» »

Za milijardo dolarjev bitcoinov je premaknila ameriška davkarija

Za milijardo dolarjev bitcoinov je premaknila ameriška davkarija

Slo-Tech - Bitcoini v vrednosti skoraj milijardo dolarjev, ki so se po sedemletnem mirovanju začeli premikati, so v resnici pripadali ameriškim oblastem. Ministrstvo za pravosodje razkrilo, da so 3. novembra zasegli 69370 bitcoinov in nekaj drugih kriptovalut, ki jih je imel v posesti neimenovani heker. Oseba X, kakor so ga poimenovali, je med majem 2012 in aprilom 2013 vdrl v nezakonito spletno tržnico Silk Road in ukradel omenjene bitcoine. Oktobra 2013 je FBI spletno stran zaprl, lastnika pa aretiral. Ross Ulbricht danes sedi v dosmrtnem zaporu.

Ameriška davčna uprava (IRS) je sedaj vendarle uspela izslediti, kdo je omenjene bitcoine odtujil. Ko so jih 3. novembra premaknili, se je kriptosvet zdrznil, saj so omenjeno denarnico, polno bitcoinov, vsi dlje časa opazovali, a nihče ni vedel, komur pripada. Maja 2012 so namreč ukradeni bitcoini najprej zakrožili po dveh denarnicah, potem pa so aprila 2013 pristali v eni in tam čakali do danes.

IRS-u je pri sledenju bitcoinom pomagalo podjetje Chainalysis. Ugotovili so, da so bili bitcoini v 54 transakcijah pripotovali na končni račun. Vse transakcije so vsebovale celoštevilske mnogokratnike in niso bile zabeležene v knjigah Silk Roada. Tedaj so bili ti bitcoini vredni "zgolj" 354.000 dolarjev. Ulbricht je nekako ugotovil, kdo jih je ukradel, in je hekerja izsiljeval k vrnitvi. Heker je preprosto počakal, da so Ulbrichta aretirali, obsodili in poslali v zapor, vmes pa je vrednost bitcoinov poskočila. Ko je bitcoine našel IRS, jih je omenjeni heker po uradni zahtevi predal. Sedaj so pod nadzorom IRS.

Ni še jasno, kako je IRS ugotovil, kdo je lastnik bitcoinov. Pomembno vlogo je verjetno odigrala borza BTC-e, kamor so leta 2015 prenesli 101 bitcoin. BTC-e je propadla, upravljavce so leta 2017 aretirali. V dnevnikih BTC-e je bilo najbrž zapisano, kdo je položil omenjen 101 bitcoin. Podrobnosti o iskanju IRS ni razkril. Ni pa bil to prvi primer, ko so oblasti zasegle bitcoine iz kriminalnih dejanj. In v takih primerih jih potem tudi prodajo, včasih prehitro.

7 komentarjev

tikitoki ::

Tolk o varnosti kriptovalut.

Vuli ::

pff, pismu, samo Rossu Ulbricht so pa naložili kazen - double life sentence plus forty years without the possibility of parole. ne moreš verjet.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

kow ::

Jp, zrtveno jagnje, da prestrasijo ostale.

filip007 ::

Filanje zaporov, še nikoli ni imelo učinka.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

redtech ::

Kakšen adrenalin mora imeti, človek z miljardo bremena, ki ga vsi iščejo. Za njega je bila to bolj avantura in se ni zavedal posledic, bi rekel.

WhiteAngel ::

tikitoki je izjavil:

Tolk o varnosti kriptovalut.


Če IRSu ne bi predal ključev, bi se ta lahko samo pod nosom obrisal.

SloKin ::

Se kaj ve, kako je kaj z bitcoini, ki so izginili pri vdoru v Nicehash? Denarnica naj bi bila prazna...
https://www.blockchain.com/btc/address/...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam potuje za milijardo dolarjev bitcoinov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5314461 (10348) rokp
»

V ZDA dražba zaseženih bitcoinov s Silk Roada

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2510780 (8356) Lonsarg
»

Za bitcoinom buren teden (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
9832958 (26207) psickolog
»

FBI v primeru Silk Road zasegel rekordno količino bitcoinov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
148264 (5278) trizob
»

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2410563 (7160) 3furious

Več podobnih tem