»

Jutri bo FriLAN

Slo-Tech - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko bo jutri, v soboto 24. 2. 2024 FRI Lan party.

Dogodek se bo začel ob 12:00 in bo potekal do jutranjih nedeljskih ur. Vstopnice so brezplačne in so na voljo na fienta.com/fri-lan-party.

Na dogodku boste lahko igrali karkoli hočete! Za tiste, ki imate tekmovalni duh, se bo odvijal tudi turnir v igrah Counter Strike 2 in League of Legends, na turnir pa se je potrebno prijaviti pred dogodkom.

Za malo sprostitve med igranjem se bosta odvajali tudi dve stranski aktivnosti - na Retro Rok's Renew bodo razstavljene retro igre in konzole, na Red Bullovem Formula simulatorju pa se lahko pomerite s soudeleženci. V večernih urah bodo naročene tudi pice, med dogodkom pa bo poskrbljeno za pijačo.

Več informacij je na voljo na frilan.si.

12 komentarjev

Delavnica obratnega inženiringa Android Reversing

Slo-Tech - Društvo DragonSec SI pripravlja izobraževalno delavnico na temo obratnega inženiringa Android aplikacij oz. Android Reversing, ki bo potekala v treh zaporednih delih.

Delavnica bo potekala 29. februar, 14. marec in 28. marec, oz. vsak drugi četrtek med 17h in 20h, začenši z 29. februarjem. Delavnica bo v predavalnici 22 na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Miha Frangež iz društva DragonSec SI bo podrobno razložil postopek obratnega inženiringa Android aplikacij. Prva delavnica bo osredotočena na analizo omrežnega prometa mobilnih aplikacij, druga na statično analizo Android programov ter zadnja na dinamično analizo programov s pomočjo orodja Frida.

Udeležba dogodka je brezplačna, je pa potrebna prijava na strani dogodka.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na events@dragonsec.si.

6 komentarjev

Cyber Night - CTF

Cyber Night 2023

Slo-Tech - Cyber Night je največje slovensko varnostno tekmovanje, ki omogoča posameznikom, da se soočijo z raznimi izzivi iz področja kibernetske varnosti, si pridobijo nova znanja in izkušnje, ter se medsebojno tudi povežejo.

Letos bo potekalo 13. oktobra ob 16.00 uri v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Vzporedno bo letos prvič potekala delavnica na temo kibernetske varnosti, kjer se bodo lahko dijaki in študentje spoznali z osnovnimi nalogami, ki jih lahko srečajo na CTF tekmovanjih.

Tekmovanja pa se lahko udeležijo vsi, ki jih informacijska varnost navdušuje ali pa so željni novega znanja na tem področju. Izzivi bodo primerni za igralce vseh ravni – od veteranov do tistih, za katere je to prvi CTF. Zajemali bodo področja kriptografije, obratnega inženirstva, stenografije, izkoriščanja spletnih in strežniških ranljivosti ipd. Za reševanje le teh pa ni potrebno samo programsko znanje, vendar je za posameznike pomembno tudi kreativno razmišljanje in sposobnost reševanja problemov....

0 komentarjev

V Veliki Britaniji zaradi računalniške napake odpovedali več kot tisoč letov

Slo-Tech - Na Otoku so imeli danes obilico težav v letalskem prometu, saj je bilo odpovedanih več kot 1500 letov, še več pa je bilo zamud. Težave bi se lahko zaradi kaskadnega učinka nadaljevale še nekaj dni, a se stanje počasi izboljšuje. NATS (National Air Traffic Services) pojasnjuje, da se je tehnična napaka zgodila že v ponedeljek, danes pa je v celoti pokazala zobe.

V Veliki Britaniji vsak dan naštejejo približno pet tisoč letov, ki jih usmerja kontrola zračnega prometa. Tehnična napaka je v ponedeljek prizadela tako produkcijski sistem kot pomožnega, zato se je pretočnost močno zmanjšala. Čeprav zračni prostor ni bil zaprt, kontrola zračnega prometa ni mogla obvladati običajnega števila letov. Hekerski vdor so izključili. Pri tem poudarjajo, da je sistem pravzaprav deloval dobro, ker je zaradi nekaterih nenavadnih vhodnih podatkov prenehal avtomatično obdelovati podatke, da ne bi imeli kontrolorji netočnih in potencialno nevarnih podatkov.

V praksi je to pomenilo, da so morali načrte...

6 komentarjev

Umetna inteligenca prihaja na YouTube

Slo-Tech - Google preizkuša različne uporabe umetne inteligence, pri čemer je ena izmed tarč tudi YouTube. Z umetno inteligenco bomo v prihodnosti dobili boljše opise videoposnetkov. Za zdaj gre za pilotni projekt, ki je omejen na nekaj posnetkov v angleščini. Google bo uporabil umetno inteligenco za avtomatično izdelavo povzetkov videoposnetkov, s čimer bodo uporabniki dobili bolj verodostojno informacijo o vsebini kakor opis, ki ga pripravi avtor. Opisi seveda ostajajo. Za zdaj bo te povzetke videlo sorazmerno malo uporabnikov.

Pilotni preizkus se je začel ta teden, Google pa poziva uporabnike k povratni informaciji, kakšni se jim zdijo povzetki. Nove funkcije lahko preverimo na strani youtube.com/new, pri čemer ni jamstva, ali bomo videli vse. Google namreč funkcije izdaja postopoma in po geografskih območjih. Za nekatere funkcije pa je potrebna naročnina na YouTube Premium. To ni edina storitev, kjer bo Google uporabljal umetno inteligenco. Podobno bo opise pisala tudi za Play Store.

Druga novost pa bo avtomatična sinhronizacija. Google je že lani napovedal storitev Aloud, sedaj pa je praktično nared. Za zdaj podpira portugalščino in španščino, kmalu pa bi lahko tudi indonezijščino in hindujščino, kasneje pa še več jezikov. Aloud...

25 komentarjev

Spirit vztraja pri nesmiselnem načinu izmenjave podatkov

Slo-Tech - Sredi meseca je precej razburjena povzročila Spiritova odločitev, da morajo podjetja o porabi ali dobavi energentov po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati na nerazumno zapleten način. Namesto da bi infrastrukturo vzpostavili Spirit, kamor bi se podjetja povezala in odložila podatke - podobno kot delujejo na primer eDavki - se je Spirit odločili za obratno pot. Vsako podjetje mora razviti svojo infrastrukturo (strežnik z dostopom prek API), nato pa se bo Spirit nanje povezoval.

Čeprav so o slabi rešitvi poročali največji mediji, se ni zgodilo nič. Sistem ostaja nespremenjen. Rok za vzpostavitev delujočega sistema se izteče konec meseca, torej v ponedeljek.

Po prvih burnih odzivih v javnosti se je odzvala tudi ministrica za digitalno preobrazbo, ki je napovedala sestanek s pristojnimi na Spiritu. Sestanek se je nekaj dni pozneje tudi zgodil, a so si na ministrstvu umili roke, da je končna odločitev odvisna od Spirita. Tam so vztrajali pri...

103 komentarji

Spirit: postavite svoje strežnike in razvijte API-je, mi jih ne bomo

Slo-Tech - Do konca meseca morajo operaterji, dobavitelji in posredni dobavitelju po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati o porabi energentov in povprečni ceni. Podatke zbira agencija Spirit, ki pa si je zamislila zelo inovativen način za prejemanje podatkov. Vsa zavezanci za poročanje morajo vzpostaviti lastno infrastrukturo, torej strežnike, kamor se bo Spirit lahko povezal prek API-jev, in prenašal podatke.

Spirit je dejal, da je takih podjetij približno 500, pri čemer gre tako za velike sisteme kakor tudi za mala podjetja. Posredni dobavitelj je namreč vsakdo, ki komurkoli zaračunava kakršnokoli porabljeno energijo. Če oddajate prostor za postavitev bankomata in banki na računu posebej izkazujete porabljeno energijo, ste posredni dobavitelj. Če je banka prejela pomoč, ste dolžni poročati. Spirit je to zagato rešil tako, da je objavil matične številke prijaviteljev.

Način poročanja pa predstavlja obrnjeno logiko. Namesto da bi Spirit razvil ustrezno...

215 komentarjev

SAP-ov zaposleni na Ebayju našel SSD, ki je bil ukraden iz SAP-a

Slo-Tech - Rabljeni diski, ki se prodajajo na Ebayju, nemalokrat sploh niso formatirani ali pobrisani in vsebujejo podatke prejšnjih lastnikov. Podobno velja tudi za ključke USB in ostale spominske naprave, o čemer smo pisali že pred desetletjem. Redkejši pa so primeri, ko kupci na Ebayju najdejo komponente, ki so jim bile ukradene. Iz SAP-ovega podatkovnega centra v Baden-Württembergu so ukradli štiri SSD-je, ki so se sedaj znašli na Ebayju. To vemo, kar je enega kupil - zaposleni v SAP-u.

Diske so ukradli novembra lani. Eden izmed njih se je kasneje znašel na Ebayju, kjer ga je zaposleni v SAP-u brž kupil. Na disku je nato našel osebne podatke več kot 100 zaposlenih v SAP-u. Hitro je stekla preiskava, ki je pokazala, da so diske ukradli zaradi pomanjkljive varnosti. Čeprav je bil podatkovni center varovana lokacija, niso preverjali ljudi, ki so vstopali in izstopali. Ko so diske prestavili na manj zaščiteno lokacijo, so od tam izginili. To je že peti potrjeni incident, ko so iz SAP-ovih...

53 komentarjev

Amazon razmišlja o pretočni storitvi z oglasi

The Wall Street Journal - Amazon namerava slediti Netflixu in uvesti cenejšo verzijo svoje pretočne storitve Prime Video, piše The Wall Street Journal. Za zdaj ni še nič gotovega, saj so pogovori v začetni fazi, a naj bi bil Amazonov interes velik. Razlogov ima veliko.

Čeprav so v podjetju težki časi, zaradi česar so nedavno odpustili več deset tisoč ljudi, ostaja oglaševanje pomembna svetla točka. Če želi Amazon več prihodkov, mora prodati več oglasov, po možnosti pa pridobiti še kakšnega naročnika, zlasti iz demografske skupine, ki se tega trenutno ne privošči. Navsezadnje je Amazon v prvem letošnjem kvartalu samo z oglasi zaslužil 9,5 milijarde dolarjev, kar je petino več kot v enakem obdobju lani. S tem je tretji največji igralec na trgu, takoj za Googlom in Meto (Facebook). In to kljub temu, da ima še ogromen trg, kamor ni posegal - v izvirne serije in filme.

Oglaševalci so po neuradnih podatkih prav tako naklonjeni uvedbi cenejše, z oglasi podprte verzije pretočnih storitev. Na platformi Prime Video...

2 komentarja

Slepo sledenje GPS-u se lahko konča v morju

Slo-Tech - Nekaj nenavadnega se zgodi s človeškimi možgani, ko nas po neznani poti vodi kdo drug, najsi bo to človek ali GPS. Na Velikem otoku na Havajih imajo v marini Honokohau tak problem, ker satelitska navigacija iz neznanih razlogov avtomobile pelje po klančini, ki vodi v morje. Pred mesecem dni sta se dva turista v enoprostorcu mirno zapeljala v morje, enako se je zgodilo minuli teden. To pot so mimoidoči (mimoploveči?) dogodek obeležili na Instagramu.

V marini vedo povedati, da se je v preteklosti zgodilo že več podobnih incidentov, večinoma v nočnih urah, ko je vidljivost slabša. Poškodovanih običajno ni, gmotna škoda pa je seveda uničeno vozilo. S pristojnega ministrstva (Hawaii Department of Land and Natural Resources) so sporočili, da dodatnih označb ne načrtujejo, ker je zelo jasno, da klančina vodi v morje in je namenjena nakladanju plovil na prikolice. A v vseh primerih so turisti slepo sledili GPS-u.

Na havajskem ministrstvu za promet pojasnjujejo, da je GPS na Havajih...

14 komentarjev

V Franciji sprejeli zakon o delu vplivnežev

Slo-Tech - Na internetu je na področju oglaševanja na družbenih omrežjih pravi divji zahod, ki ga bo sedaj najstrožje uredila Francija. Zgornji dom parlamenta je v četrtek potrdil besedilo zakona, ki je bil marca potrjen tudi v spodnjem domu. Za vplivneže sedaj veljajo enaki zakoni kot oglaševalce drugod, za kršitve pa jim grozijo visoke globe in celo zaporne kazni.

Zakon ima široko podporo, saj ga podpirata koalicija in opozicija. Nekateri oglasi bodo docela prepovedani, denimo za športne stave na spletu brez licence ali plastične operacije, drugi bodo strogo regulirani, recimo za medicinske pripomočke. Pri oglaševanju izdelkov in storitev v vsebinah, denimo v objavah, bo treba jasno razkriti, ali je objava sponzorirana (to velja že sedaj, a se ne upošteva). Predvsem pa bodo veljali isti zakoni kot za oglase drugod, denimo na televiziji. Če je tam pri oglaševanju sladkih pijač ali tobačnih izdelkov obvezno navesti zdravstvena opozorila, bodo morali to storiti tudi vplivneži.

Kršitve bodo...

18 komentarjev

Amazonova spletna tržnica odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bo julija na Kitajskem ugasnil svojo spletno tržnico z aplikacijami, potem ko so že lani prenehali prodajati e-knjige za Kindla. Amazon Appstore, ki deluje od leta 2011, bo prenehala delovati 17. julija, kar predstavlja še en umik zahodnega tehnološkega velikana s kitajskega trga. Same aplikacije ni možno več naložiti že sedaj.

Uradnega razloga za umik Amazon ni navedel, a ugibati ni treba prav daleč. Čeprav je kitajski trg največji po številu uporabnikov, se tuja podjetja tam čedalje teže znajdejo. Kitajska povečuje nadzor in omejitve, tako z vidika zasebnosti in iznosa podatkov, kakor tudi zaradi ščitenja lastne konkurence, ki je ni malo in ne počiva. Amazon Appstore pa ni imel le kitajske konkurence, temveč tudi Googlovo in Applovo. Tudi na zahodu njegova tržnica zato ni nikoli predstavljala prave konkurence.

Amazon je na Kitajsko prispel leta 2004, ko je kupil trgovca Joyo.com, a nikoli ni dosegel priljubljenosti kakor na Zahodu. Zato so že leta 2019...

8 komentarjev

Na lestvici Top500 nič novega, AMD se vzpenja

Slo-Tech - Izšla je nova, že 61. izdaja lestvice najhitrejših superračunalnikov na svetu Top500. Na vrhu sprememb ni, saj je Frontier iz Nacionalnega laboratorija Oak Ridge še vedno najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Njegova zmogljivost se je nekoliko povečala z 1,02 na 1,19 eflop/s, čeprav ima še vedno istih 8.699.904 jeder. Njegova učinkovitost znaša 52,59 gigaflops/watt. Tudi na drugem mestu ostaja Fugaku, ki zmore 442 pflop/s, tretji pa je finski LUMI s 309 pflop/s. Ta je v zadnjem letu doživel precejšnjo nadgradnjo, ki je podvojila njegovo hitrost. Gre sicer za del evropske kolaboracije EUROHPC/CSC, ki je nameščen na Finskem, na voljo pa je vsej evropski raziskovalni skupnosti.

Četudi na vrhu ni videti nič novega, pa je analiza nove lestvice vseeno poučna. AMD-jevi procesorji poganjajo že 121 sistemov, kar je 29 odstotkov več kot pred letom dni. Seveda je tudi prvi na lestvici plod AMD-jevih komponent. Med prvimi desetimi pa ima AMD kar sedem predstavnikov. Spomnimo, da je imel...

16 komentarjev

Nemci bodo upokojili aplikacijo za sledenje stikom s covidom

Slo-Tech - Nemci so se odločili, da aplikacijo za sledenje stikom za covid Corona-Warn-App upokojijo. Ker se je epidemija umirila, bodo junija aplikacijo poslal v speči način. Opozarjanje stikov po pozitivnem testu bo delovalo le še do konca aprila, maja pa se bo začelo kontrolirano ugašanje. Aplikacije tudi ne bodo več redno posodabljali. Še vedno jo bo možno uporabljati kot skladišče certifikatov o cepljenju (potrdila QR), prav tako pa oblasti dopuščajo možnost, da ob nenadnem poslabšanju zdravstvenih razmer aplikacijo ponovno obudijo. Vzdrževalne pogodbe s podjetjema SAP in T-Systems se iztečejo konec maja.

Aplikacija je zaživela junija 2020. Odtlej jo je namestilo več kot 48 milijonov posameznikov, ki so prijavili dobrih devet milijonov pozitivnih testov. Aplikacija je skupaj z razvojem in vzdrževanjem doslej stala več kot 220 milijonov evrov. Samo za vzdrževanje v letošnjem letu je namenjenih 23 milijonov evrov, lani pa namesto predvidenih 50 več kot 73 milijonov evrov. Aplikacija

30 komentarjev

Apple bo v filme vložil milijardo dolarjev

Slo-Tech - Tehnološkim velikanom, ki so razburkali tradicionalne trdnjave velikih filmskih studiev, se pridružuje tudi Apple. Po poročanju Bloomberga naj bi Apple pripravlja eno milijardo dolarjev težak vložek v filmsko produkcijo, s čimer želi obogatiti ponudbo v svoji pretočni storitvi in privabiti nove naročnike. Apple TV+ ima namreč trenutno 20-40 milijonov naročnikov, kar je manj od konkurence (Netflix).

Apple se je že začel pogovarjati z več studii, da bi izdal več filmov. Neuradno naj bi šlo za naslove, kot so Killers of the Flower Moon režiserja Martina Scorseseja z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi, Argylle režiserja Matthewa Vaughna in Napoleon Ridleyja Scotta. Apple je imel manjšo produkcijo že doslej, a je milijardni vložek bistveno povečanje. Predvsem pa je Apple doslej svojo produkcijo pošiljal neposredno na pretočno storitev ali v zelo redke kinematografe, po novem pa si želi osvojiti tudi večje kinematografe. Razloga sta: tako bi še bolje reklamiral svojo storitev, hkrati pa...

13 komentarjev

Google vstopa na polje umetne inteligence

Slo-Tech - Google se pridružuje jezikovnim modelom, ki so kljub že precej dolgi zgodovini šele v zadnjih mesecih obnoreli svet. Da ne bi OpenAI s svojimi modeli GPT pobegnil predaleč, je Google odprl API za dostop do svojega modela PaLM. Ta je podoben kot GPT ali Metin LLaMA, prvikrat pa so ga napovedali že pred letom dni. PaLM je večnamenski model, ki ga lahko natreniramo za pisanje kode, iskanje informacij, povzemanje besedil ali zgolj pogovarjanje.

Hkrati je Google izdal še aplikacijo MakerSuite, ki omogoča lažje rokovanje s PaLM-om. Z njim lahko enostavno vnašamo pozive (prompt), dodajamo sintetične podatke v podatkovne zbirke in prilagajamo obstoječe modele. To lahko storimo kar v brskalniku, računsko zahtevnejši del pa se izvede v Google Cloudu. Poleg tega je Google predstavil še precej orodij za poslovni svet, kjer moramo omeniti platformo Vertex AI za generativno umetno inteligenco - z njo podjetja urijo lastne modele strojnega učenja, ima pa dostop do nekaterih modelov Google...

10 komentarjev

Deljenju gesel za Netflix bo odklenkalo

Slo-Tech - Netflix je že lani jeseni sporočil, da bo zajezil deljenje gesel med več uporabniki, s čimer so si ti pocenili dostop do storitve. Hkrati so napovedali tudi pripravo cenejšega naročniškega paketa, ki ne bo omogočal delovanja v načinu brez povezave in ki bo stregel oglase. Sedaj vemo podrobneje, kako se je Netflix odločil loviti ljudi, ki si delijo profile.

Predvsem bo račune možno uporabljati le na istem naslovu. Tega ne bodo preverjali vsakokrat, saj ljudje tudi potujejo, a stalna uporaba naprave na drugem naslovu ne bo več mogoča. Po 31 dneh bo treba napravo priključiti v domače omrežje, sicer se bo zaklenila. Čeprav ne piše izrecno, je pričakovati, da se bo račun ponovno odklenil. Za potovanje bo možno naročiti tudi posebno kodo, ki bo za sedem dni odklenila napravo.

V praksi bo torej to pomenilo, da bo še vedno možno uporabljati Netflix na mobilnih napravah, ki bodo vsaj enkrat mesečno gostovale v domačem (ali prijateljevem) omrežju. Ne bo pa možno uporabljati Netflixovega...

164 komentarjev

Intelova nova tovarna v Nemčiji se odmika

Slo-Tech - Intel je v prvi polovici tega leta načrtoval začetek gradnje nove tovarne v Magdeburgu, kjer bi od leta 2027 proizvajali čipe. V izgradnjo tovarne bi vložili 17 milijard evrov, še 6,8 milijarde evrov pa bi primaknila država. Od tega je bilo 2,7 milijarde evrov namenjeno neposredno za Intel že v letu 2022, preostanek pa bi v letih 2023 in 2024 predstavljale tudi olajšave. A projekt se zamika, ker Intel od države ne dobi zagotovil, da bo subvencija res izplačana.

Da se zapleta, je Intel prvikrat javno sporočil sredi minulega meseca, ko je citiral spremenjeno dogajanje na trgu in slabše gospodarske napovedi. Zaradi otežene gospodarske situacije se Intel ni več želel zavezati, kdaj se bo gradnja res pričela. Intel je sicer obljubljal 3000 delovnih mest, ko bi tovarna po letu 2027 mesečno proizvajala 40.000 silicijevih rezin v 1,8-nanometrski litografiji (torej v EUV). To tudi pojasni visoke cene, saj en sam stroj za fotojedkanje pri tej valovni dolžini stane 400 milijonov evrov.

28 komentarjev

OpenBlend November Meetup (Reboot)

Slo-Tech - Društvo - OpenBlend - 24.11.22 ob 18:00 @ Ljubljana.tech pripravlja reboot svojega tradicionalnega JVM/Java meetupa (poznanega tudi pod Cafe Babe). V želji, da poveže ljubitelje in strokovnjake, ki živijo in dihajo z odprto kodo in tehnologijami nad JVM-om in Javo.

Tokrat boste lahko slišali dva odlična predavanja.

- Quarkusu in gRPC podpora - Aleš Justin - Senior Principal Software Engineer, Redhat

- Scala 3 in ZIO - Oto Brglez - Senior software engineer / Architect, consultant.

RSVP / prijava tukaj.

Vljudno vabljeni! 🚀

5 komentarjev

Netflix dobiva cenejšo verzijo z oglasi

Slo-Tech - Pred nekaj leti bi si težko predstavljali, a Netflix vendarle dobiva plačljivo verzijo z oglasi. Operativni direktor Greg Peters je danes sporočil, da bodo 3. novembra na nekaterih zahodnih trgih začeli tržiti verzijo Basic with Ads. Stala bo sedem dolarjev na mesec in bo na voljo v Avstraliji, Braziliji, Franciji, Italiji, na Japonskem, Južni Koreji, Kanadi, Mehiki, Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji in ZDA. Preostale tri plačljive verzije brez oglasov (Basic, Standard, Premium za 10, 15 in 20 dolarjev mesečno) ostajajo.

Cenejša verzija bo torej imela oglase. Netflix zatrjuje, da jih bo za 4-5 minut na uro, posamezni ne bo trajal več kot pol minute, predvajali pa se bodo pred in med vsebino. Poleg tega bo najvišja ločljivost omejena na 720p (tudi Basic, ki je doslej podpiral 480p), približno 10 odstotkov vsebin pa ne bo na voljo. Basic with Ads bo na voljo le na eni napravi hkrati (podobno kot Basic). Zaradi oglasov tudi ne bo možno vsebin prenesti lokalno za poznejši ogled brez internetne povezave. Ni še jasno, katerih vsebin na cenejši različici ne bo, se bo pa kot običajno to prilagajalo regionalni verziji.

Pretočne vsebine z oglasi že ponujata Hulu (7 dolarjev) in Disney (8 dolarjev).

49 komentarjev

Cyber Night - CTF

Slo-Tech - Cyber Night je največje slovensko varnostno tekmovanje, ki omogoča posameznikom da se soočijo z raznimi izzivi iz področja kibernetske varnosti, si pridobijo nova znanja in izkušnje, ter se medsebojno tudi povežejo.

Letos bo potekalo 7. oktobra ob 17.00 uri v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Udeležijo se ga lahko vsi, ki jih informacijska varnost navdušuje in vsi, ki so željni novega znanja na tem področju. Izzivi bodo primerni za igralce vseh ravni – od veteranov do tistih, za katere je to prvi CTF. Zajemali bodo področja kriptografije, obratnega inženirstva, stenografije, izkoriščanja spletnih in strežniških ranljivosti ipd. Za reševanje le teh pa ni potrebno samo programsko znanje, vendar je za posameznike pomembno tudi kreativno razmišljanje in sposobnost reševanja problemov. Udeležitev na dogodku je možna posamezno, lahko pa tekmovalci ustvarijo ekipo s katero bodo poskušali doseči čim višje število točk. Potrebna je obvezna predhodna prijava.

Letos pa bodo na...

7 komentarjev

Čisto pravi Računalniški muzej v Ljubljani

Slo-Tech - Saj ni res, pa je: tudi Slovenija je dobila čisto pravi računalniški muzej!
Korenine muzeja segajo v zlate čase Kiberpipe, v leto 2004. Od takrat so njegovi prostovoljci in prijatelji muzeja donirali in zbrali najbogatejšo zbirko informacijske dediščine v Sloveniji. Ta šteje že preko 6500 primerkov strojne in programske opreme, računalniške literature in revij pa tudi zabeležene ustne zgodovine. Danes ima muzej lastne, na novo prenovljene prostore na 700 m2 v treh etažah.



V kolikor kanite pogledati čudesa digitalne preteklosti je pravi naslov Celovška cesta 111 zraven Kina Šiška. Zaenkrat je za obiskovalce odprt vsak četrtek in petek 15-21h ter ob sobotah 9-15h. Tam lahko v živo raziskujete in uporabljate staro programsko opremo, kjer ne smete zamuditi rekonstrukcije klicnega dial-up interneta in surfanja po arhivskih spletnih straneh prek Netscape Navigatorja in ustvarjanja ASCII arta na kultnem slovenskem terminalu Paka 3000. Skupaj z uradno otvoritvijo 18. junija je v svojo...

18 komentarjev

Vsebina uredbe o digitalnih storitvah usklajena

Slo-Tech - Evropski parlament in Svet sta konec minulega tedna končala pogajanja o končni obliki besedila prihajajočega akta o digitalnih storitvah (DSA), ki ga je parlament dorekel že januarja. Evropska komisija, ki je osnutek DSA in sestrskega akta DMA (akt o digitalnih trgih) predstavila decembra 2020, je izrazila zadovoljstvo. DSA postavlja nove standarde glede urejanja odgovornosti digitalnih platform pri nezakonitih in škodljivih vsebinah ter zaščite pravic uporabnikov. Usklajeni osnutek morata sprejeti še Svet, ki bo to storil na nivoju odbora stalnih predstavnikov (COREPER), in Parlament na plenarni seji.

Uredba DSA bo po sprejetju avtomatično veljavna v vseh državah članicah. Urejala bo vse spletne posrednike, ki nudijo storitve v EU, a bodo pravila za največje strožja kot za manjše. Za zelo velike spletne platforme štejejo ponudniki, ki imajo več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov v EU na mesec. Sem sodijo tudi iskalniki. Manjši ponudniki bodo izvzeti iz nekaterih obveznosti, da...

12 komentarjev

DCTF22

Dragonsec - V nedeljo, 10. 4. 2022, od 11:00 do 20:00 se bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko odvijalo tekmovanje DCTF22, ki ga organizira Društvo za razvijanje kibernetske varnosti DragonSec SI. CTF (ang. Capture the Flag) oziroma "Ujemite zastavo" so posebna tekmovanja kjer tekmovalci rešujejo izzive različnih tipov in težavnosti s področja kibernetske varnosti. Vključujeni so spletni napadi, obratno inženirstvo, binarna eksploatacija, razbijanje šifer in še mnogo drugega.
Med dogodkom bodo potekala tudi predavanja iz področja kibernetske varnosti. Vstopnine ni. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.

Program:
11:00 - 11:45 — registracija
12:15 - 16:45 — tekmovanje
17:00 - 17:45 — Predavanje: Security in CI/CD systems (Jernej Porenta)
17:45 - 18:15 — Predavanje: Ensuring container isolation in edge compute (Zvone Gazvoda)
18:15 - 18:45 — Predavanje: Cyber Security threats yesterday, today, and tomorrow (Rok Zemljarič)
18:45 - 19:15 — Predavanje: Notes on behaviour modification (David Modic)
19:15 - 19:45 — Predavanje: "Wait, I memset that!" When the compiler deletes your code and you don't even notice (Lena Heimberger)
19:45 - 20:00 — Podelitev in zaključek

Rezervirajte si svojo karto!

...

0 komentarjev

Etični heking in osnove informacijske varnosti

Slo-Tech - V mesecu marcu bo društvo OWASP v sodelovanju z Uradom vlade republike Slovenije za informacijsko varnost pričenlo z izvajanjem on-line delavnic na temo informacijske varnosti, namenjenih predvsem dijakom in študentom.

Delavnice bodo informativne narave, vsaka pa bo vsebovala vsaj en praktični primer, s katerim se bodo spopadli udeleženci. Prva uvodna delavnica na temo etičnega hekinga bo potekala danes 9. marca 2022, s pričetkom ob 20.00 uri prijave na eventbrite. Druga delavnica z naslovom #CyberGirlsSI bo potekala 30. marca 2022 prijave so že možne na eventbrite.

Več informacijah o točnih datumih in vsebinah prihajajočih delavnic najdete na njihovi spletni strani ali Twitter računu.

4 komentarji

Google bo preverjal vsebino na Google Cloudu

Slo-Tech - Google je prenovil pogoje uporabe storitve za hrambo datotek v oblaku Google Cloud, ki odslej uvajajo možnost zaklepa dostopa do datotek, ki kršijo pogoje uporabe. Doslej resnega preverjanja ni bilo, vse naložene datoteke v Cloud pa smo lahko poljubno delili tudi z drugimi uporabniki Googlovih storitev. Novost se bo uvedla postopoma do konca tega leta.

Datoteke, za katere bo Google presodil, da kršijo pravila uporabe in program boja proti zlorabam, ne bodo več dostopne nikomur drugemu razen lastniku. Ta bo obveščen o kršitvi in bo imel možnost vložiti ugovor. Ni še znano, kdo, kako in koliko časa bo ugovor reševal.

Google zlorabo svojih storitev opredeljuje zelo široko, tako da vključuje več vrst kriminalnih dejavnosti, sovražni govor, nezakonite vsebin, pornografijo itd. Prizadeva si, da bi omejil gostovanje teh vsebin na svoji platformi. Pojasnjuje, da bodo ob odkriti kršitvi odločitev sprejeli po morebitnem pregledu vsebine. Nato bodo lahko omejili dostop do vsebine, vsebino...

20 komentarjev

Zakaj v Kambodži ne pošiljajo kratkih sporočil, temveč glasovna sporočila

Slo-Tech - Facebookov Messenger že lep čas omogoča pošiljanje govorjenih sporočil namesto tipkanih, ki so sicer pogostejša. Tako je v večini držav, ne pa povsod. Pred tremi leti so v Facebooku naleteli na zanimivo odstopanje, ki ga sprva niso znali pojasniti, poroča Rest of World, sklicujoč se na dokumente žvigažičice Frances Haugen. V Kambodži ustvarijo kar polovico vseh zvočnih sporočil, ki se pretočijo po Messengerju. Facebook se je odločil to preiskati.

So morda Kambodžani slabo pismeni in preprosto raje govorijo kakor pišejo? Kambodža sicer ni edina država s takšnim vzorcem uporabe, je pa najbolj izstopajoča. Podobno je tudi v Dominikanski republiki, Senegalu, Beninu in Slonokoščeni obali. Izkazalo se je, da razlog ni v pismenosti, saj v Kambodži tako najraje komunicirajo vsi od taksistov do predsednika vlade. Prav tako fenomen ni omejen na Facebookov Messenger, temveč ga najdemo tudi na WhatsAppu ali Telegramu. Razlog je preprost - za nekatere pisave tipkanje ni dovolj enostavno.

V...

7 komentarjev

Ford z novim električnim motorjem Eluminator naslavlja predelovalce vozil

Ford Performance - V ZDA je precej popularno predelovanje starejših vozil, celoten ekosistem okrog tega pa spodbujajo tudi proizvajalci. Ford Performance je tako na trg ponudil Eluminator, električni motor, ki nadomesti motor na notranje izgorevanje, poimenovanje pa je dobil po Aluminatorju, eni izmed verzij motorja na notranje izgorevanje, ki jih prodaja Ford, z zelo očitnim E, ki namiguje, da ima povezavo z elektriko.

Za predstavitev novega motorja sta podjetji MLe Racecars in Roadster Shop predelali F-100 letnik 1978, da po novem vozi na par Eluminatorjev.

Motor je v osnovi enak kot sta tista, uporabljena v Mustangu Mach-E GT. Posamezen meri v dolžino 57cm in proizvede 210 kilovatov moči (281 konjev) in 429Nm navora. Zavrti se do 13.800 obratov na minuto, prestavno razmerje pa ima 9,05:1. Ford že ponuja elektromotor za 3.900 dolarjev.

Dobavljivost elektromotorja, ki je certificiran za cestno vožnjo v 50 ameriških zveznih državah in ki ga ponuja eden izmed velikih ameriških avtomobilskih prozivajalcev, pomeni precej bolj enostavno predelavo za vse elektro-avto-navdušence.

Potrebno je omeniti, da je Chevrolet že lani pokazal "ECrate" komplet, ki vsebuje komponente, ki so sicer redno vgrajevane v Chevy Bolt, a ta zaenkrat ni bil dosegljiv...

27 komentarjev

Eksplozija Gamestopa: niso bili le prodajalci na kratko

Slo-Tech - Januarja je eksplodirala delnica trgovca z igrami Gamestop, ko so na Redditu ugotovili, da je delnica prekomerno prodana na kratko. Mali vlagatelji so se organizirali in kupovali delnice do onemoglosti, kar je povzročilo silovito rast cene, saj prodajalci na kratko niso zmogli zapirati pozicij. Dogodek je močno odmeval, poskrbel za preiskavo in najvišjo kazen, ki jo je doslej izrekla FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Sedaj imamo na mizi poročilo o dogodku.

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je objavila 45 dolgo poročilo o dogodku. Bistveno sporočilo poročila je, da prodajalci na kratko, dasiravno so prispevali k rasti cene delnice, niso imeli glavnega vpliva. Drži, da je bila delnica močno občutljiva na iztis prodajalcev na kratko (short squeeze), ker je bilo izposojenih in prodanih 123 odstotkov delnic podjetja. V normalnih časih je za vse delnice ta delež pod 50 odstotkov, nad 90 odstotkov pa se je povzpel le v izoliranih primerih v letih 2007 in...

21 komentarjev

YouTube bo odstranjeval vse neresnice o cepivih

Slo-Tech - Konec je pretvarjanja, da je YouTube platforma in ne medij, za katerega veljajo standardi in ki uveljavlja (strožjo ali milejšo) uredniško politiko. Google je sporočil, da bodo odslej odstranjevali vse objave, v katerih se širijo dvomi in nasprotovanje znanstvenemu konsenzu o kateremkoli registriranem cepivu, ne le zoper covid-19. Že lani so podjetja Twitter, Facebook in Google sporočila, da bodo aktivno odstranjevala vsebine, ki bodo širile neresnice in zavajanja o covidu-19. Sedaj se urednikovanje razširja na prav vsa cepiva.

Iz Googla so sporočili, da bo odslej na YouTubu prepovedano širjenje dezinformacij o vseh cepivih, ki so po mnenju zdravstvene stroke učinkovita. To pomeni, da ne bo več možno objavljati posnetkov, v katerih posamezniki trdijo, da so cepiva nevarna, da povzročajo avtizem (kar je bilo že večkrat ovrženo) in podobno. Od lanskega ukrepa zoper neresnice o covidu-19 je YouTube odstranil več kot 130.000 videoposnetkov, proti čemur so se nasprotniki borili tako,...

63 komentarjev

Kako je Amazon priskutil ime Alexa

Slo-Tech - Priljubljenost imen se s časom spreminja, kar je odvisno od več dejavnikov. Včasih pa se zgodi, da en sam dogodek povzroči veliko spremembo, denimo kakšna priljubljena knjiga ali televizijska nadaljevanka ali pa kakšna znana osebnost. Pred sedmimi leti pa je Amazon izdal pomočnico Alexo, kar je sprva povečalo popularnost tega imena, kasneje pa jo je sklestilo na zgodovinsko nizke ravni.

Ko je Alexa izšla leta 2014, se je v ZDA ime Alexa pojavljajo približno pri 1000 novorojenčkih na milijon, kar je bila sorazmerno stabilna frekvenca. V letu 2015 je narasla na 1500, odtlej pa je konstantno padala in se spustila pod 400 na milijon rojstev. To ni nov vzorec, saj se dostikrat ponovi z imeni hurikanov (ki so tudi poimenovani s človeškimi imeni), ki jim priljubljenost najprej hitro zraste, potem pa močno upade, ko se ime povezuje s škodo.

Podobne negativne zgodbe so tudi z nekaterimi drugimi imeni, kot je denimo Hillary, ki je po mandatu njenega moža na čelu ZDA izgubilo vso draž. To...

4 komentarji

Umrl je John McAfee

Slo-Tech - V zaporu v Barceloni je včeraj umrl John McAfee, ki je čakal na odločitev o izročitvi ZDA zaradi obtožb o utaji odavkov. Njegov odvetnik Javier Villalba je potrdil, da si je McAfee vzel življenje, saj se je po devetih mesecih v zaporu obesil. Pridržali so ga 3. oktobra, ko se je na letališču v Barceloni skušal vkrcati na let za Carigrad. Špansko sodišče je to sredo odločilo, da McAfeeja lahko izročijo ZDA, kjer bi 75-letnik verjetno po obsodbi preostanek svojega življenja preživel v zaporu. ZDA bodo seveda pregon sedaj opustile.

McAfee je živel intenzivno in burno življenje. Leta 1987 je ustanovil podjetje McAfee Associates, ki je pripravilo enega prvih komercialnih protivirusnih programov. Podjetje, ki je bilo svoj čas sinonim za antivirus, je McAfee zapustil leta 1994. Kasneje je prodal tudi delež v podjetju, in sicer preden je Intel kupil podjetje za 7,8 milijarde dolarjev. Ko je zapustil podjetje, je McAfee ustanovil podjetje za aplikacijo PowWow, ki je bila ena prvih...

101 komentar

Ameriški tehnološki magnati skoraj ne plačujejo davkov

Slo-Tech - Ni skrivnost, da tehnološki (in drugi) giganti plačujejo zelo nizke davke na dobiček, saj ga večino prikažejo v davčnih oazah. ProPublica pa sedaj razkriva, da tudi njihovi lastniki in direktorji, ki sodijo med najbogatejše ljudi na svetu, niso nič bolj solidarni. Elon Musk leta 2018 ni plačal nič zvezne dohodnine, podobno velja tudi za Jeffa Bezosa v letih 2007 in 2011 ter številne druge. O tem pričajo davčne napovedi, ki jih je pridobila ProPublica za zadnjih 15 let. Na seznamu niso le tehnološki magnati, temveč tudi drugi bogataši, denimo Rupert Murdoch in Michael Bloomberg - skupno 25 najbogatejših Američanov. Vsi ti se povsem legalno izognejo plačilu dohodnine.

V zadnjih letih je povprečno ameriško gospodinjstvo zaslužilo 70.000 dolarjev, od česar je bilo treba plačati 14 odstotkov zveznega davka (davke lahko obračunajo zvezne države in lokalne oblasti). Bogati pa večino zaslužka ustvarijo s kapitalskimi dobički in apreciacijo njihovih naložb, ne z delom. Po ocenah ProPublice...

198 komentarjev

V Applu konec stalnega dela od doma

Business Insider - Apple ugotavlja, da je epidemije konec, zato je svoje zaposlene pozval nazaj na delovna mesta. Zaposleni bodo morali od septembra vsaj tri dni na teden delali iz pisarn, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih. Ob sredah in petkih bo možno delati od doma, ne bo pa to nujno. Prav tako bodo zaposleni dobili še dva tedna odobrenega dela od doma na leto, ki ju bodo lahko uporabili po lastni presoji. Nadaljnje delo od doma v navedenih okvirih bodo morali zaposlenim potrditi nadrejeni. Izvršni direktor Tim Cook je v okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim, zapisal, da videoklici preprosto ne morejo nadomestiti vseh aspektov dela v pisarnah. Videokonference so olajšale delo od doma med epidemijo, a v popolnosti ne morejo nadomestiti osebnega stika.

Google je že aprila zaposlenim sporočil, da bodo morali jeseni priti nazaj v pisarne vsaj za tri dni na teden. Sledil je precejšen revolt zaposlenih, ki so sicer večinsko naklonjeni delu iz pisarn, a ne vseh pet dni na teden. Manjša skupina...

24 komentarjev

Cyber Night

Slo-Tech - V petek, 4. junija 2021, bo potekal slovenski izbor ekipe za sodelovanje na evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021 (European Cyber Security Challenge – ECSC), ki bo 28. septembra v Pragi.

European Cyber Security Challenge poteka na pobudo Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA). Gre za vsakoletni dogodek, ki združuje mlade talente iz vse Evrope, da se povežejo, zabavajo in tekmujejo na področjih kibernetske varnosti. Cilj je spodbuditi mlade k nadaljevanju kariere na področju kibernetske varnosti z razvijanjem njihovih veščin in povezovanjem z industrijo.

Ekipa, ki bo zastopala Slovenijo, bo sestavljena iz 10 članov, starih med 13 in 26 let, ki se bodo najbolje izkazali na državnih kvalifikacijah. Državne kvalifikacije bodo na CTF-dogodku Cyber Night, ki bo potekal v petek, 4. junija 2021, v Ljubljani, prav tako bo se dogodka možno udeležiti tudi virtualno.

Člani ekipe bodo nato napoteni na priprave, ki jih bodo opremile s potrebnim znanjem in veščinami. Prav...

0 komentarjev

Evropska komisija za podaljšanje mobilnega gostovanja po letu 2022

Evropska komisija - Od leta 2017 je mobilno gostovanje v EU izenačeno z uporabo mobilnega telefona v domačem omrežju, kar je bil sklepni korak večletnega zniževanja cen, ki se je začelo leta 2009, trenutno pa ga ureja uredba iz leta 2012 (uredba 531/2012). Ob tem pa smo kar malo pozabili na njen iztek, saj uredba velja le do junija 2022. Da bi ugodno gostovanje ohranili, bo treba sprejeti novo uredbo, za kar si Evropska komisija že prizadeva.

Iz Bruslja so danes sporočili, da je Komisija predlagala novo uredbo, ki bo za naslednjih 10 let zagotovila gostovanje kot v domačem omrežju (RLAH), hkrati pa prinesla še nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim predlog nove uredbe posebej ureja najvišje veleprodajne cene, zagotavlja večjo transparentnost in izboljšuje pogoje gostovanja tako, da morajo biti med gostovanjem na voljo enako kakovostne storitve (npr.: če imamo v domačem omrežju zakupljeno uporabo 5G, mora biti dostopen tudi v gostovanju). V praksi to pomeni, da bodo ostale vse pridobitve trenutne uredbe,...

47 komentarjev

Samsung zaradi izpada elektrike prekinil proizvodnjo čipov v Teksasu

Slo-Tech - Tovarne za proizvodnjo čipov so zelo občutljive na nenapovedane izpade električne energije, saj zaradi proizvodnega postopka na pol izdelane rezine lahko le zavržejo. Ko je decembra za eno uro zmanjkalo elektrike v Micronovi tovarni na Tajvanu, so zaradi škode celo špekulirali, da bi to utegnilo povzročiti rast cen pomnilnika na trgu. Ko je konec leta 2019 v Samsungu za eno minuto zmanjkalo elektrike, so potrebovali nekaj dni za ponovni zagon proizvodnje, škoda pa je bila milijonska. Leta 2018 so zaradi polurnega izpada v drugi Samsungovi tovarni imeli za 40 milijonov evrov škode.

Zaradi tega se je Samsung odločil preventivno prekiniti proizvodnjo čipov v Teksasu, kjer so ravno te dni obsežni izpadi električne energije zaradi hudega mraza. Teksas je zajela snežna nevihta, kakršne ni bilo v zadnjih 50 letih. To je povzročilo veliko povečanje potreb po vseh vrstah energije, tudi električne. Teksas, ki ni močno povezan z ameriškim elektroenergetskim sistemom, in kjer distribucijsko...

69 komentarjev

Parler skuša nazaj

Slo-Tech - Družbeno omrežje Parler, ki se je na naslovnice medijev prebilo po čistki skrajnih vsebin na družbenih omrežjih, je 10. januarja doživelo hladno prho, ko jim je Amazon odrekel gostoljubje zaradi vsebin, ki so vzpodbujale k nasilju. Parler je bil eden glavnih kanalov, kjer so se organizirali nasilneži, ki so vdrli v kapitol (vsi posnetki vdora, ki so se znašli na Parlerju). Parler zaradi odpovedi gostovanja Amazon tudi toži. Sedaj se je Parler ponovno pojavil na spletu, obljubljajo pa polno vrnitev, torej tudi verzije za mobilne naprave. Aplikacija še vedno ni v spletnih tržnicah Google Play Store in Apple App Store.

Reuters poroča, da Parlerju pomaga podjetje v ruski lasti (DDoS-Guard), ki ga obvladujeta dva ruska državljana in se sicer ukvarja z zaščito pred napadi DDoS, varnim gostovanjem, zaščito omrežij, izdajanjem certifikatov itd. DDoS-Guard je sicer v preteklosti sodelovali z več stranmi, ki so podpirale rasistične in skrajno desne vsebine ter teorije zarote. Gostili so...

117 komentarjev

Wikipedija dve desetletji pozneje

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti sta Jimmy Wales in Larry Sanger začela projekt, ki je počasi in zanesljivo spremenil svet. Postavila sta danes 15. najpopularnejšo spletno stran, ki je na voljo v 316 jezikih in jo vsak mesec obišče 1,7 milijarde ljudi. Odprta spletna enciklopedija Wikipedija je eden najuspešnejših skupnostnih projektov v zgodovini. Wikipedija je v 20 letih iz garažnega projekta zrasla v globalni fenomen, ki pa se je moral nekoliko tudi prilagoditi tudi internetu in človeški naravi.

Da Wikipedija deluje, je pravzaprav fenomen. Stotisoči v stran vlagajo svoj čas, rezultat pa ni kakofonija glasov, temveč kakovostni prispevki. Wikipedijo danes odlikujejo predvsem obširnost, saj bomo v njen našli tudi najbolj obskurne pojave, ki v klasične enciklopedije ne pridejo, in ažurnost. Pomembni dogodki dobijo svoj vnos že v nekaj minutah ali kvečjemu urah, nato pa se sproti posodablja.

Eden ključnih stebrov Wikipedije je preverljivost, saj morajo imeti vse trditve v Wikipedijinih člankih...

20 komentarjev

Kaj se zgodi, če nam Google odpove gostoljubnost

Business Insider - Večina uporabnikov interneta ali pametnih telefonov Android uporablja vsaj kakšno izmed Googlovih storitev, ki terja profil in vpis. Najočitnejši primer je elektronska pošta Gmail, jih je pa v resnici še cela nabirka: od koledarja prek imenika stikov do fotografij. Medtem ko njihovo delovanje jemljemo samoumevno, postreže Business Insider z zanimivo zgodbo, kaj se zgodi, ko se Google odloči dolgoletnega uporabnika zakleniti iz storitev.

Gre za razvijalca iger, ki ni želel biti imenovan s pravim imenom. Nekega dne ga je na telefonu pričakalo obvestilo, da so bili njegovi računi pri Googlu onemogočeni zaradi hujših kršitev Googlove politike uporabe. In v trenutku je ugasnilo vse: zaznamki v Chromu, Gmail, koledar itd. Seveda se je na odločitev pritožil, a je Google v odgovoru naslednji dan potrdil prvotno odločitev, da računov nazaj ne bo. Razlogov niso konkretizirali. Čeprav je poizkusil podatke obnoviti s povezavo, ki jo je dobil v elektronskem sporočilu na alternativni naslov,...

126 komentarjev

N26 bo zaračunavala ležarino

Slo-Tech - Tudi med Slovenci zelo priljubljena nemška internetna banka N26 je začela zaračunavati ležarino. V novih pogojih uporabe in ceniku, ki so začeli veljati 19. oktobra, je dodana postavka za ležarino na pozitivna stanja, ki presegajo 50.000 evrov. Kdor ima višje stanje, mu bo N26 obračunala ležarino v vrednosti 0,5 odstotka stanja, če je račun odprl 19. 10. 2020 ali kasneje. Starejši komitenti vsaj za zdaj ostajajo izvzeti in jih novi strošek ne bo prizadel. Novost tudi ne velja za uporabnike na Portugalskem in za imetnike plačljivih računov N26 Metal.

S tem je N26 uvedla najnižjo mejo za zaračunavanje ležarine med internetnimi bankami z malo poslovalnicami ali brez njih po nemškem vzoru (direktbank). Nemške ING, DKB, Consorbank, ki sodijo v isto kategorijo, nimajo postavke za ležarino. Revolut, ki je prav tako izjemno priljubljen med Slovenci, ležarine takisto ne zaračunava. Tudi klasične banke ne zaračunavajo ležarin pri tako nizkih zneskih, temveč nad 100.000 ali 250.000 evrov,...

40 komentarjev

Virtualni hekaton - 22.10

Slo-Tech - Hekatoni so postali zanimiv način brušenja svojih sposobnosti in dokazovanja znanja. Zato bodo v sklopu kariernisejem.com potekali kar 4-je hekatoni, ki poleg novih izkušenj in znanja lahko prinesejo tudi denarno nagrado. Skupni denarni sklad znaša 9.000 € neto. Hekatoni se bodo začeli 22. oktobra 2020.


Preizkusite se lahko v:
  1. HEKATON za študente in dijake na temo Kako bi mladim približal uporabo spletne platforme MojeDelo.com za iskanje zaposlitve in karierno svetovanje? - nagrada 1.500 evrov neto.
  2. IT HEKATON na temo informacijska varnost. V sklopu tega hekatona bo potekalo CTF tekmovanje pri katerem se boste lahko preizkusili v nalogah s področja informacijske varnosti; - nagrada 3.000 evrov neto.
  3. IT HEKATON na temo poslovna inteligenca. V kolikor ste vešči programiranja v programskem jeziku Python in vas veseli podatkovna analitika bo to pravi izziv za vas. - nagrada 3.000 evrov neto.
  4. HEKATON za elektrotehnike na temo elektronika - nagrada 1.500 evrov neto.

Več o samem...

3 komentarji

Codeweek v Računalniškem muzeju

Slo-Tech - Prihodnji teden je spet Codeweek! To je teden, ko se geeki po vsej Evropi posvetijo programiranju, računalniškemu izobraževanju in ozaveščanju in v tovrstna ravnanja vabijo tudi druge.

Če vam je doma karantensko-dolgčas, tokrat računalniški muzej vabi na virtualne sprehode in delavnice:
v torek, 20.10. ob 18:00 virtualni sprehod po vrhunskih dosežkih Slovencev v svetu in hitrim uvodom v šifriranje informacij
v četrtek, 22.10. ob 18:00 virtualni sprehod po zgodovini računalniških iger, konzol in osnove računalniške grafike
v soboto, 24.10. ob 18:00 začetna delavnica načrtovanja elektronskih vezij.

Če želite izvedeti zakaj se je v zgodovino zapisal kalukator HP-35 in kako je povezan s Slovenijo, če vas zanimajo prazgodovinski Nintendi in Sege ali če vas mikajo flip-flopi, je to teden za vas! Vse kar sodelujoči potrebujejo je Zoom in veselje do spoznavanja novih področij. Vabljeni!

0 komentarjev

Twitter začasno ukinil račun madžarske vlade

Slo-Tech - Brez predhodnega obvestila je Twitter začasno onemogočil uradni račun madžarske vlade, so sporočili iz Budimpešte. Račun, ki je sedaj spet dostopen, je bil nedosegljiv nekaj ur. Namesto vsebine je bilo zapisano sporočilo, da Twitter ukine račune, ki kršijo pravila uporabe (Twitter suspends accounts which violate the Twitter rules). Istočasno so onemogočili tudi račun Remix News & Views (@RMXnews), ki pripada vladi naklonjeni medijski hiši in ki je še vedno nedostopen. Vladni predstavnik za odnose z javnostjo Zoltan Kovacs je dejal, da je naposled le prispel krasni novi svet, v katerem tehnološki giganti utišajo tiste, ki nimajo enakih mnenj kot zmešani liberalci (loopy liberals). Twitter še ni komentiral dogodka.

Twitter je v preteklosti že deaktiviral na primer Trumpov račun, a je šlo za dejanje posameznika, ki je to storil na lastno pest in je bil zato tudi sankcioniran. Še najbliže odstranjevanju vsebin politikov je bil Twitter, ko je napovedal jasno označevanje neresnic, kar

32 komentarjev

Sodišče blokiralo Trumpa: WeChat za zdaj ostaja

Slo-Tech - Zvezno sodišče je zaustavilo ukaz ameriškega predsednika, po katerem bi morala biti od danes v ZDA onemogočena prenos in namestitev kitajske aplikacije WeChat. Sodišče je razsodilo, da bi bila blokada aplikacije, ki jo uporablja 1,2 milijarde ljudi na svetu in 19 milijonov Američanov, kršitev pravice do svobode govora. Sodnica Laurel Beeler je v nedeljo zjutraj izdala začasno odredbo, ki je Trumpov ukaz zaustavila. V obrazložitvi je zapisala, da je vlada predložila skromne dokaze, da je blokada WeChata v interesu nacionalne varnosti.

Tožbo zoper ameriško administracijo je vložila skupina WeChat Users Alliance, ki združuje interese uporabnikov WeChata v ZDA in je bila kot neprofitna organizacija ustanovljena prav zaradi Trumpovega izvršnega ukaza. V tožbi so dokazovali, da je Trump diskriminiral Kitajsko in da je negativno mnenje o državi kazal že pred izdajo ukaza, denimo z vztrajnim poimenovanjem SARS-CoV-2 kot kitajski virus in "kung-flu". WeChat je namreč v lasti kitajskega...

6 komentarjev

S podkupninami Amazonu do 100 milijonov dolarjev zaslužkov

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnice proti šestim posameznikom, ki so Amazonovim zaposlenim plačali 100.000 dolarjev podkupnin, da so jim ti omogočili nepošteno prednost pred ostalimi prodajalci na platformi.

Obtoženi so vsaj od leta 2017 delovali kot svetovalcem zunanjim prodajalcem prek Amazon Marketplaca (third-party sellers). Nekateri izmed obtoženih so imeli tudi lastno prodajo na ta način. Podkupili so vsaj 10 zaposlenih pri Amazonu, ki so jim v zameno ponovno aktivirali ukinjene račune (suspended accounts), posredovali podatke o konkurenčnih prodajalcih, ukinjali konkurenčne račune, delili podatke o Amazonovih algoritmih, razkrivali poslovne skrivnosti in omogočili izogibanje pravilom. Na ta način so prodajalci, ki jim je obtožena šesterica svetovala, ustvarili vsaj 100 milijonov dolarjev prometa.

Zaradi naštetih dejanj, ki predstavljajo kaznivo dejanje podkupovanja, poslovne prevare in prevare na daljavo (wire fraud), obtoženim grozi do 20 let zapora in 250.000...

3 komentarji

Wikipedija v malih jezikih nezanesljiva: primer jezika scots

Slo-Tech - Scots je eden izmed nacionalnih jezikov Škotske in dela Severne Irske, ki ga ne smemo zamenjevati s škotsko gelščino. Kot germanski jezik je v bližnjem sorodu z angleščino, a je vseeno dovolj različen, predvsem pa stabilen, da gre za polnokrven jezik. Od angleščine se razlikuje približno toliko, kot se norveščina od danščine. Jezik ima 1,5 milijona govorcev, v njem pa seveda obstaja tudi Wikipedija. In ta ima sedaj pred seboj neverjetno zagonetko.

Zadnjih osem let je namreč Wikipedijo v tem jeziku urejal uporabnik z vzdevkom AmaryllisGardener. Spisal je 23.000 člankov in uredil več kot 200.000 drugih člankov. Problem pri tem velikopoteznem urejanju pa predstavlja dejstvo, da uporabnik živi v ZDA in da nima pojma o jeziku scots. Članki, ki jih je "pripravljal" in "popravljal", vsebujejo polomljeno angleščino, v kateri so nekatere besede fonetično zapisane kakor bi se zapisale v jeziku scots. Med jeziki se seveda tako ne prevaja in rezultat je polomljena angleščina, ki nima s scots...

28 komentarjev

Kdo je John Smith, ki polni spletne nakupovalne vozičke in ničesar ne kupi

The Wall Street Journal - Spletni trgovci so se že nekaj časa spraševali, kdo je John Smith, ki polni nakupovalne košarice, a jih potem nikoli ne kupi ali izprazni. Kakšne posebne škode to ni povzročalo, je pa poleg zanimivosti to kvarilo interne statistike nekaterih trgovce, ki merijo tudi ta parameter (torej koliko nakupovalcev potem, ko izdelke že izberejo, obupa). Prav tako številni trgovci kupcem, ki imajo polne vozičke na spletni strani, pošiljajo elektronske opomnike. Odgovor je razkril The Wall Street Journal. John Smith je Googlov robotek.

Zlasti manjši trgovci so se spraševali, kdo neki v treh dneh napolni 17 različnih vozičkov in jih potem pusti v vicah. FinnBinn, ki prodaja zlasti opremo za novorojenčke, je imel maja že 73 zapuščenih vozičkov (prekinjenih naročil) istega kupca. V ComfortHouse.com so poizkusili izdelati profil Johna Smitha in "ugotovili" so, da gre očitno za lastnika čolna, ki se je nekoč ponesrečil in si zlomil trtico ter rad račune plačuje brez uporabe elektronskega...

14 komentarjev

(DOGODEK) Sledenje okuženim s covid-19: od algoritmov do blockchaina

Denis Roio

Slo-Tech -
Kakšne so tehnološke in družbene rešitve za sledenje posameznikom okuženim s covid-19 in ali bodo sploh zaživele, bo v moderiranem pogovoru ponedeljek poizkusil ugotoviti italijanski strokovnjak Denis 'Jaromil' Roio. V zadnjih mesecih Roio razburja domačo in mednarodno javnost z razmisleki o tehnoloških, moralnih in etičnih vidikih sledenja posameznikom v boju s korona virusom. Roio je sicer strokovnjak za podatkovno suverenost, bil je eden od pobudnikov in CTO v evropskih raziskovalnih projektih D-CENT in DECODE ter raziskoval, kako lahko decentralizirani sistemi spremenijo družbo.

Dogodek bo potekal v ponedeljek med 17. in 18.30 uro in je del mednarodne konference Moneylab, ki letos poteka le virtualno.

Kdo je Denis Roio

Denis Roio, bolje znan po svojem hekerskem vzdevku Jaromil, je tehnološki direktor vodilnega evropskega projekta o tehnologijah veriženja blokov in lastništvu podatkov DECODE, ki vključuje pilotne programe v sodelovanju z barcelonsko in amsterdamsko občino....

28 komentarjev

Twitter bo tudi po pandemiji delal od doma

Buzzfeednews - Od začetka pandemije covida-19, ki je poskrbel za največji obseg dela od doma, se pričakuje, da bodo delodajalci ugotovili, da bi lahko zaposlenim delo na daljavo omogočili tudi sicer. Twitter je eno prvih podjetij, ki je to javno potrdil. Izvršni direktor Jack Dorsey je danes v okrožnici zaposlenim sporočil, da bodo tudi po koncu pandemije smeli delati od doma, če bodo želeli (in če bo delo to dopuščalo).

Vodja kadrovske službe Jennifer Christie je povedala, da Twitter po koncu pandemije verjetno ne bo nikoli več imel enake strukture dela. Zaposleni, ki niso želeli delati na daljavo, bodo ugotovili, da jim to ustreza. Vodje, ki niso verjeli, da lahko svoje ekipe vodijo na daljavo, bodo imeli drugačno perspektivo, je še dodala. Twitter je sicer že pred pandemijo napovedal, da želijo delo spremeniti tako, da bo bolj razdeljeno, sedaj pa jih je koronavirus v to hitreje prisilil. Prav tako bodo vsi, ki bodo delali od doma, dobili 1000 dolarjev za nakup ustrezni potrebščin.

...

14 komentarjev

Modeli so, modeli bodo in javnost jih gleda

Slo-Tech - Dandanes smo vsi postali "modelarji". K sreči vsak dan gledamo vedno manj eksponentnih grafov in se več ukvarjamo s tem kako odpreti državo in držati epidemijo pod nadzorom. Pri tem pa ni vseeno kakšne podatke in kakšne modele za to uporabljamo. V Sloveniji je verjetno najkvalitetnejši vir podatkov skupnost Sledilnik, ki vztrajno in pedantno ureja uradne podatke v računalniško berljivo in predstavljivo obliko.

Danes, v torek ob 19.00 bo potekala virtualna okrogla miza tistih, ki na podlagi teh podatkov izdelujejo modele. O pomembnosti dobrih podatkov. O tem kaj modeli sploh lahko povedo in česa ne. Kako verjeti modelom, če pa imajo sto parametrov? Ali morajo biti uradni modeli odprti?

Seveda bo dogodek javen in virtualen. Prijave preko Eventbrite. Stream bo tudi na V zivo. Vabljeni!

6 komentarjev

V Sloveniji se bodo odvijali spletni igričarski turnirji LockDown

LockDown turnirji

vir: HOP.si
HOP.si - Spletna stran HOPsi in gaming bar StageOne v prihodnjih dneh organizirata vrsto spletnih turnirjev (igra se od doma), ki bodo popestrili te karantenske dneve. Igrali bomo: GTA 5, Call of Duty Warzone, Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, Fortnite, Rainbow Six Siege in Asseto Corsa Competizione. Turnirji bodo potekali od 25. marca do 6. aprila.

Poskrbljeno bo tudi za številne materialne nagrade za najboljše igralce iz vsakega naslova. Sodelovanje je povsem brezplačno. Obiščite uradno spletno stran dogodka za prijavo.

24 komentarjev

DragonPy - Python konferenca v Ljubljani

Slo-Tech - V soboto in nedeljo, 18. in 19. aprila 2020, slovenska Python skupnost organizira konferenco DragonPy. Dvodnevna mednarodna konferenca bo imela poudarek na dobrih praksah na področju spletnega razvoja in podatkovnih znanosti v povezavi s Python jezikom. Predavanja in delavnice so tako zasnovane, da bodo primerne za vse nivoje izkušenj s Pythonom. Poleg samega Python ekosistema bo konferenca naslovila tudi dobre arhitekturne in organizacijske prakse.

Na spletni strani so že na voljo vstopnice ter informacije o programu in predavateljih.

21 komentarjev

Analiza aplikacije za preštevanje glasov na demokratskih volitvah v Iowi

Slo-Tech - Ta teden so se mediji v glavnem ukvarjali z demokratskim izborom v Iowi, kjer je tehnika zatajila, zato je bilo treba na rezultate čakati več dni. Na koncu so tako ali tako vse prešteli ročno, a vseeno je zanimivo pogledati, katera aplikacija jih je pustila na cedilu. Na Motherboardu so zato aplikacijo kar objavili, tako da jo lahko na svoj pametni telefon namesti vsakdo. Ta verzija se ne bo več uporabljala na nobenih volitvah.

Aplikacija se imenuje IowaReporter, razvilo pa jo je podjetje Shadow Inc. Njen namen je hitrejše preštevanje glasov, kar koristi medijem pri objavi preliminarnih izidov, medtem ko bi končno štetje tako ali tako izvedli klasično. Ko je aplikacija odpovedala, je bilo pač treba počakati na ročno preštevanje glasov. Postavlja pa se vprašanje, kaj točno je šlo narobe.

Direktor podjetja Shadow Gerard Niemira je dejal, da je aplikacija delovala pravilno, da so bili njeni rezultati pravilni in da so bili tudi vsi preverjeni. Težava naj bi se zgodila, ko so podatke...

15 komentarjev

ProtonMail ponuja šifrirano alternativo koledarju

Slo-Tech - Ponudnik varnega elektronskega predala ProtonMail, ki stavi predvsem na zaščito zasebnosti in je vzklil na bogatem terenu zavedanja o problemu sledenja po Snowdnovnih razkritjih, je pripravil tudi koledar. Veliko ljudi uporablja Googlov koledar, ki je prikladno integriran v Googlov ekosistem in povezan z Gmailom, kar seveda pomeni, da ni nič kaj zaseben. To za večino ni nič narobe, a kdor bi želel več zasebnosti, tega ni mogel uporabljati.

Koledar ProtonMaila so preizkušali že več mesecev, sedaj pa je prispel v javno beta fazo. To pomeni, da ga lahko z novim letom začne poizkusno uporabljati kdorkoli. Zamisel je preprosta. Ker je koledar več le koledar, temveč tudi neke vrste dnevnik dogodkov v našem življenju, želi švicarsko podjetje ponuditi storitev, ki te podatke iztrgala iz rok velikih korporacij. Ker seveda vse skupaj nič ne pomaga, če bi to pomenilo zgolj, da te podatke damo drugemu podjetju, novi koledar prinaša šifriranje od začetka do konca (end-to-end). Tako tudi...

94 komentarjev

Uberjev ustanovitelj prekinil vse vezi s podjetjem

Slo-Tech - Iz Uberja so sporočili, da bo ustanovitelj podjetja Travis Kalanick do konca leta odstopil z vseh funkcij, prodal vse delnice in v celoti prekinil vse vezi s podjetjem. Konec leta bo zapustil upravni odbor, medtem ko je z mesta izvršnega direktorja odstopil že junija 2017. Večino delnic podjetje je od začetka kotacije maja letos že prodal, in sicer je zanje iztržil okrog 2,5 milijarde dolarjev, v lasti pa ima še za okrog 180 milijonov dolarjev delnic.

Kalanick je bil kontroverzna oseba, ki so jo mnogi obtoževali, da v Uberju povzroča zastrupljeno ozračje. Ko je odstopil kot izvršni direktor, je bil v to domala prisiljen. Investitorji so bili razočarani nad negativnimi dogodki, med drugim sodnimi bitkami z regulatorji po svetu, zavajanju organov pregona in nadzora, obtožbami o zelo razširjenem in toleriranem spolnem nadlegovanju v podjetju ter seveda nedobičkonosnosti podjetja.

Uber od svoje ustanovitve ni pridelal niti dolarja dobička - to naj bi se prvikrat zgodilo leta 2021....

20 komentarjev

Spletne urice Maribor #103: Avtomatizacija razvoja mobilnih aplikacij za drobiž

Slo-Tech - Kaj se zgodi, če združiš razvijalsko lenobo dobre sorte in optimizacijo porabe časa in stroškov v podjetju? Avtomatizacija rutinskih, monotonih opravil je prvi korak k boljšemu in hitrejšemu razvoju, še posebej pri razvoju mobilnih aplikacij, kjer veliko časa porabi priprava, nalaganje in razpošiljanje različnih verzij aplikacije strankam ali na App store. Dejan bo v svojem predavanju predstavil cenovno ugodno DIY avtomatizacijo, ki jo je s sodelavci vpeljal v podjetju in s tem pokazal, da se da marsikaj izboljšati z malo ustvarjalnosti, sestavljanja in inženirske žilice.

Kdo je Dejan Skledar?

Dejan Skledar je izkušen razvijalec iOS aplikacij z občutkom za estetiko v podjetju Equaleyes, ki poleg pisanja kode pomaga pri zasnovi privlačnih grafičnih vmesnikov in načrtovanju dobre uporabniške izkušnje. V prostem času se ukvarja z razvijanjem hardware rešitev za pametni dom.

Predavanje bo v torek, 26. novembra ob 19.05 v KID Kibla v Mariboru.

0 komentarjev

Bo Rusija zahtevala prednameščene ruske aplikacije na elektroniki?

Slo-Tech - V ruskem parlamentu obravnavajo zakonski predlog, ki bi prodajalcem pametnih naprav, denimo računalnikov, pametnih telefonov, tablic in pametnih televizorjev, nalagal obveznost namestiti določeno rusko programsko pred prodajo. Prednameščene aplikacije bi ruskim tehnološkim podjetjem omogočile lažje tekmovanje z zahodnimi podjetji, zmanjšale izkoriščanje tujih podjetij in zaščitile ruske interese.

Če bo zakon sprejet, bo ruska vlada objavila seznam elektronskih naprav, na katere se omenjene obveznosti nanašajo. Zagotovo bodo na njem računalniki, telefoni, televizorji. Predvidoma bodo izvzete naprave, ki nimajo kompleksnih operacijskih sistemov ali imajo posebno programsko opremo, denimo pametni termostati. Prav tako bodo objavili seznam, kaj mora biti na kateri vrsti naprav nameščeno.

Za kršitve zakone so zagrožene kazni v višini 200.000 rubljev (2900 evrov). Zakon naj bi začel veljati 1. julija 2020. V spodnjem domu ruskega parlamenta so ga prvič že potrdili. Sedaj ga morajo še...

42 komentarjev

Boeing namenoma zavajal FAA glede Boeinga 737 Max

Reuters - Afera z Boeingovimi letali 737 Max, ki jo je sprožilo strmoglavljenje dveh letal zaradi ponorelega sistema MCAS, je dobila nov zagon s sporočili med zaposlenimi, ki jih je objavil Reuters. Sporočila iz leta 2016, ko se je MCAS še razvijal, kažejo, da so vedeli za težave, a so jih agenciji za civilno letalstvo (FAA) namerno prikrivali in jo zavajali. Mark Forkner, tedaj glavni pilot za 737 Max pri Boeingu, je zapisal, da je MCAS v simulatorju večkrat ponorel. Priznal je, da je regulatorju (nehote) lagal. Patrik Gustavsson, sedanji glavni pilot za 737 in tedaj eden izmed pilotov, odvrnil, da to ni bila laž, ker (Boeingovi piloti) niso bili obveščeni o podrobnostih delovanja MCAS-a. Forkner je dejal tudi, da ima sistem še vedno fundamentalne težave. Boeing jih ni odpravil pred predajo letal kupcem.

FAA je ob objavi teh sporočil od Boeingovega izvršnega direktorja Dennis Muilenburga zahtevala takojšnja pojasnila, zakaj tega dokumenta, ki ga je objavil Reuters in Boeing odkril pred...

11 komentarjev

Dogodki konec septembra

Slo-Tech -

Po tem, ko smo preživeli petek, 13. 9. na fantastičnem dvojnem meetupu skupin Ljubljana Lambdas in Ljubljana Python, druga polovica septembra ne bo nič manj dolgočasna. Danes se v Festivalni Dvorani odvija Founders Talk, konferenca z ustanovitelji mnogo uspešnih zagonskih in zdaj tudi že zrelejših podjetij.

V torek, 24. septembra se Skupnost uporabnikov Jave OpenBlend ob 18.00 dobi v Poligonu. Tema tokratnega dogodka bodo mikroservisi in dobre prakse pri grajenju sistemov z njimi.

V sredo, 25. septembra se ob 18.00 v ABC Hubu dobimo člani skupine Digital Freelancers. Združujemo programerje, grafične, UX in UI oblikovalce, prevajalce, tekstopisce in druge strokovnjake v zvezi z digitalnimi tehnologijami. Naša rdeča nit so trženje, delo s strankami, načini pridobivanja novih strank, dobre poslovne prakse in pa priložnost za vzpostavitev sodelovanja z drugimi svobodnjaki. Na tokratnem dogodku nam bo Miha Medven razložil, česa naj freelancer ne počne, če želi uspešno kariero. Miha...

3 komentarji

Galilea podpira že milijarda pametnih telefonov

Slo-Tech - Evropska agencija za globalni navigacijski sistem (GSA), ki skrbi tudi za evropski Galileo, je izračunala, da je število uporabnikov Galilea na pametnih telefonih preseglo eno milijardo. Prvi so ga podprli telefoni BQ Aquaris X5 Plus julija 2016, do danes pa je bilo prodanih že več kot milijarda telefonov različnih znamk, ki imajo sprejemnik za Galileo. Danes je takšnih modelov že 156, so sporočili. Danes ima več kot 95 odstotkov novih telefonov tudi podporo za Galileo, ker ga večina čipov za satelitsko navigacijo privzeto podpira poleg GPS-a. Večina teh čipov, ki stanejo manj kot pet dolarjev, konča v pametnih telefonih, pametnih urah in podobnih prenosnih napravah.

GSA sicer ravno te dni praznuje 15. obletnico. Temu bo posvečen tudi jutrišnji...

17 komentarjev

YouTube videe robotskih bojev pomotoma označil za mučenje živali

Vice - YouTube je v preteklih dneh odstranil na stotine videov, ker naj bi prikazovali mučenje živali ... v bistvu pa je šlo za spopade robotov v televizijski seriji BattleBots.

Pravilno in hitro moderiranje spletnih vsebin postaja zaradi nevarnosti širjenja dezinformacij ter sovražnega govora vse pomembnejše, hkrati pa so spletni velikani postavljeni pred kočljivo dilemo, koliko dela odložiti na pleča ljudi, koliko pa izkoristiti strojne algoritme. Da pri slednjih rado kaj zaškriplje, so na začetku tedna izkusili tekmovalci v priljubljenem turnirju spopadanja robotov BattleBots, saj jim je YouTube pobrisal na stotine videov s posnetki pretepanja njihovih strojev - ker naj bi šlo za mučenje živali.

Pri YouTubu so po plazu...

17 komentarjev

Polovica iskanj na Googlu se ne konča s klikom

Axios - Letos poleti je Google dosegel nenavaden in pomenljiv rekord. Prvikrat v zgodovini se je zgodilo, da se je več kot polovica iskalnih poizvedb končala brez klika na kakšen zadetek. To ne pomeni, da so Googlovi zadetki čedalje slabši. To kaže, da Google uspešno širi svoj ekosistem in da čedalje dlje zadržuje uporabnike v njem. Navsezadnje se danes prek Googla opravi 94 odstotkov vseh iskalnih poizvedb, poleg tega pa Google ponuja še številne druge storitve (YouTube, Gmail, koledar, zemljevid itd.).

Drugi razlog, zakaj se številna iskanja končajo brez zadnjega klika iz Googla, pa je čedalje več odgovorov na vprašanja, ki jih pozna že Google. Pogosto se Google uporablja za preverjanje črkovanja (spellchecker), saj zatipkane iskalne termine sam popravi - običajno...

14 komentarjev

Amazon po pomoti fotografsko opremo prodajal za drobiž

Slo-Tech - Letošnji Amazonov nakupovalni praznik Prime Day je poskrbel za za nekaj resnično dobrih kupčij, ki so jih bili uporabniki deležni zaradi Amazonove napake. Najprej je nekdo ugotovil, da Sonyjev fotoaparat namesto dobrih 500 evrov stane manj kot stotaka, kar se je hitro razvedelo. Pri tem ni šlo za napako kakšnega izmed tretjih prodajalcev, ki uporablja Amazonovo infrastrukturo, temveč za izdelek, ki ga je prodajal in pošiljal Amazon neposredno.

Kasneje so uporabniki opazili, da je po isti ceni 94,48 dolarjev na voljo še cel kup drug opreme, denimo dva tisočaka vreden Sony A7iii, razni teleskopi, fotoaparati, številni objektivi itd. Nekdo je uspel po tej ceni naročiti objektiv, ki stane 13.000 dolarjev. In to ne le enega, temveč pet! Podobnih zgodb se kar tare, saj so ljudje...

30 komentarjev

Foxconnov center v Wisconsinu se odmika

The Verge - Leta 2017 je Foxconn sporočil, da bo v ameriški zvezni državi Wisconsin zgradil veliko tovarno panelov za LCD zaslone, za kar so pridobili tudi državne subvencije. Za 13.000 delovnih mest bi si Foxconn lahko obetal 4,5 milijarde dolarjev subvencij, zaradi česar so številni dvomili o smiselnosti tako visoke subvencije. Leto pozneje tovarne ni bilo, Foxconn pa je načrte precej zmanjšal. Letos je postalo jasno, da prvotne tovarne v Wisconsinu sploh ne bo, Foxconn pa bo v Wisconsinu raje postavil inovacijske centre AI 8K+5G, karkoli že to pomeni. A tudi ti se odmikajo.

The Verge si je šel ogledat hale in stavbe, v katerih bi moral Foxconn postaviti te centre. Foxconn je bil namreč dejal, da ne bo zaposlil 13.000 ljudi v...

7 komentarjev

Googlova raziskava: oddaljene ekipe enako učinkovite in nagrajene

Slo-Tech - Več kot 100.000 zaposlenih v Googlu je razpršenih po 150 mestih v več kot 50 državah po svetu, kar prinaša svojevrstne izzive pri usklajevanju. Da bi odgovorili na večno vprašanje, ali so oddaljene ekipe prav tako učinkovite in tudi primerno nagrajene, so dve leti analizirali 5600 zaposlenih v ZDA, Aziji, Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Rezultati dvoletne študije so ovrgli hipotezo, da so te ekipe manj učinkovite od centralnih ekip, so pa pokazali, da jih je treba znati pravilno voditi. Oddaljene ekipe se namreč lahko počutijo odrinjene.

V Googlu so namreč ugotovili, da na 39 odstotkih sestankov sodelujejo ljudje iz več mest, na 30 odstotkih sestankov pa...

35 komentarjev

Vlada predlaga nižjo stopnjo DDV tudi za e-knjige in e-časopise

Slo-Tech - Ministrstvo za finance je včeraj v javno obravnavo poslalo predlog sprememb zakona o DDV, ki med drugim prinaša tudi nižjo stopnjo DDV za elektronske publikacije. Doslej so bile do nižje, 9,5-odstotne stopnje upravičene samo publikacije na fizičnih nosilcih, torej časopisi, knjige ipd.

Sprememba je posledica Direktive Sveta (EU) 2018/1713, ki je bila sprejeta lani 6. novembra. Ta daje državam članicam možnost, da se same odločijo, po kateri stopnji bodo obdavčile elektronske publikacije. Pred tem je bila za elektronske medije predpisana normalna stopnja, ki ne sme biti nižja od 15 odstotkov, pri nas pa znaša 22 odstotkov. Tako je prihajalo do nenavadnih situacij, ko je bila elektronska izdaja iste revije obdavčena više kakor tiskana verzija. Ministrstvo za finance meni, da...

41 komentarjev

Mednarodna okrogla miza o pametnih mestih in skupnostih

ELF/Zavod14 Event

Slo-Tech - Zavod 14 organizira mednarodno omizje "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?" in sicer v četrtek, 29. novembra, ob 17. uri, v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Cilj tokratne okrogle mize je, da z uglednimi strokovnjaki poskušamo odgovoriti na vsaj nekaj ključnih vprašanj pri razvoju pametnih mestih in skupnosti, kakšne so pravzaprav sploh tehnološke rešitve na tem področju, kakšna je vzdržnost...

2 komentarja

Kako Google digitalizira milijone The New York Timesovih fotografij

The New York Times - Google je začel sodelovati z The New York Timesom pri digitalizaciji več kot petih milijonov fotografij, ki jih ima časnik shranjene v svoji kleti, poimenovani tudi mrtvašnica. Pod svojo stavbo na Time Squaru v New Yorku imajo med 5 in 7 milijoni večinoma edinstvenih fotografij zgodovinskih dogodkov, ki segajo v 19. stoletje. Gre za neprecenljivo dediščino, ki večinoma nima kopij, temveč obstaja le na papirju v kleti. Ko je pred tremi leti počila cev, so imeli precej dela z zavarovanjem zbirke. Tedaj so se tudi vprašali, kako varno shraniti te dokumente.

Fotografije so sicer katalogizirane, a le z osnovnimi opisi dogodka. Na fotografijah je še mnogo več podrobnosti, ki niso zavedene v seznamih. Tu bo na pomoč priskočila...

18 komentarjev

Amazon predstavil ducat novih izdelkov Echo z Alexo

Slo-Tech - V Seattlu se je končala Amazonova tiskovna konferenca, ki bi jo lahko povzeli kot Echo vsepovsod. Gigant je predstavil ducat novih izdelkov, ki kažejo na namero, da se Amazon tako ali drugače prebije v čim več dnevnih sob oziroma domovanj. Novo preobleko sta dobila Echo Dot (že tretja generacija), ki je najbolj priljubljen pametni zvočnik, ter Echo Plus (druga generacija). Echo Dot je dobil zaobljene robove, preobleko iz tkanine in boljši zvok, večji brat Echo Plus pa poleg tekstila še termometer.

Poleg teh dveh pa je tu še cel kup novosti. Echo Input je pamet brez zvočnika, ki omogoča uporabo eksternih neumnih zvočnikov, in je namenjen ljudem, ki že imajo dobre zvočnike in ne želijo zapraviti preveč še za funkcionalnosti Echa. Echo Sub je 100-vatni nizkotonec, ki v...

46 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza o izzivih sodelovalnega gospodarstva

Zavod 14

Slo-Tech - Na zadnjem omizju Zavoda 14 so udeleženci pravilno napovedali zadnja dogajanja na kriptotrgu, prihodnjo sredo, 26. septembra, pa na Poligonu nadaljujejo s temo o priložnostih in izzivih v sodelovalnem gospodarstvu. Častni gost bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo​ Zdravko Počivalšek.

Odprta so še mnoga vprašanja, ki se jih bodo naprej lotili na popoldanski delavnici, kjer bodo poskusili oblikovati nove poslovne modele, obenem pa pogledali, kaj...

0 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev

Konec slovenskega kripto start-upa Cofound.it

Slo-Tech - Slovenski start-up Cofound.it, ki je razvijal platformo za zbiranje sredstev s ponudbo kriptožetonov (ICO, initial coin offering), se poslavlja. Izvršni direktor Daniel Zakrisson je danes v sporočilu za javnost potrdil, da bodo prodali premoženje in z njim v valuti ether poplačali imetnike svojih kriptožetonov CFI, podjetje pa likvidirali. Ervin Uršič bo skrbel za likvidacijo.

Zakrisson je dejal, da se je v zadnjem času trg popolnoma spremenil, namesto odprtega ekosistema skupnosti pa se je moč v celoti preselila k zgodnjim investitorjem in tistim, ki so izkoriščali navdušenje množic za promocijo ICO-jev navadnim investitorjem. Cofound.it je bil ustanovljen pred dvema letoma in je želel postaviti transparenten ekosistem za financiranje s kriptožetoni. Tega mu...

60 komentarjev

Bo EU predpisala enotne polnilce mobilnikov?

Slo-Tech - V Evropi so se proizvajalci pametnih telefonov naposled poenotili in danes imajo skoraj vsi telefoni univerzalen priključek USB za polnjenje, kar omogoča navzkrižno uporabo polnilcev. Čeprav to uradno ni nikjer zahtevano, je Evropska komisija pred leti pritisnila na proizvajalce, da so ti podpisali memorandume in se na pol prostovoljno poenotili. Razlog je bil ekološki, saj želi EU znižati količino elektronskih odpadkov, kjer so odsluženi polnilci ena velika nepotrebnost. Letno naj bi se jih nabralo več kot 50.000 ton! Končni cilj je povsem ločiti nakup polnilca in mobilnega telefona, a tako daleč še nismo. Bomo pa morebiti kmalu.

Evropska komisija sporoča, da bo preučila, ali področje...

71 komentarjev

Banka Wells Fargo zaradi računalniške napake zarubila 400 nepremičnin

Slo-Tech - Druga največja banka na svetu Wells Fargo je priznala, da je zaradi računalniške napake 625 hipotekarnim kreditojemalcem, ki so zašli v težave in prosili za moratorij ali reprogram posojila, to možnost odrekla in jim zasegla nepremičnine. Približno 400 izmed njih je na koncu izgubilo svoje domove, čeprav so izpolnjevali pogoje za zvezni program pomoči pri reprogramu posojila.

V pojasnilu so zapisali, da je računalniška napaka vplivala na "nekatere posle", kjer so kreditojemalci so med aprilom 2010 in oktobrom 2015 imeli težave in je banka začela zaseg premoženja. Napako so odkrili šele leta 2015, do tedaj pa so omenjenim strankam, čeprav so bile glede na svojo situacijo upravičene do reprograma posojila...

16 komentarjev

Prototip pajkovske zaščite mobilnih telefonov pred padci

ZDNet - Na visoki šoli Aalen v Nemčiji je študent Philip Frenzel razvil zanimiv način zaščite pametnih telefonov pred poškodbami ob padcih. Doslej je šla zaščita v dve smeri: v razvoj vzdržljivejših materialov, zlasti steklenih delov, ter v grde plastične ovitke. Frenzel pa je pokazal prototip vzmeti, ki se sprožijo v prostem padu in amortizirajo udarec ob tla.

Patentiran izum, za katerega je prejel prvo nagrado nemškega združenja mehatronikov, ima ime ADcase (kjer AD pomeni active damping oziroma aktivno blaženje). Sestavlja ga plastična stranica, ki se prilepi na zadnjo stran telefona, in v notranjosti skriva štiri kovinske vzmeti. Ko zazna prosti pad, se vzmeti sprožijo in pomolijo iz plastičnega ovitka. Telefon, ki je tedaj bolj podoben pajku kakor telefonu, se v...

36 komentarjev

Nemci začeli uporabljati konvoj samovozečih tovornjakov

Slo-Tech - Videli smo že nekaj preizkusov samovozečih tovornjakov, ki vozijo v enotnem konvoju, sedaj pa so Nemci prvi tak sistem začeli komercialno uporabljati. Na 145 kilometrov dolgem odseku avtoceste A9 med Münchnom in Nürnbergom bo do ko konca prihodnjega leta trikrat tedensko vodil konvoj, ki ga bosta za začetek sestavljata le dva tovornjaka s prikolicama. Toda - prvi bo imel voznika, drugi pa le računalnik.

Gre za poizkus Schenkerja, ki je hčerinsko podjetje Deutsche Bahna. V prvem tovornjaku bo sedel posebej izurjen voznik, ki bo vozil kot običajno. Skrbel bo za primerno hitrost in usmerjanje. Na razdalji 15 metrov za vozilom pa bo vozil drugi tovornjak, ki ga bo upravljal računalniški sistem. Oba tovornjaka bosta uporabljala sistem za neprestano komunikacijo,...

31 komentarjev

Nadgradnja informacijskega sistema v britanski banki TSB ljudi odrezala od denarja za več tednov

Slo-Tech - Britanska banka TSB je v petek, 20. aprila, popoldne začela dolgo načrtovano nadgradnjo svojega informacijskega sistema. Stari sistem, ki je nastajal še v času prejšnjega lastnika Lloyds Banking Group, so zamenjali s sistemom novega španskega lastnika Sabadell. Komitenti do nedelje zvečer naj ne bi mogli uporabljati spletne banke in opravljati nekaterih drugih storitev. V ponedeljek, ko bi moral sistem normalno delovati, so ljudje z nejeverno zrli v bankomate in spletno banko - številnim spletna banka ni delovala, več kot 1300 komitentom je z računa zmanjkal denar. Ni šlo za napake, temveč so račune izpraznili zlikovci. Banka je zabeležila več kot 93.700 pritožb komitentov, ki niso mogli do svojega denarja. Tudi po šestih tednih od nadgradnje imajo nekateri komitenti še vedno težave,...

13 komentarjev

Nove težave za Uber: voznik ustrelil potnika

Slo-Tech - Ko je že kazalo, da se Uberju po vseh negativnih dogodkih in incidentih v minulem in tekočem letu (smrtna žrtev samovozečega avtomobila, zamolčani vdor, kraja Googlove intelektualne lastnine, namerno izmikanje organom pregona in nadzornim inštitucijam, navijanje cen, lažniva aplikacija, spolno nadlegovanje brez možnosti tožb) ne more več zgoditi nič hujšega, se je v petek eden izmed Uberjevih voznikov zapletel v strelski obračun in ubil stranko.

V petek zgodaj zjutraj je v Denverju voznik pri Uberju s pištolo ubil stranko. Po podatkih očividcev naj bi se stranka sporekla z voznikom in ga po nekaterih poročilih poizkušala napasti. Ko je na kraj nesreče prispela policija, je bila na sovoznikovem sedežu večkrat ustreljena stranka, ki je med prevozom v bolnišnico...

52 komentarjev

Siri, Alexa in Google Assistant slišijo tudi ljudem neslišno

Slo-Tech - Elektronske pomočnike, kot so Alexa, Siri in Google Assistant, načeloma upravljamo z govorjeno besedo, a razumejo tudi še kaj drugega. Raziskovalci iz ZDA in Kitajske so ugotovili, da lahko razločijo in razumejo tudi ukaze, ki so skriti in ljudem neslišni. Zakamuflirani so lahko v glasbi na radiu, videoposnetkih na YouTube ali kod drugod. Ker lahko ti pomočniki naročajo izdelke na internetu, odklepajo hiše, potrjujejo rezervacije in podobno, je to precej velika varnostna luknja.

Sama bojazen pa niti ni nova. Skupini študentov z Berkeleyja in Univerze Georgetown sta že leta 2016 pokazali, kako lahko skrijeta ukaze v glasbo, tako da je potem...

10 komentarjev

Gamingsi dogodek Gaming brez izgovorov

Gamingsi - Gaming brez izgovorov

Slo-Tech - GAMINGsi V soboto, 14.4.2018 se bo na lokaciji Citypark Ljubljana odvil eden večjih igričarskih dogodkov, ki ga organizira spletna stran Gamingsi.
Pripravili so dva večja turnirja in sicer tekmovanje v igrah Counter-Strike: Global Offensive ter FIFA 18, spodaj pa lahko najdete več informacij o sodelovanju ter samih nagradah.

Counter-Strike: Global Offensive
"Online" kvalifikacije za to tekmovanje so se že zaključile, v finale pa so se uvrstile 4 najboljše ekipe. Te so sledeče:
- IShock
- mamba legendica
- hackbait
- 21Arches (Hrvaška ekipa)
V finalu se bodo pomerili na pred-sestavljenih računalniških konfiguracijah za nagradni sklad, ki sega preko 3000€.

FIFA 18
Potekalo bo tudi tekmovanje v priljubljeni športni igri FIFA 18. Igralo se bo na konzolah PlayStation...

26 komentarjev

Kako so se zaposleni zaletavali v steklena vrata na Applovem sedežu

Slo-Tech - Ko je Apple gradil svoj nov sedež, ki je s krožno obliko in velikanskimi steklenimi površinami videti resnično futuristično, so strokovnjaki opozarjali Apple, da so steklene stene in vrata tudi nevarni. Stavba je impresivne oblike in sprejme 13.000 zaposlenih, a je - to so že med gradnjo opazili podizvajalci, ki so se kdaj zaleteli v steklena vrata - precej nenavadna tudi od znotraj. Velikanski stekleni paneli, ki segajo od tal do stropa, so za neprevidne, zamišljene ali zgolj nepozorne zaposlene enaka past kot so steklene površine za ptiče. Zaletavajo se vanje.

San Francisco Chronicle
se je odločil preveriti, ali so bili ti strahovi upravičeni. Časnik je pridobil prepise treh klicev na telefonsko številko za nujno...

55 komentarjev

A1 draži mobilne pakete

Slo-Tech - Ko je začetku leta Telekom podražil mobilno telefonijo, čemur je Telemach sledil z mesečnim zamikom, je Simobil (A1) zatrjeval, da se njihovi mobilni paketi še ne bodo podražili (so se pa podražile druge storitve). To je veljalo tri mesece, saj se 3. aprila obetajo podražitve vseh mobilnih paketov A1. Večina paketov bo dražja za en evro, Orto Tripster+ za dva evra, prav toliko bo dražji tudi zakup dodatnega gigabajta prenosa podatkov (pet evrov namesto treh).

V A1 pojasnjujejo, da je razlog odprava plačljivega gostovanja. Odkar v EU veljajo enotne cene mobilnih storitev ne glede na državo, v kateri se uporabnik nahaja, se je količina prenesenih podatkov v gostovanju povečala za šestkrat, so dejali v A1. Ker se bo trend očitno nadaljeval,...

84 komentarjev

Facebook bo za politično propagando lokacijo preverjal z razglednicami

vir: BBC
BBC - Ob vseh tehnoloških zmožnostih je za ugotavljanje dejanske lokacije še vedno najzanesljivejši način klasična pošta, ugotavlja Facebook. Zaradi škandala, ki ga je v ZDA povzročilo domnevno rusko vmešavanje v ameriške volitve, ko so tudi na spletnih platformah Twitter in Facebook vplivali na javno mnenje, bo Facebook precej zaostril pogoje, pod katerimi lahko posameznik poimensko oglašuje kakšnega politika. To ni presenetljivo, saj bodo novembra v ZDA volitve v predstavniški zbor in tretjino senata.

Katie Harbath iz Facebooka pojasnjuje, da bodo morali oglaševalci, ki bodo želeli podpirati kakšnega kandidata, dokazati, da so navzoči v ZDA. To bodo storili tako, da jim bo Facebook po pošti poslal razglednico s kodo, ki jo bodo morali potem vpisati. Brez tega ne bo...

29 komentarjev

Kako je na internet ušla izvorna koda iPhona

Slo-Tech - V začetku tedna se je na spletišču s kodo GitHub znašel del izvorne kode Applovega operacijskega sistema iOS iz leta 2016. Ušla je koda za iBoot, kakor se imenuje glavni proces, ki ob zagonu poskrbi, da je nadaljnja koda pred izvajanjem podpisana. GitHub je kodo kmalu odstranil, ker mu je to naročil Apple (in s tem posredno priznal avtentičnost kode), a kar uide na internet, načeloma tam tudi ostane. Apple je sicer hitro začel zatrjevati, da njihova programska oprema ne temelji na skrivanju in da tudi ob izpostavljeni kodi ni nič manj varna, a vseeno je takšna površnost za podjetje, ki toliko pomena pripisuje nadzoru in skrivnostnosti, nenavadna.

Kot kaže, je kodo leta 2016 iz Appla odtujil pripravnik, ki je...

5 komentarjev

Britanske zavarovalnice dvignejo premijo ljudem s Hotmailovim e-predalom

Slo-Tech - Pred dobrimi petimi leti je Orbitz ugotovil, da so uporabniki Applovih naprav v povprečju pripravljeni plačati več, zato jim je pri iskanju namestitev ponujal dražje hotele. Raziskav, ki so iskale (in večinoma našle) socioekonomske razlike med uporabniki Androida in iPhonov, je bilo že nekaj, zato ne smemo biti presenečeni, če se cene na internetu prilagajajo našemu digitalnemu odtisu. Da je iskanje ugodnih letalskih vozovnic prava umetnost, ki jo velja početi z različnih računalnikov,...

55 komentarjev

Google Maps pozna tudi mariborski mestni promet

Slo-Tech - V aplikacijo Google Maps so po novem vključeni tudi podatki o mestnem prometu v Mariboru skupaj z voznimi redi, sporočajo iz mariborskega podjetja Marprom. To pomeni, da lahko sedaj pri načrtovanju potovanja po Mariboru uporabimo Google Maps, ki bo poleg pešpoti in vožnje z avtomobilom odslej nudil tudi informacijo, kje, kdaj in s katerimi mestnimi avtobusi lahko pridemo do cilja. Google Maps je že prej poznal, kako poteka mestni promet, sedaj pa ima podatke o voznem redu, tako da omogoča navigacijo v realnem času. To bo precej poenostavilo navigacijo po mestu, zlasti za turiste je takšna integracija zelo pomembna. Google Maps v Sloveniji že pozna vozne rede ljubljanskega mestnega prometa, železniškega prometa in nekaterih medkrajevnih avtobusnih linij. Še vedno pa mu manjkajo podatki o...

13 komentarjev

Kongresna knjižnica v ZDA ne bo več shranjevala vseh objav na Twitterju

Slo-Tech - Malokdo je bil pozoren, čeprav dejstvo nikoli ni bilo skrito, da ameriška Kongresna knjižnica od leta 2010 shranjuje vsako objavo na Twitterju kot zapis zgodovine. Objave tako predsednikov kot običajnih ljudi brez sledilcev so se enako arhivirale, da bi prihodnji rodovi lahko brali, kaj smo v 21. stoletju čivkali. Arhiv objav na Twitterju v Kongresni knjižnici sega do samega začetka v letu 2006, a je šele od leta 2010 brez izjeme shranjevala vse. Razlog je bil preprost - "zbrati in ohraniti zapis o znanju in kreativnosti za Kongres in ameriško ljudstvo". Twitter je nek odtis trenutnega zeitgeista in ponuja vpogled v globalno miselnost na ravni, kakršne v zgodovini še ni bilo.

Toda Twitter je postal prevelik ali pa...

16 komentarjev

Ustvarjalna gmajna 2017: Ali govorite CC?

Slo-Tech - Jutri, v sredo, 6.12. ob 18h se lahko v novem prireditvenem prostoru OSMO/ZA na Slovenski 54 v Ljubljani (stolpnica Avtotehne na Bavarcu), kjer domuje tudi LJUDMILA, udeležite srečanja Ustvarjalne gmajne, skupnosti za prosto kulturo v Sloveniji.

Maja Bogataj Jančič bo opozorila na reformo avtorskega prava, ki trenutno poteka v Evropski Uniji. Ob njej si roke manejo kreativne industrije in kolektivne organizacije, prijatelji gmajne pa si pulimo lase. Spodbudila vas bo, da skupaj in naglas izrazimo svoje pomisleke. Luka Prinčič bo na kratko predstavil nekaj uvidov kot glasbenik, ki že od srede 90ih objavlja glasbo na spletu, predvsem pa kot vodja slovenske spletne (CC) založbe Kamizdat. Davor Orlič bo poročal s kongresa Unesco o odprtih izobraževalnih vsebinah v Ljubljani, Luka Frelih pa z letnega srečanja mreže Creative Commons v Torontu. Izvedeli boste lahko tudi, kaj so in kako uporabiti nabor licenc Creative Commons 4 ter orodja za licenciranje, dostopna tudi v slovenščini.

...

2 komentarja

Dogodki ta teden - 13. - 17. november

Slo-Tech - Jutri, v sredo 15. novembra bo v Kranju v organizaciji 3fs srečanje za Go programerje. Tema srečanja bojo kanali (channels), srečanje pa se začne ob 15h.

Prav tako jutri bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko ob 18h nova epizoda Čez glavo #vblatu, kjer bo Dimitri De Jonghe predaval na temo decentraliziranih podatkovnih baz in vloge blockchaina pri zagotavljanju verodostojnosti in spoštovanja licenc podatkov. Predstavil bo BigchainDB, katerega soustanovitelj je, ter medplanetarno podatkovno bazo IPDB, ki temelji na protokolu za izmenjavo podatkov Ocean.

Srečanje Drupal Slovenija bo v četrtek, 16. novembra ob 18h v Delovi stolpnici v prostorih Agiledrop. Tam bo David Ličen govoril o razvoju Vue aplikacije znotraj Drupala, Philipp Melab iz Avstrije pa bo preko konferenčnega klica predstavil Drupal GraphQL in pokazal, kako uporablja React z Drupalom.

Na novembrskem Python srečanju, ki je v četrtek ob 19h v Poligonu, bosta Dominique Wille in Rok Zupan predavala o Pythonu v...

0 komentarjev

Čez glavo v blatu (nova sezona predavanj)

Slo-Tech - "Blatna" predavanja na Fakulteti za računalništvo in informatiko se vračajo v šesto sezono! Tokrat jo bo odprl Dejan Črnila iz podjetja Dewesoft. Predaval bo o optimizaciji kode na modernih procesorjih. Če želite vedeti kako se v industriji brodi po blatu in optimizira kodo za multithreading, multicore, SIMD in GPU, potem je pravi čas ponedeljek 30. oktober ob 18.00 in pravi kraj Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

Predavanja "V blatu" imajo za cilj povezovati inženirje, raziskovalce in študente v širšo skupnost. Temeljijo na ideji, da za vsako dobro inovacijo in vsakim podjetjem stoji inženir(ka) ali inovator(ka). Tem se da glas in oder, da razširijo svoje znanje in zgodbe iz tehničnih (blatnih)...

3 komentarji

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Mini prevajalski maraton ob izidu Ubuntu 17.10

Slo-Tech - Oktobra izide nova verzija Linux distribucije Ubuntu, imenovana Artful Aardvark. Tudi v tokratni verziji je nekaj novih izrazov, ki potrebujejo prevod v materinščino.

Vsi navdušenci nad odprto kodo vabljeni na mini prevajalski maraton, kateri bo potekal med petkom, 29.9.2017 in nedeljo 1.10.2017. Dobimo se na IRC kanalu #ubuntu-si na omrežju Freenode. Prevajanje bo potekalo ves vikend, zato se lahko oglasite kadarkoli.

Kdo lahko sodeluje in ali je za prevajanje potrebno kakšno posebno znanje?
Sodeluje lahko kdorkoli, priporočamo, da si pred sodelovanjem preberete navodila za prevajanje. Koristne povezave so tudi pojmovnik izrazov in pravila slovenjenja na spletni strani Lugos.

Kako dostopam do IRC kanala #ubuntu-si?
Priporočamo vaš priljubljen IRC odjemalec, kiwiirc.com ali preko spletne strani Ubuntu.si

Kateri paketi potrebujejo prevode?
Kateri paket boste prevajali izberete sami. Seznam paketov, ki potrebujejo prevode je objavljen na spletni strani slovenske Ubuntu...

1 komentar

Cortana in Alexa sta lepi par

Slo-Tech - Microsoft in Amazon sta presenetila z napovedjo, da se bosta Cortana in Alexa začeli pogovarjati in sodelovati. Alexi bo tako mogoče reči odpri Cortano, pa se bomo lahko pogovarjali s slednjo, šlo pa bo seveda tudi v drugi smeri, torej Cortana, odpri Alexo. V prihodnosti želijo integracijo še poglobiti, tako da niti ne bo treba reči, s katero pomočnico se želimo pogovarjati, temveč bosta družno izbrali najprimernejšo.

Tu se tudi skriva razlog, zakaj bi si želeli sodelovanja med njima. Cortana in Alexa ima precej različne sposobnosti, ki izvirajo iz različne programske opreme, do katere imata dostop, hkrati pa tudi precej različno bazo uporabnikov. Medtem ko ima Cortana veliko množico uporabnikov, ki imajo nameščen Windows 10 - po Microsoftovih ocenah jih je...

16 komentarjev

CEOI 2017 v Ljubljani

Slo-Tech -

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani te dni poteka Srednjeevropsko tekmovanje iz računalništva in informatike CEOI 2017. Tekmovanja se letos udeležujejo dijaki iz 15 ekip in 14 držav: Avstrija, Azerbajdžan, Češka, Gruzija, Hrvaška, Izrael, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Švica. Slovenija ima kot gostiteljica tekmovanja pravico do dveh ekip.

Tekmovalna dneva sta dva: v sredo in v petek, od 9h do 14h. Tekmovalci vsak tekmovalni dan rešujejo po tri algoritmične naloge, kjer se upošteva kakovost rešitve (število opravljenih testov, odvisnih od hitrosti delovanja algoritma), v...

8 komentarjev

ZDA želijo prepoved računalnikov v ročni prtljagi razširiti na lete iz Evrope

Slo-Tech - V ZDA pripravljajo razširitev prepovedi vnosa večjih elektronskih naprav (vključno s prenosnimi računalniki) na krov letal, ki so jo uvedli marca letos. Tedaj so, podobno kot tudi Velika Britanija, omejitev vnosa naprav uvedle za vse letalske prevoznike na letih z določenih bližnjevzhodnih letališč. Sedaj bodo ukrep razširili na dodatne evropske države, so sporočili viri iz ameriške administracije. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) bi lahko ukrep razglasil že v naslednjih dneh.

Trenutno potekajo usklajevanja, kaj storiti s temi napravami, ki bodo očitno potovale v prtljažnem prostoru. Tam bo treba nekako zagotoviti, da se litij-ionskim baterijam ne bo kaj zgodilo, kar je v prostoru daleč od ljudi in oči težko. Strokovnjaki že opozarjajo, da bodo tovrstni ukrepi...

43 komentarjev

WebCamp Ljubljana 2017

Slo-Tech - V soboto, 22. aprila, slovenska spletna skupnost ponovno organizira konferenco WebCamp Ljubljana 2017. Vsebinsko je razdeljena na frontend, backend in DevOps vsebine. Kdor pa danes želi ostati na tekočem z vsemi novostmi pa se skoraj zagotovo nekaj časa počuti tudi čisto zgubljenega. Zato bo pa dodatni poudarek na skrbi zase in kako se ubraniti izgorelosti in pritiskom vodstva.

Do 31. januarja še zbiramo prijave za predavanja. Majhne lokalne konference so odlično izhodišče za kasnejše večje konference in s tem tudi boljše karierne zmožnosti. Pomagali vam bomo pri pripravah in poskrbeli, da bo vaše predavanje nasploh uspešno.

V primeru, da bi samo prišli poslušat, se prijavite na dopisni seznam in obvestili vas bomo, ko bodo na voljo zastonj karte. Predavanja v letu 2016 in...

16 komentarjev

Volkswagen bo prevara v ZDA stala še dodatno milijardo dolarjev

Slo-Tech - Volkswagen se je v ZDA poravnal še z lastniki vozil s trilitrskimi dizelskimi motorji, ki vsebujejo sporno programsko opremo za goljufanje pri izpustih škodljivih dušikovih oksidov. Oktobra je bila potrjena poravnava z lastniki pol milijona avtomobilov z dvolitrskimi motorji, ki je Volkswagen stala skoraj 15 milijard dolarjev, če vštejemo še zvezne kazni. Za 80.000 vozil s trilitrskimi motorji pa bo moral Volkswagen v žep seči še po dodatno milijardo dolarjev.

V poravnavi se je Volkswagen sporazumel, da bo 20.000 starejših vozil znamk Audi in VW odkupil, ker bi bilo popravilo neekonomično. Preostanek, torej okrog 60.000 novejših vozil, naj bi Volkswagen popravil s programskim popravkom. Vsi lastniki vozil bodo dobili tudi odškodnino. Poleg tega bo Volkswagen...

191 komentarjev

Amazon Video Prime postal globalen, na voljo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Amazonova storitev Video Prime je od danes resnično globalna, saj je na voljo v dodatnih dvesto državah, med njimi tudi v Sloveniji. Edina opazna vrzel je Kitajska, ki jo je Video Prime obšel (takisto Netflix), sicer pa si ga lahko za zdaj za tri dolarjev ali v EU evre privoščite kjerkoli. Polna cena, ki je dvakrat višja, bo začela veljati čez pol leta, ko se izteče akcijsko obdobje. Na voljo pa je tudi sedemdnevna preizkusna verzija, ki je brezplačna. V državah, kjer je na voljo Amazon Prime (za 10 dolarjev mesečno), je Video Prime v to ponudbo priključen brezplačno.

Amazon je z ogromno geografsko širitvijo ponudbe sledil Netflixu, ki je to storil v začetku tega leta. Poteza kaže tudi na spremembo v Amazonovem dojemanju Video Prime, ki je bil doslej zgolj bonbonček,...

25 komentarjev

Google Earth VR - modri planet v navidezni resničnosti

Google - Imamo Google Earth, v katerem lahko gledamo satelitske posnetke Zemlje, imamo pametne telefone in imamo naglavne komplete za navidezno resničnost. Kaj neki bi dobili, če bi to združili, so se vprašali v Googlu, in nastal je Google Earth VR. Zamisel je divje preprosta, rezultat pa osupljiv.

Google Earth VR je za zdaj na voljo le za lastnike HTC Vive in tako bo po Googlovih besedah tudi do nadaljnjega, snamemo pa ga s Steama. Toda sama storitev deluje kot iz znanstvenofantastičnega filma. V Google Earth VR se lahko sprehajamo po velemestih, letimo okrog nebotičnikov, skočimo v atmosfero in poletimo okrog Zemlje. Izkušnja je tako realistična, pravi Google, da so imeli precej težav s potovalno slabostjo, zato med hitrim letanjem okolico zameglijo in prikazujejo...

13 komentarjev

Snapchat gre po denar na borzo

Reuters - Obeta se nam ena izmed največjih javnih ponudb delnic (IPO) v zadnjih letih, pravijo dobro obveščeni viri na Wall Streetu. Snapchat, ki ga poznamo v glavnem po aplikaciji za pošiljanje slik, videoposnetkov in sporočil, ki se po predvajanju uničijo, a po novem tudi po sončnih očalih, se kani marca prodati. IPO naj bi se izvedel po vrednotenju med 20 in 25 milijardami dolarjev, kar bo največji IPO po Alibabi pred dvema letoma za 168 milijard dolarjev. Snapchat naj bi SEC-u (ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev) že oddal prvo dokumentacijo, ki pa še ni javna, saj ima podjetje manj kot milijardo dolarjev prihodkov, zato...

12 komentarjev

WhatsApp dobil videoklice, Skype pa podporo za neregistrirane uporabnike

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za hipno sporočanje na mobilnih telefonih WhatsApp je v najnovejši verziji dobila videoklice, ki so jih v beta verziji nekateri uporabniki v minulih mesecih že imeli možnost preizkušati. Odslej lahko to možnost uporablja kdorkoli, saj jo podpirajo verzije za Android, iOS in Windows Phone. Ob kliku na ikono za klic nas pričaka izbor med klasičnim in videoklicem, kar je tudi vse, kar je treba storiti. Nikjer ni nobenih zapletenih nastavitev. WhatsApp s tem postaja zelo resen konkurent Skypu in Applovemu Facetimu. Še nedavno je bil WhatsApp le nadomestek SMS-ov, potem pa je lani dobil glasovne klice, sedaj pa še videoklice. WhatsAppova glavna prednost je seveda...

23 komentarjev

Izšel Ubuntu 16.10

Ubuntu - Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu 16.10, ki po besedah proizvajalca poganja večino oblačnih okolij na svetu. Pol leta po izidu zadnje inačice prinaša nova s kodnim imenom Yakkety Yak precej manjših novosti, a brez večje revolucije.

Privzeti grafični vmesnik ostaja Unity 7, na voljo pa je tudi eksperimentalna verzija Unity 8 + Mir. Nova verzija vsebuje najnovejše stabilno jedro Linux 4.8. Kar se tiče grafike, ostajamo pri Mesi 12.0, saj 12.1 oziroma 13.0 ni izšla pravočasno. Podpora za Vulkan ni vključena, ga je pa mogoče namestiti iz privzetih repozitorijev. Priložen LibreOffice je napredoval do verzije 5.2. Ubuntu 16.10 ni tako imenovana verzija LTS, zato ga bo Canonical podpiral le devet...

61 komentarjev

Uberjevi vozniki zaslužijo malo nad minimalno plačo

Slo-Tech - Uber je zaradi svojega modela poslovanja pogosto tarča kritik, da ruši elemente normalnih delovnih razmerij in da predstavlja nelojalno konkurenco registriranim prevoznikom ljudi, pred čemer se je Uber pogosto branil z izjavami, da so njegovi izvajalci dobro finančno nagrajeni in tudi zato lahko nudijo prijaznejšo storitev. Oprijemljivih podatkov o zaslužkih voznikov za Uber v javnosti praktično ni, zato so dobrodošle informacije, ki so iz Uberja pricurljale do Buzzfeeda. Agregirani podatki iz več virov kažejo, da vozniki v Denverju, Detroitu in Houstonu zaslužijo 13,17, 10,75 oziroma 8,77 dolarja neto na uro. To pa ni bistveno več od minimalnih plač, ki na primer v...

20 komentarjev

Vabljeni na majsko srečanje Open data v Ljubljani

podcrto.si - Ta petek, 27. maja bo ob 18. uri v Kreativnemu centru Poligon na Tobačni 5 drugo letošnje Open data srečanje.

Open data srečanja so redna neformalna srečanja posameznikov in ustvarjalcev projektov, ki se ukvarjate z zbiranjem, analizo, vizualizacijo in omogočanjem prostega dostopa do podatkov. Srečanja so odprta za vse, tudi tiste, ki bi se s temo radi šele seznanili ali spoznali ostale člane #OpenData skupnosti.

Vsako srečanje ponuja tudi možnost neformalne predstavitve projektov, ki so na kakršen koli način povezani z odprtimi podatki. Tokrat boste lahko udeleženci poslušali tri predstavitve:

  • Jure Čuhalev bo na konkretnih primerih predstavil Dobre prakse pri shranjevanju in objavljanju odprtih podatkov. Vsi si želimo več odprtih podatkov in njihovo...

7 komentarjev

Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Slo-Tech - Ko je Amazon postavil samostoječo verzijo asistenta, ki opravlja podobno funkcijo kot Applova Siri, in ga poimenoval Echo, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo želel v naše dnevne sobi priti tudi Google. Echo je medtem razpadel na Dot in Tap, zato pa je v povojih Googlov Chirp.

Za zdaj je vse skupaj še neuradno in skrivnostno, a viri blizu podjetja so za Recode povedali, da bo naprava z zdaj še kodnim imenom Chirp podobna Googlovemu usmerjevalniku OnHub. Chirp bo nared še letos, a ne dovolj zgodaj, da bi ga predstavili že na letošnji konferenci Google I/O, ki bo potekala prihodnji teden. Bodo pa verjetno pokazali, kaj vse je z ustrezno strojno in programsko opremo moč storiti - torej nekakšen neuradni demo Chirpa.

...

35 komentarjev

BSides ponovno v Ljubljani

Slo-Tech - BSides je dogodek s področja informacijske varnosti, ki je namenjen infosec skupnosti in je organiziran s strani njenih nadobudnih članov.

Minilo je že 0x16D dni od prve najave BSides Ljubljana. Lanska strokovna konferenca je sicer postregla z manjšim številom slovenskih predavateljev, obisk tujih predavateljev pa je bil izjemen. Gostili so celo predavatelja iz Avstralije.

Organizatorji so prepričani, da se tudi v Sloveniji najdejo posamezniki oziroma skupine, ki se ukvarjajo z informacijsko varnostjo, z vdori v sisteme ali kakšno drugo »črno magijo«. S tem apelirajo na vse vas, da se jim pridružite in svoje izkušnje, ideje ter znanje delite z ostalimi. Seveda vas vabijo, da se jim pridružite tudi kot obiskovalci in naredite letošnji BSides še bolj zanimiv in nepozaben.

Vsi zainteresirani lahko svojo kratko najavo prispevak pošljete na CFP strani konference.

5 komentarjev

Netflix bo preganjal VPN in druge trike

Slo-Tech - Netflix je od minulega tedna sicer na voljo skoraj po celem svetu, a to ne pomeni, da lahko povsod gledamo vse vsebine. Dostopnost je še vedno geografsko omejena, zato nekateri uporabniki kljub uradni dostopnosti Netflixa v njihovi državi še vedno vztrajajo pri uporabi posredniških strežnikov ali navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki so bili pred širitvijo Netflixa edini način za dostop. Netflix je uradno sicer nasprotoval tovrstnemu goljufanju, a so ga potihoma tolerirali. To se ima spremeniti, so zapisali v uradni izjavi.

Zavedajo se, da vse vsebine niso dostopne povsod, kar predstavlja omejitev na poti k cilju, ki je postati globalna televizija. Ovire niso tehnološke, temveč pravne, zato Netflix tu čudežev ne more delati. Pogajanja pač...

52 komentarjev

Dogodek - D.Talk: Usability of Tangible and Intangible

Usability of Tangible and Intangible

Slo-Tech - Se produktni razvoj digitalnega produkta razlikuje od razvoja materialnega? V okviru dogodkov D.Talk nam bo na to vprašanje poskusil odgovoriti Primož Škerget.

Kljub temu, da se interakcija med produkti očitno razlikuje, so osnovni koncepti uporabniške izkušnje zelo podobni. Primož nas bo popeljal skozi procese produktnega razvoja v materialnem in digitalnem svetu in nam razložil na kaj moramo biti pozorni, če želimo, da naš produkt uspe.

Vljudno vabljeni v sredo, 4. novembra ob 19:00, v predavalnico podjetja D.Labs. D.Talk bo za razliko od prejšnjih let izveden v novih prostorih na Dunajski cesti 151 v tretjem nadstropju. Prijave na dogodek niso potrebne, nam pa s potrditvijo udeležbe na

0 komentarjev

Kdo ima prav v zgodbi o delovnih pogojih v Amazonu

Slo-Tech - Zgodba o domnevno nehumanih pogojih dela v Amazonovih pisarnah, ki jo je minuli teden objavil The New York Times, po pričakovanjih ni ostala spregledana, a nihče ni pričakoval, da bo zanetila takšen požar ne le na družabnih omrežjih temveč tudi klasičnih medijih.

Že takoj naslednji dan se je odzval Jeff Bezos, Amazonov izvršni direktor, in izrazil začudenje nad člankom, saj da ne opisuje podjetja, kot ga pozna on. Zatrdil je, da se opisane slabe prakse v Amazonu sistematično ne pojavljajo ali celo vzpodbujajo, če pa jih je kdo vseeno deležen, naj to takoj prijavi.

Kot glavni dokaz je predložil obširen demanti, ki ga je na lastno pest spisal Nick Ciubotariu, ki v Amazonu vodi razvoj...

0 komentarjev

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene

The New York Times - Amazon je mogoče začel kot spletna prodajalna knjig, a njegov ustanovitelj in izvršni direktor Jeff Bezos je imel že od samega začetka večji načrt. Knjige je izbral le zato, ker je z nečim pač treba začeti in ker so knjige v ta namen idealne - sorazmerno poceni, nepokvarljive, dovolj majhne za pošiljanje po pošti in hkrati nudijo precej podatkov za profiliranje kupcev. Dvajset let pozneje je Amazon tehnološki gigant, ki prodaja domala vse (od knjig do procesorskih ciklov v računalniških oblakih), hkrati pa raziskuje in uvaja številne nove tehnologije.

Temnejšo plat Amazon smo mnogokrat spoznavali v povezavi s slabo plačanimi delavci v skladiščih in distribucijskih centrih, a tudi beli...

64 komentarjev

Tri desetletja prave Prijateljice

Amiga 1000

Slo-Tech - Danes se boj za prevlado na osebnih računalnikih bije med taboroma Windows/Intel in Mac OS/Apple, nekje daleč v ozadju pa sopiha Linux. Razlike med njimi so manjše, kot si goreči zagovorniki enega ali drugega sistema dovolijo priznati, saj jih načeloma lahko nameščamo na isto strojno opremo (pri Mac OS X se je treba malce potruditi); vsi pač tečejo na arhitekturi, v globinah združljivi z Intelovim CISC-naborom x86. Toda preden je imel Macintosh barvni zaslon in preden so PC-ji dobro razumeli, kaj je večpredstavnost, je Amiga imela vse to. Trideset let pozneje je Amiga po spletu neljubih okoliščin ogrožena vrsta, ki se najbolje počuti v muzejih, a ji dolgujemo ogromno.

Toda pred točno tremi desetletji je Commodore v newyorškem Lincoln Centru...

63 komentarjev

Open Way konferenca tudi letos vabi

Slo-Tech - 24. aprila 2015 bo v Novem mestu zopet potekala največja neprofitna odprtokodna konferenca v Sloveniji, ki jo prostovoljno organizira skupnost – za skupnost.

Odprtokodna konferenca Open Way poleg promoviranja odprte kode v računalništvu spodbuja tudi odprtost na drugih področjih. Open Way povezuje, ozavešča in odpira poglede na odprtokodne poglede vredne širjenja.

Letošnji Open Way bo gostil Podjetniški inkubator Podbreznik. Del dogajanja bo potekal tudi v zanimivi in izvirni “pisarni na prostem”, imenovani Open Office. Nastopilo bo 14 gostujočih predavateljev, med njimi dva iz tujine, teme pa bodo obsegale vse od pregleda novih računalniških in elektro smernic do boja za odprtost in etiko v medijih. Poleg poslušanja zanimivih predavanj pa se bodo udeleženci lahko tudi naučili novih veščin izdelovanja lastnih projektov z Drupalom, programiranja...

36 komentarjev

Security BSides Ljubljana

Slo-Tech - Jutri, 12. marca, bo v Centru Poligon na Tobačni ulici 5 v Ljubljani potekal informacijsko-varnostni dogodek Security BSides Ljubljana.

Pojem "BSides" pomeni neodvisne, s strani skupnosti organizirane in praviloma brezplačne dogodke, ki sledijo večjim, uradnim in praviloma tudi precej dragim konferencam. Ime izvira iz časov LP-jev in avdio kaset, ki so imele dve strani - "A stran" z največjimi hiti in "B stran" (B-side ali flip side) z ostalimi pesmimi z albuma, med katerimi pa se je pogosto znašel tudi kak zelo poslušljiv dragulj. Navedeni Security BSides Ljubljana bo tako spremljal...

5 komentarjev

DevOpsDays v Ljubljani

DevOpsDays

vir: devopsdays.org
devopsdays.org - Slovenija ni najbolj znana po globokih tehnoloških konferencah. A število tehnoloških podjetij se povečuje in skupaj z njimi tudi količina dogodkov za inžinirje.

3. in 4. aprila v Ljubljano prihaja druga izvedba DevOpsDays. Tema konference je rušenje mej med razvijalci in tistimi, ki morajo skrbeti, da razvijalski zvarki nemoteno tečejo na strežnikih in smo jih včasih klicali sistemski operaterji - sysops. Od tod tudi ime koncepta DevOps. Program vsebuje dobro bero tujih in domačih strokovnjakov iz podjetij kot so Prezi, StackStorm, Red Hat in drugih. Govorilo se bo o konkretnih tehnologijah kot so Docker, NixOS, Kubernetes, Jube in še čem bolj eksotičnem pa o dobrih in slabih praksah kot so neprestana integracija in testno voden razvoj. Manjkale ne bodo niti praktične teme kot je intervjujanje potencialnih sodelavcev, niti filozofske kot je vprašanje o tem ali strojna oprema v oblaku sploh obstaja, če je ne moremo brcniti.
...

7 komentarjev

Piano se poslavlja

Finance - Pred tremi leti je enajst slovenskih tiskanih medijev (Delo, Slovenske novice, Dnevnik, Večer, Žurnal24, Primorske novice, Dolenjski list, Gorenjski glas, Ekipa, Požareport in Ringaraja, kasneje pa še nekaj revij) uvedlo skupni sistem za plačevanje dostopa do člankov in drugih vsebin prek spleta. Sistem Piano, ki se je na Slovaškem dobro prijel, je imel v Sloveniji težave pri prepričevanju uporabnikov, zato so bili prihodki prenizki. Delo je že julija 2013 izstopilo iz sistema Piano, kar je bil prvi resen znak, da sistem ne prinaša želenega. Čeprav so tedaj upravljavci Piana zatrjevali, da se dogovarjajo s sedmimi potencialnimi novimi založniki, iz vsega skupaj ni bilo nič.

V Pianu so povedali, je po odhodu Dela in tudi Slovenskih novic leta 2013 Piano ni...

99 komentarjev

Webcamp 2015 - Embrace Constraints

WebCamp 2015

Slo-Tech - 14. marca 2015 bo v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani skupnost spletnih razvijalcev in navdušencev organizirala WebCamp 2015. Dogodek, v angleškem jeziku, je namenjen tako izkušenim razvijalcem kot tistim, ki to še želijo postati. Vsebine bodo pokrivale frontend, backend in devops. Med več kot 300 udeleženci pa boste zagotovo našli dovolj zanimivih sogovornikov.

Organizacija dogodka po principu BarCampov (po naše: nekonferenc), pa pomeni, da predavajo udeleženci in da lahko vsakdo prijavi predavanje. Prijave sprejemamo še do petka, 13. februarja.

Prve brezplačne vstopnice bodo na voljo že v sredo, 18.2.2015. Ogledate si lahko tudi lanska predavanja.

Več na webcamp.si.

9 komentarjev

Dogodek - Prvi CocoaHeads Slovenia Meetup

Slo-Tech - V četrtek, 5. februarja se bo ob 18.00 odvijal prvi CocoaHeads Slovenija Meetup, prostor za katerega so prijazno odstopili v kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici 5 v Ljubljani. CocoaHeads je mednarodna skupina, ki združuje razvijalce na Applovih iOS in OS X plaformah in razvoj aplikacij za jabolčne naprave bo tema tudi tega srečanja.

Na prvem srečanju bomo ob nekaj krajših predavanjih izmenjali mnenja o tehnologijah, praksah in programskih jezikih. Pripravili smo tri predavanja: Matej Bukovinski bo predstavil PSPDFKit, Dal Rupnik bo predstavil kako rešuje Continuous Integration, Goran Blažič pa bo razložil Background Sync. Za konec bomo nekaj časa preživeli še skupaj ob pijači, ki bo na voljo v baru.

Na dogodek je vabljen vsakdo, ki ga zanimata platformi iOS in OS X. Zaradi lažje organizacije smo organizirali prijave na CocoaHeads Meetup, udeležba je brezplačna!

3 komentarji

Uber bi vozil tudi tovor

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Uber, ki je dvignilo ogromno prahu s svojimi storitvami za plačljiv prevoz potnikov, ki so zaradi nelojalne konkurence taksislužbam v mnogo mestih in državah prepovedane, si želi postati prevoznik, ki pokriva vse vrste prevozov ljudi in tovora. Zato so v Hongkongu začeli testiranje nove storitve UberCargo, ki uporabnikom omogoča najem kombijev za prevoz tovora.

Uber je začel svoje storitve ponujati kot UberBlack, kjer je šlo za najem limuzinskih avtomobilov, kar so kasneje dopolnili še z UberX oziroma UberPop (naročanje prevoza s kakršnim koli avtomobilom) in (deljenje prevoza in UberTaxi (naročanje klasičnega avtotaksija, ki ima pogodbo z Uberjem). V spor z oblastmi so prišli povsod, kjer so Uber...

24 komentarjev

CES 2015: Virtuix Omni VR Treadmill

Slo-Tech - Podjetje Virtuix je v Las Vegasu predstavilo prihajajoč komplet za navidezno resničnost, ki se imenuje Omni VR Treadmill. Kot namiguje že ime, ponuja več od običajnih naglavnih kompletov, kakršen je denimo Oculusov Rift. Ima namreč 360-stopinjski tekoči trak, ki omogoča hojo in premikanje po navidezni resničnosti, medtem ko se v realnem svetu ne premaknemo nikamor, kar je z varnostnega vidika zelo pomembno. Naglavni del kompleta je lahko kar Oculusov Rift, zanimivo pa postane dogajanje pod pasom.

Naprava je pozornost svetovne javnosti prvikrat vzbudila junija 2013, ko so na Kickstarterju zelo hitro zbrali 150.000 dolarjev želenega startnega kapitala za prehod od prototipa k množični proizvodnji. Dejansko so nabrali...

5 komentarjev

Predavanje - Hitri vlak skozi Ljubljano: "ne, hvala" ali "ja, super"

Slo-Tech - V sredo, 10. decembra, bo v Kavarni Union predaval dr. Branko Kontič (Inštitut Jožef Stefan) o vplivu prometa na okolje. Začetek predavanja bo ob 20. uri.

Razprava o hitrem vlaku skozi Ljubljano bo udeležence "popeljala" k vprašanju, kaj vse bi bilo treba v okolju spremeniti, da bi uresničili interes po učinkovitem in varnem prevozu na daljše razdalje. Poudarek bo na spoznavanju posledic, ki jih le redko omenjamo ali slišimo, ko govorimo o prometu. Siceršnje razprave se večinoma dotikajo izpustov CO2, prašnih delcev in načinov prevoza, tokrat pa bodo v središču okoljske spremembe, zagate in dileme, ki jih lahko uspešno rešujemo le na strateški ravni in preko obravnave alternativ ter optimizacij. Kako nam lahko pri tem pomagajo tehnično znanje in različne znanosti boste slišali v prikazih o nujnih predorih, ki bi jih za hitri vlak morali še narediti v Sloveniji, viaduktih, ki naj bi premoščali nekatere doline, postajališčih in povezavah z drugimi načini transporta (npr....

39 komentarjev

Dogodek - D·Talk: Toolbox of a Ruby Team

Toolbox of a Ruby Team

Slo-Tech -

Tudi v letošnjem letu na D·Labs pripravljamo mesečna predavanja imenovana D·Talk, s katerimi želimo naša znanja deliti širši množici zanesenjakov. Kot lansko leto bodo teme predavanj zelo zanimive in raznolike, zato ste vsi, ki vas zanimata način dela in razmišljanja v start-up svetu vabljeni, da se nam pridružite.

Splet in spletno programiranje se razvijata z nadzvočno hitrostjo. Prav tako se vsak dan pojavljajo orodja, ki spletnim razvijalcem pomagajo pri njihovem delu. Na pričujočem D·Talk-u boste izvedeli katera orodja uporabljamo pri agilnem spletnem razvoju in zakaj smo jih izbrali.

Martin Artnik vam po povedal kako smo učinkovito rešili komuniciranje v ekipi, kako sproti preverjamo...

15 komentarjev

Microsoft je predstavil Windows 10

En Windows za vse

vir: The Verge
The Verge - Logično bi bilo, da bi Windows 7 in 8 sledil Windows 9, a temu ne bo tako. Pri Microsoftu so očitno razmišljali, da bi novo verzijo poimenovali Windows One (za imenom bi se skrival pomen), a ker so Windows 1 že imeli, so se zadovoljili z Windows 10. Razlog za to se skriva v enotnosti operacijskega sistema, saj naj bi bil Windows 10 zelo enoten na vseh platformah, ki jih ponuja Microsoft, torej na namiznih računalnikih, prenosnikih, tabličnih napravah in na mobilnih telefonih ter tudi televizorjih, prek HTPC-jev in Xbox One. Na vseh bo na voljo enotna trgovina z aplikacijami, kjer bodo za vse platforme na voljo načeloma enake aplikacije. Na začetku predstavitve so posebej poudarili podjetja oz. poslovna okolja, kjer naj bi...

143 komentarjev

Photoshop prihaja na Chromebooke

Photoshop na Chromebook Pixel

vir: Google
Google - Kot kaže bo na Chromebookih, večinoma cenovno ugodnih prenosnikih, na katerih teče ChromeOS, mogoče poganjati Adobov Photoshop. Ta za retuširanje slik najbolj poznan program bo na Chromebookih sicer na voljo v precej omejenem obsegu, saj so na Adobovih strežnikih zaenkrat na voljo le predprijave, kjer bodo prve odobrene šele čez tri do štiri tedne, obenem pa so sprva na voljo le za severno-ameriške študentske uporabnike Adobovih oblačnih storitev Creative Cloud. Ti bodo dobili polno zmogljiv Photoshop, ki bo tekel v oblaku, ter bo, zaradi relativno majhne shrambe v Chromebookih, vse datoteke shranjeval neposredno na Googlov oblak Drive in jih od tam tudi nalagal. Ker bo sam program prav tako tekel v...

30 komentarjev

Predavanje - Znanost na cesti: Pomen znanosti in podjetništva

Slo-Tech - V sredo, 10. septembra 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete o pomenu znanosti, podjetništva in inovativnosti v prihodnjem razvoju slovenske družbe.

Za uspešnejšo gospodarsko in družbeno prihodnost potrebujemo nove oblike organiziranosti. Izziv uspešnega povezovanja znanosti in proizvodnje bo vse večji. Najbolj potrebna reforma v Sloveniji je na področju inovacijske dejavnosti oziroma učenja družbe, kjer je potrebno precej uspešneje kot do sedaj povezati znanost in podjetja. Pri tem imajo izjemno veliko vlogo "pravi" inženirji, ki bi morali delovati oziroma biti zaposleni tako na strani znanosti oziroma javnih raziskovalnih organizacij kot v podjetjih.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih...

10 komentarjev

Dogodek - D·Talk: Kaj bi mediji potrebovali od programerjev in oblikovalcev, če bi jim kdo povedal

DTalk

Slo-Tech - V sredo, 18. junija ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v Ljubljani v veliki zeleni stavbi zaključila prva sezona dogodkov D·Talk. Tokrat bomo govorili o tem, kaj bi mediji potrebovali od programerjev in oblikovalcev, če bi jim kdo povedal.

Nacionalni spletni in tiskani mediji so še pred 10 leti pri nas sloveli kot eni največjih zaposlovalcev internetnih strokovnjakov. Prenove medijskih spletnih portalov so bile odmevni projekti, kritizirani in komentirani tako s strani strokovnjakov pa tudi splošnega bralstva. In splošen občutek je bil, da smo držali korak z globalnimi trendi.
Danes tega stika ne zaznavamo več. Bolj ali manj skritim za plačilnimi zidovi medijem še vedno upada posel, hkrati pa...

2 komentarja

Predavanje - Znanost na cesti: Električna mobilnost po zraku

Slo-Tech - V petek, 6. junija 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Gregor Veble, vodja razvoja v podjetju Pipistrel.

V predavanju bo predstavljen prenos aktualnih znanstvenih dognanj v prakso pri načrtovanju zelo učinkovitih aerodinamskih naprav. Vodja razvoja podjetja Pipistrel d.o.o. bo razkril, kaj je potrebno za zasnovo električnega letala, kaj pripomore k njegovi energetski učinkovitosti in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo na tem področju. So to hibridni pogoni, električna potniška letala, zračna osebna vozila? Govorili bomo o aerodinamiki, metodah za optimizacijo aerodinamičnih površin, pa tudi o tekmovanju v ZDA.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke...

2 komentarja

Dogodek - D·Talk: Customer Hacking: What Engineers Need to Unlearn to Sell

Dtalk

Slo-Tech - V sredo, 21. maja ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v Ljubljani v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D·Talk. Tokrat bomo govorili o tem, kaj moramo inženirji spremeniti v svoji miselnosti, da bomo lažje prodali svoje produkte.

Na pomoč nam bo priskočil Matt Mayfield, bivši inženir, sedaj strokovnjak za prodajo ter svetovalec podjetnikom in podjetjem. Daljši opis izredno zanimivega predavanja (v angleščini) lahko najdete na spletni strani D·Talka. Predavanje bo v angleščini.

Prijave niso potrebne, nam pa s potrditvijo udeležbe na D·Talk Meetup olajšate organizacijo.

Vljudno vabljeni vsi, ki kljub odličnemu produktu tega ne znate ali zmorete dobro prodati!

4 komentarji

Kolokvij IJS: Teorije poenotenja

Inštitut Jožef Stefan - V sredo, 7. maja 2014, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« bo prof. dr. Borut Bajc predaval o teorijah poenotenja.

Raziskave zadnjih desetletij so podale jasno sliko osnovnih delcev in njihovih interakcij pri nizkih energijah. Kljub zelo natančnemu ujemanju z eksperimentom pa ima tako imenovani standardni model nekatere fenomenološke težave (npr. opis nevtrinov, temna snov) in objektivne pomanjkljivosti (kvantizacija naboja, nerazumno ponavljanje interakcij, večje število različnih delcev, itd.). Marsikatero izmed teh težav je mogoče rešiti, če standardni model nadgradimo v teorijo poenotenja, katere glavna ideja je, da vse tri umeritvene interakcije standardnega modela pri visoki energiji izvirajo iz ene same poenotene interakcije. To istočasno poenoti tudi osnovne gradnike – delce. Posledice te ideje so daljnosežne: avtomatičen obstoj magnetnih monopolov, razpad protona in poenoten opis kvantnih lastnosti snovi. V predavanju bodo nakazane tako teoretske...

7 komentarjev

Konferenca DevopsDays za administratorje in razvijalce

DevopsDays

Slo-Tech - Prvi DevopsDays v Sloveniji oziroma regiji bo potekal v Ljubljani 4. in 5. aprila 2014.

Beseda Devops je okrajšava za "Developer Operations" ter pomeni procese, orodja in ljudi, ki nudijo podporo (programskemu) razvoju. Pod devops spadajo sistemi za nadzor nad verzijami kode, avtomatsko testiranje, neprestana integracija, neprestano nameščanje sistemov, monitoring, samodejno skaliranje in podobno.

Objavljen program vsebuje trenutno aktualne teme, ki jih bodo predstavili predavatelji iz ZDA, Argentine, Izraela, Latvije, Madžarske in Slovenije. Govorilo se bo o rešitvah kot so git, Groovy, Graphite, Jenkins, Puppy in razpravljalo o devops izzivih v različnih operacijskih sistemih in okoljih. V popoldanskem času se bo konferenca nadaljevalja po principu openspace, kjer bo imela publika možnost aktivnega sodelovanja ter klepeta s predavatelji.

Dogodek je organiziran prostovoljno. A ker je stroške treba pokriti, prijava ni...

13 komentarjev

Konferenca odprtokodnih rešitev v Novem mestu - Open Way

Slo-Tech - V petek, 25. aprila bo v Novem mestu potekala enodnevna konferenca posvečena odprtokodnim rešitvam. Preko delavnic in predavanj se bo tako staro mestno jedro v Novem mestu prelevilo v center odprtokodnega znanja, idej in rešitev s področja IT-ja, tehnologije, kreativnosti, 3-D tiskalnikov in še mnogo več.

V dopoldanskem času se bosta tako na Fakulteti za informacijske študije odvijali dve brezplačni delavnici namenjeni vsem tehničnega znanja željnim, da pridobijo nova znanja s področja odprte kode in uporabe odprtokodnih programov. V popoldanskem času pa se bo v Galeriji Simulaker, v starem mestnem jedru Novega mesta, odvijala serija predavanj z zanimivimi govorci iz sveta odprte kode.

...

4 komentarji

Webcamp Spring 2014 Ljubljana ponovno med vami!

WebCamp.si - Ponovno se bodo odprla vrata za vse ljubitelje računalništva, spletnega dizajna ter mobilnih aplikacij - Webcamp spring 2014 Ljubljana, In sicer v soboto 26.aprila 2014 v sodelovanju z OCWC Global 2014 na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) na Tržaški cesti 25 v Ljubljani s pričetkom registracije ob 8:30 ter uvodnim nagovorom ob 9:15. Predavanja sledijo od 9:30 naprej. Ne skrbite, vmes boste deležni prigrizkov, kosila ter tudi hidracije. Konec dogodka se načrtuje okoli 16:00 z druženjem ob pijači.

Če ste že pozabili, kaj točno predstavlja Webcamp, vam osvežim spomin: WebCampLjubljana je konferenca, na kateri se udeležence tudi spodbuja, da se predstavijo s kakšno zanimivo temo ali pa povedo svoje mnenje, vprašajo itd. Več za osvežitev spomina in ogled video posnetkov prejšnih dogodkov Webcampa - http://video.webcamp.si/

Letošnja tema so spletne tehnologije v...

6 komentarjev

Start-upi in njihov bolestni optimizem

Start-up Crawl 2014

vir: internetweek.si
internetweek.si - Tudi v Sloveniji obstajajo start-upi, ki se borijo na mednarodnem terenu. Takšni, ki zganjajo tehnološke vragolije, ki parirajo Silicijevi dolini in izumljajo nove poslovne modele.

Ta petek, 21. marca odpirajo svoja vrata. Če vas zanima kako izgleda start-up od znotraj, potem je ta petek priložnost za vas. Inženirji in drugi vpleteni bodo predstavljali delo v svojih start-upih. Morda pa tudi vas okužijo s kakšno idejo.

V Start-up Crawl 2014 sodelujejo 3fs, Appssolut, Celtra, DLabs, Databox, Dawn of Play – Razum, DietPoint, Domenca, Fieldoo, Flaviar, Ganxy, Infinum SI, Klika, Lumu, Oculus, Outfit7/Ekipa2, Red Hat, Sqwiz, Toonia, Toshl, Uniki, Visionect, Zemanta, ZootFly in drugi!

Ker je bil prejšnjič naval velik, se je tokrat potrebno registrirati. Izkoristite...

312 komentarjev

Delavnica PHP Symfony2

Symfony2 delavnica

Slo-Tech - Symfony2 je v zelo kratkem času postal eno izmed najbolj priljubljenih PHP ogrodij. Razvijalci ga uporabljajo za gradnjo spletnih aplikacij vseh velikosti, prav tako pa se zaradi njegove modularnosti po njem zgledujejo marsikateri konkurenti. Tudi Slovenija ni izjema in uporaba Symfonyja2 pri nas strmo narašča.

V D·Labs smo se zato odločili, da v Slovenijo povabimo dva svetovno priznana predavatelja in Symfony2 strokovnjaka, člana KnpLabs, ter z njima priredimo 3-dnevno praktično delavnico, ki se bo dogajala med 3. in 5. aprilom v Ljubljani. Iz Niša nas bo obiskal Saša Stamenković, ter iz Nantesa David Jegat, ki nam bosta v treh dneh predstavila kar nekaj primerov osnovne in napredne uporabe ogrodja.

V večji meri se bodo delavnice udeležili D·Labsovci, vendar pa smo za Symfony skupnost prihranili nekaj mest, ki jih bomo za simbolično ceno 100€...

1 komentar

Dogodek - D·Talk: Building a Startup Community

DTalk

Slo-Tech - V sredo, 26. februarja ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v Ljubljani v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D·Talk. Tokrat bomo govorili o tem, kako zgraditi uspešno startup skupnost.

StartUP Novo mesto predstavlja vez in sodelovanje podjetij, poslovnih angelov in investitorjev tako znotraj kot zunaj Slovenije. V manj kot letu dni jim je tako uspelo zgraditi močno startup skupnost prek različnih dogodkov, delavnic in programov, katere je obiskalo več kot 1000 obiskovalcev.

Ustanovljen je bil na pobudo mladih Novomeščanov, ki so na podlagi svojih izkušenj in zavedanja o trenutni situaciji na trgu prepoznali problem mladih posameznikov in skupin s podjetniškimi ambicijami ter podjetij v...

11 komentarjev

Dogodek - D·Talk: Dysfunctions of a Functioning Team

D.Talk: Dysfunctions of a Functioning Team

Slo-Tech - V sredo, 22. januarja ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D·Talk. Tokrat se bomo seznanili z disfunkcijami ekip.

Govorili bomo o motorju vsakega dobrega projekta - timu in posameznikih v njem. Predavatelja Dušan in Tilen bosta vsak na svojih primerih ugotavljala, katere dobre prakse iz agilnega sveta zares delujejo, zakaj delujejo in kaj v resnici pomeni biti član ekipe.
Predavanje je nastalo po inspiraciji knjige The Five Dysfunctions of a Team in iz izkušenj, ki sta jih predavatelja nabirala skozi leta.

Dušan Omerčević je vodja razvoja pri Zemanti, "drugi" certificirani Scrum Master v Sloveniji in pobudnik iniciative Skram.si.
Tilen Travnik je...

7 komentarjev

Dogodek - D·Talk: The Empire Books Back

The Empire Books Back

Slo-Tech - V sredo, 18. decembra, ob 19.00 se bo na Celovški cesti 32 v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D.Talk. Glavna tema predavanj bodo ideja, nastanek in tehnologija platforme toothpick.com, ki ljudem po vsem svetu omogoča iskanje in rezervacijo zobozdravnika zase ali za svojo družino. Z dvema predavanjema bomo pokrili tako produktni kot tudi tehnični pogled na portal toothpick.com.

Tokratni gost bo Jozef Wallis, soustanovitelj in SVP pri toothpick.com, ki nam bo v prvem predavanju predstavil nastanek portala skozi oči ustanovitelja. Kako prepričati več kot šestdeset tisoč pacientov in več kot tri tisoč zobozdravnikov, da uporabljajo spletni produkt, kako biti boljši od konkurence in kako...

1 komentar

Brezplačna delavnica Mozilla Webmaker v Sloveniji

Mozilla.org - Si želiš narediti spletno stran, pa ne veš niti kako bi začel? Imaš noro idejo za startup, vendar si popoln začetnik? Če bereš Slo-Tech, je odgovor na obe dve vprašanji najverjetneje ne. Zato se poraja tretje: zakaj sprašujem neumnosti? Potrpi, bralec: do konca novice je samo še 220 besed. In na koncu ti bo vse jasno.

Mozilla je eno izmed redkih podjetij, ki si iskreno prizadeva za odprt, dostopen in brezplačen splet (zato jo boš zaman iskal med poslušnimi sodelavci programa nadzora Prism). Za dosego tega cilja razvija različne tehnološke rešitve (npr. Firefox), vendar so zanj potrebni tudi ustvarjalci, ki pa jih je še vedno bistveno manj kot uporabnikov. Zato se je Mozilla lotila projekta Webmaker, s katerim želi na milijone...

17 komentarjev

Dogodek - D·Talk: UX4Dev in Codeable

D.Talk UX4Dev in Codeable

Slo-Tech - V sredo, 30. oktobra, ob 19.00 se bo na Celovški cesti 32 v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D.Talk.



V prvem predavanju z naslovom UX4Dev, bo Mitja Mavsar, vodja ekipe za uporabniško izkušnjo na D.Labs, prikazal nekaj enostavnih metod za raziskovanje uporabnikov ter družno oblikovanje. Predavanje bo prilagojeno vsem razvojnikom, ki bi radi izvedeli kaj več o vlogi uporabnikov pri produktih katere razvijajo.

Po kratkem odmoru se bo predstavil Tomaž Zaman, ustanovitelj Codeable, ki se bo osredotočil in nam predstavil izzive s katerimi so se z ekipo soočali med svojim nastankom. Predavanje bo vsekakor zanimivo tako za vse, ki se podajate v start-up vode, kot tudi za tiste, ki ste v...

12 komentarjev

Internet Week Ljubljana - Naslednji teden

Internet Week Ljubljana 2013

Slo-Tech - Če budno spremljate medije, potem veste, da je Slovenija na smrtni postelji, da jo bodo raznorodne interesne skupine zdaj zdaj raztrgale. Vendar ne glede na splošno prepričanje politika nima monopola nad dogajanjem v naši deželi. Obstajajo podjetja, ki na globalnem trgu tekmujejo s konkurenco in so kljub negotovi prihodnosti ambiciozna, delovna in zrejo v prihodnost z dvignjeno glavo. Obstajajo študentje in profesionalci, ki se združujejo v skupnosti za pridobivanje znanj, ki bodo uporabna za preboj iz te krize. Obstaja torej tudi delujoča Slovenija.

En kos delujoče Slovenije lahko najdete v Ljubljanski spletni skupnosti - množica podjetij in posameznikov se trudi, da bi z medsebojno pomočjo, vzpodbujanjem in inspiracijo presegla okvire domačih razprtij in naredila nekaj več.



V Ljubljani bo od 22.10 do 30.10 potekal Internet...

7 komentarjev

Dogodek - D.Talk: Why Ruby 2.1 & Rails 4 are more awesome than ever

D.Talk

Slo-Tech - V sredo, 9. oktobra ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v Ljubljani, v veliki zeleni stavbi pričela prva sezona dogodkov z naslovom D.Talk. Vsak mesec se bomo pogovarjali o najrazličnejših tematikah pomembnih za vsak start-up, med katerimi bomo spoznali moderna razvojna orodja, vlogo uporabniške izkušnje pri končnem produktu ali pa se bomo pogovarjali o uspešnih poslovnih modelih.

Sezono bomo pričeli z razvojnimi orodji ali natančneje s pregledom novosti v programskem jeziku Ruby 2.1 in pripradajočem frameworku Rails 4. Naslov prvega D.Talka bo zato Why are Ruby 2.1 & Rails 4 more awesome than ever?, predaval pa bo Jan Berdajs, izkušeni Ruby razvojnik v podjetju D.Labs, privrženec odprte kode,...

0 komentarjev

Mozilla odpira prostore v Novem mestu

Kiberpipa - Mozilla Spaces so odprta delovna okolja v svetovnih prestolnicah, namenjena hekerjem, programerjem, dizajnerjem, raziskovalcem in drugim sodelavcem Mozille, ki želijo prispevati k svetlejši prihodnosti spleta. In po vzoru Mozilla Spaces zdaj Mozilla odpira prostore tudi v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu.



Poleg pisarne, v kateri bo slovenska skupnost v bodoče lahko še uspešneje delovala, bo Mozilla v sodelovanju s StartUP Novo mesto ponudila delovno okolje, ki bo v duhu odprtokodnega gibanja odprt za obiskovalce. Seznaniti se bo moč tudi s projekti, ki jih izvajata Mozilla in StartUP Novo mesto.

Otvoritev Mozilla Space v Novem mestu bo potekala v soboto, 14. septembra ob 17. uri. Nastopilo bo plesno društvo Arabeska, prireditev pa se bo zaključila s premiernim predvajanjem v slovenščino podanaslovljenega...

12 komentarjev

257. Solomonov seminar / twitter

Slo-Tech - Ta petek, 21. junija ob 10h bo v veliki predavalnici IJS (prvo nadstropje glavne stavbe) potekal 257. Solomonov seminar, še eno v seriji predavanj o umetni inteligenci in drugih splošnih tematikah iz sveta računalništva in informatike.

Organizatorji iz laboratorija za umetno inteligenco pri IJS bodo gostili Aleka Kolcza iz ameriškega podjetja Twitter, ki bo predstavil, kako Twitter deluje v smislu infrastrukture ter kateri so glavni izzivi, s katerimi se sooča pri tem. Predavanje bo zanimivo za vse, ki jih zanima tehnično...

1 komentar

Apple WWDC: Mac in OS X

vir: The Verge
The Verge - Kot je običajno za Applove prireditve, na katerih predstavijo obilico novosti, so tokratno otvoritveno predstavitev razvijalske konference WWDC začeli s statistiko. Tokrat so se pohvalili predvsem z odlično predstavo svoje trgovine za mobilni operacijski sistem iOS. Poročali smo že, da so nedavno presegli kar 50 milijard namestitev aplikacij na vseh napravah. To so zdaj ponovno poudarili in z veseljem povedali, da so v petih letih, kolikor let je odprta trgovina, razvijalcem izplačali že 10 milijard dolarjev. Polovico tega zneska so izplačali v zadnjem letu dni. Sicer je v trgovini že 900.000 različnih aplikacij, od tega 375.000 namenjenih izključno iPadom.

Del predstavitve, posvečene Macom in OS X-u, so prav tako začeli...

68 komentarjev

Kakšno nadomestila naj operater povrne končnemu uporabniku ob nedelovanju ali slabši kakovosti delovanja storitev?

APEK - Z lahkoto si predstavljate vse užitke raziskovanja informacij na spletu, ko ob dveh zjutraj linija počepne, ali celo pade. Hočete poklicati soseda iz spodnjega (!) nadstropja, če je tudi pri njem kaj narobe, ali pa gre za napako na terminalski opremi. Glej ga zlomka, tudi telefon ne dela! Ob dveh zjutraj brez pipe v svet, groza brez primere. Jasno, tudi pomoč uporabnikom je nedosegljiva. Vse vam gre po glavi, razen morda ključnega (postelja much?), torej kdo je »kriv«, kdo bo...

71 komentarjev

Omrežja, Stanford in Silicijeva dolina

Jure Leskovec

Slo-Tech - Vedno več slovencev je uspešnih v svetu. Eden izmed njih je tudi dr. Jure Leskovec, profesor računalništva na prestižni univerzi Stanford. Da bi se od njega kaj naučili smo ga povabili, da o svojih izkušnjah z analizo velikih omrežij, Stanfordom in Silicijevo dolino predava tudi doma.

V torek 18. decembra ob 18.00 bo predaval na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v okviru...

28 komentarjev

Foxconn še ne gre v ZDA, gredo pa ameriški študentje tja

CNet - Foxconn se je odzval na navedbe, da naj bi se širili v ZDA, kar so ta teden poročali vsi večji mediji. Tiskovna predstavnica podjetja je v elektronskem sporočilu za Cnet zanikala, da bi se Foxconn zanimal za širitev svojih operacij v ZDA (kjer so že prisotni). Toda precej resnice v zgodbi vseeno ostaja.

Program izobraževanja za ameriške študente inženirskih ved, ki bodo na Kitajskem dobili možnosti sodelovanja pri dizajniranju in proizvodnji ter se bodo hkrati lahko učili tudi kitajščine, je resničen. Terry Guo ga je napovedal pretekli teden, podjetje pa se trenutno pogaja z MIT.

Prav tako je zelo realen zaključek, da Kitajska počasi postaja predraga. Stroški dela tam rastejo (povprečen delavec zasluži 300-400...

19 komentarjev

Konferenca OpenBlend 2012

Slo-Tech - Društvo OpenBlend vas 20.9.2012 vabi na peto izvedbo konference OpenBlend, tokrat v mirnem okolju gradu Jablje nedaleč iz Ljubljane. Konferenca je namenjena predvsem navdušencem nad okoljem Java in z njim povezanimi tehnologijami. Letošnji predavatlji prihajajo iz najrazličnejših podjetij ter organizacij z več kotičkov sveta. Tako bodo svoje delo predstavili Gavin King in Keith Babo iz podjetja Red Hat, Ben Straub iz GitHuba, Benjamin Savoy iz podjetja CloudBees in drugi. Več informacij je na voljo na spletni strani društva OpenBlend, ki enkrat mesečno v Kiberpipi organizira podobne (vendar krajše) dogodke - CafeBabe.

0 komentarjev

Google I/O - 1. dan

Nexus Q

Slo-Tech - Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več...

44 komentarjev

Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je...

14 komentarjev

Rusi v indonezijskem gorovju Salak izgubili potniško letalo Sukhoi Superjet 100

Razbitine letala so našli na steni gore Salak v Indoneziji, na višino okoli 1500 metrov. Teren je izredno težko dostopen.

vir: Russia Today
Russia Today - Pozno sinoči po lokalnem času se je rusko potniško letalo Sukhoi Superjet 100 med krajšim promocijskim letom okoli Jakarte v Indoneziji iz še neznanih razlogov nenadoma spustilo z 3000 metrov na manj kot 2000, ter izginilo iz radarja. Na krovu je bilo 8 članov posadke in 40 potnikov, večinoma indonezijskih poslovnežev in novinarjev, ki jih je ruski proizvajalec želel prepričati v nakup letala za notranje in regionalne lete. Reševalna akcija je v ranih jutranjih urah uspela...

24 komentarjev

Seminar Društva elektronikov Slovenije

Slo-Tech - V prostorih Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani bo 14.4.2012 od 9:00 do 18.00 ure potekal seminar na temo komunikacijskih protokolov za amaterje. Seminar je razdeljen na več logičnih delov: 1. Osnove komunikacijskih protokolov, 2. Uporabni komunikacijski protokoli, 3. Sestavljanje komunikacijskih protokolov, 4. Nastavitve strojne opreme, 5. Praktična demonstracija v živo

Natančnejša vsebina seminarja je prikazana na Elektronik.si

Vzporedno s seminarjem bo tudi razstava z naslovom "Elektronika v nostalgiji".

Prijave na naslov društva : drustvo.elektronikov@gmail.com

8 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

Intervju: Robert Farazin - DoubleRecall

Hekovnik - V tokratnem intervjuju s podjetnikom bomo v Hekovniku gostili direktorja in soustanovitelja podjetja DoubleRecall, Roberta Farazina, ki je v preteklem letu, kot prvo Slovensko podjetje vstopilo v YCombinator, prestižni inkubator v Silicijevi dolini. Že takrat so pridobili investicijo inkubatorja in Yurija v skupnem znesku več kot $160.000. V preteklem mesecu pa so pridobili še semensko investicijo v višini 1,6M $.

Intervju bo potekal v četrtek, 29.3.2012 ob 18:30 v Čajnici Hekovnika.

Robert nam bo pojasnil, kako je iz Slovenije prodreti v Silicijevo dolino, kaj se je v enem letu naučil in...

109 komentarjev

Konferenca Winnovate OpenDay

Slo-Tech - V sredo 29.2.2012 ob 10:00 bo v Mariboru na ulici Kneza Koclja 22 (Hotel City) konferenca Winnovate OpenDay - Sodobna družba v objemu brezžičnih tehnologij

Na konferenci bodo predstavljeni številni nacionalni, lokalni in zasebni projekti brezžičnih tehnologij. Med drugimi Eduroam, Libroam, brezplačne internetne dostopne točke v Ljubljani, Mariboru in Šoštanju ter prosto brezžično omrežje Wlan-si. Cilj konference je izmenjava izkušenj, mnenj in predlogov med neprofitnimi organizacijami, zaposlenimi v javni upravi, gospodarstvu ter vsemi drugimi, ki se ukvarjate z uvajanjem in razvojem brezžičnih tehnologij in storitev na eni strani ter uporabniki le-teh na drugi strani.
Vstop na konferenco je brezplačen, vendar vam zaradi omejenega števila mest priporočamo, da se čim prej prijavite na http://openday.si/brezplacna-prijava ali po telefonu 02 53 81 350 (Jožica). Organizator konference je Razvojna agencija Sinergija d.o.o., slovenski partner pri projektu Winnovate (MED program), ki je...

0 komentarjev

Pogovor s Tomažem Štolfo v Hekovniku

Pogovor z Matevžem Klanjškom

vir: Hekovnik
Hekovnik - V Hekovniku smo pretekli mesec v okviru natečaja M:AppFest pričeli s serijo pogovorov s podjetniki iz mobilnega sveta. Ob četrtkih smo že gostili Andraža Logarja iz 3fs in Matevža Klanjška iz Celtre. Tokratni tretji gost pa bo Tomaž Štolfa iz podjetja Vox.io . V pogovoru z njim bomo izvedeli, kako in zakaj se je odločil za podjetništvo, kako se je rodil projekt Vox.io in kakšna je usmeritev podjetja na mobilnem trgu. Seveda boste svoja vprašanja lahko zastavili tudi vsi obiskovalci. Pogovor se bo pričel jutri v četrtek, 23.2. ob 18:30 v Čajnici Hekovnika.

Vabljeni tudi k ogledu preteklih predavanj:
Andraž Logar: Trženje aplikacije Toshl
Matevž Kalnjšek: Celtra: o nastanku, inspiracijah in podjetništvu

1 komentar

Nova anketa: (e)knjige?

Slo-Tech - Potem ko smo izvedeli, da vas je kar nekaj resno načrtovalo prebiti novo leto v jarku, vas tokrat sprašujmo o obliki izdaje knjig.

So vam na splošno ljubše knjige v elektronski izdaji ali vendarle še vedno v tiskani? Ali pa vam je vseeno, ker je pomembna zgolj dobra vsebina?

Mimogrede, sploh (še) berete?

142 komentarjev

AppCircus@MoMo Slovenija

Slo-Tech - AppCircus je tekmovanje, ki poteka v več kot 50 mestih po vsem svetu z namenom promocije aplikacij, najboljše pa so tudi nagrajene. Med prijavljenimi bomo zbrali najboljših 10, ki se bodo nato predstavile pred žirijo strokovnjakov. Zmagovalec bo prejel nominacijo za Mobile Premier Awards, ki bo potekal med Mobile World Congres konferenco v Barceloni.

Zadnji rok za prijavo je 2.12.2011, prijaviš se pa lahko tukaj: http://appcircus.com/event/appcircus-in...

Appcircus dogodek se bo zgodil v ponedeljek 12.12. na MobileMonday v Kiberpipi, kjer bo žirija tudi izbrala zmagovalce.

Prijava je brezplačna, pogoj za udeležbo na dogodku, pa je uspešna prijava.

0 komentarjev

14. multikonferenca Informacijska družba 2011

Inštitut Jožef Stefan - Med 10. in 14. oktobrom se bo na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani odvijala 14. multikonferenca Informacijska družba 2011.

Dogodek je razdeljen na 8 konferenc, ki se dotikajo osnovne teme: inteligentni sistemi, kognitivne znanosti, izkopavanje znanja in podatkovna skladišča (sikdd 2011), soočanje z demografskimi izzivi, sodelovanje, programska oprema in storitve v informacijski družbi, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, robotika, kognitonika, internet in slovenija: 1985 – 1995.

Vstop je prost, več informacij pa dobite na strani dogodka.

1 komentar

WebCampLjubljana

WebCamp.si - V soboto, 22. oktobra, bo na Fakulteti za Elektrotehniko (in Fakulteti za Računalništvo in Informatiko, Tržaška c. 25) ponovno organizirana nekonferenca WebCampLjubljana, kjer predavate udeleženci sami. Tema so spletne tehnologije, ki danes obsegajo tako klasični splet kot mobilne naprave ter zahtevajo tudi nove podjetniške in marketinške prijeme.
Udeležba je brezplačna, prve vstopnice pa bodo na voljo danes ob 11h dopoldne, lahko pa si jo zagotovite mimo vrste tako, da vnaprej prijavite predavanje.

Več o dogodku na webcamp.si.

29 komentarjev

Danes je svetovni dan sistemskih administratorjev

Slo-Tech - Zadnji petek v juliju je že 11 let prav poseben dan za mnogo bralcev naše strani, saj se po svetu neuradno obhaja dan sistemskih administratorjev (System Administrator Appreciation Day). Izmislil si ga je in leta 2000 prvikrat praznoval ga je sistemski administrator Ted Kekatos.

Zgledoval se je po dnevu tajnic, ki ga v ZDA obeležujejo vsako sredo v zadnjem celem tednu v aprilu že od leta 1952 dalje. Kekatos je leta 2000 delal v računalniškem podjetju in ko je videl Hewlett-Packardovo reklamo za tiskalnik LaserJet 4000, na kateri je sistemski administrator dobival cvetje in sadje, se mu je utrnila zamisel za tovrsten...

20 komentarjev

Predstavitev projekta Booki v Mestni Galeriji Ljubljana

booki

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri v Mestni Galeriji Ljubjana Adam Hyde in Aleksandar Erkalović predstavljata projekt Booki, spletno orodje za pisanje in tiskanje knjig.

Booki je skupek preprostih in učinkovitih prosto dostopnih spletnih orodij, ki pomaga izdelovati proste knjige - papirnate ali e-knjige. Omogoča vam samostojno delo ali sodelovanje v skupini, na voljo je komentiranje dela, iskanje pomoči pri kolegih, olajša prevajanje del ali ponovo uporabo vsebin ter objavljanje zaključenih del. Booki je nastal za potrebe projekta FLOSS Manuals, sedaj pa širi občinstvo in svojo odprto platformo ponuja v uporabo najrazličnejšim publikacijam.

Predavanje bo zanimivo tudi za tehnološke navdušence, saj bosta prisotna oba glavna razvijalca projekta, ki bosta lahko podala...

2 komentarja

Okrogla miza Digitalna ekonomija 2.x

Slo-Tech - Napoved smo opazili nekoliko pozno, a vseeno: danes ob 18. uri (čez uro in pol) bo v dvorani C na Gospodarski zbornici Slovenije potekala okrogla miza z naslovomo Digitalna ekonomija 2.x.

V debati bodo sodelovali



Pogovor bo povezoval Vuk Ćosić, spletni strateg.

Dogodek je del prireditve ob svetovnem dnevu informacijske družbe.

23 komentarjev

Predavanje: Prišli, videli, zmagali - DoubleRecall v Silicijevi dolini

Slo-Tech - Nedavno smo poročali o velikem uspehu slovenske ekipe DoubleRecall v Silicijevi dolini. Zdaj napovedujemo predavanje, kjer bodo razgrnili svojo zgodbo preden odidejo v ZDA:

Kakšni so Slovenci 2.0? Morda takšni, ki napadajo Pakistanski mobilni trg in hkrati z drugo storitvijo prepričajo investitorje v Silicijevi dolini?

Kaj pravzaprav počnejo? Kje so dobili idejo? Kako zbrati tehnično in poslovno ekipo? Iščejo še več sodelavcev? Se v Sloveniji lahko kaj proda? Kje prijeti tujino za roge? Koliko koz so dali na žrtvenik za globalni uspeh? Kako naprej? Lahko to ponovi še kdo v Sloveniji?

Predava Robert Farazin z ekipo. Fante se res splača poslušati, saj je njihova energija kužna. Vabljeni ste v sredo 11. maja ob 18.00 v Predavalnici P1 na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Predavanje organizirajo FRI, Hekovnik, Kibepripa in Ljubljanski univerzitetni inkubator....

22 komentarjev

Po težavah z EC2 zdaj nedosegljiv še PlayStation Network

TechCrunch - Tekoči teden res ni najbolj naklonjen spletnim storitvam. Včeraj dopoldne je prišlo do resnih težav z dosegljivostjo Amazonovih strežnikov EC2 na vzhodni obali (točneje, zatajili so diskovni in bazni strežniki), malo nazaj pa je odpovedal še PlayStation Network, tj. omrežje, ki zagotavlja večigralstvo, dosežke, klepet in je med drugim pomemben vir ogledov in dohodkov za NetFlix. Sony še ni komentiral vzrokov za izpad, so pa napovedali, da bi vse skupaj lahko trajalo "dan ali dva" oz. cel podaljšani vikend.

Medtem so se že pojavile špekulacije, da bi izpad lahko bil posledica napada skupine Anonymous. Slednji so v začetku meseca kot odgovor na (zdaj že zaključen) sodni postopek proti hekerju Georgu Hotzu sprožili Operacijo: Sony, ki je za kratek čas ohromila...

30 komentarjev

Prihaja uradna biografija Steva Jobsa

Ars Technica - V začetku leta 2012 lahko pričakujemo prvo biografijo o izvršnem direktorju in splošnem vodju Appla, Stevu Jobsu. Sicer to ne bo prva biografija, a bo po drugi strani prva, ki bo dobila Jobsovo potrdilo za izid ter v katero bodo vključeni intervjuji s sodelavci iz Appla, Jobsovo ožjo družino in Stevom Jobsom samim. Avtor biografije bo Walter Isaacson, nekdanji pisec člankov za revijo Time. Mnogo bolj relevanten podatek o avtorju, ki je z delom na Jobsovi biografiji začel že daljnega leta...

72 komentarjev

Začel se je Innorobo

Heise - Od srede do petka poteka v Lyonu mednarodno srečanje robotikov iz svega sveta. Prireditev Innorobo sestoji iz sejemskega in konferenčnega dela, ki ju organizira francosko združenje robotikov Syrobo. Želijo si, da bi se na tem mestu srečali vsi, ki v robotiki kaj pomenijo, in predstavili trende v svetu robotov.

Na sejmu je okoli 80 razstavljavcev iz 12 državah, ki predstavljajo različne robote, nekatere izmed njih prvikrat v Evropi. Tako najdemo tamkaj humanoidne robote, robote za poučevanje, robote hišne pomočnike (npr. sesalnike) itn. Tudi predavanja so zanimiva, piše Heise, saj izpostavljajo uporabo robotov za različne naloge. Noel Sharkey z Univerze v Sheffieldu je predaval o uporabi v vojni, kjer so brezpilotna letala zgolj prvi korak. Če te dandanes krmili še vsakega en pilot, bodo v prihodnosti ljudje namesto posameznih upravljali cele jate robotov, ki bodo v fini...

10 komentarjev

Začenja se CeBIT 2011

PhysOrg.com - Jutri se bo uradno odprl največji računalniški sejem, ki ga vsako leto organizirajo v Hannovru. Seveda govorimo o CeBIT-u, ki bo letos potekal od 1. do 5. marca. Na njem se bo predstavilo več kot 4200 razstavljavcev iz 70 držav. Prireditelji pričakujejo več kot 350.000 obiskovalcev. Vstopnice letos stanejo 39 evrov za en dan (18 evrov za študente, dijake in nabornike za zadnji dan) oziroma 87 evrov za vseh pet dni.

Številke so impresivne, a daleč od nekdanjih rekordov. V najboljših letih na prelomu tisočletja je CeBIT privabil več kot osem tisoč razstavljavcev in sedemsto tisoč obiskovalcev, nato pa se je leta 2007 opazno skrčil. Od tedaj prireditelji beležijo skromno rast, ki jo kanijo nadaljevati tudi letos.

...

8 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

Srečanje elite iz Silicijeve doline z Obamo

The Wall Street Journal - Ameriški predsednik Barack Obama te dni potuje po zahodni obali ZDA in se srečuje z voditelji tehnoloških podjetij. V četrtek zvečer je pripotoval v Kalifornijo, kjer je pod organizacijo Johna Doerra večerjal z 12 izvršnimi direktorji ali predsedniki pomembnih podjetij in organizacij. Med njimi so bili Carol Bartz (izvršna direktorica Yahooja), Dick Costolo (izvršni direktor Twitterja), Larry Ellison (izvršni direktor Oracla), John Hennessy (rektor Univerze Stanford), Steve Jobs (izvršni direktor Appla), Eric Schmidt (izvršni direktor Googla) in Mark Zuckerberg (izvršni direktor Facebooka).

Včeraj je Obama odpotoval v Oregon, kjer si je ogledal Intelov proizvodni obrat in objavil, da bo Intelov izvršni direktor Paul...

2 komentarja

MWC 2011 končan z rekordnim obiskom

vir: Heise
Heise - Včeraj se je zaključil sejem Mobile World Congress 2011, ki je od ponedeljka potekal v Barceloni. Prireditelj GSM Association je z izkupičkom zadovoljen, saj smo na sejmu videli predstavitve mnogo zanimivih tehnologij, vrsto pomembnih konferenc in, zanje najpomembneje, rekorden obisk. Sejem si ogledalo 60.000 ljudi iz 200 držav, kar je za 20 odstotkov več kot lani. Na 58.600 kvadratnih metrov razstavnih prostorov se je predstavilo skoraj 1400 razstavljavcev, ki jim je dan in noč za vrat dihalo 2900 novinarjev. Pokazat se in kakšen posel sklenit je prišlo 131 državnih delegacij, kar je za 50 odstotkov več kot lani.

Glavna tema letošnje prireditve so bili tako imenovani ekosistemi mobilnih aplikacij (Applov, Microsoftov, BlackBerry in Android). Pametne telefone in klasične telefone so povsem...

0 komentarjev

MobileCamp:Android

Slo-Tech - Android telefoni so uspešno osvojili tudi slovenski prostor, tako da bo v okviru MobileCamp dogodkov, v soboto, 5. marca, Android Camp. BarCamp dogodki so nekonference, kjer predavajo udeleženci - tokrat vsi, ki so povezani z android svetom (razvijalci, oblikovalci, marketingarji, ipd.). Več o campu in prijave na mobilecamp.si

7 komentarjev

Začenja se Mobile World Congress 2011

Slo-Tech - V katalonski Barceloni se danes začenja (prve novinarske konference so bile že včeraj zvečer) vsakoletni sejem Mobile World Congress, kjer se srečajo proizvajalci, prodajalci, razvijalci in drugi partnerji v svetu pametnih in klasičnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav. Na dogodku, ki bo trajal do četrtka, prireditelj GSM Association pričakuje okoli 1300 razstavljavcev. Lani se je sejma...

0 komentarjev

Canon EOS 1100D in EOS 600D

Canon EOS 1100D

Slo-Tech - Canon je osvežil svojo linijo vstopnih DSLR kamer s predstavitvijo modelov EOS 1100D (Rebel T3) in EOS 600D (Rebel T3i).


Začetnikom v svet fotografije je namenjen EOS1100D, ki ga odlikujejo naslednje lastnosti:

- tipalo APS-C CMOS z 12,2 milijona slikovnih točk;
- 9-točkovni sistem samodejnega ostrenja;
- merilni sistem iFCL povzet iz zmogljivejšega modela EOS 7D;
- ISO občutljivost med 100 in 6400;
- zmožnost snemanja videa v HD 720p ločljivosti pri 30 ali 25 slikah na sekundo;
- 2,7" LCD zaslon;
- združljivost z brezžičnimi SD karticami Eye-Fi.



Enostavnost uporabe omogočata Creative Auto in Basic+ sloga fotografiranja. Slednji, prvič predstavljen v modelu...

78 komentarjev

Na letošnjem Pwn2Ownu rekordna nagrada za uspešen napad na Chrome

ComputerWorld - Vsakoletni hekerski dogodek, kjer hekerji in raziskovalci demonstrirajo svoje poznavanje brskalnikov in mobilnih telefonov ter varnostnih lukenj v njih, se bo letos v Vancouvru začel 9. marca. Za nekoliko več vznemirjenja kot ponavadi je poskrbel Google, ki je razpisal doslej najvišjo nagrado 20.000 dolarjev za kogarkoli, ki bi našel in uspešno zlorabil kakšno ranljivost v njihovem brskalniku Chrome.

Na letošnjem Pwn2Ownu bosta okolje 64-bitna operacijska sistema Windows 7 in Mac OS X, na katerih bodo tekli Internet Explorer, Firefox, Safari in Chrome. Prvi, ki bodo zlomili prve tri brskalnike, bodo prejeli 15.000 dolarjev, kar je 50 odstotkov več kot lani, medtem ko so za Chrome nekoliko drugačna pravila.

Ker Chrome...

5 komentarjev

CES 2011 minil rekordno

Vrvež na CES-u 2011.

Slo-Tech - V nedeljo se je zaključil vsakoletni lasvegaški spektakel Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere računalniška smetana in srečnim obiskovalcem pokaže, kaj bo pisalo nove smernice v prihodnosti. Letošnji štiridnevni CES je bil v vseh pogledih uspešnejši od lanskega.

Na njem se je predstavilo 2700 razstavljavcev. Izmed 140.000 obiskovalcev je bilo 30.000 tujih, torej neameriških, kar je lepa številka. Na njem je sodelovalo 22 izvršni direktorjev velikih IT-podjetij in 80 mednarodnih delegacij. Zvrstilo se je 250 predavanj, kjer je nastopalo več kot 900 govorcev.

Na njem smo videli več kot 80 različnih novih tabličnih računalnikov, pametnih telefonov, TV-tehnologij prihodnosti in pametnih...

1 komentar

Začenja se CES 2011

Tolikšen vrvež je vladal na lanskem CES-u pred vhodom.

Slo-Tech - Novosti in predstavitve s tiskovnih konferenc in drugih dogodkov že cel teden kapljajo na internet, a zares se bo začelo danes. V Los Angelesu se začenja vsakoletni računalniški sejem Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere vse, kar karkoli pomeni v svetu računalništva in pokaže, kaj bo letos modno.

Na letošnjem CES-u organizatorji pričakujejo več kot 2700 razstavljavcev iz več kot 50 držav, med katerimi pa ne bo slovenskih. Leta 2008 je bilo na CES-u 140.000 obiskovalcev, predlani 110.000, lani pa okrog 120.000. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos to številko še nekoliko izboljšali.

Vse skupaj se bo začelo ob 18.30 po pacifiškem času, kar je danes, 6. 1. 2011, ob pol treh zjutraj po...

5 komentarjev

Logitech zaustavil proizvodnjo Revueja

vir: engadget
engadget - Viri blizu naveze Logitecha in Gigabyta poročajo, da je prvi drugemu že v začetku decembra ukazal zaustaviti proizvodnjo Revueja, z Google TV opremljenega set-top-boxa. Prekinitev naj bi poleg celotnega decembra trajala še prihodnji januar. Gigabyte omenjene škatlice že ves čas proizvaja za Logitech, ponovna vzpostavitev proizvodnje pa naj bi se zgodila po januarju prihodnjega leta, če bo do nje sploh prišlo. Logitech vzpostavitev namreč povezuje z osvežitvijo programske opreme, z večjo nadgradnjo trenutne različice oz. popolnoma novo verzijo. Kljub prekinitvi proizvodnje je nakup škatlice v ZDA še vedno mogoč, torej zaloge še niso izčrpane. Že pred nekaj dnevi je bilo mogoče slišati

11 komentarjev

Pripravite se na spremljanje Božičkove poti

Slo-Tech - Vsako leto se spomnimo na dogodke iz leta 1955, ko je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa izvedla reklamno kampanjo, v okviru katere so razdelili letake, kjer je bila objavljena telefonska številka, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Pri pripravi jim jo je zagodel tiskarski škrat, zato si natisnili tajno številko CONAD-a za izredne primere. Otroci so tako tistega božiča množično klicali v CONAD, kjer je nadzorni polkovnik Harry Shoup kmalu ugotovil, da ne gre za potegavščino enega preveč razposajenega otroka, ampak resnično pomoto. Zaposlenim je odredil, da morajo vsakemu otroku posredovati Božičkovo trenutno lokacijo.

Od tedaj vsako leto NORAD, ki je nastal z združitvijo ameriških in kanadskih sil, na...

7 komentarjev

Chrome prireditev

Bo to tipkovnica, ki bo v uporabi na Chrome OS prenosnikih?

vir: engadget
engadget - 7. december je dan D, ko bomo izvedeli nekaj več o enem izmed Googlovih projektov Chrome - brskalniku oz. operacijskemu sistemu Chrome OS. Na z informacijami izredno skopo vabilo so napisali le, da bodo razkrili razburljive novice, povezane s Chrome. Zaradi omejenih informacij se pričakuje eno izmed dveh možnosti, da bo Google nekoliko bolj podrobno predstavil operacijski sistem, da bodo končno predstavili trgovino z aplikacijami za brskalnik oz. morda kar oboje skupaj. Predstavitev trgovine bi bila tempirana odlično, saj je stabilno vejo končno dosegel Chrome 8, prva različica z vgrajeno podporo prav tej trgovini.

Po drugi strani je na fronti operacijskega sistema, ki bi...

4 komentarji

iPlayer gre v svet

iPlayer je že na voljo za iOS v obliki spletne strani, seveda le za Britance

vir: Ars Technica
Ars Technica - BBC-jev iPlayer je v Združenem Kraljestvu nadvse priljubljen, saj omogoča ogled celotnega televizijskega programa do 7 dni po predvajanju kar na računalniku s pomočjo spleta. Ta je sicer omejen zgolj na Združeno Kraljestvo, medtem ko je radijska različica BBC-ja na iPlayer-ju odprta za celoten svet. A v kratkem bo v svet romal še televizijski del, sprva kar na iPadu, uporaba pa bo zahtevala naročnino. Sprva se je sicer predvidevalo, da bodo stroške pri BBC-ju pokrili kar z reklamami, a se je to žal izkazalo za nepravilno. Aplikacija za iPad naj bi na App Store prispela v sredini prihodnjega leta, za čemer se bo razširila še na ostale platforme. Poleg naročniškega sistema bodo po splavitvi ponudili še plačevanje za en sam ogled (pay-per-view) ter plačevanje za...

11 komentarjev

Predavanje s področja računalniškega vida

Primer učne hierarhije

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V torek 30.11.2010 ob 16h bo v Multimedijski dvorani Fakultete za elektrotehniko na Tržaški 25 v Ljubljani, predstavitev tehnologije za vizualno razpoznavo objektov v realnem času, razvita pod vodstvom profesorja Aleša Leonardisa. Metoda omogoča vrsto aplikacij: razpoznavo ter detekcijo raznovrstnih objektov v slikah ali prizorih, analizo urbanih scen kot so slike pridobljene iz npr. Google maps, iskanje vzorcev po slikovnih in video zbirkah, itd. Poleg tega so razviti hierarhični postopki splošni in bi jih bilo mogoče prilagoditi za uporabo tudi na drugih senzorskih modalnostih, kot sta na primer zvok in govor. Predstavjen bo tudi proces komercializacije raziskav ter možnosti, ki jih...

13 komentarjev

TV: Kriminal se zanima za ljudi, ne tehnologijo

Slo-Tech - KŠK odpira novo sezono Tehnoloških večerov s predavanjem Kriminal se zanima za ljudi, ne tehnologijo.

Beseda bo tekla o informacijski varnosti v socialnih omrežjih s konkretnim prikazom napada na socialno omrežje FaceBook. Tokratni gost bo strokovnjak s področja informacijske varnosti Matej Saksida iz podjetja S&T Slovenija.



Vabljeni v sredo 10. novembra 2010 ob 17. uri v OpenLab-u (rumen trojček poleg Gimnazije Kranj, Koroška c. 17, Kranj).

3 komentarji

Petkova predavanja v Hekovniku (Tehnološki park)

Hekovnik - Z manjšo luknjo nadaljujemo s petkovimi predavanji v Hekovniku. Tudi ta petek bo rdeča nit umetna inteligenca in sicer s primeri na realnih podatkih, predaval pa bo Gorazd Žibret. Na predstavitvi bodo najprej v 15 minutah na kratko razloženi osnovni principi delovanja in uporabe nevronskih mrež, nato pa bo sledila približno eno-urna predstavitev nekaterih primerov s pomočjo uporabe programa MemBrain: razvrščanje (classification), modeliranje stanj oziroma interpolacije (functional approximation), modeliranje časovnih serij (time series prediction), klasifikacija (classification), na kratko pa tudi nekaj besed o prepoznavanju slik (image recognition) na podlagi realnih podatkov.

Vabljeni ob 19h na predavanje, kekse in čaj ter druženje z zanimivimi ljudmi v kletne prostore Tehnološkega parka (Teslova 30, Ljubljana).

47 komentarjev

TV: Svet HI-FI avdio tehnike in domačega kina

Slo-Tech - V četrtek, 1. aprila 2010, se bomo na naslednjem Tehnološkem večeru v OpenLabu naučili kaj je to HI-FI in kateri so elementi posameznega HI-FI audio sistema. Pregledali bomo najbolj pereča vprašanja o domačih audio sistemih, kot so osnovni tipi konektorjev, načini priklapljanja komponent, cene HI-FI komponent in kablov ter postavitev zvočnikov v prostoru.
Tudi drug del se bo navezoval na audio. In sicer domači kino, ki je pri nas zelo aktualen, pa naj bo to sistem za nekaj sto evrov ali nekaj tisoč.

Na predavanju bomo slušatelji imeli priliko videti komponente in ostalo tehniko v živo.
V svet HI-FI avdio tehnike in domačega kina nas bo popeljal Matej Ostović, administrator edinega slovenskega HI-FI portala Audio Kontakt.

Več o predavanju in predavatelju na strani. Vljudno vabljeni, vstop prost.

6 komentarjev

TV: Lego mindstorms

Slo-Tech - Na naslednjem KŠK Tehnološkem večeru v četrtek, 25. marca 2010, ob 19.30 uri bo Andraž Zalokar, študent mehatronike, predstavil robotke Lego Mindstorms. Pokazal nam bo nekaj različnih robotov, predstavil program Mindstorms NXT in programiranje v njem ter sprogramiral robota.



Vse, ki imate radi Lego kocke™ in bi radi kaj izvedeli o programiranju robotov, vljudno vabimo v OpenLab. Vstop prost.

19 komentarjev

TV: Osnove GSM

Slo-Tech - Na naslednjem KŠKjevem Tehnološkem večeru bomo spoznali osnovne elemente, ki sestavljajo GSM mobilno omrežje, spoznali najbolj pogoste izraze, ki se uporabljajo v strokovni literaturi, pregledali najpomembnejše podsisteme GSM mobilnega omrežja in pogledali kaj se dogaja med vzpostavitvijo klica ter pri pošiljanju kratkih sporočil.

O tem in še več bomo poslušali v četrtek, 11. marca 2010, ob 19.30 uri v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj).

Vstop prost.

6 komentarjev

TV: SI-CERT

Slo-Tech - V četrtek, 4. marca 2010, ob 19.30 uri se vidimo na Tehnološkem večeru, kjer bomo predstavili delovanje Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih ali na kratko SI-CERT. V predavanju bomo predstavili delovanje centra SI-CERT in s primeri prikazal tipične zlorabe pred leti in danes. SI-CERT se v okviru Arnesa že 15 let ukvarja s preiskovanjem vdorov v računalnike in drugimi zlorabami na omrežju. Predaval bo vodja centra Gorazd Božič, ki je v letih 2000-2008 tudi predsedoval evropski skupini CERT varnostnih centrov.

Kot ponavadi se dobimo v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj). Vstop prost.

11 komentarjev

TV: m0n0wall

Slo-Tech - Na naslednjem Tehnološkem večeru bo govora na temo m0n0wal ali kako star PC uporabiti za router/firewall.

V uvodu bomo govorili kaj to router in firewall sta ter katere namenske naprave in distribucije lahko uporabimo. Nato se bomo dotaknili m0n0walla, namenske router/firewall distribucije, in se vprašali kaj to m0n0wall je in kaj ni, kam in kako ga lahko naložimo (namenske nizko kalorične naprave).

Nadaljevali bomo z bolj praktičnim delom. m0n0wall bomo namestili na star PC in se dotaknili nastavitev, ki nam doma lahko pridejo zelo prav, sploh če smo na simboličnih 1/256 (QoS, Traffic Shaping, ...).

Na koncu pa bomo pogledali še derivate m0n0wall distribucije in ostale m0n0wallu podobne namenske rešitve.

Predaval bo Uroš Simović, študent 2. letnika FE. Kot vedno, se dobimo v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj) in torej v četrtek, 18. februarja 2010, ob 19.30 uri. Vljudno vabljeni, vstop prost.

41 komentarjev

TV: Domače omrežje v20.10

Slo-Tech - KŠK vas vabi na Tehnološki večer, ki bo tokrat obarvan malo bolj domače. Naslov predavanja je Domače omrežje v20.10 ali kako sodobne tehnološke rešitve v omejenem obsegu vključiti v domače okolje.
Predavanje bo razdeljeno nekako na tri dele. Najprej si bo bomo na hitro pogledali sodobne tehnološke rešitve, nato se bomo lotili domačega omrežja (QoS, IPv6, vitrualizacija, enkripcija, multicast ...) in na koncu še praktično pokazali enkripcijo in vitrualizacijo.
Predaval bo Marko Rahne, ki ima več kot 15 let izkušenj na področju omrežnih in varnostnih rešitev. Sprva kot sistemski inženir, kasneje pa kot svetovalec in načrtovalec visoko razpoložljivih rešitev s področja omrežij, varnosti in podatkovnih centrov. Trenutno je zaposlen v podjetju S&T Slovenija v vlogi svetovalca za omrežja in varnost.

Kot ponavadi, se vidimo v četrtek, 11. februarja 2010, ob 19.30 uri v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj). Vstop prost.

11 komentarjev

TV: Zakaj IPv6 in težave pri prehodu nanj

Slo-Tech - Naslednji Tehnološki večer, ki ga organizira Klub študentov Kranj, bo na temo IPv6.
Skozi predavanje bomo ugotavljali, zakaj bomo ostali brez IPv4 naslovnega prostora, zakaj razmišljati o uvedbi IPv6, kako bi morala tranzicija potekati, predvidevanje in kako bo tranzicija najbrž potekala v resnici.
Ugotovili bomo tudi, zakaj nimamo delujočega načrta, kakšne so težave s translacijskimi mehanizmi in kako v resnici IPv6 protokolni sklad izgleda. Za konec se bomo vprašali kam in kako naprej ter rekli par besed o zavodu go6 kot slovenski iniciativi za prehod na IPv6. Predaval bo Jan Žorž.

Vidimo se v četrtek, 4. februarja 2010, ob 19.30 uri v prostorih OpenLaba (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj)....

15 komentarjev

Okrogla miza "Cena energije?"

Slo-Tech - V četrtek, 9. aprila ob 16:30 v Združenju študentov elektrotehnike in računalništva - EESTEC organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani okroglo mizo na temo elektro energetske prihodnosti Slovenije.

Na okrogli mizi se bodo soočili predstavniki elektro energetskega sektorja iz Slovenije, in sicer:
- dr. Franc Žlahtič (Direktorat za energijo, Ministrstvo za gospodarstvo)
- dr. Vlado Dimovski (ekonomski vidik problematike)
- dr. Pavel Omahen (ELES - prenos)
- dr. Peter Novak (učinkovita raba energije, OVE)
- mag. Vida Ogorelec Wagner (Umanotera - okoljski vidik problematike)
- prof. dr. Rafael Mihalič (FE - znanstveni pogled)

Okrogla miza bo trajala predvidoma dve uri in pol in bo razdeljena na dva sklopa:
1.) Situacija in analiza trenutnega stanja elektro energetskega sistema v Sloveniji
2.) Načrti za prihodnost, vizija, debata o raznih problematikah ki se tičejo elektro energetike (okoljska problematika, investicije države, vpliv na gospodarstvo,...), vprašanja publike

...

0 komentarjev

Multimedijski performans FIJUU v Krškem

Slo-Tech - V petek, 4. novembra, se bo v Multimedijskem centru Posavja, v Krškem, predstavil priznani multimedijski umetnik Julian Oliver s svojim projektom FIJUU.

Umetniška inštalacija, ki jo bo predstavil avtor osebno, na zanimiv način obravnava interakcijo računalniške grafike in zvoka. Obiskovalci lahko s pomočjo domiselno zasnovanega 3D grafičnega vmesnika preko igralnih ploščkov aktivno sodelujejo in upravljajo virtualne inštrumente ter s tem ustvarjajo improvizirano glasbo.

Projekt Fijuu je bil pred tem predstavljen in nagrajen na mnogih festivalih, v Sloveniji pa ga imamo tokrat priložnost videti prvič.


7 komentarjev

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev

Slovenski MultiMedijski Festival v Krškem

Slo-Tech - Na Slo-Techu mnogokrat poročamo o raznih dogodkih, izobraževanjih in na sploh pestrem "hekerskem" dogajanju v Ljubljani in nemalokrat je komentar, da ste Slo-Techerji neznansko žalostni, ker se kaj podobnega ne dogaja v vaši lastni vasi, trgu ali mestu. No, enkrat za spremembo se:

Slovenski multimedijski festival SIMMF - je namenjen vsem kreativnim ljudem, ki se izražajo tako, da pri svojem ustvarjalnem delu uporabljajo različne medije in jih združujejo v celoto.

Radi bi jim ponudili možnost, da nam posredujejo svoje sporočilo v okolju, ki je odmaknjeno od urbanih središč, kamor po prepričanju takšne vrste umetnost sodi, a vseeno v okolju, ki se ponaša s svojo bogato umetniško in kulturno tradicijo.

Festival nastaja v produkciji Zavoda AVK (za avdiovizualno konfekcijo) in koprodukciji Mladinskega centra Krško. Več na domači strani.

7 komentarjev

Metamorph v Benetkah

Slo-Tech - Dejstvo, da je skokovit razvoj računalništva v zadnjih desetletjih omogočil napredek tudi na mnogih drugih področjih, je splošno znano. Eno izmed področij, kjer je računalnik postal ne samo pomožno, marveč zadnje čase tudi edino orodje za delo, je arhitektura. Oblike ki bi jih bilo nemogoče izrisati zgolj s pomočjo ravnila in šestila so postale vsakdanje, saj računalnik omogoča natančno upodabljanje in načrtovanje arhitektovih sanj.

Nikjer ni to bolj vidno kot na največji predstavitvi svetovne arhitekture v našem koščku planeta, beneškem Arhitekturnem bienalu. Vsake dve leti svoja dela tu predstavi vrh svetovne arhitekturne srenje, in letošnja tema "Metamorph" je privabila nekaj prav posebnih...

8 komentarjev

Linux konferenca v Portorožu

Lugos - V Portorožu bo 29. in 30. septembra potekala druga Linux konferenca. Konferenca je namenjena predvsem poslovni javnosti, zaposlenim v javni upravi, vsekakor pa bo vsak uporabnik Linuxa in drugih odprtokodnih sistemov na konferenci našel nekaj zase.

Izmed malce bolj znanih imen bodo letos predavali: Don Rosenberg, Brian Aker in Steve Best. Na predavanjih bodo poslušalci lahko izvedeli marsikaj o samem gibanju odprte kode, uporabi odprte kode v poslovnem svetu, prav tako pa bodo na račun prišli razvijalci programske opreme in spletni programerji.

Za več informacij pa kar na spletno stran Linux konference.

6 komentarjev

Makrolab išče prebivalce

Slo-Tech - Makrolab je avtonomni samozadostni laboratorij, trenutno postavljen na otočku sredi beneške lagune - (Isola di Campalto). Stvar je zasnoval Marko Peljhan in laboratorij na različnih koncih sveta obratuje že nekaj let, zdaj pa je zelo blizu Sloveniji in morda bo zanimal tudi kakega slo-techovca.

Napolnjen je z vsemi čudesi tehnologije - satelitsko tcp/ip povezavo, radijsko ADSL povezavo, delovnima postajama, tiskalnikom, skenerjem, beležnikom podatkov, senzorskim kompletom, satelitskim Ku band sprejemnikom, HF in VHF radii in od 15. Decembra naprej še z radarjem in 10' parabolično motorizirano anteno.

V njem se dogajajo razni raziskovalni in umetniški projekti, trenutno pa poteka natečaj za nove skupine prebivalcev, ki bodo...

10 komentarjev