» »

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Evropski parlament - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo shranjevati v centralni podatkovni bazi. Cilj je odpraviti anonimnost kriptovalut, ki jo EU vidi kot veliko tveganje za pranje denarja in financiranje terorizma. Podatke o strankah morajo hraniti še vsaj 5 in največ 10 let po koncu poslovnega sodelovanja s stranko.

Omejuje se tudi uporaba predplačniških plačilnih kartic. Doslej so bile te omejene na 250 evrov, po novem pa bo zgornja meja 150 evrov, posamezne države pa bodo lahko določile tudi nižjo (denimo Nemčija je izbrala 100 evrov). Za višje zneske se bo treba identificirati. K temu se štejejo tudi kartice s prednaloženim dobroimetje za uporabo v trgovinah in kartice, ki so povezane s kriptovalutnimi denarnicami. Članice imajo sedaj 18 mesecev časa, da direktivo prenesejo v nacionalno zakonodajo.

83 komentarjev

«
1
2

Evolve ::

pravilno!

popster ::

Slabši izkoristek potencijala :)

Heisenberg ::

meh...me ne gane...glavni cilj je uporabljati kripto kot valuto, se pravi direktno trgovanje. Grem v trgovino in iz Ledgerja plačam blago.

tikitoki ::

Glavni cilj vecine zagovornikov je easy money. Nothing less, nothing more.

M.B. ::

Torej pravite da je treba čimprej kupit v Bitniku dokler se še da. Sem že 300€ zgubo ko se je Bitstamp naenkrat spomno da bo preverjal uporabnike pa mi niso hteli dnara vrnit. Njim se zdi čisto normalno da jim scane dokumentov pošiljam meni pa to nekak ni OK. Pol pa lepo vdrejo v kako menjalnico pa majo poleg kriptovalut še polno osebnih podatkov. Ne hvala.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

nekikr ::

Končno. Terorizma je res preveč v svetu, zdaj se pa muslimani ne bodo več zaletavali v druge in se razstreljevali.

BivšiUser2 ::

Pozabil si na tiste po letu 1948.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

poweroff ::

Pravilno. Praktično vsi znani teroristi gredo najprej kupit kriptovalute, šele nato pa zavijejo v lokalno trgovino s kemikalijami in začnejo kuhat razstreliva.

Zdaj se bodo naprej registrirali, izpolnili obrazec o svojih terorističnih namerah, nato pa bodo kupili Bitcoin, kemikalije in šele nato bo lahko počilo. Red pač mora biti, obrazci pa tudi vsi pravilno izpolnjeni.

:))
sudo poweroff

Unilseptij ::

Po mojem taka ureditev ničesar bistveno ne spremeni. Že zdaj so vse transakcije na blockchain-u javno dostopne in sledljive, prav tako pa borza ve, kdo si, ker se pretaka denar, ki je vedno sledljiv. Torej,če kriptovalute kupuješ ali prodajaš v denarju, potem so transakcije v principu sledljive in to ne glede na to, kaj pravi direktiva. Bo pa to prvi korak k obdavčitvi, hkrati pa bo mogoče delati zanimive analize, kaj se pri trgovanju sploh dogaja.

Dobro je tudi, da je podana dokaj jasna definicija, kaj kriptovaluta sploh je:

'virtual currencies' means a digital representation of value that is not issued or guaranteed by a central bank or a public authority, is not necessarily attached to a legally established currency and does not possess a legal status of currency or money, but is accepted by natural or legal persons as a means of exchange and which can be transferred, stored and traded electronically;

tryhard ::

Kar pomeni, da se bodo tudi nekateri igričarji morali identificirati.

bbbbbb2015 ::

Torej, upam, da je vsem jasno, da je tole nastavek za pobiranje davkov. Ne spomnim se točno članka, ampak ena od severnih držav (Finska menda), je po navadnmih transakcijah probala ugotoviti, če gre za trgovanje z s kripto valutami. Potem so poskušali potegniti razliko med prihodki in odhodki in - voila - davek.

FURS bo v Sloveniji preštel do 63535 (toliko da ne plane prvo sekundo, zaradi vtisa pač), nato pa takoj dopis:

"Spoštovani,

v skladu z Zakonom (blah, blah, blah, ...) prosim, da nam date seznam slovenskih rezidentov in njihovih public naslovov. Ostalo bomo mi že sami urihtali. Aja, pa prosimo še za stanje na trgovalnem računu. Pa mogoče ne bi bil slab spisek transakcijskih računov, kam se je nakazoval denar, še posebej, če se NE ZAČNE s SI.

Vaš FURS

Na dnu pa še pripis:
V skladu z zakonom (blah blah) bomo naglobirali vsakega, kinam spiska ne da, se dela nor, riga na delovnem mestu - ali pa prdi. Tudi tiste, ki si zjutraj ne umivajo zob - REDNO, bomo naglobirali. Zakaj? Ker delujemo po načelu svetovnih prihodkov in svetovnih rekordov v globah.

Vaš FURS (še enkrat)"

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Seveda se gre za davke, zraven pripišejo terorizem zato da praznoglavci ki ne znajo razmišljati pravijo "ja to je res dobra ideja". Verjetno je zelo nizek procent transakcij v obliki kriminala, najbrž precej manj kot gotovine, je pa veliko investicij in pretoka denarja, po kateremu se pokvarjenim politikom kolca. In bolj pokvarjenih politikov kot so v EU vodstvu težko najdeš.
Quack !

dreta ::

Monetarni sistem se jim sesipa. Resujejo ga s tiskanjem fiata in neumnimi zakoni.

tryhard ::

ker kriptovalute se pa ne tiskajo :))

Master_Yoda ::

Kolikor razumem (in to je malo) se kriptovalute do neke mere rudarijo, ampak tezavnost skoz narasca, saj je kolicina kriptozetonov omejena. Tako da kriptovalute se ne tiskajo v neskoncnost tako kot fiat ...

bbf ::

ene se tiskajo do neskončnosti.

tikitoki ::

V povprecju se vsak dan naredi vec, kot ena kriptovaluta. In potem eni tezijo s tiskanjem FIATa:).

[D]emon ::

Every guy and his dog have a cryptocurrency these days.

In pa, za razmislek:

https://twitter.com/EricHolthaus/status...
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

          ::

A ste mislili da bo to ostalo neobdavčeno? Po booomu lanskega decembra?

Utk ::

tikitoki je izjavil:

V povprecju se vsak dan naredi vec, kot ena kriptovaluta. In potem eni tezijo s tiskanjem FIATa:).

Tako je. Sploh ne rabiš minat coinov, samo ustvariš novo kriptovaluto. Kmalu ne bojo več trgovali s coini neke kriptovalute, ampak s celimi kriptovalutami...ti meni 3, jaz tebi 2 druge :)

Law_Enforcer ::

nekikr je izjavil:

Končno. Terorizma je res preveč v svetu, zdaj se pa muslimani ne bodo več zaletavali v druge in se razstreljevali.


Yup, ker za najem kombija, ali pa za plačilo tečaja letenja in potem nakup letalske karte rabijo milijone, ki jih pred tem operejo preko grdih, grdih kripotvalut.

nekikr ::

Ja, bo že držalo, če je pa vsak tak ukrep podkrepljen z bojem proti terorizmu? Menda ja ne misliš, da je to samo pretveza za nekaj drugega?

Markoff ::

Za anonimnost potrebujemo gotovino (uradno izdana valuta s strani CB), kriptovalute pa zaradi svoje decentralizacije (in s tem neizogibnega kaosa, ko bo šlo kaj narobe) in neodvisnosti pač ne morejo biti, tako kot ne običajne bančne transakcije.

Welcome, blockchain. (Decentralizirane) kriptovalute, GTFO!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

Law_Enforcer ::

Markoff je izjavil:

Za anonimnost potrebujemo gotovino (uradno izdana valuta s strani CB), kriptovalute pa zaradi svoje decentralizacije (in s tem neizogibnega kaosa, ko bo šlo kaj narobe) in neodvisnosti pač ne morejo biti, tako kot ne običajne bančne transakcije.

Welcome, blockchain. (Decentralizirane) kriptovalute, GTFO!


Blockchain je overhypean buzz-word. Strinjam se z Jimmy Songom, da je bitcoin the real innovation. Brez decentralizacije in kriptovalute (boljša oznaka bi po mojem bila "kriptostvari" ali "kriptodobrine") je blockchain samo neefikasna podatkovna baza.

Kar pa se tiče anonimnosti... Multi-hop lightning transakcije zagotavljajo anonimnost plačil. Tudi psevdonimnost, ki jo dobiš z on-chain bitcoin transakcijami je dovolj za zagotavljanje privatnosti transakcij in je nekaj povsem drugega kot centralizirana baza na bančnem strežniku, kjer je vsaka transakcija direktno povezana s tvojim imenom, prejemnikom in po možnosti še z namenom plačila/kaj je bilo kupljeno.

Crossfire ::

To velja za ljudi, za katere je kripto le Binance in Bitstamp. There is more though...

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Truga ::

Tilen je izjavil:

https://trends.google.com/trends/explor...

Bolj problematicno za bitcoin je tole: bitcoin’s energy consumption is growing at 20% *per month* https://grist.org/article/bitcoins-ener...


eksponentna rast porabe energije ne bo sla prav dolgo :D

Looooooka ::

Bo pac bitcoin propadel. Mas alternative.

Law_Enforcer ::

Truga je izjavil:

Tilen je izjavil:

https://trends.google.com/trends/explor...

Bolj problematicno za bitcoin je tole: bitcoin’s energy consumption is growing at 20% *per month* https://grist.org/article/bitcoins-ener...


eksponentna rast porabe energije ne bo sla prav dolgo :D


Ta članek je čisti senzacionalistični click-bait. Poraba energije raste zaradi tega, ker se vključuje vedno več minerjev - iz razloga, ker se jim pač izplača. S prilagajanjem težavnosti in glede na ceno bitcoina se potem rudarjenje bodisi izplača bodisi ne izplača (porabljena energija stane več kot je donos iz rudarjenja). Če se rudarjenje ne izplača, se minerji pač odklopijo.

Vsi članki o "enormni in vedno večji porabi el. energije" popolnoma zamolčijo (namenoma ali pa zaradi ignorance), da lahko bitcoin popolnoma enako funkcionira tudi s 100x manjšo porabo elektrike, ker število transakcij ni vezano na število rudarjev in s tem porabo elektrike (pač pa več minerjev/večji hashrate zagotavlja večjo varnost omrežja, kar pa je pozitivna posledica). Da zadeva porablja tako dosti el. energije torej ne izhaja iz potrebe delovanja sistema, ampak je posledica želje minerjev po zaslužku.

In... Na tole: "If that keeps up, bitcoin would consume all the world’s electricity by January 2021." je najti popolnoma pravilen odgovor že v komentarjih k originalnemu članku. Did you run this past someone with a functional cerebral cortex and unimpaired logic prior to publishing?

Truga ::

Predlagam, da se enkrat preberes clanek.

Law_Enforcer ::

Truga je izjavil:

Predlagam, da se enkrat preberes clanek.


Sem ga čisto v redu prebral in vztrajam pri zapisanem.

That, in turn, requires an ever-escalating arms race of computing power — and electricity use — which, at the moment, has no end in sight.
Ni res in je napisano zavajajoče.

Truga ::

Jaz bom verjel peer reviewed studiji, ti pa misli kar hoces.

Totscha ::

M.B. je izjavil:

Torej pravite da je treba čimprej kupit v Bitniku dokler se še da. Sem že 300€ zgubo ko se je Bitstamp naenkrat spomno da bo preverjal uporabnike pa mi niso hteli dnara vrnit. Njim se zdi čisto normalno da jim scane dokumentov pošiljam meni pa to nekak ni OK. Pol pa lepo vdrejo v kako menjalnico pa majo poleg kriptovalut še polno osebnih podatkov. Ne hvala.


Niso se kar naenkrat spomnili. Če me spomin ne vara, si imel čas cel september (2013 al 2014), da bi nakazal ven. Pa se ti ni dalo. Pa to vem jaz, ki takrat Bitstampa sploh nisem uporabljal.
Haters gonna hate... ;)

Law_Enforcer ::

Truga je izjavil:

Jaz bom verjel peer reviewed studiji, ti pa misli kar hoces.

V študiji tega, kar sem izpostavil, ni najti. De Vries izrecno govori, da je vključevanje vedno novih minerjev in s tem vedno večja poraba ekonomsko pogojeno ("But if you want to get a bigger slice of the pie, you need to increase your computing power. So there's a big incentive for people to increase how much they're spending on electricity and on machines," de Vries says."). Ta tvoj članek, ki napada "libertarian nerds", pa govori, da sam sistem zahteva (requires) vedno večno "oboroževanje" z računsko močjo, to pa povzroči vedno večjo porabo elektrike.

Naprej: Študija napravi zaključek, da bi lahko v končni fazi bil dosežen ekvilibrij pri 5% porabe vse svetovne el. energije, "članek" pa trobi o tem, da bo bitcoin porabil vso elektriko na svetu.

V glavnem; Študija je zanimiva. Članek je senzacionalističen, dela svoje (napačne) zaključke in je nasplošno crap.


Sicer pa; bitcoin (tudi ostale kriptovalute) porablja ogromno el. energije. Ali je to res tako velik problem, kot ga nekateri hočejo predstavljati? Če v bitcoinu vidimo smisel in vrednost, potem je problem relativen (koliko energije je "nepotrebno" potrošeno npr. na dopustniške lete z letali, ali pa npr. za križarjenja? Ali je to res potrebno? Kaj pa poslovna potovanja preko pol sveta? Nimamo video konferenc?), če pa na bitcoin gledamo kot na neko nepotrebno nadlogo, potem je tudi problem neznansko velik.

Truga ::

clanek pravi da pri trenutni rasti do 2021 ne bo vec dost elektrike niti za bitcoin. ce bi pozorno bral bi videl da izrecno omeni da se to ne bo nikoli zgodilo.

e: pa kar je tudi res: bitcoin je s svojo energijsko pozresnostjo pozrl ves napredek ki smo ga naredili na racun obnovljivih virov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Truga ()

Law_Enforcer ::

Truga je izjavil:

clanek pravi da pri trenutni rasti do 2021 ne bo vec dost elektrike niti za bitcoin. ce bi pozorno bral bi videl da izrecno omeni da se to ne bo nikoli zgodilo.

e: pa kar je tudi res: bitcoin je s svojo energijsko pozresnostjo pozrl ves napredek ki smo ga naredili na racun obnovljivih virov.



Najprej praviš, da boš verjetl peer-reviewed študiji, zdaj pa se sklicuješ na stvari iz članka, ki jih študija ne vsebuje. Popolnoma nelogičen in nemogoč zaključek, da naj bi rudarjenje bitcoina v 2021 porabilo vso svetovno elektriko, je pisarjene Erica Holhausa, ki je napisal tale "članek", ne pa resen zaključek v študiji Alexa de Vriesa. Če bi si ti pozorno prebral tale "članek", bi videl, da Holhaus meni, da se poraba vseh električnih kapacitet v 2012 zaradi rudarjenja bitcoina zagotovo ne bo zgodila zato, ker bi do takrat k pameti že prišli vladni regulatorji. To je povsem nekaj drugega kot de Vriesovo pisanje o ekvilibriju, ki temelji na ekonomski vzpodbudi.

Glede energijske požrešnosti bitcoina pa spet... Odvisno s katerega zornega kota gledaš. Zakaj je npr. smiselno in sprejemljivo, da gre za rudarjenje zlata še dosti več energije kot za bitcoin? Zato, da to zlato (velika večina naložbenega) potem enostavno leži nekje (v sefih bank, domačih sefih, nogavicah, itd)? Je smiselno in sprejemljivo, da zato še vedno vsakoletno umirajo ljudje?

Truga ::

LOL ce mislis da se bo pohlep koncal samo zato ker bo strom drazji. Bojo pa se coini drazji.

Also, nice whataboutism. Fuck off.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Truga ()

IL_DIAVOLO ::

Mislim da je dnevni limit z vidika varnosti uporabnika dobra. Tako ne pride do nenadzorovanega kupovanja coinov.

dope1337 ::

Osebno, nimam nic proti vezavi racunov na fizicne/pravne osebe

Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo shranjevati v centralni podatkovni bazi


Tole ... Tole je pa brca v temo oz. prosi za probleme
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

MrStein ::

Truga je izjavil:

Jaz bom verjel

There's your problem right there.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Truga ::

Pardon, zaupal.

Uporabnix ::

Čak sam neki ne razumem. To velja za "virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple". Kok vpogleda pa bo imela država v te baze?
Za primerjavo, kako se s temi menjalnicami in borzami primerja npr. Paypal? Tu tudi kdo preverja poslovanje?

Truga ::

Ja jasno. Davcna lahko da zahtevek za vse transakcije ki se jim zdijo sumljive (sepravi, vse :D). Zato pa se moras na paypalu prijavit z dokumenti in temi recmi, ce mas vec ko drobiz prometa.

tryhard ::

Uporabnix je izjavil:

Čak sam neki ne razumem. To velja za "virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple". Kok vpogleda pa bo imela država v te baze?
Za primerjavo, kako se s temi menjalnicami in borzami primerja npr. Paypal? Tu tudi kdo preverja poslovanje?

Ne razumeš popolnoma. To velja za vse virtuamne dobrine, s katerimi se trguje.

tikitoki ::

Law_Enforcer je izjavil:

Truga je izjavil:

clanek pravi da pri trenutni rasti do 2021 ne bo vec dost elektrike niti za bitcoin. ce bi pozorno bral bi videl da izrecno omeni da se to ne bo nikoli zgodilo.

e: pa kar je tudi res: bitcoin je s svojo energijsko pozresnostjo pozrl ves napredek ki smo ga naredili na racun obnovljivih virov.



Najprej praviš, da boš verjetl peer-reviewed študiji, zdaj pa se sklicuješ na stvari iz članka, ki jih študija ne vsebuje. Popolnoma nelogičen in nemogoč zaključek, da naj bi rudarjenje bitcoina v 2021 porabilo vso svetovno elektriko, je pisarjene Erica Holhausa, ki je napisal tale "članek", ne pa resen zaključek v študiji Alexa de Vriesa. Če bi si ti pozorno prebral tale "članek", bi videl, da Holhaus meni, da se poraba vseh električnih kapacitet v 2012 zaradi rudarjenja bitcoina zagotovo ne bo zgodila zato, ker bi do takrat k pameti že prišli vladni regulatorji. To je povsem nekaj drugega kot de Vriesovo pisanje o ekvilibriju, ki temelji na ekonomski vzpodbudi.

Glede energijske požrešnosti bitcoina pa spet... Odvisno s katerega zornega kota gledaš. Zakaj je npr. smiselno in sprejemljivo, da gre za rudarjenje zlata še dosti več energije kot za bitcoin? Zato, da to zlato (velika večina naložbenega) potem enostavno leži nekje (v sefih bank, domačih sefih, nogavicah, itd)? Je smiselno in sprejemljivo, da zato še vedno vsakoletno umirajo ljudje?


Ti resno primerjas kopanje kovine z dejansko uporabno vrednostjo s kriptovalutami?

hamez66 ::

Ja, saj je resno napisal, na kakšen način primerja.. Da nekateri umirajo za kopanje kovine, ki na koncu leži v nekih sefih. Ni tko težko razumet.

dronyx ::

poweroff je izjavil:

Zdaj se bodo naprej registrirali, izpolnili obrazec o svojih terorističnih namerah, nato pa bodo kupili Bitcoin, kemikalije in šele nato bo lahko počilo. Red pač mora biti, obrazci pa tudi vsi pravilno izpolnjeni.

Ja, to z obrazci je hudič. menda je nekdo pri nas dal na upravno enoto vlogo za izdajo dovoljenje za nabavo orožja, kot razlog pa je navedel nerešen mejni spor s sosedom. :)

xmetallic ::

M.B. je izjavil:

Torej pravite da je treba čimprej kupit v Bitniku dokler se še da. Sem že 300EUR zgubo ko se je Bitstamp naenkrat spomno da bo preverjal uporabnike pa mi niso hteli dnara vrnit. Njim se zdi čisto normalno da jim scane dokumentov pošiljam meni pa to nekak ni OK. Pol pa lepo vdrejo v kako menjalnico pa majo poleg kriptovalut še polno osebnih podatkov. Ne hvala.

Njim se zdi čisto normalno spoštovati zakonodajo. Če ti kaj ni prav glede identifikacije in pošiljanja dokumentov se obrni na EU, ki sestavlja ta pravila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

LeQuack ::

xmetallic je izjavil:

M.B. je izjavil:

Torej pravite da je treba čimprej kupit v Bitniku dokler se še da. Sem že 300EUR zgubo ko se je Bitstamp naenkrat spomno da bo preverjal uporabnike pa mi niso hteli dnara vrnit. Njim se zdi čisto normalno da jim scane dokumentov pošiljam meni pa to nekak ni OK. Pol pa lepo vdrejo v kako menjalnico pa majo poleg kriptovalut še polno osebnih podatkov. Ne hvala.

Njim se zdi čisto normalno spoštovati zakonodajo. Če ti kaj ni prav glede identifikacije in pošiljanja dokumentov se obrni na EU, ki sestavlja ta pravila.


Ne more se obrnt na EU ker ne služijo njemu ampak svojim interesom.
Quack !
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija - teroristično najbolj ogrožena država v EU

Oddelek: Loža
202926 (1885) AndrejO
»

Študent in denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5110267 (8184) Jerry000
»

Rusija namerava blokirati spletne strani za nakupe kriptovalut

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4115243 (12649) 4knative
»

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
6122915 (14080) sodnicaN
»

bitstamp - registracija

Oddelek: Loža
103866 (3344) 111111111111

Več podobnih tem