deluje za vse razen dveh verzij GandCraba - odklepa torej datoteke verzij 1, 4 in 5.

GandCrab se je začel agresivno širiti v začetku tega leta in je do danes prizadel več kot pol milijona računalnikov. Trenutno je najbolj razširjen izsiljevalski virus. Po okužbi GandCrab zašifrira datoteke na računalniku in za izdajo ključa zahteva od 300 do 6000 dolarjev odkupnine, ki jo je treba plačati v kriptovalutah. Ko so februarja romunski organi pregona in Bitdefener razbili prvo verzijo programa, so zlikovci kmalu izdali novo verzijo. Do danes je izšlo skupaj pet verzij, od teh so odklenjene...

14 komentarjev

V Armeniji odprli največjo farmo za kriptorudarjenje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Armenije sicer doslej ni bilo zaznati med prodornejšimi kriptodržavami, a z novo pridobitvijo si bo zagotovo utrla pot mednje. Farmo za zdaj sestavlja 3000 namenskih minerjev za bitcoin in ethereum, kapacitete pa omogočajo skupno namestitev do 120.000 takih naprav.

Naložbo, vredno 50 milijonov ameriških dolarjev sta v skupnem podjemu izpeljala armenski holding Multi Group in družba Omnia Tech, registrirana na Malti, ki se prek upravljanja tovrstnih farm pretežno ukvarja z rudarjenjem kriptovalut. Lastnik Multi Group je Gagik Carukjan, sicer tudi vodja druge največje parlamentarne stranke v armenskem parlamentu, da gre za nekoliko političen projekt pa dokazuje tudi dejstvo, da se je odprtja farme v Erevanu udeležil tudi armenski premier Nikol Pašinjan.

...

46 komentarjev

Nadgradnja Adobe Flash Playerja z dodatkom

Palo Alto Networks - Malware, zapakiran v nadgradnjo Adobovega Flasha ni nekaj še nevidenega, v najnovejšem primeru je novo to, da vam klik na zlobno povezavo poleg namestitve kriptominerja XMRig, dejansko nadgradi tudi Flash in s tem še nekoliko prikrije svoje namene.

Novo vrsto napada so razkrili pri Palo Alto Networks. Namestitveni program je v resnici videti kot uradna nadgradnja, najnovejšo različico Flasha med nameščanjem celo prenese z uradne Adobove strani. A ob tem namesti tudi kriptominer, ki se poveže v mining pool na xmr-eu1.nanopool.org in z rudarjenjem monera zasede praktično vso procesorsko moč prizadetega računalnika.

Medtem ko so raziskovalci iskali lažne nadgradnje flasha, so odkrili kar 113 različic datotek s predpono AdobeFlashPlayer, ki niso izhajale iz Adobovih strežnikov. Še več, nekatere med njimi so prihajale iz Amazonovega AWS. Eno od povezav so...

6 komentarjev

Vodjo BTC-e bo Grčija izročila Rusiji in ne Franciji ali ZDA

ZDNet - Grško vrhovno sodišče je odločilo, da bodo vodjo nekdanje kriptoborze BTC-e Alexandra Vinnika izročili Rusiji. Vinnik je bil v Grčiji aretiran pred dobrim letom, njegovo izročitev pa so zahtevale ZDA, Francija in Rusija. Devetintridesetletni ruski državljan je svoj čas vodil eno največjih borz, prek katere je steklo več kot tri odstotke vseh bitcoinskih transakcij, osumljen pa je, da je v tem času opral več kot štiri milijarde dolarjev (za primerjavo: celoten promet BTC-e v svoji zgodovini je bil sedem milijard dolarjev). Povezan naj bi bil tudi s stečajem japonske borze Mt.Gox, saj so ukradeni bitcoini po več ovinkih končali v denarnicah pod njegovim nadzorom. Na BTC-e so se unovčevali tudi ukradeni bitcoini z borz...

35 komentarjev

Vitalik Buterin: rasti kriptovalut bo konec

Bloomberg - Eden izmed najprepoznavnejših obrazov kriptosveta, soustanovitelj ethereuma Vitalik Buterin, je prepričan, da je časov rasti kriptovalut vsaj za nekaj časa konec. Na konferenci Ethereum Industry Summit v Hongkongu je dejal, da je po njegovem mnenju tehnologija veriženja blokov (blockchain) blizu točke, ko bomo trčili ob strop. Pojasnjuje, da smo prišli do trenutka, ko je vsak izobražen človek verjetno že vsaj slišal za to tehnologijo, zato ni več možnosti za vnovično 1000-kratno rast. Doslej smo bili priče rasti, ko jo je poganjal marketing in rast števila uporabnika, sedaj pa je tega konec, še pravi Buterin.

To seveda ne pomeni, da je s kriptovalutami konec, so pa pred težjo nalogo. V preteklosti je bilo dovolj, da se je...

39 komentarjev

Venezuelske kriptovalute petro še vedno ni

Slo-Tech - Bili so časi, ko je vsaka omemba kriptovalut in blockchaina pomenila, da bodo vrednosti letele v nebo, vlagatelji pa stali v vrsti. Na to je bržkone računala tudi Venezuela, ki je letos kot prva država izdala svojo uradno kriptovaluto z imenom petro. Predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bodo izdelali 100 milijonov petrov v skupni vrednosti šest milijard dolarjev, ki bodo podprti z državnimi zalogami nafte (sodček za petro). Toda pol leta pozneje je petro še vedno spregledan, saj ga niso uvrstili na nobeno večjih kriptomenjalnic, prav tako pa je bilo z njim opravljenih zanemarljivo malo transakcij.

Konkretno naj bi vrednost petra zagotavljalo 380 kvadratnih kilometrov veliko območje v...

50 komentarjev

Rudarjenje bitcoina predstavlja odstotek svetovne porabe energije?

vir: Wikipedia
The 1709 Blog - Znano je, da rudarjenje kriptovalut golta enormne količine energije, a kot kaže, so bile naše predstave glede tega nekoliko podhranjene. To izhaja iz poročila Arvinda Narayanana, profesorja s Princetona, ki je dokument pripravil za Odbor ameriškega senata za energijo in naravne vire.

V njem ugotavlja, da je edini dejavnik, ki odločilno vpliva na količino tako porabljene energije, cena bitcoina. Če se ta poviša, se poveča tudi količina energije in obratno. Vsa naprezanja in vlaganja v učinkovitost in ekološkost rudarjenja so po njegovem mnenju kapljica v morje v primerjavi s celotno porabo. Po Narayananovem mnenju doslej tudi nismo dovolj upoštevali porabe energije, ki gre za hlajenje...

206 komentarjev

Svetovna banka izdala obveznico s pomočjo blockchain tehnologije

vir: Fortune
Fortune - Po besedah predstavnikov Svetovne banke gre za prvo obveznico, katere ustanovitev, razdelitev, prenašanje in upravljanje bo potekalo s pomočjo tehnologije razpršene evidence, kot slovenimo "distributed ledger technology". Kar pa ne drži povsem, saj so to doslej že napravile nekatere manjše banke v Veliki Britaniji, Rusiji in drugod.

Drži pa, da gre v tem primeru za res ugledno fintech druščino; obveznice, imenovane bond-i oz. blockchain operated new debt instrument, so namreč izdali skupaj s Commonwealth Bank of Australia v vrednosti 87 milijonov ameriških dolarjev, med naložbeniki pa najdemo številne avstralske državne finančne inštitucije.

Kot so v sporočilu za javnost povedali...

12 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Sesutje turške lire podžgalo promet na turških kriptomenjalnicah

vir: Forbes
Forbes - Nagli premiki turške lire, ki je v minulih dneh izgubila tretjino vrednosti, skupno pa v celem letu skoraj polovico, danes pa je manjši del izgub nadoknadila, so povzročili povečanje zanimanja za kriptovalute v Turčiji. Največja turška menjalnica Koinim je zabeležil 63-odstotno rast prometa v bitcoinih, BTCTurk 35-odstotno rast, Paribu pa kar podvojitev prometa. V Turčiji kriptovalute niso prepovedane ali strogo regulirane, tako da lahko prebivalci enostavno nakazujejo denar na menjalnice in kupujejo kriptovalute. Zaradi tega je zrasel promet predvsem na običajnih menjalnicah, ne pa na primer na LocalBitcoins, ki je P2P menjalnica, uporabna zlasti v državah z omejitvami, denimo v Iranu.

Zanimivo je, da nekateri Turki...

9 komentarjev

Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

vir: Bloomberg
Bloomberg - Raziskovalci Ameriške agencije za boj proti drogam (DEA), so zaznali močan padec deleža ilegalnih dejavnosti povezanih s transakcijami v bitcoinih. Poseben oddelek v okviru DEA z deseterico zaposlenih, se namreč ukvarja predvsem s preučevanjem temnega spleta v povezavi s kriptovalutami in ena od uslužbenk je o svojem delu spregovorila za Bloomberg.

Seveda pa to ne pomeni, da je s kriminalom povezanih transakcij s kriptovalutami kaj manj. Nasprotno, njihovo število se skladno z razmahom temnega spleta od leta 2013 strmo povečuje, se je pa njihov delež zmanjšal zaradi razmaha popularnosti bitcoina. Še pred petimi leti je bilo takih transakcij kar 90 %, trenutno pa zajemajo le še kako desetino vseh. Večino aktivnosti...

8 komentarjev

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Ponudba prehiteva povpraševanje

EETimes - Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se...

63 komentarjev

Samsam ransomware je svojim stvariteljem prinesel že slabih 6 milijonov dolarjev

vir: Wikipedia
bleepingcomputer.com - Britansko varnostno podjetje Sophos je objavilo poročilo o preteklem delovanju izsiljevalske kode, imenovane SamSam, ki se je pojavila konec leta 2015. Poročilo je nastalo s pomočjo zbiranja podatkov iz javnih in zasebnih virov, intervjuvanjem žrtev in podatki, ki so jih zbrali iz dosedanjih napadov. Prav tako so s pomočjo podjetja Neutrino, ki se ukvarja z nadzorom kriptovalut, analizirali transakcije med žrtvami in storilci, ki so potekale v bitcoinih.

Prek SamSama naj bi doslej izpeljali vsaj 230 uspešnih napadov, toliko žrtev so namreč preiskovalci identificirali. 86 od teh jih je bilo pripravljenih tudi spregovoriti o tem. Med njimi je bilo tri četrtine Američanov, ob tem pa še nekaj Kanadčanov, Britancev in Belgijcev. Storilcem je običajno...

0 komentarjev

Izgon kriptorudarjenja iz Googlovega Play Stora

vir: BBC
BBC - Google je prenovil politiko svojega Playstora in ena od vidnejših novosti na njihovi programski tržnici je prepoved ponujanja aplikacij za rudarjenje kriptovalut. Bodo pa tudi poslej še dovoljene aplikacije, ki omogočajo oddaljeni nadzor rudarjenja na drugih napravah. Podjetje je s prepovedjo sledilo Applu, v čigar App Storu so to storili že pred skoraj dvema mesecema.

Poteza tudi sicer ni nepričakovana; Google je že aprila prepovedal tovrstne vtičnike v Chromu. Razlog, ki so ga tedaj navedli in verjetno drži tudi za tržnico - je bila občasna zlonamernost razvijalcev, ki so poskušali izkoristiti strojno moč uporabnikov za lasten zaslužek. Spomnimo, pred časom se je pojavilo kar nekaj spletnih strani, ki so - nekatere namenoma, druge pa so bile...

11 komentarjev

Kitajski disidenti imajo novo orožje: blockchain

vir: technode
technode - Potem, ko je kitajsko farmacevtsko podjetje Changchun Changsheng Biotechnology poskrbelo za škandal z neučinkovitim cepivom proti oslovskemu kašlju in tetanusu za dojenčke, je vlada v Pekingu zadevo poskušala kot običajno pomesti pod preprogo. Zgražanje na socialnih omrežjih je bilo kratkega diha, saj so sporočila s povezano vsebino v kratkem času preprosto izginila.

Anonimni uporabnik pod imenom Beast je tako objavil blogovski zapis, naslovljen "King of vaccines", v katerem je podrobneje popisal celotno zgodovino inkriminiranega podjetja, ki je tudi s pomočjo pomanjkljivih izdelkov postalo največji kitajski ponudnik cepiv. Blog je sprva doletela enaka usoda, dokler se niso uporabniki zatekli k omrežju Ethereum. En...

16 komentarjev

Po kriptonoriji cene grafičnih kartic vendarle padajo

Slo-Tech - Potem ko so lani in v začetku tega leta cene grafičnih kartic zaradi rudarjenja kriptovalut letele v nebo, kar je povzročilo veliko negodovanja igralcev iger, se razmere spričo padca tečajev kriptovalut umirjajo. V zadnjem tednu sicer bitcoin beleži močan odboj, a večina kriptovalut še vedno tone, tečaji vseh pa so več kot polovico niže kakor na decembrskem vrhu. Temu z zamikom sledijo tudi cene grafičnih kartic.

Grafična kartica srednjega razreda Radeon RX 570 je pred letom dni stala 200 dolarjev, v začetku tega leta pa je bila več kot dvakrat dražja. Cene se sedaj znižujejo in RX 570 že stane dobrih 300 dolarjev. Tudi pri nas je njena cena tik pod 300 evri, torej je efekt pljusknil tudi čez Lužo. Podobno velja tudi za ostale grafične kartice, ki so...

26 komentarjev

Bitcoin znova nad 7.500 USD

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Za največjo kriptovaluto je najbolj uspešen teden od začetka letošnjega aprila. V grobem se je njena vrednost v zadnjih sedmih dneh povečala za petino - samo včeraj za 5 % - in na današnjem trgovanju že presegla vrednost 7,770 ameriških dolarjev, kar je največ od letošnjega 23. maja. Minuli teden je bil poln optimizma tudi za druge, denimo Riplle, Ethereum in Litecoin, ki so prav tako beležili rast in jo večinoma zadržali tudi preko konca tedna in današnjega trgovanja.

Kot si poskok razlagajo analitiki, gre najverjetneje za množično umikanje vlagateljev iz drugih kriptovalut in vlaganje v...

69 komentarjev

Kodak ne bo rudaril bitcoinov

Slo-Tech - Januarja smo pisali, kako je Kodakovo podjetje Kodak KashMiner napovedalo izdajo strojev za rudarjenje kriptovalut, ki bi jih lahko stranke najele za lastne potrebe. Obljubljali so visoke donose, kar so nekateri kritiki hitro označili za vsaj pretiravanje če ne za prevaro. Izkazalo se je, da so imeli prav. KashMinerja ne bo, sporočajo iz Kodaka.

Podjetje Spotlite USA, ki je eden izmed lastnikov blagovne znamke Kodak in ki bi dejansko proizvajal KashMiner, sporoča, da iz vsega skupaj ne bo nič. Zamisel je bila, da bi stranke plačale 3000 evrov za najem, potem pa bi dobile del prirudarjenih bitcoinov. Po cenah z začetka leta bi za 3000 evrov za dve leti dobivali več kot 300 evrov mesečno. Fizično bi stroji za rudarjenje stali v Rochesteru v New Yorku, kjer je elektrika...

10 komentarjev

Kitajci razbili stavniško združbo z bitcoini na darknetu

Slo-Tech - Po lanski prepovedi ICO-jev in zaprtju vseh lokalnih kriptomenjalnic na Kitajskem, je število transakcij z bitcoini in ostalimi kriptovalutami tam precej upadlo. Po ocenah kitajske centralne banke manj kot odstotek vsega trgovanja z bitcoini odpade na menjavo v juane. Toda na darknetu je bitcoin tudi na Kitajskem še vedno zelo priljubljen, kar kaže tudi najnovejša akcija kitajske policije, ki razbila stavniško združbo, ki je organizirala stave na rezultate svetovnega prvenstvena v nogometu.

V zadnjih osmih mesecih, ko je stavniška združba delovala, se je na strani registriralo več kot 330.000 ljudi. Ti so vplačali za več kot poldrugo milijardo dolarjev stav, kar predstavlja največjo odkrito bitcoinsko stavnico. Policija je pridržala šest kolovodij, zasegla za...

0 komentarjev

ZDA obtožile še dvanajstih ruskih hekerjev vpletanja v volitve

Slo-Tech - Posebni tožilec Robert Mueller, čigar ekipa preiskuje rusko vpletanje v zadnje ameriške predsedniške volitve, vključno z vdorom v strežnike demokratske stranke in krajo informacijo o več kot pol milijona volivcev, je vložil novo obtožnico zoper 12 ruskih vojaških obveščevalcev. Večinoma gre za pripadnike GRU, ki jih obtožuje poizkusov vplivanja na volitve z napadi na volilno infrastrukturo. Sodeč po obtožnici pa jim ni uspelo vplivati na dejansko štetje glasov.

V obtožnici piše, da so obtoženci vdirali v računalnike ameriških organizacij in fizični oseb, ki so bili povezani s predsedniškimi volitvami, kradli dokumente s teh računalnikov, javno objavljali ukradeni material, vdrli v računalnike demokratske stranke, državne volilne...

83 komentarjev

Ameriški organi po letu dni analize blockchaina aretirali več deset spletnih preprodajalcev mamil

Slo-Tech - Ameriški organi pregona so več kot leto dni kot vabo vzdrževali zaseženo stran za pranje bitcoinov na Toru, v katero so se ujeli številni preprodajalci mamil in drugih prepovedanih snovi. V 19 zveznih državah so že aretirali več kot 35 posameznikov, zasegli 3,6 milijona dolarjev gotovine in zlata, več kot 2000 bitcoinov, okrog 100 kosov orožja in večje količine mamil ter zdravil na recept.

Doslej so se akcije proti internetni preprodaji mamil osredotočale na identifikacijo upravljavcev spletnih tržnic in njihovo zapiranje, kar pa ni prinašalo dolgoročnih rezultatov. Čeprav smo brali o odmevnih zaprtjih Silk Roada, Silk Roada 2.0 in AlphaBaya, so se preprodajalci v večini zgolj preselili...

15 komentarjev

Ogrožen ekološki sloves Danske?

Wired News - Danska, znana po trajnostnih virih energije in prebivalstvu, ki množično kolesari, bo do leta 2030 za približno desetino povečala svoj ogljični odtis. To izhaja iz memoranduma vlade, ki so ga uspeli pridobiti tamkajšnji mediji. Krivci so Apple, Facebook, Google in drugi tehnološki velikani, ki nameravajo v bližnji prihodnosti tam zgraditi svoje podatkovne centre. Načrti kažejo, da se utegne na ozemlju Danske v naslednjih dvanajstih letih pojaviti vsaj šest takih naložb.

Po ocenah danskega elektrogospodarstva bi že en sam podatkovni center njihovo porabo elektrike dvignil za 4 odstotke. To bi pomenilo, da bodo morali prebuditi tri velike termoelektrarne na premog, ki so jih pred leti za vsak slučaj pustili pri življenju. Taki centri namreč veljajo za...

22 komentarjev

Bitcoin najniže letos

Slo-Tech - V zadnjih urah se je tečaj bitcoina na večini borz spustil do 5900 dolarjev, kar je letošnje dno in tudi najnižja vrednost od poka balona sredi decembra lani, ko je njegova vrednost za hip dosegla 20.0000 dolarjev. V polovici leta je bitcoin izgubil 70 odstotkov vrednosti. Nič bolje ne kaže niti ostalim pomembnejšim kriptovalutam, ki so prav tako utrpele hude izgube.

Tržna kapitalizacija bitcoina znaša 100 milijard dolarjev, za njim je ethereum s 44 milijardami dolarjev. Veliki igralci so še ripple z 18 milijardami dolarjev, bitcoin cash z 12 milijardami in eos s šestimi. Vsota sto največjih kriptovalut ima tržno kapitalizacijo 241 milijard dolarjev. Na vrhu norije je ta številka znašala približno dvakrat več. Da postavimo te številke v perspektivo, povejmo, da je konec aprila denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) za evro

50 komentarjev

Nov milijonski vdor v južnokorejsko kriptomenjalnico

Slo-Tech - V najnovejšem vdoru na bitcoinske menjalnice in borze so neznani napadalci odnesli za 28 milijonov evrov, so sporočili iz šeste največje menjalnice na svetu. Južnokorejski Bithumb je bil žrtev vdora, ki je potekal v noči s torka na sredo po lokalnem času. Po zagotovilih upravljavcev strani bodo vsem strankam iz lastnih rezerv povrnili škodo, ki je nastala, tako da ne bo nihče izgubil svojih prihrankov oziroma premoženja. Vseeno pa so stranke pozvali, naj do ureditve razmer na vplačujejo bitcoinov na račune pri menjalnici. Prav tako so do nadaljnjega zaustavili vsa izplačila denarja ali dvige kriptovalut.

To je drugi večji vdor v južnokorejske menjalnice. Pred desetimi dnevi so napadalci...

13 komentarjev

BitTorrent ima novega lastnika?

Justin Sun

vir: TechCrunch
TechCrunch - Podjetje, ki ima v lasti tudi enega najpopularnejših torrent odjemalcev, uTorrent, naj bi za 140 milijonov ameriških dolarjev kupil Justin Sun, sicer ustanovitelj kriptovalute Tron (TRX).

Za družbo BitTorrent oz. Rainberry, kot so ga lansko leto po tihem preimenovali, je namreč precej burno desetletje. Sprva so namreč zbrali dovolj kapitala, da so začeli razvijati platformo za digitalno razvedrilo, ki bi temeljila na P2P osnovi. A vse ni šlo po načrtih in lani so tako morali končati svoje načrte s pretočnimi storitvami. Pravzaprav so v tem času poskusili marsikaj, a za zdaj še nič ni doseglo, kaj šele preseglo uspeha, ki so ga imeli z uTorrentom. Ta je lastnikom dolga leta prinašal milijone. Najverjetneje je bil to ključni razlog, da so v začetku letošnjega...

13 komentarjev

Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Slo-Tech - Ko je bitcoin leta 2013 eksplozivno rasel in svojo vrednost posedmeril, je bila to posledica tržne manipulacije. Raziskovalci iz Tel Aviva in Tulse so namreč letos pokazali, da je šlo za manipulacijo, ki sta jo izvedla dva bota.

Naslednjo eksplozivno rast je bitcoin doživel konec minulega leta, ko je s 1000 dolarjev splezal na skoraj 20.000 dolarjev. Letos ima bitcoin za seboj težavno polletje, saj se negativni dnevi kar vrstijo in prav te dni je najnižje od decembrskega vrha, ko se komajda drži nad 6000 dolarji. Danes sta raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu

35 komentarjev

Hekerji obrali Coinrail, kriptovalute navzdol

Slo-Tech - Južnokorejska kriptomenjalnica Coinrail, ki je bila po CoinMarketCap med prvimi stotimi po velikosti, je včeraj sporočila, da so nepridipravi z njenih strežnikov v času zbiranja zagonskih sredstev pobrali večjo količino ICO žetonov. V menjalnici so reagirali takoj in svoj portal navzven zaprli, preostale kriptovalute pa so preselili v cold storage, torej offline denarnice.

Podjetje že sodeluje z oškodovanci in preiskovalci, da bi izsledili storilce in zamrznili ukradene žetone. Njihova natančna vrednost še ni znana, so se pa pojavile informacije, da naj bi bila njihova vrednost med 30 in 40 milijonov dolarjev, približno polovica tega naj bi pripadala žetonom NPXS. Sicer je velik del menjalnic...

9 komentarjev

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Ocenjeni stroški enournega napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Kriptovalute, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo računsko moč (proof-of-work), so zaradi svoje zasnove občutljive na napad z 51 odstotki računske moči. Poenostavljeno gre za situacijo, v kateri ima usklajena skupina napadalcev nadzor na večino računske moči, ki se troši za rudarjenje, kar jim omogoča, da bloke rudarijo hitreje od konkurence in s tem gradijo najdaljšo verigo, ki je lahko tudi nepravična. Na tak način lahko iste kovance porabijo večkrat ali sistem kako drugače pretentajo. V preteklosti je bil to zgolj teoretičen vektor napada, ker nihče ni bil niti blizu nadzora tolikšne računske moči. Sedaj pa so manjše kriptovalute že tarče.

Monacoin, bitcoin gold, zencash, verge in...

19 komentarjev

Po največjem izpadu plačilnega sistem Visa se stanje normalizira

Bloomberg - Kdor je včeraj v Evropi poizkušal kaj plačati s plačilno kartico Visa, je imel precej možnosti, da je ostal praznih rok. Zaradi strojne napake je včeraj v večjem delu Evrope prenehal delovati del plačilnega sistema, zaradi česar niso bila možna plačila s karticami Visa. V podjetju zagotavljajo, da ni šlo za hekerski napad, temveč za tehnično okvaro.

Največji izpad Visinega sistema doslej se je začel okrog 15.30 po srednjeevropskem času in je trajal do danes zjutraj. V tem času niso delovala plačila na plačilnih terminalih in bil možen dvig gotovine na bankomatih. Težave so potrdili v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Romuniji in na Madžarskem, zato je mogoče sklepati, da je bil prizadet večji del kontinenta. Na internetu mrgoli zgodb razjarjenih komitentov, ki niso mogli napolniti rezervoarjev svojih vozil ali ki so v...

82 komentarjev

Nemška enota za računalniški kriminal odprodala za 12 milijonov evrov kriptovalut

Slo-Tech - Nemška policijska enota za računalniški kriminal je med februarjem in aprilom letos odprodala za 12 milijonov evrov kriptovalut, ki so jih zasegli v preiskavi strani za nezakonito razpečevanje elektronskih knjig in drugega avtorsko zaščitenega materiala LuL.to. To je eden največjih primerov monetizacije zaseženih kriptovalut. Kaj bodo z denarjem storili, bo jasno po koncu sodnega postopka - verjetno se bo del porabil za izplačilo odškodnin oškodovancem, del pa bi lahko pristal v deželnem proračunu.

Upravljavce strani Lul.to sta posebno državno tožilstvo v Bambergu in deželni kriminalistični urad na Saškem preiskovala vse od leta 2015. Lul.to je ponujal več kot 200.000 različnih naslovov e-knjig, avdioknjig, mp3-jev in pdf-jev. Leta 2017 so poleg več terabajtov avtorsko zaščitenih vsebin zasegli tudi 1312,49 bitcoina in 220,81 ethra. Nekaj časa so ta sredstva...

3 komentarji

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Evropski parlament - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo...

83 komentarjev

Kriptovalute poskrbele za rekordne rezultate proizvajalcev GPU-jev

Slo-Tech - Proizvajalci grafičnih kartic, zlasti Nvidia, si v zadnjih mesecih manejo roke, saj so poslovni rezultati zaradi dodatnega povpraševanja naravnost fantastični. V preteklosti se je celo zgodilo, da je Nvidia pozvala k odgovorni prodaji, saj so rudarji pokupili vse zaloge, tako da za igralce iger ni ostalo nič. Poslovni rezultati temu pritrjujejo, saj je Nvidiia v prvem letošnjem kvartalu ustvarila 3,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je celo za 10 odstotkov več kot v minulem četrtletju, ki je vključevalo božično obdobje in je tradicionalno daleč najboljše. V primerjavi z istim četrtletjem lani so prihodki višji za osupljivih 66 odstotkov. Dobiček se je v primerjavi s predhodnim...

35 komentarjev

Od marca lažnivi dodatki za Chrome okužili sto tisoč računalnikov

Slo-Tech - Čeprav se Google trudi, da sproti zaznava nesnago in redno čisti svoj Chrome Web Store, se tja še vedno pretihotapijo zlonamerne razširitve. Od marca je sedem takšnih dodatkov okužilo vsaj 100.000 računalnikov v več kot 100 državah. Tri četrtine vseh okužb je sicer odpadlo na Filipine, Venzuelo in Ekvador, preostanek pa je sorazmerno enakomerno razporejeno po preostalih državah. Google je pet razširitev našel in odstranil sam, za dve pa so mu povedali iz Radwara, kjer so jih neodvisno odkrili in analizirali.

V začetku meseca je Radware pri eni izmed svojih strank odkril zlonamerno programsko opremo, ki je še niso poznali. Analiza je pokazala, da se širi prek razširitve Nigelify za Chrome in da krade prijavne podatke, rudari kriptovalute in klika na oglase. Uporabnika preusmeri na lažno stran YouTube in ga pretenta...

2 komentarja

Romantike na kriptotrgu je konec

Slo-Tech - V sredo je v prostorih ljubljanskega Poligona v organizaciji Zavoda 14 potekala mednarodna okrogla miza z naslovom »Blockchain in kriptovalute: regulacija ali samoregulacija?« Tematiko, ki je zelo aktualna, sploh v Sloveniji, kjer po nekaterih ocenah deluje vsaj 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, so udeleženke in udeleženci naslovili v dveh delavnicah in nato v dialogu s tujimi in slovenskimi gosti v obliki pogovornega omizja. Dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je blockchain tehnologija prihodnosti, ki odpira nove priložnosti, Slovenija pa po njegovih besedah tudi zaradi blockchaina postaja destinacija sodobnih tehnologij v evropskem in svetovnem merilu.

Zavod 14 je v oktobru 2017 organiziral pogovorno omizje, na katerem so se ključni akterji na področju te tehnologije pogovarjali o pričakovanjih, o največjih izzivih ter predvsem o problematiki regulacije novih...

46 komentarjev

Okrogla miza o prihodnosti investiranja v IT

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 18. aprila, ob 17. uri, na Poligonu v Ljubljani, mednarodno omizje "Ali je prihodnost investiranja v kriptovalutah?"

Na prejšnjem omizju zavoda je beseda tekla o viziji razvoja in ureditve ‘blockchaina’ (veriženje podatkovnih blokov) v sodobni družbi.

Tokrat bodo na okrogli mizi s strokovnjaki iskali konkretne rešitve na vprašanja o prihodnosti investiranja na področju informacijske tehnologije (IT). Ali so klasični startupi v zatonu, kakšna je vloga, če sploh še, poslovnih angelov; so morda rešitve kriptovalute oz. javno zbiranje sredstev z izdajo žetonov (ICO)? Kako na to gledajo slovenski predstavniki ICO, kako regulator, kako ministrstvo za gospodarstvo? Bi morala država bolj stopiti naproti in »stimulativno« krepiti...

20 komentarjev

Boeing in mesto Atlanta prizadel izsiljevalski virus

Slo-Tech - Izsiljevalski virus WannaCry, ki je lani pustošil po računalniških sistemih v podjetjih, bolnišnicah in podobnih ustanovah, še ni preteklost. Podobno kot je lani že po koncu prvega preplaha udaril Hondo, jo je sedaj zagodel Boeingu. V ameriškem podjetju se je WannaCry razširil v sredo.

Sledil je takojšnji preplah, saj bi lahko resna okužba lahko upočasnila ali celo ustavila proizvodnjo letal. Vodja inženirjev v Boeing Commercial Airplane Mike VanderWel je takoj vpoklical vse IT-jevce in sporočil, da se je okužba začela v tovarni v North Charlestonu in da grozi, da se bo razširila po širšem sistemu. Do večera so situacijo uspeli obvladati in tiskovna predstavnica Linda Mills je danes v...

5 komentarjev

SEC preiskuje ponudbe kritožetonov, Twitter prepoveduje oglaševanje kriptovalut

Slo-Tech - Ether je prvič po letu 2017 padel pod mejo 500 dolarjev, ko so iz ameriške Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC) sporočili, da preiskujejo več deset javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Po objavi tega sporočila je valuta omrežja Ethereum izgubila petino vrednosti. Kasneje se je spet okrepila, a negotovi ostajajo. Stephanie Avakian, ki v SEC-u vodi enoto za pregon nepravilnosti, je namreč na konferenci dejala, da je njena enota zelo aktivna na področju kriptovalut in da bodo svoje aktivnosti še stopnjevali.

Vpliv te izjave na ether gre povezati z dejstvom, da velika večina ICO-jev kot infrastrukturo uporablja Ethereum. To je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vzpodbuja rast ethra, zato bi omejitev ICO-jev pomembno vplivala na povpraševanje po ethru. SEC je...

57 komentarjev

Google prepovedal oglaševanje kriptovalut

Slo-Tech - Slabe novice za imetnike kriptovalut se v zadnjih tednih kar vrstijo, zaradi česar so se njihovi tečaji znižali za več kot 20 odstotkov. Sedaj jih je razžalostil tudi Google, ki ima kot eden največjih ponudnikov oglasnega prostora na internetu nesorazmerno velik vpliv na številna področja. Google je sporočil, da bo prepovedal oglaševanje kriptovalut in vseh sorodnih tematik (javne ponudbe kriptožetonov ali ICO, menjalnice, nasvetov za trgovanje ipd.). Poleg kriptovalut bodo prepovedali tudi oglaševanje nekaterih drugih finančnih instrumentov, ki so zaradi svoje narave še posebej tvegani, medtem ko bodo na drugih finančnih področjih od oglaševalcev zahtevali posebne licence. Spremembe bodo začele veljati junija...

71 komentarjev

V Egiptu in Turčiji z DPI uporabnikom podtaknili vohunske programe

Slo-Tech - Kanadski Citizen Lab z Univerze v Torontu je ugotovil, kako so oblasti v Turčiji uporabnikom interneta prek DPI (deep packet inspection) spreminjale promet in namesto programov, kot so Skype, CCleaner ali Opera, uspele podtakniti zlonamerno programsko opremo. Na udaru so bili vsi prenosi datotek, ki niso šli prek šifriranih povezav HTTPS. To ponovno kaže, da je dandanes uporaba HTTP postala nepotrebna, neumna in ponekod kar nevarna. V Egiptu pa so bili pogosti MITM-napadi (man in the middle), ki so uporabnike preusmerjali na strani, ki so začele na njihovih računalnikih rudariti kriptovalute.

Türk Telekom je postavil vmesne postaje (middlebox), s katerimi je uporabnike v Turčiji in tudi Siriji preusmerjal do državnega spywara, kadar so ti želeli prenesti običajne in neškodljive programe. S tem spywarom so potem oblasti lahko...

30 komentarjev

Polovica žrtev izsiljevalskih virusov kljub plačilu odkupnine brez podatkov

Slo-Tech - Lani so bili velik hekerski hit izsiljevalski virusi, ki so šifrirali podatke in od ljudi v zameno za odklep zahtevali plačilo odkupnine v bitcoinih. V nekaj primerih so raziskovalci kasneje uspeli zlomiti šifriranje oziroma najti luknjo v izvedbi in pridobiti univerzalen ključ, pogosto pa je bilo plačilo odkupnine za tiste brez varnostnih kopij edina možnost. Raziskava, ki jo je opravil CyberEdge Group med 1200 IT-jevci iz 17 držav, je pokazala, da je uspeh nepredvidljiv. Le v polovici primerov je plačilo odkupnine dejansko pomenilo povrnitev podatkov.

V raziskavi je 55 odstotkov vprašanih potrdilo, da so imeli lani vsaj en primer okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, kar je nekoliko manj kot leto pred tem. Izmed teh jih je 61 odstotkov ignoriralo poziv k plačilu odkupnine, saj jih je 53 odstotkov imelo varnostne kopije, 8 odstotkov...

12 komentarjev

Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Slo-Tech - Na Islandiji so aretirali 11 ljudi, ki jih sumijo povezave s štirimi velikimi tatvinami med lanskim decembrom in januarjem. V teh tatvinah je bilo ukradenih 600 posebej sestavljenih strežnikov, ki so bili namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specializirana oprema, ki so jo ukradli, je vredna približno dva milijona evrov, kar je po besedah islandske policije največja tovrstna kraja v zgodovini države. Olafur Helgi Kjartansson s policijske uprave Reykjanes je dejal, da vse kaže na dobro organizirano hudodelsko združbo. Za dva izmed aretiranih je sodnik odredil pripor.

Islandija je zelo priljubljena država za rudarjenje kriptovalut, saj ima na voljo obilico poceni elektrike, hkrati pa nizke temperature ozračja olajšalo hlajenje računalnikov. Na Islandiji so...

8 komentarjev

EU razmišlja o regulaciji kriptovalut

Slo-Tech - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je napovedal, da bo EU regulirala kriptovalute. "Gre za globalni fenomen, zato je pomembno, da imamo globalni odziv. Ne izključujemo možnosti, da nadaljujemo regulacijo kriptovalut na evropskem nivoju, če bomo opazili, da se pojavljajo tveganja, na katera ni mednarodnega odziva," je dejal Dombrovskis ob robu okrogle mize, ki so se jo udeležili Evropska centralna banka, industrijski partnerji in Odbor za finančno stabilnost (FSB). Glede na pogovore na marčevskem vrhu finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu se bo EU letos ali v začetku prihodnjega leta odločila, kako ravnati s kriptovalutami. Glavni problem je, da visoka volatilnost predstavlja nevarnost...

38 komentarjev

Polovica lanskih kriptožetonov že propadla

Slo-Tech - Množično financiranje različnih projektov z izdajanjem kriptožetonov je s seboj prineslo opozorila, da bo znaten delež verjetno propadel, nekaj pa je bilo goljufivih od samega začetka. Podroben pogled lani izdanih kriptožetonov je pokazal, da je v letu dni propadla skoraj polovica.

Na Tokendata lahko preberemo, da sta bili lani evidentiranih 902 prodaji kriptožetonov (ICO). Od teh jih je 142 propadlo že v prvi fazi nabiranja denarja, dodatnih 276 pa ni preživelo niti enega leta. To pomeni, da je 46 odstotkov ICO-jev svojo pot klavrno zaključilo. Ti propadli kriptožetoni so lani zbrali 104 milijone dolarjev. Še 113 ICO-jev sicer tehnično še ni propadlo, so se pa ustanovitelji poskrili ali prenehali razvijati projekt, ker je izkupička premalo. To pomeni, da lahko na kakršenkoli pozitiven izplen vlagatelji računajo le pri kakšni tretjini...

51 komentarjev

Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Slo-Tech - Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z...

46 komentarjev

Provizije za transakcije v bitcoinih spet normalne

Slo-Tech - Po decembrski vročici, ko so zaradi naraščajoče vrednosti bitcoina in preobremenjenosti omrežja potrebne provizije za uspešno izvrševanje transakcij dosegle tudi 30 dolarjev, se je situacija z ohlajanjem trga umirila. Provizije se ponovno gibljejo okrog dolarja, s čimer se bitcoinu vrača osnovna funkcija, to je poceni in hiter prenos denarja.

Provizije so dosegle šestmesečni minimum, saj so padle pod dolar. Njihova višina pada že dober mesec in se bo kmalu stabilizirala okrog ravni, ki smo jih gledali v začetku lanskega leta, to je med 10 in 50 centi. Razlogov za upad je več.

Največ je k temu pripomoglo počasno spuščanje zraka iz decembrskega balona, zaradi česar je transakcij manj. Tedaj se je vsem mudilo čim hitreje kupiti bitcoine ali jih kam prestaviti, sedaj pa se je vrnilo potrpljenje. Drugi zelo pomemben dejavnik pa je prilagoditev uporabnikov. Medtem ko se Segregated Witness še vedno...

11 komentarjev

Italijanski kriptoborzi BitGrail ukradli za 120 milijonov evrov kriptovalut

Slo-Tech - Italijanska kriptomenjalnica BitGrail, ki je bila ena večjih borz za trgovanje s kriptovaluto RaiBlocks oziroma Nano, je izgubila 17 milijonov te valute, kar predstavlja skoraj 120 milijonov evrov. Na spletni strani so zapisali, da so nepooblaščene transakcije povzročile izgubo navedene količine kriptovalute nano, ki je predstavljala večinski del njihovih zalog. Ostalo jim je le okrog štiri milijona te kriptovalute. Ostale kriptovalute, s katerimi se je še trgovalo na tej spletni strani, so ostale nedotaknjene. Incident so že prijavili policiji, do razjasnitve dogajanja pa so začasno onemogočili pologe in dvige vseh kriptovalut.

Čeprav smo šele februarja, je to že drugi veliki vdor letos. Spomnimo, da je minuli mesec Coinchek izgubil za kar...

45 komentarjev

Ruski jedrski fiziki aretirani zaradi rudarjenja bitcoinov

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale več znanstvenikov v vodilnem državnem jedrskem raziskovalnem centru v mestu Sarov, ker so poizkušali izrabljati tamkajšnji superračunalnik za privatno rudarjenje bitcoinov. Tiskovna predstavnika centra Tatjana Zaleskaja je povedala, da so jih pravočasno odkrili in ustavili, sedaj pa bodo proti njim vložene kazenske ovadbe. V uradni izjavi za javnost piše, "da je šlo za neodobren poizkus uporabe računalniških zmogljivosti v zasebne namene, vključno s tako imenovanim rudarjenjem".

Sarov se nahaja v pokrajini Nižnji Novgorod. V njem je vodilni ruski center za jedrske raziskave in razvoj nuklearnega orožja, ki pripada ruski jedrski agenciji Rosatom. V Sarovu so med hladno vojno izdelali prvo rusko...

28 komentarjev

NiceHash naj bi v petek izplačal prvo tranšo vračil

Slo-Tech - Iz slovenske spletne strani NiceHash, ki je bila decembra tarča hekerskega napada, v katerem je izginilo 4736 bitcoinov, so sporočili, da bodo v petek strankam začeli vračati ukradeno. Po tedanjem tečaju je zmanjkalo 56 milijonov evrov, danes pa so ti bitcoini vredni 38 milijonov evrov. Ko je NiceHash dva tedna kasneje ponovno začel obratovati, so obljubili, da bodo konec januarja razgrnili podrobne informacije o vračilu. Sedaj pojasnjujejo, da bo šlo za obročno vračanje.

V petek lahko vsi stari uporabniki NiceHasha pričakujejo povračilo 10 odstotkov ukradenih bitcoinov. NiceHash poudarja, da bodo izplačevali bitcoine in ne protivrednosti v evrih ali drugih kriptovalutah na dan vdora....

30 komentarjev

Bitcoin nič kaj anonimen, kriminalci imajo raje zcash in monero

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Katarju so pokazali, da transakcije z bitcoini niso le javne, kar je osnovni koncept njegovega delovanja, temveč tudi nič kaj anonimne, saj tudi leta po izvedbi ni težko povezati naslovov denarnic z resničnimi osebami. To niti ni kakšna večja pomanjkljivost bitcoina, temveč posledica njegovega ustroja in varnostnih praks, ki jih ljudje zasledujemo na internetu. Raziskovalci zaključujejo, da moramo pri vsaki transakciji predpostavljati, da je identiteta sodelujočih znana (ali pa bo nekoč v prihodnosti), če nimamo res dobrih argumentov, zakaj ne bi bila.

V svoji raziskavi so najprej zbrali več deset naslovov, ki so se valjali na straneh na Toru in kamor se...

50 komentarjev

Zlonamerne reklame na YouTubu rudarile kriptovalute

Slo-Tech - Tudi YouTube se je primerilo, da so nehote servirali oglase, ki so izrabljali računsko moč obiskovalcev strani in naskrivaj rudarili kriptovalute. Prve pritožbe so se na internetu pojavile že v torek, ko so ljudje ugotavljali, da jim protivirusni programi ob obisku YouTube blokirajo vsadek Coinhive. Gre za poznano kodo, ki se uporablja za rudarjenje monera v brskalniku, kar je v preteklosti sprožilo že veliko žgočih polemik. Obveljal je konsenz, da je tako početje vsaj neetično.

Iz Trend Micra so včeraj sporočili, da so zaradi okuženih reklam na YouTubu zabeležili trikratno povečanje števila odkritih primerov spletnih rudarskih oglasov. Zlikovci so...

14 komentarjev

Hekerji Coinchecku ukradli za pol milijarde kriptovalute

Slo-Tech - Japonska borza za prodajo in nakup kriptovalut Coincheck je danes ustavila vso trgovanje in izplačila, ker je bila tarča hekerskega napada. Sprva ni bilo jasno, kaj je botrovalo jutranji zaustavitvi trgovanja, sredi dneva pa so v Coinchecku potrdili, da so jim nepridipravi odnesli več kot 500 milijonov enot valute NEM. Po aktualnih tečajih, ki so sicer za NEM zelo spremenljivi, je škode za 400-450 milijonov evrov, s čimer gre za največjo krajo kriptovalut v zgodovini. Doslej je to titulo držal vdor v Mt.Gox, ki so mu leta 2014 odnesli slabih 300 milijonov evrov. Toda ker so od leta 2014 tečaji kriptovalut in njihovo število zelo zrasli, je relativni vpliv današnje kraje manjši.

Napad in zlonamerne transakcije so se...

36 komentarjev

Nvidia poziva k odgovorni prodaji grafičnih kartic vsled kriptovalut

Slo-Tech - Po celem svetu se ubadajo s pomanjkanjem grafičnih kartic. Ne ker bi proizvodne obrate prizadela kakšna naravna katastrofa, temveč ker vse razpoložljive grafične kartice višjega razreda pokupijo rudarji, ki na njih neutrudno pridelujejo kriptovalute. Zaradi tega so se proizvajalci znašli pred problemom, na katerega je Nvidia izrecno opozorila. Pričelo je zmanjkovati kartic za igralce iger.

Cene grafičnih kartic so se zaradi tega povišale, kar je precej vznejevoljilo igralce iger. Sicer lahko svoj vložek nekoliko pokrijejo z rudarjenjem, ko ne igrajo iger, a to je bolj slaba tolažba, če kartic sploh ni. Proizvajalci grafičnih kartic v kratkem času proizvodnje ne morejo povečati, pa tudi sicer bi bilo to tvegano početje. Norija s kriptovalutami verjetno...

72 komentarjev

Pomnilnik GDDR6 že na poti

Slo-Tech - Samsung je začel množično proizvodnjo pomnilnika GDDR6 v 10-nm tehnologiji, ki bo nadomestil 20-nm predhodnika GDDR5. To pomeni, da bodo na enak prostor stlačiti večjo kapaciteto, hkrati pa bo nov pomnilnik še hitrejši. Prve grafične kartice z GDDR6 pričakujemo v naslednjih mesecih.

Hitrost na kontaktu (pin speed), ki jo omogoča GDDR6, bo okrog 18 Gb/s, skupna prepustnost čipov pa 72 GB. Prvi čipi bodo imeli kapaciteto 16 Gb in bodo uporabljali električno energijo pri napetosti 1,35 V. Spomnimo, da so te številke za GDDR5 9 Gb/s na kontakt pri 1,55 V. To pomeni, da bo nov pomnilnik hitrejši, manjši in varčnejši, posledično pa tudi hladnejši.

Samsung seveda ne bo edini proizvajalec nove generacija grafičnega pomnilnika. Kmalu bosta sledila še SK...

39 komentarjev

Velika razprodaja na trgu kriptovalut

Cena bitcoina

Slo-Tech - Leto 2018 se za kriptovalute ni začelo ravno vzpodbudno, zadnje dni pa smo priče veliki razprodaji. Samo v zadnjih 24 urah se je večina največjih kriptovalut pocenila za 10-30 odstotkov. Na ostalih trgih bi takšen nihaj poimenovali zlom, pri kriptovalutah pa je večja volatilnost stalnica, zato obupa še ni zaznati, čeprav nervoza na trgu narašča. Ob tem veterani poudarjajo, da je bitcoin še vsakega januarja izgubljal in dosegel minimum, in da bo tudi tokrat šlo spet navzgor. Teorij, kaj je sprožilo zadnjo razprodajo, je več.

Bitcoin se je danes spustil pod vrednost 10.000 dolarjev, medtem ko je vrh dosegel pred mesecem dni pri skoraj 20.000 dolarjih. Podobno se je ether od vrha pocenil za 40 odstotkov na 850 dolarjev, ripple pa kar za 70 odstotkov na manj kot dolar. Ker so izgubljale tudi ostale...

312 komentarjev

Kako je dvojica leta 2013 manipulirala s tečajem bitcoina

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu in ameriške Univerze v Tulsi so objavili zanimiv članek, v katerem so analizirali dogajanje leta 2013 na tedaj največji borzi za prodajo bitcoinov Mt.Gox. Ugotovili so, da se je 10 mesecev dogajala manipulacija cen, ki jo je zagrešil en ali največ dva velika lastnika bitcoinov. Največ dva človeka sta odgovorna, da je cena tedaj poletela s 150 na 1000 dolarjev.

Manipulacije so se izvajale prek botov Markus in Willy. V dnevih, ko so se dogajale sumljive transakcije, je v približno 80 odstotkih cena bitcoina zrasla, medtem ko cena rasla le 55 odstotkov dni, ko ni bilo sumljivih transakcij. Na dneve s sumljivimi transakcijami je cena povprečno zrasla 4-5 odstotke dnevno, medtem ko se na ostale dni cena ni bistveno spreminjala. Podobno so sumljive...

50 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

Ko je Kodak napovedal kriptovaluto, je delnica poskočila

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti so podjetja omenila internet in tečaji njihovih delnic so ponoreli. Dandanes v podobni vlogi najdemo kriptovalute in kriptožetone, ki so obnoreli svet. Kodak, ki je pred leti skoraj umrl, je sporočil, da bodo izdali lastno kriptovaluto in hkrati omogočili najem strojev za rudarjenje bitcoinov. Delnica je takoj po objavi zrasla za več kot sto odstotkov.

Kodak bo izdal kriptovaluto z imenom KodakCoin. Namenjena bo fotografom, ki jo bodo lahko uporabljali pri zaščiti svojih del. KodakCoin bodo žetoni v novem sistemu KodakOne za zaščito digitalnih del, saj bodo podatke o avtorstvu fotografij hranili z veriženjem blokov (blockchain). V izjavi za javnost je še cel kup drugih popularnih izjav, med drugim da bo to omogočalo novo ekonomijo za plačevanje...

55 komentarjev

Visa onemogočila kartice izdajatelja WaveCrest, ki je ponujal polnjenje z bitcoini

Slo-Tech - Uporabniki predplačniških plačnih kartic Visa, ki so jih ponujali BitPay, Cryptopay, Bitwala in drugi ter so omogočale polnitev z bitcoini in plačevanje s klasičnimi valutami, so v petek ugotovili, da so njihove kartice le še neuporaben kos plastike. Visa je namreč prekinila pogodbeno sodelovanje s podjetjem WaveCrest iz Gibraltarja, ki je za omenjene ponudnike izdajalo kartice.

Iz Vise sporočajo, da so se za preklic sodelovanja odločili zaradi dalj časa trajajočega nespoštovanja pravil WaveCresta. Ob tem dodajajo, da nimajo nič proti bitcoinu in da bodo kartice ostalih izdajateljev, ki ponujajo isto storitev - polnitev v bitcoinih, koriščenje v tradicionalni valuti - še naprej normalno delovale. Po drugi strani pa so nehale delovati tudi ostale kartice WaveCresta, ki nimajo...

9 komentarjev

Po plačilu odkupine izpustili analitika bitcoinske menjalnice Exmo

Financial Times - Iz Ukrajine so sporočili, da so za zdaj še neznani ugrabitelji, ki so 26. decembra ugrabili vodjo analitike v bitcoinski menjalnici Exmo Pavla Lernerja, tega v četrtek izpustili. Zanj so plačali dober milijon dolarjev odkupnine v bitcoinih, so potrdili na ukrajinskem notranjem ministrstvu.

Pavel Lerner, ki je eden izmed vodilnih zaposlenih v Exmu, je bil ugrabljen v torek zvečer, ko je zapuščal svoje delovno mesto. Neznani zamaskirani napadalci, neuradno naj bi jih bilo šest, so ga pograbili in stlačili v črnega mercedesa. Po poldrugem dnevu so ga po plačilu odkupnine izpustili, je pa Lerner še vedno v šoku. Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerashchenko dodaja, da ima Lerner precejšnjo srečo, da je ostal živ. Po...

1 komentar

Ugrabili šefa bitcoinske menjalnice Exmo

Slo-Tech - V Kijevu so v torek filmsko ugrabili 40-letnega Pavla Lernerja, ki so ga po izstopu iz službenega poslopja zgrabili zamaskirani neznanci in strpali v črnega mercedes-benza. Ukrajinska policija je potrdila, da se je neka ugrabitev zgodila, niso pa izdali identitete žrtve. Lerner je eden vidnejših ruskih strokovnjakov za veriženje blokov (blockchain). Bitcoinska menjalnica Exmo za Lernerja pravi, da je zadolžen za analitiko (analytics manager), sam pa ima na LinkedInu napisano, da je izvršni direktor.

Exmo je v lasti podjetja Exmo Finance, ki je registrirano v Veliki Britaniji, a ima glavnino v Ukrajini. Exmo je srednje velika menjalnica bitcoinov, ki ima slabih 100.000 dnevnih uporabnikov (približno toliko kot slovenski Bitstamp). Le...

11 komentarjev

NiceHash ponovno začel obratovati

Slo-Tech - Dobra dva tedna po vdoru, v katerem so napadalci ukradli več kot 4700 bitcoinov, je slovenska stran za rudarjenje NiceHash spet pričela obratovati. Toda težav s tem še ni konec, saj so vsi uporabniki ugotovili, da so njihovi pretekli neizplačani zaslužki izginili. Preiskava vdora in iskanje izgubljenega denarja medtem še vedno potekata.

Iz NiceHasha uporabnikom sporočajo, da bodo podrobnosti o načinu, kako bodo uporabniki dobili povrnjen izgubljen denar, objavili januarja. Škode je bilo za okrog 55 milijonov evrov, kar ni malo. NiceHash zatrjuje, da so našli investitorje, ki bodo ta primanjkljaj pokrili in starim uporabnikom prihodnje leto povrnili izgubljeno. Prav tako zagotavljajo, da...

49 komentarjev

Večnamenski virus za Android, ki pokvari baterijo

Slo-Tech - Virusi za Android niso nič novega, je pa novoodkriti Loapi, o katerem piše Kaspresky Lab, poseben zaradi svoje večnamenskosti in agresivnosti. Gre za modularno zgrajeno zlonamerno kodo, ki počne praktično vse, kar si lahko zamislimo. Prikazuje oglase, rudari kriptovaluto monero, izvaja napade DDoS itd.

Loapi po namestitvi najprej zahteva administratorske privilegije in to ponavlja, dokler jih ne dobi. Ko se enkrat ugnezdi na disk, poskrbi, da ga ne zasačimo. Loapi ima seznam aplikacij, ki ga ogrožajo (npr. antivirusni programi) in ob namestitvi katere izmed njih prikaže obvestilo, da gre za nevarno aplikacijo in uporabnika pozove k odstranitvi. To ponavlja, dokler se uporabnik ne vda. Glavne naloge modulov, ki jih...

27 komentarjev

Bitcoin ruši vse pred seboj

Slo-Tech - Spet je čas, da pogledamo, kaj se dogaja z bitcoinom. V nedeljo se je na chicaški borzi CBOE začelo trgovati s terminskimi pogodbami za bitcoin, kar so nekateri navdušeni pričakovali, drugi pa tudi malce v skrbeh. Te so se za zdaj izkazale za neutemeljene, saj je bitcoin presegel 17.000 dolarjev in ruši nove rekorde. Prihodnji ponedeljek bo trgovanje s terminskimi pogodbami omogočila še borza CME.

Začetek trgovanja s terminskimi pogodbami pomeni, da je bitcoin postal še resnejša dobrina, saj je mogoče z njegovo vrednostjo trgovati na velikih borzah. Hkrati pa to pomeni, da lahko vsakdo stavi tudi na njegov padec, kar bo zagotovo prineslo nekaj pritiska navzdol. Pričakovati je, da bo to sčasoma zmanjšalo volatilnost tečaja in bitcoinu pomagalo najti...

282 komentarjev

Slovenski NiceHash izgubil za 56 milijonov evrov bitcoinov

Slo-Tech - Po celodnevni negotovosti so predstavniki spletne strani NiceHash potrdili, da so bili udeleženi v varnostnem incidentu, v katerem so izgubili vsebino lastne denarnice za bitcoin. Spletna stran NiceHash danes že cel dan ni dostopna, a so sprva zapisali, da gre za vzdrževalna dela. V javnosti se je hitro začel širiti strah, saj so opazili transakciji v višini 4736 bitcoinov iz denarnice NiceHasha na neznan račun. Dobrih dvanajst ur pozneje so predstavniki NiceHasha na družbenih omrežjih potrdili, da se je zgodil varnostni incident. Obseg ukradenega še preverjajo, po neuradnih podatkih in analizi transakcij pa gre za omenjenih 4736 bitcoinov, ki so danes vredni okrog 56 milijonov evrov.

...

388 komentarjev

Bitcoin presegel 10.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel psihološko mejo 10.000 dolarjev, s čimer je presegel tudi najdrznejše napovedi izpred nekaj mesecev. To je seveda takoj vzbudile nove, še drznejše napovedi, kako da bo bitcoin zlahka presegel 40.000 dolarjev v naslednjem letu. Ocene, da bi bil lahko bitcoin čez 10 let vreden 100.000 dolarjev, se ne zdijo več tako neverjetne. Toda prav lahko se zgodi, da bo bitcoin čez 10 let vreden le prgišče dolarjev.

Ne obstaja ena in enotna cena bitcoina, zato moramo precizneje dejati, da je tečaj bitcoina na nekaterih borzah danes presegel 10.000 dolarjev. Spomnimo, da je leto začel pri vrednosti 900 dolarjev. Do neke mere to poganja tudi tečaje ostalih kriptožetonov, a korelacija ni povsod enaka. Bitcoin Cash, ki je nastal z razvejitvijo (fork) iz bitcoina, je bil...

296 komentarjev

Doslej izgubljena skoraj četrtina bitcoinov

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin podira rekorde in se spogleduje s psihološko mejo 10.000 dolarjev, je zanimivo vprašanje, koliko tega premoženja je izgubljenega in nedostopnega, ker so ljudje založili gesla, formatirali diske, prodali računalnike ali si kako drugače zaklenili bitcoine. Navsezadnje bitcoin na začetku ni bil vreden skoraj nič, temu primerna pa je bilo tudi skrb zanj. Ocen je bilo že več, ena izmed najbolj empiričnih pa ocenjuje, da je skoraj štiri milijone ali četrtina vseh bitcoinov v obtoku za vedno izgubljenih. To pomeni, da ne moremo do več kot 30 milijard evrov.

Doslej je bilo narudarjenih 16,7 milijona bitcoinov, kar predstavlja 80 odstotkov vseh bitcoinov, ki bodo kdajkoli obstajali. Zgornja meja je 21 milijonov, približujemo pa se ji asimptotično. Pri...

28 komentarjev

Bitcoin brez razvejitve, SegWit2x odložen

Slo-Tech - Mike Belshe, ki je vodil projekt SegWit2x, je sporočil, da za 16. november (natančneje za blok 494.784) predvidene razvejitve (fork) bitcoina ne bo. Tedaj bi se moral začeti uporabljati Segwit2x, ki bi omogočil uporabo 2 MB velikih blokov, kar bi rešilo problem dolgega potrjevanja transakcij in zasičenja prenosnih kapacitet omrežja. Toda skupnost ni uspela najti konsenza za prehod na Segwit2x, zato je grozil precej grd razkol (fork) na dve verziji, kar bi lahko ogrozilo zaupanje v bitcoin.

Ali bi vlagatelji res izgubili zaupanje, je težko reči, saj razcep na Bitcoin Cash avgusta ni prav nič omajal zaupanja. SegWit je sicer že začel delovati in je v skupnosti dobro sprejet, niso pa uspeli doseči konsenza glede povečanja blokov na 2 MB....

22 komentarjev

Bitcoin presegel 7000 dolarjev

Slo-Tech - Prva dama med kriptovalutami bitcoin nadaljuje strmo rast, saj je danes popoldne prvikrat presegel vrednost 7000 dolarjev. Bitcoin je letos pridobil že več kot 600 odstotkov, a rast ni bila enakomerna. V začetku sepetembra je bil vreden že 5000 dolarjev, potem pa so ga kitajska prepoved javnih ponudb kriptožetonov (ICO) in komentarji izvršnega direktorja JPMorganChase sklestili na 3000 dolarjev. Manj kot dva meseca pozneje se je njegova vrednost podvojila. V zadnjih 12 mesecih pa se je vrednost bitcoina podeseterila.

Kaj se bo zgodilo v prihodnosti, je nemogoče napovedati. Celo dogajanje v sedanjosti je težko analizirati, saj nihče ni prepričan, kateri razlogi poganjajo silovito rast bitcoina. Pomembno vlogo gotovo igrajo javne ponudbe kriptožetonov (ICO), nezanemarljiv vpliv pa ima tudi rast, zaradi katere ljudje pričakujejo nadaljnjo...

183 komentarjev

Po Ukrajini in Rusiji pustoši BadRabbit

Slo-Tech - Predvsem v Rusiji in Ukrajini se je danes začel hitro širiti virus BadRabbit, ki je po dosedanjih podatkih nova izpeljanka NotPetye, ki je letos poleti povzročila ogromno škode na vzhodu. Prizadete so novinarske hiše, podzemna železnica, letališča in druga infrastruktura. BadRabbit je v svoji srži izsiljevalski virus, ki zaklene datoteke na disku in zahteva plačilo odkupnine v bitcoinih. Zahteva plačilo 0,05 bitcoina, kar po trenutnih tečajih znaša slabih 250 evrov.

Po dosedanjih podatkih sta najbolj prizadeti Rusija in Ukrajina, se pa virus širi vsaj še v Turčiji in Nemčiji. Virus je najopaznejše težave povzročil na letališču v ukrajinskem mestu Odesa, kjer so nekateri leti zamujali...

15 komentarjev

Tech dogodki v oktobru

Slo-Tech - Po krajšem predahu se tudi tech skupnost spet počasi prebuja. V Mariboru se je ta torek v Kibli ponovno pričela nova sezona Spletnih uric oz. #wwwhmb - Surfajmo z Bitcoinom, predaval je Danijel Pančič (ex Bitstamp). Za vse tiste, ki ste dogodek zamudili je na voljo videoposnetek med objavami Facebook dogodka.

Že naslednji ponedeljek, 23. oktobra, bo v Kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici v Ljubljani GeoDev meetup. Predavala bosta Nejc Dougan - Developing Qgis Plugin with use of Google Maps WebService API in Klemen Špruk - PgRouting: Catchment area calculation.

V torek, 24. oktobra bo v prostorih Zemante, na Celovški cesti v Ljubljani, srečanje s krovnim naslovom Data Science in Advertising, predavali bodo Philippe Adjiman - How Many Times Should You Serve A User The Same Recommendation?, Tom Klein - Conversion Optimization at Outbrain in Peter Opara - Intuition Behind Entropy Metrics.

Na isti dan se bo izvedel tudi celodnevni brezplačni dogodek Ansible Automates Tour v...

4 komentarji

Rudarjenje v brskalnikih pogosto, a nepriljubljeno

Slo-Tech - Hit letošnje jeseni je očitno rudarjenje kriptovalut v brskalnikih, ki sovpada z rekordnimi vrednostmi kriptovalut. Bitcoin (ki ga v brskalniki ne rudarijo, ker je pretežko) je danes s 5500 dolarji postavil absolutni rekord, monero pa je bil na vrhuncu konec avgusta, sedaj pa je približno tretjino pod vrhom, a še vedno več kot 50-krat više kot lani. Zato interesa upravljavcev spletnih strani, da bi izkoristili procesorje obiskovalcev za dodaten zaslužek, ni težko razumeti.

Pogled na 100.000 najbolj priljubljenih spletnih strani, merjeno z indeksom Alexa, je razkril...

8 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Rusija namerava blokirati spletne strani za nakupe kriptovalut

Slo-Tech - Viceguverner ruske centralne banke Sergej Švecov je dejal, da so kriptovalute "dvomljive" in da je treba vlagatelje zaščititi, ker gre za nerazumno visoko tveganje. Dodal je, da ne morejo stati križem rok in dovoliti neposrednega in preprostega dostopa do tako dvomljivih finančnih instrumentov. Zaradi tega ruska centralna banka napoveduje ukrepe, s katerimi bodo blokirali spletne strani, kjer je mogoče kupiti bitcoin in druge kriptovalute. Podobnega mnenja je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v Sočiju dejal, da se kriptovalute lahko uporabljajo za pranje denarja, utajo davkov in financiranje terorizma. Zato njihova uporaba prinaša velika tveganja, kar sovpada z mnenjem ruske centralne banke, je dodal.

Ruski pogled na kriptovalute se precej hitro...

41 komentarjev

Google za pomembneže dvostopenjsko avtentikacijo nadgrajuje s strojno

[dodaj]

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga Google pripravlja rešitev za svoje najpomembnejše stranke, ki bo otežila hekerske napade na njihove spletne račune in odtekanje informacij. V preteklosti smo namreč videli precej primerov, ko so hekerji vstopili v Gmail pomembnih posameznikov, denimo vdore v račun Hillary Clinton. Ker očitno niti dvostopenjska avtentikacija ni več dovolj, bo Google dodal fizični element v okviru Advanced Protection Programa.

V starih časih smo za drago programsko opremo poznali fizične kose strojne opreme, ki so preprečevali nepooblaščeno kopiranje. Danes se fizični elementi pogosto uporabljajo za hranjenje digitalnih certifikatov ali overjanje izvajanju elektronskih transakcij....

4 komentarji

Tudi Južna Koreja prepovedala financiranje s kriptožetoni

Slo-Tech - Slab mesec dni po kitajski prepovedi prvih javnih ponudb kriptovalut (ICO) je enako prepoved sprejela tudi Južna Koreja. Od danes je tam prepovedano vsakršno nabiranje kapitala z javno ponudbo kriptovalut, kar je v zadnjem letu priljubljena praksa novoustanovljenih start-upov. Komisija za finančne storitve v Južni Koreji, ki regulira trg, je sporočila, da so ICO prepovedali, ker mora biti trgovanje s kriptovalutami regulirano, trenutno pa se prek njih steka denar v špekulativne naložbe. Po njihovi oceni se obseg ICO po svetu povečuje, kar velja tudi za Južno Korejo, zato bodo odmerjali visoke kazni za ICO v Južni Koreji.

Na Kitajskem je ICO popolnoma prepovedan od začetka meseca. V ZDA je ICO sicer dovoljen, a gre po letošnji odločitvi regulatorja trga...

43 komentarjev

Tudi v Sloveniji preizkušajo rudarjenje v brskalnikih

Preizkus na Monitor.hr

Slo-Tech - Ni dolgo trajalo, da so se rudarjenja kriptovalut v brskalnikih prek vtičnika lotili tudi slovenski in hrvaški mediji. Pri nas so zelo omejen preizkus prvi začeli pri Slovenskih novicah, ki spadajo v založniško hišo Delo ČZP d.o.o., na Hrvaškem pa Monitor.hr. Bistvena razlika od ponesrečenih poizkusov The Pirate Baya je v tem, da omenjeni strani obiskovalcem povesta, kaj se bo dogajalo.

Na Slovenskih novicah so včeraj objavili prvi članek, ki ima na spletni strani dodan Coinhive. Gre za knjižnico JavaScript, ki uporabi obiskovalčev procesor za rudarjenje kriptovalute Monero. Na ta način lahko ponudniki vsebin zaslužijo nekaj denarja, s čimer bi lahko financirali svoje strani, namesto da nanje postavljajo oglase ali da za dostop računajo. Slovenske...

56 komentarjev

Zloraba procesorjev obiskovalcev za rudarjenje čedalje pogostejša

Slo-Tech - Minuli teden smo pisali o nenavadnem preizkusu strani The Pirate Bay, ki je procesorski čas obiskovalcev uporabljala za rudarjenje kriptovalute monero. Tovrstna praksa postaja vse bolj razširjena, saj jo uporabljajo tudi nekatere druge strani, ustrezno kodo pa so programi za blokiranje reklam že začeli prepoznavati in blokirati. Je to prihodnost financiranja strani?

Knjižnico v JavaScriptu, ki rudari monero, so odkrili na dveh domenah Showtima. Gre za knjižnico z imenom Coinhive, ki jo najdemo na showtime.com in showtimeanytime.com. Za zdaj še ni jasno, ali so jo tja podtaknili kakšni hekerji ali pa Showtime dejansko preizkuša rudarjenje. Je pa čez nekaj ur z omenjene strani...

27 komentarjev

Bi namesto gledanja oglasov donirali procesorski čas?

Slo-Tech - The Pirate Bay se je lotil zanimivega eksperimenta, v katerem preizkušajo eno izmed alternativnih možnosti za financiranje strani. Poizkusa so se sicer lotili katastrofalno neprimerno, saj uporabnikov niso predhodno obvestili, a zamisel je zanimiva. Namesto prikazovanja oglasov na spletni strani bi si sposodili procesor obiskovalca in za čas obiska na njem rudarili kriptovalute. Za bitcoin je že prepozno, za kakšne druge - recimo monero - pa so procesorji še dovolj zmogljivi.

Obiskovalci The Pirate Baya so včeraj opazili, da jim obremenitev procesorja precej poskoči, ko obiščejo določene podstrani na strani. Nekaj raziskovanja je pokazalo, da so na stran integrirali kodo v JavaScriptu, ki rudari kriptovaluto monero....

33 komentarjev

Čedalje več okuženih računalnikov rudari kriptovalute

Število odkritih okuženih računalnikov za rudarjenje kriptovalut

Secure List - S čedalje večjo priljubljenostjo kriptovalut so te postale privlačne tudi za nepridiprave, ki želijo kaj zaslužiti. Ena izmed možnosti, ki so letos postale zelo popularne, so virusi, ki okužene računalnike uporabljajo za rudarjenje teh kriptovalut. Za bitcoin so to na domačih računalnikih že dolgo na izplača več, za nekatere druge kriptovalute pa je še smiselno. Večinoma se rudarita monero in zcash. Kaspersky Lab je v raziskavi zaznal močan porast tako okuženih računalnikov.

Leta 2013 so odkrili 205.000 primerov okuženih računalnikov za rudarjenje kriptovalut, leta 2014 701.000, v prvih osmih mesecih tega leta pa že 1,65 milijona. Večinoma gre za sorazmerno preprosto širjenje, saj si nesnago uporabniki nevede namestijo sami, redkeje pa gre za...

54 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

Ali DHS ve, kdo je Satoshi Nakamoto

Slo-Tech - Izumitelj bitcoina Satoshi Nakamoto še vedno buri domišljijo, saj njegova identiteta kljub skoraj desetletju prizadevanj in nekaj poizkusom še vedno ni znana. Ni Dorian Nakamoto, ni Nick Szabo in ni Craig Steven Wright. V resnici ni jasno niti, ali je Satoshi Nakamoto en sam človek ali morda skupina več posameznikov. To ne bi bilo nič nenavadnega, saj so Francozi pred skoraj sto leti kot Nicolas Bourbaki pisali aksiomatsko matematiko. Kakorkoli, če kdo ve, kdo je Satoshi Nakomoto, potem so to ameriške obveščevalne službe. Alexander Muse trdi, da je Oddelek za domovinsko varnost (DHS) identificiral Nakamota kot skupino štirih posameznikov, a identitete ne razkriva.

Muse trdi, da so mu viri iz DHS potrdili, da so uspeli identificirati, kdo...

15 komentarjev

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Slo-Tech - Prve ponudbe kriptovalut (initial coin offering ali ICO) postajajo čedalje pogostejši način financiranja mladih zagonskih podjetij (start-upov), ki se na ta način izognejo vsej regulaciji in papirologiji, ki sta povezani s klasičnim zbiranjem denarja s prodajo delnic. Toda zaradi svoje narave kriptovalute predstavljajo nevarnost, ko gre kaj narobe in transakcij ni mogoče razveljaviti. Letos so z ICO zbrali že 1,2 milijarde dolarjev. Mlado podjetje Enigma, ki so ga ustanovili diplomanti MIT-a in se ukvarja z razvojem varnih rešitev za finančne...

15 komentarjev

HBO hekerjem ponudil 250.000 dolarjev

Slo-Tech - Zgodba o vdoru v HBO, v katerem so hekerji odnesli večjo, a za zdaj še nepotrjeno (navedbe hekerjev in HBO-ja se razlikujejo za več velikostnih razredov) količino materiala, s katerega objavo sedaj izsiljujejo plačilo odkupnine, postaja čedalje bolj bizarna. Potem ko so hekerji objavili videoposnetek, v katerem so zahtevali več milijonov dolarjev, a točnega zneska niso navedli, naj bi jim bil HBO po neuradnih podatkih pripravljen plačati 250.000 dolarjev.

Tako so v elektronskem sporočilu hekerjem zapisali v HBO-ju, je razvidno iz posnetka, ki ga je...

6 komentarjev

Bitcoin dobil pomembno nadgradnjo SegWit, ruši rekorde

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin divja navzgor ali pa prav zato, je postalo jasno, da bo bitcoin uporabljal tehnologijo Segregated Witness (SegWit). Odločitev je bila potrjena z včerajšnjim blokom 479.707, ko so rudarji uspeli zbrati 100-odstotno soglasje združenih ekip (mining pool). Do 21. avgusta (oziroma natančneje do bloka 481.824) bo še mogoče rudariti brez podpore te funkcionalnosti, potem pa bodo bloke brez uporabe SegWita zavračali. Za nadgradnjo programske opreme sta torej slaba dva tedna časa.

SegWit so prvič predstavili leta 2015 kot eno izmed rešitev za počasi premajhno velikost blokov, ki so bili omejeni na en megabajt. SegWit je način, kako to omejitev zvito obiti oziroma preseči, a ni samo to. V resnici prinaša precej...

123 komentarjev

Motiv za vdor v HBO izsiljevanje

Slo-Tech - Zgodba o vdoru v HBO iz minulega tedna, ki je na internet naplavila nekaj vsebin, še zdaleč ni končana. Nasprotno, sedaj smo končno izvedeli, kaj napadalci hočejo. Neznani napadalci, ki so se pod izjavo za javnost podpisali kot Mr. Smith, so objavili petminutni videoposnetek, v katerem od HBO-ja zahtevajo plačilo odkupnine, sicer bodo nadaljevali objavljanje ukradenega materiala. Da bi svoje grožnje podkrepili, so objavili še nekaj vsebin.

Točnega zneska, ki ga zahtevajo, niso navedli, so pa dejali, da želijo polletno plačo v bitcoinih. Dodali so,...

29 komentarjev

Hutchins pogojno na prostosti, avtorji WannaCryja začeli unovčevati plen

Slo-Tech - Medtem ko svet spremlja zgodbo pridržanega Marcusa Hutchinsa, ki je zaslovel kot človek, ki je ustavil WannaCry, potem pa ga je pred dnevi aretiral FBI zaradi stvaritve in razpečevanja virusa Kronosa, so avtorji WannaCryja počasi začeli priprave na unovčevanje dobičkov.

Naprej k Hutchinsu, ki ga so aretirali v ZDA po obisku konference DEFCON. Skupaj še z eno neimenovano osebo je obtožen, da je ustvaril Kronos in ga na črnem trgu prodajal, kar se je dogajalo v letih 2014 in 2015. Na ruskih kriminalnih straneh naj bi se Kronos prodajal za 3000-7000 dolarjev, kupci pa so ga uporabljali za zbiranje osebnih in prijavnih podatkov žrtev. Po tednu dni v ZDA bi bil moral Hutchins poleteti domov v Veliko Britanijo, a so ga na...

16 komentarjev

Bitcoin se je razcepil

Slo-Tech - Iz bitcoina se je oddvojila nova veja (fork), ki se je poimenovala Bitcoin Cash. Neko razdelitev smo pričakovali že več mesecev, po nekaj porodnih težavah pa so prvi blok narudarili danes popoldne (za blokom 478.558). Glavni povod za nastanek nove veje je omejitev velikosti bloka, ki je v klasičnem bitcoinu še vedno zabetonirana pri 1 MB in se brez širokega konsenza ne bo spremenila. To danes povzroča težave pri hitrem potrjevanju transakcij, stranski učinek pa je naraščanje provizij.

Prvi blok Bitcoin Casha je bil velik 1,9 MB, kar je skoraj dvakrat več od zgornje meje za bitcoin....

117 komentarjev

V Grčiji aretirali vodjo bitcoinske tržnice BTC-e

Slo-Tech - V Grčiji so aretirali domnevnega upravljavca ruskega borze za menjavo bitcoinov BTC-e, ki ga obtožujejo pranja denarja. Osemintridesetletnega ruskega državljana Alexandra Vinnika so pridržali na severu Grčije na zahtevo ameriškega tožilstva, sedaj pa potekajo pogovori o izročitvi. Ruska borza BTC-e je delovala vse od leta 2011 in je veljala za eno najmanj reguliranih, ker je bila zaradi lokacije v Rusiji izven dosega ameriških in evropskih organov pregona. Prek nje je steklo več kot tri odstotke vseh transakcij z bitcoinom, Vinnika pa obtožujejo, da je v tem času opral za štiri milijarde dolarjev.

BTC-e je slovela tudi kot borza, kjer so svoje dobičke unovčevali pisci izsiljevalskih virusov. Stran je nehala delovati...

35 komentarjev

Upravljavec AlphaBaya sploh ni skrival svoje identitete

Slo-Tech - Ko beremo o velikih policijskih akcijah, ki se raztezajo čez več držav in v katerih zaprejo nezakonito spletno tržnico, dostopno le prek Tora, si v mislih predstavljamo zapleteno iskanje upravljavca strani in pravo detektivsko delo. Toda v primeru največje spletne tržnice AlphaBay, ki so jo zaprli v začetku meseca, jim je to delo izdatno olajšal kar aretirani (in sedaj že pokojni) kolovodja. Alexandre Cazes, ki je vodil spletno stran, ki je imela 40.000 prodajalcev in več kot 200.000 kupcev, s čimer je bila 20-krat večja od legendarnega Silk Roada, je za upravljanje strani uporabljal kar svoj osebni Hotmailov elektronski naslov.

Prav neverjetno je, da je vso komunikacijo z uporabniki tržnice, vključno s pozdravnim sporočilom za nove člane, vodil z naslova...

51 komentarjev

Izšel Ring 1.0

Ring.cx - Ring je aplikacija namenjena distribuirani, anonimni in šifriranimi komunikacijami med uporabniki. Omogoča izmenjavo sporočil, vzpostavljanje video klicev (tudi v HD kvaliteti) ter tudi vzpostavljanje konferenčnih klicev. Omogoča še izmenjavo datotek ter multimedijskih vsebin, na posamezen Ring odjemalec pa lahko priključimo tudi več kamer. V okolju Linux in Windows je mogoče tudi deljenje zaslona.

Vsak uporabnik ima svoj Ring ID, ki je popolnoma anonimiziran, uporabniku pa ob registraciji ni potrebno vpisati nobenih osebnih podatkov. Baza uporabnikov se shranjuje v Ethereum blockchainu. Za vzpostavljanje povezave med uporabniki se uporabljajo distribuirane tabele kontrolnih vsot (DHT - Distributed Hash Tables, Ring uporablja tehnologijo OpenDHT), kar pomeni, da za delovanje Ring omrežja ni potrebna centralizirana infrastruktura. Mimogrede, Ring je deloma tudi akademski projekt in eden izmed ciljev razvijalcev je povezati SIP telefonijo z DHT tehnologijo.

Vsa komunikacija med...

17 komentarjev

Ranljivost v Parity Walletu hekerjem omogočila krajo 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Podjetje Parity je sporočilo, da je v njihovi programski opremi za digitalno denarnico za kriptovalute Parity Wallet 1.5 ranljivost. Označena je z najvišjo stopnjo resnosti, to je kritično, vsem uporabnikom pa svetujejo, da sredstva nemudoma premaknejo drugam. Za nekatere je opozorilo prišlo prepozno, saj so vsaj s treh naslovov odtujili že za 30 milijonov dolarjev valute ethereuma.

To je že druga velika tatvina v svetu digitalnih kriptovalut v kratkem času. Obetavnemu start-upu CoinDash so med prvo ponudbo žetonov (ICO), kar je dandanes popularen način financiranja zagonskih podjetij z digitalnimi valutami, vdrli na spletno stran. Napadalci so spremenili naslov, ki je bil objavljen za investitorje, in vpisali svojega. Nič hudega sluteči investitorji so jim...

35 komentarjev

AlphaBay zaprl vrata zaradi policije, upravljavec storil samomor

Slo-Tech - Priljubljena nezakonita tržnica na temnem delu spleta (darknet), ki je ugasnila v začetku meseca in zaradi česar so mnogi sumili, da so jo upravljavci popihali z denarjem, je dočakala tudi uradni konec. Izkazalo se je, da so stran zaprli v policijski raciji. V organizirani akciji organov pregona ZDA, Kanade in Tajske so v Bangkoku že 5. julija aretirali Alexandra Cazesa, ki je bil domnevni kolovodja. V Kanadi so izvedli več hišnih preiskav. Teden dni pozneje, torej to sredo, se je 26-letni Cazes v priporu na Tajskem obesil s svojo brisačo. V celici je bil sam, znakov nasilja ni bilo. V tajskem priporu je čakal na izročitev ZDA, za kar so že tekli postopki. Cazes je na Tajskem živel že osem let, imel pa je za 12 milijonov...

132 komentarjev

Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Vrednost ethra v dolarjih

Slo-Tech - Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že...

71 komentarjev

O virusu NotPetya še manj jasnega

Slo-Tech - Pisci zadnjega virusa, ki je v Ukrajini in številnih ostalih državah povzročilo obilico škode in zmede, so ponovno premešali karte in sedaj zahtevajo odkupnino. Sprva je kazalo, da je virus še en v vrsti izsiljevalskih virusov, a je kasneje postalo jasno, da je to zgolj krinka in da virus v glavnem uničuje podatke - odtod tudi najnovejše poimenovanje NotPetya. Čeprav je virus zahteval odkupnino, plačilo žrtvam ni pomagalo. V Ukrajini se medtem klobčič odvija in kaže na veliko malomarnost piscev legitimnega računovodskega programa, ki so ga hekerji uporabili kot vektor za širjenje napada.

Nekaj denarja se je napadalcem vseeno nabralo, saj so pisci virusa iz denarnice, kamor so pričakovali vplačala, uspeli prestaviti za 10.000 dolarjev bitcoinov in manjši del

5 komentarjev

Upravljavci ene večjih nezakonitih spletnih tržnic so jo popihali z denarjem

TheNextWeb - Z darkneta je izginila ena največjih nelegalnih spletnih tržnic AlphaBay, ki je po padcu Silk Roada in njegovih naslednikov prevzela primat najbolj znane tržnice. V noči na sredo je spletna stran tržnice nenadoma postala nedosegljiva, kar sprva ni povzročilo preplaha, saj se je zaradi vzdrževalnih del to v preteklosti že dogajalo. Ko pa stran po več urah še vedno ni bila dosegljiva, ker ni bilo odzivov od sicer zgovornih administratorjev in ker izklop strani sovpada s prenosom za približno 3,5 milijona evrov bitcoinov, se je začelo na glas govoriti o prevari. To ne bi bilo nič novega, saj so v preteklosti podobno že izginjale (exit scam) nezakonite tržnice. Pred dvema letoma je Evolution izginila z 12 milijoni evrov, minuli mesec pa Outlaw. Številne druge tržnice pa so zaprli organi pregona, denimo Silk Road, kar je imelo za stranke enake posledice - izgubo sredstev, ki so jih imeli...

6 komentarjev

Petya prizadela vsaj 65 držav

Slo-Tech - Virus Petrwrap/Petya, ki se je včeraj začel širiti po Ukrajini, je prizadel računalniške sisteme v vsaj 65 državah, ugotavlja Microsoft. Iz telemetrije, ki jo računalniki z Windows pošiljajo Microsoftu, je razvidno, da je v Ukrajini okuženih več kot 12.500 računalnikov, precej pa tudi v ostalih državah. Poleg Ukrajine sta najbolj prizadeti Rusija in Poljska. Med prizadetimi je tudi Slovenija, kjer se je na SI-CERT obrnilo vsaj eno podjetje.

Virus se širi prek priponk RTF v elektronski pošti in za napad izkorišča ranljivosti EternalBlue in EternalRomance, ki ju je Microsoft v svojih sistemih zakrpal že marca. Virus se širi v lokalnem omrežju, če ima okužen uporabnik zadostne pravice, se pa izven lokalnega omrežja...

19 komentarjev

V Ukrajini ogromne težave zaradi izsiljevalskega virusa, ki se že širi na Zahod

Slo-Tech - V Ukrajini se je danes začel širiti nov računalniški virus, ki je ohromil delovanje številnih tamkajšnjih bank, prizadel pa je tudi centralno banko in nekatera podjetja. Po dosedanjih podatkih gre za virus iz družine Petya, napad se širi tudi v druge evropske države.

Spomnimo, da je bila konec minulega leta Ukrajina tarča hekerskega napada, ki je povzročil izpad električne energije. To pot naj se to ne bi zgodilo. Ukrajinski distributer Ukrenergo je potrdil, da so njegovi sistemi ponovno tarče napada, a da ne prihaja do motenj v oskrbi z električno energijo. Napadene so tudi banke; ena večjih ukrajinskih državnih bank Oschadbank je sporočila, da so nekatere njihove storitve zaradi napada nedostopne, a zagotovila, da so podatki komitentov varni. Centralna banka je sporočila,...

53 komentarjev

WannaCry še ni mrtev, težave v Hondi

Reuters - Pričakovali bi, da je izsiljevalski virus WannaCry, ki je pustošil minuli mesec, v celoti pod nadzorom, pa se to še ni zgodilo. Čeprav so popravki za prizadete operacijske sisteme nared že več mesecev in je virus dodobra raziskana in dokumentirana, pa tudi širši javnosti poznana nadloga, je ta teden ohromil eno Hondino tovarno. Ta teden so morali za en dan ustaviti tovarno Sayama blizu Tokia, ker je WannaCry okužil več starejših računalnikov. Izpad proizvodnje ocenjujejo na 1000 vozil. Okužba in ustavitev tovarne sta se zgodili v ponedeljek, so povedali v Hondi, dan pozneje pa so proizvodnjo spet uspeli zagnati. Ostale Hondine tovarne niso bile prizadete in so proizvajale normalno.

Čeprav se je širjenje virusa po začetnem...

15 komentarjev

Ponudnik gostovanja plačal milijon dolarjev zaradi izsiljevalskega virusa

Slo-Tech - Južnokorejski ponudnik spletnega gostovanja Nayana sodi med podjetja, ki so izsiljevalcem plačala najvišjo odškodnino za odklep svojih datotek, ki jih je zašifriral izsiljevalski virus. Nayano je 10. junija letos napadel virus, ki je okužil 153 Linuxovih strežnikov, na katerih je gostovalo več kot 3400 strank. Po dvodnevnih pogajanjih so se s pisci virusov uspeli dogovoriti, da namesto zahtevanih 550 bitcoinov odkupnine plačajo slabih 400 bitcoinov, kar predstavlja približno milijon dolarjev.

Kot kaže, jih je napadla različica virusa Erebus, ki poišče 433 različnih vrst datotek (dokumente, slike, baze, videoposnetke itd.) in jih zašifrira. Izsiljevalci so od podjetja zahtevali 550 bitcoinov, ki pa jih podjetje ni imelo. Na koncu so se izpogajali za 397,6 bitcoinov, ki jih je...

35 komentarjev

Venezuelci se pred inflacijo zatekajo v bitcoin

Slo-Tech - Medtem ko vrednost bitcoina dosega rekorde in se giblje okrog 2500 dolarjev, kar predstavlja več kot 150-odstotno rast vrednosti v zadnjih treh mesecih, imajo v Venezueli obratne težave. Vrednost valute bolivar je v prostem padu, v državi pa divja inflacija, ki je lani znašala 800 odstotkov, letos pa je še višja. Zaradi tega se številni Venezuelci zatekajo v bitcoin, da bi zavarovali svoje prihranke.

Čeprav po eksplozivni rasti bitcoina v zadnjih mesecih strokovnjaki opozarjajo, da se kaže čedalje več značilnosti balona, je v Venezueli bitcoin še vedno ena izmed najboljših alternativ. V začetku meseca je tako Venezuela dobila svojo prvo borzo za trgovanje z bitcoinom. Obseg transakcij z bitcoinom v Venezueli je minuli teden dosegel 1,3 milijona dolarjev, kar je dvakrat več...

60 komentarjev

NSA: WannaCry delo severnokorejskih državnih hekerjev

Napis v angleških bolnišnicah

Washington Post - Ameriška NSA je mnenja, da so izsiljevalski virus WannaCry, ki je minuli mesec povzročil pravi preplah, ko je prizadel na tisoče računalnikov in ohromil številna podjetja in bolnišnice v več kot 150 državah, napisali v Severni Koreji. V poročilu, ki so ga pripravili minuli teden, javnosti pa razkrili šele danes, so ocenili, da je WannaCry delo korejske obveščevalne agencije Reconnaissance General Bureau. Seveda WannaCry ni nastal v vakuumu, temveč so pisci gradili na kodi, ki so jo NSA izmaknili hekerji The Shadow Brokers.

Če ameriške navedbe držijo, je WannaCry prvi izsiljevalski virus, ki so ga napisali kakšni državni hekerji. Doslej je namreč veljalo, da so ti striktno delo kriminalnih združb, ki želijo zaslužiti,...

36 komentarjev

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 22. - 28. maj

Slo-Tech -
Torek, 23. maj

Kaj: VueJS v-meetup
Kdaj: 19:00
Kje: Kreativni center Poligon, Tobačna ulica 5, Ljubljana
Več o dogodku: Na dogodku bosta dva predavanja: uvod v VueJS in primer frameworka Nuxt.JS, ki je zgrajen na VueJS.

Kaj: Angular Slovenia: Routing & Http
Kdaj: 18:00
Kje: Fakulteta za Računalništvo in Informatiko, Večna pot 113, 1000 Ljubljana
Več o dogodku: Tema zadnjega dogodka v tem šolskem letu sta routanje aplikacij in http zahteve za serverje.

Kaj: Modern Java EE Microservices with WildFly Swarm
Kdaj: 18:00
Kje: Kreativni center Poligon, Tobačna ulica 5, Ljubljana
Več o dogodku: Na dogodku bo govora o Spring Boot, najbolj vroči stvari v svetu Jave od narezanega kruha.

Kaj: Android Meetup #15
Kdaj: 18:00
Kje: Zoo,...

13 komentarjev

WannaCry okuževal večinoma Windows 7

Slo-Tech - Teden dni po katastrofi, ki jo je povzročil virus WannaCry, je znanih že več podrobnosti o napadu, ki je medtem večinoma ustavljen. Kaspersky Lab je pokazal zanimivo statistiko, kateri operacijski sistemi so bili prizadeti. Zanimivo je, da je bilo kar 98 odstotkov vseh okužb na eni izmed verzij Windows 7, medtem ko je glavni osumljenec Windows XP poskrbel za manj kot promil okužb. Pričakovali bi ravno obratno, saj popravka za Windows XP ni bilo, medtem ko je za Windows 7 obstajal že od marca in bi lahko preprečil okužbo. Seveda je namestitev Windows 7 bistveno več kakor XP, a tako ogromna ta razlika spet ni. Windows 7 najdemo namreč na polovici računalnikov, Windows XP pa na slabih osmih odstotkih.

Več vemo tudi o širjenju. WannaCry je izkoriščal...

56 komentarjev

Bitcoin presegel 2000 dolarjev

Slo-Tech - Dva meseca nismo pogledali, kaj se dogaja z bitcoinom, pa nam je že spet pobegnil v nove rekorde. Včeraj je vrednost bitcoina prvič v zgodovini presegla vrednost 2000 dolarjev. S tem je njegova tržna kapitalizacija dosegla 33 milijard dolarjev.

Bitcoin je prvikrat vrednost 1000 dolarjev sicer presegel leta 2013 v prvem balonu, ki pa se je razpočil na četrtino vrednost. Vse od začetka minulega leta bitcoin pridobiva vrednost. Januarja letos je priplezal do 1000 dolarjev, se potem malo upehal, a kmalu nadaljeval strmo rast. Ta se je aprila še okrepila, tako da je sedaj bitcoin dosegel naslednjo psihološko mejo, torej 2000 dolarjev. To pomeni, da je v zadnjih 12 mesecih bitcoin pridobil več kot 350 odstotkov.

Rastejo tudi ostale kriptovalute. Ripple je v zadnjem mesecu...

130 komentarjev

Hekerji Disneyju ukradli Pirate s Karibov: Plačajte ali pa bomo objavili film

theguardian.com - Hekerji so vdrli v informacijski sistem Disneyja in ukradli zaenkrat neznan film. Novica je v medije ušla iz podjetja po razkritju dogajanja zaposlenim s strani direktorja Disneyja Boba Igerja. Ta je razkril, da hekerji zahtevavajo za sedaj javnosti neznano vsoto, ki jo mora podjetje plačati v bitcoinih, drugače bodo film objavili na spletu. To naj bi naredili v večih korakih. Že v naslednjih dneh naj bi se tako na internetih znašlo prvih pet minut filma. Če pa bo Disney še naprej odlašal s plačilom odkupnine, se bodo vsakih par dni na spletu pojavili posamezni odseki filma, ki bodo dolgi 20 minut. Iger je zaposlenim sicer dejal, da podjetje zagotovo ne bo plačalo odkupnine hekerjem.

Večje število medijev pa že poroča, da so hekerji ukradli...

45 komentarjev

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo

Napis v angleških bolnišnicah

Slo-Tech - Veliki napad z izsiljevalsko programsko opremo je prizadel več kot deset britanskih zdravstvenih ustanov, poročajo z Otoka. Po zadnjih podatkih britanske NHS (National Health Service) je prizadetih vsaj 16 ustanov. Napad ni usmerjen izključno na bolnišnice in je prizadel tudi druge računalnike, dodajajo. Gre za izrabo ranljivosti EternalBlue, ki jo je prva odkrila NSA in uporabljala za lastne potrebe, vdor vanjo s strani Shadow Brokers pa jo je obelodanil celemu svetu. Najverjetneje gre za napad z Wanna Decryptor. O sorodnem napadu z virusom WannaCry pozročajo tudi iz Španije, kjer je velika žrtev operater Telefonica.

The Blackpool Gazette poroča, da je napad povzročil posledice na nacionalni ravni in da so nekatere...

96 komentarjev

25 milijard dolarjev v 30 dneh. Je na trgu kripovalut balon?

coindesk.com - Za en bitcoin boste danes odšteli okoli 1.700 dolarjev, kar pomeni, da je vrednost te kriptovalute v zadnjem mesecu zrasla za več kot tretjino. Nekateri analitiki že napovedujejo, da se bo vrednost bitcoina v naslednjih 8 do 14 mesecih povzpela na okoli 4000 dolarjev. Vendar zadnje mesece niso odlični časi le za bitcoin, ampak za vse kripto valute.

Skupna tržna vrednost vseh javno dostopnih kriptovalut je v zadnjih 30 dneh zrasla za skoraj 80 odstotkov oziroma za skoraj 25 milijard dolarjev. Še pred mesecem dni je bila vrednost vseh kriptovalut približno 28 milijard, danes pa se številka že bliža 50 milijardam. Zato mnogi analitiki že opozarjajo, da je na trgu kriptovalut balon.

95 komentarjev

Zakaj Putin na široko odpira vrata kriptovalutam

Business Insider - Še leta 2016 je bilo v Rusiji govora o uvedbi strogih kazni za posameznike, ki so ali rudarili ali pa bili posredniki pri transakcijah kripovalut. Zato je napoved Kremlja iz preteklega tedna, da bo najverjetneje do konca 2017 predstavil zakonski okvir za trgovanje s kripovalutami, požela veliko odobravanja. Prvi resni koraki režima Vladimirja Putina v svet kripovaut so se zgodili decembra lani, ko je ljubljeni vodja napovedal ustanovitev posebne delovne skupine, ki naj bi pripravila omenjen zakonski okvir. Več je postalo jasno pretekli mesec, ko sta v Rusiji potekala dva velika dogodka iz tega področja. Poleg komercialne konference Blockchain & Bitcoin Conference Russia se je odvil tudi...

8 komentarjev

Hekerji zaradi neplačila odkupnine objavili celo sezono serije

Slo-Tech - Hekerska skupina TheDarkOverlord je vdrla v enega izmed studiev, ki se ukvarjajo s postprodukcijo televizijskih nadaljevank. Pridobili so prvih deset epizod pete sezone zelo priljubljene serije Orange is The New Black, ki jo producira in prek svoje storitve ponuja Netflix. Ker Netflix ni želel plačati odkupnine, so se odločili za javno objavo. Ljudje že množično prenašajo torrente, policija pa preiskuje vdor.

Trenutno je televizijska produkcija izjemno močna, kar se kaže v številnih izjemno priljubljenih serijah, kakršna je tudi omenjena. TheDarkOverlord je lani vdrl v več majhnih in srednje velikih podjetij. Najbolj odmeven pa je vdor v neimenovan studio - po neuradnih podatkih gre za Larson Studios, od koder so odtujili več epizod številnih televizijskih serij. Larson Studios je...

23 komentarjev

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 24. – 30. april

Slo-Tech -
Torek, 25. april

Kaj: PHP-SI meetup #6
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: Poligon, Tobačna ulica 5
Več o dogodku: Na dogodku bosta dve predavanji: State in a stateless world (predavatelj Luka Mužinić, luka.muzinic.net) in PHP Need for Speed using Swoole (predavatelj Peter Kokot)

Kaj: ethereum meetup
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: Ziferblat Ljubljana
Več o dogodku: https://www.meetup.com/Ethereum-Sloveni...

Kaj: Angular Slovenia: Bulding Angular
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: FRI - Fakulteta za računalništvo in informatiko, Ljubljana
Več o dogodku: For this workshop we are planning to talk about how components that we worked on last time are build and compiled. What is more, how to optimize your package and what AOT is. When your...

10 komentarjev

Bitcoin na Japonskem postal plačilno sredstvo

Slo-Tech - Po vrhu v začetku marca se je vrednost bitcoina sesedla za skoraj tretjino, sedaj pa spet skokovito raste in je že skoraj presegla zadnji vrh. Nezanemarljiv faktor pri najnovejši rasti je japonska zakonodaja. V začetku tedna je japonska agencija za plačilne storitve sporočila, da je bitcoin postal uradno sprejeto plačilno sredstvo (legal tender). Še vedno pa bitcoin ni valuta (currency). Podobno kot kartična plačila predstavljajo zgolj način plačila, velja torej tudi za bitcoin. Dopolnila japonskega zakona o bančništvu, ki prinašajo novost, so se začela uporabljati aprila, potem ko je imel zakonski osnutek za seboj precej burno pot sprejemanja.

Nova japonska zakonodaja uvaja pojem digitalne valute, ki je definirana kot hranilec vrednosti, ki ga lahko uporabimo...

42 komentarjev

Kateri bo pravi bitcoin?

Slo-Tech - V svetu bitcoin se spet zelo na glas govori o razdelitvi na dve nezdružljivi veji (fork), česar smo se bali že pred dvema letoma. Glavni problem je velikost bloka, ki je v originalnem bitcoinu omejena na megabajt, kar se je spričo čedalje večjega števila transakcij izkazalo kot nezadostno. Bitcoin Core se imenuje originalna implementacija bitcoina, ki to omejitev ohranja, medtem ko je Bitcoin Unlimited verzija, ki omogoča poljubno nastavljivo velikost blokov. Za zdaj sta veji še združeni, a če se zgodi fork, bomo...

14 komentarjev

Indeksnega sklada za bitcoin ne bo

U.S. Securities and Exchange Commission - Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je po pričakovanjih odklonila izdajo soglasja k ustanovitvi indeksnega sklada, s katerim bi se trgovalo na borzi (ETF) in ki bi vlagal v bitcoin. Takšen sklad bi bil preveč izpostavljen manipulacijam in zato ni primeren finančni produkt, je sklenil SEC.

Sklad z imenom Winklevoss Bitcoin Trust bi kar najtesneje sledil vrednosti bitcoina in bi omogočal vlaganje v bitcoin tudi ljudem in inštitucijam, ki nimajo znanja, interesa ali dovoljenja za neposredno kupovanje bitcoinov na trgu. ETF-ji so izjemno razširjena in popularna oblika investiranja, saj imajo nizke stroške, hkrati pa investitorjem nudijo visoko likvidnost in enostavno hrambo. Namesto fizičnih sodčkov nafte ali terminskih pogodb na borzi enostavno...

18 komentarjev

Bitcoin podira rekorde in prehiteva zlato

Slo-Tech - Bitcoin po manjši korekciji v začetku leta spet nadaljuje v izrazitem bikovskem trendu, ki traja že poldrugo leto. Včeraj je vrednost bitcoina spet dosegla absolutni rekord in hkrati prvič presegla vrednost ene unče zlata. Za 31,10 grama zlata je trenutno treba odšteti 1234 dolarjev, medtem ko stane en bitcoin 1270 dolarjev. Seveda v arbitrarni primerjavi cene ene unče zlata z vrednostjo enega bitcoina ni nič posebej globokega, sploh ker sta trga zelo različno globoka. Tržna kapitalizacija bitcoinov znaša piškavih 20,5 milijard dolarjev, trg pa je zelo likviden. Zlata so do danes nakopali kakšnih 180.000 ton, kar je čez palec vredno okrog 6600 milijard dolarjev.

A vseeno je to priložnost, da se ozremo na poskočno rast vrednosti bitcoina v zadnjih 18 mesecih....

59 komentarjev

Anonymous onesposobil petino strani na temnem spletu

Vice - Neznani napadalci, ki naj bi bili povezani z nekdaj zelo aktivno skupino Anonymous, so minuli teden povzročili precej nevšečnosti na temnem delu spleta, ko so onesposobili 10.000 oziroma petino strani na omrežju Tor, torej prepoznavne s končnico .onion. Napad je meril na ponudnika gostovanja Freedom Hosting II, na katerem gostuje nesorazmerno veliko strani na temnem spletu. Po nekaterih ocenah naj bi jih bilo do 20 odstotkov.

Povejmo, da ni šlo za klasičen DDoS-napad, zaradi kakršnih so strani nekaj ur nedosegljive, kot je bil na primer napad na blog Briana Krebsa, temveč pravi vdor. Anonymous se je strani lotil zato, ker je po njihovem mnenju aktivno podpirala razpečevanje otroške pornografije, saj so vedeli za njeno prisotnost na svojih strežnikih, a niso ukrepali. Kot...

17 komentarjev