» »

Lani z izsiljevalskimi virusi iztržili manj

Lani z izsiljevalskimi virusi iztržili manj

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi se običajno uporabljajo, da tarče prisilijo v plačilo odkupnin, za kar jim obljubljajo odklep in vrnitev zašifriranih podatkov, a plačanih odkupnin je čedalje manj. Čeprav to ni zagotovilo, da bodo podatke res dobili nazaj, in čeprav strokovnjaki odsvetujejo plačila odkupnine že zaradi moralnega hazarda (je pa včasih to vendarle najbolj pragmatično), se letno za odkupnine porabi več sto milijonov dolarjev. A vendarle - lani manj kot leto pred tem.

Podjetje Chainalysis je v zadnji analizi ocenilo, da je bilo lani plačanih za 457 milijonov dolarjev odkupnin, večinoma v kriptovalutah, kar je 40 odstotkov manj kot leto pred tem. Ob tem je povedno, da se število napadov ne zmanjšuje, prav tako tudi višina zahtevanih odkupnin. Manj zbranega denarja je posledica večje zadržanosti podjetij in organizacij do plačevanja odkupnin. Trend je enak že nekaj let, dodajajo. Podjetje Coveware, ki se ukvarja s pomočjo prizadetim organizacijam, je opazilo, da so leta 2019 žrtve v 76 odstotkih plačale odkupnino, lani pa je bilo takšnih le še 41 odstotkov. Krajša je tudi življenjska doba posameznega izsiljevalskega virusa oziroma zlobne kode, ki se je z 265 dni pred tremi leti do lani skrčila na 70 dni.

Razlogov za to je več. Nezanemarljiv vpliv ima zagotovo tudi strožji pregon menjalnic in drugih udeležencev na kriptotrgu, ki so osumljeni sodelovanja v nezakonitih dejavnostih. Sem sodi tudi omogočanje prenosa ali menjave sredstev, ki so bila pridobljena z izsiljevalskimi napadi. Plačevanje odkupnin v kriptovalutah in njihovo pranje sta postala bolj tvegana in tudi težje izvedljiva. Tudi zavarovalnice so zaostrile pogoje, kdaj sploh lahko pride do izplačila odkupnin. Morda bodo v prihodnosti izsiljevalski virusi del - preteklosti.

4 komentarji

WhiteAngel ::

Nezanemarljiv vpliv ima zagotovo tudi strožji pregon menjalnic in drugih udeležencev na kriptotrgu, ki so osumljeni sodelovanja v nezakonitih dejavnostih.


Ja ful. Vidimo, kako so FTX preganjali. Drgač imaš pa nebroj proper menjalnic, ki še vedno ne rabijo KYCja za manjše zneske (do 1 BTC na dan :))).

kixs ::

RoyalMail ima eno tezavo s kriptotom ze od 11.1.2023. Ce kdo caka na posto iz UK ali USA, se bo nacakal...

https://business.help.royalmail.com/app...

dronyx ::

Morda bodo v prihodnosti izsiljevalski virusi del - preteklosti.


Preroška napoved. Mislim da je v Financial Times tam nekje okrog leta 2000 izšel nek članek kjer so napovedovali, da je zlato "barbarski relikt preteklosti" oziroma nekaj takega. Ne vem če na podlagi tega članka, ampak nekje v tistem obdobju je angleška centralna banka prodala vse svoje zlate rezerve. Od takrat je šlo zlato gor za 4 krat ali še celo več. Tudi izsiljevalski virusi ne bodo kar tako izginili. Po moje se bodo pojavile čedalje bolj napredne oblike.

xxxul ::

Nezanemarljiv vpliv ima zagotovo tudi strožji pregon menjalnic in drugih udeležencev na kriptotrgu, ki so osumljeni sodelovanja v nezakonitih dejavnostih.


to na plačnike (izsiljevance) pač ne vpliva - bolj je verjetno problem da ne zaupajo da bodo plačani ključi za odklep potem dejansko delovali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hekerji od univerze v San Franciscu izsilili milijon dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
74006 (2943) WhiteAngel
»

Večina strokovnjakov za izsiljevalske viruse v resnici plača izsiljevalcem

Oddelek: Novice / Varnost
176125 (4062) OK.d
»

Polovica žrtev izsiljevalskih virusov kljub plačilu odkupnine brez podatkov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
127225 (5722) SeMiNeSanja
»

Univerza v Calgaryju izsiljevalcem plačala 14.000 evrov

Oddelek: Novice / Varnost
218674 (7245) zebra2
»

Prvi izsiljevalski virus za Android

Oddelek: Novice / Varnost
2211134 (8541) boolsheat

Več podobnih tem